Патология като хепатит В по време на бременност може да повлияе отрицателно върху носенето на плода. И също така по време на раждане, има голяма вероятност майката да предаде вируса на бебето. Болестта изисква внимателно наблюдение от специалисти и подходящи интервенции. Хепатит В е потенциално животозастрашаващ, може да възникне в остра или хронична форма, провокира развитието на чернодробна цироза и онкологични образувания.

Планиране, бременност: възможно ли е?

Лекарите препоръчват преди забременяване да се подложат на допълнителни тестове, които ще помогнат за идентифициране на инфекциозни заболявания, например вирусен хепатит. Планирането на бременността включва даряване на кръв за анализ, инструментално изследване на цялото тяло и терапия за присъщи патологии. Ако тестовете показват наличие на вирусни антитела срещу хепатит, това не означава, че жената е пациент с хроничен хепатит.

След получаване на резултатите трябва да се свържете със специалист, за да потвърдите диагнозата. Ако вирусът е в неактивна форма, тогава това състояние не представлява заплаха и не изисква сериозно медицинско лечение. При активна форма на патология е необходимо да се проведе подходяща терапия. По време на бременност лечението на заболяването е почти невъзможно, тъй като лекарствата с антивирусни ефекти са много вредни за плода.

Вирусът на хепатит С по време на бременност не се предава от майка на дете, инфекциозните агенти на патологията не могат да преминат през плацентарната бариера.

Симптоми на хепатит при носене на плод

Хепатит В при бременни жени с хроничен ход почти винаги протича без изразени симптоми, но може да причини някои последици. При остро развитие на заболяването се появяват следните симптоми:

 • повръщането и повръщането се появяват независимо от приема на храна;
 • висока телесна температура;
 • влошаване на здравето;
 • потъмняване на урината;
 • обезцветяване на изпражненията;
 • изместване на анатомичните граници на черния дроб;
 • болки в ставите;
 • дискомфорт от дясната страна на корема;
 • пожълтяване на кожата и бялото на очите;
 • помътняване на съзнанието;
 • нестабилност на съня.
Обратно към съдържанието

Как влияе върху хода на хепатита?

Инкубационният период за инфекция продължава от 6 седмици до 6 месеца. Степента на увреждане на черния дроб зависи от няколко фактора, например от активността на интерферона. Най-често хроничният хепатит по време на бременност протича с ниска активност и не се характеризира с тежки усложнения. Ако жената страда от чернодробна цироза, която се е развила в резултат на влиянието на вирусен хепатит, тогава рискът от усложнения е много голям. Най-честите последици от хепатит при бременни жени:

 • тежка токсикоза;
 • вътрешно кървене;
 • разширени вени на хранопровода;
 • нарушена чернодробна функция.
Обратно към съдържанието

Последици за плода

Хепатитът по време на бременност е заразен за бебето. Ако майката има HBsAg и HBeAg антигени, тогава новороденото трябва да бъде ваксинирано след раждането. В противен случай детето се заразява в 90% от случаите. Инфекцията на плода се появява по време на процеса на раждане, много рядко патогенът може да се предаде през плацентата.

Ако при бременна жена се открият само антигени на HBsAg, тогава рискът от хепатит В, цироза или рак на черния дроб при новородено се намалява до 15%. Ваксинирането на бебе през първите часове от живота е най-ефективният начин за предотвратяване на развитието на патология. След процедурата кърменето е безопасно. Инфекцията на майката не застрашава образуването на различни аномалии в развитието на плода, но инфекцията може да провокира преждевременно раждане.

Управление на бременността

Хепатит В при бременни жени изисква постоянно наблюдение. Поради това е необходимо да се подлагат на редовни медицински прегледи и да се вземат съответните тестове. Основните прегледи се провеждат в началото на бременността и в края на срока. Анализът показва активността на вируса и ALT (чернодробен ензим), AST (миокарден ензим). ALT може да бъде леко увеличен по време на бременност поради допълнителното натоварване на черния дроб и това няма да се счита за патология. Анализите позволяват да се наблюдава активността на хепатита.

Необходим е кръвен тест, за да се определи състоянието на плода и майката.

Ако резултатите показват силни отклонения от нормата, тогава лекарят решава да проведе подходяща терапия за подобряване на състоянието на жената и плода. И също така е необходимо да се обърне внимание на показателите на биохимичния кръвен тест. Може да покаже липса на кръвоснабдяване или хранене на плода. Влошаването на благосъстоянието, като летаргия, дискомфорт в дясната част на корема е причина да посетите лекар.

Диагностични характеристики

За да се потвърди диагнозата чернодробен хепатит, първо трябва да се опровергае фалшиво положителният тест. Получават се неточни резултати поради използването на бързи тестове, които откриват антитела в кръвта на бременна жена. Вероятността тестът да е фалшиво положителен е до 2%. А също така скорошната ваксинация силно влияе върху резултатите от анализа. Ако тестът е показал положителен резултат, тогава се извършва допълнителен кръвен тест за наличие на вирусни маркери.

Патологично лечение

Не се предприемат активни терапевтични мерки за потискане на вируса по време на бременност, тъй като антивирусното лечение може да навреди на плода. Въздействието е насочено към облекчаване на остри симптоми и облекчаване на състоянието на бременна жена. За терапевтични цели се предписва специална диета, която изключва използването на нездравословна храна. Забранените храни включват:

  Нежеланата храна само ще влоши болестта.

пресни хлебни изделия;

 • тлъсти меса и риба;
 • бобови растения;
 • маринати;
 • кафе;
 • гъби;
 • подправка;
 • ядки.
 • Понякога лекарят препоръчва бременните жени да се придържат към почивка в леглото, за да не провокират преждевременно раждане. Лекарствата се предписват рядко. Състои се главно от витаминна терапия, хормонални лекарства и хепатопротектори. Ако се установи коагулопатия при бременна жена, тогава се предписва преливане на прясно замразена плазма и криопреципитат. Всички срещи се правят от лекаря индивидуално.

  Раждане с инфекциозен хепатит

  По време на процеса на раждане бебето се заразява с хепатит В чрез кръвта и слузта на майката. Затова лекарите настоятелно препоръчват извършването на цезарово сечение, за да се намали рискът от инфекция при новороденото. Раждането се извършва в специален отдел на родилния дом - наблюдение. Такива отделения са напълно изолирани за посещение на отделението и съдържат всички необходими условия за пациенти с вирусни лезии. Ако по някаква причина в родилния дом няма съответно отделение, тогава раждането се извършва в инфекциозна болница.

  Хепатит В по време на бременност: ефекти върху плода и характеристики на раждането

  Хепатит В е вирусно заболяване, което засяга черния дроб и засяга функционирането на други системи и органи. Всеки може да се разболее, защото дори можете да се срещнете с патогена в салон за нокти, където работят не само със стерилни инструменти. Болестта е от особено значение за бременни жени, чийто имунитет е отслабен - такива пациенти са под специална регистрация при гинеколог. Как протичат хепатит В и бременността и как да премахнем последиците за плода - ще разгледаме по-нататък.

  За какво ще разбера? Съдържанието на статията.

  Възможно ли е да забременеете с хепатит В?

  Няма противопоказания за бременност с хепатит В. Много често бъдещите майки първо научават за техния статус по време на тестовете. Те имат неактивен вирус с високо задържане на антитела. Ако една жена е болна от активен хепатит и знае за това, препоръчително е да се лекува и да забременее по-късно, за да не се сблъска с усложнения на хепатит В по време на раждането.

  Ако бъдещата майка забременее на фона на съществуваща инфекция, тогава й се дава поддържаща терапия, тъй като по време на бременност и кърмене не се препоръчва терапия с антивирусни лекарства поради значително намаляване на имунитета при пациентите. Ако хепатит В току-що се е появил по време на бременност, т.е. инфекция е настъпила след зачеването, тогава това не е индикация за аборт.

  Характеристики на протичането на бременността с хепатит В

  Основните рискове и усложнения са свързани с повишен стрес върху черния дроб. По време на бременност този орган работи с удвоено натоварване, защото е необходимо да се очисти кръвта от токсини. Засегнатите чернодробни клетки не се справят със задачата, така че тялото на майката може да бъде трудно да понася болестта.

  В острия период хепатит В при бременни жени преминава през трите фази от развитието на болестта. Преиктеричният период поради отслабен имунитет се удължава до три седмици, въпреки че при други този период е около седмица.

  Иктеричният период също е по-труден - всички признаци на заболяването се влошават поради интоксикация. Бременните жени страдат от повишена слабост, умора, цветът на кожата е жълт и телесната температура се повишава. Те се притесняват от болка в черния дроб, епигастриум, гадене, повръщане и липса на апетит са често срещани симптоми. В пост-иктеричния период стабилизирането на състоянието на майката може да се забави.

  Неактивният хепатит В, който протича в латентна форма, може да се влоши по време на бременността и това е свързано с нестабилен хормонален фон. Бременността с хронично заболяване е относително спокойна, жените изцяло носят плод и раждат дете навреме.

  Може ли диагнозата да е грешна??

  Полагането на прегледи помага да се идентифицират скритите заплахи за развитието на плода. Анализът за вируса е задължително проучване, което се извършва при регистрация в антенатална клиника.

  Резултатите от теста могат да потиснат бъдещите майки - откриването на хепатит В по време на бременност се превръща в мълния, защото повечето жени дори не знаят за това.

  Ако бременната жена има фалшиво положителен тест - хепатит В не е потвърден, диагнозата се повтаря. Причините за неправилни резултати включват:

  • тежки остри респираторни заболявания;
  • честотата на грип директно по време на теста;
  • метаболитни нарушения;
  • промени в хормоналните нива по време на бременност;
  • високи кръвни нива на криоглобулин;
  • патология с автоимунен характер;
  • онкология;
  • скорошна ваксинация срещу хепатит и тетанус;
  • прием на лекарства за стимулиране на имунитета.

  Човек не трябва да изпуска от поглед човешкия фактор, когато вземането на кръв се извършва с нарушения или биоматериалът просто е объркан. След едно проучване лекарите не бързат да диагностицират заболяването, но изпращат пациента за повторно приемане.

  Ефект върху плода

  Какво заплашва вирусът за плода, зависи пряко от фазата, в която жената се е заразила с него. Когато забременявате вече с хепатит, рискът от предаване е минимален, тъй като детето е защитено от естествена среда и не може да бъде заразено. Кръвта на майката и бебето никога не се смесва, но рисковете от засягане на плода по време на раждането остават високи.

  Ако инфекцията се е случила през първия или втория триместър на бременността, тогава рискът от предаване на вируса на бебето е около 10%. Много по-лошо е, ако инфекцията е настъпила през третия триместър - 70% от новородените вече са родени с вируса, т.е. те го придобиват дори вътреутробно. Хепатит В при бременни жени в активна форма на по-късна дата увеличава риска от преждевременно раждане и перинатална фетална смърт.

  Раждане или цезарово сечение?

  Хепатит В по време на раждане е един от най-противоречивите въпроси. В момента няма консенсус относно това дали е възможно да се роди с хепатит В по естествен път. Статистиката показва, че вероятността от инфекция по време на цезарово сечение е значително намалена, а последствията за плода са сведени до минимум. Препоръката за цезарово сечение е подходяща за жени с висок вирусен товар.

  Въпросът за начина на раждане трябва да бъде обсъден преди очакваната дата на раждането на бебето. Необходимо е да се консултирате не само с гинеколог, но и с инфекциозно заболяване-хепатолог, за да избегнете инфекция на детето по време на раждането. Едва след пълен преглед, включително през третия триместър, се решава въпросът за естественото или изкуственото раждане.

  Кърмене с хепатит В при майка

  Ефектът от болестта по време на лактация е широко проучен от експерти от Световната здравна организация. Лекарите не само твърдят, но дори настояват родилките да хранят бебетата си по естествен начин. Вирусът не се предава с кърмата. Жените трябва да наблюдават липсата на пукнатини в зърната - те увеличават риска от инфекция на детето с хепатовирус, съдържащ се в кръвта на болна майка.

  Ползите от кърменето далеч надхвърлят възможните рискове, тъй като с майчиното мляко бебето получава уникални вещества, които никоя изкуствена формула не може да даде. Освен това дете, родено от болна майка, се ваксинира - профилактика на хепатит - и рискът от инфекция е сведен до минимум.

  Хепатит В при бременни жени очевидно е рисков фактор за сериозни усложнения. При управление на пациенти с хепатит се вземат предвид фазата на заболяването, активността на вируса или носителя, здравословното състояние на бременна жена, страдаща от хепатит. С правилно организирана подкрепа за бременни жени с хепатит е възможно да се постигне носене на плод без усложнения, а с разрешение на лекар дори раждането на бебе е възможно по естествен начин.

  Бременност и раждане с хепатит С: последици за детето

  Възможно ли е да се роди с хепатит С: последици за детето и майката

  Може ли хепатит С да се предаде на бебе от майка по време на раждане или бременност??

  Колко е средният инкубационен период на хепатит С?

  Жълтеница при бременност: причини, диагностика, лечение и последици

  Хепатит В и бременност

  Хепатит В е вирусна инфекция с кръвен механизъм за предаване и преобладаващо увреждане на чернодробните клетки. Активирането на болестта при бъдещи майки води до развитие на различни усложнения до прекратяване на бременността по всяко време.

  Обща характеристика на заболяването

  Хепатит В се причинява от ДНК вирус. В медицинската практика има различни разновидности на този вирус, включително резистентни към стандартната антивирусна терапия. Източникът на инфекцията е болен човек или носител на вируса. Болестта се среща на всяка възраст.

  Хепатит В се предава чрез кръвен контакт. Възможни са следните пътища на заразяване:

  • естествен (сексуален и вертикален);
  • изкуствени (инвазивни манипулации и процедури, интравенозно приложение на лекарства и др.);

  Човешката чувствителност към вируса на хепатит В е много висока. Минимална доза кръв (10 ml) е достатъчна за инфекция. Вирусът се намира и в телесните течности (слюнка, отделяне от гениталния тракт).

  Прониквайки в кръвта, вирусът се разпространява в тялото и навлиза в черния дроб. В черния дроб вирусните клетки активно се размножават. В този случай вирусът не унищожава директно чернодробните клетки. Увреждането на органите възниква в резултат на стартирането на автоимунни процеси. Черният дроб спира да функционира нормално и се развиват основните симптоми на заболяването.

  Тежкият ход на хепатит В неизбежно води до развитие на чернодробна цироза и чернодробна недостатъчност. В същото време страдат всички видове метаболизъм и възниква истинска „метаболитна буря“. Развитието на енцефалопатия (мозъчно увреждане) и хеморагичен синдром е много характерно. Масивното кървене често причинява смърт на пациента.

  Симптоми на заболяването

  Хепатит В може да се усети на всеки етап от бременността. Инкубационният период продължава до 180 дни. По това време не се отбелязват симптоми на заболяването. Бременната жена се чувства добре и дори не знае за инфекция с опасен вирус.

  Продромалният период започва 50-180 дни след заразяването и продължава не повече от 10 дни. По това време се забелязват следните симптоми:

  • пожълтяване на кожата и склерите;
  • болка в десния хипохондриум поради увеличаване на черния дроб;
  • повишаване на телесната температура;
  • болки в ставите;
  • сърбеж на кожата (с развитието на холестаза - запушване на жлъчните пътища).

  Забелязва се, че по време на бременност хепатит В е по-тежък и често води до хронифициране на процеса. Хроничният хепатит се развива при 15% от всички жени 6 месеца след началото на заболяването. Обикновено протичането на заболяването протича безсимптомно. Има изразена слабост, загуба на сила, увеличаване на черния дроб и далака. С прогресирането на заболяването се появяват екстрахепатални прояви:

  • увреждане на кожата (телеангиектазия);
  • хеморагичен синдром и кървене;
  • анемия;
  • гломерулонефрит (бъбречно увреждане);
  • полиартрит;
  • ендокринни нарушения.

  На всеки етап от хепатит В е възможно бързо прогресиране на заболяването и развитие на чернодробна недостатъчност. Това усложнение провокира появата на други проблеми, включително нарушения в хемостатичната система. Развива се кървене от разширени вени на хранопровода, присъединяват се различни нарушения на храносмилателния тракт. Болестта може да доведе до кома и смърт..

  Усложнения на бременността

  Тежките метаболитни нарушения са основната причина за усложнения по време на бременност. Най-често се развиват следните условия:

  • ранен спонтанен аборт;
  • преждевременно раждане;
  • тежък ход на гестоза;
  • плацентарна недостатъчност;
  • фетална хипоксия и забавено развитие;
  • нефропатия;
  • кървене.

  При хроничния ход на заболяването подобни усложнения се наблюдават много по-рядко..

  Последици за плода

  По време на бременност е възможно вертикално предаване на вируса от жена на плод. Според статистиката рискът от инфекция през първия и втория триместър е около 5%. Ако една жена е заразена през третия триместър, вероятността от инфекция на детето е до 70%. Колкото по-висока е концентрацията на вируса в кръвта на бъдещата майка, толкова по-голяма е вероятността от инфекция на плода. При вертикално предаване 80% от новородените развиват хроничен хепатит В.

  В повечето случаи бебето е заразено по време на раждането. Планираното цезарово сечение донякъде намалява вероятността от инфекция при новородено, но не гарантира напълно безопасността на бебето. При наранявания и кървене по време на раждане рискът от инфекция на бебето се увеличава няколко пъти.

  Диагностика

  Диагнозата може да бъде потвърдена чрез откриване на антигени и антитела към вируса на хепатит В в кръвта на бременна жена. Скринингът за вирусен хепатит е задължителен за всички бъдещи майки, регистрирани при лекар. Кръвен тест се извършва при първото посещение при гинеколога, както и за период от 30 седмици.

  Определянето на активността на чернодробните ензими в кръвта на жената е от голямо значение. Нивото на ALT и AST ни позволява да преценим тежестта на процеса и ефективността на черния дроб. Оценката на състоянието на системата за хемостаза е задължителна, за да се изключат екстрахепаталните прояви на заболяването.

  Методи на лечение

  Терапията за вирусен хепатит В се основава на използването на съвременни високоефективни антивирусни лекарства и интерферони. Тези лекарства са противопоказани по време на бременност. На бъдещите майки се прилага само симптоматична терапия за подобряване на общото състояние на жената..

  Всички бременни жени с вируса на хепатит В в кръвта трябва да бъдат наблюдавани от специалист по инфекциозни заболявания. Изборът на метода на доставка се решава индивидуално. Когато жената и плодът се чувстват добре, се препоръчва независимо раждане.

  Хепатит D

  Хепатит D не се проявява самостоятелно, а само заедно с вирусен хепатит В. Той съществува изключително като смесена инфекция, тъй като не може да се размножава при липса на антигени на хепатит В. Комбинацията от тези две инфекции се характеризира с тежко протичане на заболяването. Смесената инфекция е много по-често придружена от развитие на сериозни усложнения. Характеризира се с бърз преход в хронична форма и развитие на чернодробна недостатъчност.

  Предотвратяване

  Най-добрият начин да защитите себе си и детето си от хепатит В е да се ваксинирате. Ваксината може да се прилага 6-12 месеца преди планираната бременност. Ваксинацията не се извършва по време на очакване на дете.

  Общи препоръки за защита срещу вирусен хепатит:

  1. Отказ от случаен секс.
  2. Използване на бариерна контрацепция (презервативи), ако е необходимо.
  3. Извършване на всички медицински процедури с инструменти за еднократна употреба.
  4. Лична хигиена (използване на индивидуални самобръсначки, четки за зъби, консумативи за маникюр).

  Ако се спазват всички препоръки, рискът от заразяване с вирусен хепатит В е значително намален. Жените в риск (медицински работници, служители на салони за нокти и татуировки) трябва да даряват кръв за антитела срещу вирусен хепатит на всеки 6 месеца. Ако се открие заболяване, трябва незабавно да се консултирате с лекар..

  Бременност с хепатит В

  Няма болести, които биха настигнали човек „навреме“, те винаги са нежелани и почти винаги променят живота ни за известно време. Какво да кажа за състояние като хепатит В по време на бременност е както в неподходящо време, така и опасно и изпълнено със сериозни последици.

  Доскоро откриването на HBV при бременни жени доведе до факта, че на бъдещата майка се препоръчва да прекъсне процеса на раждане на дете, за да се успокои. Но толкова ли е опасно HBV по време на бременност да се прибягва до толкова драстични мерки??

  1. Колко опасен е хепатит В за бременността?
  2. Остър хепатит В и бременност
  3. Хроничен хепатит В по време на бременност
  4. Можете ли да забременеете с хепатит В??
  5. Какъв е рискът от хепатит В по време на бременност??
  6. Възможно ли е да се роди с хепатит В?
  7. Полезно видео
  8. Заключение

  Колко опасен е хепатит В за бременността?

  За да се отървем от ненужните страхове и да изберем правилния начин на действие, ще разберем какво заплашва хепатит В по време на бременност. Този въпрос трябва да се задава не на гинеколог, а на специалист по инфекциозни болести или хепатолог, който със сигурност ще бъде наясно. Ето какво казват експертите за хепатит В и бременността.

  Остър хепатит В и бременност

  1. Идеята, че острият хепатит В по време на бременност увеличава риска от смъртност по време на бременността и че HBV е тератогенен (т.е. засяга плода), остава недоказана.
  2. Има данни за увеличаване на броя на бебетата с по-ниско тегло и по-чести преждевременни раждания, свързани с HBV.
  3. Степента на перинатално предаване (от майка на плод) на остър хепатит В при бременни жени, които се разболяват в ранен стадий, е приблизително 10% от случаите, а при заразените през третото тримесечие този показател се увеличава до 70%.
  4. В 90% от случаите остър HBV не изисква лечение и самолечение. Това обстоятелство, както и нежеланието на антивирусната терапия през периода на бременността, е причината да се отложи лечението на HBV инфекция до края на трудовия период..

  Хроничен хепатит В по време на бременност

  При хронична HBV се наблюдават следните показатели:

  • здравословното състояние с хепатит В при бременни жени не се влошава;
  • вероятността от развитие на цироза на черния дроб е доста ниска, с ниска степен на фиброза, бременността е напълно безопасна;
  • има леко нарушение на хормоналния баланс;
  • не се наблюдава увеличаване на вирусния товар;
  • през третия триместър и в следродилния период показателите за ALT могат да бъдат увеличени;
  • трансплацентарната (вътрематочна) инфекция с хепатовирус В е минималният брой случаи;
  • вероятността от развитие на гестационен диабет (повишаване нивото на глюкоза в кръвта на бременна жена) е около 3,5 пъти по-висока, отколкото при здрави жени.

  Всички тези фактори за влиянието на хепатит В върху бременността показват необходимостта от внимателно наблюдение на пациента (кръвни тестове, чернодробна биопсия).

  Можете ли да забременеете с хепатит В??

  Ако една жена реши да забременее и има вируса на HBV, струва ли си да отложите решението "до по-добри времена"? Разбира се, по-добре е да изчакате известно време. Както вече споменахме, острата форма на заболяването в повечето случаи се елиминира с диета и други прости процедури за поддържане на черния дроб..

  Ако хепатит В е придобил хронична форма на протичане, невъзможно е да се отговори еднозначно на въпроса - възможно ли е да забременеете с хепатит В. Всичко ще зависи от състоянието на имунната система на жената, състоянието на черния дроб и характеристиките на хепатита (независимо дали се усложнява от други инфекции, например ХИВ или HDV).

  Решението ще трябва да вземе предвид всички вероятни рискове, но би било погрешно да се каже, че наличието на HBV при жената е противопоказание за зачеване на дете.

  Алгоритъм за скрининг на бременни жени и управление на HBV инфекция при бременни жени

  Какъв е рискът от хепатит В по време на бременност??

  Какви са рисковете от хепатит В по време на раждане??

  1. Както обясняват експертите, докато бебето е в утробата на заразена майка, вероятността от заразяване с вируса на HBV е ниска..
  2. Най-честото усложнение на бременността с хепатит В е повишен тонус на матката, което заплашва да прекъсне гестационния процес, токсикозата не е необичайна, а фетоплацентарната недостатъчност и вътрематочната хипоксия за щастие не са чести.
  3. С началото на раждането обаче рисковете се увеличават - теоретично, поради контакта на новороденото с цервикален секрет и кръвта на майката.
  4. Прецеденти на перинаталното предаване на хепатовирус В в 90% от случаите водят до хроничен HBV при новородени.
  5. Като се има предвид този факт, на всички деца без изключение се показва ваксинация за новородени (веднага след раждането), а в случаите на раждане от майка, заразена с HBV, въвеждането на имуноглобулин. Ефективността на ваксинацията е 80-90%.
  6. За самата бременна жена опасността се крие в невъзможността за лечение, тъй като всички лекарства против хепатит са тератогенни. А отлагането на лечението може да причини усложнения на HBV като цироза на черния дроб или хепатоцелуларен карцином. Такива случаи обаче, за щастие, са редки..

  Възможно ли е да се роди с хепатит В?

  Ако има рискове от договаряне на бебето по време на раждането, добре ли е да се роди с хепатит В? С внимателно наблюдение на състоянието на пациента, тестване и спазване на инструкциите на лекуващия лекар-хепатолог, успешното завършване на бременността е напълно възможно. В същото време е важно в коя медицинска институция ще се проведе раждането. За да се предотврати инфекция на новороденото, трябва да се даде предпочитание на инфекциозно болница за майчинство, където има вероятност да бъдат намерени ваксини и необходимото оборудване..

  Полезно видео

  Възможно ли е да се роди, ако в майката е открит вирус или ако бащата е носител на вируса? Как да не навредим на дете? Вижте отговорите на тези въпроси в това видео:

  Хепатит В и бременност

  Потребителски коментари

  Намериха ме погрешно

  Вземете отново и не се изнервяйте всичко ще се оправи.

  Моят приятел намери рак))

  Имам леля с хепатит b, бях бременна с близнаци, разбрах за хепатит дълго време, лежах в инфекциозната клиника в продължение на месец, а след това цезарово сечение, едното момиче е живо, второто почина, но мисля, че не е от хепатит.

  Най-вероятно грешно. Повторно.

  А преди това не беше? Най-вероятно невярно. Препубликувайте другаде

  Нямаше... никога палачинка... дори би било възможно да обвиним съпруга си, но ние нямаме сексуален живот от около 2 месеца

  Изпробва ли се съпругът ви? Изпратете го първо. Сега той е главният заподозрян. Сестра ми е страдала от хепатит В през целия си живот. Всичко е наред със здравето й. Мъжът също й я даде. Спазва се диета за подпомагане на черния дроб. Не пие хапчета.

  Разбира се, направете отново анализа. И не се паникьосвайте, преди време. Това не е фатално. Те живеят добре с това.

  При първото ми В първият кръвен тест също беше положителен. Изпаднах в истерия, но те веднага дадоха указания за повторен анализ, които дойдоха отрицателни. Не се притеснявайте преди време! Има фалшиво положителни тестове.

  Рестартирайте анализа. Често е фалшиво положителен. Ами Alat и Asat според анализите?

  Нищо не се каза за това. Утре ще разбера всичко в детайли

  Изпратете анализа. Един приятел имаше сифилис. И тя просто ядеше мазнини преди лягане. Отчетено, нищо. Преживях такъв стрес.

  Те откриха хепатит С в съквартиранта ми, възвърнаха всички норми.

  Повторете просто, много често идват фалшиво положителни резултати. Освен това хепатитът вече се лекува перфектно, няма нужда да се притеснявате!

  C се лекува, A се лекува. Не съм чувал V да се лекува.
  Браво какво

  Обърках малко) прав си)

  Хепатит В не може да бъде излекуван, но може да се контролира с хапчета. Сестрата на съпруга ми е болна B и C, пие хапчета през цялото време и всичко е наред (самата тя е лекар).

  Не знам нищо за Б. Макар и не, чух, че някакъв генотип от него се лекува вече или засега само в тестов режим.
  А С се лекува дълго време до пълно възстановяване

  Може би. Но знам само, че тя все още пие хапчета.

  Господи)))) госпожо, не можеш да казваш глупости)))))

  При бременни жени фалшиво положителните тестове често стигат до хепатит. Затова ви съветвам да направите повторно приемане в платена лаборатория. В същото време, ПРЕДИ доставката след три дни, трябва да изключите от диетата: пикантно, пържено, мазно.

  Хепатит В по време на бременност: има ли опасност за плода?

  Бременността и хепатит В могат да съществуват съвсем спокойно, но жената трябва да вземе предвид появата на възможни рискове.

  Хепатит В се смята от лекарите за едно от най-опасните заболявания и е сериозен глобален проблем. Болестта може лесно да се превърне в активна или напреднала фаза, на този фон има голям риск от усложнения под формата на карцином и цироза на черния дроб.

  Доскоро хепатит В по време на бременност беше индикация, при която се препоръчва прекъсване на гестационния процес с цел презастраховане.

  Кратки характеристики на HBV инфекцията

  Хепатит В е инфекциозно заболяване, поради което по време на бременност тази патология представлява опасност за майката и детето. Най-често заразяването на дете не се случва вътреутробно, а по време на раждането. Това се дължи на факта, че през този период има контакт със заразена кръв и цервикален секрет..

  Когато инфекция попадне в тялото на детето по време на бременност или по време на раждането, има голяма степен на вероятност детето да се превърне в хроничен носител на HBV инфекция. В детска възраст вероятността за преход на патология в хронична форма е около 95%, за разлика от инфекцията при възрастни, когато по-голямата част от пациентите са излекувани от патология.

  Инфекцията се предава на здрав човек най-често от болен чрез кръвта.

  Най-често срещаните пътища за предаване на вируса са следните:

  • кръвопреливане;
  • използването на нестерилни инструменти по време на манипулации;
  • незащитен секс;
  • от майка на дете.

  Възможно е надеждно да се установи пътят на инфекцията само в 60% от случаите на разпространение на инфекцията.

  Основните прояви на патологията са:

  1. Гадене и повръщане.
  2. Обща слабост.
  3. Обезцветяване на урината - потъмняване.
  4. Изясняване на изпражненията.
  5. Усещане за болка в ставните стави.
  6. Увеличен размер на черния дроб.
  7. Болка или дискомфорт в десния хипохондриум.
  8. Пожълтяване на кожата и склерата на очите.
  9. Бърза умора.

  Ако една жена разкрие тези признаци в себе си след преминаване на тестовете, това трябва незабавно да бъде съобщено на своя лекар. За изясняване на диагнозата гинекологът ще насочи жената за консултация и преглед към хепатолог или специалист по инфекциозни заболявания.

  Навреме откритата патология може значително да намали риска от усложнения и да намали вероятността от предаване на инфекция от майка на дете.

  Колко опасен е хепатит В за бременна жена?

  Всички заболявания по време на бременност могат да засегнат не само здравето на жената, но и развиващия се плод..

  Ако жената има хепатит В, тя трябва да знае как това може да застраши тялото и детето й, как да се избегне отрицателното въздействие на чернодробната патология на майката.

  По време на раждането на дете при наличие на чернодробна патология, трябва да потърсите съвет и препоръки от лекар по инфекциозни болести или хепатолог. Лекарят ще даде препоръки и ще предпише медицински терапевтичен курс, който минимизира негативните ефекти на HBV върху майката и детето.

  Остра патология и бременност

  Идеята, че ефектът от хепатит В върху плода увеличава риска от смъртност по време на бременността и че HBV е тератогенен, остава надеждно недоказана.

  Понастоящем има данни за увеличаване на броя на новородените с по-ниско телесно тегло, ако майката има инфекция в организма, провокирана от хепатовирус В. Освен това има информация и за по-честата поява на преждевременно раждане при майки, заразени с HBV.

  Честотата на перинатално предаване на остър хепатит В при бременни жени, заразени в началото на бременността, е около 10%, а сред жените, заразени през третия триместър, тази цифра достига 70%.

  В 90% от случаите острата HBV инфекция не изисква лечение и се излекува.

  Този факт, както и нежелаността от антивирусна терапия по време на бременност, служат като причина да се отложи терапията на HBV до раждането..

  Хроничен хепатит по време на бременност

  Всички бременни жени с диагностицирана HBV инфекция трябва да бъдат внимателно наблюдавани. Най-често общото благосъстояние на нежния пол по време на раждането на дете не се влошава и не се наблюдава увеличаване на вирусния товар.

  При наличие на хронична форма на патология, повишено ниво на кортикостероиди и увеличаване на количеството ALT може да настъпи в края на бременността и в следродилния период. В този случай рискът от развитие на цироза на черния дроб се оценява като нисък. Ниската степен на развитие на чернодробна фиброза ви позволява да носите дете, без да рискувате живота на жената.

  Наличието на хроничен хепатит В по време на бременност се характеризира с:

  • леко отклонение от нормата на хормоналния баланс;
  • минимален риск от инфекция на плода с хепатовирус В;
  • 3,5-кратно увеличение на вероятността от развитие на гестационен диабет при заразена жена в сравнение със здрава жена.

  Всички тези фактори на влияние на HBV инфекцията върху хода на бременността показват необходимостта от внимателно проследяване на състоянието на пациента. Необходимо е редовно даряване на кръв за общ и биохимичен анализ.

  Хепатит В не представлява критична опасност по време на бременност, но е необходимо да се наблюдава състоянието на жената, за да се спрат своевременно възникващите нежелани промени.

  Възможно ли е да забременеете с хепатит В?

  Преди да планирате бременност, всяка жена се препоръчва да се подложи на изследване на тялото за вирусни инфекции, сред които хепатит В е на едно от първите места..

  Ако една жена е диагностицирана с наличието на вируса на HBV в организма в резултат на специализирани тестове, бременността трябва да бъде отложена. Острата форма на патология в повечето случаи се самолекува със стриктно спазване на диетичното хранене и някои прости процедури за поддържане на функционалността на черния дроб на правилното ниво.

  Ако според резултатите от теста - вирусно натоварване и идентифицирани хистологични промени, се повдига въпросът за лекарствената терапия, тогава се препоръчва да се вземе курс преди бременност.

  В случай, че ходът на хепатит В е станал хроничен, е невъзможно да се отговори еднозначно на въпроса дали е възможно да се роди с хронична инфекция. В тази ситуация всичко ще зависи от състоянието на имунната система на жената, състоянието на черния дроб и характеристиките на хода на хепатоинфекцията, както и дали има усложнения в организма, които влошават хода на патологията, такива заболявания могат да бъдат например ХИВ или HDV.

  Решението за раждане на дете трябва да се вземе, като се вземат предвид възможните рискове, но трябва да се каже, че наличието на HBV инфекция не е категорично противопоказание за зачеване и раждане на дете.

  Ако в резултат на специален тест резултатът за наличие на вирус в тялото на жената е положителен, тогава се извършва повторно тестване, тъй като има малка вероятност да се получи фалшиво положителен резултат и да се направи грешна диагноза въз основа на него..

  В случай на повторен положителен резултат от теста, на жената се предписва курс на специална поддържаща терапия от първите седмици на бременността.

  След раждането на детето майката се лекува в по-интензивен ритъм и детето се ваксинира в родилния дом, който съдържа антитела срещу вируса. Такива превантивни мерки предотвратяват развитието на увреждане на черния дроб при дете с този вид инфекция..

  Ако на детето се прилага специална ваксина през първите 12 часа след раждането, тя осигурява почти пълна защита срещу вирусен патоген.

  Според прегледите на повечето лекари, приемането на подходящи терапевтични и превантивни мерки може значително да сведе до минимум съществуващите рискове от усложнения, както при майката, така и при детето..

  От това хепатит В заплашва по време на бременност?

  Има цял списък с рискове, които трябва да се вземат предвид при хепатит В по време на бременността..

  Докато бебето е в утробата, има малък риск от HBV инфекция. Вирусът може да се предаде по време на раждането при контакт с майчината кръв и вагинален секрет. За да се намали вероятността от инфекция, се практикува цезарово сечение.

  Едно от най-честите нарушения е наличието на повишен тонус на матката по време на раждането на дете с хепатит В. Това състояние представлява определена степен на опасност от прекъсване на бременността. Много често майката има токсикоза, причинена от вируса, увреждащ хепатоцитите в черния дроб. Под въздействието на хепатовирус В може да се развие фетоплацентарна недостатъчност и вътрематочна хипоксия, но такива явления са изключително редки.

  С началото на раждането рискът от инфекция се увеличава в резултат на контакт на новороденото с цервикален секрет и кръв на майката.

  При перинатално предаване на вируса на хепатит В в 90% от случаите се развива патология, водеща до хронична инфекция при новороденото.

  Предвид това обстоятелство, неонаталната ваксинация е показана за всички бебета, без изключение, а когато детето се роди от майка, заразена с HBV инфекция, се изисква допълнително приложение на имуноглобулин. Ефективността на използваната ваксина е около 80-90%.

  Опасността за тялото на бременна жена се крие в невъзможността да се извърши цялостно лечение по време на бременността. Това се дължи на факта, че всички лекарства против хепатит са тератогенни, т.е. имат токсичен ефект върху плода.

  Отлагането на лечението може да предизвика усложнения като цироза на черния дроб и карцином, но такива случаи са редки..

  Възможно ли е да се роди с хепатит В?

  Ако се разкрие наличието на инфекциозен процес в тялото на жената, тогава възниква въпросът как се извършва процесът на раждане в такава ситуация.

  Поради факта, че при естествено раждане вероятността от инфекция е около 95%, това се дължи на близък контакт на бебето с майчината кръв и нейните вагинални секрети, поради което повечето лекари препоръчват раждане чрез цезарово сечение. Този метод на раждане може значително да намали вероятността от инфекция с хепатит В.

  Трябва да се помни, че рискът от инфекция директно зависи от активността на вирусния патоген - колкото по-ниска е активността, толкова по-голяма е вероятността да имате здраво дете.

  Раждането на жена, заразена с HBV инфекция, се извършва в специални родилни болници или в специални отделения на обикновените родилни болници, където се осигурява създаването на условия за приемане на пациенти с различни вирусни инфекции.

  Ако в селото няма такава институция, тогава процесът на раждането се извършва в родилното отделение на инфекциозната болница със задължително осигуряване на отделно отделение за родилката..

  Наличието на хепатит В не е противопоказание за кърмене. В същото време важен момент при такова хранене е поддържането на целостта на зърната. В случай на напукване от кърмене се препоръчва да се откаже и да се прехвърли детето на изкуствени хранителни смеси.

  Прояви на хепатит В по време на бременност, неговото лечение

  Болестите на бременната жена могат да повлияят отрицателно не само на нейното здраве, но и на развитието на бебето. А хепатит В по време на бременност е много опасно заболяване, което изисква специален контрол и внимание от лекарите. Ето защо е важно да се регистрирате в антенаталната клиника възможно най-рано и да се подложите на пълен преглед, който ще покаже наличието или отсъствието на заболяване при бременна жена, за да се изгради правилно план за наблюдение или лечение от лекари.

  Хепатит В е сериозно заболяване, което създава сериозен проблем в световен мащаб поради непрекъснатото увеличаване на броя на случаите, както и доста честото развитие на усложнения като цироза на черния дроб, карцином, както и хронични или активни форми на заболяването.

  Инкубационният период на заболяването продължава средно 12 седмици, но в някои случаи може да варира от 2 месеца до шест месеца. От момента, в който вирусът навлезе в кръвта, започва активното му размножаване. Хепатит В има остра и хронична форма на заболяването. Последното не е излекувано - човек ще трябва да живее с него през целия си живот, а остър се поддава на терапия и пълното възстановяване настъпва с развитието на устойчив имунитет към този вирус.

  Според статистиката от хиляда бременни жени до 10 жени страдат от хронична и 1-2 остри форми на заболяването..

  Хепатит В е инфекциозно заболяване, поради което по време на бременност носи опасност от вертикално предаване на инфекцията - от майка на дете. В повечето случаи инфекцията не се случва вътрематочно (вероятността за това е много ниска - около 3-10% от случаите), а по време на раждането, тъй като има контакт със заразена кръв и цервикален секрет. Ако се зарази по време на бременност или раждане, бебето има голям шанс да стане хроничен носител на вируса. При малките деца вероятността за преход на болестта в хронично състояние достига 95%, докато, след заразяване в зряла възраст, по-голямата част от пациентите се възстановяват.

  Как възниква инфекцията?

  Хепатит В се разпространява от заразен човек чрез кръв.

  Най-често срещаните начини за предаване на вируса са:

  • Кръвопреливане. Поради факта, че този метод има голяма вероятност от заразяване с хепатит В (до 2% от донорите са носители на заболяването), кръвта се проверява за наличие на вируса преди инфузионната процедура.
  • Използване на нестерилни игли, консумативи за маникюр и други неща, върху които може да остане кръв (дори когато е изсушена). Споделянето на една игла на спринцовка от няколко души е най-често срещаният метод за заразяване сред наркоманите..
  • Сексуален контакт. Всяка година този път на заразяване става все по-често срещан..
  • От майка на дете. Инфекцията може да се случи както вътрематочно, така и по време на преминаване на родовия канал. Вероятността от инфекция е особено висока, ако при майката се открие активен вирус или остра форма.

  Не винаги е възможно надеждно да се установи как точно е възникнала инфекцията - в около 40% от случаите методът на заразяване остава неизвестен.

  Симптоми на заболяването

  Ако заболяването е придобито преди началото на бременността или жената е разбрала за това, тогава наличието на хепатит В обикновено се разпознава, когато се вземат кръвни тестове веднага след регистрацията. Анализът за това заболяване е задължителен по време на бременност, извършва се при първия преглед на жена и ако се окаже положителен, това не е непременно показател за хроничен хепатит.

  Положителният резултат от теста е причина да потърсите съвет от хепатолог, който след определен преглед може да установи дали вирусът е активен. Ако активността на вируса се потвърди, тогава е необходимо лечение, което е противопоказано по време на бременност, тъй като антивирусните лекарства засягат плода. И тъй като рискът от вътрематочна инфекция не е голям, състоянието на жената се следи до раждането и детето се ваксинира срещу хепатит В веднага след раждането..

  Хроничният хепатит В (CHB) по време на бременност и без него в повечето случаи е абсолютно асимптоматичен, затова е важно да се подложите на преглед за откриване на заболяването. А острата форма на заболяването има инкубационен период от 5 седмици до шест месеца и може да се прояви със симптоми като:

  • Гадене и повръщане (те са основният симптом на токсикоза, така че те могат да показват хепатит само в комбинация с други симптоми);
  • Обща слабост, свързана с липса на апетит и повишена температура;
  • Обезцветяване на урината (тя става много по-тъмна от обикновено - тъмно жълта);
  • Леки изпражнения;
  • Болезнени усещания в ставите;
  • Повишен обем на черния дроб;
  • Коремна болка или дискомфорт в десния горен квадрант;
  • Пожълтяване на кожата и очите, които се виждат с просто око;
  • Бърза умора;
  • Нарушения на съня;
  • Объркване в някои случаи.

  Прочетете също по темата

  Ако бременна жена открие такива симптоми, след като получи отрицателни резултати от теста през първата половина на бременността, наложително е да кажете на гинеколога си за това и да бъдете прегледани от хепатолог. Това ще помогне да се намали вероятността от усложнения, както и да се намали рискът от инфекция на бебето по време на раждането..

  Раждане с хепатит

  Ако се открие хепатит В, тогава една жена има разумен въпрос - как в този случай се ражда. Тъй като при естествено раждане рискът от инфекция на плода достига 95% поради близък контакт със заразена кръв и вагинални секрети на майката, лекарите препоръчват цезарово сечение, тъй като това донякъде намалява вероятността от предаване на вируса на детето. Рискът от заразяване на дете директно зависи от активността на вируса - колкото по-ниска е тя, толкова повече шансове за раждане на здраво бебе..

  Раждането на жена с това заболяване се извършва в специални инфекциозни родилни болници, където се създават специални условия за прием на пациенти с хепатит и други вируси. Ако в града няма такива болници, раждането се извършва в родилните отделения на инфекциозната болница с осигуряване на отделна кутия или отделение за родилката..

  Хепатит В не е противопоказание за кърмене, противно на мнението на повечето жени. Важно условие е спазването на целостта на зърната - ако от храненето се образуват пукнатини, трябва да се въздържите (в този случай не трябва да давате на бебето и изцедено мляко, което може да получи кръв).

  Какво да направите, ако хепатит В се открие по време на бременност?

  Диагностиката на заболяването по време на бременност се извършва три пъти чрез тестване за HBsAg. В случай на положителен тест, анализът обикновено се повтаря, за да се изключи фалшив резултат. Ако хепатит В се потвърди по време на бременност, жената се изпраща на среща с хепатолог. Той провежда по-пълен преглед за идентифициране на формата на заболяването (хронична или остра) с помощта на ензимен имуноанализ и състоянието на черния дроб чрез провеждане на ултразвук. Лекарят също така дава съвети относно раждането и бременността. Ако се установи заболяване при жената, е необходимо да се подложи на тест за HBsAg за нейния партньор, както и за всички членове на семейството.

  "Вирусът на хепатит В е доста устойчив на високи и ниски температури, например при + 30⁰C той запазва своята инфекциозна активност до шест месеца.".

  Острият хепатит В е особено опасен при бременни жени, тъй като има много голямо натоварване на черния дроб. При заразяване през този период болестта се развива много бързо, което е изпълнено с усложнения, поради което посещението при хепатолог е предпоставка за положителен анализ. Хроничната форма на заболяването рядко се проявява като обостряния по време на бременност, опасността му е само във възможната инфекция на детето.

  Лечение и възможни усложнения

  Лечението на хепатит В по време на бременност се различава значително от терапията през друго време. Всички антивирусни лекарства, които решават проблема с това заболяване, имат тератогенен ефект, тоест водят до появата на вътрематочни фетални патологии. Следователно периодът на раждане на дете отлага антивирусната терапия до раждането, с изключение на ситуации с поява на възпаление в черния дроб, потвърдено от ултразвук. По време на бременност хепатопротектори могат да бъдат предписани от Вашия лекар за поддържане на нормална чернодробна функция. Кое от тези лекарства да се използва се предписва от лекуващия лекар в зависимост от характеристиките на жената и нейното състояние. Може да се предпише и витаминна терапия.

  През този период се използват тактики за наблюдение и контрол за лечение на хепатит. Терапията на заболяването по време на бременност е насочена към минимизиране на вероятността от усложнения. Всички жени с този вирус получават задължителна почивка в леглото до раждането. Хоспитализация не се изисква, ако състоянието на бременната жена е стабилно. Всякакъв вид физическа активност трябва да бъде значително ограничен.

  Също така е важно да се спазва определена диета по време и след бременността. Такова хранене е насочено към поддържане на функционирането на черния дроб и се състои в следните принципи:

  • Диетата продължава поне 1,5 години;
  • Храненето трябва да е частично 5 пъти на ден с интервал между храненията от около 3 часа;
  • Ежедневната диета не трябва да надвишава 3 кг храна, а за хора със затлъстяване или близо до нея - 2 кг;
  • Калоричното съдържание на диетата не трябва да надвишава 2500-3000 ккал;
  • Ограничаване на приема на сол;
  • Достатъчно количество течност не повече от 3 литра;
  • Изключване на пържени, пушени и всякакви консервирани храни;
  • Изключете мазните храни, забранено е използването на свинско и агнешко за готвене;
  • Забранените храни включват също всички бобови растения, гъби, люти подправки, пресни хлебни изделия (можете да ядете вчерашния хляб), гъби, пържени или твърдо сварени яйца, кисело извара, сладки храни, кафе;
  • Алкохолът е строго забранен.