Ретрохориалният хематом (RH) е натрупване на кръв в пространството между матката и хориона (външната обвивка на ембриона). Образуването на RH е един от признаците на спонтанен аборт и може да доведе до прекъсване на бременността в ранните етапи..

Хорион и плацента

Хорионът е външната обвивка на ембриона, която се образува около бебето в ранните етапи от развитието му. До 14 седмици хранителните вещества и кислородът се доставят на ембриона чрез хорионните ворсинки, както и се отделя въглероден диоксид. След 14-16 седмици плацентата (феталното място) поема хорионната функция, която осигурява съществуването на плода до самото раждане.

Обикновено не трябва да има натрупване на кръв под мембраните на хориона или плацентата. Появата на хематом е тревожен симптом, показващ висок риск от прекъсване на бременността. Ако подозирате, че се образува RH, трябва спешно да се консултирате с лекар.

Причини

Не винаги е възможно да се установи точната причина за образуването на ретрохориален хематом. Следните фактори могат да провокират развитието на тази патология:

 • дисбаланс на женските полови хормони;
 • травма;
 • инфекциозни заболявания;
 • автоимунни процеси;
 • патология на хемостатичната система;
 • аномалии на матката.

Ретрохориален хематом се появява преди 16 гестационна седмица. Отслабване на плацентата се съобщава след 16 седмици.

Симптоми

Признаците на ретрохориален хематом са симптоми на заплашващ или започващ спонтанен аборт:

 • дърпащи болки в долната част на корема, кръста, перинеума;
 • кървави отделяния от гениталния тракт.

Интензивността на вагиналното течение може да варира. При малък размер на хематом, отделянето ще бъде размазващо, кафяво, кафяво. С пробиването на фокуса количеството кръв ще се увеличи. Хематом, разположен в дъното на матката, може да не се декларира по никакъв начин и е открит случайно по време на ултразвуково сканиране.

Общото състояние на жената по време на формирането на RH не винаги се нарушава. Много бъдещи майки дори не знаят за проблема преди планирания ултразвуков скрининг. В случай на инфекция са възможни повишаване на телесната температура, поява на студени тръпки и обща слабост. Вагиналното отделяне става гнойно (жълто и жълто-зелено) с кръв.

Кафявото отделяне е благоприятен признак на RH. Това означава, че хематомът постепенно се изпразва и съсирената кръв излиза навън. Свежите червени отделяния от гениталния тракт са опасни. Този симптом показва, че кървенето продължава и зоната на хорионното отделяне става по-голяма. Постоянното отделяне на яйцеклетката може да доведе до аборт.

Предупредителни признаци на RG:

 • силна схващаща болка в долната част на корема;
 • продължаващо кървене;
 • спад на кръвното налягане;
 • изразена бледност на кожата;
 • загуба на съзнание;
 • делириум, конвулсии.

Ако се появи някой от тези симптоми, трябва спешно да се обадите на линейка.

Диагностика

Възможно е да се открие ретрохориален хематом по време на ултразвук. Използването на съвременни устройства и трансвагинален сензор дава възможност за откриване на патология в ранните етапи на нейното формиране. Често RH се определя дори преди появата на първите симптоми на спонтанен аборт..

По време на ултразвук на екрана се вижда кухина, пълна с кръв. По време на проучването лекарят определя местоположението на хематома и неговия размер. Оценява се сърдечният ритъм на ембриона, неговата жизнеспособност и съответствие с гестационната възраст.

По-нататъшните тактики ще зависят от състоянието на ембриона. Ако сърцето на бебето бие, се предписва консервираща терапия. При липса на сърдечен ритъм е невъзможно да се поддържа бременност.

Последици за плода

Хорионът е черупка, която осигурява самата възможност за съществуване на ембрион в утробата на майката. Образуването на хематом нарушава функционирането на хориона. Бебето не получава хранителните вещества и кислорода, необходими за неговото развитие. Развива се хипоксия, което води до забавяне в нейното развитие. В бъдеще това състояние може да повлияе на състоянието на плода и здравето на новороденото дете..

Малкият хематом може да изчезне сам. Отнемането на хематома отнема 2 до 4 седмици. По това време има постепенна евакуация на кръвта под мембраните на хориона. На мястото на бившия хематом се образува място на некроза. В бъдеще това състояние може по никакъв начин да не повлияе развитието на плода. За много жени бременността след резорбция на хематома протича безопасно и завършва с раждането на здраво дете..

Нарастващият хематом е състояние, което застрашава живота на жената и плода. Когато повече от 1/3 от хориона се отдели от маточната стена, ембрионът умира. Кървенето се увеличава, състоянието на жената се влошава значително. Тежката загуба на кръв може да доведе до развитие на хеморагичен шок и смърт. Колкото по-дълъг е гестационният период, толкова по-значителна е загубата на кръв и толкова по-сериозни са последиците от това състояние..

Методи на лечение

Целта на терапията за ретрохориален хематом е да спре растежа му и да запази бременността. За тази цел се предписват следните лекарства:

 • хормонални агенти;
 • спазмолитици;
 • витамини;
 • успокоителни.

Хормонална подкрепа по време на формирането на RH и началото на спонтанен аборт се предписва за целия период на лечение. Често лекарите препоръчват да продължите да приемате лекарства до 14-16 седмици от бременността. Синтетичните аналози на прогестерон нормализират хормоналните нива и позволяват поддържането на бременността до втория триместър. Освен това производството на прогестерон се поема от плацентата и необходимостта от хормонална подкрепа изчезва..

Спазмолитиците се предписват при силна болка в долната част на корема с курс от 5-7 дни. В ранните етапи на бременността дротаверин или папаверин се използват в таблетки и супозитории. След изчезването на кървави отделяния се препоръчва прием на магнезиеви препарати за облекчаване на тонуса на матката.

Фолиевата киселина се предписва на всички жени в ранна бременност. Витамин В9 участва в синтеза на ДНК, осигурявайки нормалния растеж и развитие на плода. Комплексните мултивитамини се предписват според показанията. При нормален ход на бременността се препоръчва прием на мултивитамини след 12 седмици.

Успокоителните не оказват влияние върху хода на заболяването, но помагат на жената да се успокои и да се справи с тревожността си. В началото на бременността се препоръчва майчина или валериана. Курсът на терапия е най-малко 3 седмици.

През целия период на лечение на бъдещата майка се препоръчва пълна почивка. Физическата активност и стресът са изключени. Сексуалният живот е забранен, докато хематомът не се резорбира напълно. Храненето по време на терапията трябва да бъде балансирано. Диетата трябва да бъде допълнена с храни, богати на протеини, желязо и витамини..

Ретрохориалният хематом се лекува в болница. Ако има кървави секрети, жената трябва да бъде под постоянен медицински контрол. По всяко време кървенето може да се увеличи и тогава пациентът ще се нуждае от спешна помощ. След изчезването на кървави отделяния бъдещата майка се изписва у дома под наблюдението на местен гинеколог.

Контролът върху състоянието на ембриона и размера на хематома се извършва с помощта на ултразвук. Ако сърцето на бебето спре да бие, маточната кухина се остъргва под обща анестезия. След операцията се предписват антибактериални лекарства и лекарства, които възстановяват имунитета.

След спонтанен аборт или кюретаж на маточната кухина поради ретрохориален хематом, можете да планирате нова бременност след 3-6 месеца. Преди зачеване на дете се препоръчва да се подложите на пълен преглед от гинеколог, за да се изключи повторение на неприятна история.

Лечение на хематом по време на бременност с хормонални и нехормонални средства

По време на рутинен ултразвуков преглед може да е изненада за жената да има натъртване в матката. Това обаче не е причина за паника. Основното е да запазите спокойствие и да не се поддавате на емоциите. Навременното лечение на хематом по време на бременност помага да се избегнат негативните му ефекти и да се роди здраво бебе.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2019/09/1-1.jpg "alt =" бременна жена, която държи корема "ширина = "971" височина = "700" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2019/09/1-1.jpg 971w, https://dazachatie.ru /wp-content/uploads/2019/09/1-1-300x216.jpg 300w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2019/09/1-1-768x554.jpg 768w "sizes =" (максимална ширина: 971px) 100vw, 971px "/>

Същността на ретрохориалния хематом и неговото проявление

Ретрохориалният хематом е най-често срещаният сред другите видове хематом. Името си е получило от мястото, на което е образувано. Винаги се намира между хориона и яйцеклетката. Поради факта, че хорионът присъства в тялото на жената само през първия триместър на бременността, в матката се откриват натъртвания в ранните етапи.

Ако зоната на увреждане се формира в областта на маточното дъно, кръвта не намира изход и постепенно се абсорбира. Жената може да не знае, че има подобен проблем. Образувайки се на ръба на кръстовището на хориона и яйцеклетката, кръвоизливът намира изход от кухината и изтича навън. В този момент жената може да наблюдава вагинално течение. Техният брой варира от оскъден, в случай на малък хематом, до обилен, напомнящ на менструация..

Хематом, който се появява през първите седмици, определя отделянето на яйцеклетката от хориона. В този случай кръвта се натрупва между него и плода, коагулира и влияе на кислородния обмен и метаболизма. Патология се наблюдава през първия триместър на бременността преди образуването на плацентата. Натъртване може да бъде открито само по време на ултразвуково сканиране.

Според популярния гинеколог-изследовател Елена Петровна Березовская, която е автор на книги за здравето на жените, в зависимост от размера на синината, бременната жена може да изпита определени симптоми. При малки образувания, достигащи не повече от 20% от размера на яйцеклетката, кръвозагубата е незначителна и няма симптоми на болка.

При голямо отделяне започва обилно кървене, което се проявява като яркочервено отделяне.

Опасността от това заболяване е, че развиващият се ембрион не получава достатъчно кислород и хранителни вещества. При продължителна експозиция това има отрицателен ефект върху бременността.

При адекватно лечение хематомът се разрешава, постепенно намалява по размер или излиза.

Лечение на хематом при бременни жени

След като открие симптоми на кръвоизлив, жената трябва спешно да се консултира с гинеколог. След като направи анамнеза въз основа на проучването, лекарят ще изпрати пациента в лабораторията за допълнителни изследвания. Те ще ви помогнат да разберете причините за заболяването..

Ако се установи леко натъртване, на жената се разрешава да се прибере у дома при условие, че я държат в леглото. Тя се консултира с необходимите инструкции, които трябва да следва. Този вид усложнения не могат да бъдат лекувани с лекарства. Основата на лечението е положително отношение, почивка, правилен дневен режим и хранене..

В други случаи пациентът е хоспитализиран, за да спре кървенето и да следи размера на хематома. Лекарят трябва да предпише лечение, което ще помогне за намаляване на тонуса на матката, така че повишеното налягане да не пречи на развиващия се плод да получава кислород и хранене. По този начин се изключва вероятността от спонтанен аборт..

Хормонални лекарства

Като правило, ако RH се открие при жените, на руските лекари се предписват синтетични аналози на естествения женски хормон прогестерон. Ефективността им при поддържане на бременността обаче е нулева..

Лекарствата Utrozhestan или Duphaston ще помогнат за поддържане на бременността и поддържане на хормонален баланс в организма изключително в случай на дефицит на прогестерон, тези средства не лекуват хематоми!

Спазмолитици

Лекарствата от тази група са предназначени да отпуснат тонуса на стените на матката и да намалят болката. Магнезиевият сулфат или папаверин се прилага интравенозно. Те намаляват налягането в съдовете. За перорално приложение се предписват Drotaverinum, Magne B6.

Фолиева киселина и хемостатици

Tranexam се използва за предотвратяване на кървене. Приема се през устата. Лекарството забавя разтварянето на кръвни съсиреци. Dicinon, Vikasol има подобен ефект.

Важно! Горните лекарства трябва да се приемат възможно най-внимателно, под наблюдението на лекар в болнична обстановка..

Освен това, ако е необходимо, гинекологът предписва приема на фолиева киселина и витамин Е. Те спомагат за укрепване на нервната и кръвоносната системи.

Успокоителни

За да облекчи стреса и чувството на вътрешно вълнение, лекарят добавя успокоителни, разрешени за бременни жени, към списъка на приеманите лекарства:

 • Тинктура от валериана;
 • майчинство;
 • бульон от маточина с мента.

Препарати, които премахват хипоксията

През периода, когато матката и съдовете на майката са в добра форма, бебето страда от липса на кислород. Такъв ефект се отразява негативно на развитието на мозъка му и на цялото тяло. Лекарят предписва ефективни лекарства, които помагат за намаляване на симптомите.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2019/09/4-1.jpg "alt =" хранене по време на бременност "width =" 912 "height =" 567 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2019/09/4-1.jpg 912w, https://dazachatie.ru/wp -content / uploads / 2019/09 / 4-1-300x187.jpg 300w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2019/09/4-1-768x477.jpg 768w "размери =" (макс. -ширина: 912px) 100vw, 912px "/>

Начин на живот по време на лечението с хематом

На първо място, бременната жена трябва да осигури спокойно състояние, да я предпази от безпокойство и вълнение. Когато сте в хоризонтално положение, е важно да повдигнете краката и таза малко над нивото на тялото. За тази цел можете да поставите валяк или малка възглавница под долната част на гърба. По този начин налягането в областта на таза се намалява..

Физическата активност и интимността са забранени. Този режим се поддържа, докато лекарят не каже, че рискът от неуспех на бременността е преминал..

Хранене

Тонът на матката се влияе от претоварено или разтегнато черво. За да се изключи това, е необходимо да се въздържате от приемане на фиксиращи продукти, както и от храни, които предизвикват ферментация. Забранени са бобови растения, зеле, кафе, шоколад.

Диетата включва зърнени храни, салати. Режимът на пиене се спазва.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2019/09/5.jpg "alt =" снимка на ултразвук "width =" 658 "височина = "462" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2019/09/5.jpg 658w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/ 2019/09 / 5-300x211.jpg 300w "sizes =" (max-width: 658px) 100vw, 658px "/>

Ефекти

Последствията от натъртване върху дете също са отрицателни. Високото съдово налягане и маточните спазми го компресират, лишавайки го от необходимото количество кислород. Дългосрочните негативни ефекти могат да провокират забавяне на развитието, пропусната бременност или преждевременно раждане..

За майката прогнозата също не е утешителна. С течение на времето хематомът от първия триместър може да се превърне в ретроплацентен. Според гинеколога Елена Березовская, натъртванията, образувани през втория и третия триместър, са по-опасни от ретрохориалните.

Има вероятност от негативни последици както за детето, така и за майката. Всичко зависи от размера и местоположението на синината. Нараствайки, хематомът може да провокира обилно кървене. Ако подобен проблем възникне в областта на ендометриума, която не е свързана с хориона или плацентата, може да се образува маточно кървене. Това е най-опасният вариант за откъсване. получената кухина се запълва със секрети и причинява некроза на тъканите. Той брои за секунди и изисква драматична хирургическа намеса.

Хематомите не са причина за паника и при своевременно лечение жената има всички шансове да издържи безопасно и да роди здраво дете. Бременната жена трябва да следва съветите на лекуващия лекар, да се грижи за здравето си и редовно да посещава предродилна клиника.

Срещали ли сте синини? Какво лечение е предписано?

Ретрохориален хематом и други видове хематоми по време на бременност

Бременността е прекрасно време в живота на всяка жена. Раждането на нов живот, ярки емоции и чувства завладяват бъдещата майка. За съжаление, понякога това незабравимо време е засенчено от здравословни проблеми. Една от опасностите може да бъде хематом в матката. В крайна сметка матката по време на бременност изпитва огромен стрес. Маточният хематом (от гръцки "heme" - "кръв") е пространство, изпълнено с кръв от увредени кръвоносни съдове. Има няколко вида хематоми.

Ретрохориален хематом по време на бременност. Какво е?

Това е натрупване на кръв между стената на матката и хориона.

Хорионът е външната космена мембрана, която заобикаля ембриона в матката. Основните му функции са да предпазва от инфекции и да доставя кислород на ембриона. Хорионът е покрит с много вили. В бъдеще от него ще се образува плацентата. Понякога дори се нарича "ранна плацента", което показва нейното значение за нормалното развитие на ембриона. Ретрохориалният хематом по време на бременност показва, че хорионът започва да се ексфолира, между него и стената на матката се появява пространство и той е изпълнен с кръв. Тази диагноза може да бъде поставена само преди 16 седмици от бременността..

Поради факта, че хематомът се намира между мембраната на яйцеклетката и матката, ретрохориалният хематом по време на бременност се нарича още транс-обвит или ретро-обвит.

Разбира се, в норма такова разслояване не трябва да се случва. Последиците могат да бъдат много тъжни - хематом оказва натиск върху околоплодните води, пречи на нормалното кръвоснабдяване, допринася за развитието на хранителни дефицити и може да доведе до спонтанен аборт. Дори ако не е настъпил спонтанен аборт, последиците от хематом могат да повлияят на развитието на мозъка на неродено дете. Всъщност при тази патология често се случва кислородно гладуване на ембриона. И от него, както знаете, клетките на мозъка преди всичко страдат. Ето защо не трябва да пренебрегвате предписанията на лекаря, дори ако при ретрохориален хематом жената няма изпускане и болка..

Причините за ретрохориалния хематом не са напълно изяснени. Но вероятността за появата му се увеличава, ако има:

1. малформации или недостатъчно развитие на матката и други генитални органи;

3. инфекциозни или автоимунни заболявания;

4. прекомерна физическа активност;

5. травма или натъртвания на корема;

6. всякакви неблагоприятни влияния на околната среда - шум, вибрации, неблагоприятни фактори на околната среда;

7. Нарушения в системата за кръвосъсирване;

8. психологическо напрежение, стрес;

9. аномалии в развитието на яйцеклетката или ембриона;

10. лошите навици на бременна жена

11. индивидуални характеристики на организма (включително наследствено предразположение).

За съжаление често е трудно да се установи истинската причина за аномалията. Ето защо бременната жена трябва да внимава към здравето си, да избягва преумора, тежък физически труд и негативни емоции..

Най-често ретрохориален хематом се открива случайно, по време на планирано ултразвуково сканиране на гестационна възраст от 12 седмици, тъй като няма външни прояви. Жената не се притеснява от нищо, няма необичайни вагинални секрети. По-рядко - бременна жена се оплаква от дърпащи болки в долната част на корема или в долната част на гърба, тя се притеснява от слабост и кървави секрети. Ретрохориалният хематом често се появява на 5-7 гестационна седмица.

Ако патологията е тежка, жената се притеснява от кафеникаво отделяне, смесено с алена кръв, дърпащи, схващащи болки в долната част на корема. В резултат на загуба на кръв може да падне налягане, да се появят студени тръпки, слабост, замайване. В този случай трябва спешно да потърсите квалифицирана медицинска помощ. Но такива случаи, за щастие, са доста редки в съвременната медицина..

Разбира се, чувайки за хематома, бъдещата майка започва да се притеснява, защото това може да означава заплаха от прекъсване на бременността. Най-добре е обаче да се опитате да се съберете, тъй като нервността на мама само ще влоши ситуацията. Трябва да се помни, че най-често тази патология може да бъде успешно лекувана. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-вероятно е бременността да продължи да процъфтява. Много зависи от размера на хематома. Разбира се, колкото по-малък е, толкова по-добре. Най-добре се лекуват хематоми, които не надвишават 40% от размера на яйцеклетката. Във всеки случай основното условие за резорбция на хематома е почивка, а в идеалния случай - почивка в леглото. Освен това лекарят ще прегледа бременната жена и ще проведе медицински преглед, за да установи възможната причина за патологията и да започне нейното лечение с лекарства. Ако лекарят посъветва да го продължите в болнична обстановка, не трябва да отказвате.

Трябва да се отбележи, че ако бременна жена е била диагностицирана с ретрохориален хематом и след известно време тя е започнала да има кафеникаво отделяне, тогава най-вероятно хематомът е разрешен и това е "старата" кръв, с която е била напълнена. Колко дълго ще излезе хематомът, не е точно установено. Предполага се около 2-5 седмици. Но аленото вагинално течение е тревожен симптом. Най-вероятно хематомът продължава да расте - и съществува заплаха от спонтанен аборт, т.е. спонтанен аборт. Най-добре е да отидете при Вашия лекар, който ще проведе преглед и ще постави точна диагноза..

Ако е извършен ултразвук и лекарят е написал в заключението, че ретрохориалният хематом е в етап на организация - това означава, че можете да издишате - заплахата е отминала! Сега трябва само да бъдете търпеливи и да изчакате или да се разтвори, или да излезе с вагинално течение.

Друг тип диагноза, за която бременната жена може да чуе, е ретроамниотичен хематом. Какво представлява ретроамниотичният хематом по време на бременност? Това е кръвоизлив между стената на матката и амниона. Amnion - феталният пикочен мехур, или, в хората, "риза", е вид торбичка, която съдържа плода и околоплодните течности (амниотични). Амниотичната мембрана е много тънка, но еластична. Основната му функция е да защитава детето и осъществяването на връзката с тялото на майката..

Причините за ретроамниотичния хематом са същите като ретрохориалните. Въпреки това, ретроамниотикът е по-малко опасен за плода, тъй като е защитен от околоплодния мехур. В по-голяма степен този хематом е опасен за майката, тъй като е придружен от кървене. Най-важното е да го откриете навреме и да започнете лечението. Всяка десета бременна жена се сблъсква с хематом по време на бременност и само 2-3% имат неблагоприятен изход и завършват със спонтанен аборт. В други случаи бременността е нормална. Има дори случаи, когато лекарят научава за съществуването на хематом след раждането, след като е забелязал белезите му върху плацентата. Тоест хематомът не винаги представлява опасност за детето..

Лекуващият лекар, въз основа на знания за естеството на хематома и размера, може да препоръча доставка чрез цезарово сечение - по този начин се изключва хипоксия, т.е. кислородно гладуване на детето по време на раждането.

Основното лечение на различни видове хематоми по време на бременност е да се предотврати растежа му, което означава, че е необходимо да се изключат вредните външни ефекти върху тялото на бременна жена. Бъдещата майка трябва да се грижи за здравето си - да се откаже от лошите навици: не приемайте алкохол дори в малки дози, изключете тютюнопушенето и употребата на лекарства. Разбира се, има случаи, особено в ранните етапи на бременността, когато жената не знае, че е бременна и продължава да води същия начин на живот. Въпреки това, след като научихте за раждането на нов живот, е необходимо спешно да се консултирате с лекар и да информирате за взетите лекарства. Също така, лекарите съветват бременната жена да се грижи по-добре за здравето си от настинки и инфекции - ако е възможно, избягвайте течение и тълпи от хора. Случва се обаче, че една жена е била "примерна" бременна, спазвала е всички правила, но се е образувал хематом. В този случай остава само да бъдете търпеливи и да се настроите за положителен резултат..

У нас лекарите обикновено се презастраховат и продължават да лекуват хематоми по време на бременност в болница.

Компетентен лекар определено ще предпише преглед и изследвания, за да изключи приемането на сериозни лекарства „за всеки случай“!

Какви тестове се предписват на бременна жена с хематом:

1. общ и биохимичен кръвен тест - те ще покажат дали има възпалителни огнища в организма (възможно е обостряне на хронични или поява на инфекциозни заболявания) и каква е кръвосъсирването;

2. Кръвен тест за хормони - ще опровергае или потвърди липсата на прогестерон;

3. общ анализ на урината;

4. вагинална смазка.

Във всеки случай на жената се предписва почивка в леглото. Освен това се препоръчва да се спазва диета - да се откажат от храни, които причиняват повишено образуване на газове, от пикантни и мазни храни, от кафе. Ако тестовете показват хормонален фон, неблагоприятен за развитието на детето, се предписва Utrozhestan или Duphaston.

Ако се установят хронични заболявания в стадия на обостряне или инфекция, бременната жена трябва да приема антибиотици. Лекуващият лекар трябва да ги избере. Не трябва да забравяме, че бременното тяло понякога може да реагира на лечение по необичаен начин - някои имат разстроен стомах или алергични реакции. Ето защо е важно състоянието на бременната жена да се следи внимателно..

Задължително е да се предписват витамини от групи В, А и Е, често - Магнезий В6. Ако са установени нарушения в системата за кръвосъсирване, се предписват Vikasol, Ditsinon или Tranexam. Понякога Actovegin се предписва за подобряване на клетъчния метаболизъм и кръвообращението. Трябва обаче да се помни, че това лекарство не е доказано ефективно, затова се консултирайте с доверен лекар, преди да го използвате по време на бременност..

Ако ултразвукът е показал признаци на тонус на матката, се предписват папаверинови ректални супозитории. За подобряване на цялостното благосъстояние се препоръчва прием на успокоителни - Novo-Passit, Persen или екстракт от валериана. Облекчаващите болката могат да бъдат предписани при силна болка.

Трябва да се помни, че природата има свои собствени планове. Разбира се, не бива да се отдавате на всички сериозни неща, но и не трябва да се закачате на вашето състояние. Освободете се от ситуацията, прочетете интересна книга или гледайте любимия си филм, прогонете негативните мисли: детето чувства настроението на майка си - и по този начин ще помогнете повече на него и себе си..

Ретрохориален хематом по време на бременност

Всяка трета бременна жена преживява ретрохориален хематом от собствения си опит. Това е една от най-често срещаните патологии в началото на бременността. Опасно ли е това състояние, защо се развива, необходимо ли е да се лекува хематом, ще бъде обсъдено в тази статия.

Какво е?

Ретрохориалният хематом по време на бременност е коварна и опасна патология, която може да има много тъжни последици за майката и детето. Хематомът е кръвоизлив, натъртване. За да разберете къде и как се образува тази синина по време на бременност, трябва да разберете как оплодената яйцеклетка е прикрепена в маточната кухина..

8-10 дни след овулацията, оплодената яйцеклетка, след дълго пътуване през фалопиевата тръба, навлиза в маточната кухина. Нейната задача е да имплантира, да се закрепи. Специални ензими, които произвеждат мембрани, помагат буквално да разтворят епителния слой на матката, да проникнат и да растат плътно в нея.

Мястото на закрепване на хориона е тясна съдова връзка между яйцеклетката с растящия в нея ембрион и стената на матката, която става по-хлабава преди имплантацията под действието на хормона прогестерон. Съдовата мрежа осигурява на ембриона хранене, достъп на кислород от майчината кръв.

Впоследствие Хорион мутира и става млада плацента. Но това се случва само до 12-14 седмица от бременността. До края на първия триместър плацентата като такава не съществува, има само хорион - неговият предшественик.

Всяко, дори леко отделяне на яйцеклетката от маточната стена причинява разкъсване на кръвоносните съдове от съдовата мрежа. От увредените съдове кръвта изтича и се натрупва между яйцеклетката и стената на матката. Това е хематом.

Тъй като говорим за хориона, хематомът се нарича ретрохориален. По този начин патологията се появява само в ранните етапи на бременността. Ако отлепването настъпи по-късно, когато се формира плацентата, хематомът се нарича ретроплацентарен..

Опасността от такова отлепване е, че хематомът няма да изчезне сам. Ако няма изход за натрупаната кръв, тогава хематомът ще се увеличи, всички нови участъци на хориона ще бъдат включени в отлепването, докато яйцеклетката загуби връзката си с маточната стена на голяма площ или изобщо не се отдалечи от нея. За ембриона изхвърлянето означава смърт, тъй като вече няма да получава необходимите хранителни вещества и кислород. В тялото на бременна жена, увредена и лишена от кръвоснабдяване, хорионът ще престане да произвежда хормона, необходим за раждането на бебе - hCG, и това ще доведе до спонтанен спонтанен аборт на ранен етап.

Механизмите на появата на хематом не са напълно ясни за съвременната медицина, но статистиката съществува и тя далеч не е утешителна: диагнозата „ретрохориален хематом“ се поставя от около 35-40% от бременните жени.

Това не означава, че всички бременности завършват със спонтанен аборт, тъй като самото наличие на такъв хематом не води непременно до прекратяване на плода.

Причини за възникване

Причините могат да бъдат много различни и далеч не винаги е възможно да се открие истинската причина при определена жена, тъй като лекарите са склонни да вярват, че няколко отрицателни фактора обикновено са „виновни“ за образуването на хематом. Най-вероятните от тях са няколко причини.

 • Хормонални смущения. Ако бременността настъпи на фона на недостатъчни нива на прогестерон, ако жената има други хормонални патологии, дисфункция на щитовидната жлеза, тогава е много вероятно в най-ранните етапи на бременността ендометриумът на матката да не е идеално готов за имплантиране. Рискът от развитие на частично или пълно отлепване се увеличава. Хормоналните причини са едни от най-честите; те придружават ранни спонтанни аборти при около 15% от бременните жени.
 • Стрес. Нарушаване на тясната връзка на хориона и ендометриума на матката може да възникне поради силен стрес, безпокойство, емоционален шок, тъй като хормоните на стреса, произведени по време на това, блокират производството на женски полови хормони. Освен това стресът предизвиква колебания в нивата на кръвното налягане и поради тях може да възникне откъсване..
 • Ранна токсикоза. Ако токсикозата се появи рано и е много силна, работата на жената на всички органи и системи, включително сърдечно-съдовата, нервната и ендокринната системи, се нарушава. Поради сложни нарушения, свързани с промяна в състава на кръвта, нейния вискозитет, може да настъпи отделяне.
 • Лоши навици. Пушенето и алкохолните напитки, ако жената продължава да ги консумира по време на бременност, имат вредно въздействие върху състоянието на кръвоносните съдове и налягането. Хорионното отделяне на ранен етап в този случай се свързва именно с крехкостта и уязвимостта на кръвоносните съдове, което е характерно за всички жени, които пушат и пият..
 • Гинекологични заболявания и обременена история. Доста често отделянето на хориона от маточната стена се случва при жени, които още преди бременността са имали проблеми с репродуктивното си здраве - миома на матката, ендометриоза, често са имали аборти или имат следоперативни белези на матката.
 • Автоимунни процеси. Това е сравнително рядко, но се случва имунитетът на жената да не може да се адаптира към бременността и да произвежда специфични антитела към собствените си клетки и клетките на ембриона. Тогава отхвърлянето настъпва чрез действието на имунните процеси. Това е най-трудната причина, която много трудно се коригира..
 • Фетална патология. За кратко време жената все още може да не знае за хромозомните или структурни аномалии, съществуващи при детето, но природата вече знае това със сигурност, яйцеклетката понякога се отхвърля поради невъзможността за по-нататъшно развитие на плода. Обикновено не е възможно да се спре такова откъсване..
 • Външни негативни влияния. Тялото на жената може да бъде засегнато от работа в опасни производства, с бои, лакове, токсични вещества. Опасни са както битовите химикали, така и радиоактивното излъчване. А също така повишени рискове се създават от вибрации, треперене, силно физическо натоварване, скачане.

Освен това лекарствата без разрешение на лекар, хроничните заболявания на сърцето, бъбреците, черния дроб и пикочната система могат да повлияят на целостта на контакта между хориона и маточната стена. Понякога причината за откъсването не е очевидна и е почти невъзможно да се установи..

Симптоми

Най-често ретрохориалният хематом се проявява с болки в долната част на корема и кръста (както при менструация), необичайно отделяне от гениталния тракт. Изхвърлянето има примеси в кръвта и може да бъде кърваво, розово, кърваво, оранжево и други. Изобилието на отделяне зависи от степента на отделяне и размера на хематома, както и от наличието на приток на кръв от увредените съдове във влагалището.

Ако хематомът е затворен, няма изход, патологията протича без освобождаване от отговорност, но с болки и болки, които теглят. Наличието на алена кръв върху ежедневната подложка показва, че откъсването току-що е започнало, кръвта все още не е изпечена, тя е прясна. Кафявото отделяне предполага, че отделянето е настъпило по-рано и сега процесът на изпечена кръв излиза и резорбцията на хематома е започнала.

Кафявото отделяне се счита за най-благоприятния симптом. Колкото по-обилни са те, толкова по-добра е прогнозата - хематомът се разрешава, отлепването е спряло.

Ако аленото отделяне продължи и болката стане по-силна, вероятно е отделянето на яйцеклетката от маточната стена да продължи. В същото време болката се увеличава, те стават спазми, постоянни. Поради промени в хормоналните нива, жената започва да изпитва силна тревожност, безпокойство и дори страх. Сърдечният ритъм зачестява и кръвното налягане намалява. Жената започва да изпитва силна слабост, неразположение.

Ако хорионът е разположен в дъното на матката (в най-високата и широка част от нея), тогава може да няма симптоми. И бъдещата майка може да разбере за вероятното отлепване по време на следващото ултразвуково сканиране или когато е твърде късно да се направи нещо - ако яйцеклетката напълно се ексфолира и започне спонтанен аборт.

Ретрохориалният хематом се счита за една от основните причини за заплаха от спонтанен аборт в ранните етапи на бременността. Това са лоши новини. Но има и добър - до 95% от всички случаи на такова хорионно отделяне приключват доста добре - бременността може да бъде запазена, детето расте и се развива по-нататък, този инцидент по никакъв начин не влияе на състоянието му.

Диагностика

Определянето на ретрохориален хематом по време на бременност не създава големи трудности. Ако има симптоми, тогава се установява предварителна диагноза въз основа на клинични признаци, ако няма симптоми, тогава хематомът може да бъде открит само чрез ултразвуково сканиране. Лекарят ще изпрати ултразвуково сканиране във всеки случай, ако има и най-малкото подозрение за хорионна отлепване.

Рискова група - жени, които преди това са страдали от хорион или отлепване на плацентата, носещи близнаци или тризнаци, майки с много деца, чиито маточни стени вече са загубили естествената си еластичност, жени с обременена анамнеза, както и такива, които са забременели след дълъг период на безплодие сами или чрез IVF.

Ултразвукът се извършва интравагинално, това позволява не само да се оцени наличието или отсъствието на хематом, да се определи точното му местоположение и размер, но и да се изследва шийката на матката, да се оцени състоянието на вътрешния фаринкс. Ако отлепването е голямо и фаринксът се отваря леко, те говорят за започнал спонтанен аборт, но ако фрагментите на яйцеклетката вече са започнали да напускат маточната кухина, те говорят за спонтанен аборт.

При ретрохориален хематом кухина, пълна с кръв, се определя като затъмнена ехогенна област, самата яйцеклетка може да има неправилна форма, да бъде деформирана.

За да се изясни състоянието, на жената се препоръчва да премине общи и биохимични кръвни тестове, кръв за прогестерон и общ тест на урината. Размерът на отряда ще бъде решаващ фактор при избора на тактика на лечение.

Как да се лекува?

Ако лекарят предлага хоспитализация, не трябва да го отказвате - отделянето е сериозен въпрос и им се предлага да отидат в болницата само в случай на доста сериозно отделяне. Малък хематом може да се лекува у дома.

Бременна жена ще бъде изпратена в болницата, ако има силен синдром на болка, ярко алена кръв се отделя от гениталния тракт, кръвното налягане се понижава и се наблюдава общо влошаване. И също така жените се изпращат в болницата, чийто хематом е доста голям и кръвта няма изход (няма изпускане).

Натрупването на кръв между хориона и матката в количество над 20 милилитра се счита за опасно. С малки розови или кафяви изхвърляния на една жена може да бъде позволено да се лекува у дома..

Основната задача на лечението е резорбция на хематома. За да не се тонизират гладките мускули на матката и по този начин да се увеличи отделянето, се предписват спазмолитични лекарства: "No-shpa", "Papaverin". За подобряване на кръвообращението се използват общосистемни лекарства "Actovegin", "Curantil", а хемостатици, например "Ditsinon", "Vikasol", се използват за спиране на кървенето, ако се увеличи..

Ако отлепването възникне на фона на хормонална недостатъчност, се предписват прогестеронови препарати - "Utrozhestan", "Duphaston" и други в индивидуална дозировка, която лекарят избира въз основа на кръвен тест за хормонален профил. Особено внимание се обръща на витамините, те са показани на всички бременни жени със заплаха от спонтанен аборт. За премахване на симптомите на стрес и тонус на матката се препоръчва Magne B 6.

Жената се препоръчва да използва продукти, съдържащи желязо, за да премахне симптомите на анемия, ако има такива, както и за предотвратяване на анемия, която може да влоши и влоши отлепването. За жена дори с малък ретрохориален хематом се препоръчва легло или полулегло; в легнало положение най-добре е да поставите валяк под долната част на гърба.

Не се препоръчват храни, които разреждат кръвта. Забраната, по-специално, се отнася за бяло зеле, грах и други бобови растения.

Не се препоръчва жена да прави секс, да мастурбира, да вдига тежести, да се навежда, да сменя рязко положението на тялото, да кара по неравни пътища.

Но също така трябва да избягвате да посещавате баните и сауните, не плувайте в гореща вана. Хигиенните процедури трябва да бъдат ограничени до топъл душ, всяко прегряване на тялото заплашва да доведе до развитие на маточно кървене и загуба на бременност.

Важно е да се избягва запек, тъй като прекомерното напъване по време на изхождането може да доведе до нежелани последици. Ако все пак се появи запек, трябва да попитате Вашия лекар за това кое леко слабително средство можете да използвате в началото на бременността..

Ако не спазвате препоръките, възможно е все пак да се случи спонтанен аборт. И също така има възможност дори при спасена бременност да се появи отлепване на плацентата по-късно и това е най-опасно.

Отзиви

Според многобройни рецензии, които бъдещите майки оставят на страниците на тематични форуми в Интернет, най-честите признаци на ретрохориален хематом под формата на очевидни симптоми се появяват на 6-7 и 9-11 седмици. Латентният ретрохориален хематом се открива най-често в периода на първия задължителен скрининг - на 12-13 седмици от бременността.

Според жените лечението отнема от две седмици до месец и половина. Обикновено в края на курса второ ултразвуково сканиране показва или намаляване на ретрохориалния хематом, или пълното му изчезване. В някои случаи визуалните признаци на остатъци от хематом се запазват доста дълго време, те не трябва да плашат бъдещата майка.

Жените подчертават, че в почти всички случаи на загуба на бременност поради обширно отделяне на яйцеклетката посещението при лекар е закъсняло.

Опитът на момиче, което се е сблъскало с такъв сериозен проблем по време на бременност, ще бъде много полезно за всички представители на нежния пол, които планират да станат майка..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Ретрохориален хематом по време на бременност

За съжаление много бременни жени трябва да се справят с някои неприятни моменти, които заплашват да прекратят бременността си. Сред тях е ретрохориален хематом по време на бременност, което е реална опасност за нормалното раждане на дете..

Какво се крие зад такова неразбираемо и плашещо име ретрохориален хематом

Като цяло хематом е коагулирана кръв или която и да е течност от човешкото тяло, натрупана на локализирано място в човешкото тяло. Ретрохориален означава, че зад черупката на яйцето от хориона се е образувал кръвен съсирек. Това може да се случи през първите три месеца, докато хорионът не се трансформира в ембрионален орган от плацентата. Такава патология показва, че капилярите, свързващи хориона със стената на матката, са разкъсани, което означава, че нейното отхвърляне започва. Ако това явление се случи близо до средата или края на бременността, когато плацентата е напълно оформена, настъпва нейното отделяне.

Ретрохориалният хематом по време на бременност показва, че хорионът е започнал да се отхвърля, между гениталния орган и околоплодната течност се е появила празнина, пълна с кръв.

Симптоми, по които можете да определите началото на опасен проблем

Ретрохориалният хематом по време на ранна бременност сигнализира за неговото присъствие с болезнени усещания в долната част на корема, болката има дърпащ характер. Понякога долната част на гърба може да боли, но това е привидно усещане, всъщност тази болка излъчва към гърба.

Вторият признак е, че по-често се появява мазане, по-рядко умерено кърваво отделяне. По появата на разряда може да се прецени големината на проблема и степента на неговата опасност:

 • Яркочервеният разряд показва, че кухината, пълна с кръв, нараства и е достигнала размер, който застрашава отделянето на околоплодния мехур. Такова отделяне е придружено от режеща болка, рязък спад на кръвното налягане. Ситуацията е изключително опасна, изисква незабавна хоспитализация на жената.
 • Тъмните петна, почти бордо, показват, че кръвният съсирек се абсорбира. Ако фазата на яркото освобождаване е преминала и веднага се образува тъмно течение, това е благоприятен знак, което означава, че опасността от загуба на дете отпада.

Голям процент от бременните жени обикновено не наблюдават следи от телесна течност по бельото си. Въпреки това, болка като по време на менструация и / или в лумбалната част на гърба трябва да предупреди и да наложи спешно посещение на лекар..

Курсът на ретрохориален хематом може да протече като цяло без появата на леки симптоми. Жената може да разбере за опасността само при рутинно ултразвуково сканиране или според резултатите от кръвен тест: лекарят трябва да бъде нащрек и да предпише допълнителен преглед, ако нивото на протеина, отговорен за съсирването на кръвта, е повишено в кръвта.

Какво определя наличието или отсъствието на изхвърляне

В случай, че ретрохориалният хематом по време на ранна бременност не е придружен от отделяне, това означава, че отлепването е настъпило в горната част на матката и може да бъде определено само чрез ултразвук.

Натъртване (намазка по бельото е достатъчно) показва ранен стадий. Кръвта може да продължи да се натрупва в кухината, която ще се увеличи по размер и тогава ще има повече секрети..

Какви са причините за патологията

70% от бременните жени са податливи на появата на патология и всяка жена има своя причина за това. Все още не са установени точните причини за появата..

Има обаче много фактори, причиняващи откъсването на хориона:

 1. Най-честата причина е пренапрежението на коремните мускули. Жената по време на бременност трябва да се ограничава от физическа активност. Например, използване на асансьора, вместо да се изкачвате по стълбите; спрете да носите тежки пазарски чанти.
 2. Вторият най-често срещан фактор са нервните преживявания. Обичайно е жената да реагира остро по време на бременност дори на събития, които нямат нищо общо с нея. Следователно тя има тежки стресови ситуации поради дреболии (новини по телевизията, снимка в интернет и т.н.). Бременните жени са подложени на емоционален стрес дълго време. На пръв поглед може да си помислите какво общо има опитът с отделянето на черупката около плода - но се оказва, че тези процеси наистина са свързани.
 3. Наранявания на корема, а не непременно долната част. Често се случва бременна жена случайно да бъде избутана в транспорт или по-голямо дете по невнимание да докосне стомаха си, след известно време - болката и отделянето са точно там.
 4. Активно (когато пуши сама) или пасивно (когато дълго време е на задимено място) пушене.
 5. Алкохолни напитки, дори в слаба степен, са пътят към различни патологии, не само към ретрохориален хематом.
 6. Токсикоза. Въпреки това, формата на токсикоза трябва да бъде тежка. Леката токсикоза не причинява ексфолиране.
 7. Различни патологии - в сърдечно-съдовите, пикочните пътища, в матката и други орани.
 8. Възпалителни процеси в тялото на жената.
 9. Инфекции на гениталния тракт.
 10. Аномалии в развитието на матката и / или плода.
 11. Хормонални заболявания (захарен диабет, липса на хормони на щитовидната жлеза и др.). Следователно жена, която има подобен запис в анамнезата си, е длъжна да наблюдава здравето си три пъти..
 12. Е, последният фактор са неблагоприятните условия на околната среда в местоживеенето на бременната жена. Медицинската статистика твърди, че бременните жени, живеещи в малки неиндустриални градове (с изключение на селските райони, тъй като има рискови фактори), много по-рядко ходят на лекар с оплаквания.

Как да се лекува ретрохориален хематом

Първото и основно условие за лечение на патологията е 100% почивка. Следователно жената се изпраща в болница, за да се изключат физическите натоварвания и по възможност дразнещи фактори на емоционална ориентация..

У дома се предписва легнал режим. Жената трябва да прекарва по-голямата част от времето си в леглото с повдигнати крака. В това положение кръвообращението в матката се нормализира по-бързо..

Сексуалният живот е забранен: всякакви контракции на матката (и те се случват по време на полов акт, независимо от нашите желания) са риск от още по-голямо отделяне на околоплодната яйцеклетка.

Всяка физическа активност, която причинява напрежение в коремните мускули, е забранена..

Ако заплахата от прекъсване на бременността е възникнала и след това е била арестувана, жената трябва да предприеме терапевтични мерки за ограничаване на появата на патология през всички критични периоди:

 • ретрохориален хематом по време на бременност от 12 седмици до 14 седмици - първият опасен период;
 • втората - от 20-та до 24-та седмица;
 • третият - от 28-ма до 32-та седмица;
 • четвърти - 36-39 седмици от бременността.

За да защити бременната жена, лекарят със сигурност ще предложи да напише направление за болницата. Идеално, ако жената се съгласи. Но в живота има напълно различни ситуации, следователно, ако жената няма възможност да остане в болницата за дълго време, тя трябва да се съобрази с всички предписания и изисквания на лекаря. Животът на бебето й зависи от нейната предпазливост! Ако обаче хематомът е 20 ml кръв, хоспитализацията е задължителна.

В допълнение към почивката, на пациента се предписват лекарства. Всеки организъм е индивидуалност, следователно на всяка жена трябва да се предписват лекарства, в зависимост от характеристиките на патологията. Лекарствата, техните дозировки и продължителност на приложение за всяка жена се подбират чисто индивидуално. Следователно, самостоятелното лечение на себе си е забранено..

Лекарствата се предписват в зависимост от спазването на симптомите, придружаващи патологичния процес:

 • за болезнени усещания се използват спазмолитици за тяхното потискане: No-shpu, Папаверин под формата на супозитории, Magne B6;
 • за премахване на безпокойството, лекарят предписва билкови успокоителни на базата на валериана, майчинство, мента;
 • лекарства, които насърчават по-добър кръвен поток, като Actovegil;
 • кръвоспиращи лекарства;
 • минерали и витамини. Задължително фолиева киселина, витамини А и Е в допълнение към тези витамини, които бременната жена приема, Mg;
 • ретрохориален хематом по време на бременност от 7 седмици - патология в ранните етапи. На такива пациенти се предписват хормонални лекарства..

Червата имат активен ефект върху тонуса на матката, тъй като са разположени близо един до друг. Всички активни или застояли процеси в червата (запек, диария, прекомерно образуване на газове) незабавно засягат състоянието на матката. Поради тази причина, ако има опасност от спонтанен аборт, бременната жена просто е длъжна да спазва правилната диета..

Ако една жена правилно е спазила препоръките на своя лекар, ретрохориалният хематом по време на бременност няма да причини последици за детето и ще изчезне безследно в рамките на 2-5 седмици.

Какви са последствията от патологията

Първата и основна последица е заплахата детето да бъде загубено. Просто не се паникьосвайте, това е следствие, най-важното, но изобщо не е задължително. Ако посещението на лекар е настъпило навреме и бързо се предприемат мерки за отстраняване на проблема, опасността може да бъде избегната в 100 процента от случаите. Но само при условие на отговорно отношение на бременната жена и нейното близко семейство към проблема.

В редки случаи се диагностицира избледняване на бременността - плодът спира да се развива. Случаите са редки, но това състояние на нещата не може да бъде напълно изключено.

Също така е рядко, но може да има случаи на недостатъчно снабдяване на плода с кислород и бавното му формиране..

По-голямата част от жените, диагностицирани с ретрохориален хематом, управляват ситуацията безопасно. Излекуването продължава, макар и дълго време, но води до успешно завършване. Ако патологията е застигнала бременната жена по-близо до раждането и е имало отделяне на плацентата, в този случай се извършва спешно цезарово сечение за предотвратяване на обилно кървене при жената и последствията за детето.

Когато се открият първите признаци на патология, жената в никакъв случай не трябва да търпи и страда. Първата стъпка е да отидете на назначение на лекар. В случай на силна болка, придружена от кървене, спешно се обадете на линейка. В никакъв случай не трябва да се лекува жена по съвет на приятели или роднини. Само лекар въз основа на преглед може да диагностицира тежестта на патологичния процес и в съответствие с това да определи необходимото лечение.

Всяка бременна жена трябва да носи отговорност за състоянието си, защото от това зависи животът на бебето. бъдете здрави!