Много от нас са запознати с уникалния вкус на хематогена. По съветско време това беше популярен и евтин „десерт“, измолен от децата от техните родители. Тогава хематогенът се раздаваше изключително в аптеките и всички, млади и стари, знаеха, че тази вкусна чиния е направена на основата на животинска кръв.

 • По време на Втората световна война хематогенът е включен в диетата на ранени и здрави войници..
 • Предписан е на деца, които са в болница
 • Препоръчва се за възрастни хора.

Съвременният хематоген е променил външния си вид, произвежда се с различни добавки и вкусове и се продава както в аптеките, така и в така наречените здравни магазини. Но свойствата на хематогена остават непроменени - както преди, той насърчава стимулирането на хематопоезата и не трябва да се използва без причина и в големи количества.

Какво е хематоген

Инструкцията за употреба на хематоген гласи, че това е лекарство (не десерт, не бонбон), което стимулира хематопоезата. Той принадлежи към групата на микро- и макроелементите и в светлината на съвременната фармацевтична класификация е биологично активна добавка (BAA). Вкусът на хематогена е специален, приятен и запомнящ се. Външно хематогенът наподобява шоколад, но има по-мека консистенция и различен вкус.

От какво е направен хематогенът?

 • Хематогенът е направен от дефибрирана и пречистена от микроорганизми кръв на говеда.
 • В съвременното производство се използва пречистен хемоглобин вместо суха кръв за намаляване на алергичните реакции.
 • За придаване на вкус хематогенът е обогатен с други хранителни продукти: меласа, захар, шоколад, сусам, мед, ядки, кондензирано мляко, кокосови люспи, захаросани плодове и др..

Много хора не вярват, че хематогенът е направен от кръв, защото не намират този компонент в състава. А кръвта се крие в компонент, наречен хранителен албумин, т.е. кръвен протеин.

Съставът на хематогена

Хематогенът съдържа хранителни вещества, микроелементи и макроелементи, които имат благоприятен ефект върху процеса на хематопоеза и върху здравословното състояние като цяло:

 • Въглехидрати
Хематогенът съдържа следните захари: глюкоза, захароза, малтоза и декстрин.
 • Протеини (аминокиселини)
Хематогенът притежава незаменими и сменяеми AA, частично покрива ежедневната нужда от тях.
 • Мазнини
Животински мазнини и мастноразтворими витамини.
 • Желязо
Черното желязо, лесно се абсорбира и абсорбира в червата, коригира състоянията на дефицит на желязо.
 • Витамини
Представено от витамин А и С.
 • Минерали
В допълнение към желязото в хематогена присъстват калий, натрий, хлор, калций.
 • Помощни вещества
Те са отговорни за вкуса и хранителната стойност на хематогена (захар, кондензирано мляко и др.).

Механизъм на действие на хематогена

Хематогенът увеличава хемоглобина чрез въвеждане на допълнителен източник на желязо в тялото. Желязото, абсорбирано през чревната стена, попада в кръвта и участва в образуването на хемоглобиновия протеин, като по този начин стимулира процеса на хематопоеза. Желязото помага да се увеличи количеството на протеина феритин, който свързва излишното желязо и предотвратява неговия токсичен ефект върху тялото, като същевременно създава важно депо на желязо.

Ползите от хематогена

Хематогенът се предписва както при преходни състояния (предишно заболяване), така и при съществуващи заболявания. Най-често се препоръчва на децата да нормализират процеса на хемопоеза, а също и поради добрата хранителна стойност.

Показания за хематоген:

 • Желязодефицитна анемия в резултат на намаляване на хемоглобина в кръвта.
 • Общо изчерпване на тялото. Това се случва при недохранване, продължителен психически или физически стрес, стрес, попадане в неблагоприятна екологична ситуация (вж. Симптоми и лечение на нисък хемоглобин в кръвта)
 • Язвени патологии на стомашно-чревния тракт, протичащи с очевидно или латентно кървене.
 • Зрително увреждане поради дефицит на витамин А.
 • Хиповитаминоза.
 • Състояния след заболяване.
 • Изоставащи деца на ръст и тегло (вижте недохранване при деца).

Вреда за хематогена

Прекомерното пристрастяване към хематогена и употребата му в неограничени количества, често замествайки храната с него, може да доведе до излишък на желязо в организма. Това води до производството на свободни радикали, които могат да увредят клетъчните стени и да ги унищожат напълно..

 • Излишъкът от желязо допринася за отлагането на холестерол в съдовете, т.е. е провокиращ фактор за развитието на атеросклероза.
 • Прекомерното усвояване на хематоген води до диария, гадене и световъртеж, тъй като ферментацията започва в червата с прекомерен прием на хранителни добавки.

Хематоген по време на бременност

По време на бременност нуждата от желязо значително се увеличава, което е необходимо както за пълното развитие на плацентата и плода, така и за майката. Освен това желязото трябва да идва отвън, а не да се използва от депото на феритин (виж железни препарати за анемия). Често жената губи голямо количество желязо по време на раждане с кръвозагуба, както и по време на кърмене.

По време на бременността обемът на свободно циркулиращата кръв се увеличава почти наполовина, което само по себе си води до увеличаване на нуждата от желязо. Във втория и третия триместър на бременността приемът на желязо трябва да бъде най-висок. През тези периоди запасите от желязо намаляват и редица фактори, допринасящи за увеличаване на търсенето на желязо, водят до развитието на опасна желязодефицитна анемия (вж. Бременност с нисък хемоглобин).

Предотвратяването на желязодефицитна анемия при бременни жени е ежедневният прием на около 27 mg усвоимо желязо в организма. Следователно, хематогенът е в състояние да предотврати дефицита на желязо и да увеличи резервите на микроелемента в тялото на бременна жена. Хематогенът обаче не може и не трябва да действа като основен източник на желязо - тази функция се изпълнява чрез пълноценна диета, включваща риба, месо, яйца, черен дроб, зелени зеленчуци и зърнени храни.

Определено не си струва да се злоупотребява с хематоген по време на бременност: тъй като лентата е направена въз основа на естествена кръв, са възможни аномалии в развитието на плода. Съсирването на кръвта по време на прием на хематоген е риск от тромбофлебит..

Как да използвам хематоген

Хематогенът се предлага под формата на кюлчета, кюлчета или дъвки. Баровете се предлагат в различни дози, по 20, 30 и 50 грама, разделени на чинии или кубчета.

Дозировка за деца

Дозировка за възрастни

Дозировка за бременни жени

 • 3-6 години: 5 грама три пъти дневно;
 • 6-12 години: 10 грама два пъти дневно;
 • На възраст 12-18 години: 10 грама три пъти дневно.
1-3 чинии или 5-15 грама два пъти или три пъти на денДо 50 грама на ден (не повече)
 • Продължителността на приема за всички категории лица е 14-21 дни.
 • Вземете хематоген между храненията за по-добро усвояване.
 • Можете да го пиете с вода, но не трябва да използвате едновременно млечни продукти, които нарушават усвояването на хранителните вещества.

Докато приемате хематоген, не трябва да приемате мултивитаминни комплекси едновременно. Ако трябва да приемате други лекарства едновременно, трябва да обсъдите с Вашия лекар възможността за използване на хематоген.

Противопоказания за употребата на лекарството

 • Диабет. Хематогенът съдържа лесно смилаеми въглехидрати, които повишават кръвната захар
 • Затлъстяване
 • Свръхчувствителност към компонентите в състава, което може да доведе до оток на Квинке, уртикария и други реакции на свръхчувствителност
 • Анемия, която не е свързана с дефицит на желязо. Излишъкът от желязо има токсичен ефект върху организма
 • Метаболитни нарушения
 • Разширени вени
 • Тромбофлебит. Хематогенът удебелява кръвта донякъде
 • Деца под 3 години

Възможни нежелани реакции

Най-често страничните ефекти се отнасят до стомашно-чревния тракт, тъй като железните йони имат лек дразнещ ефект върху чревната и стомашната лигавица, активират блуждаещия нерв, който снабдява коремните органи с нервни окончания. Те се проявяват с гадене, повръщане, дискомфорт в корема..

Как да изберем хематоген

За съжаление, някои безскрупулни производители под промотираното търговско наименование Hematogen пускат продукт, който няма нищо общо с него..

 • В състава на хематогена на първо място трябва да бъде хранителният компонент албумин (черен албумин от храна, суха говежди кръв).
 • В проценти, оптималното количество албумин: 4-5% от общата маса.

Различните ароматизиращи добавки не дават голяма полза на хематогена, но позволяват да се използва за деца, които възприемат лекарството като сладост.

Разходи за хематоген

Средната цена за хематоген в Москва е 20 рубли.

Хематоген S - инструкции за употреба

УКАЗАНИЯ
относно медицинската употреба на лекарството

Регистрационен номер:

Търговско наименование на лекарството: хематоген С

Доза от:

Описание кафяви или тъмнокафяви таблетки за смучене, разделени на плочи, със специфична миризма.

Състав:


за 5 g продукт (1 чиния):
Пастили 50,0 gТаблетки за смучене 30,0 g
Активно вещество:
Железен сулфат хептахидрат15 mg15 mg
Помощни вещества:
Албуминова черна храна250 mg250 mg
Аскорбинова киселина (витамин С)5 mg5 mg
Кондензирано мляко1990 mg1983 mg
Сироп1250 mg1250 mg
Захароза2268 mg2277mg
Ванилин0,6 mg0,67 mg

Фармакотерапевтична група:

Фармакологични свойства
Хематоген С е източник на пълноценни протеини, мазнини и въглехидрати. Минералите и всички аминокиселини се съдържат в оптимално съотношение за организма. Лекарството увеличава съдържанието на хемоглобин в кръвта, подобрява морфологичните характеристики на еритроцитите. Витамин С регулира редокс процесите.

Показания за употреба
Използва се като терапевтично и профилактично средство при недохранване.

Противопоказания
Свръхчувствителност към лекарствени компоненти, нарушен метаболизъм на въглехидратите, анемия, която не е свързана с дефицит на желязо, претоварване с желязо (хемохромотоза), нарушено използване на желязо.

Начин на приложение и дозировка
Деца: лекарството се прилага през устата, 1-2 плочи на прием 2-3 пъти на ден.
Възрастни: лекарството се прилага през устата, 1-3 плочи на прием 2-3 пъти на ден.
Продължителността на приема не е ограничена, при условие че се спазват посочените норми за дневна консумация.

Страничен ефект
Гадене, диария.

Взаимодействие с други лекарствени продукти
Не се препоръчва комбиниране с други железни препарати.

Формуляр за освобождаване
Дъвчеща таблетка за смучене, 50 или 30 g, разделена на 10 или 6 плочи, съответно, се увива във филмов материал. Текстът на инструкциите за употреба се прилага върху етикета на таблетката за смучене.

Условия за съхранение
На сухо и тъмно място при температура от 15 до 21 ° C и относителна влажност не повече от 70%. Да се ​​пази далеч от деца.

Срок на годност
6 месеца. Не използвайте след срока на годност, отпечатан на опаковката.

Условия за отпускане от аптеките
Над гишето.

Производител:

Потребителските искове трябва да се изпращат до представителството:
394000, Воронеж, ул. К. Маркс, 51-А

Хематоген С (хематоген С)

Активно вещество:

Съдържание

 • Състав
 • фармакологичен ефект
 • Фармакодинамика
 • Показания за лекарството Хематоген С
 • Противопоказания
 • Странични ефекти
 • Взаимодействие
 • Начин на приложение и дозировка
 • Формуляр за освобождаване
 • Производител
 • Условия за отпускане от аптеките
 • Условия за съхранение на лекарството Хематоген С
 • Срок на годност на лекарството Хематоген С
 • Инструкции за медицинска употреба

Фармакологична група

 • Макро и микроелементи в комбинации

Нозологична класификация (ICD-10)

 • D50 Желязодефицитна анемия
 • E61.7 Недостатъчност на много батерии

Състав

Дъвчещи таблетки за смучене5 g
състав за 1 чиния (5 g):
СъставкиПастили 50грПастили 30 g
активно вещество:
железен сулфат (железен сулфат хептахидрат), mgпетнадесетпетнадесет
Помощни вещества:
хранителен черен албумин, mg250250
аскорбинова киселина (витамин С), mgпетпет
кондензирано мляко, mg1990 г.1983 г.
меласа, mg12501253
захароза, mg22682277
ванилин, mg0.60,67

Описание на лекарствената форма

Кафяви или тъмнокафяви пастили, разделени на плочи, със специфична миризма.

фармакологичен ефект

Фармакодинамика

Хематоген С е източник на пълноценни протеини, мазнини и въглехидрати. Минералите и всички аминокиселини се съдържат в оптимално съотношение за организма. Лекарството увеличава съдържанието на хемоглобин в кръвта, подобрява морфологичните характеристики на еритроцитите. Витамин С регулира редокс процесите.

Показания за лекарството хематоген С

Като терапевтично и профилактично средство за недохранване.

Противопоказания

свръхчувствителност към лекарствените компоненти;

нарушение на въглехидратния метаболизъм;

анемия, която не е свързана с дефицит на желязо;

претоварване с желязо (хемохромотоза);

нарушение на използването на желязо.

Странични ефекти

Взаимодействие

Не се препоръчва комбиниране с други железни препарати.

Начин на приложение и дозировка

Вътре. Възрастни - 1-3 плочи на прием 2-3 пъти на ден; деца - 1-2 чинии на прием 2-3 пъти на ден. Продължителността на приема не е ограничена, при условие че се спазват посочените норми за дневен прием.

Формуляр за освобождаване

Таблетки за дъвчене, 50 или 30 g, разделени на 10 или 6 чинии. Опаковани във фолио.

Производител

LLC "Възраждане и развитие".

394000, Воронеж, ул. К. Маркс, 51а.

Тел.: (4732) 53-25-84, факс: (4732) 53-16-89.

Условия за отпускане от аптеките

Условия за съхранение на лекарството Хематоген С

Да се ​​пази далеч от деца.

Срок на годност на лекарството Хематоген С

Не използвайте след срока на годност, отпечатан на опаковката.

Инструкции за медицинска употреба

Синоними на нозологични групи

Заглавие на ICD-10Синоними на ICD-10 болести
D50 Желязодефицитна анемияАнемия поради нарушения в синтеза на хемоглобин и метаболизма на желязото
Желязодефицитна анемия
Желязо / фолиево-дефицитна анемия
Анемии с дефицит на желязо
Липса на желязо в храната
E61.7 Недостатъчност на много батерииАбсолютна или относителна липса на витамини и минерали
Авитаминоза и липса на минерали
Възстановяване на енергийния статус на тялото
Хиповитаминоза и недостиг на минерали
Хиповитаминоза и / или дефицит на минерали и микроелементи
Недостиг на макроелементи
Алиментарна дистрофия
Допълнителен източник на минерали
Допълнителен източник на минерали и витамини
Липса на макронутриенти
Недостатъчен прием на минерали
Липса на минерали
Липса на минерални соли през периода на възстановяване
Недохранване по време на периоди на интензивен растеж
Недохранване
Небалансирана диета
Период на интензивен растеж
Период на интензивен растеж и развитие
Хранене през устата

Оставете вашия коментар

Текущ индекс на търсене на информация, ‰

 • Нов хематоген
 • Хематоген S Vita
 • Хематоген с кедрови ядки
 • Нов хематоген с лешници

Сертификати за регистрация Hematogen C

 • R N000559 / 01
 • 98/226/5

Официален сайт на компанията RLS ®. Начална енциклопедия на лекарства и фармацевтичен асортимент от стоки на руския Интернет. Каталог на лекарствата Rlsnet.ru предоставя на потребителите достъп до инструкции, цени и описания на лекарства, хранителни добавки, медицински изделия, медицински изделия и други стоки. Фармакологичният справочник включва информация за състава и формата на освобождаване, фармакологично действие, показания за употреба, противопоказания, странични ефекти, лекарствени взаимодействия, метод на приложение на лекарства, фармацевтични компании. Справочникът за лекарствата съдържа цени за лекарства и стоки на фармацевтичния пазар в Москва и други градове на Русия.

Забранено е прехвърлянето, копирането, разпространението на информация без разрешението на LLC "RLS-Patent".
При цитиране на информационни материали, публикувани на страниците на сайта www.rlsnet.ru, се изисква връзка към източника на информация.

Още много интересни неща

© РЕГИСТЪР НА ЛЕКАРСТВАТА НА РУСИЯ ® RLS ®, 2000-2020.

Всички права запазени.

Търговската употреба на материалите не е разрешена.

Информация, предназначена за здравни специалисти.

Хематоген С

Инструкции за употреба:

Цени в онлайн аптеките:

Хематоген С - лекарство, което попълва дефицита на желязо.

Форма на издаване и състав

Хематоген С се произвежда под формата на таблетки за дъвчене: тъмнокафяви или кафяви на цвят със специфична миризма, разделени на 10 или 6 плочи (по 30 или 50 g, опаковани във филмов материал).

Съставът на 1 плоча (5 g) включва:

 • Активно вещество: железен сулфат (железен сулфат хептахидрат) - 0,015 g;
 • Спомагателни компоненти (30/50 g таблетки за смучене): черен албумин за храна - по 0,25 g; аскорбинова киселина (витамин С) - по 0,005 g всяка; кондензирано мляко - 1 983/1 990 g; меласа - 1,253 / 1,250 г; захароза - 2.277 / 2.268 g; ванилин - 0,00067 / 0,0006 g.

Показания за употреба

Хематоген С се предписва като терапевтично и профилактично средство при недохранване.

Противопоказания

 • Нарушение на използването на желязо;
 • Претоварване с желязо (хемохромотоза)
 • Анемия, която не е свързана с дефицит на желязо;
 • Нарушения на метаболизма на въглехидратите;
 • Свръхчувствителност към лекарствените компоненти.

Начин на приложение и дозировка

Хематоген С се приема през устата. Единична доза в зависимост от възрастта:

 • Възрастни - 1-3 записа;
 • Деца - 1-2 записа.

Честота на прием - 2-3 пъти на ден.

При спазване на определената дневна доза продължителността на приема на хематоген С не е ограничена.

Странични ефекти

По време на терапията могат да се появят диария и гадене.

специални инструкции

Ако се развият нехарактерни симптоми, консултирайте се с лекар.

Лекарствени взаимодействия

Не се препоръчва комбинирането на хематоген С с други железни препарати.

Аналози

Аналози на Hematogen C са: Aktiferrin, Hematogen L, Hematogen for children, Hematogen new, Hematogen C Vita, Hematogen with pine nuts, Totema, Fenuls, Ferro-vital, Ferro-Folgamma, Ferlatum Fol, Ferroplex.

Условия за съхранение

Съхранявайте на тъмно, сухо място, недостъпно за деца, при температура 15-21 ° C.

Срок на годност - 6 месеца.

Условия за отпускане от аптеките

Предлага се без рецепта.

Хематоген С: цени в онлайн аптеките

Vitateca Hematogen с кокос в шоколадова глазура 40 г 1 брой.

Vitateca Hematogen със семена 40 g 1 бр.

Zdravsiti Hematogen с витамин С 40 g 1 бр.

Vitateca Hematogen с кедрови ядки 40 г 1 брой.

Vitateca Hematogen с витамин С 40 g 1 бр.

Информацията за лекарството е обобщена, предоставя се с информационна цел и не замества официалните инструкции. Самолечението е опасно за здравето!

По време на работа мозъкът ни изразходва количество енергия, равно на 10-ватова крушка. Така че образът на крушка над главата ви в момента, в който възниква интересна мисъл, не е толкова далеч от истината..

В опит да извадят пациента, лекарите често отиват твърде далеч. Така например, някакъв Чарлз Йенсен в периода от 1954 до 1994 г. оцелели над 900 операции за премахване на новообразувания.

Когато кихаме, тялото ни спира да работи напълно. Дори сърцето спира.

Преди се смяташе, че прозяването обогатява тялото с кислород. Това мнение обаче е опровергано. Учените са доказали, че прозявайки се, човек охлажда мозъка и подобрява работата му.

Човешките кости са четири пъти по-здрави от бетона.

Според изследване на СЗО ежедневният половин час разговор на мобилен телефон увеличава вероятността от развитие на мозъчен тумор с 40%.

Когато влюбените се целуват, всеки от тях губи 6,4 калории в минута, но обменят почти 300 различни вида бактерии..

Милиони бактерии се раждат, живеят и умират в червата ни. Те могат да се видят само при голямо увеличение, но ако са събрани заедно, ще се поберат в обикновена чаша за кафе..

Повечето жени са в състояние да получат повече удоволствие от съзерцанието на красивото си тяло в огледалото, отколкото от секса. Така че, жени, стремете се към хармония.

Лицето, което приема антидепресанти, в повечето случаи отново ще бъде депресирано. Ако човек се справи сам с депресията, той има всички шансове да забрави завинаги това състояние..

Кариесът е най-често срещаното инфекциозно заболяване в света, с което дори грипът не може да се конкурира..

Човешкият стомах се справя добре с чужди предмети и без медицинска намеса. Известно е, че стомашният сок може да разтвори дори монети..

Образованият човек е по-малко податлив на мозъчни заболявания. Интелектуалната активност допринася за образуването на допълнителна тъкан, която компенсира болните.

Антидепресантът Кломипрамин предизвиква оргазъм при 5% от пациентите.

Използваме 72 мускула, за да кажем дори най-кратките и прости думи..

Полиоксидоний се отнася до имуномодулиращи лекарства. Той засяга определени връзки на имунната система, като по този начин увеличава устойчивостта на.

Хематоген

Цени в онлайн аптеките:

Хематогенът е лекарство, което влияе върху кръвта и хемопоезата.

Форма на издаване и състав

Хематогенът се освобождава под формата на тъмнокафяви релефни плочки, разпределени с рискове по и над върху плочи със слаба миризма на ванилин и сладък вкус, във филми от 50 g.

Всяка чиния съдържа 2,5 g черен хранителен албумин и спомагателни вещества - нишестен сироп, ванилин и кондензирано мляко със захар.

Показания за употреба

Хематогенът се предписва на пациенти с желязодефицитна анемия, с недохранване, както и в периода на възстановяване след различни заболявания.

Противопоказания

Употребата на хематоген е противопоказана при деца на възраст под две години, с нарушения на въглехидратния метаболизъм, несвързани с желязодефицитна анемия, както и в случаи на свръхчувствителност към компонентите, съставляващи продукта.

Начин на приложение и дозировка

Лекарството се приема през устата по една или две плочи три пъти на ден в продължение на един или два месеца.

В случаи на реконвалесценция след прекарана желязодефицитна анемия, пациентите приемат две плочки с хематоген на ден в продължение на 60 дни.

Странични ефекти

Инструкциите за хематоген показват, че лекарството може да причини алергични реакции, гадене и диария..

Към днешна дата не са докладвани случаи на предозиране..

специални инструкции

Важно е да се спазва режима на дозиране, посочен в инструкциите за лекарството.

Употребата на хематоген по време на бременност и по време на кърмене е допустима само в случаите, когато очакваната полза от терапията за майката надвишава възможния риск за детето и развиващия се плод.

Лекарството не влияе върху способността на пациента да управлява сложни механизми или превозни средства.

Аналози

Синоними на лекарството не се публикуват. Аналозите на хематоген включват лекарства като:

 • Ferroplex;
 • Актиферин;
 • Ferlatum Foul;
 • Тотем;
 • Ferro-Folgamma;
 • Копър.

Условия за съхранение

Според инструкциите хематогенът трябва да се съхранява на добре проветриво, сухо място, недостъпно за деца и светлина, при температура не по-висока от 25 ° C.

Лекарството се отпуска от аптеките без лекарско предписание; срокът му на годност е осем месеца. След изтичане срока на годност хематогенът трябва да се изхвърли.

Открихте грешка в текста? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Хематоген

Състав: от какво е направен хематогенът?

Хематогенът съдържа черен хранителен албумин, кондензирано мляко със захар, нишестен сироп, ванилин и захароза.

Различни производители добавят към продукта мед, конфитюри, ядки, аскорбинова киселина, железен сулфат, ароматни вещества и др., За да подобрят вкуса и да дадат на продукта допълнителни свойства...

Хематогенен състав съгласно GOST

В съответствие с GOST, продуктът трябва да съдържа черен хранителен албумин (концентрация на 100 g хематоген - 4-5%), пълномаслено мляко, кондензирано със захар (от 30 до 33%), нишестен сироп (от 18 до 23%), ванилин ( от 0,01 до 0,015%), гранулирана захар (останалият процент). Понякога, за да се премахне горчивината на крайния продукт, лешниците се добавят към хематогена (от 5 до 10%).

От какво е направен хематогенът и как се прави този продукт като цяло?

Активното вещество на лекарството - черен хранителен албумин - е водоразтворим прах, който се получава от стабилизирана или дефибринирана хранителна кръв или нейните еднородни елементи. Веществото съставлява от 40 до 60% от общото количество плазмени протеини и е основният плазмен протеин.

Албуминът е отговорен за свързването на холестерола, билирубина, мастните киселини и действа като носител на някои хормони (включително кортизон, тироксин алдостерон и трийодтиронин). Свързаните с протеини хормони са неактивни, но много лесно се мобилизират.

Албуминът, който е част от хематогена, се произвежда по такъв начин, че да запази цялата стойност на еритроцитите, които са неговата основа. Концентрацията на веществото в една плочка от лекарството е 2,5 грама.

По време на производството на продукта пречистена вода, загрята до 40 ° C, се излива в варовик с бъркалка и към него се добавя гранулирана захар. При непрекъснато разбъркване сместа се кипи и се държи до пълното разтваряне на захарните кристали. След това към чайника се добавят пълно кондензирано мляко и сироп от нишесте и сместа се оставя да заври..

Готовият сироп се разбърква старателно, филтрира се и се поставя в сферичен вакуумен апарат. Готовата маса трябва да наподобява на цвят бонбони ириски. Готовността на продукта се определя от пробата карамел: потопеният в студена вода сироп трябва бързо да се втвърди и да стане крехък.

Ако масата е готова, тя бързо се изсипва в миксер, намазан с растително масло, като се бърка непрекъснато, охлажда се до 60 ° C и постепенно започва да се инжектира албумин и - за подобряване на консистенцията на крайния продукт - подрязване на хематогенните плочки, получени от предишни партиди.

След това масата се охлажда до 40 ° C и в нея се въвеждат ванилин и витамин С. От готовата маса „ирис“ се оформят плочки, които след това се сушат на рафтовете, докато съдържанието на влага в тях е 8%.

Колко калории има в хематогена?

Съдържание на калории 1 бр. хематоген по GOST - 504 kcal. Калорично съдържание на хематоген с лешници - 700 kcal.

Като се има предвид от какво се състои хематогенът, е възможно да се оценят неговите ползи и вреди. Продуктът съдържа много захар, което е противопоказано за пациенти с диабет, хора с индекс на телесна маса над 30 kg / m2.

Формуляр за освобождаване

Таблетки за дъвчене 30 и 50 грама, разделени на 6 или 10 ленти.

Прилича на кафяви плочки, визуално разделени на кубчета, херметично затворени в полипропиленов филм.

фармакологичен ефект

Препарат за желязо. Фармакологично действие - антианемично.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Лекарството се използва за коригиране на метаболитните процеси. Той е източник на мазнини, пълноценен протеин (т.е. протеин, в който всички аминокиселини се съдържат в оптимално съотношение за организма), минерали и въглехидрати, които присъстват в хематогена в пропорции, подобни на тази на човешката кръв.

Стимулира хемопоезата, увеличава съдържанието на еритроцити в кръвта на хора, страдащи от анемия, насърчава по-доброто усвояване на желязо в чревния тракт, повишава съдържанието на Hb (хемоглобин) в кръвта и плазмената концентрация на феритин (кълбовиден протеинов комплекс, който действа като основното депо на желязото в клетката), подобрява морфологични характеристики на еритроцитите (включително елиминира микроцитозата и хипохромията на еритроцитите и също така увеличава техния среден диаметър).

Хематогенът съдържа голямо количество витамин А, поради което агентът има благоприятен ефект върху състоянието на кожата, растежа на косата и ноктите, зрението.

Не са провеждани проучвания на фармакокинетичния профил..

Показания за употреба: за какво е хематоген??

Употребата на хематоген е показана за:

 • анемия, която е свързана с дефицит на фактори за образуване на хемоглобин (по-специално с анемия, която е следствие от загуба на кръв);
 • недохранване;
 • хронични заболявания (по-специално с пептична язва, при която са възможни чести, често незабелязани кръвоизливи);
 • зрително увреждане;
 • състояния, които възникват при хипотрофия и / или кахексия;
 • травматични лезии на костите и меките тъкани;
 • по-бавно възстановяване на телесното тегло.

Употребата на хематоген също е препоръчително за ускоряване на зарастването на тъканите след рани и хирургични интервенции, както и по време на възстановителния период след инфекциозни заболявания;

Противопоказания

Свръхчувствителност към компонентите на хематогена, нарушения на въглехидратния метаболизъм; анемия, която не е свързана с дефицит на желязо; нарушение на използването на желязо, хемохроматоза, възраст до 2 години.

Тъй като продуктът съдържа лесно смилаеми въглехидрати, той не трябва да се яде от хора, страдащи от диабет, както и от хора със затлъстяване..

Странични ефекти

В редки случаи може да се появи гадене и / или диария.

Инструкции за употреба на хематоген (метод и дозировка)

Таблетките за смучене са предназначени за перорално приложение. На възрастен се препоръчва да ги приема по 1-3 парчета на доза 2 или 3 пъти на ден (не повече от 50 грама на ден).

Продължителността на приемане, в зависимост от ежедневната консумация на продукта във времето, не е ограничена.

Предозиране

Няма съобщения за случаи на предозиране.

Взаимодействие

Не се препоръчва да се използва в комбинация с други железни добавки.

Условия за продажба

OTC дозатор.

Условия за съхранение

Пастилите се съхраняват в защитена светлина и влага, недостъпна за деца, при които температурата се поддържа от 15 до 21 ° C.

Срок на годност

специални инструкции

Хематоген - какво е това?

Хематогенът е продукт с лечебни и възстановителни свойства, който се получава от суха кръв, пречистена in vitro от фибриновия протеин на животни за клане. Името е преведено от гръцки като „раждане на кръв“.

Стойността на екстракта, получен по този начин, е, че в него присъства желязо под формата на пречистен хемоглобин - съдържащ желязо протеин, който стимулира образуването на червени кръвни клетки.

Хематогенът се използва като протеинова добавка към храната в периоди на повишено умствено и физическо натоварване и също така се използва при лечението на желязодефицитна анемия (IDA).

Лекарствената форма на лекарството е предназначена предимно за деца от различни възрастови групи. В крайна сметка именно в детството пада най-високата честота на IDA и случаите на недохранване.

Развиващото се детско тяло се нуждае от повишено количество макро- и микроелементи, витамини и протеини, от които се нуждае, за да поддържа нормалния ход на метаболитните процеси.

По-специално, профилактичният прием на хематоген е показан по време на пубертета на дете, както и в ситуации, когато нуждата на организма от желязо се увеличава (например по време на спорт).

Добрият вкус на лекарството позволява използването му при болни деца с намален апетит.

Полезен ли е хематогенът за възрастни? Разбира се. Както при децата, така и при възрастните лекарството е източник на аминокиселини (както несъществени, така и незаменими, чийто дефицит се попълва само ако са достатъчно снабдени с храна), желязо, пълноценен протеин, микроелементи.

Освен това продуктът е богат на мастноразтворими витамини. Една таблетка от препарата е достатъчна, за да компенсира ежедневната нужда от витамин А, който е мощен антиоксидант, стимулира метаболизма, повишава стабилността на лигавиците на храносмилателния канал и дихателните органи, а също така спомага за нормализиране на зрителната функция.

Какво е хематоген - лекарство или хранителна добавка?

Уикипедия посочва, че от медицинска гледна точка хематогенът е витаминоподобно лекарство, тъй като фармакологичното му действие не подлежи на съмнение. Въпреки това, в сравнение със съвременните лекарства за лечение и профилактика на IDA, той е по-малко ефективен..

Ако говорим за правната страна на въпроса, тогава някои лекарства, които се основават на кръвта на клане на говеда, се регистрират като лекарства, а редица - като хранителни добавки. В този случай съставът на лекарството и хранителната добавка има по правило минимални разлики и се отнасят предимно до ароматизиращи пълнители: мед, ядки, конфитюри и др..

По този начин, хематогенът може да се счита за хранителна добавка или лекарство под въздействието на административни и финансови фактори..

От една страна, в Русия лекарствата се облагат по-малко от повечето други стоки, поради което е много по-изгодно за производителя да продава хематоген, който е регистриран като лекарство..

От друга страна, хранителните добавки не се подлагат на толкова строг контрол на качеството като лекарствата и продажбата им може да се извършва не само чрез веригите дрогерии, но и чрез други специализирани магазини..

Хематоген: ползи и вреди

Как е полезен хематогенът за възрастни и деца? Вкусно лекарство на базата на плазмен албуминов протеин подобрява хода на метаболитните процеси, зрението, повишава защитните свойства на лигавиците на дихателния и храносмилателния тракт, попълва дефицита на желязо, витамин А, протеини, минерали и въглехидрати, нормализира апетита.

Трябва обаче да се помни, че неконтролираният прием на хематоген, както и приемът му с несъвместими лекарства, може да доведе до нежелани последици. Важно е да запомните, че продуктът има противопоказания и не всеки може да го приема.

Наличието на голямо количество въглехидрати в хематогена може да провокира увеличаване на телесното тегло, което е крайно нежелателно за диабетици, бременни жени и хора, склонни към затлъстяване. В допълнение, лекарството увеличава вискозитета на кръвта, като по този начин провокира образуването на кръвни съсиреци..

Предпазни мерки

Хематогенът трябва да се приема с повишено внимание от лица с:

 • потенциален риск от кървене (включително с анамнеза за язвена болест, хипокоагулируеми състояния и др.);
 • исхемични нарушения на кръвообращението на мозъка;
 • тежка артериална хипертония, която не подлежи на лекарствена корекция;
 • диабетна ретинопатия;
 • тежко чернодробно заболяване.

Продуктът не се препоръчва за хора, подложени на многократни офталмологични или неврологични операции, както и за епидурална или спинална анестезия..

Хематогенен метод на приложение

Черният дроб е най-ефективен при разграждането на алкохола между 18:00 и 20:00.

Човек може да остане без храна по-дълго, отколкото без сън..

Според калифорнийските учени хората, които ядат поне 5 ореха на седмица, живеят средно със 7 години по-дълго според статистиката..

Египетските фараони също са инсталирали пиявици; в древен Египет изследователите са открили изображения на пиявици, издълбани върху камъни, както и сцени от тяхното лечение.

100 000 химични реакции се случват в човешкия мозък за една секунда.

В човешкото тяло има около сто трилиона клетки, но само една десета от тях са човешки клетки, останалите са микроби.

"Виагра" е изобретена случайно по време на разработването на лекарство за лечение на сърдечни заболявания.

Теглото на сърцето на възраст 20-40 години достига средно 300 g за мъжете, 270 g за жените.

Най-често срещаното инфекциозно заболяване в света е зъбният кариес.

Най-тежкият човешки орган е кожата. При възрастен със средно тегло тежи около 2,7 кг.

Най-високата телесна температура е регистрирана през 1980 г. при Уили Джоунс от Атланта, САЩ, при постъпване в болницата тя е била 46,5 ° С.

Диабетът престава да бъде фатално заболяване едва през 1922 г., когато инсулинът е открит от двама канадски учени..

Общото разстояние, изминато от кръвта в тялото на ден, е 97 000 км.

Човешкият мозък е активен по време на сън, както по време на будност. През нощта мозъкът обработва и съчетава преживяването през деня, решава какво да запомни и какво да забрави.

Човешкото око е толкова чувствително, че ако Земята е плоска, човек може да забележи свещ, която трепва през нощта на разстояние 30 км.

Хематоген. Инструкции за лекарството, приложение, цена, форма за освобождаване

Определение на лекарството

Хематогенът е лекарство, което стимулира процеса на хематопоеза. Това лекарство е направено от кръвта на говеда и съдържа голямо количество желязо. В допълнение към желязото, хематогенът съдържа протеини, въглехидрати и мазнини в балансирано съотношение (близко по отношение на човешката кръв). Желязото, което е част от хематогена, лесно се абсорбира в стената на стомашно-чревния тракт, а протеините, мазнините и въглехидратите помагат да се избегне изчерпването на организма. Струва си да се отбележи, че хематогенът принадлежи към групата на микроелементите и макроелементите и всъщност е биологично активна добавка (BAA).

Хематогенните блокчета наподобяват на външен вид шоколадови блокчета, въпреки че се различават леко от шоколадовите на вкус.

От какво е направен хематогенът?

Хематогенът се произвежда от кръвта на заклани говеда. Преди да се използва тази кръв, тя предварително се подлага на специална обработка, която изключва наличието на патогени в нея. Също така кръвта се освобождава от протеина фибрин (дефибрирана кръв). В бъдеще получената дефибрирана кръв се обогатява с други хранителни продукти, които подобряват вкуса на този медицински продукт..

За подобряване на вкуса към хематогена могат да се добавят следните вещества:

 • шоколад;
 • захар;
 • кокосови люспи;
 • пчелен мед;
 • кондензирано мляко;
 • ядки;
Трябва да се отбележи, че освен желязото, хематогенът съдържа и всички аминокиселини, мазнини, въглехидрати, както и витамини и минерали, необходими на организма, в съотношение, подобно на състава на човешката кръв.

Съставът на хематогена

Хематогенът съдържа различни микроелементи и макроелементи, които имат благоприятен ефект върху процеса на хематопоезата, а също така са необходими за нормалното функциониране на човешкото тяло.

Хематогенът съдържа следните вещества:

 • желязо;
 • аминокиселини;
 • мазнини;
 • въглехидрати;
 • витамини;
 • минерали;
 • Помощни вещества.

Желязо

Желязото е много важен микроелемент, необходим за процесите на газообмен. Човешкото тяло съдържа 4 грама желязо, от което приблизително 90% е в кръвта. Основният съдържащ желязо протеин е хемоглобинът. Именно хемоглобинът пренася кислорода до всички тъкани на тялото..

Основните източници на желязо са животинските продукти - месо, черен дроб, яйца, риба. Желязото се съдържа в достатъчни количества и в някои зърнени култури - елда, просо, овесени ядки. Дневната нужда от желязо може да варира значително в зависимост от възрастта и пола..

Възраст / полНеобходимостта от прием на желязо на ден, mg
0 - 3 месеца4
4 - 6 месеца7
7 - 12 месецадесет
1 - 3 годинидесет
На 4 - 6 годинидесет
6 години12
На 7 - 10 години12
11 - 13 години (момчета)петнадесет
11 - 13 години (момичета)осемнадесет
14 - 17 години (момчета)петнадесет
14 - 17 години (момичета)осемнадесет
19 и повече (мъже)десет
19 - 50 (жени)осемнадесет
50 и повече (жени)8

Трябва да се отбележи, че приемът на желязо за жени във фертилна (детеродна) възраст е малко по-висок от този за мъжете поради редовната загуба на кръв по време на менструация..

Дефицитът на желязо е най-често срещаното хранително разстройство. При това патологично състояние възниква заболяване като желязодефицитна анемия (намаляване на хемоглобина в кръвта). В този случай лечението се състои в прием на лекарства, които съдържат голямо количество желязо (включително хематоген).

В същото време излишъкът от желязо в организма също води до различни нарушения. Прекомерното натрупване на желязо води до производството на свободни радикали, които могат да увредят клетъчните стени и впоследствие да доведат до пълното им разрушаване. Също така излишъкът от желязо може да се превърне в съпътстващ фактор за появата на атеросклероза (отлагане на холестерол върху стените на артериалните съдове). Ето защо здравите хора, които се хранят балансирано, не се препоръчват да използват железосъдържащи препарати в храната си..

Аминокиселини

Аминокиселините са основните компоненти на всички протеини в организма. Общо се изолират 20 аминокиселини, които в различни комбинации формират основата на всички протеинови молекули. Аминокиселините могат да бъдат както незаменими, така и незаменими (в зависимост от способността на организма да ги образува сам). Има 12 несъществени и 8 незаменими аминокиселини, които непрекъснато трябва да се доставят в тялото чрез храната..

Хематогенът съдържа както несъществени, така и незаменими аминокиселини в балансирана комбинация и е в състояние частично да покрие дневните нужди от тези макронутриенти.

Въглехидрати

Витамини

Витамините са органични съединения, които са част от различни ензими и също така функционират като хормони и техните предшественици (прохормони).

Хематогенът съдържа следните витамини в големи количества:

 • витамин А;
 • витамин Ц.

Витамин А (ретинол) е мастноразтворим витамин. Този витамин стимулира синтеза на надбъбречни хормони, интерферон (протеини, които имат антивирусен ефект), антибактериални вещества (лизозим), ензими, а също така е част от родопсин, който е необходим за нормалното зрение.

Витамин С (аскорбинова киселина) е водоразтворим витамин, който също участва в различни метаболитни процеси (метаболизъм). Аскорбиновата киселина е необходима в организма за образуването на различни структурни елементи на костите и съединителната тъкан (колаген). Също така, витамин С участва в образуването на някои хормони (адреналин, норепинефрин), стимулира производството на интерферон, има антиоксидантни свойства (неутрализира свободните радикали), а също така забавя процеса на разрушаване на червените кръвни клетки.

Минерали

Минералите са неорганични вещества, които са необходими за нормалния човешки живот. В допълнение към желязото, хематогенът съдържа калий, натрий, хлор и други минерали, които трябва да се доставят в тялото чрез храната всеки ден. Липсата на един или повече минерали може да доведе до различни сериозни медицински състояния. Например, намаляването на калция води до нарушаване на съсирването на кръвта, промяна в сърдечната честота, както и увреждане на кожата, зъбите, ноктите и косата.

Помощни вещества
В допълнение към микроелементите и макроелементите, хематогенът съдържа и много различни помощни вещества, които помагат за подобряване на вкуса на това лекарство. Тъй като хематогенът се препоръчва най-често специално за деца, към него се добавят съставки като захар, кондензирано мляко, ядки, кокос, шоколад или мед. Тези помощни вещества не само придават на хематогена вкус като обща сладост или бонбони, но и имат висока хранителна стойност..

Механизмът на терапевтичното действие на лекарството

Двувалентното желязо, което е част от хематогена, лесно се абсорбира в чревната стена. Освен това желязото навлиза в кръвния поток и директно стимулира процеса на хемопоеза поради образуването на протеина хемоглобин.

Основният протеин, съдържащ желязо, или хемоглобин, се намира на повърхността на червените кръвни клетки (еритроцити) и е необходим за пренасяне на кислород и въглероден диоксид. По време на вдишване, кислородът, който е влязъл в белите дробове, временно се свързва с хемоглобина (това съединение се нарича оксихемоглобин). Впоследствие молекулите на хемоглобина доставят кислород до всички тъкани и органи на човешкото тяло. След като хемоглобинът транспортира кислородни молекули, той се свързва с въглероден диоксид (карбхемоглобин) и се изпраща обратно в белите дробове, за да го отстрани по време на издишване (процес на газообмен).

Желязото също увеличава съдържанието на друг съдържащ желязо протеин, феритин. Феритинът е в състояние да свързва излишното желязо, предотвратявайки неговото токсично въздействие върху тялото и по този начин изпълнява функцията на депо за този микроелемент.

Трябва да се отбележи, че съдържанието на въглехидрати, аминокиселини, мазнини, витамини и минерали правят това лекарство ценен хранителен продукт, който се препоръчва при недохранване..

Какви патологии са предписани?

Хематогенът може да се предписва при различни преходни състояния (състояния, предшестващи заболяването) или при съществуващи заболявания. Най-често се предписва в детска възраст за нормализиране на процесите на кръвообразуване, а също и поради неговата хранителна стойност.

Хематогенът е показан в следните случаи:

 • Желязодефицитна анемия;
 • изчерпване на тялото;
 • язвени заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • зрително увреждане;
 • бременност.

Желязодефицитна анемия

Желязодефицитната анемия е патологично състояние, при което количеството на хемоглобина намалява. Обикновено в тялото на възрастен мъж количеството на хемоглобина трябва да бъде 130 - 160 g / l, докато при жените нормата е 120 - 140 g / l.

Според статистиката приблизително 2 милиарда души страдат от желязодефицитна анемия (според Световната здравна организация). Най-често тази анемия се открива при жени в детеродна възраст. Струва си да се отбележи, че желязодефицитната анемия се характеризира с дълъг асимптоматичен ход..

Има различни причини, които водят до желязодефицитна анемия. Тази патология може да възникне поради несъответствие между загубата и приема на желязо от храната, с изчерпване на запасите от желязо по време на бременност, с продължително кървене, по време на менструация, след различни наранявания и операции, както и в детството и юношеството по време на интензивен растеж.

Има следните етапи в развитието на желязодефицитна анемия:

 • прелатен етап;
 • латентен етап;
 • Желязодефицитна анемия.
Прелатният етап се характеризира с изчерпване на депото за желязо. Тъй като основният протеин, който съхранява желязото, е феритин, основният симптом на този етап от развитието на заболяването е намаляване на серумните нива на феритин. Струва си да се отбележи, че предварителният етап на желязодефицитната анемия е асимптоматичен..

Латентният етап води до пълно изчерпване на запасите от желязо във феритин. В бъдеще това състояние намалява активността на някои ензими (каталаза, цитохром и др.), Което води до различни нарушения на устната лигавица, фаринкса и хранопровода (сидеропеничен синдром). Латентният етап се проявява с перверзия на вкуса (пристрастяване към солена, пиперлива, пикантна или пикантна храна), мускулна слабост и води до увреждане на кожата, ноктите и косата.

Желязодефицитната анемия се характеризира с намаляване на съдържанието на хемоглобин в кръвта. Този етап се характеризира с такива общи симптоми като слабост, умора, намалена концентрация, сънливост, главоболие, световъртеж. Също така, тежката анемия може да доведе до загуба на съзнание. Трябва да се отбележи, че тази симптоматика зависи повече от възрастта на пациента и продължителността на анемията, а не от степента на анемия (анемия). Тези симптоми са придружени от по-сериозни нарушения на кожата, ноктите и косата. Кожата става тънка, отпусната и суха. Косата става по-тънка и чуплива, а ноктите се изравняват и отлепват.

Изчерпване на тялото

Изчерпването на тялото се проявява под формата на неправилно функциониране на различни органи и органи. Това състояние може да възникне при неадекватно хранене или при продължителен психически и физически стрес без необходимите периоди на почивка. В крайна сметка под въздействието на външни фактори компенсаторно-адаптивните функции на организма се изчерпват. Обикновено това състояние се предшества от умора, нарушение на съня, тревожност, безпокойство, объркване или апатия..

В случай на недохранване, както и лошо усвояване на храната, хематоген се препоръчва за деца. Това лекарство допринася за насищането на тялото с всички необходими макроелементи и микроелементи, което увеличава компенсаторните и адаптивни функции на целия организъм.

Язвени заболявания на стомашно-чревния тракт

Зрително увреждане

Бременност

По време на бременност дневната нужда от желязо се увеличава значително. Желязото е необходимо не само за тялото на майката, но и за плода, както и за нормалното функциониране на плацентата. Често голямо количество желязо се губи по време на самото раждане по време на загуба на кръв, както и по време на кърмене (кърмене).

Трябва да се отбележи, че количеството на циркулиращата кръв в тялото по време на бременност се увеличава с почти 50%, което води до увеличаване на нуждата от хемоглобин. Най-високият прием на желязо се наблюдава през 2 и 3 триместър на бременността. По правило през този период от бременността запасите от желязо са силно изчерпани и различни външни фактори, които допринасят за увеличаване на нуждите от желязо, водят до развитие на желязодефицитна анемия. За да се избегне това патологично състояние, е необходимо да се приемат 27 милиграма желязо всеки ден. Хематогенът помага за премахване на дефицита на желязо и увеличава резервите на този микроелемент в тялото на бременна жена.

Как да използвате лекарството?

Хематогенът се предлага под формата на таблетки или таблетки за дъвчене. Повечето таблетки за смучене съдържат 30 или 50 грама от лекарството и са разделени на 6 - 10 ленти или кубчета.

Възрастните се препоръчват да консумират 1 - 3 чинии (5 - 15 грама) два или три пъти на ден. За деца от 3 до 6 години хематогенът трябва да се приема в количество от 5 грама три пъти дневно, от 6 до 12 години - 10 грама два пъти дневно и деца от 12 до 18 години - 10 грама три пъти дневно. На бременните жени се препоръчва да приемат до 50 грама хематоген на ден (по 10 плочки всяка). Хематогенът трябва да се консумира между храненията за по-добро усвояване на желязото. Продължителността на приема на лекарството е 14 - 21 дни.

Трябва да се отбележи, че употребата на хематоген под 3 години не се препоръчва поради чести алергични реакции към това лекарство (към помощните вещества).

Противопоказания за употребата на лекарството

Наред с всички положителни качества, хематогенът може да навреди и на организма. Това лекарство е противопоказано при някои заболявания на метаболизма на въглехидратите и други патологични състояния..

Хематогенът е противопоказан в следните случаи:

 • диабет;
 • свръхчувствителност към лекарствените компоненти;
 • анемия, която не е свързана с дефицит на желязо.