Бременните жени са склонни към циреи по същия начин, както всички останали хора, но лечението им в този случай има някои особености..

Опасност от цирей по време на бременност

Кипене или кипене по време на бременност е изключително неприятно явление, което може да се открие в абсолютно всяка област на тялото, включително в слабините. Естествено, първият въпрос, който тревожи бъдещите майки, е дали кипенето ще навреди на плода и дали ще повлияе на вътреутробното му развитие и по-нататък върху здравето на детето.

Както знаете, кипенето може да бъде еднократно или многократно. Във втория случай те обикновено говорят за фурункулоза..

Независимо от естеството на появата на циреи, бременната жена трябва да се свърже с лекар с този проблем за квалифицирана медицинска помощ и да не се самолекува.

Най-опасна за бременните жени е хроничната форма на фурункулоза, при която появата на циреи е масивна. Но при ненавременното и неправилно лечение дори едно и също кипене може да се превърне в огромна опасност както за майката, така и за нероденото дете..

По какви причини циреите се появяват при бременни жени

Също както във всички други случаи, основната причина за циреи при бременна жена е инфекция, която се характеризира с поглъщането на Staphylococcus aureus. Характеристика на бременните жени са честите увреждания на кожата, например, поради триене с превръзка. Също така, секретите на различни жлези се увеличават, което също може да причини появата на циреи..

По какви причини циреите се появяват при бременни жени

По време на бременност в организма на жените настъпват редица промени. По-специално, метаболизмът може да бъде нарушен, метаболизмът може да намалее, което също може да провокира циреи.

Снимка на цирей по време на бременност

Как да лекуваме циреи по време на бременност

Както отбелязахме по-горе, първото нещо, което бременната жена трябва да направи, когато се появи кипене, е да отиде на лекар. Това е компетентен специалист, който трябва да предпише лечение, което ще има минимум негативни последици и странични ефекти..

Фурункулът при бременни жени почти никога не се лекува с антибиотици, вместо които се използват други лекарства, насочени към ускоряване на стареенето.

За бременни жени с циреи трябва да спазвате специална диета и да изключите мазни и пикантни ястия от вашата диета,

Как се проявява циреят по време на бременност

Само онези хора, които преди това са се сблъсквали с тях, могат своевременно да забележат появата на циреи. Всички останали смятат, че кипенето е обикновена пъпка, докато достигне значителни размери и възпалителният процес започне в околните тъкани.

Как се проявява циреят по време на бременност

Ето защо бременните жени трябва да бъдат много внимателни при всякакви кожни обриви..

Кипене по време на бременност може да се появи на абсолютно всяка част на тялото, но най-често те се диагностицират в задната част на врата и в подмишниците.

Как се проявява циреят по време на бременност

Ако фурункулозата при бременни жени е хронична, тогава циреите се образуват постоянно, както поотделно, така и в цели групи. Ако заболяването е остро, тогава се появяват няколко циреи наведнъж и броят им може да бъде доста голям.

Кипене по време на бременност под мишницата

Фурункул под мишницата при бременни жени се появява поради повишено изпотяване, както и лоша хигиена. Първите признаци са зачервяване на кожата и поява на подуване. Когато движите ръката си, изпитвате дискомфорт и парене. Подмишницата се различава от другите области по това, че не по воля, тя е постоянно в движение и циреят, на това място, ще бъде постоянно притискан, което може да причини развитието на възпалителни процеси.

Furuncle по време на бременност: каква е опасността за майката и детето

Фурункулът по време на бременност е опасен не само за майката, но и за плода поради негативния ефект на възпалителния процес върху тялото.

Furuncle по време на бременност: каква е опасността за майката и детето

Особено опасни са абсцесите, при които нагнояването става голямо. Също така, при ненавременно лечение на циреи е възможно отравяне на кръвта, което вече представлява пряка заплаха не само за здравето, но и за живота на майката и детето..

Също така приемът на лекарства без лекарско наблюдение, особено на антибиотици, може да повлияе негативно на състоянието на плода..

За да се защити максимално нероденото дете, по време на бременност се предписва хирургично отстраняване на цирея..

Отзиви на пациентите

Преди бременността не трябваше да се справям с такъв проблем като циреи. Следователно, когато през 5-тата седмица на бременността три пъпки скочиха едновременно върху пубиса ми, създавайки невероятна болка, бях много уплашен и се обърнах към лекар, който ми каза, че това са циреи. Успях да излекувам първите циреи на пубиса достатъчно бързо с помощта на мехлема на Вишневски, но след няколко седмици се появиха нови, вече на срамните устни, и от тях почувствах тежко неразположение и повишена телесна температура.

В резултат дори се наложи да отида в болницата, където да премина курс на лечение, след което лекарите ме увериха, че вече няма заплаха за плода..

Ако сте бременна, тогава не лекувайте циреи самостоятелно, без да се консултирате с лекар и още повече, не се опитвайте да ги изцедите, в противен случай вместо едно кипене ще спечелите циреи..

Furuncle по време на бременност - какво да правя и как да помогна

Кипене по време на бременност е възпаление на космения фоликул, характеризиращо се с тежка интоксикация на тялото поради натрупване на гнойна маса. Това състояние е опасно по време на бременността и може да усложни хода му. Какво да правите в подобна ситуация за бременна жена е описано в статията.

 1. Какво е
 2. Причини
 3. Симптоми
 4. Каква е опасността
 5. Локализация
 6. Какво да правя
 7. Как да се лекува

Какво е

Фурункулозата по време на бременност е новообразувание на повърхността на кожата с възпалителен характер. Локализация - част от мастния космен фоликул. Самотно образувание показва лека форма, с появата на множество огнища на възпаление, болестта се превръща в сложна форма.

Образуването на нагнояване по време на бременността е непосредствена заплаха както за здравето на майката, така и за детето. Терапевтичните процедури могат да преодолеят болестта за няколко дни.

Причини

Основната причина за развитието на болестта е проникването на Staphylococcus aureus до повърхността на кожата.

Тези микроорганизми са способни да заразят дълбоките слоеве на кожата и остават дълго време, без да се декларират.

По време на бременността възпалителният процес се развива по следните причини:

 • рана, микропукнатина или друго нарушение на целостта на кожата;
 • стрептодермия или стафилодермия се лекуват неправилно или навреме;
 • липса на витамини и микроелементи, това се случва на по-късен етап от бременността;
 • неспазване на хигиенните стандарти;
 • нарушаване на имунната система;
 • метаболитно заболяване.

Под въздействието на тези причини се развива кипене. Съзряването му протича на 3 етапа. В случай на правилно и навременно лечение може да се предотврати по-нататъшното нарастване на циреите.

Симптоми

Основният признак за появата на възпаление при бременни жени е развитието на гнойно образувание на повърхността на кожата и повишаване на телесната температура. Но често се случва фурункулът да се образува без гнойно съдържание, под формата на леко подуване. При натискане тя извиква болка.

Когато по време на бременност се образува цирей в областта на слабините, не трябва да се опитвате да се изцедите. При липса на терапия и пренебрегване на заболяването впоследствие може да се образува абсцес.

Усложненията заплашват проблеми, които застрашават бременността и нарушават развитието и здравето на бебето.

Каква е опасността

При жените по време на бременността циреят има отрицателен ефект върху общото състояние. Нагнояването се увеличава и провокира отравяне на кръвта. Това директно застрашава живота на майката и съответно на детето..

Единичните обриви по тялото на бъдещата майка не представляват опасност за плода. Основната опасност се крие във фурункулозата, която има сложна форма. Множество обриви с гнойно съдържание и повишаване на телесната температура - резултат от излагане на бактерии и токсини.

С повишен риск от отравяне на кръвта, лекарите често настояват за прекъсване на бременността.

Локализация

Кипене по време на бременност може да се появи навсякъде. Има случаи, когато се наблюдава възпаление в слуховия проход. Това се случва в случай на неправилна хигиена, при използване на остри предмети, нараняване.

Най-"любимото" място за развитие на гнойно образувание е окосмената част на тялото.

С развитието на фурункул върху срамните устни по време на бременност, образуването може да блокира гениталния проход. Основната причина за развитието на фурункул в областта на слабините е неправилното бръснене. Също така, възпаление може да се появи на скалпа, в областта на яката и по бедрата..

Какво да правя

Забранено е да се опитвате сами да натиснете или премахнете гнойния прът. Това важи особено за областта на главата или слабините, в такава ситуация се увеличава вероятността от развитие на отравяне на кръвта.

Бъдещата майка трябва да посети гинеколог и след като го прегледа, да получи направление за тесен специалист. Той ще избере режим на терапия, като вземе предвид периода на бременност и пренебрегването на патологията.

Как да се лекува

Лечението на циреи по време на бременност трябва да се извършва под строгото наблюдение на лекар, тъй като много лекарства са противопоказани в такъв момент. Необходимо е да се приемат витамини и лекарства за засилване на имунната система.

Как да се лекува цирей по време на бременност? За лечение на гнойни рани се използват следните антисептични средства:

 • Хлорхексидин;
 • Ихтиолов маз;
 • Синтомицинов маз;
 • Levomekol.

Хирургичното отстраняване на нагнояване по време на бременността е безопасно само през 2-ри триместър. Необходимо е да посетите хирурга, когато на фона на фурункулоза има остра болка в долната част на корема и с развитие на кървене.

Хирургът, използвайки упойка, ще премахне абсцеса и ще почисти старателно раната. На етапа на възстановяване жената трябва точно да следва препоръките за лечение на рани и лична хигиена..

Кипенето по време на бременност е доста трудно състояние. За да предотвратите усложнения, когато се появят първите признаци, трябва да се консултирате с лекар. Навременната терапия ще спомогне за поддържането на здравето на мама и бебе.

Furuncle по време на бременност: ще има ли последици за детето

Фурункулът е възпалителна формация на кожата. Местоположение - зоната около мастния космен фоликул. Един елемент говори за лека форма, ако се появят много възпалителни огнища, болестта се превръща в сложна форма. Фурункулът по време на бременност представлява заплаха за майката и нероденото бебе, важно е да започнете лечението навреме и да го извършите правилно.

Причини за появата и етапите на развитие

Основната основна причина, поради която се развиват циреи при бременни жени, е намаляването на защитните функции на тялото по време на бременността. След зачеването в тялото на жената настъпват мащабни промени, хормоналните нива се променят и промените засягат и имунната система. Кожата вече не е в състояние да изпълнява напълно своите функции и защитната бариера намалява, в резултат на което патогенната микрофлора причинява възпаление, което провокира развитието на фурункулоза. Заразяването става на 3 етапа:

 1. Подкожната инфилтрация се развива поради инфекция. Около уплътнението се появява подуване, кожата се възпалява, възниква болезненост.
 2. След 2-3 дни на мястото на възпалението се образува гной, а във фурункула се образува пръчка. Здравето на жената се влошава, температурата се повишава, мястото на уплътнението се подува и боли. Този етап е най-опасният, тъй като поради интоксикация тялото на самата жена и плода е отровено. Ако има влошаване на здравето, се извършва операция, по време на която се отстраняват чири.
 3. При достатъчно узряване на цирея, гнойна маса излиза от раната и когато раната е напълно почистена, ще започне зарастване, по време на което се изисква внимателна грижа за увредената област.

Функции за локализация

Появата на кипене по време на бременност може да се появи неочаквано във всяка част на тялото. Най-често срещаните места на нараняване включват:

 • лице;
 • областта на слабините;
 • обратно.

Често кипене по време на бременност се появява в областта на слабините. По-рядко фурункулозата засяга крайниците, корема, гърба.

Ако се появят признаци на заболяване, подайте аларма. Основните симптоми са:

 • сърбеж;
 • удебеляване на повърхността на кожата;
 • появата на болезнени възли;
 • появата на абсцеси и отоци.

Фурункулът в слабините на бременните жени е опасно явление за здравето. В тази област тъканите са по-деликатни, интензивно кръвообращение и голям брой нервни окончания, разпространението на болестта е болезнено.

Ако имате нужда от съвет от опитен лекар, потърсете онлайн лекарска консултация. Задайте въпроса си точно сега.

Задайте безплатен въпрос

Лезиите често се усложняват от абсцеси. Когато се образува абсцес в дебелината на епидермиса, се появява капсула, пълна с гнойно съдържание. Защитната реакция на организма ограничава масата от здрава тъкан.

Staphylococcus aureus живее на повърхността на кожата и лигавиците в продължение на години, без да се усеща.

Причините за циреи при бременни жени са свързани с намаляване на имунитета. Тялото на жената претърпява значителни промени. Трябва да водите здравословен начин на живот, да се храните добре и да не се поддавате на лошите навици.

Фактори, влияещи върху появата на циреи в слабините:

 • нарушение на целостта на кожата;
 • намален имунитет по време на бременност;
 • промени в метаболизма;
 • липса на лична хигиена;
 • нездравословна диета, липса на витамини и минерали;
 • неправилно и ненавременно лечение на стрептодермия.

Появата на цирей от вътрешната страна на крилата на носа при бременна жена е следствие от проникването на патогенна микрофлора в космените фоликули. Staphylococcus aureus провокира развитието на циреи. Растежът може да провокира:

 • покачване на температурата;
 • появата на студени тръпки;
 • главоболие.

Симптоми

Основният симптом, който характеризира фурункулозата при бременни жени, е появата на гнойно новообразувание, което протича на 3 етапа и продължава около седмица. Но се случва, че хириумът се образува без гнойна пръчка вътре, след това мястото на възпалението става червено и боли при натискане. Ако по време на бременност в слабините се е появил цирей, в никакъв случай не трябва да се самолекувате и да се опитвате да се отървете от нагнояване.

При чести и продължителни циреи при бременна жена трябва да се свържете с медицинско заведение за анализ и ултразвуково изследване на заболяването.

Циреи могат да се образуват навсякъде по тялото. Любимото локализиране на гнойни огнища е кожата на лицето, задната част на врата, предмишниците, задните части и бедрата. Тук се намират повечето мастни жлези. Най-опасни са циреите, които се появяват в областта на носогубния триъгълник и зад ухото.

В своето развитие кипенето преминава през няколко етапа:

 • Инфилтративен стадий. На повърхността на кожата се появява кота - плътен инфилтрат. Появява се зачервяване, появява се подуване на кожата. Областта на отока става рязко болезнена. Възможно е да изпитате усещане за парене или изтръпване около подуването.
  Отличителна черта на цирея е, че той винаги се появява около косата. В рамките на няколко дни цирейът узрява, достигайки размер от 1-3 см. Възможно е едновременно да се образуват няколко елемента наведнъж и да се развие фурункулоза. Често заболяването протича с повишаване на телесната температура и студени тръпки..
 • Гнойно-некротичен стадий. 3-4 дни след появата на първите симптоми, в центъра на инфилтрата се появява гнойно ядро. Това ядро ​​не е нищо повече от остатъци от мъртва тъкан и мъртви левкоцити. В определен момент циреят се отваря и съдържанието му излиза. Отокът отшумява, болката отслабва, състоянието на жената се подобрява значително. При попадане на гной върху кожата са възможни самоинфекции и поява на нови циреи..
 • Лечебен етап. След отделянето на гной, на мястото на отворения фурункул остава малка рана. В рамките на няколко дни подуването и зачервяването изчезват и на повърхността на раната се образува нова кожа. При благоприятно протичане на заболяването след пробива на цирея не остават следи.

Случва се кипенето да не пробие напълно. В този случай остава малка гнойна сърцевина, подуване и зачервяване на кожата. След няколко дни циреят отново ще започне да расте и ще се появи силна болка. Скоро кипенето ще се отвори и ситуацията ще се повтори. Понякога се изисква хирургическа намеса, за да се прекъсне този порочен кръг..

Furuncle се разбира като гнойно-некротично възпаление на космения фоликул, жлезите (мастните, потните) и съседната съединителна тъкан. Този процес може да се развие на почти всяка част от кожата (глава, шия, багажник, ръце, крака), но най-често засяга области, които са изложени на постоянно замърсяване и триене.

Възпалителният процес е остър, поради което се проявява съвсем ясно. Кипването по време на бременност първо прилича на малка бучка с размер на грахово зърно, болезнена при палпация. Кожата над него се зачервява и набъбва. Постепенно инфилтрацията се увеличава, на мястото на лезията се появяват парене и болка..

Втората фаза на развитие на цирея се характеризира с образуването на гнойно-некротично ядро. В горната част на отока се появява жълто просветление (пустула). Вътре в цирея се натрупва гной, поради което циреят придобива конична форма, става яркочервен и блестящ. Това е придружено от увеличаване на болката, която става пулсираща..

Процесът на узряване на кипене отнема средно седмица и завършва с пробив на гной и изхвърляне на некротична пръчка. Раната се изчиства от патологични маси и зараства чрез образуване на белези в рамките на 2-3 дни. Всички признаци на възпаление (локално и общо) изчезват. Като правило, по време на бременност се наблюдават единични циреи, по-рядко процесът приема многократен характер.

Как да разпознаем болестта?

На първия етап в подкожните тъкани се появява малко уплътнение, което провокира възпаление. На това място подуването става забележимо поради оток на тъканите. Туморът се развива в рамките на 2-3 дни, при натискане или докосване се наблюдават зачервяване и болезнени усещания. На следващия етап сепсисът на тъканите започва на местата, където се развива цирей и се проявява интоксикация на тялото. Гнойната пръчка, която преминава през кожата, приема конусовидна форма. По време на бременност често се регистрира повишаване на температурата до 38˚ или 39˚. Кожата на тези места е много чувствителна към болка и те също придобиват синкаво-бордо оттенък. Токсините се разпространяват в тялото с ускорена скорост и причиняват сериозна вреда на бебето и майката. В рамките на 5 или 6 дни абсцесът узрява, по това време се препоръчва внимателно наблюдение от лекар. По принцип на този етап циреите се оперират с помощта на хирургическа интервенция за предотвратяване на интоксикация. На третия и последен етап руптура на тъканите и изтичане на гной. Тиалът се пука и след като цялата гной изчезне, раната се заздравява и се образува белег. Кипене по време на бременност се появява поради намаляване на имунитета, плодът се нуждае от много хранителни вещества, така че тялото на майката отслабва и става уязвимо. На нашата кожа има много различни вредни бактерии, които са способни да атакуват и при най-малкото увреждане инфекцията попада в тялото, като по този начин провокира развитието на болестта.

Високата температура съпътства развитието на кипене

Усложнения

Единичните циреи не са твърде опасни за бъдещата майка. Такива образувания обикновено се отварят бързо и зарастват, без да оставят следи. Много по-сериозен е случаят с развитието на фурункулоза - множество кожни лезии. Това състояние може да доведе до сериозни усложнения:

 • лимфаденит (възпаление на регионалните лимфни възли);
 • сепсис;
 • увреждане на вътрешните органи.

Най-голямата опасност представляват циреи, разположени по лицето. Вените, разположени тук, са пряко свързани със съдовете на мозъка. При невнимателен натиск върху цирея се развива тромбофлебит - възпаление на венозната стена с образуване на кръвни съсиреци. В същото време лицето се подува, появява се цианоза, болката се усилва. Състоянието на жената значително се влошава.

Фурункулите на лицето са причина незабавно да се консултирате с лекар. Самолечението в тази ситуация не е допустимо. Инфекцията от областта на носогубния триъгълник лесно прониква под лигавицата на мозъка, което води до развитие на менингит и менингоенфекалит. Това състояние може да доведе до прекъсване на бременност и дори смърт..

Как да лекуваме правилно

Самолечението на цирей по тялото, лицето или в интимната зона по време на бременност не е възможно.
Самозакупуването и употребата на аптечни лекарства може да доведе до неочаквани последици, защото не всички от тях ще бъдат безопасни за бебето.

Проблемът се отстранява поради хирургическа интервенция по време на бременност е изключително рядко, само ако има заплаха от инфекция на цялото тяло.

Лекарят предписва консервативна терапия, която е ограничена до следните методи на експозиция:

 • деликатна грижа за кожата в засегнатата област;
 • използването на аптечни лекарства за премахване на неприятни симптоми на възпалително-гнойния процес, което ще бъде напълно безопасно за жената и нероденото дете;
 • ежедневно третиране на засегнатата област на кожата с антисептични разтвори.

Жената не трябва да се занимава със самолечение или да изпитва различни методи за алтернативно лечение. Изключително нежелателно е да правите топли компреси, да правите вани с различни билки, за свойствата на които женският представител знае малко. Фурункулът не е необходимо да се запечатва с мазилка, тъй като няма да може да узрее напълно. Ако в интимната зона се е образувало неприятно явление, трябва да изоставите синтетичното бельо и по-често да предприемете хигиенни мерки.

Ако лекарят сметне за необходимо, на началния етап от развитието на кипене на жената ще бъде предложено да се подложи на лъчева терапия, която ще помогне бързо и безболезнено да се справи с патогенните микроорганизми и да премахне последствията от тяхната жизнена дейност.

Последици за плода

Единичните циреи не представляват опасност за протичането на бременността и развитието на плода. Простата терапия ви позволява бързо да се отървете от проблема и да предотвратите прогресирането на заболяването. Циреите, разположени върху кожата, не влияят върху хода на бременността. Инфекцията на плода със стафилококи с локално възпаление не е възможна.

Определена опасност представлява фурункулозата, която протича с усложнения. Високата телесна температура на фона на множество гнойни образувания или възникнал лимфаденит може да причини преждевременно прекъсване на бременността. След 22 седмици това състояние може да доведе до преждевременно раждане. С проникването на патогени под кожата и развитието на сепсис е възможна инфекция и смърт на плода.

По какви причини циреите се появяват при бременни жени

Фурункулите по време на бременност възникват поради факта, че през този период тялото на жената претърпява значителни хормонални промени. На фона на намаляване на имунитета и защитните свойства на кожата е по-лесно да я атакуват микроорганизмите.

Още повече, задачата за патогена е опростена, ако дори преди бременността жена е страдала от хронично заболяване на щитовидната жлеза (хипо-, хипертиреоидизъм) или захарен диабет, има нарушения на надбъбречната жлеза.

В риск са и тези пациенти, които са приемали лекарства за лечение на лупус еритематозус, ревматоиден артрит, както и хроничен холецистит, бронхиална астма и алергии. На фона на приемането на редица лекарства защитните сили на организма се потискат.


В ранните етапи на бременността, когато се появи цирей, е важно да се потърси помощ от специалист възможно най-скоро. Колкото по-скоро се разреши проблемът с кожата, толкова по-малък е рискът за здравето на жената и нейното бебе..

Недостатъчно активен имунитет в негова полза причинителят на циреи също се използва при наличие на хронични огнища на инфекция в дихателните органи, в нарушение на терморегулацията на тялото и повишено изпотяване.

Каква е опасността от циреи по време на бременност?

Трябва да се отбележи, че кипенето, което се появява по време на бременност, може да бъде опасно за майката и плода. При забавено лечение или опити за самостоятелно елиминиране на абсцеса (изцеждане, пункция), съществува риск от разпространение на инфекцията с развитието на абсцеси или флегмони. Фурункулите, разположени в областта на главата и шията, представляват опасност от менингит и тромбоза на мозъчния синус.

В особено тежки случаи, когато микробите се въвеждат в кръвта, могат да се наблюдават септични състояния. Подобни ситуации се отразяват в състоянието на детето, което също е изложено на вътрематочна инфекция. Знаейки всичко това, невъзможно е да започнете патология - навременното посещение на лекар и активното лечение ще спасят бъдещата майка от кипене.

За майка

Ако чирите при бременна жена се намират на места, където те са постоянно изложени на дразнене (в слабините, под мишниците, на интимно място), има висок риск от развитие на гноен абсцес, който причинява увреждане на подкожните тъкани и ако лечението не започне, гной се разпространява извън уплътнението. Най-опасно е развитието на кипене в област, където преминава голямо натрупване на кръвоносни съдове, тъй като гнойно отделяне може да навлезе в кръвната плазма и тогава ще започне инфекция на целия организъм.

Места на локализация на абсцеса

Фурункул може да се образува навсякъде по тялото, където има коса. Следователно дланите и ходилата не са засегнати от болестта. Най-често срещаните области на тялото за появата на абсцеси са шията, лицето, задните части, гърдите, подмишниците и междулопаточната област. По-рядко заболяването засяга гениталната област, ушите, скалпа.

На интимно място

Има редица причини за образуването на фурункул при бременни жени в гениталната област.

Най-честата причина за появата на цирей на интимно място по време на бременност при жените е неспазването на хигиенните стандарти.

Особености на лечението на циреи в ушите

Поради проникването на инфекция чрез микротравма в областта на слабините, резултат от депилация, ухапвания от насекоми, надраскване, полов акт, може да се развие гнойно-възпалителен процес.

Отслабването на имунната система, недостигът на витамини, изтощителните диети увеличават риска от кожни патологии.

Повишеното изпотяване, съчетано с липса на хигиенни мерки, създава благоприятни условия за размножаване на патологичната микрофлора.

Високите нива на тестостерон при жените са предразполагащ фактор за образуването на циреи в срамните устни.

Кипене по време на бременност в интимната област може да възникне в резултат на болести, предавани по полов път.

При бременни жени, поради хормонални промени в тялото, рискът от развитие на фурункул на гениталиите се увеличава и намаляването на имунитета може да доведе до образуването на няколко циреи в различни части на кожата (фурункулоза).

Методи на лечение

Необходимо е да се лекува цирей по време на бременност, като се вземат предвид всички характеристики на този период. Предписват се само онези методи и средства, които са доказали своята безопасност за нероденото дете. Предпочитание се дава на лекарства с местно влияние:

 • Антисептични разтвори (салицилов и борен алкохол, брилянтно зелено, йод).
 • Антибактериални мехлеми (Levomekol).

За да се отдели гной, циреите също се смазват с ихтиол. А от средствата за алтернативно лечение могат да се използват печен лук, прополисова тинктура, компреси с лайка и градински чай. Във фазата на инфилтрация се препоръчва и физиотерапия (НЛО, UHF, лазер, електрофореза). Въпреки това, с оформен гноен прът, всеки топлинен ефект трябва да бъде изключен.

За да се избегнат усложнения, абсцесът трябва да се изпразни навреме. Това може да стане само по оперативен начин. Под местна упойка фурункулът се отваря, некротичната пръчка се отстранява и раната се измива с антисептици. След това направете редовни превръзки с антибактериални мехлеми.

При множество циреи витамините и имуномодулаторите трябва да бъдат включени в терапевтичния режим. И в тежки случаи трябва да се разгледа въпросът за системната антибиотична терапия с избора на най-безопасните лекарства.

Абсцеси по кожата често се появяват по време на раждането на дете. На проблема трябва да се обърне специално внимание, за да се предотврати развитието на усложнения и негативни ефекти върху плода. И това е възможно само с участието на лекар.

Фурункулът, възникнал по време на бременност, е причина да се консултирате с хирург. На фона на изразено намаляване на имунитета е възможно бързо прогресиране на заболяването и разпространение на инфекцията. Самолечението в такава ситуация може да бъде много опасно и да доведе до печален резултат..

В ранните етапи от развитието на заболяването се провежда медикаментозно лечение. По време на бременност антибактериалните средства се предписват директно на засегнатата област. Системната антибиотична терапия се използва рядко и само в случай на значително разпространение на инфекцията.

На етапа на инфилтрация зоната на абсцеса се обработва ежедневно с антисептични разтвори (водороден прекис, хлорхексидин и др.). Нанасяйте продукта много внимателно, за да не повредите кожата. Измийте добре ръцете си, преди да боравите с кожата. След края на процедурата върху кожата на ръцете се прилага и антисептик, за да се избегне самоинфекция..

 • отворете сами цирея;
 • загрейте лезията;
 • правете компреси върху зоната на кипене.

Такива действия могат да доведат до разпространение на гной под кожата и развитие на сериозни усложнения.В етапа на инфилтрация активно се използват методи на физиотерапия (UHF, лазерна терапия). Схемата на лечение се избира от лекаря. Курсът на терапия продължава 5-10 дни.

След пробив на фурункула, върху раната се налага превръзка с антисептик или антибиотик. Лекарството се избира, като се вземе предвид продължителността на бременността. Приоритет се дава на антибактериалните мехлеми, които не влияят върху развитието на плода. Местно лечение може да се извърши на всеки етап от бременността.

Ами ако циреят се отвори сам? Внимателно отстранете гнойта с памучен тампон и третирайте раната с антисептик (водороден прекис и др.). Йод не трябва да се прилага върху отворена рана. Кожата около отворения абсцес също се обработва внимателно с антисептичен разтвор. На раната трябва да се нанесе суха превръзка. Не се препоръчва използването на антибактериални лекарства без лекарско предписание..

За повишаване на имунитета се предписват мултивитамини. Витаминните комплекси, създадени специално за бъдещи майки, ще се справят най-добре със задачата си. Възможно е да се използват лекарства, които активират защитните сили на организмите (интерферонови препарати и др.). Използването на имуномодулатори по време на бременност трябва да бъде съгласувано с лекуващия лекар..

Хирургическа интервенция се извършва, когато консервативната терапия е неефективна. Ако въпреки проведеното лечение болестта прогресира, не можете да направите, без да отворите цирея. Процедурата се извършва под местна упойка. Хирургът премахва засегнатата тъкан заедно с гнойта, почиства раната и прилага антисептична превръзка. При тежки случаи лечението се извършва в болнична обстановка.

Оптималното време за операцията е 14-32 седмици. В случай на фурункулоза, бъдещите тактики далеч не винаги са оправдани. Ако болестта прогресира, операцията се извършва на всеки етап от бременността. След процедурата се предписва локална антибиотична терапия, наблюдава се състоянието на жената и плода.

Ситуации, при които се изисква незабавна медицинска помощ:

 • множество циреи;
 • циреи по кожата на лицето в областта на носогубния триъгълник;
 • многократно повтаряща се фурункулоза;
 • образуването на абсцеси и лимфаденит;
 • висока телесна температура за повече от 3 дни;
 • признаци на заплашващ спонтанен аборт или преждевременно раждане на фона на тежко протичане на заболяването (болка в долната част на корема, кървене от гениталния тракт).

Ако се появи някой от тези симптоми, трябва да се свържете с хирург или гинеколог възможно най-скоро..

Какво да не се прави

Самоотварянето на възпалени абсцеси както по време на бременност, така и за всички други пациенти, страдащи от фурункулоза, е забранено. Още някои табута:

 • в никакъв случай не трябва да се нагрява мястото на кириума;
 • трябва да се изключи директният контакт с водата на възпален зрял абсцес, който може да се спука по всяко време;
 • би било огромна грешка да се правят компреси на мястото на абсцеса - от влага може да се разхлаби и да пропусне инфекцията в кръвта, причинявайки сериозни усложнения.

Ако кипенето внезапно се спука, изтичащото гнойно съдържание се отстранява със стерилен марлен тампон. Стерилните материали трябва да бъдат закупени предварително и да се държат на място. Краищата на раната се обработват внимателно с водороден прекис (йод не се препоръчва).

Раната трябва да се покрие със стерилна превръзка, да се фиксира и да се потърси медицинска помощ. Специалистът ще премахне остатъците от гной и сърцевината, накрая ще почисти и дезинфекцира раната, подготвяйки я за зарастване.

Предотвратяване

Как да избегнем развитието на фурункулоза?

 1. Рационално хранене (увеличаване на дела на пресните зеленчуци, плодове и зърнени храни в диетата).
 2. Прием на мултивитамини.
 3. Адекватна физическа активност за повишаване на устойчивостта на организма към инфекции (ходене на чист въздух, плуване, гимнастика за бременни, йога).
 4. Грижа за кожата (с омекотители).
 5. Спазване на правилата за лична хигиена.

Следването на тези прости препоръки ще ви позволи да избегнете появата на заболяването по време на бременност и да предотвратите развитието на сериозни усложнения..

Каква е опасността от появата на цирей в различно време

За бременни жени циреите са опасно заболяване, което се отразява негативно на плода и тялото на майката. Патологията влияе отрицателно върху пълното формиране на детето. При тежки и напреднали случаи може да настъпи смърт на плода точно в утробата.

За майка

Процесът на възпаление отслабва организма, който вече е уморен от бременност, което води до проникване на стафилококи в кръвта и развитие на опасни усложнения.

Когато лечението на фурункулоза по време на бременност не е предписано правилно, са възможни рецидиви. Може да възникне абсцес или флегмон. Възпаленията, които са от един характер, не носят риск за родилката и нероденото бебе. За възстановяване и предотвратяване на развитието на болестта ще бъде достатъчно просто лечение. Появата на цирей на кожата няма ефект върху самия гестационен процес..

За дете

Терапията трябва да се основава на безопасността на лечението, за да не навреди на детето.

Лечението на циреи по време на бременност може да отнеме много време, често се развиват усложнения. В резултат на това се появява интоксикация на тялото на родилката и детето. Има неизправности във функционирането на вътрешните органи и системи.

При изолирани възпаления разпространението на инфекцията върху плода е минимално. Основната опасност е фурункулозата с развитието на усложнения. Голям брой обриви, с наличие на гнойни маси и повишаване на температурата, е следствие от бактериемия и действието на токсини. В особено трудни случаи лекарите настояват за аборт.

Когато заболяването се появи през третия триместър на бременността, се препоръчва раждане предсрочно. Поглъщането на вредни бактерии в кръвта често причинява сепсис, който често води до вътрематочна смърт на плода. Тъжните последици от циреи могат да настъпят през всички тримесечия..

Жените в позиция трябва да бъдат особено внимателни в първите редове на бременността. През този период рискът от проникване на инфекция в плода през плацентата е особено висок..

През 1-ви триместър на бременността, с влиянието на вреден патоген, вероятността от малформации при бебето е висока.

През 2-ри триместър циреите са не по-малко опасни, има нарушения във формирането и функционирането на сърдечно-съдовата система, органите на нервната, пикочната и половата и храносмилателната системи. През целия период на бременността не е изключен рискът от преждевременно раждане.

Предпазни мерки

Така че периодът на раждане на дете също не се превръща в етап в борбата с цирея, жената трябва внимателно да следи здравето си и да се опита да предприеме следните превантивни мерки:

 • редовен прием на витамини и витаминни комплекси, предписани от лекаря;
 • правилна грижа за кожата и използването на висококачествени, безопасни продукти за лична хигиена;
 • правилно и навременно лечение на леки рани, драскотини, пукнатини, ухапвания от насекоми;
 • използване само на специално проектирани продукти по време на бръснене или епилация;
 • носенето на топли дрехи през зимата, за да се избегне хипотермия.

По време на раждането на дете трябва да обърнете специално внимание на собственото си здраве. Жената трябва да се храни правилно, да се грижи добре за кожата си, да се опита да не стои дълго на студено.

Ако бременната жена все още има цирей, тя трябва спешно да посети лекар, който да избере ефективна, нежна терапия за нея. След седмица и половина цирейът сам ще пробие и всички неприятни симптоми ще изчезнат. След пробив на цирея, бременна жена трябва да отстрани цялата гной с чисти ръце, да третира раната с водороден прекис и да я запечата с антибактериална мазилка. Тъй като гнойът във фурункула е заразен, това лечение ще помогне да се избегне инфекция на цялото тяло..

За да се избегне повторната поява на фурункулоза по време на бременност, преди всичко, преди зачеването, си струва да се укрепи имунната система, като седнете на терапевтична диета и свържете леки упражнения. Ако здравословното състояние позволява, закаляващите процедури ще имат положителен укрепващ ефект, който трябва да започне под наблюдението на лекар..

Как да се отървем

В никакъв случай не трябва да натискате цирея или да се опитвате да го изцедите сами, особено ако се намира в зоната на лицето, поради риск от отравяне на кръвта. Пациентът трябва да се свърже с наблюдаващия лекар и след консултацията му - с тесен специалист, който, като вземе предвид, ще избере правилното лечение, като вземе предвид продължителността на бременността.

Наркотици

Фурункулозата трябва да се лекува по време на бременност само под наблюдението на лекар, тъй като редица лекарства (стимулиращи узряването на мехлеми от кипене, антибиотици) са противопоказани. За подпомагане на имунитета и повишаване на защитните сили на тялото на жената, витаминните комплекси също се избират индивидуално..

За лечение на раната на мястото на цирея и според показанията може да се предпише антисептик като хлорхексидин, както и ихтиол и синтомицин мазила, Levomekol (както е предписано от наблюдаващия лекар). Ефективен за лечение на стафилококов бактериофаг.

Хирургични методи

По време на бременност само хирург трябва да отстранява цирея. Ще се наложи спешно посещение при специалист, ако на фона на фурункулоза се появи силна болка в долната част на корема и се появи кървене от гениталиите. Тревожен симптом - дългосрочна температура, която не преминава (повече от три дни).

Непланирано посещение при специалист ще се изисква при хронична фурункулоза и с локализация на циреи по лицето. Хирургът компетентно ще премахне абсцеса и ще почисти раната. Процедурата за отстраняване на кипене е стандартна. На етапа на зарастване жената ще трябва стриктно да спазва препоръките за антисептично лечение на рани и лична хигиена..

Възможно ли е да се лекува у дома

Тъй като самолечението на циреи за бременна жена е изпълнено със сериозни последици, проблемът трябва да бъде решен само под наблюдението на лекар. Това важи и за употребата на традиционната медицина. Лечебните растения по никакъв начин не отстъпват по сила на синтетичните лекарства, така че е опасно да се считат за „безвредни“ спомагателни терапии.

За лечение на циреи наистина се използват шафран, корени от нарцис, пчелен восък и редица други лекарства. При неусложнено кипене тяхното използване ще доведе до положителен резултат. Но независимото използване на такива средства може да бъде опасно, ако сте склонни към алергични реакции..

В случай на усложнения на фурункулозата е препоръчително да се използва само комплексното лечение, предписано от лекаря. Задачата на пациента е стриктно да спазва препоръките му..

В допълнение към приемането на лекарства, предписани от лекаря, трябва да проверявате състоянието на цирея всеки ден за неговото узряване. След отстраняване е необходимо да се следи заздравителния процес, третиране на раната, осигуряване на проблемната зона с хигиена и спокойствие (избягвайте натиск и повреди).

Стадии на фурункулоза

Фурункулозата може да се прояви под формата на единични циреи или, при наличие на благоприятни условия за размножаване на стафилококи и други съпътстващи фактори, под формата на голям брой абсцеси.

Образуването на кипене по време на бременност се случва по подобен начин на обичайното състояние:

 • когато стафилококът е засегнат в космения фоликул (етап на инфилтрация), се образува малък гноен център;
 • тъй като мастната жлеза и околните тъкани са повредени (гнойно-некротичен стадий), се образува гнойно ядро;
 • патогенът активно продължава да работи и пръчката се пълни с гной, докато се появи абсцес. Идва лечебният етап.

На всички етапи на кипене обикновено отнема не повече от десет дни. В същото време винаги съществува риск патогенът да попадне в кръвта, което в зависимост от местоположението на цирея е изпълнено с различни усложнения.

Ако се появят абсцеси в областта на предмишницата, съществува риск от възпаление на лимфните възли, ставите, по лицето - поради тясната връзка с вените на черепа, мозъкът е изложен на риск.

Диагностика на заболяването

Симптоми

Фурункул може да се появи на почти всяка част от кожата, в рисковата зона, места, които са изложени на повишено триене, замърсяване или изпотяване.

Основният симптом е появата на абсцес, който преминава през три етапа в своето развитие, целият процес отнема около десет дни.

Вторият стадий на заболяването е придружен от признаци на интоксикация: намален апетит, главоболие, слабост, неразположение.

Признаци

Понякога образуването на цирей се отличава с изтрита картина, не се образува некротичен прът.
С образуването на абсцес в ушната мида, следните симптоми се присъединяват към основните симптоми: дифузно главоболие, болка в ухото.

В резултат на припокриването на ушния канал от цирея настъпва загуба на слуха.

Каква е трудността при лечението на циреи по време на бременност?

Фурункулозата е възпалителен процес на космения фоликул, който води до интоксикация на цялото тяло поради натрупване на гной. Това състояние се счита за изключително опасно за здравето на бременна жена и развитието на плода. Въз основа на това, трябва да се консултирате с лекар при първите признаци.

Образуване и опасност от патология

Фурункулозата може да се образува на всяка област на тялото, най-често тя се локализира по лицето, бедрата и други области, където има голям брой мастни жлези. Циреите, образувани върху назолабиалния триъгълник, представляват голяма опасност, тъй като носят риск от образуване на менингит.

Етапи на развитие

За да изберете метод за лечение на заболяване, е важно да се вземе предвид на какъв етап от развитието е абсцесът. Механизмът на развитие на фурункулоза има няколко етапа..

 1. Инфилтративен - характеризира се с появата на плътен инфилтрат. На този етап има оток, хиперемия, болезненост, парене, изтръпване около уплътнението. Около космените фоликули се образува фурункул. Този етап продължава 3 дни, възможно е повишаване на температурата.
 2. Гнойно-некротичен стадий - характеризира се с появата на гнойна пръчка, образувана от мъртви клетки, мъртви левкоцити. В този период се отваря абсцесът, чието съдържание изтича, докато подпухналостта отшумява, болката отшумява. Ако гной попадне в увредената област на кожата, тогава могат да възникнат нови абсцеси..
 3. Заздравяване - при което след изтичане на гной се образува рана. След няколко дни той оздравява. Ако лечението е проведено правилно, тогава на мястото на цирея няма белези и белези.

Има случаи, при които абсцесът не пробива напълно, на засегнатото място остава пръчка от гной, хиперемия, подуване. След няколко дни болката се усилва, цирейът се отваря, ситуацията се повтаря отново. Не можете без операция за спиране на множествена фурункулоза..

Възможни последици

Кипването по време на бременност е опасно както за нероденото бебе, така и за майка му. Това заболяване намалява защитните функции, насърчава разпространението на инфекцията в тялото с кръв, което може да причини множество инфекциозни процеси, като:

 • сепсис;
 • абсцес;
 • менингит;
 • лимфаденит;
 • мастит, който често се появява след раждане.

Най-опасно е появата на фурункулоза през 1-ви триместър на бременността, тъй като през този период се полагат всички важни органи и системи на бебето. Фурункулите по време на бременност имат отрицателен ефект върху плода и често водят до:

 • сърдечно заболяване;
 • патология на бъбречното развитие;
 • проблеми с централната нервна система;
 • изоставане във физическото, психическото развитие.

Ако подобен проблем възникне през 2-ри и 3-ти триместър, тогава е възможно:

 • развитие на плацентарна недостатъчност,
 • появата на хипоксия;
 • избледняваща бременност;
 • преждевременно раждане.

Освен това жените, които са имали фурункулоза по време на бременност, често имат бебета с поднормено тегло, пневмония, менингит.

Причини

Фурункулозата се отнася до инфекциозни заболявания, нейният причинител са стафилококите, които живеят върху човешката кожа. Патогенът навлиза в тялото при наличие на увреждане на епитела, пренебрегвайки хигиенните правила. Друга причина за появата на патология е намаляването на защитните свойства на тялото през периода на очакване на детето, тъй като от момента на зачеването естествената имунна система на тялото е потисната. Това е необходимо за по-нататъшното раждане на бебето, в противен случай ембрионът ще бъде отхвърлен като чужд агент. Този фактор води до появата на много инфекциозни патологии, включително фурункулоза..

Рисковите фактори за заболяването включват също:

 • хормонален дисбаланс;
 • намаляване на ендокринните функции;
 • пренебрегване на хигиенните правила;
 • наличието на наранявания на кожата;
 • повишено изпотяване;
 • имунодефицит.

Как да излекуваме и предотвратим патологията?

Лечението на фурункулоза при бременни жени се усложнява от факта, че не всички лекарства са разрешени за употреба през този период. Понастоящем хирургичните интервенции също са крайно нежелани. Какво ще стане, ако лечението все още е необходимо??

Традиционна терапия

На първо място, ако се установи проблем, трябва незабавно да третирате цирея и кожата около него с антисептик, например брилянтно зелено, йод, алкохол, водороден прекис. След това трябва да посетите лекар. Обикновено днес се предписва следното лечение:

 1. Консервативната терапия започва с най-щадящите методи: UHF, мехлеми. Не трябва да избирате лекарства сами, тъй като само специалист може да избере ефективна, безопасна терапия. Докато чакате дете, не се препоръчва да се използват антибиотици, най-често те се приписват на безопасни местни лекарства, които включват Levomekol, мехлем на Вишневски. Когато майката или плода са застрашени, се предписват имуностимуланти (Viferon).
 2. Хирургията по време на бременност се предписва в редки случаи, когато съществува заплаха от инфекция на тялото. Ако има такъв риск, хирургът отваря цирея, почиства гнойта, лекува цирея с необходимите лекарства (например тетрациклинов маз).
обратно към съдържанието ↑

етнонаука

Преди да използвате методи на традиционната медицина по време на бременност, трябва да се консултирате с лекар, за да не влошите състоянието с алергични реакции, на които жените са склонни през този период. За да се изключи подобно развитие на събитията, трябва да се направи алергичен тест. За да направите това, малко количество от избрания терапевтичен агент трябва да се приложи върху китката, ако след 15 минути няма зачервяване, тогава можете да започнете терапия по този начин.

Сред ефективните и безопасни средства са следните:

 1. Тортата върши добра работа с циреи; за приготвянето й ще са необходими 1 ч.л. мед, 1 жълтък, 3 с.л. л. брашно, 1 ч.ч. масло. След това от тези компоненти следва да се замеси жилаво тесто, да се раздели на 3 части и да се прибере в хладилника. От 1 част трябва да направите торта, да я поставите на кипене, да я фиксирате с превръзка. Препоръчва се плоската торта да се прилага за 12 часа. След като кипенето пробие, не можете да използвате този метод. След това трябва да използвате мехлем Levomekol.
 2. Лукът е най-доброто средство за нагнояване. За целта обелете 1 глава лук и печете 15 минути във фурна, загрята до 200 градуса. След това трябва да се охлади, да се намали наполовина, да се нанесе с разрез на абсцеса и да се фиксира за 2 часа. Трябва да правите поне 3 компреса на ден. След като кипенето пробие, можете да използвате Levomekol.
 3. Суровите картофи имат добър ефект. За да направите това, обелете 1 грудка, настържете я на ситно ренде, нанесете получената маса на кипене и оставете за 1 час. Процедурата се извършва, докато абсцесът избухне, след което трябва да използвате Levomekol.

Предотвратяване

Една жена по време на бременност изпитва много промени, които имат отрицателен ефект върху тялото. За да се сведе до минимум рискът от фурункулоза, е необходимо да се укрепи имунната система. Ако бъдещата майка има тенденция към това заболяване, за да се предотврати инфекция на бебето, е необходимо да се имунизира със стафилококов анатоксин по време на бременност. След това, за да наблюдавате ефективността на терапията, вземете култура за наличие на бактерии.

Ако една жена преди това е имала циреи, тогава по време на бременност трябва:

 • разхождайте се на чист въздух възможно най-често;
 • спазвайте необходимата диета;
 • не яжте кисела, мазна храна, намалете приема на въглехидрати;
 • яжте повече пресни зеленчуци и плодове;
 • да не се излага на прегряване, хипотермия;
 • спазвайте хигиената.

Кипенето по време на бременност е доста трудно състояние, за да се предотврати развитието на всякакви усложнения, когато се появят първите признаци, трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Компетентната и навременна терапия ще помогне да се поддържат здравето на мама и бебе.