Жената може да бъде носител на вируса на хепатит и да не го знае

Какво е вирусен хепатит

Това е чернодробно заболяване, причинено от вирус. Той попада в тялото чрез кръвта, наранените лигавици и кожата. Често симптомите остават незабелязани и болестта става хронична. Хепатит С по време на бременност се открива по време на рутинен скрининг за инфекции.

Вирусът HCV принадлежи към флавивирусите, съдържа рибонуклеинова киселина (РНК) в гените си. Периодът на развитие продължава от 7-8 седмици до шест месеца. Води до цироза на черния дроб и злокачествени тумори. Инфекцията не влияе върху честотата на мъртво раждане, спонтанен аборт и фетални аномалии. Не засяга функционирането на репродуктивните органи. Като се има предвид тежестта на заболяването при бременни жени, това увеличава риска от ранно раждане и ниско тегло при раждане.

Защо възниква

Инфектираните чернодробни клетки започват да произвеждат около 50 нови вируса на ден. Инфекциозният агент се намира в големи количества в кръвта. Телесните течности - слюнка, сперма, вагинално отделяне - съдържат малка концентрация. Има следните начини за проникване на вируси:

 • нарушение на правилата за използване на предмети за лична хигиена;
 • хирургия, кръвопреливане, хемодиализа, стоматология;
 • повторна употреба на замърсени спринцовки;
 • "Мръсни" инструменти за пиърсинг, татуировки;
 • секс с носител без презерватив.

Болестта не се разпространява във въздуха, обикновени ястия, прегръдки или ръкостискания. Ако партньорът има хепатит, съжителството с него е възможно, при спазване на мерки за безопасност.

При носителите на вируса бременността може да предизвика обостряне на процеса. Това се причинява от намаляване на имунитета: на първия етап имунната система в тялото на жената възприема детето като чужд протеин, следователно имунитетът се потиска естествено от хормони, така че плодът да не бъде отхвърлен.

Диагностика

Анализът за хепатит С е включен в списъка на диагностичните методи за бременност:

 • общи проби от кръв и урина;
 • кръвна биохимия;
 • анализ за антитела срещу HCV;
 • полимеразна верижна реакция - PCR;
 • ултразвуково изследване на храносмилателния тракт.

Хроничната форма дава положителен резултат от теста. Необходимо е редовно наблюдение на вирусното натоварване. Изследването се извършва три пъти по време на бременност. При тежки случаи, за да се определи степента на увреждане на черния дроб, става необходимо да се направи биопсия на тъканите. По този начин се определя вирусният щам за избора на подходящата терапия..

Анализът може да покаже положителен резултат, ако пациентът е имал инфекция по-рано. Тялото би могло да се справи с болестта при условие на въвеждането на малък брой микроорганизми и високо ниво на имунитет, но антителата остават в кръвта за дълго време. Ако има съмнение за инфекция при бременна жена, първият отговор може да бъде фалшиво положителен. Изследването се повтаря, често фактът на заразяване не се потвърждава.

Хепатит С по време на бременност изисква медицинско наблюдение

Как се проявява при бременни жени

Заразените дълго време не усещат никакви прояви върху себе си. И все пак около 20% от жените могат да получат следните симптоми:

 • чувство на умора, постоянна слабост;
 • намален апетит;
 • гадене, водещо до повръщане;
 • повишена телесна температура;
 • болка отстрани вдясно;
 • пожълтяване на склерата и кожата;
 • уголемяване на черния дроб и далака;
 • тъмна урина и светли изпражнения.

Някои имат болки в ставите, кожни обриви. Няколко фактора присъстват и при нормална бременност. В този случай се извършва диференциална диагноза с други чернодробни заболявания..

Ефект върху плода

При ниско вирусно натоварване не е нужно да се притеснявате за последиците за детето. Усложненията са редки при хронично заболяване. Ако антитела са били открити при бременна жена, но РНК не е била открита, бебето ще се роди здраво. Тестът за новородено за хепатит С няма да бъде надежден, тъй като антителата в кръвта му могат да бъдат на възраст до две години. Присъствието им не е признак на инфекция..

Инфекцията не се предава чрез мляко; бебетата могат да бъдат кърмени. Важно е мама да следи състоянието на зърната, да предотвратява появата на кървящи пукнатини. За да предотвратите инфекция, контролирайте появата на язви на устната лигавица на детето.

Ако една жена има повече от 2 милиона реплики, заплахата от инфекция на плода се увеличава. Вероятността е около 30%. Новороденото се счита за заразено, ако се открие вирусната РНК. Такова дете трябва да бъде постоянно наблюдавано..

Активните патологични процеси в черния дроб на майката увеличават риска от недохранване на плода. Остър чернодробен процес, вътрешно кървене от съдовете на стомашно-чревния тракт може да причини смърт на плода.

ХИВ носителите са изложени на повишен риск от инфекция.

Отрицателните последици за детето също са свързани с токсикоза, лоши навици, неправилно хранене на бъдещата майка, хиповитаминоза.

Ако тестът за хепатит С е положителен, е важно да се спазват всички препоръки на лекаря

Лечение на бременни жени

Първо открит фалшиво положителен тест не означава инфекция. След известно време лабораторният тест трябва да се повтори. Може би е имало просто грешка. В повечето случаи инфекцията не засяга гестационния процес и не изисква специфично лечение. Бременната жена се препоръчва да спазва диета, да приема витаминни комплекси.

Няма ваксина срещу вируса на хепатит С. Болестта е лечима, особено през първите месеци на бременността. Това са антивирусни средства интерферон, рибавирин. Лекарството има странични ефекти, те могат да повлияят неблагоприятно на детето. В тази връзка лечението се извършва само в краен случай, когато необходимостта от терапия при бременна жена надвишава заплахата за плода. Ако състоянието се е влошило рязко, появяват се симптоми на холестаза, необходимо е специфично лечение. Терапията се провежда в болнична обстановка. Лекарят избира най-безопасните лекарства. По правило това е курс на инжекции, базиран на урсодезоксихолова киселина. През целия гестационен период заразените пациенти се нуждаят от постоянно наблюдение, тъй като рискът от усложнения за нероденото бебе може да се увеличи.

Раждане с хепатит

Бебето може да се зарази, докато преминава през родовия канал на майката. Заразяването става при контакт с кръвта и секретите. Кървенето е особено опасно. При качествено управление на раждането от квалифицирани специалисти процесът протича без последствия за детето. Рискът от инфекция е по-малък от 4%.

Оперативната намеса в този смисъл не е превенция. Жената има право сама да избере метода на акушерството и обсъжда това с лекаря, водещ бременността. В други ситуации лекарят се ръководи от интересите на родилката. Спешно раждане чрез цезарово сечение се извършва, когато здравето на майката е лошо.

Превантивни действия

Преди планираната бременност е необходимо да се изследват за вирусен хепатит С и ХИВ. Необходимо е да се изключи възможно най-много контакт с кръв. Използвайте само продукти за лична хигиена. На тези обекти, в микроскопичните останки от биологичната течност, вирусът остава жизнеспособен в продължение на четири дни. Пробите трябва да се вземат и от съпруга. За татуиране и пиърсинг трябва да използвате само стерилен инструмент за еднократна употреба. За да предотвратите въвеждането на вируса, третирайте рана или абразия с антисептик, затворете я с гипс или специално лепило. Не забравяйте да използвате презерватив по време на полов акт, особено с нередовни партньори.

Ако се открие хепатит С, това не е изречение. Когато се сблъскате с проблем, не трябва да изпадате в паника и да се разстройвате. Много, след лечение и дори на фона на болестта, безопасно се носят и раждат деца. Възможна е успешна доставка при нисък вирусен товар в ремисия. Ако възникне тежко увреждане на черния дроб, може да възникне въпросът за прекъсване на бременността.

Хепатит С и бременност: каква е опасността от „коварния“ вирус?

Много голям процент от жените в такава развита страна като Русия откриват вируса на хепатит С в кръвта си, когато започнат да се подлагат на рутинен скрининг в ранните етапи на бременността.

От една страна, по-добре е по-рано, отколкото "късно", предвид коварния характер на развитието на болестта. От друга страна, това е тревожен индикатор за мащаба на разпространението на вируса и нашето отношение към нашето здраве..

Какво трябва да знаете за хепатита?

Хепатитът е опасно инфекциозно възпалително чернодробно заболяване.

Има няколко вида хепатит - A, B, C, D и E. Общата обединяваща черта на тези заболявания е, че всички те са заболявания на един орган - черния дроб. И разликата се проявява в тежестта на хода на заболяването и неговите последици, методи и време на лечение и във възможността за излекуване като такова.

Освен това различните вируси са причинителят на всеки тип хепатит, така че ваксината срещу хепатит В ще бъде безпомощна в опит да неутрализира вируса на хепатит С, когато попадне в човешкото тяло..

Важно е да знаете, че видовете хепатит и се предават по различни начини. Така че, най-често срещаният хепатит А или банална жълтеница може да се зарази чрез немити зеленчуци и плодове и чрез пиене на некипната вода.

Можете да получите хепатит Е по подобен начин. Но има важна разлика - този вид заболяване е много разпространено в така наречените "страни от третия свят" с горещ тропически климат. Липсата на достатъчно количество чиста питейна вода, ниското ниво на развитие на медицината допринасят за голямото разпространение на болестта.

Ето защо, ако вече сте попаднали в тези условия, препоръчително е да избягвате да пиете подозрителна вода и дори лед, безопасността на които може да възникне под съмнение..

Вирусите на хепатит В и хепатит С проникват в тялото чрез кръв или по полов път. Ако е бременна, заразената жена има шанс да наследи хепатит С през плацентата или по време на раждане.

Някои видове хепатит са сравнително лесни за диагностициране и лечение. Например, остра форма на хепатит В, която първоначално прилича на грип, вече на третия ден от началото на заболяването показва характерни признаци: гадене и повръщане, иктеричен тон на кожата и болка в десния подребрие.

С правилна и навременна диагноза и професионална грижа, остър хепатит В се излекува в рамките на седмица или две, а хепатит С - в рамките на шест месеца без фатални последици.

В случай на преход от острия стадий на заболяването към хроничния, лечението отнема не месеци, а години и няма 100% шанс за пълно възстановяване. В най-лошия случай може да завърши с цироза или рак на черния дроб..

Обща характеристика на всички видове хепатит е пожълтяването на кожата, лигавиците и бялото на очите. Ако всичко това е придружено от признаци на тежко хранително отравяне, възниква гадене и повръщане, телесната температура се повишава - не дърпайте, това е тревожен симптом.

Всички хепатити са чернодробни заболявания и въпреки че това е може би най-търпеливият орган на човек, при остър възпалителен процес той се усеща. Ако черният дроб е визуално увеличен и това е придружено от някакви признаци на дискомфорт под формата на болка, това е убедителна причина да посетите лекар..

Най-коварният тип хепатит е „тихият убиец“, хроничният хепатит С. Дълго време заразеният човек може да не забележи никакви признаци на това заболяване. Характерната симптоматика се проявява в хроничния стадий на заболяването, когато процесите на увреждане на черния дроб са отишли ​​достатъчно далеч.

Знаете ли какво е биохимична бременност? Какви са симптомите и признаците? За това - в нашата статия.

Evitest тест за бременност. Тази статия е за това как да я използвате правилно? А също и за неговите видове, предимства и недостатъци.

Диагностика на хепатит по време на бременност

За диагностициране на хепатит оптималното решение е кръвен тест.

Това е задължително рутинно проучване на състава на кръвта, включително наличието на вируси и инфекции в нея. Предписва се на всички жени, без изключение, в ранна бременност..

Само за девет месеца ще има три такива анализа и това е гарантирана диагноза. Освен това, ако резултатите от прегледа на вашия или вашия лекар са под съмнение, трябва да се извърши по-точна полимеразна верижна реакция или PCR тест..

С всичко това няма да е излишно да слушате тялото си извън стените на клиниката. Силната умора, гадене и мускулни болки, депресия и влошаване на паметта са явления, с които всяка втора жена се сблъсква по време на бременност.

Ако всичко изброено се съчетае с повтаряща се болка в областта на черния дроб, уведомете Вашия лекар за това. Презастраховането в този случай няма нищо общо с параноята и ползата може да донесе осезаема и навременна.

Особености на хода на заболяването при бременни жени

Ако резултатите от теста показват наличие на хепатит С в тялото ви, не бива да се отчайвате - това не е изречение. Самият факт на съществуването на болестта не е противопоказание за раждането и раждането на дете, тъй като по дефиниция това не засяга репродуктивната функция..

Не всичко е известно за характеристиките на протичането на хепатит С по време на бременност. Ето фактите, които в момента са аксиома и не се нуждаят от научно обосноваване.

Неразположението може да се отнася или до индивидуалния ход на бременността (токсикоза в началото на бременността, киселини в стомаха и подобни „наслади“), или до проявата на хепатит. Но тези два факта не се припокриват или изострят един друг..

Бременността по никакъв начин не може да влоши хода на хепатита и възможните рискове от развитие на чернодробно заболяване в бъдеще. Има такъв биохимичен индикатор - нивото на аланин аминотрансфераза или в съкратена форма - ALT. Показателите за този ензим са изключително важни, тъй като те показват степента на увреждане на чернодробните клетки при пациенти с хепатит С.

Това е, така да се каже, опростено описание на сложен биохимичен процес. Проучванията показват, че нивата на ALT обикновено намаляват и често се нормализират през втория и третия триместър на бременността. Този показател се връща към първоначалното „болезнено“ ниво само шест месеца след раждането..

По време на бременността ще бъдете наблюдавани от двама специалисти, докато „здравата” бъдеща майка ще бъде наблюдавана от един. Стриктното спазване на техните препоръки е от съществено значение. Но това се отнася за всяка бременна жена..

Мога ли да забременея, докато кърмя, ако няма период? Отговорът на въпроса е в тази статия.

Защо хепатит С е опасен по време на бременност за майка и бебе??

Ако сте бъдеща майка с хепатит С, най-важното е да следите теглото си. Прекалено този показател е изпълнен в бъдеще с развитието на такава патология като "гестационен диабет".

Това е нарушение на въглехидратния метаболизъм, което се характеризира с постоянна висока кръвна захар. И тъй като всяко отклонение при бременни жени не се приветства поради възможни усложнения.

В редки случаи бременните жени, заразени с хепатит С, показват признаци на холестаза или, както се нарича още, "сърбеж на бременността".

Това явление е свързано с недостатъчна чернодробна функция и, като следствие, намаляване на потока на жлъчката в червата. В резултат на такъв провал се натрупват жлъчни соли. Всичко това води до факта, че има силен сърбеж и най-често през нощта. Тези явления обаче безопасно изчезват в рамките на две седмици след раждането..

Бременните жени с хепатит С може да имат риск от развитие на гестоза, което е няколко процента по-вероятно от здрава жена. Това изключително неприятно явление, характерно за късния период на бременността, се нарича още „късна токсикоза“.

Лекарите, които в по-голямата си част са снизходителни към токсикозата през първия триместър, считат тези прояви за доста опасни и изискват лечение, за да се избегне отделяне на плацентата и смърт на плода.

За развитието на плода хепатит С „майката“ може да донесе някои проблеми. Рискът от преждевременно раждане и раждане на бебе с поднормено тегло се счита за доказан риск.

Такова новородено бебе със сигурност ще се нуждае от повишено внимание и грижи..

Особености на лечението на хепатит С по време на бременност

Редица лекарства, които се използват при лечението на хепатит С., са противопоказани за бременни жени. Те включват интерферон и рибавирин. Това се дължи на незадължителните, но възможни рискове от развитие на патологии в плода. И задачата на всеки лекар е да предвиди дори хипотетична вероятност за такъв риск..

Струва си да се съсредоточим върху очевидното: жена в позиция, която има анамнеза за хепатит С и иска да роди здраво дете, не трябва абсолютно да пие алкохол под никаква форма.

Това почти сигурно ще увеличи риска от увреждане на черния дроб, което ще повлияе на вашето здраве и сериозен процент от вероятността от развитие на късна токсикоза. А това от своя страна може да причини отхвърляне и в резултат смъртта на плода..

Вторият сценарий е преждевременно раждане. Също така, трябва да кажа, че доброто не е достатъчно.

В идеалния случай трябва да се откажете от пушенето и да завършите тази поредица от подвизи в името на нероденото дете, като преминете към здравословна и балансирана диета..

Антивирусната терапия не се препоръчва нито през първия, нито през следващия триместър на бременността. Той включва използването на интерферон-а и рибавирин, нежелаността от които вече е обсъждана.

Има моменти, когато бременна жена с вирус на хепатит С може да се нуждае от лекарства. Това е последният триместър на бременността за намаляване на признаците на холестаза или за минимизиране на риска от развитие на прееклампсия.

Какви са последиците от хипоксията при новородените и как да ги избегнем? Препоръки на експерти - в тази статия.

Рени по време на бременност: инструкции, рецензии, цена - в тази статия.

Профилактика на хепатит С по време на бременност

Следователно, по време на бременност е крайно нежелателно да се излагате на подобни рискове. Салони за татуировки и салони за маникюр, безразборни сексуални контакти и всякакви инжекции са много сериозни рискови фактори.

Ето защо, предпазливост и отново предпазливост. Последиците може да не са катастрофа, въпросът е - ще си простиш ли поне илюзорната възможност за катастрофа.

Бременност с хепатит С и особености на терапията през този период

Хепатит С е често срещано вирусно заболяване, което засяга чернодробната тъкан. Патологията провокира развитието на възпалителен процес, в резултат на което клетките на жлезата отмират, което води до дисфункция и негативни ефекти върху други органи. Отличителна черта е хроничният характер на хода, докато острият вариант се наблюдава рядко. Значителна заплаха представлява хепатит С при бременни жени, опасен както за тялото на майката, така и за плода.

Главна информация

Болестта се провокира от вирус, който попада в човешкия кръвен поток. Патогенът засяга черния дроб поради повишената чувствителност на хепатоцитите към инфекции. След проникване в органа вредните микроорганизми са способни да не упражняват активен ефект дълго време. Този период е латентен, няма симптоми на патология.

Има няколко генотипа на вируса, който причинява хепатит С по време на бременност. Те се различават по естеството на курса, възможни усложнения. Болестта е хронична. В ранните етапи е изключително трудно да се открие патология поради липсата на изразени симптоми.

Характеристики на потока

Хроничният хепатит С по време на бременност протича по същия начин, както при други категории пациенти. С болестта се наблюдава лека клинична картина. Често жените правят грешката, като погрешно смятат симптомите на чернодробната патология за странични ефекти, които се появяват при раждане на дете.

Важно е да знаете! Предаването става парентерално - чрез попадане на вирусни микроорганизми в кръвта. Не е изключен рискът от контакт и инфекция в домакинството. Жената може да забременее след инфекция или, напротив, да придобие инфекция по време на бременността.

Възможни начини за предаване на причинителя на хепатит:

 • Чрез преливане на заразена кръв.
 • Използването на нестерилни медицински инструменти.
 • Незащитен секс.
 • Многократно използване на спринцовки, игли.
 • Излагане на спермата на заразен мъж.

Инкубационният период варира от 14 дни до шест месеца. Продължителността зависи от множество фактори, основният от които е броят и степента на активност на патогенните микроорганизми. В по-голямата част от случаите ранните признаци се появяват 8-10 седмици след инфекцията.

 • Мускулна слабост.
 • Висока умора, намалена производителност.
 • Прояви на диспепсия (горчивина в устата, киселини, оригване).
 • Гадене с повръщане.
 • Дискомфорт, по-рядко болка в десния хипохондриум.
 • Сърбяща кожа.
 • Обриви.
 • Хепатомегалия.
 • Болки в ставите.
 • Потъмняване на урината.
 • Обезцветяване на изпражненията.

Много от изброените симптоми са подобни на признаци на токсикоза, от които страдат жените. Поради това е изключително трудно своевременно да се открие болестта. Появата на такива прояви е пряка индикация за диагностичен преглед..

За идентифициране на патологията се извършва кръвен тест, в който се откриват вирусни антитела. Скрининговият тест се извършва три пъти през целия период на бременността. В същото време наличието на патогенна РНК в пробите се определя чрез PCR. Този метод ви позволява да установите с висока точност вида на хепатита и неговия генотип.

Случаите, при които резултатът от теста е положителен, но жената не е заразена, са чести. За да се изключи фалшива диагноза, тестовете се извършват няколко пъти. Ненадеждният отговор се провокира от съпътстващи нарушения в организма, автоимунни процеси и прием на някои лекарства. Също така, фалшиво положителен резултат се дължи на грешките на лаборантите при подготовката на проби за изследване..

Наличието на болестта не засяга способността на детето да забременее. Следователно бременността с хепатит С при жената често протича непланирано. В такива случаи трябва да се вземе решение за прекъсване. Абортът се разглежда, когато има повишена вероятност от негативни последици за детето.

Риск за плода

Преди се смяташе, че хепатит С и бременността са несъвместими поради голямата вероятност да има деца с увреждания. Основното усложнение на патологията е вътрематочната инфекция. Това явление обаче се наблюдава рядко - в 6% от случаите.

Вирусните микроорганизми са в състояние да преминат през плацентарните тъкани. Следователно патогенът може да се предаде на детето от майката по вертикален начин. В неонаталния период тези деца са по-склонни да развият жълтеница, но рискът от сериозни усложнения е нисък..

Развитието на тежки аномалии или други изразени аномалии се счита за рядко. В повечето случаи това се случва на фона на съпътстващи усложнения на бременността и хепатит С при майката. Утежняващите фактори включват късно избледняване, лоши навици, хронични заболявания, особено ХИВ.

След раждането детето трябва редовно да се преглежда за симптоми на увреждане на черния дроб. Ако те не бъдат открити през първите 12 месеца, бебето се счита за здраво. Наличието на инфекция се показва от наличието на антитела към вируса на хепатит при деца на година и половина.

Терапевтични дейности

Едновременното протичане на бременността и хепатит С при майката изключва възможността за прием на лекарства. Лекарства като Рибавирин или Софосбувир са забранени за жени, които раждат дете. Освен това това ограничение важи за всички периоди. Това се дължи на факта, че лекарствата значително засилват протекционните реакции, протичащи в организма. Поради това плодът може да бъде атакуван от имунни агенти, което води до спонтанен аборт..

По време на терапията интензивните физически натоварвания са строго забранени. Не можете да излагате тялото на студени, токсични вещества, включително алкохол. Необходимо е да се изключи възможността за преумора.

За лечение могат да се използват безопасни лекарства. Те включват лекарства от групата на хепатопротекторите (Essentiale, Karsil, Hofitol). Основната терапия обаче е диетата..

Бъдещата майка трябва да се храни добре, за да осигури напълно на собственото си тяло и плода необходимите вещества. Препоръчително е да ядете храна 6-8 пъти на ден на малки порции. Всички храни, които претоварват черния дроб, се изключват от диетата. Те включват тлъсто месо и риба, консерви, пушени, пържени, сладкарски изделия, колбаси.

Внимание! Самолечението е забранено, тъй като може да навреди на нероденото дете. Не се препоръчва използването на неконвенционални лекарства и фармацевтични лекарства, чиято безопасност не е доказана от клинични изпитвания.

Раждане с хепатит С

Жените с диагноза вирусно заболяване се раждат в специално отделение. Предназначен е директно за заразените. Разликата от обичайния родилен дом се състои в спазването на антиепидемиологични мерки.

Заразените жени могат да раждат по естествен път. За да се намали рискът от негативни последици от хепатит С по време на бременност за бебето, се препоръчва цезарово сечение. Този метод намалява вероятността от предаване на вируса на новороденото..

Децата, родени от болни майки, се наблюдават от специалисти по инфекциозни болести. През първия ден от живота те се ваксинират срещу хепатит от групи A, B. Възможно е да се определи дали детето е заразено само след 1-1,5 години, с многократни тестове.

Кърмене

Кърменето за жени с хепатит С не е противопоказано, тъй като вероятността от поява на патогенни микроорганизми на практика е изключена. Регистрирани са само няколко случая на инфекция по време на кърмене и те се обясняват с повишена концентрация на вируси в майчиното тяло..

Предотвратяване

Невъзможно е напълно да се елиминира рискът от инфекция. Не е разработена ваксина за осигуряване на имунитет срещу хепатит С. Вероятността от заболяването обаче може да бъде значително, включително при бременни жени.

Превантивните мерки включват:

 • Избягване на контакт с възможни източници на инфекция.
 • Компетентно планиране и управление на бременността.
 • Съответствие с хигиенните стандарти.
 • Редовен диагностичен преглед.
 • Съответствие с препоръките на лекаря.
 • Защитен полов акт.

Хепатит С при бременни жени е често срещано заболяване. Патологията се характеризира с лошо изразена клинична картина, поради което често се диагностицира навреме. Най-голямата опасност за плода е вътрематочната инфекция. Терапията изключва възможността за прием на антивирусни лекарства, поради което заболяването се лекува с диетични и спомагателни лекарства.

Хепатит С и бременност

За първи път човек се разболява от вируса на хепатит С преди 300 години. Днес по света около 200 милиона души (3% от световното население) са заразени с този вирус. Повечето хора дори не са наясно с наличието на болестта, тъй като те са скрити носители. При някои хора вирусът се размножава в организма в продължение на няколко десетилетия, в такива случаи те говорят за хроничен ход на заболяването. Тази форма на заболяването представлява най-голямата опасност, тъй като често води до цироза или рак на черния дроб. Като правило инфекцията с вирусен хепатит С в повечето случаи се проявява в млада възраст (15-25 години).

От всички известни форми на вирусен хепатит С, най-тежката.

Начинът на предаване се случва от човек на човек чрез кръв. Често инфекцията се появява в лечебни заведения: по време на операция, по време на кръвопреливане. В някои случаи е възможно да се заразите чрез домакинството, например чрез спринцовки от наркомани. Половото предаване не е изключено, както и от заразена бременна жена до плод.

Симптоми на хепатит С

При много заразени хора болестта не се усеща за дълъг период от време. В същото време в тялото настъпват необратими процеси, водещи до цироза или рак на черния дроб. За подобна коварност хепатит С се нарича още „нежен убиец“.

20% от хората все още забелязват влошаване на здравето си. Те чувстват слабост, намалена работоспособност, сънливост, гадене и намален апетит. Много от тях отслабват. Може да има и дискомфорт в десния хипохондриум. Понякога заболяването се проявява само в болки в ставите или различни кожни прояви.

Откриването на вируса на хепатит С чрез кръвен тест не е трудно..

Лечение на хепатит С

Днес няма ваксина срещу хепатит С, но тя може да бъде излекувана. Имайте предвид, че колкото по-рано се открие вирусът, толкова по-големи са шансовете за успех..

Ако бременна жена е заразена с вируса на хепатит С, тя трябва да бъде изследвана за характерни признаци на хронично чернодробно заболяване. След раждането на бебето се извършва по-подробен хепатологичен преглед.

Лечението на хепатит С е комплексно и основните лекарства, използвани при лечението, са антивирусни.

Бременност и хепатит С

Моментът, в който жената научава за бременността си, е един от най-щастливите в живота й. Със сигурност може да се каже, че бъдещата майка иска само здраве и сила за детето си. Следователно много момичета, дори преди бременността, се подлагат на множество медицински прегледи..

Една от инфекциите, която се тревожи за планирането и вече бременните жени, е вирусният хепатит С.

Малко за статистиката

В постсъветските страни около три процента от работещото, плодородно население (на възраст под четиридесет години) е заразено с вируса на хепатит С. По този начин бременните жени са изложени на повишен риск.

Хепатит С по време на бременност не е приятно преживяване. Но няма нужда да се обезсърчаваме, както се казва: „предупреденият е предвоен“.

Как се извършва прегледът?

По горепосочените причини анализът на хепатит С по време на бременност се превърна в рутинен и задължителен за всяка бъдеща майка..

Рутинното кръводаряване на вени на гладно ще позволи на лекарите да:

 • ранно откриване на вируса в серума,
 • установяване на правилната диагноза и тежест на органичните нарушения,
 • поддържане здравето на майката чрез прехвърляне на активната фаза на възпаление в бавна хронична форма,
 • превантивни мерки за предпазване на натрупаните от инфекция.

Обикновено се определят следните показатели:

 • HBsAg;
 • HBeAg;
 • ДНК на вирусен хепатит В.

Още на етапа на лабораторната диагностика става възможно да се определят рисковете и тактиката на управление на бременността:

 1. При положителни HBsAg и HBeAg рискът от инфекция е висок, така че бременна жена с такъв анализ ще бъде под строгото наблюдение на гинеколог.
 2. При положителен HBsAg и отрицателен HBesAg рискът от предаване на вируса е много по-нисък и варира от два до петнадесет процента. В този случай гинеколозите се опитват да наблюдават бременността и раждането възможно най-естествено..

Хепатит С по време на бременност какво да правя?

 • Първо, не се паникьосвайте. Силният стрес на майката може да навреди на бебето дори повече от самия вирус.
 • На второ място, грижете се за безопасността и здравето на близките. Те като вас трябва да бъдат тествани за ХИВ и хепатит. Възможна е и рутинна ваксинация или лечение.
 • На трето място, спазвайте правилата за лична хигиена и наблюдавайте благосъстоянието си.
 • Четвърто, посещавайте редовно местния гинеколог и спазвайте всички негови предписания.

Как протича бременността с хепатит?

Бременността с хепатит С при жената протича най-често добре. Просто трябва стриктно да спазвате всички препоръки на лекарите.

Също така е важно да знаете:

 • Хепатитът не е пряка индикация за аборт;
 • Жената може да се чувства напълно нормално и изобщо няма признаци на възпаление. Това обаче абсолютно не пречи на вируса да повлияе отрицателно на чернодробните клетки. Ето защо, дори здравето ви да е отлично, не пренебрегвайте препоръките на лекарите..
 • Само по себе си циркулацията на вируса в серума не засяга пряко плода. Заразена жена в ремисия може безопасно да забременее и да роди дете.
 • Не слушайте слуховете на невежи хора. Ако преди век бебето е било обречено да се разболее, сега медицината е на доста високо ниво, което позволява да се поддържа благоприятен ход на бременността и здравето на майката и плода. Затова си струва да получите отговори на всички въпроси в кабинета на Вашия лекар..

Разбира се, заразената жена ще трябва да отиде на лекар и да се изследва по-често от другите бременни жени. Това обаче трябва да се направи, за да се предпазите..

Хепатит С: бременност и раждане

Има много въпроси и заблуди относно самия процес на раждане. Например:

Доставката задължително ще се извърши чрез операция.

Не, това не винаги е така. Специалистите-гинеколози се стремят да подготвят майката максимално за раждане чрез естествения родов канал. Въпреки това, някои групи заразени бременни жени са склонни към усложнения или преждевременно раждане. В такива случаи раждането чрез цезарово сечение ще има най-малък риск от предаване на вируса на новороденото..

Следователно, ако положението на плода в матката е правилно, общото състояние е задоволително и чернодробните показатели:

 • аспартат аминотрансфераза,
 • аланин аминотрансфераза,
 • билирубин пряк и непряк,
 • гама глутамилтрансфераза,
 • алкална фосфатаза и др..

Добре, тогава няма за какво да се притеснявате.

Раждането трябва да се извършва при наблюдение (отделно от всички).

Повечето бременни жени, след като им бъде поставена диагноза, започват да се притесняват, че раждането им ще стане в затворено отделение и карантинен блок. Но подобни мисли нямат нищо общо с реалността, тъй като заразените жени (без никакви съпътстващи усложнения) раждат в обикновен родилен дом.

Хепатит С по време на бременност: последици

Както вече споменахме, правилното управление на бременността може да поддържа здравето..

Но как може да се прояви болест, ако не спазвате препоръките на лекарите и не приемате предписаното лечение?

Може да има много негативни ефекти върху тялото, причинени от вируса. Най-тежките последици от липсата на лечение обаче са:

 • цироза на черния дроб,
 • рак на черния дроб.

Хепатит С по време на бременност, последици за детето

Основният въпрос за родителите е, разбира се, здравето на нероденото бебе..

Рискът от инфекция е по-висок, колкото по-високо е нивото на антителата в кръвта на майката и толкова по-свързани усложнения при бременност.

Дете се счита за заразено само ако:

 • Високият титър на антителата се определя многократно в кръвта на бебето след двегодишна възраст.
 • Серумните трансаминази надвишават нормалните нива за дълго време.
 • Генотипът на вируса е идентичен при майката и детето.

Ако се зарази, детето може да страда от остър и фулминантен хепатит.

Бременност след хепатит С. Възможно ли е?

Диагнозата хепатит С не е присъда. Ако антивирусната терапия се оказа ефективна, тогава шест месеца след нейното завършване можете спокойно да планирате второ зачеване.

Бременността след лечение на хепатит С винаги е строго съгласувана с лекуващия лекар.

Методи на лечение

Хепатитът не се лекува по време на бременност и кърмене.

Проблемът е, че антивирусните лекарства, които са ефективни при хепатит С (интерферон-а, рибавирин, виферон), не са показани за лечение на бременни жени.

Много майки се въздържат от по-нататъшно лечение поради прекомерната цена на антивирусните лекарства. За щастие вече са измислени лекарства от ново поколение. Те са индийски генерици. Те са налични аналози на скъпи лекарства. Но в същото време те остават възможно най-много:

 • качество,
 • ефективно,
 • безопасно.

Например лекарства като: Sofosbuvir, Daklatasvir, Ledipasvir и Velpatasvir.

Обобщаване

Ако имате хепатит С по време на бременност, потърсете помощ от акушер-гинеколог възможно най-скоро. Благодарение на съвременните методи за лечение на хепатит, рискът от развитие на остър процес и усложнения е рязко намален.

Хепатит С по време на бременност

Всяка бъдеща майка иска здраво и силно бебе. Ето защо много жени, дори преди зачеването, се подлагат на различни изследвания, за да изключат риска от предаване на каквато и да е болест на детето си по време на бременност или раждане. Едно от опасните заболявания, които тревожат жените, е вирусният хепатит С. Всъщност бременността и хепатит С са изключително нежелана комбинация, тъй като има голяма вероятност от инфекция на плода. Въпреки че вирусът на хепатит не причинява вродени дефекти, някои бебета се раждат с признаци на възпаление на черния дроб. Лекарите наричат ​​хепатит С „нежен убиец“, тъй като симптомите на острия стадий на заболяването могат да отсъстват или да са леки. Но след известно време хепатитът става хроничен и след това се развива цироза и дори рак..

Бременност и хепатит С: характеристики

Когато една жена се зарази с хепатит С по време на бременността, тя може също да не проявява признаци на възпаление или поради лекото проявление на проявите може да не им обръща внимание. Вирусът обаче постепенно унищожава чернодробните клетки, което понякога води до развитие на интоксикация и може да провокира спонтанен аборт. Според различни медицински данни бременността може да се превърне в провокатор на обостряне на хепатит С. Ако не се случи обостряне, самата болест по правило няма отрицателен ефект върху състоянието на майката и плода. Въпреки че при дълъг курс (повече от 3-5 години) случаите на спонтанен аборт са по-чести при бременни жени. Повече от 90% от острия хепатит С става хроничен. Хроничната форма на хепатит се развива 6 месеца след инфекцията и се характеризира с периоди на обостряния и ремисии (асимптоматични).

Интраутеринна хепатитна инфекция

Вирусът на хепатит С рядко се предава на дете по време на раждане, главно по време на бременност. В този случай болестта може да причини забавяне на съзряването на плацентата с липса на кислород в плода. Струва си да се отбележи, че при деца, родени от майки с хепатит, в кръвта често се откриват антитела срещу вируса, които могат да изчезнат до средата на втората година от живота на детето. Ако обаче бъдат открити след 18 месеца от датата на раждане, това показва в полза на инфекцията. Хепатит С при бебе също ще бъде показан: повишаване на чернодробните ензими, индиректно отразяващо възпаление на чернодробната тъкан; два пъти положителен тест за РНК вирус (извършен на възраст от 3 и 6 месеца). Същият генотип на вируса на хепатит С при майката и детето може да служи като потвърждение на перинаталната инфекция.

Лечение на хепатит по време на бременност

Терапията на заболяванията трябва да се извършва с участието на няколко специалисти: хепатолог, акушер-гинеколог и имунолог. Лечението на вирусен хепатит С при бременни жени се предписва само с изразени признаци на заболяването, тъй като височината на заболяването е придружена от тежка интоксикация, която може да доведе до загуба на бебето. В други случаи лекарите се придържат към тактиката за наблюдение на състоянието на майката и детето. Факт е също така, че основните специфични антивирусни лекарства, които се предписват за хепатит С, са противопоказани при бременност поради странични ефекти, по-специално поради високия риск от развитие на вродени малформации на плода. Някои лекари отказват да използват лекарствата от групата на парентералния интерферон, тъй като поради многобройните странични ефекти те са противопоказани при употреба по време на бременност.

Бременност и хепатит С: модерна терапия

Руски учени са разработили лекарството Viferon Suppositories, което успешно е преминало много години клинични изпитвания, има богат опит от успешно използване в комбинираното лечение на хепатит С, използва се от 14 седмици на бременността. Лекарството принадлежи към класа на рекомбинантните интерферони с активно протеиново съединение в състава - интерферон алфа-2b, който има изразени антивирусни и имуномодулиращи свойства. VIFERON® също така съдържа комплекс от естествени антиоксиданти, които усилват антивирусния ефект на основната активна съставка. По време на бременност на такива жени с хепатит също се предписват хепатопротектори (лекарства за поддържане на чернодробната функция) и строга диета, при която е забранено да се ядат пържени, пикантни, мазни и солени храни, както и да се консумират силни и ободряващи напитки.

ВАЖНО

Много жени с хепатит С се страхуват да забременеят и да имат деца. Трябва да се отбележи, че болестта не е противопоказание за нормално зачеване, раждане и раждане. Благодарение на съвременните сложни методи за профилактика и лечение на хепатит, включително използването на Viferon, рискът от развитие на остър процес и усложнения е рязко намален. Основното нещо е внимателно да наблюдавате здравето си по време на бременност и да се подложите на преглед (планиран или предписан от лекар) за наличие на антитела срещу вируса и вирусни маркери в кръвния серум. Това ще разкрие активността на вируса на хепатит С, ще предпише адекватна терапия, която ще помогне на жената да се справи по-лесно с болестта по време на бременност и ще предотврати вероятността от инфекция на детето..

Въз основа на материали:

1. "Виферон срещу HCV", (опит при употреба), В.А. Максимов, В.А. Неронов, С.Н. Зеленцов, С.Д. Карабаев, А.Л. Чернишев.

2. Хроничен вирусен хепатит при деца ”. Методически препоръки / Воронеж. GMA, съст. S.P. Кокорева, Е.А. Журавец, Л.М. Илунина.

Хепатит С по време на бременност: всичко, което трябва да знаете

Често ли се открива хепатит С по време на бременност? В крайна сметка бъдещите майки трябва да преминат редица тестове, включително проби за ХИВ инфекция и вирус на хепатит. Според официалната статистика HCV се открива при всяка втора жена, която се явява на задължителни прегледи. Но опасен ли е хепатит С по време на бременност за нероденото дете? Отговорът на този въпрос можете да намерите в нашата статия..

Хепатит С при бременни жени: особености на хода на инфекцията

Процентът на момичетата, които забременяват, знаейки за своята опасна диагноза, е доста малък. В крайна сметка, бъдещата майка се страхува, че нейната инфекция ще бъде предадена на детето, и вярва, че хепатит С и бременността са несъвместими. И тези страхове са напълно оправдани, тъй като по време на бременността и по време на кърмене тялото на бебето ще бъде тясно свързано с майчиното.

Симптоми

Хепатит С е наречен с причина „тихият убиец“. В ранните етапи това заболяване може изобщо да не се прояви. В редки случаи симптомите на хепатит С по време на бременност могат да включват:

 1. Постоянно главоболие;
 2. По-чести пристъпи на гадене;
 3. Тежка токсикоза;
 4. Общо неразположение, което се чувства близо до настинка;
 5. Усещане за болки в ставите;
 6. Храносмилателни разстройства.

При положителен хепатит бременността на жената може да протече с някои усложнения. По-специално, някои пациенти имат остра непоносимост към пържени храни на ранен етап..

В напреднали стадии симптомите на HCV по време на бременността могат да бъдат по-остри и изразени. Това може да бъде изразено подуване на крайниците и лицето и пожълтяване на бялото на очите и болка в черния дроб с периодични пристъпи на гадене. Обезцветените и разхлабени изпражнения и тъмната урина са често срещани по време на тежка бременност и хепатит С.

Диагностика и анализи на хепатит С по време на бременност

Възможно е да се диагностицира HCV по време на бременност само с помощта на подходящо изследване. Изследването на антитела срещу хепатит С по време на бременност е стандартна процедура, която включва събиране на кръв на пациента в стерилна епруветка. Провеждат се стандартни изследвания на получения биоматериал, за да се открие патогенът на хепатит от различен тип посредством реакция към антитела. Положителният резултат от теста може да показва, че бременната жена има HCV. Трябва също да преминете PCR тест за хепатит С по време на бременност.

Фалшиво положителен хепатит С по време на бременност

Положителният тест за антитела обаче не винаги означава, че в тялото на жената присъства опасен вирус. Също така се случва подобна реакция на биоматериал към антитела срещу хепатит С по време на бременност да е фалшива. В този случай всъщност жената е напълно здрава..

Това се нарича фалшиво положителен хепатит С по време на бременност. Причините за това явление могат да бъдат следните:

 • Хормонални промени в тялото преди раждането;
 • Наличие на доброкачествени или злокачествени новообразувания;
 • Вирусна инфекция, не непременно HCV.

Следователно, ако една жена е била диагностицирана с хепатит С по време на бременност, тя трябва да се подложи на серия от допълнителни изследвания, които ще опровергаят или потвърдят тази диагноза. По-специално, самият тест за антитела се препоръчва да се премине няколко пъти през целия гестационен период..

Лечение на хепатит С при бременни жени: възможно ли е или не?

Вирусният хепатит С и бременността също са сложна комбинация поради усложнението на терапията за заболяването. В момента дебатът на водещи хепатолози за това дали е възможно да се лекува HCV по време на бременност и кърмене не стихва. Много експерти са на мнение, че приемането на много лекарства може да навреди на плода. Но ако хепатит С се открие по време на бременност - какво трябва да направи пациентът?

Според последните изследвания на Катрин Чапел, доцент в Университета в Питсбърг, стандартната дневна доза Ledipasvir (90 mg) и Sofosbuvir (400 mg) може да бъде от полза за HCV и бременност. Рано е да се съди еднозначно, но експериментът на Шапел, проведен с участието на 9 бременни жени, не само с HCV, но и с ХИВ, даде положителен резултат.

12-седмичният терапевтичен комплекс улесни елиминирането на хепатовируса от телата им. Експериментът обаче още не е приключил - тези млади майки и техните бебета ще бъдат внимателно наблюдавани през следващата година..

По този начин може да се приеме, че терапията на хепатит С по време на бременност и раждане е възможна. В никакъв случай обаче не трябва да се самолекувате. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар.

Хепатит С, бременност и раждане: последици за бебето

Много пациенти са загрижени за въпроса: възможно ли е да се планира бременност с хепатит С? Всъщност наличието на хепатовирус в организма не е сериозно противопоказание за бременност. Напротив, разрушителният ефект на болестта върху тялото на жената по време на бременността е спрян и патогенът няма отрицателен ефект върху плода..

Това не е противопоказание за планирана бременност и хепатит С при съпруга. Такова семейство просто ще трябва да се консултира по-често с лекуващите лекари и да прави повече тестове..

Въпреки това, в случай на хепатит С по време на бременност, все още трябва да се имат предвид възможните последици за детето. Вътрематочните инфекции на плода са изключително редки, но въпреки това се случват.

За да се избегнат последици за детето с хепатит С по време на бременност, бъдещите майки с диагноза HCV трябва редовно да се консултират със своя лекар и да наблюдават състоянието си. Освен това майката може да зарази бебето след раждането - например, когато се грижи за бебето. Що се отнася до хепатит С по време на бременност, форумите и тематичните страници са пълни със съвети от млади майки относно грижите за новородено бебе и защитата на новороденото от възможна HCV инфекция.

Раждане след лечение на хепатит С

Бременността след хепатит С в повечето случаи протича по стандартен начин, без ни най-малък риск от рецидив за майката и инфекция за детето. Следователно раждането след борба с болестта протича без усложнения. Пациентите, които продължават да приемат лекарства по време на кърмене, трябва да продължат терапията под строгото наблюдение на лекуващия лекар. По този начин, след борбата с хепатит С по време на бременност, няма последствия за раждането..