Всяка жена се нуждае от надеждна и постоянна защита от генитални инфекции, която може да се прояви еднакво както при млади дами, които не придават особено значение на качеството на бельото и качеството на хигиенните грижи, така и при жените, които са много скрупулезни по тези въпроси.

Инфекциите на пикочно-половата система не са фатални, те могат да бъдат излекувани достатъчно бързо, но плашат жените с манията си и възможността за рецидив. Освен това е много разочароващо.

Бременните жени се отнасят с проявите на инфекции на пикочно-половата система с още по-голяма враждебност и опасения - те са много притеснени от възможния отрицателен ефект на патогените върху плода. В тази връзка както бъдещата майка в ранните етапи на бременността, така и бъдещата майка непосредствено преди раждането са еднакво притеснени..

Трябва да се отбележи, че бременните жени през третото тримесечие са изложени на по-голям риск: ако болестта не бъде излекувана, тя може да бъде предадена на бебето в онзи кратък период от време, който ще трябва да премине през родовия канал.

Що се отнася до заболяването в ранните етапи на бременността, то не е толкова опасно за плода, защитено от околоплодните води и плацентата, колкото е неприятно за самата жена. Във всеки случай лечението трябва да започне незабавно. И разумен въпрос за всяка бременна жена: как, по какъв начин? В крайна сметка, най-ефективните лекарства за бременни жени стават недостъпни, а някои от условно безопасните не се препоръчват за употреба..

Урогениталните инфекции не са болест, с която може да се справите с помощта на рецепти на традиционната медицина, отварите и баните в този случай са безсилни.

Хексикон и бременност

Лекарите наричат ​​Geksikon едно от ефективните и практически безопасни лекарства за бременни жени. Лекарството се използва през всички тримесечия като терапевтично и профилактично средство при генитални инфекции.

Стойността на лекарството за бременни жени се крие в особеността на Geksikona да няма отрицателен ефект върху естествената микрофлора. Отслабеният имунитет, хормоналните промени по време на бременност провокират увеличаване на броя на патогените на вагиналната лигавица, а много лекарства, унищожавайки ги, в същото време унищожават полезните бактерии. В случай на терапия с Hexicon, няма нужда да се страхувате от този негативен момент: лекарството действа толкова деликатно и, може да се каже, селективно, че естествените бактерии, необходими за нормализиране на вагиналната микрофлора, могат спокойно да изпълняват своята функция дори по време на периода на лечение.

Състав и фармакокинетика

Активното вещество на лекарството е хлорхексидин, антисептик, който има вредно въздействие върху патогенни микроорганизми от различни видове: грам-положителни и грам-отрицателни, както и дрожди гъбички, които причиняват млечница.

Основната характеристика на лекарството е, че показва активен ефект дори в случай на гнойна форма на гъбични заболявания. Не съдържа антибиотици, което го прави едно от най-безопасните лекарства за бременни жени.

Антисептичният ефект на лекарството се проявява в способността му да дезинфекцира и почиства участъци, засегнати от патогени.

Когато се използва Hexicon, няма нито абсорбция на активното вещество в кръвта, нито системен ефект върху тялото. Екскрецията на веществото става с изпражненията и през бъбреците.

Форми за освобождаване

В аптеките Geksikon е представен от вагинални супозитории, гел и разтвор за външна употреба.

Всяка форма на освобождаване е оптимална за използване от бременни жени, но лекуващият лекар трябва да избере опцията, като вземе предвид формата на пренебрегване на заболяването и индивидуалността на тялото на жената.

Показания

За бременни жени лекарството се е превърнало в своеобразна панацея, тъй като поради своята безопасност е разрешено на всеки етап от бременността. Проявата на гъбични инфекции е възможна, както в началото на гестационния период, така и непосредствено преди раждането - във всеки случай и независимо от времето, назначаването на Hexicon се превръща в основния ефективен начин за премахване на заболяването.

Hexicon се предписва за:

 • инфекциозни и венерически заболявания (гъбичен вагинит, уреаплазмоза, хламидоза, трихомониаза, гъбичен вагинит, колпит, вагинален херпес);
 • за възстановяване на микрофлората на влагалището след гъбична или микробна хигиена;
 • обработка на гениталиите през пренаталния период;
 • профилактика и лечение на гнойни усложнения в следродилния период.

Приложение на Hexicon при бременни жени, дозировка

При лечение на бременни жени лекарството се предписва инвагинално и това е най-оптималният начин за използването му за бъдещи майки. Обикновено бременността е период на почивка: жената иска да лежи по-често, да се движи по-малко (въпреки че това не винаги е правилното решение).

И за въвеждането на супозитории е необходимо да вземете хоризонтално положение - независимо дали използвате лекарството през нощта или през деня. За разлика от други лекарства, произведени под формата на супозитории, Geksikon не изтича веднага щом жената стане от леглото, така че може да се използва два пъти на ден, по една свещ.

Курсът на терапия за бременна жена се избира от лекуващия лекар, обикновено продължителността му не надвишава 7 дни при средна форма на заболяването или 20 дни при напреднала форма.

Няколко правила за подобряване на ефективността на Hexicon

Хексикон е самодостатъчно ефективно лекарство, но, както се казва, няма граница за съвършенство. И ефектът му може да бъде увеличен, като същевременно намалява риска от странични ефекти..

Съществуват редица препоръки от специалисти за подобряване на ефективността на лекарството..

 1. По време на терапията се откажете от йодсъдържащите лекарства.
 2. Не използвайте други свещи едновременно, дори ако спектърът им на действие е идентичен.
 3. Когато използвате Hexicon, ограничете използването на сапун и различни козметични средства в интимната хигиена.
 4. Когато извършвате хигиенни процедури, опитайте се да сведете до минимум участието на гениталиите.
 5. Напълно премахнете половия акт с партньор по време на лечението.

Възможни нежелани реакции

Трябва да се помни, че основното противопоказание за употребата на Geksikon е индивидуалната непоносимост към лекарството. По време на бременност непоносимостта може да се прояви много по-често, тъй като тялото е претърпяло промени и не е известно как може да реагира на познато вещество, което по-рано е смятало за толерантно.

Поради промени в хормоналните нива, много бременни жени се оплакват от сърбеж, парене, обрив и суха лигавица.

При подобни симптоми лекарят ще отмени лекарството и всички неприятности ще изчезнат буквално на втория ден..

Но много по-често от алергиите, бъдещите майки са шокирани от появата на розови или кървави отделяния по време на употребата на Hexicon. Това явление се появява и се причинява от нарушения на дозировката или твърде дълъг период на лечение.

Разбира се, сред причините и назначаването на лекарството на жени, страдащи от непоносимост към определени компоненти на лекарството. Този проблем се решава чрез отмяна на лекарството..

Рядко, но има случаи, когато отделянето от розово променя цвета си на кафеникав или тъмнокафяв. Това е много тревожен симптом, показващ възможно отделяне на плацентата или развитие на бактериална вагиноза. И тук вече едно анулиране на Geksikon няма да е достатъчно - необходима е хоспитализация на жена и терапия, насочена към предотвратяване на спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Плодът е напълно безопасен

Ако по време на употребата на Hexicon не се наблюдават нито алергични реакции, нито други негативни ефекти, тогава лечението ще бъде от голяма полза за майката и изобщо няма да повлияе на развитието на плода.

Местният ефект на лекарството ограничава навлизането му в кръвта, следователно активното вещество не може да проникне до плода. Бебето е в безопасност, лекарството няма ефект върху него, но действа активно върху вредните микроорганизми, предпазвайки плода от тяхното влияние.

Хексикон по триместър

1 триместър

Лекарството не е забранено за бременни жени в ранните етапи, но ще бъде правилно да се предпазите напълно, като се консултирате с опитен гинеколог преди употреба. Лекарят ще ви разкаже за характеристиките на ефекта на Geksikon и ще посочи степента на безопасност на лекарството във вашия случай.

Geksikon - един от малкото антисептични средства, използвани в началото на бременността като терапевтично или превантивно. Подобрява състоянието на вагиналната микрофлора, което е много важно в първите месеци на бременността, когато тялото, получило шока от появата на плода, намалява броя на полезните бактерии в урогениталния тракт.

2 триместър

Лекарството е безопасно, показанията за употреба съответстват на тези през първия триместър. Необходима е медицинска консултация, за да получите гаранция за безопасността на лекарството по отношение на вашето тяло..

3 триместър

Най-често се използва преди раждането за почистване и дезинфекция на родовия канал и влагалището.

Възможно ли е да се вземе лекарството "Geksikon" в началото на бременността?

Намаляването на защитните сили по време на бременност често води до развитие на възпаление във влагалището и шийката на матката при жената. Обстоен преглед разкрива патология, за която бъдещата майка дори не е знаела, по-специално за ППИ.

Всички тези ситуации изискват лечение по време на бременността. Инструментът трябва да бъде избран, като се вземат предвид ефективността и безопасността както за майката, така и за бебето. Възможно ли е да се използва хескикон за това в ранните етапи на бременността, какви са индикациите за назначаването му?

Показания за употреба

Съставът на хексикона включва добре познатия антисептик хлорхексидин. Активен е срещу много бактерии (грам-положителни и отрицателни), както и протозои. Лекарството се свързва с повърхността на патогените, което води до тяхната мигновена смърт.

Хлорхексидинът засяга и сперматозоидите, като ги унищожава. Следователно супозиториите Hexicon могат да имат определен контрацептивен ефект..

Това лекарство се предписва, ако се подозират следните инфекции:

 • хламидия, микоплазмоза, уреаплазмоза;
 • сифилис, гонорея, трихомониаза;
 • бактериална вагиноза, гарднерелоза;
 • херпесна инфекция.

Hexicon е подходящ и за саниране в навечерието на различни хирургични интервенции, за профилактика при носене на вътрематочно устройство, преди и след хистеросалпингография.

Забележително е, че като се предписва това лекарство за възпаление във влагалището, собствената полезна микрофлора не се потиска. Това допринася за бързото възстановяване и възстановяване на биоценозата на лигавицата.

Hexicon се използва широко под формата на гел или разтвор в стоматологичната и хирургичната практика. Подходящ е както за профилактика на различни инфекциозни заболявания, така и за лечение на възпаление..

Препоръчваме ви да прочетете статията за изписването в ранна бременност. От него ще научите за нормалното и патологично отделяне, както и какво означава кърваво, кафяво, бяло и други отделяния..

Употреба по време на бременност

Супозиториите Hexicon по време на ранна бременност са абсолютно безопасни и ефективни за лечение и профилактика на различни патологични състояния. Освен това, по време на бременността, често има случаи на възпаление на устната кухина или други инфекциозни лезии на кожата и лигавиците, когато това лекарство може да бъде ефективно. Hexicon се предписва в следните случаи:

 • за профилактика на генитални инфекции след незащитен секс;
 • за лечение на възпаление във влагалището и шийката на матката с различна етиология;
 • за профилактични цели при носене на акушерски разтоварващ песар;
 • в навечерието и след операции на шийката на матката, например при зашиване с истмично-цервикална недостатъчност и др.;
 • при лечение на херпесна инфекция на външните полови органи и шийката на матката;
 • Хексикон също често се използва при лечение на възпалителни процеси в устната кухина: гингивит, стоматит и др..

За лечение най-често се използват супозитории (супозитории), но можете и да ги замените с разтвор (за измиване и външно лечение) и вагинални таблетки.

Вижте видеото за лекарството:

Противопоказания и странични ефекти на лекарството

Geksikon се понася добре в повечето случаи. Но в случай на някога регистрирани алергични реакции към неговите компоненти, това лекарство трябва да бъде заменено с подобен агент. Най-често засилената реакция се проявява под формата на сърбеж и изгаряне на гениталиите..

При наличие на дерматит или други кожни заболявания в острия период, лечението с Hexicon също трябва да бъде отложено или заменено с по-малко дразнещо и агресивно средство..

Лекарството не трябва да се използва едновременно с други супозитории, особено с йодсъдържащи, тъй като ефектът от лечението може да намалее.

Начин на приложение и дозировка

Geksikon се предлага в различни форми, начинът на приложение на лекарството зависи от това..

Свещи

Обичайната доза е да се поставят в супозитории два пъти на ден. За целта трябва да заемете удобна поза, за предпочитане легнала по гръб, и да поставите свещта дълбоко във влагалището. Средният курс е 7-10 дни, но според индикациите терапията може да бъде удължена до 20 или повече дни.

В случая, когато хексиконът се използва за предотвратяване на генитални инфекции, свещичката трябва да се постави не по-късно от два часа след полов акт.

Решение

Използва се под формата на спринцовка или просто за лечение на засегнатите области на тялото. Не е необходимо да го разреждате, вече приготвеният 25% разтвор се използва в необходимия обем. Спектърът на показанията в гинекологията е същият като при супозиториите.

Вагинални таблетки

Преди да ги поставите във влагалището, трябва да навлажните таблетките във вода. Това ще улесни процедурата. Среден курс - 7 - 10 дни, 1 - 2 таблетки на ден.

Използва се предимно за кожно приложение върху лезии. Също така се използва активно в стоматологията при различни възпаления в устната кухина..

Препоръчваме ви да прочетете статията за ранната миризма на бременността. От него ще научите за това, което провокира появата на миризма, диагностика и предотвратяване появата на секрети, съдържащи миризма.

Geksikon по време на ранна бременност е ефективно и безопасно лекарство за жена и развиващ се плод. Използва се за профилактика и лечение на трихомониаза, гонорея, сифилис, херпесна инфекция, както и за профилактика на усложнения по време на различни хирургични интервенции, както по време на бременността, така и в нормално време..

Но употребата може да бъде ефективна само когато предписването на лекарството се лекува правилно и според показанията, и това може да бъде направено само от лекар.

Миризмата може да бъде гнилна, рибна, което се случва с увреждане на влагалището (например бактериална вагиноза) и матката.... Диабет. Когато в тялото има излишък на глюкоза, секретите съдържат кетонни тела, които придават миризма.

Направи / не. Проверки и диагностика. Разпределения. Таблетки и лекарства.... Бременността често е придружена от кандидозен колпит, който носи много неудобства на жената.

След курса на лечение, въпреки отделянето, трябва да се направи цитонамазка върху флората от влагалището. Ако една жена се притеснява от нещо.... Откриването на лептотрихия или гарднерела показва бактериална вагиноза, причината за която също е.

Кандидозният колпит може да възникне както латентно, така и с малко симптоми, и с ярка клинична картина.... Изтичането може да стане жълтеникав или дори зеленикав цвят, с неприятна, гнилна (гнойна) или рибна миризма.

Свещи "Geksikon" по време на бременност

Жените, които очакват бебе, са по-склонни към инфекциозни заболявания, включително гинекологични. Това се дължи на влошаване на имунитета, стрес и промяна в съотношението на хормоните. За борба с патогена е важно да изберете лекарство, което е едновременно ефективно и безвредно за плода. Един от тях се нарича "Hexicon". Такова лекарство е универсално средство за борба с много патогенни и условно патогенни микроорганизми, които засягат гениталиите..

Характеристики на лекарството

Geksikon се представя в аптеките в две различни форми. Една от тях са супозиториите, предназначени за поставяне във влагалището. Те се продават без рецепта в опаковки от 1, 5 и 10, са удължени и бели и жълти на цвят. Основната съставка на тези супозитории се нарича хлорхексидин диглюконат. Той се добавя към състава на лекарството под формата на 20% разтвор, а дозата на чистото вещество на свещ е 16 mg.

Има два вида макрогол като помощни съставки. В свещите Geksikon няма други химични съединения. Можете да съхранявате лекарството у дома при стайна температура. Срокът му на годност е 2 години, а средната цена на 10 супозитории е 250 рубли.

Втората форма на лекарства са вагинални хапчета, които също се продават без рецепта. Те се характеризират с продълговата форма, изпъкнала от двете страни и бял цвят с лека пожълтяване. Този "Geksikon" се продава в опаковки от 5 и 10 таблетки. Основният му компонент е същият като в супозиториите и се предлага в една таблетка в същата доза (16 mg). Освен това препаратът включва два вида полиетиленоксид. Срокът на годност на вагиналните таблетки също е 2 години и съхранението трябва да се извършва при температури до +25 градуса. Средната цена на опаковка от 10 таблетки е приблизително същата като за супозитории (струват 250 рубли).

Лекарството, наречено "Hexicon D", се произвежда отделно. Това са вагинални супозитории, външно подобни на обичайния "Geksikon", но се различават в по-ниска доза. Всяка супозитория съдържа 8 mg хлорхексидин биглюконат, а неактивните вещества на лекарството са представени от макрогол. "Geksikon D" се продава в опаковки от 5-10 супозитории без рецепта, съхранявани при стайна температура, а срокът на годност на това лекарство също е 2 години.

Принцип на действие

Активното съединение "Geksikona" се отнася до антисептици и действа локално върху влагалищните тъкани. Отбелязва се, че е активен срещу много вредни микроорганизми, включително гонококи, гарднерела, бактероиди, трихомонади, херпесни вируси, уреаплазма, трепонема и хламидии. В същото време супозиториите и таблетките нямат отрицателен ефект върху лактобацилите, които са нормална вагинална микрофлора. Освен това активността на лекарството не намалява, ако засегнатите тъкани влязат в контакт с гной или кръв..

Въпреки това, "Geksikon" не засяга кандида, следователно, в случай на млечница, такова лекарство ще бъде неефективно.

Позволено ли е за бременни?

Тъй като съставките на който и да е "Geksikon" не могат да се абсорбират и действат изключително локално, супозиториите и вагиналните таблетки не са забранени по време на раждането и могат да се използват на всеки етап от бременността. В същото време употребата на такива лекарства при бъдещи майки трябва да се наблюдава от лекар, тъй като той ще определи дали те наистина са необходими, какви допълнителни лекарства все пак трябва да се предписват, колко често и колко дълго да се използва лекарството.

Ако на жена на дадена позиция е назначен „Хексикон“, няма нужда да се притеснявате. Такова лекарство ще предотврати разпространението на микроби, вирусни частици и протозои, а също така ще намали активността на възпалението. Акушер-гинеколозите използват този инструмент в своята практика за лечение на генитални инфекции, както и за тяхното предотвратяване. Супозиториите и хапчетата са разрешени през 1-ви триместър, тъй като те не могат да проникнат в кръвта, за да стигнат до плода по този начин, следователно те не влияят по никакъв начин върху развитието на бебето.

Те не са противопоказани и през 2-ри или 3-ти триместър, напротив, доста често се използват на по-късен етап, за да се предотврати заразяване на инфекциозни агенти до бебето по време на раждането. Възможността за използване на "Geksikon" в ранните етапи го отличава благоприятно от много аналози.

Въпреки това, безвредността на това лекарство за плода и липсата на отрицателен ефект върху състоянието на матката не означава, че супозиториите или таблетките могат да се използват неконтролируемо. Лечението без назначаване на специалист е нежелателно.

Лекарите наричат ​​основните предимства на "Geksikon" такива моменти като:

 • лекарството не влошава общото състояние на жената;
 • той не може да премине през плацентарната бариера;
 • не се споменава отрицателният ефект на хлорхексидин върху развитието на плода;
 • инструментът е допустимо да се използва дори през първите месеци на бременността;
 • лекарството не унищожава лактобацилите;
 • защитните свойства на супозиториите и таблетките се появяват за известно време след терапията;
 • спектърът на въздействие върху патогените в "Geksikon" е много широк.

Когато се предписва на бъдещи майки?

"Hexicon" се предписва при различни инфекции, провокирали възпаление на влагалището (колпит). Понякога такива заболявания са първични, когато бактериален агент засяга жената само по време на бременност поради намаляване на имунитета. Не рядко обаче бъдещите майки активират стари инфекциозни заболявания, които е трябвало да бъдат излекувани дори на етапа на планиране на бременността..

Ако инфекцията на гениталния тракт с хроничен ход се е влошила, "Geksikon" помага за бързо елиминиране на патогени и предотвратява разпространението на възпалението. В никакъв случай не трябва да започвате болестта, защото бактериите могат да проникнат в матката и да причинят вътрематочна инфекция на бебето. Ето защо, ако бъдещата майка има повече отделяния, те започнаха да миришат неприятно и тъканите на влагалището сърбят или зачервяват, не трябва да отлагате посещението при гинеколог.

Таблетките и супозиториите се използват при инфекциозен колпит и бактериална вагиноза. Те са включени в лечението на полово предавани болести и се използват и за тяхното предотвратяване. "Geksikon" може да се използва при уреаплазмоза, хламидия, гонорея, трихомониаза, генитален херпес, сифилис и други инфекции. За бъдещите майки лекарството често се предписва профилактично преди раждането или всякакви манипулации във влагалището, за да се предотвратят възпалителни усложнения..

Важно! Показанията за свещи "Geksikon D" са еднакви. Поради по-ниската си доза те обикновено се използват при момичета. За възрастни жени това лекарство се предписва вагинално само с лек ход на инфекцията..

Противопоказания

Тъй като действието на "Geksikon" е само локално, единственото противопоказание за вагинални таблетки или супозитории е свръхчувствителността към съставките на лекарството. Болестите на бъбреците, сърцето, черния дроб и всякакви други органи не влияят по никакъв начин на лечението и не са пречка за употребата на лекарството. Употребата на други лекарства също не влияе върху употребата на "Geksikon".

Активното вещество на лекарството не трябва да влиза в контакт със сапун, но обичайното хигиенно третиране на външните полови органи не намалява ефективността на продукта.

Странични ефекти

Някои пациенти забелязват сърбеж, парене или други симптоми на алергична реакция след въвеждането на "Geksikon". Ако лекарството бъде отменено, такива нежелани реакции бързо изчезват. Освен това използването на супозитории и таблетки може да повлияе на количеството и цвета на отделянето. При някои жени "Hexicon" причинява кафяво или розово отделяне. Ако те са оскъдни, тогава това не е опасно и такова мазило не засяга режима на лекарството..

Ако бъдещата майка има кръв или ихор след приема на лекарството, обемът на секретите се е увеличил значително (те са започнали да изтичат като вода) или са открити „люспи“, трябва незабавно да уведомите Вашия лекар за това. Специалистът ще определи причината за тези промени и ще избере правилното лечение.

Ако зацапването е свързано със заплаха от спонтанен аборт или отлепване на плацентата, бъдещата майка ще бъде хоспитализирана.

Инструкции за употреба

Дозировката и честотата на употреба на "Geksikon" се определят от специалист, който взема предвид резултатите от изследването и бактериологичното изследване. Допустимо е инжектирането на лекарството само във влагалището. За лечение на колпит, най-често се препоръчва свещи да се поставят по 1 брой два пъти на ден. Продължителността на курса на терапия за възпаление обикновено е 7-10 дни, но лекарят го определя по-точно..

Супозиторият трябва да се прилага в легнало положение. Лекарството се изважда от опаковката, за което първо трябва да откъснете една свещ по линията, маркирана на обвивката, след това да отворите самата опаковка и да вземете лекарството. С краката, свити в коленете, "Geksikon" се поставя дълбоко с помощта на пръст, а в опаковки с 1 свещ има допълнително върха на пръста, който улеснява въвеждането. Вечер лекарството се използва през нощта, а сутрин след въвеждането на свещ, жената трябва да лежи поне 30 минути.

Вагиналните таблетки се използват по същия начин. Преди да вкарате този тип "Geksikona" във влагалището, препоръчва се таблетката да се навлажни във вода. Ако лекарството се използва за саниране на влагалището преди раждането, то се предписва на 38–39 седмици от бременността. Ако лекарството е предписано за генитална инфекция, също се препоръчва да се лекува партньорът, за да се изключи вторичното поглъщане на патогена след полов акт, който ще бъде след завършване на курса на терапия.

Отзиви

Повечето отзиви на жени, които са имали възможност да използват "Hexicon", докато са чакали дете, са положителни. Те наричат ​​лекарството ефективно и надеждно, хвалят безопасността на бебето и отбелязват редки странични ефекти. Лекарите също считат подобно лекарство за ефективно, така че често го предписват профилактично на бъдещи майки преди раждането, за да се предотврати инфекция на детето..

Аналози

Ако е необходимо да замените "Geksikon" с подобно лекарство, лекарят може да предпише една от опциите, описани по-долу.

 • Флуомизин. Такъв антисептик под формата на вагинални таблетки се използва при колпит и вагинит. Той действа върху голям списък от микроорганизми благодарение на деквалиниум хлорид. Лекарството може да се използва при бъдещи майки както в ранните, така и в късните етапи..
 • "Пимафуцин". Лечението с това лекарство се прибягва, ако жената е диагностицирана с млечница. Такива супозитории включват натамицин, който бързо унищожава кандида. Лекарството е разрешено за бременни жени по всяко време.
 • "Депантол". Един от компонентите на тези супозитории е хлорхексидин в доза от 16 mg на 1 супозитория, но декспантенолът го допълва. Благодарение на комбинацията от тези вещества, лекарството има антисептични и регенериращи свойства. Лекарството може да се предписва на бременни жени с възпаление на влагалището и шийката на матката..
 • Полижинакс. Всяка такава вагинална капсула съдържа нистатин и две антибактериални средства. Лекарството се използва при вулвит, вагинит и цервицит, както и за профилактични цели преди раждането. Той е противопоказан през 1-ви триместър..
 • Тержинан. Тези супозитории и таблетки за вагинално приложение съдържат нистатин, неомицин, преднизон и тернидазол. Такива съединения имат антимикробни, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Лекарството не се препоръчва в ранните етапи и се предписва на бременни жени само от 2-ри триместър.

За принципа на действие на лекарството "Geksikon" вижте следващото видео.

Хексикон по време на бременност

Защитата от генитални инфекции винаги е важен въпрос за жената. Но през периода на бременността, поради увеличаването на всички рискове (както за майката, така и за плода), това става още по-актуално.

За лечение и профилактика на генитални инфекции по време на бременност, лекарите често предписват Hexicon. Той е активен срещу всички патогени, чувствителни към хлорхексидин биоглюконат. Това вещество действа като антисептик, убива бактериите и дезинфекцира.

Гексикон по време на бременност: инструкции Гексикон се използва за лечение и профилактика на хламидии, уреаплазмоза, сифилис, гонорея, трихомониаза, гарднерелоза, ендоцервицит, вагинит и други инфекции на урогениталния тракт и възпалителни заболявания на влагалището. По време на бременност лекарството също се предписва за възстановяване на микрофлората на влагалището и подготовка на родовия канал преди раждането. Също така, след раждането, може да се предпише Geksikon, за да се предотврати развитието на инфекциозни и възпалителни процеси..

Въвеждането на супозитории Geksikon на бременни жени с терапевтични цели (и за профилактика в следродилния период) обикновено се предписва два пъти дневно - сутрин и вечер - в продължение на 7-10 дни. Най-добре е да поставите свещта (достатъчно дълбока), докато лежите по гръб и след това не ставайте в продължение на един час. Бъдете внимателни, когато приемате йодни добавки едновременно с употребата на Hexicon - консултирайте се с Вашия лекар за това. Също така не можете да въвеждате други свещи във влагалището заедно с тях. За периода на курса трябва да се въздържате от душ гелове и продукти за интимна хигиена, съдържащи сапун. Във всеки случай, когато държите тоалетната, не е нужно да докосвате вътрешните полови органи..

Geksikon по време на бременност - просто и безопасно средство за защита

Описание и състав

Hexicon е торпедообразна супозитория с бял цвят, понякога с бледожълт или мраморен оттенък. Супозиторият съдържа хексидин биглюконат - силен антисептик с ниска абсорбция в системната циркулация. Поради това Geksikon има много малки противопоказания..

Спомагателни компоненти са полиетиленоксид. Това вещество няма особен ефект върху тялото на жената, не лекува гинекологични заболявания, но помага да се поддържа формата на супозиториите и осигурява най-добрия ефект на хексидин.

Може ли Hexicon да се използва по време на бременност?

Проблемът с лечението на вагинит при бременни жени е на първо място. През този период инфекция от влагалището и цервикалния канал може да проникне във феталните мембрани, амниона и да причини вътрематочна инфекция или забавяне на развитието на плода.

Според основните разрешения Geksikon може да се използва за терапия по време на бременност, както рано, така и късно.

Инструкциите за употреба казват, че Geksikon не е опасен при бременни и кърмещи жени. Освен това може да се използва на всички етапи на бременността и като профилактично средство преди зачеването..

Активното вещество на Geksikon - хлорхексидин - не се абсорбира в общия кръвен поток и не засяга плода. Има само локален ефект.

Категория на безопасност съгласно FDA (контрол на безопасността и качеството на лекарствата): поставя я в списъка Б. Тоест, когато е била тествана върху животни, те не са могли да намерят доказателства за увреждане на плода.

Geksikon: инструкции за употреба по време на бременност

Лекарството обикновено се използва една свещ два пъти на ден, продължителността варира от 10 до 20 дни, за целите на профилактиката са достатъчни 7-10 дни.

Супозиториите Geksikon се вкарват дълбоко във влагалището, след което е необходимо да легнете известно време. В продължение на два часа след поглъщане е най-добре да се въздържате от уриниране (колкото е възможно повече).

Hexicon също така минимизира риска от инфекция след незащитен секс. Те трябва да се поставят не по-късно от 2 часа след полов акт. Супозиториите също ще служат като добър инструмент на пътя, когато не е възможно да се извършват хигиенни процедури.

Преди да започнете лечението, трябва да се консултирате с Вашия лекар относно спецификата на приложението. Той ще даде препоръки въз основа на конкретната ситуация и здравословното състояние на бременната жена. Активността на Hexicon намалява, ако има гнойни и кървави отделяния.

Акушер-гинеколог за изписване след Geksikon.

Ефектът на лекарството Geksikon по време на бременност

Хлорхексидинът се предлага в няколко дозирани форми: супозитории (Hexicon), в разтвор и под формата на пластир. За бременни жени спринцоването е нежелателно, тонусът на матката може да се увеличи.

Няма противопоказания за хлорхексидин, който е част от супозиториите Hexicon. Единственото възражение срещу употребата от бременни жени може да се счита за повишена чувствителност към това лекарство.

Хексикон в ранна бременност

Geksikon ще бъде идеалното решение на ранен етап при бременни жени за облекчаване на сърбеж, възпаление и нормализиране на микрофлората. През този период се използва и като профилактично средство..

Хексикон през 1-ви триместър на бременността

Не е опасно. Безопасен за лечение на инфекции и възпаления.

Хексикон през 2-ри триместър на бременността

Може да се използва съгласно инструкциите.

Хексикон в 3 триместър на бременността

Много често се предписва на бременни жени преди раждането, за да се предотвратят генитални инфекции. По-специално, непосредствено преди раждането, лекарството ще прочисти и дезинфекцира гениталния тракт, а детето, преминавайки през тях по време на раждането, няма да "хване" инфекцията.

Hexicon при планиране на бременност

Ако по време на курса със свещите Hexicon една жена разбере, че е бременна, не се притеснявайте. Лекарството няма да навреди на оплодената яйцеклетка. Напротив, това ще създаде благоприятна среда за нея, ще намали риска от фетална инфекция.

При жените сърбежът на вулвата е доста често срещан. Често зачеването се случва на този фон. Hexicon ще помогне за облекчаване на сърбежа. Това няма да причини вреда на етапа на зачеването, така че може да се използва като превантивна мярка..

Geksikon по време на бременност: прегледи на жени и лекари

Съдейки по прегледите, лекарите често препоръчват супозиториите Geksikon на бременни жени като безопасен начин за нормализиране на флората на влагалището. Според жените обаче свещите не помагат на всички. При млечница те нямат желания положителен ефект, често се налага да се лекуват в комбинация с други лекарства.

От недостатъците се отбелязва също, че е наложително да легнете след въвеждането на свещта или е по-добре да ги използвате през нощта.

Любов Маслихова, терапевт, специално за Mirmam.pro

Приложение в гинекологията

Hexicon е антисептично лекарство, използвано изключително интравагинално. Активното вещество на лекарството значително отслабва функциите на много патогени, включително:

 • трипонем;
 • хламидия;
 • уреаплазма;
 • гарднерел;
 • трихомонада.

Също така, Geksikon помага за борба срещу човешкия папиломен вирус от тип 1 и 2 (HPV-1 и HPV-2). В същото време лекарството няма отрицателен ефект върху лактобацилите, поради което може да се използва при лечение на вагинит и вагиноза с различна етиология..

В допълнение към горните заболявания, Hexicon се използва в следните случаи:

 • за профилактика на полово предавани болести;
 • преди вътрематочни изследвания;
 • преди хирургично лечение на гинекологични заболявания;
 • по време на ендометрит;
 • с ендоцервицит;
 • при лечение на млечница;
 • при лечение на ерозия на шийката на матката.

Hexicon се понася добре от женското тяло и почти никога не причинява странични ефекти. Въпреки това, за жените, които ще използват тези свещи у дома, е по-добре да се консултират с гинеколог..

Схема на лечение за мъже и жени

Hexicon за млечница може да се използва съгласно схемата по-долу. Можете да удължите курса на терапия до 4 седмици, ако трябва да излекувате хронична форма на гъбична инфекция.

Схема за жени (продължителност на употреба от 7 до 14 дни)

 1. Извършете хигиенна обработка на външните полови органи и ръце.
 2. Легнете по гръб, поставете една свещ в дълбочината на влагалището на височината на пръста или 15–20 ml разтвор, като използвате специална дюза върху бутилката.
 3. Не ставайте 30-40 минути след инжектирането.
 4. Процедурата се провежда два пъти на ден след 10-12 часа.

Поставяне на супозитория във влагалището

Схема за мъже (продължителност на лечението 1 до 2 седмици)

 • Извършете хигиенна обработка на външните полови органи, не забравяйте да измиете джоба на препуциума.

Обработка на препуциума

Напоявайте главата на пениса с разтвор, като го разпределяте равномерно по повърхността.

Напояване на пениса на главата със спрей и разпределение по повърхността

 • Нанесете 15 ml от разтвора върху стерилна салфетка и нанесете върху засегнатата област.
 • Оставете салфетката за 10-15 минути.
 • Не отмивайте.
 • Противопоказания и странични ефекти

  Особеността на лекарството е малък брой противопоказания и странични ефекти. Първият включва свръхчувствителност към активното вещество и съществуващи алергични реакции.

  Понякога жените се обръщат към гинеколог за странични ефекти:

  • сърбеж;
  • Изгарящо усещане;
  • обриви по пубиса и гениталиите

  Хексидинът прониква в лигавицата в незначителни дози, поради което няма осезаем ефект върху жизненоважни органи и системи. Няма случаи на предозиране със супозитории.

  Фармакокинетика

  Според инструкциите за употреба за супозитории Gainomax, след еднократно инжектиране на 300 милиграма тиоконазол под формата на вагинални супозитории при пациенти с кандидоза, като правило средната концентрация на това лекарство в плазмата е 18 нанограма на милилитър..

  В хода на повечето клинични проучвания беше установено, че след еднократно дозиране на интравагинално приложен тиоконазол в количество от 300 милиграма, концентрацията му във вагиналната секреция допринася за инхибирането на размножаването на гъбички Candida в продължение на три дни.

  При еднократна интравагинална употреба само десет процента тинидазол се абсорбира системно. На фона на интравагиналната употреба тиоконазолът, точно както тинидазолът, се абсорбира само леко. Следователно процентът на усвояване на двете съставки в комбинацията трябва да бъде нисък..

  Аналози на свещи

  Свещите Geksikon имат аналози в състава - алкохолен разтвор на хлорхексидин и разтвор на Amident. Но използването на тези съединения в гинекологията е много ограничено: за възпалителни процеси в цервикалната област е по-добре да се използват супозитории.

  Що се отнася до супозиториите, подобни действия имат:

  • Йодовидон;
  • Бетадин;
  • McMiror;
  • Йодоксид;
  • Повидон-йод;
  • Лактогинални капсули.

  В същото време препаратите с йод са противопоказани по време на бременност и всички тези лекарства имат различни странични ефекти. Ето защо, ако въпросът за аналозите е зададен, за да се намери по-евтино лекарство, по-добре е да не се спестява. Особено ако лечението е предписано на бременна или кърмеща жена.

  Предназначение

  Свещи "Gainomax" могат да се предписват на жени за терапия и профилактика на следните патологии:

  • Ако пациентът има вагинит.
  • На фона на развитието на колпит.
  • С бактериална вагиноза.
  • В случай на повтаряща се вагинална кандидоза.
  • Като част от комплексно лечение на трихомониаза или на фона на гарднерелоза.
  • Ако пациентът има вулвовагинит.

  Дозировка на лекарството

  За профилактика на полово предавани болести супозиториите "Hexicon" са ефективни само през първите 2 часа след незащитен полов акт. За лечение вагиналните супозитории трябва да се прилагат сутрин и преди лягане в количество от 1 брой. Продължителността на терапията трябва да бъде приблизително 7-11 дни. За целите на контрацепцията е препоръчително да инжектирате лекарството "Hexicon" във влагалището 5-7 минути преди началото на полов акт. Този вид контрацептивни методи най-често се използват от жени, ако хормоналните орални контрацептиви или вътрематочни устройства са им противопоказани..

  "Geksikon" (свещи): инструкции за употреба

  Супозиториите "Geksikon" трябва да се вкарват във влагалището на три до четири сантиметра по-дълбоко от входа, по една свещ наведнъж. Свещта трябва да се разтопи под въздействието на телесната температура. Съдържанието му обгръща лигавицата. Особено трябва да се отбележи, че това лекарство действа локално и не се абсорбира в кръвта. В тази връзка е разрешено да се използва дори от бременни жени и кърмещи майки. За да разтопената супозитория не изтече при ходене и да има най-ефективен ефект, препоръчително е да я поставите непосредствено преди лягане или да легнете половин час след ежедневно приложение.

  Вагинален "Депантенол"

  Не може да се каже, че този заместител на Geksikon е евтин. Аналог в аптеките струва около 550 рубли, което е почти два пъти по-скъпо от оригиналното лекарство. Въпреки това, лекарството "Депантенол" под формата на супозитории е много популярно. Факт е, че този продукт съдържа не само 16 mg хлорхексидин биглюконат, но и 100 mg декспантенол.

  Принципът на действие отличава този заместител от оригиналния инструмент. Свещите "Депантенол" имат не само антисептичен ефект. Те също така насърчават регенерацията на увредените тъкани, ускоряват метаболитния процес. Това лекарство, за разлика от предшественика си, се предписва по-често след операция на шийката на матката и влагалището. Лекарството е одобрено за употреба по време на кърмене и бременност. Употребата е противопоказана изключително с непоносимост към активни съставки.

  Противопоказания за употребата на Hexicon

  За бъдещи майки Geksikon под формата на супозитории обикновено се предписва при генитални инфекции, както и за лечение на конци в следродилното време. В последните етапи на бременността се използва за подготовка на гениталния тракт за раждането на бебе. Основните причини за предписване на лекарство в гинекологията:

  • профилактика на полово предавани болести;
  • въвеждането на маточния пръстен;
  • профилактика и лечение на следродилни възпалителни усложнения;
  • лечение на бактериални заболявания във влагалището, цистит, гарднерелоза;
  • саниране на влагалището (повече в статията: саниране на влагалището: какво е това?);
  • обработка на шев.

  Описание на лекарствения продукт

  Преди да търсите заместител на супозиториите "Geksikon" (евтин аналог), инструкциите за употреба трябва да бъдат проучени от всеки потребител. Получената информация ще ви помогне да изберете правилната алтернатива. Първо, трябва да обърнете внимание на състава на лекарството. Това ще позволи не само да се намери заместител, но и да се избере най-подобното лекарство: структурен аналог. Една супозитория "Geksikona" съдържа 16 милиграма активна съставка, наречена хлорхексидин биглюконат. За основата производителят използва допълнителен компонент: полиетилен оксид.

  Всяка опаковка от лекарството "Geksikon" съдържа 1 или 10 вагинални супозитории. Цената на такова лекарство е около 300 рубли, но може да варира от 250 до 340 в различните аптеки. Една свещ в пакет ще струва на потребителя 60 рубли. Можете да си купите лекарства в повечето търговски обекти без лекарско предписание. Това обаче не трябва да кара пациентите да използват свещи за самолечение..

  Лекарството "Geksikon", евтин аналог или скъп заместител на всеки производител, базиран на същата активна съставка, има антисептичен ефект. Лекарството с хлорхексидин е ефективно срещу вируси, гъбички, грам-отрицателни и грам-положителни бактерии. Тази гъвкавост на антисептика ви позволява да го използвате при много гинекологични заболявания при жените. Употребата по време на бременност и кърмене е допустима само по указание на лекар.

  Свещи Geksikon по време на бременност - инструкции за употреба и рецензии

  В статията говорим за свещи Geksikon по време на бременност. Казваме ви защо се предписват в ранните и късните етапи, инструкции за употреба, наличие на противопоказания и странични ефекти. Ще разберете отзивите на лекарите и бременните жени за лекарството, дали помага при млечница.

  Какво представляват свещите Hexicon

  Geksikon - свещи, предназначени за инвагинална употреба. Те имат бял или бяло-жълт оттенък, направен под формата на торпедо.

  Снимка (външен вид) на свещи Geksikon

  Съставът на 1 супозитория съдържа:

  • разтвор на хлорхексидин биглюконат 20% - 85,2 mg;
  • смес от макроголи;
  • полиетилен оксид.

  Включените в препарата вещества имат антибактериален и антисептичен ефект, като имат ефективен и мек ефект върху организма. Хлорхексидинът бързо унищожава най-простите микроорганизми, които са причинители на генитални инфекции. В същото време активните съставки практически нямат ефект върху киселинно-устойчивата микрофлора..

  Лекарството показва най-голяма ефективност в ранните етапи на лечението и за превантивни цели. Лекарството се екскретира напълно от тялото през храносмилателните органи заедно с урината..

  Супозиториите Geksikon започват да действат в случай на намаляване на нивото на лактобацилите. Лекарството бързо се справя с възпалителните процеси и реакции на организми, които причиняват патологично състояние: подуване, сърбеж в перинеума, дразнене на лигавицата, поява на смесена микрофлора и др..

  Лекарството няма изразена активност срещу гъбична инфекция, поради което употребата на Hexicon не води до отрицателни промени в микрофлората.

  Лекарството се отпуска без рецепта. Предлага се в картонени кутии. Всяка опаковка съдържа 10 супозитории.

  Показания за употреба

  Свещите Geksikon се препоръчват за употреба в следните случаи:

  1. Цистит.
  2. Генитален херпес.
  3. Началният стадий на сифилис.
  4. Трихомониаза.
  5. Хламидия.
  6. Уреаплазмоза.
  7. Наличието на възпалителен процес, който е придружен от гнойно или кърваво отделяне.
  8. Гонорея.
  9. Колпит.
  10. Бактериална вагиноза.
  11. Подготвителни процеси за раждане.

  Средната цена на лекарството е 270 рубли, в зависимост от производителя.

  Мога ли да използвам за бременни жени

  Повечето лекарства са забранени по време на бременност. Ето защо бъдещите майки се чудят дали е възможно да се използват свещи Hexicon по време на бременност и как те ще повлияят на детето в утробата..

  Възможно е да се използват супозитории по време на бременност, тъй като те са напълно безопасни за бъдещата майка и нямат никакъв ефект върху плода. По време на раждането на дете имунитетът на жената става по-слаб, особено през първия триместър. Това е необходимо, за да може оплодената яйцеклетка да се прикрепи към стената на матката и да не бъде отхвърлена от тялото..

  Поради намаляване на имунитета, бъдещата майка може бързо да се разболее. Често по това време заболяванията на пикочно-половата система се обострят. При липса на лечение или неправилна терапия рискът от инфекция на плода се увеличава. Ето защо е важно да потърсите квалифицирана помощ възможно най-скоро..

  Основните препоръки за използване на супозитории Geksikon по време на бременност са:

  • наличието на генитални инфекции;
  • ако бременна жена има вагиноза или болести, предавани по полов път, тогава Geksikon се използва за дезинфекция на влагалището в навечерието на раждането;
  • нарушение на вагиналната микрофлора след лечение на гъбични или бактериални инфекции;
  • превантивни мерки след раждане при зашиване, за да се предотврати нагнояване и възпаление.

  Инструкциите за употреба на лекарството показват, че агентът, докато носи дете, има селективен ефект върху патогенната флора, без да се абсорбира в тялото и да проникне в общия кръвен поток. Това означава, че не представлява заплаха за здравето на бременната жена и плода..

  В ранните етапи

  През първия триместър, особено в началото на бременността, супозиториите Hexicon могат да се използват само след лекарско предписание. Това се дължи на факта, че през този период възниква полагането на всички системи и органи на плода, поради което употребата на което и да е лекарство може да повлияе негативно на процеса.

  Според инструкциите за лекарството, употребата му в началото на бременността е напълно безопасна за бъдещата майка и плода. Хексикон е едно от единствените одобрени лекарства за вагинално приложение при бременни жени през 1-ви триместър. Това се дължи на факта, че лекарството има локален ефект и не прониква в кръвта. В допълнение, действието на лекарството е насочено към подобряване на вагиналната микрофлора, което също е важно по време на раждането на дете..

  Супозиториите Geksikon са безопасни за употреба на всеки етап от бременността

  По-късна дата

  Можете да използвате Hexicon през 2 и 3 триместър на бременността. През третия триместър лекарството се препоръчва както за лечение, така и за профилактика на сексуални заболявания.

  Инструкциите посочват, че лекарството може да се използва на всяка гестационна възраст. Но в същото време трябва да се разбере, че по време на бременността тялото на жената претърпява редица промени, така че няма 100% гаранция, че лекарството няма да причини странични ефекти.

  Как правилно и къде да вмъкнете

  Супозиториите Geksikon са предназначени за интравагинална употреба, те се вкарват във влагалището. Обичайният режим на лечение включва въвеждането на 1 супозитория два пъти дневно (сутрин и вечер). Продължителността на терапията обикновено е 7-10 дни, но на индивидуална основа тя може да бъде удължена или намалена.

  Ако след терапевтичния курс патологичното отделяне се появи отново при бременната жена, лечението може да бъде удължено с още 10 дни (общо 20 дни).

  За профилактика на генитални инфекции се използва 1 супозитория след незащитена интима. В този случай лекарството трябва да се използва в рамките на 2 часа след незащитен полов акт..

  При директното назначаване на лекарството преди раждането се използва в продължение на пет дни през нощта.

  Какво да заменим

  В случай на непоносимост към Geksikon е необходимо да се замени с подобно лекарство. Но как точно? Само лекар ще ви каже за това въз основа на тестовете и благосъстоянието на бременната жена.

  В определени случаи аналозите на Hexicon са:

  • Мирамистин;
  • Нистатин;
  • Пимафуцин;
  • Тержинан;
  • Спрей Epigen.

  В същото време няма алтернатива на Geksikon в началото на бременността.

  Свещи Geksikon от млечница по време на бременност

  Често бъдещите майки развиват млечница, причинена от гъбичките Candida. Причинителите на кандидоза могат да бъдат намерени дори в здравословната микрофлора на влагалището. Но под въздействието на определени процеси, например рязко повишаване на киселинността на влагалището, тези патогени се активират, което причинява появата на неприятни симптоми.

  Повишаването на киселинността на вагиналната микрофлора се влияе от:

  • нервно напрежение и стресови ситуации;
  • промяна на диетата с увеличаване на консумацията на сладки, брашни и сладкарски изделия;
  • инфекциозни заболявания;
  • Прием на определени лекарства, като стероиди, антибиотици или хормони
  • липса на витамини в организма.

  Под въздействието на тези фактори започва активното размножаване на гъбички дрожди, които причиняват млечница. Такава патология значително влошава качеството на живот на бременна жена, тъй като тя има редовен сърбеж в перинеума и отделяне с неприятна миризма.

  За терапия се използват свещи за неутрализиране на растежа на гъбички. В същото време Hexicon не може да спре растежа на гъбичките, но може да повлияе на други инфекции, които провокират развитието на кандидоза. Продължителността на лечението и дозировката на лекарството могат да бъдат предписани само от лекар въз основа на анализи.

  Можете да използвате лекарството само според указанията на лекар.

  Предпазни мерки

  По време на цялото лечение е необходимо да се изключи интимната комуникация и да се сведе до минимум тоалетната на гениталиите. Забранено е използването на сапуни, гелове за измиване, тъй като хлорхексидинът губи свойствата си под тяхно влияние.

  Също така е забранено едновременното използване на други вагинални супозитории с Geksikon, дори ако принципът на действие е сходен..

  По време на лечението е нежелателно да се използват йодсъдържащи препарати и брилянтен зелен разтвор, в противен случай се увеличава вероятността от локално дразнене на лигавиците. Не попадайте лекарството върху лигавицата на окото.

  Противопоказания

  Единствената забрана за използването на супозитории е наличието на индивидуална непоносимост. Страничните ефекти се проявяват под формата на сърбеж и алергични обриви, които изчезват след отнемане на лекарството.

  Лекарството се счита за относително безопасно, но в някои случаи на фона на употребата му може да има вагинално отделяне, съдържащо примеси от кръв. Тази характеристика показва, че бременната жена е алергична към лекарството или други противопоказания..

  Промяната на дозата и честотата на употреба на Hexicon може да доведе до подобни реакции. Също така, ако бременната жена има повишено ниво на левкоцити в кръвта, тогава появата на бледорозов или кафяв вагинален секрет е вариант на нормата.

  Изписването от бременна жена при използване на Geksikon често означава наличие на бактериална вагиноза или показва отлепване на плацентата. Ето защо е необходимо незабавно да информирате лекаря за такова състояние..

  Въпреки факта, че лекарството се бори с млечница, понякога става причина за неговото развитие. В този случай трябва да се консултирате с лекар, за да изберете адекватно лечение..

  Отзиви

  Свещи Geksikon - ефективно средство за лечение и профилактика на заболявания на гениталната област. Те могат да се използват както рано, така и късно в периода на бременността. Основното предимство на лекарството е неговата безопасност както за плода, така и за бременната жена..

  По време на бременност трябва да бъдете по-внимателни за здравето си. Първо посещавайте редовно гинеколога си. На второ място, да се сведе до минимум общуването с болни хора. И ако млечница внезапно се появи при бременна жена, тогава в някои случаи тя може да бъде потисната от свещи Hexicon.

  През 1-ви триместър използвах супозитории Geksikon, след което се появи кърваво отделяне. Веднага съобщих за това на лекаря, оказа се, че съм алергичен към тях.

  Светлана, на 31 години

  През 2-ри триместър тя използва супозитории Hexicon за профилактика на заболявания на пикочно-половата система. Бих искал веднага да ви предупредя, че трябва да използвате подложки за гащи, когато използвате това лекарство. На следващата сутрин след използването им течност се разля от перинеума.

  Не забравяйте, че всяка болест е по-лесна за лечение в началния етап на тяхното развитие. Затова не отлагайте лечението, незабавно се свържете с Вашия лекар за помощ. Geksikon перфектно дезинфекцира влагалището, което е особено важно преди раждането, а също така ви позволява да се справите с други заболявания на пикочно-половата система. Но можете да използвате средства само по предназначение. пази се!