Жената може да бъде носител на вируса на хепатит и да не го знае

Какво е вирусен хепатит

Това е чернодробно заболяване, причинено от вирус. Той попада в тялото чрез кръвта, наранените лигавици и кожата. Често симптомите остават незабелязани и болестта става хронична. Хепатит С по време на бременност се открива по време на рутинен скрининг за инфекции.

Вирусът HCV принадлежи към флавивирусите, съдържа рибонуклеинова киселина (РНК) в гените си. Периодът на развитие продължава от 7-8 седмици до шест месеца. Води до цироза на черния дроб и злокачествени тумори. Инфекцията не влияе върху честотата на мъртво раждане, спонтанен аборт и фетални аномалии. Не засяга функционирането на репродуктивните органи. Като се има предвид тежестта на заболяването при бременни жени, това увеличава риска от ранно раждане и ниско тегло при раждане.

Защо възниква

Инфектираните чернодробни клетки започват да произвеждат около 50 нови вируса на ден. Инфекциозният агент се намира в големи количества в кръвта. Телесните течности - слюнка, сперма, вагинално отделяне - съдържат малка концентрация. Има следните начини за проникване на вируси:

 • нарушение на правилата за използване на предмети за лична хигиена;
 • хирургия, кръвопреливане, хемодиализа, стоматология;
 • повторна употреба на замърсени спринцовки;
 • "Мръсни" инструменти за пиърсинг, татуировки;
 • секс с носител без презерватив.

Болестта не се разпространява във въздуха, обикновени ястия, прегръдки или ръкостискания. Ако партньорът има хепатит, съжителството с него е възможно, при спазване на мерки за безопасност.

При носителите на вируса бременността може да предизвика обостряне на процеса. Това се причинява от намаляване на имунитета: на първия етап имунната система в тялото на жената възприема детето като чужд протеин, следователно имунитетът се потиска естествено от хормони, така че плодът да не бъде отхвърлен.

Диагностика

Анализът за хепатит С е включен в списъка на диагностичните методи за бременност:

 • общи проби от кръв и урина;
 • кръвна биохимия;
 • анализ за антитела срещу HCV;
 • полимеразна верижна реакция - PCR;
 • ултразвуково изследване на храносмилателния тракт.

Хроничната форма дава положителен резултат от теста. Необходимо е редовно наблюдение на вирусното натоварване. Изследването се извършва три пъти по време на бременност. При тежки случаи, за да се определи степента на увреждане на черния дроб, става необходимо да се направи биопсия на тъканите. По този начин се определя вирусният щам за избора на подходящата терапия..

Анализът може да покаже положителен резултат, ако пациентът е имал инфекция по-рано. Тялото би могло да се справи с болестта при условие на въвеждането на малък брой микроорганизми и високо ниво на имунитет, но антителата остават в кръвта за дълго време. Ако има съмнение за инфекция при бременна жена, първият отговор може да бъде фалшиво положителен. Изследването се повтаря, често фактът на заразяване не се потвърждава.

Хепатит С по време на бременност изисква медицинско наблюдение

Как се проявява при бременни жени

Заразените дълго време не усещат никакви прояви върху себе си. И все пак около 20% от жените могат да получат следните симптоми:

 • чувство на умора, постоянна слабост;
 • намален апетит;
 • гадене, водещо до повръщане;
 • повишена телесна температура;
 • болка отстрани вдясно;
 • пожълтяване на склерата и кожата;
 • уголемяване на черния дроб и далака;
 • тъмна урина и светли изпражнения.

Някои имат болки в ставите, кожни обриви. Няколко фактора присъстват и при нормална бременност. В този случай се извършва диференциална диагноза с други чернодробни заболявания..

Ефект върху плода

При ниско вирусно натоварване не е нужно да се притеснявате за последиците за детето. Усложненията са редки при хронично заболяване. Ако антитела са били открити при бременна жена, но РНК не е била открита, бебето ще се роди здраво. Тестът за новородено за хепатит С няма да бъде надежден, тъй като антителата в кръвта му могат да бъдат на възраст до две години. Присъствието им не е признак на инфекция..

Инфекцията не се предава чрез мляко; бебетата могат да бъдат кърмени. Важно е мама да следи състоянието на зърната, да предотвратява появата на кървящи пукнатини. За да предотвратите инфекция, контролирайте появата на язви на устната лигавица на детето.

Ако една жена има повече от 2 милиона реплики, заплахата от инфекция на плода се увеличава. Вероятността е около 30%. Новороденото се счита за заразено, ако се открие вирусната РНК. Такова дете трябва да бъде постоянно наблюдавано..

Активните патологични процеси в черния дроб на майката увеличават риска от недохранване на плода. Остър чернодробен процес, вътрешно кървене от съдовете на стомашно-чревния тракт може да причини смърт на плода.

ХИВ носителите са изложени на повишен риск от инфекция.

Отрицателните последици за детето също са свързани с токсикоза, лоши навици, неправилно хранене на бъдещата майка, хиповитаминоза.

Ако тестът за хепатит С е положителен, е важно да се спазват всички препоръки на лекаря

Лечение на бременни жени

Първо открит фалшиво положителен тест не означава инфекция. След известно време лабораторният тест трябва да се повтори. Може би е имало просто грешка. В повечето случаи инфекцията не засяга гестационния процес и не изисква специфично лечение. Бременната жена се препоръчва да спазва диета, да приема витаминни комплекси.

Няма ваксина срещу вируса на хепатит С. Болестта е лечима, особено през първите месеци на бременността. Това са антивирусни средства интерферон, рибавирин. Лекарството има странични ефекти, те могат да повлияят неблагоприятно на детето. В тази връзка лечението се извършва само в краен случай, когато необходимостта от терапия при бременна жена надвишава заплахата за плода. Ако състоянието се е влошило рязко, появяват се симптоми на холестаза, необходимо е специфично лечение. Терапията се провежда в болнична обстановка. Лекарят избира най-безопасните лекарства. По правило това е курс на инжекции, базиран на урсодезоксихолова киселина. През целия гестационен период заразените пациенти се нуждаят от постоянно наблюдение, тъй като рискът от усложнения за нероденото бебе може да се увеличи.

Раждане с хепатит

Бебето може да се зарази, докато преминава през родовия канал на майката. Заразяването става при контакт с кръвта и секретите. Кървенето е особено опасно. При качествено управление на раждането от квалифицирани специалисти процесът протича без последствия за детето. Рискът от инфекция е по-малък от 4%.

Оперативната намеса в този смисъл не е превенция. Жената има право сама да избере метода на акушерството и обсъжда това с лекаря, водещ бременността. В други ситуации лекарят се ръководи от интересите на родилката. Спешно раждане чрез цезарово сечение се извършва, когато здравето на майката е лошо.

Превантивни действия

Преди планираната бременност е необходимо да се изследват за вирусен хепатит С и ХИВ. Необходимо е да се изключи възможно най-много контакт с кръв. Използвайте само продукти за лична хигиена. На тези обекти, в микроскопичните останки от биологичната течност, вирусът остава жизнеспособен в продължение на четири дни. Пробите трябва да се вземат и от съпруга. За татуиране и пиърсинг трябва да използвате само стерилен инструмент за еднократна употреба. За да предотвратите въвеждането на вируса, третирайте рана или абразия с антисептик, затворете я с гипс или специално лепило. Не забравяйте да използвате презерватив по време на полов акт, особено с нередовни партньори.

Ако се открие хепатит С, това не е изречение. Когато се сблъскате с проблем, не трябва да изпадате в паника и да се разстройвате. Много, след лечение и дори на фона на болестта, безопасно се носят и раждат деца. Възможна е успешна доставка при нисък вирусен товар в ремисия. Ако възникне тежко увреждане на черния дроб, може да възникне въпросът за прекъсване на бременността.

Хепатит С по време на бременност

Бременността и раждането е важен етап в живота на всяка жена. Какво да направите, ако труден период се влоши от такова сериозно заболяване като хепатит С?

Хепатит С е често срещан по време на бременност. Според статистиката на всеки тридесет родилки са заразени. При бременни жени патологията се открива въз основа на резултатите от тестовете за ХИВ и хепатит. Анализът за хепатит е признат за стандарт при регистрация за бременност.

Положителният резултат не е причина да изпадате в депресия. В медицината има много случаи, когато жени с диагноза носят и раждат здрави деца.

Днес ходът на заболяването по време на бременност е слабо разбран. Възможни последици:

 1. Аборт. Естествено или изкуствено.
 2. Раждането на недоносено бебе.
 3. Предаване на инфекция на бебето по време на раждане.
 4. Развитие на гестационен диабет при майката.

Хепатит С е вирусно чернодробно заболяване. Преобладаващият път на инфекция е хемолитичен. В ранните етапи е трудно да се идентифицира вирусен хепатит поради замъглена клинична картина. Симптомите на хепатит са подобни на тези при респираторна инфекция, често остават незабелязани и болестта се прелива в хронична форма.

Тази форма се счита за най-опасната и може да доведе до увреждане или смърт. Броят на заразените се увеличава ежегодно.

Според статистиката по-голям брой заразени хора са хора под 30-годишна възраст. Моментът на заразяване не може да се проследи, симптомите се появяват бавно.

Начини за предаване на инфекцията:

 1. Преливане на донорска кръв.
 2. Полов акт без бариерни контрацептиви.
 3. Използване на спринцовка след друг човек.
 4. Татуиране или пиърсинг.
 5. Извършване на работа, свързана с контакт с чужди биологични течности.
 6. Инфекция на бебето по време на раждане.
 1. Медицински работници в контакт със замърсени или биологични течности.
 2. Наркозависими.
 3. ХИВ-заразени.
 4. Пациенти с чернодробни заболявания.
 5. Пациенти, подложени на хемодиализа.
 6. Хора с асоциален начин на живот.

Симптоми

Болестта протича тайно. Много хора просто не забелязват симптомите. Последица: патологията става хронична, развиват се усложнения - цироза или рак. Болестта е опасна.

20% от пациентите се оплакват от слабост, лош апетит и гадене. Болката в черния дроб се счита за специфичен симптом. Рядко болки в ставите или кожни обриви.

Диагноза

При родилки жени патологията се открива при регистрация за бременност в антенатална клиника, по време на стандартни тестове. UAC се предава първо.

За да се разпознае болестта, се извършват изследвания:

 1. Анализ за специфични антитела.
 2. Билирубинът, AlAt и AsAt се определят в кръвта.
 3. Полимеразна верижна реакция (PCR).
 4. Ултразвук на черния дроб.
 5. Биопсия.

По време на бременност изследването се провежда 3 пъти. Ако тестовете са положителни, това може да означава, че:

 1. В миналото пациентът е имал заболяване. Тоест тялото се е справило самостоятелно с вируса. Няма информация защо някои пациенти се справят сами с инфекцията, докато други не..
 2. Пациентът има хроничен хепатит. След това се провеждат тестове за изясняване на тежестта на заболяването..
 3. Възможно е да има ситуации на грешка, тоест фалшиво положителен резултат. След това повторете изследването.

Характеристики по време на бременност

Ако бременна жена е диагностицирана с хепатит, на нея се отделя повишено внимание поради вероятността от естествено прекъсване на бременността или развитието на фетална хипоксия. Рискът от кървене се увеличава.

Гинеколог наблюдава болен пациент заедно със специалист по инфекциозни болести. Възможността за заразяване на дете по време на бременност и по време на раждане е 5%. Няма 100% сигурност, че болестта няма да се предаде на плода. Цезарово сечение не дава здравни гаранции.

Възможно е предаване на инфекция от майка на дете:

 1. По време на раждането, ако кръвта на майката попадне в тялото на бебето.
 2. По време на обработката на пъпната връв. Ако спазвате всички правила, рискът от такава инфекция е минимален..
 3. При кърмене, ако има наранявания на зърната.

След раждането кръвта на бебето се изследва за наличие на вируса на 1, 3, 6 месеца. В продължение на година и половина в кръвта могат да присъстват антитела срещу хепатит, които детето получава от майката. Това не е признак на инфекция..

Ако бебето е диагностицирано с болест, то е под наблюдението на педиатър и специалист по инфекциозни болести. Кърменето не е забранено, по този начин вирусът не се предава.

Форми на хепатит

Има остри и хронични форми на хепатит. Последното продължава повече от половин година. Болестта често се открива в тази форма. Хроничният хепатит е малко опасен за плода, тъй като не причинява нарушения в развитието.

С тази форма е позволено да забременеете, тъй като шансовете за раждане на дете без патологии са големи. При наличие на хепатит са възможни преждевременно раждане и забавяне на растежа на бебето. Ако се развие чернодробна недостатъчност, има шанс за мъртвородено бебе.

Когато се диагностицира острата форма, бременната жена се изпраща в инфекциозното отделение, където лекарите я наблюдават. В този случай вероятността от вътрематочна инфекция на плода е минимална..

Характеристики на хепатит по време на бременност

Инкубационният период е 8 седмици, понякога до 20 седмици. Обикновено заболяването протича безсимптомно и поради това е трудно за диагностициране.

Има 3 етапа:

 • Остър.
 • Латентно.
 • Хронична.

Острият протича безсимптомно. Следователно той успява да се превърне в хроничен, преди да бъде открита болестта. Латентното не трае дълго и се превръща в преход в хроничен стадий.

При хроничната форма се наблюдават тежки патологии. Поради това се счита за опасно. По време на бременността устойчивостта на защитните сили на организма е ниска, така че 90% от случаите преминават в хронична форма.

Жената може да се зарази, докато вече е бременна. В същото време болестта протича изключително бързо. Настъпва бързо разрушаване на черния дроб, което се отразява негативно на детето. Лекарят препоръчва ранен аборт, когато вирусът е в активна фаза.

Бременна жена с диагноза хепатит трябва да държи теглото си под контрол. Натрупването на много килограми увеличава шанса за развитие на гестационен диабет..

Раждане с хепатит С

В акушерската практика се води статистика за ражданията с хепатит С при жените. Но досега лекарите не са стигнали до консенсус, тъй като възможността за заразяване продължава както при естествено раждане, така и при изкуствено раждане. В Руската федерация заразените жени избират метода сами. В същото време лекарите обясняват възможните последици и рискове..

Ще се направи цезарово сечение, ако майката има лоши чернодробни тестове. Често начинът на раждане зависи от здравето на жената..

Инфекция може да възникне от кръвта на майката по време на преминаването на плода през родовия канал. Когато медицинският персонал е запознат със ситуацията, рискът от инфекция не надвишава 4%.

Възможни са усложнения по време на раждане:

 1. Ранен дренаж.
 2. Ниска трудова активност.
 3. Прееклампсия.

Вирусният хепатит не е противопоказание за зачеване и раждане. Ако родилката е диагностицирана с такава диагноза, е необходимо стриктно да се спазват изискванията на лекарите и да се подлагат на редовни медицински прегледи..

На въпроса "Възможно ли е да се роди с диагноза хепатит С?" лекарите казват „да“. Тъй като вероятността да се роди здраво бебе е голяма.

Хепатит С при съпруга

При наличие на вирус в тялото на мъжа способността за оплождане не е нарушена. В спермата вирусът се намира в малки количества. Ако партньорът е здрав, има малък шанс да предаде болестта на детето. Една жена може да забременее по естествен път.

Ако хепатитът е в активна фаза, е необходимо да се прочистят сперматозоидите и да се извърши изкуствено осеменяване, за да не се зарази бъдещата майка. Тази процедура се извършва, ако мъж вече е успял да зарази жена..

Ако някой от родителите е болен, последиците за детето са възможни:

 • Развитие на хипоксия.
 • Преждевременно раждане.
 • Застой на жлъчката при дете.
 • Малко бебе тегло.

Човек с хепатит може да има деца. Лекарите наблюдават подобни случаи с повишено внимание. Рискът от инфекция за майка и бебе се увеличава, ако вирусът е в активна фаза. Болестта не се счита за наследствена. Следователно генетично не е възможно да се предаде патология на плода, детето може да се роди здраво.

Ако съпругът е диагностициран с болест, лекарите не могат да забранят на жената да ражда. Когато хепатит в острата фаза се открие при жена, специалистите отказват да извършват изкуствено осеменяване. Тъй като имате нужда от курс на хормонални лекарства, които дават допълнително натоварване на черния дроб.

Фактори, които увеличават риска от инфекция при дете

Ако съпругът е болен и партньорът е здрав, е необходима консултация с лекар преди зачеването на дете. Лекарят изпраща двойката за биохимични изследвания и PCR. Според резултатите от проучването специалистът препоръчва метод на зачеване. При ниско съдържание на вируси при мъжа, зачеването е възможно по естествен път.

Рискът от фетална инфекция е висок, ако:

 1. Вирусът се намира в сперма в големи количества.
 2. Мъжът е диагностициран с други заболявания, предавани по полов път.
 3. Генитална травма.

Ако има поне една от точките, лекарите не препоръчват да забременявате сами.

IVF процедура

Ако хепатитът е открит при съпруга, често единственият начин да има здрави деца е да се подложи на изкуствено осеменяване. Ако се открие остър стадий, на мъжа се препоръчва да се подложи на антивирусно лечение.

IVF не се прави, когато:

 1. Партньорът има наследствени заболявания, предавани генетично.
 2. Ракови тумори.
 3. Венерически патологии.

Процедурата не представлява опасност за майката и детето и е безболезнена. Ако успее, жената се наблюдава от хепатолог и специалист по инфекциозни заболявания. След раждането кръвта на бебето се изследва за антитела към вируса.

Лечение

Няма ваксина срещу хепатит С. Но инфекцията, забелязана навреме, може да бъде елиминирана без усложнения за детето. Провежда се комплексна терапия. Тя се основава на лекарства с антивирусен ефект. При лечението се използват рибавирин и интерферон.

 1. Рибавирин. Антивирусно синтетично лекарство. С широк спектър от ефекти. Селективно потиска отделните връзки на вирусната репродукция, без да нарушава жизнената активност на клетките на микроорганизмите. Бионаличността е 45%.
 2. Интерферон. Има антивирусен, антимикробен и имуномодулиращ ефект. Използва се за лечение на остър и хроничен хепатит С.

Според последните изследвания терапията има отрицателен ефект върху бременността. Не се препоръчва лечение по време на бременността. Следователно по време на бременност терапията се спира или не започва..

Понякога лекарите трябва да провеждат специфично лечение, тъй като пациентът развива ярки симптоми на холестаза и състоянието се влошава. Подобни ситуации са рядкост при една на всеки 20 родилки.

Ако има нужда от терапия, специалистите се опитват да предписват лекарства с минимум странични ефекти за жената и плода. Поради това често се използват инжекции на базата на урсодезоксихолева киселина.

По време на терапията заплахата от прекъсване на бременността се увеличава. Причините за лечението трябва да са силни. Тя е насочена към запазване на плода.

По време на лечението с Рибавирин и в продължение на 7 месеца след прекратяване, небременните жени и мъжете трябва да използват ефективни методи за контрацепция. Жените правят тест за бременност на всеки 4 месеца.

Провежда се и симптоматично лечение. За прояви, подобни на респираторна инфекция, се предписват нестероидни противовъзпалителни лекарства. Сърбежът и обривът се лекуват с кортикостероидни или цинкови мехлеми.

Планиране на бременност след курс на терапия

След преминаване на терапия, не се препоръчва да забременеете в продължение на три години, в посочения момент рискът от рецидив се увеличава. Фактори, влияещи на гратисния период:

 1. HCV тип.
 2. Тежестта на заболяването.
 3. Статус на имунитет.

Зачеването ще трябва да бъде отложено, ако партньорът е диагностициран с болестта. След преминаване на терапия и двамата партньори се подлагат на цялостен медицински преглед. При липса на вирус в кръвта, зачеването е допустимо да не се отлага.

Прогноза

Бременността с вирусна инфекция представлява риск за майката и плода. Успешен труд е възможен, когато чернодробната функция не е сериозно нарушена.

За да се предотвратят подобни ситуации, се препоръчва да се извърши цялостен преглед преди зачеването..

Предпазни мерки

 1. Когато планирате зачеването, подложете се на преглед. Включително тестването за хепатит. Избягвайте контакт с биоматериали на други хора.
 2. Не използвайте споделени обекти.
 3. Манипулациите, при които се получава увреждане на кожата, трябва да се извършват със стерилни инструменти.
 4. Дезинфекцирайте и защитете получените рани или порязвания с медицинско лепило или гипс.

Когато се диагностицира с хепатит, не изпадайте в депресия. Според статистиката много заразени са се възстановили успешно и са родили здраво дете..

По време на планирането на бременността и двамата партньори трябва да се подложат на медицински преглед, дори ако няма безпокойство.

Хепатит по време на бременност

Хепатит А

По време на бременността жените са по-уязвими към вирусни инфекции, включително хепатит А. Как можете да го получите и какъв ефект има върху бременността?

Според някои съобщения бременните жени са 5 пъти по-застрашени от заразяване с различни инфекциозни заболявания, отколкото небременните жени. Това е причинено, първо, от общо намаляване на имунитета, което е предпоставка за носене на плод. На второ място, в случай на вирусен хепатит, заболяването може да протече в по-тежка форма, тъй като тялото на бременна жена (включително черния дроб) вече изпитва повишено натоварване.

Острият вирусен хепатит по време на бременност е заболяване, чийто основен симптом е жълтеница, т.е. жълто оцветяване на кожата и лигавиците, което е свързано с увеличаване на кръвта на жлъчния пигмент билирубин.

Също така, обща черта на тази група заболявания е развитието на възпалително увреждане на чернодробните клетки - хепатоцити, което води до чернодробни дисфункции с различна тежест.

Има няколко вида вирусен хепатит - хепатит A (HAV), B (HBV), C (HCV), D (IOP) и E (HE). Те се различават по: механизми на предаване и развитие на възпалителния процес в черния дроб; симптоми; способността да премине в хронично състояние и, което е особено важно за акушер-гинеколозите, степента на неблагоприятно въздействие върху бременността, раждането и състоянието на детето.

Хепатит А

Вирусният хепатит А (синоними - болест на Боткин, жълтеница) е инфекциозно чернодробно заболяване, причинено от вируса на хепатит А (HAV), което почти никога не става хронично и оставя имунитет за цял живот след заболяването.

Начини за заразяване с хепатит А

Източникът на инфекцията е болен човек, заразен с вируса на хепатит А. Нещо повече, пациентът е най-заразен в края на инкубационния период и преиктеричния стадий на заболяването, когато самият той дори не може да подозира, че има заболяването.

Типичните пътища на предаване на инфекцията са фекално-орални (тъй като концентрацията на вируса е най-висока в изпражненията на пациента), вода, храна и домакинство за контакт.

Заразяването става чрез докосване на домакински предмети, замърсени със заразени частици (съдове, прибори за хранене, дръжки на вратите) и консумация на храна или вода, съдържащи вируса на хепатит А.

Хепатитът по време на бременност често се нарича "болест на мръсните ръце", тъй като най-често се развива в нарушение на санитарно-хигиенните стандарти: когато ръцете се измиват нередовно, некипнато мляко и вода, немити зеленчуци и плодове и т.н..

Симптоми на хепатит А.

По време на заболяването се разграничават 4 периода:

 • инкубация (от момента на заразяване до развитието на симптомите);
 • продромален (или преиктеричен);
 • период на разгара на болестта (иктеричен);
 • възстановителен период.

Средният инкубационен период е от 2 до 6 седмици. На този етап няма очевидни прояви на заболяването, но пациентът вече може да представлява опасност за другите по отношение на разпространението на инфекцията.

Антиктеричният период продължава от 5 до 7 дни. Този стадий на заболяването се характеризира с обща слабост, главоболие, болки в тялото, треска, сърбеж по кожата, както и гадене, повръщане, загуба на апетит, разхлабени изпражнения, болка в десния хипохондриум.

Отличителна черта на вирусния хепатит А по време на бременност е значително подобрение в благосъстоянието на пациента след появата на жълтеница, когато кожата и лигавиците (в устната кухина, бялото на очите - склерата и др.) Пожълтяват.

Жълтеницата е придружена от обезцветяване на изпражненията - става сиво и потъмняване на урината, което става "бирен цвят".

В случай на тежко протичане на хепатит А, типичните симптоми са придружени от признаци на нарушена коагулация на кръвта - кървене от носа, гингивално кървене и др..

От момента, в който се появи жълтеница, пациентът вече не е източник на инфекция и не може да я предаде на други. Средната продължителност на иктеричния период е 1-3 седмици.

По време на възстановителния период състоянието на пациента постепенно се подобрява, лабораторните параметри достигат нормални стойности (биохимични параметри на чернодробно увреждане - билирубин, чернодробни ензими ALT и AST, чернодробни функционални тестове и др.).

Съществуват и аниктерични варианти на хепатит А по време на бременност, при които се наблюдават всички клинични и лабораторни прояви на хепатит, с изключение на самата жълтеница, което усложнява навременната диагноза на заболяването и увеличава риска от инфекция на други.

Диагностика на хепатит А

Точната и навременна диагноза на хепатит А по време на бременност е от особено значение, тъй като симптомите на заболяването (особено в преиктеричния стадий) могат да бъдат интерпретирани от лекаря като прояви на обостряне на хроничен гастрит, ранна токсикоза на бременни жени, холестатична хепатоза (усложнения, които се развиват по време на бременност в резултат на влиянието на естрогенните хормони, това състояние се характеризира със сърбеж и жълтеница), грип, хранително отравяне.

Само въз основа на клинични признаци е невъзможно да се установи видът на хепатита (A, B, C и др.) И диагнозата на вида патоген на вирусен хепатит при бременни жени е много важна, тъй като тактиката на бременността и раждането зависи от това..

Следователно, наред с оценката на симптомите на хепатит по време на бременност и събирането на епидемиологична анамнеза (необходима за идентифициране на всички възможни източници на инфекция и лица в контакт с пациента), лабораторната диагностика е от особено значение..

За установяване на диагнозата се предписват общ кръвен тест, биохимичен кръвен тест, коагулограма (за изясняване на нарушения в системата за кръвосъсирване), общ тест на урината, както и тестове за откриване и определяне на вида на вируса на хепатит в кръвта на пациента.

Най-голямо количество информация може да се получи от биохимичен кръвен тест. При вирусен хепатит по време на бременност се наблюдава повишаване нивото на чернодробните ензими - ALT и AST, което показва увреждане на чернодробните клетки, повишаване на билирубина. Също така при биохимичния анализ количеството протеин ще бъде намалено в резултат на нарушение на синтезиращата протеина функция на черния дроб..

За изясняване на вида на патогена на хепатита се използват имунологични методи за изследване, които помагат за откриване на антитела срещу вируса на хепатит А. Определят се антитела от клас М (анти-HAV IgM), които се появяват в кръвта на пациента след 30 дни от момента на заразяването и изчезват след 6-8 месеца. и клас G (анти-HAV IgG), които се появяват в кръвта по-късно от IgM, но продължават да съществуват до живот, като доказателство за предишен хепатит А.

Лечение на хепатит А.

Ако се открие жълтеница, бременна жена трябва да бъде приета в инфекциозна болница.

Курсът на вирусен хепатит А обикновено е благоприятен. Този тип хепатит не става хроничен и пациентът не образува носител на вируса. Болестта на Боткин е самолечителна инфекция, така че няма нужда да се използва някаква специфична антивирусна терапия.

Основата за лечение на хепатит А е създаването на терапевтичен и защитен режим, т.е. оптимални условия на живот и хранене, ограничаващи всякакъв емоционален и физически стрес, което допринася за най-бързото възстановяване на всички нарушени функции на тялото.

Диетата е от особено значение. В диетата на бременна пациентка трябва да има достатъчно количество протеини и въглехидрати, необходимо е да се изключат храни, които имат неблагоприятно въздействие върху черния дроб (алкохол, мазни, пържени, осолени, пушени, мариновани и др.).

При тежка интоксикация (тежка слабост, загуба на апетит и др.), Прекомерно повръщане, водещо до дехидратация на тялото, се предписва инфузионна терапия - ФИЗИОЛОГИЧЕН РЕШЕНИЕ, НОРМОФУНДИН, СТЕРОФУНДИН, ГЛЮКОЗЕН РАЗТВОР С АСКОРБИН.

По време на възстановителния период се предписват хепатопротектори - лекарства, които спомагат за възстановяването на чернодробните клетки и подобряват неговата функция, както и холеретични агенти.

Средната продължителност на стационарното лечение е 2-4 седмици.

Хепатит: бременност и раждане


Вирусният хепатит А по време на бременност увеличава риска от усложнения като:

 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • плацентарна недостатъчност - отклонение, при което се нарушава нормалното функциониране на плацентата, което води до недостатъчно снабдяване на плода с кислород и необходими хранителни вещества, което води до развитие на вътрематочна хипоксия;
 • преждевременно отделяне на нормално разположена плацента. Това е сериозно усложнение, при което отделянето на плацентата от маточната стена се случва преди раждането на бебето, което води до вътрематочно кървене, остра фетална хипоксия, развитие на хеморагичен шок (т.е. състояние, свързано със значителна загуба на кръв).

По време на раждане и в следродилния период, в някои случаи е възможно да се развият:

 • остра фетална хипоксия, която продължава комплекс от патологични нарушения, свързани с образуването на плацентарна недостатъчност по време на бременност;
 • кървене поради нарушения на съсирването на кръвта;
 • възпалителни заболявания в следродилния период (най-честият от които е следродилен ендометрит - възпаление на маточната лигавица).

Дете, родено от майка, претърпяла жълтеница по време на бременност, се ражда здраво - не се изискват допълнителни превантивни мерки, за да се предотврати заразяването на бебето с вируса на хепатит по време на бременност.

Управление на бременността и раждането

Трудовата дейност, която се развива в острата фаза на хепатит А, може да доведе до влошаване на състоянието на бременната жена, тъй като раждането е стресиращо за организма (има болка и значителни физически натоварвания и загуба на кръв, което е неизбежно, когато плацентата се отдели от маточната стена) и следователно, с развитието на заплахата от прекъсване на бременността или със заболяване в срок, близък до доносен, те се опитват да удължат (удължат) бременността, докато острата фаза на заболяването отшуми. За това се предписват лекарства, които отслабват контрактилитета на матката (GINIPRAL, MAGNESIA, спазмолитици).

Независимо от това, ако редовното раждане се развие в острия стадий на вирусен хепатит А, в по-голямата част от случаите могат да се избегнат сериозни последици..

С развитието на вирусен хепатит А по време на бременност се предотвратява и лекува плацентарна недостатъчност. За това се предписват витамини и агенти, които подобряват кръвообращението и обмена между тялото на майката и плода..

В случай на развитие на труда на фона на жълтеница, трудът се извършва, като се вземат предвид следните важни характеристики:

За доставка, пациент с остър вирусен хепатит А се изпраща в наблюдателното отделение на родилния дом или в родилния дом на инфекциозната болница.

Дори ако бременността, при която се е развила раждането, е доносена или близка до доносената, раждането се извършва като преждевременно. Тази тактика се дължи на факта, че всички принципи за провеждане на такова раждане са насочени към осигуряване на най-нежното, нежно раждане за плода..

Като се има предвид, че по време на раждането рискът от вътрематочна фетална хипоксия се увеличава значително, по време на раждането се извършва внимателно проследяване на състоянието на детето чрез метода на кардиотокографията (CTG е метод, който регистрира сърдечната дейност на плода, по промените на които е възможно да се прецени наличието или отсъствието на хипоксия) и също се предписват лекарства за профилактика на фетална хипоксия.

Наличието на хепатит А не е индикация за цезарово сечение. В тази ситуация вагиналното раждане е най-добрият метод за раждане. Ако обаче има убедителна индикация, бързата доставка не е противопоказана. Показанията за цезарово сечение не се различават от общоприетите в акушерската практика.

Като се има предвид честото развитие на следродилен кръвоизлив, се извършва внимателна профилактика на това опасно усложнение, за което родилката се инжектира със средства, които подобряват контрактилитета на матката. При наличие на признаци на нарушения на съсирването на кръвта, без да се чака развитието на кървене, лекарите предписват лекарства за коригиране на установените нарушения (например, СВЕЖА ЗАМРАЗЕНА ПЛАЗМА, съдържаща най-важните фактори на съсирването на кръвта).

Тъй като от момента, в който се развие иктеричната фаза, бъдещата майка не е заразна за другите, новородено от майка с вирусен хепатит А не се нуждае от изолация от други деца, тъй като също не представлява опасност по отношение на инфекция на други новородени с болестта на Боткин.

Профилактика на хепатит А инфекция

Основните мерки за профилактика на вирусен хепатит А трябва да бъдат насочени към потискане на фекално-оралния механизъм на предаване на тази инфекция. Необходимо е да се спазват правилата за лична хигиена: измийте добре ръцете си преди ядене (след използване на тоалетната и прибиране у дома от улицата), кухненски и трапезни прибори, зеленчуци и плодове.

Като се има предвид, че един от основните пътища на заразяване с хепатит А е водата, важна превантивна мярка е използването само на качествена вода - варена (вари се поне 3 минути от момента на кипене) или бутилирана.

Важна превантивна мярка е изключването на контакт с пациент с вирусен хепатит А, въпреки че на практика това е доста трудно за изпълнение, тъй като болният е опасен за другите по време на инкубационния и преиктеричния период, когато е изключително трудно да се постави правилната диагноза.

Ако бъдещата майка все още е имала контакт с носителя на инфекцията, независимо от продължителността на бременността, ИМУНОГЛОБУЛИН се инжектира интрамускулно, за да се предотврати заболяването - лекарство, направено от човешка кръв, съдържащо готови антитела срещу хепатит А, което може да предотврати или значително да облекчи клиничните прояви заболявания.

Ако бременна жена има положителен IgG (антитела от клас G) в кръвта си, не е необходимо да се предписва ИМУНОГЛОБУЛИН срещу хепатит А, тъй като това показва, че жената вече е имала жълтеница и е имунизирана срещу това заболяване.

Така че, ако следвате простите предпазни правила, е напълно възможно да избегнете заразяване с вирусен хепатит А. Ако инфекцията все пак се случи, има съвременни ефективни методи за лечение, които не позволяват развитието на неблагоприятни последици за здравето на майката и плода..

Каква е особеността на бременността с хепатит А и Е?

Препоръки:

 • Отделение по анестезиология и реанимация
 • Ракови метастази
 • Химиотерапия
 • Хоспис за пациенти с рак
 • Имунотерапия в платения онкологичен център Медицина 24/7
 • КТ изследвания
 • ЯМР изследвания

Непременно всички бременни жени се тестват за наличие на антитела към всички известни хепатити. Носителите на вируси се хоспитализират само в специализирани отделения на инфекциозни болници или специализирани родилни болници. Преди бременността е необходимо да се ваксинирате срещу хепатит, А и В, ако такъв не е бил преди това. Прекъсването на бременността при всеки остър хепатит е забранено поради изключително голямата вероятност от усложнения за здравето и животозастрашаващи.

Хепатит А и бременност

Може би този вариант на хепатит е един от най-лесно поносимите, така че инфекцията по време на бременност е, разбира се, опасна, но определено не е ужас-ужас. Вирусният хепатит А (HAV) се отнася до ентерално - чревен, тъй като инфекцията с вируса на хепатит А се получава от мръсни ръце, върху които патогенът, пуснат на бяла светлина с изпражненията на пациента, е паднал. Единият не си изми ръцете след използване на тоалетната, другият не си изми ръцете преди ядене. Вирусът се предава и с мръсна вода, която има заразени човешки изпражнения..
Бременността не влошава значително клиничната картина на хепатит А, във всеки случай индикациите за умерен и дори по-тежък хепатит по време на бременност не са чести в научната литература. Забелязано е, че заразяването с вируса А може да увеличи продължителността на всеки период от заболяването и общата продължителност на заболяването като цяло до два месеца.

Инкубационният период - времето след проникването на вируса в тялото и появата на първите симптоми на заболяването при HAV не се определя, средно 2-4 седмици, не по-кратко от 5 дни и не по-дълго от 50 дни. Тъй като не винаги е възможно да се определи източникът на инфекцията, не е известно как продължителността на инкубацията променя бременността.
Продромалният период, когато вирусът, размножен в червата, се освобождава масово в кръвта, се характеризира с клиничната картина на грипоподобен синдром: треска, слабост, болки в мускулите и ставите. Може да има картина на някакъв вид чревна инфекция: гадене, повръщане, коремна болка. Или силната слабост ще се развие без други симптоми. Най-често това се разглежда като токсикоза, особено след като продължителността на "токсикоза" може да бъде само няколко седмици, което не се счита за важна причина за безпокойство.

Следващият етап е жълтеница, която не поражда съмнения относно наличието на хепатит, но това е, само прегледът ще покаже. След няколко дни, след оцветяването на кожата, изпражненията ще започнат да изсветляват и урината ще потъмнее, апогейът на промяната в цвета на кожата и физиологичните функции ще дойде през втората седмица. По време на жълтеница здравословното състояние се подобрява, някои от симптомите изчезват неотменимо, почти винаги температурата е нормална.

Възстановяването ще дойде след няколко месеца, може би по-късно, отколкото без бременност, но никой не знае със сигурност. Слабостта трае най-дълго и това е най-болезнено при HAV. Фулминантната форма на курса, потъваща в чернодробна кома с голяма вероятност за смърт, не е типична за бременността.

Въпреки факта, че пациентите с лек хепатит А не са хоспитализирани в инфекциозна болница - няма нужда, стационарното лечение за бременни жени винаги е показано и под всякаква форма. Няма специфични антивирусни средства срещу HAV, терапията е насочена към намаляване на проявите на заболяването и бързо възстановяване. Болестта не приема хронична форма.

За да нямате проблеми в такъв тревожен период от живота, планиране на бременност, е необходимо да се ваксинирате предварително, ако не е имало ваксинация по-рано. Ваксината е с високо качество и най-важното - с висока ефективност. Дори първата инжекция произвежда голям брой антитела срещу вируса А, способни да предпазват от инфекция. Пълният курс от две инжекции с интервал от 6 месеца до 6 години е в състояние да защити две десетилетия живот.

Бременност известно време след хепатит, И по никакъв начин не пречи на нормалния живот и раждането на здраво дете.

Хепатит Е и бременност

Едва наскоро вирусният хепатит Е (HEV) бе признат за „наш“, тъй като в повечето от малкото му случаи болестта на руснаците е внесена от горещи страни. В чужбина HEV е почти професионална болест на животновъдите, там всяка година боледуват над три милиона и почти 60 хиляди умират. Хепатитът принадлежи към компанията на вируса А и се предава с мръсотия, която се нарича „ентерално предаване“. Но за разлика от хепатита, предаването на вируса е възможно не само от човек на човек, но и от животни, а от хората те се заразяват много по-рядко. Два генотипа на вируса живеят при по-малките ни братя, двама - само при хората. Заразността на вируса Е е по-малка от останалите аналози, той не оцелява добре без гостоприемник.

Инкубацията продължава около 40 дни, но може да отнеме осем седмици. Периодът на настъпване продължава от 3 дни до седмица с почти същите симптоми като хепатит А. Но иктеричният период е различен, тъй като симптомите на интоксикация остават, което не е случаят с хепатита. По принцип хепатитът Е е много по-труден, като в процеса включва не само черния дроб, но и нервната система, провокирайки тежък неврит. Фаталното увреждане на бъбреците и нарушенията на коагулационната система не са изключение. Точно вариантът на фулминантния и тежък HEV застрашава бременна жена, хепатит Е и бременността са почти несъвместими.

Никой хепатит по време на бременност не носи толкова много нещастия като HEV: спонтанни аборти, преждевременно раждане, ниска степен на оцеляване на доносеното бебе, смърт на жена от бъбречна недостатъчност и кървене при хеморагичен синдром. Раждането и спонтанният аборт допълнително влошават състоянието на жената. И във всички останали категории човечество хепатит Е протича, макар и трудно, но най-вече без нещастия и с пълно възстановяване. Въпреки че има и хронична форма, това се научи наскоро, но засяга само при тежка имунна недостатъчност и злокачествени тумори..

Хепатит Е се третира като хепатит А, но при бременни жени всичко е толкова сложно, че информацията за това как се лекува е оскъдна в литературата.

Хепатит В по време на бременност: има ли опасност за плода?

Бременността и хепатит В могат да съществуват съвсем спокойно, но жената трябва да вземе предвид появата на възможни рискове.

Хепатит В се смята от лекарите за едно от най-опасните заболявания и е сериозен глобален проблем. Болестта може лесно да се превърне в активна или напреднала фаза, на този фон има голям риск от усложнения под формата на карцином и цироза на черния дроб.

Доскоро хепатит В по време на бременност беше индикация, при която се препоръчва прекъсване на гестационния процес с цел презастраховане.

Кратки характеристики на HBV инфекцията

Хепатит В е инфекциозно заболяване, поради което по време на бременност тази патология представлява опасност за майката и детето. Най-често заразяването на дете не се случва вътреутробно, а по време на раждането. Това се дължи на факта, че през този период има контакт със заразена кръв и цервикален секрет..

Когато инфекция попадне в тялото на детето по време на бременност или по време на раждането, има голяма степен на вероятност детето да се превърне в хроничен носител на HBV инфекция. В детска възраст вероятността за преход на патология в хронична форма е около 95%, за разлика от инфекцията при възрастни, когато по-голямата част от пациентите са излекувани от патология.

Инфекцията се предава на здрав човек най-често от болен чрез кръвта.

Най-често срещаните пътища за предаване на вируса са следните:

 • кръвопреливане;
 • използването на нестерилни инструменти по време на манипулации;
 • незащитен секс;
 • от майка на дете.

Възможно е надеждно да се установи пътят на инфекцията само в 60% от случаите на разпространение на инфекцията.

Основните прояви на патологията са:

 1. Гадене и повръщане.
 2. Обща слабост.
 3. Обезцветяване на урината - потъмняване.
 4. Изясняване на изпражненията.
 5. Усещане за болка в ставните стави.
 6. Увеличен размер на черния дроб.
 7. Болка или дискомфорт в десния хипохондриум.
 8. Пожълтяване на кожата и склерата на очите.
 9. Бърза умора.

Ако една жена разкрие тези признаци в себе си след преминаване на тестовете, това трябва незабавно да бъде съобщено на своя лекар. За изясняване на диагнозата гинекологът ще насочи жената за консултация и преглед към хепатолог или специалист по инфекциозни заболявания.

Навреме откритата патология може значително да намали риска от усложнения и да намали вероятността от предаване на инфекция от майка на дете.

Колко опасен е хепатит В за бременна жена?

Всички заболявания по време на бременност могат да засегнат не само здравето на жената, но и развиващия се плод..

Ако жената има хепатит В, тя трябва да знае как това може да застраши тялото и детето й, как да се избегне отрицателното въздействие на чернодробната патология на майката.

По време на раждането на дете при наличие на чернодробна патология, трябва да потърсите съвет и препоръки от лекар по инфекциозни болести или хепатолог. Лекарят ще даде препоръки и ще предпише медицински терапевтичен курс, който минимизира негативните ефекти на HBV върху майката и детето.

Остра патология и бременност

Идеята, че ефектът от хепатит В върху плода увеличава риска от смъртност по време на бременността и че HBV е тератогенен, остава надеждно недоказана.

Понастоящем има данни за увеличаване на броя на новородените с по-ниско телесно тегло, ако майката има инфекция в организма, провокирана от хепатовирус В. Освен това има информация и за по-честата поява на преждевременно раждане при майки, заразени с HBV.

Честотата на перинатално предаване на остър хепатит В при бременни жени, заразени в началото на бременността, е около 10%, а сред жените, заразени през третия триместър, тази цифра достига 70%.

В 90% от случаите острата HBV инфекция не изисква лечение и се излекува.

Този факт, както и нежелаността от антивирусна терапия по време на бременност, служат като причина да се отложи терапията на HBV до раждането..

Хроничен хепатит по време на бременност

Всички бременни жени с диагностицирана HBV инфекция трябва да бъдат внимателно наблюдавани. Най-често общото благосъстояние на нежния пол по време на раждането на дете не се влошава и не се наблюдава увеличаване на вирусния товар.

При наличие на хронична форма на патология, повишено ниво на кортикостероиди и увеличаване на количеството ALT може да настъпи в края на бременността и в следродилния период. В този случай рискът от развитие на цироза на черния дроб се оценява като нисък. Ниската степен на развитие на чернодробна фиброза ви позволява да носите дете, без да рискувате живота на жената.

Наличието на хроничен хепатит В по време на бременност се характеризира с:

 • леко отклонение от нормата на хормоналния баланс;
 • минимален риск от инфекция на плода с хепатовирус В;
 • 3,5-кратно увеличение на вероятността от развитие на гестационен диабет при заразена жена в сравнение със здрава жена.

Всички тези фактори на влияние на HBV инфекцията върху хода на бременността показват необходимостта от внимателно проследяване на състоянието на пациента. Необходимо е редовно даряване на кръв за общ и биохимичен анализ.

Хепатит В не представлява критична опасност по време на бременност, но е необходимо да се наблюдава състоянието на жената, за да се спрат своевременно възникващите нежелани промени.

Възможно ли е да забременеете с хепатит В?

Преди да планирате бременност, всяка жена се препоръчва да се подложи на изследване на тялото за вирусни инфекции, сред които хепатит В е на едно от първите места..

Ако една жена е диагностицирана с наличието на вируса на HBV в организма в резултат на специализирани тестове, бременността трябва да бъде отложена. Острата форма на патология в повечето случаи се самолекува със стриктно спазване на диетичното хранене и някои прости процедури за поддържане на функционалността на черния дроб на правилното ниво.

Ако според резултатите от теста - вирусно натоварване и идентифицирани хистологични промени, се повдига въпросът за лекарствената терапия, тогава се препоръчва да се вземе курс преди бременност.

В случай, че ходът на хепатит В е станал хроничен, е невъзможно да се отговори еднозначно на въпроса дали е възможно да се роди с хронична инфекция. В тази ситуация всичко ще зависи от състоянието на имунната система на жената, състоянието на черния дроб и характеристиките на хода на хепатоинфекцията, както и дали има усложнения в организма, които влошават хода на патологията, такива заболявания могат да бъдат например ХИВ или HDV.

Решението за раждане на дете трябва да се вземе, като се вземат предвид възможните рискове, но трябва да се каже, че наличието на HBV инфекция не е категорично противопоказание за зачеване и раждане на дете.

Ако в резултат на специален тест резултатът за наличие на вирус в тялото на жената е положителен, тогава се извършва повторно тестване, тъй като има малка вероятност да се получи фалшиво положителен резултат и да се направи грешна диагноза въз основа на него..

В случай на повторен положителен резултат от теста, на жената се предписва курс на специална поддържаща терапия от първите седмици на бременността.

След раждането на детето майката се лекува в по-интензивен ритъм и детето се ваксинира в родилния дом, който съдържа антитела срещу вируса. Такива превантивни мерки предотвратяват развитието на увреждане на черния дроб при дете с този вид инфекция..

Ако на детето се прилага специална ваксина през първите 12 часа след раждането, тя осигурява почти пълна защита срещу вирусен патоген.

Според прегледите на повечето лекари, приемането на подходящи терапевтични и превантивни мерки може значително да сведе до минимум съществуващите рискове от усложнения, както при майката, така и при детето..

От това хепатит В заплашва по време на бременност?

Има цял списък с рискове, които трябва да се вземат предвид при хепатит В по време на бременността..

Докато бебето е в утробата, има малък риск от HBV инфекция. Вирусът може да се предаде по време на раждането при контакт с майчината кръв и вагинален секрет. За да се намали вероятността от инфекция, се практикува цезарово сечение.

Едно от най-честите нарушения е наличието на повишен тонус на матката по време на раждането на дете с хепатит В. Това състояние представлява определена степен на опасност от прекъсване на бременността. Много често майката има токсикоза, причинена от вируса, увреждащ хепатоцитите в черния дроб. Под въздействието на хепатовирус В може да се развие фетоплацентарна недостатъчност и вътрематочна хипоксия, но такива явления са изключително редки.

С началото на раждането рискът от инфекция се увеличава в резултат на контакт на новороденото с цервикален секрет и кръв на майката.

При перинатално предаване на вируса на хепатит В в 90% от случаите се развива патология, водеща до хронична инфекция при новороденото.

Предвид това обстоятелство, неонаталната ваксинация е показана за всички бебета, без изключение, а когато детето се роди от майка, заразена с HBV инфекция, се изисква допълнително приложение на имуноглобулин. Ефективността на използваната ваксина е около 80-90%.

Опасността за тялото на бременна жена се крие в невъзможността да се извърши цялостно лечение по време на бременността. Това се дължи на факта, че всички лекарства против хепатит са тератогенни, т.е. имат токсичен ефект върху плода.

Отлагането на лечението може да предизвика усложнения като цироза на черния дроб и карцином, но такива случаи са редки..

Възможно ли е да се роди с хепатит В?

Ако се разкрие наличието на инфекциозен процес в тялото на жената, тогава възниква въпросът как се извършва процесът на раждане в такава ситуация.

Поради факта, че при естествено раждане вероятността от инфекция е около 95%, това се дължи на близък контакт на бебето с майчината кръв и нейните вагинални секрети, поради което повечето лекари препоръчват раждане чрез цезарово сечение. Този метод на раждане може значително да намали вероятността от инфекция с хепатит В.

Трябва да се помни, че рискът от инфекция директно зависи от активността на вирусния патоген - колкото по-ниска е активността, толкова по-голяма е вероятността да имате здраво дете.

Раждането на жена, заразена с HBV инфекция, се извършва в специални родилни болници или в специални отделения на обикновените родилни болници, където се осигурява създаването на условия за приемане на пациенти с различни вирусни инфекции.

Ако в селото няма такава институция, тогава процесът на раждането се извършва в родилното отделение на инфекциозната болница със задължително осигуряване на отделно отделение за родилката..

Наличието на хепатит В не е противопоказание за кърмене. В същото време важен момент при такова хранене е поддържането на целостта на зърната. В случай на напукване от кърмене се препоръчва да се откаже и да се прехвърли детето на изкуствени хранителни смеси.