Интимната хигиена на новородено момче е много важна част от грижите за децата. Има много разлики в тази процедура между момчетата и момичетата. Как правилно да се грижим за гениталиите на мъжките бебета, ще ви разкажем по-долу..

Съдържание

 • Физиология
 • Правила за грижа за гениталиите на новородено момче
 • Възможно ли е да преместите препуциума?
 • Заключение

Физиология

Външните полови органи при момчетата са представени от скротума и пениса. Пенисът е покрит с тънка, лесно сменяема кожа. Кожната гънка, разположена в основата на главата, се нарича препуциум. Под скротума обикновено се разбира орган, състоящ се от кожа и мускули, в който се намират тестисите, началото на семенната връв и придатъците. Температурните показатели, които остават в скротума, са винаги постоянни и варират от 34 до 35 градуса.

Когато момчето е в матката, препуциумът напълно покрива главата на пениса. Тази структура на пениса се запазва дори при раждането. В медицината се нарича физиологична фимоза на новородени. Родителите не трябва да се притесняват за това..

Гениталният орган при момчетата не е напълно оформен и продължава да се развива до пубертета, така че след известно време главата трябва да се отвори сама. Клетъчните структури са разположени между препуциума и главичката на пениса, което води до слепване на тези части на пениса. С течение на времето те ще започнат да отмират и да излизат..

Те приличат на белезникави зърна, които се наричат ​​смегма. Главата може да се отвори през неонаталния период, но това се случва изключително рядко, от една до две години, от пет до седем години и от петнадесет до седемнадесет години.

Правила за грижа за гениталиите на новородено момче

Как да се измие момче правилно? Този въпрос често се задава от родители, чието семейство е попълнено с мъжко бебе. Можете да миете момчета по всякакъв начин, удобен за мама, определена техника съществува само при миене на момичета. Тъй като външните полови органи при момчетата са напълно затворени и инфекцията не може да попадне в тях, те не налагат специални изисквания към интимната си хигиена, но въпреки това е много важно и има редица правила.

Трябва да го приемете много сериозно, тъй като правилното измиване на трохите в детството ще се превърне в основата на здравето на репродуктивната му система в бъдеще и също така ще повлияе на това дали момчето ще може да има потомство, когато порасне. За да може малкото да расте здраво, майката трябва правилно да се грижи за гениталиите на сина си.

Интимната хигиена на мъжкото дете се състои в ежедневно измиване и поддържане на оптимални температурни показатели на гениталиите (важно е да не им се позволява прегряване). Освен това майката не трябва да забавя препуциума, тъй като това е изпълнено с наранявания за бебето..

Трябва да се съобрази

Ако разгледаме всяка точка от интимната хигиена на момчетата по-подробно, тогава можем да заключим, че тя се основава на спазването на редица от следните правила:

 • Бебето трябва да се измива с преварена чиста вода всеки път, когато се сменя пелената;
 • Сапунът трябва да се използва само ако детето е много мръсно по време на изхождането;
 • Използването на сапун води до пресушаване на кожата, така че за да се избегне това, тя трябва да бъде измита старателно, като се уверите, че частиците му не остават в гънките на препуциума. Също така, не напълно измитият сапун може да доведе до дразнене или дори химическо изгаряне;
 • Измиването на детето трябва да става много внимателно. При измиване трябва да държите с пръсти основата на пениса, не можете да докосвате деликатната кожа до главата, както и да ги търкате;
 • Малкото дете трябва да има личен бебешки сапун, който не трябва да съдържа ароматни добавки, кърпа и кърпа за бебета;
 • Когато избърсвате пениса, кожата върху него не трябва да се разтяга. Достатъчно е да го попиете с кърпа, така че влагата бързо да се абсорбира;
 • След хигиенни процедури гениталиите трябва да се третират с масло или бебешки крем, като се прилагат само върху скротума, в областта на пениса, ануса и ингвиналните гънки. Не използвайте масло и прах заедно.

Интимна хигиена на новородено момче: Избор на дрехи

За да се избегне прегряване и други проблеми, интимната хигиена на новородено момче се състои не само от пране, но и от правилен подбор на дрехи и бельо. От момента на раждането до навършване на едногодишна възраст детето не трябва да се завива и постоянно да се облича с памперси. Всъщност, въпреки твърденията в рекламата, че те не дразнят кожата и не дишат, това далеч не е така. Най-добре е да държите детето голо, като му правите въздушни бани възможно най-често..

Когато малкото дете навърши две години, трябва да изберете бельо, изработено от естествени материали, които позволяват на кожата да диша и да се избегне прегряване. На тази възраст детето вече трябва да облече бикини, които няма да го притискат и търкат, така че те трябва да бъдат избрани ясно по размер. През лятото бебешките дрехи и бельо трябва да предпазват гениталиите му от мръсотия. През зимата също си струва да изберете бельо, което е дишащо и абсорбиращо, което ще бъде топло, но няма да позволи на гениталиите на бебето да прегреят. Тези параметри трябва да се използват в бъдеще при закупуване на дрехи и гащи за момче..

Възможно ли е да преместите препуциума?

Експертите не дават еднозначен отговор на този въпрос, ако вземем интимната хигиена на момчета под една година. Поради тази причина този въпрос тревожи майките, които са родили синове. Както бе споменато по-горе, препуциумът е плътно прикрепен към главата на пениса чрез специални клетъчни структури. Затова повечето педиатри съветват да не го пипате, ако не причинява дискомфорт на детето, затруднено уриниране и болка. Лекарите казват, че смегмата не е опасна и сама ще излезе на възраст от една до две години или след пет години или по-късно. Достатъчно е просто да се придържате към хигиената и да я измиете с преварена вода.

Съществува и друго мнение за това как да се извършват процедури за интимна хигиена при кърмачета до една година. Експертите съветват леко отблъскване на кожата на главичката на пениса, за да се елиминира бързо фимозата. Необходимо е процедурата да се извърши след вечерно плуване, когато кожата е изпарена. Трябва внимателно да издърпате препуциума, да измиете смегмата, натрупана в гънките, с вода и внимателно да я освободите. Не използвайте сапун.

Все пак има някои съвети, които абсолютно всички педиатри дават по този въпрос. Мама не трябва да премахва смегмата от гънките на препуциума, като пълзи вътре с памучни тампони и още повече с пръсти, тъй като това може да провокира нараняване. Хигиената на гениталиите на детето трябва да се извършва изключително деликатно и внимателно. Само правилната грижа за пениса и скротума ще спаси малкото дете от проблеми с репродуктивната система в детска възраст и вече в зряла възраст.

Заключение

Независимо от възрастта на детето, било то новородено, двегодишно малко дете или самостоятелно ученик - родителите са длъжни да го научат на правилна интимна хигиена.

Когато детето порасне, мама може да предаде щафетата на татко, който ще разкаже на сина си за грижата за гениталиите по най-добрия възможен начин. След като насадите в детето правилата за самообслужване, можете не само да формирате полезен навик за цял живот, но и да спасите момчето от здравословни проблеми в гениталната област.

Хигиена на новородените

Дойде дългоочакваният момент. Вие и вашето дете най-накрая се изписват у дома от болницата. Докато бяхте в болницата, персоналът на отделението ви помагаше в грижите за вашето бебе и всичко изглеждаше ясно и разбираемо. Но когато сте у дома, сами с бебето си, всичко изглежда много по-сложно. За да не се объркате, нека отново да поговорим за хигиената на новороденото..

Как да се грижим за пъпна рана

Защо и защо? Пъпната връв обикновено изчезва на 3-5-ия ден от живота на детето. На негово място е така наречената „пъпна рана“, която заздравява до 10-14 дни от живота. За да се ускори процесът на зарастване и да се предотврати навлизането на инфекция в раната, тя трябва да се гледа ежедневно. По-удобно е да се борави с пъпната рана след къпане на детето. Изобщо не е трудно, можете да се справите!

И така, ще ви трябват: стерилни памучни тампони, 3% разтвор на водороден прекис, салицилов алкохол.

 • Първо трябва да: премахнете пръстените, часовниците от ръцете си, измийте старателно ръцете си.
 • Развийте бебето, измийте го, ако е необходимо и го сложете на масата за повиване.
 • С палеца и показалеца на лявата ръка разтворете краищата на пъпния пръстен (с показалеца издърпайте кожата над пъпа нагоре към гърдите, а с палеца - кожата под пъпа надолу).
 • Сега вземете бутилка пероксид в дясната си ръка и капнете 1-2 капки директно върху пъпната рана. Изчакайте 20-30 секунди, докато пероксидът изгасне и се разпени - той отмива мъртвите кори, почиствайки раната. Продължавайки да държите кожата в областта на пъпа с лявата си ръка, вземете стерилен памучен тампон с дясната си ръка и изсушете пъпната рана с нежни попивателни движения. Не е необходимо да се опитвате да премахнете онези корички, които не са се отделили сами - времето им още не е дошло. Може би те ще изчезнат утре или след ден.
 • Вземете друг памучен тампон, потопете го в салицилов алкохол, отново разделете краищата на пъпния пръстен. Внимателно, но старателно попийте пъпната рана с пръчка и след това с кръгови движения разтрийте кожата около пъпа..
 • Оставете алкохола да изсъхне за няколко секунди
 • Това е всичко. Можете да сложите памперс на бебето и да го повиете.

Как да се измие новородено бебе

Защо и защо? Кожата на бебетата е много по-мека от тази на възрастните, дразненето и обривът от пелени се появяват много лесно, така че трябва да измивате детето всеки път, след като е имало стол. Освен това поддържането на кожата чиста помага да се развият първите умения за подреждане на бебето..

Ако сте извън къщата, можете да използвате специални бебешки кърпички вместо да се измивате, но не бива да замествате напълно измиването с толкова опростено третиране на кожата.

Малък трик. Бебетата обикновено имат навика да изпразват червата си след или по време на всяко хранене. От това следва, че измиването преди хранене е неблагодарна задача..

 • Първата стъпка е да запретнете ръкави, да свалите пръстени и часовници от ръцете си, да регулирате температурата и налягането на течащата вода. Пригответе тънка пелена, за да изсушите кожата си след измиване. Много е удобно просто да го закачите на рамото си, винаги ще бъде под ръка.
 • Развийте бебето си, свалете пелената.
 • По-удобно е да държите детето с лявата ръка, а да го миете с дясната.
 • Момчето се държи с лицето надолу, когато се мие. Дръжте бебето така, че гърдите му да лежат върху предмишницата ви, като пръстите на лявата ви ръка го държат за рамото. Колкото и да е странно, но висящо в това положение, бебето не изпитва и най-малко неудобство..
 • Момичето трябва да се мие само отпред назад, за да не замърси гениталиите. Поставете детето с гръб на предмишницата на ръката си, така че главата да е на лакътя, а с пръсти ще държите лявото й бедро. Тази позиция ви позволява сигурно да държите бебето и вие оставяте пълна „свобода на действие“.
 • Измийте бебето си, като изтеглите вода в дланта на ръката си, като използвате леки движения отгоре надолу, като внимателно отстранявате мръсотията от кожата. Особено важно е да изплакнете всички гънки на кожата, където мръсотията може да се натрупа и да предизвика дразнене. Не използвайте сапун, освен ако не е абсолютно необходимо, измиването със сапун веднъж седмично е достатъчно.
 • Когато измивате момиче, няма нужда да "търкате" гениталиите, тъй като лигавицата е много деликатна. Освен това, прекалено силно измиване премахва защитната смазка, която предпазва гениталиите от навлизането на патогенни микроби..
 • Изсушете кожата на бебето след измиване. Първо поставете памперса върху долната част на бебето и го прехвърлете на масата за повиване. След това старателно попийте гениталиите, слабините, глутеалните и подколенните гънки.
 • Ако е необходимо (ако се появи дразнене), третирайте кожните гънки с малко бебешко олио.
 • Вашето бебе отново е доволно от живота. Сега би било добре да "проветрите дупето" за 5-10 минути, преди да сложите нова пелена.

Къпане на новородено

Защо и защо? Къпане на новородено (хигиенна вана) се извършва за всички здрави деца, след като пъпната утайка отпадне. Преди заздравяването на пъпната рана се препоръчва да се къпе бебето в преварена вода или в течаща вода, но трябва да добавите разтвор на калиев перманганат (калиев перманганат) към него.

Докато бебето навърши шест месеца, препоръчително е да го къпете ежедневно, през втората половина от живота можете да го правите през ден. Като правило децата наистина обичат да плуват, защото преди раждането водата е била тяхната родна стихия. Във водата мускулите се отпускат, детето е удобно и спокойно. Продължителността на къпането през първата година от живота е 5-10 минути. Измиването със сапун се извършва не повече от веднъж седмично. Препоръчително е да се къпе детето не по-рано от час след хранене, най-добре - 10-15 минути преди вечерно хранене.

По-удобно е да се къпе новородено бебе заедно, най-често татко се призовава на асистенти, а в много семейства къпането на бебето е само "почетна мисия" на татко. Големи и надеждни мъжки ръце с удивителна нежност държат мъничкото тяло на бебето, което допринася за раждането и развитието на близък контакт между детето и бащата, който в тези моменти се чувства много необходим. Но ако трябва да се справите без асистент - не се притеснявайте, ще се справите сами..

Важно! Ако бебето е зле, има треска или признаци на дразнене на кожата, по-добре е да отложите къпането до консултация с педиатър.

Ще ви трябват: бебешка вана, кана с топла вода за изплакване на бебето, специален термометър за вода, бебешки сапун, хавлиена ръкавица, голяма хавлиена кърпа, пелена, бебешко олио, пеленачка с подготвени дрехи за бебето, памучни тампони със спирки или памучни тампони.

Ако пъпната рана все още не е заздравяла, пригответе два контейнера със студена и гореща преварена вода или разтвор на калиев перманганат, който да добавите към течаща вода. Разтвор на калиев перманганат трябва да се добавя към водата „капка по капка“, докато водата придобие леко розов цвят. Преди да използвате калиев перманганат, уверете се, че кристалите са напълно разтворени, тъй като попадането на кристал на калиев перманганат върху кожата може да причини изгаряния.

Температурата на въздуха в стаята по време на къпане на детето трябва да бъде 22-24 градуса. Можете да къпете бебето си в банята, ако е достатъчно просторна, или в кухнята.

 • На първо място, трябва да подготвите банята - измийте я с четка и сапун и изплакнете с вряща вода. Поставете ваната в стабилно, удобно положение и я напълнете до 1/2 с вода. Първо налейте студена, а след това гореща вода, за да избегнете образуването на пара. Сега трябва да потопите термометъра във вода. Температурата на водата във ваната трябва да бъде 37-37,5 градуса. Възможно е да измервате температурата на водата с лакът само ако имате достатъчно опит, термометърът винаги е по-надежден.
 • На масата за преобличане сложете дрехите за бебето, отгоре сложете кърпа и сложете върху нея пелена за сушене. Пелената обаче може да бъде поставена близо до ваната, за да ви улесни да я вземете..
 • Съблечете детето, ако е необходимо, измийте. Вземете бебето, така че главата да лежи върху предмишницата на лявата ви ръка, и с пръсти задръжте лявата раменна става на детето (палецът обгръща рамото отгоре, останалите пръсти се поставят в подмишницата). Подкрепете седалището и краката на бебето с дясната си ръка.
 • Потопете бавно бебето във ваната: първо седалището, след това краката и торса. С лявата си ръка продължете да поддържате главата на бебето, като дясната ви ръка е свободна за измиване. Нивото на водата трябва да достигне подмишниците на бебето.
 • Махайте детето по водата напред-назад, наляво и надясно. Движенията ви трябва да са плавни, неприбързани. Усмихвайте се на детето, говорете с него нежно.
 • Ако трябва да се измие детето със сапун, тогава "ръкавицата" се поставя от дясната ръка. Напенете тялото си с нежни кръгови движения и незабавно изплакнете сапунените зони. Първо измийте главата си от челото до задната част на главата, след това врата, ръцете, гърдите, оживените крака. Изплакнете обилно кожните гънки. Измийте си дупето и гениталиите последно..
 • Повдигнете бебето с главата надолу от водата. Изплакнете тялото си и измийте лицето на бебето с вода от кана. Покрийте бебето с пелена, поставете го на масата за повиване, подсушете кожата с нежни попивателни движения.
 • Изсушете ушите със запушалки с памучни тампони или памучни тампони.
 • Смажете гънките на кожата с бебешко олио. Третирайте пъпната рана, ако е необходимо.
 • Повийте или облечете бебето си.

Сега би било хубаво бебето ви да яде и да спи, за да почувства пълно щастие.

Сутрешна тоалетна за новородено

Защо и защо? Всички знаем, че „чистотата е гаранция за здраве“, така че всеки ден се мием, мием зъбите си, взимаме душ или вана. Без тези обичайни хигиенни процедури човек не се чувства комфортно. За новороденото бебе ежедневната грижа за кожата е много по-важна, отколкото за възрастен, освен това първите умения за чистота започват да се формират несъзнателно още в толкова ранна възраст..

Ежедневната тоалетна на бебето се състои от измиване, третиране на очите, носа, кожните гънки. Докато пъпният рак излекува, той също трябва да се обработва ежедневно. Необходимо е да се измие детето след нощен сън и през деня, когато детето е изхождало. Предсърдията се обработват при необходимост в случай на замърсяване и се изсушават след всяко къпане. Ноктите на бебетата се подрязват, докато растат.

Ще ви трябват: памучни тампони (козметични тампони), памучна вата за приготвяне на бичури, бебешко олио или вазелин, контейнер с топла преварена водка, контейнер за използвани материали, ножици със заоблени краища, памучни пъпки със ограничители, комплект за лечение на пъпна рана.

 • Първо трябва да премахнете пръстените, часовниците от ръцете си и да измиете ръцете си. Пригответе всичко необходимо: отворете бутилка масло,
 • измийте резервоара за вода със сапун, попарете с вряща вода, залейте с топла преварена вода,
 • усучете от малки парченца памучни бичури за носа с дължина около 3 см и диаметър 2-3 мм,
 • подгответе комплекта за лечение на пъпна рана.

Сега, когато имате всичко под ръка, нека се захващаме за работа!

Измиване и грижа за очите

Измиването на новородено бебе се извършва с топла преварена вода с помощта на памучни тампони. Деца над 3 месеца могат да се измиват с течаща вода.

Вземете памучен тампон, навлажнете с вода, стиснете леко (така че да не тече). Избършете лицето на бебето в следната последователност: челото, бузите и най-накрая областта около устата. Изхвърлете този диск на боклука.

След това третирайте очите с памучни тампони, навлажнени с топла преварена вода, отделно за всяко око, от външния ъгъл на окото до вътрешния.

Вземете сух памучен тампон и изсушете лицето на детето в същата последователност.

Грижа за носните проходи

Носните проходи на новородено дете се почистват, ако в тях има корички с меки памучни шнурове, навлажнени с вазелин или бебешко олио.

Не използвайте твърди памучни тампони. Дясната и лявата ноздра се почистват последователно с отделни бичури. Флагелите се вкарват в носа с внимателни ротационни движения, не по-дълбоки от 1-1,5 cm.

Грижа за кожните гънки

Бебешко или вазелиново масло се използва за лечение на кожни гънки. Готовите бебешки кърпички с импрегнация с масло са доста удобни. Можете да навлажните памучен тампон с масло или просто да го нанесете върху дланите си..

Важно! Не използвайте едновременно масло и прах, защото прахът в този случай ще се търкаля на бучки, което може да причини дразнене на кожата и обрив на пелена.

Първо смажете гънките на горната половина на тялото (отгоре надолу) - зад ухото, шийката на матката, аксиларната, лакътя, китката. След това, с друг тампон, гънките на долната половина на тялото (отдолу нагоре) - глезен, подколенна, ингвинална, глутеална.

Сега, за да не изглежда бебето като маслена поничка, излишното масло от кожата трябва да се отстрани със сух памучен тампон.

Грижа за ушите

Ушите и външните слухови проходи трябва да се изсушат от вода след къпане. Много е удобно да използвате готови памучни тампони "уши" със ограничители. Ако ги няма, можете да направите малки тампони от памук. Изсушете ушите на бебето с нежни попивателни движения, като използвате отделни тампони.

Ако изхвърлянето (ушна кал) се е натрупало във външния слухов проход, тогава трябва да го почистите с памучни тампони със запушалки или памучни бичури, навлажнени с вазелин или бебешко масло. Поставете флагела във външния слухов проход с нежни ротационни движения на дълбочина не повече от 0,5 см. Използвайте отделен флагел за всеки ушен канал.

Изрязване на ноктите

Ноктите на новороденото бебе трябва да се подстригват, докато растат по ръцете и краката, така че бебето да не се надраска. Удобни и безопасни специални детски ножици със заоблени краища.

Малък трик. Много майки се плашат само от сапуна, че ще трябва да подстригват ноктите на такива малки пръсти, които са постоянно в движение. Затова всички ще бъдат по-спокойни, ако свършите тази „деликатна работа, когато бебето спи..

Вземете дръжката на детето, така че да е свободен само един пръст, върху който ще подстригвате нокътя. Хванете пръста с палеца и показалеца на лявата си ръка, като държите от двете страни, а с останалите пръсти на лявата ръка можете да държите останалите пръсти на детето.

Ноктите на ръцете се изрязват в полукръгла форма, на краката - по права линия, за да се избегне такава неприятност в бъдеще като врастнал нокът. Трябва да подстригвате ноктите си с непрекъснати ножици, а не парче по парче. Моля, проверете дали има изпъкнали остри части по ноктите.

Не забравяйте внимателно да събирате подстриганите нокти, така че те, губейки се в гънките на дрехите и бельото, да не нараняват кожата на бебето.

Ежедневна хигиена на новородено бебе

За да може новороденото бебе винаги да се чувства добре, да не изпитва никакви кожни проблеми и да има отличен имунитет, всяка млада майка трябва да се научи как да извършва хигиенни процедури според всички правила.

Ежедневната хигиена е от съществено значение, когато се грижите за бебе. Тази концепция включва няколко процедури, които трябва да бъдат изпълнени без грешки.

Ако хигиената се пренебрегне и тялото на бебето не се поддържа чисто и добре поддържано, това неминуемо ще доведе до заболявания, включително кожни проблеми. След това ще трябва да посетите лекар. За да избегнете това, трябва редовно да се грижите за кожата на бебето. Някои процедури трябва да се правят сутрин, други през деня.

Ежедневна грижа за новороденото след събуждане

След като детето се събуди, трябва да изплакне очите си, да почисти ушите, носа, да се измие. Преди да извърши всички тези процедури, майката трябва да измие добре ръцете си със сапун и вода. В този случай ноктите й трябва да бъдат подстригани късо. Дългите нокти могат да наранят дете. Винаги трябва да имате под ръка висококачествени и безопасни хигиенни продукти, които са подбрани и закупени предварително.

Грижа за очите

Пригответе малко преварена вода, която да излеете в малък съд. Трябва да е топло. Ще ви трябват и памучни тампони. Обикновената памучна вата ще остави вили, което ще причини дискомфорт, така че в този случай не се препоръчва да я използвате. Тампоните се навлажняват и след това окото се избърсва. Движенията трябва да започват от външния ъгъл. Когато триете очите, тампонът трябва да е отделен за всеки от тях. Ако бебето има отделяне след събуждане, препоръчително е да изплакнете очите с отвара от лайка. Може да се замени със слаб чай за варене.

Грижа за носа

През нощта в бебето се натрупва известна слуз. Това пречи на нормалното дишане. Течното отделяне се отстранява с турундочка от памучна вата, която трябва да се навлажни в растително масло. Но не е нужно да вкарвате предмет дълбоко в носа. Въвежда се чрез завъртане и издърпване по същия начин. Ако слузта е суха, първо се омекотява. За това е подходящ продукт на основата на морска вода..

Грижа за ушите

За бебето почиствайте ушната мида само отвън. В крайна сметка движенията в нежния детски ушен канал могат да доведат до болезнени усещания. Най-безопасно ще е да използвате памучни тампони, които предварително са навлажнени във вода. Също така е много удобно да използвате памучни тампони, предназначени за почистване на ушите.

Грижа за лицето

Лицето на новородено бебе също трябва да се избърсва с навлажнен памучен тампон.

Грижа за пъпа

През първите дни от живота е необходимо внимателно да се грижите за пъпната рана на бебето. Необходимо е да се подготви брилянтно зелено, водороден прекис и памучна вата. Памучен тампон трябва да се навлажни в пероксиден разтвор и след това да се навлажни пъпа. Трябва да изчакате няколко минути, докато корите се накиснат. След това те се отстраняват внимателно. След това пъпа отново се навлажнява с разтвор с памучен тампон. Когато мястото изсъхне, то трябва да бъде обработено с брилянтно зелено. Не е необходимо кожата да се третира с антисептик. Обикновено тази рана трябва да зараства в рамките на 10 дни. По това време може да има леко кървене. Ако има зачервяване, повишена температура, трябва да посетите лекар.

Измиване на бебето

Сутрин бебето трябва да се измие. Трябва само да използвате топла вода. Цялата кожа и гънките се измиват, изсушават, след което се препоръчва да се използва прах. Вместо това можете да вземете и крем, който се използва под пелената. Такива продукти ще абсорбират влагата, което ще помогне да се избегне обрив от пелени..

Хигиена през целия ден

Трябва да се грижите за бебето си не само сутрин. По всяко време трябва да се спазва хигиена. След всяко изхождане трябва да измиете детето. Кожата се изсушава, обработва се с крем или талк на прах.

След всяко хранене всички остатъци от храна трябва да се отстраняват от лицето на бебето. Оставянето на храна върху деликатната кожа може да доведе до пробиви.

Грижа за ноктите

Много млади родители много се страхуват да отрежат ноктите по ръцете и краката на новороденото си бебе. Струва им се, че лесно могат да го наранят. Но тази процедура може да се научи да бъде доста безопасна. За да направите това, просто трябва да проучите няколко съвета, които експертите ни дават.

 1. Закупете малки предпазни ножици. Остриетата им трябва да са много тънки, а върховете са заоблени. На тях трябва да има капачки, които да предпазват кожата от случайно нараняване. Понякога е по-удобно за младите родители да използват пинсети, а не ножици. Има пинсети не само за възрастни, но и за бебета. Те са оборудвани с лупа. Благодарение на нея родителите могат да видят невенчетата на бебето в увеличен вид и ще бъде много по-удобно да ги отрежете. Използвайки такъв инструмент, рискът от нараняване ще бъде значително намален и родителите няма да се страхуват да наранят детето си..
 2. Изрязването на ноктите на бебето е за предпочитане по време на сън. На тази възраст децата спят много спокойно. Те няма да усетят такава манипулация. Това ще помогне да се избегне плачът, детето няма да се издърпва и потрепва, което от своя страна също намалява риска от нараняване..
 3. Бебето трябва да реже ноктите възможно най-често. В крайна сметка, дете на тази възраст все още не контролира движенията си и може лесно да се почеше.

Също така трябва постоянно да наблюдавате състоянието на гънките на врата, както и кожата между пръстите и ръцете. На такива места обикновено се натрупват различни малки замърсители. Те се отстраняват редовно с мокри кърпички..

Бебешки къпане

Къпането е един от най-важните компоненти на хигиената на новороденото вечер. Тази процедура трябва да се спазва. През първите няколко седмици след раждането трябва да къпете бебето си ежедневно. Това ще осигури почистването на кожата на трохите от токсини, пот и други биологични вещества. Освен това при къпане новороденото се отпуска, за да може по-късно спокойно да заспи със здравословен сън..

Ако младите родители къпят детето си сами, те трябва да научат няколко основни правила преди първата процедура. Това ще ви помогне да оправите нещата и да се почувствате по-уверени. Следвайки съветите, мама няма да се притеснява от своята неопитност и липса на знания. Тя ще знае, че се грижи за бебето си, ако е необходимо..

 1. На първо място, трябва да изберете стая, която е най-подходяща за къпане на трохи. Ако по някаква причина е неудобно да къпете детето в банята, това може да се направи и в спалнята. Трябва да е топло, без течение. Трябва да подготвите баня, да загреете водата. Температурата трябва да е около 37 градуса. За удобство е по-добре да използвате термометър. Под ръка трябва да има кана, малко чиста топла вода, която ще се използва за изплакване. Както и кърпа и пелена.
 2. Детето се потапя във вана с вода много внимателно. За да не го изплашите, препоръчително е първо да го увиете с пелена. Първо, краката се спускат във водата, а след това и останалата част от тялото. Важно е ушите и главата да останат над повърхността на водата. За да направите това, можете да закупите ролка или плъзгач, продавани специално за тази цел. Пелената, с която увихме бебето, трябва бавно да се маха. Тази техника ще позволи на бебето да свикне по-добре с водата..
 3. Трябва да закупите средства предварително. Трябва да е бебешки сапун и специален шампоан. Първото къпане трябва да продължи не повече от 5-6 минути. Впоследствие това време може постепенно да се увеличава. Последната процедура трябва да бъде изплакване с поток топла чиста вода.
 4. Детето се изважда от ваната и след това веднага се увива в мека кърпа. Полага се на леглото, изсушава се и се третират всички кожни гънки..

Хигиенни продукти за новородени бебета

Правилният избор на всички необходими хигиенни продукти играе много важна роля в грижите за бебето. Трябва да ги изберете особено внимателно. Това трябва да са висококачествени продукти от доверени производители, които са създадени специално за грижа за кожата през първите месеци от живота. През първите седмици ще е достатъчно да закупите само няколко средства.

 • Бебешки сапун. Трябва да е абсолютно без аромат.
 • Талк. Днес има възможност да закупите не само обикновен талк, използван от нашите майки. Днес в продажба има течен талк за деца. Той премахва излишната влага и в същото време не е склонен да се събира на бучки.
 • Шампоанът трябва да е най-нежен, да не дразни.
 • Ако кожата не е склонна към дразнене, вземете овлажнител. А за тези бебета, които страдат от раздразнения, ще ви трябва Bepanten.

Наложително е да се погледне датата на годност на детските продукти. Те трябва да бъдат ясно отпечатани. Производителят трябва да бъде надежден и доказан. Ако не сте сигурни кой продукт е най-добре да купите, попитайте вашия педиатър.

Хигиена на новородените

Къпане на новородено. Как да измием момиче и момче

Правилната грижа за кожата е много важна от ранното детство, а здравата кожа в детството е ключът към здравата кожа в бъдеще. Защитните свойства на кожата и на цялата имунна система все още са незрели. Затова едно дете се нуждае от добри грижи и безупречна чистота във всичко, което го заобикаля. От периода на новородените хигиената на момичетата и момчетата има свои прилики и разлики..

Основните хигиенни процедури за новородено включват ежедневно къпане в бебешка баня, ежедневна грижа за кожата на лицето, тоалетна на очите, ушите, измиване на момиче и момче.

Нека първо да поговорим за плуването

Ежедневното къпане не само поддържа тялото чисто, но и стимулира функциите на кожата, кръвообращението, развива нервната система и психофизичните двигателни умения на детето..

За да изкъпете бебето, трябва да подготвите: бебешка вана, кана или кофа за изплакване, термометър за вода, мека махрова ръкавица за сапуниране, кърпа или чаршаф, парчета памучна вата, чиста пелена, бебешки хигиенни продукти, чисти бебешки дрехи.

По-добре е да къпете бебето си по едно и също време преди едно от вечерните хранения. Уверете се, че стаята, където ще къпете детето си, е топла, без течение и температурата на водата е 37-37,5 ° C. Първото къпане трябва да се прави много внимателно, потапяйки тялото на бебето във ваната, като винаги го поддържате с ръка, така че бебето да не се изплъзне. Измийте с другата си ръка, като избягвате сапун по лицето и очите, особено когато миете косата си. Достатъчно е да измивате главата веднъж или два пъти седмично..

Процесът на къпане трябва да продължи 5-7 минути. Детето трябва да се изплакне от кофата с вода със същата температура..

След първия месец от живота можете постепенно да понижавате температурата на водата с един градус. Запомнете: Честото къпане с бебешки сапун може да изсуши кожата ви. Ако детето има коричка върху пъпната рана, към водата се добавя 5% разтвор на калиев перманганат (до леко розов цвят). При дразнене на кожата можете да добавите във вода запарка от лайка, отвара от дъбова кора. След къпане тялото на бебето не трябва да се търка, а да се попива с мека кърпа или чаршаф. След това смажете гънките на кожата с бебешки лосион, бебешки крем или стерилно слънчогледово масло.

В допълнение към къпането, детето трябва да извършва ежедневни хигиенни процедури..

Измийте лицето си, като започнете с очите. За целта използвайте парче стерилна памучна вата, потопена в топла преварена вода. За всяко око се използва отделен памучен тампон, за да се предотврати възможно предаване на инфекция. Очите се измиват от външния ъгъл до вътрешния ъгъл. Носните проходи се почистват с памучни нишки, също потопени във варена вода. Необходимо е да изтриете жълто-оранжевия разряд, който се натрупва във видимата част на ухото, с памучен тампон със запушалка. Ноктите на ръцете и краката трябва да се подстригват, докато растат отново.

Не забравяйте, че момичетата и момчетата се мият по различни начини..

Как да се измие момиче:

 1. Извадете използваните пелени и пелена. Отстранете останалите изпражнения от кожата на бебето с влажни бебешки кърпички или влажна марля. Разтрийте добре областта на чатала с парче памук и бебешки лосион.
 2. С друго парче памучна вата с лосион (или просто потопено в топла преварена вода), внимателно избършете всички гънки в областта на слабините. За да премахнете останалата влага, използвайте бебешка пудра - изсипете малко върху дланта и разпределете равномерно върху кожата на детето (не изливайте директно върху тялото).
 3. Повдигнете краката на бебето и използвайте чисто парче памук, за да избършете гениталиите отпред назад, за да предотвратите навлизането на микроби в перинеума от ануса. НЕ търкайте вътрешността на срамните устни.
 4. Избършете ануса си с чисто парче памучна вата. Използвайте и бебешка пудра, за да премахнете излишната влага от задните части. След това измийте ръцете си..
 5. За да предпазите бебешката кожа от различни дразнения и обриви, използвайте бебешки крем. Бебешкото масло също ще предотврати дразненето и сухотата на кожата.
 6. Момичето винаги се измива, като насочва потока вода отпред назад. Понякога момичето има лигави или кървави отделяния от гениталната пукнатина. Това е реакцията на организма да го освободи от майчините хормони. При наличие на отделяне от гениталиите при момиче е необходимо да се измие особено внимателно с леко розов разтвор на калиев перманганат или слаб разтвор на лайка. Те се мият по няколко пъти на ден и винаги след стол.

Как да се измие момче:

 1. Когато сваляте използваните памперси, задръжте няколко секунди - точно по това време момчетата често уринират. Не забравяйте, че момче може да уринира на открито няколко пъти подред, така че дръжте памперса под ръка, за да не се налага първо да повтаряте цялата процедура..
 2. Използвайте влажна кърпа за бебе или влажна марля, за да изтриете остатъчните секрети от кожата на бебето си, след това избършете цялата зона, която трябва да почистите, с парче памучна вата и бебешки лосион.
 3. С друго парче памук и лосион или напоена с топла вода, внимателно избършете всички гънки в областта на слабините и около гениталиите. След това използвайте прах за отстраняване на излишната влага, особено около тестисите..
 4. С чист памучен тампон, потопен в топла вода, избършете тестисите и пениса, за да отстраните останалата урина и изпражнения. Внимавайте да не повредите нежната кожа. Когато почиствате пениса, НЕ движете кожата на главата.
 5. Избършете ануса и задните части с чисто парче памук и лосион или навлажнено с топла вода. Не забравяйте да си измиете ръцете след това..
 6. За да предпазите кожата си от дразнене и пробиви, нанесете бебешки крем върху цялата почистена зона - около пениса (но не и върху самия пенис), тестисите, задните части. След като бебето се съблече за известно време, можете да облечете чиста пелена и да увиете бебето в чисти пелени..

Някои бебета показват течности от зърната - както момчета, така и момичета. Възможно е да имат увеличени или подути гърди. Не е необходимо лечение, тъй като това състояние ще отшуми от само себе си. Ако обаче забележите зачервяване в подутите зони, уведомете Вашия лекар.

Използването на памперси за еднократна употреба е ефективен начин за изолиране и задържане на урина и изпражнения. Пелените помагат на кожата на бебето да остане суха, намалява честотата на пеленен дерматит, удобни са за бебето и са практични и лесни за използване. Докладите, че използването на памперси за еднократна употреба за момчета създава неблагоприятен климат под пелената, има отрицателен ефект върху тестикуларната инфраструктура и инхибира сперматогенезата, нямат научни доказателства и са само спекулации и спекулации..

При избора на памперси трябва да се вземе предвид теглото на детето. Ако памперсът е голям, той ще изтече. Пелените за еднократна употреба трябва да се съхраняват на хладно и сухо място, тъй като повишената влажност може да повлияе неблагоприятно върху влагозадържащия материал на пелените.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Хигиена на новородено бебе

Новороденото бебе изглежда крехко и беззащитно, поради което родителите по време на хигиенните процедури на бебето се страхуват да не го наранят. Но хигиената на новороденото е необходима ежедневна процедура, която ще помогне на бебето да бъде здраво..

В ранна детска възраст децата имат слаби защитни функции на кожата и имунната система, а правилната грижа за бебето и неговата лична хигиена ще осигурят устойчивостта на децата към различни заболявания.

Както всеки възрастен, бебето се нуждае от ежедневна хигиена. Грижата за новороденото включва измиване, почистване на носа и ушите, измиване, къпане на новороденото. Освен това хигиената на новороденото е редовно подрязване на ноктите. Необходима е и интимна ежедневна хигиена на новородените..

Хигиенни продукти за новородено

Още преди бебето и майката да се върнат от болницата, за него трябва да бъдат закупени всички необходими продукти за лична хигиена. Списъкът с лекарства съдържа прости лекарства и предмети, но всичко по-горе трябва да присъства в къщата, където живее бебето. Грижите за бебето се извършват само от възрастни.

 • Пелени за еднократна употреба. В списъка на основните вещества памперсите са включени на първо място. Размерът на пелените трябва да бъде избран според възрастта и теглото на бебето. Много педиатри препоръчват да се използват памперси за дете само през нощта и по време на разходки, а у дома кожата на бебето трябва да "диша", така че у дома трябва да използвате пелени и плъзгачи.
 • Мокри кърпички. Салфетките трябва да бъдат включени в списъка на важните неща, те се използват ежедневно и повече от веднъж. Но когато се използват модерни мокри кърпички, е необходимо да се гарантира, че те не причиняват алергични реакции по кожата на бебето..
 • Термометър. За новородено е най-добре да си вземете цифров, а не живачен термометър. Важно е да се грижите за бебетата в съответствие с правилата за безопасност. Необходимо е за ежедневно измерване на температурата на бебето преди къпане и за наблюдение на благосъстоянието на бебето.
 • Бебешки сапун. Списъкът на необходимите неща включва или твърд, или течен сапун. Сапунът не трябва да съдържа аромати и аромати, които причиняват алергични реакции при дете. Сапунът е необходим за ежедневно къпане на бебето и за други хигиенни процедури.
  Билки лайка лекарствена и низ. Тези растения се използват за къпане на дете, те имат противовъзпалителни и защитни свойства. Грижата за бебета, използващи лечебни билки, не трябва да причинява алергии.
 • Стерилна памучна вата. Списъкът на важните неща може да включва памучни тампони, които се използват за почистване на носа и ушите, както и памучна вата. Но в първите дни от живота е важно да се полагат такива грижи за бебета с памучна вата, поради нейната мекота и гъвкавост..
 • Водороден прекис и брилянтно зелено. Тези лекарства се използват за ежедневно лечение на пъпната рана при новородено бебе. Направете турундочка от памучна вата и я потопете в пероксид или брилянтно зелено. просто не поставяйте себе си или бебето си.
 • "Калиев перманганат". Калиев перманганат трябва да бъде включен в списъка на необходимите неща; той се използва за ежедневна грижа за пъпната рана на бебето. Първото къпане на новородено се случва в разтвор на розов калиев перманганат. Трябва да се внимава, когато се използва калиев перманганат. Кристалите на лекарството се разтварят във вода и трябва да се внимава те да бъдат напълно разтворени. Неразтвореният лекарствен кристал при контакт с кожата на бебето може да причини тежки изгаряния.
 • Фурацилин таблетки. Лекарството се използва за приготвяне на разтвор и допълнително изплакване на очите. Фурацилинът има антимикробни свойства, поради което се използва като лекарство за конюнктивит. Както при калиев перманганат, смелете таблетката старателно и я разтворете във вода. Още по-добре, прецедете през фина цедка. Използвайте стерилен памучен тампон за почистване на очите.
 • Каучукова круша. Аспиратор също трябва да бъде включен в този списък. За предпазване от подуване на бебето се използва гумена крушка, а аспираторът премахва излишната слуз от носа на бебето. Препоръчително е да варите гумена крушка преди всяка употреба, за да се отървете от микроби.
 • Масло. Този инструмент се използва за избърсване на гънките върху кожата на детето след къпане. В продажба има бебешки масла от различни производители. Педиатрите обаче препоръчват използването на обикновено слънчогледово олио, което трябва да се свари преди употреба. Грижата за бебето с използване на етерични масла не се препоръчва. Ако използвате закупени масла, внимателно прочетете инструкциите..
 • Ножици за нокти. Желателно е да закупите ножици със заоблени краища, но те често са неудобни за използване. Можете също да използвате обикновени женски ножици за нокти, но ги използвайте изключително внимателно, за да не навредите на новороденото. Ножици за бебета не се продават - купете обикновени ножици за нокти и ги занесете при тъп майстор. Това е евтино.
 • Термометър за вода. Този инструмент ще е необходим за измерване на водата преди къпане на детето. Преди това нашите майки използваха лактите си, за да определят температурата на водата. Ако все още не сте сигурни, използвайте термометър.
  Продукт за къпане. В този случай се препоръчва да се използва редовен бебешки сапун, особено през първите месеци от живота на детето..
 • Кремове. Тези хигиенни продукти се използват за премахване на дразнене на кожата (пилинг, зачервяване). Списъкът на кремовете трябва да включва такива кремове като Пантенол, Бепантен, Бебешки крем.

Всички хигиенни продукти трябва да бъдат с високо качество и естествен състав. Грижите за бебето се извършват със средства, които не са изтекли. При закупуване на каквито и да било средства за редовна хигиена за новородени е важно да се погледне неговият състав, марката на производителя. Пояснението не трябва да съдържа грешки и грешки в думите, тъй като такива дефекти са първият признак на фалшификация.

Измиване на очите

Ежедневната хигиена на новороденото трябва да започне със сутрешната тоалетна - измиване и изплакване на очите. По време на изплакване на очите се използват памучни тампони или стерилна памучна вата. Освен това ще ви трябва топла преварена вода и, ако е необходимо, разтвор на фурацилин.

 • Очите на бебето се измиват на свой ред, като всеки път се използва чист памучен тампон. Движението с памучен тампон, потопен във вода, започва от външния ръб на окото, а след това движението "отива" към вътрешния ръб.
 • При очни заболявания се използва разтвор на фурацилин. Може да се закупи готов в аптечен павилион или да се приготви сам (1 таблетка на 1 чаша топла и преварена вода). След разтваряне на таблетката, разтворът трябва да се филтрира. Процедурата за изплакване на очите с разтвор на фурацилин е подобна на обичайното изплакване. Но след като използвате лекарството, трябва да наблюдавате реакцията на бебето. Ако се появи дразнене или зачервяване на очите, по-нататъшната употреба на лекарствения разтвор е забранена..

Почистване на чучура

Грижата за новороденото е свързана с правилните и необходими действия. Детето не трябва да почиства носа всеки ден, тъй като честата намеса може да увреди структурата и целостта на носната лигавица.

Почистването на носа е необходимо, ако сухи корички, залепнали в носа, пречат на детето да диша нормално. За да премахнете коричките, използвайте памучен тампон, навит на пръчка, който трябва да бъде напоен със зехтин. Памучен тампон внимателно проследява лигавицата в носа, докато сухите корички омекват и след това се отстраняват по време на кихане или със сух памучен тампон.

Почистване на ушите

Хигиената и грижите за ушите трябва да се извършват с най-голямо внимание; важно е да не се повредят ушите по време на процедурата. За да почистите ушите, не се препоръчва да използвате памучни тампони; трябва да използвате частици памучна вата, усукани във бичури. Ушите се почистват само в областта на външния ръб на ушния канал и в ушната мида.

Дълбоко почистване на ухото на новородено може да извърши само специалист.

Изрязване на ноктите

Важна неонатална грижа е редовното подрязване на ноктите. Най-често бебетата не харесват тази процедура, затова се препоръчва да подстригвате ноктите си в момент, когато бебето е заето с нещо, например яде или спи.

Ноктите се подрязват около веднъж седмично, а на краката - веднъж на 2 седмици.

Къпане. Хигиената на бебето започва веднага след изписването от болницата. Първото къпане на новородено се извършва на следващия ден след завръщането у дома. Първото къпане на новородено се случва във вода с добавка на калиев перманганат. След заздравяването на пъпната рана, новороденото се къпе в чиста вода, без да се добавят никакви добавки. Водата за къпане трябва да е между 28 и 36 градуса.

Миещи момичета

Интимните грижи за бебета от различен пол са различни. Интимната хигиена на хетеросексуалните новородени трябва да се извършва не само ежедневно, но и при необходимост.

Интимна хигиена на новородено момиче се извършва всеки път след смяна на пелена или пелена. Хигиената на момичетата започва с отстраняването на изпражненията от кожата на бебето и от гениталиите. Основната хигиена на момичетата се извършва под топла струя вода, движенията трябва да бъдат насочени отпред назад. Такава хигиена на момичетата предотвратява проникването на микроби в гениталиите..

Хигиената на момичетата се извършва с мокри кърпички или памучна вата, потопени във вода.

Измиване на момчетата

Хигиената на новороденото момче също се извършва всеки път след смяна на памперса. Процедурата по измиване се извършва под струя топла вода. Интимната хигиена на новородените момчета изисква триене на гънките в областта на слабините. Хигиената на новородено момче изисква повишено внимание, не можете да движите кожата на пениса по време на процедури.

Относно хигиената на новородените

Отлично здраве, няма проблеми с кожата, добрият имунитет при новородено зависи от това дали мама може правилно да извършва хигиенни процедури.

Хигиената на новороденото е необходим, ежедневен етап от грижите за бебето, който включва няколко задължителни процедури.

Ако не поддържате чистотата на тялото на новороденото, тогава със сигурност ще възникнат здравословни и кожни проблеми, които ще трябва да бъдат решени с помощта на лекар и лекарства. Необходимо е постоянно да се грижите за кожата на бебето, някои процедури трябва да се извършват сутрин, други през целия ден.

 1. Ежедневна тоалетна на новороденото след събуждане
 2. Видео: Сутрешни процедури
 3. Хигиена през целия ден
 4. Смяна на памперса. Отмиване
 5. Грижа за ноктите
 6. Къпане
 7. Хигиенни продукти за най-малките
 8. Още връзки по темата за грижите:
 9. Видео: Хигиена и грижа за новороденото

Ежедневна хигиена на новороденото

Ежедневна тоалетна за новородени при събуждане

След като бебето се събуди сутрин, трябва да изплакне очите си, да почисти носа от слуз, да премахне мръсотията от ушите и да измие. Най-задължителното условие е чистотата на ръцете на майката - те трябва да бъдат старателно измити със сапун, за предпочитане ноктите да са къси, в противен случай рискувате да нараните нежната бебешка кожа. Хигиенните артикули за ежедневна грижа трябва да бъдат подбрани предварително, като се избере най-високо качество, безопасно и удобно.

 • Ние се грижим за очите. Необходимо е да се приготви топла преварена вода в малък контейнер и памучни тампони; не се препоръчва използването на памучна вата в чист вид, тъй като влакната остават след нея. Навлажняваме тампона във вода, стискаме го леко и избърсваме окото, като се придвижваме от външния ъгъл към вътрешния. Използвайте отделен тампон за всяко око. Ако видите, че бебето се събужда с обилни секрети, тогава можете да използвате отвара от лайка, невен или цедени чаени листа от светъл цвят, за да измиете очите..
 • Грижа за носните проходи. През нощта в носа на новороденото се натрупва слуз, което му пречи да диша нормално. Ако изхвърлянето е течно, тогава за тяхното отстраняване се използват памучни турунди, напоени със стерилно растително масло. Турундочката се вкарва в носния проход с ротационни движения и също се отстранява от носа. Ротацията помага да се събере цялата слуз, но не трябва да се инжектира дълбоко. Носните проходи се почистват с отделни бичури. Ако слузта е суха, тогава първо трябва да я омекотите с помощта на капчици с основа от морска вода. Те са напълно безвредни и не причиняват алергии. Повече за това как да почистите носа на бебето си
 • Грижа за ушите. Необходимо е само да се почисти външната ушна мида, ушния канал на бебето е твърде деликатен и всяко небрежно движение може да доведе до болезнени усещания за бебето. По-безопасно е да почиствате ушната мида с памучни тампони, напоени с вода; можете също да използвате меки клечки за уши със специални щипки. Подробна статия за това как да почистите ушите си
 • Лицето на бебето се избърсва с памучни тампони, потопени в топла преварена вода. Не забравяйте да избършете челото, бузите, брадичката си.
 • Ежедневната хигиена на новороденото след събуждане се състои в измиване на седалището и гениталиите. Измиването се извършва с топла вода, след което кожата и гънките трябва да бъдат добре изсушени и обработени с бебешка пудра или специален крем за пелена. Талкът, съдържащ се в такива продукти, абсорбира излишната влага и предотвратява обрива от пелени..
 • В първите дни след раждането на бебето трябва редовно да се грижите за пъпната рана. Ще ви трябват 3% водороден прекис, разтвор от диамантени зеленчуци и памучни тампони. Памучен тампон или тампон се навлажняват в пероксид и областта на пъпа е добре навлажнена, препоръчително е да изчакате една до две минути, за да омекнат корите. След това внимателно отстранете хлабавите сухи кори. Отново измийте пъпа с чист памучен тампон с пероксид. Изсушете с чист тампон и обработете с брилянтно зелено. Не е необходимо да смазвате кожата около пъпната рана с антисептик, първо, не е препоръчително, и второ, няма да ви позволи да забележите промени в цвета на кожата. И появата на зачервяване и повишаване на температурата на това място говори за възпаление, когато фиксирате такива явления, определено трябва да се обадите на вашия педиатър. Обикновено пъпната рана заздравява за по-малко от 10 дни, леко кървене през този период също е нормален вариант. Статия за грижа за пъпна рана

Видео: Сутрешни процедури

Може би ще ви заинтересува: статия за това кога да започнете да миете зъбите на бебетата (как да ги миете правилно. + Много видеоклипове)

Хигиена през целия ден

Грижата за бебето не се ограничава до сутрешните часове, личната хигиена на новороденото трябва да се спазва през целия ден.

След всеки акт на дефекация е наложително да се измие бебето, да се изсуши кожата му и да се обработят гънките с талк или бебешки крем.

След хранене трябва да се уверите, че зоната близо до устата е чиста, остатъците от храна бързо водят до появата на малки точковидни розови обриви.

Смяна на памперса. Отмиване

Грижа за ноктите

Много родители се страхуват да се подрежат на ноктите по ръцете и краката на бебето, страхувайки се да не го наранят. Можете безопасно и бързо да се справите с прерасналите невенчета, като използвате съветите на педиатрите.

 1. Трябва да се закупят предпазни ножици с фини остриета и заоблени върхове със защитни капачки. Някои майки смятат, че е по-удобно да използват специални пинсети; такива устройства също се произвеждат специално за бебета - те имат удобно монтирана лупа, която увеличава площта на ръба на нокътя няколко пъти. Използвайки такива машинки за подстригване, няма да се страхувате да си отрежете невенчетата.
 2. Изрязването на ноктите е най-добре, когато бебето спи - новородените спят спокойно и изобщо не чувстват внимателна манипулация.
 3. Трябва да режете невен редовно - с дълги нокти детето може да се почеше по лицето, защото бебето все още не знае как да контролира движенията.

През деня трябва да наблюдавате състоянието на кожните гънки на шията и междудигиталните пространства. Малки мъх от дрехи бързо се натрупват на тези места, те могат да бъдат отстранени с влажен тампон или специални бебешки кърпички..

Къпане

При извършване на хигиена у дома най-важният ритуал вечер е къпането на бебето, тази процедура не трябва да се пренебрегва и е препоръчително да се извършва всеки ден през първите седмици от живота. Къпането в топла вода не само почиства кожата на бебето от натрупани токсини, остатъци от биологични течности, пот, но и успокоява и отпуска, което гарантира спокоен сън през нощта.

Как да къпете детето си правилно:

 1. Първата стъпка е да се вземе решение за баня. Ако банята е твърде малка, можете да се къпете в спалнята, но трябва да затоплите стаята и да проверите за течение. За къпане ще ви е необходима вана, вода с температура до 37 градуса, термометър за измерване, кана с топла вода за изплакване, пелена, кърпа.
 2. Внимателно потопете бебето в приготвената вода (за да не се изплаши бебето, можете първо да го увиете в тънка пелена, това позволява на бебето да се адаптира по-внимателно към променените условия). Първо се потапят краката, след това постепенно цялото тяло. Необходимо е да се гарантира, че главата и ушите не са под вода, продават се специални пързалки и ролки, които държат тялото на бебето. Премахване на памперса.
 3. За измиване трябва да използвате специален бебешки шампоан, който не причинява дразнене и бебешки сапун. Къпането за първи път трае 5-7 минути, след това времето постепенно се увеличава. След къпане главата и тялото се изплакват с подготвена вода, изливането е необходимо на тънка струя.
 4. Бебето се изважда от банята, увива се с кърпа и се поставя на маса за повиване или легло. Сега трябва добре да изсушите всички гънки и да ги третирате със специални кремове.

Изделия за къпане:

Хигиенни продукти за най-малките

Средствата за хигиена на новородено трябва да бъдат особено внимателно подбрани, те трябва да бъдат предназначени за грижа за тялото през първите месеци след раждането. Ще отнеме няколко от най-популярните през първите седмици:

 1. Бебешки сапун без аромати.
 2. Талк. Специален бебешки талк на прах се произвежда в течна форма. При нанасяне върху кожата неутрализира добре влагата и не се събира на бучки.
 3. Шампоанът трябва да бъде маркиран „без сълзи“.
 4. Мокри кърпички.
 5. Крем за дразнене Bepanten или D - Пантенол. За грижа за кожата без дразнене изберете обикновен овлажнител.

Когато купувате бебешки хигиенни продукти за новородено, не забравяйте да обърнете внимание на срока на годност и качеството. Можете да определите надеждността на производителя чрез ясни надписи без грешки, подробни инструкции, ясно видими дати на годност.