Не мога да разбера... дали се движи там... или какво... сякаш мехурчета... или пеперуди летят с криле... след това отстрани под пъпа... после близо до пъпа... или малко по-високо..

Потребителски коментари

Не знам... там всички пишат пеперуди, всякакви риби... Мога да го опиша само като салто)) Не е различно, но няколко пъти на ден нещо се случва ясно там, но само под пъпа, под пъпа. Никой не ми вярва, казват рано... Но във форума разбирам, че не съм единственият))))

тогава не е рано, така че е сигурно... те са просто толкова нежни, но може би мнозина просто не го забелязват... или не придават значение

това е най-много, шалове))

само сега всички казват, че под пъпа... но точно сега шумоля около пъпа..

и тримата се чувствахме близо до пъпа. Матката е най-вероятно по-ниска, но можете да я почувствате по-висока. Единственото нещо, за първата бременност се счита за ранна на 16 седмица, първата усетих на 18 седмици, втората няма да кажа със сигурност, имаше много сложна история с лекаря, тя дори ми направи почистване на 12 седмици, но третата на 16 точно.

не може да бъде толкова високо

Имам за вашия мандат едва в областта на срамната област

има и шумолене отдолу... но същото и малко над пъпа.

на 16 седмици имах такива леки трепети близо до пъпа, точно като пеперудите паркират) след 2-1,5 седмици ще се чувствате нормално и ще разберете)

моите не пърхаха), но веднага тръгнаха леки ритници) на осемнадесетата седмица.

а именно как той се рои там започна да се чувства, когато той вече беше пораснал, на 19-20 седмици.

под пъпа, но над пубиса... в тази празнина.

това е само когато.

но точно сега, точно над пъпа, той може да удари както отдолу, така и отдясно и отляво, а вътре се мушка наоколо)) интересно така)

Първите движения на плода по време на бременност

Движенията на плода са най-трогателният и най-емоционален момент от цялата бременност. Това важи особено за първите движения. Всяка майка с трепет очаква часа, в който бебето за първи път се чувства. По правило това се случва, когато ранната токсикоза приключи, жената е свикнала с новата си позиция и очаква да се запознае с бебето. Мистерията и тържествеността на момента се крият и във факта, че никой друг на света не е удостоен с такава чест, с изключение на майката: за първи път да почувстваш бебето си.

Невероятно, плодът започва да се движи от 8-9-та седмица. Все пак тя е твърде малка, когато „плува“ рядко докосва стените на матката и майката не усеща тези движения. Мнението, че някои продукти са способни да „събудят“ бебето, най-вероятно е погрешно - активността на бебето не зависи от храната, консумирана от майката. Смята се, че отделни движения на дете могат да бъдат чути за първи път средно на 20 седмици - той изважда ръцете с крака, като същевременно докосва стените на матката. Но всичко е много индивидуално и времето може да варира значително. Тънките жени обикновено усещат първите движения преди пълни жени. Зависи и какъв вид бременност носите: повечето многородени жени усещат първите движения на бебето вече на 18 седмици и дори по-рано. По принцип жените усещат движение на плода по време на многократни бременности около 2-4 седмици по-рано, отколкото през първата. Това се случва главно защото жената вече е запозната с това усещане и мускулите на матката вече са подготвени за това. А примипарите може да не усещат бебето дори на 24 седмици. Ако лекарят ви увери, че бременността протича нормално, вие и бебето сте в пълен ред, тогава не трябва да се притеснявате от липсата на движение. Много скоро те ще станат редовни и отчетливи и вие определено ще ги разпознаете. Междувременно можете да опитате този метод. Вечер изпийте чаша мляко, легнете по гръб и легнете известно време. Смята се, че тази поза е много неудобна за детето и е напълно възможно то да ви уведоми за това с тласъците си..

Обикновено до 24-та седмица семейството и приятелите ви могат да изпитат радостта от разбъркване. Трепетите стават достатъчно силни, за да усетят другите хора. Но дали детето ще иска да общува с „непознати“? Ако са свикнали само с техния глас и често докосване на ръката.

С увеличаване на продължителността на движение, трохите трябва да увеличат интензивността и силата. На 20-та седмица плодът прави средно 200 движения на ден, а между 28 и 32 седмици техният брой достига максимума: 600 движения. Преди да роди детето вече е пораснало достатъчно, вече има много малко място в корема, така че броят на движенията постепенно намалява, въпреки че силата им остава същата или дори се увеличава.

Проучванията показват, че до края на срока активността на детето се увеличава от 20 ч. До 8 ч. Сутринта - през деня бебето спи, приспивано от движението на майката.

9 важни факта за движението на плода: как да разберете дали бебето ви е добре

Разбира се, всички бъдещи майки очакват с нетърпение първите движения на плода. Много жени от този момент наистина са наясно с факта на бременността си. На този етап възникват много въпроси относно дейността на плода в корема на майката. Ще отговорим на най-популярните.

1. Бебето започва да се движи, преди да го почувствате

Първото движение на плода започва рано, вече на 7-8 седмица от бременността. По това време се формират първите му мускули и зачатъци на нервната система. От около 10 седмици на бременността бебето започва да се движи по-активно в матката, понякога се блъска в нейните стени. Въпреки това той все още е много малък и тези удари са много слаби, така че бъдещата майка все още не може да ги почувства..

2. "Сякаш риба е плувала": по време на първата бременност по-късно се усещат движенията на плода

Първите движения на плода ще бъдат меки и гъделичкащи, сякаш риба е плувала. Бъдещата майка ще може да усети осезаемите шокове малко по-късно. Ако бременността е първа, първите движения на плода могат да се видят на 18–20 седмици, а при повторна бременност - на 16–18 седмица (жената вече е запозната с това усещане, тя по-точно и по-рано определя движението на плода).

Като цяло проявата на първите движения на плода е много индивидуална и зависи от това колко чувствителна е бъдещата майка, както и от нейната физика. Например слабите жени могат да усетят движенията на плода по-рано - дори на 15-16 седмици, а по-големите майки - понякога по-късно от 20 седмици.

Жените, които водят активен начин на живот, които работят много, обикновено усещат движенията на плода по-късно, тъй като при висока заетост обикновено слушат по-малко вътрешните си чувства.

3. От 24 седмици плодът вече „комуникира“ с майката с помощта на движения

Движението на плода е показател за нормална бременност, добър растеж, развитие и благосъстояние на бебето. В началото, когато бъдещата майка усети само първите движения на плода (18–20 седмици), движенията може дори да не се усещат всеки ден. От 24 седмици на бременността бъдещата майка вече усеща как плодът променя положението си, движи ръцете и краката си. Двигателната активност на плода се увеличава постепенно, а пикът му пада в периода от 24-та до 32-та седмица на бременността. По това време тя се превръща в един от показателите за нормалното развитие на бебето, детето започва да „общува“ с майката с помощта на движения, да реагира на звуците на гласа и емоционалното си състояние. От момента на „порастването“, когато бебето започва активно да се движи, то „говори“ на майка си, като по този начин я информира за своята тревожност, радост, удоволствие или своето благосъстояние.

На свой ред плодът е много чувствителен към промените в емоционалното състояние на бъдещата майка. Например, когато е развълнувана, притеснена от нещо или щастлива, бебето може да се движи по-активно или, обратно, да се успокои за известно време. Движенията на плода могат да варират по количество и интензивност, дори през деня. И това е нормално.

4. Ако няма движение, бебето може просто да заспи

Започвайки от 24-та седмица на бременността, бебето трябва да се движи средно 10-15 пъти на час. Ако бебето не се почувства в рамките на 3-4 часа, възможно е то просто да спи. В този случай бъдещата майка трябва да яде нещо сладко и да лежи на лявата си страна в продължение на половин час. Ако тези прости стъпки не помогнат, струва си да ги повторите отново след 2-3 часа. Ако бебето все още не се чувства, това е причина да се консултирате с лекар..

След 32 седмици от бременността броят на движенията на плода постепенно намалява поради факта, че бебето расте и просто няма достатъчно свободно пространство. Но интензивността и силата им остават същите или нарастват. Това става особено забележимо по време на раждането..

Потърсете незабавно Вашия лекар, ако:

 • липса на двигателна активност на плода в продължение на 12 часа или повече,
 • плодът беше прекалено активен в продължение на няколко дни и след това внезапно утихна,
 • забелязвате само редки и слаби движения на плода (това може да се дължи на липса на кислород - фетална хипоксия).

5. Как да броим движенията на плода? 2 специални теста

Препоръчва се броят на движенията на плода за всяка бъдеща майка, особено през третия триместър на бременността (след 28-та седмица) - трябва да са поне десет през деня. Има 2 теста за движение на плода за оценка на активността на плода

• "Брой до десет". На специална карта (можете да я вземете от Вашия лекар или той ще Ви каже как да я съставите) броят на движенията на плода се отбелязва ежедневно, обикновено от 28 седмици на бременността. Същността на теста за движение на плода е, че бъдещата майка отчита движенията на плода в продължение на 12 часа, например от 9 до 21 часа. Ако плодът прави по-малко от 10 движения за период? - това е причина да се консултирате с лекар за преглед.

• Има още един начин за отчитане на движенията на плода - методът на Садовски. Прекарват го така: вечер след вечеря жената лежи на лявата си страна и брои движенията на плода. В този случай е необходимо да се вземе предвид всичко, дори и най-малките движения на плода. Ако в рамките на един час се забележат 10 или повече движения на плода, това показва, че бебето се чувства добре. Ако плодът се е движил по-малко от 10 пъти за един час, тогава неговите движения се отчитат за още един час. Вечерното време за този метод за оценка не е избрано случайно. Вечерта, особено след вечеря и свързаното с това повишаване на глюкозата, плодът е най-активен. Ако броят на движенията на плода е по-малък от 10 пъти за 2 часа, това трябва да се разглежда като знак за нарушение на състоянието му и да се извършат допълнителни изследвания.

6. Феталните движения може да са малко болезнени

Понякога движенията на бебето нараняват бъдещата майка. В този случай тя трябва да промени позицията на тялото си (да лежи от другата страна, да ходи и т.н.). След това дискомфортът трябва да изчезне. Ако дълго време, в продължение на няколко часа, движенията на плода остават болезнени, бъдещата майка определено трябва да информира лекаря за това, тъй като това може да е признак за проблеми по време на бременност (например с олигохидрамнион). В допълнение, повечето бъдещи майки отбелязват известна болезненост в хипохондриума, особено през третия триместър на бременността? - и това не е отклонение от нормата, тъй като матката се е повишила достатъчно високо, за да може бебето да достигне вече в тези области.

7. Умно бебе: защо движенията на плода са твърде активни?

Бебето може да се движи твърде активно, както вече споменахме, когато емоционалното състояние на бъдещата майка се промени, освен това по този начин той може да реагира на външни шумове (от около 20-та седмица на бременността, когато слуховият апарат се формира и костите в него започват да вкостеняват, за да провеждат звук ). Следователно, ако бъдещата майка дойде в апартамент, в който текат ремонти, или гледа филм със силни шумови ефекти в кино, тогава най-вероятно ще почувства доста чести шокове в корема си..

8. Какъв е изразът на кислородното гладуване на плода?

Широко разпространено е схващането, че повишената активност на плода е признак на недостиг на кислород, но това не винаги е така. Всъщност в началните етапи на феталната хипоксия се отбелязва неспокойното поведение на бебето, което се състои в честотата и засилването на движенията му. Въпреки това, при продължителна или нарастваща липса на кислород, движенията на малкия човек отслабват или дори могат да спрат напълно. Следователно безпокойството трябва да бъде причинено от редки (по-малко от 10 на ден), слаби движения на плода (особено след 30 седмици) или повишена активност след „тих период“, което изисква спешна консултация с лекар. Ако лекарят подозира, че нещо не е наред, той ще изпрати бъдещата майка на ултразвук или CTG (кардиотокография), с които можете да разберете защо бебето се държи по този начин. И ако е необходимо, лекарят ще предпише лечение за нормализиране на плода.

Много е важно да слушате усещанията в корема си и да забележите колко често и интензивно се движи бебето. След това можете да усетите промените в характера на движенията му и да се консултирате с лекар навреме, за да сте сигурни, че всичко е в ред с бебето..

9. Малкият "космонавт" винаги е в движение

На 20-та седмица от бременността плодът прави около 200? Движения на ден, а в периода между 28-ма и 32-ра седмица дневното им количество достига 600. Естествено, бъдещата майка не усеща всички движения на бебето, а само малка част от тях. Така че, след 28 седмици, честотата на движение на плода, според усещанията на жената, е от 4 до 8 пъти на час, с изключение на периодите на сън (3-4 часа подред). През третия триместър бременната жена може да забележи, че бебето й има определени цикли на сън и събуждане. Децата обикновено са най-активни от 19 ч. До 4 ч. Сутринта, а периодът на „почивка“ идва по-често от 4 до 9 ч. Сутринта.

Първите движения на плода по време на първата бременност

Един от най-трогателните и вълнуващи моменти, които всички бъдещи майки очакват с нетърпение, са първите движения на плода. При първата бременност това усещане все още им е напълно непознато, поради което понякога не е възможно да разпознаят движенията веднага - те често се възприемат просто като проблеми в работата на храносмилателния тракт. Най-често първите осезаеми движения на бебето са плавни, гъделичкащи, жените ги описват така, сякаш риба плува в стомаха или пеперуда лети от.

Кога започва движението на плода по време на първата бременност?

Бебето започва да прави първите си движения вече 7-8 седмици след зачеването, но размерът му е толкова малък, че по това време жената все още не ги усеща.

По време на първата бременност бъдещата майка забелязва движенията на плода, като правило, по-близо до 20 седмици. Счита се за нормално, ако те започнат да се усещат в период от 18-24 седмици. Тяхната ранна или, обратно, по-късна поява зависи от следните фактори:

 • прикрепване на плацентата - първите движения на плода по време на първата бременност могат да бъдат разпознати по-рано, ако плацентата е прикрепена към предната стена на матката и по-късно, ако е разположена по протежение на задната стена;
 • физиката и тена на бъдещата майка.

Жените, които са свикнали да водят активен живот, работят много, успяват да почувстват първите движения на плода малко по-късно, тъй като високата заетост по правило им пречи да се концентрират върху собствените си чувства.

Първите движения на бебето са слаби и нередовни, но към 24-та седмица те вече са по-интензивни и силни, забележими дори за бъдещия татко. Тези движения на бебето са начинът, по който то общува с мама и татко: така реагира на гласовете им, познати докосвания.

Двигателната активност на плода постепенно се увеличава и достига своя връх в периода от 24 до 32 седмици. По това време той вече е успял да порасне значително и да стане по-силен за изпълнение на различни пируети в корема на майка си, където все още има достатъчно място за това. До 20 седмици детето може да извършва до 200 движения дневно, а до 28 седмици броят им достига 600.

Какво да правите, когато усетите движение на плода по време на първата бременност?

Движенията на бебето в корема са индикатор, че бременността протича нормално, бебето продължава да расте, да се развива и да се чувства отлично.

 • прекомерно движение на бебето, болка по време на движенията му - движенията не стават по-спокойни дори след като бъдещата майка си почива или променя позицията на тялото си;
 • прекомерна пасивност на детето - жената усеща нередовни слаби движения на плода;
 • отсъствието на движения в продължение на 12 часа е причина за незабавно обжалване пред гинеколог.

Активността на плода може да се промени драстично, ако изпитва дискомфорт, като хипоксия (кислороден глад). В този случай се извършва ултразвуково сканиране, лекарят избира начин за коригиране на патологията.

Два специални теста, базирани на преброяване на движенията на плода, помагат на бебето да се развива нормално, да е добре и да се чувства удобно в корема на майка си. Тези прости действия ще ви позволят да оцените вътрематочната двигателна активност на детето:

 • "Брой до десет" - броят на движенията, които детето прави в продължение на 12 часа, жената трябва да отбелязва всеки ден в специална карта, получена от гинеколога. Ако през този период броят им е под 10, е необходимо да се консултирате с лекар за непланирана консултация;
 • Методът на Садовски - след вечеря, бъдещата майка трябва да лежи на лявата си страна и да слуша движенията на бебето, като брои и най-незначителните от тях. 10 или повече преброени движения показват благосъстоянието на детето. Ако броят им е по-малък от 10, в рамките на следващия час трябва да опитате отново да преброите движенията на плода. Времето след вечеря не е избрано случайно. Вечер, особено след хранене, което е придружено от повишаване на глюкозата в организма, бебето става най-активно. Ако след два часа той се движи по-малко от 10 пъти, трябва да биете аларма, незабавно информирайте за това лекуващия лекар, който ще предпише допълнителни изследвания.

Интензивността на вътрематочните движения на детето до голяма степен зависи от неговия темперамент и навици. Спокойният плод нежно почуква с майката, докато високодуховният комуникира с помощта на силни тръпки. Някои бебета са склонни да стават по-активни вечер, когато майка им лежи да си почине, докато други реагират, например, на сладкиши..

Особености на първите движения на плода по време на третата бременност от гледна точка на специалистите

Датата на появата на фетални движения при жени, които се готвят да станат майки за първи, втори или трети път, може да се различава значително.

В своя учебник по акушерство, водещият акушер-гинеколог на Русия, професор Виктор Радзински описва, че първородните жени могат да усетят първите движения на бебето на 18-20 седмици, а с третата бременност движенията на бебето могат да бъдат разпознати още на 15-17 седмица. В същото време той подчертава, че това чувство е субективно и значението му е ограничено..

Жените, които раждат бебе за трети път, могат да почувстват и най-малките сътресения. Това се обяснява и с факта, че те вече са по-опитни и са в състояние да различават истинските движения на плода от например буболенето в стомаха им..

Въпреки това, дори и при третата бременност, нито един опитен гинеколог няма да може да определи точната дата на появата на първите движения на трохите, защото всеки случай е индивидуален и всичко зависи от фактори като тялото на бъдещата майка, нейния праг на чувствителност, физическа активност и начин на живот.

Бременността е прекрасен и в същото време много отговорен период в живота на всяка жена. Бъдещата майка трябва внимателно да следи здравето си, храненето, спазването на ежедневието. Необходимо е да се държи под контрол движенията на бебето, което ги използва като инструмент за комуникация с майката, като по този начин я информира за неговото развитие и благосъстояние.

Експертен автор: Наталия Ростиславовна Михалчук,
лекар по клинична лабораторна диагностика

Хареса ли ви статията? Просто кликнете върху бутоните в социалните медии и споделете с приятелите си!

Разбъркване на плода по време на бременност: научете се да разбирате вашето бебе

Бъдещите майки са много притеснени и се страхуват да пропуснат първото движение на плода по време на бременност. Сладките шокове обаче са не само приятно усещане за единство с малкото им чудо, но и точен индикатор за правилното развитие и благосъстояние на бебето. Дори в корема бебето може съвсем ясно да обясни на майка си какво иска. Какви движения показват дискомфорт и кога трябва да бягате в болницата? Как правилно да следите активността на плода?

Когато хлапето се научи да се движи?

Бебето започва да се движи много по-рано от момента, в който мама усеща първите сътресения.

Мускулната дейност се проявява много преди формирането на нервната система, скелета и други органи. Още на 21-ия ден от бременността бие малко сърце. До началото на 9-та седмица се формира нервната система, появяват се първите рефлекси. На деветата седмица бебето поглъща околоплодни води, което всъщност вече е доста сложно движение.

От училищните уроци по биология е известно, че мускулатурата на човешкото лице се състои от няколко дузини мускули. Той може да хълца. На 10-та седмица малко чудо е в състояние самостоятелно да промени траекторията на своето движение, но все още е незабелязано от майката. На 16-ата седмица на развитие бебето е в състояние да различава звуците и да реагира на тях. Различава се по интонация, усеща настроението на майката. Седмица по-късно той отваря и затваря очи, мига.

На 18-та седмица малкият човек вече знае много:

 • пръстите на пъпната връв с малки ръце,
 • стиска и разтваря юмруци,
 • докосва главата,
 • променя позицията на тялото.

На кой етап от бременността бебетата се учат да манипулират майка си и да създават комфорт сами?

По време на изследванията някои покривали лицата си с химикалки, когато чували неприятни или силни звуци.

В ранните етапи се формира концепцията за комфорт и идва разбирането, че тя е способна да влияе върху интензивността на външните стимули. Трохата ще накара майката да се преобърне от гърба на една страна със силни тръпки или да й напомни, че е важно да запази спокойствие, когато бременната жена се изнерви.

Движението е единственият начин да общувате с майка си, да съобщавате чувствата си. По характера и интензивността на движенията на майката и лекарите те преценяват състоянието на бебето.

Как да разпознаем първия поздрав на вашето бебе?

От деня, когато бебето за първи път рита корема на майка си, жените възприемат плода като дете, чувстват се като бъдеща майка в пълна мярка. Това твърдят психолозите.

Майките се страхуват да пропуснат първите движения на плода по време на първата бременност, защото не знаят как изглеждат. Но по-късно те казват: “. не може да се бърка с нищо, незабравимо е ".

Често бременните жени описват чувствата си по следния начин:

 • въздушен мехур се е издигнал на повърхността;
 • рибата стартира;
 • пеперуда в затворени длани се опитва да излети;
 • топката се търкулна.

В допълнение към красивите поетични сравнения, жените най-вече приписват сходството на първите движения на бебето с банално метеоризъм. Тъй като по време на бременността храносмилателната система „живее по свои правила“ и често „радва с изненади“, майките могат да пропуснат първите колебливи треперения на трохите, като ги объркат с чревна перисталтика.

Можете да усетите бебето си дори на 13-та седмица. Когато казват, че всяка бременност е различна, ние говорим за всички процеси. Лекарите насочват вниманието на майките към периода от 16-22 седмици на бременността, когато трябва внимателно да слушате бебето.

20-22 седмици е периодът, когато движенията на бебето стават по-подредени и наподобяват новородено. За 30 минути мъж на пет месеца е в състояние да направи 20-60 различни движения. И ако вземете предвид, че бебето също е пораснало, тогава е невъзможно да пропуснете шейковете или да объркате с нещо. По това време движенията стават отчетливи и първородните майки не трябва да се страхуват, че няма да могат да ги разпознаят..

Важно! Ако бебето не се почувства на 22 гестационна седмица, трябва да посетите лекар.

Кога започва периодът на осезаемо разклащане?

Започвайки от 24 седмици, детето непрекъснато общува с майката по единствения достъпен за него начин - движението. Бременната жена се научава да разбира бебето още преди да се роди. По "поведението" на трохите можете да съдите много.

Малкият човек отчита радост, безпокойство, благополучие, дискомфорт, дори темперамента си. И той също така ще може да "поздрави" с татко и близки, които го очакват с нетърпение. На 6 месец се усеща движение по повърхността на корема.

Движението на плода е невероятно приятно за усещане, особено по време на първата бременност и дори най-простият и сигурен начин за самодиагностика. Чрез намаляване или увеличаване на активността на бебето, майката трябва да прецени състоянието му и да информира навреме лекаря.

Важно! Липсата на движение в продължение на 12 часа е неприемливо. Степента на активност за шестмесечен плод е 10-15 движения в час, с интервали от 3-4 часа, когато бебето спи.

Прекомерната активност може да показва дискомфорт. По този начин детето моли майката да седне или да легне по-удобно, или обратно, да се разходи. Когато жената лежи по гръб, плодът изстисква големи вени и получава по-малко кислород. Впоследствие майката може да почувства интензивно треперене. Същият ефект може да се наблюдава, ако седите дълго време в положение "с кръстосани крака"..

Достатъчно е да се преобърнете настрани или да седнете по по-подходящ начин за бременност: на ръба на стол, леко раздалечени крака, така че коремчето да се настани удобно. Когато мама седи дълго време на компютъра или на път, трябва да правите почивки и лесна за изпълнение гимнастика, да спирате и да слизате по-често от колата. В противен случай раздразнителните ритници няма да ви накарат да чакате дълго..

Обикновено се успокоява след известно време след премахване на досадния фактор. Но ако детето барабани неуморно в продължение на няколко часа или дни, движенията доставят болка на бременната жена, това не трябва да се толерира. Лекарят може по-точно да определи причината за неспокойното поведение.

Fidget е максимално мобилен за периода от 24-32 седмици. Освен това честотата на движенията намалява, но силата остава същата или се увеличава. 25-та седмица от бременността е времето, когато тялото е напълно оформено и сега остава само да расте. Това означава, че коремната къща е все по-близо и по-близо. Когато коремът падне и бебето се вкара в родовия канал с главата, става напълно неудобно да се движи. Оказва се само за разтягане на ръцете или краката.

Много майки отбелязват, че преди раждането бебето напълно се успокоява и се подготвя за раждане. Но има и по-темпераментни, които реагират бурно на ограниченията на свободата на движение..

Важно! В по-късните етапи движението на детето може да причини дискомфорт и дори болка. Най-често в хипохондриума. Не е страшно - просто е много тясно за бебето.

Защо майките усещат бебетата си по различно време?

Първородните майки просто се измъчват с въпроса: кога можете да почувствате съкровените трусове? Има няколко фактора, които влияят върху чувствителността на майката:

 1. тегло - майката ще почувства по-рано тръпки на голямо дете;
 2. индивидуална чувствителност;
 3. конституция на майчиното тяло - слабите майки усещат движение по-рано от тези, които интензивно напълняват;
 4. проблеми с червата;
 5. обем на околоплодната течност.

Нека усещанията на бременните жени далеч не са еднозначни, но всички деца започват да се движат активно и подредено от 16-18 седмици. Преди това всички движения са по-скоро като рефлекторно хаотично свиване на мускулите.

Важно! Късното движение не винаги е признак на отклонение. Това често е резултат от грешки при изчисляване на гестационната възраст. При удължен цикъл разликата между акушерските и реалните условия може да бъде 1-3 седмици. Но няма да навреди да играете на сигурно място и да отидете на лекар още веднъж..

Каква е разликата между мърдане по време на втора бременност?

За втори път или по време на третата бременност, майката усеща бебето си 1-3 седмици по-рано, което е единствената разлика. Първо, това е свързано с опита. Жена компетентно вече няма да бърка дългоочакваните трусове с нищо друго.

На второ място, тази чувствителност е свързана и с матката, която не се е върнала напълно в първоначалното си състояние след раждането на по-голямото дете. Коремните мускули стават по-слаби, така че коремът се вижда много по-рано.

Ако движение се усеща само в долната част на корема

По местоположението на тласъците майката може да определи местоположението на бебето в корема. Ако се наблюдава движение над пъпа, тогава детето е в правилната позиция с главата надолу. Но движението в долната част на корема говори в полза на седалищното предлежание, тоест с краката или задните части надолу.

Но не се притеснявайте. Преди 32 седмици има голям шанс бебето да се преобърне само. В медицинската практика има случаи, когато бебетата заемат правилната позиция няколко дни преди раждането. Лекарят също може да помогне на бебето да се преобърне. Но дори и да е упорит и да не иска да чака раждането с наведена глава, то при съвременната медицина резултатът от раждането във всеки случай ще бъде положителен..

Ситуацията е по-сложна при напречното представяне. Детето е в легнало положение, тоест краката и главата са отстрани, а рамото е обърнато към родовия канал. В такава ситуация естественото раждане е изключено. Бебето се ражда чрез цезарово сечение. Не е нужно обаче да се притеснявате: напречното представяне е много рядко явление..

Намаленият тонус на мускулите на матката и корема също води до движение в долната част на корема. Понякога това е придружено от дискомфорт в перинеалната област. Най-често се наблюдава при майки с втора бременност и повече.

Миома или миома на матката правят свои корекции в бременността, тъй като пречат на бебето в стегнат корем. И ако главата няма достатъчно място до неоплазмата, тогава ще има крака.

Високата вода позволява на бебето непрекъснато да се преобръща и за лекарите е трудно да предскажат как точно ще се роди бебето. Но майката, като мърда, ще разбере в каква позиция е бебето.

Недостатъчното количество околоплодна течност, напротив, ограничава движението и бебето може да няма време да заеме правилната позиция.

Как да разберем бебе?

Има няколко метода за отчитане броя на движенията на бебето, които се основават на принципа „брои до десет“. Различават се само терминът и предметът на изследването. Най-известните са:

 1. Md Pearson;
 2. MD Кардиф;
 3. Тест на Садовски;
 4. британски тест.

Най-често се използват първите три техники. Методологията на Д. Пиърсън се основава на поддържане на специален календар на движенията, започващ от 28-та седмица. Мама слуша космите от 9:00 до 21:00. Времето на десетото движение се записва в календара.

 1. фиксираме времето на първото разбъркване;
 2. разглеждат се движения от всякакво естество, различни от хълцане: разтърсвания, ролки, преврат;
 1. се въвежда времето на 10-то разбъркване.

Какво показват резултатите:

 • двадесетминутен интервал между първата и 10-та перкусия сигнализира за правилното развитие на трохите;
 • продължителността на проучването от 30-40 минути също е приемлива, може би бебето е почивало или има спокоен характер;
 • когато мине час или повече от началото на броенето до 10-то движение, мама не бива да се колебае да отиде на лекар.

За метода на Кардиф може да се използва същата таблица. В този случай ключовата точка е скоростта на движение в същите времеви рамки 9: 00-21: 00. С други думи, ако през определените 12 часа трохата е напомнила за себе си поне 10 пъти, което означава, че всичко е наред. Когато майката не успее да преброи необходимия брой трусове, това означава, че бебето е зле..

Методът на Садовски наблюдава реакцията на бебето към храненията на майката. Бременната жена трябва да слуша движения в рамките на един час след хранене. Ако успеете да преброите 4 или повече, значи всичко е наред.

Ако реакцията е слаба, трябва да повторите изследването след следващото хранене.

Важно! Отклонение от 1,5 пъти от нормата в една или друга посока показва проблеми със здравето на бебето.

Силното движение на бебето често сигнализира за хипоксия. В занемарено състояние прекомерната активност се заменя с бавни безизразни движения.

За навременна диагностика се извършват ултразвук и CTG (кардиотокография). CTG ви позволява да оцените сърдечния ритъм на бебето и да поставите правилната диагноза. Изследването продължава около 30 минути, през които майката записва всички движения на детето с помощта на специален сензор. По време на шофиране честотата трябва да се увеличи с 15-20 удара.

Важно! Сърдечният ритъм на вашето бебе не трябва да бъде монотонен. Пулсът варира от 120 до 160 удара в минута.

Хипоксията се доказва от:

 • 60-90 удара в минута;
 • монотонен сърдечен ритъм;
 • липса на реакция на движение.

Незначителните отклонения от нормите се коригират чрез специална терапия, насочена към подобряване на притока на кръв в плацентата. Тежката хипоксия е индикация за незабавно цезарово сечение, ако времето позволява. Също така, на мама може да бъде предписана доплерометрия. CTG се препоръчва да се провежда веднъж седмично, започвайки от 28-та седмица на бременността.

Възможно ли е да накарате бебето да се движи или да се успокои?

Майките отбелязват, че бебето често се "движи", когато майката се опитва да легне или да заспи. Също така, бебето реагира след вкусна вечеря. Лекарите казват, че бебето има повече енергия за движение..

Бебетата се радват на нежното мърдане в корема, докато пазаруват или правят домакинска работа. През това време спят по-често. След раждането този навик се запазва дълго време. Много от тях трябва да бъдат приспивани дълго време, носени на ръце, люлеени в количка. И когато мама се опитва да легне, бебето, очевидно, става скучно и безинтересно.

За да разбъркате бебето, можете да хапнете нещо вкусно и да легнете да си починете. Или обратното, правете лека гимнастика, разходете се, слушайте музика и след това се отпуснете. Хлапето определено ще зарадва мама с приятелски ритник. Освен това, в покой, майката става по-чувствителна..

Комуникацията на татко с малко чудо също е важна. Докосването и гласът на таткото успокояват както бебето, така и майката след стреса или вълнението. И обратното, бебето ще иска да благодари на татко за комуникацията и галенето на корема.

Накрая

Паниката не е най-добрият съветник във всяка ситуация, особено когато носите любимо дете. На който и етап от бременността да е жената, навременното правилно решение и информираността по всички въпроси ще се отърват от повечето проблеми.

Първото движение на плода по време на бременност

Всъщност бебето започва да се движи много по-рано, отколкото майка го усеща..

Първото движение на детето, датата, когато то започва и как изглежда

Всъщност бебето започва да прави движения още на осмата седмица от срока, но бъдещата майка по никакъв начин няма да може да ги почувства, тъй като размерът на бебето все още е много малък, той свободно "плува" в околоплодната течност, без да докосва стените на матката.

Средно жената усеща първите движения на бебето на около двадесетата седмица. Това може да се случи по-рано, но бъдещата майка може просто да не разбере какво точно е чувствала..

Жените описват чувствата си по различен начин по време на първото разбъркване на бебето. Обикновено те са леки, на някой приличат на гъделичкане, на някой като „пеперуди, пърхащи“ в стомаха, на някой изглежда, че риба плува в корема.

С нарастването на бебето усещанията от движенията му ще стават все по-изразени и започват да наподобяват отчетливо треперене.

Където се усещат първите движения на плода по време на бременност

Бебето движи крайниците си, така че зависи от местоположението му, където бъдещата майка ще почувства тръпки.

Ако бебето лежи с главата надолу, ще се усещат движения в горната част на корема. Ако бебето направи седалищна презентация, майката ще почувства треперене в долната част на корема.

Първа бременност или повтаряща се, независимо дали засяга първото движение на плода

Как да разберем бебето, езика на пертурбациите

Хлапето се движи по различни причини. Например, ако бъдещата майка дълго време седи в една позиция, лежи по гръб, поради което долната куха вена се прищипва, тогава доставката на кислород в тялото на бебето се намалява и бебето, като се напъва, уведомява майката за това. В този случай жената трябва да смени стойката си..

Ако мама е стресирана, нервна, бебето може да спре активно да се движи и да "замръзне" за известно време.
Освен това вашето малко дете също има периоди на спокойствие, когато спи и периоди на будност. Можете да го събудите и да го направите активен, например, като ядете нещо сладко..

Също така, бебето може да хълца, като погълне околоплодната течност. В същото време съпругата ще почувства ритмично стряскане в стомаха си..

Какво определя физическата активност на бебето

Двигателната активност на бебето в корема на майката е показател за нормалното му състояние и развитие.

Ако бебето не се движи, това може да означава проблеми, например кислороден глад - хипоксия.

Ако бебето ви е активно, редовно рита и ви кара да се чувствате - всичко е наред.

Кога да посетите лекар

Вашата обратна връзка е много важна за нас! Оценете статията!

Бебешки движения по време на първата бременност: кога започват и как изглеждат

За всяка жена бременността е най-важният етап в живота, особено ако това се случва за първи път. По време на първата бременност бъдещата майка много внимателно следи как се развива нероденото бебе, следи всички промени, които й се случват на този етап от живота. Ето защо е много важно бременната жена да усеща движенията на бебето..

Кога започва първото движение на бебето по време на първата бременност?

Разбъркването по време на първата бременност е вид установяване на емоционален контакт между майката и бебето. Този, който носи нов живот под сърцето си, с трепет очаква това важно събитие. Когато се появят първите движения по време на бременност, това показва, че всичко е наред с малкия, още не формиран човек, че той расте и се развива и по този начин се усеща.

Също така е важно гинекологът на рецепцията да усеща движенията на трохите, тъй като с помощта на специално устройство той трябва да анализира тяхната честота, редовност, интензивност и въз основа на тези признаци да направи заключение за развитието и благосъстоянието на плода.

Всяка жена, която очаква бебе, се интересува от въпроса „кога започват първите движения по време на първата бременност“. Известно е, че ембрионът започва да прави първите си движения на 7-8 седмици, когато размерът му е около 2 см. По това време той все още е много малък, поради което свободно плава във феталния мехур и не докосва стените му. На 12 седмици, когато ръцете и краката се оформят в плода, той започва да прави първите плахи дръпвания, става по-активен, тъпчещ се, но е невъзможно да се усетят движенията му през този период. През следващите седмици плодът расте и се развива бързо, има все по-малко място за него във феталния пикочен мехур. Освен това бебето става по-силно, движенията му стават по-силни, по-уверени, активни. Съвсем скоро младата майка ще почувства различен живот в себе си. Когато първите движения на плода се усетят по време на бременност, жената осъзнава, че в нея се развива бебе, от този момент обичайният й начин на живот се променя и с радост пробва нова роля - ролята на майка.

Периодът, когато се усещат първите движения на плода по време на първата бременност

Обикновено тези, които ще раждат за първи път, осезаеми трусове се появяват на 18 - 20 седмица от бременността. Струва си да се отбележи, че времето, когато жената за първи път започва да чувства треперене, може да варира, тъй като бременността протича по различен начин за всички. Акушерите идентифицират няколко фактора, които влияят на времето:

 • Положение на плода;
 • Индивидуални характеристики на организма на бъдещата майка;
 • Емоционално състояние;
 • Начинът на живот и физическата активност на бременна жена (смята се, че колкото по-активно се движи жената през този период, толкова по-късно тя започва да чувства треперене);
 • Каква е бременността (обикновено първите движения на плода по време на първата бременност са много трудни за разбиране, понякога жената ги приема за чревна подвижност);
 • Характеристики на прикрепването на плацентата.

Подготвяйки се да стана майка за втори път, започвам да усещам движенията на плода вече от 15 до 17 седмици.

Смята се, че усещайки първото движение на плода по време на първата бременност, е доста просто да се изчисли срокът на очакваното раждане от този момент. Числото, когато треперенето се усети за първи път, трябва да се добави 20 седмици, което води до датата на раждане. Точната дата обаче се установява само от опитни гинеколози, които имат бременна жена.

Как да разберем първите движения на плода по време на първата бременност?

Всяка бъдеща майка навярно се замисля как да разпознае движенията на плода по време на първата бременност, защото преди това никога не е изпитвала подобно нещо. Не е лесно да се опишат дупки на бебето с думи, тъй като всички бременни жени описват това усещане по различен начин. Някой сравнява движенията на техните трохи с буболене в стомаха, някой ги обърква с процесите, протичащи в червата, някои майки свързват движенията с пръскане на риби и дори пърхане на пеперуди. Някои изпитват в този момент гъделичкане в стомаха, други - активно треперене, което в началото не причинява болка и дискомфорт. Особено ясно можете да усетите движенията на бебето, докато лежите по гръб. В това положение, наблюдавайки корема, някои дори виждат как коремът се движи, сякаш се тресе.

Ако обясните подробно как да разберете първите движения по време на първата бременност, трябва да се отбележи, че треморът може да бъде разпознат още от 20 седмици. Детето не само се движи, но и се обръща в стомаха, успокоява се за известно време и след това продължава отново. Бебето може да се скрие няколко часа, няма нужда да се притеснявате, няма нищо лошо в това, бебето просто е уморено и най-вероятно си почива. Колкото по-дълъг е периодът, толкова повече движенията на бебето по време на първата бременност стават по-интензивни и отчетливи. Скоро бъдещата майка ще започне да определя по очертанията - бебето я е бутнало с писалка или крак.

Къде се усещат първите движения на детето по време на бременност?

Тези, които носят бебе за първи път, се интересуват от това къде се усещат първите движения по време на бременност, този въпрос е важен, тъй като, знаейки отговора на него, една жена ще може да разбере дали треперенето наистина е движението на бебето или е следствие от чревната подвижност. От 18 до 30 седмици треперенето може да се усети в различни области на корема, но най-често в долната му част. Започвайки от 31-ва седмица, въпросите „как да разпознаем първите движения по време на бременност“ и „как изглеждат първите движения по време на бременност“ изчезват от само себе си, тъй като по това време доста голям ембрион заема определена позиция и неговите движения могат да се усетят доста ясно. Ако сложите ръката си по корем, лесно можете да почувствате потрепването на ръцете или краката. Най-често от този момент движения ще се усещат на тези места, където са разположени краката на плода. Подобни трусове могат да навредят на бъдещата майка..

Ако отначало движенията на плода не са редовни и броят им е около 10 на час, тогава до 26-30 седмици трябва да има поне 20-30. Понякога детето се държи по-активно, може би в този момент е повлияно от вкусна храна, например, сладкиши, консумирани от мама.

Първите движения на плода по време на първата бременност предизвикват чувство на радост и спокойствие, че с бебето всичко е наред. Въпреки това е също толкова важно да се следи интензивността на треперенето и тяхната честота. Ако през деня не е забелязано нито едно движение на плода, трябва незабавно да се свържете с вашия гинеколог. Такова продължително затишие може да показва хипоксия - липса на кислород, което е изпълнено със сериозни последици, ако не се вземат мерки навреме. В някои случаи бременната жена може да почувства свръх активност на детето, което също може да означава дискомфорт, изпитван от него.

Ако интензивността на движенията се отклонява от нормата или в случаите, когато времето на движение на плода по време на първата бременност се отлага, лекарят предписва редица изследвания на пациента: ултразвук, кардиотокография, доплер. Освен това специалистът трябва да слуша сърдечните ритми на детето..

В случай, че проучванията не потвърдят появата на някакво отклонение от нормата, лекарят препоръчва на бъдещата майка специална диета и гимнастика за бременни жени. Също така трябва да избягвате стресови ситуации и преумора. Случва се така, че незрелият плод няма достатъчно енергия за извършване на двигателна активност, той бързо се уморява. Можете да опитате да включите сладкиши в диетата, защото бързите въглехидрати ще дадат сила на вашето бебе..

Ако първото движение на плода по време на първата бременност практически не предизвиква никакви усещания и най-често остава незабелязано, тогава движенията на нероденото бебе на 28 - 32 седмици не могат да бъдат пренебрегнати. През този период настъпва най-високата активност на трохите, тъй като тя все още е доста малка и се движи свободно в матката. По-късно неговата активност намалява, когато детето расте по размер. За него става тясно и той вече не може да се движи толкова свободно, както преди.

Чрез разтърсванията можете да определите режима за детето. Добре е, ако бебето е активно през деня и се успокоява през нощта, това показва, че ежедневието е правилно. В случаите, когато бебето не дава на мама почивка през нощта, а през деня, напротив, е спокойно, това означава, че е объркало деня с нощта. От една страна, няма нищо лошо в това, но от друга страна, бременна жена изпитва известен дискомфорт и не спи достатъчно през нощта.

Двигателната активност на плода зависи от много фактори:

 • Пози на майката - с неудобна за него позиция, той започва да бъде активен;
 • Хранене - сладката храна подобрява движението;
 • Физическа активност - в покой на майката детето започва да се движи;
 • Амбиентни звуци - при силни звуци той най-често започва да се движи, по-рядко утихва;
 • Време на деня - вечер и през нощта плодът е по-активен, седмици сутрин и следобед.

Как да разпознаем първото движение на плода по време на първата бременност: чувствата на бъдещата майка

Когато плодът започне да се движи по време на първата бременност, младата майка е обзета от чувства, защото, накрая, тя има възможност да почувства бебето. С течение на времето треперенето става все по-интензивно - през този период е важно да се вслушвате в чувствата си.

Първото движение на бебето по време на първата бременност е може би най-важното събитие за жена, която се готви да стане майка. Усещайки движенията на плода в себе си, младата майка с трепет ще чака все повече и повече сътресенията. Ако бебето е тихо дълго време, това не е причина за паника, може би временно затишие е резултат от определени фактори. Можете да опитате да раздвижите детето, да го накарате да бута. Това може да се направи по различни начини:

1. Легнете настрани и останете в това положение 10 - 15 минути. Обикновено детето, намирайки се в неудобно за него положение, скоро започва да проявява недоволство, тоест да натиска.

2. Легнете по гръб и легнете тихо известно време. Като правило, след 5 минути можете да уловите движението на плода.

3. Легнал по гръб, препоръчително е да говорите с бебето, да му прочетете приказка и да го погалите по корема. Това е необходимо не само за да го принудите да натиска, но и за установяване на близък контакт между майката и детето..

4. Правете физически или дихателни упражнения, изкачвайте / спускайте стълби.

5. Вземете контрастен душ, като обърнете специално внимание на коремната област.

Трудно е да усетите движенията на бебето по време на първата бременност, особено на ранен етап, във всеки случай не е нужно да сте нервни и да се притеснявате, тъй като вълнението със сигурност ще бъде предадено на бебето. Младите майки трябва да вземат предвид, че плодът може да е в покой 3 - 4 часа подред, това показва, че той спи. Причината за посещение при акушер-гинеколога ще бъдат мудни, едва забележими движения през целия ден, както и отсъствие на треперене в продължение на 12 часа. Твърде силните тремори също трябва да са причина за безпокойство, тъй като те могат да показват неблагоприятно състояние на детето..

Когато усещате болка при преместване на бебето по време на първата бременност?

Често през последните седмици от бременността, движенията на плода нараняват жената. Това е разбираемо, защото детето е станало достатъчно голямо, е станало по-силно, е придобило сила и трепетите му са станали по-силни. Освен това в амниотичната течност сега има много малко място, което означава, че всяко движение на трохите е много забележимо. Разбира се, усещанията при първите движения по време на първата бременност не могат да се сравняват с тези, които жената изпитва в края на срока. Най-често натискът на плода върху пикочния мехур е болезнен, оттам и чести позиви. В някои случаи жената периодично усеща пулсация в корема. Ако тази пулсация е временна, не се притеснявайте, това е пулсираща кръв в пъпната връв.

Много често по време на бременност жената може да почувства ритмично треперене и това явление трае от 5 до 20 минути. Това е хълцане на детето, което не предизвиква неприятни усещания у него, а напротив, се счита за норма, което показва успешно развиваща се централна нервна система.

Трябва да посетите лекар, ако движението на бебето по време на първата бременност причинява болка в десния хипохондриум. Трябва да се изследва жлъчния мехур на майката. Може би болестите, свързани с този орган, се чувстват. Диафрагмалната херния може да причини дискомфорт под гърдите по време на треперене на плода. Ако периодите, когато движенията се усещат по време на първата бременност, причиняват болка или силен дискомфорт, трябва да потърсите помощ от акушер.

Прави впечатление, че в повечето случаи настъпва затишие през последната седмица на бременността. Прекрасният период, когато усещате движенията на бебето по време на първата бременност, приключва и много скоро ще се случи дългоочакваната среща на майката с нейното бебе.