Хепатит В е сериозно заболяване, което се предава по кръвен път. Инфекцията може да възникне както по време на незащитен секс с носител на вируса, така и в случай на неспазване на санитарно-хигиенните стандарти в лечебно заведение чрез използване на нестерилни инструменти, например спринцовки. Около 10% от всички инфекции с хепатит В преминават от остри в хронични. Около 20% от хората с хроничен хепатит В впоследствие ще развият сериозни заболявания като цироза, чернодробна недостатъчност или рак.

Хепатит В често не проявява симптоми. Някои пациенти обаче отбелязват следните симптоми:

 • слабост;
 • висока температура;
 • гадене;
 • главоболие;
 • загуба на апетит.

Още в по-късните стадии на заболяването, когато черният дроб е силно засегнат, се появяват ясни признаци на хепатит В: жълтеница, дискомфорт в черния дроб, обезцветяване на урината и изпражненията.

Инфекция с хепатит В и състоянието на бременна жена

Ако бременността на жената и болестта на хепатит В съвпадат във времето, ходът на заболяването може да стане по-тежък. Хепатит В по време на бременност може да застраши не само живота на плода, но и живота на самата бременна жена. Освен това, спешното прекъсване на бременността, когато хепатит В е в остра форма, само усложнява хода му. За жената рискът от спонтанен аборт, аборт и преждевременно раждане се увеличава. Според статистиката бременните жени, заразени с хепатит В, умират три пъти по-често от небременните заразени жени и девет пъти по-често от заразените мъже.

Много съвременни жени имат несъвършена бременност поради анамнеза за хронични или минали заболявания, стрес, лоша екология и други негативни фактори. Хепатит В по време на бременност може да влоши състоянието многократно. Възможни сериозни последици от вируса:

 • гестоза от първата и втората половина на бременността;
 • трудна бременност;
 • преждевременно раждане;
 • чернодробна недостатъчност;
 • трудно раждане;
 • усложнения след раждане (кървене, вторична инфекция);
 • преход на хепатит В в злокачествена форма.

Хепатит В и здравето на нероденото дете

Ако по време на бременност една жена е била заразена с вируса на хепатит В или инфекцията е настъпила преди бременността, но не е последвано адекватно лечение, тогава съществува сериозен риск от патологични промени в плода или предаване на вируса на детето по време на раждането, при извършване на хирургични интервенции през плацентата или мембраните и също и с кърмене.

Според статистиката детето се заразява от майка в 50-75% от случаите, което е изключително висок процент. Ако бебето се е превърнало в носител на вируса, тогава най-често заболяването ще стане хронично и в бъдеще ще доведе до сериозни чернодробни заболявания. Поради тази причина от 6-ия месец се провежда задължително лечение на хепатит В..

В случай, че тестът покаже положителен резултат, бебето трябва да получи имуноглобулини (антитела) и антивирусна ваксина веднага след раждането. Ако е ваксинирано, новороденото е защитено от вируса и майката може да не се страхува от случайно предаване. Заразена майка, която е била ваксинирана срещу хепатит В, може да кърми.

Възможен е и друг начин за развитие на събития. По време на бременност вирусът на хепатит В, освен недоносеността, може да доведе до тежки патологии на развитието на плода. Сред тях са най-разнообразните дефекти - от сърдечни дефекти или централна нервна система до отсъствие на уста или мозък, някои патологии не са съвместими с живота. Ако се роди бебе, инфекцията с вируса на хепатит В и неговото активиране може да доведе до смърт на новородено само за седмица от живота му..

Профилактика на хепатит В по време на бременност

По време на бременност всяка небрежност може да причини инфекция със сериозно заболяване, което може да навреди не само на бъдещата майка, но и на нейното бебе. Хепатит В е едно от най-опасните заболявания за бременните жени. Следователно, анализът за наличие на този вирус или антитела към него в кръвта на бременна жена се извършва веднага след регистрацията в антенаталната клиника. Ако жената планира бременност, препоръчително е да премине всички необходими тестове преди момента на предполагаемото зачеване.

По време на бременност трябва да водите не просто правилен, но внимателен начин на живот. Това определение може да се разбира като следните прости правила:

1. Избягвайте сексуален контакт с случайни сексуални партньори без бариерна контрацепция.

2. Избягвайте ситуации, в които може да е необходимо кръвопреливане.

3. Да се ​​сведат до минимум всякакви медицински манипулации, да се прибягва до тях само според показанията на лекар.

4. Откажете по време на бременност от пиърсинг, татуиране, както и от салони за красота, маникюр и педикюр от майстора.

За да се предпазите възможно най-много от вероятността от заразяване с хепатит В, можете да се ваксинирате преди бременност. След като премине през три етапа на ваксинация (прилагане на ваксината на равни интервали), човек става имунизиран срещу вируса на хепатит В. Тъй като антителата към него вече са се образували в кръвта, практически няма риск от инфекция.

Следователно, за да се сведе до минимум рискът от сериозни здравословни проблеми по време на бременност, както и да се предпази нероденото дете от сериозни патологии, дължащи се на инфекция с вируса на хепатит В, една жена трябва да бъде ваксинирана преди бременност или да потърси медицинска помощ възможно най-скоро и да бъде изследвана за антитела към хепатит Б.

Хепатит В по време на бременност: ефекти върху плода и характеристики на раждането

Хепатит В е вирусно заболяване, което засяга черния дроб и засяга функционирането на други системи и органи. Всеки може да се разболее, защото дори можете да се срещнете с патогена в салон за нокти, където работят не само със стерилни инструменти. Болестта е от особено значение за бременни жени, чийто имунитет е отслабен - такива пациенти са под специална регистрация при гинеколог. Как протичат хепатит В и бременността и как да премахнем последиците за плода - ще разгледаме по-нататък.

За какво ще разбера? Съдържанието на статията.

Възможно ли е да забременеете с хепатит В?

Няма противопоказания за бременност с хепатит В. Много често бъдещите майки първо научават за техния статус по време на тестовете. Те имат неактивен вирус с високо задържане на антитела. Ако една жена е болна от активен хепатит и знае за това, препоръчително е да се лекува и да забременее по-късно, за да не се сблъска с усложнения на хепатит В по време на раждането.

Ако бъдещата майка забременее на фона на съществуваща инфекция, тогава й се дава поддържаща терапия, тъй като по време на бременност и кърмене не се препоръчва терапия с антивирусни лекарства поради значително намаляване на имунитета при пациентите. Ако хепатит В току-що се е появил по време на бременност, т.е. инфекция е настъпила след зачеването, тогава това не е индикация за аборт.

Характеристики на протичането на бременността с хепатит В

Основните рискове и усложнения са свързани с повишен стрес върху черния дроб. По време на бременност този орган работи с удвоено натоварване, защото е необходимо да се очисти кръвта от токсини. Засегнатите чернодробни клетки не се справят със задачата, така че тялото на майката може да бъде трудно да понася болестта.

В острия период хепатит В при бременни жени преминава през трите фази от развитието на болестта. Преиктеричният период поради отслабен имунитет се удължава до три седмици, въпреки че при други този период е около седмица.

Иктеричният период също е по-труден - всички признаци на заболяването се влошават поради интоксикация. Бременните жени страдат от повишена слабост, умора, цветът на кожата е жълт и телесната температура се повишава. Те се притесняват от болка в черния дроб, епигастриум, гадене, повръщане и липса на апетит са често срещани симптоми. В пост-иктеричния период стабилизирането на състоянието на майката може да се забави.

Неактивният хепатит В, който протича в латентна форма, може да се влоши по време на бременността и това е свързано с нестабилен хормонален фон. Бременността с хронично заболяване е относително спокойна, жените изцяло носят плод и раждат дете навреме.

Може ли диагнозата да е грешна??

Полагането на прегледи помага да се идентифицират скритите заплахи за развитието на плода. Анализът за вируса е задължително проучване, което се извършва при регистрация в антенатална клиника.

Резултатите от теста могат да потиснат бъдещите майки - откриването на хепатит В по време на бременност се превръща в мълния, защото повечето жени дори не знаят за това.

Ако бременната жена има фалшиво положителен тест - хепатит В не е потвърден, диагнозата се повтаря. Причините за неправилни резултати включват:

 • тежки остри респираторни заболявания;
 • честотата на грип директно по време на теста;
 • метаболитни нарушения;
 • промени в хормоналните нива по време на бременност;
 • високи кръвни нива на криоглобулин;
 • патология с автоимунен характер;
 • онкология;
 • скорошна ваксинация срещу хепатит и тетанус;
 • прием на лекарства за стимулиране на имунитета.

Човек не трябва да изпуска от поглед човешкия фактор, когато вземането на кръв се извършва с нарушения или биоматериалът просто е объркан. След едно проучване лекарите не бързат да диагностицират заболяването, но изпращат пациента за повторно приемане.

Ефект върху плода

Какво заплашва вирусът за плода, зависи пряко от фазата, в която жената се е заразила с него. Когато забременявате вече с хепатит, рискът от предаване е минимален, тъй като детето е защитено от естествена среда и не може да бъде заразено. Кръвта на майката и бебето никога не се смесва, но рисковете от засягане на плода по време на раждането остават високи.

Ако инфекцията се е случила през първия или втория триместър на бременността, тогава рискът от предаване на вируса на бебето е около 10%. Много по-лошо е, ако инфекцията е настъпила през третия триместър - 70% от новородените вече са родени с вируса, т.е. те го придобиват дори вътреутробно. Хепатит В при бременни жени в активна форма на по-късна дата увеличава риска от преждевременно раждане и перинатална фетална смърт.

Раждане или цезарово сечение?

Хепатит В по време на раждане е един от най-противоречивите въпроси. В момента няма консенсус относно това дали е възможно да се роди с хепатит В по естествен път. Статистиката показва, че вероятността от инфекция по време на цезарово сечение е значително намалена, а последствията за плода са сведени до минимум. Препоръката за цезарово сечение е подходяща за жени с висок вирусен товар.

Въпросът за начина на раждане трябва да бъде обсъден преди очакваната дата на раждането на бебето. Необходимо е да се консултирате не само с гинеколог, но и с инфекциозно заболяване-хепатолог, за да избегнете инфекция на детето по време на раждането. Едва след пълен преглед, включително през третия триместър, се решава въпросът за естественото или изкуственото раждане.

Кърмене с хепатит В при майка

Ефектът от болестта по време на лактация е широко проучен от експерти от Световната здравна организация. Лекарите не само твърдят, но дори настояват родилките да хранят бебетата си по естествен начин. Вирусът не се предава с кърмата. Жените трябва да наблюдават липсата на пукнатини в зърната - те увеличават риска от инфекция на детето с хепатовирус, съдържащ се в кръвта на болна майка.

Ползите от кърменето далеч надхвърлят възможните рискове, тъй като с майчиното мляко бебето получава уникални вещества, които никоя изкуствена формула не може да даде. Освен това дете, родено от болна майка, се ваксинира - профилактика на хепатит - и рискът от инфекция е сведен до минимум.

Хепатит В при бременни жени очевидно е рисков фактор за сериозни усложнения. При управление на пациенти с хепатит се вземат предвид фазата на заболяването, активността на вируса или носителя, здравословното състояние на бременна жена, страдаща от хепатит. С правилно организирана подкрепа за бременни жени с хепатит е възможно да се постигне носене на плод без усложнения, а с разрешение на лекар дори раждането на бебе е възможно по естествен начин.

Бременност и раждане с хепатит С: последици за детето

Възможно ли е да се роди с хепатит С: последици за детето и майката

Може ли хепатит С да се предаде на бебе от майка по време на раждане или бременност??

Колко е средният инкубационен период на хепатит С?

Жълтеница при бременност: причини, диагностика, лечение и последици

Прояви на хепатит В по време на бременност, неговото лечение

Болестите на бременната жена могат да повлияят отрицателно не само на нейното здраве, но и на развитието на бебето. А хепатит В по време на бременност е много опасно заболяване, което изисква специален контрол и внимание от лекарите. Ето защо е важно да се регистрирате в антенаталната клиника възможно най-рано и да се подложите на пълен преглед, който ще покаже наличието или отсъствието на заболяване при бременна жена, за да се изгради правилно план за наблюдение или лечение от лекари.

Хепатит В е сериозно заболяване, което създава сериозен проблем в световен мащаб поради непрекъснатото увеличаване на броя на случаите, както и доста честото развитие на усложнения като цироза на черния дроб, карцином, както и хронични или активни форми на заболяването.

Инкубационният период на заболяването продължава средно 12 седмици, но в някои случаи може да варира от 2 месеца до шест месеца. От момента, в който вирусът навлезе в кръвта, започва активното му размножаване. Хепатит В има остра и хронична форма на заболяването. Последното не е излекувано - човек ще трябва да живее с него през целия си живот, а остър се поддава на терапия и пълното възстановяване настъпва с развитието на устойчив имунитет към този вирус.

Според статистиката от хиляда бременни жени до 10 жени страдат от хронична и 1-2 остри форми на заболяването..

Хепатит В е инфекциозно заболяване, поради което по време на бременност носи опасност от вертикално предаване на инфекцията - от майка на дете. В повечето случаи инфекцията не се случва вътрематочно (вероятността за това е много ниска - около 3-10% от случаите), а по време на раждането, тъй като има контакт със заразена кръв и цервикален секрет. Ако се зарази по време на бременност или раждане, бебето има голям шанс да стане хроничен носител на вируса. При малките деца вероятността за преход на болестта в хронично състояние достига 95%, докато, след заразяване в зряла възраст, по-голямата част от пациентите се възстановяват.

Как възниква инфекцията?

Хепатит В се разпространява от заразен човек чрез кръв.

Най-често срещаните начини за предаване на вируса са:

 • Кръвопреливане. Поради факта, че този метод има голяма вероятност от заразяване с хепатит В (до 2% от донорите са носители на заболяването), кръвта се проверява за наличие на вируса преди инфузионната процедура.
 • Използване на нестерилни игли, консумативи за маникюр и други неща, върху които може да остане кръв (дори когато е изсушена). Споделянето на една игла на спринцовка от няколко души е най-често срещаният метод за заразяване сред наркоманите..
 • Сексуален контакт. Всяка година този път на заразяване става все по-често срещан..
 • От майка на дете. Инфекцията може да се случи както вътрематочно, така и по време на преминаване на родовия канал. Вероятността от инфекция е особено висока, ако при майката се открие активен вирус или остра форма.

Не винаги е възможно надеждно да се установи как точно е възникнала инфекцията - в около 40% от случаите методът на заразяване остава неизвестен.

Симптоми на заболяването

Ако заболяването е придобито преди началото на бременността или жената е разбрала за това, тогава наличието на хепатит В обикновено се разпознава, когато се вземат кръвни тестове веднага след регистрацията. Анализът за това заболяване е задължителен по време на бременност, извършва се при първия преглед на жена и ако се окаже положителен, това не е непременно показател за хроничен хепатит.

Положителният резултат от теста е причина да потърсите съвет от хепатолог, който след определен преглед може да установи дали вирусът е активен. Ако активността на вируса се потвърди, тогава е необходимо лечение, което е противопоказано по време на бременност, тъй като антивирусните лекарства засягат плода. И тъй като рискът от вътрематочна инфекция не е голям, състоянието на жената се следи до раждането и детето се ваксинира срещу хепатит В веднага след раждането..

Хроничният хепатит В (CHB) по време на бременност и без него в повечето случаи е абсолютно асимптоматичен, затова е важно да се подложите на преглед за откриване на заболяването. А острата форма на заболяването има инкубационен период от 5 седмици до шест месеца и може да се прояви със симптоми като:

 • Гадене и повръщане (те са основният симптом на токсикоза, така че те могат да показват хепатит само в комбинация с други симптоми);
 • Обща слабост, свързана с липса на апетит и повишена температура;
 • Обезцветяване на урината (тя става много по-тъмна от обикновено - тъмно жълта);
 • Леки изпражнения;
 • Болезнени усещания в ставите;
 • Повишен обем на черния дроб;
 • Коремна болка или дискомфорт в десния горен квадрант;
 • Пожълтяване на кожата и очите, които се виждат с просто око;
 • Бърза умора;
 • Нарушения на съня;
 • Объркване в някои случаи.

Прочетете също по темата

Ако бременна жена открие такива симптоми, след като получи отрицателни резултати от теста през първата половина на бременността, наложително е да кажете на гинеколога си за това и да бъдете прегледани от хепатолог. Това ще помогне да се намали вероятността от усложнения, както и да се намали рискът от инфекция на бебето по време на раждането..

Раждане с хепатит

Ако се открие хепатит В, тогава една жена има разумен въпрос - как в този случай се ражда. Тъй като при естествено раждане рискът от инфекция на плода достига 95% поради близък контакт със заразена кръв и вагинални секрети на майката, лекарите препоръчват цезарово сечение, тъй като това донякъде намалява вероятността от предаване на вируса на детето. Рискът от заразяване на дете директно зависи от активността на вируса - колкото по-ниска е тя, толкова повече шансове за раждане на здраво бебе..

Раждането на жена с това заболяване се извършва в специални инфекциозни родилни болници, където се създават специални условия за прием на пациенти с хепатит и други вируси. Ако в града няма такива болници, раждането се извършва в родилните отделения на инфекциозната болница с осигуряване на отделна кутия или отделение за родилката..

Хепатит В не е противопоказание за кърмене, противно на мнението на повечето жени. Важно условие е спазването на целостта на зърната - ако от храненето се образуват пукнатини, трябва да се въздържите (в този случай не трябва да давате на бебето и изцедено мляко, което може да получи кръв).

Какво да направите, ако хепатит В се открие по време на бременност?

Диагностиката на заболяването по време на бременност се извършва три пъти чрез тестване за HBsAg. В случай на положителен тест, анализът обикновено се повтаря, за да се изключи фалшив резултат. Ако хепатит В се потвърди по време на бременност, жената се изпраща на среща с хепатолог. Той провежда по-пълен преглед за идентифициране на формата на заболяването (хронична или остра) с помощта на ензимен имуноанализ и състоянието на черния дроб чрез провеждане на ултразвук. Лекарят също така дава съвети относно раждането и бременността. Ако се установи заболяване при жената, е необходимо да се подложи на тест за HBsAg за нейния партньор, както и за всички членове на семейството.

"Вирусът на хепатит В е доста устойчив на високи и ниски температури, например при + 30⁰C той запазва своята инфекциозна активност до шест месеца.".

Острият хепатит В е особено опасен при бременни жени, тъй като има много голямо натоварване на черния дроб. При заразяване през този период болестта се развива много бързо, което е изпълнено с усложнения, поради което посещението при хепатолог е предпоставка за положителен анализ. Хроничната форма на заболяването рядко се проявява като обостряния по време на бременност, опасността му е само във възможната инфекция на детето.

Лечение и възможни усложнения

Лечението на хепатит В по време на бременност се различава значително от терапията през друго време. Всички антивирусни лекарства, които решават проблема с това заболяване, имат тератогенен ефект, тоест водят до появата на вътрематочни фетални патологии. Следователно периодът на раждане на дете отлага антивирусната терапия до раждането, с изключение на ситуации с поява на възпаление в черния дроб, потвърдено от ултразвук. По време на бременност хепатопротектори могат да бъдат предписани от Вашия лекар за поддържане на нормална чернодробна функция. Кое от тези лекарства да се използва се предписва от лекуващия лекар в зависимост от характеристиките на жената и нейното състояние. Може да се предпише и витаминна терапия.

През този период се използват тактики за наблюдение и контрол за лечение на хепатит. Терапията на заболяването по време на бременност е насочена към минимизиране на вероятността от усложнения. Всички жени с този вирус получават задължителна почивка в леглото до раждането. Хоспитализация не се изисква, ако състоянието на бременната жена е стабилно. Всякакъв вид физическа активност трябва да бъде значително ограничен.

Също така е важно да се спазва определена диета по време и след бременността. Такова хранене е насочено към поддържане на функционирането на черния дроб и се състои в следните принципи:

 • Диетата продължава поне 1,5 години;
 • Храненето трябва да е частично 5 пъти на ден с интервал между храненията от около 3 часа;
 • Ежедневната диета не трябва да надвишава 3 кг храна, а за хора със затлъстяване или близо до нея - 2 кг;
 • Калоричното съдържание на диетата не трябва да надвишава 2500-3000 ккал;
 • Ограничаване на приема на сол;
 • Достатъчно количество течност не повече от 3 литра;
 • Изключване на пържени, пушени и всякакви консервирани храни;
 • Изключете мазните храни, забранено е използването на свинско и агнешко за готвене;
 • Забранените храни включват също всички бобови растения, гъби, люти подправки, пресни хлебни изделия (можете да ядете вчерашния хляб), гъби, пържени или твърдо сварени яйца, кисело извара, сладки храни, кафе;
 • Алкохолът е строго забранен.

Хепатит В и бременност

Хепатит В е вирусна инфекция с кръвен механизъм за предаване и преобладаващо увреждане на чернодробните клетки. Активирането на болестта при бъдещи майки води до развитие на различни усложнения до прекратяване на бременността по всяко време.

Обща характеристика на заболяването

Хепатит В се причинява от ДНК вирус. В медицинската практика има различни разновидности на този вирус, включително резистентни към стандартната антивирусна терапия. Източникът на инфекцията е болен човек или носител на вируса. Болестта се среща на всяка възраст.

Хепатит В се предава чрез кръвен контакт. Възможни са следните пътища на заразяване:

 • естествен (сексуален и вертикален);
 • изкуствени (инвазивни манипулации и процедури, интравенозно приложение на лекарства и др.);

Човешката чувствителност към вируса на хепатит В е много висока. Минимална доза кръв (10 ml) е достатъчна за инфекция. Вирусът се намира и в телесните течности (слюнка, отделяне от гениталния тракт).

Прониквайки в кръвта, вирусът се разпространява в тялото и навлиза в черния дроб. В черния дроб вирусните клетки активно се размножават. В този случай вирусът не унищожава директно чернодробните клетки. Увреждането на органите възниква в резултат на стартирането на автоимунни процеси. Черният дроб спира да функционира нормално и се развиват основните симптоми на заболяването.

Тежкият ход на хепатит В неизбежно води до развитие на чернодробна цироза и чернодробна недостатъчност. В същото време страдат всички видове метаболизъм и възниква истинска „метаболитна буря“. Развитието на енцефалопатия (мозъчно увреждане) и хеморагичен синдром е много характерно. Масивното кървене често причинява смърт на пациента.

Симптоми на заболяването

Хепатит В може да се усети на всеки етап от бременността. Инкубационният период продължава до 180 дни. По това време не се отбелязват симптоми на заболяването. Бременната жена се чувства добре и дори не знае за инфекция с опасен вирус.

Продромалният период започва 50-180 дни след заразяването и продължава не повече от 10 дни. По това време се забелязват следните симптоми:

 • пожълтяване на кожата и склерите;
 • болка в десния хипохондриум поради увеличаване на черния дроб;
 • повишаване на телесната температура;
 • болки в ставите;
 • сърбеж на кожата (с развитието на холестаза - запушване на жлъчните пътища).

Забелязва се, че по време на бременност хепатит В е по-тежък и често води до хронифициране на процеса. Хроничният хепатит се развива при 15% от всички жени 6 месеца след началото на заболяването. Обикновено протичането на заболяването протича безсимптомно. Има изразена слабост, загуба на сила, увеличаване на черния дроб и далака. С прогресирането на заболяването се появяват екстрахепатални прояви:

 • увреждане на кожата (телеангиектазия);
 • хеморагичен синдром и кървене;
 • анемия;
 • гломерулонефрит (бъбречно увреждане);
 • полиартрит;
 • ендокринни нарушения.

На всеки етап от хепатит В е възможно бързо прогресиране на заболяването и развитие на чернодробна недостатъчност. Това усложнение провокира появата на други проблеми, включително нарушения в хемостатичната система. Развива се кървене от разширени вени на хранопровода, присъединяват се различни нарушения на храносмилателния тракт. Болестта може да доведе до кома и смърт..

Усложнения на бременността

Тежките метаболитни нарушения са основната причина за усложнения по време на бременност. Най-често се развиват следните условия:

 • ранен спонтанен аборт;
 • преждевременно раждане;
 • тежък ход на гестоза;
 • плацентарна недостатъчност;
 • фетална хипоксия и забавено развитие;
 • нефропатия;
 • кървене.

При хроничния ход на заболяването подобни усложнения се наблюдават много по-рядко..

Последици за плода

По време на бременност е възможно вертикално предаване на вируса от жена на плод. Според статистиката рискът от инфекция през първия и втория триместър е около 5%. Ако една жена е заразена през третия триместър, вероятността от инфекция на детето е до 70%. Колкото по-висока е концентрацията на вируса в кръвта на бъдещата майка, толкова по-голяма е вероятността от инфекция на плода. При вертикално предаване 80% от новородените развиват хроничен хепатит В.

В повечето случаи бебето е заразено по време на раждането. Планираното цезарово сечение донякъде намалява вероятността от инфекция при новородено, но не гарантира напълно безопасността на бебето. При наранявания и кървене по време на раждане рискът от инфекция на бебето се увеличава няколко пъти.

Диагностика

Диагнозата може да бъде потвърдена чрез откриване на антигени и антитела към вируса на хепатит В в кръвта на бременна жена. Скринингът за вирусен хепатит е задължителен за всички бъдещи майки, регистрирани при лекар. Кръвен тест се извършва при първото посещение при гинеколога, както и за период от 30 седмици.

Определянето на активността на чернодробните ензими в кръвта на жената е от голямо значение. Нивото на ALT и AST ни позволява да преценим тежестта на процеса и ефективността на черния дроб. Оценката на състоянието на системата за хемостаза е задължителна, за да се изключат екстрахепаталните прояви на заболяването.

Методи на лечение

Терапията за вирусен хепатит В се основава на използването на съвременни високоефективни антивирусни лекарства и интерферони. Тези лекарства са противопоказани по време на бременност. На бъдещите майки се прилага само симптоматична терапия за подобряване на общото състояние на жената..

Всички бременни жени с вируса на хепатит В в кръвта трябва да бъдат наблюдавани от специалист по инфекциозни заболявания. Изборът на метода на доставка се решава индивидуално. Когато жената и плодът се чувстват добре, се препоръчва независимо раждане.

Хепатит D

Хепатит D не се проявява самостоятелно, а само заедно с вирусен хепатит В. Той съществува изключително като смесена инфекция, тъй като не може да се размножава при липса на антигени на хепатит В. Комбинацията от тези две инфекции се характеризира с тежко протичане на заболяването. Смесената инфекция е много по-често придружена от развитие на сериозни усложнения. Характеризира се с бърз преход в хронична форма и развитие на чернодробна недостатъчност.

Предотвратяване

Най-добрият начин да защитите себе си и детето си от хепатит В е да се ваксинирате. Ваксината може да се прилага 6-12 месеца преди планираната бременност. Ваксинацията не се извършва по време на очакване на дете.

Общи препоръки за защита срещу вирусен хепатит:

 1. Отказ от случаен секс.
 2. Използване на бариерна контрацепция (презервативи), ако е необходимо.
 3. Извършване на всички медицински процедури с инструменти за еднократна употреба.
 4. Лична хигиена (използване на индивидуални самобръсначки, четки за зъби, консумативи за маникюр).

Ако се спазват всички препоръки, рискът от заразяване с вирусен хепатит В е значително намален. Жените в риск (медицински работници, служители на салони за нокти и татуировки) трябва да даряват кръв за антитела срещу вирусен хепатит на всеки 6 месеца. Ако се открие заболяване, трябва незабавно да се консултирате с лекар..

Ходът на бременността с хепатит В

Всяко заболяване на майката има отрицателно въздействие върху здравето и развитието на детето. Следователно, хепатит В по време на бременност изисква строг медицински контрол. Това е инфекциозно заболяване, което причинява голям брой усложнения (цироза, рак на черния дроб), а в някои случаи дори води до смърт. Статистиката показва, че за хиляда жени в дадена позиция десет са сред пациентите с хронична форма на патология. Вътрематочната инфекция е изключена, но има голям риск от предаване на патогена по време на раждането.

Обща характеристика на заболяването

Хепатит В се среща при ¼ от всички жители на земното кълбо, поради което основният път на предаване на патогена е заразен човек. Всички негови биологични течности са опасни, а именно урина, сперма, слюнка, жлъчка, лимфа, кръв. Висок риск от инфекция в следните случаи:

 • Преливане на кръв или плазма.
 • Преминаване на процедурата по хемодиализа.
 • Медицински манипулации: вадене на зъби, тъканна биопсия, хирургическа интервенция.
 • Инжекционна употреба на наркотици.
 • Акупунктурни процедури.
 • Посещение на салона за красота (маникюр, педикюр).
 • Небрежен секс.

Попадайки в тялото, патогенът се разпространява през тялото и се установява главно в чернодробните тъкани. Не ги унищожава, но прави имунната система, която разпознава заразените клетки. Колкото по-добра е реакцията на защитните сили на организма, толкова повече органът ще бъде повреден. Основният начин да се предпазите от болести днес е ваксинацията. Прави се на деца в ранна възраст..

Ефектът на болестта върху гестационния процес

Не е изключена бременност с хепатит В, но за да се предпази плодът от инфекция, са необходими постоянен медицински контрол и изпълнението на всички негови препоръки. При хроничната форма на заболяването процесът обикновено протича със следните показатели:

 • Общото състояние на жената не се влошава, здравословното състояние е нормално.
 • Вероятността от развитие на цироза е намалена, което прави бременността напълно безопасна както за майката, така и за плода.
 • Появява се лек хормонален дисбаланс.
 • Вирусният товар се увеличава.
 • Повишени нива на ALT в анализи през 3 триместър.
 • Вътрематочната инфекция е почти невъзможна.
 • Съществува риск от развитие на диабет, поради повишаване на нивата на кръвната захар с 3,5 пъти.

Ето защо бременността с хепатит В е под строг контрол, освен това е необходимо постоянно изследване. Диагностиката включва задължителен биохимичен кръвен тест.

Възможни усложнения

Наличието на хепатит В в тялото на жената, според последните проучвания, не влияе върху дефектите в развитието и не увеличава риска от раждане на все още дете. Хепатит В и бременността са съвместими, тъй като рискът от вътрематочна инфекция е изключително малък. Но има сериозни рискове по време на бременността, за които жената трябва да бъде предупредена. Те включват:

 • Повишен тонус на матката, заплашващ преждевременно прекратяване на процеса.
 • Тежка токсикоза, която предотвратява приема на хранителни вещества в организма, необходими за нормалното развитие на плода.
 • Фетоплацентарна недостатъчност.
 • Преждевременно раждане.
 • Вътрематочна хипоксия.
 • Бъбречни патологии.
 • Вътрематочно кървене.
 • Вероятността за предаване на вируса по време на раждане.

Важно е да знаете! Когато планира бременност, лекарят обръща внимание на факта, че заразената жена ще трябва да бъде наблюдавана не само от гинеколог, но и от специалист по инфекциозни заболявания и хепатолог. По време на острия период на заболяването се препоръчва отлагане на зачеването.

Раждане и кърмене

Повечето случаи на предаване от майка на дете се случват по време на вагинално раждане. Затова лекарят може да препоръча операция - цезарово сечение. Намалява риска, но не предоставя пълна гаранция. Целият процес на раждане се извършва в специални инфекциозни отделения на родилните болници. При внимателно наблюдение на жена по време на бременност вероятността за успешен резултат е висока..

Хепатит В при майката практически не представлява заплаха за бебето по време на кърмене. Следователно обикновено се разрешава без ограничения, ако бебето е било ваксинирано на 3-ия ден след раждането. Прави се на 4 етапа, с контрола на кръвен тест за наличие на антитела. Освен това жената трябва да следи състоянието на зърната си, за да избегне инфекция. Ако се открият пукнатини, храненето спира и задължителна консултация със специалист по инфекциозни болести или хепатолог.

Рискът от предаване на патогена на детето

Вероятността от заразяване на плода от майката по време на раждането до голяма степен зависи от вирусните маркери на последното. Например, ако HBsAg или HBeAg са били открити по време на тестовете, тогава рискът е 80-90%, особено ако ваксината не е била дадена навреме (през първите 12 часа от живота). В бъдеще тези деца са по-склонни да страдат от цироза или рак на черния дроб. Ако не са открити такива маркери, тогава рискът от инфекция на детето от носителя е 5-10%.

Внимание! Заразяването се случва главно по време на раждането, ако по време на процеса е имало наранявания или пряк контакт с кръвта на майката.

Диагностични тестове

Всички жени в позицията по време на регистрация в антенаталната клиника се подлагат на цялостен преглед. Включва доставката на тестове за откриване на вирусен хепатит. Освен това бременната жена трябва да определи активността на чернодробните ензими (биохимия).

Получените резултати дават възможност за точно определяне на присъствието на патогена в кръвта. В редки случаи те са погрешни и изискват допълнително изследване. Фалшиво положителни данни могат да бъдат получени в нарушение на правилата за вземане на кръв, голямо количество криоглобулин, смущения в хормоналната система, след ваксинация срещу тетанус. Съществува и висок риск от получаване на грешка при развитие на онкология в организма или при прием на лекарства, които стимулират имунитета.

Възможно е да се намали вероятността от неправилен резултат, като се премине през анализ в клиника, където стриктно се спазват правилата за вземане на материали, и ако подозирате за неточност, се подложите на допълнителен преглед на друго място.

Тактики за лечение на хепатит В по време на бременност

Ако резултатът от теста за хепатит В е положителен, тогава пациентът ще трябва да се подложи на сложно лечение. Обикновено се състои от интерферони и антивирусни лекарства. Но на жена в позиция те могат да причинят непоправима вреда. Следователно, лекарят предписва само симптоматично лечение за периода на бременността, за да облекчи състоянието.

Всички бременни жени трябва да се регистрират при специалист по инфекциозни болести, който ще наблюдава динамиката на заболяването и ще вземе решение за терапия. Обикновено се предписва индивидуално пренатално лечение, ако рисковете са оправдани.

Съвет! Ако в процеса на наблюдение състоянието на пациента и детето е задоволително, тогава се допуска естествено раждане.

Профилактика на болестта

Лечението на хепатит В по време на бременност е значително трудно и има своите последици, поради което много експерти съветват бъдещата майка да се предпазва максимално от вероятността вирусът да попадне в тялото. Препоръчва се да се въздържате от контакт със слюнка, кръв, сперма и други телесни течности на пациента. Дори ако това е вашият собствен съпруг. Освен това си струва да се използват няколко от следните правила:

 • Не посещавайте салони, където инструментите и устройствата не са правилно дезинфекцирани.
 • Лекувайте зъбите само в професионални стоматологични кабинети или доказани клиники.
 • Не използвайте чужди неща, ножици за нокти, пинсети или пила за нокти.
 • Редовно се изследвайте по време на бременност.
 • Ваксинирайте се срещу хепатит В съгласно установения график.

Вирусът запазва активността си дори в изсушена форма, така че може да попадне в тялото чрез незначителни увреждания при използване на хигиенни продукти на друг човек (самобръсначка, четка за зъби, ножици). Тези прости правила ще ви помогнат да защитите себе си и бебето си по време на бременност и хранене. Следователно те винаги трябва да се спазват, без да правят изключения дори за членовете на семейството..

Хепатит В е сериозно инфекциозно заболяване, което е опасно както за майката, така и за бебето. Често именно това става причина за усложнения по време на раждането или се предава на бебето по време на раждането поради травма и контакт със заразена кръв. Поради това заболяването изисква стриктен контрол от специалисти и приемане на всички необходими мерки за запазване на живота и здравето на новороденото, както и намаляване на рисковете за майката до минимум..

Хепатит В по време на бременност

Когато планира дете или забременява, жената почти винаги се подлага на цялостен медицински преглед. Резултатите често са шокиращи. Например положителна реакция на хепатит В. Можете да живеете с него през целия си живот без осезаеми последици и симптоми на инфекция. Друг е въпросът дали хепатит В се открива по време на бременност.

Причинителят на тази инфекция е вирус от семейство Hepadnaviridae. Отличава се със своята стабилност във външната среда и висока степен на заразност. Можете да заразите болестта при контакт с която и да е телесна течност на заразения.

Какво да правя

Ако резултатът не е фалшиво положителен (което се случва при 10-15%), тогава жената и лекарите ще трябва да предприемат определени мерки.

 • Първо, бременната жена ще трябва да прави редовни изследвания за проследяване на черния дроб..
 • На второ място, бременните жени с хепатит В раждат изключително чрез цезарово сечение и само в инфекциозни отделения. Такива мерки са необходими, за да се намали рискът от инфекция на детето (от 90 на 2-10%).
 • Много е важно да ваксинирате детето през първите 48 часа, за да не възникне инфекция по друг начин. Тогава е възможно кърмене..

Не се осигурява специфично лечение по време на бременност. След - по показания.

Главна информация

Хепатит В е вирусна инфекция на черния дроб. Причинителят е ДНК-съдържащ вирус, който е много стабилен във външната среда. В капка изсушена кръв тя остава жизнеспособна поне 7 дни. Предава се при контакт със заразена слюнка, сперма, менструация, вагинален секрет и други телесни течности.

Преобладаващият път на заразяване е сексуален, с незащитен контакт. Освен това можете да се заразите, когато използвате нестерилен инструмент в болница, салон за красота, салон за татуировки, кръвопреливане..

Инкубационният период на заболяването може да варира от 30 до 180 дни. Инфекцията обаче може да се определи още след 10-30 дни. Хепатит В може да се развие както остро, така и безсимптомно. Заразеното лице може да получи следните оплаквания: пожълтяване на кожата и склерата, болка в дясното подребрие, потъмняване на урината, светъл стол, треска, слабост, намалена работоспособност, болки.

При повечето възрастни заболяването се лекува само по себе си, при 10% се развива в хронична форма, в единични случаи е фатално. В същото време човек остава носител до края на живота си, в кръвта му се откриват антитела срещу хепатит В. Носителите на неваксинираните са заразни, но много по-малко от пациентите с активна или хронична форма на заболяването.

Ако се открие хепатит В, пациентът трябва да бъде регистриран. Рядко се извършва специфично лечение, само в случай на активна инфекция и тежко увреждане на черния дроб. Най-ефективни са лекарствата на интерферони и нуклеозидни аналози. Антивирусната терапия (AVT) може да предизвика нежелани реакции. Не се извършва по време на бременност.

Всички пациенти с хепатит В трябва да се подлагат на редовен преглед (веднъж на 3-12 месеца), за да контролират хода на заболяването.

Ходът на бременността с хепатит В

Всички бременни жени се изследват за наличие на HBsAg в кръвта. Малко хора обаче знаят какво е това. Повърхностният антиген на хепатит В се превежда като "повърхностен антиген на вируса на хепатит В", който е известен още като "австралийски антиген".

Това е празна обвивка на вирус. Ако резултатът от теста е положителен, тогава е имало среща с инфекцията. Активният процес обаче не може да се съди по наличието на HBsAg. За да се определи дали бременната жена е болна от хепатит или е просто носител, са необходими допълнителни изследвания:

 • PCR (полимеразна верижна реакция), количествен анализ;
 • Ултразвук на черния дроб;
 • кръвна химия;
 • анализ за наличие на HBeAg, HBcAg, анти-HBc (общо) (HBcAb), IgM анти-HBc (HBcAb IgM), анти-HBe (HBeAb), анти-HBs (HBsAb) и HBV-DNA.

Най-често бременните имат асимптоматичен превоз или тестът се оказва фалшиво положителен. В този случай нито майката, нито детето са застрашени. Но жената трябва да се подложи на допълнителни прегледи, да следи състоянието на черния дроб..

Ако други тестове при бременна жена не са много добри, например, PCR повече от 150 IU / ml или концентрацията на AlAt / AsAt надвишава нормата, тогава й се предписват хепатопротектори, витамини и минерали, строга диета.

Хепатит В не е индикация за прекъсване на бременността. Децата на такива майки се раждат здрави, изключения са в случай на инфекция по време на бременност (3-10%) или раждане (2-90%). Специфично антивирусно лечение се провежда само в 10 случая от 100 и само след раждането на детето.

Внимание! Ако една жена е заразена още по време на бременност, рискът от фетална инфекция се увеличава от 10% през първия триместър до 70% през третия.

Раждане и кърмене

В 90% от случаите инфекцията на дете се случва при контакт с майчината кръв и вагинален секрет по време на вагинално раждане. Следователно жените с хепатит В раждат изключително чрез цезарово сечение в инфекциозни родилни болници или отделения. Също така е важно да се има предвид, че при такива бременни жени преждевременното раждане се случва три пъти по-често, отколкото при други жени, и им се препоръчва да отидат в болницата предварително..

След раждането лекарите предприемат мерки за защита на новороденото. През първите 12 часа му се показва въвеждането на анти-В-серум. Повторната ваксинация се извършва на 3 и 6 месеца. Ефективността на такива мерки е 95%. Неваксинираните деца се заразяват при контакт с майка си в 95% от случаите, 80% развиват хроничен хепатит. Възможно е да кърмите детето след ваксинация, ако няма други противопоказания и състоянието на майката не е сериозно.

Обобщавайки, със сигурност може да се каже, че хепатит В и бременността са съвместими. С този вирус можете успешно да носите и раждате дете. Освен това повечето жени с хепатит живеят дълго нормално и болестта по никакъв начин не засяга здравето им. Но, разбира се, всеки случай е различен. Трябва да слушате лекаря си, а не да разчитате само на информация от интернет.

Хепатит В по време на бременност: има ли опасност за плода?

Бременността и хепатит В могат да съществуват съвсем спокойно, но жената трябва да вземе предвид появата на възможни рискове.

Хепатит В се смята от лекарите за едно от най-опасните заболявания и е сериозен глобален проблем. Болестта може лесно да се превърне в активна или напреднала фаза, на този фон има голям риск от усложнения под формата на карцином и цироза на черния дроб.

Доскоро хепатит В по време на бременност беше индикация, при която се препоръчва прекъсване на гестационния процес с цел презастраховане.

Кратки характеристики на HBV инфекцията

Хепатит В е инфекциозно заболяване, поради което по време на бременност тази патология представлява опасност за майката и детето. Най-често заразяването на дете не се случва вътреутробно, а по време на раждането. Това се дължи на факта, че през този период има контакт със заразена кръв и цервикален секрет..

Когато инфекция попадне в тялото на детето по време на бременност или по време на раждането, има голяма степен на вероятност детето да се превърне в хроничен носител на HBV инфекция. В детска възраст вероятността за преход на патология в хронична форма е около 95%, за разлика от инфекцията при възрастни, когато по-голямата част от пациентите са излекувани от патология.

Инфекцията се предава на здрав човек най-често от болен чрез кръвта.

Най-често срещаните пътища за предаване на вируса са следните:

 • кръвопреливане;
 • използването на нестерилни инструменти по време на манипулации;
 • незащитен секс;
 • от майка на дете.

Възможно е надеждно да се установи пътят на инфекцията само в 60% от случаите на разпространение на инфекцията.

Основните прояви на патологията са:

 1. Гадене и повръщане.
 2. Обща слабост.
 3. Обезцветяване на урината - потъмняване.
 4. Изясняване на изпражненията.
 5. Усещане за болка в ставните стави.
 6. Увеличен размер на черния дроб.
 7. Болка или дискомфорт в десния хипохондриум.
 8. Пожълтяване на кожата и склерата на очите.
 9. Бърза умора.

Ако една жена разкрие тези признаци в себе си след преминаване на тестовете, това трябва незабавно да бъде съобщено на своя лекар. За изясняване на диагнозата гинекологът ще насочи жената за консултация и преглед към хепатолог или специалист по инфекциозни заболявания.

Навреме откритата патология може значително да намали риска от усложнения и да намали вероятността от предаване на инфекция от майка на дете.

Колко опасен е хепатит В за бременна жена?

Всички заболявания по време на бременност могат да засегнат не само здравето на жената, но и развиващия се плод..

Ако жената има хепатит В, тя трябва да знае как това може да застраши тялото и детето й, как да се избегне отрицателното въздействие на чернодробната патология на майката.

По време на раждането на дете при наличие на чернодробна патология, трябва да потърсите съвет и препоръки от лекар по инфекциозни болести или хепатолог. Лекарят ще даде препоръки и ще предпише медицински терапевтичен курс, който минимизира негативните ефекти на HBV върху майката и детето.

Остра патология и бременност

Идеята, че ефектът от хепатит В върху плода увеличава риска от смъртност по време на бременността и че HBV е тератогенен, остава надеждно недоказана.

Понастоящем има данни за увеличаване на броя на новородените с по-ниско телесно тегло, ако майката има инфекция в организма, провокирана от хепатовирус В. Освен това има информация и за по-честата поява на преждевременно раждане при майки, заразени с HBV.

Честотата на перинатално предаване на остър хепатит В при бременни жени, заразени в началото на бременността, е около 10%, а сред жените, заразени през третия триместър, тази цифра достига 70%.

В 90% от случаите острата HBV инфекция не изисква лечение и се излекува.

Този факт, както и нежелаността от антивирусна терапия по време на бременност, служат като причина да се отложи терапията на HBV до раждането..

Хроничен хепатит по време на бременност

Всички бременни жени с диагностицирана HBV инфекция трябва да бъдат внимателно наблюдавани. Най-често общото благосъстояние на нежния пол по време на раждането на дете не се влошава и не се наблюдава увеличаване на вирусния товар.

При наличие на хронична форма на патология, повишено ниво на кортикостероиди и увеличаване на количеството ALT може да настъпи в края на бременността и в следродилния период. В този случай рискът от развитие на цироза на черния дроб се оценява като нисък. Ниската степен на развитие на чернодробна фиброза ви позволява да носите дете, без да рискувате живота на жената.

Наличието на хроничен хепатит В по време на бременност се характеризира с:

 • леко отклонение от нормата на хормоналния баланс;
 • минимален риск от инфекция на плода с хепатовирус В;
 • 3,5-кратно увеличение на вероятността от развитие на гестационен диабет при заразена жена в сравнение със здрава жена.

Всички тези фактори на влияние на HBV инфекцията върху хода на бременността показват необходимостта от внимателно проследяване на състоянието на пациента. Необходимо е редовно даряване на кръв за общ и биохимичен анализ.

Хепатит В не представлява критична опасност по време на бременност, но е необходимо да се наблюдава състоянието на жената, за да се спрат своевременно възникващите нежелани промени.

Възможно ли е да забременеете с хепатит В?

Преди да планирате бременност, всяка жена се препоръчва да се подложи на изследване на тялото за вирусни инфекции, сред които хепатит В е на едно от първите места..

Ако една жена е диагностицирана с наличието на вируса на HBV в организма в резултат на специализирани тестове, бременността трябва да бъде отложена. Острата форма на патология в повечето случаи се самолекува със стриктно спазване на диетичното хранене и някои прости процедури за поддържане на функционалността на черния дроб на правилното ниво.

Ако според резултатите от теста - вирусно натоварване и идентифицирани хистологични промени, се повдига въпросът за лекарствената терапия, тогава се препоръчва да се вземе курс преди бременност.

В случай, че ходът на хепатит В е станал хроничен, е невъзможно да се отговори еднозначно на въпроса дали е възможно да се роди с хронична инфекция. В тази ситуация всичко ще зависи от състоянието на имунната система на жената, състоянието на черния дроб и характеристиките на хода на хепатоинфекцията, както и дали има усложнения в организма, които влошават хода на патологията, такива заболявания могат да бъдат например ХИВ или HDV.

Решението за раждане на дете трябва да се вземе, като се вземат предвид възможните рискове, но трябва да се каже, че наличието на HBV инфекция не е категорично противопоказание за зачеване и раждане на дете.

Ако в резултат на специален тест резултатът за наличие на вирус в тялото на жената е положителен, тогава се извършва повторно тестване, тъй като има малка вероятност да се получи фалшиво положителен резултат и да се направи грешна диагноза въз основа на него..

В случай на повторен положителен резултат от теста, на жената се предписва курс на специална поддържаща терапия от първите седмици на бременността.

След раждането на детето майката се лекува в по-интензивен ритъм и детето се ваксинира в родилния дом, който съдържа антитела срещу вируса. Такива превантивни мерки предотвратяват развитието на увреждане на черния дроб при дете с този вид инфекция..

Ако на детето се прилага специална ваксина през първите 12 часа след раждането, тя осигурява почти пълна защита срещу вирусен патоген.

Според прегледите на повечето лекари, приемането на подходящи терапевтични и превантивни мерки може значително да сведе до минимум съществуващите рискове от усложнения, както при майката, така и при детето..

От това хепатит В заплашва по време на бременност?

Има цял списък с рискове, които трябва да се вземат предвид при хепатит В по време на бременността..

Докато бебето е в утробата, има малък риск от HBV инфекция. Вирусът може да се предаде по време на раждането при контакт с майчината кръв и вагинален секрет. За да се намали вероятността от инфекция, се практикува цезарово сечение.

Едно от най-честите нарушения е наличието на повишен тонус на матката по време на раждането на дете с хепатит В. Това състояние представлява определена степен на опасност от прекъсване на бременността. Много често майката има токсикоза, причинена от вируса, увреждащ хепатоцитите в черния дроб. Под въздействието на хепатовирус В може да се развие фетоплацентарна недостатъчност и вътрематочна хипоксия, но такива явления са изключително редки.

С началото на раждането рискът от инфекция се увеличава в резултат на контакт на новороденото с цервикален секрет и кръв на майката.

При перинатално предаване на вируса на хепатит В в 90% от случаите се развива патология, водеща до хронична инфекция при новороденото.

Предвид това обстоятелство, неонаталната ваксинация е показана за всички бебета, без изключение, а когато детето се роди от майка, заразена с HBV инфекция, се изисква допълнително приложение на имуноглобулин. Ефективността на използваната ваксина е около 80-90%.

Опасността за тялото на бременна жена се крие в невъзможността да се извърши цялостно лечение по време на бременността. Това се дължи на факта, че всички лекарства против хепатит са тератогенни, т.е. имат токсичен ефект върху плода.

Отлагането на лечението може да предизвика усложнения като цироза на черния дроб и карцином, но такива случаи са редки..

Възможно ли е да се роди с хепатит В?

Ако се разкрие наличието на инфекциозен процес в тялото на жената, тогава възниква въпросът как се извършва процесът на раждане в такава ситуация.

Поради факта, че при естествено раждане вероятността от инфекция е около 95%, това се дължи на близък контакт на бебето с майчината кръв и нейните вагинални секрети, поради което повечето лекари препоръчват раждане чрез цезарово сечение. Този метод на раждане може значително да намали вероятността от инфекция с хепатит В.

Трябва да се помни, че рискът от инфекция директно зависи от активността на вирусния патоген - колкото по-ниска е активността, толкова по-голяма е вероятността да имате здраво дете.

Раждането на жена, заразена с HBV инфекция, се извършва в специални родилни болници или в специални отделения на обикновените родилни болници, където се осигурява създаването на условия за приемане на пациенти с различни вирусни инфекции.

Ако в селото няма такава институция, тогава процесът на раждането се извършва в родилното отделение на инфекциозната болница със задължително осигуряване на отделно отделение за родилката..

Наличието на хепатит В не е противопоказание за кърмене. В същото време важен момент при такова хранене е поддържането на целостта на зърната. В случай на напукване от кърмене се препоръчва да се откаже и да се прехвърли детето на изкуствени хранителни смеси.