Мнозина не само са чували за такова заболяване като херпес, но и знаят от личен опит. Днес 90% от населението са носители на херпес. Присъствайки в човешкото тяло в продължение на 5, 10 и дори 25 години, херпесът може да не се прояви по никакъв начин, тъй като имунитетът на човек „потиска” неговите прояви и вирусът, осъзнавайки, че не може да се справи с него, „дрямва”. Това продължава, докато защитните сили на организма отслабнат. Съществуват различни методи за лечение, насочени главно към потискане на проявите на заболяването, както и възстановяване на имунитета. Но има едно „но“: това заболяване е нереалистично за излекуване, може само да се „приспи“ и докато имунитетът отново отслабне. За съжаление, бременността е един от онези периоди, когато заболяването, живеещо в състояние на спряна анимация, започва да прогресира..

Какво знаем за херпеса?

 • Всеки втори човек е носител на този вирус.
 • Херпесният вирус обикновено се крие в периферната нервна система около гръбначния стълб.
 • Херпес херпес борба. Това ни води до факта, че днес правим разлика между херпес от първия и втория тип.
 • Херпесът се проявява чрез обриви под формата на мехурчета, най-любимото място от които са устните или носа (ако е вирус тип 1) или гениталиите (в случай на тип 2).
 • Херпесът се предава по 4 начина. Сред тях: въздушен, сексуален, контактен (при целуване, ръкостискане, споделяне на общи предмети от бита) и родов (от майка на дете по време на бременност или раждане).
 • Вирусът на херпес симплекс присъства в слюнката, кръвта, лимфата, сълзите, урината, спермата и цереброспиналната течност на гостоприемника..
 • Вирусът навлиза в човешката ДНК, въвежда нова информация в нея и се размножава.
 • Херпесът може да допринесе за развитието на рак на шийката на матката и тялото на матката.

Защо херпесният вирус е опасен по време на бременност?

Както казахме, херпесът често се проявява по време на бременност, когато има намаляване на имунитета. Последното е просто необходимо за успешното носене на плода, който до известна степен е чужд обект за тялото на бременната жена. Затова природата го е подредила така, че в продължение на 9 месеца тялото отслабва и не се опитва да се отърве от „непознатия“. Тоест, от гледна точка на бременността, това явление е просто необходимо, но в случая на херпес всичко е различно.

Много е опасно, ако една жена е хванала херпес, докато е бременна. В този случай има възможност вирусът да проникне през плацентата в тялото на детето. Вярно е, че инфекцията може да не се случи. Ако една жена се зарази през първия триместър на бременността, рискът от спонтанен аборт се увеличава значително. Ако това не се случи, вирусът може да "работи" в друга област и да провокира различни фетални малформации: лезии на централната нервна система, сериозни вродени мозъчни дефекти, зрителни увреждания, слухови увреждания и различни аномалии във физическото развитие. Инфекцията през третия триместър може да доведе до мъртво раждане или раждане на бебе с мозъчно увреждане.

По-утешителни прогнози за тези жени, които са страдали от херпес или са били носители на вируса дори преди бременността. В тази категория жени бебетата са защитени от майчините антитела..

Най-често използваният метод за раждане, ако малко преди раждането е имало обостряне на гениталния херпес, е цезарово сечение. Това се дължи на високия риск от инфекция на детето при преминаване през заразен родов канал. Някои специалисти практикуват вагинално раждане. За целта те неутрализират вируса с лекарства. Един от тях е например ацикловир.

Как да лекуваме херпес по време на бременност

Ако една жена преди бременността е наблюдавала прояви на херпес, това трябва да се каже на акушер-гинеколога. В случай на обостряне на заболяването по време на раждане на дете, не трябва да отлагате посещението при лекар: колкото по-рано се вземат мерки, толкова повече шансове за успех.

Както отбелязахме, няма лекарство, което да убие вируса и да осигури пълно възстановяване. Мерките, предприети от лекарите, засягат или вируса, или имунната система. Ситуацията с лечението на бременни жени се влошава от факта, че не всички известни лекарства могат да се използват в продължение на 9 месеца.

Основният съюзник на бременната жена в борбата с херпеса е Panavir, който може да се използва вътрешно и външно. Също така, но с повишено внимание, използвайте ацикловир антихерпетичен мехлем. Тя смазва лезиите на обрива около 5 пъти на ден в продължение на една седмица. Освен това се използват оксолинови, алписаринови, теброфенови, тетрациклинови или еритромицинови мехлеми..

Понякога лекарят препоръчва смазване на херпесни рани с разтвор на интерферон, както и витамин Е, който допринася за по-бързото зарастване на рани. Ако се диагностицира дефицит на имунитет, се използва лечение с имуноглобулини.

От народните средства нанесете смазването на огнището с масло от ела, омекотете корите с крем от лайка или мехлем от невен. Препоръчва се щедра топла напитка, като чай с мед или калина.

Инструкциите за някои лекарства показват, че те не трябва да се използват по време на бременност. Но жената трябва да се довери на своя лекар, който е предписал едно от тези лекарства, и да знае, че нелекуваната инфекция е много по-опасна от приема на „неразрешени“ лекарства..

Как и как да се лекува херпес по време на бременност. Защо херпесът е опасен?

Какво е херпес по време на бременност?

Причинителят на болестта е вирус, принадлежащ към вътреклетъчните паразити, които се размножават само в човешките клетки. Има няколко вида херпес. Най-често човек развива вирус на херпес симплекс и варицела. По-рядко инфекцията се случва с цитомегаловирус, псевдо-рубеола и вирус на Epstein-Bar.

След инфекцията херпесът може да бъде асимптоматичен или остър. Ходът на заболяването зависи от имунитета на заразеното лице:

 1. Ако защитната реакция на организма е силна, вирусът се поема под контрол и вътреклетъчното му възпроизвеждане се блокира. В този случай признаците на заболяването се появяват слабо или напълно липсват..
 2. Ако имунната система е отслабена, след инвазията на вируса, тялото развива имунен отговор за дълго време. В рамките на няколко дни вирусът се разпознава и антителата към него започват да се произвеждат. През това време херпесният вирус успява да се разпространи широко, проявявайки се като обширни обриви по кожата. След известно време действието на вируса вече се контролира от имунната система, поради което по-нататъшното размножаване на клетките му и появата на нов обрив са ограничени. Тялото преминава в етап на възстановяване и раните зарастват.

Причините и симптомите на херпес при бременни момичета

Можете да получите херпес по следните начини:

 • във въздуха;
 • контакт и домакинство;
 • сексуален;
 • по време на раждане;
 • чрез близък контакт със заразено лице.

По правило основната причина за проявата на херпес по време на бременност е намаляване на имунитета, но може да се появи и на фона на следните фактори:

 1. Промяна в хормоналните нива.
 2. Преумора.
 3. Авитаминоза и хранителни дефицити.
 4. Хипотермия.
 5. Лечение с определени лекарства.
 6. Хронични заболявания на вътрешните органи.

След зачеването за женското тяло ембрионът е чуждо тяло, следователно, за да се предотврати естественото отхвърляне, имунитетът на бременна жена се намалява. Клетките на херпесния вирус са много малки, поради което те са в състояние да проникнат през плацентата с кръвния поток до плода, което води до инфекция на нероденото дете: вирусът се размножава бързо в тъканите си.

При острото протичане на заболяването първите му симптоми са малък обрив по устните или лигавиците. Първо се появяват петна, които в крайна сметка се превръщат в малки мехурчета, съдържащи течност. След няколко дни тези мехурчета се спукват и след това стават корички. В допълнение към обриви, с първична инфекция, могат да се появят следните симптоми:

 • повишаване на телесната температура до 38 градуса;
 • сърбеж и парене в местата на обриви;
 • подуване на кожата;
 • мускулни болки и болки в ставите.

Когато болестта се появи отново, като правило се появяват само обриви. Ако първите симптоми се появят по време на бременност, жената трябва да се консултира с лекар: навременното лечение ще помогне да се избегнат възможни усложнения.

Видове херпес

Херпесът по време на бременност може да приеме няколко форми, които могат да се проявят по време на бременност и нероденото дете..

Херпесът по време на бременност се проявява в следните форми:

 1. Първична: инфекция след зачеването, в женското тяло няма антитела срещу вируса.
 2. Повтарящи се: инфекция с вируса преди бременността, активирането му на фона на намаляване на имунитета и остър ход. В женското тяло присъстват антитела срещу херпес.
 3. Носенето на вируса без проява на симптоми. В този случай вирусът се разпространява през клетките на женското тяло, но по никакъв начин не влияе върху хода на бременността и развитието на бъдещото дете..

Най-опасната по време на бременност е първичната инфекция с херпес: в този случай опасността може да застраши плода. При многократна остра проява на вируса няма такава опасност..

Според формата на разпространение на херпес по време на бременност има два вида:

 • лабиален херпес, който се появява на устните и около устата, причинява неговия херпес тип 1;
 • генитален херпес, проявен в гениталната област или ректума, причинява херпес тип 2.

Херпес на устните по време на бременност

Херпесът се проявява по време на бременност от 1-ви тип с мехури по устните и около устата. Обикновено го наричат ​​„настинка“. С течение на времето такива мехурчета се спукват и вместо тях остават рани, които зарастват в рамките на няколко седмици - месец. При първоначалната проява на вируса отнема повече време, докато раните заздравеят.

След края на острия период и изчезването на всички обриви, херпесът все още присъства в тялото на гостоприемника и може да се повтори в същата област. Най-често инфекцията възниква чрез целувка, контакт с домакинството или въздушни капчици.

Херпесът по време на бременност често е придружен от настинки и хрема. Обривите се локализират в ъглите на устата, на лигавицата, по външната граница на устните и под носа.

Генитален херпес по време на бременност

Херпесът по време на бременност от 2-ри тип се проявява с язвени обриви в областта на гениталиите или ректума, по-рядко на други места. Болестта се предава по полов път или чрез ежедневието, както и по време на преминаването на детето през родовия канал и се среща много по-рядко от херпеса на устните.

Поради липсата на антитела към херпес тип 2 по време на бременност, по време на първоначалната инфекция по време на бременност, той може да представлява сериозна заплаха. Често заболяването е придружено от други инфекции, предавани по полов път, поради което при диагностициране на генитален херпес е необходимо да се премине анализ за идентифициране на други ППИ.

Този тип вирус се проявява със следните симптоми:

 1. Обилно воднисто вагинално течение в продължение на 7 дни.
 2. Изгаряне и сърбеж, обикновено преди обрива.
 3. Обриви по тъканите на външните полови органи, вагиналните стени и шийката на матката. Такива обриви са малки мехурчета, съдържащи бистра течност. След няколко дни те се спукват и вместо това се появяват рани, заздравяващи в рамките на 10-14 дни..
 4. Мускули и главоболие.
 5. Обща слабост.
 6. Повишаване на телесната температура до 38 градуса или дори по-висока.

Лечение на херпес по време на бременност

Ако още преди началото на бременността жената е развила херпес, това определено трябва да се каже на наблюдаващия лекар. Когато възникне обостряне на инфекцията по време на бременност, трябва незабавно да се консултирате с гинеколог, за да избегнете възможни негативни последици от заболяването..

Към днешна дата няма лекарства, които напълно да елиминират вируса от организма и да гарантират възстановяване. Лекарят предписва само мерки за пряко въздействие върху вируса, леко отслабване или насочени към възстановяване на имунитета.

Лечението на херпес по време на бременност се усложнява от факта, че не всички лекарства са одобрени за употреба през този период..

Как да лекуваме херпес по време на бременност?

С по-голяма предпазливост лекарят предписва маз "Ацикловир", който има антихерпетичен ефект. Той помага да се спре възпроизводството на вируса, без да се увреждат клетките на човешкото тяло. "Ацикловир" лесно преминава през плацентата, навлизайки в кръвта на нероденото дете, а също така попада в кърмата. Употребата му по време на бременност и кърмене не е напълно проучена, поради което през този период се предписва само външно лекарство. Мехлемът се прилага точково върху мястото на обрива около 5 пъти на ден в продължение на 7 дни.

С течение на времето се формира резистентността на вируса към "Ацикловир", така че лекарството е най-ефективно в началната проява на заболяването. Други лекарства, базирани на "Ацикловир", също могат да бъдат предписани: "Zovirax", "Gerpevir", "Atsik". В допълнение, лекарят може да препоръча антивирусни мехлеми: оксолинов, алписарин. По-рядко използвани тетрациклинови, теброфенови или еритромицинови мехлеми.

За ранното зарастване на съществуващи рани се препоръчва да се смазват с витамин Е, както и с разтвор на интерферон. При намален имунитет могат да се предписват имуностимулиращи лекарства. Сред тях най-популярни са "Viferon" и "Genferon". Използването им е допустимо след 14 седмици от бременността. Такива лекарства помагат в борбата с вируса, а също така предотвратяват повторната поява на болестта..

От народните методи за лечение на херпес по време на бременност можете да използвате смазване на обриви с масло от ела, мехлем от невен или крем от лайка. Такива средства омекотяват коричките на раните. Също така, когато се лекува херпес по време на бременност, се препоръчва да се консумират повече течности..

Опасен ли е херпесът по време на бременност?

Ако една жена е била носител на херпесния вирус преди бременността, детето ще бъде защитено от майчините антитела и ако инфекцията се появи отново, рискът от инфекция на бебето ще бъде само 7%. Ако инфекцията е настъпила още по време на бременност, тази цифра нараства до 60%. Проникването на вируса през плацентата към детето може да повлияе отрицателно както на здравето му, така и на хода на бременността.

Когато плодът е заразен през първия триместър на бременността, могат да се появят следните патологии:

 • повишен риск от спонтанен аборт;
 • развитие на лезии на нервната система на плода;
 • нарушен слух и зрение;
 • отклонения във физическото развитие;
 • появата на дефекти в мозъчната тъкан на бебето.

За да предотврати подобни патологии, лекарят предписва медикаментозно лечение при първите симптоми на заболяването. Понякога първичният херпес по време на ранна бременност може дори да се превърне в причина за прекъсване на бременността.

След регистрация за бременност, жената редовно взема цитонамазка от гениталния тракт, за да открие този вирус. През 2-ри триместър също се прави анализ за наличие на имуноглобулини и се извършва ултразвуково сканиране. При ултразвуково изследване вътрематочната инфекция на дете с херпесен вирус се проявява със следните симптоми:

 1. Удебеляване на плацентата.
 2. Суспензия в околоплодната течност.
 3. Наличието на воднисти кисти в мозъка на бебето.

Ако се открият такива симптоми, бъдещата майка се изследва и, когато се диагностицира генитален херпес, и двамата бъдещи родители се подлагат на лечение. По време на терапията се изключват половите контакти. Ако първичната инфекция бъде открита през втория триместър на бременността, това може да причини аномалии на плода, понякога несъвместими с живота..

При диагностициране на първична инфекция с инфекция през 3-ия триместър на бременността, съществува риск от преждевременно раждане, ненавременно изтичане на околоплодната течност и забавено вътрематочно развитие на бебето.

Първичната проява на херпес след 36 седмици от бременността увеличава риска от смущения в централната нервна система на бебето и провокира заболявания на кожата, черния дроб и далака. Дори при лечение след раждането бебето може внезапно да умре или да стане инвалид. Такива тежки последици са доста редки, но за да се премахнат възможните усложнения, лекарят предписва лечение.

За да се изключи инфекцията на детето при преминаване през родовия канал, жената се подлага на цезарово сечение.

Профилактика на херпес по време на бременност

Превантивните мерки за развитие на херпес трябва да се извършват още преди зачеването. За да направите това, трябва да следвате някои препоръки:

 1. Втвърдяване.
 2. Спазвайте правилата за лична хигиена.
 3. Повишаване на имунитета.
 4. Хранете се правилно и балансирано.
 5. Да откаже от лоши навици.
 6. Навреме лекувайте вирусни и бактериални инфекции.
 7. Изследвани преди зачеването на дете, първо вземете кръвен тест за наличие на антитела срещу херпес.

Лечение на заразени с херпес новородени

По правило херпесът при новородени се появява в резултат на инфекция на майката през 3-ти триместър с гениталната форма на заболяването. Първите симптоми на инфекция се появяват 2 седмици след раждането на бебето..

Сред признаците на вируса, на първо място, има обриви под формата на мехурчета по кожата и лигавиците на детето. Обривът изчезва след 10 дни. При недоносени бебета херпесът често е придружен от херпесен енцефалит..

Увреждането на мозъка се характеризира със следните симптоми:

 • затруднено дишане;
 • повишена сънливост;
 • висока телесна температура;
 • конвулсивен синдром.

Ако детето не получи своевременно медицинска помощ, вероятността за смъртта му е голяма. За лечение се използва "Ацикловир". Предписват се също антибиотици и имуностимуланти..

Опасен ли е херпесът по време на бременност и трябва ли да се лекува?

Херпесът и бременността са взаимосвързани. През периода на раждане на дете имунитетът намалява, което създава условия за рецидив на хронични заболявания. Последните включват херпес симплекс (лабиален и генитален). Тези вируси влияят по различен начин на хода на бременността и в някои случаи могат да причинят нарушено развитие на детето..

Какво представлява херпесният вирус?

Вирусът на херпес симплекс (HSV тип 1 или 2) е заразна инфекция, която нахлува в централната нервна система и засяга гръбначния мозък. Активен патоген провокира появата на характерни изригвания на везикули, пълни с течност.

Причините за херпес в началото на бременността са свързани с намаляване на защитните функции на тялото, което се дължи на хормонални промени след зачеването на детето. Други инфекции или вируси, както и съпътстващи заболявания от различно естество и локализация, могат да провокират рецидив на заболяването.

Има две форми на херпес:

 • първичен;
 • хронична.

И двете форми се характеризират със сходни симптоми. Въпреки това, първичният херпес е по-интензивен..

Херпес по време на бременност

Маршрути на предаване

Разграничават се следните пътища на предаване на херпесни вируси:

 • директен контакт);
 • във въздуха;
 • чрез предмети;
 • по време на полов акт;
 • вертикално (плацентарно) от майка на дете.

Инфекцията по тези начини (с изключение на последния) възниква при условие, че патогенът попадне в отворени рани или лигавици.

Първичната инфекция с херпесния вирус обикновено се случва през първите няколко години от живота. Активният патоген прониква в клетъчната структура и използва компонентите на последната за собственото си развитие. Освен това херпесът стимулира определени механизми за синтеза на определени вещества, необходими за появата на нови патогенни частици..

През първите 4-6 дни след инфекцията се установява наличието на IgM антитела в кръвта на човек, който е носител на вируса. Освен това синтезът на имуноглобулини от този тип провокира както лабиален, така и генитален херпес. С течение на времето в кръвта се появяват IgG антитела.

Почти е невъзможно да се открият херперовируси в тялото на първия ден след инфекцията чрез анализ на кръвта за специфични имуноглобулини. През този период обаче се случва активно клониране на вирусни вириони, което причинява мехурчета и други характерни симптоми на заболяването..

Симптоми и локализация

Първичната проява или обостряне на херпес следва един сценарий. HSV по време на бременност се характеризира с балонни изригвания по устните, пълни с бистра течност. Следните симптоми предхождат появата на новообразувания:

 • хиперемия (зачервяване) на проблемната област;
 • сърбеж;
 • изгаряне;
 • болезнени усещания;
 • леко повишаване на телесната температура.

Снимка # 1 - херпесен обрив на интимни места, снимка # 2 - херпес на устната

Последният симптом е рядък и се тревожи главно с първична инфекция на гениталиите или със състояние на имунна недостатъчност (характерно за бременността). Възможно е също така да се появят признаци на обща интоксикация на тялото..

В рамките на 5-7 дни след образуването на обрива, последният се отваря самостоятелно. На мястото на мехурчетата се появяват кървящи язви, които в крайна сметка се покриват с кафява кора. Този период се счита за най-опасен, тъй като течността, която се отделя по време на отварянето на обрива, съдържа много вириони на вируса.

По време на изцелението интензивността на общите симптоми намалява. Средно са необходими до две седмици за пълно възстановяване на кожата или лигавиците, засегнати от мехурчестия обрив.

Локализацията на херперовирусите се определя от зоната, през която е настъпила инфекцията. Това се дължи на факта, че патогенът, попадащ в тялото, се въвежда в гръбначния мозък. При наличието на предразполагащи условия вирусът "се спуска" по нервните окончания до зоната, в която е възникнала инфекцията.

Лабиалната форма на заболяването е локализирана главно в областта на носогубния триъгълник. Гениталният херпес по време на бременност се проявява в перинеума, засягайки както кожата, така и лигавиците на гениталните органи. Тази форма на заболяването по време на раждането на нероденото дете се характеризира с най-интензивни симптоми..

Влиянието на херпеса върху развитието на бременността

Проявата на херпесния вирус по време на бременност е опасна, ако инфекцията е настъпила преди зачеването на детето. Това се обяснява с факта, че след първоначалната инфекция тялото произвежда специфични антитела, които потискат активността на патогена. Тези имуноглобулини осигуряват защита срещу инфекция на бебето.

Степента на влияние на херпеса върху бременността с втора проява е незначителна. Тоест, след рецидив, жената изпитва допълнителен дискомфорт поради образуването на обрив с мехури. Херпесът по време на бременност обаче отслабва имунната защита на организма. В резултат на това последният изпитва двойната тежест от развитието на ембриона и излагането на вируса.

По време на първоначалната инфекция

Херпесът в ранните стадии засяга предимно плода. Имунитетът на жената възприема вируса като чужд агент и започва да атакува патогена. Това причинява отхвърлянето на плода от тялото на бременната жена, което води до смъртта на детето..

Опасността от това състояние е, че смъртта на плода не предизвиква изразени промени в работата на женското тяло. С течение на времето обаче се развива остра интоксикация поради разпространението на продуктите от разпад.

Първичната инфекция, като рецидиви, също е опасна, тъй като инфекцията е придружена от намаляване на местния имунитет. В резултат на това, ако органите на репродуктивната система са повредени, рискът от прикрепване на бактериална микрофлора и развитието на съпътстващи заболявания се увеличава..

Генитален херпес по време на бременност (предотвратяване на риска, лечение)

Усложнения по време на обостряне

Честите рецидиви на херпес по време на бременност влияят негативно върху състоянието на отделните структури на тялото. Това може да увреди плацентата, което увеличава риска от вътрематочна инфекция на бебето..

Опасността е обостряне на генитален херпес по време на бременност. Тази форма на заболяването при жените често протича безсимптомно (не се появяват мехурчета). Но поради близостта на репродуктивните органи е възможна инфекция и смърт на плода, което също влияе върху състоянието на тялото на бременната жена..

Опасността от херпес за бременна жена и дете

Характерът на нарушенията, причинени от херперовирусна инфекция, се определя в зависимост от текущия гестационен период и наличието / липсата на специфични антитела в тялото на майката.

Последици за детето

През първия триместър се извършва полагането на основните системи и органи на детето. Заразяването на плода през този период е изпълнено с развитие на тежки последици. Херпесната инфекция по време на бременност през 1 триместър причинява:

 • "Замразена" бременност (плодът спира да се развива);
 • спонтанен аборт;
 • нарушение в развитието на централната нервна система при дете.

Последиците от херпесната инфекция по време на ранна бременност могат да се проявят по-късно. Вътрематочната инфекция провокира забавяне в развитието на детето, слухови и зрителни нарушения.

Първичната инфекция през втория триместър е по-малко вредна за тялото на детето. Към 12-та седмица основните органи са завършили формирането си. На този етап от развитието на плода обаче възниква полагането на костите и репродуктивните системи. В допълнение, първичната инфекция с херпес по време на бременност през 2-ри триместър може да причини нарушаване на целостта на плацентата. Това води до недостиг на кислород, поради което се появяват деца с ниско телесно тегло и отслабен имунитет. В някои случаи инфекцията причинява преждевременно раждане..

Първичната инфекция с херпес по време на бременност през 3 триместър е опасна както за детето, така и за бъдещата майка. Инфекцията през този период може да причини сериозно увреждане на централната нервна система и вътрешните органи..

Рецидивите на херперовирусна инфекция са опасни за детето в случаите, когато е имало обостряне на половата форма на заболяването малко преди раждането. В подобни ситуации лекарите обикновено назначават цезарово сечение. Показанието за тази операция е високият риск от инфекция на детето по време на преминаването на последното през родовия канал. Този метод на заразяване провокира генерализирани увреждания на тялото..

Защо херпесът е опасен по време на бременност?

Опасно ли е за бременна жена?

Първичният и хроничният херпес не представлява сериозна заплаха за бъдещата майка. И в двата случая женското тяло е в състояние самостоятелно да се отърве от вируса..

Въпреки това, първичната инфекция на майката през третия триместър провокира развитието на други патологии, което се обяснява с имунодефицитното състояние. Към този период женското тяло изпитва максимален стрес, свързан с формирането на плода. Затова повечето хранителни вещества отиват при детето..

Състоянието на имунна недостатъчност допринася за разпространението на херперовируса в тялото. Това може да доведе до развитие на генерализирана форма на заболяването и увреждане на вътрешните органи. Но тези усложнения са редки..

Диагностични методи

Анализът за херпес се извършва по два начина:

 1. Ензимно-свързан имуносорбентен анализ (ELISA). Използвайки този метод, се откриват специфични имуноглобулини, произведени от организма в отговор на инфекция с херперовирус. ELISA помага да се установи кога е настъпила инфекцията, както и текущия етап на развитие на заболяването (скрит ход или обостряне).
 2. Полимеразна верижна реакция (PCR). Този метод ви позволява да определите присъствието на патогена в тялото с висока точност. PCR се използва за изключване на други от инфекция от други вирусни агенти.

И в двата случая кръвта на пациента се взема по-често за изследване. Понякога обаче се използват и други телесни течности..

PCR и ELISA са показани при планиране на бременност. Ако проучванията показват липса на вирус в тялото, жената трябва да ограничи контакта (включително сексуалния) с потенциални носители на инфекцията преди раждането..

Принципи на лечение

В случай на откриване на херпес в кръвта по време на бременност в латентно състояние, обикновено не се провежда специфично лечение. Този подход намалява вероятността от токсично увреждане на плода..

Местно лечение

Местната терапия е предназначена да намали интензивността на общите симптоми и да ускори възстановяването на увредените тъкани. Като част от това лечение на херпес по време на бременност, "Ацикловир" обикновено се предписва под формата на мехлеми или производни на лекарството. Препоръчва се лекарството да се прилага върху засегнатата област не повече от 5 пъти на ден, докато обривът изчезне.

Херпесните мехлеми за бременни жени се избират от лекаря, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на пациента. Дерматологът или гинекологът определя дозировката на избраното лекарство и продължителността на курса на лечение.

Системно лечение

За лечение на херпес по време на бременност с лекарства със системно действие е разрешено в случаите, когато заболяването става генерализирано. В този случай се присвояват:

 1. "Ацикловир" или "Валацикловир" под формата на таблетки. Дозировката на лекарствата се определя в зависимост от имунния статус на пациента. Продължителността на лекарството се контролира стриктно от лекаря..
 2. Инжекции на ацикловир. Те се използват в тежки случаи, когато други методи за лечение на херпес при бременни жени не дават положителни резултати. При такива обстоятелства терапията се допълва от интрамускулно приложение на имуноглобулин.
 3. Препарати за интерферон ("Viferon" и други). Лекарствата от този тип се използват под формата на гелове или супозитории (съответно в 1 и 2-3 триместъра).

При лечението на херпес се използват и мултивитаминни комплекси или имуномодулатори, които укрепват имунната система. За да се предотврати добавянето на вторична инфекция, са показани антисептични лекарства..

Силно не се препоръчва да се самолекувате, докато носите дете. Грешната доза на лекарството причинява токсични увреждания на майката и плода.

Херпес по време на бременност - какво е опасно и как се лекува

Херпесът е често срещана хронична инфекция. Херпесът по време на бременност е опасен, ако инфекцията се появи след зачеването. Инфекция на жена или многократни рецидиви на заболяването се появяват на фона на намален имунитет. Защо херпесът е опасен за бременна жена? И как да се лекуват обриви с мехурчета по време на бременност?

Херпес по време на бременност: видове и характеристики на вируса

Причинителят на херпеса е вирус. По своята същност той е вътреклетъчен паразит, който изисква клетките на човешкото тяло да се размножават. Има няколко вида херпесна инфекция, на които човек е податлив. От тях най-известните вируси са херпес симплекс и варицела. По-малко известни - вируси на Epstein-Barr, цитомегаловирус, псевдо-рубеола.

Инфекцията с херпесния вирус може да причини тежки реакции. Може да бъде и безсимптомно. Естеството на реакцията (остра или незабележима) зависи от имунитета на човека. Силният имунитет бързо поема контрола над нахлуващия вирус и ограничава неговото размножаване (не забравяйте, че херпес вирусът е вътреклетъчен паразит, който се въвежда в човешкото тяло с цел размножаване). При силен имунитет видимите симптоми на инфекция може да не се появят или да се проявят слабо (под формата на малки обриви без температура и общо неразположение).

При слаб имунитет тялото формира дълго време имунен отговор. Процесът на разпознаване на вирус и производство на антитела за борба с него отнема няколко дни. През това време херпесът има време да се разпространи и да образува обширни кожни обриви. След известно време тялото поема контрола над вируса и ограничава по-нататъшното му размножаване, появата на нови обриви. Започва етап на възстановяване и заздравяване на рани.

Първична херпесна инфекция

Най-острата реакция се причинява от първична инфекция с намален имунитет. В този случай се формират:

 • топлина;
 • обща интоксикация и неразположение;
 • кръгли петна от мехури, които сърбят и болят едновременно.

След 2-3 след обрива, мехурчетата се спукват, съседните мехурчета се сливат в обща рана и са покрити с коричка. След още 3-4 дни кората изсъхва, по това време под кората се образува нова кожа. По-нататъшните изригвания спират. Този ход на развитие на болестта предполага, че имунната система е реагирала и размножаването на вируса е взето под контрол..

Ако имунният отговор е недостатъчен, раната няма да заздравее. Течността изтича изпод кората (ексудат), обривът се разпространява в други области на кожата.

Вторична проява на инфекция

Вторичните прояви на инфекцията не са толкова резки, колкото първите. Те се наричат ​​рецидиви. Вторичните инфекции се формират на фона на временно намаляване на имунитета при наличие на хронични вирусоносители (всеки, който се е заразил с херпес, става носител на този вирус за цял живот).

Вътреклетъчният паразит се установява в клетките на гръбначния мозък (невроцити) и се съхранява в неактивна (спяща, латентна) форма. Силен имунитет - контролира го и не позволява повторно активиране. Намаленият имунитет не е в състояние да контролира вируса. Той се "събужда" и активно се възпроизвежда. Закръглени петна от мехурчета се появяват отново върху човешката кожа..

Рецидиви на херпес се образуват с намаляване на имунитета (по време на настинка, възпаление на други органи, отравяне, бременност, менструация и др.). Някои хора имат сърбящи мехури по устните си при всяка настинка. А при жените херпесът често се „събужда“ по време на менструация или бременност.

Носене на вируси по време на бременност: добро или лошо?

Херпесът при бременни жени е опасен за детето с първична инфекция. При първия контакт с инфекция тялото на майката все още няма имунни тела, които да я контролират, така че херпесът прониква през плацентарната бариера в кръвта на плода. Вероятността вирусът да попадне във феталната кръв по време на първоначалната инфекция на жена по време на бременност е 60%.

Вторичното активиране на вируса се случва в присъствието на антитела. Следователно вторичните прояви на инфекцията не са толкова обширни и не са толкова опасни за развитието на плода. Имунната защита работи по-бързо и осигурява по-ефективна защита на нероденото дете от инфекция. В случай на рецидив вероятността от фетална инфекция е 5%.

Освен това носителят на вируса и наличието на антитела в майчината кръв осигурява на бебето защита срещу инфекция през първите няколко месеца от живота. От кръвта на майката имунните тела се прехвърлят в кръвта на бебето. По този начин, в началния период от живота, бебето е защитено от инфекция, когато е заразено, то лесно пренася болестта, успешно формира свои собствени имунни тела за борба с вируса.

Херпес по време на бременност: локализация на обриви

Локализацията на херпесния обрив (мястото на появата му) се определя от вида на вируса:

 • Херпес симплекс по време на бременност се намира под формата на отделни заоблени обриви по кожата на лицето или около гениталиите. Ако обривът се намира на лицето, това е вирус тип 1 или HSV-1. Ако обривът е локализиран около ануса и гениталиите, това е вирус тип II или HSV-2. Първият вид херпес се нарича лабиален или орален херпес. И второто е генитално или сексуално. Гениталният херпес по време на бременност създава възможност за инфекция на бебето както по време на бременност, така и по време на раждане.
 • Херпес зостер по време на бременност образува обширни обриви по цялото тяло - по-често отстрани около багажника, по-рядко около бедрата и краката или предмишниците и ръцете. Когато се зарази за първи път, херпес зостер е известна варицела. При повторен рецидив - херпес зостер.
 • Цитомегаловирус по време на бременност - не образува обриви. Появата му е придружена от висока температура и симптоми на настинка (грип), а диагнозата се поставя чрез лабораторни кръвни изследвания.
 • Вирусът на Epstein-Barr също протича без обриви. Образува инфекциозна мононуклеоза.

И сега - по-подробно за местата на локализация на херпесен обрив с различни видове херпесна инфекция.

Обрив с мехури по лицето

По-често от други, херпесът по време на бременност се появява на лицето на жената. Това е устата или лабиалният херпес. По време на бременност може да образува обриви и по раменете, врата, деколтето.

Честотата на обривите по лицето се дължи на широко разпространената инфекция. Лабиалният тип херпес е заразен с 95% от населението на развитите страни. Повечето жени се заразяват по време на детството, така че 95% от бременните жени са носители

вирус. Повтарянето на херпеса по време на бременност се улеснява от физиологично намаляване на имунитета, който се формира по време на бременност по различни причини (повече за това по-долу).

Често вирусът има "любими" места на обриви (при рецидиви мехурчета се появяват на същите "традиционни" кожни участъци). Например, херпесът на лицето на устната по време на бременност се появява по външната граница на устните, в ъглите на устата или вътре в устата - върху лигавицата. Може да се появи и под носа, на бузите или на роговицата на окото (офталмологичният херпес е едно от най-тежките усложнения на инфекцията). Херпесът под носа също е неприятен. По време на бременност често се случва на фона на настинка и хрема..

Обрив около гениталиите

Обривите в областта на гениталиите са по-рядко срещани, отколкото в откритите области на тялото. Този тип обрив е резултат от вируса на херпес симплекс от втория (генитален) тип. Заразяването с този вирус се случва по време на полов акт, това е инфекция, предавана по полов път.

Вирусният носител на HSV-2 не е толкова често срещан. Само 20% от населението е заразено с този вид херпес. Ето защо за повечето бременни жени гениталният херпес по време на бременност е сериозна опасност (поради липсата на антитела към този вид инфекция).

Широко разпространен обрив по цялото тяло и варицела

Добре познатата варицела е третият тип херпесна инфекция или вирусът Zoster. Това заболяване е широко разпространено, много жени са имали варицела през детството. Следователно вирусът не представлява опасност за плода им (в кръвта на жената има имунни тела, които противодействат на вируса на варицелата).

Ако една жена няма анамнеза за варицела, тогава тя може да я получи по време на бременност. При първична инфекция през 1-ви триместър вероятността от образуване на патологии е 5%. В следващите тримесечия вероятността от патологии става още по-малка. Следователно, като правило, варицелата или зостер не увреждат плода в утробата..

Повтарянето на варицелата се формира главно при възрастните хора. При много нисък имунитет може да се появи при бременна жена. Нарича се херпес зостер (изглежда като обширна херпес зостер около багажника или около раменете, бедрата).

При рецидив на херпес на варицела, локализацията на обрива се определя от изходите на нервните окончания към повърхността на кожата. Ето защо, херпесът след варицела при бременни жени винаги е обширен и много болезнен..

Защо херпесът е опасен по време на бременност: усложнения и патологии

За дете, развиващо се в утробата, първичната инфекция с херпесен вирус по време на бременност е опасна. Каква е опасността от херпес по време на бременност за дете? Ние изброяваме патологиите, които могат да се образуват, когато плодът е заразен през плацентарната бариера:

 • Херпесът по време на ранна бременност в 30% от случаите образува спонтанен аборт. Възможен спонтанен аборт (замразена бременност - когато плодът умре в утробата, но няма спонтанен аборт).
 • Ако бременността продължава, възможни са дефекти в развитието на плода (нарушения във формирането на мозъка и нервната система - церебрална парализа, епилепсия, слепота и глухота, сърдечни дефекти, физически аномалии).
 • Първичният херпес при бременна жена през 3 триместър, в най-лошия случай, може да причини смърт на матката и раждане на неподвижно дете или внезапна смърт на бебе след раждане (70% от заразените деца умират). В най-добрия случай първичната инфекция причинява преждевременно раждане (50% от инфекциите завършват в тях през 3-тия триместър).

Най-голямата опасност представлява гениталният херпес по време на бременност при първоначален контакт с този тип вирус. При първична инфекция през 1 и 2 триместър на бременността (от 1 до 6 месеца) - гениталната херпесна инфекция е показател за аборт.

Гениталният херпес по време на бременност е по-малко опасен, ако майката е носител на вируси. В този случай вероятността от инфекция по време на бременност е не повече от 7%. По-големият риск от инфекция се появява по-късно - по време на раждането. Следователно, рецидив на генитален херпес по време на бременност е индикация за раждане чрез цезарово сечение..

Каква е опасността от заразяване на дете с генитален херпес по време на раждане:

 • 45% от децата развиват лезии на кожата и роговицата.
 • 35% - заболявания на централната нервна система с последваща смърт.

Намален имунитет

Рецидив или реактивиране на херпесната инфекция винаги се случва на фона на намаляване на имунитета. По време на бременност отслабването на имунните реакции се нарича физиологично и се счита за нормално. Образува се по следните причини:

 • Имунитетът намалява с въвеждането на оплодено яйце в лигавицата на матката - така че да няма отхвърляне на "чуждия" организъм.
 • Намаляването на имунитета през 2-ри и 3-ти триместър възниква поради липса на витамини, които се консумират активно по време на развитието на плода.

Лечение на херпес по време на бременност

Днес няма универсално лекарство, което да спаси завинаги една жена от обриви. За здравето на бременна жена и нейното дете е по-добре да бъдете носител на вируса и да имате малък титър на антитела в кръвен тест. И за това е необходимо да се поддържа високо ниво на имунитет. Но какво да направя, ако инфекцията все пак е възникнала?

Лечението на херпес при бременни жени използва доказани антивирусни лекарства. Те помагат на имунната система да поеме контрола върху вируса и намалява вероятността от предаването му на плода..

Освен това се наблюдава здравето на плода. С развитието на очевидни дефекти, жената се препоръчва да прекъсне бременността. В бъдеще, за да се роди здраво бебе, е необходимо да се проведе антивирусно лечение преди бременност (за да се намали активността на вируса, което ще се изрази в намаляване на титъра на антителата).

Херпес по време на бременност: лекарства за лечение на инфекция

Ето характеристиките на най-известните лекарства, които могат да се използват за лечение на херпес при бременна жена.

Ацикловир

Ацикловирът е специфично антихерпесно лекарство. Когато попадне в човешкото тяло, спира възпроизводството на вируси (репликация на вирусна ДНК), без да уврежда човешките клетки.

Ацикловир лесно преминава плацентарната бариера, навлиза във феталната кръв и кърмата. Ако е необходимо, той се използва за лечение на бременни и кърмещи жени, но допустимостта на употребата му по време на бременност не е напълно изяснена. При лечение на бременни жени се предпочитат външни средства (мехлеми). Вътрешното лечение се предписва само при първична инфекция или обширен рецидив.

На базата на ацикловир се произвеждат голям брой фармацевтични препарати. Нека изброим някои: таблетни форми - Gerpevir, Zovirax, Vivorax, кремове и мехлеми - Atsik, Herperax, Zovirax. При продължително лечение херпесните вируси развиват резистентност към действието на ацикловир. Следователно лекарствата на негова основа са ефективни само за първична употреба..

Панавир

Панавир е билков препарат (направен на основата на екстракт от маслени растения). Употребата му е разрешена през 2 и 3 триместър на бременността при наличие на обостряне или първична инфекция. Лекарството е ефективно срещу прости форми на херпес и цитомегаловирус. Предлага се като супозитории и гел.

Дженерици на ацикловир

Famvir е един от най-ефективните генерици на ацикловир. Неговата допустимост за бременни жени не е доказана, поради което Famvir се използва само когато има заплаха за живота на майката или развиващия се плод.

Забранено да се приема от бременни жени - Ганцикловир, Фоскарнет.

Имунитети стимуланти

Имунитетите стимулират имунните реакции и ускоряват производството на антитела в тялото на жената. Сред най-често срещаните и изследвани стимуланти са ректалните супозитории Viferon и техният аналог Genferon. Те са одобрени за употреба по време на бременност след 14 седмици - както за лечение, така и за предотвратяване на рецидиви. Няма препоръки за лечение с Viferon през първия триместър (няма достатъчно база данни, която да потвърди безопасността на лекарството).

Прегледи на лечението

Светлана К., Нижни Новгород Обриви по време на бременност - лекарят е предписал Panavir. Притеснява се от лечението, обривите изчезват, но бавно.

Карина, Актобе Имам обрив на устната си, срок Б - 14 седмици. Лекарят предписа ректални супозитории Viferon, каза, че обривът не е обширен, такова лечение ще бъде достатъчно.

Алина К., Москва Винаги боледувам от херпес. Преди обрива той започва да сърби и боли на едно място по устната. Ако настинката е тежка, до устната се появяват допълнителни мехурчета. Заздравяването по време на обрива е неефективно, почти нищо не помага. Но ако приемате предварително имунитетни стимуланти, тогава обривът се появява по-рядко. Сложих свещи Viferon през есента и първите два месеца от зимата не боли.

Цялата информация се предоставя само с информационна цел. И не е инструкция за самолечение. Ако се чувствате зле, посетете Вашия лекар.

Как да лекуваме херпес на устните по време на бременност?

Експертите често наблюдават херпес по устните по време на бременност. Причината за херпесната инфекция в организма на бъдещата майка са вируси тип 1 и тип 2. Дори ако една жена никога преди не е имала заболяване, херпесвирусът се активира на фона на нисък имунитет.

Какво представлява херпесът на устните при бременни жени?

Мехурите по устните са инфекциозни по природа и се причиняват от вируса на херпес симплекс. След като влезе в тялото, патогенът ще остане в него завинаги..

Причини

Херпетичната инфекция възниква за първи път (първична) и вторична (повтаряща се). След като се зарази за първи път, човешкото тяло реагира на вируса, развива резистентност към него. Следователно, с последващи изяви, симптомите на херпесна инфекция ще преминат по-лесно, отколкото за първи път..

Дори „занемарен“ херпес може да бъде излекуван у дома. Само не забравяйте да пиете веднъж на ден..

 1. В ранните етапи бременната жена може да се зарази с първична форма от близки хора чрез въздушни капчици. Това е възможно, ако домакинствата с херпес, без да се крият, кашлят, кихат, разпространяват вируса, когато говорят с капчици слюнка, която попада върху кожата или околните предмети от бита..
 2. Не прави изключение и контактно-битовият път на заразяване, когато една жена чрез целувки, чинии, спално бельо или лични вещи на друго лице се заразява и се разболява..
 3. Най-опасен е херпесният вирус, предаван чрез орален секс. Ако партньорът е носител на вируса, жената се заразява.

Чести фактори, провокиращи заболявания: хипотермия, интоксикация на тялото, настинки, грип, стрес, хормонален дисбаланс, микротравми и порязвания на кожата, пиене на алкохол.

Настинките водят до отслабване на имунитета

Основният провокиращ фактор за рани е намаляването на имунитета, особено при токсикоза на бременни жени през първия триместър.

Симптоми на херпес по устните по време на бременност

Херпесът на устната винаги предупреждава за външния му вид:

 1. В устата първо се появява неприятно сърбеж и усещане за парене..
 2. След това се появява червено петно.
 3. Малки мехури с течно съдържание се изсипват върху предварително възпалената област.
 4. След това мехурчетата се отварят и те се покриват с кора, преминавайки във фазата на заздравяване.

Фазата на обрива може да продължи до два дни, придружена от болка и други неприятни усещания. Целият болестен процес може да продължи от 7 до 10 дни. В редки случаи повече. Може да се присъедини: общо неразположение, лека температура.

Едновременно може да се появи обрив на срамните устни, ако не се спазва лична хигиена.

Опасен ли е херпесът, когато носите дете?

Причиняващият агент на заболяването, което се появи за първи път по време на бременност, се счита за опасно, но не винаги се развива в последствия. Най-често заболяването преминава в рамките на една седмица. Всичко зависи от индивидуалните особености на организма и имунитета..

Има изключения, когато защитните сили на организма са намалени до такава степен (на фона на токсикоза и авитаминоза), че проявите на вируса, в тежки случаи, могат да причинят вродени деформации. Тук са важни продължителността на бременността, пътят на инфекцията (опасен генитален), както и терапевтичните мерки, към които жената прибягва, за да предотврати заболяването.

Първият триместър се счита за най-опасен в случай на първична инфекция, тъй като по това време органите и системите са заложени в плода, а бъдещата майка не е развила защита срещу патогена. Тя приема болестта трудно.

Бременна жена на по-късна дата

Опасен ли е херпесът на устните за дете?

Вирусът може да причини сериозни увреждания на централната нервна и сърдечно-съдова системи, а също така може да провокира смъртта на дете и спонтанен спонтанен аборт при тежки лезии, когато инфекцията засяга много органи и системи. Но това се отнася само за генитален херпес, където патогенът се намира близо до плацентата и родовия канал.

Във всички останали случаи обривът при повтарящи се случаи се счита за невреден за детето. Те се лекуват отлично с помощта на различни методи на природната традиционна медицина..

Ако една майка, след заболяване, се страхува, че детето може да има сериозни последици, тя може да се обърне към акушер на 11 седмица за насочване към нея за специален лабораторен анализ, който надеждно ще покаже дали детето има аномалии в развитието и деформации.

Освен това ултразвукът може да разкрие това на 20 седмици. Следователно бъдещата майка трябва да бъде спокойна и позитивна, тъй като стресът влияе отрицателно върху имунната система, която е благоприятна за вируса..

Ултразвукът ви позволява да наблюдавате развитието на плода и да откривате аномалии своевременно

Херпесът на устните на бременните жени не е опасен за нероденото дете. Само в редки тежки случаи на първична инфекция детето може да има сериозни усложнения.

Особености на протичането на заболяването в триместър

Първичната инфекция може да се разпространи в тялото, причинявайки обриви в други области на кожата. Влошаването на общото здравословно състояние на майката с болест се отразява на състоянието на детето. Няма нужда да изпадате в паника, трябва незабавно да започнете лечението.

През първия триместър херпесът е най-често срещан. Това се дължи на рязкото намаляване на имунитета, причинено от физиологична зависимост към ново естествено състояние на бременност. През този период повечето жени имат токсикоза, общото състояние е нарушено. Заболяването може да се появи с главоболие, гадене, неразположение и лека температура. Асимптоматичната форма на херпесна инфекция е изключително рядка. Бременната жена не се притеснява за нищо, освен за леко неразположение.

Ако болестта се е повторила, тогава антителата могат да се предават от майката на детето, заедно с нейния имунитет, което ще го спаси до шестмесечна възраст.

2-ри триместър е по-малко опасен, болестта се появява рядко. В по-късните етапи имунната система на бременната се нормализира и рискът от рецидив на заболяването намалява.

Третият триместър също се отнася до безопасен период, но с подходящо лечение и спазване на всички предписания на лекаря. Същото не може да се каже за генитален херпес. Което може да доведе до мъртво раждане.

Третият триместър се счита за безопасен период с правилното лечение.

Лечението трябва да бъде само под лекарско наблюдение. През този период на жената се препоръчва да спазва хигиена: старателно измиване на ръцете, докосване на обриви е строго забранено, не си струва да ги смазвате с кремове, за да омекотите, за да не влошите ситуацията.

Жена с тежка херпесна инфекция или полова инфекция на 35 седмици се предлага да се подложи на цезарово сечение (за ХИВ инфекция), за да предотврати инфекцията на детето през родовия канал и да спаси живота му, тъй като причинителят на заболяването може да провокира менингит, тежък сепсис и сърдечно-съдови нарушения. Майка с ХИВ инфекция може да роди мъртво дете или да умре сама при раждане.

Бъдещата майка може да бъде изпратена в инфекциозното отделение към болницата. В болницата взимат кръв за имунологични изследвания, а след това според получените резултати установяват произхода и формата на инфекцията.

Бъдещата майка трябва да бъде под наблюдението на лекар

Лечение на херпес на устните по време на бременност

При първите признаци на заболяването жената трябва да знае при кой лекар да отиде, така че той да я прегледа и да предпише подходящо лечение. Първо, трябва да си уговорите среща с акушер, който ще ви посъветва как да лекувате обриви или ще ви насочи към други специалисти - терапевт, дерматолог, имунолог.

Характеристиките на терапията в този момент се различават по това, че на бременните жени не се предписват антивирусни лекарства, тъй като приемането на тази група лекарства в своите последствия е по-вредно от самото заболяване.

Лечението е ограничено до:

 • антивирусни мехлеми;
 • хомеопатични лекарства, които повишават имунитета;
 • витамини;
 • специални ястия, включително пресни зеленчуци и плодове;
 • използвайки методи на традиционната медицина.
Антивирусните мехлеми могат да се използват според указанията на лекар

Възможно ли е да се маже с херпес на ацикловир, който е скочил на устната по време на бременност?

Бременните жени имат право да използват следните мехлеми: Zovirax, Acyclovir-Acri, Herperax, Priora, Panavir gel, Fenistil, Erazaban. Те не проникват в кръвта, действат локално, така че няма да имат вредно въздействие върху детето. Колкото по-рано започнете да ги използвате, толкова по-бързо изчезват неприятните симптоми и мехурчетата по кожата може изобщо да не се появят..

Панавир (при тежки случаи и масивни обриви) е единственото лекарство, което е разрешено под формата на таблетки да се приема от бременни жени вътре. Освен това се предписва лечение с имуноглобулини. Витаминната терапия включва всякакви поликомплекси като Pregnavit, Undevit, Multitabs.

При непоносима болка по устните, мястото на възпаление се изгаря с меновазин, цинков маз. Хомеопатичните кремове за устни с овлажняващи свойства предотвратяват напукването на корички.

Цинковият мехлем се използва за облекчаване на възпалението и заздравяване

Народни средства за защита

Наред с основните се използват и методи на традиционната медицина. Препоръчва се обилен режим на пиене под формата на чайове с мед, калина, сироп от шипка, жълт кантарион, маточина, лайка, мента, глог.

Използването на билки, различни лекарства, храна при лечението на херпес при бременни жени е спечелило популярност благодарение на естествения им състав, лекотата на използване и наличността. Всички народни средства не засягат причинителя на инфекцията, но могат да облекчат проявите на болестта и да намалят риска от пренасяне на вируса в други части на тялото.

Опасно ли е детето да използва алтернативни методи на терапия??

Разбира се, че не. Но приемането на някои билки вътре, за повишаване на имунитета, може да има странични ефекти под формата на: главоболие, лошо храносмилане и т.н. Ето защо, преди да приемате билкови лекарства, трябва да се запознаете със състава на колекцията и нейното действие. Аптечната опаковка има анотация, указваща дали се препоръчва приемът на лекарството за бременни жени.

Билковата медицина е полезна по време на бременност, ако бъдещата майка не е алергична към компонентите

Как да лекуваме болестта в началото?

При първите симптоми можете да използвате следните народни рецепти:

 1. Смажете кожата на устните с всяко масло по ваш избор: ела, бадем, евкалипт, морски зърнастец, шипки, чаено дърво.
 2. Нанесете нарязан лист от алое или каланхое при възпаление за 20 минути, повтаряйте 3 пъти на ден.
 3. Отстранете ушната кал от ухото и смажете областта на устните. Повтаряйте процедурата няколко пъти на ден, след старателно тоалетни устни с бебешки или естествен сапун за пране.
 4. Ако усетите сърбеж в устата, нанасяйте малко количество паста за зъби върху зоната на безпокойство няколко пъти на ден.
 5. Чанта спящ черен чай, топъл, нанесете върху устната и поддържайте под формата на лосион.
 6. Памучен тампон с малко количество Валокордин или Корвалол се прилага върху засегнатата област няколко пъти на ден преди и след появата на мехурчета. Този метод изсушава добре възпалението..

Освен това, когато се появи усещане за парене, лечението може да започне чрез измиване с леко розов разтвор на калиев перманганат, 70% алкохол, троен одеколон.

Възможно ли е да се маже с йод?

Възможно е, но не е необходимо, това лекарство няма да има никакъв ефект върху вируса, но е ефективно само през първите 2 дни от заболяването. Освен това с йода трябва да се борави изключително внимателно. ако се използва неправилно може да остави белези.

Йодът трябва внимателно да каутеризира обрива, за да не остане изгаряне

Лосиони от лайка

Лосиони от лайка от бульон или чай за сън могат да се правят на мястото на обрива. Това ще облекчи сърбежа и възпалението. За да приготвите бульона, имате нужда от 1 с.л. Изсипете лъжица цветя от лайка в емайлирана купа и налейте 100 мл дестилирана вода. Поставете водна баня за четвърт час. След като заври, оставете бульона да се вари 40 минути. Прецедете полученото лекарство

Аптечен прополис

Аптечен разтвор на прополис (10% или 30%), 10 капки с мляко 3 пъти на ден, се предписва на бременни жени вътре, за да стимулира имунитета, или нанесете памучна вата с разтвор на мястото на обриви.

Профилактика на херпес преди бременност

Преди бременност, за да предотвратите херпес, за да поддържате имунната система в норма, можете да пиете по 1 чаша топла преварена вода на гладно всяка сутрин, с добавяне на 1 с.л. л. натурален ябълков оцет и 1 с.л. л. натурален мед.

Чесън с мед при херпес по устните по време на бременност

Една смачкана скилидка чесън с малко количество натурален мед добре лекува херпес на устната, тъй като и двете лекарства в комбинация дават забележителен антивирусен и противовъзпалителен ефект. Можете да търкате зоната на възпаление със сок от чесън произволен брой пъти.

Медът и чесънът са страхотни противовирусни средства

Предотвратяване

За да се предотврати появата на обриви по време на бременност при жени, които никога не са имали херпес, и тези, които някога са страдали от болестта, е необходимо да се придържат към определени правила:

 1. Препоръчително е да се въздържате от контакт с хора с остри респираторни инфекции, придружени от обриви по устните.
 2. Подкрепете имунната система със здравословна диета и прием на витамини.
 3. Водете активен начин на живот, ходете всеки ден на чист въздух (за подобряване на кръвообращението на органи и системи), не се изнервяйте от дреболии.
 4. Избягвайте хипотермия и прегряване, нрав, плувайте в басейна.
 5. Премахване на оралния секс, лошите навици (пушене, алкохол).
 6. При първите прояви на болестта започнете спешно да използвате народни средства.
 7. Спазвайте правилата за хигиена и хигиена, както и не използвайте чужди ястия, вещи, хигиенни артикули.

В много случаи херпесът по устните по време на бременност не трябва да е основна причина за безпокойство. Но винаги е най-добре да се консултирате с лекар, за да избегнете неблагоприятни ефекти. Пожелаваме ви здраве!