Мастната хепатоза е сериозно състояние за жената и плода

Механизмът на възникване при бременни жени

Бременността натоварва огромно всички органи и системи на женското тяло. Хепатозата при бременни жени може да се образува на всеки етап от бременността, но характерни признаци са характерни за третия триместър на бременността. Именно последните седмици на бременността са придружени от специално натоварване на вътрешните органи, което може да провокира нарушаване на функционирането на органите на хепатобилиарната система.

Правилното функциониране на хепатоцитите се поддържа от специални ензими, които участват в метаболизма на мастните киселини. Ако ензимната активност е нарушена, тогава мазнините започват да се натрупват вътре в чернодробните тъкани, което води до мастна хепатоза.

Според статистиката разпространението на болестта е 1 случай на 12 хиляди раждания. С други думи, клиницистите в перинаталните центрове и родилните болници се сблъскват с такива случаи 1-2 пъти на 3-5 години. Въпреки съвременното оборудване и информативна диагностика, смъртността при жените остава висока и достига 25-30%. Разочароващите прогнози се оправдават от сложността на ранната диагностика: жените по време на бременност отписват първите леки симптоми за общото си състояние.

Първият случай е регистриран през далечната 1857 г. по време на живота на бременна жена, завършил със смърт. Преди няколкостотин години смъртността на жените достигна 100%.

Основни типове

С хепатоза на черния дроб, хепатоцитите престават да изпълняват своите функции в пълен размер, което допринася за развитието на чернодробна недостатъчност. Има няколко вида патологични състояния:

 1. Холестатичен. Често срещан тип, при който дистрофичните промени в хепатоцитите се случват на клетъчно ниво, провокират трайно метаболитно разстройство. Основната причина е хормоналната нестабилност по време на бременност.
 2. Дебел. Типично разрушаване на черния дроб, чийто механизъм се дължи на заместването на здрави чернодробни клетки с мастна тъкан. Задействащият механизъм е затлъстяване, злоупотреба с алкохол, нарушена ферментация и абсорбция на мастни киселини в резултат на бъбречна недостатъчност, ендокринни нарушения.

Последната ситуация често се проявява в агресивен ход. Острата чернодробна хепатоза представлява особена опасност за живота на жената и плода..

Остри стадии

Бързото развитие на болестта протича в няколко основни етапа:

 1. Преиктеричният етап е типичен за третия триместър на бременността, придружен от общо неразположение, гадене, сърбеж. Жените се притесняват от киселини, усещане за парене в хранопровода. Симптомите не се облекчават от антиациди и болкоуспокояващи.
 2. Иктерично. Развива се 1-1,5 седмици след преиктеричния стадий. Симптомите се усилват, повръща се смесено с кръв, присъединява се мътна слуз. Повтарящите се киселини стават постоянни.
 3. Терминален етап. Характеризира се с развитие на чернодробна недостатъчност поради затлъстяване на черния дроб. Последният етап е придружен от обилно повръщане, образуване на язвени и ерозивни огнища в хранопровода, стомашно-чревния тракт.

При тежки случаи на заболяването бременните жени се нуждаят от спешна хоспитализация с преждевременно раждане. Ако бременността само е провокирала промени в черния дроб, органът е леко променен по размер или не е променен, запазва функциите си, тогава жената се наблюдава в отделението по патология на бременните жени до самото раждане.

Хепатозата на бременните жени сериозно засяга здравето на жената и нероденото дете

Женското тяло е свръхчувствително към естроген - женския полов хормон, който се увеличава драстично по време на бременност. Хормоналната чувствителност води до холестаза - нарушение на изтичането на жлъчката. При тези условия рискът от вътрематочна смърт на плода се увеличава значително.

Признаци и прояви

Симптомите отразяват етапа на развитие на патологичния процес, зависят от възрастта на жената, наличието на многоплодна бременност и акушерската история. Началните стадии на заболяването не са изразени, симптомите съвпадат с обичайните по време на нормалния ход на бременността: киселини, повръщане, слабост, сънливост. Поради това жените рядко се оплакват от състоянието си, когато посещават лекар. Тогава първите дялащи усещания се появяват в дясната страна..

С напредването на заболяването жените се оплакват от затруднено преглъщане и болка, когато хранителната бучка преминава през хранопровода. В терминалния стадий на хепатоза дори топлата вода причинява обилно повръщане на кръв.

Иктеричният синдром се комбинира с портален хипертоничен синдром, усложнен от кръвоизливи по кожата, вътре в хепатобилиарната система. В кръвта нивото на алкалната фосфатаза се увеличава 10-12 пъти, повишават се показателите на билирубин, AST и ALT. Общ кръвен тест показва признаци на желязодефицитна анемия, левкоцитоза и тромбоцитопения.

Хепатоцитната дистрофия при хепатоза провокира замъгляване на съзнанието, което бързо се възстановява. Състоянието е различно от това, което се случва с хепатит. Болестта продължава до 8 седмици.

Смъртта на жена настъпва поради обилно кървене, преждевременно отлепване на плацентата. За да се предотвратят животозастрашаващи последици, се извършва спешна доставка.

Диагностика

Диагностиката на хепатоза при бременни жени включва следните дейности:

 • медицински преглед;
 • слушане на сърдечния ритъм на бебето;
 • ултразвуково изследване на черния дроб и коремните органи;
 • гастроскопия при болезнени киселини.

Ключовата роля в диагностиката на хепатозата остава с кръвен тест. Важни критерии за оценка на патологията са показателите за нивото на левкоцитите, билирубина, алкалната фосфатаза, ALT и AST, глюкозата, пикочната киселина. Повишените нива на креатинин, урея могат да показват бъбречна недостатъчност.

По време на бременност възможностите за инструментална диагностика са ограничени поради рисковете за плода, следователно, ако бременността бъде успешно разрешена, след раждане се преглежда жена с мастна хепатоза. При необходимост се прави чернодробна биопсия. Според резултатите от хистологията се отбелязва рязко увеличение на броя на увредените хепатоцити..

Хепатозата на бременните жени се разграничава от вирусен хепатит, чернодробна цироза, чернодробна недостатъчност с различен генезис. Не забравяйте да изключите острото възпаление на органите на хепатобилиарната система.

Потенциални рискове

Холестатичната хепатоза не представлява заплаха за живота, но съществено влияе върху състоянието на детето и жената

Рискът от усложнения е индивидуален и зависи от множество критерии. Хепатозата все още е животозастрашаващо състояние за бременна жена и неродено дете. В допълнение към смъртоносната заплаха има и други усложнения:

 • хронична фетална хипоксия и свързани неблагоприятни ефекти;
 • рискът от спонтанен аборт и преждевременно раждане;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • прекомерно заплитане с пъпната връв;
 • труден следродилен кръвоизлив.

Хепатозата на черния дроб на майката е трудна за бъдещото дете. Силното кислородно гладуване на плода води до необратими последици за здравето му, заплашва с ранна дълбока инвалидност. При ранно раждане детето се поставя в инкубатор за по-нататъшно кърмене под наблюдението на неонатолози.

Терапевтична тактика

Лечението се определя от формата на хепатоза. Ако тежкото състояние на жената е причинено от сериозно увреждане на черния дроб, тогава, независимо от гестационната възраст, се извършва спешно раждане. В тези условия говорим за спасяване на живота на родилката..

Като се има предвид, че холестатичната хепатоза е по-слабо изразена и не води до животозастрашаващи усложнения, лекарите препоръчват само наблюдение на жена. Ако лечението с лекарства е оправдано, тогава се предписват следните видове лекарства:

 • хепатопротектори;
 • антиоксиданти;
 • антиациди;
 • средство за подобряване на плацентарното кръвообращение.

При необходимост се предписва плазмафереза ​​- процедура за очистване на кръвта от токсини, метаболити, тежки метали. Не забравяйте да предписвате фолиева киселина, витамини от група В.

Промяна на диетата

Никоя терапия няма да бъде успешна при лечение, ако жената не спазва терапевтична диета. Диетата при хепатоза е насочена към намаляване на влиянието на агресивен хранителен фактор, намаляване на храносмилателното и чернодробното натоварване. Има редица основни изисквания в терапевтичната диета:

 • изключване на всякакви диети за отслабване, гладуване;
 • увеличаване на обема на протеините;
 • намаляване на количеството сол, мазнини, въглехидрати;
 • консумация на ястия с оптимален температурен режим;
 • готвене чрез варене, задушаване, печене;
 • частичен прием на храна, 5-6 подхода на ден, порции от не повече от 250 ml.

Диетата предписва изключване на кисели краставички, консерви, пушени меса, бързо хранене, подправки, люти и кисели подправки. Диетата трябва да се пълни с пресни зеленчуци и плодове. Обемът на консумираната течност на ден при липса на оток - 1,5-2 литра.

Прогнозата за хепатоза варира значително в зависимост от хода, симптомите и скоростта на патологичния процес. При прогресиращ ход прогнозата винаги е сериозна, заболяването изисква незабавна медицинска намеса.

Мастната хепатоза по време на бременност: причини, симптоми, лечение и диета

Тялото на бременна жена може да издържи на голямо натоварване, като работи за двама. Защитните свойства отслабват и органите и системите са принудени да функционират под стрес. Това води до факта, че тялото на бъдещата майка става уязвимо към болести. Подобно претоварване води до сериозни неизправности в работата на черния дроб. Следователно, хепатозата при бременни жени се развива доста често..

И така, какво е хепатоза на бременни жени? Това е заболяване, при което отслабеният хемопоетичен орган се атакува от мастните капчици и здравите клетки (хепатоцитите) умират (липохепатоза). Болестта се развива през последния триместър на бременността. Недохранването на чернодробната тъкан е придружено от влошаване на изтичането на жлъчката, тъй като тя става твърде дебела (холестатична хепатоза). В резултат на това се нарушава общия клетъчен метаболизъм.

При много жени бременността е била причината за развитието на патологията. Хепатоцитите са изключително чувствителни към хормона на бременността естроген. Ако хепатозата при бременни жени не се лекува, могат да възникнат опасни усложнения.

За какво ще разбера? Съдържанието на статията.

Защо хепатозата е опасна по време на бременност??

Ако болестта не се лекува, мастната тъкан се увеличава и клетките на черния дроб продължават да умират. Не е изненадващо, че напреднала форма на патология при бременни жени води до развитие на опасни, дори фатални усложнения..

Последици за майката:

 • увеличава се вероятността от преждевременно раждане;
 • кървенето се отваря след раждане;
 • острата мастна хепатоза на бременни жени води до смърт; ако се диагностицира този вид заболяване, се показва изкуствено прекъсване на бременността, за да се спаси жената от смърт.

Ако коригирате диетата, следвайте предписанията на лекаря, след края на следродилния период черният дроб ще се нормализира.

Причини за заболяването

Хепатозата по време на бременност се появява по редица причини, но рисковите фактори включват:

 1. Генетично предразположение. Ако някога най-близките роднини са били лекувани от хепатоза, тя ще се развие при бременна жена от по-младото поколение.
 2. Ако още преди бременността жената е имала проблеми с функционирането на черния дроб или наличие на хронични чернодробни патологии.
 3. Пристрастяването към холестерола от нездравословна храна натоварва вътрешните органи.
 4. Неправилно подбран витаминно-минерален комплекс е може би най-честата причина за развитието на патологията. Често взимайки средства за поддържане и пълно развитие на плода, една жена поставя тялото си под атака. За да предотвратите това, трябва да се консултирате с акушер-гинеколог, който ще избере лекарството и дозировката в съответствие с възрастта, телесното тегло на бъдещата майка.
 5. Лоши навици.

Симптоми на хепатоза при бременни жени

Тъй като заболяването не се появява веднага, това затруднява идентифицирането му в самото начало. Първо, бъдещата майка се чувства зле, оплаква се от сърбеж, обриви. Тези симптоми обаче често се дължат на физиологичната реакция на тялото на бременната жена..

За да диагностицирате заболяване на нулев или първи етап и да се предпазите от усложнения, трябва да се вслушате в своето благосъстояние и при наличие на провокиращи фактори да се консултирате с хепатолог.

С течение на времето патологията прогресира, капчиците мазнини, които заемат черния дроб, се увеличават и заемат големи огнища. Бързата смърт на орган се проявява в следните симптоми:

 1. Непоносим сърбеж на кожата, който започва в крайниците, долната част на корема, постепенно се издига по-високо.
 2. Загуба на интерес към храната, което не е изненадващо, защото бъдещата майка се притеснява от постоянно гадене, повръщане.
 3. Хронична умора.
 4. Тъпа "жилава" болка в десния хипохондриум.
 5. Дискомфорт в корема.
 6. Жълтеница.
 7. Изпражненията побеляват.
 8. Кафява урина.
 9. Кожата изсъхва, което води до образуване на обрив по тялото, бръчки по лицето.

Последици за плода

Бебето развива сериозни отклонения: твърде малко тегло, дихателни нарушения. Тези нарушения се случват, защото:

 • дишането на плода е затруднено поради нарушение на вътрематочното хранене (хипоксия);
 • се развива плацентарна недостатъчност, поради което се нарушава връзката между майката и детето;
 • по време на раждането детето се задушило.

Възможно е да се избегнат тежките последици от холестатичната хепатоза, ако патологията се лекува своевременно. Ако се открие ozhgb, детето умира.

Диагностика

Ключът към успешното лечение е точната, навременна диагноза. Въпреки това е много трудно да се разграничат симптомите на патологията от някои характеристики на тялото на бъдещата майка: гаденето и повръщането може да са признаци на късна токсикоза, а кожният обрив е просто алергична реакция.

Определянето на диагнозата се усложнява от факта, че най-ефективните техники за изследване (лапароскопия, биопсия, сканиране на органи) са неприемливи за бременни жени. Биохимията на кръвта дава изкривени показатели, което се дължи на промени в параметрите по време на бременност и не е възможно да се изследва черния дроб. Веднага щом се появят първите симптоми, жената трябва сама да се консултира с хепатолог. Лекарят незабавно ще предпише следните диагностични мерки:

 • кръвна биохимия, която позволява да се определи повишената концентрация на жлъчните пигменти.
 • Ултразвук на черния дроб и, ако е необходимо, на други коремни органи. Освен това, с холестатична хепатоза, черният дроб не е увеличен, само жлъчният мехур леко се увеличава в обем.

След прегледа лекарят може да определи вида, стадия на заболяването. Ако се установи изгаряне, се препоръчва спешно прекъсване на бременността.

Лечение и диета

За лечение на бременни жени не трябва да се използват лекарства, които могат да навредят на детето. Следователно, при холестатичната форма на заболяването се предписва симптоматична терапия, състояща се от:

 • хепатотропни лекарства, които спасяват хепатоцитите;
 • витамини, които облекчават умората.

Ако лечението не носи желания ефект, се предписва плазмафереза ​​(пречистване на кръвта).

Тъй като напредналата форма на хепатоза причинява следродилен кръвоизлив, който застрашава живота на жената, понякога раждането се отлага на по-ранна дата (обикновено от 37-та седмица).

Диетата при хепатоза на бременни жени е от терапевтично значение. Добре разработената диета помага да се справите с 0, 1 степен на патология. Правила за диета:

 1. Яжте частично, често, по едно и също време.
 2. Не преяждайте.
 3. Не яжте топла и студена храна.
 4. Елиминирайте храни с оцветители, аромати и други химически добавки.
 • мазни, солени, пушени, пържени;
 • какао, шоколад;
 • боб, гъби;
 • сладолед;
 • сладкиши, пресен хляб.
 • вчерашен или сушен хляб;
 • бисквити бисквити;
 • зеленчуци на пара или на фурна;
 • зеленчуци, зеленчукови салати;
 • нискомаслена риба или месо (варено или на пара);
 • нискомаслени запеканки от извара и заквасена сметана;
 • желе, мусове;
 • млечни супи;
 • малко сушени плодове.

За да съставите балансирано меню, първо трябва да се консултирате със специалист. Той също така ще избере необходимия витаминен комплекс.

Профилактика и прогноза

При остра мастна хепатоза (FHB) прогнозата е много лоша - изкуствено прекъсване на бременността, за да се спаси животът на жената. Холестатичната хепатоза е лесна за лечение и не води до развитие на опасни усложнения при майката и детето.

За да намалите вероятността от развитие на болестта по време на бременност, трябва:

 1. Откажете се от неправилното хранене, преминете към балансирана диета, отдавайки предпочитание на зеленчуци, плодове.
 2. Когато планирате бременност, подложете се на допълнителен преглед и завършете лечението на съществуващите патологии.
 3. Да откаже от лоши навици.
 4. Не се самолекувайте, като предписвате лекарства, които имат вредно въздействие върху черния дроб.

Хепатозата по време на бременност е опасност за бебето. Следователно е необходимо обжалване пред специалист при най-малкото съмнение за патология.

Как да облекчим възпалението на черния дроб у дома?

Абдоминален асцит: причини, видове, симптоми и лечение

Абдоминален асцит в онкологията на яйчниците

Правилното хранене при асцит в корема, пример за меню за една седмица

Парацентеза при асцит: показания, техника и усложнения

Холестатична и остра мастна хепатоза по време на бременност

Хепатозата по време на бременност е често срещано състояние, което засяга черния дроб на жената. Това заболяване не може да бъде пренебрегнато, тъй като черният дроб е най-важният човешки орган, който детоксикира и премахва токсините, остатъците от лекарства, метаболитните продукти, а също така участва в процесите на храносмилането.

За това, защо възниква хепатоза, колко е опасно за детето и майката и какво лечение се изисква, ще опишем по-долу.

Какво е това заболяване

Хепатозата е чернодробно увреждане, при което метаболитните процеси на чернодробните клетки се нарушават, което води до промяна в структурата на чернодробната тъкан и увеличаване на вискозитета на жлъчката, което влошава нейния отток. От стагнацията на жлъчката в черния дроб се появява сърбеж на кожата, храносмилането и усвояването на хранителните вещества в червата се влошават. Статистиката показва, че хепатозата се диагностицира при всяка пета бременна жена през третия триместър, рядко преди 28 седмици. При първата поява на симптоми на хепатоза е необходимо спешно да се консултирате със специалист, тъй като това е сериозно заболяване, което е опасно както за майката, така и за носенето на плода преди датата на падежа. Лекарят ще определи необходимостта от спешно раждане или необходимите тактики за лечение.

Симптоми на заболяването

Основният симптом на хепатоза при бременни жени е сърбеж, особено в областта на корема, краката и предмишниците. Ако не се лекува, сърбежът става непоносим и се разпространява по цялото тяло. То може да бъде толкова силно, че по тялото вече се появяват драскотини, понякога с признаци на инфекция. Сърбежът става особено интензивен през нощта, което пречи на нормалния сън и се превръща в причина за емоционален стрес на бременната жена. Сърбежът с хепатоза не изчезва от приемането на антихистамини, което е различно от алергичния сърбеж.

Също признаци на хепатоза при бременна жена са:

 1. Силен сърбеж на кожата;
 2. Пожълтяване на кожата, лигавиците и склерите, причинено от отделянето на билирубин в кръвта;
 3. Леко увеличение на размера на черния дроб;
 4. Гадене;
 5. Намален апетит;
 6. Повръщане;
 7. Изясняване на изпражненията;
 8. Потъмняване на цвета на урината;
 9. Намаляване на количеството жлъчка в червата и в резултат на това лошо храносмилане;
 10. Усещане за дискомфорт в десния хипохондриум;
 11. Бърза умора;

Важно! Когато се свързват с медицинско заведение с някои от симптомите, лекарите преди всичко изпращат бременна жена в инфекциозното отделение, подозирайки, че тя развива вирусен хепатит. Това може да забави диагностицирането на хепатоза и осигуряването на необходимата терапия, докато болестта напредва неумолимо..

Защо се появява патология

Основната причина за развитието на хепатоза при бременна жена е високата чувствителност на нормалните чернодробни клетки - хепатоцити към половите хормони, производството на които се увеличава по време на бременност.

Причините за хепатоза при носене на дете:

 • Наследствено предразположение;
 • Повишено натоварване на черния дроб;
 • Чернодробна недостатъчност при бременна жена;
 • Нерационален прием на витаминни и минерални препарати;
 • Неправилно хранене, без спазване на режима;

В риск са жените:

 • които имат анамнеза за предишни неуспешни бременности, завършили със спонтанен аборт или преждевременно раждане;
 • които преди това са приемали антибактериални лекарства;
 • използвали сте орални контрацептиви преди бременност;
 • които са имали тежка токсикоза в началото на бременността.

Видове хепатоза при бременни жени

Има 2 вида хепатоза по време на бременност:

 • холестатична хепатоза или интрахепатална холестаза на бременността;
 • остра мастна хепатоза (остър мастен черен дроб).

Холестатичната хепатоза при бременни жени е чернодробна дисфункция с невъзпалителен характер, при която жлъчката се сгъстява и става вискозна, настъпва хипотония на жлъчните пътища и нарушен транспорт на жлъчката. В резултат на това жлъчката се натрупва в хепатоцитите, чернодробните тубули и в подкожната тъкан, което провокира появата на специфични клинични симптоми на хепатоза: жълтеница, сърбеж, нарушена минерализация на костите и др. вирусен хепатит.

Етиологията на появата на холестатична хепатоза при бъдещи майки все още не е достатъчно проучена, а генетично предразположената чувствителност на чернодробните клетки и тубули към естроген се счита за основна причина за появата му..

Симптомите на холестатичната хепатоза изчезват безследно в рамките на една седмица след раждането, но връщането им се наблюдава по време на следващата бременност.

Остра мастна хепатоза по време на бременност

ФБР е най-тежката форма на хепатоза при бременни жени, характеризираща се с мастна дегенерация на нормални чернодробни клетки и развитие на тежка чернодробна недостатъчност. Първоначално това заболяване се характеризираше с почти 100% фатален изход за жената, но навременната диагноза и определянето на правилните тактики на лечение позволиха значително да се намалят смъртността на пациентите..

FGM е рядко състояние, с приблизително 1 от над 13 000 бременности. Предимно патологията се среща при първородни.

Развитието на остра мастна хепатоза протича в 3 етапа:

 1. Preicteric - започва в началото на 3-ия триместър, бременната развива слабост в тялото, гадене, сърбеж. Пациентът периодично се тревожи за киселини, които с времето стават по-силни и са придружени от усещане за парене в хранопровода при поглъщане на твърда храна или дори течност. Невъзможно е да се елиминира киселината с каквито и да било лекарства..
 2. Icteric - настъпва след 1-2 седмици, характеризира се с повишена киселини и гадене, появява се повръщане с хематин, усещането за парене в хранопровода също се увеличава.
 3. Последният етап започва 3-4 седмици след началото на заболяването. Пациентът развива чернодробна недостатъчност поради значителна мастна чернодробна функция.

Повръщане с кръв и изгаряне в хранопровода на бременна жена се появяват поради образуването на язви и множествени ерозии в горната част на стомашно-чревния тракт.

Диагностика на хепатоза

Въпреки изразената клинична картина на хепатоза, е трудно да се постави точна диагноза, тъй като палпацията е невъзможна поради увеличена матка, а лабораторните показатели по време на бременност имат свои собствени отклонения без заболяване.

По време на бременност са забранени диагностични методи като лапароскопия, пункционна биопсия и радионуклидни изследвания, които ви позволяват точно да определите патологията..

Развитието на холестатична хепатоза при бременна жена се доказва от следните показания за биохимичен и клиничен кръвен тест:

 • чернодробни ензими - кръвните аминотрансферази се повишават с 2-3 пъти;
 • левкоцитоза с изместване наляво;
 • ниски нива на хемоглобин;
 • повишен билирубин в кръвта;
 • тромбоцитопения.

Освен това може да се предпише ултразвук на черния дроб, анализ на урината, коагулограма.

Последици от хепатоза по време на бременност

Прогнозата за бременни жени с холестатична хепатоза може да бъде доста благоприятна и след раждането всички симптоми изчезват безследно. Но най-често има отрицателен ефект върху бременността и по-специално върху развитието на плода..

Последиците за детето могат да бъдат най-сериозни:

 • хипоксия (вътрематочно гладуване с кислород);
 • фетално-плацентарна недостатъчност;
 • рискът от асфиксия (задушаване) при преминаване през родовия канал;
 • преждевременно раждане.

Децата, родени преждевременно поради болест, имат ниско тегло, нарушения на дихателната и нервната система и изостават в развитието си, както психически, така и физически. Ето защо акушер-гинеколозите се опитват да поддържат бременността до 36 седмици, за да намалят вероятността от усложнения за бебето..

Резултатът за майката и детето при остра мастна чернодробна болест зависи от навременното разпознаване на заболяването и раждането, както и от съвършенството на интензивното лечение. Може да настъпи фетална смърт, което да доведе до развитие на дисеминирана вътресъдова коагулация (DIC). Жената започва да кърви (назално, вътрешно: маточно, стомашно-чревно), което може да причини смъртта й поради значителна загуба на кръв.

Лечение на заболяването

При остра мастна хепатоза единственото лечение е спешно раждане, независимо от гестационната възраст, тъй като преди всичко въпросът е за спасяването на живота на жената.

Ако холестатичната хепатоза по време на бременност не е много изразена, лекарите предпочитат да правят без лекарства, тъй като всякаква намеса по време на бременност е нежелана.

Лекарствата се предписват въз основа на тежестта на заболяването, в индивидуална доза.

 1. Хепатопротектори и холеретични лекарства - Hofitol, Gepabene, Heptral, Ursosan.
 2. Антиоксиданти и антиациди.
 3. Фолиева киселина, витамин В12 и токоферол.
 4. Лекарства за подобряване на маточно-плацентарната циркулация на кръвта - Actovegin, Curantil.

Те могат също да извършват плазмафереза ​​- процедура за отстраняване и пречистване на кръвта, последвана от трансфузия на пациента и програма за детоксикация за отстраняване на токсините от тялото.

Диета при хепатоза

Никоя терапия няма да бъде успешна при лечение без диета. За пациенти с хепатоза е показана така наречената диета No5, която се отличава със строгите си правила при избора на диетата.

Основните принципи на диетичната маса номер 5:

 • увеличете количеството храни, богати на протеини в диетата, намалете мазнините и въглехидратите до минимум;
 • фракционни ястия, 5-6 пъти на ден, на малки порции;
 • не можете да гладувате, както и да преяждате;
 • твърде топла или студена храна е забранена;
 • ястия на пара, оставете да къкри без масло, печете;
 • изберете постно месо, свинска мас и животински мазнини, по-добре е да не ядете;
 • пържени, мазни, пушени ястия и бързо хранене са строго забранени;
 • яжте млечни продукти без мазнини или с нисък процент от тях;
 • забранени са всякакви консерви, майонеза, кетчуп и други люти сосове;
 • ограничете количеството сол в ястията;
 • от зеленчуци са противопоказани: зеле, домати, киселец, спанак;
 • ограничете кафето и силния чай, можете да ги замените с цикория, билкови чайове и компоти от плодове и горски плодове.

Въпреки факта, че водещата причина за хепатоза е генетичен фактор, спазването на тези правила ще помогне за намаляване на риска от развитие на болестта:

 1. Вземете мултивитаминни комплекси само след консултация с лекар, който ще предпише необходимите витамини в индивидуална доза, след проучване на резултатите от лабораторни тестове.
 2. Пийте поне 2 литра чиста вода на ден.
 3. Балансирайте диетата си, като консумирате колкото се може повече пресни плодове и зеленчуци, откажете се от бързата храна.

Всичко, което трябва да знаете за холестатичната хепатоза по време на бременност

Чернодробната хепатоза е невъзпалително заболяване, което се основава на метаболитни нарушения в хепатоцитите (чернодробни клетки) и дистрофични промени в паренхима. Проявява се с пожълтяване на кожата, диспептичен синдром - подуване на корема, ранно засищане, стомашен дискомфорт, киселини, оригване. Хепатозата на бременните жени се диагностицира при всяка пета жена през третия триместър. За диагностика се предписва ултразвук на коремните органи, биохимичен кръвен тест.

За болестта

Холестатичната хепатоза на бременността се нарича още идиопатична или доброкачествена жълтеница на бременността. Това се дължи на факта, че болестта започва през втория триместър на раждането и изчезва безследно след раждането на детето..

Болестта е увреждане на чернодробните клетки, причинено от тяхната прекомерна чувствителност към естроген. Разпространението на патологията е 1-2%. Най-голям брой случаи са в Китай, Чили, Боливия и Северна Русия. Според ICD 10 болестта има код К 83.1.

Етиологично жълтеницата не е свързана със заболявания на жлъчния мехур, вирусен хепатит и други патологии на стомашно-чревния тракт. Среща се само при бременни жени поради повишаване на концентрацията на естроген преди раждането..

Форми


Има две основни форми на заболяването: холестатична хепатоза и мастна. Разликата се състои в веществото, натрупано в черния дроб..

Холестатичен

При холестатичната хепатоза черният дроб събира излишната жлъчка, която впоследствие не може да циркулира през жлъчните пътища, като по този начин се екскретира от тялото. Чернодробните клетки се унищожават, в резултат на което органът значително намалява по размер.

Мастна чернодробна хепатоза

Мастната хепатоза на черния дроб се характеризира с неспособността на този орган да разгражда мазнините. След това те се натрупват в чернодробните клетки. С активното запълване на хепатоцитите с мазнини може да възникне възпаление, което застрашава здравето на бъдещата майка и дете.

Класификация

Според тежестта на хода хепатозата се разделя на:

Лека степенСърбежът е малък, биохимичните параметри на кръвта са леко променени. Няма риск от прекъсване на бременността, така че жената спокойно се грижи за бременността и ражда здраво бебе.
Средна степенСърбежът е силно изразен, нивата на кръвната трансаминаза и холестерола са значително надвишени, функцията на нормалната хемопоеза намалява. На този етап възможността за развитие на плацентарна недостатъчност и забавяне на вътрематочния растеж е голяма..
Тежка степенВсички кръвни показатели се променят, коагулацията е значително намалена, храносмилателната функция е нарушена. Сърбежът е непоносим. При този курс съществува риск от вътрематочна фетална смърт, поради което се препоръчва прекъсване на бременността или ранно раждане.

Причини и патогенеза

До края причините за доброкачествената жълтеница при бременни жени остават неясни. Лекарите смятат, че наследствената свръхчувствителност към естроген играе основна роля. Също така, вероятността от патология се увеличава при тези жени, които са приемали хормонални контрацептивни лекарства преди бременността.

По този начин се разграничават следните провокиращи фактори:

 • Наследствена свръхчувствителност на чернодробните клетки към естроген.
 • Генетични заболявания, свързани с ензимен дефицит. В същото време се произвеждат твърде малко ензими, които допринасят за прехвърлянето на жлъчните компоненти от черния дроб към каналите..
 • Вродени метаболитни аномалии, при които се произвеждат атипични жлъчни киселини.

Следните фактори допринасят за появата на жълтеница:

 • Голямо количество жлъчка, постъпващо в кръвта.
 • Намалено усвояване на жлъчката в тънките черва.
 • Въздействието на жлъчката върху хепатоцитите, което води до интоксикация.

Прекомерната секреция на полови хормони стимулира до известна степен процеса на образуване на жлъчка и потиска нейната секреция. В резултат на това билирубинът се хвърля обратно в кръвта..

Традиционната медицина помага

Традиционните лечители дават своите съвети как да се избегнат неприятни прояви на хепатоза при бременни жени. На първо място, те препоръчват да се пие чай от шипка. Тази напитка премахва вредните вещества от тялото, подобрява функцията на черния дроб. За да го приготвите, трябва да излеете чаша вряща вода върху супена лъжица нарязани плодове. Течността се настоява най-малко един час, след което се филтрира. Препоръчва се да се пие по чаша два пъти на ден..

Сутрин можете да използвате бульон от градински чай. За да го приготвите, залейте лъжица сухи суровини с чаша вряща вода, оставете да се запари. След това бульонът трябва да се филтрира и охлади. Препоръчва се употребата на това лекарство веднъж дневно. За да направите бульона по-вкусен, можете да добавите лъжица мед.

Усложнения на бременността

С CGD жената има следните усложнения:

 1. Преждевременно раждане. Това се дължи на намаляване на производството на хормони от плода. Надбъбречните жлези на майката произвеждат увеличен брой хормони, които се трансформират в плацентата и се превръщат в екстрадиол. Какво причинява преждевременно раждане.
 2. Следродилен кръвоизлив. Факторите на съсирването се произвеждат само когато нивата на витамин К. са нормални. Този витамин се абсорбира в червата, ако човек има достатъчно жлъчни киселини. При CGD нивото им е намалено, така че има риск от кървене.

Последици от болестта

Когато се появят симптоми, бременните жени могат да ги отдадат на алергии и просто неразположение, което често се проявява в позицията. В такива случаи спешно посещение на лекар, разбира се, няма да се осъществи, жената смята, че ще толерира това преди планирания преглед. Междувременно резултатите от прогресиращо заболяване са много опасни, те могат да доведат до следните последици за детето и майката:

 • преждевременно раждане,
 • повишен кръвоизлив след раждането,
 • фетална хипоксия,
 • плацентарна недостатъчност.

При нормален ход на бременността раждането настъпва след 40 седмици. След потвърждаване на заболяването, лекарите съкращават този период, настоявайки за раждане на 38 седмици. Това е необходимо, за да се намалят рисковете за плода и майката..

Отрицателното въздействие на болестта за майката е слабо, след раждането болестта отстъпва. Но ако зачеването се случи отново, болестта отново ще се почувства. Но с усложнение на хода на хепатоза за бебе, всичко може да завърши много зле.

Хипоксията е липса на кислород за бебето. На първо място, мозъчните клетки страдат, това води до забавяне на развитието, увреждане на речевите функции. Можете да проследявате хипоксията въз основа на резултатите от CTG. Плацентарната недостатъчност засяга храненето на бебето, достъпа до вещества, необходими за развитието. Развиват се патологии на централната нервна система, нарушения във функционирането на бъбреците и черния дроб, сърцето.

Симптоми

Обикновено заболяването се проявява на 28-32 седмица от бременността. Първият признак, който се появява още преди жълтеница, е сърбеж по кожата. Може да се локализира по ръцете, корема и шията, а в тежки случаи става генерализиран. Сърбежът е толкова интензивен, че жената не може да понася и драска кожата си. Това е изпълнено с добавяне на бактериален компонент.

Жълтеницата е незадължителен симптом и се среща само при 10% от пациентите. Няма и болка. Освен сърбеж, жената има безсъние, нервност. При тежки случаи може да има киселини, оригване, лошо храносмилане, потъмняване на урината и обезцветяване на фекалиите.

Гледайте видео за сърбеж по време на бременност:

Диагностика

Диагнозата започва с вземане на анамнеза. Оказва се дали близките или самата жена са имали хепатоза при предишни бременности.

Също така е необходима информация за лекарствата, които бременната жена е използвала преди зачеването, а именно антибиотици, КОК. Важна е тенденцията към алергични реакции и стомашно-чревни заболявания..

Следващата стъпка е външен преглед. Жената има драскотини по кожата, жълтеникав оттенък на кожата и склерите. При палпация се палпира увеличен черен дроб..

Сред лабораторните методи най-информативна е биохимията на кръвта. С CGD се диагностицират следните:

 • Повишени нива на билирубин и на двете фракции.
 • Високи нива на холова киселина.
 • Повишени количества отделителни ензими.
 • Недостиг на витамин К.
 • Повишаване на нивото на алкална фосфатаза.

Ултразвукът на черния дроб разкрива следните промени: размерът на органа е по-голям от нормалното, ехогенността е в нормални граници, далакът не е променен, жлъчният мехур е увеличен.

Необходимо е да се разграничи холестазата на бременни жени от други заболявания, по-специално хепатит, цироза. За да направите това, вземете кръв за вирусни маркери, ако е необходимо, проведете ЯМР.

Също така, при остра хепатоза, хепатит има изразени храносмилателни разстройства, болка в дясната страна и пристъпи на гадене. При доброкачествена жълтеница тези признаци отсъстват..

В резултат на всички проучвания лекарят диагностицира: "Холестатична хепатоза на бременни жени с лека / умерена тежест".

Симптоми на остра хепатоза

Етап първиОбща слабост, постоянно нарастваща киселини, гадене, липса на апетит, сърбеж, болка в корема
Етап вториПостоянна киселини, повръщане с кръвни съсиреци. При диагностициране на храносмилателния канал с гастроскоп се забелязват повърхностни дефекти на епитела на стените на хранопровода; намаляване на размера на черния дроб
Трети етапВ резултат на фетална смърт настъпва тежко кървене от матката, носа, повръщане с кръв

Лечение

Терапията за жълтеница при бременни жени е насочена към предотвратяване на усложнения, а именно:

 1. Облекчаване на състоянието на жената.
 2. Минимизиране на заплахата от преждевременно раждане.
 3. Нормализиране на притока на кръв в плацентата.

За това се използват следните видове лечение:

 • Медикаментозна терапия.
 • Нелекарствени средства.

Лекарства

От лекарствата е разрешено на жената:

 • Хепатопротектори (хепабене, артишок, хофитол). Ако степента на CGD е лека, тогава е достатъчно да се приемат таблетки Hepabene, с умерена и тежка степен, Hofitol се прилага интравенозно.
 • Урсодезоксихолова киселина (Ursosan, Ursofalk). Курсът на лечение е 2-3 седмици..
 • Витамини Е, С. Започнете с капково, след това преминете към таблетки.
 • За свързване на жлъчните киселини в тънките черва се предписва Polypefan. Той е сорбент, премахва излишните токсини от тялото.

Немедикаментозно лечение

От нелекарствените средства ефективни са:

 • Хемосорбция.
 • Плазмафереза.

С помощта на тези процедури билирубинът и съединенията, провокиращи сърбеж, се отстраняват от тялото. Това лечение е показано при генерализиран сърбеж и постоянно нарастващо ниво на билирубин..

Лечението не може да се извършва с намален брой тромбоцити, протеини, заболявания на кръвта и стомашно-чревния тракт. Хирургичното лечение на CGD не е приложимо.

Диета

Също така е важно да се нормализира храненето на бременната жена. Количеството протеини и растителни храни в диетата трябва да се увеличи. Също така е необходимо да се изключат нездравословната храна: мазни, пържени, солени, пушени храни..

Не забравяйте да ядете риба и млечни продукти. По принцип менюто трябва да е със среднокалорично съдържание, балансирано по витамини и минерали..

Диетични препоръки

При лечението на остра хепатоза при бременни жени се обръща специално внимание на нормализирането на храненето. Играе не по-малко важна роля от лекарствената терапия. Пациентите се съветват да диетизират маса № 5 според Pevzner, насочена към намаляване на количеството мазнини и холестерол, като същевременно поддържа баланса на протеините и въглехидратите. Нежната диета помага да се улесни функцията на черния дроб.

Всички пържени и пушени храни са забранени. По-добре е да готвите на пара или да печете ястия във фурната, понякога да къкри. Желателно е да използвате постно месо и риба. Храненето трябва да е частично (до 4-5 хранения на ден). Трябва да се спазва и режимът на пиене. Препоръчително е да пиете до 2 литра чиста вода дневно. Продуктите трябва да се избират без химически добавки и оцветители..

Газираните напитки също са забранени. Можете да разнообразите ежедневното меню с помощта на сушени плодове, ядки. Храната трябва да бъде не само балансирана, но и здравословна. Диетата трябва да се спазва до раждането, за да се избегне рецидив.

Предотвратяване на усложнения и прогноза

Най-благоприятната прогноза за лечение е, когато доброкачествената жълтеница се прояви на 25-27 седмица и има лека или умерена тежест. Тогава лекарите имат достатъчно време да помогнат на жената и да предотвратят усложнения..

Превенцията се състои в навременното идентифициране на рисковите групи. Особено внимание се изисква за бъдещи майки, които са имали CGD в предишна бременност, които приемат естрогенни препарати и които имат стомашно-чревни заболявания. По време на раждането на детето трябва да се установи хранене и да се избягват антибиотици.

Особености на лечението на усложненията

Ако пациентът развие средна степен на заболяването, за да се предотвратят усложнения, е необходимо да се инжектира интравенозно:

 • Магнезиев сулфат.
 • Витамин Е и С,
 • Милдронат.
 • Разтвор на глюкоза и Actovegin.

По този начин се предотвратява феталната хипоксия. Важно е да продължите да приемате хепатопротектори след раждането. В ранния следродилен период се провежда и детоксикационна терапия с разтвори на магнезий, глюкоза и Mildonia, Vikasola.

Консултациите с други специалисти (специалист по инфекциозни болести, ендокринолог, алерголог) са посочени за:

 • Билирубин скочи 3 пъти.
 • Генерализиран интензивен сърбеж.
 • Тежки храносмилателни проблеми.

Бременната жена се нуждае от хоспитализация в следните случаи:

 • Значителни промени в биохимичната кръвна картина.
 • Повишен сърбеж при нормални кръвни изследвания.
 • Намиране на жена в риск от CGD.
 • Заплахата от преждевременно раждане.
 • Предполагаема хипоксия и забавяне на вътрематочния растеж.

Лечението се счита за ефективно, ако:

 • Симптомите на патологията изчезнаха, състоянието на бременната жена се подобри.
 • Кръвната картина е нормална.
 • Няма заплаха от прекъсване на бременността.

Определение

Хепатозата е едно от най-опасните чернодробни заболявания през периода на раждането. Характеризира се с нарушено храносмилане, разрушаване и влошаване на метаболизма в хепатоцитите. Черният дроб произвежда прекомерно количество жлъчка, не може да се справи с неутрализирането на вредни вещества, абсорбирани от червата.

Факторите за развитието на хепатоза при бременни жени са разнообразни. По време на физически преглед е трудно да се установи точната причина за развитието на болестта. Те могат да бъдат:

 • употребата на голям брой лекарства, особено мултивитамини;
 • генетична зависимост;
 • хормонални промени (специална реакция на черния дроб към хормона естроген);
 • дисфункция на ензимите, които пренасят жлъчката.

Острият мастен черен дроб на бременността е специална форма на хепатоцелуларна недостатъчност, която възниква като усложнение. Етиопатогенезата на това сериозно състояние все още е слабо разбрана, включително поради своята рядкост..

При нормални условия общото специфично тегло на мастните включвания в хепатоцитите (чернодробните клетки) не надвишава 5%, но в случай на развитие на AFH, то нараства до 13-19%.

Няма унифицирана класификация за OZHGB. Прието е обаче да се разграничава в такива форми:

 1. Остра мастна чернодробна болест;
 2. Интрахепатална холестаза;
 3. Прекомерно повръщане на бременни жени;
 4. Прееклампсия и HELLP синдром.

Тъй като това усложнение е неспецифично, в ICD-10 то се кодира едновременно в няколко заглавия:

 • O26.6;
 • К71.0;
 • К72.0 (1, 9);
 • K76.0.

Начин на доставка

Леката степен на патология ви позволява да носите дете до 40 седмици и да извършите естествено раждане. Ако се диагностицира тежка степен, болестта заплашва живота на детето, тогава раждането се призовава на 37 седмици. При средна степен и без заплаха за бебето се препоръчва доставка на 38 седмици.

Симптоми и последици от хепатоза при бременни жени

Реакцията на женското тяло към бременността може да бъде най-непредсказуемата. Никой не е изненадан от токсикоза, която обикновено се проявява през първите 12 седмици или гестоза, изострена през II-III триместър.

При спокойно и правилно отношение към подобни проблеми тези усложнения бързо се елиминират и след раждането малко жени ги помнят. Също толкова компетентен и балансиран подход се изисква от такова често явление при носене на дете като хепатоза на бременни жени. Какво е това и необходимо ли е да се борим с него?

 1. Чернодробна хепатоза: какво е това?
 2. Характеристики на потока
 3. Причини
 4. Симптоми на хепатоза при бременни жени
 5. Последици за детето
 6. Лечение на хепатоза при бременни жени
 7. Полезно видео
 8. Заключение

Чернодробна хепатоза: какво е това?

Сама по себе си хепатозата на черния дроб е мастна дегенерация на органа, проявяваща се чрез натрупване на мастни молекули в хепатоцитите (чернодробните клетки). Днес са известни 2 причини за такава чернодробна дисфункция: нарушение на метаболизма на мазнините и прекомерен прием на мазнини в тялото с храната..

Нарушаването на метаболитните процеси в организма може да бъде предизвикано от:

 • дефицит на животински протеини в диетата;
 • прекомерна консумация на мазни храни;
 • инфекциозни чернодробни заболявания;
 • злоупотребата с алкохол.

Последното, между другото, може да се счита за основна причина за по-чести случаи на тази патология при мъжете, отколкото при жените. Но защо се появява хепатоза по време на бременност??

Характеристики на потока

Колкото и странно да изглежда, но хепатозата е една от най-честите чернодробни дисфункции, които се наблюдават през II-III триместър на бременността. Дистрофичните трансформации в структурата на черния дроб са придружени от увеличаване на вискозитета на жлъчката и в резултат на това затруднението на нейния отток и общо нарушение на клетъчния метаболизъм. Смята се, че именно бременността се превръща в основен тласък за развитието на тази патология при някои жени..

Не повече от 2% от бременните жени страдат от хепатоза, което означава, че това не е единствената причина за патологията..

Етапи на чернодробна деградация при мастна хепатоза

Причини

Както се оказа, най-често причините за хепатоза при жени в положение се крият в следните фактори:

 • генетична предразположеност - тоест, ако майката или бабата на бременна жена са страдали от тази патология, това увеличава риска от развитието й при жена, която очаква дете;
 • наличието на чернодробни патологии в периода преди зачеването - тоест, ако жената е имала чернодробни проблеми преди бременността;
 • нерационалната употреба или неправилно подбран комплекс от витамини и минерали е доста често срещана причина за хепатоза при жени, които ревностно приемат витаминни комплекси;
 • влошаване на метаболизма на мастните киселини поради нарушение на диетата или преобладаване на мазни, пушени или пържени храни в диетата.

Симптоми на хепатоза при бременни жени

Какви са клиничните показатели за хепатоза при бременни жени??

Симптомите на чернодробна дисфункция са най-често изразени, най-поразителният от които е сърбеж по кожата. Обикновено започва от дланите или корема и се влошава след вземане на вана или душ. След това сърбежът се разпространява по краката, стъпалата и накрая обхваща цялата повърхност на тялото, провокирайки силно надраскване на кожата. Други симптоми:

 • сънливост, обща слабост, умора;
 • дискомфорт, тежест в корема;
 • гадене, повръщане (не е свързано със състояние на токсикоза, което обикновено изчезва по това време);
 • появата на киселини, намален апетит;
 • болезнена болка под дясното ребро;
 • зачервяване, лющене и суха кожа;
 • увеличаване на размера на жлъчния мехур;
 • от време на време - иктерични прояви.

Въпреки изразената тежест на хепатозата при жени в позиция, нейните симптоми трябва да се диференцират със сходни симптоми при алергични реакции, вирусен хепатит, както и при нарушения на нервната система.

Последици за детето

Засяга ли хепатозата по време на бременност плода? Несъмнено. Нещо повече, дори повече от самата бременна жена.

Ниското телесно тегло, дихателният дистрес и други забавяния в развитието могат да бъдат предизвикани от:

 • хипоксия (вътрематочно гладуване с кислород);
 • плацентарна недостатъчност;
 • задушаване по време на раждане.

Така че последиците за детето от хепатоза на бременни жени не са толкова ужасни, бъдещата майка ще трябва да премине курс на медицински процедури.

Лечение на хепатоза при бременни жени

И така, каква е целта за лечение на патология при бременни жени? Очевидно е не само подобряване на състоянието на бъдещата майка, но и поддържане на нормалния ход на бременността до оптималното време. За съжаление тази патология често се превръща в причина за преждевременно раждане, поради което при диагностициране на хепатоза при бременни жени лечението трябва да се извършва в болнична обстановка. Изборът на режим на лечение зависи от общото състояние на бъдещата родилка и тежестта на патологията.

ТежестТактика на лечение
ЛесноИзползването на витамини от група В, ентеросорбенти, хепатопротектори, антиоксиданти, диуретици (за отоци) и мембранни стабилизатори
Средно аритметичноИзползване на фолиева киселина (витамин В9), стабилизатори на маточно-плацентарната циркулация, облекчаване на сърбежа и детоксикация
ТежкаПровеждане на детоксикация, предотвратяване на кървене, плазмафереза

Незаменимо условие за успешното лечение на хепатоза при бременни жени е спазването от страна на жената на щадяща диета и правила за прием на храна:

 • фракционни ястия - на малки порции 4-6 пъти на ден;
 • храна в умерени количества (не преяждайте);
 • само здравословна храна (нищо пушено, пържено, консервирано, мазно и прекалено солено).

Полезно видео

Каква е опасността от мастна чернодробна хепатоза и кой е изложен на риск да я получи, вижте това видео: