Значението на гимнастиката за новородените бебета не може да бъде подценявано. Най-лесният начин за правилно и ефективно справяне с бебето е упражнението на фитбол. Дори неопитна майка може да се справи с този вид гимнастика. Каква е ползата от фитбол за бебета? Какви са гимнастическите топки и как да изберем правилната?

Защо бебето се нуждае от гимнастика?

Всякакъв вид упражнения са много важни за новороденото бебе. Те му дават възможност да усети тялото си, да се адаптира към нова среда..

Най-честият проблем при бебетата е хипертонията. Това е нормално явление, тъй като преди раждането детето дълго време е било в "изкривено" състояние, ръцете и краката му са били свити и плътно притиснати към тялото. Това състояние създава дискомфорт за детето и понякога е придружено от болезнени усещания. С течение на времето хипертоничността ще изчезне от само себе си, но гимнастиката и масажът помагат да се премахне много по-бързо..

Упражнението има много благоприятен ефект върху психическото развитие на детето. Факт е, че децата до една година се развиват хармонично, тоест физическото и психическото им развитие са неделими едно от друго, те си помагат. Колкото по-рано започнете да работите с бебето, толкова по-ефективно и качествено ще бъде развитието на мозъка му, установяването на невронни връзки.

Защо да изберете гимнастическа топка?

Fitball за новородени е много полезен. В такава гимнастика има много предимства пред другите видове физическо развитие..

 • Мекото и плавно люлеене на тази топка напомня на новороденото за вътреутробния му живот. Поради това той толерира спокойно упражненията, заспива добре след тях и спи много спокойно..
 • Гимнастиката на топка за бебета помага добре за облекчаване на хипертоничността и перфектно укрепване на мускулния корсет на бебето.
 • Упражненията с гимнастическа топка перфектно развиват дихателните органи и стимулират кръвообращението на бебето.
 • Fitball е подходящ не само за гимнастически упражнения, но и за масаж.
 • Вибрациите, които фитболът предава на бебето, имат благоприятен ефект върху вътрешните органи, като произвеждат вид масаж, който стимулира работата им. Освен това вибрацията има леко облекчаващо действие..
 • По-лесно е да правите масаж на топката, тъй като детето се държи по-спокойно и възприема манипулацията като забавна игра.
 • Упражненията в „легнало положение“ имат благоприятен ефект върху храносмилането, значително облекчават коликите, насърчават метеоризма и са отлична профилактика на запек при кърмачета..
 • Можете да започнете да тренирате по фитбол почти от раждането, не е нужно да чакате, докато детето порасне и стане по-силно. Оптималното време за започване на гимнастика е денят, когато пъпната рана зараства.
 • Упражненията по фитбол за бебета помагат за укрепване на опорно-двигателния апарат, постига се отличен ортопедичен ефект, детето започва да държи главата си по-рано, опитва се да седне, да пълзи и да ходи по-бързо.
 • Упражненията върху топката ви позволяват добре да развиете вестибуларния апарат на детето.
 • Забавното прекарване на фитбола е не само полезно за здравето на бебето, но и допринася за неговия психо-емоционален комфорт, предизвиква интерес и радост.
 • По-големите деца в семейството също ще оценят такава полезна покупка като гимнастическа топка. Забавно и полезно е да играете с него. Дори простото скачане върху него има благоприятен ефект върху всички органи и системи на тялото..
 • За кърмачките упражненията с топка също ще бъдат полезни, те ще помогнат за оформяне на фигурата и развиване на гъвкавост..

Видове гимнастически топки. Как да изберем фитбол за бебета

Днес в магазините можете да намерите всякакви гимнастически топки. Не всички са подходящи за бебета, така че избирайте разумно и със знания по темата..

1. Класически фитбол

Диаметърът на такива топки варира от 45 до 85 см. Такава топка е универсална и е подходяща за упражнения с бебета. Освен това възрастните също ще могат да практикуват с него. За гимнастика с бебета е подходяща топка с диаметър 60 см или повече с гладка, но не хлъзгава повърхност. По-добре е веднага да купите продукт с голям диаметър, за да можете да го използвате по-късно за физическо възпитание с по-голямо дете..

2. Детски фитбол с дръжка или рога

Такива топки за скачане се отличават с относително малък диаметър, тъй като са предназначени за собственици с нисък ръст. Възрастните нямат право да използват това оборудване. Топката е предназначена за тегло на потребителя до 50-60 кг. За бебета можете да изберете този вид топка, можете да правите всички упражнения върху нея по същия начин, както на класически фитбол. Но трябва да се внимава повърхността да не е твърде хлъзгава.

Ако топката е закупена за по-големи деца, тогава трябва да обърнете внимание на факта, че дръжките са неплъзгащи се, здраво прикрепени към продукта и имат набраздена форма - това ще гарантира безопасността на детето при игра.

3. Масажирайте фитбол

Такава топка е доста полезна за възрастни, тъй като ви позволява да комбинирате физически упражнения с лек масаж. За бебета закупуването на тази опция не си струва. Неравностите по повърхността на продукта могат да причинят дискомфорт на бебето. Ако такова оборудване вече присъства у дома, тогава можете да опитате да го използвате за гимнастика с дете, но само след като навърши шест месеца. При най-малкото недоволство от бебето трябва незабавно да спрете урока.

4. Овален фитбол

Овалните фитболи се появиха сравнително наскоро, но вече станаха популярни сред потребителите. Това гимнастическо оборудване осигурява добра стабилност при изпълнение на упражнения, като по този начин значително разширява възможностите. Овалните фитболи се различават по форма, размер и текстура. Те се предлагат в „фъстъчено“ или елипсовидна форма. Повърхността може да бъде гладка или „неравна“. Размерите на топките също варират..

Този вид фитбол може успешно да се използва за бебета. Гимнастиката върху такива топки за бебета се използва в рехабилитационни центрове, детски болници, зали за упражнения. За неопитни майки такова оборудване ще даде увереност поради своята стабилност..

Коя е най-добрата топка за бебета?

Магазините могат да предложат огромно разнообразие от подобни продукти. За да не се объркате, трябва да запомните няколко важни момента..

Основните критерии за подбор са следните:

 • Формата на фитбола може да бъде или кръгла, или овална. Можете да си купите топка с дръжки: тя е подходяща както за по-големи деца, така и за бебета.
 • Размерът на фитбола за бебета е от 60 см и повече (ортопедите съветват да се купува топка с диаметър най-малко 75 см). Такъв диаметър на топката ще позволи на всички членове на семейството да я използват. Най-лесният начин да намерите точния размер е да седнете на топката. Ъгълът между бедрото и подбедрицата трябва да бъде приблизително 90 °.
 • Задължително е да се уверите, че топката е маркирана със съкращението ABS. Това означава, че няма да експлодира по време на употреба. Същото свойство на продукта може да бъде обозначено с маркировка BRQ.
 • Когато се надува, топката трябва да е еластична, тоест при натискане върху повърхността не трябва да има вдлъбнатини, а под дланта се усеща еластична пружинираща реакция.
 • Стените не трябва да са твърде тънки. Продуктът трябва да бъде направен от траен, нетоксичен, хипоалергенен материал.
 • Повърхността на продукта трябва да е топла и да не е лепкава на допир - това ще направи възможно практикуването без дрехи и допълнителни устройства под формата на пелена.
 • Колкото по-голямо е допустимото максимално натоварване на продукта, толкова по-добре. Моделите с най-високо качество могат да издържат на тегло до 300 кг или повече. Такова натоварване дава възможност безопасно да се ангажира с всички членове на семейството..
 • При добър фитбол за бебе не трябва да се усещат груби шевове. По-добре е да изберете гладка повърхност без "пъпки".
 • Докато повърхността е гладка, тя не трябва да е хлъзгава. Най-добре е да изберете топки, изработени от порест, неплъзгащ се материал (термопластичен поливинилхлорид). Това ще осигури по-голяма безопасност на детето по време на тренировка..
 • Необходимо е да се поинтересувате дали материалът, от който е направена топката, има антистатичен ефект. Това е необходимо, за да не остане отломки, прах, косми от домашни любимци по топката: това може да провокира алергични реакции при дете. Освен това прилепналото облекло затруднява упражненията, а бебето също може да бъде ударено от статичен ток..
 • Качественият фитбол няма никакви странични химически миризми. В идеалния случай изобщо не мирише..
 • Зърното за надуване на фитбола трябва да е вдлъбнато вътре в продукта, за да не се нарани бебето случайно.
 • Цветът на топката може да бъде всеки. Качествените маркови продукти често имат естествени спокойни тонове, докато китайските фалшификати имат киселинни неестествени цветове. Този факт може да се вземе предвид и при покупка.
 • Много е важно да обърнете внимание на фирмата на производителя. Днес най-добрите фитбол се произвеждат от компании - TOGU (Германия), Mondo (Италия), Ludi (Франция), Reebok (САЩ). Тези продукти са безопасни за закупуване и са хигиенно сертифицирани и подходящи за бременни жени и бебета..

По-добре е да закупите спортно оборудване в надеждни магазини, където те могат да предоставят изчерпателна информация за продукта и да предложат да се запознаят със сертификати за качество, които ще потвърдят безопасността на топката и възможността да се използва за тренировка с бебета.

По-добре е да си купите фитбол дори преди бебето да се роди. Той ще служи добре по време на бременност, ще облекчи напрежението от мускулите на гърба и ще подобри кръвообращението в тазовите органи. И след раждането на бебето, той ще бъде незаменим помощник, когато правите гимнастика с бебе. Как да се подготвите за упражненията и каква е правилната техника на гимнастика е описано подробно в тази статия..

Упражнения за фитбол за бебета - 10 важни упражнения

Fitball за бебета е истински здравен треньор!

Помага на децата да станат пъргави, силни и здрави, нормализира мускулния им тонус и развива координацията на движенията. И ако мама или татко провеждат класове, той също така укрепва връзката между тях и бебето.

Fitball за бебета е истински здравен треньор

Fitball помага на децата да станат пъргави, силни и здрави, нормализира техния мускулен тонус и развива координацията на движенията.

Защо упражненията за фитбол са полезни за бебето?

Упражненията за фитбол за бебета са:

 • Нежно разтягане на гръбначния стълб, връзките и мускулите. Той помага за облекчаване на повишения мускулен тонус, който понякога остава след раждането, облекчава скобите и по този начин нормализира потока на лимфа и кръв, което означава, че допринася за по-доброто насищане на всяка клетка от тялото на детето.
 • Стимулиране на умственото развитие. Когато бебето е изправено пред нови усещания, неговата нервна система се активира и всяко ново движение стимулира предаването на сигнали от една нервна клетка към друга. Благодарение на това връзките между невроните на мозъка се установяват по-бързо, тоест формират се своеобразни „мостове“, чрез които впоследствие се получава и обработва информация..
 • Отърваване от проблеми с корема. Упражненията върху фитбол за колики помагат не по-малко ефективно от различни билкови отвари и лекарства. Когато предната коремна стена работи, червата също започват да усвояват храната по-активно и да се отърват от всичко ненужно, включително газове. Подуването и къркоренето в корема на младите спортисти не пречи.

А редовните упражнения с фитбол дават на бебето и семейството му много положителни емоции и здрав сън! След тренировка бебето заспива сладко и мама може спокойно да се занимава с работата си.

Fitball дава положителни емоции и здрав сън

Кога да започнете класове?

Можете да започнете първите тренировки още през втория месец от живота на бебето, но повечето родители предпочитат да започват занимания по-късно, след като детето започне уверено да държи главата си.

Първи стъпки с фитбол

Заслужава си да започнете занимания от момента, в който бебето може да държи главата си.

С нарастването на бебето упражненията ще стават по-трудни и комплексът ще се попълва..

Правейки го както трябва

За да могат часовете да бъдат приятни и най-важното, да са от полза за бебето, трябва да се обърнете към тях компетентно.

 • На първо място, можете да започнете да спортувате само час и половина след последното хранене. В противен случай натоварването ще бъде придружено от дискомфорт..
 • Тренировките се провеждат само ако бебето е здраво. Всякакви неразположения са причина за отлагане на спорта..
 • По-добре е напълно да съблечете бебето преди тренировка и да поставите мека пелена върху топката, така че да е приятно да я докоснете.
 • Първите уроци може да ви разочароват малко: бебето може да се уплаши и да не иска да извършва непознати действия. Бъдете упорити, но приятелски настроени. След само няколко часа страхът му да не бъде заменен от радостта да учи и да бъде заедно.
 • И, разбира се, важно е да започнете с добро настроение! Когато бебето е весело, а майката весела, заниманието ще донесе много удоволствие и на двамата!
Fitball може да бъде забавно за мама и бебе

Когато бебето е весело, а майката весела, заниманието ще донесе много удоволствие и на двамата!

Кой фитбол да избера?

Когато избирате фитбол за тренировки с бебета, на първо място, трябва да обърнете внимание дори не на формата на дръжките или цвета на топката, а на нейния размер. Оптималният диаметър е от 65 до 75-80 см. Няма да е много удобно да работите с по-малка топка.

Фитбол за бебета

Фитбол упражнения за бебета

Отначало, докато увереността все още не се е появила, по-добре е да работите с бебето, докато седите, като фиксирате топката с колене. По-късно можете да правите по-голямата част от упражненията в изправено положение..

Прекрасната мама и видео блогър Марина Ведрова и синът й Максим ще ни покажат 10 от най-ефективните упражнения по фитбол.

1. Тук-там. Придържайки бебето, го търкаляме напред-назад по топката. Започваме с най-малката амплитуда. Можете постепенно да увеличавате обхвата на движение.

2. Тук-там на гърба. Поставяме бебето по гръб и здраво държим "ролката" върху топката.

Упражнение напред и назад

3. Пролет. Фиксираме бебето в легнало положение върху корема. С едната ръка го държим за крака, с другата ръка правим натискащи движения по гърба. Бебе се люлее нагоре и надолу на топка.

4. Дръпване. Хлапето лежи на твърда повърхност и се опитва да отблъсне топката с краката си.

5. Вземете играчката. Поставяме играчка пред топката. Придържайки здраво бебето за краката, навийте го на топката. Задачата на хлапето е да грабне играчката, лежаща на пода.

Вземете упражнението за играчки

6. Количка. Балансиране върху топката, докато стоите на дръжките.

7. Упражнения за крака. Придържайки бебето на топката, огънете краката му на свой ред.

Упражнение за крака

8. Ездачът. Упражнение за тези, които вече са се научили да седят. Натиснете леко седящото бебе върху закачалката.

9. Самолет. Придържайки бебето за дръжката и крака, го търкаляме на топката отстрани.

10. Скачане. Придържайки топката, поканете бебето да скочи върху нея..

Класове по фитбол за бебета, деца под една година. Упражнения за дисплазия, мускулна дистония. Как да изберем топка, съвет на Комаровски

Класовете по фитбол са възможност за физическо развитие на бебета от най-ранна възраст. Може да се използва и за упражнения от останалата част от семейството..

Защо фитбол е полезен?

Fitball е едновременно оборудване за упражнения и играчка. Педиатрите препоръчват още от първите месеци от живота му да се използва не само при морска болест, но и за гимнастика.

За новородени и деца под една година Fitball е полезен за следното:

 • ви позволява да развиете отличен вестибуларен апарат;
 • подобрява координацията на движенията и ориентацията в пространството;
 • помага при лечението на хипертония;
 • облекчава симптомите на колики, подобрява храносмилането чрез отпускане на коремните мускули;
 • подобрява мускулите на гърба, помага за формиране на правилна стойка;
 • успокоява, тъй като движенията върху топката по интензивност и амплитуда са подобни на движението на бебето в корема на майката.

Fitball за бебета: индикации и противопоказания

Упражненията за фитбол за хармонично физическо развитие се препоръчват от педиатрите за повечето бебета.

Има някои медицински показания за използване на топката:

 • хипертоничност на всякакви мускули;
 • изоставане във физическото развитие;
 • дисплазия;
 • мускулна дистрофия;
 • храносмилателни разстройства;
 • тежки колики;
 • чести капризи, нарушение на съня.

Fitball не винаги е полезен за бебета.

Класовете са противопоказани в следните случаи:

 • детето не го харесва, по време на упражненията той започва да бъде капризен, да се окаже;
 • детето има висока температура, кашлица, хрема;
 • пъпната рана не зараства добре.

Как да изберем правилната топка

Полезността на упражнението по фитбол за бебета зависи от качеството на топката..

Когато купувате, трябва да се придържате към следните параметри:

 1. Сила на звука. За цялото семейство се препоръчва да закупите фитбол с диаметър 75 см. Ако само бебе се нуждае от гимнастическа топка, продукт от 45 см ще направи.
 2. Материал. Препоръчително е да се използват топки от материал, който не се наелектризира и няма неприятна миризма.
 3. Еластичност. Ползите от упражненията за фитбол зависят от това. В магазина материалът може да бъде проверен чрез леко прищипване на топката. Сгъването трябва да се разгърне много бързо. Еластичността може да бъде тествана и по друг начин: чрез силно натискане с длан върху повърхността на топката. Колкото по-силно извира, толкова по-добър е продуктът..
 4. Цвят. Според статистиката фитболите от пастелни, сиви и меки цветове са с по-добро качество и по-приятни за окото. Твърде отровните нюанси са по-често срещани сред фалшификатите.
 5. Защита от експлозия. Фитболът трябва да има стикер или маркировка за наличието на анти-експлозивна защита, най-често това е абревиатурата ABS. Такива топки могат да издържат натоварване от 300 кг; ако се повредят, те не експлодират, а се издухват..
 6. Повърхност. Гладката, топла повърхност без залепващи шевове е знак за качество на продукта. Сферичният нипел трябва да бъде запоен вътре.
 7. Наличието на допълнителни елементи. Fitballs могат да бъдат абсолютно кръгли или да имат "рога". За новородените последните са безполезни, тъй като могат да попречат на упражненията. Топки с рога се препоръчват за деца, които се чувстват удобно да седят или да се учат да ходят. С тяхна помощ детето ще може да контролира баланса си..

Как и колко да се прави фитбол

Физическите упражнения върху фитбол за кърмачета се препоръчват ежедневно. Ако има медицински показания, упражненията се изпълняват по няколко пъти на ден. Новородените бебета се нуждаят от няколко минути, след шест месеца това време постепенно се увеличава до 10 минути. В бъдеще можете да навигирате от детето: ако му харесва, продължителността на гимнастиката може да бъде увеличена до половин час.

Времето на занятията се избира индивидуално, въз основа на дневния режим на бебето. Важно е детето да не е сънливо и да е изминал поне 1 час от последното хранене. Бебетата са особено активни сутрин, така че педиатрите препоръчват да се използва времето между сутрешното хранене и дрямката..

Ежедневните упражнения по фитбол за бебета са придружени от мека лека музика, можете да използвате различни игри за детски стихчета и детски песнички.

Занимания за деца 1-2 месеца

Основната задача на гимнастиката на фитбол за 1-2 месеца е да подобри храносмилането и да предотврати колики.

През това време се изпълняват следните упражнения:

 1. Детето се поставя с корем върху топката. Възрастният трябва да поддържа раменете и главата с едната ръка, а краката и бедрата с другата. Извършват се 5-6 люлеения напред и назад.
 2. Бебето е преобърнато, придържано по подобен начин, но то вече е по гръб. Извършват се 5-6 люлеения. На 2 месеца можете да добавяте движения в кръг, ляво-дясно.
 3. Детето е положено на легло или диван с крака, висящи от коляното. Внимателно го задържа, мама търкаля фитбола. Инстинктивно детето отблъсква топката. Упражнението се повтаря 5-6 пъти.

Упражнения за бебета от 2 месеца

На тази възраст децата знаят как да пазят главите си, така че упражненията могат да бъдат сложни, добавете гимнастика за укрепване на мускулната рамка.

 1. Детето се поставя по корем. С едната ръка трябва да хванете дупето му, с останалите пръсти да хванете глезените. Трябва да се уверите, че бебето хваща топката с ръце. По време на тренировка детето се люлее напред-назад. Брой екзекуции - 10.
 2. Бебето се поставя по гръб върху фитбола. Едната ръка фиксира гърдите и раменете, другата ханша и краката. Необходимо е да се извършват люлеещи движения, леко натискане на топката. Извършват се 10-12 люлки. С всяко следващо трябва да ускорите темпото.
 3. Детето е поставено настрани. С едната си ръка той се държи за ръката и раменете, с другата - за краката. Извършват се леки пружиниращи движения, по 10 повторения. Упражнението се повтаря от втората страна, върху стомаха и гърба..
 4. Детето се поставя по корем, придържайки гърба си. Краката и ръцете на бебето трябва да бъдат увити около фитбола. Бавно топката се търкаля напред-назад до максималната си дължина. Това упражнение се препоръчва за завършване на гимнастика.

Упражнения от 4 месеца

На 4 месеца детето перфектно държи главата си, контролира ръцете си и започва да се ориентира в пространството. Фитбол се превръща в голяма играчка за него. Хлапето се опитва да го бута, щипе, вкусва. През това време се препоръчват следните упражнения:

 1. Бебето лежи по гръб на пода. Възрастен трябва да търкули топката на краката си и да поиска да я отблъсне. Извършват се 15-20 повторения.
 2. Хлапето лежи по корем върху фитбола. Възрастен, държейки го за подмишниците, движи детето напред-назад. В края на обхвата на движение трябва да се задържите за 5-6 секунди. Това помага за огъване и разтягане на мускулите около гръбначния стълб. Изпълнява се в 5 движения.
 3. Fibole се намира близо до стената или дивана. Детето лежи с корем върху топката, краката му докосват стената. Придържайки бебето, трябва да го навиете на твърда повърхност, така че краката му да са свити в коленете, и след това да го оставите да се отблъсне с петите. По време на упражнението се тренират мускулите на прасците, бедрата и гърба, тялото е подготвено за ходене. Брой подходи: 5-6 пъти.
 4. Детето лежи по корем върху фитбол. Трябва да поставите ярка играчка близо до топката. Придържайки бебето за краката, възрастният накланя фитбола към играчката, докато детето го хване. Трябва да се помни, че е невъзможно да се задържите в това положение дълго време. Повтаря се 3-4 пъти.
 5. Упражнението се изпълнява подобно на предишното, но играчката е поставена малко по-далеч от фитбола. За да го достигне, детето трябва да обърне главата си встрани и да протегне ръцете си. Това перфектно тренира вестибуларния апарат и пространствената ориентация..

Упражнения за деца от 6 месеца до една година

На тази възраст много деца се опитват да седнат и след това да ходят. Мускулите и костите им изискват по-интензивни тренировки, за да се укрепят добре. По това време фитбол помага за ускоряване на физическото развитие и подобряване на координацията в пространството..

 1. Възрастен седи на пода и държи фитбола между краката си. Детето трябва да бъде седнало или поставено върху топката. Извършват се пружиниращи присядания или скокове. Децата много харесват това упражнение, така че можете да го правите в продължение на 5 минути, с почивки от 10-15 секунди. Ежедневната гимнастика със скокове върху топката перфектно тренира вестибуларния апарат.
 2. Упражнението се изпълнява с деца, които седят добре и държат гръб. Детето се поставя на фитбол. Възрастен държи детето с кръста с едната ръка, а с другата протегнатите ръце. Задачата на бебето е да поддържа баланс. Упражнението се изпълнява за 25-30 секунди. След известно време може да се усложни: хванете детето само за ръце.
 3. Детето има корем върху фитбол, ръцете прихващат топката. Възрастен повдига краката на бебето на нивото на тялото му и люлее топката напред-назад, имитирайки работа с количка. Достатъчни са 10-15 движения.
 4. Детето лежи по гръб, краката могат леко да се поддържат с ръце. Възрастен дърпа ръцете на детето от легнало положение в седнало положение. В този случай се препоръчва да кажете "стани" и "седни". Упражнението е полезно за деца, които все още не са седнали сами. Извършват се 5-6 подхода.
 5. Детето стои на крака, възрастният го държи с ръце за кръста. Фитболът служи като опора, която при натискане се търкаля настрани. Това насърчава бебето да предприеме стъпки. Упражнението отнема 4-5 минути. Подходящ е само за онези деца, които знаят как да застанат на опора. Необходимо е да се застрахова бебето, като го държите за кръста, дори ако детето вече ходи самостоятелно.

Набор от класове за дисплазия

Дисплазията е деформация на ставата, която, ако не се лекува, може да доведе до бъдещо възпаление и накуцване. Патологията се лекува успешно със специално облекло, масаж и гимнастика. За положителен ефект упражненията трябва да се правят ежедневно..

 1. Детето е по гръб. Възрастен го фиксира с едната ръка за стомаха, така че тазът е фиксиран, а с другата той редува кръгови движения с долните си крайници. Брой подходи: 4-5.
 2. Детето продължава да лежи по гръб. Възрастен фиксира бебето с една ръка, а с другата изпълнява упражнение, имитиращо каране на колело. Може да се изпълнява на всеки крак поотделно 4-5 пъти.
 3. Стомахът на детето е изместен, ръцете са увити около фитбола. Възрастен човек последователно огъва краката в колянната и тазобедрената става, имитирайки позата на жабата. За 5-6 секунди позата е фиксирана, след това топката се търкаля назад и краката се изправят. Изпълняват се 8 подхода.
 4. Местоположение на стомаха. Техниката е подобна на предишната. По време на изпълнението му коленете са разтворени, доколкото е възможно, и петите са в контакт. Фитболът се движи напред-назад, сгънатите пети се придвижват за няколко секунди до дупето, след което краката се изправят. Извършват се 4-5 подхода.

Комплект от упражнения за мускулна дистония

Мускулната дистония е заболяване, при което тонусът е намален или повишен. За лечение използвайте масаж, занимания в басейна и фитбол.

 1. Детето се поставя с корем върху фитбол. Краката трябва да бъдат свити в коленете и притиснати към топката. Единият от родителите държи детето за ръце, другият държи краката. По време на упражнението детето се търкаля напред-назад. Броят на движенията е не повече от 10.
 2. Бебе с корем на топка. Краката се държат от ръцете на възрастен. Фитболът бавно се навежда напред, докато детето докосне пода с ръце. След това упражнението се изпълнява по подобен начин, но ръцете вече са държани. Може да се извършва на 6-месечна възраст или повече. Брой подходи: 3-4 пъти.
 3. Детето се поставя с гръб на фитбола. Докато поддържате стомаха, е необходимо да извършвате 5-6 пружиниращи движения с плавно търкаляне напред-назад, наляво и надясно. Урокът се провежда за деца 2-6 месеца.

Съвет на доктор Комаровски: какво да не правите по време на час

Известният детски лекар Комаровски смята, че упражненията за фитбол са полезни само ако се изпълняват правилно.

Трябва да се придържате към следните съвети:

 • строго е забранено да се занимавате с каквито и да е гимнастически упражнения, ако детето не се чувства добре, има хрема или температура;
 • по-добре е да отложите упражненията по фитбол за бебета, ако бебето е палаво или иска да спи;
 • не можете да поставите дете на „гол“ фитбол: първо, гумата е студена и неприятна за тялото, и второ, може да залепне и да нарани кожата;
 • не можете да използвате фитбола веднага след раждането: опорно-двигателният апарат на бебето ще бъде готов за първите размахващи упражнения само 2-3 седмици след изписването от болницата;
 • точността е важен елемент от тренировката: не можете да изпълнявате упражнения много интензивно, особено през първите месеци, силното притискане и замахване може да доведе до нараняване на мускулите;
 • не можете да пренебрегвате главата и шията на бебе до 5 месеца, дори ако държи главата си добре, липсата на подкрепа може да провокира изкълчена шия.

Упражненията за фитбол за мама и бебе могат да се комбинират. Съществуват редица упражнения, които не само подобряват здравето на бебето, но и помагат на майката да влезе във форма по-бързо след раждането..

Видео за упражнения по фитбол за бебета

Фитбол упражнения за бебета от 3 месеца:

Фитбол упражнения за бебета от 1 месец:

Комплект от най-добрите упражнения за фитбол за бебета

Отминаха дните, когато се смяташе, че бебето трябва да лежи неподвижно в пелена през по-голямата част от деня..

Съвременните експерти смятат, че за да се развива бебето правилно, той се нуждае не само от свобода на движение, но и от физическа активност..

В допълнение към обичайната програма упражненията върху фитбол могат да бъдат много полезни - специална топка, която може да се види във всяка фитнес зала.

Защо тези упражнения са полезни и как да се правят??

 1. Защо фитбол е полезен??
 2. Показания и противопоказания
 3. Как да изберем топка?
 4. Основни правила за класове
 5. Упражнения
 6. За новородени 1-2 месеца
 7. За деца 2-3 месеца
 8. 3-4 и 5-6 месеца
 9. 7 месеца и повече
 10. За деца на 1 година

Защо фитбол е полезен??

Ако в къщата се появи бебе, тогава фитболът ще бъде полезен както за здравето, така и за забавлението. По-големите деца обичат да скачат върху него, но с новородените можете успешно да извършвате гимнастика. Освен това подобни упражнения са полезни не само за тези деца, които имат неврологични проблеми. Такива упражнения са полезни за напълно здрави деца. Той осигурява предимства по различни начини:

 • Облекчава хипертоничността на мускулите, характерна за новородените.
 • Помага за укрепване и развитие на мускулите на гърба, корема, ръцете и краката.
 • Придава масажен ефект и стимулира функционирането на вътрешните органи.
 • Помага за подобряване на храносмилането и предотвратяване на колики.
 • Помага да научи бебето да координира движенията и помага за развитието на вестибуларния апарат.

Справка! Махането с топката действа успокояващо и релаксиращо на бебето, което спомага за нормализиране на съня.

Показания и противопоказания

Упражненията, насочени към стимулиране на активността и развиване на рефлекси, ще бъдат много полезни, но само ако са правилно изпълнени и подбрани. Упражненията за фитбол за деца при липса на противопоказания са полезни за всички. Тяхното значение е особено голямо при наличието на такива индикации:

 • хипер- и хипотония на мускулите;
 • повишена възбудимост на собственика;
 • недостатъчна активност на бебето, мускулна слабост;
 • колики;
 • безпокойство на бебето, излагане на стрес и вируси.

Като цяло класовете са полезни за всички, но трябва да вземете предвид съществуващите противопоказания:

 • не можете да правите упражнения за деца с вродени наранявания;
 • заболявания на сърцето и пикочно-половата система, както и на белите дробове;
 • при високи температури;
 • поднормено тегло;
 • повишено вътречерепно налягане.

Във всеки случай се препоръчва да се консултирате с лекар, преди да започнете уроците..

Как да изберем топка?

Fitball може да има диаметър от 45 до 75 cm.

Топката от 75 см се счита за универсална, тъй като е подходяща както за деца, така и за възрастни, а майката може да я използва и за упражнения.

Но ако продуктът ще се използва само за бебе, тогава е по-добре да изберете малко по-малък размер..

Fitballs, които имат специални дръжки или рога, които ви позволяват да държите продукта, са удобни за деца..

Много е важно черупката да е гладка. Продукти с релефна повърхност са подходящи за деца на възраст поне 3-4 месеца. Заедно с фитбола трябва да закупите и помпа, но обикновено тя е включена в комплекта.

Фитбол за дете трябва да бъде с високо качество и безопасност, поради което се препоръчва да го купувате изключително в специализирани спортни магазини. Когато купувате, трябва да се опитате да прищипите продукта. Ако материалът е с високо качество, той веднага ще се върне в първоначалното си състояние. Ако се появят малки гънки, това означава, че качеството на продукта оставя много да се желае..

Важно е на топката да няма видими шевове, които да се усещат. Материалът не трябва да мирише на каучук и синтетика. Струва си да си купите топка, на която е посочена маскировката на ABS. Това е най-сигурното оборудване и освен това има антиексплозивна функция..

Основни правила за класове

За да бъде упражнението ефективно и безопасно, трябва да се придържате към следните препоръки:

 • Най-добре е да правите упражненията сутрин, докато детето е в добро настроение и максимална активност..
 • Преди да започнете урока, трябва да се уверите, че бебето е спокойно и няма нищо, което може да предизвика дискомфорта му.
 • Между храненето и упражненията трябва да има почивка от поне 1,5 часа..
 • Ако бебето е капризно и не иска да учи, не настоявайте, по-добре изчакайте малко.
 • Не всички бебета са щастливи да правят упражненията веднага, затова трябва да им се даде време, за да свикнат и да се чувстват удобно..
 • Първите тренировки трябва да се правят кратко, 4-5 минути, с течение на времето, увеличавайки този показател.
 • Когато тренирате, трябва внимателно да държите бебето за раменете, гърба, корема или глезените.
 • Когато правите упражнения, не дърпайте бебето за ръце или крака..
 • Важно е да не оставяте детето си само на фитбол.
 • За да направите урока по-забавен и интересен, можете да го придружите със стихове и песни.
 • По-добре е детето да учи без дрехи - така нищо няма да му причини дискомфорт. В този случай покрийте топката с фолио, което ще ви помогне да осигурите хигиена и да предотвратите дискомфорт и докосване на деликатната кожа на бебето с повърхността на продукта.
 • Упражнението трябва да бъде избрано въз основа на възрастта на бебето. Има програми, предназначени за деца на възраст от няколко седмици или около година - в тези случаи упражненията ще бъдат различни.

Важно! Преди да започнете уроци, е важно да се консултирате с педиатър и да се уверите, че бебето няма противопоказания. Също така специалист ще ви помогне да изберете набор от упражнения, който е най-подходящ за конкретно бебе..

Упражнения

Както вече споменахме, тренировъчната програма ще зависи от възрастта на бебето. Затова си струва да разгледаме примери за упражнения, като се вземе предвид този критерий..

За новородени 1-2 месеца

Основната задача на гимнастиката в тази възраст е да подобри храносмилането на бебето и да предотврати колики. За това могат да се използват следните упражнения:

 • Трябва да сложите бебето на фитбол с коремчето. Възрастният трябва да поддържа главата и раменете си с едната ръка, а краката и бедрата с другата. Направете 5-6 люлки напред-назад.
 • Бебето се обръща и държи по същия начин, но лежи по гръб. Прави се 5-6 люлеения. По-близо до два месеца можете да извършвате кръгови движения и да се люлеете настрани.
 • Бебето трябва да бъде поставено на диван или легло, така че краката да висят от коляното. Мама внимателно го държи и търкаля топката, а детето ще го отблъсне на инстинктивно ниво. Трябва да направите упражнението 5-6 пъти.

За деца 2-3 месеца

Децата на тази възраст обикновено знаят как да държат главите си, така че можете да направите комплекса по-труден, като добавите упражнения, които са насочени към укрепване на мускулния корсет.

 • Трябва да сложим детето по корем. Трябва да задържите дупето с едната ръка, а пръстите на другата да държат глезените. Хлапето трябва да закопчае продукта с ръце. Когато го правите, трябва да го люлеете напред-назад. Направете 10 повторения.
 • Бебето се поставя върху топката с гръб. С едната ръка трябва да фиксирате раменете и гърдите, с другата - краката и бедрата. Маховите движения се извършват с лек натиск върху топката. Необходимо е да се изпълнят 10-12 повторения, като постепенно се ускорява темпото.
 • Бебето е положено настрани. С едната ръка го поддържат за раменете, с другата за краката. Правят се нежни пружиниращи движения за 10 повторения. След това упражнението се повтаря от втората страна, по гърба и по корема..
 • Бебето е поставено по корем, трябва да го държите за гърба. Детето трябва да увие крайниците си около топката. Fitball трябва внимателно да се завърта напред-назад, доколкото е възможно. Препоръчително е да направите това упражнение в края на сесията..

3-4 и 5-6 месеца

Дете на възраст над три месеца вече държи добре главата си, контролира ръцете и навигира в околното пространство. Фитбол за него е голяма играчка, която той ще се опита да избута и вкуси. През този период можете да използвате тези упражнения..

 • Детето се поставя на пода по гръб. Родителят търкаля топката на крака и иска да я отблъсне. Направете 15-20 повторения.
 • Бебето се поставя върху фитбола по корем. Възрастният трябва да го държи за подмишниците и да го движи напред-назад. След като достигнете края на амплитудата, трябва да се задържите за 5-6 секунди. Това упражнение помага за огъване и разтягане на мускулите около гръбначния стълб. Броят на повторенията е пет.
 • Fitball трябва да бъде поставен близо до стената или дивана. Детето се поставя по корем, така че краката му да докосват повърхността. Придържайки детето, трябва да го навиете на твърда повърхност, така че краката да са свити в коленете, и след това да оставите краката да се отблъснат. Това упражнение ангажира мускулите на краката и гърба и подготвя тялото за ходене. Трябва да повторите 5-6 пъти.
 • Бебето се поставя върху топката по корем. В близост до него е поставена ярка играчка. Бебето трябва да бъде подпряно на краката, след което възрастният накланя топката към играчката, докато я хване. В същото време човек не може да поддържа такава позиция дълго време. Повторете упражнението 3-4 пъти.
 • Упражнението се прави както в миналото, но играчката трябва да бъде разположена леко далеч от топката. За нейния зет бебето ще трябва да обърне главата си встрани и да протегне ръцете си. Това помага да се развие ориентация в пространството и осигурява обучение на вестибуларния апарат..

7 месеца и повече

Децата на тази възраст се опитват да седят и след това да ходят. По това време мускулите и костите се нуждаят от активно обучение, което помага да се осигури тяхното качествено укрепване. Fitball ще помогне за ускоряване на физическото развитие и ще осигури обучение за координация.

 • Възрастният трябва да седне на пода, да стисне топката между краката си. Хлапето е седнало или поставено на топката и се правят пролетни скокове или седналки. Децата обичат тези упражнения, защото това може да се прави в продължение на пет минути с почивки от 10-15 секунди. Редовното изпълнение на такава гимнастика забележително укрепва вестибуларния апарат..
 • Упражнението ще бъде полезно за бебето, ако то знае как уверено да седне и да се задържи. Слагат го на топка. Възрастен трябва да го подкрепя за кръста с едната ръка, а удължените ръце с другата. Детето трябва да поддържа баланс. Упражнението се прави за 25-30 секунди. След известно време можете да го направите по-трудно, като държите бебето само за ръце..
 • Хлапето се поставя върху фитбола с корем, ръцете му държат топката. Възрастният трябва да повдигне краката си на нивото на тялото и да люлее продукта напред-назад. Достатъчни са 10-15 движения.
 • Детето лежи по гръб, краката могат леко да се поддържат с ръце. Възрастен дърпа ръцете си от склонно към седнало положение. Това упражнение е полезно за деца, които все още не са в състояние да седят сами. Трябва да направите 5-6 подхода.
 • Бебето е на крака, родителят го държи за коремчето. Фитболът действа като опора, която се търкаля настрани при натискане. С оглед на това бебето предприема стъпки. Упражнението се изпълнява в продължение на 4-5 минути. Подходящ е само ако бебето знае как да стои до опората. Но дори ако детето вече може да ходи, пак трябва да го застраховате, като го държите за кръста..

За деца на 1 година

На тази възраст децата вече са по-независими и упражненията могат да бъдат сложни..

 • Можете да започнете, скачайки върху топката. За да направите това, фитболът е фиксиран между краката на възрастен или между краката с опора. Хлапето може да бъде разположено както с гръб, така и с лице към възрастен. Те го държат за тялото, показват как топката извира и леко повдигат всички, изпълнявайки скокове. Първо, достатъчно е да направите 10-20 прости скока нагоре и надолу, след това в процеса на движенията трябва да обърнете бебето последователно настрани.
 • Детето е поставено на седалището, топката е фиксирана неподвижно. Тя трябва да е пружинирана ритмично, като държи бебето за бедрата. В този случай трябва само да се държи леко, а на топката трябва да се държи. Това е отлично упражнение за изграждане на мускули на гърба и корема, както и за баланс. След скачане топката трябва да се размърда в страни, а след това нагоре и надолу. След това се правят кръгови движения в различни посоки на часовниковата стрелка.
 • Детето сяда на топката, възрастният го фиксира неподвижно. С правите крака на бебето трябва да барабаните по топката. Отначало движенията се правят за детето, след като то го прави сам.
 • Бебето се поставя на стомаха и прилепва към тялото отстрани. Първо се правят 10-20 пружиниращи движения, след това - люлеене на бебето настрани и напред-назад (по 3-4 повторения). Увеличете амплитудата плавно. След това се правят 2-3 кръгови движения на бебето върху изделието по посока на часовниковата стрелка и обратно.
 • Бебето трябва да бъде поставено на топката, като държи бедрата. С отворена длан той трябва да потупа топката 10-20 пъти. След това можете леко да го повдигнете пред фитбола на ръцете си. От това положение той трябва да го достигне и да го потупа отново по повърхността му..

Има много други упражнения. Във всеки случай е по-добре да изберете комплекса заедно с лекар. Трябва да се има предвид, че класовете трябва да бъдат забавни за бебето, така че можете да ги придружавате със забавни песнички или детски стихчета.

Топка за гимнастика за бебета

Избрани продукти 31 от 107

Нови отзиви

Alpina Plast Ball гимнастически фитбол Стандарт 65 см

Взеха жълто, цветът беше много приятен, мек и топъл, не кисел. Съпругът ми го взриви с велосипедна помпа с адаптерна дюза. Използваме го в продължение на месец и половина ежедневно, докато всички са доволни. И това, което е особено приятно, се прави в Русия.

1 играчка PVC масажна топка 8см

Не можеха ли да надуят топката? Трябваше да взема помпа за кола и адаптер за топки. неравностите са деформирани независимо от цвета, който попада, не мога да избера, много съм недоволен от покупката. Бих го върнал, но заради 30 рубли не искам да се забърквам

Комплект светлинни топки Happy Baby Sensomix 6 бр.

Полезни топки, обикновени кръгли, изскачат от детските ръце и можете да ги достигнете и гризете след тях. Изобщо не усетихме миризмата, измихме го със сапун преди употреба и това е всичко..

Бебе Комплект топки голям светофар в мрежата

Чаках много, но наистина разочарован. Първо, те са доста големи. На второ място, непоносимата миризма. Главата го болеше от него и рефлексът. На балкона за няколко дни, след това в пералнята. Миризмата не е преминала, също толкова силна. Детето не посмя да даде.

Фитнес топка Bradex Fitball-65 с помпа

Мислех, че е бял, перлен цвят, но беше сребърен (бях много разстроен. Ако цветът беше объркан и всъщност е в бяло, мога ли да го сменя?

Fitball за бебета: струва ли си да опитате и как точно да го направите

Защо да използваме фитбол?

Какво казва доказателствената медицина за Fitball за бебета?

Тоест, фитбол е безполезен за бебета.?

Определено няма да нараня детето?

Как правилно да се справим с фитбол за бебета?

И често можете да направите това?

Разбираме колко полезни са такива упражнения и дали могат да навредят на детето.

Защо да използвам фитбол?

Fitball се използва за гимнастика с кърмачета на възраст от един месец. Детето се поставя върху топката с гръб или корем, люлее се, търкаля се напред-назад и от една страна на друга.

ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ФИТБОЛ-ГИМНАСТИКАТА НА ПСИХОМОТОРНОТО РАЗВИТИЕ И ВЕГЕТАТИВНИ ФУНКЦИИ НА ДЕЦАТА ПРЕЗ ПЪРВА ГОДИНА НА ЖИВОТ С ПЕРИНАТАЛНАТА БОЛЕСТ НА ЦЕНТРАЛНАТА НЕРВНА СИСТЕМА, се счита, че вибрациите подобряват кръвообращението в развитието на мускулите в кръвообращението на бебето и помагат на кръвообращението да развие мускулите в кръвообращението на бебето и да подпомогне развитието на мускулната циркулация в кръвта на бебето. Мускулно-скелетни наранявания двигателни умения.

В YouTube можете да намерите много видеоклипове, в които майките показват как се работи с бебета и говорят за предимствата на техниката. Официалната медицина - както руската, така и западната - не се интересува много от тази тема..

Какво казва доказателствената медицина за Fitball за бебета?

Не успяхме да намерим нито едно висококачествено научно изследване за ползите или специфичните ползи от фитболите за развитието на бебето..

Единствената научна работа по темата е малко изследване ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ФИТБОЛ-ГИМНАСТИКАТА НА ПСИХОМОТОРНОТО РАЗВИТИЕ И РАСТИТЕЛНИ ФУНКЦИИ НА ПЪРВОГОДИШНИ ДЕЦА С ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ПЕРИНАТАЛНАТА НЕРВНА СИСТЕМА на Сибирския държавен университет по физическа култура и спорт. В него учените тестваха ефективността на гимнастиката по фитбол за развитието на бебета с вродени лезии на нервната система. След 10 половинчасови сесии бебетата са подобрили зрителната и слухова концентрация, повишен мускулен тонус.

Трябва да кажа, че за първи път фитболите за бебета бяха използвани специално за рехабилитационни цели: педиатърът Elseth Kong и физиотерапевтът Мери Куинтън използваха Терапевтично упражнение за мускулно-скелетни наранявания такова обучение за деца с неврологични проблеми.

Но научният свят не казва нищо за това как фитбол-гимнастиката засяга здравите деца. Известният педиатър Комаровски мисли какво казва Комаровски за фитбола. Фитбол за бебе и майка, че упражненията за фитбол нямат специални предимства пред други видове дейности.

Това е много полезно за психиката на майката, особено ако тя има топка, но съседът не... Това определено не е вредно, но много по-малко полезно от редовното пълзене.

Евгений Олегович Комаровски, педиатър

Тоест, фитбол е безполезен за бебета.?

Това не е напълно вярно. Има поне три начина, по които фитбол може да помогне на дете и техните родители..

1. Fitball ще направи заниманията с детето ви по-интересни и забавни. Динамична гимнастика, разговори, песни, тактилен контакт - всичко това е необходимо за развитието. Ако ви е по-интересно да играете фитбол с бебето си и ще го правите по-често, топката определено ще бъде от полза.

2. Топката ще помогне на детето да свикне с позицията по корем. Тази будна позиция е от полза за бебетата през първата година от живота им. Бебетата, които играят по корем повече от 80 минути на ден, са по-успешни в „Ефектите от позициониране на склонността върху качеството и придобиването на етапи в развитието при двигателни умения на четиримесечни бебета.

В същото време бебетата не обичат да бъдат в това положение, защото за да контактуват с външния свят, те трябва да напрягат мускулите си - да повдигнат главата си, да откъснат гърдите си от повърхността или да стигнат до нещо. Тъй като бебетата изразяват своето недоволство много силно, родителите рядко ги слагат по корем чрез Познаване на грижите за препоръките за склонност към игра..

С помощта на фитбол можете постепенно да научите КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ТЕРАПИЧНА ТОПКА, ЗА ДА ОПРАВИТЕ ВРЕМЕТО ПО-ЛЕКО И ПО-ЗАБАВНО ЗА БЕБЕТО до позицията по корем и да направите това време приятно и забавно за бебето.

3. Fitball е полезен при болест на движението и хранене на дете. Той ще помогне особено, ако тези действия отнемат много време. На топката ще създадете необходимата вибрация, така че бебето да бъде привлечено да спи, и в същото време да не претоварвате нещастната си долна част на гърба.

Определено няма да нараня дете?

Руското проучване отбелязва ВЛИЯНИЕТО НА ФИТБОЛ-ГИМНАСТИКАТА НА ПСИХОМОТОРНОТО РАЗВИТИЕ И ВЕГЕТАТИВНИ ФУНКЦИИ НА ПЪРВОГОДИШНИ ДЕЦА С ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ПЕРИНАТАЛНАТА НЕРВНА СИСТЕМА, че фитбол-гимнастиката е противопоказана при деца с тонизираща сензорна система.

За да сте сигурни, че няма да навредите, преди да започнете тренировка, консултирайте се с педиатър и, ако е необходимо, с невролог..

Фитбол-гимнастиката няма да навреди на здравите деца, особено ако започнете постепенно и наблюдавате състоянието на детето.

Как правилно да се справим с фитбол за бебета?

Бивша гимнастичка, ерготерапевт и майка на две деца Кристи съветва КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ТЕРАПИЧНА ТОПКА, ЗА ДА ОПРАВИТЕ ВРЕМЕТО ПО-ЛЕСНО И ПО-ЗАБАВНО ЗА БЕБЕТО да започне постепенно. Първото ви упражнение по фитбол може да отнеме по-малко от минута и това е добре..

 • Поставете детето върху топката по корем. Като начало го поставете не в самия връх, а под ъгъл, сякаш лежи върху гърдите ви.
 • Ако детето реагира нормално на топката, започнете постепенно да търкаляте фитбола напред, така че в крайна сметка детето да е отгоре в хоризонтално положение.
 • Като начало е по-добре да сте зад гърба на детето, за да ви е по-удобно да го държите. След това, когато и вие, и бебето ви свикнете с упражнението и вече не се страхувате, опитайте да го държите отпред. Това ще ви помогне да осъществите зрителен контакт и да му направите забавни физиономии, правейки дейността ви още по-забавна..
 • Добре е, ако правите гимнастика с партньора си. Единият родител може да държи детето отзад и внимателно да търкаля топката напред-назад, а другият може да забавлява детето, като е пред него..
 • След като бебето ви е свикнало с движението, опитайте да люлеете топката от една страна на друга. Това ще бъде нов тест за неговия вестибуларен апарат и ще разнообрази вашите дейности..
 • Пейте му, разказвайте истории и рими, поставете детска маса с ярки играчки пред фитбола. Направете заниманията си интересни и забавни за детето и те със сигурност ще са му полезни.

По-долу във видеото Кристи показва как можете да играете фитбол с едногодишно бебе..

И често можете да направите това?

Тъй като няма официални предписания по този въпрос, ръководи се от състоянието на детето си.

Ако и двамата харесвате фитбол-гимнастика, бебето с удоволствие прекарва времето си на топката и се чувства добре след тренировка, правете го поне всеки ден.

Ако детето не го харесва, не го насилвайте. Не трябва да търкаляте плачещото бебе, стремейки се към редовни тренировки. Няма да е от полза нито за него, нито за вас..