Носейки дете, жената е в много уязвима позиция, особено по отношение на вирусни инфекциозни заболявания. Това се дължи на отслабване на имунните сили на организма, промяна в хормоналните нива, което е предпоставка за нормалното развитие на плода. Съвременната медицина предлага ефективни методи за лечение на болестта и нейната ранна диагностика.

Обща информация за заболяването

Хепатитът по време на бременност е патология, която може да причини сериозни усложнения, включително до смърт. Характерният му симптом е пожълтяване на кожата, обезцветяване на урината, гадене сутрин, нарушаване на храносмилателния тракт. Той причинява възпалителен процес в черния дроб, като постепенно води до загуба на функционалността на органа.

Хепатитът при бременни жени може да протече в остра или хронична форма. Първият се характеризира с бързо начало и поява на симптомите през първите няколко месеца след инфекцията. Черният дроб е засегнат от вируса и състоянието на жената се влошава на този фон. Основните признаци са гадене, болки в тялото, треска, пожълтяване на кожата.

Хроничната форма може да не се издаде и често се открива случайно по време на следващото цялостно изследване. Характеризира се с липсата на тежки симптоми и възпалителния процес, който продължава повече от 6 месеца, без подобрение. Опасността от тази форма е, че тя се запазва за цял живот и постепенно води до пълно унищожаване на чернодробните клетки.

Разновидности на хепатит

Има няколко вида вирусен хепатит: A, B, C, D, E. Те се различават помежду си по предаване, тежест на симптомите, влияние върху гестационния процес, рискове за майката и детето.

 • Хепатит А". Основният път на предаване са мръсни ръце, замърсена храна или вода. Вирус от този тип се нарича чревни разстройства. Неговата отличителна черта е бързото начало и липсата на риск от преход на болестта в хронична форма. Възстановяването настъпва дори ако не приемате лекарства. Най-леката форма от всички, тъй като практически няма ефект върху бременността и не води до сериозни последици за майката и плода в бъдеще. След възстановяване образуваният имунитет към болестта остава за цял живот..
 • Хепатит Б". Той носи заплаха за жената по време на бременността, при 20% острата форма преминава в хронична. Предава се главно чрез кръв, по време на зъболечение, татуиране или маникюр с използването на лошо стерилизирани ножици. Болестта може да се предаде от жена на плода вътреутробно или по време на раждане.
 • Хепатит С". Най-опасният вид, който тече латентно. Симптоматологията не се изразява в ранните етапи, поради което често се диагностицира на по-късен етап. Вирусът се предава чрез кръв, по време на полов акт, в редки случаи, чрез домакински контакт. Чернодробните клетки се унищожават постепенно, но необратимо. Това заболяване води до цироза. Предаването на вируса се случва по време на раждането, така че често се препоръчва планирано цезарово сечение за пациентите.
 • Хепатит D. Той не съществува сам по себе си, но се диагностицира заедно с вируса HBV. Следователно, бременните жени с хепатит В са изложени на риск. Отличителна черта е тежкият ход на заболяването. Симптомите се изразяват под формата на кожен обрив (като уртикария), силен сърбеж, болки в тялото, пожълтяване на кожата, болки в ставите. Болестта е опасна за своите усложнения. Основните са нарушения на мозъка, загуба на ориентация, инфекция на други органи.

В допълнение към изброените видове се срещат и формите F и G. Те са идентифицирани сравнително наскоро и остават слабо проучени. Практически не се диагностицира в Русия, но често се среща в азиатските страни. Те се предават главно чрез кръв и полов контакт. Те протичат без изразени симптоми през първите шест месеца.

Инфекциозни пътища

Хепатитът при бременни жени се диагностицира доста често, това се дължи на факта, че патогенът навлиза в тялото по различни начини. Всеки тип вирус, в зависимост от генотипа, има свои собствени пътища за предаване:

 • Форма А се предава и чрез замърсена вода, храна, предмети от бита, в контакт с кръв.
 • Хепатит В се разпространява чрез полов акт, използване на нестерилни инструменти, по време на хирургични процедури, от майката до плода
 • Тип С попада в тялото чрез малки рани, сперма, нестерилни медицински инструменти, по време на кръвопреливане, по време на раждане.
 • Инфекцията с хепатит D се появява само ако човекът вече е болен от вирус В.

Основните пътища на заразяване за всякакъв вид заболявания са мръсните ръце, неспазването на правилата за лична хигиена, многократното използване на спринцовки, безразборният полов акт. В риск са хората, които водят див начин на живот (наркомани, алкохолици, хомосексуалисти). Често служителите в лечебните заведения се заразяват, ако не се спазват правилата за вземане на кръв или вирусът попадне на увредени кожни участъци.

Опасност за майката и плода

Вирусният хепатит по време на бременност е силна причина да се предприемат действия за защита на майката и бебето. Болестта често води до опасни последици, като спонтанен аборт, ранно раждане и развитие на тежки вродени дефекти. Това се дължи на намаляване на функционалността на черния дроб и неспособността му да осигури всички необходими хранителни вещества за нормалния растеж на детето..

Внимание! Друг риск е вътрематочната инфекция с вируса. Това може да има ужасни последици за него..

Основни симптоми и диагностични процедури

Хепатитът при бременни жени с форми В и С може да протича практически без признаци и това е тяхната коварност. Жената често научава, че в тялото присъства вирус от резултатите от теста. В някои случаи патологията се проявява със следните симптоми:

 • Пожълтяване на кожата или очите.
 • Тъпа болка в дясната страна.
 • Обща интоксикация, придружена от главоболие, треска, повръщане, гадене.
 • Падане в работоспособност, бърза умора.
 • Сърбеж и нарушено съзнание.

Лабораторните изследвания (биохимия на кръвта) могат да разкрият наличието на вируса в организма. Въз основа на тези данни се предписва ултразвукова диагностика, както и тест за специфични маркери. Инструменталните техники за изследване са изключително ограничени за жени в позиция, така че лекарят може да разчита само на резултатите от общите изследвания.

Особености на лечението

Откриването на вируса в кръвта на бременна жена на по-късна дата не позволява на лекарите да предписват сложна терапия. Ако признаците са ясно изразени, тогава пациентът се поставя в специални инфекциозни кутии в родилния дом. Ако няма нужда да се прекъсва бременността, лечението се състои от следните точки:

 1. Прием на лекарства. Предписват се хепатопротектори, имуномодулатори, лекарства за намаляване на проявата на интоксикация. Те помагат за подпомагане на организма през труден период, намаляват ефекта на вируса върху черния дроб и улесняват процеса на изтичане на жлъчката.
 2. Диета (таблица номер 5). Жената се препоръчва да ограничи пържените храни, мазните, съдържащи алкохол, въвеждането на постни и приготвени на пара храни в диетата. Трябва да се помни, че за нормалното развитие на плода е необходима балансирана диета, поради което менюто е обогатено със зеленчуци и плодове..
 3. Намалена физическа активност. Необходимо е да ходите по-често, да сте на чист въздух и в същото време да изключвате спортове, дори комплекси, препоръчани за бременни жени.
 4. Нормализирайте режима на пиене. Ако жената няма оток, препоръчително е да пие 2 литра чиста вода на ден. Това ще премахне вероятността от дехидратация и ще подобри доставката на хранителни вещества за детето..

Важно е да знаете! По време на периода на лечение бременната жена трябва редовно да посещава лекар, да спазва всички негови препоръки и да не се самолекува. Когато се появят нови обстоятелства или симптоми, информирайте гинеколога и специалиста по инфекциозни болести, за да предприеме необходимите мерки и да коригира режима на лечение.

Раждане и кърмене с хепатит

За бременни жени с хроничен хепатит акушерството предлага естествено раждане в специални инфекциозни отделения. Ако има висок риск от инфекция по време на раждането или ако има усложнения (заплитане на връвта, тесен таз, предлежание на плацентата), се предписва планирано цезарово сечение. Здраво бебе се инжектира с ваксина срещу хепатит В за защита през първите 12 часа след раждането.

Кърменето не е забранено, тъй като млякото не е източник на инфекция, но кърмещата майка трябва внимателно да следи състоянието на зърната, да спазва стриктно правилата за лична хигиена и да не се храни през периода, когато се появят рани или пукнатини.

Превантивни действия

Предотвратете попадането на вируса в тялото (с изключение на криптогенната форма), като спазвате правилата за лична хигиена и протокола за контакт със замърсена кръв (медицински персонал). Като се имат предвид основните пътища на предаване на вирусен хепатит, за ефективна профилактика си струва да се приемат няколко прости правила:

 • Измийте добре зеленчуците и плодовете преди ядене.
 • Не пийте чешмяна вода, не използвайте филтър или не варете течности преди употреба.
 • Не докосвайте устните си с пръсти, особено докато сте на обществени места, в транспорт, магазин или други места с много хора.
 • Ваксинирайте се срещу хепатит В и А навреме.
 • Да правят маникюр, педикюр и татуировки само в специализирани салони, където използват съвременни методи за дезинфекция на устройства.
 • Използвайте ръкавици по време на медицински процедури.
 • Откажете незащитения секс, само с презерватив.
 • Избягвайте контакт с биологична течност (кръв, урина, сперма, изпражнения) на други хора, дори роднини.
 • По време на инжекции използвайте само стерилни спринцовки.

Предотвратяването на инфекция на дете от заразена майка е рутинно ваксиниране на няколко етапа. Прогнозата за възстановяване ще зависи от стадия на заболяването, в който е открито, тежестта на състоянието, избраната тактика. При бременни жени хепатитът често причинява преждевременно раждане, винаги съществува риск от вътрематочно развитие, поява на вродени дефекти.

Инфекцията с хепатит по време на бременност представлява сериозна заплаха както за майката, така и за бебето. Следователно жените в позиция трябва редовно да се преглеждат от лекар, да дават кръв по план, да не отказват лечение, за да минимизират рисковете..

Защо хепатит С е опасен по време на бременност?

Жената може да бъде носител на вируса на хепатит и да не го знае

Какво е вирусен хепатит

Това е чернодробно заболяване, причинено от вирус. Той попада в тялото чрез кръвта, наранените лигавици и кожата. Често симптомите остават незабелязани и болестта става хронична. Хепатит С по време на бременност се открива по време на рутинен скрининг за инфекции.

Вирусът HCV принадлежи към флавивирусите, съдържа рибонуклеинова киселина (РНК) в гените си. Периодът на развитие продължава от 7-8 седмици до шест месеца. Води до цироза на черния дроб и злокачествени тумори. Инфекцията не влияе върху честотата на мъртво раждане, спонтанен аборт и фетални аномалии. Не засяга функционирането на репродуктивните органи. Като се има предвид тежестта на заболяването при бременни жени, това увеличава риска от ранно раждане и ниско тегло при раждане.

Защо възниква

Инфектираните чернодробни клетки започват да произвеждат около 50 нови вируса на ден. Инфекциозният агент се намира в големи количества в кръвта. Телесните течности - слюнка, сперма, вагинално отделяне - съдържат малка концентрация. Има следните начини за проникване на вируси:

 • нарушение на правилата за използване на предмети за лична хигиена;
 • хирургия, кръвопреливане, хемодиализа, стоматология;
 • повторна употреба на замърсени спринцовки;
 • "Мръсни" инструменти за пиърсинг, татуировки;
 • секс с носител без презерватив.

Болестта не се разпространява във въздуха, обикновени ястия, прегръдки или ръкостискания. Ако партньорът има хепатит, съжителството с него е възможно, при спазване на мерки за безопасност.

При носителите на вируса бременността може да предизвика обостряне на процеса. Това се причинява от намаляване на имунитета: на първия етап имунната система в тялото на жената възприема детето като чужд протеин, следователно имунитетът се потиска естествено от хормони, така че плодът да не бъде отхвърлен.

Диагностика

Анализът за хепатит С е включен в списъка на диагностичните методи за бременност:

 • общи проби от кръв и урина;
 • кръвна биохимия;
 • анализ за антитела срещу HCV;
 • полимеразна верижна реакция - PCR;
 • ултразвуково изследване на храносмилателния тракт.

Хроничната форма дава положителен резултат от теста. Необходимо е редовно наблюдение на вирусното натоварване. Изследването се извършва три пъти по време на бременност. При тежки случаи, за да се определи степента на увреждане на черния дроб, става необходимо да се направи биопсия на тъканите. По този начин се определя вирусният щам за избора на подходящата терапия..

Анализът може да покаже положителен резултат, ако пациентът е имал инфекция по-рано. Тялото би могло да се справи с болестта при условие на въвеждането на малък брой микроорганизми и високо ниво на имунитет, но антителата остават в кръвта за дълго време. Ако има съмнение за инфекция при бременна жена, първият отговор може да бъде фалшиво положителен. Изследването се повтаря, често фактът на заразяване не се потвърждава.

Хепатит С по време на бременност изисква медицинско наблюдение

Как се проявява при бременни жени

Заразените дълго време не усещат никакви прояви върху себе си. И все пак около 20% от жените могат да получат следните симптоми:

 • чувство на умора, постоянна слабост;
 • намален апетит;
 • гадене, водещо до повръщане;
 • повишена телесна температура;
 • болка отстрани вдясно;
 • пожълтяване на склерата и кожата;
 • уголемяване на черния дроб и далака;
 • тъмна урина и светли изпражнения.

Някои имат болки в ставите, кожни обриви. Няколко фактора присъстват и при нормална бременност. В този случай се извършва диференциална диагноза с други чернодробни заболявания..

Ефект върху плода

При ниско вирусно натоварване не е нужно да се притеснявате за последиците за детето. Усложненията са редки при хронично заболяване. Ако антитела са били открити при бременна жена, но РНК не е била открита, бебето ще се роди здраво. Тестът за новородено за хепатит С няма да бъде надежден, тъй като антителата в кръвта му могат да бъдат на възраст до две години. Присъствието им не е признак на инфекция..

Инфекцията не се предава чрез мляко; бебетата могат да бъдат кърмени. Важно е мама да следи състоянието на зърната, да предотвратява появата на кървящи пукнатини. За да предотвратите инфекция, контролирайте появата на язви на устната лигавица на детето.

Ако една жена има повече от 2 милиона реплики, заплахата от инфекция на плода се увеличава. Вероятността е около 30%. Новороденото се счита за заразено, ако се открие вирусната РНК. Такова дете трябва да бъде постоянно наблюдавано..

Активните патологични процеси в черния дроб на майката увеличават риска от недохранване на плода. Остър чернодробен процес, вътрешно кървене от съдовете на стомашно-чревния тракт може да причини смърт на плода.

ХИВ носителите са изложени на повишен риск от инфекция.

Отрицателните последици за детето също са свързани с токсикоза, лоши навици, неправилно хранене на бъдещата майка, хиповитаминоза.

Ако тестът за хепатит С е положителен, е важно да се спазват всички препоръки на лекаря

Лечение на бременни жени

Първо открит фалшиво положителен тест не означава инфекция. След известно време лабораторният тест трябва да се повтори. Може би е имало просто грешка. В повечето случаи инфекцията не засяга гестационния процес и не изисква специфично лечение. Бременната жена се препоръчва да спазва диета, да приема витаминни комплекси.

Няма ваксина срещу вируса на хепатит С. Болестта е лечима, особено през първите месеци на бременността. Това са антивирусни средства интерферон, рибавирин. Лекарството има странични ефекти, те могат да повлияят неблагоприятно на детето. В тази връзка лечението се извършва само в краен случай, когато необходимостта от терапия при бременна жена надвишава заплахата за плода. Ако състоянието се е влошило рязко, появяват се симптоми на холестаза, необходимо е специфично лечение. Терапията се провежда в болнична обстановка. Лекарят избира най-безопасните лекарства. По правило това е курс на инжекции, базиран на урсодезоксихолова киселина. През целия гестационен период заразените пациенти се нуждаят от постоянно наблюдение, тъй като рискът от усложнения за нероденото бебе може да се увеличи.

Раждане с хепатит

Бебето може да се зарази, докато преминава през родовия канал на майката. Заразяването става при контакт с кръвта и секретите. Кървенето е особено опасно. При качествено управление на раждането от квалифицирани специалисти процесът протича без последствия за детето. Рискът от инфекция е по-малък от 4%.

Оперативната намеса в този смисъл не е превенция. Жената има право сама да избере метода на акушерството и обсъжда това с лекаря, водещ бременността. В други ситуации лекарят се ръководи от интересите на родилката. Спешно раждане чрез цезарово сечение се извършва, когато здравето на майката е лошо.

Превантивни действия

Преди планираната бременност е необходимо да се изследват за вирусен хепатит С и ХИВ. Необходимо е да се изключи възможно най-много контакт с кръв. Използвайте само продукти за лична хигиена. На тези обекти, в микроскопичните останки от биологичната течност, вирусът остава жизнеспособен в продължение на четири дни. Пробите трябва да се вземат и от съпруга. За татуиране и пиърсинг трябва да използвате само стерилен инструмент за еднократна употреба. За да предотвратите въвеждането на вируса, третирайте рана или абразия с антисептик, затворете я с гипс или специално лепило. Не забравяйте да използвате презерватив по време на полов акт, особено с нередовни партньори.

Ако се открие хепатит С, това не е изречение. Когато се сблъскате с проблем, не трябва да изпадате в паника и да се разстройвате. Много, след лечение и дори на фона на болестта, безопасно се носят и раждат деца. Възможна е успешна доставка при нисък вирусен товар в ремисия. Ако възникне тежко увреждане на черния дроб, може да възникне въпросът за прекъсване на бременността.

Хепатит В по време на бременност: има ли опасност за плода?

Бременността и хепатит В могат да съществуват съвсем спокойно, но жената трябва да вземе предвид появата на възможни рискове.

Хепатит В се смята от лекарите за едно от най-опасните заболявания и е сериозен глобален проблем. Болестта може лесно да се превърне в активна или напреднала фаза, на този фон има голям риск от усложнения под формата на карцином и цироза на черния дроб.

Доскоро хепатит В по време на бременност беше индикация, при която се препоръчва прекъсване на гестационния процес с цел презастраховане.

Кратки характеристики на HBV инфекцията

Хепатит В е инфекциозно заболяване, поради което по време на бременност тази патология представлява опасност за майката и детето. Най-често заразяването на дете не се случва вътреутробно, а по време на раждането. Това се дължи на факта, че през този период има контакт със заразена кръв и цервикален секрет..

Когато инфекция попадне в тялото на детето по време на бременност или по време на раждането, има голяма степен на вероятност детето да се превърне в хроничен носител на HBV инфекция. В детска възраст вероятността за преход на патология в хронична форма е около 95%, за разлика от инфекцията при възрастни, когато по-голямата част от пациентите са излекувани от патология.

Инфекцията се предава на здрав човек най-често от болен чрез кръвта.

Най-често срещаните пътища за предаване на вируса са следните:

 • кръвопреливане;
 • използването на нестерилни инструменти по време на манипулации;
 • незащитен секс;
 • от майка на дете.

Възможно е надеждно да се установи пътят на инфекцията само в 60% от случаите на разпространение на инфекцията.

Основните прояви на патологията са:

 1. Гадене и повръщане.
 2. Обща слабост.
 3. Обезцветяване на урината - потъмняване.
 4. Изясняване на изпражненията.
 5. Усещане за болка в ставните стави.
 6. Увеличен размер на черния дроб.
 7. Болка или дискомфорт в десния хипохондриум.
 8. Пожълтяване на кожата и склерата на очите.
 9. Бърза умора.

Ако една жена разкрие тези признаци в себе си след преминаване на тестовете, това трябва незабавно да бъде съобщено на своя лекар. За изясняване на диагнозата гинекологът ще насочи жената за консултация и преглед към хепатолог или специалист по инфекциозни заболявания.

Навреме откритата патология може значително да намали риска от усложнения и да намали вероятността от предаване на инфекция от майка на дете.

Колко опасен е хепатит В за бременна жена?

Всички заболявания по време на бременност могат да засегнат не само здравето на жената, но и развиващия се плод..

Ако жената има хепатит В, тя трябва да знае как това може да застраши тялото и детето й, как да се избегне отрицателното въздействие на чернодробната патология на майката.

По време на раждането на дете при наличие на чернодробна патология, трябва да потърсите съвет и препоръки от лекар по инфекциозни болести или хепатолог. Лекарят ще даде препоръки и ще предпише медицински терапевтичен курс, който минимизира негативните ефекти на HBV върху майката и детето.

Остра патология и бременност

Идеята, че ефектът от хепатит В върху плода увеличава риска от смъртност по време на бременността и че HBV е тератогенен, остава надеждно недоказана.

Понастоящем има данни за увеличаване на броя на новородените с по-ниско телесно тегло, ако майката има инфекция в организма, провокирана от хепатовирус В. Освен това има информация и за по-честата поява на преждевременно раждане при майки, заразени с HBV.

Честотата на перинатално предаване на остър хепатит В при бременни жени, заразени в началото на бременността, е около 10%, а сред жените, заразени през третия триместър, тази цифра достига 70%.

В 90% от случаите острата HBV инфекция не изисква лечение и се излекува.

Този факт, както и нежелаността от антивирусна терапия по време на бременност, служат като причина да се отложи терапията на HBV до раждането..

Хроничен хепатит по време на бременност

Всички бременни жени с диагностицирана HBV инфекция трябва да бъдат внимателно наблюдавани. Най-често общото благосъстояние на нежния пол по време на раждането на дете не се влошава и не се наблюдава увеличаване на вирусния товар.

При наличие на хронична форма на патология, повишено ниво на кортикостероиди и увеличаване на количеството ALT може да настъпи в края на бременността и в следродилния период. В този случай рискът от развитие на цироза на черния дроб се оценява като нисък. Ниската степен на развитие на чернодробна фиброза ви позволява да носите дете, без да рискувате живота на жената.

Наличието на хроничен хепатит В по време на бременност се характеризира с:

 • леко отклонение от нормата на хормоналния баланс;
 • минимален риск от инфекция на плода с хепатовирус В;
 • 3,5-кратно увеличение на вероятността от развитие на гестационен диабет при заразена жена в сравнение със здрава жена.

Всички тези фактори на влияние на HBV инфекцията върху хода на бременността показват необходимостта от внимателно проследяване на състоянието на пациента. Необходимо е редовно даряване на кръв за общ и биохимичен анализ.

Хепатит В не представлява критична опасност по време на бременност, но е необходимо да се наблюдава състоянието на жената, за да се спрат своевременно възникващите нежелани промени.

Възможно ли е да забременеете с хепатит В?

Преди да планирате бременност, всяка жена се препоръчва да се подложи на изследване на тялото за вирусни инфекции, сред които хепатит В е на едно от първите места..

Ако една жена е диагностицирана с наличието на вируса на HBV в организма в резултат на специализирани тестове, бременността трябва да бъде отложена. Острата форма на патология в повечето случаи се самолекува със стриктно спазване на диетичното хранене и някои прости процедури за поддържане на функционалността на черния дроб на правилното ниво.

Ако според резултатите от теста - вирусно натоварване и идентифицирани хистологични промени, се повдига въпросът за лекарствената терапия, тогава се препоръчва да се вземе курс преди бременност.

В случай, че ходът на хепатит В е станал хроничен, е невъзможно да се отговори еднозначно на въпроса дали е възможно да се роди с хронична инфекция. В тази ситуация всичко ще зависи от състоянието на имунната система на жената, състоянието на черния дроб и характеристиките на хода на хепатоинфекцията, както и дали има усложнения в организма, които влошават хода на патологията, такива заболявания могат да бъдат например ХИВ или HDV.

Решението за раждане на дете трябва да се вземе, като се вземат предвид възможните рискове, но трябва да се каже, че наличието на HBV инфекция не е категорично противопоказание за зачеване и раждане на дете.

Ако в резултат на специален тест резултатът за наличие на вирус в тялото на жената е положителен, тогава се извършва повторно тестване, тъй като има малка вероятност да се получи фалшиво положителен резултат и да се направи грешна диагноза въз основа на него..

В случай на повторен положителен резултат от теста, на жената се предписва курс на специална поддържаща терапия от първите седмици на бременността.

След раждането на детето майката се лекува в по-интензивен ритъм и детето се ваксинира в родилния дом, който съдържа антитела срещу вируса. Такива превантивни мерки предотвратяват развитието на увреждане на черния дроб при дете с този вид инфекция..

Ако на детето се прилага специална ваксина през първите 12 часа след раждането, тя осигурява почти пълна защита срещу вирусен патоген.

Според прегледите на повечето лекари, приемането на подходящи терапевтични и превантивни мерки може значително да сведе до минимум съществуващите рискове от усложнения, както при майката, така и при детето..

От това хепатит В заплашва по време на бременност?

Има цял списък с рискове, които трябва да се вземат предвид при хепатит В по време на бременността..

Докато бебето е в утробата, има малък риск от HBV инфекция. Вирусът може да се предаде по време на раждането при контакт с майчината кръв и вагинален секрет. За да се намали вероятността от инфекция, се практикува цезарово сечение.

Едно от най-честите нарушения е наличието на повишен тонус на матката по време на раждането на дете с хепатит В. Това състояние представлява определена степен на опасност от прекъсване на бременността. Много често майката има токсикоза, причинена от вируса, увреждащ хепатоцитите в черния дроб. Под въздействието на хепатовирус В може да се развие фетоплацентарна недостатъчност и вътрематочна хипоксия, но такива явления са изключително редки.

С началото на раждането рискът от инфекция се увеличава в резултат на контакт на новороденото с цервикален секрет и кръв на майката.

При перинатално предаване на вируса на хепатит В в 90% от случаите се развива патология, водеща до хронична инфекция при новороденото.

Предвид това обстоятелство, неонаталната ваксинация е показана за всички бебета, без изключение, а когато детето се роди от майка, заразена с HBV инфекция, се изисква допълнително приложение на имуноглобулин. Ефективността на използваната ваксина е около 80-90%.

Опасността за тялото на бременна жена се крие в невъзможността да се извърши цялостно лечение по време на бременността. Това се дължи на факта, че всички лекарства против хепатит са тератогенни, т.е. имат токсичен ефект върху плода.

Отлагането на лечението може да предизвика усложнения като цироза на черния дроб и карцином, но такива случаи са редки..

Възможно ли е да се роди с хепатит В?

Ако се разкрие наличието на инфекциозен процес в тялото на жената, тогава възниква въпросът как се извършва процесът на раждане в такава ситуация.

Поради факта, че при естествено раждане вероятността от инфекция е около 95%, това се дължи на близък контакт на бебето с майчината кръв и нейните вагинални секрети, поради което повечето лекари препоръчват раждане чрез цезарово сечение. Този метод на раждане може значително да намали вероятността от инфекция с хепатит В.

Трябва да се помни, че рискът от инфекция директно зависи от активността на вирусния патоген - колкото по-ниска е активността, толкова по-голяма е вероятността да имате здраво дете.

Раждането на жена, заразена с HBV инфекция, се извършва в специални родилни болници или в специални отделения на обикновените родилни болници, където се осигурява създаването на условия за приемане на пациенти с различни вирусни инфекции.

Ако в селото няма такава институция, тогава процесът на раждането се извършва в родилното отделение на инфекциозната болница със задължително осигуряване на отделно отделение за родилката..

Наличието на хепатит В не е противопоказание за кърмене. В същото време важен момент при такова хранене е поддържането на целостта на зърната. В случай на напукване от кърмене се препоръчва да се откаже и да се прехвърли детето на изкуствени хранителни смеси.

Хепатит по време на бременност

Хепатит А

По време на бременността жените са по-уязвими към вирусни инфекции, включително хепатит А. Как можете да го получите и какъв ефект има върху бременността?

Според някои съобщения бременните жени са 5 пъти по-застрашени от заразяване с различни инфекциозни заболявания, отколкото небременните жени. Това е причинено, първо, от общо намаляване на имунитета, което е предпоставка за носене на плод. На второ място, в случай на вирусен хепатит, заболяването може да протече в по-тежка форма, тъй като тялото на бременна жена (включително черния дроб) вече изпитва повишено натоварване.

Острият вирусен хепатит по време на бременност е заболяване, чийто основен симптом е жълтеница, т.е. жълто оцветяване на кожата и лигавиците, което е свързано с увеличаване на кръвта на жлъчния пигмент билирубин.

Също така, обща черта на тази група заболявания е развитието на възпалително увреждане на чернодробните клетки - хепатоцити, което води до чернодробни дисфункции с различна тежест.

Има няколко вида вирусен хепатит - хепатит A (HAV), B (HBV), C (HCV), D (IOP) и E (HE). Те се различават по: механизми на предаване и развитие на възпалителния процес в черния дроб; симптоми; способността да премине в хронично състояние и, което е особено важно за акушер-гинеколозите, степента на неблагоприятно въздействие върху бременността, раждането и състоянието на детето.

Хепатит А

Вирусният хепатит А (синоними - болест на Боткин, жълтеница) е инфекциозно чернодробно заболяване, причинено от вируса на хепатит А (HAV), което почти никога не става хронично и оставя имунитет за цял живот след заболяването.

Начини за заразяване с хепатит А

Източникът на инфекцията е болен човек, заразен с вируса на хепатит А. Нещо повече, пациентът е най-заразен в края на инкубационния период и преиктеричния стадий на заболяването, когато самият той дори не може да подозира, че има заболяването.

Типичните пътища на предаване на инфекцията са фекално-орални (тъй като концентрацията на вируса е най-висока в изпражненията на пациента), вода, храна и домакинство за контакт.

Заразяването става чрез докосване на домакински предмети, замърсени със заразени частици (съдове, прибори за хранене, дръжки на вратите) и консумация на храна или вода, съдържащи вируса на хепатит А.

Хепатитът по време на бременност често се нарича "болест на мръсните ръце", тъй като най-често се развива в нарушение на санитарно-хигиенните стандарти: когато ръцете се измиват нередовно, некипнато мляко и вода, немити зеленчуци и плодове и т.н..

Симптоми на хепатит А.

По време на заболяването се разграничават 4 периода:

 • инкубация (от момента на заразяване до развитието на симптомите);
 • продромален (или преиктеричен);
 • период на разгара на болестта (иктеричен);
 • възстановителен период.

Средният инкубационен период е от 2 до 6 седмици. На този етап няма очевидни прояви на заболяването, но пациентът вече може да представлява опасност за другите по отношение на разпространението на инфекцията.

Антиктеричният период продължава от 5 до 7 дни. Този стадий на заболяването се характеризира с обща слабост, главоболие, болки в тялото, треска, сърбеж по кожата, както и гадене, повръщане, загуба на апетит, разхлабени изпражнения, болка в десния хипохондриум.

Отличителна черта на вирусния хепатит А по време на бременност е значително подобрение в благосъстоянието на пациента след появата на жълтеница, когато кожата и лигавиците (в устната кухина, бялото на очите - склерата и др.) Пожълтяват.

Жълтеницата е придружена от обезцветяване на изпражненията - става сиво и потъмняване на урината, което става "бирен цвят".

В случай на тежко протичане на хепатит А, типичните симптоми са придружени от признаци на нарушена коагулация на кръвта - кървене от носа, гингивално кървене и др..

От момента, в който се появи жълтеница, пациентът вече не е източник на инфекция и не може да я предаде на други. Средната продължителност на иктеричния период е 1-3 седмици.

По време на възстановителния период състоянието на пациента постепенно се подобрява, лабораторните параметри достигат нормални стойности (биохимични параметри на чернодробно увреждане - билирубин, чернодробни ензими ALT и AST, чернодробни функционални тестове и др.).

Съществуват и аниктерични варианти на хепатит А по време на бременност, при които се наблюдават всички клинични и лабораторни прояви на хепатит, с изключение на самата жълтеница, което усложнява навременната диагноза на заболяването и увеличава риска от инфекция на други.

Диагностика на хепатит А

Точната и навременна диагноза на хепатит А по време на бременност е от особено значение, тъй като симптомите на заболяването (особено в преиктеричния стадий) могат да бъдат интерпретирани от лекаря като прояви на обостряне на хроничен гастрит, ранна токсикоза на бременни жени, холестатична хепатоза (усложнения, които се развиват по време на бременност в резултат на влиянието на естрогенните хормони, това състояние се характеризира със сърбеж и жълтеница), грип, хранително отравяне.

Само въз основа на клинични признаци е невъзможно да се установи видът на хепатита (A, B, C и др.) И диагнозата на вида патоген на вирусен хепатит при бременни жени е много важна, тъй като тактиката на бременността и раждането зависи от това..

Следователно, наред с оценката на симптомите на хепатит по време на бременност и събирането на епидемиологична анамнеза (необходима за идентифициране на всички възможни източници на инфекция и лица в контакт с пациента), лабораторната диагностика е от особено значение..

За установяване на диагнозата се предписват общ кръвен тест, биохимичен кръвен тест, коагулограма (за изясняване на нарушения в системата за кръвосъсирване), общ тест на урината, както и тестове за откриване и определяне на вида на вируса на хепатит в кръвта на пациента.

Най-голямо количество информация може да се получи от биохимичен кръвен тест. При вирусен хепатит по време на бременност се наблюдава повишаване нивото на чернодробните ензими - ALT и AST, което показва увреждане на чернодробните клетки, повишаване на билирубина. Също така при биохимичния анализ количеството протеин ще бъде намалено в резултат на нарушение на синтезиращата протеина функция на черния дроб..

За изясняване на вида на патогена на хепатита се използват имунологични методи за изследване, които помагат за откриване на антитела срещу вируса на хепатит А. Определят се антитела от клас М (анти-HAV IgM), които се появяват в кръвта на пациента след 30 дни от момента на заразяването и изчезват след 6-8 месеца. и клас G (анти-HAV IgG), които се появяват в кръвта по-късно от IgM, но продължават да съществуват до живот, като доказателство за предишен хепатит А.

Лечение на хепатит А.

Ако се открие жълтеница, бременна жена трябва да бъде приета в инфекциозна болница.

Курсът на вирусен хепатит А обикновено е благоприятен. Този тип хепатит не става хроничен и пациентът не образува носител на вируса. Болестта на Боткин е самолечителна инфекция, така че няма нужда да се използва някаква специфична антивирусна терапия.

Основата за лечение на хепатит А е създаването на терапевтичен и защитен режим, т.е. оптимални условия на живот и хранене, ограничаващи всякакъв емоционален и физически стрес, което допринася за най-бързото възстановяване на всички нарушени функции на тялото.

Диетата е от особено значение. В диетата на бременна пациентка трябва да има достатъчно количество протеини и въглехидрати, необходимо е да се изключат храни, които имат неблагоприятно въздействие върху черния дроб (алкохол, мазни, пържени, осолени, пушени, мариновани и др.).

При тежка интоксикация (тежка слабост, загуба на апетит и др.), Прекомерно повръщане, водещо до дехидратация на тялото, се предписва инфузионна терапия - ФИЗИОЛОГИЧЕН РЕШЕНИЕ, НОРМОФУНДИН, СТЕРОФУНДИН, ГЛЮКОЗЕН РАЗТВОР С АСКОРБИН.

По време на възстановителния период се предписват хепатопротектори - лекарства, които спомагат за възстановяването на чернодробните клетки и подобряват неговата функция, както и холеретични агенти.

Средната продължителност на стационарното лечение е 2-4 седмици.

Хепатит: бременност и раждане


Вирусният хепатит А по време на бременност увеличава риска от усложнения като:

 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • плацентарна недостатъчност - отклонение, при което се нарушава нормалното функциониране на плацентата, което води до недостатъчно снабдяване на плода с кислород и необходими хранителни вещества, което води до развитие на вътрематочна хипоксия;
 • преждевременно отделяне на нормално разположена плацента. Това е сериозно усложнение, при което отделянето на плацентата от маточната стена се случва преди раждането на бебето, което води до вътрематочно кървене, остра фетална хипоксия, развитие на хеморагичен шок (т.е. състояние, свързано със значителна загуба на кръв).

По време на раждане и в следродилния период, в някои случаи е възможно да се развият:

 • остра фетална хипоксия, която продължава комплекс от патологични нарушения, свързани с образуването на плацентарна недостатъчност по време на бременност;
 • кървене поради нарушения на съсирването на кръвта;
 • възпалителни заболявания в следродилния период (най-честият от които е следродилен ендометрит - възпаление на маточната лигавица).

Дете, родено от майка, претърпяла жълтеница по време на бременност, се ражда здраво - не се изискват допълнителни превантивни мерки, за да се предотврати заразяването на бебето с вируса на хепатит по време на бременност.

Управление на бременността и раждането

Трудовата дейност, която се развива в острата фаза на хепатит А, може да доведе до влошаване на състоянието на бременната жена, тъй като раждането е стресиращо за организма (има болка и значителни физически натоварвания и загуба на кръв, което е неизбежно, когато плацентата се отдели от маточната стена) и следователно, с развитието на заплахата от прекъсване на бременността или със заболяване в срок, близък до доносен, те се опитват да удължат (удължат) бременността, докато острата фаза на заболяването отшуми. За това се предписват лекарства, които отслабват контрактилитета на матката (GINIPRAL, MAGNESIA, спазмолитици).

Независимо от това, ако редовното раждане се развие в острия стадий на вирусен хепатит А, в по-голямата част от случаите могат да се избегнат сериозни последици..

С развитието на вирусен хепатит А по време на бременност се предотвратява и лекува плацентарна недостатъчност. За това се предписват витамини и агенти, които подобряват кръвообращението и обмена между тялото на майката и плода..

В случай на развитие на труда на фона на жълтеница, трудът се извършва, като се вземат предвид следните важни характеристики:

За доставка, пациент с остър вирусен хепатит А се изпраща в наблюдателното отделение на родилния дом или в родилния дом на инфекциозната болница.

Дори ако бременността, при която се е развила раждането, е доносена или близка до доносената, раждането се извършва като преждевременно. Тази тактика се дължи на факта, че всички принципи за провеждане на такова раждане са насочени към осигуряване на най-нежното, нежно раждане за плода..

Като се има предвид, че по време на раждането рискът от вътрематочна фетална хипоксия се увеличава значително, по време на раждането се извършва внимателно проследяване на състоянието на детето чрез метода на кардиотокографията (CTG е метод, който регистрира сърдечната дейност на плода, по промените на които е възможно да се прецени наличието или отсъствието на хипоксия) и също се предписват лекарства за профилактика на фетална хипоксия.

Наличието на хепатит А не е индикация за цезарово сечение. В тази ситуация вагиналното раждане е най-добрият метод за раждане. Ако обаче има убедителна индикация, бързата доставка не е противопоказана. Показанията за цезарово сечение не се различават от общоприетите в акушерската практика.

Като се има предвид честото развитие на следродилен кръвоизлив, се извършва внимателна профилактика на това опасно усложнение, за което родилката се инжектира със средства, които подобряват контрактилитета на матката. При наличие на признаци на нарушения на съсирването на кръвта, без да се чака развитието на кървене, лекарите предписват лекарства за коригиране на установените нарушения (например, СВЕЖА ЗАМРАЗЕНА ПЛАЗМА, съдържаща най-важните фактори на съсирването на кръвта).

Тъй като от момента, в който се развие иктеричната фаза, бъдещата майка не е заразна за другите, новородено от майка с вирусен хепатит А не се нуждае от изолация от други деца, тъй като също не представлява опасност по отношение на инфекция на други новородени с болестта на Боткин.

Профилактика на хепатит А инфекция

Основните мерки за профилактика на вирусен хепатит А трябва да бъдат насочени към потискане на фекално-оралния механизъм на предаване на тази инфекция. Необходимо е да се спазват правилата за лична хигиена: измийте добре ръцете си преди ядене (след използване на тоалетната и прибиране у дома от улицата), кухненски и трапезни прибори, зеленчуци и плодове.

Като се има предвид, че един от основните пътища на заразяване с хепатит А е водата, важна превантивна мярка е използването само на качествена вода - варена (вари се поне 3 минути от момента на кипене) или бутилирана.

Важна превантивна мярка е изключването на контакт с пациент с вирусен хепатит А, въпреки че на практика това е доста трудно за изпълнение, тъй като болният е опасен за другите по време на инкубационния и преиктеричния период, когато е изключително трудно да се постави правилната диагноза.

Ако бъдещата майка все още е имала контакт с носителя на инфекцията, независимо от продължителността на бременността, ИМУНОГЛОБУЛИН се инжектира интрамускулно, за да се предотврати заболяването - лекарство, направено от човешка кръв, съдържащо готови антитела срещу хепатит А, което може да предотврати или значително да облекчи клиничните прояви заболявания.

Ако бременна жена има положителен IgG (антитела от клас G) в кръвта си, не е необходимо да се предписва ИМУНОГЛОБУЛИН срещу хепатит А, тъй като това показва, че жената вече е имала жълтеница и е имунизирана срещу това заболяване.

Така че, ако следвате простите предпазни правила, е напълно възможно да избегнете заразяване с вирусен хепатит А. Ако инфекцията все пак се случи, има съвременни ефективни методи за лечение, които не позволяват развитието на неблагоприятни последици за здравето на майката и плода..

Вирусен хепатит при бременни жени

Вирусният хепатит при бременни жени е група от инфекциозни заболявания с преобладаващо увреждане на чернодробната тъкан, причинени от хепатотропни вируси и открити по време на бременността. Проявява се при тежка интоксикация, жълтеница, диспепсия, обезцветяване на урината и изпражненията, увеличен черен дроб. Диагностициран с помощта на ELISA, RIF, PCR, лабораторни изследвания на ензимни системи, пигменти, протеини, метаболизъм на мазнините, допълнени от общ кръвен тест и резултатите от ултразвук на черния дроб. За лечение се използват инфузионна терапия, хепатопротектори, холеретични лекарства в комбинация с терапевтичен и защитен режим и диетична терапия.

МКБ-10

 • Причини
 • Патогенеза
 • Класификация
 • Симптоми на GV при бременни жени
 • Усложнения
 • Диагностика
 • Лечение на VH при бременни жени
 • Прогноза и превенция
 • Цени на лечение

Главна информация

Вирусен хепатит се открива при 0,2-3,0% от бременните жени, в 40-70% от случаите жълтеницата по време на бременността се причинява от вируси. Повече от половината от пациентите са диагностицирани с вирусен хепатит В, острата форма на заболяването протича с честота 1-2 случая на 1000 бременности, хронична - 5-15 на 1000. Вторият по честота е хепатит А, третият е С, който напоследък все по-често се открива през периода на раждане на дете. В резултат на проучвания беше установено, че при равни други условия бременните жени, попаднали във фокуса на инфекцията, се разболяват 5 пъти по-често от другите лица. Рискови фактори са млада възраст, ниски доходи, лоши материални и битови условия, размирен сексуален живот, живот в епидемично неблагоприятни страни с ниска достъпност на качествени медицински грижи.

Причини

Етиологията на увреждането на черния дроб от хепатотропни вируси в гестационния период е същата, както и в други случаи. Причинителите на заболяването са РНК и ДНК вируси от различен тип: A (HAV), B (HBV), C (HCV), D (HDV), E (HEV). През последните години специалисти в областта на инфекциозните заболявания съобщават за възможна роля в развитието на вируси на хепатит F, G, SEN V, TTV и др. Бременните жени все по-често се диагностицират със смесен хепатит, който се провокира от няколко патогени и често е по-тежък. Има няколко рискови фактора, които увеличават шанса за инфекция по време на бременност. Тяхната роля се увеличава значително с неспазване на правилата за хигиена, асептика, антисептици:

 • Останете в медицинско заведение. Бременна жена е приета в болница преди раждането, в случай на акушерски усложнения, наличие на сериозна екстрагенитална патология. В територии и страни, където има проблеми с хигиената и санитарията, е възможна фекално-орална инфекция на пациента с вирусен хепатит А, Е и дори появата на вътреболнични епидемии.
 • Извършване на инвазивни процедури. Ако нормите на асептика и антисептици са нарушени, рискът от инфекция с хепатотропни вируси с парентерално предаване се превръща в сериозен проблем. Бременната жена може да се зарази с помощта на замърсени инструменти, поставяне на капкомери, прилагане на форцепс, извършване на инвазивни пренатални изследвания или извършване на операция.
 • Кръвопреливане. Съществуват редица състояния, които изискват преливане на кръв и кръвни съставки. Терапия за кръвопреливане се предписва при масивно кървене, дисеминирана интраваскуларна коагулация, тежка анемия, хеморагичен шок и следродилен сепсис. Въпреки че внимателният контрол на качеството на кръвта свежда до минимум подобни рискове, инфекцията е възможна при спешни случаи при работа с непроверени донори..

Патогенеза

Механизмът на развитие на патологичния процес зависи от характеристиките на патогените. Повечето вирусни чернодробни възпаления са тежки антропонози, само вирусът HEV може да бъде естествен резервоар за прасета и гризачи. Инкубационният период трае от 15-50 дни за хепатит А и С, 20-80 дни за инфекция с хепатит D, Е до 40-120 дни за хепатит тип В. В случай на инфекции с храносмилателна и водна трансмисия, входната порта е лигавицата на стомашно-чревния тракт тракт, след преминаване на който вирусният агент се репликира в мезентериалните лимфни възли и ендотела на съдовете на тънките черва. С притока на кръв патогенът се разпространява през тялото, което клинично се проявява чрез синдром на интоксикация, след което той попада в черния дроб. При сексуални, парентерални, вертикални механизми на предаване, патогенният агент незабавно попада в кръвния поток и след това чрез кръвта в черния дроб.

Всички видове хепатотропни вируси, с изключение на HBV серотиповете, имат директен цитопатичен ефект и причиняват цитолиза на хепатоцитите. Засиленият имунен отговор с възпаление и некробиотични процеси се превръща в увреждащ фактор за развитието на вирусен хепатит В. Репликацията на вируса HDV изисква вирус помощник, който се превръща в причинител на хепатит В. Бременната жена развива клинични и лабораторни признаци на цитолитични, холестатични, мезенхимално-възпалителни биохимични симптоматични комплекси. Причинителите на хепатит А и Е от разрушените чернодробни клетки попадат в жлъчката и след това се екскретират в околната среда, замърсявайки я. HBV, HCV и HDV вирусите продължават да циркулират в кръвта.

Самоелиминирането на патогена поради високата му имуногенност настъпва при заразяване с патогени на хепатит В (с нормален имунен отговор), A, E. HDV се елиминират след изчезването на HBV, без което по-нататъшната вирусна репликация е невъзможна. Поради високата степен на мутация, причинителят на хепатит С има ниска имуногенност, което е свързано с хроничен прогресиращ ход на заболяването. Хронизирането на заболяването е възможно и със слаб имунен отговор към вируса HBV, мутации на патогена, интегриране на вирусна ДНК в генетичния апарат на хепатоцита, недостатъчен синтез на α-интерферон, поява на автоимунни реакции.

Класификация

Систематизирането на формите на вирусен хепатит при бременни жени се извършва, като се вземат предвид същите критерии, както извън гестационния период. Според тежестта на клиничните прояви се различават субклинични, леки, умерени, тежки, фулминантни (светкавично бързи) варианти на вирусно увреждане на хепатоцитите. По пътя разстройството е остро, продължително, хронично. Най-голямо значение за избора на медицинска тактика има класификацията по механизма на предаване на патогена. Инфекциозите правят разлика между:

 • Хепатит с фекално-орална инфекция. Тази група включва инфекциозни процеси, причинени от вируси HAV, HEV. В структурата на заболеваемостта хепатит А (болест на Боткин) представлява до 1/3 от всички случаи на инфекция на бременни жени. Хепатит Е е ендемично заболяване, което се среща главно в развиващите се страни от Азия (Индия, Бирма и др.). Такова вирусно увреждане на черния дроб не се предава от майката на плода..
 • Хепатит с инфекция, предавана с кръв. Инжекционният, сексуален, вертикален начин на заразяване е характерен за инфекции, причинени от вируси HBV, HCV, HDV. Болестите от тази група могат да възникнат както остро, така и хронично, причинявайки груби деструктивни промени в чернодробната тъкан. При управление на бременна жена е важно да се вземе предвид възможността за заразяване на плода и, ако е възможно, да се извърши профилактика (прилагане на ваксина и др.).

Симптоми на GV при бременни жени

При класическия остър ход, след инкубационния период, признаци на интоксикационен синдром с хипертермия, артралгия, слабост, слабост, бърза умора и нарушения на съня се появяват при вируси HAV, HBV, HDV, HEV, заразени с щамове вируси. Възможни диспептични симптоми под формата на гадене, намален или липса на апетит, по-рядко - повръщане. Появява се чувство на тежест, спукване в десния хипохондриум, епигастралната област. При 20-30% от бременните жени се наблюдават подобни усещания в левия хипохондриум поради увеличаване на далака. Няколко дни след появата на продромални симптоми урината става кафява или кафява, изпражненията се обезцветяват, чийто цвят и консистенция наподобява бяла (сива) глина. Продължителността на предиктеричния период варира от 3-10 дни до 1 месец, в зависимост от характеристиките на патогена, в някои случаи този период отсъства.

Началото на иктеричен период, обикновено с продължителност от 1 до 3 седмици, се показва от жълто оцветяване на кожата и видимите лигавици. Освен това при бременни жени, страдащи от хепатит А, се наблюдава подобрение на цялостното благосъстояние. При хепатит Е, В, D интоксикацията може да се увеличи. Образуването на холестаза е придружено от появата на сърбеж. Продължителността на периода на възстановяване за различни видове вирусно увреждане на черния дроб варира от няколко месеца до една година. Възможно изтрито и аниктерично протичане на заболяването с минимални симптоми и бързо възстановяване.

При жените с хепатит С жива клинична картина обикновено липсва, понякога инфекцията се превръща в случайна находка при лабораторен скрининг. В повечето случаи заболяването веднага придобива хроничен характер с периодично влошаване на чернодробните функционални тестове и постепенно развитие на екстрахепатални автоимунни нарушения (увреждане на щитовидната жлеза, бъбреците, кръвоносните съдове, ставите, костния мозък и др.).

Усложнения

Бременността има тенденция да усложнява хода на хепатита, особено този, причинен от вируса HEV. Влошаването на симптомите с развитието на холестаза е по-силно изразено след 20-та гестационна седмица. При бременни жени, които се разболяват през 3-тия триместър, вирусният хепатит Е може да продължи напълно с появата на остра чернодробна недостатъчност, прогресираща бъбречна недостатъчност, дисеминирана интраваскуларна коагулация (DIC), преждевременно раждане, антенатална смърт на плода, мъртво раждане, забавяне на развитието и тежка хипоксия на новородените. С фулминантно протичане майчината смъртност достига 20-50%.

Токсичната дистрофия, субмасивната и масивна чернодробна некроза с функционална недостатъчност, тежка енцефалопатия, хеморагичен синдром могат да усложнят протичането на остър хепатит В и да доведат до смърт на жена. Смъртността на бременните жени с това заболяване е 3 пъти по-висока от тази на небременните жени. Хронизация на процеса с увеличаване на автоимунните нарушения се наблюдава при 10-15% от пациентите с хепатит В, 80% с хепатит С, 50% с хепатит D. Дългосрочните последици под формата на фиброза, чернодробна цироза, злокачествено заболяване с образуване на първични хепатоцелуларни карциноми са характерни за хроничен ход на заболяването.

Акушерските усложнения обикновено се наблюдават при тежък остър парентерален хепатит и рядко при болест на Боткин. При такива пациенти ходът на гестозата се влошава 1,6 пъти по-често, раждането започва преждевременно, отбелязва се преждевременно разкъсване на околоплодната течност, възможна е прееклампсия по време на раждането, детето се ражда в състояние на хипоксия с лоши резултати по Апгар. Според наблюденията на акушер-гинеколозите причинителите на всички вирусни чернодробни лезии не са тератогенни. Причинителите на хепатит В, С, по-рядко - D могат да се предадат от майката на плода през плацентата, по време на раждане, по време на кърмене. Рискът от инфекция варира от единични случаи на инфекция с хепатит D и 7-8% с ​​хепатит С до 80% с хепатит В. Процентът е дори по-голям за бременни жени, страдащи от имунна недостатъчност (HIV инфекция и др.).

Диагностика

При наличие на епидемиологични предпоставки и класически симптоми диагнозата не е особено трудна. Възможни са диагностични затруднения при атипичен малосимптоматичен ход, реактивиране на хроничен процес. Като се вземе предвид високият риск от инфекция на плода в случай на носене на вируса и хронично протичане на хепатит, пренасян с кръв, се извършва лабораторен скрининг за всички бременни жени. Планът за изследване обикновено включва методи, насочени към откриване на вируса и признаци на чернодробна дисфункция:

 • Анализи за проверка на патогена. Специфични ELISA маркери за нарушения са съответните общи Ig антитела (M + G), антитела към неструктурни протеини (с хепатит С). ДНК и РНК на вируси могат да бъдат открити с помощта на PCR диагностика. RIF позволява откриване на вирусни частици в чернодробната тъкан и други биологични материали. При хроничен хепатит В и носителство се определя HBSAg.
 • Чернодробни тестове. Ключов маркер на хепатоцитната цитолиза е поне 10-кратно увеличение на активността на ALT. Индикаторът започва да расте от края на продрома, достига максималната си стойност по време на пиковия период и постепенно намалява до нормалното по време на възстановяването. Увеличаването на концентрацията на алкална фосфатаза (ALP) и гама-глутамилтрансфераза (GGT) показва холестаза.
 • Изследване на белтъчния метаболизъм. При възпалителна лезия на чернодробния паренхим стойностите на сублиматния тест намаляват, а тези на тимоловия тест се увеличават. Тежестта на промените пряко корелира с тежестта на инфекциозния процес. Намалени нива на общ протеин, албумин. Отбелязва се диспротеинемия. Поради нарушение на протеиновия синтез в черния дроб, показателите на системата за хемостаза се влошават.
 • Изследване на пигментния и липидния метаболизъм. Функционалната чернодробна недостатъчност се проявява с хипербилирубинемия с преобладаващо повишаване на концентрацията на директен билирубин, наличие на жлъчни пигменти и уробилиноген в урината. Нарушаването на синтеза на холестерол от хепатоцити, увредени при остри и хронични форми на вирусен хепатит, е придружено от спад в нивото му в кръвта.

При общия анализ на кръвта броят на левкоцитите, неутрофилите се намалява, относителното съдържание на моноцити и лимфоцити се увеличава, ESR често е в нормални граници, но може да достигне 23 mm / h. Ултразвукът на черния дроб обикновено разкрива увеличаване на размера на органа, като са възможни различни варианти на хода, хипоехогенност, хиперехогенност и структурна хетерогенност. Диференциалната диагноза се извършва между различните видове хепатит. Инфекциозният вирусен процес трябва също да се диференцира от лезии на чернодробния паренхим при доброкачествена лимфобластоза, йерсиниоза, лептоспироза, скарлатина в Далечния Изток, лекарствен хепатит, тежка ранна токсикоза, холестаза на бременни жени, прееклампсия, бременни жени с остра мастна хепатоза. В допълнение към специалиста по инфекциозни заболявания, пациентът се консултира с терапевт, хепатолог, дерматолог, невропатолог, токсиколог, според показанията.

Лечение на VH при бременни жени

Жена с потвърдена диагноза е хоспитализирана в инфекциозното отделение с акушерски отделения. Прекъсването на бременността с аборт е възможно само в ранните етапи по време на периода на възстановяване. На бременна жена е показан щадящ режим с ограничена физическа активност. Корекцията на диетата предвижда изключване на алкохол, мазни, пържени храни, ядене на диетично месо (пилешко, пуешко, заешко), нискомаслено варено, печено, риба на пара, зърнени храни, млечни продукти, пресни зеленчуци и плодове. Препоръчително е да увеличите обема на консумираната течност до 2 l / ден или повече. Препоръчително е да пиете алкални минерални води. В реконвалесцентния период е показано ограничаване на физическата активност, щадяща диета.

Специално етиотропно лечение на варианти на парентерален хепатит по време на бременност не се провежда. Бременни жени с тежко протичане на заболяването, тежка интоксикация, значително увреждане на чернодробните функции се препоръчват лекарства с патогенетичен и симптоматичен ефект. Като се вземат предвид симптомите, схемата на лечение може да включва следните групи лекарства:

 • Детоксикационни агенти. За отстраняване на токсичните метаболити се използват както колоидни, така и кристалоидни инфузионни разтвори. Тяхната цел позволява да се спре интоксикационният синдром, да се намали интензивността на сърбежа при холестаза, да се подобрят реологичните параметри на кръвта.
 • Хепатопротектори. Използването на фосфолипиди, билкови лекарства, аминокиселини, мултивитаминни комплекси е насочено към стабилизиране на клетъчните мембрани, защита на хепатоцитите от некроза, регенерация на тъканите и подобряване на биохимичните параметри. Те обикновено се предписват за възстановяване..
 • Холеретици и холекинетика. Холеретичните лекарства са показани, когато има заплаха или поява на холестаза. Те позволяват да се намали натоварването на хепатоцитите, да се улесни изтичането на жлъчката, да се елиминира нейният застой в жлъчния мехур и да се намали тежестта на мезенхимално-възпалителните промени в черния дроб..

С промени в системата за кръвосъсирване, режимът на лечение се допълва с лекарства, които влияят на хемостазата. Бременни жени с изключително тежък фулминантно течение, нарастваща чернодробна недостатъчност се прехвърлят в интензивното отделение за интензивно лечение. Препоръчителният метод на доставка е естествено доставяне във физиологично време. Цезарово сечение се извършва само при наличие на акушерски или екстрагенитални индикации (предлежание на плацентата, клинично и анатомично тесен таз, напречно положение на плода, стегнато заплитане на връвта, прееклампсия).

Прогноза и превенция

С навременната диагностика на острия вирусен хепатит при бременна жена и правилния избор на медицинска тактика, резултатът от бременността обикновено е благоприятен. Коефициентът на майчина смъртност не надвишава 0,4%, смъртността се причинява от тежка екстрагенитална патология. Прогнозата става по-сериозна при заразяване с причинителя на вирусен хепатит Е през втората половина на бременността. В такива случаи рискът от смърт на бременна жена достига 50%, в почти всички случаи плодът умира. Хроничните варианти на разстройството по време на бременност рядко се активират. Превантивните мерки са насочени към предотвратяване на инфекция, включително спазване на лична хигиена и хигиена на храните, особено при живеене и посещение на епидемиологично опасни региони, отказ от незащитен пол, честа смяна на сексуални партньори, инжектиране на наркотици, задълбочени изследвания на донорски материали, обработка на медицинско оборудване.

Постоянният имунитет през целия живот се формира към вирусите, причиняващи хепатит А, Е, Б. За профилактични цели извън гестацията са възможни ваксинация срещу хепатит А, В и спешна имунизация с имуноглобулини срещу HAV. На бременни жени се предписват ваксини и серуми с повишено внимание след проучване на всички възможни индикации и противопоказания. Активно-пасивната профилактика на инфекция на новородени с кръвен хепатит намалява риска от инфекция с 5-10%. При виремия над 200 хиляди IU / ml на жени, страдащи от хепатит В, се предписва антивирусно лечение с нуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза, последвано от активна и пасивна имунизация на новороденото.