Тамара, майка на две дъщери, отговори честно на въпроси от поредицата „кога за моя син“:

- Да, ще се радвам. Но когато си спомня, че почти ще трябва да живея в предродилна клиника, да взема тестове, да ставам рано за това... - и тя махна с ръка: казват, че вече не е способна на това.

И вие можете да го разберете. Списъкът с прегледите и тестовете, които трябва да се правят по време на бременност, може да бъде поразителен, особено за тези, които ще станат майка за първи път. И възникват много въпроси: защо толкова много неща, необходимо ли е да се изпълнява „програмата“ от и до или е възможно да се откаже нещо...

Разбира се, всяка бъдеща майка има право сама да отговори на тези въпроси. Но за начало все пак ви съветваме да не отрязвате от рамото (здрав съм и нямам нужда от нищо от това!), А да се запознаете с информацията за това какви прегледи лекарите съветват бременните жени и защо.

Станете регистриран! Първи триместър (1 - 12 седмици)

Ако за първи път ще отидете в антенаталната клиника, за да се регистрирате, имайте предвид, че при нападение няма да е възможно да го направи. И въпросът не е в опашките, а във факта, че регистрирането на бъдеща майка в регистъра е сериозен и не бърз въпрос. Акушер-гинекологът ще ви интервюира подробно и ще въведе цялата получена информация в специална извадка от медицинска карта, която се поддържа през цялата бременност.

Въпроси, които лекарят ще зададе, наред с други:

 • Имало ли е случаи на психични, онкологични и други сериозни заболявания в семейството, нарушения на ендокринната система или малформации на органите?.
 • Имаш ли някакви алергии.
 • Имали ли сте някакви инфекциозни (генитален херпес, трихомониаза, хламидия и др.) И / или гинекологични (миома на матката, дисфункция или новообразувания на яйчниците и др.) Заболявания. Имаше ли гинекологични операции, по каква причина.
 • Какви са особеностите на менструалния цикъл (кога е установен, има ли нередности и т.н.)
 • Колко бременности бяха и как приключиха.
 • Какви контрацептиви са използвани.

Този брой въпроси не трябва да ви изненадват или дразнят: всички те имат за цел да гарантират, че нищо не се пропуска и да ви помогнат безопасно да носите и раждате бебето си. Затова е по-добре да се подготвите предварително, да запомните или да изясните информация. Дори по-добре, носете извлечения от медицински записи, резултати от тестове и други изследвания, ако тази информация не е в медицинската карта на клиниката, където ще се регистрирате. Не се смущавайте, няма да изглежда като ненужна корозия и скучно. Напротив, лекарят ще разбере, че си има работа с бъдеща майка, която приема позицията си сериозно. И това винаги предизвиква уважение и съчувствие (при всички случаи от добри специалисти; а вие самите не искате да навлизате в лошите, нали?)

В допълнение към подробното проучване акушер-гинекологът определено ще проведе преглед, който също ще отнеме много време. В края на краищата ще е необходимо да се инспектира кожата (за да не се пропуснат проявите на анемия, херпес, проблеми с бъбреците и т.н.) и щитовидната жлеза и млечните жлези, краката (за да се изключат разширените вени). Необходим е и гинекологичен преглед, той ще помогне да се гарантира, че няма нарушения в структурата на органите на бременната жена. Освен това по време на него лекарят ще вземе тампон от влагалището (той ще покаже липсата или наличието на бактериална инфекция).

В края на посещението ще получите цял набор от насоки за изследване, които ще трябва да бъдат завършени в близко бъдеще.

Какво трябва да предадете след регистрация:

 1. Кръвен тест за сифилис (RW), ХИВ, антитела срещу хепатит В и С (от вена).
 2. Кръвен тест за кръвна група и Rh фактор (от вена).
 3. Клиничен кръвен тест (от пръст). Той ще покаже дали бъдещата майка има анемия, възпалителни промени в кръвта.
 4. Биохимичен кръвен тест (от вена). Това ще помогне да се установи дали в кръвта на бременна жена има достатъчно протеини, глюкоза и други вещества, необходими за правилното развитие на ембриона (плода).
 5. Изследването на факторите на кръвосъсирването се нарича още коагулограма (от вена). Резултатите от него ще покажат дали бъдещата майка има кръвни заболявания, които нарушават съсирването. Лекарите трябва да знаят това, тъй като ниското съсирване е изпълнено с усложнения или дори прекъсване на бременността (в резултат на кървене или преждевременно отлепване на плацентата), а високото съсирване - чрез бавно движение през съдовете, което може да увреди бебето.
 6. Общ анализ на урината. Ще даде информация за плътността и състава на урината, което ще премахне бъбречни проблеми или диабет.

На бъдещите майки, чиято бременност протича без усложнения, трябва да се правят общи кръвни тестове и урина веднъж месечно. Обикновено се взема флорен тампон при първото посещение, на 28-30, 36 седмици или при необходимост.

Един и половина до два месеца преди предварителната дата на доставка, тестовете ще трябва да се правят по-често: общи изследвания на кръвта и урината - веднъж на всеки две седмици.

Освен това, ако все още не сте направили ултразвук, лекарят ще го предпише. По време на изследването те ще видят как се развива ембрионът, дали размерът му съответства на гестационната възраст, повишен ли е тонусът на матката, има ли новообразувания в него или в придатъците. Тази информация също е изключително важна и помага да се избегнат много проблеми..

Също така, през първия триместър (по-близо до края му) се провежда изследване, което включва кръвен тест (от вена), който разкрива аномалии в развитието на детето, и ултразвуково сканиране, по време на което експертите определят степента, до която бебето може да има някои генетични аномалии.

Ако всичко е наред, значи сте завършили „минималната програма“ за първия триместър и можете да живеете спокойно (разбира се, не забравяйте да посетите лекар своевременно).

В случай на усложнения може да се наложи „максимална програма“:

 1. Ако кръвта на майката съдържа антитела срещу вируса на хепатит (няма значение, В или С), тогава ще й бъде предписан подробен биохимичен кръвен тест, включително изследване на чернодробните ензими и ултразвуково изследване на този орган.
 2. Ако се открие анемия, бременната жена ще бъде изпратена за биохимичен кръвен тест, с помощта на който се определя нивото на серумно желязо (тежестта на анемията зависи от това).
 3. Разликата между Rh факторите на бъдещите майки (-) и бащите (+) е причина да се вземе кръвен тест за Rh антитела (от вена). Откриването им е тревожен сигнал. В крайна сметка това означава, че бебето е наследило положителния Rh фактор на баща си и това заплашва с резус конфликт и хемолитична болест. В този случай е необходим специален контрол за здравето на майката и бебето..
 4. Допълнителни прегледи за инфекции се предписват на бременни жени, ако са имали херпес, хламидия, токсоплазмоза и др., Или ако имат анамнеза за хронично възпаление на придатъците, извънматочна или неразвиваща се бременност, спонтанен аборт, плацентарна недостатъчност, многоводие. Не забравяйте да изследвате онези бъдещи майки, чиито предишни деца са родени с признаци на инфекции (пневмония, конюнктивит и др.) Или лезии на централната нервна система.
 5. Наличието на бъдещи родители или техни близки роднини на малформации или заболявания на сърцето, бъбреците и други органи е добра причина за по-нататъшно изследване и консултация с генетици.
 6. Ако бременна жена има признаци на ранна токсикоза или заплаха от спонтанен аборт, ще бъде извършен и задълбочен преглед..
 7. Привичен спонтанен аборт или неразвиваща се бременност, както и малформации на предишните деца на жената - основата за насочване на пациента към генетика.

Посещения при акушер-гинеколог:

До 20-та седмица - веднъж месечно.

От 20-та до 33-34-та седмица - 2 пъти месечно.

От 33-34 седмици преди раждането - веднъж на всеки десет дни.

От 37-та седмица - веднъж седмично.

Какви други специалисти трябва да посети бъдещата майка:

Терапевт:

До 12 седмици.

След 20 седмици от бременността.

Това се прави, за да се гарантира, че няма заболявания, които могат да попречат на успешния ход на бременността..

Окулист:

До 12 седмици.

След 20 седмици от бременността.

Лекарят ще провери състоянието на зрението на бременната жена, ще даде препоръки за начина на раждане. Ако няма проблеми, посещението ще бъде еднократно. В противен случай може да се наложи постоянен надзор на специалисти..

Зъболекар:

До 12 седмици.

Посещението при зъболекар може да помогне да се избегне развитието на патогени в неопесъчената устна кухина.

Продължаваме да се подготвяме. Втори триместър (13 - 26 седмици)

"Минимална програма":

 • При всяко посещение при Вашия триместър при Вашия лекар ще се измерват Вашата коремна обиколка и височина на очното дъно. Освен това се изискват измервания на теглото. Това е необходимо, за да може лекарят да види дали бебето се развива нормално и бъдещата майка напълнява.
 • На 16-та и след това на 22-ра седмица, като правило, се предписват следните ултразвуци. По време на тях ще бъде обърнато специално внимание и на съобразяването на размера на плода с гестационната възраст. В допълнение, изследването ще помогне да се установи дали трохите имат малформации и какво е състоянието на плацентата (дебелина, размер, степен на зрялост и съответствие на степента на зрялост с термина) и местоположението му.
 • След 18 седмици отново тест за кръвна захар.
 • През второто тримесечие, като се използва изследване на нивото на протеини (алфа-фетопротеин и хорион гонадотропин), се идентифицират рисковете от хромозомни аномалии и вродени малформации на плода.

"Максимална програма":

 • Ако бъдещите родители са на възраст над 35 години, единият (или и двамата) е болен от хламидия, херпесвирусна инфекция и т.н. или има малформации на органите, на 17 - 20 седмици лекарят ще предпише пренатална диагноза. Това проучване ще помогне да се открият онези сериозни генетични нарушения, които не могат да бъдат открити с ултразвук.
 • Въз основа на резултатите от пренаталната диагностика акушер-гинекологът и генетикът решават дали да изпратят пациента за изследване на околоплодните води. Амниотичната течност за анализ се взема през пункцията на мембраните. Освен това може да се предпише кръвен тест на бебето. Материалът за него се взема с помощта на кордоцентеза (пункция на пъпната връв).
 • Могат да бъдат предписани допълнителни проучвания, ако здравето на бъдещата майка предизвиква безпокойство (например има сърдечни дефекти, бъбречни заболявания или захарен диабет).

Схемата от изследвания и анализи, които съвременната местна медицина предлага на бъдещите майки, ви позволява максимално да защитите както самата жена, така и бебето.

Случаят се движи към края. Трети триместър (26 - 40 седмици)

"Минимална програма":

 • При всяка среща лекарят продължава да измерва коремната обиколка, височината на дъното на матката и теглото на бъдещата майка.
 • На 26-та седмица се прави още един ултразвук. Ако обаче бременната жена се чувства добре и резултатите от предишния ултразвук са били в нормални граници, лекарят може да реши да не провежда това проучване..
 • Доплер изследванията се извършват от 28-29 седмици. Въпреки че външно всичко, което се случва, е подобно на конвенционалния ултразвук, този метод на изследване показва кръвния поток на детето и това помага да се разбере дали получава достатъчно кислород и хранителни вещества..
 • Седмица 33 е времето на първата кардиотокограма (CTG). Тя дава на лекарите информация за благосъстоянието на бебето. По-близо до раждането изследването се повтаря. В същия период може да се предпише друг ултразвук, тъй като е на по-късните етапи от сто
 • На 30, а след това на 36-38 седмици се предписват повторни кръвни тестове за ХИВ, сифилис. Резултатите от теста се въвеждат в обменна карта, която бременната жена трябва да вземе със себе си в болницата.
 • На 38 - 40 седмици отново ще имате ултразвуково сканиране. Той ще покаже положението на бебето, пъпната връв, както и състоянието и степента на зрялост на плацентата.

"Максимална програма":

 • Ако според резултатите от CTG детето не се чувства достатъчно добре и е необходимо да се открият причините за това, отново се предписва ултразвукова доплерометрия.

На финалната линия

По време на раждането лекарите наблюдават състоянието на родилката: цвета на кожата и лигавиците, пулса, дишането и налягането. Освен това се извършва сърдечно наблюдение - с помощта на сензори, фиксирани върху корема на родилката, те следят сърдечния ритъм на бебето по време на контракциите.

Делото е направено, ако можете да бъдете прегледани!

Ден след раждането на бебето се правят общи изследвания на кръвта и урината.

На първия или втория ден може да Ви бъде предписана хемостазиограма. Това се прави за навременна диагностика и предотвратяване на усложнения, причинени от твърде бързо или бавно движение на кръвта през съдовете, в следните случаи:

 • След всяка хирургическа интервенция (те включват цезарово сечение или ръчно отделяне на плацентата).
 • Ако мама има разширени вени.

3 - 5 дни - време за ултразвук. С негова помощ ще се установи как матката се свива, дали в нея има парчета от плацентата и / или натрупвания на кръвни съсиреци, както и признаци на възпаление.

Това е всичко. Може да изглежда, че този списък наистина е твърде дълъг. Но ако разпръснете всички предмети в продължение на девет месеца, се оказва, че всичко не е толкова страшно. А здравето - ваше и на бебето - е основателна причина да се подложите на всички необходими прегледи и необходими изследвания.

Ана се убеди в това от собствения си опит. Двете й дъщери бяха дългоочаквани (най-голямата се роди, когато Ана беше на 33, а най-малката на 35) - раждането им беше предшествано от години и години на стерилитет. През цялата първа бременност бъдещата майка внимателно следваше инструкциите на лекарите. Освен това коагулограмата показва проблеми с коагулацията на кръвта, тя трябваше да бъде наблюдавана в специализиран център, чиито специалисти знаеха как да й помогнат. В резултат на това се роди силно и здраво момиче навреме.

Втората бременност беше не по-малко неочаквана. Най-голямата дъщеря изискваше много внимание, нямаше кой да помогне на Ана (съпругът й беше постоянно в командировки, бабите живееха далеч, а самата Ана не се съгласи с бавачка). В резултат на това жената се обърна към специалисти по проблеми със съсирването на кръвта едва на тридесет и четвъртата седмица, но тя се увери, че тестовете, взети в антенаталната клиника, показват само незначително превишаване на нормалните параметри. В резултат, преди да дойдат резултатите от изследванията, направени в специализиран медицински център, Анна започна да кърви. Поради преждевременно отлепване на плацентата, тя претърпя спешно цезарово сечение. Най-малката дъщеря се роди на тридесет и петата седмица. Тогава същият лекар, който видя първата си бременност, внимателно подхвърли:

- Виждате ли, надявах се на „може би“, дойде при нас твърде късно и нямахме време да предотвратим отряда.

Ана само кимна с печал. Самата тя разбра, че греши. За щастие грешката не беше фатална. Най-малката й дъщеря беше спасена. И въпреки че тя и съпругът й трябваше да издържат няколко ужасни дни, момичето скоро започна да се възстановява. Сега, четири години по-късно, здравето на бебето е в пълен ред. Но на всички свои познати на бъдещи майки, Анна, ако я помолят за съвет, препоръчва внимателно изслушване на лекарите, стриктно спазване на техните указания и препоръки и не разчита на същото „може би“, което някога ги е разочаровало с дъщеря й.

Внимание! Всички условия и видове изследвания в статията са приблизителни и могат да варират. Данните по-горе ще ви помогнат в контур да си представим какво, защо и кога ще назначат специалисти по време на бременност. Ще получите по-подробна, пълна и актуална информация от Вашия лекар.

Основното нещо за днес

OJSC "MOEK" публикува график за планираното спиране на подаването на топла вода в жилищни сгради в Москва през 2016 г...

Поривите на вятъра по време на гръмотевична буря ще бъдат до 17 m / s.

Времето е опасно. Има възможност от природни бедствия, щети.

Популярни статии

Инфографика

 • Инфографика за комунални услуги
 • Собствеността
 • Как да ремонтираме апартамент
 • Всичко за колите
 • здраве и красота
 • Спорт и здравословен начин на живот
 • Бременност и раждане
 • Начална страница
 • Животът в Москва

Как и къде е по-добре да регистрирате и управлявате бременност?

И така, вие сте изчакали най-важното събитие в живота си - ще имате дете. Първите въпроси, които възникват веднага, са кога и къде да се регистрирате за бременност.?

Свързани материали:

Съдържание

 • Кога е най-доброто време да се регистрирате за бременност?
 • Първо посещение на лекар
 • Второ посещение на лекар
 • Тестове за бременни жени
 • Къде е най-доброто място за регистрация и къде да се управлява бременност?
 • Процедурата за регистрация за бременност и раждане

Кога е по-добре да се регистрирате за бременност? ↑

Най-добре е да не отлагате първия преглед и да го направите вече на 8-та седмица от бременността. Ранната регистрация ви позволява точно да определите продължителността на бременността и раждането, а също така помага своевременно да идентифицирате и лекувате възможни усложнения на бременността, което е необходимо за раждането на здраво дете.

С ранна регистрация (до 12 седмици от бременността) се изплаща еднократна парична помощ от държавата - малко над 500 рубли.

Първо посещение при лекар ↑

Експертите съветват оптималния период, когато е необходимо да започнете редовни прегледи с лекар и вземане на тестове - 9-12 седмици. При регистриране на бременни жени е необходимо да се направи ултразвуков преглед - ултразвук. По-добре е да го държите на 11-13 и не по-късно от 20 седмици. Това е необходимо, за да се провери нероденото дете за вродени заболявания и дефекти. След регистрацията, още при първия преглед, ще бъдете подканени със списък с необходимите тестове и консултации

Първото посещение на лекар е най-важното. Бременността трябва да бъде потвърдена от гинеколог или акушер. Лекарят трябва да определи точната дата, да даде подробни препоръки, които ще помогнат за съставянето на личен календар на бременността, да определи наличието или отсъствието на аномалии, които могат да попречат на развитието на детето. Важен показател за бременна жена е теглото. Признак, че детето расте и се развива нормално, е постоянното наддаване на тегло. Но ако теглото се натрупа твърде бързо или обратно, бавно, това може да означава отклонения..

Второ посещение при лекар ↑

Второто посещение при Вашия лекар ще трябва да се направи на 10 седмици. До 20 седмици трябва да посетите лекар 1 път на 4 седмици и след това 1 път на 2 седмици. От 30-та седмица е най-добре да се прави преглед на всеки 7 дни. Експертите препоръчват да се подложите на преглед от ендокринолог, отоларинголог, терапевт, офталмолог и зъболекар. Те ще ви дадат препоръки, които да ви помогнат да развиете правилно бременността си..

Тестове за бременни жени ↑

Освен преглед е необходимо да се вземат и тестове. Не по-късно от 28 седмици - пълна кръвна картина, съсирване на кръвта и захар. След това кръв от вена, определете групата и Rh фактора, за да се изключи Rh конфликт, биохимичен кръвен тест.

По време на първото посещение и на 20-22 седмици е необходимо да се провери за токсоплазмоза. За да получите удостоверение за отпуск по майчинство, е достатъчно да се регистрирате на 30 седмици. Разменната карта също може да бъде получена след 20 седмици.

Къде е най-доброто място за регистрация и къде да се проведе бременност? ↑

Изборът на медицинско заведение е не по-малко отговорен въпрос. Днес една жена може по желание да избере мястото, където да се регистрира, и лекарите, които ще водят бременността. Това са държавни предродилни клиники, лечебни заведения, родилни болници и различни частни медицински клиники..

Най-честата възможност за наблюдение е държавната женска консултация по местоживеене. Основното му предимство е местоположението на клиниката в близост до къщата. Според закона всяка жена има право на безплатно наблюдение на бременността в предродилната клиника по задължителната здравна застраховка. Настоящото законодателство предоставя възможност за безплатно медицинско обслужване в рамките на основната програма за задължително здравно осигуряване в цяла Русия, независимо от мястото на тяхната постоянна или временна регистрация. Това право е установено от член 16 от Закон № 326-FZ от 29 ноември 2010 г. "За задължителната медицинска застраховка в Руската федерация". Параграф 6 от член 35 от този закон установява, че помощта по време на бременност, раждане и следродилен период е включена в основната програма за задължително здравно осигуряване.

Тези правни норми гарантират правото да се регистрирате за бременност и раждане не по мястото на регистрация и по местоживеене. В съответствие с чл. 21 от Закон № 323-FZ от 21.11.2011 г. "За основите на здравната защита на гражданите в Руската федерация" е позволено да се избира медицинска организация за регистрация и конкретни лекари за бременност и раждане веднъж годишно, с изключение на случаите на преместване на ново място на пребиваване.

Можете да получите подробна правна консултация по този въпрос по телефона, като се обадите на местната гореща линия за здраве. Ако по местоживеенето не е било възможно да се разрешат проблемите, възникнали по време на регистрация за бременност и раждане, тогава обаждането до Министерството на здравеопазването и социалното развитие на телефон (495) 628-44-53 ще помогне..

При регистрацията ще са необходими следните документи: паспорт и полица за задължителна медицинска застраховка. Наличието на полицата гарантира безплатна медицинска помощ. Ако няма политика, тогава можете да разчитате само на спешна помощ и всички наблюдения, тестове и допълнителен преглед ще бъдат платени. При записване в държавна консултация жената се наблюдава от акушер-гинеколог, който наблюдава нейната област. Не забравяйте, че в публично медицинско заведение имате право да смените лекар, ако по някаква причина той не ви устройва. Ползи от регистрацията за бременност по местоживеене - получените тестове, заболявания и лечение се съхраняват във вашата амбулаторна карта. Когато се регистрирате на друго място, ще трябва да вземете извлечение от предродилната клиника, където сте били наблюдавани по-рано.

Професионалисти. Ще трябва да посещавате често медицинско заведение (след 30-та седмица от бременността, поне два пъти седмично - за анализ и за посещение при лекар). Следователно, локалното управление на бременността може да е по-удобно за вас..

Минуси. Възможно е да има големи опашки в лечебното заведение по местоживеене; тестовете обикновено се провеждат рано сутринта.

Възможно е наблюдение в медицински центрове и родилни домове.

Професионалисти. За да се регистрирате при тях, достатъчно е да имате само паспорт и полица, а същият акушер-гинеколог ще управлява както бременността, така и раждането.

При избора за провеждане на бременност в частен медицински център се сключва договор, който е правно обвързващ. Цената зависи от нивото на центъра, квалификацията на специалиста и качеството на предоставяните услуги. Не забравяйте да се консултирате с клиниката за лиценз за издаване на обменна карта, която записва всички данни за хода на бременността и акта за раждане. Ако търговски медицински център няма право да издава родово удостоверение, тогава ще трябва да се свържете с държавна консултация, за да го получите..

Минуси. цената на договорите в частна клиника е надценена. Проучването може да включва много ненужни анализи и изследвания. Без сключването на договор обикновено не се издават документи за отпуск по майчинство.

Може би тази комбинация ще ви се стори удобна - регистрация в областната предродилна клиника и платено наблюдение.

Процедурата за регистрация за бременност и раждане ↑

За да се регистрирате в медицинско заведение, трябва да кандидатствате с писмено заявление до главния лекар или ръководителя. Заявлението трябва да бъде придружено от копие на паспорта, полица за задължително здравно осигуряване и регистрация по местоживеене. Ако няма регистрация, можете да предоставите договор за наем на апартамент. Понякога може да са ви необходими медицински документи, потвърждаващи бременността.

Въз основа на заявлението се издава разрешение за привързване, съставя се обменна карта и упътвания за прегледи, назначава се акушер-гинеколог, когото можете да изберете по ваша преценка.

По-добре е винаги да държите обменната карта при себе си в случай на спешна хоспитализация в родилния дом. При постъпване в болницата се изисква обменна карта. Без този документ жената има право да получава медицинска помощ само в инфекциозното отделение на родилния дом..

Законодателството не установява задължения за бременна жена да бъде регистрирана. Важно е да запомните, че дори неусложнена бременност изисква лекарски контрол и контрол. Следователно към този въпрос трябва да се подходи възможно най-сериозно, за да не остане труден период без медицинска подкрепа. Бременната жена е отговорна не само за собственото си здраве, но и за здравето на нероденото си дете..

Бъдещи майки: в Москва въведе специална процедура за медицинско обслужване на бременни жени

Поради тежката епидемиологична ситуация в столицата е променена процедурата за предоставяне на медицинска помощ на бременни жени. Посещенията в предродилни клиники, дневни болници и консултативно-диагностични отделения са временно ограничени. Бъдещите майки трябва да спазват режима на самоизолация, за да защитят себе си и детето..

Московчани трябва да посещават специалисти само в следните случаи:

- за регистрация за бременност;

- за провеждане на скринингови ултразвукови изследвания в пренатални диагностични кабинети;

- за въвеждане на антирезусен имуноглобулин.

Но засега ще трябва да се отложат планираните посещения. Роднините или приятелите на пациента могат да изпратят тестовете и тя може да обсъди резултатите им с лекуващия си лекар по телефона. Също така, по телефона, без да посещавате предродилната клиника, можете да издадете болничен лист за бременност и раждане.

Обикновено лекарите съветват всички бъдещи майки, започвайки от 22-та седмица, да наблюдават движенията на плода, динамиката на телесното тегло, обиколката на корема, а също така да водят дневник за кръвното налягане и водния баланс. Сега, в периода на неблагоприятна епидемиологична ситуация, на жените се препоръчва да предоставят дневник за кръвното налягане и водния баланс по телефона на местния лекар на антенаталната клиника седмично.

В родилните болници са взети всички необходими мерки за безопасност. Бъдещите майки от високорисковата група за коронавирусна инфекция се лекуват в специализирани болници, където са създадени всички условия за предотвратяване на предаването и разпространението на инфекцията.

Родилните болници на града са отворени, цялата помощ в акушерството се предоставя изцяло. Ограниченията важат само за партньорски доставки и посещения при роднини. Ако пациентът трябва да направи планово цезарово сечение, лекарят на антенаталната клиника ще ви насочи към хоспитализация в родилния дом един ден преди очакваната дата на операцията, за да проведе пълен клиничен и лабораторен преглед.

Допълнителна информация относно медицинските грижи за бременни жени може да бъде изяснена чрез един единствен референтен телефон: +7 (499) 251-83-00.

Колко струва управлението на бременността?

Платих 73 хиляди за бременността и не съжалявам

Живея в предградията, но и двете бременности са наблюдавани по договор в частен медицински център в Москва.

Като цяло останах доволен и не съжалявам за похарчените пари.

При сключването на договора бях внимателен, но въпреки това не избягвах грешки. В статията ще ви кажа на какво да обърнете внимание при сключването на договор за управление на бременността и колко трябва да платите за това.

Защо избрах договора

Всяка бременна жена може да се регистрира безплатно в предродилната клиника по полицата на задължителната медицинска застраховка. В същото време няма значение къде е регистрирана или всъщност живее - достатъчно е да сте гражданин на Руската федерация.

Можете дори да изберете лекар. Но можете да го промените само веднъж годишно. Изключение - преместване.

По-добре е да се регистрирате за бременност преди 12 седмици: тогава ще бъде изплатена еднократна сума. От 1 февруари 2019 г. тя е 655 рубли 49 копейки. Сумата се индексира ежегодно.

Преди да се регистрирам, разговарях с мои приятели и потърсих в интернет отзиви за областната антенатална клиника. Както се оказа, там е трудно да си уговорите среща с добър лекар, а в коридорите има вечни опашки за изследвания и прегледи..

Приятелката ми беше видяна на консултация за безплатни изследвания и тя направи ултразвуково сканиране в частна клиника и отиде там на гинеколог с добри отзиви. Не е забранено, но тя трябваше да копира резултатите от тестове за двама лекари и все пак да седи на опашка в общинската клиника.

Не исках такива проблеми и обмислях напълно платена опция. Частните клиники имат приятна атмосфера, няма опашки и е лесно да си уговорите среща с подходящия лекар. Анализите се правят през целия ден. Например, веднъж дадох кръв в 15:00 - просто не ядох от 6 сутринта, за да дойда на празен стомах. Но ако го приемете толкова късно, резултатът ще дойде ден по-късно. С държавна клиника този трик няма да работи: кръв се взема само сутрин.

Според моите наблюдения лекарите в частните клиники са по-внимателни и учтиви.

Сестрата, която ми взе кръв, често казваше: „Лена, ако е необходимо, иначе ще се върнеш в безплатната клиника“.

В частна клиника можете да бъдете наблюдавани без договор. Но с него е по-изгодно и ето защо:

 1. Набор от услуги по договор е по-евтин от услугите поотделно. Например, договорът ми струва 66 000 RUR с обменна карта, издадена като подарък. Доплатих 6650 R, така че бременността да беше водена от кандидат на науките. Без договор за същите услуги бих дал 86 285 R и още 25 410 R за обменна карта.
 2. Личен гинеколог е в контакт денонощно. При първата си бременност му се обадих дори за хрема..
 3. Лекар, който е видял бременността, може да роди. При познат лекар раждането е по-спокойно.

Всяка лаборатория ще направи анализите по-евтино от частна клиника. Тази опция не ме устройваше, защото без договор трябваше да платя 25 хиляди за обменна карта - без спестявания.

Разбира се, можете да получите карта за обмен в градската консултация, но ако дойдете там за първи път от 30 седмици и кажете „Дайте ми размяна“ - ще има трудности. Те ще преминат през всички анализи и лекари, ще отблъснат и ще дразнят.

Как избрах клиниката

Първо намерих добър лекар. Той водеше бременността на моята приятелка и в интернет имаше възторжени отзиви за него. Бях впечатлен и от неговия опит - 44 години акушерска практика.

След това тя се зае с работата в клиниката: провери лицензите, разбра удобството на местоположението. Клиниката трябва да има лиценз за предоставяне на медицинска помощ в акушерството и гинекологията по време на бременност, по време и след раждане.

Обикновените родилни болници нямат проблеми с лицензите, но лекарят ми прие частен медицински център. Затова изясних автентичността на лицензите на уебсайта на Роздздравнадзор в раздела „Услуги / Единен регистър на лицензите“. Въведох името на организацията и ИНН във формата за търсене - всички 10 лиценза в падащия списък бяха издадени за неопределено време. Това е важно: такава клиника няма да затвори, когато изтекат лицензите.

По телефона разбрах кой прави ултразвуково сканиране в клиниката. Харесах отзивите за лекаря в Интернет: той беше почетен лекар на Руската федерация с 30-годишен опит.

Тогава разбрах колко време ще ми отнеме да пътувам: от офиса до клиниката, която ще стигна за 15 минути, от дома за 40 минути. Преди да замина за болнични, щях да отида на лекар сутрин преди работа, а след това - следобед, когато в метрото има по-малко хора. Мястото ме устройваше.

Как да сключим договор

За да се сключи договор с клиниката, тест с две ленти не е достатъчен: лекарят трябва да потвърди факта на бременността.

Той поиска ултразвуково сканиране и да дари кръв за хормони на hCG и прогестерон. Разбрах цените предварително: в частна лаборатория анализът ми струва 1320 R, а в клиниката ще струва 2200 R.

За да не плащам ултразвуковото сканиране и първото посещение на лекар, още същия ден подписах договор. Тези услуги са включени в договорната цена.

Обикновено се сключва двустранно споразумение - между клиниката и пациента. Но направихме тристранен: посочихме платеца на съпруга, за да може след това той да издаде данъчно облекчение.

R за пакета "Стандарт" и 6650 R за наблюдение от лекар - кандидат на науките "width =" 1350 "height =" 1909 "class =" out-borded "style =" max-width: 1350px; височина: автоматично "data-bortered =" true "> Договорът за предоставяне на платени медицински услуги, който сключих с клиниката: 66 000 RUR за пакет" Стандарт "и 6650 RUR за наблюдение от лекар - кандидат на науките

Ако има проблеми, например заплаха от спонтанен аборт или отлепване на плацентата, клиниката обещава да бъде приета в болницата съгласно договора. Преди това болницата беше в един от клоновете на клиниката, но след това беше затворена и клаузата не беше премахната от договора. При спешни случаи трябваше да отида в градската болница за задължителна медицинска застраховка.

Как и къде да се регистрирам за бременност?

В днешната статия ще обсъдим как и къде да се регистрирате за бременност, през кои органи трябва да преминете и какви ползи да очаквате.

В Русия всеки гражданин има право да получава безплатни медицински услуги в рамките на съществуващата медицинска застраховка (чл. 16 № 326-ФЗ на Руската федерация), което е задължително за всички, които се намират в страната, независимо дали са временно регистрирани или постоянно.

Това важи особено за бременните жени, те получават медицински грижи както по време на раждането на дете, така и след раждането (част 6 от член 35 № 326-FZ RF).

В същото време жената не е ограничена в избора на място за регистрация за бременност и раждане. Където и да живее, постоянно или временно, тя има пълното право, потвърдено от закона, да получава помощта на лекари в медицински организации, предоставящи услуги в рамките на държавната програма (член 16 № 326 от Федералния закон на Руската федерация, част 2 от член 52 № 323 FZ RF).

Защо трябва да се регистрирате

Регистрацията е лична работа на жената, но трябва да се има предвид, че от момента, в който фактът на бременността е потвърден от лекар или резултатите от теста, бъдещата майка е отговорна не само за себе си, но и за малкия човек.

Може би всичко ще мине без проблеми, но регистрацията е допълнителна застраховка за бъдещата майка и нейното дете, както и отговорност за нея от лечебното заведение, което се грижи за бъдещия гражданин на страната.

Задължително ли е да се регистрирате и кога е по-добре да го направите??

Сега диагностичните инструменти ви позволяват да определите наличието на бременност на много ранен етап и не трябва да отлагате с първото посещение на лекар, ако периодът е 7-12 седмици, е време да посетите гинеколог.

По-рано те може да не бъдат регистрирани, въпреки че това е нарушение на закона. Причината е, че до 6-7 седмици вероятността от спонтанен аборт е доста висока, освен това често има случаи на замразена бременност.

Понякога ранното посещение на лекар може да спаси детето, освен това в първия триместър на бременността жената е склонна към настинки, нейният имунитет намалява.

В ранните етапи се полагат основните органи на детето. Регистрацията означава извършване на тестове и наблюдение на вътрешното състояние на тялото на жена, която очаква бебе, и затова е необходимо да се направи това.

При първата среща с лекар ще трябва да отговорите на много въпроси относно състоянието на тялото си, така че трябва да:

• имайте със себе си списък с лекарства, които приемате редовно

• да знаете поне приблизително дали има предразположение към онкологични заболявания, захарен диабет в семейството, близки роднини, в семейството на съпруга, дали някой е болен от туберкулоза

• имайте със себе си информация за здравословното състояние, кръвната група, резус фактора на бащата на детето

• информирайте лекаря за предишните операции, индивидуалната непоносимост към лекарства, наличието на хронични заболявания в себе си и съпруга си, съществуващи лоши навици.

След това лекарят ще проведе преглед, за да потвърди нормалния ход на бременността (ще се вземе маточна бременност, състояние на шийката на матката, влагалището, цитонамазка). Ако всичко е нормално, тогава вътрешната проверка ще се извърши веднъж..

В съответствие с получените данни ще се предписват лекарства, ще се изписват срещи за преглед и консултации с други специалисти.

Ако ще се регистрирате с документите си, по-добре вземете памперс, чорапи за преглед, калъфи за обувки. За да запишете препоръките на лекаря, трябва също да вземете тетрадка и химикал.

Към кое лечебно заведение мога да се свържа?

Най-лесният и достъпен начин е да се регистрирате в най-близката клиника или предродилна клиника (на териториална основа).

В този случай можете да избирате специалисти, независимо от тяхното съгласие, независимо и да се обслужвате от тях (от част 1 на член 21 № 323-FZ RF).

В този случай можете да смените лекаря само веднъж годишно (с изключение на ситуацията, когато смяната на медицинската организация и специалистите по обслужване се извършва във връзка с преместването).

В същото време, когато решава къде да получи медицинска помощ, жената, която очаква дете, има право да получи пълна и надеждна информация:

• за самата институция

• за услугите, които тази организация предоставя на населението

• за квалификацията на лекарите, техния трудов опит, образование

• това право е залегнало в закона (част 7 от член 21 № 323 от Федералния закон на Руската федерация).

Има предимства при избора на поликлиника по местоживеене, недалеч от дома:

• много анализи, ултразвук, консултации и прегледи са безплатни. Освен това ще бъде възможно да получавате безплатно някои лекарства, предписани от лекар

• не е необходимо да се регистрирате на мястото на регистрация, можете и на мястото на действителното пребиваване. Консултацията може да бъде намерена по-близо до дома, това ще улесни живота през последните месеци на бременността

• медицинското наблюдение по местоживеене ще предостави на лекуващия лекар пълна информация за здравословното състояние, предишни проблеми, заболявания, резултати от тестове и др..

• в общинско лечебно заведение не е нужно да се притеснявате за издаване на обменна карта, болничен лист, акт за раждане.

Може да се отбележи, че много хора не харесват факта, че в държавната безплатна клиника не отделят твърде много време на жена, понякога има опашки, но в държавните поликлиники има много добри специалисти с дългогодишен опит.

Не е задължително да е клиника, можете да поверите здравето си и здравето на бъдещото бебе на частна клиника, както и на специалист, който извършва медицински дейности индивидуално (чл. 15 № 326-ФЗ RF).

Частна търговска медицинска организация

Частна търговска медицинска организация трябва да има правото да извършва медицински дейности в рамките на задължителните застрахователни програми за населението. За това се прави запис в регистъра, който може да се намери на официалните сайтове в мрежата, тази информация може да се публикува и по други начини.

Когато се свързвате с неправителствени организации, трябва да се уверите, че те имат държавен лиценз за издаване:

• обменна карта, в която ще бъде въведена цялата информация за протичането на бременността, резултатите от анализите, извършени на различни етапи на раждане на дете, заболявания, проблеми и патологии

• отпуск по болест за периода на бременност и раждане.

Ако няма посочен лиценз, тогава горепосочените документи ще трябва да бъдат получени отделно в държавната антенатална клиника. За родилния дом е необходима обменна карта.

Списъкът на документите, необходими за регистрация в частна или търговска клиника, е същият като на общинското лечебно заведение. Също така е препоръчително да имате със себе си резултатите от текущи анализи, данни от прегледи и прегледи (тези документи могат да бъдат получени от институцията, където жената е била обслужвана преди това).

Ако има някакви хронични заболявания, патологии на тялото, индивидуална непоносимост към някакви лекарства или лекарства, трябва да се погрижите за наличието на експертни мнения за това.

Какво е необходимо на бременната жена за регистрация

• Писмено заявление за регистрация поради очакване на дете. Заявлението трябва да посочва:

• име, адрес на медицинската организация, до която е подадено заявлението

• фамилия и собствено име на ръководителя на посочената организация

• фамилия, име, бащино име на лицето, подало заявлението

• Дата и място на раждане

• паспортни данни, информация за задължителната здравноосигурителна полица (МЗО)

• адрес на действителното пребиваване (лекар ще посети този адрес, ако е необходимо, за да осигури медицинска помощ)

• място, дата на постоянна регистрация

• името и адреса на медицинската организация, която е избрана за регистрация

• името на организацията, в която жената е получила медицинска помощ по-рано.

• Политика на OMC, вместо нея се счита за валидна електронна универсална карта, в която има OMC.

• Документ за регистрация по местоживеене, ако не е наличен, е подходящ договор за наем.

• Удостоверение за откъсване от предишната клиника, извлечение от медицинската карта, резултатите от последните изследвания.

Ако една жена реши да се регистрира за бременност преди изтичането на три месеца от срока, тогава тя може да получи малък подарък от държавата за регистрация в ранните етапи на бременността. Това право се урежда от чл. 6, 9 №81 FZ RF. Размерът на надбавката е около 550 рубли.

Как да се регистрирам за бременност в Москва

Как е регистрацията за бременност, какви документи са необходими за това, адреси на предродилни клиники и частни клиники в Москва, онлайн среща с лекар, време за доставка на услугата и размера на еднократната помощ за бременни жени, регистрирани преди 12 седмици през 2018 г..

Процедура

Процедурата за регистрация на бременна жена се провежда на няколко етапа:

 1. Посещение при гинеколог за преглед. Лекарят стартира обменна карта, измерва налягането на жената, теглото, коремната обиколка, височината на маточното дъно, взема цитонамазка за флора и онкоцитология.
 2. Извършване на прегледи и доставка на тестове в издадените направления (кръв, урина, ЕКГ, ултразвук и др.).
 3. Преглед от отоларинголог, офталмолог, зъболекар, терапевт и други специалисти (ако е посочено).
 4. Посещение на гинеколог с резултатите от изследвания и изследвания.

Списък на документите

За да се регистрирате за бременност, жената трябва да подготви следните документи:

 • изявление;
 • паспорт (+ копие);
 • застрахователна полица;
 • талон за посещение при лекар (издава се на рецепция);
 • скорошни резултати от флуорография на възрастни членове на семейството, живеещи с бременна жена;
 • медицинска карта от клиниката (ако има здравословни проблеми);
 • резултатите от последните тестове и изследвания (ако има такива);
 • извлечение от амбулаторна карта в друга антенатална клиника (LCD) - при регистрация извън местоживеенето;
 • удостоверение за отписване в друг LCD (ако има такъв);
 • удостоверение за липса на регистрация в жилищния комплекс по местоживеене - при регистрация извън местоживеенето.

Адреси

Можете да се регистрирате за бременност във всяка предродилна клиника или частна клиника, която има право да предоставя услуги в областта на акушерството и гинекологията, издаването на обменни карти и свидетелства за раждане.

Проверете наличността на гинеколог и възможността да се регистрирате за бременност в частна клиника по телефона.

Онлайн среща с лекар

Можете да си уговорите среща с държавно медицинско заведение за регистрация чрез портала за държавни услуги. Системата предлага да изберете не само организация, но и лекар.

Време

Регистрацията за бременност се извършва в деня на лечението. В рамките на 5-7 дни бременната жена прави необходимите изследвания и изследвания.

Ръчно

Жените, регистрирани преди 12 седмици от бременността, имат право на еднократна помощ от 628,47 рубли през 2018 г. Основата е съответният сертификат от антенаталната клиника.


Не намерихте отговора на въпроса си? Разберете как да решите точно вашия проблем - обадете се веднага и потърсете правен съвет:
8 (800) 700-59-15 (Москва)
Това е бързо и безплатно !

Внимание! Ако все още имате въпроси относно тази статия, можете да получите правен съвет.

Консултацията е БЕЗПЛАТНА. Оставете въпроса си във формата по-долу:

Регистрация за бременност: срокове, важни документи и правила

Всяка жена, след като научи, че скоро ще стане майка, задава въпроси: как и кога да се регистрира за бременност, кой ще извършва медицинско наблюдение на нея и нейното бебе. И най-често срещаният вариант е провеждането на бременност в предродилна клиника. Какво трябва да знае бъдещата майка за тази институция още преди първото посещение?

Людмила Спицина
Акушер-гинеколог, Москва

Защо да се регистрирам за бременност?

Не е пресилено да се каже, че бременността е цяла наука. От бъдещата майка често се изисква да има такива практически знания и умения, за които преди това не е имала представа. Нашата статия ще ви помогне да намерите отговора на ключови въпроси: къде да се регистрирате за бременност и за какъв период. Навременната регистрация за бременност ще помогне да се избегнат усложнения, да се роди и да се роди здраво бебе.

Къде да се регистрирате за бременност?

На първо място, бъдещата майка трябва да се регистрира за бременност при акушер-гинеколог. Къде да се регистрирате за бременност: в предродилна клиника, търговски медицински център, в медицински център в родилния дом - зависи от вас. Всичко зависи от вашите предпочитания и материални възможности.

Можете да се регистрирате безплатно за бременност в предродилната клиника на мястото на регистрация или на мястото на действителното пребиваване, независимо от регистрацията. За да се регистрирате за бременност в предродилната клиника, трябва да представите паспорт и полица на задължителното здравно осигуряване. Наличието на полицата, независимо от мястото на издаване, позволява на пациента да я представи във всяка предродилна клиника или родилен дом, където тя трябва да бъде призната за валидна - това се осигурява от единна система на задължителното здравно осигуряване. Има разпоредби, потвърждаващи правото на обществено здравеопазване, независимо къде живеете. При липса на политика ще получите само спешна медицинска помощ.

По-добре е да се регистрирате за бременност в антенаталната клиника, в която сте били наблюдавани от няколко години, за да не нарушите приемствеността на медицинския надзор. В крайна сметка там са записани всички данни за вашето здраве, диагнози, резултатите от прегледите, лечението и т. Н. На новото място всичко това отсъства, поради което някои заболявания остават незабелязани. Също така е необходимо да се съсредоточите върху мястото на наблюдение: добре е, ако е удобно да стигнете до консултацията. Ако е невъзможно да се комбинират тези две изисквания, тогава в антенаталната клиника, където сте били наблюдавани по-рано, можете да вземете извлечение за предишни заболявания, операции.

Случва се жена да е регистрирана (регистрирана) в един район на града, но да живее в друг район. В този случай можете да се регистрирате за бременност по местоживеене. Като правило пациентите в антенаталната клиника се наблюдават от акушер-гинеколог, назначен в определена област.Но трябва да се има предвид, че имате право да изберете всеки акушер-гинеколог, работещ в тази антенатална клиника. Ако по една или друга причина не се разбирате с лекаря, тогава можете да смените лекуващия лекар.

Можете също така да бъдете наблюдавани по време на бременност в търговски медицински центрове. Тук има много възможности - както самите центрове, така и обхватът на предоставяните услуги. Вие избирате център (не забравяйте да разберете отзивите на тези, които вече са били наблюдавани там), специалист, договор, сключете договор, който има законна сила. Цената на договорите е различна: от 10 до 60 хиляди рубли - всичко зависи от обема на прегледите, лекарските консултации, продължителността на бременността и др. Определено трябва да разберете дали медицинският център, в който ще бъдете наблюдавани, има разрешение да издаде обменна карта, защото дори присъствието лицензите за определени видове акушерски здравни грижи не са гарант за такова разрешение. Междувременно обменната карта е документ, в който се въвеждат резултатите от всички прегледи, проведени по време на бременност, и е необходима за постъпване в родилен дом. Жена получава обменна карта след 28-та седмица от бременността. Проверете дали търговски медицински център издава на своите клиенти свидетелство за неработоспособност за бременност и раждане (с други думи, възможно ли е там да се издаде отпуск по болест и майчинство). Процедурата за комуникация с акушер-гинеколог ще се основава на схема, подобна на предродилна клиника.

Друга възможност за регистрация за бременност е наблюдението в медицинския център в родилния дом; предимството му е възможността за провеждане на бременност и раждане от един акушер-гинеколог.

Необходими документи за регистрация за бременност

Задължителната медицинска застрахователна полица е документ, който дава право на безплатно медицинско обслужване във всички държавни лечебни заведения на Руската федерация, независимо от мястото на издаване на полицата и местоживеенето на пациента. Това право е залегнало във Федералния закон от 29 ноември 2010 г. № 326-FZ "За задължителното медицинско осигуряване в Руската федерация". Обхватът на услугите по тази полица е предвиден от основната програма за задължително здравно осигуряване. При липса на задължителна медицинска застрахователна полица пациентът има право да получава само спешна медицинска помощ.

За да се регистрирате за бременност, трябва да напишете заявление, адресирано до ръководителя на предродилна клиника за регистрация и да прикачите необходимите документи към него.

Консултациите за жени работят на местно ниво, т.е. на всеки лекар се възлага определена област. По правило бременната жена е прикрепена към акушер-гинеколога, като води мястото, към което принадлежи мястото на пребиваване на бъдещата майка. Но, както вече казахме, жената може сама да избере лекар (със съгласието на лекар), както и да смени акушер-гинеколог, ако няма взаимно разбирателство с него. Смяната на акушер-гинеколога, водещ бременността, се извършва със съгласието на ръководителя на лечебното заведение, на чието име в този случай се пише и изявление.

Документи на бъдещата майка

 • Един от основните документи, издадени на бременна жена в предродилна клиника, е обменна карта. Той съдържа основна информация за хода на бременността, необходима за осъществяване на приемственост между болниците. Разменна карта се издава на 22–23 седмици от бременността. Бъдещата майка винаги трябва да я има при себе си в случай на спешна медицинска помощ. При всяко следващо посещение в антенаталната клиника трябва да носите със себе си обменна карта, за да запишете данните от изследването и резултатите от изследванията. Ако няма обменна карта, бременната жена се подпомага в наблюдателното отделение на родилния дом, където се хоспитализират непълно прегледани или заразени жени.
 • Удостоверение за неработоспособност (пренатален и постнатален отпуск) се издава от акушер-гинеколог, водещ бременност на 30 седмици от бременността наведнъж за 140 календарни дни (70 календарни дни преди раждането и 70 календарни дни след раждането). При многоплодна бременност се издава свидетелство за неработоспособност на 28 седмици от бременността за 194 календарни дни (84 календарни дни преди раждането и 110 календарни дни след раждането).
 • В допълнение, в случай на неработоспособност преди началото на отпуска по майчинство (например заплахата от прекъсване на бременността), акушер-гинекологът в антенаталната клиника също издава отпуск по болест на бъдещата майка..

Период на регистрация за бременност: колкото по-скоро, толкова по-добре?

Препоръчително е да се регистрирате в антенаталната клиника от ранните етапи на бременността (до 12 седмици), веднага след установяване на факта на бременността. Ако подозирате бременност, във всеки случай трябва да се консултирате с акушер-гинеколог, който да установи срока му. Също така, лекарят ще даде препоръки за по-нататъшно поведение и ще обясни кога е по-добре да се регистрирате. Оптималният период за регистрация за бременност е 5-6 седмици от бременността. Наблюдението от ранните етапи на бременността позволява на акушер-гинеколога да получи най-обективната и пълна картина на здравето на жената. Ако има някакви отклонения от нормалния ход на бременността, ранната регистрация им позволява да бъдат диагностицирани своевременно и да осигурят необходимата медицинска помощ.

Вече са на разположение тестове за диагностициране на фетални хромозомни аномалии. И един от тях (двоен тест) се извършва точно на 10-14 седмица от бременността. По този начин, ако се свържете на по-късна дата, може да закъснеете с този тест. Този тест е валиден само ако се извършва в определени периоди от бременността: двоен тест - на 10-14 седмици, троен тест - на 16-20 седмици. Те не се извършват на по-късна дата. Причините за това са няколко..

Първо, на тези дати, ако се открият фетални малформации, все още е възможно относително безопасно прекъсване на бременността..

На второ място, в периода 10-14 седмици от бременността повишаването на биохимичните показатели на кръвта може да бъде свързано с удебеляване на яковото пространство на плода, разкрито по време на ултразвук. На по-късна дата удебеляването на яковото пространство вече не се наблюдава.

Трето, именно в периода 16-20 седмици се отбелязва най-надеждното и изразено нарастване на биохимичните параметри при фетални малформации.

Важна роля играе ултразвуковото сканиране на плода, извършено в ранните етапи на бременността, оптималният период е 5-6 седмици от бременността. Жена е насочена за ултразвуково сканиране при първото посещение в медицинско заведение в случай на съмнение за бременност. Това дава възможност да се установи фактът на маточна бременност, с изключение на извънматочна бременност, да се потвърди наличието на сърдечен ритъм на плода, да се диагностицират многоплодни бременности, повишен тонус на матката и т.н. Важен момент е измерването на телесното тегло в началото на бременността, за да се оцени общото наддаване на тегло през целия период на чакане на бебето. Това увеличение не трябва да надвишава 10-12 кг. Увеличаването на телесното тегло, по-голямо от тази стойност, е патологично, най-често показва наличието на оток и изисква лекарствена корекция. Ако една жена се регистрира за бременност на по-късна дата, понякога е трудно да се оцени наддаването на тегло, което означава, че понякога е трудно да се определят по-нататъшните тактики на бременността..

Освен това на жените, които са регистрирани в ранните етапи на бременността, се издава удостоверение в предродилната клиника, според което държавата плаща еднократна помощ за майчинство..

Регистрираме се за бременност: първата среща в предродилната клиника

По време на първото посещение акушер-гинекологът пита за здравословното състояние на бременната жена, пита за предишни заболявания и операции, наличие на хронични заболявания, хода на предходни бременности и раждания, наличие на професионални опасности. Освен това задава въпроси относно здравословното състояние на бащата на детето и на близките му.

След това бременната жена се преглежда на дивана, по време на която лекарят измерва размера на таза с помощта на тазов метър и сантиметрова лента.

Следващата стъпка е преглед на гинекологичен стол, който дава възможност да се оцени съответствието на размера на матката с очакваната гестационна възраст, нейната възбудимост, както и състоянието на шийката на матката и нейните придатъци. Освен това по време на прегледа на стола се оценяват и вътрешните размери на таза. Взема се намазка от влагалището върху флората.

В края на прегледа акушер-гинекологът прави заключение за наличието на рискови фактори и съставя план за управление на бременността, дава препоръки на бъдещата майка относно дневния режим и балансираното хранене. Предписват се витамини и, ако е необходимо, лекарства. На бременна жена се дават направления за изследвания, които включват общ клиничен кръвен тест, определяне на кръвна група и Rh фактор, кръвен тест за ХИВ, сифилис, вирусен хепатит В и С, биохимичен кръвен тест, общ клиничен тест на урината. Освен това се изисква ултразвуково сканиране на плода. Бъдещата майка получава препоръки и към специалисти: терапевт, оториноларинголог, зъболекар и офталмолог.

След 7-10 дни се предвижда повторно посещение с резултатите от теста, заключението на терапевта и други специалисти. По-късно, през първата половина на бременността (до 20 седмици), бъдещата майка посещава лекар веднъж месечно, след 20 седмици от бременността - 2 пъти месечно, след 32 седмици от бременността - 3-4 пъти месечно.

Ако бременна жена има съпътстващи хронични заболявания или усложнения на бременността, се предписват допълнителни консултации и прегледи от специалист. Възможност за насочване към акушерски и гинекологични центрове от по-високо ниво.

Наблюдението в предродилната клиника продължава до края на бременността, тоест до раждането.

Регистрация за бременност: търговски медицински центрове

Алтернатива на антенаталните клиники са търговските медицински центрове, където бременността също може да бъде управлявана. Тези заведения обикновено предлагат договори за управление на бременността, които включват всички необходими медицински услуги. Цената на тези договори зависи от обема на предоставяните услуги. Наблюдението на бременна жена от акушер-гинеколог започва от момента на сключване на договора и се извършва, като правило, до 36 седмици от бременността, след което бременната жена продължава да се наблюдава от лекаря, водещ раждането. Когато избирате търговски медицински център с цел бременност, определено трябва да попитате дали това лечебно заведение има разрешение да издава обменни карти и болнични листове. С други думи, дали отпускът по майчинство ще бъде издаден по предписания начин и ще бъде издадена обменна карта. Честотата на посещенията при акушер-гинеколога и обхватът на прегледа в търговски медицински център ще се основават на същия принцип, както в предродилната клиника.

В платените медицински центрове приемът и всички прегледи (включително ултразвук) се извършват по уговорка. Пациентът пристига в определеното време и това ви позволява да не губите време в чакане на опашка. Също така важен аспект е денонощната комуникация с лекаря, водещ бременността. Тази услуга се предоставя в много търговски медицински центрове. Обикновено такива институции имат удобен работен график, приемът и тестването на пациентите могат да се извършват през уикендите и празниците, което е удобно за работещите пациенти. Сроковете за изпълнение на изследването са минимални.

Повечето търговски медицински центрове разполагат със собствена 24-часова или дневна болница с комфортна, уютна обстановка, единични или двойни отделения. Психолозите работят в много центрове. Няма основни разлики в тактиката на медицинския надзор и методите на лечение между търговските медицински центрове и държавните антенатални клиники, тъй като стандартите за грижи са еднакви.