Носенето на бебе е едно от най-щастливите и вълнуващи времена за всяка жена. Но не забравяйте, че през тези 9 месеца тялото се възстановява на друга работа и хвърля цялата си сила в осигуряването на жизнените функции на плода.

В продължение на три триместра жената ще трябва непрекъснато да взема изследвания на кръв и урина, тъй като с помощта на биохимични показатели е възможно да се оцени общото здравословно състояние и ако се открие патология, да се предпише необходимото лечение.

Виждайки положителен резултат за наличието на фосфат в урината по време на бременност, много жени започват да се паникьосват, тъй като в идеалния случай този структурен компонент не трябва да присъства в урината. Но лекарите предупреждават, че по време на носенето на дете такова явление не винаги показва патология и по-често е реакция на повишено съдържание на прогестерон.

Какво е аморфна фосфатна сол

Обикновено отделената урина трябва да има светложълт оттенък, да няма изразена миризма, тя също не трябва да съдържа утайка и различни примеси. Единственото нещо, което е позволено, е незначително присъствие на еритроцити (до 2 в полето на зрението) и левкоцити (до 5 в полето на зрението). Ако тестовете показват различни резултати, това може да е признак за развиващ се патологичен процес..

Както показва практиката, аморфни фосфати в урината по време на бременност се откриват доста често. Ако във вашата форма е посочено, че фосфатите се намират в урината, това не е причина за безпокойство. Първата стъпка е да се свържете с Вашия лекар, който ще Ви каже какво е могло да провокира подобно нарушение. Трябва да се има предвид, че фосфатурията не е заболяване или диагноза, а сигнал, показващ неизправност в тялото..

В повечето случаи присъствието на солеви фосфати в урината е напълно безсимптомно (особено ако заболяването не е следствие от системни нарушения), така че жената може дори да не знае за това нарушение. Ето защо всички бременни жени трябва редовно да правят биохимичен кръвен тест, който ще помогне да се забележи своевременно наличието на патологичен процес и, ако е необходимо, да се предпише режим на лечение.

Скоростта на фосфатите в урината

Фосфатите влизат в тялото само отвън, заедно с консумираната храна. Лекарите уверяват, че най-голямо количество от тях има в речни и морски риби, хайвер, ферментирали млечни продукти, зърнени храни, както и в някои зеленчуци.

Прекомерната консумация на храни, богати на фосфати, може да причини временно увеличаване на съдържанието на сол, което на професионален език се нарича фосфатурия. Както показва практиката, дневното количество фосфати в организма може да варира от 12,9 до 42 mmol. Тази стойност зависи от действието на различни фактори, както външни, така и вътрешни..

Причини за наличие на фосфати в урината по време на бременност

При извършване на различни биохимични анализи в урината на бременни жени много често се откриват фосфати и това далеч не винаги е признак на патология и заплаха за живота на плода. Независимо от това, ако анализът покаже положителен резултат, се предписват допълнителни изследвания, които ще помогнат да се идентифицира цялостната клинична картина и да се определи какво е причинило увеличаването на веществото..

Както показва практиката, в повече от 75% от случаите присъствието на соли от този тип в кръвта е временно физиологично явление и възниква по следните причини:

 • грешна и небалансирана диета. Повечето бременни жени не могат да контролират хранителните си навици и често злоупотребяват с храни с излишна сол;
 • недостатъчен прием на течности на ден. Ако пиете по-малко от 1,5 литра филтрирана вода на ден, това ще доведе до дехидратация и поява на фосфати в урината;
 • тежка токсикоза, придружена от повръщане и по-нататъшна дехидратация;
 • прекомерна консумация на минерална вода. Лекарите предупреждават, че прекомерната консумация на минерална вода може да доведе до излишно съдържание в организма на определени вещества..

Ако повишаването на фосфатите в урината по време на бременност е причинено от небалансирана диета или нарушение на режима на пиене, след корекция съдържанието на сол бързо ще се нормализира. Ако жената има фосфатурия, във всеки случай се предписват допълнителни тестове и изследвания, за да се гарантира, че заболяването не е следствие от патологични процеси.

Следните здравословни проблеми могат да доведат до такова нарушение:

 • възпалителен процес в отделителната система;
 • тежък гастрит, стомашна язва;
 • генетично предразположение;
 • бъбречна дисфункция;
 • ендокринни нарушения (захарен диабет).

Диагностика

В медицинската практика често има случаи, когато анализите показват наличие на фосфати в урината поради неправилно вземане на проби от биоматериал. За да се сведе до минимум рискът от неправилно дешифриране, при събиране на урина трябва да се спазват определени правила. Жената трябва първо да извърши хигиена на гениталиите, което ще изключи елементи на трети страни от навлизане в изследваната течност.

В деня преди вземането на проби от биоматериала трябва да изпиете поне 2 литра филтрирана вода. 2 дни преди събирането на урина се препоръчва да спрете консумацията на млечни продукти, силно кафе и чай, подправки и храни с излишък на въглехидрати. В случай, че анализът покаже наличието на фосфати, се предписва повторно приемане след няколко дни, тъй като има незначителна вероятност за грешка в събирането на биоматериал.

Ако второ проучване също показва положителен резултат, се възлага по-подробен анализ за определяне на качественото и количественото съдържание на фосфатите. Най-често за това се използват анализи по Зимницки и Ничипоренко. В редки случаи на жена може да бъде предписано ултразвуково изследване на бъбреците..

Нормализиране на показателите

Ако по време на бременност в урината се открият аморфни фосфати, основният фактор за корекция е промяната в диетата (обикновено се предписва диета № 14). Останалите методи на терапия се избират, като се вземе предвид тежестта и първоизточника на проблема. Ако фосфатурията е патологична, се предписват лекарства.

В зависимост от източника за жена могат да бъдат предписани следните фармацевтични продукти:

 • противовъзпалителни лекарства;
 • антибиотици;
 • мултивитаминни комплекси.

Важно е да се разбере, че самотерапията е строго забранена. Самолечението може не само да доведе до липса на резултати, но и да провокира развитието на усложнения, което е категорично неприемливо по време на бременност.

Диета

За нормализиране на съдържанието на сол в урината се препоръчва да се придържате към фракционното хранене. Няма нужда да ядете 6-7 пъти на ден, достатъчно е да разделите дневния прием на продукти на 4 пъти. Желателно е основата на диетата да бъде:

 • трици и ръжен хляб;
 • каша от елда, просо, овесени ядки;
 • паста от твърда пшеница;
 • чисто месо;
 • тиква и зеле;
 • бобови растения (грах, боб);
 • билкови чайове, натурални плодови напитки и сокове (без захар).

От сладкиши са разрешени само блатове, меренг и неудобни сладкиши. За да отстрани фосфатите от тялото, жената трябва да пие поне 2 литра филтрирана вода дневно. Забраната включва:

 • ферментирали млечни продукти;
 • ястия с много подправки и билки;
 • маринати и кисели краставички;
 • яйца, масло;
 • повечето зеленчуци и билки (особено картофи);
 • висококалорични плодове;
 • пушена наденица и сирене;
 • консервирани храни.

И също така от диетата трябва да изключите всички полуфабрикати, бързо хранене и сода.

Потенциални рискове за жените и плодовете

Според уверенията на лекарите, наличието на фосфати в урината не представлява заплаха за живота и най-често тяхното присъствие е резултат от небалансирана диета. Въпреки това не си струва да се пренебрегва присъствието на този компонент, тъй като има незначителна вероятност този отказ да е следствие от патологичен процес.

Ако по време на носенето на дете, жената е диагностицирана с постоянно присъствие на фосфати в големи количества, това може да доведе до развитие на такива патологии: уролитиаза, пиелонефрит - развитие на възпалителен процес в отделителната система, придружен от инфекция, цистит - възпаление на лигавицата на пикочния мехур.

Заключение

Носенето на бебе не е болест. Но повечето експерти силно препоръчват на жените да направят някои промени в диетичните си навици и промени в начина на живот, което ще помогне да се предотврати развитието на нежелани последици, включително развитието на фосфатурия..

Фосфати в урината по време на бременност: причини и корекция

Какво представляват фосфатите

Аморфните фосфорсъдържащи утайки в урината са съединения на калций или магнезий и фосфорна киселина. Обикновено при здрав човек в урината не се откриват соли. При бъдещите майки появата на фосфати в биологичната течност не винаги се счита за патология..

Когато анализират урината на бременна лекар, те не вземат предвид самото присъствие на соли, а количественото им съдържание и промяната в тази стойност по време на последващи анализи. Състояние, при което фосфатите се намират в урината, се нарича фосфатурия..

Анализ за фосфат в урината по време на бременност

Възможни причини за фосфатурия

Често солите на фосфорната киселина се появяват в урината на бременни жени поради хормонални промени в организма и токсикоза, както рано, така и късно. Други често срещани причини за фосфатурия при бъдещи майки са:

 • недостатъчно количество използвана вода;
 • бездействие;
 • небалансирана диета, вегетарианска диета;
 • тежка диария, поради която тялото губи много течност.

Причините за появата на солеви утайки в урината, които не са свързани с бременността, включват захарен диабет, стомашно-чревни заболявания. Понякога грешка в анализа е резултат от неправилно събиране на урина.

Ако фосфатите в бъдещата майка се откриват редовно и в големи количества, лекарят може да предложи на пациента да има проблеми с бъбреците и да предпише допълнителни методи за изследване..

Допълнителен преглед

Ако повторен общ анализ на урината отново разкри фосфати във високи концентрации, на бъдещата майка се предписват следните изследвания:

 • анализ на урината според Нечипоренко;
 • анализ по Зимницки;
 • Бъбречна ехография.

При необходимост бременната жена се насочва за консултация с уролог.

Признаци на фосфатурия

Самата поява на фосфати в урината по време на бременност е безсимптомна. Бъдещата майка може да подозира нещо нередно, когато биологичната течност се замъгли. Загубата на прозрачност обаче може да показва и появата на гной или протеин в урината, което понякога показва възпаление на пикочните органи, късна токсикоза или неправилно функциониране на бъбреците. Ето защо, ако бременна жена редовно наблюдава мътна урина, трябва да се консултирате с лекар, за да изясните диагнозата..

Ако повишените фосфати са признак на уролитиаза, бременната жена ще бъде притеснена от болки в гърба, чести позиви за отиване до тоалетната.

Нормализиране на показателите

Ако причината за фосфатите е системно разстройство, на бъдещата майка се предписва подходящо лечение и наблюдение. В зависимост от тежестта на заболяването, характеристиките на хода на бременността и терапията, фосфатите в урината намаляват или изчезват.

При липса на системни нарушения се дават следните препоръки за коригиране на показателите на урината на бременна жена:

 1. Коригирайте диетата си. Храната се приема на малки порции, 4-5 пъти на ден. Диетата включва зърнени храни, постно месо, билкови чайове и растителни масла. Ограничете солта и растителната храна.
 2. Коригирайте режима на пиене. Чиста негазирана вода се консумира в количество от 1,5-2 литра на ден. Газирани захарни напитки са изключени.
 3. Физическа дейност. При липса на противопоказания, на бъдещата майка се препоръчва да ходи, да посещава басейна, йога за бременни жени.

Предприетите мерки за намаляване на концентрацията на аморфни фосфати трябва да бъдат съгласувани с гинеколога, който наблюдава бременността. Самолечението в този случай може не само да не подобри състоянието, но и да навреди на здравето на бъдещата майка и дете..

Фосфатите в урината по време на бременност не са болест, а сигнал за неизправности в организма. Отклонение, открито и коригирано навреме, няма да попречи на жената да роди и роди здраво дете..

Фосфати в урината по време на бременност

През целия период на раждане на дете, анализът на урината ще ви тревожи повече от веднъж. Свикнали сме с факта, че обикновено в урината не трябва да има нищо излишно: нито протеини, нито еритроцити, нито соли. Но от време на време нещо може да се прояви. И че нещо може да е фосфати.

Фосфатите в урината по време на бременност не трябва да са причина за паника, но те са предупредителен знак, на който определено трябва да обърнете внимание.

За какво говорят фосфатите по време на бременност?

Наличието на фосфати в човешката урина се нарича фосфатурия. Разграничете истинската и фалшивата фосфатурия, като последната е много по-често срещана и лесна за лечение. Редица различни фактори могат да допринесат за появата на фосфатурия. По принцип наличието на фосфати в урината не е болест, а синдром. Ако анализът на урината откри фосфати, тогава е необходимо да се намери и отстрани причината, която е причинила тяхното образуване. Болестта или състоянието, поради които се е развила фосфатурията, представлява по-голяма опасност от самите фосфати..

Мътната урина по време на бременност показва наличието на солени кристали. Солите се утаяват, когато киселинно-алкалната среда на урината се промени. Обикновено рН на урината е слабо киселинно, но под влиянието на определени фактори реакцията му може да се промени в двете посоки. По този начин се получават оксалати, урати или фосфати. Утаяването на фосфати показва, че реакцията на урината се е изместила към алкали.

Фосфатите по време на бременност са доста често срещани, но все пак нарушение на нормата. По време на периода на раждане на дете значителна част от солите се изразходват за изграждането на скелета му, поради което обикновено количеството им в тялото на майката намалява. Но при заболявания или бъбречни нарушения в урината могат да се образуват фосфати..

Фосфатурията показва повишен риск от камъни в бъбреците и това вече представлява специфична опасност по време на бременност. В допълнение, фосфатите често се образуват на фона на възпалителни процеси в органите на пикочно-половата система..

Една от най-безопасните и бързо лекуващи се причини за фосфатурия е диетата. Така че, фосфатите се утаяват с ясен превес на растителните храни и млечните продукти в храната (по-специално при злоупотребата с мляко, зелени зеленчуци и билки). Друга причина за появата на фосфати в урината е бързата загуба на солна киселина от организма, например при продължителна диария или повръщане, което често се наблюдава по време на бременност с ранна токсикоза. Дехидратацията на тялото води и до фосфатурия, която може да се наблюдава при повишено изпотяване, например в горещия сезон..

Моля, имайте предвид, че условията за съхранение на урината преди анализа също са от голямо значение и могат да доведат до промяна в реакцията към алкали.

Какво да правим с фосфатурия по време на бременност?

Ако резултатите от анализа показват наличие на фосфати в урината по време на бременност, тогава лекарят със сигурност ще търси причината за тяхното образуване. На първо място, той ще разбере как и какво ядете и, ако е необходимо, ще коригира вашата диета или ще предпише диета с преобладаване на месо, риба, зърнени храни, яйца. В допълнение към менюто трябва да обърнете внимание на режима на пиене: при фосфатурия трябва да пиете до 2,5 литра течност на ден, като същевременно имайте предвид, че соковете и хидрокарбонатно-калциевите минерални води също допринасят за този процес, увеличавайки алкалната реакция.

След това ще трябва да преминете повторен анализ за проверка. Ако фосфатите от урината не изчезнат, ще бъдете насочени за допълнителни бъбречни изследвания, тъй като фосфатурия се появява, когато работата им е нарушена, а по време на бременност натоварването върху тях значително се увеличава.

Не се притеснявайте да откриете фосфати в урината си. Не оставяйте обаче ситуацията и без внимание. Подайте необходимите прегледи и следвайте препоръките на лекаря. Това състояние лесно се коригира. Основното е, че нищо не ви притеснява и че се чувствате добре. Но анализът на урината ще трябва да се прави редовно - за контрол.

Моля, имайте предвид също, че еднократното откриване на фосфат в урината не е причина за диагноза. Освен това видът на солите в урината няма специална диагностична стойност и резултатите от анализа със сигурност трябва да се оценяват комплексно, а не отделно, тъй като промените в някои показатели обикновено водят до промени в други. Затова поверете диагнозата и лечението на Вашия лекар (ако сте уверени в него) и не се притеснявайте за нищо..

Методи за определяне на фосфати в урината на бременни жени

Наличието на фосфатни соли в урината по време на бременност не е необичайно. Те могат да бъдат идентифицирани само по време на изследването на биоматериала. След като са чули от лекаря информация за наличието на соли в урината, бременните жени започват да се притесняват как това може да повлияе на детето им, както и общото състояние на собственото им тяло..

Подобно заключение обаче в повечето случаи не сигнализира за патология, която би могла да повлияе негативно на здравето на майката и нейното бебе. Но игнорирането на този факт е силно обезкуражено..

Откъде идват фосфатите в човешкото тяло?

Промените в диетата са основната причина за появата на соли в човешкото тяло. Това включва внезапна промяна в начина, по който се храните, например, следвайки определена диета, ставайки вегетарианец. Това се отнася за хора от всяка възрастова група. Фосфатурия може да се появи в други случаи:

 • ядене на храни с високо съдържание на фосфор;
 • неуспех на метаболизма на неорганични вещества;
 • раждане на дете.

Освен това има синтетични фосфати. Производителите ги добавят към готови храни и препарати. Те се намират и в отпадъчните води. В резултат на това човешкото тяло получава допълнителна порция соли.

Причини за образуване на соли след зачеването

Ако аморфни фосфати се открият в урината на бъдещата майка чрез лабораторни изследвания, тогава това явление обикновено се нарича фосфатурия в медицината. Когато киселинно-алкалната среда на урината, отделяна от бъбреците, се промени, в нея попадат различни видове соли.

При нормални условия рН на пикочната течност е слабо киселинно, но поради влиянието на различни фактори състоянието му може да се промени, поради което се образуват фосфати, оксалати или урати. Когато се открият фосфати, можем да кажем, че киселинно-алкалният баланс се е изместил към алкалите.

Основните причини за появата на соли по време на бременност:

 • възпаление на пикочно-половите органи, главно за развитието на цистит (в този случай патогени ще присъстват в урината);
 • лоша, нездравословна диета (храна с високо съдържание на алкали);
 • дехидратация на организма поради токсикоза, диария.

Каква е формата на фосфатите при бременни жени

При лабораторно изследване на биоматериал в присъствието на фосфати в урината, лаборант под микроскоп вижда кристали на сол в долния слой на течността - утайката. Не е изключено откриване на пикочна киселина (урати) и оксалова (оксалати).

Аморфните фосфати, открити по време на бременност, показват ненатоварен, дезорганизиран тип и се разглеждат като спорадични в зрителното поле. Този сорт не е склонен към образуване на зъбен камък. Въпреки това, без да се вземат мерки за нормализиране на баланса, концентрацията на фосфати може значително да се увеличи и да започне да се образува в конгломерати или бъдещи камъни.

Колко опасни са солите?

Степента на риск за организма се определя от редица фактори:

 • предписването на фосфатурия;
 • хронично бъбречно заболяване на бъдещата майка;
 • степента на хормонален дисбаланс;
 • други съпътстващи заболявания.

При обостряне на хроничен цистит или възпаление на бъбреците (пиелонефрит) фосфатите предшестват появата на уролитиаза (появата на камъни в бъбреците). Този процес може да се ускори от наличието на следните заболявания:

 • гастрит;
 • язва на стомаха;
 • туберкулоза;
 • диабет;
 • бронхиектазии в белодробните тъкани;
 • повишена активност на паращитовидните жлези.

В горните случаи фосфатурията е вторична. Поради тази причина, при наличие на патология, лекарите препоръчват жените, които планират да забременеят, да бъдат лекувани предварително, предотвратявайки негативното му въздействие върху бъбреците..

Симптоми и методи за откриване на фосфат в урината

Наличието на соли в урината на бременна жена понякога може да се определи от симптомите:

 1. Мътна урина. Това се обяснява с факта, че солите започват да се утаяват, тъй като киселинно-алкалната среда на течността се променя, плътността на киселинната среда намалява значително.
 2. Бъбречна колика. Причината за болката е запушване или движение на образувания в пикочните пътища, нарушаващо изтичането на урина от бъбреците.

Ако лекарят предполага образуването на аморфни фосфати при бременна жена, тогава се предписва общ клиничен анализ на урината. Доставката на биоматериал за изследване обикновено се извършва предварително преди планирано посещение при гинеколог. С помощта на анализа на лекаря ще стане ясно каква е концентрацията на фосфати в пикочната течност в бъдещата майка.

За по-голяма увереност анализът се подава отново. След потвърждаване на наличието на фосфати се стига до заключението, че фосфорната киселина присъства и е в излишък. Може да се наложи изследване на бъбреците.

Какво не трябва да има в анализа по време на раждането на бебе

Когато тялото на бременна жена е нормално и работи в правилния режим, не трябва да има нищо чуждо в анализа на урината:

 • протеини;
 • сол;
 • еритроцити над нормата.

Не си струва да се притеснявате преди време, тъй като наличието на фосфати в урината в повечето случаи не сигнализира за хода на патологията или отказ във функционирането на телесните системи. Често този показател показва, че трябва да консумирате повече пречистена вода и да обърнете внимание на храненето..

Форми на фосфатурия

Фосфатурията е разделена на 2 вида:

 1. Основна. Този тип е рядък и се появява в резултат на вродени заболявания, свързани с метаболизма. Първичната фосфатурия е изключително опасна поради повишения риск от развитие на уролитиаза. Това състояние е нелечимо, тъй като не е възможно да се премахне предразположението на организма. Изходът е само един - да се придържате към индивидуална диета, разработена от лекар, в тежки случаи са показани лекарства.
 2. Втори. Този вид фосфатурия се проявява в резултат на недохранване, намаляване на консумацията на вода, поради заболявания на пикочно-половите органи..

Аморфни солеви форми

В допълнение към първичния и вторичния тип фосфатурия, аморфните фосфати могат да бъдат разделени на истински и фалшиви.

 1. Истинска форма. Често се причинява от стресови ситуации, често преумора, нервно състояние. Може да се прояви със заболявания на централната нервна система, с епилепсия, истерия. Това състояние е разделено на дългосрочно и преходно. Основно истинската фосфатурия сигнализира за нарушения в метаболитните процеси, много по-рядко за туберкулозно отравяне.
 2. Фалшива фосфатурия. Може да се развие в резултат на синдром на диспепсия, заболявания на белите дробове, органите на пикочно-половата система.

Методи на лечение

Терапевтичните мерки за справяне с проблема зависят от основната причина. Образуването на фосфати, основано на нарушение на диетата или липса на течност, се разрешава лесно. Необходимо е да се коригира диетата и да се установи режим на пиене. Лекарите препоръчват:

 1. Умерете консумацията на храни, които имат пряк ефект върху киселинността на урината: млечни продукти, ябълки, домати, различни подправки, подправки, чай, кафе, сладка вода.
 2. Не пийте алкохол.
 3. Яжте повече пресни зеленчуци, плодове, плодове: зеле, аспержи, цитрусови плодове, тиква, касис, червени боровинки.
 4. Включете в диетата месо, рибни ястия, яйца, черен дроб, както и елда и овесени ядки, пълнозърнести храни.
 5. Пийте до 8 чаши чиста вода на ден.

Горните съвети са временни, с нормални показатели за анализ, такава диета се спира. В допълнение към коригирането на диетата, на тялото е необходима лека физическа активност, която ще предотврати застоя на течности в пикочния мехур, ще подобри дейността на пикочните и кръвоносните системи.

Лечението с лекарства обикновено се предписва при неизправност поради заболяване. Всички мерки ще бъдат насочени към премахването му. При бактериално инфекциозно заболяване може да са необходими антибактериални средства. Видът на лекарството и дозировката се избират от лекаря в съответствие с общото състояние на бременната жена, като се отчита ефектът на лекарството върху детето.

В случай, че бременна жена е разкрила нарушения в ендокринната система (диабет), хормонална терапия, се предписва индивидуална диета. Също така е необходимо системно да се изследва, за да се следи състоянието и нивото на фосфат в урината..

Каква трябва да бъде диетата?

Диета и специален режим на фосфатурия при бременна жена играе съществена роля. За да се подобри отделянето на урина, не се препоръчва да лежите цял ден. Необходимо е да се ходи много и редовно, защото това е чудесен начин да се стимулира скоростта на движение на течността, да се предотврати загубата на соли.

Фосфатите са лесни за елиминиране, ако следвате съветите за временна диета, която подобрява киселинната среда на урината и намалява нейното алкализиране. Какво да изключите от диетата:

 • напитки - кафе, прекалено силен чай, какао, прясно изцедени сокове, газирана вода, магазинни сокове;
 • прости въглехидрати - тестени изделия, сладкиши, сладки сладкиши;
 • хляб, кифлички от бяло брашно;
 • млечни продукти - кефир, мляко, извара, сирене, кисело мляко;
 • подправки;
 • рибни и месни бульони;
 • пресни зеленчуци и билки - домати, лук, копър, целина;
 • плодове;
 • горски плодове.

Разбира се, всички тези храни съдържат много полезни витамини за бъдещата майка и нейното бебе. Следователно диетата е временна - до 14 дни, което спомага за нормализиране на рН на урината на бременна жена и не влияе върху развитието на бебето.

Списък на храните, които могат да се консумират:

 • животински протеини - постно месо, риба;
 • пълнозърнести храни - хляб с трици, семена, ръжен хляб;
 • зърнени храни, гювечи от зърнени култури;
 • зеленчуци и плодове - брюкселско зеле, аспержи, тиква, кисели плодове (боровинки).

След изтичане на диетата е необходимо да се направи повторен анализ на урината. Когато съставът се нормализира, препоръчаното хранене може да бъде прекратено, но не забравяйте за правилното, хранително хранене в бъдеще..

Насоки за пиене

Трябва да се отбележи, че намаляването на приема на течности и задържането му намаляват скоростта на уриниране, предизвикват стагнация, създават необходимите условия за различни реакции и образуването на аморфни фосфати.

За да се поддържа нормалната екскреция на течности от тялото, да се увеличи дебитът и да се предотврати стагнацията, приемът на сол трябва да се намали. По-добре е да готвите ястия пресни и да им добавяте малко сол директно по време на употреба. Допустимото количество сол на ден по време на бременност е 2 g.

За пълно зачервяване на бъбреците и пикочния мехур бъдещата майка трябва да пие много течност - 2,5 литра на ден (8 чаши). Чайове, супи, компоти не се вземат под внимание, а само пречистена вода. Използването на минерална вода не е забранено, ако тя не съдържа фосфорни киселини. Сладката газирана вода е строго забранена.

Различни кисели отвари, плодови напитки от червена боровинка и боровинки могат да се консумират, но умерено. Например, червената боровинка съдържа фосфор, но е богата на витамини и минерали:

 1. Високо количество витамин С.
 2. Витамини от група В, витамин Е, К. Насърчават антиоксидантните прояви, подобряват работата на ензимните системи.
 3. Калий, калций, магнезий, манган, йод, желязо. Оказват благоприятен ефект върху дейността на всички телесни системи на майката и нейното бебе.

Ако бременна жена страда от язва или гастрит, няма да се налага злоупотреба с кисели напитки, но е по-добре да се консултирате с лекар по този въпрос..

Откриване на фосфати в урината при бременни жени: когато е опасно

Фосфатът в урината на бременни жени е възможен признак на ендокринни или сърдечно-съдови заболявания. Патологията понякога се дължи на безвредни причини: употребата на прекомерно количество мляко или кола. Лечението се изисква, когато се появят симптоми или сериозни усложнения. Прогнозата е благоприятна; повечето пациенти нямат съпътстващи заболявания. В международната класификация на болестите от 10-та ревизия (МКБ-10) нарушенията на метаболизма на фосфора са обозначени с код E83.3.

Фосфати и фосфатурия: значението на термините и общите понятия

Фосфатите са соли на фосфорната киселина, които участват в енергийния метаболизъм на тялото. Фосфатурия - необичайно високо ниво на фосфат в урината, което може да е резултат от повишен прием на храни, съдържащи фосфор, намалена екскреция или метаболитни нарушения.

Основните условия, които причиняват фосфатурия, са:

 • бъбречно заболяване: предходна или настояща хемодиализа;
 • рак: левкемия, лимфом, костни тумори;
 • ендокринопатии (хипопаратиреоидизъм и псевдохипопаратиреоидизъм);
 • нараняване;
 • леки термични изгаряния;
 • продължително физическо бездействие;
 • метаболитни или хематологични нарушения, включително генетично предразположение;
 • приемане на калиев фосфат, антиациди, бисфосфонати, перорални лаксативи.

Фосфатурия при бременни жени: какво означава

Тежката фосфатурия е клинично асимптоматична в повечето случаи. Заболеваемостта при пациенти с това състояние е по-често свързана с основна патология, отколкото с повишени нива на фосфат в кръвта или урината..

Нормални лабораторни стойности:

 • при възрастни: 2,5-4,5 mg / dl;
 • при деца: 3-6 mg / dL.

Хемолизата или хиперлипидемията на серумна проба може да доведе до фалшиво повишени нива на фосфор. Стойности, по-високи от нормалните, показват прекомерно отделяне на аниони от организма. Само квалифициран медицински специалист може да определи точната причина за фосфатурия..

Предпоставки за образуване на камъни при жените при раждане на дете

Най-честата причина за фосфат в урината по време на бременност е бъбречната недостатъчност. По-рядко срещаните причини могат да бъдат класифицирани според патогенезата: увеличаване на приема на фосфати, намаляване на екскрецията на фосфати или нарушение на клетъчния метаболизъм. Няколко механизма често допринасят. Нарушената бъбречна екскреция най-често е основният рисков фактор.

Следните лекарства могат да причинят фосфатурия:

 • перорално или ректално приложение на фосфатно-солев лаксатив (фосфозат);
 • парентерално приложение на фосфат;
 • Синдром на Бърнет;
 • предозиране на витамин D (главно холекалциферол).

Причини за нарушения на метаболизма на фосфатите:

 • остра некроза на скелетните мускули;
 • злокачествено новообразувание;
 • унищожаване на червените кръвни клетки;
 • тежка метаболитна или респираторна ацидоза.

Хомеостазата на фосфатните соли в урината по време на бременност обикновено се поддържа от няколко механизма. Абсорбцията на аниони в стомашно-чревния тракт трябва да се компенсира чрез бъбречна екскреция.

Фосфатурия може да възникне поради 2 патогенни механизма:

 • прекомерна консумация на фосфат;
 • дифузия на фосфат от вътреклетъчното към извънклетъчното пространство.

Тъй като фосфатът е предимно вътреклетъчен анион, човек понася високи дози от това вещество без последствия. За разлика от тях, хиперфосфатемията не винаги отразява истинското увеличение на общия фосфат в организма..

Прекомерният прием на фосфорсъдържащи вещества е необичайна причина за фосфатурия, особено при наличие на нормална бъбречна функция. Човек с адекватни фосфатни хомеостатични механизми може да приема почти неограничени количества от това вещество. При здрави индивиди повишеният прием на фосфорна киселина води до по-високо съдържание на оригиналния серумен фосфат. Най-ниските концентрации на аниони се наблюдават в 8:00 ч. Сутринта, докато най-високите - в 4:00 ч. Сутринта. Антиацидите намаляват абсорбцията, тъй като калцият, алуминий и магнезий свързват фосфора в неразтворими комплекси.

Интоксикацията с холекалциферол води до появата на аморфни фосфати в урината по време на бременност. Проучванията показват, че прекомерната употреба на фосфат-съдържащи лаксативи също провокира фосфатурия. Често се случва в резултат на краткосрочно парентерално приложение на големи количества фосфати, но отново това най-често се причинява от влошаване на бъбречната функция.

Възможни симптоми

Повечето пациенти с фосфатурия нямат симптоми. Признаците на остра хиперфосфатемия са следствие от ефектите на хипокалциемия, като пациентите понякога съобщават за мускулни крампи, тетания, остеопороза или изтръпване. Други симптоми включват болка в костите, ставите, бъбречна колика (поради аморфни камъни), сърбеж и обрив.

Най-често пациентите съобщават за симптоми, свързани с основната причина за фосфатурия - умора, задух, анорексия, гадене, гастрит, повръщане и нарушения на съня. Инсулинозависимият диабет, хипертония, анамнеза за хирургични операции на шията, химиолучева терапия, хиперпаратиреоидизъм или прекомерен витамин D могат да причинят горните симптоми.

Усложнения за жена и дете

Острата фосфатурия се характеризира с утаяване на фосфати в тъканите и намаляване на серумния калций. Хиперфосфатемия, хипокалциемия и хиперкалиемия са свързани с гадене, повръщане, диария, загуба на апетит, летаргия, хематурия и гърчове. Понякога се появяват тетания, колапс на кръвообращението и внезапен сърдечен арест.

Диагностично изследване

Първо се прави физически преглед и се прави анамнеза. Ако е налице асимптоматична фосфатна диатеза, се препоръчват допълнителни изследвания за изясняване на диагнозата. Жената трябва да измери:

 • серумно ниво на калций;
 • анализ на урина за бактерии;
 • електролити;
 • концентрацията на червените кръвни клетки;
 • съдържание на урея в кръвта и креатинин;
 • серумно ниво на магнезий.

Не са посочени специфични процедури за оценка на фосфатурия. Резултатите от костната биопсия обаче могат да помогнат да се направи разлика между паращитовидните заболявания и остеомалацията при пациенти с хронично или терминално бъбречно заболяване..

Лечение на фосфатурия по време на бременност

Лечението е насочено към намаляване на концентрацията на аниони с лекарства, диализа, промени в диетата и режим на пиене. При незначителна фосфатурия не е необходима терапия.

Традиционна терапия

Лекарства (лекарства), които обикновено се предписват за патологична фосфатурия, са калциев карбонат, калциев ацетат, алуминиев хидроксид и лантанов карбонат. Острата хиперфосфатемия с хипокалциемия е потенциално животозастрашаващо състояние. При нормална бъбречна функция нивата на фосфорна киселина се нормализират в рамките на 6 до 12 часа, но може да настъпи необратимо увреждане на бъбреците.

Нивата на серумен фосфат следват циркаден ритъм, който трябва да се има предвид при тълкуване на състоянието на бременните жени. Най-висока концентрация се наблюдава в 8 часа сутринта. При пациенти с хронично бъбречно заболяване, съдържанието на соли на фосфорната киселина се променя значително през деня..

Може да бъде изключително трудно да се контролират нивата на фосфат при пациенти на диализа. Въпреки подобренията в диализните техники през годините, терапията на разстройството не е значително модернизирана. Прекомерната консумация на храна, която съдържа фосфорна киселина или витамин D, може да обясни хиперфосфатемия при хора на диализа. Алтернативен подход за пациенти с бъбречна недостатъчност е ежедневната нощна диализа.

Учените съобщават за постигане на контрол на фосфатите с помощта на хемодиафилтрация, която съчетава дифузия и конвекция, вместо хемодиализа. Програмата им се състоеше от нощни сесии с продължителност 8 часа. При 14 пациенти в тяхното проучване нивата на фосфат преди диализа спадат от средно 1,52 ± 0,4 до 1,06 ± 0,1 mmol / L.

Диета и режим на пиене

Трябва да се изпие умерено количество вода (2,5 - 3 литра), за да се предотврати образуването на камъни. Бременните жени с хронично бъбречно заболяване се препоръчват да избягват храни с високо съдържание на фосфорна киселина:

 • продукти с млечна киселина;
 • свинско, телешко, ядки и други храни с високо съдържание на протеини;
 • преработени храни;
 • кола.

Пресните и домашни храни се предпочитат пред преработените храни, които често съдържат неорганични фосфатни добавки. Клиничното състояние, което най-често изисква намаляване на приема на храна, е бъбречна недостатъчност. Тъй като в типичната диета чревната абсорбция на фосфорна киселина е висока, поддържането на фосфатната хомеостаза зависи от бъбречната екскреция на абсорбирания продукт..

Неконвенционални методи

Бременните жени трябва да избягват всякакви медицински непроверени лекарства, тъй като те могат да имат потенциално отрицателен ефект върху растежа и развитието на плода. Много лекарства не само имат недоказана ефикасност, но и могат да отложат реалното лечение..

Прогноза и превенция

Фосфатурията е до голяма степен клинично асимптоматична. Свързаната заболеваемост е по-вероятно да възникне от основното състояние, отколкото от самата фосфатурия. Краткосрочните усложнения включват остра хипокалциемия с възможна тетания и по-рядко отлагане на калциево-фосфатни комплекси в ставите и подкожната и меката тъкан. Острата хиперфосфатемия, причинена от прекомерна консумация на фосфорсъдържащи напитки, може да доведе до остра бъбречна недостатъчност и в някои случаи до хронично бъбречно заболяване.

При повтаряща се хиперфосфатемия обаче прогнозата е смесена и дългосрочните усложнения могат сериозно да засегнат всяка телесна система: съдова, сърдечна, кожна и костна. Ставите също могат да страдат от прекомерно количество фосфорна киселина.

Продължителната хиперфосфатемия е независим рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Хората с персистиращи нива на фосфат над 6,5 mg / dL имат 18-39% смъртност в сравнение с пациенти с бъбречна недостатъчност, които нямат фосфатурия.

Дори при хора без хронично бъбречно заболяване фосфатурията може да бъде рисков фактор. В корейско проучване на 92 756 доброволци с нормална бъбречна функция, по-високите нива на серумна фосфорна киселина са независим предиктор за смъртността от всички причини, особено при бременни жени..

Фосфати в урината при бременни жени

Бременната жена трябва да знае, че фосфатите в урината са следствие от заболяване или заболяване. Ето защо е много важно да се определи причината за появата им и да се насочат всички усилия за премахване на "провокатора", като не се забравя за специална терапевтична диета.

 • Защо са открити фосфати в урината на бременна жена?
 • Форми на фосфатурия
 • Какво да направите, ако в урината на бременна жена има фосфати?
 • Каква е диетата за фосфат в урината?
 • Как да избегнем проблем за бременна жена?

Защо са открити фосфати в урината на бременна жена?

Ако в урината на бременна жена се открият аморфни фосфати, това явление се нарича фосфатурия. Когато киселинно-алкалната среда на урината се промени, солите се утаяват. В нормално състояние рН на урината ще бъде леко киселинно, но в резултат на влиянието на различни фактори може да настъпи промяна в реакцията му във всяка посока. Започва образуването на фосфати или урати или оксалати. Ако фосфатите се утаят, това означава, че реакцията на урината е изместена към алкали.

Определянето на фосфат в урината по време на бременност е доста често срещано явление. По време на носенето на дете, повечето соли от тялото на жената се изразходват за изграждане на скелета му. Следователно броят им в майчиното тяло рязко намалява..

Но има и други причини за фосфат в урината. Ако в пикочната система се развие инфекциозен и възпалителен процес (цистит), може да започне образуването на фосфати в урината. В този случай, освен всичко друго, в урината се откриват бактерии..

Фосфатурията също е знак, че съществува риск от камъни в бъбреците..

Това състояние е синдром, но не и заболяване. И така, нека формулираме причините за появата на фосфати в урината:

 • наличието на възпалителен процес, протичащ в органите на пикочно-половата система (а именно цистит);
 • небалансирано, не разнообразно хранене (диетата съдържа голямо количество "алкална" храна);
 • в резултат на тежка дехидратация поради честа диария или повръщане.

Ако в урината са открити фосфати и бактерии, циститът се лекува с антибиотик.

Ако общото изследване на урината е нормално, с изключение на наличието на фосфати, диетата на бременната жена се ревизира или загубата на течност от тялото се възстановява (те предписват да се пие аптечен разтвор за рехидратация).

Форми на фосфатурия

Има две форми на фосфатурия:

 • Първичен (изключително рядко). Провокира се от вродени метаболитни патологии. Това състояние представлява сериозна опасност за здравето на жената, тъй като има голяма вероятност за появата на уролитиаза. Това състояние не се поддава на лечение, тъй като не е възможно напълно да се елиминира предразположението. Съществува обаче шанс да се коригира и значително подобри състоянието на жената. Избира се специална диета и в трудни случаи лекарят може да предпише определени лекарства.

Методите за корекция се избират строго на индивидуална основа, като се отчита тежестта на състоянието на жената.

 • Втори. Развитието на тази форма се случва, когато диетата е нарушена, ако е имало рязко намаляване на скоростта на пиене, както и при наличието на някои заболявания, свързани с работата на пикочно-половата система.

Какво да направите, ако в урината на бременна жена има фосфати?

Идентифицирането на този показател по време на клинично изпитване не е причина за паника. На първо място, трябва стриктно да се придържате към всички препоръки на лекаря. Ако е необходимо, бременната жена допълнително прави тест за урина за бактериална култура и общ анализ на урината, като същевременно трябва да се спазват всички правила за събиране на урина.

Лекарят определя колко течност трябва да пие жената през деня. Ако водно-солевият баланс е нарушен, тялото започва да променя нивото на солите. Ако в тялото няма достатъчно течност, настъпва рязко повишаване на нивата на сол. При липса на противопоказания, през деня бременната жена трябва да пие поне 1,5 литра чиста вода без газове, което ще помогне за нормализиране на водно-солевия баланс.

Може да се предпише и спазване на специална диета, но тя ще бъде неефективна, както и корекция на режима на пиене, ако въпросът е в развитието на бактерии в отделителната система. Ако има бактерии, това очевидно е инфекция, а не банално нарушение на правилата за здравословно хранене..

Ако заедно с фосфатите в урината са открити и камъни в бъбреците, наблюдение на бременна жена се изисква не само от гинеколог, но и от уролог. Лекарят трябва да проведе задълбочена диагностика на органите на отделителната система, след което се предписва курс на лечение на заболяването.

Каква е диетата за фосфат в урината?

След възстановяването на правилния водно-солеви баланс диетата се коригира. От менюто на бременна жена, поне за известно време, е необходимо напълно да се изключат пикантни, солени и пикантни. В същото време, за да разберете кои продукти са „забранени“ и кои разрешени, използвайте таблицата:

Важно е да се отбележи, че в ежедневната диета на бременна жена е необходимо да се въвеждат храни, които ще насърчават подкисляването на урината. Тези продукти включват:

 1. Кисели плодови напитки от касис, червена боровинка, червена боровинка.
 2. Тиква.
 3. Брезов сок - дневната доза не може да надвишава 3 чаши.
 4. Масло - в ограничени количества.
 5. Компоти, приготвени от сушени плодове, например стафиди, сушени кайсии, сушени ябълки.
 6. Месни и рибни ястия (само сортове с ниско съдържание на мазнини).
 7. Зърнени продукти.
 8. Хляб с трици.

И така, бременна жена ще се възползва от рецепта за сок от червена боровинка от видеото:

Как да избегнем проблем за бременна жена?

Бременните жени се съветват да се хранят правилно и да следват прости превантивни мерки за предотвратяване на образуването на фосфатни соли и за предотвратяване на тяхното повторно появяване.

В този случай е полезно да използвате билкови лекарства, но само под строгото наблюдение на лекар..

Фосфати в урината на бременна жена: личен опит

Анализът на урината е прост и достъпен начин за проследяване състоянието на бъдещата майка и бебе по време на бременност. За това как трябва да бъде нормално и какви заболявания ще помогне да се идентифицират, ще ви разкажа на примера на история от моята практика.

Прочетете на Ева

 • Една жена едва на 38 седмица разбра за бременността: възможно ли е?
 • Деца
 • Бременност
 • Анализ на урината
 • Фосфати

Подобни материали

 • анализ на урината по време на бременност; процент на солта при анализ на урина по време на бременност

Урината е отпадъчен продукт на човек, екскретира се чрез бъбреците в резултат на филтрация на кръвта. Урината се състои от вода (97%), съдържа и други компоненти (3%):

-органични вещества: урея, пикочна киселина, аминокиселини, креатинин, ксантин, уробилин, индикан, глюкоза, протеини, кетонни тела;
-соли: хлориди, сулфати и фосфати; йони: катиони (K +, Na +, Ca2 +, Mg2 +, NH4 +), аниони (Cl−, SO42−, НРО42−) и др..

Резултатът от общия анализ на урината до голяма степен зависи от правилно събрания материал..

Как се събира урина за анализ?

Само сутрешната урина е подходяща за изследване, тъй като е по-наситена. Преди да съберете урина, трябва да измиете външните полови органи. Първата и последната порции се източват, средната порция се събира в чист, сух съд. Анализът ще изисква поне 120 ml урина. Материалът трябва да бъде доставен в лабораторията не по-късно от 2 часа след събирането. Хипотермия по време на транспортиране не е разрешена.

Общият анализ на урината се отнася до клинични лабораторни изследвания. Тя ви позволява да определите физичните и химичните свойства на урината, както и наличието на корпускули, протеини, глюкоза и др..

Анализ на урината: нормално

Ще изброя основните параметри на общия анализ на урината, които се оценяват в този случай:

-физични свойства; нормалната урина е бистра, без мирис, има сламеножълт цвят, слабо кисела реакция (рН варира от 5 до 7), относителна плътност (1010-1026);

-наличието на клетки; обикновено урината съдържа малко епител, не повече от 6 левкоцита в зрителното поле, единични еритроцити в препарата;

-наличието на определени вещества и микроорганизми; здравите хора нямат протеин в урината (или не надвишава 0,033 ppm), глюкоза, хемоглобин, жлъчни пигменти, ацетон, кристали на сол и бактерии.

Анализът на урината по време на бременност при много жени практически не се различава от нормата. Промяната на някои параметри помага да се идентифицират редица заболявания и усложнения.

Млада жена Светлана кандидатства за консултация. Беше бременна (16 седмици), чувстваше се добре, нямаше оплаквания. Въпросът й беше свързан с тълкуването на теста за урина..

Ето индикаторите: цветът е светложълт, леко мътен; специфично тегло 1005; ph 8; протеин количествено (норма до 0,120 g / l) 0,076 g / l; липсваше глюкоза; кетонни тела - 15 mg / dl; липсваха нитрити, билирубин и уробилиноген; епителни клетки - 3-4-5 в зрителното поле; левкоцити - 0-1-1 в зрителното поле; липсваха еритроцити, отливки и бъбречни епителни клетки; фосфатни соли +++.

Ние анализираме клиничен случай

Забелязах, че реакцията на урината на моя пациент е алкална (ph 8), обикновено кисела. Също така при анализа бяха определени фосфати в големи количества и кетонни тела. Утаяването на фосфати потвърждава факта, че реакцията на урината се е изместила към алкалната страна..

Една от най-важните причини за образуването на фосфати е нарушение на диетата: преобладаването на растителни храни и млечни продукти в диетата (злоупотреба с мляко, зелени зеленчуци и чай, билки). Също така, фосфатите могат да се появят в урината поради бързата загуба на солна киселина от тялото по време на продължително повръщане (ранна токсикоза) или по време на дехидратация в горещината.

Попитах Светлана за диетата и наличието на повръщане. Оказа се, че тя не е имала повръщане от две седмици. Момичето описа и диетата си: закуска - 2 сандвича с червен хайвер, зелено с бонбони; обяд - картофено пюре, телешки черен дроб, салата от цвекло със заквасена сметана; следобеден чай - зелен чай със сандвич; вечеря - пилешко бедро на фурна, зелен чай с бонбони, минерална вода Есентуки-17. Както можете да видите, диетата на Светлана съдържа много алкализиращи течности: зелен чай, хидрокарбонатно-калциеви минерални води.

Препоръки за фосфат в урината

Посъветвах бъдещата майка да промени диетата си. За да се избегнат усложнения, диетата за пациенти с фосфатурия трябва да ИЗКЛЮЧВА:

- зелен чай, минерална вода;
- сирене и извара, млечни продукти;
- салати и пушени меса;
- консервирани храни;
- сладки плодове и плодове;
- моркови, маруля, боб, леща и грах.

Следните храни трябва да бъдат включени във вашата ежедневна диета:

- Брезов сок;
- кисели плодови напитки и желе;
- компоти от сушени плодове;
- всички видове зърнени култури;
- ядки;
- обогатени с протеини храни (постно месо и риба, яйца);
- бобови растения;
- плодове и плодове от кисели сортове (френско грозде, ябълки, боровинки и други);
- тиквички, тиква, картофи, краставици.
- хляб с трици;
- аспержи, тиква и брюкселско зеле.

Трябва да изпиете до 2,5 литра течност (сок от червена боровинка, обикновена вода). Откриването на фосфат в урината не е опасно състояние. Въпреки това, макар и рядко, те могат да образуват фосфатни камъни с мека консистенция и пореста структура. С фосфатите, като правило, не достига оперативното лечение на уролитиаза.

Светлана спазва хранителните препоръки в продължение на две седмици и стриктно наблюдава диетата си. И при повторен анализ киселинността на урината се възстановява, фосфатите изчезват.

Следете здравето си, контролирайте промените в тялото си - това е профилактиката на много заболявания.