Fitball е отличен вариант за гимнастика по време на бременност. Упражненията на гимнастическа топка помагат на бъдещите майки да поддържат форма, да водят умерено активен и в същото време безопасен начин на живот. Удобството при използването на фитбол се крие във факта, че гръбначният стълб е правилно подравнен, натоварването се отстранява от него, гръбначните мускули се отпускат и функционирането на сърдечно-съдовата и дихателната системи се подобрява. Полезно е за бъдещите майки просто да седят на такава топка вместо стол. Що се отнася до набора от упражнения за фитбол, трябва да се консултирате с вашия гинеколог, преди да започнете да ги изпълнявате..

Упражнения за фитнес топка за бременни жени през първия триместър

Така че, с настъпването на бременността, не трябва да спирате да правите гимнастика, ако сте ги правили сутрин. Фитбол ще служи като добър помощник за това. Предлагаме комплекс за бъдещи майки в кратък период от бременността:

Упражнение # 1. Склонове. Седнете на топката и поставете краката си на ширината на раменете, разтворете пръстите на краката си. Докато вдишвате, наведете се надясно, докато вдигате протегнатата си ръка над главата си. Повторете същото в обратната посока, балансирайки върху топката. Не накланяйте твърде дълбоко. Като начало това упражнение трябва да се изпълни 4 пъти наляво и надясно..

Упражнение номер 2. Ролки. Седнете на фитбола и го подпрете с ръце отзад. Докато вдишвате, бавно се търкаляйте надолу, поддържайки равновесие, и се върнете в изходна позиция.

Упражнение номер 3. Фитболно търкаляне. Легнете на пода и поставете краката си върху топката. Преместете топката бавно напред и назад. Упражнението укрепва коремните мускули.

Упражнение номер 4. Застанете на колене и легнете на гърдите с фитбол. Поставете ръцете си на пода. Наведете се напред, движете топката с гърди и си помагате с ръце. Върнете се в изходна позиция.

Упражнение номер 5. Торсът се обръща. Седнете на пода по турски и задръжте топката над главата си с протегнати ръце. Преместете торса си по посока на часовниковата стрелка, след това направете същото и обратно. Не сгъвайте ръце, запазете стойката си.

Упражнение номер 6. Ролки с топка. Седнете на пода. Поставете единия крак върху фитбола. Преобърнете топката на краката си последователно. В този случай можете да отпуснете ръцете си, за да поддържате баланс..

Гимнастика за бременни с топка

По време на бременност леките упражнения изобщо няма да навредят. Например, гимнастиката за бременни жени, използващи фитбол, е много нежен и приятен начин да поддържате отлична физическа форма! Комплект упражнения е представен от фитнес инструктор за деца и бъдещи майки Екатерина Леонова.

Фитнес гимнастиката е чудесен вариант за бременни жени, които искат да поддържат добра физическа форма..

  Fitball е удобен фитнес уред. Когато човек седне на такава топка, гръбначният му стълб е правилно подравнен, натоварването се отстранява от гръбначния стълб, мускулите на гърба се отпускат, работата на дихателната и сърдечно-съдовата система се подобрява, активира се кръвообращението.

Полезно е не само да правите упражнения на топката, но и просто да седите на нея вместо стол..

Всяко упражнение се изпълнява 3-4 пъти.

Консултирайте се с вашия акушер-гинеколог преди тренировка.

I. p.: Седнал на топката.
Наведете се напред с изпънати пред себе си ръце, след това се изправете и вдигнете ръцете нагоре и леко встрани (не се препоръчва да държите ръцете си директно над главата си за бременни жени!).

И. п.: Седнал на топката.
Наведете се напред с лакти на коленете. В това положение гърбът се отпуска добре..

Странични завои

И. п.: Седнал на топката, разперил ръце и легнал върху топката.
Обърнете се надясно, поставете лявата си ръка зад десния крак. Фиксирайте позицията. След това направете това упражнение обърнато в другата посока. Разтяга добре мускулите на гърба.

I. p.: Седейки на топка, краката са свити в коленете и стоят на пода.
Изпънете десния си крак, опирайки го на петата. Обърнете се към нея с цялото си тяло, докосвайки пръста на ръката си. Правете упражнението по другия начин.

I. p.: Стоящ, десен крак напред, ляв крак назад, лявата ръка държи топката.
Свийте левия крак в коляното (с лявата ръка, опряна в топката) и се изправете отново. Правим същото в другата посока.

Странични завои

И. п.: Седейки на топката, десният крак е отделен настрани.
Изпънете дясната си ръка към десния крак. Върнете се в изходна позиция, следвайте другата страна.

И. п.: Стоящ, сгънат гръб, ръцете се опират на топката, краката са на ширина на раменете.
Пръснат с ръце, търкаляме топката напред, след това се връщаме. Това упражнение е много полезно за мускулите на гърба и раменните стави..

I. p.: Седнал на топката.
Опитайте се да легнете с гръб върху топката с леко раздалечени крака. Това упражнение отпуска добре мускулите на гърба и укрепва краката..

I. p.: Седнал на топка, ръце на бедрата.
Нека се опитаме да яздим топката: с пружиниращи движения се движим по топката първо напред-назад, после наляво и надясно и накрая изпълняваме кръгови движения.

И. п.: Стои, с изпъната топка в ръце.
Притискайки топката в ръцете си, опитайте се да я доближите възможно най-близо до себе си и след това я отдалечете отново от себе си. Това упражнение укрепва добре мускулите на гърба и ръцете..

Как да изберем топка за трениране на фитбол?

  Когато купувате топка, обърнете внимание на нейния размер. Можете да проверите дали топката ви подхожда по следния начин: седнете на нея с крака до нея. Полученият ъгъл между бедрото и подбедрицата трябва да бъде 90-100 градуса. Ако нямате възможност да опитате топката, придържайте се към следното правило: за жени с височина 152 см се препоръчва топка с диаметър 45 см, за височина от 152 до 165 см - 55 см, за височина от 165 до 185 см - 65 см.

Купувайте фитбол в магазини, а не на пазарите, в противен случай рискувате да се сблъскате с фалшификат: такива топки отстъпват по своите свойства на висококачествените продукти и може да имат отровна миризма на гума.

Не съхранявайте фитбола близо до батерии и отоплителни уреди, на балкона през зимата, недалеч от пронизващи предмети.

Определено ще ви трябва помпа за надуване на фитбола.

Фитбол упражнения за бременни жени: 1,2,3 триместър

Упражненията за фитнес топка за бременни жени могат да бъдат чудесна алтернатива на други видове фитнес и спорт. Fitball намалява нивото на стрес върху гръбначния стълб и краката, но в същото време ви позволява да останете достатъчно мобилни, за да изпълнявате различни динамични и статични упражнения.

Точно както различни гимнастически уреди и уреди за упражнения са полезни за спортистите, фитбол е полезен и за бременни жени..

Фитбол упражнения за бременни жени: 1,2,3 триместър

Fitball намалява нивото на стрес върху гръбначния стълб и краката, но в същото време ви позволява да изпълнявате различни динамични и статични упражнения.

Как да изберем правилния фитбол?

Как да изберем правилния фитбол, като вземем предвид вашите индивидуални характеристики? Няма единно правило за избор. Обикновено за тренировки се използват най-големите топки с диаметър от 60 до 85 cm.

Можете да изберете размера въз основа на ръста на бъдещата майка:

 • с височина до 165 см, подходяща е топка с диаметър от 55 до 60 см;
 • с ръст от 165 до 185 см - с диаметър 60 -65 см;
 • с увеличение от 185 до 200 см - 70-75 см;
 • над 2 метра - над 85 см в диаметър.

Трябва да се има предвид обаче, че тези ценности са насоки. Трябва да изберете топката, така че да е удобно да се упражнявате върху нея. Ето защо най-добрият начин е да опитате различни размери фитболи и да определите кой е по-удобен..

Fitball е страхотна топка за упражнения

Друга тънкост: упражненията върху фитбол за бременни жени трябва да се извършват с максимално отпускане на мускулите на гърба. Това означава, че топката трябва да е мека, леко издута. Не е нужно да го изпомпвате до максимална еластичност.

Не е нужно да изпомпвате фитбола до максимална еластичност, тогава той ще ви позволи да отпуснете максимално мускулите на гърба и таза.

Кога да започнете да тренирате на фитбол?

При добро здраве бъдещите майки започват да играят с топката през първите месеци на бременността. Но дори това да не се случи, можете да започнете класове както през 2-ри триместър, така и през 3-и триместър.

Можете да започнете класове по всяко време

При добро здраве бъдещите майки могат да започнат да играят с топката през първите месеци на бременността.

Fitball - най-добрият треньор за бременни жени

Понякога причината за развитието на гимнастика е дискомфорт в лумбалната област и мускулите на прасеца. Всъщност, фитбол помага да се премахнат тези проблеми..

С топката можете да правите както силови упражнения, така и упражнения за разтягане. Можете да използвате гири или решетки за тяло - всичко зависи от първоначалното ниво на обучение и благосъстояние на бъдещата майка.

Но дори елементарните пружиниращи движения на топката ще донесат огромни ползи за вашето здраве: те ще ускорят притока на кръв, ще облекчат спазма от претоварените мускули и ще ви помогнат да поддържате форма, а бебето ви - да се развива правилно..

Фитбол за здравето на мама и бебе

Дори елементарни пружиниращи движения на топката ще донесат огромни ползи за вашето здраве: те ще ускорят притока на кръв, ще облекчат спазмите от претоварените мускули и ще ви помогнат да поддържате форма, а бебето ви ще се развива правилно..

Можете да практикувате дори докато гледате телевизия. Човек трябва само да покаже желание и всичко ще се окаже по най-добрия възможен начин.!

Комплект упражнения по фитбол за бременни жени

Упражнение 1 - "Вдигане на ръце с гири"

Предлагаме да овладеете прости упражнения с гири. Седнете на фитбола, фиксирайте ръцете си с гири пред себе си и след това ги разтворете в страни. Уверете се, че ръцете ви винаги се движат успоредно на пода, а не под ъгъл. По този начин ще тренирате добре мускулите на ръцете, гърдите и гърба..

Упражнение 1 - "Вдигане на ръце с гири"

Упражнение 2 - "Вдигане на ръката и крака"

Сега, докато седите на фитбола, ще трябва да повдигате последователно ръката и противоположния крак. По този начин използваме мускулите на краката и пресата, активираме притока на кръв в малкия таз.

Упражнение 2 - "Вдигане на ръката и крака"

Упражнение 3 - „Крак на фитбол“

Сега нека свършим добра работа с мускулите на прасеца, бедрата и седалището. Поставете един на фитбола с гръб към него. Опряйки се на другия си крак, приклекнете и вдигнете нагоре. След това сменете краката.

Упражнение 4 - Фитбол клякам

И накрая, друга опция за клекове е с фитбол, притиснат до стената с гръб. Когато топката се претърколи по гърба ви, тя масажира мускулите, така че ще почувствате облекчение след тренировка. Не клякайте достатъчно дълбоко, за да държите бедрата си успоредни на пода. За тегло дръжте дъмбелите в ръцете си, като просто ги спускате по тялото.

Фитбол упражнения за бременни на видео:

Гимнастика за бременни с фитбол:

Fitball по време на бременност:

Отпускане на гърба и отработване на ръцете върху фитбола:

Упражнения по фитбол за бременни жени отзиви:

По време на бременност се изискват класове. Избрах билярд и фитбол за себе си) Скачането на топка е забавно, не е трудно и полезно)

Ползите и ефективността на упражненията за бременни жени на фитбол

По време на бременността тялото на жената претърпява сериозни промени и е подложено на стрес. За облекчаване на напрежението и укрепване на мускулите лекарите препоръчват извършването на прости упражнения през този важен период от живота..

Класовете по фитбол станаха много популярни. Това е голяма гумена топка, използвана за фитнес тренировки. За бременни жени това е най-добрият вариант, който ви позволява да тренирате с комфорт и без големи физически натоварвания..

Ползите от тренировъчната топка

За да постигнете максимален ефект, изберете топка с подходящ размер според височината на жената:

ВисочинаДиаметър на топката
до 152 см45 см
153 - 165 см55 см
над 165 см65 см

Като цяло фитболът се счита за най-подходящ, седейки на който, жената може напълно да спусне краката си на пода, без да полага никакви усилия. Топката трябва да е с добро качество, най-добре е да я закупите от специализиран магазин.

Информация! Fitball е абсолютно безопасно оборудване за тренировка. Той може да издържи на почти всяко тегло и ако е повреден, той не се спуква, а започва бавно да се издухва. Тази система е специално проектирана за премахване на наранявания по време на тренировка..

Редовното упражнение за бременни жени на фитбол е ефективно в следните области:

 1. укрепване на мускулите на малкия таз, което улеснява процеса на раждане;
 2. отпуснете мускулите на гърба, облекчавайки напрежението от гръбначния стълб;
 3. помощ при формирането на правилна стойка;
 4. имат общо релаксиращо и успокояващо действие;
 5. допринасят за профилактика на хемороиди, което е важно по време на бременност;
 6. подобряват кръвообращението, укрепват сърдечно-съдовата система.

Важно е да не претоварвате тялото и да изпълнявате само прости упражнения, предназначени специално за бременни жени.

Противопоказания

Ако бременността протича нормално и без усложнения, малкото физическо натоварване винаги ще бъде само от полза. Трябва обаче да се има предвид, че в ранните етапи (I триместър) не си струва да започнете да се занимавате с всякакъв вид спорт, тъй като съществува опасност от спонтанен аборт. Това важи особено за онези жени, които преди това не са водили активен начин на живот..

Най-добре е да започнете да тренирате с фитбол не по-рано от 14-16-та седмица. Съществуват обаче редица противопоказания за упражнения след първия триместър:

 • риск от спонтанен аборт;
 • високо кръвно налягане;
 • неправилно представяне на детето на по-късна дата;
 • обостряне на хронични заболявания;
 • многоводие;
 • истмично-цервикална недостатъчност;
 • други патологии на бременността.

Преди да започнете, трябва да се консултирате с Вашия лекар по бременност. Той ще може да свърже възможните рискове с ползите от упражненията..

Комплект упражнения за бременни жени

Наложително е да започнете тренировката си с загрявка. Това ще подготви мускулите за натоварването. Достатъчно е да се разходите малко, да протегнете врата си, да направите няколко маха с ръце и крака. Необходимо е да се изпълняват упражнения на фитбол за първи път не повече от 10 минути. С всеки следващ урок това време постепенно се увеличава. Максимално упражнение по време на бременност 40 минути.

Упражнението трябва да се спре, ако се появи задух, пулсът стане много чест, появят се болки в корема или общо неразположение. Ако след почивка симптомите не са изчезнали, спешно трябва да се консултирате с лекар.

Упражнения за фитбол - 2-ри триместър

Комплексът за бременни жени включва прости упражнения; не трябва да се опитвате да изпомпвате корема или други мускули през този период. Курсът трябва да бъде избран индивидуално от фитнес треньор.

Няколко прости упражнения за домашна тренировка:

 1. Седнете на топката с изправен гръб. Натиснете нагоре от фитбола, оставяйки краката си на пода, сякаш подскачащи. За да увеличите натоварването, можете да вдигнете прави ръце над главата си или да обърнете тялото настрани.
 2. Седейки на фитбол, преместете задните си части наляво - надясно, напред - назад и опишете кръга по посока на часовниковата стрелка и обратно.
 3. Легнете на една страна, хванете топката с крака. Стискайте фитбола с леки движения. Периодично сменяйте позицията от едната страна на другата.
 4. Седнете с кръстосани крака пред топката. Ръцете са свити в лактите. Хванете фитбола с длани от двете страни и стиснете към центъра.
 5. Легнете по гръб, сложете крака върху фитбола. Един крак, повдигайки топката, описва кръгово движение, подобно на колоезденето. Другата в момента не променя позицията си. След това сменете краката и повторете.

Упражнения за фитбол - 3 триместър

През първата половина на тримесечието можете да продължите заниманията със същото темпо, а по-близо до раждането натоварването трябва да бъде леко намалено.

Няколко варианта за упражнения през този период:

 1. Упражненията на Кегел са много полезни по време на бременност. Ако направите това, докато седите на фитбол, ефектът от него ще се удвои. Принципът се състои в притискане и отпускане на тазовите мускули. За по-добро разбиране това са мускулите, които забавят или увеличават уринирането..
 2. Седейки на стол, поставете топката между коленете си и я стиснете леко.
 3. Легнете на фитбол с гръб - лумбална област. Отпуснете крайниците и като че ли "висете" върху него в това положение. Лесно отблъсквайки с крака, преобърнете топката под гърба си. Ако не сте сигурни, можете да поставите фитбола до стената и да се придържате към него.
 4. Коленичете пред топката. Облегнете се на гърдите му и го прегърнете с ръце. Прехвърлете тежестта на цялото тяло върху гърдите. Опитайте се да се отпуснете напълно и да останете в това положение няколко минути.

Fitball може да се използва в ежедневието вместо стол. Това ще облекчи напрежението в мускулите на таза и гърба и като резултат ще подобри общото състояние и настроение на бременната жена..

Подготовка за раждане и укрепване на здравето Фитнес упражнения за бременни жени

Комплект фитнес упражнения по време на бременност

Упражненията за фитбол за бременни са разделени на три области: укрепване на мускулите, релаксация и упражнения на Кегел. За първия и третия триместър се препоръчват упражнения за релаксация, за втория и отчасти третия - укрепване. Упражненията на Кегел се правят, ако няма противопоказания.

Бременните жени могат сами да правят гимнастика с топка у дома

Укрепване на мускулите

Бременната жена трябва да се подготви за процеса на раждане. Те ще преминат много по-бързо, ако тялото е готово: силни коремни мускули, правилна дихателна техника, еластични дълбоки мускули на перинеума. Упражненията по фитбол ще ви помогнат да поддържате форма и тялото си в добра форма благодарение на редовните упражнения. За да укрепите мускулите на гърба, изпълнете следните движения:

Седейки на фитбол, движете го с бедрата си в различни посоки. Такива ролки укрепват тазовата област и по време на раждането помагат за изчакване на остри пристъпи на контракции..
Притискането на топката с колене ще ви помогне да укрепите слабините си. За целта те сядат на пода, разперват широко краката си, поставят топка между тях и започват да стискат, докато се появи чувство на умора..
Отвличането на краката ще помогне за поддържане на мускулите в тонус, за което те коленичат пред топката и поставят дланите и брадичката си върху нея. Вземете краката назад един по един, като прехвърлите телесното тегло на фитбола.
За активно разтягане на гръбначните мускули те седят на топката, широко разтворени крака

Достигнете с ръка до противоположното стъпало, внимателно извивайки тялото.
Следващото движение също се изпълнява седнало, разтворени крака. Топката се търкаля с ханша, опитвайки се да достигне стъпалото.

Седейки на фитбол, можете да правите силови упражнения

Тези упражнения ще помогнат за укрепване на раменния пояс и корема:

 • Фитболът се изстисква с ръце, като се напрягат мускулите и се привеждат лопатките.
 • За да опънете раменете, топката се спуска на пода и леко се докосва с длани. Превъртете се напред и назад пред тях, оставайки на място.
 • Легнали с рамене на топката, краката ви лежат на пода. Дланите се навиват зад тила и бавно повдигат раменната област на кратко разстояние.

Упражненията за коремните мускули се извършват с повишено внимание, като се следи внимателно тяхното състояние

Отпускане и разтягане

Уменията за релаксация ще бъдат важни по време на раждането, когато трябва да почивате възможно най-малко между контракциите. Седейки на пода, коленичете и сложете топка между тях. Те легнаха върху нея с гърди и глава, отпускайки гърба си. Леко люлеене облекчава напрежението от гръбначния стълб.

Упражнения на Кегел

Класовете са предназначени за дълбоки слабинни мускули. Обучението им е важно, тъй като те завъртат главата на бебето, за да преминат през родовия канал. Колкото по-силни са тези мускули, толкова по-бързо ще се случи това. Можете да почувствате тази мускулна група в процеса на ограничаване на желанието за уриниране. За тренировка жената ги напряга, задържайки ги за няколко секунди. След това прави още едно усилие, стискайки по-силно.

Упражнения на Кегел - укрепва и тонизира мускулите на тазовото дъно

По аналогия можете психически да си представите движението на асансьора нагоре, където спира на всеки етаж, но движението винаги е само нагоре. Релаксацията започва, когато усетите границата. Това също се случва бавно и на паузи. Повторете тези упражнения в няколко подхода, докато седите на фитбол.

Гимнастиката с помощта на фитбол помага да се поддържа добра форма през целия период на бременността. Упражненията се извършват само когато се чувствате добре и с разрешение на лекуващия лекар. Натоварването се избира в зависимост от текущия триместър и личното благосъстояние.

Актуализирано:
2019 15:21

Упражнения за бременни жени

Упражненията са много важни за бременната жена. Те са порядъци по-важни от упражненията за небременни жени. Липсата на физическа активност може да повлияе отрицателно не само на здравето и външния вид на самата бъдеща майка, но и на здравето на бебето. Резултатът от пасивния начин на живот на бременната жена може да бъде трудно раждане и тежки усложнения след раждането. Научно доказано, че бъдещите майки, които редовно се занимават с гимнастически упражнения за бременни жени, се раждат по-здрави бебета.

Гимнастически упражнения за бременни жени

Изборът на упражнения за бременни жени изисква специален подход. Комплектът от упражнения трябва да бъде съгласуван с лекаря, който наблюдава бременността. Всяка бременност и всяка жена са различни.

Особено внимание трябва да се обърне на упражнения, насочени към укрепване на коремните мускули, перинеалните мускули, тазовото дъно.
Оптималното време на деня за правене на упражнения за бременни жени е от 10 до 12 и от 16 до 19 часа. Трябва да го правите бавно, като правите почивки за почивка на всеки 5-10 минути

Феновете на фитнеса също не трябва да се притесняват. Съществува така нареченият фитнес за бременни жени. Упражненията, разбира се, се различават от обичайните.

Натоварването трябва да е умерено. Вие самите може да не почувствате прегряване на тялото в резултат на изпотяване. Но не забравяйте за секунда, че сега не сте сами. Детето може да не е в състояние да се справи с прегряване и сърдечната честота може да се увеличи. Но ние не искаме да навредим на бебето.

В никакъв случай бременната жена не трябва да претоварва ставите си по време на фитнес занимания. Избягвайте клякам, упражнения за изправяне и седене, разтягане и легнало по гръб. По-добре да заемете полуседнало положение или легнало настрани. Накланяния, различни обрати също не са позволени. Пийте много вода по време на тренировка.

Основното натоварване по време на бременност, особено през третия триместър, пада върху мускулите на гърба

Струва си да се обърне специално внимание на упражненията за бременни жени за гърба

Достатъчно е да принудите мускулите на гърба да работят по няколко пъти на ден, като дърпате раменете назад, навеждате се и след това се свивате на топка, като коте. Добре укрепвайте мускулите на гърба и гърдите във водата.

Упражнения на топката за бременни жени

Упражненията с топка са най-ефективни за бременни жени. Фитбол е голяма топка, дойде при нас от Швейцария. Упражненията за фитбол нямат противопоказания. За бременни жени това е най-оптималното спортно оборудване. Упражненията с балон могат да повдигнат настроението ви, да облекчат стреса и да избегнат следродилна депресия. Този вид гимнастика е най-щадящата. Можете да тренирате върху топката по гръб, по гърди, докато седите. Основното предимство на топката е вибрацията, която тя създава. Вибрациите подобряват кръвообращението във вътрешните органи, нормализират сърдечната дейност, улесняват дишането.

Можете да практикувате фитбол във всеки триместър. Такава гимнастика помага за облекчаване на ставите. Мускулите на гърба са добре укрепени, натоварването се отстранява от гръбначния стълб. За разлика от други видове упражнения за бременни жени, упражненията върху фитбол няма да позволят пролапс на матката.

Бременната жена също трябва да обърне внимание на бедрата си. Упражненията за седалище за бременни жени ще помогнат за укрепване на мускулите на перинеума и ще предотвратят натрупването на излишни килограми в тази част на тялото

При тези упражнения няма трудности.

Можете да легнете настрани, опряйки главата си в ръката си и внимателно да повдигнете крака си нагоре. Не забравяйте да издърпате пръста и да напрягате, в рамките на разума, мускулите на крака

След 10-15 повдигания на единия крак, починете и работете с другия крак.

Необходими са гимнастически упражнения за бременни жени: за поддържане на тонуса на мускулите на гърба, краката, перинеума. По-близо до раждането дихателните упражнения могат да бъдат допълнени.

Вижте дискусионната нишка.

Какво е фитбол

Fitball е надуваема топка, изработена от плътна и висококачествена гума с различни цветове. С помощта на тази топка можете да провеждате различни гимнастически упражнения, които ви помагат да отслабнете, да коригирате стойката си или да подобрите здравето си. Също така се смята, че упражненията на тази топка помагат за преодоляване на депресията и стреса..

Fitball за болни хора и бременни жени е разработен сравнително наскоро, въпреки че самата топка е измислена през 50-те години от швейцарския лекар Susan Kleinfogelbach, която използва тази топка за гимнастика на пациенти с церебрална парализа.

Ефектът от упражненията върху тази топка не закъсня и много скоро този вид упражнения започнаха да се препоръчват за хора с гръбначни и мускулно-скелетни наранявания като възстановителна терапия. Хората, които са правили гимнастика с тази топка, отбелязват, че след няколко сесии тяхното благосъстояние се подобрява, възстановяването е по-бързо, регенерацията на различни процеси се подобрява и метаболизмът в мускулите, междупрешленните дискове и тъканите като цяло се подобрява..

Скоро, когато бяха проучени всички положителни и отрицателни аспекти на упражнението, фитбол стана препоръчителен за бременни жени, тъй като с негова помощ жената "в позиция" може да тренира мускулите на гърба и интимните мускули, а тренираните интимни мускули допринасят за безболезнено и бързо раждане.

Предимствата на този вид гимнастика

Защо трябва да предпочитате упражненията по фитбол пред други видове гимнастика по време на бременност?

Fitball отпуска, облекчава напрежението, разтоварва гръбначния стълб, укрепва мускулите на коремните мускули, бедрата, перинеума. Всичко това е необходимо за бременните жени не само за да раждат и раждат здраво бебе без проблеми, но и за ранното възстановяване на вече установени майки след раждането..

И благодарение на упражненията на Кегел, предназначени за изработване на тазовите мускули (които не могат да бъдат укрепени по друг начин), главата на вашето бебе, когато дойде времето, ще се обърне точно както трябва, за да премине безпрепятствено през родовия канал..

Тъй като има редица противопоказания за тренировка с гимнастическа топка, преди да започнете, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Допустимо натоварване по триместър

Физическото състояние на женското тяло непрекъснато се променя през цялата бременност. Основните етапи се наричат ​​триместър и са от 3 до три месеца. Първият триместър се характеризира като опасен период, в който има голяма вероятност от аборт. Съветвайте да избягвате скачане, дръпване, повдигане на тежки предмети или бързо движение.

Вторият триместър се нарича "златен" период: хормоналната буря отшумя, гаденето, сънливостта и апатията преминаха. Тялото иска движение и упражненията са допустими, ако няма сериозни противопоказания или лекарска забрана. Трябва да се има предвид, че с увеличаване на матката, центърът на тежестта се измества, сериозно натоварване пада върху гръбначния стълб, ставите и вените.

Гимнастиката на фитбол по време на бременност е напълно безопасна

Гимнастиката с фитнес топка често се превръща в истинско спасение. Това се дължи на факта, че в седнало положение на топката гръбначният стълб заема естествено положение и натоварването се разпределя правилно към мускулния корсет. Намаленият стрес върху колянните стави и лекият масажиращ ефект дават на краката почивка и релаксация след дълъг ден.

Третият триместър усложнява изместването на диафрагмата поради разширената матка. Появява се задух, става по-трудно да се движи. Този период изисква намаляване на физическата активност, фокусът на упражненията се заменя с релаксация и дихателни практики. Упражненията за бременни жени с фитбол ще бъдат подходящи през третия триместър. Гимнастиката не трябва да предизвиква силно чувство на умора, тя носи релаксация и почивка.

Топката гимнастика тренира предимно гъвкавост и намалява болките в гърба

Комплект упражнения за бременни жени на фитбол по триместър

Жените, които планират да станат майки в близко бъдеще, често са изключително загрижени за това как да се подготвят за раждането по най-добрия начин. Моралната подкрепа на роднините, както и информационните знания, вдъхват на бременната жена увереността, че всичко е с нея и че малкият мъж, когото скоро ще роди, ще се оправи. Но ако тази увереност бъде подсилена от необходимата физическа подготовка, вашето раждане със сигурност ще премине лесно и без усложнения. Днес упражненията по фитбол за бременни стават все по-популярни сред бъдещите майки. Това не е изненадващо. В крайна сметка те са най-добрият начин да помогнете на жената да поддържа мускулния тонус, докато носи бебе. Такива упражнения помагат за укрепване на мускулите на пресата и перинеума и помагат на бъдещите майки да научат начини за облекчаване на болката при раждането. Безболезнено, лесно раждане - всяка бременна жена мечтае за това! Така че защо да не вземем и да не превърнем тази мечта в реалност? Използване на голяма гумена топка, наречена фитбол.

Фитбол е гимнастическа топка. И за първи път се използва в Швейцария

Какво е фитбол?

Фитбол е топка. Но топката е специална, предназначена за гимнастически упражнения. Той е голям и светъл. Изработена от специална гума с вградена система против избухване (ABS - система против експлозия).

Благодарение на този много ABS, фитболът не изпуска рязко въздух и не се спуква в случай на механични повреди. Което ви предпазва от нараняване при тренировка с швейцарска топка. Това е второто име на фитбол. Защото е изобретен в Швейцария.

Без значение колко тежите, можете спокойно да се доверите на силата и поглъщането на удари на фитбола.

Упражненията за фитбол помагат за укрепване на мускулите и подобряване на кръвоснабдяването на всички вътрешни органи на бременна жена

Предимствата на този вид гимнастика

Защо трябва да предпочитате упражненията по фитбол пред други видове гимнастика по време на бременност?

Експерти от различни фитнес зали и корекционни центрове отбелязват, че вибрациите по време на тези упражнения и абсорбиращите шок свойства на швейцарска топка имат положителен ефект върху метаболизма на бъдещите майки, подобряват кръвообращението във вътрешните им органи и укрепват всички мускулни групи.

Fitball отпуска, облекчава напрежението, разтоварва гръбначния стълб, укрепва мускулите на коремните мускули, бедрата, перинеума. Всичко това е необходимо за бременните жени не само за да раждат и раждат здраво бебе без проблеми, но и за ранното възстановяване на вече установени майки след раждането..

И благодарение на упражненията на Кегел, предназначени за изработване на тазовите мускули (които не могат да бъдат укрепени по друг начин), главата на вашето бебе, когато дойде времето, ще се обърне точно както трябва, за да премине безпрепятствено през родовия канал..

Тъй като има редица противопоказания за тренировка с гимнастическа топка, преди да започнете, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Противопоказания

Но въпреки факта, че фитболът е доста безопасен и много ефективен, има редица противопоказания за практикуване с швейцарска топка.

 • Ранна бременност. Когато заплахата от прекъсването му при физическо натоварване е все още голяма.
 • Висок тонус на матката при бъдещата майка.
 • Тежки детски или соматични патологии.
 • Истико-цервикална недостатъчност и др..

Преди да започнете гимнастика на фитбол, определено трябва да се консултирате с гинеколога, с когото сте наблюдавани. И едва след като той потвърди, че нямате анамнеза за противопоказания за тренировка, можете да започнете да спортувате с чиста съвест..

За да има ефект упражнението върху фитбол, трябва да вземете сериозно избора на топката за себе си

Как да изберем топка за себе си?

Друг важен момент. Където и да тренирате, у дома или във фитнеса, вашите класове ще бъдат ефективни и безопасни само ако изберете правилната гимнастическа топка за себе си.

Но какво означава това - нали? Всичко е много просто. Fitball трябва да отговаря на вашия ръст.

Таблица "Как да изберем правилния фитбол?"

ВисочинаДиаметър на топката за фитнес
152 см и по-долу45 см
152-165 см55 см
165-185 см65 см

Можете да проверите дали топката ви подхожда по този начин: седнете на нея и се уверете, че с колене, свити под прав ъгъл, краката ви са свободни да стоят на пода с пълен крак.

Посъветвайте се с Вашия лекар дали в клиниката имате стая за ЛФК и дали има упражнения по фитбол за бременни жени

Фитбол упражнения за бременни жени

Ако в антенаталната клиника, където сте били регистрирани, има стая за физиотерапия (ЛФК), тогава Вашият лекар може да Ви напише препоръка там. Не пренебрегвайте тази възможност да овладеете фитбол под постоянното наблюдение на опитен треньор.

Сега ще разгледаме основните моменти, на които трябва да обърнете внимание, преди да започнете да тренирате.

През първия триместър на бременността физическата активност е противопоказана, но можете да правите упражнения за разтягане и релаксация

Първо тримесечие

По-добре е бременните жени да започнат да правят гимнастика на фитбол от 12-14 седмици. По това време рискът от спонтанен аборт е значително намален в сравнение с първите седмици на бременността. Да, и токсикозата, ако има такава, вече не бива да ви притеснява.

През първия триместър е по-добре да ограничите физическата активност за бременни жени. Но нищо не пречи на бъдещите майки през този период да се занимават с дихателни упражнения, които са изключително полезни за тях и не по-малко необходими..

Ако сте толкова нетърпеливи да започнете да тренирате, тогава можете да тренирате ханша и мускулите на раменния пояс и е по-добре да започнете да натоварвате корема малко по-късно. През втория триместър.

Видео „Fitball. Обучение за бременни жени (I триместър) "

Втори триместър

Именно това време се счита за най-благоприятно за физическа активност. Трябва да обърнете специално внимание на тазовите мускули. Упражненията на Кегел помагат да се развият много добре, което ще бъде описано по-подробно по-долу..

От 16-18 седмица на бременността се препоръчва да се упражнява с превръзка. По това време матката на бременната жена се увеличава значително по размер. Бандажът компенсира натоварването на гръбначния стълб и коремните мускули. Освен това предотвратява появата на стрии по кожата.

Видео „Fitball. Обучение за бременни жени (II триместър) "

Трети триместър

Когато датата на раждане се приближава все повече и повече, за бъдещата майка вече е доста трудно да изпълнява дори най-простите упражнения. Но това няма нищо общо с фитбола. Заниманията с него са удобни, прости и осъществими дори в много късните етапи на бременността.

В гимнастическия комплекс на фитбол има упражнения за ханша, седалището, ръцете и гърдите. Не е трудно да ги изпълним. А ползите от подобни дейности са колосални..

Третият триместър е времето, когато се подготвяте за предстоящото раждане

Освен това днес много родилни домове имат гимнастически топки. И много родилки потвърждават, че значително им помагат по време на раждането..

Лекарите отбелязват, че наистина при жените процесът на отваряне на матката по време на раждането се случва много по-бързо, когато те използват гимнастическа топка по време на контракциите и най-важното са, че знаят какво да правят с нея..

През третия триместър на бременността бъдещите майки всъщност научават всички тънкости при използването на фитбол по време на раждане..

Видео „Fitball. Обучение за бременни жени (III триместър) "

Упражненията за фитбол за бременни жени могат условно да бъдат разделени на три групи.

 • Упражнения за разтягане, а също и за укрепване на мускулите.
 • Релаксация.
 • Упражнения на Кегел върху фитбол.

Как да изпълнявам един или друг вид гимнастика за бременни жени на швейцарска топка?

Фотогалерия "Фитбол за бъдещи майки"

Разтягане и укрепване на мускулите

 1. Упражнение за разтягане. Което ще ви бъде много полезно при раждането. Докато седите на топката, разтворете коленете и разтворете краката си по-широко. Достигнете с дясната си ръка до левия крак и обратно, измествайки таза в обратна посока. В същото време мускулите на бедрата, гърба и раменния пояс се разтягат активно. Което е точно това, от което се нуждаете.
 2. За мускулите на гърба и долната част на гърба трябва да седнете на топката. Можете да се опрете на него с ръце, ако все още не сте се научили как да поддържате баланс. Първо, люлеете таза си от едната страна на другата. След това напред-назад. И след това - ротационни движения на таза, първо в едната посока, после в другата. След това това упражнение може да се направи по време на раждане. Това ще помогне да се разсеете от болката, да се отпуснете и да си починете между контракциите. И това също допринася за ранното отваряне на шийката на матката по време на раждането..
 3. За мускулите на бедрата и краката: Седнете на пода и разтворете коленете си възможно най-широко. Поставете топката между коленете си и стиснете фитбола възможно най-силно, като периодично разхлабвате хвата си. Затова повторете няколко пъти.
 4. За мускулите на раменния пояс: Стиснете топката с протегнати ръце. Алтернативно затегнете и разхлабете хвата си. Можете също така да търкаляте топката напред-назад по пода, като я отдалечавате възможно най-далеч от себе си, след което я приближавате.
 5. За задните части и долната част на гърба: Поставете коленете си върху топката с гръдния кош. Прехвърлете телесното си тегло на фитбола. Скръстете ръце под брадичката си. Махайте краката си последователно.
 6. За коремните мускули: В седнало положение отпуснете гърба си върху топката. Уверете се, че лопатките ви са на фитбол и коленете са свити под прав ъгъл. Ръце зад главата. Правете наклони на торса и задръжте позицията за няколко секунди. Не се препоръчват значителни натоварвания на коремните мускули за бременни жени. Но това упражнение не е противопоказано за тях. И перфектно укрепва корема и мускулите на долната част на гърба..

Упражненията за укрепване и разтягане са по-ефективни, когато се изпълняват на фитбол

Релаксация

Научавайки се как да се отпуснете на фитбол, вие ще се подготвите на сто процента за предстоящото раждане. Опитайте се да легнете на топката с гърди, докато седите до него на колене. Увийте ръце около фитбола и отпуснете гърба си. В същото време кръвообращението на вашите вътрешни органи, а заедно с тях и на плацентата, значително ще се подобри.

Тази позиция ще ви даде възможност да си починете между контракциите по време на раждането. А за бебето това е чудесна причина да получи повече кислород, който е толкова необходим за него в процеса на раждане..

Научаването да заемате удобна, релаксираща поза на гимнастическа топка може да ви помогне да се възстановите по време на раждането между контракциите.

Упражнения на Кегел

В областта на таза има система от многослойни мускули, които по време на раждането са отговорни за завъртането на главата на бебето в родовия канал. Без да се обърне съответно, главата на детето просто не може да премине над тях..

Ние можем да контролираме тези мускули. Само в ежедневието използваме уменията си, може би само за да контролираме акта на уриниране.

Следователно многослойните мускули на малкия таз не са много развити при повечето жени. И за да го доведете до състоянието, необходимо за процеса на раждане, трябва да изпълнявате специални упражнения.

Комплект упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно е разработен от американския гинеколог Арнолд Кегел в средата на 20 век..

Упражненията на Кегел тренират мускулите на тазовото дъно

Какви са упражненията, включени в него?

 1. Най-лесният начин да усетите многопластовите мускули, които трябва да укрепите, е по време на следващото уриниране. Просто се опитайте да го управлявате. И помнете едновременно кои мускули сте използвали, за да забавите потока урина или, обратно, да увеличите нейното налягане.
 2. След това трябва да се научите как да свивате тези дълбоки мускули отдолу нагоре и отгоре надолу (представете си, че това е асансьор, пътуващ през шахтата си), като правите 4 паузи.
 3. На фитбол подобни упражнения са много по-ефективни. Но те могат да се изпълняват и без топката - в нормална домашна обстановка..

Видео „Укрепване на тазовите мускули. Упражнения на Кегел "

И накрая, бих искал да отбележа, че упражненията за бременни жени на фитбол са не само полезни. Това е много приятно занимание за бъдещите майки. Такава гимнастика добре отпуска, успокоява, дава заряд на бодрост и добро настроение..

И така, защо не започнете да прекарвате свободното си време с голяма полза... и за ваше собствено удоволствие? На фитбол.

Fitball за бременни жени: безопасно упражнение за бъдещи майки

Бременността е време на трансформация за жената. Не само тялото й се променя, но и психологическото й състояние. За да поддържате мускулния тонус, енергичното настроение, за бързо връщане във форма след раждането на дете, трябва да се грижите за тялото си, да се храните рационално и да сте сигурни, че изпълнявате специална гимнастика. Мнозина се страхуват да се занимават с някакви физически упражнения през това време, а някои просто са мързеливи. Това е голяма грешка. Умерената физическа активност е необходима на всеки етап от бременността, ако протича без патологии. Физическото възпитание ще ви позволи да избегнете прекомерно наддаване на тегло, да намалите вероятността от стрии и да поддържате мускулите на бъдещата майка във форма. Fitball за бременни жени стана много популярен.

Това е така, защото упражненията върху фитбол за бременни жени позволяват на жената да подготви тялото си за раждане, да укрепи корема, перинеалните мускули и да развие добро разтягане. Топката може да бъде верен помощник по време на раждането..

Какво е фитбол?

Fitball е специална голяма топка за фитнес. Нейната родина е Швейцария, следователно второто й име е швейцарската топка. Това дава възможност за изпълнение на различни упражнения, тъй като може да издържи на големи натоварвания. Можете да седнете на фитбола, да легнете, можете да скачате с него. Този универсален фитнес инструмент е изработен от жива гума. Fitball непременно има вградена антиексплозивна ABS система, която предотвратява рязкото му издухване и нараняване на жена. Благодарение на това, ако случайно пробиете топката, тя няма да избухне, а постепенно ще пусне въздух..

Упражненията с фитбол за бременни могат да се справят с болки в гърба, които се появяват поради увеличеното натоварване на гръбначния стълб на бъдещата майка. Тези упражнения имат категоричен плюс преди силови тренировки - те не причиняват мускулни болки и не ги натрупват. Преди да започнете уроци, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Гимнастиката за бременни с фитбол почти няма противопоказания и много лекари препоръчват този вид упражнения за жени.

Как да изберем правилната топка?

За да направите упражненията по фитбол за бременни жени полезни, препоръчително е да си ги закупите индивидуално. Топките се различават по параметри.

Как да изберем фитбол за бременни жени? За да го вземете правилно, трябва да седнете на топката. Ако краката, свити под прав ъгъл в коленете, почиват свободно на пода, тогава размерът е подходящ.

Можете да изберете топка въз основа на данни като ръст на жената и диаметър на топката:

 • растеж до 1,52 м - диаметър 45 см;
 • 1,52-1,65 м - диаметър 55 см;
 • над 1,65 - диаметър 65 cm.

По-добре е да купувате фитбол по време на бременност в специализирани магазини. Лесно е да си купите фалшификат на пазарите, който може да се пръсне по време на клас. В този случай бъдещата майка може да се нарани, когато падне от топката..

За какво се използва фитбол по време на бременност?

Упражненията за бременни с фитбол позволяват на бъдещата майка:

 • облекчаване на напрежението от гръбначния стълб;
 • отпуснете мускулите около гръбначния стълб;
 • подобряване на функционирането на дихателната система;
 • активирайте кръвоносната система;
 • нормализира работата на сърцето;
 • засилват кръвообращението на всички органи.

Упражнението с фитбол за бременни ви позволява да поддържате тазовите си мускули във форма. Това дава възможност да се сведе до минимум вероятността от нараняване, разкъсване на перинеума по време на раждане. Това упражнение за бременни жени е ефективно средство за предотвратяване на заболявания на бъбреците и пикочния мехур, пролапс на матката. По време на тренировка мускулите на гърба и корема се укрепват, което е голямо предимство по време на раждането. Гимнастиката с фитбол за бременни жени ви позволява да подобрите кръвообращението в матката и съответно да подобрите храненето на плода. Помага за предотвратяване на застоя на венозна кръв, появата на хемороиди.

Fitball за бременни жени ще бъде добър асистент в ежедневието. Може да се използва като стол, докато гледате телевизия или да се люлее на него. Помага за облекчаване на болки в гърба и отпускане на мускулите..

Топката ще бъде полезна на бъдещата майка при раждане. Позволява ви да намалите болката по време на контракции и икономично да изразходвате силите си през този период. При кратки скокове на фитбол има допълнителен приток на кръв към тазовите органи и поради това ускорено отваряне на шийката на матката. Повече за етапите на дилатация на маточната шийка →

Препоръчително е да започнете упражнения на фитбол за бременни жени след 12 седмици. През този период бъдещата майка е по-малко вероятно да бъде притеснена от токсикоза и вероятността от спонтанен аборт е минимална. Преди да започнете упражнения за бременни жени на фитбол, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Ще бъде много добре, ако наборът от упражнения е избран от компетентен инструктор. Препоръчително е да не ги измисляте сами.

Гимнастиката на фитбол за бременни жени има минимум противопоказания, но все пак те са. Те включват:

 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • повишен тонус на матката;
 • тежки заболявания на гърба;
 • истмично-цервикална недостатъчност.

Упражнения за фитбол

Помислете за характеристиките на упражненията с топка през различните тримесечия.

През 1-ви триместър

Упражненията по фитбол за бременни жени през 1 триместър обикновено не се извършват. През този период се препоръчва да се сведе до минимум физическото напрежение върху тялото на бъдещата майка, за да не се предизвика спонтанен аборт. Това важи особено за онези жени, които не са се занимавали с никакви спортове преди зачеването..

Ако бъдещата майка е свикнала с физическа активност, тогава упражненията за бременни жени на фитбол могат да започнат през втората половина на 1-ви триместър. В този случай се препоръчва да се използват само тези упражнения, които са предназначени специално за жени, които очакват бебе..

Упражненията за фитбол за бременни през 1-ви триместър са доста прости и се изпълняват 3-4 пъти. По това време е важно правилно да дозирате товара и да не се пренапрягате. Преди да започнете да упражнявате топката, трябва да загреете мускулите. За целта в продължение на 5 минути те правят люлки с ръце, ходят на място, завъртат главата. Ако гимнастиката с фитбол за бременни в даден момент започне да доставя на жената дискомфорт или болка, тогава часовете трябва да бъдат прекъснати и да си починете. През този период можете да натоварите мускулите на ханша и раменете, но упражненията с пресата трябва да се отложат до по-късно..

Ето някои от упражненията, които са разрешени през този период:

 1. Легнете по гръб, сгънете десния крак и го поставете върху топката, подпряйки крак върху него. Свитият ляв крак трябва да лежи на пода. Изправяйки десния си крак, бавно търкаляйте топката напред-назад. Повторете същото с левия крак..
 2. Седнете на фитбола, сгънете ръцете си с дъмбели под ъгъл от 90 °. Без да ги разгъвате, разнесете ги отстрани, за да се върнете в първоначалното им положение.
 3. Седнете на топката с широко разтворени крака. Торсът трябва да е наклонен леко напред. Облегнете лакътя с едната ръка на бедрото. Другият, като вземете дъмбел, се огънете под прав ъгъл, докато отвеждате лакътя и рамото назад. След това трябва отново да се изправите и да огънете ръката си в лакътя..

През 2-ри триместър

През този период могат да се изпълняват по-интензивни упражнения с топка, тъй като вероятността от спонтанен аборт вече е намаляла.

Упражненията за фитнес топка за бременни жени във втория триместър включват:

 1. Упражнения за разтягане;
 2. Релаксационни упражнения;
 3. Упражнения за трениране на мускулите на перинеума.

Упражнения за разтягане

Първата група включва упражнение за мускулите на гърба. За да ги завършите, трябва да седнете на топката, можете да се опрете на нея с ръце. След това трябва да направите люлеене на таза, въртене, движение напред-назад. Такива умения ще ви бъдат полезни по-късно при раждането. Упражненията върху фитбол за бременни, проведени през 2-ри триместър, ще помогнат на жената да избяга от болка при контракции. А през периода на бременността те облекчават болките в гърба, облекчават напрежението в мускулите на гърба.

Следващото упражнение също ще помогне за укрепване на мускулите на гърба: седнете на топката, завъртете торса и докоснете противоположния крак, доколкото е възможно. Мускулите на раменния пояс и долната част на гърба ще станат по-силни, ако завъртите фитбола в наклон към вас и далеч от вас.

В допълнение към това се препоръчва укрепване и разтягане на мускулите на краката. За целта седнете на пода, разтворете коленете си и стиснете топката с тях. Това действие трябва да се повтори няколко пъти, докато се появи лека умора. След това, седейки на фитбола, последователно с дясната ръка трябва да стигнете до десния крак, с лявата ръка - до левия крак.

За да развиете мускулите на ръцете, можете да изстискате фитбола с протегнати ръце. Следващото упражнение ви позволява да развиете разтягане, да укрепите дупето: трябва да се опрете на топката с гърди, да кръстосате ръце под брадичката, да редувате крака си с крака.

Упражненията за бременни жени на фитбол през 2-ри триместър трябва да спомогнат за укрепване на коремните мускули. Това трябва да се прави внимателно, тъй като повишеното натоварване на тази област по време на раждането на бебе е забранено. Едно от препоръчителните упражнения: облегнете се на топката с гръб и лопатки, сгънете коленете под ъгъл от 90 °, сложете ръце зад главата. След това горната част на тялото се повдига със закъснение от няколко секунди..

Релаксационни упражнения

Упражненията по фитбол за бременни жени трябва да включват упражнения за релаксация. За целта легнете върху топката с гърди, прегърнете я, коленичете и отпуснете гърба си. Умението да се отпуска ще позволи на жената да си почине по време на раждането, за да поддържа силата между контракциите.

2 триместър е оптималният период за занимания. Но от около 18 седмици по време на упражнението се препоръчва носенето на превръзка, която ще намали натоварването на гърба и коремните мускули, както и ще предотврати появата на стрии.

През 3 триместър

Гимнастиката за бременни жени на фитбол през 3-ти триместър включва всички същите прости упражнения, както в по-ранните периоди. По това време за бъдещата майка вече е трудно да се занимава с физическо възпитание, но тя е напълно способна на топката. Упражненията за бременни жени на фитбол през 3 триместър са от голяма полза, тъй като са насочени към укрепване на мускулите на пресата, долната част на гърба, седалището, перинеума, ръцете и краката.

Повечето родилни болници вече имат такива топки и те наистина помагат на една жена при раждането. Ако тя е подготвена и знае добре какво да прави с фитбола по време на раждането, тогава дилатацията на шийката на матката настъпва по-бързо с топката, отколкото без нея. Упражненията на фитбол за бременни жени през 3 триместър позволяват на бъдещата майка да научи цялата мъдрост при използването му при раждане.

В края на бременността, ако няма противопоказания, не се препоръчва да се премахне напълно физическата активност. Дори ако стане трудно да се упражнявате, можете да правите релаксиращи упражнения за бременни жени в 3 триместър на фитбол. В същото време интензивността на натоварването и темпото на упражненията трябва да бъдат внимателно коригирани, като се вземат предвид периодът и характеристиките на тялото на бъдещата майка..

Бъдещата майка се нуждае от физическа активност по време на раждането на бебе. Но трябва да се съгласува с лекаря. Гимнастиката на фитбол за бременни жени в ранните етапи ви позволява да укрепите мускулите, да облекчите напрежението от мускулите на гърба, а през 3 триместър - да се подготвите за раждане.

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru