Повечето хора са запознати с херпесния вирус. Учените са доказали, че около 8 от 10 души са носители на херпесвирус, който може да не се прояви дълго време, което го прави неочакван за хора от всички възрасти, които преди това не са изпитвали прояви и етапи на обостряне. Същото важи и за бременните жени. Херпетичните образувания при бъдещи майки от медицинска позиция са опасни както за себе си, така и за детето..
Не се страхувайте и паникьосвайте! За да „забавите“ всички неприятни последици навреме и да предотвратите преминаването на вируса в остър стадий, ще трябва да разберете как да лекувате херпес по време на бременност. Помислете кои лекарства са приемливи за употреба от бременни жени, кои са най-ефективни.
Първо, нека да проучим по-подробно опасността от херпесния вирус за бременни жени..

Опасността от херпес за бременни жени

Бременните жени са особено податливи на атаката на вируса, тъй като по време на бременност често се наблюдава общо отслабване на имунната система. Това се дължи на факта, че тялото насочва всички налични сили, за да поддържа живота на плода и нормалното му развитие. Понякога, когато бременната жена е особено слаба (най-често това е 1 триместър), херпесът е неочакван и неканен гост.
Поражението на бременни жени с херпесния вирус се идентифицира с редица опасности. Сред тях се открояват:

 • Вероятността от заразяване на плода през плацентата;
 • Ако херпесът се появи през 1-ви семестър, има известна вероятност от спонтанен аборт;
 • Възможността за развитие на фетални малформации;
 • През третия семестър вирусът е в състояние да провокира мъртво раждане или развитие на аномалии.

Въз основа на описаните заплахи е лесно да се заключи, че лечението на херпес по време на бременност трябва да се извършва незабавно и с помощта на най-ефективните средства..
Жените с анамнеза за херпес не трябва да се страхуват. Разглежданите заплахи представляват опасност само за жени, които носят херпес за първи път. Това се дължи на факта, че поне с един трансфер тялото е разработило специални антитела, които са способни бързо да реагират на обостряния и рецидиви. Антитела - надеждна защита за нероденото бебе.

Лечение на херпес по време на бременност

Херпесът по време на бременност, както вече беше отбелязано, може да бъде първичен или рецидивиращ, като не се проявява за първи път. В първия случай се препоръчва незабавно да се свържете със специалист. Във втората жена непременно трябва да предупреди лекаря, който се наблюдава, че вече е страдала от херпесна болест.
Важно: напълно е невъзможно да се излекува херпес. Лекарствата за херпес, предписани от лекарите, имат свойството да влияят на имунната система или на самия вирус. Факторът на бременността също влияе: по време на периода на носене на плода се налага определено ограничение за използването на определени средства.
Помислете за най-често срещаните лекарства, които правят лечението на херпес при бременни жени възможно и ефективно..

 • Панавир
  Може да се счита за помощник №1 в борбата с херпесните обриви по време на бременност. Позволено е да се приема както през устата, така и да се прилага върху засегнатата област (кремове или гелове). Панавир перфектно съчетава антивирусни и коригиращи имунитета свойства. Той трябва да се освободи под формата на гел (мехлем), таблетки или разтвор за перорално приложение. Бременните жени по-често се предписват мехлем, в редки случаи може да се наложи прием на таблетната форма на лекарството.
  Лекарството е нетоксично, което е особено важно за бременни жени и не причинява алергични реакции.
 • Ацикловир
  С известна предпазливост, но все пак се препоръчва за употреба от лекари. Мехлемът се прилага върху засегнатите лезии. Важно е да го оставите да попие напълно, без да се трие. Това е антивирусен мехлем, може да бъде подходящ за лечение на всички видове херпес, до генитален. Има таблетни форми и ампули за инжекции, но често се предписват мехлеми за бременни жени. Приемливо е петкратно кандидатстване за цял ден. Ще се изисква задължителна консултация със специалист, тъй като ацикловирът е в състояние да премине през плацентата до плода.

Също така разрешено от лекарите, но много по-рядко, следните мехлеми:

 • Оксолинова;
 • Ализарин;
 • Terbofenovaya и други.

В редки случаи може да се предпише цинков мехлем.

 • Цинков мехлем

За бременни жени мехлем на основата на цинк може да е подходящ за лечение на херпес. Активното вещество не е токсично, което е плюс за бременна жена. Антисептичните и дезинфектантни свойства са характерни за мехлема..

Как иначе можете да лекувате херпес за бременни

За специални усложнения или заплахи тези лекарства могат да се прилагат интравенозно или да се предписват за прием под формата на таблетки. Такива случаи са редки и бременните жени, които са претърпели многократно обостряне, според резултатите от наблюденията, изпитват херпес, без да приемат или използват средства. В този случай не се отбелязва появата на усложнения или увреждане на плода.
Въпреки това, лечението на херпес е задължително: той може да проникне през плода през моста, свързващ вас и вашето бебе - плацентата.
Активните майки могат да използват специални хигиенни антивирусни червила. Те могат да бъдат предписани от лекуващия лекар, ако формата на обрива го позволява.
Нека разберем как да лекуваме херпес при бременни жени, ако не с аптечни средства?

Народни средства за лечение на херпес при бременни жени

Бременните жени, които са имали херпес многократно, не трябва да бягат при лекар или в аптеката, когато открият заболяването. Първите симптоми и по-нататъшното развитие лесно се потискат у дома.
Така че, ако:

 • Говорим за специфична лезия, препоръчително е да я смажете с достатъчно количество масло от ела или тинктура върху елхови шишарки. Във втория случай съществува риск от болка, но ефектът ще бъде върху лицето;
 • Притеснявате се от прекомерни образувания под формата на корички, тогава е лесно и лесно да се справите с тях, като намажете раната с крем от лайка или мехлем на основата на невен;
 • Алармирайки общата симптоматика, се препоръчва да се пие топла вода или топли напитки в големи количества. Чаят с мед, компот или сок ще бъде особено добър..

Обобщавайки, бих искал още веднъж да отбележа, че статията обхваща въпроси за това как да се лекува херпес и неговите прояви при бременни жени, какви са последиците от пренебрегваните форми и игнорирането на вируса.
Важни са и превантивните мерки, които включват правилно хранене, богато на витамини и необходими елементи: ако женското тяло по време на бременност получава всички необходими вещества в пълни обеми, тогава рискът от херпесни рани ще бъде минимален. Редовните и чести разходки също ще бъдат полезни, но си струва да се помни, че в никакъв случай не е невъзможно да замръзне, защото дори настинката може да събуди нещастния вирус.

Важно е да запомните, когато откривате бременна херпес

Херпесът по време на бременност е сериозен проблем, който изисква внимание и правилна реакция. Тъй като майките, които носят болестта за първи път, са изложени на особен риск, те незабавно се съветват да се свържат със специалист, за да избегнат сериозни последици и да получат своевременна квалифицирана помощ.

Херпес по време на бременност

Мнозина не само са чували за такова заболяване като херпес, но и знаят от личен опит. Днес 90% от населението са носители на херпес. Присъствайки в човешкото тяло в продължение на 5, 10 и дори 25 години, херпесът може да не се прояви по никакъв начин, тъй като имунитетът на човек „потиска” неговите прояви и вирусът, осъзнавайки, че не може да се справи с него, „дрямва”. Това продължава, докато защитните сили на организма отслабнат. Съществуват различни методи за лечение, насочени главно към потискане на проявите на заболяването, както и възстановяване на имунитета. Но има едно „но“: това заболяване е нереалистично за излекуване, може само да се „приспи“ и докато имунитетът отново отслабне. За съжаление, бременността е един от онези периоди, когато заболяването, живеещо в състояние на спряна анимация, започва да прогресира..

Какво знаем за херпеса?

 • Всеки втори човек е носител на този вирус.
 • Херпесният вирус обикновено се крие в периферната нервна система около гръбначния стълб.
 • Херпес херпес борба. Това ни води до факта, че днес правим разлика между херпес от първия и втория тип.
 • Херпесът се проявява чрез обриви под формата на мехурчета, най-любимото място от които са устните или носа (ако е вирус тип 1) или гениталиите (в случай на тип 2).
 • Херпесът се предава по 4 начина. Сред тях: въздушен, сексуален, контактен (при целуване, ръкостискане, споделяне на общи предмети от бита) и родов (от майка на дете по време на бременност или раждане).
 • Вирусът на херпес симплекс присъства в слюнката, кръвта, лимфата, сълзите, урината, спермата и цереброспиналната течност на гостоприемника..
 • Вирусът навлиза в човешката ДНК, въвежда нова информация в нея и се размножава.
 • Херпесът може да допринесе за развитието на рак на шийката на матката и тялото на матката.

Защо херпесният вирус е опасен по време на бременност?

Както казахме, херпесът често се проявява по време на бременност, когато има намаляване на имунитета. Последното е просто необходимо за успешното носене на плода, който до известна степен е чужд обект за тялото на бременната жена. Затова природата го е подредила така, че в продължение на 9 месеца тялото отслабва и не се опитва да се отърве от „непознатия“. Тоест, от гледна точка на бременността, това явление е просто необходимо, но в случая на херпес всичко е различно.

Много е опасно, ако една жена е хванала херпес, докато е бременна. В този случай има възможност вирусът да проникне през плацентата в тялото на детето. Вярно е, че инфекцията може да не се случи. Ако една жена се зарази през първия триместър на бременността, рискът от спонтанен аборт се увеличава значително. Ако това не се случи, вирусът може да "работи" в друга област и да провокира различни фетални малформации: лезии на централната нервна система, сериозни вродени мозъчни дефекти, зрителни увреждания, слухови увреждания и различни аномалии във физическото развитие. Инфекцията през третия триместър може да доведе до мъртво раждане или раждане на бебе с мозъчно увреждане.

По-утешителни прогнози за тези жени, които са страдали от херпес или са били носители на вируса дори преди бременността. В тази категория жени бебетата са защитени от майчините антитела..

Най-често използваният метод за раждане, ако малко преди раждането е имало обостряне на гениталния херпес, е цезарово сечение. Това се дължи на високия риск от инфекция на детето при преминаване през заразен родов канал. Някои специалисти практикуват вагинално раждане. За целта те неутрализират вируса с лекарства. Един от тях е например ацикловир.

Как да лекуваме херпес по време на бременност

Ако една жена преди бременността е наблюдавала прояви на херпес, това трябва да се каже на акушер-гинеколога. В случай на обостряне на заболяването по време на раждане на дете, не трябва да отлагате посещението при лекар: колкото по-рано се вземат мерки, толкова повече шансове за успех.

Както отбелязахме, няма лекарство, което да убие вируса и да осигури пълно възстановяване. Мерките, предприети от лекарите, засягат или вируса, или имунната система. Ситуацията с лечението на бременни жени се влошава от факта, че не всички известни лекарства могат да се използват в продължение на 9 месеца.

Основният съюзник на бременната жена в борбата с херпеса е Panavir, който може да се използва вътрешно и външно. Също така, но с повишено внимание, използвайте ацикловир антихерпетичен мехлем. Тя смазва лезиите на обрива около 5 пъти на ден в продължение на една седмица. Освен това се използват оксолинови, алписаринови, теброфенови, тетрациклинови или еритромицинови мехлеми..

Понякога лекарят препоръчва смазване на херпесни рани с разтвор на интерферон, както и витамин Е, който допринася за по-бързото зарастване на рани. Ако се диагностицира дефицит на имунитет, се използва лечение с имуноглобулини.

От народните средства нанесете смазването на огнището с масло от ела, омекотете корите с крем от лайка или мехлем от невен. Препоръчва се щедра топла напитка, като чай с мед или калина.

Инструкциите за някои лекарства показват, че те не трябва да се използват по време на бременност. Но жената трябва да се довери на своя лекар, който е предписал едно от тези лекарства, и да знае, че нелекуваната инфекция е много по-опасна от приема на „неразрешени“ лекарства..

Херпес по време на бременност - последици. Защо херпесът е опасен за бременна жена

Херпесът е инфекциозно вирусно заболяване, причинено от невротропен вирус "паразит". Най-често това са HSV (херпес симплекс) тип 1 и 2 и цитомегаловирус. Попадайки в човешкото тяло, вирусът циркулира в лимфата и кръвта за цял живот. И с отслабване на имунитета заболяването се повтаря. Тъй като имунитетът на бъдещата майка е отслабен по време на бременност, херпесът често се повтаря. Но когато възниква въпросът за херпеса по време на бременност и неговите последици за детето, най-често това означава генитален тип или първична инфекция с какъвто и да е тип херпесен вирус.

Херпесвирусна заплаха

Обострянето на инфекцията по време на бременност рядко води до някакви последици за плода (с изключение на гениталния херпес). Съществува риск, както при всяко друго вирусно заболяване, но в сравнение с първичната инфекция той е малък (около 5%). Докато първичният херпес е много опасен. Потенциалната заплаха от girpesvirus в способността му да навреди на плода е на второ място след причинителя на рубеолата. Херпесен вирус:

 1. В гестационния период може да засегне плода (с първична инфекция или генитална форма на заболяването).
 2. По време на раждането е възможно заразяване, когато детето премине през родовия канал, тоест чрез контакт.

Първичният херпес през първите седмици на бременността и обостряне на гениталния херпес може да доведе до вътрематочна смърт на плода и спонтанен аборт в резултат на бластопатия (до 2 седмици). На по-късна дата проникването на вируса през плацентарната бариера (по хематогенен път) или когато инфекция от лигавицата на гениталния тракт навлезе в маточната кухина (възходящ път) води до:

 • до истински малформации (за период от 2-10 седмици);
 • до ранни fetomatios (на 10-28 седмици), плодът реагира на въвеждането на вируса с общ възпалителен процес, с увреждане на повечето органи и системи на плода, образуват се тежки малформации;
 • до късни фетопатии (28-40 седмици), плодът реагира с пълноценна възпалителна реакция, най-често се засягат няколко важни органа.

Вътрематочното увреждане на плода се проявява под формата на SZVR, ранно раждане, раждане на деца с ниско тегло. Неонаталният херпес (херпес при новородени, причинен от вирус тип 1 или 2) се проявява като:

 • заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;
 • увеличаване на размера на черния дроб и далака;
 • неврологични нарушения с различна тежест (церебрална парализа, ICP и други);
 • дихателни нарушения;
 • телесна треска през първия ден;
 • обриви;
 • и малки аномалии (напр. ранна жълтеница).

HSV-2 се счита за най-опасен за бебето. Ето защо, при обостряне на херпес на гениталиите по време на раждането, на жената се препоръчва оперативно раждане.

Признаци на херпесна инфекция по време на бременност

Симптомите на патологичния процес в гестационния период не се различават от тези извън гестацията. Тъй като плодът е най-застрашен от първичната инфекция на майката, с появата на херпес на устните в началото на бременността, жените питат как да различат първичната инфекция от рецидива? Трудно е да се направи това симптоматично. Но ако някога сте имали характерните мехури по устните си, в кръвта ви има HSV-1. Същото се отнася и за HSV-2, но в същото време се появяват сърбящи мехури в областта на гениталиите.

Симптоми на херпес симплекс тип 1

Ако болестта е лека, тогава заедно с проникването на вируса, кожата става червеникава и сърби, след това на това място се образуват мехурчета, пълни с течност, след това мехурчетата се спукват и се излива ексудат. Тогава засегнатата повърхност е покрита с кора, която може да се спука и да сърби. В бъдеще кората се отлепва и кожата се възстановява. Обривите най-често се появяват по устните и крилата на носа..

При по-тежко протичане пациентът може да се оплаче от обща умора, сънливост, повишена температура до субфебрилни числа, главоболие, гадене, лимфните възли, разположени близо до фокуса на патологичния процес, се възпаляват много по-рядко.

Признаци на генитален херпес

Появяват се болезнени обриви в областта на гениталиите, а в по-сериозни случаи седалището и вътрешната част на бедрата. Процесът е придружен от хиперемия на кожата и лигавиците на мястото на обрива, остър сърбеж и парене, вагиналните секрети стават по-обилни. Дискомфортът се влошава от уриниране и ходене. Температурата може да достигне фебрилни цифри (38 ° C). Общото неразположение, цефалалгия, мускулни болки и ингвинален лимфаденит се развиват при тежко протичане на процеса. Мехурчетата се отварят и получените язви зарастват по същия начин, както при херпес по устните. При първоначалната инфекция процесът може да отнеме до 20 дни, при рецидив процесът може да отнеме по-малко време.

Признаци на други видове херпесвирусна инфекция

Цитомегаловирусът протича като остра респираторна вирусна инфекция, без характерни обриви и се открива чрез лабораторни диагностични методи. Херпес зостер и варицела се причиняват от същия тип вирус, наречен Zoster. Болестите, причинени от вируса на херпес зостер, са най-малко опасни за плода. Признаци на варицела са обриви по цялото тяло, придружени от дразнещ сърбеж. Херпес зостер се характеризира с малки везикуларни обриви по нервите в междуребрените пространства, по ханша или раменете. Обривите сякаш опасват тялото, откъдето идва и името на болестта.

Диагностика на херпесвирусна инфекция

Клиниките обикновено са достатъчни за диагностициране на заболяването. За потвърждаване на заболяването се използват следните:

 • културен метод;
 • ELISA;
 • PCR.

Въз основа на резултатите от ултразвук може да се подозира вътрематочна инфекция на плода. Ако се установи суспензия в околоплодната течност, многоводие или липса на околоплодна течност, промени в тъканите на плацентата, кисти в мозъка на плода.

Лечение на херпесвирус по време на бременност

Ако херпесният вирус за първи път е влязъл в тялото на бъдещата майка през първия триместър, препоръчително е да се прекъсне бременността. Ако това се случи през II-III триместър, може да се спаси, но болестта трябва да се лекува с антивирусни средства. При обостряне на заболяването, появата на херпесни обриви по устните по време на бременност в ранните етапи, струва си да се консултирате с лекар как се лекува болестта. Това обикновено са антивирусни средства:

 • Ацикловир;
 • Виферон;
 • Валацикловир;

При генитален херпес, ако обривът се появи месец преди планираното раждане, се препоръчва цезарово сечение за жена. Ако мембраните са се спукали преди операцията, жената ражда сама, родовият канал се третира с антисептик, състоянието на бебето се следи след раждането. При рецидивиращ генитален херпес в случай на обостряне е необходимо комплексно лечение, включително използване на местни средства и PCR контрол. Профилактиката на това заболяване се извършва 2 седмици преди очакваната дата на раждане. Преди раждането вулвата и маточната шийка се изследват внимателно от жените, при липса на обриви е възможно естествено раждане (с антисептично третиране на родовия канал и кожата на бебето), ако се открият мехурчета, дори единични, се препоръчва операция.

Херпес по време на бременност: опасност за майка и бебе

Повечето хора знаят от първа ръка какво е херпесът. В крайна сметка повече от 90% от населението на света е носител на този вирус. Много често има обостряне на херпес по време на бременност. Но как могат да се лекуват жените „в позиция“ и опасен ли е вирусът за развиващото се бебе??

Елена Трифонова
Акушер-гинеколог, Москва

Херпетичната инфекция е вирусно заболяване, което се проявява като характерен обрив на групирани везикули по кожата и лигавиците. Попадайки в човешкото тяло, вирусът паразитира през целия му живот, интегрирайки се в генетичния апарат на нервните клетки. Дълго време вирусът може да не се прояви по никакъв начин. Извън обострянето той „дреме“ в нервните възли в очакване на благоприятни условия. В крайна сметка човешкото тяло в нормално, здравословно състояние обикновено потиска скрития враг. Обостряния настъпват при отслабване на имунитета - при настинки, възпалителни заболявания, хипотермия, стрес, недостиг на витамини и по време на бременност. В този случай вирусът започва активно да се размножава, попада върху кожата и лигавиците, причинявайки специфични обриви. През този период човек може да зарази други: вирусът се отделя от засегнатата кожа, със слюнка, урина, вагинално течение.

Симптоми на херпес по време на бременност

Най-голямата опасност по време на бременност е гениталният херпес. Нека поговорим за това по-подробно. Гениталният херпес обикновено се появява 3-14 дни след попадането на вируса в човешкото тяло, най-често след около седмица. Понякога не се усеща, но най-често се появяват болезнени и сърбящи мехури по кожата или лигавиците, а след това и язви, които след това се покриват с коричка. Размерът на мехурчетата е 2-3 mm; като правило те се разпръскват в група, която заема от 0,5 до 2,5 cm от засегнатата повърхност. Този стадий на заболяването не трае дълго (2-3 дни), след това мехурчетата се спукват и на тяхно място се образуват язви. Те се покриват с жълто покритие, след което зарастват без следа в рамките на 2-4 седмици. Ако се присъедини вторична инфекция, тогава раните може да не зараснат дълго време. В допълнение към оплакванията от сърбеж, болка и усещане за парене, понякога има тежест в долната част на корема, често, болезнено уриниране.

В някои случаи липсват специфични обриви. Болестта може да се прояви като отделяне от гениталния тракт, сърбеж, парене, пукнатини в гениталната област и оток. При този вариант на генитален херпес заболяването е подобно на обикновената млечница, което може да доведе до неправилно лечение, ако се самолекува без предварителна диагноза.

Интересното е, че повече от половината от всички пациенти с генитален херпес не знаят за своето заболяване. В този случай те са скрити носители на херпес, когато липсват симптоми на заболяването, но вирусът се секретира активно от женските генитални пътища. В този случай тя е потенциален източник на инфекция за партньора, както и бебето при раждане..

Хората с добра имунна система по-лесно понасят херпесната инфекция и често преминават в латентна форма. Но с намаляване на имунитета заболяването е по-често тежко, продължително.

За да се предпази бебето от заразяване с херпес
На новородените бебета се предписва антивирусно лечение в следните случаи: ако майката се е разболяла за първи път от херпес малко преди раждането и по някаква причина е било невъзможно да й направи цезарово сечение или ако операцията е била извършена 4-6 часа след разкъсване на мембраните.

Херпес по време на бременност: каква е опасността?

Навременната диагностика на херпес при бременни жени е изключително важна, тъй като съществува риск от тежка вътрематочна инфекция с увреждане на кожата, черния дроб и централната нервна система на плода.

По време на бременността може да настъпи както първоначалната инфекция на жена с вируса на херпес симплекс, така и активирането на съществуваща инфекция (поради намаляване на имунитета, характерно за нормалната бременност). При заразяване с херпес по време на бременност са възможни тежки усложнения и колкото по-кратък е периодът, толкова по-сериозни могат да бъдат те.

Херпесната инфекция по време на бременност през първите 12 седмици много често води до прекъсване на бременността, инфекция на бебето с увреждане на кожата, черния дроб и нервната система и развитие на малформации в него. На по-късна дата съществува риск от преждевременно раждане, многоводие или ниско ниво на вода и вероятността от инфекция на плода също остава. Вирусът може да проникне в бебето или през плацентата, или като удари мембраните на мембраните.

Ако една жена е хванала херпес дори преди зачеването, тогава ситуацията не е толкова опасна. В същото време рискът от нарушения на развитието на плода е минимален..

В случай на хронична херпесна инфекция по време на бременност се откриват антитела, които, прониквайки през плацентата, предпазват бебето от въздействието на херпесния вирус. Ако обаче обострянията на заболяването по време на бременност се случват често, това нарушава работата на плацентата, което от своя страна причинява вътрематочно забавяне на растежа и дори понякога спонтанен аборт. Освен това, ако гениталният херпес по време на бременност се влоши непосредствено преди раждането, има вероятност от инфекция на бебето при раждането..

Херпес по време на бременност: как се диагностицира?

По време на бременност задължително се прави анализ на вируса на херпес симплекс от жена при регистрация. В случай на оплаквания, специфични обриви, анализът се взема отново на всеки етап от бременността. Използват се следните проучвания:

Откриване на антитела към вируса на херпес симплекс тип I и II. Това е кръвен тест, при който се откриват имуноглобулини от класове М и G към херпес. Тоест, в този случай не се определя самият вирус, а реакцията на организма към него. Ако кръвта на жената съдържа имуноглобулини от клас G за херпес, това показва, че тя отдавна е заразена с вируса. Наличието на антитела от клас М показва остър процес, тоест първична инфекция или обостряне на хронично заболяване. В допълнение, за диагностициране на обостряне на херпесна инфекция по време на бременност, лекарят може да предпише втори тест за антитела от клас G след 10-12 дни. Увеличаването на броя на антителата с 3-4 пъти показва обостряне на инфекцията. Откриването на антитела от класове G и M най-често показва скорошна инфекция, тъй като след 3 месеца имуноглобулините от клас M се отстраняват от кръвния поток. Понякога обаче периодът на циркулация на М антитела може значително да се удължи в зависимост от инфекциозния агент и индивидуалните характеристики на имунитета на бъдещата майка..

Изследване на секрети от гениталния тракт за вирус на херпес симплекс. Най-често срещаният начин за диагностициране на наличието на херпесен вирус по време на бременност е PCR (метод на полимеразна верижна реакция), тъй като е на разположение, силно чувствителен и дава бързи резултати. PCR е един от съвременните и най-надеждни методи за откриване на инфекции в човешкото тяло. Тя ви позволява да определите присъствието на причинителя на заболяването, дори ако той присъства в тествания материал в много малка концентрация - само няколко молекули от неговата ДНК, което прави този метод най-точен.

Анализът се извършва по следния начин: в епруветка определен участък от ДНК на бактерия или вирус се копира многократно, като се добавят специални реактиви. След като се размножават по този начин клетките на причинителя на инфекцията, впоследствие е лесно да се определи нейното присъствие.

Намазка за PCR диагностика се взема от гинеколог със специална четка от цервикалния канал, когато бременна жена е на гинекологичен стол. Това е абсолютно безболезнена процедура. Полученият материал се поставя в епруветка със специална среда и се изпраща в лабораторията.

Не се изисква специална подготовка за анализа. За по-точен резултат е препоръчително да не се измивате и да избягвате полов акт в рамките на 2 дни. В допълнение, цитонамазка се взема не по-рано от 3 дни след края на употребата на вагинални супозитории..

Цезарово или вагинално раждане?
Ако бъдещата майка се е заразила с херпесен вирус през последния месец на бременността или е развила обрив по гениталиите 2-3 дни преди раждането, тогава, за да се избегне инфекция на бебето, когато преминава през засегнатия родов канал на майката, се прави цезарово сечение. Във всички останали случаи жените раждат сами.

Херпес по време на бременност: за лечение или не за лечение?

В повечето случаи по време на бременност не се провежда антивирусна терапия. Такова лечение може да се предписва само на жени с много изразени симптоми на херпесна инфекция по време на бременност, обикновено през II и III триместър. Но използването на антивирусни средства под формата на мехлеми, прилагането им върху засегнатата област, е разрешено на всички етапи на бременността.

На бъдещата майка най-често се предписват имуномодулиращи лекарства (лекарства, които коригират имунната система) в супозитории или интравенозно. Препаратите на интерферон са широко разпространени по време на бременност, компенсирайки недостатъчното му производство в организма с херпес. Интерферонът е протеин, който обикновено се произвежда в организма. Той е в състояние да се бори с всички вируси. При отслабен имунитет, както и при значителен брой обриви, могат да се използват интравенозни имуноглобулинови препарати. Възможно е да се използват такива методи на лечение като лазерно облъчване на кръв и озонотерапия.

Херпес по време на бременност: грижи се предварително

При планиране на бременност при жени с чести обостряния на херпес се препоръчва профилактично приложение на антивирусни лекарства, имуномодулиращи лекарства, мултивитамини. По време на бременност жените с чести обостряния на херпес трябва да бъдат по-внимателни към здравето си, да избягват хипотермия и да приемат витаминни комплекси. Ако е известно, че съпругът на бременна жена е заразен с херпесен вирус тип II, който е склонен към чести обостряния, а самата бъдеща майка няма антитела срещу херпес, може да си струва да се въздържат от сексуална активност по време на бременност или партньорът трябва да се подложи на дългосрочно антивирусно лечение. Естествено, трябва да спазвате обичайните хигиенни правила - не използвайте чужди кърпи, не сядайте гол на никакви повърхности в басейни, фитнес клубове и сауни.

Какво е херпес?

В природата има два вида херпес симплекс вирус: херпес тип I (лабиален) и тип II херпес (генитален).

Вирусът на херпес симплекс тип I най-често засяга лигавицата и кожата на устните, очите, носа, може също да причини увреждане на мозъка, белите дробове и само в 20-30% от случаите вирусът на херпес симплекс тип I може да причини увреждане на гениталиите. Вирус на херпес симплекс тип I 70-80% от населението са заразени в детска възраст от въздушни капчици или контакт (например при използване на обща кърпа или чинии)

От друга страна, вирусът на херпес симплекс тип II най-често засяга лигавицата на пикочо-половите пътища. Инфекцията с генитален херпес, както се досещате, обикновено се случва с началото на сексуалната активност.

Херпес по време на бременност - какво е опасно и как се лекува

Херпесът е често срещана хронична инфекция. Херпесът по време на бременност е опасен, ако инфекцията се появи след зачеването. Инфекция на жена или многократни рецидиви на заболяването се появяват на фона на намален имунитет. Защо херпесът е опасен за бременна жена? И как да се лекуват обриви с мехурчета по време на бременност?

Херпес по време на бременност: видове и характеристики на вируса

Причинителят на херпеса е вирус. По своята същност той е вътреклетъчен паразит, който изисква клетките на човешкото тяло да се размножават. Има няколко вида херпесна инфекция, на които човек е податлив. От тях най-известните вируси са херпес симплекс и варицела. По-малко известни - вируси на Epstein-Barr, цитомегаловирус, псевдо-рубеола.

Инфекцията с херпесния вирус може да причини тежки реакции. Може да бъде и безсимптомно. Естеството на реакцията (остра или незабележима) зависи от имунитета на човека. Силният имунитет бързо поема контрола над нахлуващия вирус и ограничава неговото размножаване (не забравяйте, че херпес вирусът е вътреклетъчен паразит, който се въвежда в човешкото тяло с цел размножаване). При силен имунитет видимите симптоми на инфекция може да не се появят или да се проявят слабо (под формата на малки обриви без температура и общо неразположение).

При слаб имунитет тялото формира дълго време имунен отговор. Процесът на разпознаване на вирус и производство на антитела за борба с него отнема няколко дни. През това време херпесът има време да се разпространи и да образува обширни кожни обриви. След известно време тялото поема контрола над вируса и ограничава по-нататъшното му размножаване, появата на нови обриви. Започва етап на възстановяване и заздравяване на рани.

Първична херпесна инфекция

Най-острата реакция се причинява от първична инфекция с намален имунитет. В този случай се формират:

 • топлина;
 • обща интоксикация и неразположение;
 • кръгли петна от мехури, които сърбят и болят едновременно.

След 2-3 след обрива, мехурчетата се спукват, съседните мехурчета се сливат в обща рана и са покрити с коричка. След още 3-4 дни кората изсъхва, по това време под кората се образува нова кожа. По-нататъшните изригвания спират. Този ход на развитие на болестта предполага, че имунната система е реагирала и размножаването на вируса е взето под контрол..

Ако имунният отговор е недостатъчен, раната няма да заздравее. Течността изтича изпод кората (ексудат), обривът се разпространява в други области на кожата.

Вторична проява на инфекция

Вторичните прояви на инфекцията не са толкова резки, колкото първите. Те се наричат ​​рецидиви. Вторичните инфекции се формират на фона на временно намаляване на имунитета при наличие на хронични вирусоносители (всеки, който се е заразил с херпес, става носител на този вирус за цял живот).

Вътреклетъчният паразит се установява в клетките на гръбначния мозък (невроцити) и се съхранява в неактивна (спяща, латентна) форма. Силен имунитет - контролира го и не позволява повторно активиране. Намаленият имунитет не е в състояние да контролира вируса. Той се "събужда" и активно се възпроизвежда. Закръглени петна от мехурчета се появяват отново върху човешката кожа..

Рецидиви на херпес се образуват с намаляване на имунитета (по време на настинка, възпаление на други органи, отравяне, бременност, менструация и др.). Някои хора имат сърбящи мехури по устните си при всяка настинка. А при жените херпесът често се „събужда“ по време на менструация или бременност.

Носене на вируси по време на бременност: добро или лошо?

Херпесът при бременни жени е опасен за детето с първична инфекция. При първия контакт с инфекция тялото на майката все още няма имунни тела, които да я контролират, така че херпесът прониква през плацентарната бариера в кръвта на плода. Вероятността вирусът да попадне във феталната кръв по време на първоначалната инфекция на жена по време на бременност е 60%.

Вторичното активиране на вируса се случва в присъствието на антитела. Следователно вторичните прояви на инфекцията не са толкова обширни и не са толкова опасни за развитието на плода. Имунната защита работи по-бързо и осигурява по-ефективна защита на нероденото дете от инфекция. В случай на рецидив вероятността от фетална инфекция е 5%.

Освен това носителят на вируса и наличието на антитела в майчината кръв осигурява на бебето защита срещу инфекция през първите няколко месеца от живота. От кръвта на майката имунните тела се прехвърлят в кръвта на бебето. По този начин, в началния период от живота, бебето е защитено от инфекция, когато е заразено, то лесно пренася болестта, успешно формира свои собствени имунни тела за борба с вируса.

Херпес по време на бременност: локализация на обриви

Локализацията на херпесния обрив (мястото на появата му) се определя от вида на вируса:

 • Херпес симплекс по време на бременност се намира под формата на отделни заоблени обриви по кожата на лицето или около гениталиите. Ако обривът се намира на лицето, това е вирус тип 1 или HSV-1. Ако обривът е локализиран около ануса и гениталиите, това е вирус тип II или HSV-2. Първият вид херпес се нарича лабиален или орален херпес. И второто е генитално или сексуално. Гениталният херпес по време на бременност създава възможност за инфекция на бебето както по време на бременност, така и по време на раждане.
 • Херпес зостер по време на бременност образува обширни обриви по цялото тяло - по-често отстрани около багажника, по-рядко около бедрата и краката или предмишниците и ръцете. Когато се зарази за първи път, херпес зостер е известна варицела. При повторен рецидив - херпес зостер.
 • Цитомегаловирус по време на бременност - не образува обриви. Появата му е придружена от висока температура и симптоми на настинка (грип), а диагнозата се поставя чрез лабораторни кръвни изследвания.
 • Вирусът на Epstein-Barr също протича без обриви. Образува инфекциозна мононуклеоза.

И сега - по-подробно за местата на локализация на херпесен обрив с различни видове херпесна инфекция.

Обрив с мехури по лицето

По-често от други, херпесът по време на бременност се появява на лицето на жената. Това е устата или лабиалният херпес. По време на бременност може да образува обриви и по раменете, врата, деколтето.

Честотата на обривите по лицето се дължи на широко разпространената инфекция. Лабиалният тип херпес е заразен с 95% от населението на развитите страни. Повечето жени се заразяват по време на детството, така че 95% от бременните жени са носители

вирус. Повтарянето на херпеса по време на бременност се улеснява от физиологично намаляване на имунитета, който се формира по време на бременност по различни причини (повече за това по-долу).

Често вирусът има "любими" места на обриви (при рецидиви мехурчета се появяват на същите "традиционни" кожни участъци). Например, херпесът на лицето на устната по време на бременност се появява по външната граница на устните, в ъглите на устата или вътре в устата - върху лигавицата. Може да се появи и под носа, на бузите или на роговицата на окото (офталмологичният херпес е едно от най-тежките усложнения на инфекцията). Херпесът под носа също е неприятен. По време на бременност често се случва на фона на настинка и хрема..

Обрив около гениталиите

Обривите в областта на гениталиите са по-рядко срещани, отколкото в откритите области на тялото. Този тип обрив е резултат от вируса на херпес симплекс от втория (генитален) тип. Заразяването с този вирус се случва по време на полов акт, това е инфекция, предавана по полов път.

Вирусният носител на HSV-2 не е толкова често срещан. Само 20% от населението е заразено с този вид херпес. Ето защо за повечето бременни жени гениталният херпес по време на бременност е сериозна опасност (поради липсата на антитела към този вид инфекция).

Широко разпространен обрив по цялото тяло и варицела

Добре познатата варицела е третият тип херпесна инфекция или вирусът Zoster. Това заболяване е широко разпространено, много жени са имали варицела през детството. Следователно вирусът не представлява опасност за плода им (в кръвта на жената има имунни тела, които противодействат на вируса на варицелата).

Ако една жена няма анамнеза за варицела, тогава тя може да я получи по време на бременност. При първична инфекция през 1-ви триместър вероятността от образуване на патологии е 5%. В следващите тримесечия вероятността от патологии става още по-малка. Следователно, като правило, варицелата или зостер не увреждат плода в утробата..

Повтарянето на варицелата се формира главно при възрастните хора. При много нисък имунитет може да се появи при бременна жена. Нарича се херпес зостер (изглежда като обширна херпес зостер около багажника или около раменете, бедрата).

При рецидив на херпес на варицела, локализацията на обрива се определя от изходите на нервните окончания към повърхността на кожата. Ето защо, херпесът след варицела при бременни жени винаги е обширен и много болезнен..

Защо херпесът е опасен по време на бременност: усложнения и патологии

За дете, развиващо се в утробата, първичната инфекция с херпесен вирус по време на бременност е опасна. Каква е опасността от херпес по време на бременност за дете? Ние изброяваме патологиите, които могат да се образуват, когато плодът е заразен през плацентарната бариера:

 • Херпесът по време на ранна бременност в 30% от случаите образува спонтанен аборт. Възможен спонтанен аборт (замразена бременност - когато плодът умре в утробата, но няма спонтанен аборт).
 • Ако бременността продължава, възможни са дефекти в развитието на плода (нарушения във формирането на мозъка и нервната система - церебрална парализа, епилепсия, слепота и глухота, сърдечни дефекти, физически аномалии).
 • Първичният херпес при бременна жена през 3 триместър, в най-лошия случай, може да причини смърт на матката и раждане на неподвижно дете или внезапна смърт на бебе след раждане (70% от заразените деца умират). В най-добрия случай първичната инфекция причинява преждевременно раждане (50% от инфекциите завършват в тях през 3-тия триместър).

Най-голямата опасност представлява гениталният херпес по време на бременност при първоначален контакт с този тип вирус. При първична инфекция през 1 и 2 триместър на бременността (от 1 до 6 месеца) - гениталната херпесна инфекция е показател за аборт.

Гениталният херпес по време на бременност е по-малко опасен, ако майката е носител на вируси. В този случай вероятността от инфекция по време на бременност е не повече от 7%. По-големият риск от инфекция се появява по-късно - по време на раждането. Следователно, рецидив на генитален херпес по време на бременност е индикация за раждане чрез цезарово сечение..

Каква е опасността от заразяване на дете с генитален херпес по време на раждане:

 • 45% от децата развиват лезии на кожата и роговицата.
 • 35% - заболявания на централната нервна система с последваща смърт.

Намален имунитет

Рецидив или реактивиране на херпесната инфекция винаги се случва на фона на намаляване на имунитета. По време на бременност отслабването на имунните реакции се нарича физиологично и се счита за нормално. Образува се по следните причини:

 • Имунитетът намалява с въвеждането на оплодено яйце в лигавицата на матката - така че да няма отхвърляне на "чуждия" организъм.
 • Намаляването на имунитета през 2-ри и 3-ти триместър възниква поради липса на витамини, които се консумират активно по време на развитието на плода.

Лечение на херпес по време на бременност

Днес няма универсално лекарство, което да спаси завинаги една жена от обриви. За здравето на бременна жена и нейното дете е по-добре да бъдете носител на вируса и да имате малък титър на антитела в кръвен тест. И за това е необходимо да се поддържа високо ниво на имунитет. Но какво да направя, ако инфекцията все пак е възникнала?

Лечението на херпес при бременни жени използва доказани антивирусни лекарства. Те помагат на имунната система да поеме контрола върху вируса и намалява вероятността от предаването му на плода..

Освен това се наблюдава здравето на плода. С развитието на очевидни дефекти, жената се препоръчва да прекъсне бременността. В бъдеще, за да се роди здраво бебе, е необходимо да се проведе антивирусно лечение преди бременност (за да се намали активността на вируса, което ще се изрази в намаляване на титъра на антителата).

Херпес по време на бременност: лекарства за лечение на инфекция

Ето характеристиките на най-известните лекарства, които могат да се използват за лечение на херпес при бременна жена.

Ацикловир

Ацикловирът е специфично антихерпесно лекарство. Когато попадне в човешкото тяло, спира възпроизводството на вируси (репликация на вирусна ДНК), без да уврежда човешките клетки.

Ацикловир лесно преминава плацентарната бариера, навлиза във феталната кръв и кърмата. Ако е необходимо, той се използва за лечение на бременни и кърмещи жени, но допустимостта на употребата му по време на бременност не е напълно изяснена. При лечение на бременни жени се предпочитат външни средства (мехлеми). Вътрешното лечение се предписва само при първична инфекция или обширен рецидив.

На базата на ацикловир се произвеждат голям брой фармацевтични препарати. Нека изброим някои: таблетни форми - Gerpevir, Zovirax, Vivorax, кремове и мехлеми - Atsik, Herperax, Zovirax. При продължително лечение херпесните вируси развиват резистентност към действието на ацикловир. Следователно лекарствата на негова основа са ефективни само за първична употреба..

Панавир

Панавир е билков препарат (направен на основата на екстракт от маслени растения). Употребата му е разрешена през 2 и 3 триместър на бременността при наличие на обостряне или първична инфекция. Лекарството е ефективно срещу прости форми на херпес и цитомегаловирус. Предлага се като супозитории и гел.

Дженерици на ацикловир

Famvir е един от най-ефективните генерици на ацикловир. Неговата допустимост за бременни жени не е доказана, поради което Famvir се използва само когато има заплаха за живота на майката или развиващия се плод.

Забранено да се приема от бременни жени - Ганцикловир, Фоскарнет.

Имунитети стимуланти

Имунитетите стимулират имунните реакции и ускоряват производството на антитела в тялото на жената. Сред най-често срещаните и изследвани стимуланти са ректалните супозитории Viferon и техният аналог Genferon. Те са одобрени за употреба по време на бременност след 14 седмици - както за лечение, така и за предотвратяване на рецидиви. Няма препоръки за лечение с Viferon през първия триместър (няма достатъчно база данни, която да потвърди безопасността на лекарството).

Прегледи на лечението

Светлана К., Нижни Новгород Обриви по време на бременност - лекарят е предписал Panavir. Притеснява се от лечението, обривите изчезват, но бавно.

Карина, Актобе Имам обрив на устната си, срок Б - 14 седмици. Лекарят предписа ректални супозитории Viferon, каза, че обривът не е обширен, такова лечение ще бъде достатъчно.

Алина К., Москва Винаги боледувам от херпес. Преди обрива той започва да сърби и боли на едно място по устната. Ако настинката е тежка, до устната се появяват допълнителни мехурчета. Заздравяването по време на обрива е неефективно, почти нищо не помага. Но ако приемате предварително имунитетни стимуланти, тогава обривът се появява по-рядко. Сложих свещи Viferon през есента и първите два месеца от зимата не боли.

Цялата информация се предоставя само с информационна цел. И не е инструкция за самолечение. Ако се чувствате зле, посетете Вашия лекар.

Херпес по време на бременност, как да се лекува, възможни последици за бебето

Бременната жена трябва да бъде много внимателна за здравето си. Тялото й и нероденото бебе са едно цяло, така че болестите на мама могат да имат изключително негативен ефект върху детето..

Херпес по време на бременност

Херпесът е вирус, който според статистиката присъства в организма в около 90% от населението на света. За да се почувства вирусът, той се нуждае от подходящи благоприятни условия, основното от които е отслабване на имунната система. Вирусът се локализира главно на устните или близо до крилата на носа.

Херпесът и бременността са взаимосвързани явления. По време на бременността устойчивостта на женското тяло към болести се понижава и има голяма вероятност инфекцията да се разкрие.

Бъдещата майка трябва да знае особеностите на протичането на заболяването, как херпесът влияе на бременността, за да защити максимално бебето си и да се консултира с лекар навреме.

Има няколко начина за получаване на вирус..

 • Първото е докосването. В никакъв случай не трябва да докосвате въздушните мехурчета на друг човек. Това е 100% замърсяване.
 • Друг начин е въздушният. Ако пациентът кашля или киха, вирусът навлиза в околното пространство и заразява хората наблизо, прониквайки в лигавицата.

Пациентът с херпес трябва да поддържа хигиена и чистота на ръцете и съдовете. В противен случай всички обекти, с които той взаимодейства, стават носители на инфекция.

Болестта се характеризира с четири етапа на своето протичане. Първо, има усещане за парене, дискомфорт, сърбеж по устните. Температурата може да се повиши. На втория етап се развива червеникава подутина, която постепенно се запълва с бистра течност и става подобна на мехур от изгаряне. На третия етап се появяват мехури и се появяват язви. Изцелението настъпва на четвъртия етап. В този случай засегнатата от вируса повърхност се покрива с кора, която често се напуква, което е придружено от болезнени усещания и дори кръв..

Херпесът на устните се появява в началото на бременността доста често. Всъщност по това време тялото изпитва известен стрес, това е един вид преструктуриране..

Опасен ли е херпесът по време на бременност? Този въпрос тревожи всяка бъдеща майка. Най-важното е да се определи дали заболяването е първично (вирусът е попаднал в тялото за първи път) или рецидивиращо (повтарящи се клинични симптоми). Във втория случай херпесът вече е присъствал в женското тяло, като е бил в „спящо“ състояние. Той беше неактивен и се „събуди“, тъй като за това се появиха всички условия, които той изискваше: отслабен имунитет, настинки (грип, остри респираторни инфекции, тонзилит, бронхит). Гинекологът трябва да бъде уведомен за тези точки, тъй като те са ключови в процеса на лечение.

Ако заболяването е първично, тогава херпесът в ранните етапи на бременността може да повлияе негативно на състоянието на бъдещата майка, тъй като тялото й за първи път се сблъсква с вируса, така че не е готово за това: антитела не се развиват. Болестта ще бъде трудно поносима: температура - до 38 ° C, главоболие, дърпане и болезнени усещания в мускулите. Не са изключени обриви не само по устните, но и по лигавиците. Такъв вирус не е опасен за плода..

Повтарящият се херпес е лесен за носене и е придружен само от появата на воднисти мехури по устните.

Херпес по време на бременност: 1 триместър

Жена може да срещне вирус като херпес на устната по време на бременност. 1-ви триместър е един от най-благоприятните моменти. Причините могат да бъдат: промени в хормоналните нива, стрес, липса на витамини в диетата на бъдещата майка, настинки.

Вирусът засяга тези области на кожата, където е локализиран. Следователно, ако говорим за обикновен херпес, който се е появил на устната, тогава не може да става дума за проникването му в матката или някъде другаде. Няма отрицателно въздействие върху бременността.

Изключение прави тялото на ХИВ-заразена майка, която първо се е разболяла от херпес. Липсата на имунитет води до факта, че болестта не се ограничава до фокуса на локализация и може да се разпространи по-нататък. Резултатът може да бъде увреждане на плода или смъртта му. Самата бременна жена също е изложена на риск от смърт..

Херпесът на устните по време на бременност може да бъде опасен за сексуалния партньор на бъдещата майка. Ако вирусът не присъства в тялото му, тогава инфекцията може лесно да възникне по време на обикновена целувка, така че съпрузите трябва да бъдат изключително внимателни.

Самото присъствие на болестта не е опасно за бебето. Вредата ще бъде причинена от неправилна терапия и употреба на лекарства, които могат да навредят на плода.

Какво трябва да бъде лечението на херпес по време на бременност (1 триместър)? Употребата на антивирусни лекарства е категорично противопоказана. Използват се само кремове и мехлеми. Най-често срещаното лекарство, предписано от лекарите, е ацикловир. Той е напълно безвреден за плода. Можете да третирате засегнатите области 2-3 пъти през деня..

Херпес по време на бременност: 2-ри триместър

Опасен ли е херпесът на устните по време на бременност - 2-ри триместър? Ако бъдещата майка е заразила вируса за първи път и той се е появил през втория триместър, тогава е необходимо внимателно внимание от лекарите и ясен контрол върху състоянието на пациента.

Повтарящият се херпес не е опасен, тъй като антителата вече са се образували в тялото на бременна жена. Те предлагат мощна резистентност, но е необходима и съпътстваща терапия. Не забравяйте за правилното хранене и диета, богата на витаминни и минерални комплекси. Трябват ви продукти, които съдържат лизин (пиле, плодове, зеленчуци). Този компонент е мощно оръжие срещу инфекция..

Настинка на устната по време на бременност (2-ри триместър) може да възникне на фона на преумора, отслабен имунитет, гъбички (засяга кожата и лигавиците), стресови ситуации. Необходимо е да се свържете със специалист, тъй като той е този, който може да установи истинската причина и да предпише компетентно лечение, което да уцели точно целта.

Херпес по време на бременност: 3 триместър

Плацентарната пропускливост през третия триместър е много висока. Следователно инфекциозните заболявания са изпълнени с най-негативни последици. Плодът може да се зарази чрез майчината кръв. Ако херпесът е генитален, тогава бебето е в контакт с гениталиите на майката при раждането и също се заразява. Ето защо в такива случаи лекарите предписват цезарово сечение..

През третия триместър гениталната форма на херпес е особено опасна. Това може да причини преждевременно раждане или спонтанен аборт и да повлияе негативно на развитието на детето. Ако инфекцията с тази форма се е случила точно по това време, тогава роденото бебе има заболявания на органите на зрението, мозъка, кожата.

Херпесът на устната по време на бременност (3 триместър) е сериозно състояние. Не се самолекувайте. Такава терапия няма да направи нищо добро. Този тип херпес е безопасен само ако жената вече го е имала. Антителата от майката се предават на детето, следователно резистентността към ефектите на вируса вече е вградена в малък организъм.

Бременност и генитален херпес

Има няколко форми на вируса. Тя е една от тях - генитален херпес. Заразяването става по полов път. Засегнати са кожата на външните полови органи и пикочно-половата система (лигавицата). По цялото тяло микроорганизмите се пренасят през кръвоносната и лимфната системи. Инкубационният период продължава до 11 дни. Попадайки в човешкото тяло, тази форма остава в него завинаги. В същото време тя може да не се проявява, като е в „спящо“ състояние. За да се прояви вирусът, той, както всяка друга форма на херпес, изисква благоприятни условия, които бяха споменати по-горе..

Появата на воднисти мехури, обриви по големите срамни устни и малки срамни устни, язви, ерозивни лезии, парене, зачервяване, сърбеж, подуване са признаци на генитален херпес. Успоредно с това има болка в слабините, отделяне (от уретрата и влагалището). Уринирането е придружено от болка и парене.

Могат да присъстват и допълнителни симптоми: главоболие, неразположение, повишена температура (малко над нормата), лош сън. Ако вирусът се проявява нетипично, тогава единственият му признак е вагинално отделяне.

Гениталният херпес по време на бременност е опасно заболяване. Неговото отрицателно въздействие е на второ място след рубеолата по въздействие. Вирусът инфектира плацентата, нейната мембрана, околоплодните води. Това може да причини смущения във формирането и развитието на плода. В този случай инфекцията може да не се прояви веднага, а само след раждането на бебето. Преждевременно раждане, спонтанен аборт, аномалии в развитието на детето - последиците от излагането на генитален херпес.

Ако една жена се разболее от тази форма на херпес за първи път и това се е случило по време на бременност, рискът е максимален.

Първият триместър е времето за формиране на органите на нероденото дете. Енцефалин, микроцефалия (недоразвит мозък), хидроцефалия (натрупване на течност в черепа), сърдечни дефекти - последици от генитален херпес.

Инфекцията през втория триместър води до смърт на плода, спонтанен аборт. Ако бебето остане живо, тогава списъкът с вродени аномалии също е огромен: жълтеница, пневмония, тромбоза, нарушено функциониране на органите на слуха и зрението.

Първичният генитален херпес също е опасен за самата бъдеща майка. Разпространявайки се в тялото, вирусът причинява заболявания като хепатит, менингит, енцефалит. Ако помощта не се предоставя правилно, има голяма вероятност за смърт..

Как да лекуваме херпес по време на бременност

Ако бъдещата майка е открила наличието на неприятни мехурчета, тогава възниква съпътстващ въпрос: как да се лекува херпес на устните по време на бременност?

Терапията директно зависи от времето на бременността. В ранните етапи употребата на лекарства трябва да бъде сведена до минимум, за да се избегне увреждане на плода. Най-често срещаното лекарство, предписано от лекар през този период, е Ацикловир. Формата на използваното лекарство - крем, мехлем.

Необходим е набор от мерки за укрепване на имунната система. Идеалният вариант е да закупите мултивитамин, който е специално формулиран за бременни жени. Те ще поддържат тялото на майката и няма да повлияят отрицателно на състоянието на детето. Лекуващият лекар трябва да предпише терапия и лекарства..

През втория триместър можете да използвате таблетки Ацикловир. Назначаването се извършва и от лекаря, който избира дозировката, като взема предвид състоянието на бременната жена, естеството на хода на заболяването. Успоредно с това засегнатата област се третира с кремове или мехлеми. Необходима е и имунна подкрепа. За тази цел лекарят може да предпише ректални супозитории, съдържащи интерферон. Терапевтичният курс продължава 7-10 дни.

Как да лекуваме херпес по време на бременност? Ацикловир с право може да се нарече универсално лекарство. Препоръчва се и през третия триместър. Мехлем, крем, хапчета - всичко това се избира индивидуално. Ако заболяването се проявява активно и е достатъчно тежко, е възможно да се предписват хапчета в двойна доза. Също така се нуждаете от мултивитамини и интерферон. Препаратите, които освен витамини съдържат и мастни киселини, са особено важни. Това ще помогне за подпомагане на имунната система чрез изграждане на устойчива устойчивост на организма към вируса..

На етапа на възстановяване участъците, засегнати от вируса, се покриват със сухи корички. Те са неудобни. Те могат да се прилагат с бебешки крем или вазелин..

По правило цялата терапия се провежда у дома без хоспитализация. Традиционната медицина препоръчва използването на отвари от невен или лайка като антисептични лосиони.

Без значение колко дълго се проявява вирусът, жената трябва да се придържа към здравословен начин на живот, да се храни правилно, да си почива, да избягва стреса. Посещението на сауната и банята по време на проявата на херпесния вирус е противопоказано.

Херпес по време на бременност: последици за бебето

Херпес тип 1 (мехурчест обрив по устните) е безопасен за плода. Феталните патологии се отбелязват в изключително редки случаи. Ако една жена не е болна за първи път, тогава няма от какво да се притеснявате. Организмът на бъдещата майка вече е развил антитела и има мощна устойчивост на вируса.

Основното заболяване изисква внимателно внимание от лекарите, особено когато става въпрос за генитален херпес. Неговото въздействие може да причини вродени аномалии или загуба на дете. При гениталния херпес бебето може да се зарази по време на раждане, тъй като влиза в контакт с лезията. За да се избегне това, се предписва цезарово сечение..

Херпесът не се наследява, така че ако детето вече е родено и майката е болна в този момент, тя трябва да бъде изключително внимателна: спазвайте личната хигиена, не целувайте бебето. Ако се случи инфекция, антивирусните лекарства се прилагат интравенозно на бебето. Успоредно с това, засегнатите огнища се третират с мехлеми.

Вирусът не попада в кърмата, така че процесът на хранене не се прекъсва.