Хемороидите са деликатен проблем, за който не искате да говорите на глас! Затова търпите с надеждата за чудотворно възстановяване, анонимно разглеждате всякакви форуми и четете статии за чудодейни лекарства, които ще преодолеят това заболяване. Междувременно далеч не сте сами и тази болест не е нещо срамно. Според статистиката около 80% от възрастното население на мегаполисите страда от хемороиди. Нашият начин на живот понякога е много скъп за нас. Именно ние провокираме тялото си с нашата „заседнала работа“, нередовна и нездравословна диета, неконтролиран прием на наркотици, злоупотреба с алкохол и др. Наследствеността също играе съществена роля. За съжаление бременността и раждането също значително увеличават шансовете ни да получим това заболяване..

Всичко обаче не е толкова безнадеждно, тъй като дълго време в борбата с хемороидите медицината е натрупала значителен арсенал от лекарства за лечението си..

Какво е хемороиди

Хемороиди - заболяване, което възниква в резултат на преливане на кръв във венозните плексуси (кавернозни тела), разположени в ануса. Такива разширени, променени вени се наричат ​​хемороиди..

В зависимост от причините за появата, проктолозите разграничават първични и вторични хемороиди. Първичните хемороиди се появяват поради неправилен начин на живот и хранене, наследственост, както и бременност и раждане.

Бременните жени често стават жертви на това неприятно заболяване през втората половина на бременността и това се дължи на натиска, упражняван от разширената матка върху хемороидалния венозен плексус. Появата на хемороиди в следродилния период се обяснява със силни опити и натиск на главата на плода върху съдовете по време на раждането.

Вторичните хемороиди могат да бъдат следствие от чернодробна цироза, някои тежки сърдечно-съдови заболявания, различни туморни процеси, които нарушават притока на кръв във вените на малкия таз.

Признаци на хемороиди по време на бременност

По правило хемороидите се развиват постепенно. Лекарите различават няколко етапа на това заболяване. Първият етап се характеризира с:

 • проява на дискомфорт в ануса;
 • болка по време на дефекация;
 • незначително кървене;
 • по време на изследването се виждат хемороиди, ректалната лигавица е възпалена.

Във втория етап се добавят изброените по-горе симптоми:

 • сърбеж;
 • изпускане;
 • дърпащи болки в аналната област (може да се отдаде на долната част на кръста и сакрума);
 • пролапс на хемороиди.

На третия етап всички болезнени усещания, придружаващи първия и втория, се усилват, а пролапсът на хемороидите изисква ръчно намаляване.

Четвъртият етап е най-опасен и може да причини усложнения под формата на тромбоза, силна болка в ануса и масивно кървене.

За да се предотврати развитието на болестта, бременната жена трябва да наблюдава здравето си и при първите прояви на дискомфорт незабавно да се консултира с лекар..

Как да лекуваме хемороиди по време на бременност?

Лечението на хемороиди трябва да се подхожда индивидуално, тъй като в много отношения това ще зависи от стадия на заболяването и от неговата проява. В началния етап, когато жената, може би, дори не е наясно с развитието на хемороиди в нея, е възможно да се направи с превантивни методи: нормализиране на редовното изпражнение, хранителна корекция (насочена към подобряване на чревната подвижност), повишена физическа активност (ако се преследва предимно заседнал начин на живот)... Не трябва да забравяме и за хигиената на ануса: по време на бременност този въпрос е от особено значение, включително по отношение на предотвратяването на възпалителни процеси във вените на аналния регион..

По принцип всяка бременна жена трябва да се занимава с профилактика на хемороиди, тогава най-вероятно няма да се стигне до лечение..

На етапа, когато бременната жена вече усеща ясни признаци на хемороиди, няма да е възможно да се направи без сложна лекарствена терапия. Лечението на хемороиди при бременни жени се извършва главно на местно ниво, тъй като не само осигурява бързо облекчаване на състоянието, но е и безопасно за плода. Използват се комбинирани мехлеми, кремове, ректални супозитории, които действат едновременно в няколко посоки: имат аналгетичен, противовъзпалителен, вазоконстриктор, слабително действие.

Всички лекарства за лечение на хемороиди по време на бременност трябва да бъдат избрани и предписани от специалист. И още повече, не може да се мине без медицинска помощ в късен стадий на заболяването, когато е необходимо ръчно намаляване на пролабиращите хемороиди и след това хирургично лечение. Решението за времето на операцията обаче се определя индивидуално, в зависимост от тежестта на заболяването и възможните усложнения. Днес лекарите имат възможност да извършват така наречените малки или безкръвни операции:

 • склеротерапия - въвеждането на специални склерозиращи лекарства в сайта;
 • лигиране - възелът се прищипва със специален латексен пръстен, който причинява отхвърляне, отмиране на възела след 7-10 дни;

Хемороиди по време на бременност

Хемороидите по време на бременност е заболяване, което се проявява като разширено разширение на хемороидални вени, разположени в ануса. Това води до образуването на хемороиди, които могат да се възпалят, да кървят, да се тромбозират, да падат от аналния канал и да бъдат нарушени. Хемороидите са най-честата причина за ректално кървене и също са сред най-честите проктологични заболявания..

Хемороидалните сплетения са разположени в субмукозния слой на стената на аналния канал, като по структура са подобни на кавернозните тела на пениса. Поради анатомичните особености, хемороидалните вени са податливи на развитието на застой на кръв в тях, което при определени условия допринася за образуването на хемороиди.

Хемороидите са еднакво податливи както на мъже, така и на жени, докато жените често развиват хемороиди по време на бременност. Според различни източници хемороидите се срещат при 25-50% от бременните жени и при 50-80% от жените по време на раждане. Понякога бременността обостря или разкрива съществуващи хемороиди, които преди това са били латентни. В допълнение, хемороидите могат да усложнят следродилния период..

Причини и рискови фактори

Развитието или обострянето на хемороиди по време на бременност, както и по време на раждане, се обяснява с физиологичните промени, които настъпват в тялото на жената през този период. Увеличаващата се матка компресира долната куха вена, което води до застой на кръв в съдовете, което води до увеличаване на хемороидите. По време на раждането, вътрекоремно налягане и налягане в малкия таз рязко се увеличава, което също допринася за началото на заболяването.

В допълнение, рисковите фактори за развитието на хемороиди по време на бременност са:

 • наследствено предразположение;
 • постоянен запек или, обратно, диария;
 • анален секс;
 • заседнал начин на живот;
 • тежка физическа активност;
 • носене на плътно прилепнало облекло, тесни колани и бинтове;
 • лошо хранене.

Форми на заболяването

Хемороидите могат да бъдат остри или хронични.

В зависимост от местоположението на патологично променените хемороиди се различават следните форми на заболяването:

 • вътрешни (или субмукозни) хемороиди;
 • външни (или подкожни, външни);
 • смесен (комбиниран).

Етапи на заболяването

Има 4 етапа в развитието на хемороиди:

 1. Кръвта периодично се освобождава от ануса, хемороидите се увеличават, подуват, но не падат.
 2. Периодично (обикновено при напрежение по време на акта на дефекация или при значителни физически усилия) възлите падат и е възможно тяхното независимо намаляване. Физическото усилие е придружено от кървене.
 3. Загубата на хемороиди е характерна дори при малко физическо натоварване, възлите не могат да се регулират сами, но могат да се регулират ръчно.
 4. Има постоянна загуба на възли дори без никакво натоварване, изпуснатите възли не могат да бъдат коригирани.

Хемороидите са най-честата причина за ректално кървене и също са сред най-честите проктологични заболявания..

Симптоми на хемороиди по време на бременност

Хемороидите по време на бременност често протичат в латентна форма, проявявайки се в напредналите стадии на заболяването. В ранните етапи симптомите (лека болезненост и дискомфорт по време на дефекация, седене на твърда повърхност) обикновено са леки и не привличат вниманието.

Първите очевидни признаци на хемороиди по време на бременност обикновено са дискомфорт, чувство на тежест, наличие на чуждо тяло, подуване на корема, сърбеж или парене в областта на анала. Неприятни усещания могат да възникнат след ядене на пикантна храна и / или алкохолни напитки, както и по време на физическо натоварване. С прогресирането на патологичния процес пациентите периодично изпитват кървене от хемороиди, особено често по време на изхождането. Във фекалиите могат да се открият съсиреци от алена кръв, които са останали в ректума след предишно изхождане. Кървенето от ануса е симптом, предшестващ пролапса на хемороиди.

В някои случаи първият симптом на хемороиди по време на бременност е пролапс на възли без предварително кървене.

Увеличаването на хемороидите е придружено от болезнени усещания с различна интензивност. Болката може да бъде свързана с акта на дефекация или да се появи при продължително стоене, седене, особено на твърда повърхност, както и при прекомерно физическо натоварване. Възлите могат да се възпалят и улцерират, което допринася за прикрепването на бактериална инфекция (проявяващо се със значителна болезненост, затруднено дефекация).

Хемороидите могат да бъдат вътрешни (образувани от горния венозен плексус, локализирани в субмукозния слой на аналния канал) и външни (развиващи се от долния венозен плексус, локализирани под кожата в ануса).

В ранните стадии на заболяването възлите падат само по време на процеса на дефекация и се поставят спонтанно. При липса на лечение, с прогресирането на заболяването, хемороидите могат да изпаднат при кихане, кашлица, ходене; пациентите се нуждаят от ръчно намаляване на възлите. В по-късните стадии на хемороиди възлите не могат да бъдат репозиционирани, около тях често се наблюдават отоци, кожата в ануса е хиперемирана. При палпация възлите са болезнени. Впоследствие кожата около разширения възел придобива бургундски цвят с цианотичен оттенък.

При хроничните хемороиди заболяването придобива вълнообразен характер - обострянията се редуват с ремисии. По време на обостряния основните симптоми на хемороиди могат да бъдат придружени от хлабаво затваряне на аналния сфинктер, което допринася за появата на лигавични секрети от него..

Диагностика

За диагностициране на хемороиди по време на бременност е необходимо да се подложи на преглед от проктолог, по време на който се извършва обективно изследване на ануса и перианалната област, както и дигитално ректално изследване, при което се палпират хемороиди в ректума. Аналният рефлекс се проверява с помощта на линейно дразнене на кожата на перианалната зона със сонда.

За изясняване на диагнозата се извършва изследване на аналния канал с помощта на аноскоп (дава възможност да се изследват 8-12 см от аналния канал) и / или сигмоидоскоп (позволява изследване на около 25 см от аналния канал). Ако има съмнение за патологичен процес в горните части на дебелото черво, се извършва рентгеново изследване с въвеждането на рентгеноконтрастно лекарство в червата (иригоскопия) или ендоскопска диагностика на червата (колоноскопия).

Ултразвуковото изследване дава възможност за диагностициране или изключване на съпътстващи заболявания на стомашно-чревния тракт. За да се определи източникът на кървене, в някои случаи се извършва контрастно рентгеново изследване на кръвоносните съдове (ангиография).

Физическото и инструментално изследване се допълва от лабораторна диагностика:

 • общ кръвен тест - потвърждава наличието на признаци на възпалителен процес (има повишаване на нивото на левкоцитите и скоростта на утаяване на еритроцитите (ESR);
 • коагулограма - извършва се при съмнение за тромбоза на хемороиди.

Според различни източници хемороидите се срещат при 25-50% от бременните жени и при 50-80% от жените по време на раждане..

Необходима е диференциална диагноза със злокачествени новообразувания на ректума, вторичен сифилис, анални фиброзни полипи, анални фисури, фистули. Трябва да се има предвид, че анален сърбеж може да се наблюдава и при захарен диабет, хелминтиаза и гъбични инфекции, но при тези патологии в ануса няма тумороподобни образувания.

Лечение на хемороиди по време на бременност

В началните етапи, както и по време на обостряне на хроничния процес, се използва консервативно лечение на хемороиди по време на бременност.

Локалното лечение на хемороиди по време на бременност е основното. За тази цел се използват аналгетични, противовъзпалителни, хемостатични препарати с локално действие под формата на мехлем, гел, както и ректални супозитории..

В някои случаи има нужда от обща терапия. Предписани лекарства, които повишават тонуса на вените (флеботоника), лекарства, които подобряват микроциркулацията на кръвта. Ако е необходимо, предписвайте лекарства, които подобряват чревната перисталтика. В случай на бактериална инфекция се използват антибиотици.

Схемата за лечение на хемороиди по време на бременност може да бъде допълнена от курс на терапевтичен масаж, който помага за подобряване на кръвообращението в малкия таз и може също да намали болката.

По време на лечението на пациентите се показва диета. Пикантни, пържени, мазни храни, подправки, алкохол са изключени от диетата, включени са храни, съдържащи груби фибри (зърнени храни, зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб, продукти от пълнозърнесто брашно).

Ако консервативната терапия е неефективна, могат да се използват минимално инвазивни методи на лечение:

 • метод на инфрачервена фотокоагулация - като правило се използва при лечение на хемороиди от първия и втория етап и се състои в ефекта на инфрачервеното лъчение върху хемороида
 • склеротерапия - под ректалната лигавица близо до хемороидалния възел се инжектира склерозиращо вещество, което води до фиброзни промени в възела и неговото „залепване“;
 • криотерапия - на хемороидите се упражнява студен ефект с помощта на течен азот;
 • лазерна терапия - елиминиране на хемороиди с помощта на светлинни импулси от определен спектър;
 • лигиране на хемороиди с латексови пръстени - извършва се механично изстискване на възела с латексен пръстен, което води до отхвърляне на възела за 1-1,5 седмици;
 • скалпел с радиолъчеви лъчи - метод, който включва излагане на хемороида на радиовълни.

С неефективността на консервативните и минимално инвазивни методи на лечение, в късните стадии на хемороиди се използва методът на хемороидектомия. Методът е показан за пациенти, които имат постоянен пролапс на хемороиди, както и обилно кървене. Изрязването на възлите по време на хемороидектомия може да се извърши както със скалпел, така и с помощта на лазер или чрез електрокоагулация. Алтернатива на хемороидектомията може да бъде трансаналната резекция на лигавицата по метода Longo, по време на която се отстранява част от ректалната лигавица. Това води до намаляване на кръвоснабдяването на хемороидите и постепенно заместване на възлите със съединителна тъкан (белези).

Рядко се извършва хирургично лечение на хемороиди по време на бременност; показанието за операция е развитието на усложнения, които представляват заплаха за здравето на бременната жена и нероденото дете. В други случаи операцията за отстраняване на хемороиди се отлага и се извършва рутинно след раждането..

Възможни усложнения и последици

В допълнение към влошаването на общото качество на живот, хемороидите могат да усложнят нормалния ход на бременността, да повлияят на хода на раждането и също така да намалят благосъстоянието на жената в следродилния период..

Хемороидите по време на бременност могат да бъдат усложнени от такива тежки състояния като тромбоза, нарушение и некроза на хемороиди, както и гнойно възпаление на тъканите около аналния канал. Присъединяването на бактериална инфекция е изпълнено с вътрематочна инфекция на плода.

Постоянното кървене от хемороиди причинява анемия, която от своя страна се отразява негативно на състоянието на бременната жена и плода.

Прогноза

Прогнозата с навременна диагноза и правилно подбрано лечение е благоприятна. Хемороидите са напълно лечими.

Профилактика на хемороиди по време на бременност

За да се предотвратят хемороиди по време на бременност, както и да се избегнат рецидиви и обостряния, се препоръчва:

 • навременно лечение на диария и запек, както и други нарушения на храносмилателния тракт;
 • балансирано рационално хранене (включително достатъчно количество богати на фибри храни в диетата, обилен режим на пиене);
 • корекция на наднорменото тегло и затлъстяването;
 • избягване на хипотермия;
 • старателна тоалетна на ануса след дефекация (ако е необходимо, заменете използването на тоалетна хартия, като измиете аналната област със сапун и вода);
 • избягване на прекомерно физическо натоварване;
 • ежедневна гимнастика за бременни жени (след консултация с лекар, водещ бременност, и под наблюдението на специалист по ЛФК);
 • ежедневни разходки;
 • отказ от носене на тесни колани и превръзки по време на бременност;
 • носенето на бельо от естествени материали.

Външни хемороиди по време на бременност

Външните хемороиди по време на бременност са най-често срещаното заболяване в акушерската практика. За успешна терапия, освен гинеколог-акушер, ще ви трябва и помощта на проктолог.

Хемороидите са хронично заболяване, което се появява, когато кръвта застоява в долната част на тялото. По време на бременността жените най-често имат външна форма на заболяването..

Според статистиката на проктологичните проучвания, тези, които са родили, са диагностицирани с хемороидална болест пет пъти по-често от жените, които нямат деца.

По време на бременност се появяват хемороиди в аналната област, сърбеж, парене и кървене се появяват след изхождане.

За да предотвратите усложнения, трябва да посетите Вашия лекар възможно най-скоро..

Важно е да знаете
Кой лекар лекува хемороидиПроктолог (колопроктолог) или хирург.
Видове заболяванияОстри хемороиди (тромбоза на възлите) и хронично заболяване.
Възможно ли е да се родиМожете да раждате по естествен път. Само напредналата форма на заболяването позволява цезарово сечение по време на раждане.
Кога е най-доброто време за лечениеПо-добре е да се подложите на терапия преди бременност. Ако заболяването се появи след зачеването на дете, тогава трябва да се свържете с квалифициран проктолог за индивидуална терапия..
Как да се лекуваНяма симптоми - само превенция.

Етап 1 и 2 на заболяването - мехлеми, билкови тинктури, ректални супозитории, лосиони, измиващи бани.

Симптоми на заболяването

Първите признаци на заболяването могат да бъдат пренебрегнати, което прави патологията скрита. Само в острия и хроничния стадий се появяват изразени симптоми.

Типични признаци и симптоми на хемороиди при бременни жени:

 1. Усещане за дискомфорт в аналната област при ходене или седене;
 2. Сърбеж и парене в аналната област;
 3. Болков синдром, причинен от тромбоза в хемороида;
 4. Следи от кръв върху тоалетна хартия след изхождане;
 5. Появата на втвърдена бучка в аналния пръстен;
 6. Усещане за влага в аналната област;
 7. Загуба на вътрешни хемороиди навън.

Колкото по-рано започне лечението, толкова повече шансове имате бързо да се отървете от патологията..

Причини за появата на външни подутини

Основните причини за развитието на външни хемороиди се считат за заседнал образ, недохранване, наследственост и запек..

Хормоналните промени през пренаталния период също могат да бъдат фактор за развитието на разширени вени на ректума..

Гестационна възрастФактори за развитие
1 триместърОсновният фактор е запекът, който често се появява при жени в ранните етапи на бременността. Фекалиите деформират ректалната стена и увреждат кръвоносните съдове. Появяват се анални пукнатини и хемороидни подутини.
2-ри и 3-ти триместърПрез този период матката се увеличава и оказва натиск върху червата. Дефекацията става трудна, което води до хроничен запек.

Постоянното повишаване на интраабдоминалното налягане е риск от хемороиди при бременни жени.

Възможни усложнения: анални цепнатини, възпаление на ректалната лигавица или периректална тъкан, инфекциозно възпаление, анемия.

Лечение на външни хемороиди

По-добре е да се повери лечението на външни хемороиди по време на бременност на опитен проктолог заедно с акушер-гинеколог. Специалистите трябва внимателно да изследват пациента и да предписват терапия по индивидуална схема..

Основните задачи на терапията при жените:

 1. Премахване на синдрома на болката,
 2. Премахнете възпалителния процес;
 3. Премахване на кървенето;
 4. Заздравяват пукнатини;
 5. Нормализирайте кръвообращението в ректума.

Когато предписва лекарства, лекарят анализира безопасността както за пациентката, така и за нейния плод.

Много лекарства и терапевтични методи са противопоказани за жени в това положение.

На първо място, лекарят трябва да препоръча:

 • Стриктно спазване на индивидуалната диета и хранене според показанията;
 • Спазване на задълбочена хигиена на аналната област;
 • Регулирайте режима на натоварване и почивка;
 • Предписвайте лекарства, които не застрашават развитието на плода;
 • Задайте схема за изпълнение на гимнастически упражнения за изтичане на кръв.

Операции за отстраняване на хемороиди се предписват само в редки и специални случаи. Най-често те са показани за провеждане след раждане..

Хранене

Храненето трябва да бъде съгласувано с Вашия лекар. Много храни причиняват запек, което влияе негативно върху хода на заболяването.

Мога

Невъзможно е

Пресни плодове: сини сливи, ябълка, портокалПикантно, пушено и соленоСурови зеленчуциКаша: грис, оризХляб с трициБял хляб и кифличкиМинерална водаМазни млечни продукти

Ректални супозитории

Лекарят трябва да предписва ректални супозитории в изключителни случаи, разчитайки на:

 1. Гестационна възраст;
 2. Няма заплаха за развитието на плода;
 3. Място на поражение и локализация на възлите;
 4. Фази на хода на заболяването;
 5. Тежки симптоми на патология;
 6. Появата на усложнения.

Все по-често, след консултация с лекар, на бременни жени се предписва ректално лекарство на основата на водорасли - Natalsid. Опитът на лекарите показва, че супозиториите Natalsid са безопасно лекарство за бързо облекчаване на симптомите на хемороидална болест. Преди употреба е необходима консултация с гинеколог.

Мехлеми за терапия

Противовъзпалителните мехлеми няма да облекчат причините за появата на болестта, но могат да облекчат възпалението, сърбежа и паренето. След курс на терапия, външната бучка хемороиди намалява по размер.

Не всички лекарства са подходящи за бременни жени.

Проктолозите често препоръчват мехлем Hepatrombin G. Той предотвратява образуването на кръвни съсиреци, облекчава отока, намалява сърбежа и има локален анестетичен ефект..

Подобно действие и безопасно за бременни жени се счита за крем Procto-Glivenol..

Хапчета

Ако няма противопоказания, към мехлемите и супозиториите могат да се добавят флеботропни лекарства. Например таблетките Detralex или Venarus.

Лекарствата премахват синдрома на болката, тежкото възпаление и подобряват притока на кръв в долната част на тялото.

Традиционни методи на лечение

Алтернативното лечение на хемороиди по време на бременност не е времето за експерименти. Всички независими опити да се отървете от болестта водят до катастрофални последици. Всички действия трябва да бъдат съгласувани с лекуващия лекар.

Сред ефективните начини за облекчаване на симптомите на заболяването са:

 1. Слабителни билки;
 2. Седящи билкови вани.

Предотвратяване

Профилактиката играе важна роля за предотвратяване на хронични заболявания и усложнения.

Лекарите препоръчват за предотвратяване на заболявания:

 • Предотвратяват запек и подобряват работата на червата;
 • Пийте минерална вода и достатъчно количество обикновена вода;
 • Спазвайте диета и добавяйте към храната само прясна храна;
 • Провеждайте хигиена на аналната област поне 2-3 пъти на ден;
 • Отидете на фитнес, басейн и направете гимнастика сутрин.

Много е важно да се консултирате с проктолог след първите симптоми на заболяването. Дори ако болестта е отшумяла, според статистиката след раждането тя ще се прояви с усложнение.

ИМА ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
ТРЯБВА КОНСУЛТАЦИЯ НА ПРИСЪЕДИНЯВАщия ЛЕКАР

Автор на статията е Егоров Алексей Александрович, лекар-проктолог

Лечение на хемороиди по време на бременност: какво да се прави и как да се лекува

Защо хемороидите се появяват при бременни жени?

Повечето жени предварително мислят как да предотвратят хемороиди по време на бременност. Необходимо е да се разбере механизмът на развитие на болестта:

 • вените под ректалната лигавица осигуряват изтичане на кръв от нея;
 • при застояли процеси стените на вените се разтягат, постепенно изтъняват, изпъкват над повърхността на лигавицата - образува се хемороидален възел;
 • продължителната задръствания води до загуба на възела от ануса;
 • в образуваната формация настъпва продължителен застой на кръвта, образуват се кръвни съсиреци;
 • увреждането на стените на формацията провокира хемороидално кървене, в напреднали случаи води до анемия.

Хемороидите не са ограничени до жени, които раждат по естествен път. Болестта е податлива и на майки, които са имали цезарово сечение..

По време на бременност няколко провокиращи фактора на хемороиди действат едновременно върху тялото на жената, а именно:

 • отслабване на венозните стени поради релаксиращия ефект на прогестерона;
 • задръствания в таза поради натиск от матката, наддаване на тегло, намалена активност на жената;
 • хроничен запек, провокиран от действието на хормони и промяна във вкусовите предпочитания на бременна жена;
 • увеличаване на обема на циркулиращата кръв по време на бременност с 30%.

Ако съдовата система на жената е била изложена на неблагоприятни фактори преди бременността (тютюнопушене, недостиг на витамини), тогава когато очаквате дете, проблемът с хемороидите ще се почувства.

Наследственият фактор играе огромна роля - ако жените в семейството на бременна жена са страдали от хемороиди, тогава проблемът ще възникне за нея.

Фокусирайки се върху причините и патогенезата на появата на хемороиди, можем да посочим основните начини за нейното предотвратяване:

 • спазвайте здравословен начин на живот преди бременността;
 • да се осигури правилно хранене и предотвратяване на запек по време на носене на дете;
 • водят активен начин на живот преди и по време на бременността.

Дори спазването на тези правила не гарантира липса на хемороиди. Действието на прогестерона и индивидуалните характеристики на организма не могат да бъдат предсказани и предотвратени.

Как се проявяват хемороидите по време на бременност

Симптомите на хемороидите са еднакви за всички жени:

 • появата на болка по време на дефекация;
 • спазъм на ануса, неговото подуване;
 • усещане за парене или чуждо тяло в ануса след използване на тоалетната;
 • появата на следи от прясна кръв в изпражненията.

Проявите на хемороиди зависят от етапа на развитие на патологията. В ранните стадии заболяването не се проявява по никакъв начин, по време на бременност се диагностицира случайно. На етап 2 се появяват болезнени усещания и дискомфорт. Етап 3 - загуба и кървене на възли. При 4 - кървенето се засилва, пациентът може да загуби големи обеми кръв.

Остри симптоми, при които трябва спешно да се консултирате с лекар - остра и силна болка в областта на анала, треска и обща интоксикация. Тези признаци могат да показват прищипване на възела, неговата инфекция или некроза на тъканите.

Възможно ли е да се отложи лечението?

Необходимостта от лечение на хемороиди по време на бременност трябва да се определи от лекар. Специалистът се фокусира върху състоянието на пациента, етапа на развитие на хемороиди, оценява риска от усложнения. Ако болестта не се проявява по никакъв начин, не притеснява бременната жена и продължава в първите етапи на прогресията, за бременната се предписва консервативно лечение. Късните стадии на хемороиди се препоръчват за лечение с консервативни методи и лекарства. Усложнени хемороиди с висок риск от образуване на тромби, придружени от загуба на кръв, дори по време на бременност, се лекуват с радикални методи. В други случаи се отстранява след раждане..

Терапията с хемороиди по време на бременност или спазването на правилата за грижа е необходимо за предотвратяване на усложнения - разкъсване на вените по време на раждане, добавяне на инфекциозен фактор и поява на тежко възпаление.

Пренебрегването на препоръките на лекаря е изпълнено с влошаване на възпалителния процес и появата на необходимост от прием на сериозни системни лекарства, което е изключително нежелателно за бременната жена и плода.

Консервативно лечение на хемороиди при бременни жени

Този тип терапия е подходяща за бременни жени с асимптоматични хемороиди. Специални мерки предотвратяват прогресирането на хемороидите и появата на тежки симптоми. Асимптоматичният ход е характерен за началните форми на вътрешни хемороиди. Лечението включва спазване на диета, тренировъчна терапия, правила за грижа за аналната област.

Диета при хемороиди

Диетата по време на бременност трябва да осигури на тялото на жената всички хранителни вещества в дневната норма. Менюто трябва да е богато на диетични фибри, за да стимулира естествената перисталтика. Продуктът не трябва да причинява прекомерно образуване на газове. Основните правила на диетата:

 • консумация на дневния прием на питейна вода (1,5 литра със здрави бъбреци);
 • получаване на „правилни“ протеини - от постно месо, яйца, висококачествени млечни продукти;
 • възстановяване на нормалната чревна микрофлора с помощта на ферментирали млечни продукти;
 • ядене на зеленчуци, богати на фибри (цвекло, моркови, тикви, зеле);
 • редовно включване в менюто на листни зеленчуци (спанак, маруля, рукола, магданоз);
 • преобладаването на пълнозърнестите зърнени култури в диетата;
 • прием на витамини от влакнести плодове (ябълки, плодове, диня, пъпеш);
 • редовна консумация на ръжен и трици хляб.

Бременната жена трябва да се откаже от мазни храни, гъби, кисели краставички, маринати и пушени меса. Изключете стягащи зърнени храни (ориз, грис). Ограничете употребата на стягащи плодове (дюля, круша). Необходимо е да се откажат обогатяващи продукти - шоколад, силен чай и кафе, кифли, бял хляб. Препоръчително е да се изключат продукти, които увеличават образуването на газове - грозде, репички, лук.

На фона на правилното хранене жената трябва да се съобразява с режима: яде храна по едно и също време, на приблизително равни порции. Това активира производството на храносмилателни сокове и оптимизира процеса на храносмилане.

Бременните жени се нуждаят от умерена физическа активност. Това предотвратява загубата на мускулен тонус и подготвя жената за предстоящото раждане. За да се спре развитието на хемороиди, са подходящи всички видове натоварвания, които подобряват кръвообращението в малкия таз. Повечето от тях се правят в специални класове за бременни жени. У дома жената също може да предотврати венозна конгестия. Подходящ за това:

 • редовно ходене;
 • упражнения по фитбол - елементарно люлеене, леки скокове и търкаляне;
 • прости упражнения - "коте" клякане с опора, повдигане на таза в легнало положение, изпъване на краката назад от клекнало положение.

Бременната жена трябва да започне да спортува и да ходи само когато се чувства добре. Упражнението трябва да се прави в удобно темпо, не по-дълго от 15-20 минути.

Най-добре е да се учи заедно с други бъдещи майки - в група. Треньорът ще избере индивидуално упражнения за подобряване на кръвообращението.

Правилната грижа за интимните зони

Един добър начин да се спре прогресията на хемороидите по време на бременност е правилната анална грижа. Това предполага хигиена след всеки акт на дефекация с обикновена хладна вода - без използване на сапун, гелове, тоалетна хартия и салфетки. След абдеста интимната зона се напоява с мека пелена. Докато рискът от обостряне на хемороиди не бъде напълно елиминиран, е важно да се изостави напълно тоалетната хартия..

Дефекацията трябва да бъде ежедневна, без излишно напрежение. За да го облекчите, можете редовно да използвате сушени плодове или билкови лекарства, предписани от лекар..

Консервативната терапия на хемороиди се използва независимо паралелно с медикаментозно лечение.

Медикаментозно лечение

Лечението на хемороиди при бременни жени с лекарства трябва да се извършва под наблюдението на акушер-гинеколог. В сериозни случаи терапията се предписва едновременно от гинеколог и проктолог, за да се изключи отрицателен риск за плода. В по-късните етапи на патологията могат да се предписват системни лекарства. Лекарят ще посъветва билкови венотоници или антикоагуланти. Не можете да приемате такива лекарства сами..

Предпочитание при лечението на хемороиди при бременни жени се дава на ректални супозитории и мехлеми. Такива лекарства в повечето случаи имат само локален ефект, не се абсорбират в системното кръвообращение и не могат да имат отрицателен ефект върху плода. Не всички супозитории обаче са подходящи - препарати с хормони, аналгетични компоненти и други химикали са забранени по време на бременността или се предписват по преценка на лекаря. Основните лекарства, които се предписват на бременни жени:

 • Облекчение. Супозитории на базата на фенилефрин и масло от черен дроб на акула. Притежава деконгестантни, противовъзпалителни и лечебни ефекти.
 • Наталсид. Естествено лекарство, официално одобрено за лечение на хемороиди при бременни жени. Състои се от натриев алгинат - екстракт от кафяви водорасли. Има обгръщащо, противовъзпалително, хемостатично действие, ускорява зарастването на хемороидални фисури.
 • Свещи от морски зърнастец. Лекарството е абсолютно безопасно за бременни жени и не провокира алергични реакции. Има лечебни и противовъзпалителни свойства, повишава местния имунитет. Спира хемороидално кървене добре.
 • Ихтиолови супозитории или мехлем. Лекарството с антибактериално, стягащо и противовъзпалително действие, повишава съдовия тонус.
 • Постеризирано. Хомеопатичен препарат на основата на бактериални антигени. Той облекчава симптомите на хемороиди, като стимулира местния имунитет, стимулира заздравяването и премахва възпалението. Няма противопоказания за употреба по време на бременност.

Ректалните супозитории с комбиниран състав бързо облекчават възпалителния процес, но не винаги са безопасни за плода. Средства Proctoglivenol, Proctosan, Gepatrombin се използват изключително по препоръка на лекар, ако ползата за майката надвишава риска за детето.

Повечето ректални супозитории се използват два пъти дневно, след естествено изпразване и хигиена на аналната област. Бременните жени не трябва да използват клизми преди въвеждането на супозитории, тъй като това може да стимулира тонуса на матката.

Радикално лечение на хемороиди

Външните хемороиди не се лекуват хирургично. Операцията ще се изисква само при вътрешни хемороиди, придружени от периодично кървене, риск от инфекция и образуване на фистули. По време на бременност се извършват неинвазивни и минимално инвазивни „безкръвни“ процедури.

В първия случай се правят склерозиращи инжекции. Във формацията се въвежда специално решение, под въздействието на което стените му се слепват. В резултат на това възелът престава да расте, кърви и в него не може да се развие кръвен съсирек..

 • инфрачервена;
 • лазер;
 • коагулация на радиовълни;
 • латексно лигиране.

Коагулативни методи - въздействие върху основата на възела със специално оборудване в няколко точки. Това провокира изгаряния на тъканите, а след това - некроза на изпъкналата част на отслабената вена. То се отхвърля от здравите клетки и изгарянето се лекува постепенно. Процесът на регенерация отнема 5-10 дни. По-често, след отстраняване на възлите, жената се възстановява напълно..

Операцията е най-добре да се прави в началото на бременността. Това намалява стреса за бременната жена и риска от усложнения по време на възстановяване. В края на бременността операцията се отлага до след раждането..

Терапията за хемороиди при бъдещата майка е сериозно събитие, поради което по време на бременност човек не може да се самолекува. То трябва да се наблюдава от гинеколог и опитен проктолог трябва да го ръководи. Навременното идентифициране и правилното лечение ще гарантират, че няма усложнения при раждането и ще помогнат на жената да избегне утежняващи се хемороиди.

Лечение на хемороиди по време на бременност: какво да се прави и как да се лекува

Лечението на хемороиди по време на бременност е трудна задача: необходимо е да се помогне на жената и да не се навреди на плода. Но понякога бъдещите майки, страхувайки се да не навредят на бебето, отлагат лечението до следродилния период, което не може да се направи: по време на бременност заболяването бързо напредва.

Понякога бъдещите майки, страхувайки се да не навредят на бебето, отлагат лечението до следродилния период, което не може да се направи: по време на бременност заболяването бързо напредва.

Характеристики на патологията

Както знаете, в проктологичната практика е обичайно да се разделят вътрешните и външните хемороиди. За външни хемороиди се казва, че ненормален процес, характеризиращ се с варикозни промени във венозните съдове, засяга външните хемороиди..

Външната хемороидална болест е неусложнена форма на ректален патологичен процес, при който възлите падат от ануса, и независимо заболяване

Увеличаване на кавернозните образувания с външни хемороиди се случва под кожата около ректалния сфинктер. По този начин те се различават от изпадналите вътрешни възли, които са покрити с лигавица..

По време на ремисия външните възли обикновено не притесняват пациента. Но при обостряне на вените могат да се появят кръвни съсиреци, което е придружено от силна болка.

Ако хемороидите не се лекуват, тогава мускулният апарат на аноректалната зона започва да отслабва, в резултат на което възлите се издуват още повече, увисват и пречат на бременната жена да води нормален живот. Съществува риск състоянието да се влоши само по време на раждането..

Премахване на хемороиди

Нехирургичното отстраняване на хемороиди не е твърде рисковано за бременна жена. Процедурата се извършва под местна упойка. Понякога премахването на хемороиди е единственият изход за предотвратяване на развитието му в най-тежката форма. Премахването на възпалени хемороиди ще бъде най-добрият вариант, ако трябва да се отървете от заболяване, което е на 2 или 3 етапа на развитие.

По време на тази процедура в възела се инжектира склерозиращо лекарство. Под неговото действие съдовете постепенно растат заедно, а самият възел отмира след около 10 дни. След склеротерапията, след 1 час, бременната жена може да се върне към нормалния живот.

Понякога легирането с латексови пръстени се използва за лечение на вътрешни хемороиди. Самият възел е притиснат с пръстен, който напълно блокира достъпа на кръв.

Причини за заболяването

Трябва да се разбере, че самата бременност е абсолютно естествено, а не патологично състояние. Въпреки това, по време на носенето на дете в женското тяло ще настъпят промени, които могат да доведат до хемороидална болест..

Както при други категории пациенти, при бременна жена основната причина за развитието на заболяването е нарушеното кръвообращение във вените на кавернозни образувания, разположени извън ректума, поради вродена или придобита венозна недостатъчност.


Както и при други категории пациенти, при бременна жена основната причина за развитието на заболяването е нарушеното кръвообращение във вените на кавернозни образувания.

Поради нарушения венозен отток настъпва стагнация, кавернозните тела започват да се разширяват. Тъй като мускулите не са предназначени за такова натоварване, възлите са все по-изпъкнали под кожата, което се забелязва при усещане на перинеума.

Външните хемороиди не се срещат при всяка жена в позиция. Дори да има предразположение, патологията може да не се развие, освен ако не влязат в сила провокиращи фактори.

Експертите приписват следните фактори на основните „провокатори“:

 1. Налягане на матката върху тазовите венозни съдове. Нарастващият плод притиска кръвоносните съдове, разположени в тазовия кръг, в резултат на което се нарушава изтичането на кръв от външните кавернозни образувания, настъпва застой и разтягане на хемороиди.

Тежестта на тези симптоми се влияе от размера на детето, следователно има определен модел: колкото по-голяма е маточната "торбичка", толкова по-изразена стагнация. Съответно трудностите често възникват към края на бременността..


Нарастващият плод притиска кръвоносните съдове, разположени в тазовия кръг.

 1. Трудно изпразване на червата. След зачеването хормоналният фон се променя, за да намали тонуса на матката. Тоест, естествената защита срещу спонтанен аборт започва да работи. Въпреки това, в същото време чревният тонус намалява, в резултат на което отпадъците от изпражненията стават трудни. Твърдите изпражнения също могат да притиснат вените и да наранят кожата..
 2. Намалена физическа активност. В началото на бременността по-голямата част от бъдещите майки водят активен начин на живот, поради което хемороидалната болест през първия триместър рядко се проявява. През следващите тримесечия жените се движат по-малко и почиват повече. В резултат на това притокът на кръв в ректума и аноректалната област се забавя и се появяват възли.
 3. Промяна на диетата. Много бъдещи майки сменят вкусовите си предпочитания. Жените редовно искат да опитат нещо не особено здравословно: пушени меса, солени, пикантни ястия. Такива продукти провокират притока на кръв към ректалните венозни клъстери. При постоянна употреба настъпва стагнация и в резултат на това възли.

По този начин хемороидите при бременни жени се причиняват както от вродени (предразполагащи) фактори, така и от причини, които са свързани именно с „интересното“ положение.

Профилактика на хемороиди при бременни жени

Хемороидите, както всяко заболяване, са по-лесни за предотвратяване, отколкото за лечение. Превантивни мерки по време на бременност:

 • организация на правилното хранене;
 • правене на физически упражнения;
 • посещение на проктолог;
 • спазване на хигиенните правила, по-специално измиване след изхождане.
 • борба със запек.

Хемороидите може да не са проблем в началото на бременността, но на 36 седмици или по-късно това се превръща в голям проблем за жената, така че е необходима превенция.

Хранене

От диетата трябва да се изключат мазни, солени, пушени и пикантни храни. По-добре да ядете повече плодове и зеленчуци.

Физически упражнения

По време на бременност е необходима осъществима физическа активност. Упражненията помагат за нормализиране на притока на кръв и лимфа, повишаване на съдовия тонус и възстановяване на еластичността на вените.

Комплект от упражнения ще ви помогне да изберете лекар, като вземете предвид гестационната възраст: какво може да се направи, например, на 15 седмици, не може да се направи на 32 седмици.

Как се проявяват външните хемороиди по време на бременност?

Първоначалните признаци на външна хемороидална болест са болезнени усещания в аноректалната област. Те могат да бъдат причинени от движение на червата, но обикновено се случват напълно спонтанно..


Първоначалните признаци на външна хемороидална болест са болезнени усещания в аноректалната област..

Болезнеността може да провокира продължителен престой в една позиция - седнал или изправен. Болката се увеличава при всяко действие: кашляне, кихане, ходене. Тежестта на болезнените усещания е различна: от леко неудобство до мъчителна болка.

Освен това бременните пациенти отбелязват:

 • сърбящи усещания;
 • изгаряне;
 • анални фисури;
 • постоянно изтичане.

Кървенето с външна хемороидална болест се появява по-рядко, отколкото при ректалната форма на заболяването. Кърваво отделяне се открива не в изпражненията, а по бельо, салфетки или кърпи след хигиенни процедури.

Бременната пациентка сама може да опипва малки сферични образувания в областта на аналната клапа, които приличат на подутини. Те обикновено са болезнени..

При значително увеличени възли пациентът усеща чужд предмет в областта на аналния канал. Ако започне възпалителният процес, болката се усилва, може дори да има повишена температура..


Бременната пациентка сама може да опипва малки сферични образувания в областта на аналната клапа, които приличат на подутини.

Възможни усложнения

Най-честите усложнения при външна хемороидална болест са възлите на възлите и тромбозите, които често се появяват заедно.

Венозна тромбоза обикновено се образува в един от хемороидалните конуси. Бременна пациентка изпитва мъчителна болка, независимо от движението на червата.

Тежестта на синдрома на болката не е свързана с размера на кръвните съсиреци и зависи от прага на чувствителност на жената.

При диагностициране се забелязват цианоза на възела и подуване около него. Ако външните хемороиди не се лекуват, отокът започва да се разпространява в цялата перианална област и завършва с възпаление..


Влошаване често се случва след ядене на солени, пушени храни.

Възпалението с външни разширени вени на хемороидални вени обикновено преминава през няколко етапа:

 1. В началото болезнеността, сърбежът и усещанията за парене започват да се усилват. Най-често това се случва след изхождане или след ядене на солени, пушени храни и маринати. Възелът е плътен, подут.
 2. С втория, симптомите се увеличават, кожата около възела се зачервява, подуването се увеличава. Невъзможно е да се изследва възелът с докосване, тъй като е изключително болезнен.
 3. На третия - възпалението отива в подкожната мастна тъкан и близките области. Кожата става пурпурна с изразена цианоза. При сондиране се забелязва уплътняване, могат да се открият некротични участъци.

Обширен възпалителен процес може да доведе до появата на параректален абсцес и патологични фистули. Естествено, в такива ситуации ще са необходими спешни мерки, тъй като гной и инфекция могат да преминат през плацентата към детето..

Местни болкоуспокояващи за бременни жени с хемороидално заболяване

Хемороидите са патология, провокирана от преливането на кръв във венозните плексуси (т.нар. Кавернозни тела), които се намират в аналния канал. Разширените, променени сплетения се наричат ​​хемороиди..

Хемороидите при бременни жени могат да бъдат първични или вторични. Първичните хемороиди се появяват поради недохранване, физическо бездействие, наследственост и, включително бременност и раждане.

Бременните жени наистина много често са изправени пред това деликатно, неудобно заболяване. Това се дължи преди всичко на натиска, упражняван от разширената матка върху съдовете.

Органът под налягане, който служи като „къща“ за плода през всичките 9 месеца, компресира долната куха вена, което променя притока на кръв в тазовите органи. Настъпва стагнация, те, както казват някои проктолози, "спонсорират" хемороиди. Всъщност конгестията в малкия таз е опасна: във венозните плексуси на ректума се образува преливане на кръв. Хемороидите се подуват, променят цвета си, възпаляват се.

В ранните стадии на заболяването това води до сърбеж и дискомфорт в ануса, усещане за наличие на чуждо тяло в ануса. И най-важното е, че се наблюдава кървене от ректума. Буквално може да са няколко капки кръв върху тоалетна хартия или бельо. Честотата на кървене не е толкова важна: ако ги забелязвате няколко пъти в месеца, отидете на лекар. Ако се сблъскате с тях няколко пъти в годината, все пак трябва да отидете при проктолога.

Във втория етап на хемороидите симптомите се усилват: възлите падат. Те се приспособяват сами, но това не означава, че тялото се справя добре с болестта без помощта на лекарите. Следващият етап - трябва да регулирате възлите на ръка. И ако го пропуснете, тогава без помощта на лекарите ще бъде невъзможно да се поставят възлите в ануса.

Симптомите на хемороиди в началото на срока може да не се появят по никакъв начин, бременната жена не чувства нищо. При следващия преглед от гинеколог, след като е научила за хемороиди, една жена ще бъде неприятно изненадана. Дори ако жената не е показала никакви признаци по време на бременността, раждането води до рязко обостряне на заболяването и колкото по-дълго те продължават, толкова повече се увеличава рискът от обостряне.

Признаците на хемороиди по време на бременност обаче са доста очевидни. Те доставят много неприятни усещания като сърбеж, парене. Някои хора усещат тежест или чуждо тяло в областта на ректума. Тези симптоми обикновено се появяват при движение, след тренировка или след изпражнения..

Болка по време на дефекация, кръв от ануса, повишената му влага или отделяне (воднисти, лигави) - всичко това са основните признаци на хемороиди. Дори по време на изхождането, възлите могат да паднат - това е придружено от болка.

Болестта се развива в четири етапа.

 1. Първият е дискомфорт в ануса, болка по време на изпразване, кървене. Изследването показва наличие на възли, но те не падат, чревната лигавица е възпалена, кръвоносните съдове са различни.
 2. Във втория етап на хемороиди възлите падат (както е показано на снимката) по време на изпразване на червата, бременната жена започва да сърби, отделя, болка, която може да излъчва в долната част на гърба или сакрума.
 3. По време на третия етап всички симптоми се усилват и намаляването на възлите се извършва ръчно.
 4. Четвъртият етап е най-опасен. Вече не е възможно да се коригират възлите, всичко се усложнява от тромбоза, обилно кървене.

Също така разберете всичко за грипа по време на бременност и симфизита по време на бременност.

Понякога хемороидите доставят на пациента само дискомфорт и различни неприятни усещания - но не се стига до болка. Но има ситуации, когато силна болка придружава това заболяване. Лекарят трябва да предпише анестетичен мехлем за хемороиди за бременни жени.

Какви лекарства са разрешени:

 1. Безорнил. Комбинацията от естествени елементи, включително кехлибар, перлен екстракт и безоар, прави този препарат одобрен. Тези компоненти имат някакъв хемостатичен ефект, лекуват тъканите и им помагат да се възстановят по-бързо..
 2. Проктозан. Друго антихемороидно лекарство е симптоматично лекарство. Съставът съдържа лидокаин, бисмут (който е стягащ) и буфексамат (потискащ възпалението). Бременният мехлем се използва за кратко време - с леки масажни движения се прилага стриктно върху суха, чиста аноректална област. Можете също така да въведете композицията вътре, само с удобна дюза.

Ако по време на лечението с мехлема имате някакви негативни реакции, курсът на лечение трябва да бъде прекъснат. Кажете на лекаря за страничните ефекти, той ще коригира лечението.

Лечение на външни хемороиди по време на бременност с лекарства

Консервативната терапия с помощта на одобрени лекарства се счита за най-безопасният начин да се отървете от неблагоприятните симптоми на външната форма на хемороидална болест..

Лечението на хемороиди по време на раждането трябва да се извършва задължително индивидуално и под наблюдението на квалифицирани специалисти - проктолог и гинеколог.


Лекуващият лекар ще избере най-безопасните лекарства за бременната жена, като вземе предвид противопоказанията.

Лекуващият лекар ще избере най-безопасните лекарства, като вземе предвид противопоказанията, тримесечието на бременността и възможните заплахи за развитието и здравето на плода. Тоест самолечението в такава ситуация е просто невъзможно..

За лечение на външна хемороидална болест по време на раждането на бебе, най-често се използват външни форми на лекарства - мехлеми, кремове и гелове.

Най-често по време на бременност се предписват следните антихемороиди:

 • Maz на Флеминг. Лекарството съдържа екстракти от няколко лечебни растения (невен, хамамелис, ескулус), поради което ефективно облекчава възпалението, подуването и тонизира венозните стени. Цинковите съединения изсушават увредената област, а ментолът намалява силата на болката..
 • Безорнил. Лекарството, направено по рецептите на китайските лечители, е естествено, безопасно и високоефективно. Бъдещите майки могат да го използват на всички етапи на бременността, единственото изключение е непоносимостта към която и да е основна или спомагателна съставка..
 • Постеризирано. Присъстващите в състава инактивирани бактерии ефективно стимулират местния имунитет, облекчават възпалението, облекчават болезнеността, сърбежа и паренето.
 • Хепаринов мехлем. Това лекарство може да се използва от втория триместър. Съдържащият се в него хепарин (антикоагулант) ви позволява да разтваряте съществуващите кръвни съсиреци и да предотвратите образуването на нови тромбозирани венозни съдове. Анестетикът бензокаин допълнително облекчава болката и сърбежа.
 • Хепатромбин. Основните съставки, които осигуряват действието на лекарството, са хепарин, хормонален компонент и лауромакрогол. Балансираният състав ви позволява да се борите със съсирването на кръвта, тромбозата, възпалителните процеси и насърчава склеризацията на вените. Не се препоръчва през първия триместър поради съдържанието на хормони.
 • Троксевазин. Това лекарство принадлежи към групата на венотониците и ангиопротекторите. Прилагането върху външни възли помага за намаляване на съдовата чупливост, намаляване на възпалението, предотвратяване на тромбоза, подобряване на кръвообращението във вените и спиране на сърбеж и усещане за парене.
 • Аз Вишневски с хемороиди. Естествените съставки, съдържащи се в препарата (брезов катран, рициново масло) помагат за намаляване на тежестта на негативните симптоми. Мехлемът ефективно се бори с възпалението и инфекцията на хемороидални възли, а също така насърчава бързата регенерация на тъканите.
 • Мехлем облекчение, облекчение Advance. Присъстващото в лекарството масло от черен дроб на акула осигурява противовъзпалително, заздравяващо рани, хемостатично, анестезиращо действие. Релефният маз допълнително съдържа фенилефрин, който свива кръвоносните съдове, а Релиф Адванс включва бензокаин, който намалява болката..

Използването им ви позволява да се борите с една от причините за заболяването - венозна недостатъчност. Активните съставки укрепват стените на кръвоносните съдове, повишават венозния тонус и премахват конгестията в областта на таза.

Употребата на лекарства от други групи - НСПВС, лаксативи и други лекарства - също трябва да бъде одобрена от специалисти, тъй като някои компоненти проникват в кръвта и могат да навредят на развиващия се плод.

Възможно ли е да се отложи лечението?

Необходимостта от лечение на хемороиди по време на бременност трябва да се определи от лекар. Специалистът се фокусира върху състоянието на пациента, етапа на развитие на хемороиди, оценява риска от усложнения. Ако болестта не се проявява по никакъв начин, не притеснява бременната жена и продължава в първите етапи на прогресията, за бременната се предписва консервативно лечение. Късните стадии на хемороиди се препоръчват за лечение с консервативни методи и лекарства. Усложнени хемороиди с висок риск от образуване на тромби, придружени от загуба на кръв, дори по време на бременност, се лекуват с радикални методи. В други случаи се отстранява след раждане..

Терапията с хемороиди по време на бременност или спазването на правилата за грижа е необходимо за предотвратяване на усложнения - разкъсване на вените по време на раждане, добавяне на инфекциозен фактор и поява на тежко възпаление.

Пренебрегването на препоръките на лекаря е изпълнено с влошаване на възпалителния процес и появата на необходимост от прием на сериозни системни лекарства, което е изключително нежелателно за бременната жена и плода.

Хирургично лечение на външни хемороиди по време на бременност

Ако консервативните методи на терапия не са довели до изразен резултат, съществува заплаха от влошаване на ситуацията и появата на усложнения преди раждането, лекарят може да реши да предпише хирургическа интервенция.

Такива ситуации са изключително редки, тъй като всяка интервенция, дори минимално инвазивна, при която не се използва обща анестезия, е напълно нежелана по време на раждането на дете..

Трябва да се разбере, че при външната форма на заболяването списъкът на минимално инвазивните методи за лечение на хемороиди е значително ограничен. Най-често лекарите предписват следните техники:

 • криодеструкция. Поради ефекта от много ниски температури, засегнатите области и възли са замръзнали, а след известно време те напълно некротизират и изчезват. Техниката не води до болка, кървене и образуване на шевове и белези;
 • инфрачервена и лазерна коагулация. В този случай с помощта на радиация се постига коагулация на протеини, съдържащи се в кръвоносните съдове. В резултат на това възлите спират да получават храна и скоро умират..

Такива методи също имат ограничения. Минимално инвазивни техники не се използват при свързване на параректален абсцес, тромбоза на венозни съдове и ректални цепнатини към хемороиди.


Поради ефектите на криодеструкция, много ниски температури, засегнатите области и възли са замръзнали и след известно време те напълно некротизират и изчезват.

Венотоници Троксевазин и Троксерутин

Ако хемороидите са придружени от силен оток и често кървене, лекарят ще избере лекарствен продукт, който тонизира съдовете и има венопротективен ефект. В такива лекарства има елементи, които не само облекчават симптомите на заболяването, но и наистина поддържат съдовия тонус.

Най-известните мехлеми от тази поредица:

 • Троксевазин. Повишава тонуса на съдовата система, подобрява лимфния поток. Съставът прави съдовете по-еластични, издръжливи, като по този начин намалява заплахата от тромбоза, болката и дискомфортът изчезват. Марлевите апликации с Троксевазин са подходящи за бременни жени. Ако се открие инфекция в аналния канал, това лекарство не може да се използва..
 • Троксерутин. По своето действие прилича на гореописаното лекарство. Възстановява нарушен кръвен поток, облекчава дори силен оток и разтваря кръвните съсиреци. Този състав се използва само за външна обработка на конуси. През 1-ви триместър по време на бременност е забранен маз от хемороиди, през 2-ри триместър също. Само в последната трета от бременността лекарят може да предпише Троксерутин на бъдещата майка.

За пореден път си струва да се обърне внимание: само медицински рецепти позволяват на бъдещата майка да купи един или друг лекарствен продукт, по-специално - мощен мехлем.

Лечение на хемороиди с народни средства

Много бъдещи майки се интересуват от това дали хемороидалната болест може да бъде излекувана с помощта на рецепти за алтернативна медицина. Някои от тях наистина помагат за облекчаване на симптомите, докато други няма да донесат никакво облекчение..

Ето защо бъдещата майка трябва да се консултира с лекар, който да ви каже колко е целесъобразно да използвате тази или онази рецепта на традиционната медицина.

При външната форма на разширено разширение на хемороидалните вени се използват такива методи на лечение като:

 • седящи вани;
 • компреси;
 • мехлеми.

За тяхното изпълнение се използват запарки от лечебни растения, етерични масла, зеленчуци и други естествени продукти. Например, един от най-популярните продукти е маслото от морски зърнастец. Те навлажняват марлена превръзка, която след това се нанася върху засегнатата област..

Сред лечебните растения се отличава особено високопланинът, който ефективно облекчава възпалението. Настойките се правят от трева, която се използва за лосиони и компреси върху възпалени хемороидални възли..


При външната форма на разширено разширение на хемороидалните вени се използват терапевтични методи като приседнали вани.

В допълнение към планинаря pochechuyny, такива естествени суровини като:

 • цветя от лайка (облекчава възпалението);
 • градински чай (също има противовъзпалителни свойства);
 • невен (има антисептичен ефект);
 • пелин (облекчава болката);
 • кора от лук (спира кървенето) и др..

Към топлата вода се добавят отвари от лечебни билки и се правят седящи вани за 15-20 минути. Подобни горещи и студени процедури са нежелани по време на бременност. Броят на ваните и продължителността на терапията ще се определят от лекуващия лекар.

Външните хемороиди също могат да бъдат лекувани с домашни мехлеми. Основните им компоненти са сок от алое, мед, пчелен клей и восък, зехтин, мумийо, брезов катран.

По този начин има много рецепти за алтернативна медицина за лечение на хемороидална болест. Някои от тях наистина са в състояние да помогнат, особено в ранните етапи на патологичния процес. Важно е обаче бъдещата майка да спазва няколко условия:

 1. Обсъдете възможността за използване на домашни лекарства с лекуващия лекар. Някои методи са противопоказани при влошени или тромбозирани хемороиди.
 2. Комбинирайте алтернативната медицина с фармацевтични продукти. Това е особено важно при тежки симптоми..
 3. Не използвайте билкови инфузии вътре. Този метод на лечение е широко разпространен сред традиционните лечители. Трябва обаче да се разбере, че всяка билка има цял списък от противопоказания и приемането й може да повлияе негативно на детето..

По този начин, квалифициран лекар трябва да отговори на въпроса как да се лекуват външни хемороиди при бременни жени с помощта на алтернативни лекарства. Самостоятелното използване на рецепти за алтернативна медицина е изпълнено със сериозни последици.

На среща с проктолог

Разбира се, посещението при лекар, който се занимава с лечението на подобни интимни проблеми, е вълнуващо. Но след като посетите добър и опитен специалист, страхът от вратата на кабинета му ще ви напусне за дълго време..

В навечерието на срещата трябва да направите микро клизма - изследването включва изследване на почистения анален канал. Оптималното време за тази процедура: 3-4 часа преди да дойдете на лекар. Вземете със себе си чиста пелена и чорапи. Ще бъдете прегледани от проктолог на специален стол, много напомнящ на гинекологичен, или на диван.

Изследването е безболезнено, деликатно и краткотрайно. Разбира се, смущението не е пълно, но ако отидете на лекар, който вдъхва вашето доверие, няма да има проблеми. Бременните жени се преглеждат от проктолози с още по-голямо внимание и внимание - рутинният преглед няма да навреди на бременността.


Ако вашият гинеколог е открил проблем и ви е посъветвал да отидете при проктолога, не пренебрегвайте думите му..