Обикновено раждането трябва да започне на 38-40 седмица от бременността, но за съжаление това не винаги е така. Ако бременността се забави, определено трябва да се консултирате с лекар. В тази ситуация лекарите са принудени да прибягват до стимулиране на труда..

Фактът, че бременността след термина се влияе от много показатели, повечето от които не могат да бъдат предотвратени. Това могат да бъдат нарушения на нервната система, затлъстяване или проблеми с ендокринната система..

Също така, някои лекари смятат, че възрастта на жената може да повлияе на пост-зрелостта на бременността. По-често такива случаи на продължителна бременност са известни след 30 години. Но каквото и да влияе на удължаването на бременността, едно нещо е доказано със сигурност: това вреди на детето и следователно стимулацията ще бъде просто необходима тук.

Причини за продължителна бременност

Има много фактори за това усложнение, това е прекомерното тегло на бременна жена, заболявания на ендокринната система и нарушения на централната нервна система. Късната бременност също може да бъде отнесена към рисковата група..

Те стигат до стимулиране на раждането не само при бременност след термина, но и при слаб труд, когато контракциите са твърде слаби и в резултат на това шийката на матката не се отваря или не може да се отвори напълно.

Има няколко начина за стимулиране на бременността:

 • интравенозен окситоцин, лекарство, което стимулира контракциите;
 • пункция на околоплодната течност;
 • въвеждането на хормони, които причиняват контракции;
 • използване на гел за стимулиране на контракциите.

Как действа гелът за стимулиране на труда?

Трудовата дейност след нанасяне на гела започва в период от 40 минути до 4 часа. Колко скоро започват контракциите, зависи от характеристиките на женското тяло, доколко е податливо на това лекарство..

При нормално раждане шийката на матката трябва да се отвори 10 сантиметра. Това е много важен параметър, за да може бебето да се роди, без да наранява майката и себе си.

Хормоналните простагландини се използват в акушерството от 20 години и тяхната ефективност е доказана от изследователите и тествана на практика от акушер-гинеколозите..

За стимулиране на раждането жената се инжектира интравенозно с окситоцин, предимството на простагландините е, че тези хормони провокират отделянето на окситоцин при жената.

Окситоцинът е отговорен за свиването на гладката мускулатура на матката. Простагландините също помагат за намаляване на болката по време на раждането. Този хормон също не нарушава феталния и маточно-плацентарния кръвен поток.

В акушерството се използва вагиналният гел Prostin E2, който се инжектира със спринцовка във влагалището към задната стена. Процесът на администриране на гела за доставка се наблюдава с помощта на огледало. За да се предотврати изтичането на гела, жените го инжектират в легнало положение, а също и след инжектирането, пациентът трябва да остане в това положение за още 30 минути.

Гелът не трябва да се инжектира в цервикалния канал, тъй като това може да провокира хипервентилация на раждането.

След инжектирането на гела жената е под строг медицински контрол. Ако шийката на матката не се отвори с 3 см в рамките на 6 часа, това лекарство трябва да се приложи отново.

Дозировката на това лекарство не трябва да надвишава 3 милиграма. При слаб труд, дозата на гела е 1 милиграм на всеки 6 часа. Лекарите наблюдават раждането, както и състоянието на жената.

Стимулирането на раждането с помощта на гел задължително трябва да се извършва под строгото наблюдение на лекарите. Гелът няма странична ефикасност, когато се използва правилно.

Гелът за стимулиране на раждането се оказа добър. Това лекарство е най-добрият начин за стимулиране на раждането, според свидетелствата на акушер-гинеколозите и жените, на които е било приложено. Използването на гел не засяга плода, тъй като той се вкарва във влагалището, а не интравенозно.

Инжектиране на гел за стимулиране на труда

Най-често за стимулация те избират метода, който изглежда най-естествен за женското тяло: това е да се ускори подготовката на шийката на матката за раждане. За да направи това, лекарят инжектира специален гел в шийката на матката, който ще стимулира раждането. Съдържа простагландини, с тяхна помощ шийката на матката се скъсява и изглажда по-бързо. Когато използвате гела, раждането започва средно от 40 минути до 4 часа. Рамката е толкова голяма поради факта, че всеки организъм е индивидуален. За да инжектирате гела, е необходимо да има поне няколко показателя:

 • очевиден провал в труда;
 • няма контракции, но в същото време околоплодните води вече са се отдалечили;
 • няма разширение на шийката на матката;
 • контракциите продължават много дълго поради факта, че раждането е нередовно и много слабо.
Но инжектирането на гел не е единственият начин, който е идеален за стимулиране на раждането. Но в същото време, с огромен брой лекарства за стимулация, лекарите не излязоха с лекарства, които биха причинили контракции на необходимата сила. И колкото и безопасни да изглеждат, все още съществува известен риск при стимулация..

В някои случаи може да се развият фетална хипоксия, синдром на аспирация и много други проблеми. Това беше причината те да се опитват да използват стимулация на труда само в екстремни случаи. И понякога стимулацията е забранена, защото има редица противопоказания: главата на бебето е твърде голяма, а тазът на майката е твърде тесен; С помощта на сърдечен монитор беше установено, че бебето не се чувства добре; местоположението на детето в матката не отговаря на нормите; има големи здравословни проблеми на родилката.

Всички тези фактори, които могат да повлияят дали ще стимулират раждането или не, първоначално трябва да бъдат взети предвид от лекаря и много внимателно да се наблюдава развитието на раждането..

В същото време е много важно жената да не е нервна. В крайна сметка това ще се отрази не само върху нейното общо здраве и благосъстояние, но и върху детето. Ето защо е по-добре да се настроите на положителна вълна и да прехвърлите всички притеснения относно труда си на плещите на специалисти, които ще се грижат за вас и вашето бебе по възможно най-добрия начин..

А вие, докато лекарите решават дали да направят стимулация или не, просто се успокойте и си представете срещата си с малко щастие, което много скоро ще лежи във вашите ръце. Опитайте се да почувствате цялата тази радост и положителни емоции и тогава дори няма да забележите как ще преминат контракциите и раждането ще приключи!

Ускоряване на труда: какви средства се използват за това?

Ускоряване на труда: какви средства се използват за това?

Ако бременността вече приключва, но раждането все още не е започнало, тогава има спешна нужда да се стимулира раждането. Как се извършва? Има специални процедури, както и лекарства, които спомагат за ускоряване на раждането. В тази статия ще ги разгледаме..

Защо е необходимо да се ускори трудовата дейност?

Стимулиране на раждането се изисква, когато жената не може да роди сама поради наличието на определени усложнения: голямо тегло на плода, затлъстяване на майката, сериозно заболяване, отлепване на плацентата, ранен излив и др..

Неуспешно се извършва стимулация по време на ексфолирането на плацентата. В този случай плодът може да умре и следователно лекарите правят стимулация. Това се прави и ако има бременност след термина. Малък брой контракции, тяхното непостоянство, спиране - всичко това предполага, че е необходимо да се стимулира раждането. Многоводие или голям плод също са причини да се предпише изкуствена стимулация, тъй като в този случай ходът на раждането може да бъде много дълъг. В този случай детето може да изпита хипоксия и затова е необходимо да се намали този риск..

Стимулиране с лекарства

По време на раждането лекарите наблюдават как протича самият процес: те проверяват корема на жената, изучават честотата на контракциите, броя им, колко дълго са и т.н. В този процес те се ръководят от шийката на матката. Ако тя отвори само половината и след това спре, тогава в този случай се стимулира раждането.

Индукцията на труда се извършва със следните лекарства:

 • Окситоцин
 • Простагландин
 • Мифепристон
 • Амниотомия.

Стимулиране на раждането с окситоцин

Лекарствата на основата на окситоцин се използват за узряване и разширяване на шийката на матката. Те помагат да се стимулира раждането. Окситоцинът се прилага интравенозно. Използва се също за активиране на лактацията и за спиране на кървенето след раждане..

Има определени противопоказания, когато окситоцинът не трябва да се използва. По-специално, не трябва да се предписва, ако жената има тесен таз или проблеми с местоположението на плода. Съществуват и странични ефекти на окситоцин - те включват тежки спазми на маточната шийка, лоша циркулация, поява на спонтанно кървене и т.н. Важно е винаги да следвате препоръките на лекарите и правилно да зададете дозата на това лекарство..

Стимулиране на раждането с простагландин

Простагландините също се използват за стимулиране на раждането. Те се използват в случай, че шийката на матката не се отвори навреме. Обикновено тези вещества присъстват в околоплодната течност и те също присъстват в малки количества в тъканите..

Най-безопасният начин за стимулиране на раждането са гелове или супозитории. Такива лекарства са най-щадящите. Геловете с простагландин помагат за нормализиране на хормоналните нива, подготвят шийката на матката за ефективно разширяване по време на раждането. Гелът се инжектира в тялото на жената и след 4 часа нейната трудова активност се увеличава.

Гелът се инжектира вагинално с помощта на спринцовка. Вмъкването се извършва в задната стена на влагалището. Тогава жената ще трябва да остане известно време в легнало положение, за да не изтече гелът обратно. Ако гелът попадне директно в шийката на матката, тогава може да има риск от свръхстимулация на раждането..

Когато няма ефект в рамките на 6 часа, лекарите отново инжектират гела. Обемът на гела не надвишава 3 ml.

В този случай гелът има и някои противопоказания. По-специално, заслужава да се спомене представянето на плода, наличието на тесен таз, както и аспектите, когато се прави цезарово сечение.

Стимулиране на раждането с амниотомия

Един от популярните методи за ускоряване на раждането е амниотомията. Същността на процедурата е, че феталният мехур се пробива със стерилна кука. Процедурата трае само няколко минути и е безболезнена. Веднага след като лекарят направи пункция, натискът на главата на бебето върху матката ще се увеличи и в резултат на това шийката на матката ще се отвори, след което ще настъпи раждането.

Амниотомията няма специални противопоказания, поради което се използва навсякъде по време на проблеми с процеса на раждане.

Стимулиране с хапчета

В някои ситуации се използва стимулация с хапчета. Обикновено списъкът с лекарства включва мифепристон, миропристон и пенкрофтон. Те помагат за прекъсване на бременност, ако се използват по-рано, но по-късно в живота помагат за стимулиране на раждането. Лекарят предписва такива хапчета. Той оценява състоянието на родилката, проучва и анализира ситуацията, след което вече предлага подходящите хапчета.

Прегледът на родилка преди предписване на лекарства включва анализ на броя на контракциите и тяхната сила, продължителност, етап на дилатация на маточната шийка и др. Само след всичко това могат да се предписват лекарства. Разбира се, идеалното раждане е естествено раждане, когато не се изисква намеса на трета страна, но, уви, това не винаги е така..

Мифепристонът, например, помага за увеличаване на маточните контракции, причинявайки отваряне на шийката на матката и изхвърляне на плода. Другите две лекарства, описани по-горе, действат по подобен начин..

Изкуственото стимулиране на раждането се извършва само когато е необходимо под наблюдението на лекар. Обикновено индуцираният труд е болезнен. Контракциите по време на тези раждания могат да бъдат изключително бурни, често водят до липса на кислород при бебето. Лекарят анализира ситуацията и решава дали е необходим такъв подход.

Естествена стимулация

Стимулирането на труда също може да има естествен аспект. Изисква се, когато трябва да подготвите шийката на матката за разширяване или по време на бременност след термина. Датата, определена от лекаря, не винаги е точна. Това е само насока. Често разликата от първоначалната дата е плюс или минус 10 дни. Когато предшествениците на раждането започнат, естествената стимулация вече може да се извърши.

Естествените процедури за стимулиране са абсолютно безвредни за бебето. Те спомагат за ускоряване на процеса на раждане.

Естествените начини за стимулиране на раждането са чрез въздействие върху зърната. Това помага за производството на окситоцин, който помага за засилване на маточните контракции. Достатъчно е да масажирате зърната всеки ден в продължение на 5-10 минути.

Също така ефективен метод са леките спортове или ходенето по улицата. Но тук е важно да не се надвишават нормите, в противен случай вече може да има вреда. Можете да използвате храна, която съдържа фибри, за да прочистите червата си. Също така помага да се предизвикат маточни контракции.

Също така при самите контракции се използват методи на стимулиране. За да направите това, трябва да масажирате долната част на гърба. Този масаж може да помогне за намаляване на болката и увеличаване на продължителността и честотата на контракциите..

Разширяването на шийката на матката може да се засили при ходене. Веднага след като се появят контракциите, трябва да започнете да се движите. Ако жената лежи, това може да бъде само по-лошо - процесът на раждане ще бъде забавен.

Също така е важно да поддържате правилно дишане - дълбоко и премерено. Той пряко влияе върху контракциите и тяхната честота..

Трябва ли да пия алкохол??

Смята се, че ако пиете малко алкохол, това ще ви помогне да отпуснете тялото на жената и ще ускори раждането. По-специално, има изследвания, които показват, че червеното вино може да доближи контракциите. Но лекарите обикновено са против подобни методи и подходи, тъй като те са експериментални..

Стимулиране на труда

Как се причинява раждането в родилния дом: различни методи с описание

Когато бременността стане следсрочна, е необходимо да се ускори раждането на детето - стимулирането на раждането в стационарна обстановка е безопасна и ефективна процедура. За да дадем на нашите читатели приблизителна представа какво ги очаква в родилния дом, какви манипулации и лекарства, подготвихме този материал.

Как да разберем, че тялото е готово за раждане

Самата жена по никакъв начин няма да разбере това. Тя често може да има подготвителни контракции - но това изобщо не е признак за готовност за раждане на шийката на матката. Най-важното е, че е достатъчно узряло. В този случай раждането ще бъде възможно най-безопасно, удобно и естествено..

Но през последните години лекарите наблюдават такава тенденция, че при жените, особено първородящи и с различни хронични заболявания и акушерски патологии, до очакваната дата на раждане, шийката на матката е напълно неподготвена за разкриване. Това се дължи и на хормоналния дисбаланс, твърде високия прогестерон - хормон, който удължава бременността. Лекарите използват тази информация за лекарствено стимулиране на труда, тя се извършва изключително в родилния дом, тъй като лекарствата за това се използват много сериозно, а не се продават свободно в аптеките.

Но в допълнение към този вид лекарствен препарат се използват и други методи. Ще ги опишем в нашия материал. Но обратно към врата ни.

На 39-40 седмици всички жени чакат гинекологичен преглед в антенатална клиника или болница за майчинство, за да определят степента на зрелост на маточната шийка. Ако шийката на матката изобщо не е узряла, трябва да вземете мерки, за да я подготвите сега, в противен случай се сблъсквате с големи трудности при раждането и евентуално със секцио.

По време на прегледа лекарят обръща внимание на дължината на шийката на матката (той може да определи дължината само на вагиналната част от нея, но това е напълно достатъчно), степента на нейната отвореност, мекота. Ако шията е затворена, стегната и дълга, е време да вземете мерки. Много жени смятат, че прегледът за диагностициране на състоянието на шийката на матката е излишен (в края на краищата е много болезнен) и че ултразвуковото сканиране с измерване на дължината му с вагинална сонда е напълно достатъчно. Но това не е така. За готовност за раждане е важно да се опипа шийката на матката. Да, малко е болезнено. Но все пак ще е в раждането... Опитайте се да се отпуснете по време на прегледа и болката ще бъде минимална.

Как да стимулираме раждането със спазмолитици

Опитните жени знаят, че през третия триместър на бременността е необходимо да се използват спазмолитици възможно най-рядко, тъй като те по-скоро няма да предотвратят преждевременно раждане с честа хипертония, а, напротив, ще ги провокират. Работата е там, че спазмолитиците отпускат мускулите, намаляват тонуса им, включително това се отнася за много плътна шийка на матката.

Най-ефективното и добре познато вещество, използвано за тази цел в Русия, е Hyoscina бутилбромид, лекарство, познато на мнозина под името "Бускопан". Може да се предписва от 38-39 седмици под формата на ректални супозитории за пренатална подготовка на шийката на матката. Много изследвания и статистики доказват тяхната ефективност. Повечето бъдещи майки, които са използвали "Бускопан" преди раждането, първият им период е бил бърз и лесен, шийката на матката се отваря без проблеми. Също така, "Бускопан" понякога се предписва под формата на интрамускулни инжекции, но вече в болница.

На второ място по ефективност са ректалните супозитории с беладона. Те имат спазмолитично, аналгетично и противовъзпалително действие. Те добре намаляват тонуса на коремните органи. Предписвайте 1-2 свещи на ден.

И накрая, "Папаверин хидрохлорид" (ректални супозитории) и "No-shpa" (дроверин) - вътре и интрамускулно. По-слаби лекарства за практически естествено предизвикване на раждане, включително ефект на понижаване на кръвното налягане.

Ако всичко това не помогне или времето вече изтича, се предприемат по-сериозни мерки в болницата. Прочетете за тях допълнително.

Стимулиране на раждането с катетър на Foley

Катетърът на Foley е урологичен инструмент, но отдавна е „избран“ от акушер-гинеколози, които ги карат да разширяват шийката на матката. Евтино и весело, както се казва. И може да се извърши във всеки родилен дом, отдалечен от цивилизацията. Това е метод за механично въздействие върху шийката на матката.

Катетърът се въвежда в цервикалния канал на жената. Процедурата не е болезнена, но може да бъде малко неприятна. Освен това се пълни с 30-60 грама течност. Това води до разширяване на шийката на матката. И ако ефектът е постоянен, тогава в рамките на 12-24 часа самият катетър пада и шийката на матката, разширена с 3-4 см, се оказва достатъчно зряла, за да могат лекарите да започнат активно да стимулират раждането. За съжаление контракциите не винаги се появяват след такъв механичен ефект върху шията. Бременна жена се пробива от околоплодния мехур и при необходимост се поставя капкомер с "Окситоцин".

Катетърът Foley рядко се използва от съвременните родилни болници за стимулиране на раждането, тъй като след него съществува голям риск от слаб труд и цезарово сечение. Освен това почти винаги има нужда от други видове стимулация..

Подготовка на шийката на матката с водорасли

Това е, както при катетъра Foley, механичен начин за разширяване на шийката на матката. Но е за предпочитане. Водораслите са често срещани водорасли или по-скоро две от тях, използвани в акушерството. Лекарят инжектира тези водорасли под формата на няколко пръчки в цервикалния канал на жената. Там те се насищат с влага и увеличават обема си през деня с около 3-5 пъти, като по този начин бавно разширяват шийката на матката. Дължината на една пръчка е 6-7 см, а първоначалният диаметър е 2-3 мм. Дължината на водораслите не се променя при излагане на влага. Нараства само обемът.

Недостатъците на стимулирането на труда са следните:

 • силна болка, която се появява при много жени по време на въвеждането на водорасли в цервикалния канал;
 • неприятни усещания през цялото време, когато са били там;
 • понякога пръчките се изместват във влагалището, което ги прави безполезни;
 • отнема много време за постигане на ефекта - около ден;
 • съществува риск от инфекция на матката и алергия към водорасли.

Но всички тези усложнения са доста редки, така че водораслите са едно от най-често използваните средства за индуциране (стимулиране) на раждането от акушер-гинеколозите..

Гел за стимулиране на труда

Гелът съдържа простагландини - вещества, които причиняват раждане. Да, точно тези, които се съдържат в мъжката сперма. В крайна сметка не напразно казват, че сексът по време на дълъг период на бременност често провокира раждането..

Простагландинът под формата на лекарство обаче трябва да се използва само в родилния дом, тъй като има редица странични ефекти. Например, зрително увреждане, сънливост, шум в ушите, промени в сърдечната честота, световъртеж, скокове на кръвното налягане и др. Простагландините имат много противопоказания под формата на хронични сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, астма, глаукома и др..

Простагландините се предписват при незряла шийка на матката. Инжектира се интрамускулно или под формата на гел. Вторият вариант е за предпочитане, тъй като е ефективен при ниски дози. Обикновено гелът започва да се инжектира един ден преди очакваното раждане. А началото на раждането се стимулира от амниотомия (пункция на околоплодния мехур) и окситоцин.

Гелът е доста ефективен, но понякога не действа... Например, той е неефективен, когато гестационната възраст е по-малка от 37 седмици (понякога има нужда от стимулация на толкова ранен етап), затлъстяване при бъдещата майка, над 30 години.

Как се стимулира раждането с хапчета в родилния дом

Мифепристонът е така нареченото антигестагенно лекарство. Използва се не само за предизвикване на раждане, но и за аборт през първите седмици на бременността, спешна контрацепция и в някои страни за лечение на миома на матката.

За стимулация в родилния дом се дават таблетки мифепристон (миропристон), които жената приема изключително в присъствието на лекар. Това лекарство се предписва стриктно и е доста опасно, ако го използвате сами в нарушение на инструкциите. Тъй като мифепристон се използва за медицинско прекъсване на бременността, всички бъдещи майки, които искат да държат бебето си на поне 40 седмици, трябва да стоят далеч от него..

Схемата за приемане на лекарството е следната: 1 таблетка от лекарството с доза от 200 mg се приема през първия ден и точно 24 часа по-късно се приема друга таблетка. Колко дълго след втората доза мифепристон предизвиква раждане при жените? Обикновено в рамките на 2 дни, максимум в рамките на 3 дни. Ако след това време родилният канал остане незрял, на жената се дават вагинални простагландини (гел). Въпреки че в този случай често има неуспехи и трябва да се направи цезарово сечение, тъй като времето „изтича“ и шийката на матката не узрява по никакъв начин.

Ако стимулацията с мифепристон е ефективна, шийката на матката е зряла, околоплодният мехур на жената се пробива и се прави клизма. Обикновено след това контракциите започват в рамките на един час..

Стимулирането на естествения труд с мифепристон е много ефективно за около 41 седмици, тоест когато шията не е съвсем „дъбова“.

Ако жената е загубила вода, но шийката на матката не е узряла, тя също получава мифепристон, 2 таблетки, но с интервал не от 24 часа, а от 6 часа, тъй като дълъг безводен интервал заплашва инфекцията на плода.

Как окситоцинът стимулира раждането в родилния дом

Окситоцинът се дава капково по време на раждането. Индикацията за него е слаба трудова активност - ако контракциите са редки и слаби, те не водят до достатъчно бързо отваряне на шийката на матката. Понякога капката се поставя веднага на първия етап от раждането. И също така се случва, че нуждата от окситоцин се появява само при опити.

Разбира се, колкото по-малко погълнат окситоцин, толкова по-добре. Това лекарство е много опасно, ако се дава в големи дози. Може да доведе до смърт на детето и майката от руптура на матката. Поради тази причина окситоциновата индукция на раждането се извършва под строгото наблюдение на лекар и акушерка. Ако има признаци на хиперстимулация на матката или от нарушение на сърдечния ритъм на плода, капкомерът се отстранява незабавно. Освен това те действат според ситуацията. Ако състоянието на майката и детето е задоволително, процесът на раждане е в ход - проследяването продължава. Ако всичко е лошо, се прави спешно цезарово сечение.

Струва си да се отбележи, че окситоцинът има антидиуретичен ефект, поради което след раждането е възможно да се намали уринирането и отоците при майката. В този случай се препоръчва да се ограничи приема на течности и да се дават диуретици.

Ръчно дразнене на шийката на матката и отделяне на мембраните

Със сигурност сте чували, че понякога лекарят ще погледне бъдещата майка по такъв начин, че тя почти веднага да получи контракции. Защо се случва? И по някаква причина не всички жени са засегнати от?

Техниката е следната - лекарят вкарва пръстите си във влагалището на пациента възможно най-дълбоко и прави кръгови движения. По този начин мембраните са отделени от стената на матката. Процедурата е доста болезнена. Неговият недостатък е рискът от преждевременно отделяне на околоплодната течност и инфекция в матката. За тази манипулация шийката на матката трябва да е леко отворена. Но дори и да е затворено, просто масажирането на шията също ще бъде полезно, макар че няма да даде толкова бърз ефект..

Ако мембраните са били отделени, раждането вероятно ще започне през следващите два дни без допълнителни стимулиращи мерки..

Комбинирани схеми за помощ

Също така, лекарите често използват следните схеми за стимулиране на раждането.

 1. Ламинария + спазмолитици.
 2. Спазмолитици + мифепристон или гел.
 3. Водорасли + мифепристон. С тази схема рискът от руптура на маточната шийка се намалява с около 40%, а рискът от остра фетална хипоксия се намалява с 2 пъти. 90% от децата, родени след такава стимулация, са били в добро състояние, докато в случай на монотерапия със спазмолитици или мифепристон, само 67%.

По този начин най-ефективната схема е използването на спазмолитици, хормонални лекарства и водорасли. Но не всички родилни болници са толкова добре оборудвани, за съжаление.

Последици от предизвикването на раждане за майката и бебето

Това е последното нещо, за което трябва да помислите. Последиците ще бъдат много по-лоши, ако не започнете да раждате навреме. Има жени, които ходят до 42-43 седмици, всички чакат естественото начало на раждането и по това време детето страда - все пак всеки ден водата е все по-малко, а плацентата пренася кислорода и хранителните вещества все по-малко.

Не се страхувайте да стимулирате труда, ако имате нужда. Лекарите не искат да ви наранят. Не забравяйте, че бебето след термина не е здраво бебе. И ако дори в първите дни след раждането той не е забелязал значителни отклонения в развитието, те могат да се появят по-късно..

Ако в период от 39-41 седмици при жена се открие незряла шийка на матката, това е абсолютна индикация за подготовка на родовия канал с помощта на един от методите, описани по-рано. Окситоцинът, от който жените се страхуват най-много, се прилага само ако няма контракции и с вече зряла шийка на матката. Тоест, необходимостта от окситоцин за стимулиране на контракциите може изобщо да не възникне..

Е, най-честата последица от въвеждането на това лекарство са болезнени контракции и подуване след раждане. Но лесно можете да го преодолеете. Нещо повече, сега във всеки родилен дом има възможност за епидурална анестезия.

Гел за стимулиране на труда

Изминаха 42 седмици, а детето все още не бърза да се роди. Ситуацията не е много приятна, защото в този момент разбирате, че ще трябва да се стимулира труда.

Има много причини за продължителна бременност и е почти невъзможно да ги предотвратим. Сред факторите, които влияят на този процес, са ендокринните заболявания, затлъстяването, нарушената регулаторна функция на централната нервна система. Лекарите казват, че възрастта на жената също допринася за удължаването на детето. Все по-често такива случаи се регистрират от тези на възраст над 30 години..

Едно е ясно - свръхзрелостта вреди на бебето, следователно раждането трябва да се стимулира. За да направите това, трябва да се свържете с Вашия лекар или да отидете в болницата. Те вече ще решат по какъв начин ще се стимулира раждането и дали си струва да се направи.

Един от най-щадящите начини за стимулиране на раждането е ускорената подготовка на шийката на матката за раждане чрез създаване на специален хормонален фон. За това в шийката на матката се инжектира специален гел за стимулиране на раждането. Съдържа биологично активни вещества - простагландини, които помагат на шийката на матката да се скъси и изравни. В този случай раждането може да започне както след 40 минути, така и след 4 часа. Това е много индивидуално.

Стимулиращ гел може да се прилага, ако:

  има неуспех по време на раждане;

Гел за стимулиране на труда: кога и защо се използва?

Гел за стимулиране на раждането и по време на раждане: кой се нуждае от него?

Ако периодът, в който вие и вашият гинеколог сте очаквали новородено, вече е много назад и бебето все още не е родено, лекарят най-вероятно ще започне да говори за стимулиране на раждането. И когато ви попитат как ще се случи това, може да ви бъде предложен гел за стимулиране на раждането като една от опциите. В допълнение, лекарят може да използва същия гел не преди контракции, а директно по време на раждане..

В тази статия ще ви разкажем как се използва стимулационният гел и какво точно се случва по време на прилагането му преди и по време на раждането..

Защо се забавя труда? Причини за стимулация

Обикновено процесът на раждането започва на 38 гестационна седмица, понякога 1-2 седмици по-късно. Но понякога тялото забавя бременността и раждането се отлага с една до две седмици..

Причините за отмяна на плода могат да бъдат:

 • патологии или нарушения, които са се развили в централната нервна система на жената;
 • затлъстяване при бременна жена;
 • ендокринологични патологии при бременна жена;
 • късна бременност, ако възрастта на бъдещата майка е +35 години.

Гинеколозите смятат, че отлагането на раждането след 41-ва седмица крие потенциални рискове за бебето, поради което след малко изчакване лекарите предлагат да се прибегне до стимулация.

За целта прибягвайте до различни методи:

 • направете амниотомия (отваряне на околоплодната течност);
 • лекарства, съдържащи окситоцин, се прилагат интравенозно;
 • инжектират се хормонални лекарства, които могат да причинят раждане;
 • използвайте гел за стимулиране на раждането.

Това е гелът за стимулиране на труда, който съвременните акушер-гинеколози смятат за най-безопасното средство в сравнение с други методи.

Както вече споменахме, лекарят може да използва стимулирането на трудовата дейност не само с цел да стимулира нейното начало. Но дори ако раждането вече е започнало, но контракциите нарастват твърде слабо, поради което шийката на матката се отваря бавно и недостатъчно. В такива ситуации е възможно да се използва гелът по време на раждане..

Съставът и действието на гела за стимулиране на раждането

Съставът на гела за стимулиране на раждането съдържа компоненти, които имат хормоноподобен ефект. Това са простагладини, които могат да повлияят на функцията на шийката на матката и да я накарат да се разшири. Простагладините са добре известни на лекарите, които имат акушерска практика, защото се използват от около две десетилетия и, разбира се, са проведени много клинични проучвания върху тях..

Простагладините са физиологично активни вещества, които тялото на всеки човек е способно да произвежда; в малки дози тези вещества присъстват във всяка тъкан. По време на бременност обаче те се намират в много високи концентрации в околоплодната течност. И когато се натрупа максималното количество простагладини, те започват да омекотяват шийката на матката и след това принуждават нейните гладки мускули да се свиват. Така протича процесът на контракциите при родилката..

И същият процес се случва след определен период от време след въвеждането на гела: при някои жени ефектът на лекарството започва в рамките на 10 минути, други трябва да изчакат до 4 часа. След началото на контракциите гинекологът ще наблюдава процеса на отваряне на шийката на матката и когато тя се отвори напълно с около 10 см, ще бъде възможно да започнете да бутате. Успокояваща новина за бременна жена може да бъде фактът, че простагландините са в състояние частично да облекчат болката по време на раждането, като същевременно не нарушават притока на кръв нито в плода, нито в матката и плацентата..

Как се инжектира гел за стимулиране на труда?

Обикновено акушер-гинеколозите инжектират гела във влагалището със спринцовка: в този случай жената трябва да поддържа хоризонтално положение в продължение на половин час, така че гелът да не изтече навън и да започне да действа върху шийката на матката. След въвеждането на гела в доза от около 1 mg, гинекологът периодично наблюдава процеса на дилатация на маточната шийка. Ако обаче не се отвори в рамките на 6 часа, гелът се инжектира отново. В същото време максималната доза на инжектираното лекарство не може да надвишава 3 mg. Тъй като гелът за стимулиране на труда се прилага интравагинално (т.е. във влагалището), ефектът му върху плода е сведен до минимум.

Кога точно лекарят решава да инжектира гел за стимулиране на раждането?

Обикновено акушер-гинеколог се ръководи не от желанието на жената да „роди възможно най-скоро“, а чака клинични прояви, които показват, че раждането трябва да се ускори.

Причините за това могат да бъдат:

 • очевидни проблеми в процеса на раждане, който вече е започнал (забавяне и избледняване на контракциите);
 • пълно отсъствие на контракции с вече изчезнала околоплодна течност;
 • очевидна липса на напредък към дилатация на маточната шийка.

Акушерите, които използват гела за стимулация в клиничната практика, твърдят, че лекарството по правило дава бърз ефект (при някои може да се появи в рамките на 10 минути след приложението), а страничните ефекти се случват при пациенти доста рядко. Независимо от това, жената трябва да знае, че гелът трябва да се прилага от опитен специалист, тъй като превишаването на приложената доза или неграмотната му употреба може да доведе до странични ефекти, а именно:

 • до главоболие и световъртеж;
 • до диария;
 • до гадене и повръщане;
 • до отлепване на плацентата;
 • до левкоцитоза (рязко увеличаване на броя на левкоцитите в кръвта);
 • до хипертоничност на матката, с рязко свиване на стените, на които те могат да се спукат.

Разбира се, съвременните лекари извършват стимулиране на трудовата дейност не само с помощта на гел. Но дори да считат геловите препарати за едни от най-безопасните за бременната жена и плода, в някои случаи гинеколозите може да се окажат от използването на гела за стимулиране на раждането.

Противопоказания за използването на стимулационен гел

В какви случаи лекарят предпочита да откаже да използва гела за стимулиране на раждането??

На първо място, ако има определени рискове за здравето на майката и плода:

 • развитието на хипоксия (кислороден глад) при плода;
 • развитие на синдром на аспирация (ако съществува риск гелът да попадне в дихателните пътища на плода).

Противопоказания за въвеждането на гела са следните условия:

 • тесен таз (анатомично стесняване на таза) при бременна жена, а именно несъответствие между размера на главата на плода и параметрите на таза: това явление се наблюдава при около 3% от жените;
 • ако положението на плода в матката не е норма;
 • със сърдечни нарушения в плода;
 • ако употребата на основните компоненти на гела е опасна за здравето на бъдещата майка.

Разбира се, лекарят ще знае предварително за всички тези точки. Следователно, до началото на раждането акушер-гинекологът вече ще знае дали е възможно да използвате гела за стимулиране на раждането с вас..

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

Гел за стимулиране на труда

Гел за стимулиране на труда - специално вещество, което след въвеждането във влагалището стимулира началото на раждането.

Кога да се използва гел за стимулиране на раждането

Най-често гел за стимулиране на раждането се използва при следсрочна бременност. Това състояние е опасно за детето, тъй като плацентата "застарява" и не може да изпълнява функциите си, така че бебето започва да страда от липса на хранителни вещества и кислород. Освен това костите на черепа на бебето бавно започват да се втвърдяват, което ще усложни преминаването му през родовия канал. Следователно, ако бременността бъде отложена, може да се предпише стимулиране на раждането..

Бременността след термина често се наблюдава при жени над тридесет години, но по различни причини може да се случи и при момичета по-млади: това може да бъде причинено както от физическото здраве, така и от психологическите фактори.

Също така се прибягва до методите, ако водите са отстъпили и контракциите не се случват. Опасно е и дългосрочното присъствие на бебето в утробата на майката при липса на околоплодни води, защото бебето губи защитната си среда и може да се сблъска с различни инфекции и бактерии.

Освен това се стимулира раждането, ако контракциите продължават много дълго и вяло, или са спрели напълно..

Ако шийката на матката не се разширява, може също да се даде стимулация.

Стимулиране на раждането с гел

Има различни начини за стимулиране на труда на тялото на бъдеща майка, но използването на гела за тези цели е един от най-простите и ефективни.

Гелът съдържа простагландини, които провокират контракции на мускулната тъкан на матката и също я омекотяват, помагайки за отварянето.
Гелът се вкарва във влагалището, докато жената лежи по гръб. За да се предотврати изтичането на веществото, се препоръчва да лежите в това положение известно време след инжектирането..

Тялото на всяка жена може да реагира индивидуално, но средно контракциите трябва да започнат най-малко за 40 минути, до максимум четири часа. Въпреки че има индивидуални отклонения.

Ако след шест часа раждането не започне, лекарството се прилага отново.

През цялото това време лекарят следи състоянието на бебето с помощта на оборудване.

Противопоказания

Едно от противопоказанията за стимулиране на раждането е тесният таз на бъдещата майка и големият размер на бебето..

Също така, не използвайте гела, ако бебето е в критично състояние или ако майка има здравословни проблеми.

С други думи, ако жената има индикации за цезарово сечение, раждането не може да бъде стимулирано при наличието на такива фактори..

Спешен въпрос. Кой е роден с гел.

HTML код:
BB код за форуми:

Как ще изглежда?

Сестра ми е на 41 седмици, PDR - 17 януари, задръстването се е преместило днес. Според показателите плацентата застарява (но изглежда, че не е критична). Казаха, че ще сложат гела утре.
Кажете ни какво е това? Вредно ли е за детето? Прочетете напълно
+21 Регистрирайте се и получете възможност да оценявате материали, да общувате в коментари и много други! ') "> Регистрирайте се и получавайте възможност да оценявате материали, общувайте в коментари и много други!')"> Хатор19.01.2012г18140 коментара
Всички рецепти
Рецепти от Povarenok.ruВсички рецепти
Печени картофи „Хрупкави.
Хрупкав гратин. Предлагам на вашето внимание едно прекрасно.
Повече информация "
Тесто с мая "За мързеливите".
Въпреки че обичам да "бъркам" с теста, но това.
Повече информация "
Подходящото тесто за кнедли.
Колкото и да е странно, но намирането на добра рецепта за кнедли.
Повече информация "
Печени картофи „Как.
Бързам да споделя с вас удивително вкусен начин.
Повече информация "

Коментари

Не знам какво е, но ще слушам. Родих на 41 седмица, никой нищо не сложи, а ако водата е заминала, защо гел?

Те също ми казаха - тръгвай. Сякаш стъпках до магазина преди раждането, адаптерът ни изгоря и телевизора не можеше да се гледа.Съквартирантката нямаше право да излиза в отделението - тя лежеше на склад, а нямаше неща. И така, тропнах. Дори тичах малко. И сутринта по пътеката. ден роди.

И сутрин по пътеката. ден роди.

Не успях да се обадя да раждам, истината беше, че родих на 40 седмици и 1 ден, а момичетата в леглото бяха извикани да раждат нормално, само казват, че боли да го вмъкнеш) и работи до края на деня. моят корк си отиде от моя приятел за 12 часа за 2 седмици
дори да ходи много, ходи направо до болка и сама ражда

коркът се отдалечи за 2 седмици

Сложиха ми Гела. Но той не ми помогна, раждането започна след три дни; въпреки че много момичета, които лежаха с мен в патология, той помагаше буквално в първите часове. Там със специална спринцовка без игла (тя е в кутия с гел) в шийката на матката се инжектира гел, съдържащ простагландин, който помага за омекотяване на шийката на матката (същият хормон се съдържа в спермата), след което трябва да легнете за около петнадесет минути и след това ще ви помогне или не чакате (да го инжектирате не боли, всичко зависи от уменията на лекаря). Няма вреда за детето.

Ускоряване на труда: какви средства се използват за това?

Ускоряване на труда: какви средства се използват за това?

Ако бременността вече приключва, но раждането все още не е започнало, тогава има спешна нужда да се стимулира раждането. Как се извършва? Има специални процедури, както и лекарства, които спомагат за ускоряване на раждането. В тази статия ще ги разгледаме..

Защо е необходимо да се ускори трудовата дейност?

Стимулиране на раждането се изисква, когато жената не може да роди сама поради наличието на определени усложнения: голямо тегло на плода, затлъстяване на майката, сериозно заболяване, отлепване на плацентата, ранен излив и др..

Неуспешно се извършва стимулация по време на ексфолирането на плацентата. В този случай плодът може да умре и следователно лекарите правят стимулация. Това се прави и ако има бременност след термина. Малък брой контракции, тяхното непостоянство, спиране - всичко това предполага, че е необходимо да се стимулира раждането. Многоводие или голям плод също са причини да се предпише изкуствена стимулация, тъй като в този случай ходът на раждането може да бъде много дълъг. В този случай детето може да изпита хипоксия и затова е необходимо да се намали този риск..

Стимулиране с лекарства

По време на раждането лекарите наблюдават как протича самият процес: те проверяват корема на жената, изучават честотата на контракциите, броя им, колко дълго са и т.н. В този процес те се ръководят от шийката на матката. Ако тя отвори само половината и след това спре, тогава в този случай се стимулира раждането.

Индукцията на труда се извършва със следните лекарства:

 • Окситоцин
 • Простагландин
 • Мифепристон
 • Амниотомия.

Стимулиране на раждането с окситоцин

Лекарствата на основата на окситоцин се използват за узряване и разширяване на шийката на матката. Те помагат да се стимулира раждането. Окситоцинът се прилага интравенозно. Използва се също за активиране на лактацията и за спиране на кървенето след раждане..

Има определени противопоказания, когато окситоцинът не трябва да се използва. По-специално, не трябва да се предписва, ако жената има тесен таз или проблеми с местоположението на плода. Съществуват и странични ефекти на окситоцин - те включват тежки спазми на маточната шийка, лоша циркулация, поява на спонтанно кървене и т.н. Важно е винаги да следвате препоръките на лекарите и правилно да зададете дозата на това лекарство..

Стимулиране на раждането с простагландин

Простагландините също се използват за стимулиране на раждането. Те се използват в случай, че шийката на матката не се отвори навреме. Обикновено тези вещества присъстват в околоплодната течност и те също присъстват в малки количества в тъканите..

Най-безопасният начин за стимулиране на раждането са гелове или супозитории. Такива лекарства са най-щадящите. Геловете с простагландин помагат за нормализиране на хормоналните нива, подготвят шийката на матката за ефективно разширяване по време на раждането. Гелът се инжектира в тялото на жената и след 4 часа нейната трудова активност се увеличава.

Гелът се инжектира вагинално с помощта на спринцовка. Вмъкването се извършва в задната стена на влагалището. Тогава жената ще трябва да остане известно време в легнало положение, за да не изтече гелът обратно. Ако гелът попадне директно в шийката на матката, тогава може да има риск от свръхстимулация на раждането..

Когато няма ефект в рамките на 6 часа, лекарите отново инжектират гела. Обемът на гела не надвишава 3 ml.

В този случай гелът има и някои противопоказания. По-специално, заслужава да се спомене представянето на плода, наличието на тесен таз, както и аспектите, когато се прави цезарово сечение.

Стимулиране на раждането с амниотомия

Един от популярните методи за ускоряване на раждането е амниотомията. Същността на процедурата е, че феталният мехур се пробива със стерилна кука. Процедурата трае само няколко минути и е безболезнена. Веднага след като лекарят направи пункция, натискът на главата на бебето върху матката ще се увеличи и в резултат на това шийката на матката ще се отвори, след което ще настъпи раждането.

Амниотомията няма специални противопоказания, поради което се използва навсякъде по време на проблеми с процеса на раждане.

Стимулиране с хапчета

В някои ситуации се използва стимулация с хапчета. Обикновено списъкът с лекарства включва мифепристон, миропристон и пенкрофтон. Те помагат за прекъсване на бременност, ако се използват по-рано, но по-късно в живота помагат за стимулиране на раждането. Лекарят предписва такива хапчета. Той оценява състоянието на родилката, проучва и анализира ситуацията, след което вече предлага подходящите хапчета.

Прегледът на родилка преди предписване на лекарства включва анализ на броя на контракциите и тяхната сила, продължителност, етап на дилатация на маточната шийка и др. Само след всичко това могат да се предписват лекарства. Разбира се, идеалното раждане е естествено раждане, когато не се изисква намеса на трета страна, но, уви, това не винаги е така..

Мифепристонът, например, помага за увеличаване на маточните контракции, причинявайки отваряне на шийката на матката и изхвърляне на плода. Другите две лекарства, описани по-горе, действат по подобен начин..

Изкуственото стимулиране на раждането се извършва само когато е необходимо под наблюдението на лекар. Обикновено индуцираният труд е болезнен. Контракциите по време на тези раждания могат да бъдат изключително бурни, често водят до липса на кислород при бебето. Лекарят анализира ситуацията и решава дали е необходим такъв подход.

Естествена стимулация

Стимулирането на труда също може да има естествен аспект. Изисква се, когато трябва да подготвите шийката на матката за разширяване или по време на бременност след термина. Датата, определена от лекаря, не винаги е точна. Това е само насока. Често разликата от първоначалната дата е плюс или минус 10 дни. Когато предшествениците на раждането започнат, естествената стимулация вече може да се извърши.

Естествените процедури за стимулиране са абсолютно безвредни за бебето. Те спомагат за ускоряване на процеса на раждане.

Естествените начини за стимулиране на раждането са чрез въздействие върху зърната. Това помага за производството на окситоцин, който помага за засилване на маточните контракции. Достатъчно е да масажирате зърната всеки ден в продължение на 5-10 минути.

Също така ефективен метод са леките спортове или ходенето по улицата. Но тук е важно да не се надвишават нормите, в противен случай вече може да има вреда. Можете да използвате храна, която съдържа фибри, за да прочистите червата си. Също така помага да се предизвикат маточни контракции.

Също така при самите контракции се използват методи на стимулиране. За да направите това, трябва да масажирате долната част на гърба. Този масаж може да помогне за намаляване на болката и увеличаване на продължителността и честотата на контракциите..

Разширяването на шийката на матката може да се засили при ходене. Веднага след като се появят контракциите, трябва да започнете да се движите. Ако жената лежи, това може да бъде само по-лошо - процесът на раждане ще бъде забавен.

Също така е важно да поддържате правилно дишане - дълбоко и премерено. Той пряко влияе върху контракциите и тяхната честота..

Трябва ли да пия алкохол??

Смята се, че ако пиете малко алкохол, това ще ви помогне да отпуснете тялото на жената и ще ускори раждането. По-специално, има изследвания, които показват, че червеното вино може да доближи контракциите. Но лекарите обикновено са против подобни методи и подходи, тъй като те са експериментални..

"Препидил-гел" за стимулиране на раждането: прегледи и последици

Бременността е важен етап от живота на всяка жена. Понякога по една или друга причина се изисква да стимулирате трудовия процес с лекарства. Доста често за тази цел се използва лекарството "Препидил-гел". Разбира се, пациентите, които са изправени пред необходимостта да използват това лекарство, се интересуват от всяка налична информация. Може ли продуктът да се счита за безопасен? Какво е известно за противопоказанията и нежеланите реакции?

Информация за формата на освобождаване и състава на лекарството

В съвременната акушерска практика често се използва лекарството "Препидил-гел". Това лекарство е предназначено за вагинално или интрацервикално приложение. Лекарството е вискозен полупрозрачен гел, опакован в специални спринцовки с дюзи.

Основната активна съставка на лекарството е динопростон. Една доза (тя е равна на 3 g гел) съдържа 0,5 mg от това вещество. В допълнение, съставът съдържа триацетин и колоиден силициев диоксид.

Фармакологични свойства на лекарството

Основният активен компонент на гела е динопростон (друго име е простагландин Е2). Това вещество е ненаситена мастна киселина, която обикновено се синтезира от човешкото тяло. Този вид простагландин изпълнява важни функции, по-специално увеличава кръвоснабдяването на тъканите на шийката на матката, което съответно ускорява нейното омекотяване и разкриване. В допълнение, лекарството засилва контрактилната активност на гладката мускулатура на матката, което осигурява началото на трудовия процес. Между другото, динопростонът засяга не само органите на репродуктивната система - лекарството засяга гладката мускулатура на храносмилателния тракт и кръвоносните съдове.

След въвеждане в цервикалния канал гелът се абсорбира бързо - максималната му концентрация в кръвта на пациента се наблюдава 30-45 минути след процедурата. Простагландинът се свързва с кръвен албумин (нивото на свързване е 73%). Лекарството в тялото на жената се разпада, образувайки поне девет метаболита, които след това се екскретират заедно с урината (само малко количество се екскретира с изпражненията).

Кога се използва гелът? Основни показания

В какви случаи е препоръчително да се използва лекарството "Препидил-гел"? Инструкцията казва, че лекарството се използва за ускоряване на узряването и отварянето на шийката на матката. Естествено, такава терапия е възможна само ако има медицински показания..

Лекарството "Препидил-гел": инструкции за употреба

Както вече споменахме, лекарството може да бъде закупено в аптеката, поставено в стерилна спринцовка, пълна с катетър. Непосредствено преди употреба трябва да свалите капачката и да прикрепите катетъра към върха на спринцовката. Устройството трябва да се постави в цервикалния канал и след това бавно да изцеди част от гела от спринцовката.

Трябва веднага да се каже, че стимулацията с Препидил гел е възможна само в болнична обстановка. Процедурата трябва да се извършва от лекар или медицинска сестра - опитите за самостоятелно инжектиране на лекарството могат само да влошат ситуацията. След инжектирането на гела се препоръчва на жената да лежи по гръб за 10-15 минути - по този начин можете да предотвратите изтичането на лекарството.

Началната доза е 0,5 mg динопростон, което съответства на съдържанието на една спринцовка. Ако след приложението на лекарството не се наблюдава реакция, гелът се инжектира отново в същото количество, но не по-рано от 6 часа след предишната процедура. Дневната доза не трябва да надвишава 1,5 mg от активното вещество (равно на 9 g гел).

Има ли противопоказания?

Може ли Препидил-гел винаги да се използва за стимулиране на процеса на раждане? Прегледите на експертите, както и резултатите от научните изследвания, посочват, че лекарството има редица противопоказания, на които определено трябва да обърнете внимание:

 • Продължителните контракции на матката са опасни при многоплодна бременност.
 • Гелът не се използва, ако пациентът има повече от 6 доносени бременности в историята на пациента.
 • Естественият труд не се стимулира, ако не е настъпило поставянето на главата на плода.
 • Лекарството не се предписва на жени с анамнеза за труден труд, придружен от травма, цезарово сечение или гинекологични хирургични процедури (включително операция в матката).
 • Трябва да се разбере, че раждането не може да се стимулира, ако тазът на жената е твърде тесен и има опасения, че главата на бебето няма да премине през него.
 • Гелът не се предписва при наличие на фетален дистрес, както и в нарушение на ритъма на сърдечния ритъм на детето.
 • Списъкът с противопоказания включва наличието на кървави вагинални секрети с неизвестен произход при пациентката по време на бременност.
 • Трудът не може да бъде стимулиран, ако по време на ултразвуковото сканиране се забележи необичайно представяне на плода. В допълнение, използването на гел може да бъде опасно в случаите, когато хирургическата намеса е по-подходяща..
 • Разбира се, противопоказанията включват алергичната чувствителност на пациента към който и да е компонент на лекарството..
 • Струва си да се споменат относителните противопоказания, чийто списък включва хипертония, нарушения на черния дроб и отделителната система, глаукома, бронхиална астма, офталмологична хипертония и някои заболявания на сърдечно-съдовата система. В такива случаи е възможно използването на гела, но това трябва да се прави много внимателно - пациентът се нуждае от постоянно наблюдение.

Нежелани реакции и усложнения по време на терапията

Може ли лекарството "Препидил-гел" да се счита за безопасно? Прегледите на лекарите и на самите пациенти показват, че лекарството се понася добре и осигурява началото на трудовия процес. От друга страна, не е изключена вероятността от усложнения при използване на гела. Ето списък на възможните нежелани реакции:

 • Хипертоничност на матката, повишена и повишена честота на контракции на маточната мускулатура, което често може да доведе до разкъсване на стените на органа, както и преждевременно отваряне на феталния пикочен мехур.
 • Възможни вазовагални реакции, включително главоболие, треперене, усещане за топлина в тялото, замаяност.
 • Отлепването на плацентата също е включено в списъка на опасните странични ефекти..
 • След въвеждането на гела могат да се развият алергични реакции, които по правило са придружени от появата на дразнене, зачервяване и обрив по кожата..
 • Някои пациенти се оплакват от гадене, диария и някои други нарушения на храносмилателната система (дори въпреки интрацервикалното приложение на гела).
 • Възможен бронхоспазъм, развитие на бронхиална астма.
 • Относително често се регистрират нарушения на кръвоносната и лимфната система. Нежеланите реакции включват левкоцитоза. След използването на гела рискът от развитие на дисеминирана интраваскуларна коагулация при пациенти след раждане се увеличава, което е много опасно.

"Препидил-гел" се използва доста често за стимулиране на раждането. Но трябва да разберете, че понякога лекарството е опасно за плода. Например, терапията може да бъде свързана с развитието на дистрес синдром, както и ацидоза и смачкване на детето. В най-тежките случаи е регистрирана смърт на плода. Според статистиката нежеланите реакции са редки и най-често се свързват с неправилна дозировка или начин на приложение на гела..

Информация за предозиране: Симптоми и лечение

Използването на твърде големи дози от лекарството "Препидил-гел" е изпълнено с опасни последици. Пациентите развиват маточна хипертоничност, както и увеличаване на силата и честотата на маточните контракции. Това, разбира се, засяга състоянието на детето - усложненията включват компресия на плода и ацидоза.

Жена в подобно състояние трябва незабавно да получи медицинска помощ. За облекчаване на хипертоничността пациентите се инжектират с бета-2-адренергични агонисти. В особено тежки случаи е показана спешна доставка..

Цени и аналози на лекарства

Разбира се, цената на лекарството е важна за всеки пациент. Колко ще струва лекарството "Препидил-гел"? Цената на спринцовка, съдържаща 3 g гел, варира от 600 до 700 рубли.

Какво да направите, ако лекарството не е подходящо за пациента или е трудно да се получи? На фармацевтичния пазар има добри аналози. Списъкът с качествени продукти включва такива лекарства като "Prostinon" (под формата на гел), "Prostin E2" и "Cerviprost". Разбира се, само лекар може да избере заместител - използването на Препидил или друго подобно лекарство е произволно забранено.

Гел за стимулиране на раждането "Prepidil": прегледи на пациенти и специалисти

За много хора важен фактор е мнението на лекарите за дадено лекарство. В този случай експертите единодушно заявяват, че Препидил-гел се справя отлично с основните си задачи, ускорявайки съзряването и разширяването на шийката на матката, което понякога е просто необходимо (например, ако раждането е опасно за детето или майката). Лекарството няма толкова много противопоказания, особено в сравнение с аналози. Ето защо лекарите в определени случаи предписват Препидил-гел на жени..

Отзивите за родилите пациенти също са положителни. Ефектът от лекарството се появява бързо, но жените рядко страдат от нежелани реакции. Цената на гела е доста достъпна, което също е важно за мнозина.