Gedelix е лекарство, което съдържа само естествени съставки. Медицинският продукт се използва при лечение на инфекциозни и възпалителни заболявания на дихателната система, придружен от пристъпи на кашлица с трудни храчки.Използва се при лечение на пациенти от различни възрастови групи, както и жени, които очакват бебе. Въпреки наличната информация в инструкциите за употреба на лекарството за липсата на проучвания за ефекта на лекарството върху организма на бъдещите майки, специалистите от клиниката свидетелстват: ако се спазват всички препоръки на лекар, Gedelix може да се използва по време на бременност.

Повече информация за Gedelix е тук.

Показания за употреба

Особеностите на лекарството са способността му ефективно да облекчава симптомите на заболявания чрез разреждане на храчките и отстраняването им от бронхите. Gedelix се използва при следните патологични състояния на тялото:

 • Бронхит
 • Комплексна терапия на остри респираторни инфекции и остри респираторни вирусни инфекции
 • Трахеобронхит
 • Бронхоспазъм
 • Бронхиектазии.

Разрешено е да се използва за други заболявания на дихателната система, характеризиращи се с трудно отделяне на патологични секрети на белите дробове.

Състав на препарата

Аптечните вериги предлагат Gedelix под формата на сироп и капки. И двете форми на лекарства са напълно естествени продукти, които не съдържат етанол и химикали. Такъв състав определя назначаването на Gedelix на пациенти по време на бременност.

В допълнение към вече посочения активен принцип (0,8 g на 100 ml), сред компонентите на сиропа:

 • Анасоново масло
 • Пропиленгликол
 • Пречистена вода
 • Глицерол
 • Разтвор на сорбитол
 • Макрогол глицерил хидроксистеарат
 • Хидроксиетил целулоза.

Лекарството под формата на капки е малко по-различен по състав: 100 ml от лекарството съдържа по-голямо количество от активната съставка (4,0 g). Освен това, освен глицерол и пропилей гликол, капките съдържат и аромат и ментово масло..

Лечебни свойства

Лекарството се характеризира с противовъзпалителни, муколитични и отхрачващи свойства..

Активните вещества на медицинския продукт са сапонини, които инхибират растежа на колонии от патогенни микроорганизми, както и флавоноиди, които подобряват микроциркулацията..

Поглъщайки се в течните тъкани на тялото, Gedelix, отпускайки мускулите и разширявайки бронхите, разрежда слузта, присъстваща в последните. Комплексният ефект улеснява благосъстоянието на пациента и процеса на дишането му, насърчава отделянето на храчки и потиска по-нататъшното развитие на инфекция в белите дробове.

Мекото въздействие върху организма ви позволява да използвате капки и сироп Gedelix по време на бременност.

Процесът на екскреция на лекарството се извършва от бъбреците и червата..

Форми за освобождаване

Предлага се в стъклени съдове от 50 (капки) и 100 (сироп) мл.

За улеснение при употреба, бутилката със сироп е допълнена с 5 ml полипропиленова лъжица, върху която са нанесени разделите. 15 ml лекарство съответства на 300 милиграма суха суровина.

Разходи за средства на територията на Руската федерация:

 • Капки Gedelix - от 250 до 310 рубли
 • Сироп - 340 до 450 рубли.

Дамите, които се съмняват дали Gedelix е възможен по време на бременност, определено трябва да се консултират с лекар, който ще Ви каже под каква форма на освобождаване да използвате лекарството.

Начин на приложение

Продължителността на курса на терапия е най-малко 7 дни.

Сиропът се приема през устата след хранене. Стандартната схема за използване на Gedelix при лечение на възрастни пациенти включва трикратно използване на лекарството за 24 часа (дневната доза не може да надвишава 15 ml).

Правилата за използване на капки са подобни: три пъти на ден, след хранене. Единична доза - 31 капки (или 1 ml Gedelix), дневно - 3 ml.

След като вземете лекарството, пийте много течност.

По време на бременност и кърмене

Всички тревоги на пациентите относно възможността Gedelix за бременни жени ще бъдат разсеяни от опитен лекар: когато предписва лекарството, той ще вземе предвид гестационната възраст и състоянието на плода. По-добре е бременните жени да решат коя форма на лекарства - капки, сироп - да използват при лечението на заболяването, заедно с лекар.

Геделикс по време на бременност 1 триместър

Рядко се предписва: ембрионът е уязвим от въздействието на лекарствата. Няма конкретни проучвания по въпроса (тази информация за Gedelix е посочена в инструкциите за употреба по време на бременност). С спешната препоръка на специалист е възможно да се използва Gedelix за бременни жени през 1-ви триместър, най-важното е внимателно да се спазва дозировката на лекарството.

Геделикс по време на бременност 2 триместър

От 14 до 27 седмица от бременността на пациента лекарството се използва като основно средство за избор от повечето терапевти: плацентата напълно изпълнява своите защитни функции. Gedelix на 15 седмици от бременността (и след това) се използва по обичайната схема (3 стр. 5 ml за 24 часа). Максималната доза сироп на ден е 15 ml.

Геделикс по време на бременност 3 триместър

През последните седмици на раждане на бебе от жена, терапевтите предписват най-високата доза сироп (15 ml) с почти никакъв страх. Експертите се позовават на дългогодишен опит в употребата на лекарството, което показва, че е възможно да се предписва Gedelix на бременни жени.

Основно правило: жената трябва да следва препоръките на лекаря.

Лекарството за кърмене

Няма информация за отрицателните ефекти на лекарството в капки или сироп Gedelix в инструкциите за употреба по време на бременност и кърмене. Но тъй като лекарството в минимални дози се използва в педиатрията, можем да заключим, че е безвредно за тялото на бебето.

Противопоказания

Сиропът Gedelix е забранен за лечение при пациенти, страдащи от наследствена непоносимост към фруктоза или дефицит на аргинин сукцинат синтетаза, предразположен към ларингоспазъм.

И двете форми на лекарството не трябва да се използват, ако има повишена чувствителност към съставките.

Предпазни мерки

Някои компоненти на Gedelix могат да причинят алергични реакции. Ако след прием на лекарството се появят гадене, кожни обриви, това трябва да бъде съобщено на лекаря.

Взаимодействия между лекарства

Лечението с Gedelix не трябва да се комбинира с антитусивни средства: това ще усложни преминаването на патологичен бронхиален секрет.

Допуска се паралелен прием на витамини и минерали.

Странични ефекти

При използване на капки и сироп Gedelix могат да се появят пристъпи на гадене, болка в епигастриалната област.

Жените, които използват Gedelix по време на бременност, трябва да обърнат внимание на появата на кожни обриви и сърбеж, тъй като медицинската литература описва случаи на алергични реакции към компонентите на лекарството при жени, носещи дете.

Предозиране

Неспазването на дозите на лекарството, предписани от лекаря, може да причини пристъпи на повръщане, нарушения във функционирането на стомашно-чревния тракт, гастроентерит.

Появата на горните симптоми изисква прекратяване на лечението и стомашна промивка.

Условия и срок на годност

Gedelix в неотворена бутилка може да се съхранява 4 години (на засенчено място от ярка светлина) при температури от 5 до 25 градуса над нулата.

Отворената опаковка може да се използва в рамките на шест месеца.

Геделикс

Състав

Формуляр за освобождаване

Сиропът е кафява прозрачна течност с мирис. Появата на утайка след дълго съхранение е приемлива, което при разклащане прави течността мътна.

 • 50 ml стъклена бутилка с капкомер, 1 бутилка с капкомер в картонена кутия.

Капките са жълта гъста течност със специфичен аромат. Появата на утайка след продължително съхранение е приемлива, което при разклащане прави течността мътна.

 • 100 ml стъклена бутилка с капкомер, 1 бутилка с капкомер с дозираща лъжица в картонена кутия.
 • 100 ml стъклена бутилка с капкомер, 1 бутилка с капкомер в картонена кутия.

фармакологичен ефект

Отхрачващо, спазмолитично, муколитично действие.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Билков препарат. Демонстрира заздравяване на рани, антиоксидант, противовъзпалителен ефект. Анотация върху продукта показва, че съдържащите се в лекарството сапонини имат противогъбично и антибактериално действие..

Тритерпеноидите имат спазмолитично, отхрачващо и муколитично действие.

Флавоноидите стимулират микроциркулационните процеси, проявяват хепатопротективни и нефропротективни свойства, увеличават диурезата, насърчават екскрецията на производни на пикочната киселина.

Показания за употреба

Хронични и остри заболявания на дихателните органи с инфекциозен и възпалителен характер, усложнени от суха кашлица.

Най-често задаваният въпрос за това лекарство при пациенти е: "от каква кашлица?" или "за каква кашлица трябва да се използва това лекарство?" Сироп за кашлица Gedelix и капки Gedelix е разрешено да се използват само при суха кашлица.

Противопоказания

 • бронхиална астма;
 • свръхчувствителност към лекарствените компоненти;
 • дефицит на ензима аргинин сукцинат синтетаза;
 • склонност към ларингоспазъм;
 • деца под 2 години (за капки).

Странични ефекти

Възможно е появата на гадене, алергични реакции, диария, повръщане, по-рядко е възможна коремна болка.

Ако някоя от горните нежелани реакции се влоши или се развият други нежелани реакции, уведомете лекаря за това.

Инструкции за приложение на Gedelix (Начин и дозировка)

Капки Gedelix, инструкции за употреба

Капките се приемат през устата след хранене. Ако лекуващият лекар не препоръча друга доза, тогава лекарството се използва три пъти на ден..

За възрастни пациенти еднократна доза е 31 капки, а дневната доза е 93 капки. Разклатете бутилката преди употреба. Капките се приемат неразредени с умерено количество вода..

Продължителността на терапията зависи от тежестта на заболяването, но не се препоръчва прием на повече от 7 дни. След спиране на симптомите на заболяването се препоръчва лечението да продължи още 2-3 дни.

Сироп Gedelix, инструкция за приложение

Сиропът за кашлица се приема през устата след хранене. Ако лекуващият лекар не препоръча друга доза, тогава агентът се консумира в 5 ml (1 пълна мерителна лъжица) три пъти на ден. За възрастни сиропът Gedelix трябва да се приема неразреден..

Продължителността на терапията зависи от тежестта на заболяването, но не се препоръчва прием на повече от 7 дни. След спиране на симптомите на заболяването се препоръчва лечението да продължи още 2-3 дни.

Инструкции за Gedelix за деца

Капките се вземат по следната схема:

 • деца на възраст 2-4 години приемат по 16 капки от продукта три пъти дневно;
 • деца на възраст 4-10 години приемат 21 капки от лекарството три пъти на ден;
 • деца над 10 години приемат лекарството в дози за възрастни.

Лекарството под формата на капки не се предписва за кърмачета и деца под 2-годишна възраст..

Сиропът се приема по следната схема:

 • деца на възраст под една година приемат 2,5 ml (половин мерителна лъжичка) от продукта веднъж дневно;
 • деца на възраст 1–4 години вземат по 2,5 ml (половин мерителна лъжичка) от продукта три пъти дневно;
 • деца на възраст 4–10 години приемат по 2,5 ml (половин мерителна лъжичка) от продукта четири пъти на ден;
 • деца над 10 години приемат лекарството в дози за възрастни.

За кърмачета и малки деца сиропът се дава под формата на разтвор, разреден с вода.

Предозиране

Признаци за предозиране: диария, повръщане, гадене, гастроентерит, нервна възбуда.

Лечение на предозиране: симптоматично.

Взаимодействие

Забранено е използването на агента заедно с антитусивни лекарства, тъй като затруднява евакуацията на втечнената храчка.

Условия за продажба

Условия за съхранение

Съхранявайте на тъмно място при стайна температура. Дръжте далеч от деца.

Срок на годност

Четири години. След отваряне на опаковката срокът на годност се намалява до 6 месеца.

специални инструкции

При липса на терапевтичен ефект на фона на употребата на лекарството в продължение на 4-5 дни или с влошаване на хода на заболяването (развитие на астматични пристъпи, повишена температура, поява на гнойни храчки), се препоръчва незабавно да се консултирате с Вашия лекар.

Тъй като лекарството не съдържа глюкоза, то може да се използва от пациенти със захарен диабет. 5 ml от продукта включват 1,75 грама сорбитол, което приблизително съответства на 0,15 XE.

Приемът на лекарства не влияе върху способността за шофиране.

Gedelix сироп инструкции за употреба по време на бременност

Най-досадната кашлица е суха. Трудността при лечението на този вид кашлица е, че е необходимо да се „принуди“ храчката, която е заседнала в дълбините на бронхите, да излезе навън. Кашлицата, докато не е продуктивна (мокра), изчерпва дихателната система на бременната жена с чести пристъпи. По време на бременност такова натоварване е потенциална заплаха, затова е необходимо лечение. Леко и ефективно средство за лечение на суха кашлица е Gedelix. Помага за изтъняване на бронхиалния секрет, като прави кашлицата влажна. Помислете дали е възможно Gedelix по време на бременност и какви са характеристиките на приемането му.

Геделикс по време на бременност: информация за лекарството

Gedelix е високоефективен билков препарат, приготвен от екстракт от листа на бръшлян. Проявява отхрачващ ефект върху бронхопулмоналната система..

Състав и форми на освобождаване на Gedelix

Активните вещества на Gedelix са сапинити и фитофлавоноиди, получени от бръшлян. Първите вещества активират микроциркулацията в дихателните органи, вторите показват антисептичен ефект, активно унищожавайки патогенните бактерии.

Има три форми на освобождаване на Gedelix - сироп, таблетки и капки. Всяка форма има различен състав и концентрация на активното вещество..

Сиропът Gedelix е жълто вискозно вещество с характерен билков аромат. Сиропът е в бутилка от 100 ml. На дъното на бутилката се забелязва лека утайка, така че преди употреба, сиропът трябва да се разклати. В допълнение към екстракта от бръшлян, сиропът съдържа:

 • вода;
 • глицерол;
 • анасоново масло;
 • сорбитол;
 • пропиленгликол.

Капките Gedelix са прозрачна течност с тъмнозелен цвят с приятен аромат. 1 ml от лекарството е равно на 31 капки. В допълнение към бръшлян, капките съдържат:

 • анасон и евкалиптово масло;
 • ментол;
 • мента етер;
 • глицерол.

Капките се съдържат в бутилка с капкомер. Капацитетът на една опаковка е 50 мл.

Таблетките Gedelix Eucaps са жълти меки желатинови капсули, пълни с масло. Таблетките съдържат евкалиптово масло, желатин и глицерин. Желатиновите капсули се приемат през устата, без да се дъвчат. Освен сироп и капки, той е показан за лечение на непродуктивна кашлица. Таблетките са опаковани в блистери по 10 броя.

Важно! Всички форми на Gedelix не съдържат алкохол и вредни консерванти. Следователно те нямат отрицателен ефект върху бременността.

Лечебни свойства на Gedelix

След проникване в тялото, активните компоненти на Gedelix проявяват следния терапевтичен ефект:

 • Премахнете бронхиалния спазъм и ги разширете.
 • Втечнява храчките, помагайки й да излезе от бронхите.
 • Стимулира бронхите, за да изтласка секрета по-активно.

Благодарение на такъв сложен ефект върху бронхопулмоналния център, дишането се улеснява, кашлицата става по-мека и не толкова изтощителна, храчките се изчистват безболезнено, общото благосъстояние на жената се подобрява.

Възможно ли е да Gedelix по време на бременност

Производителят на Gedelix, Crevel Meiselbach GmbH, информира, че няма клинични изпитвания на това лекарство за бременни жени. Поради тази причина инструкциите дават препоръки да не приемате Gedelix по време на бременност. В състава на лекарството обаче няма вредни вещества с тератогенен ефект върху плода, поради което решението за назначаването на Gedelix се взема от лекуващия лекар.

Геделикс по време на бременност - 1 триместър

Първите 12 гестационни седмици на бъдещата майка трябва да се пази от всякакви настинки, тъй като приемането и на най-простите билкови препарати е нежелателно.

Въпреки че Gedelix съдържа безопасни компоненти, човек не трябва да бъде безразсъден с използването му. Известно е, че растителните екстракти не са толкова безобидни, колкото изглеждат. Те са в състояние да упражняват системен ефект не само върху женското тяло, но и върху плода. Освен това билковите препарати са водещи сред провокаторите на алергични реакции. И въпреки че няма нито един случай, при който Gedelix да е навредил на бременна жена, по-добре е лечението да се третира с повишено внимание..

Невъзможно е обаче да се пренебрегне лечението на кашлица в ранните етапи, тъй като изтощителната кашлица може да причини хипертоничност на матката, кървене и дори спонтанен аборт. По-добре е да замените всички лекарства, включително Gedelix, с по-безопасни варианти - изплакване, пиене на много вода и вдишване.

Геделикс по време на бременност - 2-ри триместър

Когато бременността наближи 2-ри триместър, рискът от възможен отрицателен ефект на Gedelix върху плода значително намалява. Хлапето вече не е толкова уязвимо, всички негови органи и системи вече са се оформили.

В този период на бременност Gedelix се предписва без страх, тъй като е най-безопасният сред другите отхрачващи средства. В допълнение, Gedelix елиминира перфектно кашлицата за 4-5 дни, което значително намалява терапевтичния курс.

Геделикс по време на бременност - 3 триместър

През последния триместър приемът на Gedelix не е забранен, но не трябва да злоупотребявате с лекарството. Факт е, че по-близо до раждането плацентата старее и бързо губи своите защитни свойства. Това води до факта, че активните вещества проникват по-силно в бебето и могат да предизвикат алергични реакции у него..

Gedelix: инструкции за употреба по време на бременност

Gedelix по време на бременността трябва да се приема само в съответствие с инструкциите. Режимът на дозиране и продължителността на лечението трябва да се определят от лекуващия лекар..

Показания за употребата на Gedelix по време на бременност

Спектърът на показанията за употреба на лекарството Gedelix е скромно. Предписва се само за лечение на инфекциозен и възпалителен процес на горните дихателни пътища, а именно:

 • ARVI.
 • Пневмония.
 • Хроничен бронхит.
 • Остър бронхит.
 • Бронхоспазъм.

Схема на дозиране на Gedelix по време на бременност

Геделикс по време на бременност се приема съгласно стандартната схема, описана в инструкциите. Приемът се извършва независимо от храната. Приблизителният курс на лечение продължава 7 дни.

 • Gedelix сироп по време на бременност се приема през устата в количество от 5 ml три пъти на ден. За точно изчисляване на дозата трябва да използвате мерителна лъжичка от 5 ml с деления.
 • Капките Gedelix се приемат по 31 капки три пъти дневно, което се равнява на 93 капки или 3 ml от лекарството на ден. Капките могат да се приемат без разреждане или да се разреждат в сок или вода.
 • Капсулите Gedelix се поглъщат цели. Препоръчително е да се приемат 2-3 капсули на ден, което съответства на 400-600 ml евкалиптово масло.

Геделикс по време на бременност: противопоказания и странични ефекти

Gedelix не се препоръчва за жени, които вече са имали алергични реакции към растения от семейство Araliaceae..

Има и други противопоказания:

 • Бронхиална астма.
 • Язва на стомаха или дванадесетопръстника.
 • Непоносимост към компонентите на лекарството.
 • Нарушаване на цикъла на метаболизма на уреята.
 • Повишена чувствителност на дихателните пътища на фона на магарешка кашлица, крупа и други тежки респираторни заболявания.

Развитието на нежелани реакции е рядко. Обикновено жената има стомашно-чревни оплаквания или алергични реакции.

Възможни нежелани реакции на Gedelix:

 • Диария.
 • Повръщане.
 • Стомашни болки.
 • Диспнея.
 • Оток на Квинке.
 • Кожен обрив.
 • Диспнея.
 • Купероза.

Важно! Gedelix не трябва да се приема заедно с други лекарства за кашлица, особено декстрометорфан.

Аналози на Gedelix по време на бременност

В случай на индивидуална непоносимост към Gedelix, на бременна жена може да бъде предписано друго лекарство, подобно по ефект на Gedelix.

Препоръчителните аналози на Gedelix могат да бъдат намерени в таблицата:

Важно! Всички описани лекарства се отпускат без рецепта, но е забранено приемането им по време на бременност без консултация с лекар..

Геделикс по време на бременност - отзиви

На бременните жени често се предписват билкови лекарства за кашлица, по-специално Gedelix, което се потвърждава от многобройни рецензии в мрежата. Повечето от тях са положителни. Жените отбелязват, че сиропът Gedelix ефективно премахва сухата кашлица, без да причинява дискомфорт под формата на гадене или киселини..

Има и информация, че Gedelix е просто незаменим, когато хроничните респираторни заболявания на бременната жена се влошат. В някои случаи с помощта на Gedelix е възможно да се избегне приема на антибиотици.

Gedelix обаче не помага на всички. Някои жени трябваше да комбинират Gedelix с други лекарства, за да спрат най-накрая да кашлят.

Положителен момент в тази тема е липсата на информация за негативното влияние на Gedelix върху бебето. Това дава възможност да се приеме, че правилният прием на лекарството елиминира негативните последици..

След като научихте всички характеристики на употребата на Gedelix по време на бременност, можете да вземете правилното решение и да излекувате кашлица без вреда за вашето бебе..

Геделикс по време на бременност

Геделикс е отхрачващо средство на растителна основа. Предписва се при различни заболявания на бронхите и бронхопулмоналната система: възпаление, бактериални и вирусни инфекции на горните дихателни пътища, бронхиектазии, при затруднено отделяне на храчки.

Лекарството се използва за лечение на деца и възрастни, включително бременни жени. Лекарите уверяват, че е безопасно за майката и бебето. Трябва обаче да знаете, че не са провеждани клинични проучвания за ефектите на компонентите на това лекарство по време на бременност и кърмене. Ето защо, лекарите са застраховани, Gedelix може да се лекува само както е предписано от лекар. Инструкциите обаче все още казват, че не трябва да прибягвате до лечение с това лекарство по време на бременност и кърмене.

Да, препаратът е натурален, на основата на билкови съставки. Но това изобщо не намалява опасността му и често, както знаем, напротив, много растения представляват реална заплаха за бременна жена. Gedelix съдържа екстракт от бръшлян, както и спомагателни масла от мента, евкалипт и анасон. Лекарството дължи действието си на тези компоненти: Gedelix отпуска мускулите и разширява бронхите, активира двигателната активност на малките бронхи, разрежда храчките, което всички заедно допринася за по-бързото и лесното му отделяне. Също така, това лекарство помага за облекчаване на възпалението и унищожаване на инфекцията. Но не всички изброени компоненти може да са толкова безопасни, колкото се казва. Освен това по време на бременност вероятността от развитие на алергични реакции се увеличава значително. А ментовото масло например може да бъде много рисковано..

Какво още трябва да знаете за Gedelix, ако лекарят е предписал това лекарство за вас или вие сами решите да го приемете?

Безопасно ли е да приемате Gedelix по време на бременност?

Повечето от нас, след като са усетили първите признаци на настинка, обичайно се хващат за познати лекарства. Но по време на бременност жените не трябва да правят това, защото много средства могат да повлияят негативно на бебето. Разбира се, необходимо е да се лекувате, но лекарствата трябва да се приемат изключително по препоръка на лекар. Нека разберем дали е възможно да се лекуваме, като приемаме Gedelix по време на бременност.

Кашлицата сама по себе си не е болест; тя е просто защитна реакция на тялото към дразнене или възпаление в дихателните пътища. Този симптом придружава различни заболявания - грип, бронхит, ТОРС.

Понякога алергиите се проявяват по този начин. По правило бъдещите майки избягват приема на лекарства за кашлица, вярвайки, че това е вредно за бебето. Но отказът от лечение също не е правилното решение. Трябва да приемате лекарства, но трябва да изберете безопасно лекарство.

 1. Каква е опасността от кашлица?
 2. Описание
 3. Как?
 4. Какво лекува?
 5. Как да използвам?
 6. Лечение на различни етапи от бременността
 7. Предпазни мерки
 8. Странични ефекти

Каква е опасността от кашлица?

Натрапчивата кашлица е много вредна по време на бременност, особено през първия триместър. При кашлица коремната стена се напряга и това може да провокира развитието на следните състояния:

 • тонус на матката и маточно кървене, което може да доведе до неуспех на бременността;
 • фетална хипоксия, свързана с нарушения в нормалния дихателен процес при майката;
 • повишена токсикоза.

Предвид тези рискове, кашлицата е не само възможна, но и необходима. Важно е само да изберете лекарства, които са безопасни за бъдещата майка и бебето. Едно от тези лекарства е растително лекарство, произведено под марката "Gedelix".

Описание

В аптеката можете да закупите две версии на лекарството - капки и сироп. И двете са естествени билкови лекарства, но съставът е малко по-различен. И така, сиропът съдържа две основни активни вещества:

 • анасоново масло,
 • екстракт от бръшлян.

Останалите компоненти са спомагателни. На капки маслото от анасон е заменено с ментово масло и концентрацията на екстракт от бръшлян е увеличена.

Съвет! И в двете версии на лекарството няма етилов алкохол и други вещества, опасни за бъдещите майки, така че може да се предписва по време на бременност.

Как?

Лекарството е предназначено за лечение на заболявания на бронхопулмоналната система, причинени от патогени или алергични реакции. Лекарството действа както следва:

 • разширява бронхите,
 • стимулира движението на бронхиолите,
 • втечнява храчките,
 • улеснява процеса на кашлица.

В допълнение, лекарството има противовъзпалителен ефект, т.е.помага да се излекува причината, провокирала кашлицата..

Какво лекува?

Лекарството може да се приема при следните заболявания:

 • пневмония, бронхит;
 • ларингит, трахеит;
 • тонзилит, възпалено гърло.

Как да използвам?

Въпреки факта, че Gedelix принадлежи към билкови и относително безопасни лекарства, бъдещите майки могат да го приемат само по препоръка на лекар. Специалист трябва да предпише дозировка и също така да посъветва коя форма да изберете - сироп или капки. Стандартна схема на лечение:

 • приемайте сироп или капки след хранене три пъти на ден;
 • ако се предписва сироп, максималната дневна доза е 15 ml;
 • ако не се предписва сироп, а капки, тогава единична доза е 1 ml или 30 капки;
 • след като вземете лекарството, трябва да изпиете поне чаша вода;
 • продължителност на курса - една седмица.

Съвет! Ако се използва сироп, няма да е трудно да се измери необходимата доза, тъй като в кутията с лекарството се поставя пластмасова лъжица с деления.

Препоръчва се да се съхранява отворен флакон с лекарство при стайна температура на тъмно място. Срок на годност след отваряне е 6 месеца.

Лечение на различни етапи от бременността

Когато предписва лекарство, лекарят трябва да вземе предвид периода на бременност на пациента:

 • Първо тримесечие. По това време е препоръчително да избягвате приема на каквито и да било лекарства. Силната кашлица през този период обаче може да бъде фатална. Следователно, ако специалист, след като оцени рисковете, реши да предпише лекарство, лекарството може да се приема, но препоръчителната доза трябва да се спазва внимателно.
 • Втори триместър. Периодът вече не носи толкова много рискове за плода, но това не означава, че можете да се самолекувате. Ако е необходимо, на бременната жена може да бъде предписан Gedelix, като се избере стандартният режим.
 • Трети триместър. Срокът на раждане наближава и бъдещата майка трябва особено внимателно да следи здравето си. По това време можете да приемате лекарството за лечение на кашлица, но само след консултация със специалист.

Предпазни мерки

Както всяко друго лекарство, Gedelix има редица противопоказания. По-специално не може да се приеме:

 • с непоносимост към компонентите,
 • с непоносимост към фруктоза,
 • с предразположение към ларингоспазъм.

Съвет! Тъй като различните форми на лекарството се различават по състав, е много важно да изберете правилната лекарствена форма. По-специално при непоносимост към анасоново масло не се предписва сироп, а капки.

Забранено е приемането на лекарството в комбинация с други лекарства за лечение на кашлица, това ще намали ефективността му.

Странични ефекти

Gedelix рядко причинява негативни странични ефекти. Понякога обаче симптоми като:

 • гадене,
 • болка в горната част на корема,
 • кожни обриви и сърбеж.

Факт е, че някои от компонентите, които съставляват препарата Gedelix, могат да провокират развитието на алергична реакция. Ако по време на приема на продукта се появи кожен обрив или някакъв дискомфорт, трябва да спрете приема и да се консултирате със специалист. Ако в хода на лечението препоръчителните дози бъдат превишени, това може да провокира появата на:

 • пристъпи на повръщане,
 • различни нарушения на храносмилателната система,
 • развитие на гастроентерит.

В случай на предозиране е необходима промивка на стомаха. Ако е необходимо, Gedelix може да бъде предписан по време на бременност. Продуктът е относително безопасен, тъй като се състои от билкови съставки. Бъдещите майки обаче не трябва да го използват за самолечение. Изборът на формата на лекарството, дозировката и продължителността на курса се извършва индивидуално, но най-често се използва стандартният режим на терапия.

Геделикс® по време на бременност от кашлица

Повечето хора, когато се появят първите признаци на настинка, се опитват да предпишат собствено лечение, защото са изпитали много лекарства, които са помогнали. Бременните жени принадлежат към специална категория и в този случай в никакъв случай не трябва да говорим дори за възможността за самолечение. В действителност, по време на употребата на определено лекарство, те снабдяват плода с вещества - вредни или полезни, в зависимост от конкретния случай..

Много често бъдещите майки имат кашлица. Това е симптом на много заболявания, като бронхит, тонзилит, алергични реакции, ARVI, грип, пневмония и др. Много бъдещи майки не приемат никакви лекарства за кашлица, защото се страхуват да не навредят на здравето на бебето си. Те не разбират, че ненавременното лечение на заболявания може да доведе до сериозни усложнения. Така че, кашлица по време на бременност може да провокира:

 • хипертоничност на матката и ранно прекъсване на бременността;
 • маточно кървене, което може да възникне в резултат на редовно натоварване на матката при кашляне;
 • рискът от развитие на фетална хипоксия се увеличава в резултат на недостиг на кислород, нарушена активност на бронхопулмоналната система.

Имайки предвид всички тези рискове, лекарите предписват Gedelix® по време на бременност за лечение на кашлица..

Как действа лекарството?

Геделикс® е билков препарат с отхрачващо действие, който се използва за лечение на различни патологии на бронхопулмоналната система. При поглъщане има противовъзпалително, отхрачващо и муколитично действие.

Активните вещества на Gedelix® са флавоноиди, които подобряват микроциркулацията, и сапонини - те са склонни да инхибират растежа на колонии от патогенна микрофлора.

При поглъщане лекарството действа по следния начин:

 • отпуска мускулите на бронхите и ги разширява;
 • насърчава втечняване на храчките, прави я по-течна и улеснява отделянето;
 • активира движението на храчките от бронхиолите към бронхите;
 • стимулира отхрачването.

Благодарение на сложния ефект върху организма, дихателният процес и благосъстоянието на пациента се улесняват, възможността за развитие на инфекция в белите дробове се потиска. Екскретира се от тялото чрез червата и бъбреците.

Показания за употреба

Gedelix® може да се използва от бъдещи майки при следните патологични състояния:

 • комплексно лечение на ARVI;
 • бронхит;
 • бронхиектазии;
 • бронхоспазъм;
 • пневмония.

Лекарството може да се използва и за лечение на други заболявания, които се характеризират с трудно отделяне на храчките от белите им дробове..

Състав на препарата

Има две форми на освобождаване на Gedelix® - сироп и капки. Съставът на лекарството е малко по-различен при всеки от тях..

Сироп

Основните компоненти на сиропа са:

 • екстракт от бръшлян;
 • пречистена вода;
 • анасоново масло;
 • глицерол;
 • сорбитол;
 • макрогол глицерол хидроксистеарат;
 • пропиленгликол.

Капки

Съставът на капки Gedelix® е както следва:

 • екстракт от бръшлян;
 • ментово масло;
 • пропиленгликол;
 • глицерол.

Няма консерванти, оцветители, захар или алкохол в нито една форма на препарата. Ето защо може да се препоръча на жени в позицията.

Как да приемате Gedelix® за бременни жени

Инструкциите за употреба на Gedelix® по време на бременност показват, че сиропът и капките се приемат независимо от храната без разреждане с вода. Продължителността на лечението е 7 дни. Ако след това подобрение не настъпи, можете да удължите употребата само като се консултирате с Вашия лекар..

Това лекарство се приема през устата, три пъти на ден. Еднократна доза капки - 30, сироп - 5 ml. След като вземете Gedelix®, пийте много течност.

Лекарството в отворена бутилка може да се съхранява не повече от 6 месеца при стайна температура на тъмно място. Продължителност на съхранението неотворено - 4 години, на място, където няма ярка светлина, при температура от + 5-25 ° С.

Приемане на сироп
Възраст на пациентаЕднократна доза, mlМаксимална доза на ден, mgЧестота на приемане на ден
Деца под 1 година2.5501
Деца на възраст 1-4 години2.51503
Деца на възраст 4-102.52004
Възрастни и деца над 10 годинипет3003

Приемане на капки
Възраст на пациентаЕднократна доза, капкиМаксимална доза на ден, капкиЧестота на приемане на ден
Деца на възраст от 2 до 4 годинишестнадесет483
Деца на възраст 4-1021.633
Възрастни и деца над 10 години31933

Използвайте до триместър

1 триместър

Бъдещите майки през този период трябва да бъдат внимателни, за да не се заразят, тъй като дори най-безопасните лекарства до 12 седмици от бременността, когато са положени органи, са нежелани за употреба.

Не бива да се подценява фактът, че растителните екстракти, които са част от лекарството, са доста мощни терапевтични средства и през този период могат да имат отрицателен ефект върху развитието на плода. Кой - няма данни, тъй като не са провеждани проучвания за ефекта върху тялото на бременна жена от тези вещества. Ето защо, бъдете внимателни с това лекарство през първия триместър на бременността, поне не забравяйте да го приемате само след лекарско предписание..

2 триместър

Плодът вече напуска ембриона на 13 гестационна седмица. Сега това е бебе, което все още има по-нататъшен растеж и развитие, но вече не е толкова уязвимо към настинките на майката, включително техните симптоми като кашлица. Следователно, от втория триместър на бременността, рискът от възможно прекъсване на бременността в резултат на кашлица намалява. Но все пак жената се нуждае от лечение. Лекарите предписват Gedelix® по време на бременност през втория триместър доста често - лекарството е способно да произведе желания ефект за кратко време (средно 3-5 дни), поради което не може да навреди на плода.

3 триместър

През третия триместър на бременността започва стареенето на плацентата, следователно нейните защитни функции съответно намаляват. И ако въпреки това хванете вирусно заболяване, тогава през този период лекарствата могат лесно да проникнат през плацентата, така че това трябва да се има предвид по време на лечението.

И така, всичко, свързано с употребата на Gedelix® за тримесечията на бременността, е отбелязано в таблицата:

Може да се приема, но с изключително внимание под лекарско наблюдение.

Може да се приема, има добър ефект.

Може да се приема, но трябва да се има предвид, че поради стареенето на плацентата лекарството може лесно да проникне през нея.

Противопоказания

Следните противопоказания за употребата на Gedelix® за бъдещи майки могат да бъдат разграничени:

 • индивидуална непоносимост към един от компонентите на лекарството, в резултат на което може да възникне алергия;
 • чувствителност към фруктоза - сорбитолът, който е в състава на продукта, може да предизвика слабително действие;
 • склонност към ларингоспазъм;

Необходимо е да се спре приема на лекарството, ако няма подобрение в продължение на няколко дни или състоянието на пациента се влоши. Лечението с Gedelix® не се комбинира с антитусивни лекарства, тъй като в този случай храчката е трудно да премине от бронхите.

Когато започвате лечение с това лекарство, имайте предвид, че не са провеждани специални тестове, които да докажат възможността за увреждане на развиващия се плод. Производителят ясно посочва този факт в инструкциите за лекарството. Но много лекари препоръчват това лекарство на бъдещите майки, ако имат силна кашлица. Ако ползите от употребата на лекарството надвишават възможната вреда, жените в положение могат да го приемат, но е наложително лекарят да го предпише, както всяко друго лекарство, като същевременно внимателно следи реакциите на тялото си. Веднага щом възникнат подозрителни симптоми, е задължително да информирате лекуващия лекар за това..

Странични ефекти

Необходимо е да се вземе предвид фактът, че бръшляновата трева, освен отличния си отхрачващ ефект, понякога може да има и отрицателен ефект върху тялото. Нежеланите реакции при използване на Gedelix® по време на бременност са редки. Можете да наблюдавате:

 • гадене или повръщане;
 • нарушение на храносмилателния процес;
 • запек и диария;
 • тахикардия;
 • диспнея;
 • сърбеж по кожата, обрив като уртикария;
 • подуване;
 • хипотензивен ефект.

Ако се появят такива симптоми, лекарството трябва да бъде спряно..

Аналози на Gedelix®

Ако бременна жена има индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството, лекарят може да препоръча аналози на Gedelix®. Можете да се запознаете с тези лекарства в таблицата:

Сироп от бръшлян Herbion

Състав, подобен на Gedelix®. Изтънява храчките и има отхрачващо действие.

Отхрачващо, ви позволява да премахнете храчките от бронхите.

Сироп Бронхикум С

Направен с мащерка. Има отхрачващи свойства.

Показва се като отхрачващо средство.

Сироп д-р мама

Има широк спектър на действие, позволява ви да премахнете възпалението в бронхите.

Аналогова групаИме на лекарствотоПриложение по време на бременност и кърмене
Аналози за активната съставкаПроспанПротивопоказан поради липса на клинични изпитвания
Саше ProspanПротивопоказан
Аналози в действиеЛазолванМоже да се използва с повишено внимание според указанията на лекар
ЕреспалПротивопоказан поради липса на клинични изпитвания
АмбробенеСамо както е предписано от лекар с адекватна оценка на ползите и рисковете
ФенспиридПо време на бременност, само по указание на лекар с адекватна оценка на ползите и рисковете. Противопоказан при кърмене
Доктор МОМНяма клинични проучвания. Приложението е възможно само по указание на лекар с адекватна оценка на ползите и рисковете

Всички изброени средства в аптеката се отпускат без рецепта, но това не означава, че бременните жени могат самостоятелно да предписват Gedelix® или друг аналог за себе си. Консултацията с лекар и спазването на правилата за употреба са основните условия за гарантирано здраве както на бъдещата майка, така и на детето..

Сега знаете характеристиките на приема на Gedelix® по време на бременност. Положителен момент при използването му е фактът, че при жени в положение, страдащи от хронична патология на дихателните пътища и бронхите, когато се използва това лекарство, става възможно да се избегне антибиотично лечение. Но е важно да не забравяме, че самолечението през този период е много опасно. Въпреки факта, че Gedelix® е от растителен произход и се предписва много често по време на бременност, той не е преминал клинични изпитвания върху бременни жени. Ето защо, ако откриете някакви странични ефекти или влошаване на състоянието, трябва да спрете приема му..

Геделикс по време на бременност

Днес ще говорим за Gedelix.

Геделикс е билково отхрачващо лекарство. Показан е за употреба при хора със заболявания на бронхите и бронхопулмоналната система: сред тях възпаление, инфекции с бактериална и вирусна природа на горните дихателни пътища, бронхиектазии. Ефективно използване на лекарството в случай на затруднено отделяне на вискозни храчки.

Лекарството се използва за различни възрастови групи, включително жени в позиция. Поради факта, че лекарствените компоненти са на растителна основа, Gedelix се представя като абсолютно безвредно лекарство. Но си струва да се вземе предвид фактът, че това не е потвърдено от никакви клинични проучвания и как компонентите на това лекарство влияят върху развитието на детето е неизвестно. Ето защо, повечето от лекуващите лекари се опитват да играят на сигурно място и се фокусират върху факта, че жената трябва да премине курс на лечение под наблюдение и е по-добре да не се провежда лечение по време на кърмене..

Съставът на лекарството, както беше споменато по-рано, включва различни растения: мента, евкалипт, анасон, бръшлян. Поради наличието на екстракти от тези билки, Gedelix отпуска мускулите и разширява бронхите, като помага за активиране на двигателната активност на малките бронхи и изтъняване на храчките. Също така, лекарството се справя добре с инфекция и възпаление. Но растителната основа е толкова опасна, че може да причини алергични реакции, така че по време на бременност трябва да внимавате с това лекарство.

Как да приемате Gedelix

Капките и сиропът са две форми на Gedelix. Те не се различават съществено, така че няма значение какъв вид лекарство купувате. На възрастни обикновено се предписват капки, докато децата предпочитат сладък сироп. Дозировката е пет милилитра (или 25 капки) три пъти на ден. Моля, обърнете внимание, че лекарството не трябва да се смесва с нищо и не трябва да се измива. Курсът на лечение продължава, докато симптомите, които ви притесняват, напълно изчезнат, това е около седмица.

Противопоказания за прием на Gedelix

На практика няма противопоказания за лекарството, тъй като в състава липсва дори захар. Необходимо е да се обърне внимание на индивидуалната непоносимост към фруктоза и дефицит на аргинин сукцинат синтетаза. В този случай приемът е строго забранен. Ако имате склонност към ларингоспазъм, трябва също да откажете да го приемате. В случай, че паралелно приемате други лекарства, проверете съвместимостта им с Вашия лекар.

Възможни нежелани реакции

Първият страничен ефект, с оглед на всичко, което описахме по-рано, може да са алергични реакции. Ако приемането на лекарството е придружено от симптоми като болка в стомашно-чревния тракт, гадене, обриви или главоболие, трябва незабавно да спрете приема на лекарството и да потърсите помощ от специалист.
Възможна е и следната ситуация: приемате лекарството повече от пет дни, но няма подобрение или се влошава, това също е причина да потърсите помощ от лекар, може би Gedelix не е подходящ за вас.

Не забравяйте, че по време на бременност трябва да бъдете изключително внимателни с всякакви лекарства, тъй като те могат да причинят алергична реакция. Ако сте приемали лекарството преди бременността и всичко е било наред, това не дава никаква гаранция, че нищо няма да се промени по време на бременността. Внимавайте за здравето си!

Геделикс ® (Hedelix ®)

Активно вещество

Фармакологична група

 • Отхрачващо средство от растителен произход [Секретолитици и стимуланти на двигателната функция на дихателните пътища]

Нозологична класификация (ICD-10)

 • J42 Хроничен бронхит, неуточнен
 • R09.3 Храчки

Състав

Сироп100 мл
активно вещество:
екстракт от бръшлян (2.2-2.9: 1)0,8 g
помощни вещества: макрогол глицерил хидроксистеарат - 0,5 g; масло от звезден анасон - 0,015 g; хиелоза - 0,15 g; разтвор на сорбитол 70% (некристализиращ) - 50 g; пропилей гликол - 13,877 g; глицерол - 10 g; пречистена вода - 39.9605 g

Описание на лекарствената форма

Гъста течност от жълт до жълто-кафяв цвят, особена миризма; възможна мътност и валежи.

фармакологичен ефект

Фармакодинамика

Билков препарат, има отхрачващо, муколитично и спазмолитично действие поради наличието на сапонини.

Показания за лекарството Gedelix ®

Като отхрачващо средство за инфекциозни и възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и бронхите, придружени от кашлица с трудна храчка.

Противопоказания

свръхчувствителност към лекарствените компоненти;

наследствена непоносимост към фруктоза;

Приложение по време на бременност и кърмене

Gedelix ® сироп не се препоръчва за употреба по време на бременност и по време на кърмене.

Странични ефекти

Възможни алергични реакции, гадене, повръщане, диария, в редки случаи - болка в епигастралната област.

Ако някоя от нежеланите реакции, посочени в описанието, се влоши или се появят други нежелани реакции, които не са посочени в описанието, трябва да уведомите Вашия лекар.

Взаимодействие

Лекарството не трябва да се използва едновременно с антитусивни лекарства, тъй като затруднява преминаването на втечнената храчка.

Начин на приложение и дозировка

Вътре, след ядене.

Ако лекарят не е предписал различна доза, Gedelix ® трябва да се приема, както е посочено в таблицата:

Възраст на пациента, честота на приемЕднократна доза, mlДневна доза, мл
Възрастни и деца над 10 години - 3 пъти на денпетпетнадесет
Деца на възраст 4-10 години - 4 пъти на ден2.5десет
Деца на възраст 1-4 години - 3 пъти на ден2.57.5
Деца под 1 година - веднъж на ден2.52.5

Опаковката съдържа мерителна лъжичка. 1 мерителна лъжица се равнява на 5 ml.

Възрастни и юноши се препоръчват да приемат Gedelix ® неразреден..

Препоръчва се Gedelix ® да се дава на кърмачета и малки деца, разредени в малко вода.

Продължителността на лекарството зависи от тежестта на заболяването, но трябва да бъде поне 7 дни. След изчезването на симптомите на заболяването се препоръчва продължаване на лечението с лекарството в продължение на 2-3 дни.

Предозиране

Симптоми: Възможно гадене, повръщане, диария, гастроентерит.

Лечение: отнемане на лекарството, симптоматична терапия.

специални инструкции

При липса на терапевтичен ефект по време на приема на лекарството в продължение на 4-5 дни или влошаване на състоянието на пациента (поява на пристъпи на задушаване, гнойни храчки, треска), трябва незабавно да се консултирате с лекар.

За пациенти със захарен диабет: тъй като Gedelix ® не съдържа захар, той може да се използва от пациенти със захарен диабет. 1 лъжичка (5 ml) съдържа 1,75 g сорбитол (съответства на 0,44 g фруктоза), което съответства на 0,15 XE.

Въздействие върху способността за шофиране на кола или извършване на работа, която изисква повишена скорост на физически и психически реакции. Употребата на лекарството не влияе върху способността за шофиране и участие в други потенциално опасни дейности, изискващи повишена концентрация на внимание и скорост на психомоторни реакции.

Формуляр за освобождаване

Сироп. 100 ml в бутилка от тъмно стъкло с запушалка от струя PE. Всяка бутилка се затваря с капачка с пръстен за управление на първото отваряне и заедно с мерителна лъжичка от полипропилен с разделения се поставят в картонена кутия.

Производител

Crevel Meiselbach GmbH.

Юридически адрес: Krevelstrasse 2, 53783 Aitorf, Германия.

Място на производство: Krevelstrasse 2, 53783 Aitorf, Германия.

Име на юридическото лице, на чието име е издадено удостоверението за регистрация: Crevel Moiselbach GmbH. Krevelstrasse 2, 53783 Eitorf, Германия.

Организация, която приема потребителски претенции: представителството на Crevel Moiselbach GmbH в Москва. 115114, Москва, ул. Летниковская, 10, сграда 4.

Тел. / Факс: (495) 966-00-93.

Условия за отпускане от аптеките

Условия за съхранение на лекарството Gedelix ®

Да се ​​пази далеч от деца.

Срок на годност на Gedelix ®

Не използвайте след срока на годност, отпечатан на опаковката.