Напоследък бебетата често имат непоносимост към майчиното мляко, тоест към неговия протеин. Алергиите се развиват и храната просто не се усвоява от бебето. В резултат на това има недостиг на растеж и различни заболявания, свързани с това.

Специално за такива деца производителите на терапевтично и профилактично хранене са създали адаптация за кърмачета - хидролизат, при който млечната суроватка се разделя на атоми чрез топлинна обработка и лесно се абсорбира в клетките на алергичен човек..

Основните видове смеси на основата на протеинов хидролизат

Хидролизираната храна се разделя на два вида:

 • първият е казеиновите хидролизати;
 • второ - суроватъчен протеин хидролизати.

Педиатърът оценява тежестта на заболяването и предписва един от трите вида смеси, в зависимост от състоянието на детето. Според нивото на хидролиза, производителите разделят храната с разделен протеин на три вида:

 • Силно хидролизирани - които се използват за лечение на тежка хранителна алергия към протеини от краве мляко. С тази хидролиза суроватката се разделя на атоми, които се абсорбират от бебета без прояви на алергия..
 • Частично хидролизиран - използва се за профилактика на алергични заболявания, протеинът не се разгражда напълно в него, но бебето няма да страда от хранителни алергии, когато използва този продукт.
 • Ниска хидролиза - използва се от здрави бебета за профилактика. Показано е, ако родителите на бебето имат предразположение към алергии към млечни продукти или бебето има незначителни прояви на алергии.

Какъв е съставът на сместа с частично хидролизиран протеин

В този продукт суроватката се разделя на олегопептиди чрез топлинна обработка по такъв начин, че да бъде възможно най-близо до протеиновия състав на кърмата. Лесно се абсорбира от тялото на новороденото и не причинява хранителни алергии. Лечебните смеси съдържат минимално количество сол, което допринася за безпрепятственото освобождаване на усвоените елементи.

В допълнение към разделения протеин, сместа съдържа полезни вещества:

 • Лактоза, която насърчава полезните бактерии в червата.
 • Декстринмалтозата насърчава по-доброто усвояване на калция в организма.
 • Нуклеотидите помагат на незащитеното детско тяло да изгради по-бързо имунитет.
 • Омега-3 и Омега-6 помагат на мозъка и зрителния орган да се развият правилно.
 • Витамините С и Е помагат на телесните клетки.
 • Калцият, фосфорът и витамин D, благодарение на оптималното си съдържание, се абсорбират идеално от тялото и подпомагат формирането на мускулите и скелета.
 • L-аргининът формира храносмилателната и нервната система.
 • Тауринът допринася за образуването на фибри и мускулна тъкан в сърцето.
 • Инозитолът участва в формирането на дихателните функции и предпазва бебето от респираторни инфекции.

Показания за целите на смесите

Основната причина за закупуване на хидролизирана храна за новородено е хранителна алергия към протеини от краве мляко. Също така, лекарите предписват този продукт за следните патологии:

 • Ако детето има отрицателна реакция към нормалното хранене, което се проявява под формата на кожен обрив, подуване на крайниците, ларинкса, спазми в белите дробове с проблеми с дишането.
 • Ако бебето има малабсорбция - частично усвояване на хранителни вещества.
 • Със заплахата от преход на атопичен дерматит в хронична форма.
 • Със заплахата от дерматит, придобити по наследство.
 • Ако тялото не може да понася глутен, който присъства в простото мляко с формула.
 • С незрялостта на тялото на новороденото: системите на вътрешните органи, храносмилането и панкреаса.

Какво да търсите при избора на хидролизирана смес

Необходимо е да се съсредоточите върху избора на храна изключително според показанията на лекуващия педиатър. Така че, когато избират терапевтична храна, майките трябва да обърнат внимание на масата на пептида, която е посочена на опаковката с продукта. В случай на тежка алергична реакция, тя не трябва да надвишава 2 килодалта.

Смес с по-високо молекулно тегло вече не е включена в медицинското хранене, тя се използва за предотвратяване на хранителни алергии. В такива смеси нивото на пептидните молекули е от 2,5 до 9 килодалтона. Лактозата също понякога е причина за алергична реакция, така че е по-добре да избирате храна без нейното съдържание..

Ако бебето не е доносено, тогава се избира смес с пробиотици и бифидобактерии. Ето списък на лечебните формули, които лекарите често предписват на бебета с тежки хранителни алергии към протеини от краве мляко:

 1. "Bebilak Pepti Junior";
 2. Алфаре от Нестле;
 3. "Прегестимил";
 4. "Frisopep";
 5. "Нутрамиген".

Това са смеси със силно хидролизирани протеини. Също така, някои от тях съдържат бифидобактерии и други вещества, полезни за храносмилането..

Ако вече е предписана лекарствена смес, при първото й приложение трябва да се спазват някои предпазни мерки:

 • Изключете всички млечни продукти от диетата на детето, включително кефир, извара, кисело мляко, масло, сирене.
 • Храненето се въвежда в диетата на бебето постепенно..
 • Забранено е храненето на бебета под 6 месеца със смес, съдържаща соев протеин.
 • В началото на лечението си водете дневник и записвайте толерантността.
 • Използването на хидролизирани смеси продължава поне 3 месеца, в противен случай храненето няма да даде резултат.

Ако в началото бебето отказва мляко поради вкуса му (хидролизата променя не само формата на протеина, но и вкуса), тогава храната първо се разрежда с много вода. Тогава неприятният вкус ще стане по-слабо изразен и детето ще свикне по-бързо. Когато се въвежда терапевтично хранене, всички видове допълващи храни трябва да бъдат отменени.

Предимства и недостатъци

Ползите от тази храна включват:

 1. Максимално сходство с кърмата.
 2. Наличието на пробиотици в състава, които спомагат за подобряване на храносмилането.
 3. Няма палмово масло, което не е полезно за детския организъм. Освен това понякога причинява и алергии.
 4. Минимизирането на лактозата намалява вероятността от газове в стомаха.
 5. Голям брой микроелементи, които допринасят за нормализирането на работата на различни органи и тъкани на човек.
 6. Смесите съдържат лутеин, който е отговорен за гладкото функциониране на органите на зрението.

Недостатъци на хипоалергенните смеси:

 1. Основният недостатък на хипоалергенните смеси е тяхната цена. Тъй като смесите са направени с помощта на високи технологии и много деца не могат да направят без тяхната употреба.
 2. В някои формулировки поради дълбоката хидролиза вкусът се влошава, така че придирчивите деца не искат да ядат такава храна.
 3. Палмовото масло все още се добавя към някои хидролизати, но е безполезно за детския организъм.
 4. Често е трудно да се намери такава храна в магазините за хранителни стоки, а също така прави живота много по-труден за майките. Обикновено се продава чрез мрежа от онлайн магазини.

Как да храним тази смес

Когато въвеждат хидролизат, майките трябва да отменят всички видове допълващи храни: месо, зеленчукови пюрета и сокове, тъй като те също могат да причинят хранителни алергии.

Случва се детето да откаже да пие хидролизирана храна заради вкуса й, след което в продължение на няколко дни прахът се разрежда в повече вода, докато бебето свикне. Но в никакъв случай не отказвайте лечение.

Много е лесно да се определи дали медицинската храна ще бъде усвоена от тялото на бебето с наличие на алергии или не. От началото на храненето на детето дерматитът изчезва, няма диария или запек и то се чувства отлично. Ако един от тези показатели не е нормален, тогава храната трябва да бъде заменена с друга.

За да може бебе до една година бързо да се адаптира към ново мляко, е необходимо да замените една доза храна в първия ден на приложение. На втория ден, два и така нататък, докато новата смес замести обичайната диета на децата.

Периодът на употреба на лекарствени смеси варира от 3 месеца до шест месеца, но не можете да спрете да го използвате, докато алергията не се излекува напълно..

Понякога лекарите комбинират смеси: например, ако бебето има запек, тогава към тази смес се добавят допълнителни храни под формата на хипоалергенна смес с пробиотици.

Метод за приготвяне на хидролизатно млечно хранене по примера на "Nutrilon Pepti Allergy": за получаване на 100 грама възстановено хранене се разреждат 3 супени лъжици прах в 90 грама преварена и охладена вода до 37 градуса. Количеството прах и броят на храненията се изчисляват индивидуално, в зависимост от възрастта на детето.

Смеси от протеинов хидролизат - какви са препоръките

Раждането на дете е свързано не само с приятни домакински задължения, но и с трудности, за които много родители не са готови..

Това важи особено за първата година от живота. Не всички майки могат да осигурят пълноценно кърмене и дори ако детето има алергия, много хора губят сърце.

Но напредъкът в съвременните технологии помага за подобряване на храненето при деца с различни здравословни проблеми. Така че 2-3% от новородените имат алергична реакция към млечния протеин. Кравето мляко съдържа повече от двадесет протеина, които могат да причинят алергични реакции. Най-опасни са казеинът и суроватъчните протеини.

За бебета, които са алергични към млечен протеин, конвенционалните формули не са подходящи, те причиняват кожни обриви, проблеми с изпражненията, до тежки хранителни алергии, които водят до подуване и затруднено дишане.

В такава ситуация педиатрите препоръчват да се премине към храни с разделен протеин..

Те заместват кърменето, ако е невъзможно по една или друга причина, те съдържат всички витамини и микроелементи, необходими за развитието на детето. Те се предписват и за профилактика на алергии, ако детето е изложено на риск..

Също така, показанията за назначаването са непоносимост към глутен, прояви на хранителни алергии (подуване на краката, лицето, затруднено дишане, уртикария), панкреатична недостатъчност.

Такива продукти не са много приятни на вкус и са горчиви. За да намалите горчивината, можете да разреждате продукта с вода с малко по-висока концентрация от посочената на опаковката..

Какви са видовете хидролизирани протеинови смеси?

Хидролизираните смеси се разделят на две групи.

 • Първо, казеиновите хидролизати се предписват на деца с хранителни алергии..
 • Втората е хидролизатите на суроватъчен протеин. По-подобно на кърмата.

В зависимост от състоянието на бебето му се предписват терапевтични, профилактични или лечебно-профилактични смеси.

Терапевтичните и лечебно-профилактичните са подходящи за бебета с леки до умерени прояви на алергия. С тенденция към алергии, профилактично.

Според степента на разграждане на млечния протеин са представени смеси с частична или висока хидролиза..

 • Първият вид се препоръчва за деца за профилактика на алергии и леки форми на дерматит. Тази група включва продукти с маркировка "Ha", например "Hipp Ga", "Nan Ga".

Тези продукти се използват дори за хранене на недоносени бебета с изключително ниско тегло, както и такива с тежки чревни заболявания, в следоперативния период..

Смеси с пълна протеинова хидролиза са необходими за клинични прояви на алергии.

 1. Алфаре,
 2. "Пептик",
 3. "Frisopep".
 4. При тежки форми на алергия се препоръчват Pregestimil, Frisopep AS.

Не толкова отдавна се появи нов продукт - смес на основата на аминокиселини "Neocate". Помага на бебета, които дори не са подходящи за медицински хидролизати и имат тежка форма на атопичен дерматит.

За деца с дисбиоза се препоръчват смеси с бифидобактерии и пребиотици, които ще помогнат за нормализиране на функцията на червата.

Какъв е съставът на сместа с частично хидролизиран протеин

В такива смеси протеините след термична обработка се превръщат в олигопептиди, следователно те на практика губят своята алергенност..

Те са подобни на майчиното мляко по отношение на техния въглехидратен състав и ниско съдържание на свободни киселини. Съдържа също лактоза и декстринмалтоза. Първият компонент нормализира чревната микрофлора, помага за усвояването на калция.

Редица смеси съдържат олигозахариди, участващи в образуването на микрофлора с бифидобактерии, което е характерно за кърмените бебета.

Друг важен компонент са нуклеотидите. Те участват във формирането на имунитета на детето.

Всички хипоалергенни продукти се характеризират с:

 1. оптимален хранителен състав,
 2. съдържанието на имуномодулиращи компоненти, антиоксиданти,
 3. балансирано съотношение на витамини, микроелементи, минерали.

За 10-15 години използване на смеси с частично хидроизолиран протеин е доказано, че тяхното използване ще намали риска от атопичен дерматит, ще подобри храносмилането, ще намали броя на регургитациите и ще намали склонността към запек.

Такива смеси позволяват на децата да формират толерантност към протеините от краве мляко и в бъдеще децата вече ще могат да консумират млечни продукти..

Тези смеси се предписват в следните случаи:

 1. родители, братя или сестри имат алергии (продуктът се дава веднага в болницата),
 2. с проява на алергии при леки форми, леки кожни обриви,
 3. след края на кърменето при наличие на алергии.

Само лекар може да предпише смес след пълен анализ на ситуацията и състоянието на детето. В никакъв случай родителите не трябва да се самолекуват. По-добре е да поверите избора на вида, състава и производителя на педиатър.

Как да храним хидролизирана протеинова формула

Влизането трябва да става постепенно, в продължение на 3-5 дни. Тъй като хипоалергенните смеси имат горчив вкус, след хранене с лекарствената те дават предишната смес.

През първия месец след влизането са възможни зелени изпражнения. Това е нормално, тъй като стомахът на бебето се адаптира към хидролизата. След месец тя трябва да се нормализира.

Колко ефективна е смяната на храната, може да се прецени не по-рано от 2-3 седмици след началото на храненето. Преди този период не трябва да се отказвате от сместа, ако не забележите осезаем резултат.

Продължителността на приема се влияе от тежестта на протеиновата алергия. Средно това е поне шест месеца.

Цената на смесите на основата на протеинов хидролизат е доста висока, но за някои родители това е единственият начин за решаване на хранителния проблем, предотвратяване на алергични реакции при деца в риск, избягване на трудностите, свързани с незрялостта на стомашно-чревния тракт, а също и укрепване на имунните сили на организма.

Хидролизирани протеинови смеси: Какво представлява, кога да го използвате, характеристики

Според статистиката 2% от новородените бебета се раждат с диагноза "алергия към краве протеин".

Храносмилателният тракт на такива бебета възприема протеина от кравето мляко, който се намира в почти всяка кърмачка, като потенциален алерген..

Проблемът за майките на такива деца е, че ако бебето не може да се храни с кърма или трябва да яде адаптирано мляко по някаква друга причина, по-голямата част от адаптираното мляко се прави от краве мляко, което тялото на детето просто не може да понесе.

Като изход от тази ситуация педиатър може да предложи преминаване към смеси от козе мляко, соева смес или аминокиселина.

Но всички тези видове храни имат свои собствени характеристики и може да не отговарят на всички деца.

За деца, които не отговарят на горните опции, деца с ниско тегло, трохи с тежки алергии се предлагат смес от хидролизиран протеин.

Какво е хидролизирана смес?

Тялото на дете с алергия към протеин от краве мляко не може да разгради точно този протеин, следователно в хидролизираните смеси този протеин вече се разгражда (като правило, до олигопептиди (къси пептиди)).

Има два вида смеси, те се различават по вида на разграждането на протеините:

 • Казеинови хидролизати - казеинът се разгражда - млечен протеин.
 • Суроватъчни хидролизати - разграждат се протеини алфа-лактоалбумин, бета-лактоглобулин, серумен албумин, получава се хидролизиран суроватъчен протеин.

Също така тези смеси се разделят според степента на разграждане - от висока до ниска хидролиза:

Силно хидролизирани смеси. В този случай серумът е разделен директно на атоми и всеки, дори и най-крехкият, най-алергичният стомашно-чревен тракт може да ги абсорбира. Силно хидролизираната формула е подходяща за хранене на деца с най-тежките хранителни заболявания и най-трудните видове алергии (които понякога могат да провокират подуване на дихателните пътища).

Частично хидролизирана кърма за кърмачета се препоръчва за лечение на умерени алергии и като превантивно хранене. В такива смеси протеинът не се разгражда напълно (използва се частично хидролизиран протеин), но все пак такава храна не причинява алергии.

Ниско хидролизирана смес. Съответно протеините се подлагат на непълен процес на разцепване, сместа е предназначена за здрави бебета като превантивно хранене, когато трохите имат леки алергии. Като правило на опаковката на такива смеси има знак "GA" - хипоалергенен. Нискохидролизираните формули могат да се предписват като храна за недоносени бебета с голямо поднормено тегло, както и за бебета, претърпели операция в много ранна възраст (като храна преди или след операцията).

Когато се предписва хидролизирана смес?

Има няколко причини, когато може да се предпише смес с хидролизат:

 • Вероятността за алергия при новородено поради наследственост,
 • Недостатъчна функция на панкреаса,
 • Различните форми и степени на хранителни алергии, които се появяват при обикновената бебешка храна,
 • Хроничен атопичен дерматит,
 • Наследствен дерматит,
 • Алергия към кравешки протеини,
 • Дефицит на лактаза,
 • Непоносимост към глутен,
 • Малабсорбция - непълно усвояване на вещества.

Състав на смесите върху хидролизата

Както във всяка друга бебешка храна, съставът на формули за хидролизиран протеин съдържа много полезни вещества:

 • Лактоза (не се среща във всички хидролизирани формули), компонент на млякото, който помага за насърчаване на здравословната чревна микрофлора,
 • Декстринмалтоза, увеличава абсорбцията на калций,
 • Въглехидрати - обикновено глюкоза, нишесте,
 • Полиненаситени мастни киселини (Омега-3, Омега-6), които са много важни за формирането и развитието на мозъка и когнитивните способности на бебето,
 • Минерали - калций, фосфор, натрий, калий, магнезий, желязо, цинк, йод, манган, мед, селен,
 • Витамини - A, D, E, K, B6, B1, B12, C,
 • Таурин, полезен за образуването на сърдечен мускул,
 • Инозитол, има защитен ефект върху дихателната система на бебето,

Някои хидролизирани храни за кърмачета също съдържат олигозахариди, палмово масло, нуклеотиди (важни за формирането на имунитет).

Съставът на хидролизираните смеси е близък до състава на човешкото кърма по отношение на количеството и състава на въглехидратите и свободните киселини.

Как да изберем хидролизатна смес?

Внимание: само лекуващият педиатър може да избере правилната смес на базата на хидролизиран протеин за хранене на бебе с алергии! Само лекарят знае всички характеристики на тялото на определено дете, въз основа на което той в идеалния случай ще може да избере една или друга смес.

Основната характеристика е степента на хидролиза, за която писахме по-горе..

Следващото нещо, за което трябва да внимавате, е масата на пептида.

В най-тежките случаи трябва да се използва смес, при която масата на пептида не надвишава 2 KDa..

Смеси, при които масата на пептида е повече от 2,5 kDa, вече не е медицинска храна, а превантивна.

Освен това, има ли лактоза в състава?

Лактозата също може да причини алергични реакции, така че при тежки случаи на заболяване или алергия трябва да се избере хидролизирана смес без лактоза..

За недоносени бебета и бебета, които по една или друга причина не са оформили напълно храносмилателния тракт, е подходяща смес, която допълнително съдържа пробиотици и / или бифидобактерии (Alphare, Pregestimil, Frisopep).

Списък на хидролизираните протеинови смеси

Ето списък на протеиновите хидролизатни смеси, за да можете да навигирате на пазара на здравословни храни:

 • "Bebilak Pepti Junior", силно хидролизиран,
 • Alfare от Nestlé, силно хидролизиран,
 • "Прегестимил", силно хидролизиран,
 • Frisopep, силно хидролизиран,
 • "Frisopep AS",
 • "Frisolak Gold PEP",
 • "Nutrilon PEPTI",
 • "Пептик",
 • "Humana GA",
 • "Пептамен" от Нестле,
 • "Nan GA",
 • "Нутрамиген", силно хидролизиран,
 • "Нутрилак ГА",
 • И други.

Как да ядем хидролизирана протеинова смес?

Ако ви е предписана хидролизирана смес, има няколко съвета и трика, които да следвате, за да може лечението да работи и да протича гладко:

Задължително е да водите дневник за храненето на бебето, като записвате времето за хранене, порциите и реакцията на тялото на бебето.,

По време на хранене на бебето с хидролизирана смес се изключват всякакви допълващи храни от млечни продукти - сирена, масло, кисело мляко и др. Също така са изключени сокове, плодове, зеленчуци, всичко, което може да причини алергии - детето яде САМО лечебна смес.

Как да добавяте хидролизирана смес към допълващи храни?

Хидролизираната смес трябва да се въвежда много бавно, в противен случай съществува риск бебето да не я приеме..

Факт е, че тази храна има горчив вкус, поради факта, че протеинът в нейния състав претърпява химично разграждане.

Никое дете няма да приеме такава безвкусна храна веднага след вкусното и сладко майчино мляко или сместа, която е яло преди..

Педиатрите съветват първите няколко хранения да разреждат храната малко по-тънка, отколкото производителят препоръчва на опаковката, тогава необичайният вкус няма да бъде толкова „забележим“ за детето и то изяжда сместа.

През първия ден трябва да дадете на детето една порция от терапевтичната храна в едно хранене.

На следващия ден трябва да има две хранения, включително хидролизирана протеинова хранителна терапия.

Така че в рамките на седмица и половина можете напълно да преминете към нов вид смес.

За да може бебето да се адаптира възможно най-скоро, педиатрите съветват след медицинско хранене, което изглежда безвкусно за трохите, да се допълва с обичайната смес, като постепенно се дава все по-малко.

Запомнете: ако детето не яде лекарствената смес, това не означава, че трябва да се откажете от тази храна! Лекувайте алергии и хранителни разстройства, включително алергия към кравешки протеини, е необходимо и се прави само с помощта на диета!

Внимание към майките: в рамките на месец след началото на въвеждането на този вид смес детето може да има зелени изпражнения, не се страхувайте - това е съвсем нормално - по този начин стомашно-чревният тракт свиква с нова диета с нов състав.

Колко да се храни бебето с хидролизирана формула?

Въпросът е важен. Много майки очакват ефекта в рамките на една седмица след въвеждането на терапевтичното хранене. И обикновено да - трябва да очаквате ефекта, ако говорим за друга храна, само не за хидролизирани смеси.

Най-малко 3 седмици е оптималният период, само след изтичане на майката му може да започне да забелязва признаци на подобрение в състоянието на бебето или тяхното отсъствие.

По правило признаците на алергия при дете започват да изчезват: обрив, дерматит, диария и други видове хранителни разстройства. Ако това не се случи, е необходимо след консултация с лекар да смените сместа за лечение с друга.

Храненето с хидролизирана формула не трябва да продължава по-малко от три месеца.

По принцип храненето с хидролизирана протеинова формула трябва да продължи поне 3 месеца, периодът може да бъде до 6 месеца.

Хидролизирани смеси: плюсове и минуси

Както всички храни, хидролизираните протеинови смеси имат своите плюсове и минуси..

Плюсове на хидролизираните смеси:

Съставът на аминокиселините и въглехидратите е максимално подобен на майчиното мляко,

Пребиотиците в състава подобряват функцията на червата и допринасят за формирането на здравословна микрофлора,

Липсата на лактоза в някои смеси или нейното минимално количество помага да се намали вероятността от колики или газове при бебето.

Лутеинът, който се съдържа в някои хидролизни смеси, е много полезен за очите,

Микро- и макроелементите в състава на такива смеси допринасят за бързото и правилно развитие на тялото на трохите.

Недостатъци на хидролизираните смеси:

Висока цена. Хидролизираните протеинови смеси са скъпи, това се дължи на технологията на тяхното производство, която сама по себе си не е евтина, както и на факта, че не всички производители и майки на бебета, които се нуждаят от такава медицинска храна, пак няма да отидат никъде и ще купуват храна,

Вкусът на храната. Да, тази смес е горчива, понякога е трудно да я въведете в менюто на детето, бебето може просто да откаже да я яде,

Рядко на дребно. Подобна здравословна храна е почти невъзможно да се намери на рафтовете на магазините, поради факта, че разработчиците предпочитат да продават нещо по-популярно от здравословната храна за деца с алергии..

Хидролизираните протеинови храни за кърмачета се използват като терапевтична храна повече от 15 години и през това време те са успели да докажат своята ефективност и ефективност в борбата срещу различни видове алергии при кърмачета, особено тези с алергии към краве протеини..

Смесите не само помагат на несформирания и застрашен храносмилателен тракт на бебето по време на заболяване, те също така могат да формират толерантност към протеина на кравето мляко, като по този начин децата в бъдеще се излекуват от алергии по-бързо и тялото им спокойно приема краве мляко и всичко от него направете.

Хидролизатни смеси за деца: видове, състав и списък на най-добрите

Новородените с тежка непоносимост към бебешка храна се предписват лечебни смеси за деца с алергии. Това са хипоалергенни продукти, които се произвеждат с предварително разграждане на молекулите на млечния протеин.

За деца с непоносимост към мляко се произвеждат лекарствени смеси на основата на растителни протеини. Прехвърлянето на алергично бебе на лечебна смес е принудителна стъпка и е оправдано за кратко време, докато се постигне стабилна ремисия..

Най-добрата храна за бебета е майчиното мляко. СЗО препоръчва кърмене до 6 месеца.

По-късно се въвеждат допълнителни храни и кърмата се задържа възможно най-дълго. Има обаче моменти, когато кърменето не е възможно и протеинът от краве мляко причинява алергии.

Лечебни хипоалергенни смеси се произвеждат на основата на разцепен млечен протеин (хидролизат) или на изолат от соев протеин, което значително подобрява тяхното усвояване.

Това са продукти, които са възможно най-близки по състав, съдържание на витамини, минерали, хранителни вещества (протеини, мазнини, въглехидрати) до майчиното мляко.

Някои формули съдържат увеличени количества желязо или някои витамини и са предназначени за деца със специфични увреждания.

Лечебните смеси имат специфичен вкус, който бебетата не винаги харесват. Те са по-скъпи от обикновените. Те не могат да се нарекат физиологично хранене за кърмачета..

Трябва да се разбере, че е вредно да се премине ненужно, с цел „профилактика“, към лекарствени смеси за бебета..

Кога са показани лекарствени смеси??

Лечебните смеси за кърмачета се предписват от педиатър или алерголог след предварителен преглед. Индикация за преминаване към специална диета е състояние, когато детето има алергии, недостиг на витамини, анемия, недостатъчно наддаване на тегло.

Това може да се дължи на:

 • умерена до тежка алергия към млечни протеини;
 • нарушена абсорбция на хранителни вещества в тънките черва на бебето;
 • наследствени заболявания, които са придружени от изразено нарушение на храносмилателните процеси;
 • следоперативни състояния по време на операция на червата;
 • панкреатична болест, хронична диария, съчетана с алергии.

Забележка! Лекарствената формула за кърмачета не трябва да се храни постоянно. Срокът на употреба е 2-4 месеца.

Веднага след като състоянието и храносмилането на детето се нормализират, то се прехвърля в профилактична хипоалергенна или обща смес по възраст.

Видове лекарствени смеси

Хипоалергенна бебешка храна - коя да избера? Според състава и метода на производство, всички медицински храни за новородени могат да бъдат разделени на:

 • лечебни млечни формули - на базата на разцепено краве мляко;
 • без млечни продукти - лекарствени смеси на основата на соев протеин;
 • аминокиселина - лекарствени смеси, които не съдържат протеин като такъв.

Лечебни млечни смеси

Формулите за лечение на мляко за деца с алергии се произвеждат на базата на казеин или на базата на суроватъчен протеин. Суроватъчното протеиново брашно (формула без лактоза) е най-близко до кърмата.

Показан е при алергии, придружени от хранително разстройство. Можете да храните деца от раждането до 6 месеца и от половин година (силно алергични) до една година.

Според степента на предварителна обработка на млечния протеин, смесите се разделят на:

 • силно хидролизиран - за деца с умерени до тежки алергии
 • частично хидролизиран - за деца с умерена алергия

Избор на формула за изкуствено хранене

Разделената протеинова формула за деца с алергии и храносмилателни проблеми са не само хипоалергенни, но и най-неприятните за децата..

Суроватката има откровено горчив вкус и неприятна миризма. Това създава трудности при обучението на децата на терапевтични смеси. Нутрилон пептидна алергия и аналози (Nutrilak peptidy stst, Frisopen) се усвояват добре, имат обогатен състав, но е трудно да се научат децата на тях.

Списък на най-популярните лекарствени смеси за деца под една година. Смесите са силно хидролизирани - имена, държава на произход и прогнозна цена:

 • Nutrilon pepe алергия и Nutrilon peep gastro - произведени в Холандия, цена от 950 рубли.
 • Nutrilak peptidy stst - евтин (от 450 рубли), местно производство, суроватъчни протеини
 • Frisopen AS - казеинов хидролизат, произведен в Холандия, от 1050 рубли.
 • Frisopen - суроватка от 870 рубли, произведена от Friso, международна европейска корпорация
 • Alfare Alerji - произведен от Nestlé Холандия от 1220 рубли. Продуктът има добър вкус

Евтина терапевтична смес Nutrilak peptidy stst има състав, подобен на Alfara Allerji, серум Frisopen, но 3 пъти по-достъпен.

Кой от тях е по-добър при алергии, решава лекарят, но продуктите с хидролизиран протеин (при липса на сериозни заболявания при децата) са взаимозаменяеми. Подборът се извършва на индивидуално ниво. Ако медицинското хранене не е подходящо, опитайте аналог.

Забележка! Предпочитат се частично хидролизирани формули за лечение на деца с алергии. Те задържат млечен протеин, което има положителен ефект върху способността за смилане на краве мляко в бъдеще..

Как да въведем хипоалергенна смес, така че детето да не откаже да я яде? Този въпрос възниква за първи път пред родителите при предписване на хранителна терапия за деца..

Сухите храни имат специфичен вкус, който бебето не приема след кърмата или адаптирана сладка смес.

Правилата са следните:

 • Разрешено е временно разреждане на хидролизни смеси за бебешка храна повече, отколкото изискват инструкциите. Тази техника ви позволява да изгладите неприятния вкус на нов продукт..
 • Храненето се въвежда постепенно в продължение на 5-7 дни. Недопустимо е рязкото прехвърляне на деца на лекарствени неалергенни хидролизати поради възможни храносмилателни разстройства и загуба на тегло.
 • Лекарят решава как да замени сместа.
 • Когато се премине към смес с преработен млечен протеин, изпражненията преминават в зелени или кафяви. Това е нормално.

Дали лекарствената смес е приближила детето или не, може да се прецени по неговото поведение, наддаване на тегло и външни прояви на алергии. Ако бебето спи добре, притеснява с колики не повече от здрави деца, яде активно и изглежда доволно, тогава можем да кажем, че лекарствената смес се е приближила.

В случай на негативни симптоми (повишена алергия, лошо храносмилане), трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Разрешено е да се хранят деца с медицински хидролизати не повече от 2 месеца подред. Веднага след като здравословното състояние на бебето се стабилизира, се препоръчва да се прехвърли на хранене с терапевтични и профилактични смеси, ферментирали млечни антиалергенни продукти или профилактични смеси.

Лечебни смеси от растителни протеини

Децата, които са алергични към млечни продукти, се хранят със соева диета. Повечето производители на бебешка храна произвеждат хипоалергенни лекарствени смеси от всички посоки.

Соята не е изключение. Преглед на хипоалергенни смеси без животински протеини, растителни масла:

 • Nutrilon Soya - Холандия, 730 рубли.
 • Нутрилак соя - Русия, 433 рубли.
 • Similak Isomil - Дания, 600 рубли.
 • Frisosoy - компания Friso, 655 рубли.
 • Humana SL - Германия, 700 рубли.

Използването на соеви смеси при деца с алергии е разрешено в ограничена степен. Те се прилагат не по-рано от 5-6 месеца от живота. При хранене те наблюдават как реагира храносмилателната система, записват дерматологични реакции

 • .
 • За разлика от хидролизатните продукти, тези формули имат по-добър вкус и се ядат по-лесно от децата след млечна диета..
 • При въвеждане на храна без животински протеин се спазват следните правила:
 • възрастова квалификация;
 • отсъствието при възрастни роднини на алергични реакции към соеви продукти, боб, растителни масла;
 • напълно изключване на други млечни хранения от диетата на бебето;
 • постепенно въвеждане на нов продукт;
 • наблюдение на състоянието на бебето.

При хранене на алергични бебета до една година соевите продукти се използват не повече от 4 месеца подред.

Аминокиселинни смеси

Последната голяма група терапевтична храна за алергични бебета е смес от аминокиселини. Тук изборът на детска храна е донякъде ограничен от производителите..

Аминокиселинните смеси са показани за деца с тежки алергии, които са придружени от хронични заболявания на дихателните пътища, храносмилателния тракт. Това са смеси за хранене на бебета с астма, полиноза.

Статия по темата: Психосоматика - алергии при деца и възрастни

Списък на най-добрите храни за хранене на кърмачета с алергия към кравешки протеин - смес от аминокиселини:

 • Neocate Advance - произведено във Великобритания, от 2500 рубли.
 • Нутрилон аминокиселини - цена от 2500 рубли.
 • Alfare Amino - цена от 2400 рубли.

Както можете да видите от примерите, аминокиселинните смеси са най-скъпата храна за бебето. Те не съдържат нито растителен, нито млечен протеин.

Аминокиселинните терапевтични смеси за кърмачета с алергии могат да се нарекат най-хипоалергенният продукт за хранене на деца под една година..

Позволено им е да се използват като единствен продукт за хранене в дългосрочен план..

Енергийната стойност на смесите без протеин се увеличава, те се разтварят добре. Липса на аминокиселинно хранене - висока цена.

Ферментирали млечни смеси при храненето на кърмачета и възможности за тяхното заместване

Ферментиралите млечни смеси са добро решение за хранене на деца с алергии, ако няма проблеми с храносмилането. Смесите с подсирен млечен протеин се понасят зле от децата:

 • склонен към честа и обилна регургитация;
 • с нестабилни изпражнения;
 • с повишено обгазяване.

Делът на ферментиралите млечни продукти в диетата на деца с алергии не трябва да надвишава половината от дневната диета. Смесите от ферментирало мляко (краве протеин) в комбинация с кърма при смесено хранене имат добър терапевтичен ефект.

Ферментирали млечни смеси се препоръчват за деца с леки прояви на хранителни алергии с неизвестна етиология.

Как да заменим ферментиралата млечна смес при липса на антиалергичен ефект? По-малко алергенни в този случай няма да бъдат терапевтични, а профилактична смес с частично хидролизиран протеин..

Такова хранене позволява на храносмилателната система на бебето да остане отзивчива към млечните протеини, „тренирайки“ имунната система на бебето. В същото време натоварването на хистаминовите рецептори намалява, изглаждайки проявата на алергични реакции.

Прехвърлянето на дете на хранене с адаптирана формула според възрастта му трябва да бъде постепенно и многоетапно. Това е предпоставка, за да се избегне повторение на алергии..

Видео

Хидролизирани протеинови смеси: Какво представлява, кога да го използвате, характеристики

 • Според статистиката 2% от новородените бебета се раждат с диагноза "алергия към краве протеин".
 • Храносмилателният тракт на такива бебета възприема протеина от кравето мляко, който се намира в почти всяка кърмачка, като потенциален алерген..
 • Проблемът за майките на такива деца е, че ако бебето не може да се храни с кърма или трябва да яде адаптирано мляко по някаква друга причина, по-голямата част от адаптираното мляко се прави от краве мляко, което тялото на детето просто не може да понесе.
 • Като изход от тази ситуация педиатър може да предложи преминаване към смеси от козе мляко, соева смес или аминокиселина.
 • Но всички тези видове храни имат свои собствени характеристики и може да не отговарят на всички деца.
 • За деца, които не отговарят на горните опции, деца с ниско тегло, трохи с тежки алергии се предлагат смес от хидролизиран протеин.

Какво е хидролизирана смес?

Тялото на дете с алергия към протеин от краве мляко не може да разгради точно този протеин, следователно в хидролизираните смеси този протеин вече се разгражда (като правило, до олигопептиди (къси пептиди)).

Има два вида смеси, те се различават по вида на разграждането на протеините:

 • Казеинови хидролизати - казеинът се разгражда - млечен протеин.
 • Суроватъчни хидролизати - разграждат се протеини алфа-лактоалбумин, бета-лактоглобулин, серумен албумин, получава се хидролизиран суроватъчен протеин.

Също така тези смеси се разделят според степента на разграждане - от висока до ниска хидролиза:

Силно хидролизирани смеси.

В този случай серумът е разделен директно на атоми, всеки, дори и най-крехкият, най-алергичният стомашно-чревен тракт може да ги абсорбира..

Силно хидролизираната формула е подходяща за хранене на деца с най-тежките хранителни заболявания и най-трудните видове алергии (които понякога могат да провокират подуване на дихателните пътища).

Частично хидролизирана кърма за кърмачета се препоръчва за лечение на умерени алергии и като превантивно хранене. В такива смеси протеинът не се разгражда напълно (използва се частично хидролизиран протеин), но все пак такава храна не причинява алергии.

Ниско хидролизирана смес. Съответно протеините се подлагат на непълен процес на разцепване, сместа е предназначена за здрави бебета като превантивно хранене, когато трохите имат леки алергии..

Като правило, върху опаковката на такива смеси има знак "GA" - хипоалергичен.

Нискохидролизираните формули могат да се предписват като храна за недоносени бебета с голямо поднормено тегло, както и за бебета, претърпели операция в много ранна възраст (като храна преди или след операцията).

Когато се предписва хидролизирана смес?

Има няколко причини, когато може да се предпише смес с хидролизат:

Състав на смесите върху хидролизата

Както във всяка друга бебешка храна, съставът на формули за хидролизиран протеин съдържа много полезни вещества:

 • Лактоза (не се среща във всички хидролизирани формули), компонент на млякото, който помага за насърчаване на здравословната чревна микрофлора,
 • Декстринмалтоза, увеличава абсорбцията на калций,
 • Въглехидрати - обикновено глюкоза, нишесте,
 • Полиненаситени мастни киселини (Омега-3, Омега-6), които са много важни за формирането и развитието на мозъка и когнитивните способности на бебето,
 • Минерали - калций, фосфор, натрий, калий, магнезий, желязо, цинк, йод, манган, мед, селен,
 • Витамини - A, D, E, K, B6, B1, B12, C,
 • Таурин, полезен за образуването на сърдечен мускул,
 • Инозитол, има защитен ефект върху дихателната система на бебето,

Някои хидролизирани храни за кърмачета също съдържат олигозахариди, палмово масло, нуклеотиди (важни за формирането на имунитет).

Съставът на хидролизираните смеси е близък до състава на човешкото кърма по отношение на количеството и състава на въглехидратите и свободните киселини.

Как да изберем хидролизатна смес?

Внимание: само лекуващият педиатър може да избере правилната смес на базата на хидролизиран протеин за хранене на бебе с алергии! Само лекарят знае всички характеристики на тялото на определено дете, въз основа на което той в идеалния случай ще може да избере една или друга смес.

 1. Основната характеристика е степента на хидролиза, за която писахме по-горе..
 2. Следващото нещо, за което трябва да внимавате, е масата на пептида.
 3. В най-тежките случаи трябва да се използва смес, при която масата на пептида не надвишава 2 KDa..
 4. Смеси, при които масата на пептида е повече от 2,5 kDa, вече не е медицинска храна, а превантивна.
 5. Освен това, има ли лактоза в състава?
 6. Лактозата също може да причини алергични реакции, така че при тежки случаи на заболяване или алергия трябва да се избере хидролизирана смес без лактоза..
 7. За недоносени бебета и бебета, които по една или друга причина не са оформили напълно храносмилателния тракт, е подходяща смес, която допълнително съдържа пробиотици и / или бифидобактерии (Alphare, Pregestimil, Frisopep).

Списък на хидролизираните протеинови смеси

Ето списък на протеиновите хидролизатни смеси, за да можете да навигирате на пазара на здравословни храни:

 • "Bebilak Pepti Junior", силно хидролизиран,
 • Alfare от Nestlé, силно хидролизиран,
 • "Прегестимил", силно хидролизиран,
 • Frisopep, силно хидролизиран,
 • "Frisopep AS",
 • "Frisolak Gold PEP",
 • "Nutrilon PEPTI",
 • "Пептик",
 • "Humana GA",
 • "Пептамен" от Нестле,
 • "Nan GA",
 • "Нутрамиген", силно хидролизиран,
 • "Нутрилак ГА",
 • И други.

Как да ядем хидролизирана протеинова смес?

Ако ви е предписана хидролизирана смес, има няколко съвета и трика, които да следвате, за да може лечението да работи и да протича гладко:

Задължително е да водите дневник за храненето на бебето, като записвате времето за хранене, порциите и реакцията на тялото на бебето.,

По време на хранене на бебето с хидролизирана смес се изключват всякакви допълващи храни от млечни продукти - сирена, масло, кисело мляко и др. Също така са изключени сокове, плодове, зеленчуци, всичко, което може да причини алергии - детето яде САМО лечебна смес.

Как да добавяте хидролизирана смес към допълващи храни?

 • Хидролизираната смес трябва да се въвежда много бавно, в противен случай съществува риск бебето да не я приеме..
 • Факт е, че тази храна има горчив вкус, поради факта, че протеинът в нейния състав претърпява химично разграждане.
 • Никое дете няма да приеме такава безвкусна храна веднага след вкусното и сладко майчино мляко или сместа, която е яло преди..
 • Педиатрите съветват първите няколко хранения да разреждат храната малко по-тънка, отколкото производителят препоръчва на опаковката, тогава необичайният вкус няма да бъде толкова „забележим“ за детето и то изяжда сместа.
 • През първия ден трябва да дадете на детето една порция от терапевтичната храна в едно хранене.
 • На следващия ден трябва да има две хранения, включително хидролизирана протеинова хранителна терапия.
 • Така че в рамките на седмица и половина можете напълно да преминете към нов вид смес.
 • За да може бебето да се адаптира възможно най-скоро, педиатрите съветват след медицинско хранене, което изглежда безвкусно за трохите, да се допълва с обичайната смес, като постепенно се дава все по-малко.

Запомнете: ако детето не яде лекарствената смес, това не означава, че трябва да се откажете от тази храна! Лекувайте алергии и хранителни разстройства, включително алергия към кравешки протеини, е необходимо и се прави само с помощта на диета!

Внимание към майките: в рамките на месец след началото на въвеждането на този вид смес детето може да има зелени изпражнения, не се страхувайте - това е съвсем нормално - по този начин стомашно-чревният тракт свиква с нова диета с нов състав.

Колко да се храни бебето с хидролизирана формула?

Въпросът е важен. Много майки очакват ефекта в рамките на една седмица след въвеждането на терапевтичното хранене. И обикновено да - трябва да очаквате ефекта, ако говорим за друга храна, само не за хидролизирани смеси.

Най-малко 3 седмици е оптималният период, само след изтичане на майката му може да започне да забелязва признаци на подобрение в състоянието на бебето или тяхното отсъствие.

По правило признаците на алергия при дете започват да изчезват: обрив, дерматит, диария и други видове хранителни разстройства. Ако това не се случи, е необходимо след консултация с лекар да смените сместа за лечение с друга.

Храненето с хидролизирана формула не трябва да продължава по-малко от три месеца.

По принцип храненето с хидролизирана протеинова формула трябва да продължи поне 3 месеца, периодът може да бъде до 6 месеца.

Хидролизирани смеси: плюсове и минуси

 1. Както всички храни, хидролизираните протеинови смеси имат своите плюсове и минуси..

 • Плюсове на хидролизираните смеси:
 • Съставът на аминокиселините и въглехидратите е максимално подобен на майчиното мляко,
 • Пребиотиците в състава подобряват функцията на червата и допринасят за формирането на здравословна микрофлора,
 • Липсата на лактоза в някои смеси или нейното минимално количество помага да се намали вероятността от колики или газове при бебето.
 • Лутеинът, който се съдържа в някои хидролизни смеси, е много полезен за очите,
 • Микро- и макроелементите в състава на такива смеси допринасят за бързото и правилно развитие на тялото на трохите.
 • Недостатъци на хидролизираните смеси:
 • Висока цена. Хидролизираните протеинови смеси са скъпи, това се дължи на технологията на тяхното производство, която сама по себе си не е евтина, както и на факта, че не всички производители и майки на бебета, които се нуждаят от такава медицинска храна, пак няма да отидат никъде и ще купуват храна,
 • Вкусът на храната. Да, тази смес е горчива, понякога е трудно да я въведете в менюто на детето, бебето може просто да откаже да я яде,
 • Рядко на дребно. Подобна здравословна храна е почти невъзможно да се намери на рафтовете на магазините, поради факта, че разработчиците предпочитат да продават нещо по-популярно от здравословната храна за деца с алергии..

  Хидролизираните протеинови храни за кърмачета се използват като терапевтична храна повече от 15 години и през това време те са успели да докажат своята ефективност и ефективност в борбата срещу различни видове алергии при кърмачета, особено тези с алергии към краве протеини..

  Смесите не само помагат на несформирания и застрашен храносмилателен тракт на бебето по време на заболяване, те също така могат да формират толерантност към протеина на кравето мляко, като по този начин децата в бъдеще се излекуват от алергии по-бързо и тялото им спокойно приема краве мляко и всичко от него направете.

  Смес-хидролизат: състав, преглед на най-добрите, приложение, рецензии

  Ако лекар е диагностицирал дете с непоносимост към протеини от краве мляко, тогава лечението обикновено се основава на пълно отхвърляне на този продукт в храната. В почти 90% от случаите до двегодишна възраст настъпва пълно възстановяване и всички симптоми напълно изчезват..

  За да може детето да продължи да получава всички необходими компоненти по това време, лекарите предписват смес от хидролизат на суроватъчен протеин. Непознат и сложен на пръв поглед термин означава, че по време на производството на продукта протеинът от краве мляко е бил частично или напълно разграден.

  За това какви видове смеси съществуват, от какво се състоят и кога са назначени, ще разгледаме в статията по-долу..

  Причина за предписване на специална смес

  Първата година от живота на детето е свързана с многобройни промени в тялото му..

  Поради факта, че много заболявания, непоносимостта към определени храни се причиняват от наследственост, често възникват алергични реакции, тъй като веднъж в детството родителите също са страдали от това заболяване.

  Около 65% от децата на възраст под една година страдат от прояви на атопичен дерматит. Появата му често е свързана с наследствено предразположение към непоносимост към краве протеини. В тази връзка педиатрите предписват специална хидролизатна смес.

  Оставянето на проблема във формата, в която се проявява при дете, заплашва развитието на алергичен ринит, бронхиална астма при него в бъдеще. Медицинската статистика казва, че ако и двамата родители са имали атопичен дерматит в детска възраст със същите симптоми, тогава вероятността от предаване на това заболяване на детето е около 60-80%. В случая, когато причините за появата са различни - 40-60%.

  За да започнете да въвеждате смес на основата на пълен или частичен протеинов хидролизат в диетата на детето, консултация и събиране на данни въз основа на резултатите от теста.

  Само в резултат на оценка на цялостната картина и анкета за поведението и благосъстоянието на бебето, специалистите могат да изберат правилния продукт. Не изключвайте необходимостта от използване на специална смес за деца, които имат определени физиологични отклонения..

  В този случай за медицински цели се предписват смеси на основата на пълен хидролизат, тъй като тялото на бебето не може самостоятелно да асимилира или да приеме компонентите, от които се нуждае, отвън. Или има и категория продукти, която принадлежи към терапевтичните и профилактичните.

  Използването му като основна или допълнителна храна може да предотврати развитието или усложняването на определени заболявания..

  Видове смеси, състав

  Понастоящем се предлагат на пазара формули, които се състоят от частично и напълно хидролизиран суроватъчен протеин и обезмаслено мляко. Първите се използват при лека непоносимост, вторите при хронични и сложни форми на заболяването, както и в случаите, когато няма положителен ефект в резултат на използването на частично хидролизирани смеси. Необходимо е да се разбере, че резултатите от въвеждането на този вид смеси в менюто на бебето не настъпват по-рано от месец след началото на приема на този продукт. Ето защо, преди да търсите прегледи за най-добрата хидролизатна смес, трябва да се консултирате с вашия наблюдаващ лекар или специалист..

  Многобройните компоненти, включени в състава им, всъщност са много важни, тъй като доближават продукта по своите свойства до майчиното мляко. Преди да се откажете от определен продукт, тъй като той съдържа много неизвестни компоненти, е необходимо да се проучи тяхното предназначение.

  С цел нормализиране и подобряване на чревната функция, стимулиране на растежа на полезни бифидобактерии, пребиотиците и пробиотиците са включени в хидролизатната смес. Първите подобряват бариерните функции на чревната лигавица, което прави тялото по-устойчиво на разпространението на инфекция, хранителни алергии и дисбиоза.

  Благодарение на пребиотиците изпражненията на детето се нормализират, стават меки и хомогенни. Струва си да се отбележат такива марки като "Frisolak", "Semper Bifidus", "Nan 2" с бифидобактерии. Когато пробиотиците навлязат в тялото на бебето, те продължават да поддържат своята активност, лекувайки и стимулирайки микрофлората за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

  Популярни сред този вид продукти са "HIPP 2 Bio с лактобацили", ферментирало мляко "Nan" и "Agusha".

  Тъй като алергичната реакция може да бъде предизвикана от различни фактори, е необходимо да се идентифицира причината. Има непоносимост към протеини от крава или коза (много по-рядко).

  Следователно смесите могат да се състоят и от напълно разцепен суроватъчен протеин (Alfare, Frisopep, Nutrilak Peptidi STC) или казеинов хидролизат (Frisopep AS, Nutramigen).

  Индикация за прием на напълно хидролизиран протеин може да бъде и непоносимост към соя или други протеини от животински или растителен произход..

  Правила за преминаване към специална смес

  За деца, които имат сложна форма на атопичен дерматит, се препоръчват пълни хидролизати. Списъкът на смесите, които са най-популярни, включва "Frisopep AS", "Nutramigen". Те не са много популярни сред децата, които не са склонни да приемат нов продукт с горчив вкус. Затова много често майките се оплакват, че по време на първия си опит да нахранят дете със смес, то или отказва, или го изплюва. Причината за този специфичен вкус е протеинът, разделен на аминокиселини. Освен това е съвсем нормално, ако майката забележи промяна в цвета на изпражненията на бебето до светло зелено. Изключително важно е да оставите детето да свикне с този продукт и да продължи да го дава като допълваща храна или основна храна, само в този случай можем да говорим за ефективността.

  Има причини за назначаването на специална смес и те се определят въз основа на чувствителността към компонентите на кравешкия протеин:

  • Липса на антитела към говежди протеин - индикация за използване на смес от умерена хидролиза (напр. Хипоалергенна).
  • Умерена до ниска степен на свръхчувствителност (напр. Реакционен клас 1) - дълбока хидролизатна смес.
  • Висока степен (2-3 клас на реакция) - силно хидролизиран казеин.

  За да може лекарят да избере правилния продукт, първо е необходимо да премине тестове и да получи резултатите.

  Само тогава е възможно да се получи надеждна препоръка, която да се основава на доказателствена база. Много родители правят грешката, доверявайки се на реклами или съвети от познати..

  Препоръчително е да се въздържате от такова самолечение, тъй като говорим за все още неразвито и неразвито детско тяло.

  Веднага щом се наблюдава стабилна ремисия, детето може постепенно да бъде прехвърлено на лечебно-профилактично, след това профилактично и в крайна сметка на адаптирана прясна смес за здрави деца..

  Трябва да се консултирате с Вашия лекар относно възможността за попълване на дефицита на цели протеини, особено ако той не е наличен дълго време.

  Това може да повлияе неблагоприятно на развитието на нервната система, по-специално на нейното забавяне..

  Хумана

  С проявата на лека форма на хранителна алергия, педиатри и опитни майки препоръчват суроватъчна протеинова смес-хидролизат от немския производител Humana. Оптималният и ефективен период за използване като изкуствено хранене при новородени и кърмачета до 6 месеца от първата година от живота. Този продукт се препоръчва и за профилактични цели. Съдържа богат витаминен комплекс, минерални соли, лактоза, рибено масло, таурин, микроелементи и растителни масла.

  Продуктите от тази категория са декларирани от производителя за близки по свойства до състава на кърмата..

  Поради факта, че сместа съдържа жизненоважни аминокиселини, тялото на бебето може да получи всички необходими хранителни вещества.

  Съставът не съдържа глутен, захароза и ароматизанти, ГМО, фруктоза, багрила и консерванти. Това ни позволява да говорим за екологичността на продуктите, произведени под марката Humana..

  Ако детето понася добре храни, съдържащи лактоза, тогава тази смес ще му подхожда поради присъствието си като един от лесно смилаемите въглехидрати. Те осигуряват постигането на чувство за пълнота и отлично усвояване от тялото. Съкращението „HA“ показва, че продуктът принадлежи към категорията на хипоалергенните смеси.

  Bellakt

  Въз основа на частичен хидролизат, сместа от Беларус "Bellakt" също се е доказала от положителната страна, педиатрите я препоръчват на деца на възраст не повече от 6 месеца. Продуктът съдържа растителни масла, пребиотици (олигофруктоза и олигогалактоза), ейкопентаенова и докозахексаенова киселини, витаминен комплекс и минерални компоненти.

  Производителят предлага няколко възрастови категории, които ви позволяват да изберете продукт въз основа на възрастовите нужди на бебето:

  • Bellakt 1+ е подходящ за новородени и бебета до шест месеца;
  • Bellakt 2+ е протеинова хидролизатна смес до една година;
  • Bellakt 3+, започвайки от първата година от живота.

  Родителите в практиката на прием отбелязват промяна в цвета на изпражненията, което се счита за норма и не изисква отмяна на сместа. Това е така, защото протеинът преминава през дълбоко разцепване.

  След известно време всичко се нормализира и впоследствие не причинява дискомфорт на детето..

  Много родители отбелязват, че първите две седмици са най-тежки, когато детето преминава през етапа на адаптация към нова и не съвсем вкусна диета..

  Хипоалергичен "Нутрилон"

  Продуктът се основава на лактоза, пребиотици, минерални компоненти и витамини, L-карнитин, микроелементи и нуклеотиди и съдържа частичен хидролизат на смес от суроватъчни протеини. Подходящ за деца от първите дни на живота. Показан е за употреба при бебета, които са изложени на риск или имат изразено алергично заболяване. Продуктът се произвежда от холандската компания Nutricia, която предлага няколко наименования на продуктите: "Nutrilon GA 1 и 2", "NAS GA 1 и 2".

  Те имат балансиран мастен, въглехидратен състав, което го прави безопасен и ефективен. Тази категория смеси принадлежи към терапевтичната, тоест, на първо място, ви позволява да укрепите имунната система, да попълните дефицита на микроелементи и да приучите тялото на детето към приема на млечен протеин.

  "Nutrilon-Pepti MCT" се предписва в случай, когато детето има тежка форма на алергично заболяване или използването на други видове смеси като храна не е довело до желания резултат. На практика родителите отбелязват, че положителна динамика се наблюдава вече месец след началото на приема на продукта от бебето..

  Не трябва обаче да се изключва възможността за развитие на алергична реакция към тази смес. Необходимо е да се контролира благосъстоянието на бебето. Ако симптомите продължават и не изчезват в продължение на няколко дни, е необходимо да се смени с друг.

  Марката Hipp също е в списъка с пълни хидролизатни смеси, които са популярни сред родителите. "Combiotic Hypoallergenic 1" се използва като основна или допълнителна храна при деца от раждането до шест месеца.

  Съдържа пробиотици и пребиотици, комплекс от витамини, минерали и микроелементи, незаменими и важни за развитието на детския организъм.

  Продуктът съдържа напълно разграден протеин, който помага напълно да се отървете от симптомите на алергия.

  Родители и педиатри съветват първо да въведете сместа в разредена форма, тъй като специфичен вкус може да причини отхвърляне на детето. Като правило това се проявява в изплюване или отслабване на част от сместа или отказ да се използва. Въпреки това, с дължимо търпение от страна на родителя и умерена упоритост, с течение на времето бебето свиква със сместа и я изяжда без капризи..

  На етапа на възстановяване или началото на рецидив на заболяването лекарите препоръчват преминаване към продукт с частична хидролиза на протеина HiPP HA Combiotic 2. Той се различава по това, че ви позволява постепенно да привиквате тялото на детето към възприемането на конвенционалните продукти на млечна основа. Пребиотиците стимулират растежа на пробиотиците, които са естествена помощ в борбата срещу алергичните реакции.

  "Frisopep"

  Смеси от протеинов хидролизат - какви са препоръките

  Раждането на дете е свързано не само с приятни домакински задължения, но и с трудности, за които много родители не са готови..

  Това важи особено за първата година от живота. Не всички майки могат да осигурят пълноценно кърмене и дори ако детето има алергия, много хора губят сърце.

  Но напредъкът в съвременните технологии помага за подобряване на храненето при деца с различни здравословни проблеми. Така че 2-3% от новородените имат алергична реакция към млечния протеин.

  Кравето мляко съдържа повече от двадесет протеина, които могат да причинят алергични реакции. Най-опасни са казеинът и суроватъчните протеини.

  За бебета, които са алергични към млечен протеин, конвенционалните формули не са подходящи, те причиняват кожни обриви, проблеми с изпражненията, до тежки хранителни алергии, които водят до подуване и затруднено дишане.

  В такава ситуация педиатрите препоръчват да се премине към храни с разделен протеин..

  Те заместват кърменето, ако е невъзможно по една или друга причина, те съдържат всички витамини и микроелементи, необходими за развитието на детето. Те се предписват и за профилактика на алергии, ако детето е изложено на риск..

  Протеинов хидролизат за кърмачета

  Също така, показанията за назначаването са непоносимост към глутен, прояви на хранителни алергии (подуване на краката, лицето, затруднено дишане, уртикария), панкреатична недостатъчност.

  Такива продукти не са много приятни на вкус и са горчиви. За да намалите горчивината, можете да разреждате продукта с вода с малко по-висока концентрация от посочената на опаковката..

  Какви са видовете хидролизирани протеинови смеси?

  Хидролизираните смеси се разделят на две групи.

  • Първо, казеиновите хидролизати се предписват на деца с хранителни алергии..
  • Втората е хидролизатите на суроватъчен протеин. По-подобно на кърмата.

  В зависимост от състоянието на бебето му се предписват терапевтични, профилактични или лечебно-профилактични смеси.

  Терапевтичните и лечебно-профилактичните са подходящи за бебета с леки до умерени прояви на алергия. С тенденция към алергии, профилактично.

  Според степента на разграждане на млечния протеин са представени смеси с частична или висока хидролиза..

  • Първият вид се препоръчва за деца за профилактика на алергии и леки форми на дерматит. Тази група включва продукти с маркировка "Ha", например "Hipp Ga", "Nan Ga".
  • Тези продукти се използват дори за хранене на недоносени бебета с изключително ниско тегло, както и такива с тежки чревни заболявания, в следоперативния период..
  • Смеси с пълна протеинова хидролиза са необходими за клинични прояви на алергии.
  • Най-популярните са:
  1. Алфаре,
  2. "Пептик",
  3. "Frisopep".
  4. При тежки форми на алергия се препоръчват Pregestimil, Frisopep AS.

  Не толкова отдавна се появи нов продукт - смес на основата на аминокиселини "Neocate". Помага на бебета, които дори не са подходящи за медицински хидролизати и имат тежка форма на атопичен дерматит.

  За деца с дисбиоза се препоръчват смеси с бифидобактерии и пребиотици, които ще помогнат за нормализиране на функцията на червата.

  Какъв е съставът на сместа с частично хидролизиран протеин

  В такива смеси протеините след термична обработка се превръщат в олигопептиди, следователно те на практика губят своята алергенност..

  Те са подобни на майчиното мляко по отношение на техния въглехидратен състав и ниско съдържание на свободни киселини. Съдържа също лактоза и декстринмалтоза. Първият компонент нормализира чревната микрофлора, помага за усвояването на калция.

  Редица смеси съдържат олигозахариди, участващи в образуването на микрофлора с бифидобактерии, което е характерно за кърмените бебета.

  Друг важен компонент са нуклеотидите. Те участват във формирането на имунитета на детето.

  Всички хипоалергенни продукти се характеризират с:

  1. оптимален хранителен състав,
  2. съдържанието на имуномодулиращи компоненти, антиоксиданти,
  3. балансирано съотношение на витамини, микроелементи, минерали.
  1. За 10-15 години използване на смеси с частично хидроизолиран протеин е доказано, че тяхното използване ще намали риска от атопичен дерматит, ще подобри храносмилането, ще намали броя на регургитациите и ще намали склонността към запек.
  2. Такива смеси позволяват на децата да формират толерантност към протеините от краве мляко и в бъдеще децата вече ще могат да консумират млечни продукти..
  3. Тези смеси се предписват в следните случаи:
  1. родители, братя или сестри имат алергии (продуктът се дава веднага в болницата),
  2. с проява на алергии при леки форми, леки кожни обриви,
  3. след края на кърменето при наличие на алергии.

  Само лекар може да предпише смес след пълен анализ на ситуацията и състоянието на детето. В никакъв случай родителите не трябва да се самолекуват. По-добре е да поверите избора на вида, състава и производителя на педиатър.

  Как да храним хидролизирана протеинова формула

  Alfare хидролизиран протеин за кърмачета

  Влизането трябва да става постепенно, в продължение на 3-5 дни. Тъй като хипоалергенните смеси имат горчив вкус, след хранене с лекарствената те дават предишната смес.

  През първия месец след влизането са възможни зелени изпражнения. Това е нормално, тъй като стомахът на бебето се адаптира към хидролизата. След месец тя трябва да се нормализира.

  Колко ефективна е смяната на храната, може да се прецени не по-рано от 2-3 седмици след началото на храненето. Преди този период не трябва да се отказвате от сместа, ако не забележите осезаем резултат.

  Продължителността на приема се влияе от тежестта на протеиновата алергия. Средно това е поне шест месеца.

  Цената на смесите на основата на протеинов хидролизат е доста висока, но за някои родители това е единственият начин за решаване на хранителния проблем, предотвратяване на алергични реакции при деца в риск, избягване на трудностите, свързани с незрялостта на стомашно-чревния тракт, а също и укрепване на имунните сили на организма.