Щастливите часовници не гледат. Бременните жени живеят в прегръдка с календар, като зачеркват дните преди датата на очакваното раждане. Добре е, ако всичко върви по план и в определеното време майката се среща с бебето..

Какво да правим, когато календарът е на 41, 42 или дори 43 седмици от бременността? Спешно евакуирайте бебето. Претоварването е заплаха за здравето му.

Стимулирането на раждането с гел се нарича най-щадящият метод за "евакуация". Нека да разберем дали това е така и да обсъдим кога употребата на гела е оправдана и кога е престъпление.

Раждане при поискване: бебе, време е да излезем!

Трябва да забравите за формулировката „не можеш да минеш завинаги през бременна жена“ и „природата знае по-добре“ след 40 седмици от бременността..

Да, природата е програмирала естествения външен вид на бебе в света, но ако това не се случи навреме, е невъзможно да се медитира в очакване на „разтваряне само по себе си“ - „затворник“, затворен в матката, може да страда от хипоксия поради остарялата плацента.

В допълнение към "седенето" на плода в матката има няколко причини, въз основа на които гинекологът решава да стимулира раждането:

 • гестозата (късна токсикоза на бременността) е опасно усложнение с функционално разстройство на жизненоважни органи и системи;
 • бременност до 40 седмици с комплекс от негативни симптоми - олигохидрамнион, остаряла плацента и лоша биохимия на кръвта;
 • смущения по време на раждането - избледняващи контракции, липса на контракции с оттичащи се води, затворена или бавно отваряща се шийка на матката.

Възможно ли е да поръчате раждане по желание, например във връзка с предстоящото напускане на съпруг, който иска да е близо в свещен момент?

Хипотетично, да, но последната дума е на лекаря, който въпреки това положи хипократовата клетва и взема решения въз основа на здравия разум.

Здравият разум в този случай е доносена бременност, пълна готовност на организма за раждане и много сериозна лична причина..

Причината е: как се инжектира стимулационният гел

В акушерската практика има три начина за предизвикване на раждане - простагландини, окситоцин и отваряне на околоплодната течност (амниотомия).

Гелът с простагландини се счита за най-щадящият начин на трудова възбуда - безболезнен, атравматичен и минимално опасен.

Ако окситоцинът причинява бърз, насилствен и насилствен труд, гелът за индукция на труда внимателно свива гладката мускулатура, без да нарушава маточния, плацентарния и феталния кръвен поток. Всичко толкова гладко ли е?

Не само гел

Простагландините са група физиологично активни вещества, които тялото ни произвежда, тоест съединения, свързани с тялото, а не чужда "химия".

В малки количества простагландините се намират във всички тъкани, но максималната им концентрация по време на бременност се наблюдава в околоплодните води. Когато достигнат пикова концентрация, те омекотяват шийката на матката и свиват гладката мускулатура..

Външно доставените простагландини действат по същия сценарий. Доставката им се извършва през цервикалния канал на шийката на матката и само в болнична обстановка. Трудно е да се отговори колко дълго гелът действа, за да стимулира раждането.

Според официалните инструкции раждането трябва да започне в рамките на следващите 4-6 часа..

На практика контракциите могат да възникнат почти моментално или изобщо да не се получат. Развитието е невъзможно да се предвиди. Ето защо лекарството не може да се прилага самостоятелно.

Ако нещо не върви по план (водата се е изляла, но няма контракции), само лекарите могат да окажат спешна и правилна помощ.

Има, разбира се, рискове и странични ефекти от геловата стимулация. И говорим не само за много болезнени контракции, които се отбелязват от почти всички родилки..

Инструкцията напомня за заплахата от руптура на матката, отлепване на плацентата, фетална хипоксия (може да се усложни, наред с други неща, от аутизъм, епилептичен синдром, RRR, церебрална парализа).

Списъкът е сериозен. Ето защо е важно да сравнявате възможните рискове и придобитите ползи, а не да „слагате гела“ при първата прищявка на майката или медицинския работник.

Употребата на гел с простагландини е неприемлива, ако има директни и недвусмислени индикации за цезарово сечение - клинично тесен таз, необичайно положение на плода, превиация или отлепване на плацентата, тумори на репродуктивните органи и други причини, които възпрепятстват естественото раждане.

В раздела на инструкцията "Противопоказания" можете да се запознаете с пълния списък на забраните, който още веднъж напомня за сложния характер на гела, при всичките му привидно безобидни.

Какъв гел се инжектира, за да стимулира раждането

Най-често в акушерската практика, американският гел Препидил се използва за стимулиране на раждането. Както всички лекарства от групата, този гел съдържа динопростон. Въведена интрацервикално чрез включения катетър.

Предлага се под формата на спринцовка за еднократна употреба. Аналози с идентичен състав, показания, противопоказания и странични ефекти - Простонон-гел, Цервипрост и Простин Е2.

Между другото, акушерският гел Dianatal за раждане не е стимулиращ, тъй като не съдържа фармацевтично активни вещества. Състои се от пропилей гликол, карбомер, хидроксиетил целулоза и вода. Разпределя се в родовия канал и при нанасяне образува биоадхезивен филм.

Целевата индикация е да се намали триенето с напредването на плода и да се намали рискът от вагинално разкъсване.

Алтернативи

Съществува алтернативен метод за стимулиране на труда - „водорасли“. Като цяло водораслите за стимулиране на раждането се използват в акушерската практика от 19-ти век. Методът е доказан, работещ и най-важното официален, а не популярен.

Смисълът на процедурата е следният: изсушени стъбла от водорасли („пръчици“) се поставят внимателно в шийката на матката. Тъй като са силно порести, "пръчките" активно абсорбират влагата и бързо се увеличават по размер, подувайки се 2-3 пъти през деня.

Ефектът е разширяването на шийката на матката. В същото време ензимите на водорасли стимулират производството на простагландини и окситоцин - вещества, които принуждават началото на раждането. В гелове с простагландини водораслите печелят по цена и безопасност. Загуби - в ефективността.

Казват, че началото на раждането започва бебето. Готови ли сте да излезете - помолете да излезете. Да не питам - не съм готов.

За улеснение на родителите или медицинските специалисти, опитни акушерки наричат ​​„срок на валидност“ злоупотреба с природата и престъпление срещу бебето. Необходимо е едно нещо. Искам нещо друго. Лесна и навременна доставка!

Гел за стимулиране на труда

Обикновено раждането трябва да започне на 38-40 седмица от бременността, но за съжаление това не винаги е така. Ако бременността се забави, определено трябва да се консултирате с лекар. В тази ситуация лекарите са принудени да прибягват до стимулиране на труда..

Фактът, че бременността след термина се влияе от много показатели, повечето от които не могат да бъдат предотвратени. Това могат да бъдат нарушения на нервната система, затлъстяване или проблеми с ендокринната система..

Също така, някои лекари смятат, че възрастта на жената може да повлияе на пост-зрелостта на бременността. По-често такива случаи на продължителна бременност са известни след 30 години. Но каквото и да влияе на удължаването на бременността, едно нещо е доказано със сигурност: това вреди на детето и следователно стимулацията ще бъде просто необходима тук.

Причини за продължителна бременност

Има много фактори за това усложнение, това е прекомерното тегло на бременна жена, заболявания на ендокринната система и нарушения на централната нервна система. Късната бременност също може да бъде отнесена към рисковата група..

Те стигат до стимулиране на раждането не само при бременност след термина, но и при слаб труд, когато контракциите са твърде слаби и в резултат на това шийката на матката не се отваря или не може да се отвори напълно.

Има няколко начина за стимулиране на бременността:

 • интравенозен окситоцин, лекарство, което стимулира контракциите;
 • пункция на околоплодната течност;
 • въвеждането на хормони, които причиняват контракции;
 • използване на гел за стимулиране на контракциите.

Как действа гелът за стимулиране на труда?

Трудовата дейност след нанасяне на гела започва в период от 40 минути до 4 часа. Колко скоро започват контракциите, зависи от характеристиките на женското тяло, доколко е податливо на това лекарство..

При нормално раждане шийката на матката трябва да се отвори 10 сантиметра. Това е много важен параметър, за да може бебето да се роди, без да наранява майката и себе си.

Хормоналните простагландини се използват в акушерството от 20 години и тяхната ефективност е доказана от изследователите и тествана на практика от акушер-гинеколозите..

За стимулиране на раждането жената се инжектира интравенозно с окситоцин, предимството на простагландините е, че тези хормони провокират отделянето на окситоцин при жената.

Окситоцинът е отговорен за свиването на гладката мускулатура на матката. Простагландините също помагат за намаляване на болката по време на раждането. Този хормон също не нарушава феталния и маточно-плацентарния кръвен поток.

В акушерството се използва вагиналният гел Prostin E2, който се инжектира със спринцовка във влагалището към задната стена. Процесът на администриране на гела за доставка се наблюдава с помощта на огледало. За да се предотврати изтичането на гела, жените го инжектират в легнало положение, а също и след инжектирането, пациентът трябва да остане в това положение за още 30 минути.

Гелът не трябва да се инжектира в цервикалния канал, тъй като това може да провокира хипервентилация на раждането.

След инжектирането на гела жената е под строг медицински контрол. Ако шийката на матката не се отвори с 3 см в рамките на 6 часа, това лекарство трябва да се приложи отново.

Дозировката на това лекарство не трябва да надвишава 3 милиграма. При слаб труд, дозата на гела е 1 милиграм на всеки 6 часа. Лекарите наблюдават раждането, както и състоянието на жената.

Стимулирането на раждането с помощта на гел задължително трябва да се извършва под строгото наблюдение на лекарите. Гелът няма странична ефикасност, когато се използва правилно.

Гелът за стимулиране на раждането се оказа добър. Това лекарство е най-добрият начин за стимулиране на раждането, според свидетелствата на акушер-гинеколозите и жените, на които е било приложено. Използването на гел не засяга плода, тъй като той се вкарва във влагалището, а не интравенозно.

Инжектиране на гел за стимулиране на труда

Най-често за стимулация те избират метода, който изглежда най-естествен за женското тяло: това е да се ускори подготовката на шийката на матката за раждане. За да направи това, лекарят инжектира специален гел в шийката на матката, който ще стимулира раждането. Съдържа простагландини, с тяхна помощ шийката на матката се скъсява и изглажда по-бързо. Когато използвате гела, раждането започва средно от 40 минути до 4 часа. Рамката е толкова голяма поради факта, че всеки организъм е индивидуален. За да инжектирате гела, е необходимо да има поне няколко показателя:

 • очевиден провал в труда;
 • няма контракции, но в същото време околоплодните води вече са се отдалечили;
 • няма разширение на шийката на матката;
 • контракциите продължават много дълго поради факта, че раждането е нередовно и много слабо.
Но инжектирането на гел не е единственият начин, който е идеален за стимулиране на раждането. Но в същото време, с огромен брой лекарства за стимулация, лекарите не излязоха с лекарства, които биха причинили контракции на необходимата сила. И колкото и безопасни да изглеждат, все още съществува известен риск при стимулация..

В някои случаи може да се развият фетална хипоксия, синдром на аспирация и много други проблеми. Това беше причината те да се опитват да използват стимулация на труда само в екстремни случаи. И понякога стимулацията е забранена, защото има редица противопоказания: главата на бебето е твърде голяма, а тазът на майката е твърде тесен; С помощта на сърдечен монитор беше установено, че бебето не се чувства добре; местоположението на детето в матката не отговаря на нормите; има големи здравословни проблеми на родилката.

Всички тези фактори, които могат да повлияят дали ще стимулират раждането или не, първоначално трябва да бъдат взети предвид от лекаря и много внимателно да се наблюдава развитието на раждането..

В същото време е много важно жената да не е нервна. В крайна сметка това ще се отрази не само върху нейното общо здраве и благосъстояние, но и върху детето. Ето защо е по-добре да се настроите на положителна вълна и да прехвърлите всички притеснения относно труда си на плещите на специалисти, които ще се грижат за вас и вашето бебе по възможно най-добрия начин..

А вие, докато лекарите решават дали да направят стимулация или не, просто се успокойте и си представете срещата си с малко щастие, което много скоро ще лежи във вашите ръце. Опитайте се да почувствате цялата тази радост и положителни емоции и тогава дори няма да забележите как ще преминат контракциите и раждането ще приключи!

Гел за стимулиране на труда: кога и защо се използва?

Гел за стимулиране на раждането и по време на раждане: кой се нуждае от него?

Ако периодът, в който вие и вашият гинеколог сте очаквали новородено, вече е много назад и бебето все още не е родено, лекарят най-вероятно ще започне да говори за стимулиране на раждането. И когато ви попитат как ще се случи това, може да ви бъде предложен гел за стимулиране на раждането като една от опциите. В допълнение, лекарят може да използва същия гел не преди контракции, а директно по време на раждане..

В тази статия ще ви разкажем как се използва стимулационният гел и какво точно се случва по време на прилагането му преди и по време на раждането..

Защо се забавя труда? Причини за стимулация

Обикновено процесът на раждането започва на 38 гестационна седмица, понякога 1-2 седмици по-късно. Но понякога тялото забавя бременността и раждането се отлага с една до две седмици..

Причините за отмяна на плода могат да бъдат:

 • патологии или нарушения, които са се развили в централната нервна система на жената;
 • затлъстяване при бременна жена;
 • ендокринологични патологии при бременна жена;
 • късна бременност, ако възрастта на бъдещата майка е +35 години.

Гинеколозите смятат, че отлагането на раждането след 41-ва седмица крие потенциални рискове за бебето, поради което след малко изчакване лекарите предлагат да се прибегне до стимулация.

За целта прибягвайте до различни методи:

 • направете амниотомия (отваряне на околоплодната течност);
 • лекарства, съдържащи окситоцин, се прилагат интравенозно;
 • инжектират се хормонални лекарства, които могат да причинят раждане;
 • използвайте гел за стимулиране на раждането.

Това е гелът за стимулиране на труда, който съвременните акушер-гинеколози смятат за най-безопасното средство в сравнение с други методи.

Както вече споменахме, лекарят може да използва стимулирането на трудовата дейност не само с цел да стимулира нейното начало. Но дори ако раждането вече е започнало, но контракциите нарастват твърде слабо, поради което шийката на матката се отваря бавно и недостатъчно. В такива ситуации е възможно да се използва гелът по време на раждане..

Съставът и действието на гела за стимулиране на раждането

Съставът на гела за стимулиране на раждането съдържа компоненти, които имат хормоноподобен ефект. Това са простагладини, които могат да повлияят на функцията на шийката на матката и да я накарат да се разшири. Простагладините са добре известни на лекарите, които имат акушерска практика, защото се използват от около две десетилетия и, разбира се, са проведени много клинични проучвания върху тях..

Простагладините са физиологично активни вещества, които тялото на всеки човек е способно да произвежда; в малки дози тези вещества присъстват във всяка тъкан. По време на бременност обаче те се намират в много високи концентрации в околоплодната течност. И когато се натрупа максималното количество простагладини, те започват да омекотяват шийката на матката и след това принуждават нейните гладки мускули да се свиват. Така протича процесът на контракциите при родилката..

И същият процес се случва след определен период от време след въвеждането на гела: при някои жени ефектът на лекарството започва в рамките на 10 минути, други трябва да изчакат до 4 часа. След началото на контракциите гинекологът ще наблюдава процеса на отваряне на шийката на матката и когато тя се отвори напълно с около 10 см, ще бъде възможно да започнете да бутате. Успокояваща новина за бременна жена може да бъде фактът, че простагландините са в състояние частично да облекчат болката по време на раждането, като същевременно не нарушават притока на кръв нито в плода, нито в матката и плацентата..

Как се инжектира гел за стимулиране на труда?

Обикновено акушер-гинеколозите инжектират гела във влагалището със спринцовка: в този случай жената трябва да поддържа хоризонтално положение в продължение на половин час, така че гелът да не изтече навън и да започне да действа върху шийката на матката. След въвеждането на гела в доза от около 1 mg, гинекологът периодично наблюдава процеса на дилатация на маточната шийка. Ако обаче не се отвори в рамките на 6 часа, гелът се инжектира отново. В същото време максималната доза на инжектираното лекарство не може да надвишава 3 mg. Тъй като гелът за стимулиране на труда се прилага интравагинално (т.е. във влагалището), ефектът му върху плода е сведен до минимум.

Кога точно лекарят решава да инжектира гел за стимулиране на раждането?

Обикновено акушер-гинеколог се ръководи не от желанието на жената да „роди възможно най-скоро“, а чака клинични прояви, които показват, че раждането трябва да се ускори.

Причините за това могат да бъдат:

 • очевидни проблеми в процеса на раждане, който вече е започнал (забавяне и избледняване на контракциите);
 • пълно отсъствие на контракции с вече изчезнала околоплодна течност;
 • очевидна липса на напредък към дилатация на маточната шийка.

Акушерите, които използват гела за стимулация в клиничната практика, твърдят, че лекарството по правило дава бърз ефект (при някои може да се появи в рамките на 10 минути след приложението), а страничните ефекти се случват при пациенти доста рядко. Независимо от това, жената трябва да знае, че гелът трябва да се прилага от опитен специалист, тъй като превишаването на приложената доза или неграмотната му употреба може да доведе до странични ефекти, а именно:

 • до главоболие и световъртеж;
 • до диария;
 • до гадене и повръщане;
 • до отлепване на плацентата;
 • до левкоцитоза (рязко увеличаване на броя на левкоцитите в кръвта);
 • до хипертоничност на матката, с рязко свиване на стените, на които те могат да се спукат.

Разбира се, съвременните лекари извършват стимулиране на трудовата дейност не само с помощта на гел. Но дори да считат геловите препарати за едни от най-безопасните за бременната жена и плода, в някои случаи гинеколозите може да се окажат от използването на гела за стимулиране на раждането.

Противопоказания за използването на стимулационен гел

В какви случаи лекарят предпочита да откаже да използва гела за стимулиране на раждането??

На първо място, ако има определени рискове за здравето на майката и плода:

 • развитието на хипоксия (кислороден глад) при плода;
 • развитие на синдром на аспирация (ако съществува риск гелът да попадне в дихателните пътища на плода).

Противопоказания за въвеждането на гела са следните условия:

 • тесен таз (анатомично стесняване на таза) при бременна жена, а именно несъответствие между размера на главата на плода и параметрите на таза: това явление се наблюдава при около 3% от жените;
 • ако положението на плода в матката не е норма;
 • със сърдечни нарушения в плода;
 • ако употребата на основните компоненти на гела е опасна за здравето на бъдещата майка.

Разбира се, лекарят ще знае предварително за всички тези точки. Следователно, до началото на раждането акушер-гинекологът вече ще знае дали е възможно да използвате гела за стимулиране на раждането с вас..

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

Гел за стимулиране на труда

Изминаха 42 седмици, а детето все още не бърза да се роди. Ситуацията не е много приятна, защото в този момент разбирате, че ще трябва да се стимулира труда.

Има много причини за продължителна бременност и е почти невъзможно да ги предотвратим. Сред факторите, които влияят на този процес, са ендокринните заболявания, затлъстяването, нарушената регулаторна функция на централната нервна система. Лекарите казват, че възрастта на жената също допринася за удължаването на детето. Все по-често такива случаи се регистрират от тези на възраст над 30 години..

Едно е ясно - свръхзрелостта вреди на бебето, следователно раждането трябва да се стимулира. За да направите това, трябва да се свържете с Вашия лекар или да отидете в болницата. Те вече ще решат по какъв начин ще се стимулира раждането и дали си струва да се направи.

Един от най-щадящите начини за стимулиране на раждането е ускорената подготовка на шийката на матката за раждане чрез създаване на специален хормонален фон. За това в шийката на матката се инжектира специален гел за стимулиране на раждането. Съдържа биологично активни вещества - простагландини, които помагат на шийката на матката да се скъси и изравни. В този случай раждането може да започне както след 40 минути, така и след 4 часа. Това е много индивидуално.

Стимулиращ гел може да се прилага, ако:

  има неуспех по време на раждане;

Използването на гел за стимулиране на раждането: как работи, колко скоро след започването на раждането ще започне?

Кога да се използва гел за стимулиране на раждането

Най-често гел за стимулиране на раждането се използва при следсрочна бременност. Това състояние е опасно за детето, тъй като плацентата "застарява" и не може да изпълнява функциите си, така че бебето започва да страда от липса на хранителни вещества и кислород. Освен това костите на черепа на бебето бавно започват да се втвърдяват, което ще усложни преминаването му през родовия канал. Следователно, ако бременността бъде отложена, може да се предпише стимулиране на раждането..

Бременността след термина често се наблюдава при жени над тридесет години, но по различни причини може да се случи и при момичета по-млади: това може да бъде причинено както от физическото здраве, така и от психологическите фактори.

Също така се прибягва до методите, ако водите са отстъпили и контракциите не се случват. Опасно е и дългосрочното присъствие на бебето в утробата на майката при липса на околоплодни води, защото бебето губи защитната си среда и може да се сблъска с различни инфекции и бактерии.

Освен това се стимулира раждането, ако контракциите продължават много дълго и вяло, или са спрели напълно..

Ако шийката на матката не се разширява, може също да се даде стимулация.

Fastum - само за облекчаване на симптомите

Първото нещо, което правят бъдещите майки, когато са много „болни“ от болки в гърба, е да нанесат върху засегнатата област някое от познатите преди бременността средства. Например, Fastum гел.

Ефективна локална подготовка - тук няма какво да се възрази. Но възможно ли е да се използва толкова безмислено по време на бременност? Това е въпрос, на който половината бременни жени не знаят отговора..

Препаратът съдържа веществото кетопрофен, което бързо и ефективно облекчава болката и възпалението. И това е добре за ранна бременност, но абсолютно не е подходящо за бременност през последните седмици. Използването на лекарството през третия триместър може да бъде много вредно за бебето, тъй като веществото има свойството на дълбоко проникване в меките тъкани.

Fastum може да се използва, но само според указанията на лекар и под негов контрол. И е важно да се разбере, че в случай на сериозни заболявания гелът не може да изпълнява функцията на пълноценно лекарство - лекарството е предназначено само за облекчаване на симптомите и облекчаване на състоянието на пациента.

Ако бременна жена е диагностицирана със сериозно заболяване, е невъзможно да се направи с един гел..

Цени и аналози на лекарства

Разбира се, цената на лекарството е важна за всеки пациент. Колко ще струва лекарството "Препидил-гел"? Цената на спринцовка, съдържаща 3 g гел, варира от 600 до 700 рубли.

Какво да направите, ако лекарството не е подходящо за пациента или е трудно да се получи? На фармацевтичния пазар има добри аналози. Списъкът с качествени продукти включва такива лекарства като "Prostinon" (под формата на гел), "Prostin E2" и "Cerviprost". Разбира се, само лекар може да избере заместител - използването на Препидил или друго подобно лекарство е произволно забранено.

Жената трябва да знае: как да стимулира раждането

Въвеждането на гела е необходимо за омекотяване и разширяване на шийката на матката. Когато го използват, лекарите синхронизират 2 действия: узряване и стимулиране на контракциите.

Преди да използва лекарството, лекарят оценява състоянието на шийката на матката, местоположението на плода, измерва пулса и кръвното налягане на майката.

Преди приложение гелът се затопля естествено до стайна температура. След процедурата специалист наблюдава родилката на всеки 2 часа. По правило узряването на матката е придружено от естествен труд..

Бъдещите майки често се притесняват от въпроса: колко дълго ще се проведе поканата за работа? В повечето случаи първите промени започват в рамките на 3 часа. Матката се съкращава и при 85 процента от жените тя става зряла. Спонтанният труд започва след няколко часа.

Ако лекарството е приложено, но няма ефект, се дава втора доза, която се контролира от лекуващия лекар.

В процеса на стимулация матката започва да се свива, процедурата е естествена и няма отрицателен ефект върху плода.

Плюсове за използване на гелове:

 • Бърз стимулиращ ефект за подготовка за раждане;
 • Намалява риска от продължително раждане;
 • Количеството гел се инжектира толкова, колкото е отворена матката;
 • Индуциращият гел няма странични ефекти върху плода;
 • Лекарството не причинява повишаване на кръвното налягане;
 • По същия начин действа при следсрочна бременност, хипертония, при жени с бъбречна недостатъчност.

За продължителна клинична практика вагиналният гел се оказа най-добрият. Компонентите, които отварят матката, в повечето случаи водят до естествено раждане.

Механизъм на действие

Какво представлява лекарството "Prepidil"? Гелът по време на раждане стимулира съзряването на шийката на матката. Неговата активна съставка е ненаситена мастна киселина, която се синтезира при физиологични условия.

Конкретният принцип на действие на лекарството по време на интрацервикалната му употреба не е проучен. Експертите обаче смятат, че динопростонът е способен да увеличи кръвоснабдяването на шийката на матката, като по този начин ускорява нейното съзряване (омекотява, изглажда и отваря). Такива действия напълно съответстват на нормалните промени в труда, които водят до намаляване на съпротивлението на маточната шийка и увеличаване на контракцията на миометриума, както и до раждането.

Трябва също да се отбележи, че активният елемент на въпросното средство може също да има стимулиращ ефект върху мускулите на храносмилателния тракт. В редки случаи провокира гадене или повръщане при родилка..

При високи дози динопростонът е способен да понижава кръвното налягане (поради ефекта върху гладката мускулатура на кръвоносните съдове и капилярите), както и да повишава телесната температура. Трябва обаче да се отбележи, че всички тези ефекти не се наблюдават при правилното приложение на лекарството, тоест в препоръчителните дози за узряване на шийката на матката..

Перфектна врата преди раждането

Параметрите, характеризиращи състоянието на матката преди раждането, са нейното местоположение в малкия таз, състоянието на мекота и дължина. Омекотената шийка на матката до точката, в която може да премине 1-2 пръста на лекаря вътре, показва готовността на родовия канал за процеса на раждане. Такива промени са придружени от изхвърлянето на лигавицата. Тоест, колкото по-рано е започнала да се отваря шийката на матката, толкова по-рано родилката забелязва този признак на настъпване на раждането..

Преди раждането шийката на матката се скъсява. Според медицинската статистика дължината му е около един сантиметър. Ако говорим за местоположението, то става в центъра на малкия таз, докато по време на бременност шийката на матката е наклонена назад.

Всички горепосочени параметри се оценяват от лекарите по петстепенна скала. 5 точки, отбелязани, показват идеалната готовност на матката за раждане. Това състояние се нарича зряла матка..

Причината е: как се инжектира стимулационният гел

В акушерската практика има три начина за предизвикване на раждане - простагландини, окситоцин и отваряне на околоплодната течност (амниотомия).

Гелът с простагландини се счита за най-щадящият начин на трудова възбуда - безболезнен, атравматичен и минимално опасен.

Ако окситоцинът причинява бърз, насилствен и насилствен труд, гелът за индукция на труда внимателно свива гладката мускулатура, без да нарушава маточния, плацентарния и феталния кръвен поток. Всичко толкова гладко ли е?

Гел за болки в ставите - как работи, кой да купи

Не само гел

Простагландините са група физиологично активни вещества, които тялото ни произвежда, тоест съединения, свързани с тялото, а не чужда "химия".

В малки количества простагландините се намират във всички тъкани, но максималната им концентрация по време на бременност се наблюдава в околоплодните води. Когато достигнат пикова концентрация, те омекотяват шийката на матката и свиват гладката мускулатура..

Външно доставените простагландини действат по същия сценарий. Доставката им се извършва през цервикалния канал на шийката на матката и само в болнична обстановка. Трудно е да се отговори колко дълго гелът действа, за да стимулира раждането.

Според официалните инструкции раждането трябва да започне в рамките на следващите 4-6 часа..

На практика контракциите могат да възникнат почти моментално или изобщо да не се получат. Развитието е невъзможно да се предвиди. Ето защо лекарството не може да се прилага самостоятелно.

Ако нещо не върви по план (водата се е изляла, но няма контракции), само лекарите могат да окажат спешна и правилна помощ.

Има, разбира се, рискове и странични ефекти от геловата стимулация. И говорим не само за много болезнени контракции, които се отбелязват от почти всички родилки..

Инструкцията напомня за заплахата от руптура на матката, отлепване на плацентата, фетална хипоксия (може да се усложни, наред с други неща, от аутизъм, епилептичен синдром, RRR, церебрална парализа).

Списъкът е сериозен. Ето защо е важно да сравнявате възможните рискове и придобитите ползи, а не да „слагате гела“ при първата прищявка на майката или медицинския работник.

Употребата на гел с простагландини е неприемлива, ако има директни и недвусмислени индикации за цезарово сечение - клинично тесен таз, необичайно положение на плода, превиация или отлепване на плацентата, тумори на репродуктивните органи и други причини, които възпрепятстват естественото раждане.

В раздела на инструкцията "Противопоказания" можете да се запознаете с пълния списък на забраните, който още веднъж напомня за сложния характер на гела, при всичките му привидно безобидни.

За какво е реминерализиращият гел?

Стимулиране на дилатацията на матката

Горните са отлични параметри за пренатални дейности. Но на практика това не винаги е така и лекарите прибягват до стимулиране на процеса на дилатация на маточната шийка..

Ако медицинският преглед показа, че шийката на матката не е зряла и трябва да раждате скоро, тогава е напълно приемливо да ускорите този процес и да направите стимулация. Неизползването му понякога означава обричане на бебето на кислороден глад, като се има предвид, че преди раждането плацентата „остарява“ и не може да се справи с функциите си както преди.

На практика стимулацията се извършва по четири начина, понякога с комбинация от тях:

 1. Инжекции на синестрол интрамускулно. Лекарството прави шийката на матката зряла, но не влияе върху контракциите.
 • Въвеждане на пръчки от водорасли в шийката на матката. Такива пръчки с дължина 5 см се поставят в цервикалния канал. След няколко часа те се подуват под въздействието на влага и по този начин отварят цервикалния канал..
 • Въвеждане на гел с простагландини в цервикалния канал. Този гел действа бързо - и шията се отваря за 2-3 часа.
 • Въвеждане на Enzaprost интравенозно. Това лекарство съдържа също простагландини. По този начин периодът на контракциите намалява във времето..

Алтернатива

Най-често използваният метод е отваряне на мембраните или амниотомия. В резултат на това бебето се приближава до родовия канал, оказва по-голям натиск върху шийката на матката и започват контракции.

Стимулирането на катетър на Foley е друга възможност. Това е устройство, което се вкарва в матката през цервикалния канал. Върхът му се надува чрез инжектиране на вода през спринцовка. Има тон и контракциите започват. Този метод работи рядко, тъй като има противопоказания, поради което целесъобразността на употребата му се определя от лекаря.

В цервикалния канал се вкарва пръчка водорасли или водорасли. С течение на времето той абсорбира околната течност, като се увеличава няколко пъти. В резултат на това шийката на матката се отваря механично. Когато се стимулира с окситоцин, лекарството се прилага интравенозно чрез капкомер или интрамускулно. Болковите усещания при използването му са много по-силни, отколкото без него.

Мифепристон - таблетки за ускоряване на раждането, се приемат по определена схема. Действието се основава на потискане на хормона прогестерон и увеличаване на маточните контракции.

Изкуствената стимулация не трябва да се страхува и възпрепятства от медицинска помощ. Понякога има спешна нужда да се предизвика раждане с гел предварително, тъй като съществува риск за здравето на жената и детето по време на по-нататъшната бременност. Ефектите от стимулацията обикновено са по-малко вероятни от усложненията от продължителна бременност или твърде дълъг безводен период.

Метод на приложение

Необходимо е тези гели да се нанасят върху чиста, суха повърхност на кожата с малък слой и да се разпространяват с кръгови движения, докато гелът се абсорбира напълно. Гелът се препоръчва да се прилага веднъж през деня, но ако лекарят прецени, че е необходимо, тогава може да се използва два пъти. Но все още не се препоръчва злоупотребата с лекарството. Ефектът на облекчаване на болката от fastum-гел може да се наблюдава след 10 или 15 минути.

Според инструкциите, продължителността на лекарството не трябва да надвишава десет дни. Но лекуващият лекар, в зависимост от заболяването и тежестта му, ще предпише термина независимо.

Процедура за въвеждане

Един от най-често срещаните варианти е препидил. Съставът на лекарството включва парчета вещества, които допринасят за отварянето на шийката на матката. Може да се закупи в специализирани аптеки. Името може да звучи по различен начин, но това лекарство не може да се използва без лекарско предписание..

Гелът за раждане е най-щадящият метод. Той се използва широко на практика от много акушер-гинеколози през последните няколко десетилетия. Този сравнително нов метод се е доказал само от положителната страна. Много жени в очакване се чудят как гелът попада в матката? Въвеждането на гела за отваряне на матката отнема малко време - около 40 минути.

Болезнено ли е да инжектирате гел за стимулиране на труда? Това е повече неприятно, отколкото болезнено. Всъщност, за разлика от капкомерите, този метод не създава дискомфорт в движението и не осигурява никакви болезнени вливания.

Въведете стимулационния гел по този начин:

 • жената трябва да бъде поставена на изпитен стол;
 • използвайте спринцовка за инжектиране на гела във влагалището, но не и в шийката на матката;
 • оставете я да лежи по гръб за половин час, за да сведете до минимум изтичането на наркотици.

  Освен това жената започва да чувства слаби контракции, които бързо набират скорост.

  Колко време работи гелът за стимулиране на труда? Всеки организъм реагира по свой начин, средно отнема от час до 4-5 часа. Случва се също така, че 10 минути са достатъчни за постигане на желания резултат.

  Когато по време на изследването не се открие разкриване на 3 пръста, процедурата се повтаря. Това е възможно след 6 часа от момента на първото инжектиране. Важно е да не прекалявате с дозировката. Максималното допустимо количество гел е 5 милиграма. Ако гелът се инжектира за втори път, раждането ще започне много бързо, защото ще има голяма концентрация от него в тялото..

  Важно

  В момента гелът за омекотяване на шийката на матката се счита за най-простият метод за стимулиране на раждането. Гелът, вмъкнат във влагалището, осигурява изкуствен пренатален хормонален фон. В състава на такива омекотяващи гелове има простагландини - вещества, които в тялото на бременна жена започват да започват процеса на раждане. Те допринасят за изглаждането и отварянето на шийката на матката. След използване на продукта, раждането може да започне в рамките на четири часа. Конкретното време на началото на раждането съответства на индивидуалните особености на тялото на бременната жена.

  За нормално раждане разкриването трябва да бъде до 10 см. Простагландините се използват в акушерската практика от 20 години. Те се оказаха високоефективни лекарства, които имитират естествен труд..

  За нормално раждане разширението трябва да бъде до 10 cm.

  Простагландините се използват в акушерството от 20 години. Те се оказаха високоефективни лекарства, които имитират естествен труд..

  Какво да правите, ако Fastum е противопоказан?

  Огромно страдание от болки в гърба се носи на бременните жени през третия триместър - когато Fastum абсолютно не трябва да се използва. Какво да направите, ако болката стане твърде остра или продължителна? Никой лекар няма да ви посъветва просто да издържите - болката също може да има отрицателен ефект върху състоянието на плода.

  Можете да приложите масаж - но компетентно и внимателно.

  Можете да намерите заместител на Fastum сред подобни по-малко опасни лекарства.

  Но най-добрият начин е да се подготвите предварително за възможни проблеми. Болката в гърба може да бъде причинена и от остра липса на витамини и минерали - особено калций. Обогатете диетата, добавете към нея извара, увеличете количеството зеленчуци и плодове, яжте постно месо, ядки, риба. Яденето на тези храни бързо ще възстанови баланса на микроелементите и ще ви помогне да се почувствате много по-добре..

  Болките в гърба засягат жени, които не са били свикнали с физическа активност преди бременността. В този случай е необходимо да се изпълни специален набор от упражнения. Укрепването на мускулите ще ви помогне да почувствате по-малко болки в гърба.

  Нежелани реакции

  Какви нежелани реакции може да причини лекарството "Prepidil"? Гелът при родилка може да провокира титанични контракции на матката (повишаване на нейния тонус, честота и продължителност на контракциите), както и гадене, повръщане, болки в гърба, диария, треска, реакции на свръхчувствителност и усещане за топлина във влагалището.

  При плода това лекарство може да причини развитието на дистрес синдром, както и да промени сърдечната честота, да намали оценката на състоянието на новороденото с до 7 точки. Освен всичко друго, употребата на въпросното лекарство е рядкост, но въпреки това се превръща в причина за мъртво раждане.

  Какъв гел се инжектира, за да стимулира раждането

  Най-често в акушерската практика, американският гел Препидил се използва за стимулиране на раждането. Както всички лекарства от групата, този гел съдържа динопростон. Въведена интрацервикално чрез включения катетър.

  Предлага се под формата на спринцовка за еднократна употреба. Аналози с идентичен състав, показания, противопоказания и странични ефекти - Простонон-гел, Цервипрост и Простин Е2.

  Между другото, акушерският гел Dianatal за раждане не е стимулиращ, тъй като не съдържа фармацевтично активни вещества. Състои се от пропилей гликол, карбомер, хидроксиетил целулоза и вода. Разпределя се в родовия канал и при нанасяне образува биоадхезивен филм.

  "Prostin" или "Prepidil": гел за стимулиране на раждането

  Простагландиновите гелове имат предимства пред други агенти, които ускоряват процеса на разделяне. Те са абсолютно безвредни за бебето, не ограничават движенията, докато капкомерите карат жената да седи по гръб, усложнявайки раждането. Процедурата няма странични ефекти или противопоказания. Раждането протича по естествен път.

  Тези средства включват:

  • "Препидил";
  • "Простин".

  Геловете "Prepidil" и "Prostin E2" са предназначени само за вагинално приложение. Лекарствата се инжектират със спринцовка в цервикалния канал на матката, под вътрешната ос. Процедурата се извършва на гинекологичен стол и се наблюдава с огледало. След приложението на лекарството, жената трябва да легне известно време, така че лекарството да не изтече навън..

  Ако в рамките на 6 часа матката не се отвори с 3 см, лекарството се инжектира отново, за да ускори контракциите. Общата доза е 3 mg. За нормално раждане шийката на матката трябва да се отвори 10 cm.

  Prostin E2 се предлага и на таблетки. Повишава тонуса на матката, насърчава нейното съзряване и процес на раждане. Таблетката съдържа 0,5 mg. динопростон за еднократна употреба.

  Препоръчваме също да прочетете: Вертикален труд: предимства и 8 противопоказания Ламинария за стимулиране на раждането: 6 показания за употреба Подготовка за раждане: 3 задължителни точки Амниотомия: какво е това и 6 етапа

  Инструкциите за употреба съдържат противопоказания.

  Стимулантите не трябва да се използват при следните условия:

  • Тесен таз на родилка, главата на плода е по-голяма от размера на таза;
  • Критично състояние на плода;
  • Грешна позиция на детето;
  • Показания за цезарово сечение, здраве на майката, възраст.

  С правилното приложение и добър специалист могат да се избегнат странични ефекти.

  Ефикасност

  Когато стимулацията е ефективна

  Основното условие: избраният метод, лекарството и неговата дозировка. Най-често родилните болници използват различни методи за извикване на контракции в определени последователности. Например първо се отваря феталният пикочен мехур. Ако това не помогне за ускоряване на раждането при бременни жени, се използва гел. Когато той не работи, поставят капково с окситоцин.

  Когато стимулацията не е ефективна

  Това се случва, когато има някакви усложнения. Например, ако лекарите са сгрешили с изчисленията и се окаже, че тазовите кости не са в състояние да пропуснат дете с такъв размер. Тогава не е възможно жената да роди сама. Липсата на резултат от стимулация е свързана с ендокринни нарушения, тялото не възприема правилно хормоналните агенти.

  Какво да направите, ако стимулацията е неефективна

  В този случай те обикновено прибягват до хирургични методи. Ако изобщо не е било възможно да започне раждане, тогава жената чака цезарово сечение, ако бебето е "заседнало" в родовия канал, тогава се използват вакуум и други медицински методи, подходящи за тази ситуация от гледна точка на лекаря.

  Шанс на усложнения

  Последиците от геловата стимулация по време на раждане са по-малко опасни от изчезването на контракциите или продължителната бременност. Страничен ефект са прекалено болезнените крампи. Ако методът, лекарството и дозировката са избрани правилно, няма да възникнат усложнения на стимулацията по време на раждането. В редки случаи се появяват странични ефекти на веществата: динопростон или простанон.

  Прегледи на лекар за стимулиране на труда

  За мнозина оценката на лекарите за дадено лекарство е важна. Почти всички специалисти са положително настроени към използването на стимулиращи гелове. Въпреки че се отбелязват странични ефекти.

  Недостатъци на употребата на лекарството:

  • Хипертоничност на матката;
  • В някои случаи главоболие и студени тръпки;
  • Пациентите се оплакват от гадене и нарушения на стомашно-чревния тракт;
  • Нарушения на кръвоносната система.

  Независимо от това, експертите често използват стимулиращи гелове, като ги смятат за най-безопасните лекарства..

  Отзивите за бременни жени са предимно положителни. Те съобщават за бърз причинителен ефект и рядко страдат от нежелани реакции..

  Гелът действа върху родилките по различни начини. Някои отбелязват бързо действие и ранно раждане, докато други използват допълнителни лекарства, за да отворят матката и да задействат процеса..

  Бъдещите майки се интересуват: колко болезнено е инжектирането на гела в маточния канал? Според повечето жени процедурата е безболезнена. В медицинската практика се използват аналози на "Prepidil" и "Prostin".

  Имена на лекарства за стимулиране на труда:

  • "Простенон";
  • "Протеногел";
  • "Цервипрост";
  • "Васапростан".

  За да улесните раждането, с вагинална сухота и след травма при раждане, използвайте гел и супозитории "Ginodek". Те спомагат за възстановяването на перинеума и имат антибактериални и антивирусни ефекти..

  Информация за предозиране: Симптоми и лечение

  Използването на твърде големи дози от лекарството "Препидил-гел" е изпълнено с опасни последици. Пациентите развиват маточна хипертоничност, както и увеличаване на силата и честотата на маточните контракции. Това, разбира се, засяга състоянието на детето - усложненията включват компресия на плода и ацидоза.

  Жена в подобно състояние трябва незабавно да получи медицинска помощ. За облекчаване на хипертоничността пациентите се инжектират с бета-2-адренергични агонисти. В особено тежки случаи е показана спешна доставка..

  Безопасност на fastum - гел за бременни жени

  Ако се обърнете към гинеколог с този въпрос, той ще ви позволи да го използвате при остра болка. Но не се препоръчва да го придобивате сами, а само когато е предписано от лекар. През първите два тримесечия fastum - гел се предписва при силна болка, която затруднява движението на момичето. Но в последния триместър на бременността, използването на този гел е забранено и много опасно, тъй като може да причини непоправима вреда на здравето и живота на плода. Fastum - гелът съдържа вещества, които причиняват приток на кръв към долната част на тялото на момичето, а това може да причини преждевременно раждане.

  Лекарите вече са провели изследвания на този гел и неговия ефект върху тялото на момичето по време на бременност през първите два тримесечия. Ето защо, ако момичето се притеснява от честа болка в лумбалната част на гръбначния стълб, лекарят може да предпише това лекарство. Може да се предписва и при изкълчване, нараняване или навяхване..

  Противопоказания

  Гелът не се използва при състояния, при които продължителните контракции на матката са противопоказани. Те включват:

  • многоплодна бременност;
  • липса на вмъкване на главата на плода;
  • от 6 доносени бременности;
  • травматично или трудно раждане (включително анамнеза);
  • хирургични интервенции на матката или цезарово сечение (включително анамнеза);
  • несъответствие между размера на таза на майката и главата на плода;
  • фетален дистрес (предишен);
  • ситуацията, при която хирургичната интервенция е за предпочитане;
  • нарушения в ритъма на сърдечния ритъм на плода;
  • кървави отделяния от гениталния тракт по време на бременност (с неизвестен произход);
  • инфекции на гениталния тракт (долни отдели);
  • ненормално;
  • свръхчувствителност към съставките на гела.

  С повишено внимание въпросният агент се използва при артериална хипертония, сърдечно-съдови заболявания, чернодробна дисфункция, бронхиална астма, нарушена бъбречна функция, отворен фетален пикочен мехур, офталмологична хипертония или глаукома.

  Кога и защо гелът се използва по време на бременност за стимулиране на раждането

  Състав на гела и принцип на действие

  Основата на гела за раждане е хормонални компоненти. Те се наричат ​​простагладини и те стимулират шийката на матката да се разширява. В естествения ред на раждане тези вещества се отделят от женското тяло заедно с околоплодните води. Ако процесът трябва да бъде стимулиран с гел, тогава простагладини се въвеждат изкуствено, за да омекотят шийката на матката. След това започва свиването на гладката мускулатура и контракциите. Гелът за раждане е лекарство, което помага при отваряне на шийката на матката, когато е необходимо..

  Етапи на дилатация на шийката на матката

  Преди да роди, шийката на матката преминава през няколко етапа на отваряне. Първият се нарича латентен или бавен. Продължава 4-6 часа с отваряне до 4 см. В този случай контракциите се случват на всеки 6-7 минути.

  Вторият етап се нарича активен или бърз. На всеки час шията се отваря с 1 см. Това продължава до 10 см и контракциите се случват всяка минута.

  Третият етап е пълното разкриване. Той характеризира процеса на започване на раждането. Понякога дилатацията на шийката на матката също е преждевременна. Това е доказателство за патологии и без лечение може да причини преждевременно раждане или спонтанен аборт..

  Бременната жена трябва да помни, че в периода преди раждането трябва да сте подготвени за факта, че раждането ще започне по-рано. Ако се чувствате зле или имате други симптоми, веднага потърсете лекар.

  Спокойствие и здраве!

  Особено forberemennost.net Елена ТОЛОЧИК

  Показания

  Норми и срокове

  Бременността продължава от 38 до 42 седмици. Децата, родени по-рано от този момент, се считат за недоносени, по-късно - след доносена. Когато раждането не започне след 42 седмици, то се стимулира.

  Причини за продължителна бременност

  1. Наследственост. Ако майката на жената е имала предразположение, тогава родилката има такъв риск.
  2. Болести на пикочно-половата система.
  3. Нарушаването на хормоналния фон забавя процеса, тъй като бременността предполага нейното глобално преструктуриране.
  4. Детето е твърде тежко.
  5. Плацентата произвежда лоши хормони.
  • забавяне на раждането на по-късна дата, след 42 седмици;
  • шийката на матката не се отваря, контракциите не започват, когато околоплодната течност вече е излязла;
  • намаленията продължават твърде дълго, очевидно без напредък;
  • детето започва да "страда" в утробата;
  • избледняване или отслабване на контракциите, намаляване на честотата им, бавен ход.

  Противопоказания

  Стимулация не може да се използва, ако майката има много тесен таз, наблюдава се фетална хипоксия, детето е позиционирано по грешен начин, сериозни заболявания на майката.

  Акушерският гел ускорява процеса достатъчно бързо: времето е много по-малко, отколкото по време на естествения курс без стимулация. Ето защо не трябва да го използвате при жени, които имат риск детето да не може да премине през таза. Бързото раждане с гел е опасно за бебе, което е в странично или седалищно предлежание, съществува риск от хипоксия.

  Гелът преди раждането не се използва за нарушения на развитието на плода, свързани със сърцето, както и ако майката има алергия или непоносимост към съставните компоненти на лекарството.

  Прегледи на пациенти

  Прегледите на пациенти и лекари, които са използвали таблетки Мифепристон в клиничната практика, не са еднозначни. Лекарите казват, че лекарството не е ефективно във всички случаи и много зависи от първоначалното състояние на шийката на матката. При пълна неподготвеност за раждане, съставът може да провокира появата на контракции преди CMM да е готов. Подобна промяна в естествения цикъл е опасна за родилка с множество руптури, поради което често е основата за спешно цезарово сечение.

  Владислава, 26-годишна, Краснодар:

  Бременността протичаше добре, нямаше усложнения, дори токсикозата, от която страдат младите майки, не ме притесняваше. Основната трудност ме чакаше на последния етап от бременността. При преглед на 38 седмици лекарят не открива признаци на съзряване на бременността; при повторен преглед на 40 седмици те също отсъстват. Качиха ме в родилното отделение, капеха някои лекарства, които трябваше да подготвят за раждане и да осигурят омекотяване, но това не помогна. На 42 седмици направих ултразвуково сканиране и забелязах признаци на стареене на плацентата. Лекарят ми даде хапче, наречено Miropriston, взех го и си легнах. През първите няколко дни не усетих никакви промени и след това започнаха непрекъснатите контракции. Между тях нямаше интервал. Родих дъщеря само за час, резултатът е родова травма при детето, множество разкъсвания и обилно кървене.

  Татяна, 32 години, Москва:

  Запознах се с лекарството Мифепристон поради нежелана бременност или по-скоро решението за прекратяването му. Отидох на лекар и му разказах за намеренията си, тъй като времето беше малко, тя препоръча вариант за медикаменти. Заедно с тези хапчета взех и други, които трябваше да довършат ефекта на лекарството, но, уви, това не се случи. Оплодената яйцеклетка не излезе и след приемането на продукта последва почистване и след това лекувах различни проблеми на ендокринната система. Според мен лекарството абсолютно не е безопасно и не е известно как ще повлияе на бебето в утробата, поради което не бих го използвал за стимулиране на контракциите.

  Марина, 19 г., Псков:

  Бях изложен на риск от продължителна бременност, на 39 седмици реших да използвам различни методи за предизвикване на раждане. Тя измила подовете, опитала се да се движи повече и правела любов със съпруга си. Нищо не помогна, отидох в родилното с този проблем и ми дадоха хапче Мифепристон. Приех я вкъщи и си легнах, събудих се от факта, че водата ми се счупи, отидох в болницата. Лекарят заяви, че шийката на матката не е готова и я изпрати в отделението, затова преминах за 3 дни. Нямаше контракции и болка, не се притеснявах. Смяната в отделението се промени и накрая се подложих на CTG, лекарят каза, че плодът има ускорен пулс, а аз спешно CT. Ако не беше тази операция, синът ми можеше да не е оцелял.

  Елена, 27 г., Саратов:

  Внимавам с каквито и да било методи за предизвикване на раждане, но нямаше друг изход, по съвет на лекаря взех Мифепристон. Наркотикът действа в рамките на 24 часа и аз родих дъщеря. Не усетих никакви последици от употребата.

  Индукцията на труда или изкуствената стимулация е най-доброто решение в случай на влошаване на здравните показатели на майката. Техниката се използва за диагностицирано и потвърдено удължаване на бременността, тъй като това състояние е опасно за плода. За осигуряване на индукция се използват различни методи, включително лекарства. Началото на контракциите се осигурява от лекарството Mifepristone. Възможността за използването му винаги се определя от лекаря въз основа на общото благосъстояние на жената..

  Тази статия е съавтор на Erik Kramer, DO, MPH. Д-р Крамер е общопрактикуващ лекар в Университета на Колорадо, специализиран в управлението на теглото, управлението на диабета и терапията. Завършва Колежа по остеопатична медицина, Университет Туро, Невада през 2012 г..

  Брой източници, използвани в тази статия: 13. Ще намерите списък с тях в долната част на страницата.

  С наближаването на труда вероятно се тревожите да видите бебето си и вероятно вече сте уморени от бременността. Много жени искат да се справят с труда възможно най-скоро и това налага шийката на матката да се отвори по-бързо. Още преди началото на раждането, шийката на матката започва да омеква и да се отваря, а контракциите й помагат да се отвори по-бързо, когато бебето е готово за раждане. Въпреки че няма гаранции, че естествените методи за дилатация на шийката на матката ще работят, струва си да се опитате да помогнете на шийката на матката да се отвори по-бързо. Ако тези методи не помогнат, тогава лекарят винаги може да помогне с лекарства..

  Внимание

  : не яжте ананас, ако сте алергични към него или ако ви причинява храносмилателно разстройство.

  Внимание

  : не забравяйте да кажете на Вашия лекар, ако преди това сте имали цезарово сечение или някаква операция на матката. В такива случаи мизопростол не се препоръчва, тъй като това лекарство увеличава риска от руптура на матката. [девет]

  Действието на гела при първородни и многоплодни

  Първото раждане се отличава с това, че шийката на матката започва да се отваря отвътре, постепенно се изглажда и съкращава и едва след настъпване на промените във външния фаринкс. Следователно жените с първата бременност трябва да бъдат стимулирани по-често.

  Второто и следващите раждания включват едновременно отваряне както на вътрешната, така и на външната шийка на матката, така че най-често контракциите се извършват за по-малко време.

  Многостранен стимулационен гел не се прилага толкова често. Това обикновено се прави от тези, които също са имали продължително първо раждане или ако има голяма разлика във възрастта между предишното и следващото дете..

  Сравнение

  При многороден лекарството действа по-бързо, тъй като маточната шийка се отваря веднага както отвътре, така и отвън, възможно е бързо раждане след стимулация с гел. Примипарите обикновено раждат по-дълго, но всичко зависи от тялото на жената: всеки има свои индивидуални характеристики.

  Жената трябва да знае: как да стимулира раждането

  Въвеждането на гела е необходимо за омекотяване и разширяване на шийката на матката. Когато го използват, лекарите синхронизират 2 действия: узряване и стимулиране на контракциите.

  Преди да използва лекарството, лекарят оценява състоянието на шийката на матката, местоположението на плода, измерва пулса и кръвното налягане на майката.

  Преди приложение гелът се затопля естествено до стайна температура. След процедурата специалист наблюдава родилката на всеки 2 часа. По правило узряването на матката е придружено от естествен труд..

  Бъдещите майки често се притесняват от въпроса: колко дълго ще се проведе поканата за работа? В повечето случаи първите промени започват в рамките на 3 часа. Матката се съкращава и при 85 процента от жените тя става зряла. Спонтанният труд започва след няколко часа.

  Ако лекарството е приложено, но няма ефект, се дава втора доза, която се контролира от лекуващия лекар.

  В процеса на стимулация матката започва да се свива, процедурата е естествена и няма отрицателен ефект върху плода.

  Плюсове за използване на гелове:

  • Бърз стимулиращ ефект за подготовка за раждане;
  • Намалява риска от продължително раждане;
  • Количеството гел се инжектира толкова, колкото е отворена матката;
  • Индуциращият гел няма странични ефекти върху плода;
  • Лекарството не причинява повишаване на кръвното налягане;
  • По същия начин действа при следсрочна бременност, хипертония, при жени с бъбречна недостатъчност.

  За продължителна клинична практика вагиналният гел се оказа най-добрият. Компонентите, които отварят матката, в повечето случаи водят до естествено раждане.

  Какъв гел се инжектира

  Препидил

  Активната съставка на това лекарство е динопростон. Показан е за медицинска необходимост от омекотяване на шийката на матката и ускоряване на контракциите. Възможно гел след раждане за стимулиране на маточната контракция.

  • многоплодна бременност;
  • повече от 6 доносени бременности при жена;
  • предварително прехвърлено цезарово сечение;
  • трудно раждане в миналото;
  • нарушения на сърдечния ритъм при дете;
  • кървави отделяния по време на бременност, причината за които остава неизвестна;
  • пикочно-половите заболявания;
  • неправилно положение на плода.

  Странични ефекти от Prepidil:

  • повишена телесна температура;
  • руптура на матката;
  • диария, гадене или повръщане;
  • болка в гърба;
  • промяна в сърдечната честота на плода;
  • мъртво раждане;
  • влошаване на състоянието на роденото дете по скалата на Апгар (под 7 точки).

  Дозировка: 3 g от лекарството се инжектира в шийката на матката, малко под вътрешния фаринкс. След това трябва да легнете 10-15 минути, за да не изтече гелът. Ако след 6 часа не е имало промени в състоянието, тогава гелът трябва да се инжектира втори път и раждането ще започне. В рамките на 24 часа се прилагат максимум три дози. Цената на Prepidil е около 700 рубли за доза.

  Простин Е2

  Основната активна съставка е динопростон. Показания за употреба: необходимостта от предизвикване на раждане със слаби контракции или с вътрематочна фетална смърт. Prostin E2 не се използва при свръхчувствителност на родилка към динопростон или спомагателни компоненти.

  • многоплодна бременност;
  • наличието на следоперативни конци върху матката;
  • голям брой раждания по-рано;
  • несъответствие между размера на бебето и таза на жената;
  • сърдечни патологии на майката и детето;
  • нарушение на мембраните;
  • не-тилната предлежание на бебето.

  Лекарството има и редица странични ефекти: алергични реакции (до анафилактичен шок), конвулсии, сърдечен арест, бронхоспазъм, диспептични разстройства, обрив, нарушаване на целостта на матката, фетална смърт.

  Дозировката се определя от лекуващия лекар. За разлика от Prepidil, Prostin E2 се прилага интравенозно чрез капкомери. Цената на лекарството е около 400 рубли.

  Цервипрост

  Името на основната активна съставка е динопростон. Използва се за подготовка на шийката на матката, както и за стимулиране на раждането при жени с доносена бременност.

  Противопоказания за употребата на лекарството:

  • многоплодна бременност;
  • повече от 6 бременности в историята;
  • дистрес в детето;
  • аномалии на презентацията;
  • инфекциозно-пикочно-половите заболявания;
  • тесен таз;
  • отворен фетален пикочен мехур.

  Cerviprost се използва с повишено внимание при епилепсия, бронхиална астма, глаукома и чернодробни и бъбречни заболявания. Лекарството има редица странични ефекти: диспептични нарушения, компресия на плода, нарушена сърдечна дейност, влошаване на състоянието на детето по скалата на Apgar.

  Дозировка: въвеждането започва с 1 mg от веществото във вагиналния свод. Когато след 6 часа не се постигне очакваният резултат, е необходимо да се инжектират още 2 ml лекарство.

  Ако има ефект, но недостатъчно силен, се инжектира 1 ml за засилване на контракциите. През деня са разрешени общо не повече от 5 mg. Също така е възможно да се инжектира гел в кухината, за да се отвори шийката на матката, но дозата се намалява: 0,5 mg наведнъж. Възможно е да закупите Cerviprost за 800-900 рубли.

  Простенон

  Активната съставка е простанон, аналог на динопростон. Използва се в случай на медицински показания за омекотяване и разширяване на шийката на матката с цел стимулиране на раждането. Лекарството се използва при хипертония и хроничен пиелонефрит.

  Противопоказанията включват следоперативни белези, тумори, маточно кървене, тромбофлебит, инфаркт на миокарда, генитални аномалии, тесен таз и фетална хидроцефалия. Дозировката се определя от лекаря индивидуално, въвеждането е под формата на капкомери. Цената на Prostenon варира от 700 рубли.

  Има ли противопоказания?

  Използвайки изкуствени методи за стимулиране на труда, специалистите трябва внимателно да изследват жената и да проучат нейната анамнеза. Стимулаторите на труда се предписват само при определени показания, докато дозировката и видът на агента се избират индивидуално. Има противопоказания за употребата на стимуланти:

  • отделяне на плацентата;
  • тесен таз при родилка или несъответствие с размера на плода;
  • необичайно местоположение на бебето в маточната кухина;
  • пълна предлежание на плацентата;
  • диагностициран генитален херпес;
  • белези по матката;
  • предишно цезарово сечение;
  • инфекциозни заболявания;
  • вътрематочно кървене.

  Зареждане...
  Споделете с приятелите си!

  Ефикасност

  Когато стимулацията е ефективна

  Основното условие: избраният метод, лекарството и неговата дозировка. Най-често родилните болници използват различни методи за извикване на контракции в определени последователности. Например първо се отваря феталният пикочен мехур. Ако това не помогне за ускоряване на раждането при бременни жени, се използва гел. Когато той не работи, поставят капково с окситоцин.

  Когато стимулацията не е ефективна

  Това се случва, когато има някакви усложнения. Например, ако лекарите са сгрешили с изчисленията и се окаже, че тазовите кости не са в състояние да пропуснат дете с такъв размер. Тогава не е възможно жената да роди сама. Липсата на резултат от стимулация е свързана с ендокринни нарушения, тялото не възприема правилно хормоналните агенти.

  Какво да направите, ако стимулацията е неефективна

  В този случай те обикновено прибягват до хирургични методи. Ако изобщо не е било възможно да започне раждане, тогава жената чака цезарово сечение, ако бебето е "заседнало" в родовия канал, тогава се използват вакуум и други медицински методи, подходящи за тази ситуация от гледна точка на лекаря.

  Шанс на усложнения

  Последиците от геловата стимулация по време на раждане са по-малко опасни от изчезването на контракциите или продължителната бременност. Страничен ефект са прекалено болезнените крампи. Ако методът, лекарството и дозировката са избрани правилно, няма да възникнат усложнения на стимулацията по време на раждането. В редки случаи се появяват странични ефекти на веществата: динопростон или простанон.

  Раждане при поискване: бебе, време е да излезем!

  Трябва да забравите за формулировката „не можеш да минеш завинаги през бременна жена“ и „природата знае по-добре“ след 40 седмици от бременността..

  Да, природата е програмирала естествения външен вид на бебе в света, но ако това не се случи навреме, е невъзможно да се медитира в очакване на „разтваряне само по себе си“ - „затворник“, затворен в матката, може да страда от хипоксия поради остарялата плацента.

  В допълнение към "седенето" на плода в матката има няколко причини, въз основа на които гинекологът решава да стимулира раждането:

  • гестозата (късна токсикоза на бременността) е опасно усложнение с функционално разстройство на жизненоважни органи и системи;
  • бременност до 40 седмици с комплекс от негативни симптоми - олигохидрамнион, остаряла плацента и лоша биохимия на кръвта;
  • смущения по време на раждането - избледняващи контракции, липса на контракции с оттичащи се води, затворена или бавно отваряща се шийка на матката.

  Възможно ли е да поръчате раждане по желание, например във връзка с предстоящото напускане на съпруг, който иска да е близо в свещен момент?

  Хипотетично, да, но последната дума е на лекаря, който въпреки това положи хипократовата клетва и взема решения въз основа на здравия разум.

  Здравият разум в този случай е доносена бременност, пълна готовност на организма за раждане и много сериозна лична причина..

  Обучение

  Преди да инжектира гела в матката, лекарят трябва да се увери, че процедурата е необходима и подходяща, всичко за и против предизвикването на раждането. За това се прави ултразвуково сканиране, за да се изчисли приблизителният размер на плода и да се свържат с ширината на таза. След това те изследват родилката на фотьойл, за да разберат дали шийката на матката наистина не може да се подготви за раждането сама. Изследване на историята на бременната жена за оценка на възможните рискове от метода. Освен това на жената се предлага почистваща клизма и хигиенни процедури.

  Перфектна врата преди раждането

  Параметрите, характеризиращи състоянието на матката преди раждането, са нейното местоположение в малкия таз, състоянието на мекота и дължина. Омекотената шийка на матката до точката, в която може да премине 1-2 пръста на лекаря вътре, показва готовността на родовия канал за процеса на раждане. Такива промени са придружени от изхвърлянето на лигавицата. Тоест, колкото по-рано е започнала да се отваря шийката на матката, толкова по-рано родилката забелязва този признак на настъпване на раждането..

  Преди раждането шийката на матката се скъсява. Според медицинската статистика дължината му е около един сантиметър. Ако говорим за местоположението, то става в центъра на малкия таз, докато по време на бременност шийката на матката е наклонена назад.

  Всички горепосочени параметри се оценяват от лекарите по петстепенна скала. 5 точки, отбелязани, показват идеалната готовност на матката за раждане. Това състояние се нарича зряла матка..

  Етапи на въвеждане

  Гелът за раждане е най-щадящият метод. Той се използва широко на практика от много акушер-гинеколози през последните няколко десетилетия. Този сравнително нов метод се е доказал само от положителната страна. Процедурата отнема около 40 минути.

  Как се инжектира гелът за стимулиране на раждането:

  1. жената сяда на гинекологичния стол;
  2. лекарят изтегля лекарството в специална спринцовка. След това се инжектира гел за отваряне на шийката на матката, в зависимост от инструкциите: към задния форникс на влагалището или в кухината на цервикалния канал. В същото време е невъзможно лекарството да бъде вътре в матката, а не в шийката на матката: това води до твърде силни контракции и бързо раждане с неприятни последици;
  3. жената е в хоризонтално положение за 10-15 минути, за да не изтече гелът. Усещат се слаби контракции, които бързо придобиват интензивност;
  4. проверявайте процеса на отваряне на шийката на матката на всеки 2 часа. Ако резултатът не е задоволителен, се взема решение: да се въведе друга доза, да се използват други методи на стимулация или да се прибегне до хирургични методи.

  Колко време работи гелът за стимулиране на труда? Зависи от състоянието на шийката на матката преди началото на контракциите, от избраното лекарство, дозата му и хормоналния фон на жената. Обикновено отварянето става от 40 минути до 5 часа. Ако това не се случи в рамките на 6 часа, въвеждането се повтаря. Всеки организъм реагира по свой начин, случва се и 10 минути да са достатъчни за постигане на резултат.

  Когато по време на изследването не се открие разкриване на 3 пръста, процедурата се повтаря. Това е възможно след 5-6 часа от момента на първото инжектиране. Важно е да не прекалявате с дозировката. Максималното допустимо количество гел е 5 милиграма. Ако лекарството се инжектира за втори път, контракциите започват много бързо, тъй като тялото ще има голяма концентрация от него.

  Гелове на основата на простагландини

  Съвременното акушерство предпочита да използва гелове на база простагландин за омекотяване на шийката на матката. Те точно повтарят структурата на активните вещества, които се произвеждат в тялото на майката преди раждането и по време на раждането. В допълнение към основния стимулиращ ефект на гела, той помага бързо да омекоти шийката на матката, като по този начин насърчава развитието на по-меки контракции без спастични компоненти. За разлика от окситоцина, простагландините не пречат на утероплацентарния кръвен поток.

  Омекотяващите гелове са стерилни 2,5 mg. За въвеждане жената лежи по гръб и гелът се инжектира в задния форникс на влагалището. Лекарят постоянно наблюдава процеса на управление с помощта на гинекологични огледала.

  Забранено е инжектирането на гел в цервикалния канал - това ще провокира хиперстимулация на раждането. За да се предотврати изтичането на агента, пациентът трябва да остане в легнало положение в продължение на половин час.

  След инжектирането на гела състоянието на пациента се оценява на всеки 6 часа. Ако положителната динамика в дилатацията на шийката на матката не се появи, тогава гелът се инжектира отново. Шийката на матката трябва да се отвори с поне 3 см за 4 часа. Максималната доза е 3 mg.

  Решението за повторно приложение се взема само от лекуващия лекар след преценка на ситуацията..

  Дозата на гела определя желания резултат:

  • 1 mg се прилага при лек труд.
  • 2 mg се прилагат при пълно отсъствие на раждане след еднократна инжекция.

  Третият път, когато гелът не се използва, и на фона на първите две употреби, пациентът постоянно се оценява здравословното състояние, контрактилната активност на матката и състоянието на детето.

  Усещам

  Болезнено ли е да инжектирате гел за стимулиране на труда? Не, съдейки по прегледите на повечето жени, те не изпитват болка, когато се поставят във влагалището. Усещанията са същите като при обичайния ръчен преглед от гинеколог на стол: неприятни, но доста поносими. Всъщност, за разлика от капкомерите, този метод не създава дискомфорт в движението и не осигурява никакви болезнени вливания.

  По-болезнено ли е раждането след стимулация? Когато стимулиращите хормони се отделят по естествен път от жената, заедно с тях в кръвта се отделят и анестетични вещества. Когато раждането на дете е придружено от въвеждането на изкуствени хормони, това не се случва. Раждането с лекарствена стимулация е по-болезнено, отколкото без него.

  Възможно ли е да се приложи облекчаване на болката при раждане след гела? Процедурата се определя от лекаря според индивидуалните показатели. Но най-често се допуска анестезия, тъй като родилката изпитва доста силна болка или цезаровото сечение винаги се извършва с анестезия.

  Фармакологични свойства на лекарството

  Основният активен компонент на гела е динопростон (друго име е простагландин Е2). Това вещество е ненаситена мастна киселина, която обикновено се синтезира от човешкото тяло. Този вид простагландин изпълнява важни функции, по-специално увеличава кръвоснабдяването на тъканите на шийката на матката, което съответно ускорява нейното омекотяване и разкриване. В допълнение, лекарството засилва контрактилната активност на гладката мускулатура на матката, което осигурява началото на трудовия процес. Между другото, динопростонът засяга не само органите на репродуктивната система - лекарството засяга гладката мускулатура на храносмилателния тракт и кръвоносните съдове.

  След въвеждане в цервикалния канал гелът се абсорбира бързо - максималната му концентрация в кръвта на пациента се наблюдава 30-45 минути след процедурата. Простагландинът се свързва с кръвен албумин (нивото на свързване е 73%). Лекарството в тялото на жената се разпада, образувайки поне девет метаболита, които след това се екскретират заедно с урината (само малко количество се екскретира с изпражненията).

  Страничен ефект

  Всички лекарства под формата на гелове за стимулиране на раждането имат сходни активни съставки в състава си, следователно техните странични ефекти са почти еднакви. Но на практика това е доста рядко..

  • хипертоничност на матката, нарушаване на нейната цялост;
  • отлепване на плацентата;
  • алергични реакции;
  • диспептични разстройства (гадене, повръщане, диария);
  • бронхоспазъм;
  • левкоцитоза.

  Остава рискът от руптура на матката, когато се използва какъвто и да е вид стимулация, тъй като дозата може да бъде неправилно изчислена и хиперстимулация може да бъде причинена. Или неправилно да се прилага лекарството. Гелът след раждането бързо се екскретира от тялото на майката и няма почти никакви последствия, не засяга нейното здраве.

  Опасно ли е за дете стимулирането на труда

  Да, ако лекарството се използва в ситуация, когато приложението на гела е противопоказано. Например, ултразвуковото сканиране на плода има сърдечен дефект или ненормално представяне. Ако методът на стимулация е избран правилно, това по никакъв начин не засяга новороденото..

  Винаги съществува риск от всяко лекарство. Необходимо е да обмислите всичко до най-малките подробности, преди да използвате стимулиращия гел за раждане. Необходимо е да се претеглят плюсовете и минусите, тъй като е възможно кислородно гладуване в плода.

  Видове стимулация

  В зависимост от показанията и етапа, на който е трудовата дейност, ако има такава, се използват различни методи за стимулиране.

  Отлепване на околоплодните мембрани

  Когато бременността е продължителна, лекарите понякога прибягват до процедура като отделяне на околоплодните мембрани. Това се прави по време на рутинен гинекологичен преглед. Лекарят внимателно ексфолира амниотичната мембрана в самата уста на матката, което причинява появата на контракции. Тази процедура не винаги води до желаните резултати за първи път..

  Понякога е необходимо да го повторите няколко пъти. Ако не се постигне желаният ефект, стимулацията се прехвърля или се прибягва до други методи..

  Този метод на стимулация не крие никакви специални рискове. Жената не трябва да изпитва болка по време на пилинг на мембраните, тъй като в тях няма нервни окончания. Все пак все още е възможен известен дискомфорт..

  Простагландини

  Много по-често те прибягват до друг метод - въвеждането на простагландини. Простагландините са физиологично активни вещества, които човешкото тяло произвежда самостоятелно и се съдържат в почти всички органи и тъкани на тялото, както и във всички природни тайни. Особено техният в спермата и околоплодните течности. Простагландините действат върху шийката на матката, като я карат да узрява и да се разширява.

  Препаратите за простагландин се прилагат вагинално: под формата на супозитории или гел. Нито гелът, нито свещите пречат на движенията на жената, не причиняват дискомфорт. Контракциите обикновено започват в рамките на половин час след стимулиране на раждането с гела, но в някои случаи раждането не започва след въвеждането на гела. Ако няма контракции в рамките на 24 часа след приложението на лекарства за стимулиране на раждането, те могат да бъдат приложени отново.

  Защо точно този метод е предпочитан от гинеколозите? Факт е, че гелът за стимулиране на труда практически няма противопоказания и странични ефекти. Разбира се, в този случай рискът от свръхстимулация остава, но е много по-нисък, отколкото при другите методи. Освен това той не прониква в околоплодната мембрана, което означава, че няма никакъв ефект върху бебето..

  За съжаление, в някои случаи простагландинът може да забави прехода към активен труд..

  Пункция на околоплодната течност

  Пункцията на околоплодния мехур като стимулация на началото на раждането се използва изключително рядко, тъй като е свързана с някои рискове. По-специално, разкъсването на околоплодната течност оставя плода без естествени защитни сили, което може да доведе до инфекция. Освен това, ако спукването на пикочния мехур не причини развитие на раждането, ще трябва да прибегнете до други методи на стимулация или дори до цезарово сечение..

  Най-често този метод се използва за ускоряване на раждането в случай, че контракциите се забавят. Пункция на околоплодния мехур се прави по време на рутинен гинекологичен преглед с помощта на aminhook - дълъг пластмасов инструмент под формата на кука, който се вкарва във влагалището и през шийката на матката прихваща околоплодната мембрана и я пробива, което води до изтичане на околоплодната течност.

  Обикновено пункция на околоплодната течност се извършва, когато главата на детето вече е потънала в областта на таза. В такава ситуация околоплодната мембрана се притиска и съдовете на околоплодния мехур също се изстискват. В противен случай пункцията рискува да повреди кръвоносния съд и да причини кървене..

  Освен това съществува риск от пролапс на пъпната връв, което също води до рискове за детето: при преминаване през родовия канал плодът ще изстиска пъпната връв и по този начин ще се лиши от кислород. Това е друга причина, поради която пункцията на пикочния мехур, като начин да провокира началото на раждането, се използва рядко..

  Окситоцин

  Окситоцинът е изкуствено синтезиран аналог на естествен хормон, който стимулира свиването на матката. Произвежда се от хипофизната жлеза под въздействието на други хормони. Окситоцинът обикновено се използва, ако има отслабване на труда, намаляване на интензивността на контракциите. Прилага се интравенозно с помощта на капкомер.

  Предозирането на окситоцин много бързо води до кислородно гладуване на плода и дори до хиперстимулация на матката, така че това се прави под наблюдението на лекар. Паралелно с въвеждането на окситоцин се наблюдава състоянието на детето, както и интензивността на контракциите.

  Ако започват да се наблюдават симптоми на фетална хипоксия, приложението на окситоцин незабавно се спира и в някои случаи се въвеждат специални лекарства, които намаляват контрактилната активност на матката.

  Като се има предвид, че някои жени имат свръхчувствителност към окситоцин, дозите на лекарството се подбират строго индивидуално, в съответствие с предварителните анализи..

  Именно с окситоцин по правило се свързват основните оплаквания на жените от прекомерна болка при контракции. Затова много често, паралелно с приложението на хормона, се практикуват аналгетични процедури или епидурална анестезия..

  Хапчета за стимулиране на труда

  Напоследък лекарите започнаха да използват хапчета за стимулиране на раждането, съдържащи изкуствено синтезирани антигестогени. Тези лекарства блокират редица рецептори в матката, които са отговорни за блокирането на прогестерона.

  В резултат на това балансът на хормоните прогестерон и естроген се променя в полза на прогестероните, което води до развитие на раждането. Освен това хормоните имат положителен ефект върху шийката на матката, ускорявайки нейното съзряване и разширяване..

  Преди това такива лекарства са били използвани за спешна контрацепция и преждевременно прекъсване на бременността, до 5-7 седмици. В тези случаи ефективността се постига поради същото увеличение на нивата на прогестерон..

  Поради факта, че тези лекарства са известни като аборти, много жени се страхуват да ги приемат, вярвайки, че това ще повлияе неблагоприятно на плода. Това лекарство обаче практически няма ефект върху състоянието на майката и детето..

  По отношение на лекотата на използване, ефективността и броя на страничните ефекти, на този етап този метод за стимулиране на раждането и подготовка на шийката на матката за разширяване може да се счита за най-предпочитан.

  Броят на цезаровите сечения при използване на антихистогенни лекарства като мифепристон и миропристон за предизвикване на раждане е значително по-малък, отколкото при други методи за стимулиране.

  Противопоказания за употребата на това лекарство могат да бъдат чернодробна и надбъбречна недостатъчност, астма, диабет, нарушения на съсирването на кръвта, както и индивидуална непоносимост към лекарството..

  Съвсем естествено е да се страхувате от нови и непроверени, непознати методи за въздействие. Ако ви се предлага този метод на стимулация и все още се страхувате да го използвате, консултирайте се с няколко добри лекари, попитайте ги за плюсовете и минусите на хапчетата и едва след това вземете решение..

  Прилагане на гела при възрастни

  Прилагат ли те? Да, дори по-често от младите родилки. Това се дължи на факта, че възрастните жени се считат за по-малко способни на самостоятелен труд: ресурсите на организма са недостатъчни, хормоналният фон се променя.

  Ефективност

  Това зависи от индивидуалните характеристики на жената, но възрастта не влияе силно на ефекта на лекарствата: при млади и възрастни, резултатите практически не се различават.

  Странични симптоми

  Усложненията на стимулацията при по-възрастните родилки са същите като при младите жени: твърде много болка, хипертоничност на матката, смущения в сърдечната честота при плода.

  Гелът за ускоряване на раждането може да се използва само в болница под наблюдението на акушер-гинеколог и когато е показан. Не се препоръчва използването на този метод за предизвикване на раждане предварително. Желанието да се срещнете с вашето бебе възможно най-скоро не е причина да приемате стимулиращи лекарства.

  Важно

  В момента гелът за омекотяване на шийката на матката се счита за най-простият метод за стимулиране на раждането. Гелът, вмъкнат във влагалището, осигурява изкуствен пренатален хормонален фон. В състава на такива омекотяващи гелове има простагландини - вещества, които в тялото на бременна жена започват да започват процеса на раждане. Те допринасят за изглаждането и отварянето на шийката на матката. След използване на продукта, раждането може да започне в рамките на четири часа. Конкретното време на началото на раждането съответства на индивидуалните особености на тялото на бременната жена.

  За нормално раждане разкриването трябва да бъде до 10 см. Простагландините се използват в акушерската практика от 20 години. Те се оказаха високоефективни лекарства, които имитират естествен труд..

  За нормално раждане разширението трябва да бъде до 10 cm.

  Простагландините се използват в акушерството от 20 години. Те се оказаха високоефективни лекарства, които имитират естествен труд..

  Влияние върху детето

  Фетални противопоказания: сърдечна недостатъчност, не-тилна предлежание, хипоксия. Странични ефекти: промяна в сърдечната честота, компресия по време на раждане, тортиколис, мъртво раждане.

  Бебешки усещания

  Бебето усеща същите контракции, както по време на раждането, без стимулация. Може би те са по-силни, но не причиняват болка или твърде неприятни усещания у него. Но при висока доза бебето започва да страда, което в бъдеще се отразява в емоционалното и психическото развитие..

  Защо се използва гелът, каква е неговата ефективност?

  Гелът ускорява естествения трудов процес, като стимулира маточните контракции. При липса на патологии по време на бременност, такова лекарство ще помогне да се подготви шийката на матката и да се роди здраво бебе, като се елиминира рискът от прехвърлянето му, без да се навреди на здравето на майката.

  Гелът съдържа простагландини - това са биологично активни вещества, които се произвеждат в нашето тяло. Това са вещества от естествено естество, те се намират в различни количества във всички видове тъкани на здрав човек, но най-голямото им количество е концентрирано в околоплодните води.

  Алтернатива

  Най-често използваният метод е отваряне на мембраните или амниотомия. В резултат на това бебето се приближава до родовия канал, оказва по-голям натиск върху шийката на матката и започват контракции.

  Стимулирането на катетър на Foley е друга възможност. Това е устройство, което се вкарва в матката през цервикалния канал. Върхът му се надува чрез инжектиране на вода през спринцовка. Има тон и контракциите започват. Този метод работи рядко, тъй като има противопоказания, поради което целесъобразността на употребата му се определя от лекаря.

  В цервикалния канал се вкарва пръчка водорасли или водорасли. С течение на времето той абсорбира околната течност, като се увеличава няколко пъти. В резултат на това шийката на матката се отваря механично. Когато се стимулира с окситоцин, лекарството се прилага интравенозно чрез капкомер или интрамускулно. Болковите усещания при използването му са много по-силни, отколкото без него.

  Мифепристон - таблетки за ускоряване на раждането, се приемат по определена схема. Действието се основава на потискане на хормона прогестерон и увеличаване на маточните контракции.

  Изкуствената стимулация не трябва да се страхува и възпрепятства от медицинска помощ. Понякога има спешна нужда да се предизвика раждане с гел предварително, тъй като съществува риск за здравето на жената и детето по време на по-нататъшната бременност. Ефектите от стимулацията обикновено са по-малко вероятни от усложненията от продължителна бременност или твърде дълъг безводен период.

  "Prostin" или "Prepidil": гел за стимулиране на раждането

  Простагландиновите гелове имат предимства пред други агенти, които ускоряват процеса на разделяне. Те са абсолютно безвредни за бебето, не ограничават движенията, докато капкомерите карат жената да седи по гръб, усложнявайки раждането. Процедурата няма странични ефекти или противопоказания. Раждането протича по естествен път.

  Тези средства включват:

 • "Препидил";
 • "Простин".

  Геловете "Prepidil" и "Prostin E2" са предназначени само за вагинално приложение. Лекарствата се инжектират със спринцовка в цервикалния канал на матката, под вътрешната ос. Процедурата се извършва на гинекологичен стол и се наблюдава с огледало. След приложението на лекарството, жената трябва да легне известно време, така че лекарството да не изтече навън..

  Ако в рамките на 6 часа матката не се отвори с 3 см, лекарството се инжектира отново, за да ускори контракциите. Общата доза е 3 mg. За нормално раждане шийката на матката трябва да се отвори 10 cm.

  Prostin E2 се предлага и на таблетки. Повишава тонуса на матката, насърчава нейното съзряване и процес на раждане. Таблетката съдържа 0,5 mg. динопростон за еднократна употреба.

  Препоръчваме също да прочетете: Вертикален труд: предимства и 8 противопоказания Ламинария за стимулиране на раждането: 6 показания за употреба Подготовка за раждане: 3 задължителни точки Амниотомия: какво е това и 6 етапа

  Инструкциите за употреба съдържат противопоказания.

  Стимулантите не трябва да се използват при следните условия:

  • Тесен таз на родилка, главата на плода е по-голяма от размера на таза;
  • Критично състояние на плода;
  • Грешна позиция на детето;
  • Показания за цезарово сечение, здраве на майката, възраст.

  С правилното приложение и добър специалист могат да се избегнат странични ефекти.