Обикновено раждането трябва да започне на 38-40 седмица от бременността, но за съжаление това не винаги е така. Ако бременността се забави, определено трябва да се консултирате с лекар. В тази ситуация лекарите са принудени да прибягват до стимулиране на труда..

Фактът, че бременността след термина се влияе от много показатели, повечето от които не могат да бъдат предотвратени. Това могат да бъдат нарушения на нервната система, затлъстяване или проблеми с ендокринната система..

Също така, някои лекари смятат, че възрастта на жената може да повлияе на пост-зрелостта на бременността. По-често такива случаи на продължителна бременност са известни след 30 години. Но каквото и да влияе на удължаването на бременността, едно нещо е доказано със сигурност: това вреди на детето и следователно стимулацията ще бъде просто необходима тук.

Причини за продължителна бременност

Има много фактори за това усложнение, това е прекомерното тегло на бременна жена, заболявания на ендокринната система и нарушения на централната нервна система. Късната бременност също може да бъде отнесена към рисковата група..

Те стигат до стимулиране на раждането не само при бременност след термина, но и при слаб труд, когато контракциите са твърде слаби и в резултат на това шийката на матката не се отваря или не може да се отвори напълно.

Има няколко начина за стимулиране на бременността:

 • интравенозен окситоцин, лекарство, което стимулира контракциите;
 • пункция на околоплодната течност;
 • въвеждането на хормони, които причиняват контракции;
 • използване на гел за стимулиране на контракциите.

Как действа гелът за стимулиране на труда?

Трудовата дейност след нанасяне на гела започва в период от 40 минути до 4 часа. Колко скоро започват контракциите, зависи от характеристиките на женското тяло, доколко е податливо на това лекарство..

При нормално раждане шийката на матката трябва да се отвори 10 сантиметра. Това е много важен параметър, за да може бебето да се роди, без да наранява майката и себе си.

Хормоналните простагландини се използват в акушерството от 20 години и тяхната ефективност е доказана от изследователите и тествана на практика от акушер-гинеколозите..

За стимулиране на раждането жената се инжектира интравенозно с окситоцин, предимството на простагландините е, че тези хормони провокират отделянето на окситоцин при жената.

Окситоцинът е отговорен за свиването на гладката мускулатура на матката. Простагландините също помагат за намаляване на болката по време на раждането. Този хормон също не нарушава феталния и маточно-плацентарния кръвен поток.

В акушерството се използва вагиналният гел Prostin E2, който се инжектира със спринцовка във влагалището към задната стена. Процесът на администриране на гела за доставка се наблюдава с помощта на огледало. За да се предотврати изтичането на гела, жените го инжектират в легнало положение, а също и след инжектирането, пациентът трябва да остане в това положение за още 30 минути.

Гелът не трябва да се инжектира в цервикалния канал, тъй като това може да провокира хипервентилация на раждането.

След инжектирането на гела жената е под строг медицински контрол. Ако шийката на матката не се отвори с 3 см в рамките на 6 часа, това лекарство трябва да се приложи отново.

Дозировката на това лекарство не трябва да надвишава 3 милиграма. При слаб труд, дозата на гела е 1 милиграм на всеки 6 часа. Лекарите наблюдават раждането, както и състоянието на жената.

Стимулирането на раждането с помощта на гел задължително трябва да се извършва под строгото наблюдение на лекарите. Гелът няма странична ефикасност, когато се използва правилно.

Гелът за стимулиране на раждането се оказа добър. Това лекарство е най-добрият начин за стимулиране на раждането, според свидетелствата на акушер-гинеколозите и жените, на които е било приложено. Използването на гел не засяга плода, тъй като той се вкарва във влагалището, а не интравенозно.

Инжектиране на гел за стимулиране на труда

Най-често за стимулация те избират метода, който изглежда най-естествен за женското тяло: това е да се ускори подготовката на шийката на матката за раждане. За да направи това, лекарят инжектира специален гел в шийката на матката, който ще стимулира раждането. Съдържа простагландини, с тяхна помощ шийката на матката се скъсява и изглажда по-бързо. Когато използвате гела, раждането започва средно от 40 минути до 4 часа. Рамката е толкова голяма поради факта, че всеки организъм е индивидуален. За да инжектирате гела, е необходимо да има поне няколко показателя:

 • очевиден провал в труда;
 • няма контракции, но в същото време околоплодните води вече са се отдалечили;
 • няма разширение на шийката на матката;
 • контракциите продължават много дълго поради факта, че раждането е нередовно и много слабо.
Но инжектирането на гел не е единственият начин, който е идеален за стимулиране на раждането. Но в същото време, с огромен брой лекарства за стимулация, лекарите не излязоха с лекарства, които биха причинили контракции на необходимата сила. И колкото и безопасни да изглеждат, все още съществува известен риск при стимулация..

В някои случаи може да се развият фетална хипоксия, синдром на аспирация и много други проблеми. Това беше причината те да се опитват да използват стимулация на труда само в екстремни случаи. И понякога стимулацията е забранена, защото има редица противопоказания: главата на бебето е твърде голяма, а тазът на майката е твърде тесен; С помощта на сърдечен монитор беше установено, че бебето не се чувства добре; местоположението на детето в матката не отговаря на нормите; има големи здравословни проблеми на родилката.

Всички тези фактори, които могат да повлияят дали ще стимулират раждането или не, първоначално трябва да бъдат взети предвид от лекаря и много внимателно да се наблюдава развитието на раждането..

В същото време е много важно жената да не е нервна. В крайна сметка това ще се отрази не само върху нейното общо здраве и благосъстояние, но и върху детето. Ето защо е по-добре да се настроите на положителна вълна и да прехвърлите всички притеснения относно труда си на плещите на специалисти, които ще се грижат за вас и вашето бебе по възможно най-добрия начин..

А вие, докато лекарите решават дали да направят стимулация или не, просто се успокойте и си представете срещата си с малко щастие, което много скоро ще лежи във вашите ръце. Опитайте се да почувствате цялата тази радост и положителни емоции и тогава дори няма да забележите как ще преминат контракциите и раждането ще приключи!

Гел за стимулиране на труда: кога и защо се използва?

Гел за стимулиране на раждането и по време на раждане: кой се нуждае от него?

Ако периодът, в който вие и вашият гинеколог сте очаквали новородено, вече е много назад и бебето все още не е родено, лекарят най-вероятно ще започне да говори за стимулиране на раждането. И когато ви попитат как ще се случи това, може да ви бъде предложен гел за стимулиране на раждането като една от опциите. В допълнение, лекарят може да използва същия гел не преди контракции, а директно по време на раждане..

В тази статия ще ви разкажем как се използва стимулационният гел и какво точно се случва по време на прилагането му преди и по време на раждането..

Защо се забавя труда? Причини за стимулация

Обикновено процесът на раждането започва на 38 гестационна седмица, понякога 1-2 седмици по-късно. Но понякога тялото забавя бременността и раждането се отлага с една до две седмици..

Причините за отмяна на плода могат да бъдат:

 • патологии или нарушения, които са се развили в централната нервна система на жената;
 • затлъстяване при бременна жена;
 • ендокринологични патологии при бременна жена;
 • късна бременност, ако възрастта на бъдещата майка е +35 години.

Гинеколозите смятат, че отлагането на раждането след 41-ва седмица крие потенциални рискове за бебето, поради което след малко изчакване лекарите предлагат да се прибегне до стимулация.

За целта прибягвайте до различни методи:

 • направете амниотомия (отваряне на околоплодната течност);
 • лекарства, съдържащи окситоцин, се прилагат интравенозно;
 • инжектират се хормонални лекарства, които могат да причинят раждане;
 • използвайте гел за стимулиране на раждането.

Това е гелът за стимулиране на труда, който съвременните акушер-гинеколози смятат за най-безопасното средство в сравнение с други методи.

Както вече споменахме, лекарят може да използва стимулирането на трудовата дейност не само с цел да стимулира нейното начало. Но дори ако раждането вече е започнало, но контракциите нарастват твърде слабо, поради което шийката на матката се отваря бавно и недостатъчно. В такива ситуации е възможно да се използва гелът по време на раждане..

Съставът и действието на гела за стимулиране на раждането

Съставът на гела за стимулиране на раждането съдържа компоненти, които имат хормоноподобен ефект. Това са простагладини, които могат да повлияят на функцията на шийката на матката и да я накарат да се разшири. Простагладините са добре известни на лекарите, които имат акушерска практика, защото се използват от около две десетилетия и, разбира се, са проведени много клинични проучвания върху тях..

Простагладините са физиологично активни вещества, които тялото на всеки човек е способно да произвежда; в малки дози тези вещества присъстват във всяка тъкан. По време на бременност обаче те се намират в много високи концентрации в околоплодната течност. И когато се натрупа максималното количество простагладини, те започват да омекотяват шийката на матката и след това принуждават нейните гладки мускули да се свиват. Така протича процесът на контракциите при родилката..

И същият процес се случва след определен период от време след въвеждането на гела: при някои жени ефектът на лекарството започва в рамките на 10 минути, други трябва да изчакат до 4 часа. След началото на контракциите гинекологът ще наблюдава процеса на отваряне на шийката на матката и когато тя се отвори напълно с около 10 см, ще бъде възможно да започнете да бутате. Успокояваща новина за бременна жена може да бъде фактът, че простагландините са в състояние частично да облекчат болката по време на раждането, като същевременно не нарушават притока на кръв нито в плода, нито в матката и плацентата..

Как се инжектира гел за стимулиране на труда?

Обикновено акушер-гинеколозите инжектират гела във влагалището със спринцовка: в този случай жената трябва да поддържа хоризонтално положение в продължение на половин час, така че гелът да не изтече навън и да започне да действа върху шийката на матката. След въвеждането на гела в доза от около 1 mg, гинекологът периодично наблюдава процеса на дилатация на маточната шийка. Ако обаче не се отвори в рамките на 6 часа, гелът се инжектира отново. В същото време максималната доза на инжектираното лекарство не може да надвишава 3 mg. Тъй като гелът за стимулиране на труда се прилага интравагинално (т.е. във влагалището), ефектът му върху плода е сведен до минимум.

Кога точно лекарят решава да инжектира гел за стимулиране на раждането?

Обикновено акушер-гинеколог се ръководи не от желанието на жената да „роди възможно най-скоро“, а чака клинични прояви, които показват, че раждането трябва да се ускори.

Причините за това могат да бъдат:

 • очевидни проблеми в процеса на раждане, който вече е започнал (забавяне и избледняване на контракциите);
 • пълно отсъствие на контракции с вече изчезнала околоплодна течност;
 • очевидна липса на напредък към дилатация на маточната шийка.

Акушерите, които използват гела за стимулация в клиничната практика, твърдят, че лекарството по правило дава бърз ефект (при някои може да се появи в рамките на 10 минути след приложението), а страничните ефекти се случват при пациенти доста рядко. Независимо от това, жената трябва да знае, че гелът трябва да се прилага от опитен специалист, тъй като превишаването на приложената доза или неграмотната му употреба може да доведе до странични ефекти, а именно:

 • до главоболие и световъртеж;
 • до диария;
 • до гадене и повръщане;
 • до отлепване на плацентата;
 • до левкоцитоза (рязко увеличаване на броя на левкоцитите в кръвта);
 • до хипертоничност на матката, с рязко свиване на стените, на които те могат да се спукат.

Разбира се, съвременните лекари извършват стимулиране на трудовата дейност не само с помощта на гел. Но дори да считат геловите препарати за едни от най-безопасните за бременната жена и плода, в някои случаи гинеколозите може да се окажат от използването на гела за стимулиране на раждането.

Противопоказания за използването на стимулационен гел

В какви случаи лекарят предпочита да откаже да използва гела за стимулиране на раждането??

На първо място, ако има определени рискове за здравето на майката и плода:

 • развитието на хипоксия (кислороден глад) при плода;
 • развитие на синдром на аспирация (ако съществува риск гелът да попадне в дихателните пътища на плода).

Противопоказания за въвеждането на гела са следните условия:

 • тесен таз (анатомично стесняване на таза) при бременна жена, а именно несъответствие между размера на главата на плода и параметрите на таза: това явление се наблюдава при около 3% от жените;
 • ако положението на плода в матката не е норма;
 • със сърдечни нарушения в плода;
 • ако употребата на основните компоненти на гела е опасна за здравето на бъдещата майка.

Разбира се, лекарят ще знае предварително за всички тези точки. Следователно, до началото на раждането акушер-гинекологът вече ще знае дали е възможно да използвате гела за стимулиране на раждането с вас..

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

Как действа гелът за стимулиране на труда?

Щастливите часовници не гледат. Бременните жени живеят в прегръдка с календар, като зачеркват дните преди датата на очакваното раждане. Добре е, ако всичко върви по план и в определеното време майката се среща с бебето..

Какво да правим, когато календарът е на 41, 42 или дори 43 седмици от бременността? Спешно евакуирайте бебето. Претоварването е заплаха за здравето му.

Стимулирането на раждането с гел се нарича най-щадящият метод за "евакуация". Нека да разберем дали това е така и да обсъдим кога употребата на гела е оправдана и кога е престъпление.

Раждане при поискване: бебе, време е да излезем!

Трябва да забравите за формулировката „не можеш да минеш завинаги през бременна жена“ и „природата знае по-добре“ след 40 седмици от бременността..

Да, природата е програмирала естествения външен вид на бебе в света, но ако това не се случи навреме, е невъзможно да се медитира в очакване на „разтваряне само по себе си“ - „затворник“, затворен в матката, може да страда от хипоксия поради остарялата плацента.

В допълнение към "седенето" на плода в матката има няколко причини, въз основа на които гинекологът решава да стимулира раждането:

 • гестозата (късна токсикоза на бременността) е опасно усложнение с функционално разстройство на жизненоважни органи и системи;
 • бременност до 40 седмици с комплекс от негативни симптоми - олигохидрамнион, остаряла плацента и лоша биохимия на кръвта;
 • смущения по време на раждането - избледняващи контракции, липса на контракции с оттичащи се води, затворена или бавно отваряща се шийка на матката.

Възможно ли е да поръчате раждане по желание, например във връзка с предстоящото напускане на съпруг, който иска да е близо в свещен момент?

Хипотетично, да, но последната дума е на лекаря, който въпреки това положи хипократовата клетва и взема решения въз основа на здравия разум.

Здравият разум в този случай е доносена бременност, пълна готовност на организма за раждане и много сериозна лична причина..

Причината е: как се инжектира стимулационният гел

В акушерската практика има три начина за предизвикване на раждане - простагландини, окситоцин и отваряне на околоплодната течност (амниотомия).

Гелът с простагландини се счита за най-щадящият начин на трудова възбуда - безболезнен, атравматичен и минимално опасен.

Ако окситоцинът причинява бърз, насилствен и насилствен труд, гелът за индукция на труда внимателно свива гладката мускулатура, без да нарушава маточния, плацентарния и феталния кръвен поток. Всичко толкова гладко ли е?

Не само гел

Простагландините са група физиологично активни вещества, които тялото ни произвежда, тоест съединения, свързани с тялото, а не чужда "химия".

В малки количества простагландините се намират във всички тъкани, но максималната им концентрация по време на бременност се наблюдава в околоплодните води. Когато достигнат пикова концентрация, те омекотяват шийката на матката и свиват гладката мускулатура..

Външно доставените простагландини действат по същия сценарий. Доставката им се извършва през цервикалния канал на шийката на матката и само в болнична обстановка. Трудно е да се отговори колко дълго гелът действа, за да стимулира раждането.

Според официалните инструкции раждането трябва да започне в рамките на следващите 4-6 часа..

На практика контракциите могат да възникнат почти моментално или изобщо да не се получат. Развитието е невъзможно да се предвиди. Ето защо лекарството не може да се прилага самостоятелно.

Ако нещо не върви по план (водата се е изляла, но няма контракции), само лекарите могат да окажат спешна и правилна помощ.

Има, разбира се, рискове и странични ефекти от геловата стимулация. И говорим не само за много болезнени контракции, които се отбелязват от почти всички родилки..

Инструкцията напомня за заплахата от руптура на матката, отлепване на плацентата, фетална хипоксия (може да се усложни, наред с други неща, от аутизъм, епилептичен синдром, RRR, церебрална парализа).

Списъкът е сериозен. Ето защо е важно да сравнявате възможните рискове и придобитите ползи, а не да „слагате гела“ при първата прищявка на майката или медицинския работник.

Употребата на гел с простагландини е неприемлива, ако има директни и недвусмислени индикации за цезарово сечение - клинично тесен таз, необичайно положение на плода, превиация или отлепване на плацентата, тумори на репродуктивните органи и други причини, които възпрепятстват естественото раждане.

В раздела на инструкцията "Противопоказания" можете да се запознаете с пълния списък на забраните, който още веднъж напомня за сложния характер на гела, при всичките му привидно безобидни.

Какъв гел се инжектира, за да стимулира раждането

Най-често в акушерската практика, американският гел Препидил се използва за стимулиране на раждането. Както всички лекарства от групата, този гел съдържа динопростон. Въведена интрацервикално чрез включения катетър.

Предлага се под формата на спринцовка за еднократна употреба. Аналози с идентичен състав, показания, противопоказания и странични ефекти - Простонон-гел, Цервипрост и Простин Е2.

Между другото, акушерският гел Dianatal за раждане не е стимулиращ, тъй като не съдържа фармацевтично активни вещества. Състои се от пропилей гликол, карбомер, хидроксиетил целулоза и вода. Разпределя се в родовия канал и при нанасяне образува биоадхезивен филм.

Целевата индикация е да се намали триенето с напредването на плода и да се намали рискът от вагинално разкъсване.

Алтернативи

Съществува алтернативен метод за стимулиране на труда - „водорасли“. Като цяло водораслите за стимулиране на раждането се използват в акушерската практика от 19-ти век. Методът е доказан, работещ и най-важното официален, а не популярен.

Смисълът на процедурата е следният: изсушени стъбла от водорасли („пръчици“) се поставят внимателно в шийката на матката. Тъй като са силно порести, "пръчките" активно абсорбират влагата и бързо се увеличават по размер, подувайки се 2-3 пъти през деня.

Ефектът е разширяването на шийката на матката. В същото време ензимите на водорасли стимулират производството на простагландини и окситоцин - вещества, които принуждават началото на раждането. В гелове с простагландини водораслите печелят по цена и безопасност. Загуби - в ефективността.

Казват, че началото на раждането започва бебето. Готови ли сте да излезете - помолете да излезете. Да не питам - не съм готов.

За улеснение на родителите или медицинските специалисти, опитни акушерки наричат ​​„срок на валидност“ злоупотреба с природата и престъпление срещу бебето. Необходимо е едно нещо. Искам нещо друго. Лесна и навременна доставка!

Гел за стимулиране на труда

Изминаха 42 седмици, а детето все още не бърза да се роди. Ситуацията не е много приятна, защото в този момент разбирате, че ще трябва да се стимулира труда.

Има много причини за продължителна бременност и е почти невъзможно да ги предотвратим. Сред факторите, които влияят на този процес, са ендокринните заболявания, затлъстяването, нарушената регулаторна функция на централната нервна система. Лекарите казват, че възрастта на жената също допринася за удължаването на детето. Все по-често такива случаи се регистрират от тези на възраст над 30 години..

Едно е ясно - свръхзрелостта вреди на бебето, следователно раждането трябва да се стимулира. За да направите това, трябва да се свържете с Вашия лекар или да отидете в болницата. Те вече ще решат по какъв начин ще се стимулира раждането и дали си струва да се направи.

Един от най-щадящите начини за стимулиране на раждането е ускорената подготовка на шийката на матката за раждане чрез създаване на специален хормонален фон. За това в шийката на матката се инжектира специален гел за стимулиране на раждането. Съдържа биологично активни вещества - простагландини, които помагат на шийката на матката да се скъси и изравни. В този случай раждането може да започне както след 40 минути, така и след 4 часа. Това е много индивидуално.

Стимулиращ гел може да се прилага, ако:

  има неуспех по време на раждане;

Гел за стимулиране на труда

Гел за стимулиране на труда - специално вещество, което след въвеждането във влагалището стимулира началото на раждането.

Кога да се използва гел за стимулиране на раждането

Най-често гел за стимулиране на раждането се използва при следсрочна бременност. Това състояние е опасно за детето, тъй като плацентата "застарява" и не може да изпълнява функциите си, така че бебето започва да страда от липса на хранителни вещества и кислород. Освен това костите на черепа на бебето бавно започват да се втвърдяват, което ще усложни преминаването му през родовия канал. Следователно, ако бременността бъде отложена, може да се предпише стимулиране на раждането..

Бременността след термина често се наблюдава при жени над тридесет години, но по различни причини може да се случи и при момичета по-млади: това може да бъде причинено както от физическото здраве, така и от психологическите фактори.

Също така се прибягва до методите, ако водите са отстъпили и контракциите не се случват. Опасно е и дългосрочното присъствие на бебето в утробата на майката при липса на околоплодни води, защото бебето губи защитната си среда и може да се сблъска с различни инфекции и бактерии.

Освен това се стимулира раждането, ако контракциите продължават много дълго и вяло, или са спрели напълно..

Ако шийката на матката не се разширява, може също да се даде стимулация.

Стимулиране на раждането с гел

Има различни начини за стимулиране на труда на тялото на бъдеща майка, но използването на гела за тези цели е един от най-простите и ефективни.

Гелът съдържа простагландини, които провокират контракции на мускулната тъкан на матката и също я омекотяват, помагайки за отварянето.
Гелът се вкарва във влагалището, докато жената лежи по гръб. За да се предотврати изтичането на веществото, се препоръчва да лежите в това положение известно време след инжектирането..

Тялото на всяка жена може да реагира индивидуално, но средно контракциите трябва да започнат най-малко за 40 минути, до максимум четири часа. Въпреки че има индивидуални отклонения.

Ако след шест часа раждането не започне, лекарството се прилага отново.

През цялото това време лекарят следи състоянието на бебето с помощта на оборудване.

Противопоказания

Едно от противопоказанията за стимулиране на раждането е тесният таз на бъдещата майка и големият размер на бебето..

Също така, не използвайте гела, ако бебето е в критично състояние или ако майка има здравословни проблеми.

С други думи, ако жената има индикации за цезарово сечение, раждането не може да бъде стимулирано при наличието на такива фактори..

Гел за шийката на матката преди раждането

Галина Савина 19.03.2020 г. Прочетена: 7 мин. 1227 преглеждания

Понякога, дори и при нормалния ход на бременността, раждането може да не се случи дълго време, въпреки факта, че терминът вече е настъпил. Ако периодът на раждането вече е изминал и не са открити активни контракции на матката, струва си да разберете причината за забавянето възможно най-скоро.

Носенето на дете означава да изложите здравето си на риск. Остарялата плацента не може в достатъчна степен да осигури на развиващото се тяло хранителни вещества и кислород, което може да доведе до хипоксия.

Какво може да се направи в такива случаи?

Гел в сравнение с други средства за стимулиране на трудовата дейност

За да се реши този проблем, има 4 подхода, които най-често се използват в акушерската практика:

 1. Приложение на хормона окситоцин. Недостатъкът на този метод е, че окситоцинът има тенденция да стимулира силно и спонтанно гладката мускулатура на матката, което може да наруши притока на матка и плацентата..
 2. Въвеждане на изсушени водорасли в цервикалния канал под формата на супозитории. Ламинария - водорасли, активните вещества, съдържащи се в тяхната структура, омекотяват шийката на матката и стимулират контракциите.
 3. Амниотомия. Това е хирургична процедура, която включва отваряне на феталния пикочен мехур. Използвам този метод в краен случай, когато е необходима спешна евакуация на плода от матката. Извършва се в 7% от всички случаи, ако шийката на матката не се е отворила напълно.
 4. Инжектиране на гел, съдържащ простагландини в шийката на матката. Този метод е най-щадящ по отношение както на родилката, така и на бебето, тъй като стимулира естествените процеси. Когато се прилага, матката се свива нежно и плавно, което свежда до минимум риска за здравето на детето и майката.

Защо се използва гелът, каква е неговата ефективност?

Гелът ускорява естествения трудов процес, като стимулира маточните контракции. При липса на патологии по време на бременност, такова лекарство ще помогне да се подготви шийката на матката и да се роди здраво бебе, като се елиминира рискът от прехвърлянето му, без да се навреди на здравето на майката.

Гелът съдържа простагландини - това са биологично активни вещества, които се произвеждат в нашето тяло. Това са вещества от естествено естество, те се намират в различни количества във всички видове тъкани на здрав човек, но най-голямото им количество е концентрирано в околоплодните води.

Като правило, колкото по-близо е раждането, толкова по-висока е концентрацията на простагландини в тялото на жената. Когато това количество достигне своя връх, шийката на матката става по-мека, освен това това вещество стимулира свиването на гладката мускулатура.

В случай на хормонални нарушения при жената или неизправности в работата на ендокринната система, естественото количество простагландини не е достатъчно, за да започне своевременно трудовия процес. Инжектираният в цервикалната кухина гел попълва запасите от простагландини и проблемът с липсата на контракции се спира.

Може да се предпише и гел, ако плодът е твърде голям. В този случай това лекарство значително улеснява процеса за родилката и съкращава времето на раждането..

Случаи, в които се препоръчва въвеждането на гела:

 • процесът на раждане започна, но имаше провал, поради което раждането се забави;
 • бременност за период от 42 седмици, без наличие на предшественици на раждането;
 • бременност до 40 седмици при наличие на олигохидрамнион, остаряла плацента или лош биохимичен кръвен тест;
 • шийката на матката не е разширена (или не напълно разширена);
 • когато околоплодната течност е заминала, но няма контракции;
 • нередовни слаби контракции;
 • наличието на гестоза (късна токсикоза на бременността, при която могат да се появят усложнения под формата на разстройство на системите и органите на детето);
 • внезапно спиране на контракциите;
 • високо кръвно налягане;
 • опасно бъбречно заболяване при бременна жена.

Гелът е категорично противопоказан за:

 • здравословни проблеми на родилката;
 • нестандартно положение на детето в матката;
 • когато размерът на таза на майката не съвпада с главата на детето (ако плодът е голям);
 • ако детето има патология.

Как да инжектирате гела правилно?

Доставката на простагландини се извършва чрез въвеждане на гела в цервикалния канал на шийката на матката. Обикновено лекарството се предлага в спринцовки за еднократна употреба, пълни с гел до обем от 2,5 ml. Процедурата за инжектиране на гел се извършва на гинекологичен стол, съдържанието на спринцовката се излива в задния вагинален форникс, тъй като въвеждането директно в шийката на матката е силно обезкуражено..

След процедурата бременната жена лежи, без да сменя положението си, за 30 минути, за да предотврати изтичането на лекарството. От момента, в който активните вещества започнат да действат до началото на контракциите, отнема от 40 минути до 4 часа (всичко зависи от индивидуалните характеристики на родилката).

След 6 часа шийката на матката се омекотява и отваря с около 3 см. Готовността на шийката на матката за раждане се определя, ако е напълно омекотена и съкратена до 1-2 сантиметра, а цервикалният канал преминава един пръст или повече (разширен до 10 см). Незрелата шийка е плътна или леко омекотена, наклонена назад, може да бъде затворена или едва пропуска част от пръста. В този случай процедурата се провежда отново..

От самото начало на процедурата родилката и плодът трябва да бъдат под строг надзор на лекар, който ще наблюдава процеса, като се фокусира върху здравето на участниците в трудовия процес..

С правилно изчислената доза, липсата на противопоказания и правилната оценка на данните, възможността от усложнения е сведена до нула.

Какви гелове се използват?

Най-популярните гелове за омекотяване на шийката на матката и стимулиране на процеса на раждане са "Prepidil" и "Prostin E2".

"Простин Е2"

Това лекарство се предлага в две форми: таблетка и гел. Активното вещество е простагландин Е2 (или динопростон) - изкуствено синтезиран простагландин, подобен на естествения.

Началната доза интрацервикален гел е 1 милиграм. Той се вкарва в задния форникс на влагалището. Ако няма ефект, дозата се повтаря след 6 часа, в размер на първоначалната или двойната доза..

При ендоцервикално приложение дозата е 0,5 милиграма и се въвежда в цервикалния канал с помощта на катетър. Локализация на въведението - под вътрешната ос. Времето за изчакване на гинекологичния стол е около 15 минути.

Ефектът на лекарството е да намали гладката мускулатура на матката и шийката на матката, индуцирано омекотяване, изглаждане на шийката на матката и отварянето й, увеличавайки кръвоснабдяването.

Страничните ефекти могат да се проявят в хипертоничност на миометриума, тетанични контракции на матката, компресия на детето, намаляване на състоянието на плода по скалата на Apgar, наличие на гадене, диария или повръщане.

Лекарството е противопоказано за пациенти със свръхчувствителност, ранни хирургични интервенции на матката, повече от шест бременности, с фетален дистрес, несъответствие в обема на таза на майката и главата на бебето, инфекции на гениталните пътища, кървави отделяния, с разкъсан фетален пикочен мехур.

"Препидил"

Това лекарство също се основава на динопростон. Гелът за ендоцервикално приложение се произвежда в спринцовки, комплектът включва катетър.

Гелът помага за стимулиране на раждането, подобрява кръвоснабдяването на матката, увеличава контрактилната активност на миометриума, намалява съпротивлението на маточната шийка, насърчава отварянето и омекотяването на маточната шийка.

Максималната концентрация на простагландини се достига след период от 30-40 минути след активирането на активното вещество, след което нивото им намалява.

Противопоказанията за употреба включват: анамнеза за цезарово сечение, операция на матката или нейното механично увреждане по-рано, наличие на инфекция на долния тракт на репродуктивната система.

Противопоказанията могат да се дължат на неблагоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт, ефект върху плода (има ускоряване на сърдечната честота на детето, фетален дистрес). Начинът на приложение е подобен на "Prostin-E2".

Гелът за шийката на матката по време на раждане е ефективно средство за стимулиране на процеса. При правилната употреба на продукта появата на усложнения е минимална, а самото лекарство има много нежен ефект и не засяга здравето на родилката и бебето.

Видео: Стимулиране на раждането на 38-42 седмици - д-р Елена Березовская

Видео: окситоцин по време на раждане

Видео: Dilapan-S безопасен цервикален дилататор. Сравнение с пръчки от водорасли

 • Разширение на шийката на матката преди ражданетоМатката е орган, без който жената не може да не издържа.
 • Използване на мифепристон за омекотяване на шийката на матката преди ражданетоДа се ​​даде еднозначен въпрос за необходимостта от изкуствено стимулиране на труда в.
 • Използване на пръчка от водорасли за разширяване на шийката на матката преди ражданетоЕдин от най-удобните и безопасни методи за приготвяне на CMM.
 • Ректални супозитории "Бускопан" за омекотяване на шийката на матката преди ражданетоБускопан е лекарство, използвано за омекотяване и отпускане на шийката на матката.
 • Ерозия на шийката на матката преди ражданетоРазкритата ерозия по време на прегледа на бременна жена не е причина.
 • Как се подготвя шийката на матката за ражданеВ началото на третия триместър лекарите, когато изследват родилка, обръщат голямо внимание.

Моята бременност

от първите дни на бременността до училище

 • У дома
 • карта на сайта
 • Чудо на раждането
 • Истории за раждането
 • Калкулатор
 • Резултат
 • Коментари
 • Новини
 • Благотворителност
 • Кърмене
 • Книги
 • Юр. консултация
 • Скъпа
 • Първи месец
 • Раждане
 • Кърмене
 • След раждането
 • Цезарово сечение
 • Работа в отпуск по майчинство

Категории

 • Планиране на бременността
 • Кърмене
 • ЕКО
 • Работа в отпуск по майчинство
 • Техники за развитие
 • Здраве на детето
 • Ваксинации
 • Първа помощ
 • Детска психология
 • Фейслифт
 • Видео уроци
 • Безплатни курсове за бременни жени
 • Музика за бременни жени
 • 1-10 седмици от бременността
 • 11-20 седмици от бременността
 • 21-30 седмици от бременността
 • 31-40 седмици от бременността
 • Първи триместър на бременността
 • Втори триместър на бременността
 • Трети триместър на бременността
 • Бременни здраве
 • Лекарства по време на бременност
 • Раждане
 • Истории за раждането
 • Цезарово сечение
 • Чудо на раждането
 • След раждането
 • Първи месец
 • Кърмене
 • Благотворителност
 • Скъпа
 • Книги
 • Юр. консултация
 • Състезание
 • Резултат
 • Аборт
 • Новини

Последните бележки

 • Безплатен видео курс: как да спя за мама?
 • Безплатен уеб семинар за майки: как да научите детето да заспива с удоволствие?
 • Безплатен уебинар за бременни жени: как и какво да правите с бебето си преди раждането?
 • Безплатен курс за майки: как да помогнете на вашето бебе да расте добро?
 • Безплатен аудио курс за бременни жени: 7 тайни за пренаталното развитие на детето!
 • Безплатна книга за бременни жени: Не се страхувам да раждам
 • Музика за бременни жени: Мечтата на чакра - радостта от бременността
 • Музика за бременни жени: Музика за бременност Релаксираща музика за мама и бебе
 • Музика за бременни жени: Sinead Hoben - Медитации при бременност
 • Музика за бременни жени: Нина Лий - Свещена бременност

Популярни статии

 • Обезщетения за деца през 2015г
 • Как да забременеете, ако не можете
 • Подмладете лицето си у дома
 • Майчинство през 2015г
 • Работете за майки без инвестиции

Истории за раждането

 • Раждане без облекчаване на болката
 • Трудно раждане
 • Бързо първо раждане
 • Трудно раждане - раждането на момиче
 • Как се раждат изгарящи красиви мъже?
 • Раждане на близнаци

Новородено

 • Бифидумбактерин за новородени
 • Млечница при новородено
 • Температура при новородено
 • Espumisan за новородени
 • Колики при новородени

Скъпа

 • Диатеза при кърмачета
 • Запек при кърмачета
 • Хрема при кърмачета
 • Детска кашлица
 • Диария при бебета

Цезарово сечение

 • Цезарово сечение
 • Корем след цезарово сечение
 • Конци след цезарово сечение
 • Плюсове на цезарово сечение
 • Минуси от цезарово сечение
 • Планирано цезарово сечение

Гел за стимулиране на труда

В много случаи раждането започва от само себе си навреме. Има обаче ситуации, когато по определени причини бебето не иска да се роди, в резултат на което лекарите прибягват до стимулиране на раждането.

Има много причини за бременност след термина, които е доста проблематично да се предотвратят. Тези фактори включват прекомерно наддаване на тегло по време на бременност, ендокринни заболявания, различни нарушения на централната нервна система..

Също така, късната бременност може да бъде причина за следсрочна бременност..

Стимулирането на трудовата дейност се прибягва в определени случаи: следсрочна бременност (42 седмици от бременността); слаба трудова активност; липса на контракции с отлетяла околоплодна течност; състояние на плода, което може да доведе до смъртта му.

Гел за стимулиране на труда

В момента най-щадящият начин за стимулиране на раждането е създаването на специален хормонален фон, който ускорява подготовката на шийката на матката за последващо раждане, специален гел се инжектира в шийката на матката за това.

Гелът се състои от специални биологично активни вещества, името им е простагландини, те помагат за изглаждане и отваряне на шийката на матката. В този случай раждането започва в период от 40 минути до 4 часа (можете да разгледате отзивите, които потвърждават това), всичко зависи от индивидуалните характеристики на бременната жена.

За нормален труд дилатацията на шийката на матката трябва да бъде 10 сантиметра. Простагландините се използват в акушерската практика повече от 20 години. През това време те са доказали своята висока ефективност при стимулиране на раждането. В акушерството се предпочитат лекарствата, произведени на базата на простагландини e2 (PGE 2), повтарящи структурата на високоактивни вещества на самата майка, детето.

Простагландините стимулират освобождаването на ендогенен окситоцин, който е отговорен за свиването на гладката мускулатура на матката и те омекотяват шийката на матката. Простагландините облекчават болката по време на контракции без спастичен компонент, те не нарушават маточно-плацентарния, фетално-плацентарния кръвен поток.

Един от най-ефективните гелове за стимулиране на раждането е вагиналният гел Prostin E2, който е стерилен гел от 2,5 ml, съдържащ 1 или 2 милиграма динопростон в спринцовка за еднократна употреба. Гелът се инжектира в задния вагинален форникс със спринцовка..

Процесът на вмъкване се наблюдава с помощта на огледала. За да се предотврати изтичането на гела, бременната жена трябва да лежи по гръб в продължение на половин час. Гел за стимулиране на труда не се инжектира в цервикалния канал, тъй като това може да причини хиперстимулация на раждането.

На всеки 6 часа след инжектирането на гела се оценява състоянието на бременната жена и състоянието на шийката на матката. При липса на положителна динамика под формата на дилатация на шийката на матката с поне 3 сантиметра след 6 часа, гелът се прилага отново за стимулиране на раждането.

Максималната обща доза е 3 милиграма. Повторното въвеждане се извършва съгласно препоръката на лекаря след оценка на конкретната ситуация. 1 милиграм гел за стимулиране на труда се прилага при слаб труд, 2 милиграма - при липса на раждане след първата инжекция. След 6 часа контрол - ако шийката на матката се е отворила с 3 см - тогава гелът не се инжектира повторно.

В същото време се дава оценка на състоянието на плода, както и на контрактилната активност на матката, състоянието на бременната жена. Стимулирането на раждането е определен риск, поради което прибягването до използването на гел за стимулиране на раждането е необходимо според показанията.

С правилната и измерена доза, внимателно приложение - гелът за стимулиране на труда няма страничните ефекти, които обикновено са характерни за други форми на простагландини.

Противопоказания за гел за стимулиране на труда

Противопоказанията на гела включват: клинично тесен таз; лошо състояние на детето; представяне на плода; здравословни проблеми при бременна жена (индикации за цезарово сечение).

През годините на използване гелът за стимулиране на раждането се е доказал от добрата страна - лесен е за използване, малък брой противопоказания, добър клиничен ефект, изразяващ се в активиране и нормализиране на раждането; стимулиране на освобождаването на ендогенен окситоцин, запазване на маточно-плацентарния и фетално-плацентарния кръвен поток, отсъствието на нежелани реакции.

Гел за стимулиране на раждането - рецензии

Светик пише, че на 40-та седмица от бременността й е инжектиран гел за стимулиране на раждането. Тя легна на стол и инжектира гела. Лекарят й каза да легне 20 минути, след 5 минути тя скочи от стола със силна болка, тъй като започнаха контракциите. След 6 часа тя роди.

Ирина пише, че на 41 седмица в 7 часа сутринта е инжектиран гелът (шийката на матката не е била готова), контракциите са започнали с интервал от 2 минути. В 14 часа приложението на гела беше повторено, в 16 часа водата си отиде, след това сложиха две капкомери с окситоцин, родиха чак в 7 часа на следващия ден, трябваше да направя епизиотомия, беше страшно да изчакам - 15 часа от безводния период Следващият път няма да си сложите гел за стимулиране на труда.

Алеся пише, че в 14-30 инжектираха гела, в 15-30 започнаха да дърпат стомаха, погледнаха - шийката на матката беше готова, проби пикочния мехур, изпрати на раждането. На 22 -10 тя роди, всичко мина с гръм и трясък.

Евгения пише, че при първото раждане са използвали гел за стимулиране на раждането. В 9 часа започнаха контракциите, в 13 часа беше пробит пикочния мехур, в 17-30 тя вече беше родила, приложението на гела не повлия по никакъв начин детето. Ако обаче го сравним с второто раждане, което не стимулира нищо, тогава можем да кажем, че те са продължили по-дълго, но са били и по-малко болезнени, тъй като при първото раждане контракциите са били много по-болезнени..

Гел за стимулиране на труда: 20 години доказана ефективност

В повечето случаи раждането започва самостоятелно своевременно..

Но понякога има ситуации, когато по някаква причина бебето не иска да се роди, в резултат на което лекарят прибягва до стимулиране на раждането.

В съвременното акушерство има много причини за продължителна бременност, които понякога е невъзможно да се предотвратят. Факторите, влияещи на този процес, включват затлъстяване, ендокринни заболявания, както и различни нарушения на централната нервна система..

Те прибягват до стимулиране на труда в следните случаи:

 • следсрочна бременност (42 седмици или повече);
 • неуспех в процеса на раждане (първичен и втори слаб труд);
 • отсъствие на контракции с отлетяла околоплодна течност, без разширяване на шийката на матката;
 • състояние на плода, което може да причини смъртта му.
обратно към съдържанието ↑

Какво трябва да знаете за лекарството?

Към днешна дата най-щадящият метод за стимулиране на раждането е признат като метод за ускорена подготовка на шийката на матката за последващо раждане чрез създаване на специален хормонален фон, който се постига чрез въвеждане на специален гел в шийката на матката.

Гелът за стимулиране на труда съдържа биологично активни вещества, наречени простагландини, които изглаждат и отварят шийката на матката.

В този случай раждането започва в период от 40 минути до 4 часа, което зависи от индивидуалните характеристики на бременната жена..

Препаратите за простагландин се използват в акушерската практика от около 20 години. През това време те са доказано високо ефективни за стимулиране на раждането и раждане..

В съвременното акушерство се предпочитат лекарствата, произведени на базата на простагландини e2 (PGE 2), които повтарят структурата на високоактивните вещества както на майката, така и на детето..

В допълнение към основното действие под формата на освобождаване на ендогенен окситоцин (стимулира свиването на гладката мускулатура, включително матката), простагландините имат благоприятен ефект върху шийката на матката, като я омекотяват.

Те причиняват координирани и по-меки контракции без спастичен компонент, без да нарушават, за разлика от окситоцина, маточно-плацентарния и фетално-плацентарния кръвен поток.

Ефективен гел за стимулиране на труда - вагинален гел Prostin E2, който е стерилен гел (2,5 милилитра), съдържащ 1 или 2 милиграма динопростон в спринцовка за еднократна употреба, предназначена за ендовагинално приложение.

И тук ще намерите информация за спонтанен аборт в началото на бременността.

Гелът се инжектира на пациента със спринцовка, докато тя лежи в задната част на вагиналния форникс. Процесът се контролира с помощта на огледала. Не се препоръчва инжектирането на гел в цервикалния канал, което води до хиперстимулация на раждането.

На всеки 6 часа след инжектирането на гела се оценява състоянието на пациента и състоянието на шийката на матката. При липса на положителна динамика под формата на дилатация на шийката на матката с поне 3 сантиметра след 6 часа, гелът за стимулиране на раждането се инжектира отново. Максималната обща доза е 3 милиграма.

Повторното въвеждане се извършва по преценка на лекаря въз основа на оценка на конкретна ситуация. 1 милиграм се инжектира със слаб труд, 2 милиграма - при липса на раждане след първата инжекция.

Ако след 6 часа има положителна тенденция под формата на разширяване на шийката на матката с 3 сантиметра, гелът не се инжектира повторно. В същото време редовно се оценяват състоянието на плода, контрактилната активност на матката и състоянието на пациента.

Показания и противопоказания

Трябва да се отбележи, че стимулирането на раждането е свързано с риск, поради което е необходимо да се прибегне до използването на гел за стимулиране на раждането според показанията..

При правилна дозировка и правилно приложение, използването на гела не е придружено от странични ефекти, които са особено характерни за други дозирани форми на простагландини.

Противопоказанията за употребата на гела включват:

 • несъответствие между размера на главата на плода и размера на таза на бременната жена (клинично тесен таз);
 • влошаване на състоянието на плода, което се потвърждава от показанията на сърдечния монитор и данните, получени по време на изследването;
 • неправилно разположение на плода;
 • здравословни проблеми при майката, които не позволяват прибягване до естествено раждане (индикации за цезарово сечение).

Те се изразяват в активиране и нормализиране на раждането, освобождаване на ендогенен окситоцин, липса на смущения в утероплацентарния и фетално-плацентарния кръвен поток и отсъствие на странични реакции.

И тук можете да научите как да се откажете от пушенето по време на бременност.

Гел за стимулиране на труда

Гелът за стимулиране на труда е най-мекият и модерен метод за стимулиране на труда днес. Гелната стимулация е най-безопасният начин за предизвикване на раждане и се използва широко.

В повечето случаи раждането започва от само себе си, но някои бременни жени отлагат бебето по различни причини. Крайният срок наближава, но те никога не започват.

За да започне раждането, трябва да настъпят сериозни промени в тялото на майката. Например шийката на матката узрява, омекотява се, съкращава се и се отваря леко. Огромна роля в процеса на подготовка на тялото за раждане играят простагландините, които се произвеждат в тялото на майката и в тялото на детето. Ако се произведат малко - трудовата дейност се възпрепятства, бременността се отлага. Ето защо назначаването на същия аспирин на бременна жена през третия триместър може да причини удължаване - нарушава производството на простагландини.

Лекарите използват синтетични простагландини в акушерската практика повече от 20 години, а стимулирането на раждането с гел се използва у нас повече от десетилетие. Опитът е огромен и не трябва да се страхувате от гел, който да стимулира раждането.

Ясно е, че за да се стимулира раждането, трябва да има индикации. Точно така, тъй като им е писнало да са бременни, те няма да причинят раждане, защото всяка стимулация е изпълнена с опасност както за майката, така и за бебето.

Изпълнява се гел стимулация:

• За следсрочна бременност (акушерски срок над 42 седмици)
• Слаба трудова активност
• Ако водите са се отдалечили, но няма контракции
• Вътрематочно страдание на плода, което изисква спешно раждане.

Гелът за стимулиране на труда (най-често срещаното лекарство се нарича протеин Е2) съдържа простагландини Е2, синтетичен аналог на естествено срещащи се простагландини. Той се вкарва в задния форникс на влагалището, което задейства естествения процес на раждане. Болката по време на раждането, причинена по този начин, е по-малка, шийката на матката бързо се омекотява и отваря, началото на раждането може да бъде най-рано 40 минути - 4 часа от въвеждането на стимулационния гел.

Отзивите за такива раждания са предимно положителни. Бебето също е добро, раждането по същество се развива само по себе си и тече сякаш без стимулация, което означава, че притокът на кръв между майката и плода не страда.

Prostin E2 се използва само в родилен дом. Това лекарство се предлага в спринцовки за еднократна употреба, съдържащи 2,5 ml гел за вагинално приложение. Стимулирането на раждането с гел се извършва по следния начин: На ​​гинекологичния стол на бременна жена гелът се инжектира от спринцовка в задния форникс на влагалището (не в шийката на матката, това е опасно) и се моли да легне тихо за 20-30 минути, така че гелът да не изтече. По правило контракциите се появяват много скоро, много от тях веднага имат доста интензивни.

След 6 часа трябва да има отвор от 3 см, ако случаят не е такъв, гелът се инжектира отново. Стимулирането на раждането изисква внимателно лечение на плода и постоянно наблюдение на състоянието му, за да се избегне вътрематочна хипоксия. Контролира се и активността на контракциите. Като правило, ако се вземат предвид показанията и гелът се инжектира в правилната доза, няма усложнения по време на раждането, няма странични ефекти.

Стимулирането на трудовата дейност с гел има противопоказания. Не може да се извърши, ако има тесен таз или ненормално положение на плода, което предотвратява нормалното раждане, тежка хипоксия или други индикации за хирургично раждане. Като цяло гелът за стимулиране на труда е едно от най-добрите постижения на съвременното акушерство, което ви позволява да стимулирате раждането по нежен и естествен начин..