Дата на публикуване: 17.06.2020 | Преглеждания: 4

Много кърмещи жени се оплакват от лошо храносмилателно здраве. Развитието на болестта може да бъде повлияно от различни фактори: нарушение на режима, хормонален дисбаланс, послеродилни последици. Най-често жените се притесняват от болки в стомаха, червата, гадене, подуване на корема, киселини, нарушение на дефекацията, гастрит. Често се налага медикаментозно лечение, за да се елиминира нежеланата патология. Повечето лекарства обаче имат противопоказания за употреба по време на кърмене, следователно, за да избере правилното лекарство, кърмещата жена се нуждае от медицински съвет.

Състав и действие

Фосфалугелът е антиацидно средство, чиято основна функция е да нормализира киселинната среда в стомаха. Основната активна съставка на лекарството е неорганично съединение на алуминиев фосфат, което потиска агресивните ефекти на солната киселина, което допринася за подобряване на благосъстоянието и нормализиране на храносмилателната система. Алуминиевият фосфатен гел действа като адсорбент - абсорбира микробите, токсичните вещества и ги отстранява от човешкото тяло по естествен начин. Обгръщайки стените на стомаха, гелът ги предпазва от вредни фактори, възстановява и лекува увреждане на лигавицата. Също така, лекарството действа като болкоуспокояващо. [2, 3]

Фосфалугелът се произвежда в хомогенна бяла гелообразна форма с лек цитрусов аромат. Опаковани в сашета с тегло 16 g и 20 g.

Мога ли да пия фосфалугел, докато кърмя

Фосфалугелът е абсолютно безвреден за кърменото бебе. Въпреки това, за да се избегнат нежелани рискове за кърмещата майка, е необходимо да започнете да приемате лекарството само след лекарско предписание..

Когато предписва лекарство, лекарят взема предвид вредността на неговите компоненти, ефекта им върху тялото на новороденото, дела на химикалите, които бебето е получавало с майчиното мляко, и особеностите на неговото отстраняване от тялото. Въз основа на тези данни се установява единична доза от лекарството, продължителността на курса и режима за кърмеща жена. Тъй като нежелани реакции могат да се появят не само при майката, но и при бебето, приемайки фосфалугел, е важно да се следи здравето на бебето. В случай на незначителни алергични или други реакции е необходимо да се потърси специализирана помощ и да се спре приема на лекарството. В някои случаи кърменето, както е предписано от лекар, може да бъде заменено с изкуствено, докато лекарствата бъдат напълно отстранени от тялото на майката..

Кога да приемате лекарството

Фосфалугелът е едно от лекарствата, които се предписват за кърмене. Активните му съставки не се абсорбират в кърмата, така че е безопасно за бебето. Предписва се дори за кърмачета с честа регургитация, колики и други нарушения в храносмилателната система. [2]

По време на кърмене фосфалугелът се предписва при стомашно-чревни разстройства:

 • пептична язва;
 • гастродуоденит, гастрит;
 • диспепсия;
 • чревни възпаления;
 • диария;
 • хранително отравяне;
 • метеоризъм;
 • киселини в стомаха.

Ефект върху лактацията и тялото на бебето

Всяка кърмачка ще се тревожи от въпроса какъв ефект ще има това или онова лекарство върху нейното бебе, каква реакция трябва да се очаква.

Въз основа на клинични проучвания се стигна до заключението, че Fosfalugel е не само високоефективно лекарство за лечение на заболявания на храносмилателния тракт при деца, но и абсолютно безвредно за детския организъм [2], тъй като е един от не абсорбиращите се антиациди.

Количеството на фосфатите, постъпващи в тялото с лекарството, не надвишава нормата и не засяга фосфорно-калциевия метаболизъм, поради което Фосфалугелът е разрешен за бременни жени, кърмещи жени и дори деца от раждането. Въпреки това, за да се избегнат нежелани реакции, кърмачката трябва да приема лекарството изключително според указанията, като стриктно се придържа към режима.

Не са установени нежелани ефекти върху лактацията.

Важно е да запомните, че това лекарство не е предназначено за самолечение. В резултат на нарушението на продължителността на курса и препоръчителната доза има вероятност от предозиране и поява на негативни странични ефекти.

Начин на приложение и дозировка

Фосфалугелът може да се консумира както в чиста форма, така и разреден с вода (1 саше на 100 ml вода).

За всеки пациент дозата на лекарството се определя индивидуално, като се вземат предвид естеството и тежестта на заболяването, както и възрастовата категория на пациента:

 • възрастните трябва да приемат 6 сашета на ден;
 • при лечение на малки деца, дозата на лекарството на ден не трябва да надвишава 16 g.

По време на кърмене е разрешено употребата на антиацид в терапевтични дози [1].

Общи препоръки за употреба

 • При кърмене приемът на алуминиев фосфат е възможен само след консултация със специалист.
 • Не превишавайте предписаната доза.
 • Ако се появи запек, количеството консумирана течност на ден трябва да се увеличи.
 • Не приемайте Фосфалугел заедно с други лекарства, без да се консултирате с лекар.

Противопоказания за употреба

Очевидните противопоказания за прием на Фосфалугел са:

 • бъбречна дисфункция;
 • невродегенеративно заболяване;
 • идиосинкразия или алергични реакции;
 • намалени нива на фосфор в организма (хипофосфатемия).

Лекарството трябва да се използва с повишено внимание при кърмещи и бременни жени, с цироза на черния дроб, сърдечни заболявания, възрастни хора [1].

Странични ефекти

Неспазването на установената доза и при наличие на свръхчувствителност към отделни компоненти на лекарството може да прояви нежелани последици [3]:

 • гадене, повръщане;
 • загуба на вкус;
 • нарушение на фосфорно-калциевия метаболизъм в организма;
 • хиперкалциурия;
 • остеомалация (омекотяване и чупливост на костите);
 • енцефалопатия;
 • нарушение на речта, паметта;
 • бъбречна дисфункция;
 • запек.

Аналози на лекарството за кърмачка

Сред антиацидните лекарства като Fosfalugel, Maalox и Almagel могат да бъдат разграничени. Те имат един и същ терапевтичен ефект, но не се препоръчва да замените едно лекарство с негов аналог самостоятелно [3].

От това следва, че фосфалугелът, предписан за лечение на стомашно-чревни патологии, може да се използва по време на кърмене. Много лекари потвърждават, че този антиацид е абсолютно безвреден както за кърмачка, така и за бебе. В същото време е необходимо стриктно спазване на режима и коригираната доза..

Библиография:

 1. Фосфалугел - RMS (дата на достъп: 02.11.2019)
 2. Антиациди в практиката на детски гастроентеролог - д-р мед. П. Л. Щербаков, Централен изследователски институт по гастроентерология, Москва, 2013.
 3. Фосфалугелът е отлично решение - гатроентеролог, терапевт П. В. Томов (актуализиран 15.12.2018).

През 2019 г. тя завършва Федералната държавна бюджетна образователна институция за висше образование „Национален изследователски Мордовски държавен университет им. Н. П. Огарева "със специалност педиатрия.

Серия и регистрационен номер на дипломата: 101318 0420079

Фосфалугел за кърмене

Кърмещите майки, вероятно, дори не трябва да се напомнят, че каквито и да било лекарства през този период трябва да се приемат изключително внимателно, предишния ден, не забравяйте да се консултирате с лекар. Ако това не е възможно, важно е внимателно да проучите инструкциите. Дали е възможно да се използва лекарството по време на кърмене винаги се предписва там. Дори ако някои лекарства са ви предписани по време на бременност, това не означава, че те няма да навредят на бебето по време на кърмене..

Има голям списък с лекарства, които могат да се използват при кърмене, което е доказано от клинични проучвания. Фосфалугелът също принадлежи към тях, но трябва да се използва в строго терапевтични дози. Ако в аптеката ви се предлагат аналози на това лекарство, внимателно прочетете инструкциите, преди да купите. Самолечението по време на кърмене може да бъде опасно за вашето бебе.

Антиациди за кърмене

Фосфалугелът е един от антиацидите, тоест лекарства, които неутрализират киселинността на стомашния сок. Това лекарство се предписва също при заболявания на дванадесетопръстника, диария, заболявания на дебелото черво, гастродуоденит и други заболявания..

Ако са ви предписани антиациди по време на кърмене, по-добре е да изберете фосфалугел, алмагел или маалокс. Тези лекарства не са толкова опасни, колкото например денолът, който силно не се препоръчва по време на кърмене. Противопоказания за употребата на фосфалугел са свръхчувствителност към неговите компоненти и нарушена бъбречна функция.

Как медикаментите влияят на детския организъм?

При определяне дали конкретно лекарство ще повлияе на тялото на новородено, експертите вземат предвид токсичността на съставките му, истинското количество на лекарството, което идва на бебето с майчиното мляко, особеностите на ефекта на лекарството върху органите на детето и елиминирането на лекарството от тялото. Продължителността на приема на лекарството и неговата доза също са важни. Важно е да знаете, че страничните ефекти на това или друго лекарство могат да се появят не само при майката, но и при детето..

Следователно, приемайки каквото и да е лекарство, включително фосфалугел, трябва да наблюдавате състоянието на бебето. Най-малкото съмнение за алергични или други реакции е причината да се свържете със специалист, който след преценка на ситуацията ще ви помогне да изберете правилния режим на лечение. В краен случай кърменето може да бъде прекъснато и ако редовно изцеждате мляко, можете да се върнете към кърменето след завършване на курса на лечение. Понякога лекарите ще оптимизират режима на дозиране за схемата на хранене.

Фосфалугел - за деца под една година

Струва си да се отбележи, че фосфалугелът може да се предписва не само на кърмачки, но в някои случаи и на техните бебета. На бебета до шест месеца се предписва четвърт торба или една чаена лъжичка лекарство след всяко от шест хранения на ден, а на бебета над шест месеца - половин пакетче или 2 чаени лъжички след всяко от четири хранения.

Ако майката и бебето трябва да бъдат лекувани "едновременно", важно е да предупредите лекаря за това. Запекът е най-честият страничен ефект на лекарствата, особено ако се приема неправилно. В този случай лекарите предписват лаксативи..

Струва си обаче да се отбележи, че с правилния прием на фосфалугел рядко възникват свързани проблеми. Ето защо се счита за един от най-щадящите антиациди и покрития. Ако сте приемали фосфалугел само за профилактични цели, за да не дадете на детето нищо излишно, струва си да обсъдите с лекаря възможността за временно оттегляне от лекарството.

Разстроен стомашно-чревен тракт с хепатит В: възможно ли е да се приема "Fosfalugel", как лекарството влияе върху лактацията и детето?

Често новоспечените майки са изправени пред проблеми със стомашно-чревния тракт. Разстройството на изпражненията (запек или, обратно, диария) е едно от най-често срещаните заболявания на кърмачките, което значително намалява качеството на живот и пречи на жената да се радва на майчинство.

Възниква въпросът - как да се справим с болестта, ако не всички лекарства са допустими по време на кърмене? Прочетете за това в нашата статия.

Състав и действие на лекарството

Алуминият съдържа фосфат, сорбитол, агар-агар, пектин, калциев сулфат, калиев сорбат, вкус на портокал и пречистена вода.

Като правило съставът казва нещо на малко хора, така че възниква въпросът: какъв ефект има върху тялото? Фосфалугелът не само неутрализира солната киселина в стомаха, но също така нормализира храносмилането и ускорява възстановяването на лигавицата.

Можете ли да приемате, докато кърмите??

Всяка кърмачка има подозрение дали лекарството ще навреди на бебето, като попадне в тялото му чрез мляко.

Много лекари твърдят с увереност, че Fosfalugel е напълно безопасен както за майката, така и за детето и е разрешен по време на хепатит В, но трябва да се консултирате с Вашия лекар и да прецените всички предимства и недостатъци. Ако ползата е по-висока от възможния риск, тогава приемът може безопасно да започне.

Следвайте инструкциите, схемата "повече питие - по-бързо ще мине" тук категорично не е подходяща! Освен това голямо количество от лекарството може да причини малко, макар и незначително, но все пак вреда.

Обобщение: Fosfalugel е разрешен по време на кърмене, но трябва да се приема само по препоръка на лекар. Забелязвайки и най-малката реакция при детето, се препоръчва незабавно да спрете приема му..

Препоръки за употреба

Лекарството се предписва при проблеми със стомашно-чревния тракт.

 • Гастрит.
 • Дуоденит.
 • Язва на стомаха.
 • Диария.
 • Запек.
 • Язва на дванадесетопръстника.

Противопоказания и странични ефекти

Fosfalugel, въпреки своята ефективност, не се предписва на всички. За тези хора, които страдат от бъбречна недостатъчност, това лекарство е строго забранено. Това се отнася и за хора с ниски нива на фосфор в серума или с индивидуална непоносимост към отделни компоненти в състава на лекарството.

За съжаление все още не е изобретено лекарство, което напълно да елиминира възможните странични ефекти. Ако не се спазва правилната дозировка или в случай на свръхчувствителност към компонентите на лекарството, може да се появи гадене и повръщане, концентрацията на калций в урината ще се увеличи и количеството на фосфор в кръвната плазма рязко ще спадне..

За особено впечатлителните майки си струва да се изясни, че подобни реакции не се случват във всеки случай, така че не се притеснявайте!

Как влияе върху лактацията и бебето?

Въпреки страничните ефекти, основната грижа на всяка кърмачка ще бъде въпросът каква реакция може да очаква бебето й от фосфалугела..

Клинично е доказано, че ако приемате лекарството стриктно в съответствие с инструкциите след задължителната консултация с Вашия лекар, Фосфалугелът е абсолютно безопасен за бебето. Нещо повече: в малки дози някои лекари го предписват на деца, които често плюят след хранене или имат други проблеми със стомашно-чревния тракт..

Не е установен отрицателен ефект върху лактацията.

Общи съвети

 1. Консултирайте се с Вашия лекар и педиатър.
 2. Ще Ви бъде дадена необходимата доза в зависимост от Вашето медицинско състояние.
 3. Не се препоръчва прием на повече или по-малко от предписаното.
 4. Може да се приема през устата, или в чиста форма (гел / желе), и разреждане в половин чаша питейна вода.
 5. Препоръчва се на кърмещи майки 1-2 сашета 2 или 3 пъти на ден.
 6. В зависимост от заболяването, Вашият лекар ще препоръча кога е по-добре и по-целесъобразно да приемате Фосфалугел: веднага след хранене или няколко часа след.

Така че, обобщавайки, лекарството Фосфалугел, което се използва за заболявания на стомашно-чревния тракт, е разрешено да се приема. Безопасността му за майката през периода на кърмене и нейното бебе е клинично доказана, но само при условие, че режимът и дозировката не са нарушени.

Кърмещите майки се съветват да отидат на консултация с Вашия лекар и педиатър, за да се изключат възможни реакции (например индивидуална непоносимост към някои компоненти на лекарството). И помнете: здравето на детето ви е във вашите ръце!

Фосфалугел по време на кърмене

Често кърмещите майки страдат от заболявания на храносмилателния тракт. Нарушения на изпражненията (запек, диария), язва на дванадесетопръстника, заболявания на червата и други опасни патологии рязко намаляват качеството на живот на новосформираната майка. Ако има признаци на заболяване, важно е незабавно да се свържете с лекар, който ще Ви посъветва за избора на лекарство.

Фосфалугелът е антиацидно лекарство, което неутрализира солната киселина в стомаха, нормализира храносмилането и ускорява възстановяването на увредените лигавици. Лекарството има абсорбиращ, обвиващ и антиациден ефект. Лекарството е разрешено да приема лактиращи жени по медицински причини.

Фосфалугел: основна информация

Лекарството се произвежда под формата на бял гел с еднородна консистенция, с цитрусов аромат и вкус. Лекарството е опаковано в сашета от 16 или 20 g.

Фосфалугелът съдържа следните вещества:

 • алуминиев фосфат;
 • хранителна добавка E420;
 • пектин;
 • калиева сол на сорбинова киселина;
 • агар с желиращ капацитет 800;
 • калциева сол на сярна киселина;
 • ароматна добавка "Orange";
 • дестилирана вода.

Лекарството има абсорбиращ, обгръщащ ефект, предпазва стомашната лигавица от дразнещите ефекти на солната киселина и жлъчката. След приема на лекарството алуминиевите соли се комбинират със солна киселина и я неутрализират. В резултат киселинността намалява в рамките на 10 минути. В допълнение, основните компоненти поддържат нормална киселинност на стомаха за дълго време..

Гелът обгръща вътрешната лигавица на стомаха и червата, като го предпазва от агресивни вещества (солна киселина, пепсин, токсини). Лекарството помага за възстановяване на увредените тъкани, нормализира храносмилането.

В допълнение, лекарството абсорбира патогени, токсини, газове, които са в червата, и ги отстранява навън. Тоест гелът действа като сорбент.

Лекарството не алкализира силно храносмилателния сок, не провокира повишено производство на солна киселина след нейното свързване и неутрализиране. След продължителна употреба на лекарството, метаболизмът на фосфора не се нарушава.

Лекарството се предписва при стомашно-чревни патологии, при които има повишаване на стомашната киселинност:

 • Язва на стомаха и 12 язва на дванадесетопръстника.
 • Гастрит.
 • Дуоденит.
 • Гастроезофагеален рефлукс.
 • Диафрагмална херния.
 • Функционална недостатъчност на дебелото черво.
 • Възпаление на тънките и дебелите черва.
 • Възпалителен процес в сигмоидното дебело черво.
 • Възпаление на сигмоидната и ректума.
 • Дивертикуларна болест.
 • Храносмилателни разстройства поради отравяне на организма, прием на лекарства, алкохолни напитки, киселини или основи.
 • Неязвена диспепсия.
 • Диария след операция на стомаха.

Преди да използва лекарството за лечение на гореописаните заболявания, кърмещата майка трябва да се консултира с лекар.

Дозировка на лекарството

Методът на приложение на фосфалугела е орален. Лекарството се използва в чиста форма или се разрежда с филтрирана вода (1 саше на 100 ml вода). Преди употреба лекарството в сашето се омесва, така че да стане хомогенно. Чантата се отваря, изстисква се в лъжица или чаша.

Дневната доза на лекарството зависи от възрастта и симптомите на пациента. Дозировката на гела за пациенти на възраст над 6 години е от 16 до 40 g два пъти или три пъти. При тежки форми на патология дозата на лекарството се увеличава.

Дневната доза на фосфалугел за различни заболявания:

 • При херния на езофагеалния отвор на диафрагмата - 3 пакета три пъти след хранене и през нощта.
 • За гастроезофагеален рефлукс - 3 сашета три пъти след хранене и преди лягане.
 • Възпаление на вътрешната лигавица на стомаха - 2 или 3 пакетчета два пъти или три пъти преди хранене.
 • Храносмилателни разстройства (усещане за парене зад гръдната кост, тежест в корема) - 2 или 3 сашета два пъти или три пъти преди хранене.
 • Язва на стомаха или дванадесетопръстника - 2 до 6 сашета два пъти или три пъти 2 часа след хранене или веднага с болка.
 • Дисфункция на дебелото черво - 2 пакета в 2 дози (сутрин на гладно и преди лягане).

Ако пациентът се притеснява от коремна болка между дозите на лекарството, тогава единичната доза се увеличава. Препоръчително е да направите това след консултация с лекар..

След консумация на агресивни вещества (киселина, алкали, алкохолни напитки), гелът се приема веднага след проникването им в организма. В този случай е препоръчително да използвате лекарството на всеки 60 минути, 15–20 g веднъж. В този случай не се препоръчва лекарството да се разрежда с вода..

Предпазни мерки

 • Тежка функционална бъбречна недостатъчност.
 • Хипофосфатемия (нисък серумен фосфор).
 • Сенилна деменция от типа на Алхаймер.
 • Алергия към компонентите на лекарството.

Лекарството се приема с повишено внимание по време на бременност, лактация, цироза, леко увреждане на бъбречната функционалност. Това ограничение се отнася за пациенти със сърдечни заболявания, възрастни хора.

 • гадене, пристъпи на повръщане, нарушения на вкуса, затруднено дефекация;
 • намаляване на количеството фосфор и калций в кръвната плазма;
 • повишена концентрация на калций в урината;
 • омекотяване на костите;
 • повишена чупливост на костите поради дефицит на калций;
 • високи нива на алуминий в кръвта;
 • енцефалопатия;
 • бъбречна дисфункция.

При продължителна употреба или прекомерна еднократна употреба на гела се появява запек. Това се дължи на факта, че алуминиевите йони намаляват чревната перисталтика. За да се премахне този симптом, е достатъчно да се вземе слабително. За това какво слабително да изберете за кърмачка и как да го приемате, прочетете статията на връзката https://vskormi.ru/mama/slabitelnoe-pri-grudnom-vskarmlivanii/.

Фосфалугел за кърмеща жена

Според много лекари Fossfalugel може да се приема по време на кърмене. Но за да минимизирате риска, е необходимо да направите това след консултация с лекар. В противен случай се увеличава вероятността от отрицателно въздействие върху новороденото..

Кърменето по време на приема на лекарството от майки продължава, основното е да се спазват дозировката и режима на дозиране, определен от лекаря. Антиацидът е противопоказан в случай на индивидуална непоносимост към компонентите или бъбречни проблеми.

По този начин Fosfalugel по време на кърмене е позволено да се приема по препоръка на лекар. След като използвате лекарството, трябва да наблюдавате състоянието на бебето. Ако възникнат някакви негативни явления, трябва да спрете приема на лекарството и да се консултирате с лекар.

Фосфалугел

 • Маалокс

Активно вещество:

Съдържание

 • 3D изображения
 • Състав и форма на освобождаване
 • фармакологичен ефект
 • Фармакодинамика
 • Показания за лекарството Фосфалугел
 • Противопоказания
 • Приложение по време на бременност и кърмене
 • Странични ефекти
 • Взаимодействие
 • Начин на приложение и дозировка
 • Предозиране
 • Предпазни мерки
 • специални инструкции
 • Условия за съхранение на лекарството Фосфалугел
 • Срок на годност на лекарството Фосфалугел
 • Цени в аптеките
 • Отзиви

Фармакологична група

 • Антиациди

Нозологична класификация (ICD-10)

 • A05.9 Бактериална хранителна интоксикация, неуточнена
 • K21 Гастроезофагеален рефлукс
 • K25 стомашна язва
 • K26 Язва на дванадесетопръстника
 • K29.6.1 * Гастрит хиперациден
 • K30 Диспепсия
 • K31.8.2 * Свръхкиселинност на стомашната киселина
 • K44 Диафрагмална херния
 • K59.1 Функционална диария
 • T50.9 Други и неуточнени лекарства, медикаменти и биологични вещества
 • T51 Токсични ефекти на алкохола
 • T54 Токсичен ефект на корозивни вещества
 • T65.8.0 * Интоксикация с радионуклиди
 • Y57.9 Нежелани реакции при терапевтична употреба на лекарства и медикаменти, неуточнени

3D изображения

Състав и форма на освобождаване

Перорален гел (16 g сашета)1 опаковка.
алуминиев фосфат10,4 g
сорбитол 70%4.48 g
агар-агар0,0448 g
пектин0,0872 g
калциев сулфат0,0117 g
калиев сорбат0,0402 g
портокалов вкус0,08 g
пречистена водадо 16 g

в кутия 20 или 26 бр.

Перорален гел (сашета от 20 g)1 опаковка.
алуминиев фосфат12,38 g
сорбитол 70%4.2857 g
агар-агар0,08 g
пектин0,1 g
калциев сулфат0,01 g
калиев сорбат0,0530 g
портокалов вкус0,032 g
пречистена водадо 20 g

в кутия 20 или 26 бр.

Описание на лекарствената форма

Бял или почти бял хомогенен гел, сладък вкус, с портокалов вкус и мирис.

фармакологичен ефект

Фармакодинамика

Има киселинно неутрализиращ, обгръщащ, адсорбиращ ефект. Намалява протеолитичната активност на пепсина. Не предизвиква алкализиране на стомашния сок, поддържайки киселинността на стомашното съдържание на физиологично ниво. Не води до вторична хиперсекреция на солна киселина.

Образува защитен слой върху стомашно-чревната лигавица.

Насърчава отстраняването на токсини, газове и микроорганизми през храносмилателния тракт, нормализира преминаването на съдържанието през червата.

Показания за лекарството Фосфалугел

пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника;

гастрит с нормална или повишена секреторна функция;

не-язвен синдром на диспепсия;

стомашни и чревни нарушения, причинени от интоксикация, прием на лекарства, дразнители (киселини, основи), алкохол.

пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Противопоказания

свръхчувствителност към лекарството;

тежка бъбречна дисфункция.

Приложение по време на бременност и кърмене

Може да се използва по време на бременност и по време на кърмене според показанията, в терапевтични дози.

Странични ефекти

Запек (рядко, най-вече при пациенти в напреднала възраст и на легло).

Взаимодействие

Антибиотиците от тетрациклиновата група, железните препарати, сърдечните гликозиди трябва да се приемат не по-рано от 2 часа след приема на Фосфалугел.

Начин на приложение и дозировка

Вътре можете да го разреждате в чист вид или преди да го вземете в половин чаша вода. Възрастни и деца над 6 години - 1-2 опаковки. 2-3 пъти на ден; с гастроезофагеален рефлукс, диафрагмална херния - веднага след хранене и през нощта; с язва на стомаха и дванадесетопръстника - 1-2 часа след хранене и веднага, ако се появи болка; с гастрит и диспепсия - преди хранене; с функционални заболявания на дебелото черво - сутрин на гладно и през нощта. Лекарството се повтаря, ако се появи болка между дозите..

Деца: до 6 месеца - 4 g (1/4 пакет. Или 1 чаена лъжичка) след всяко от 6 хранения; след 6 месеца - 8 g (1/2 пакет. или 2 чаени лъжички) след всяко от 4 хранения.

Предозиране

Симптоми: потискане на стомашно-чревната подвижност (поради голямото количество алуминиеви йони).

Лечение: предписване на лаксативи.

Предпазни мерки

Не трябва да приемате лекарството дълго време без лекарско предписание. Използвайте с повишено внимание при наличие на бъбречно заболяване, чернодробна цироза, тежка сърдечна недостатъчност. При пациенти в напреднала възраст и пациенти с нарушена бъбречна функция, когато използват Фосфалугел в препоръчани дози, е възможно повишаване на концентрацията на алуминий в кръвния серум.

Антибиотиците от тетрациклиновата група, железните препарати, сърдечните гликозиди трябва да се приемат не по-рано от 2 часа след приема на Фосфалугел.

Възможно е да се използва лекарството в терапевтични дози по време на бременност и кърмене според показанията.

специални инструкции

При запек, който от време на време се появява при прием на фосфалугел, се препоръчва да се увеличи количеството консумирана вода ежедневно.

Лекарството може да се използва от пациенти със захарен диабет; профилактично за намаляване на абсорбцията на радиоактивни елементи.

Използването на фосфалугел не влияе върху резултатите от рентгеново изследване.

Когато използвате Fosfalugel едновременно с други лекарства, трябва да се консултирате с лекар, тъй като Fosfalugel намалява ефективността на някои лекарства.

Условия за съхранение на лекарството Фосфалугел

Да се ​​пази далеч от деца.

Срок на годност на лекарството Фосфалугел

Не използвайте след срока на годност, отпечатан на опаковката.

Фосфалугел

Състав

Препаратът съдържа следните вещества:

 • алуминиев фосфатен гел 20%;
 • сорбитол, пектин, калиев сорбат, агар 800 агар, калциев сулфат дихидрат, вкус на портокал, вода.

Формуляр за освобождаване

Фосфалугелът се произвежда под формата на хомогенен бял гел с оранжева миризма и вкус..

Лекарството се освобождава в сашета (16 g или 20 g); картонената опаковка съдържа 20 сашета.

фармакологичен ефект

Лекарството има абсорбиращ, обвиващ и антиациден ефект.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Фосфалугелът е антиацидно лекарство, което има адсорбиращо, неутрализиращо киселината и обгръщащо действие. Намалява активността на пепсина. Алуминиевият фосфат неутрализира излишната солна киселина, като същевременно поддържа физиологичните условия на храносмилането и предотвратява вторичната хиперсекреция на стомашния сок.

Покрива лигавицата на стомашно-чревния тракт, като по този начин образува защитен слой върху нея, който предпазва от агресивни фактори и насърчава нейната регенерация.

Лекарството помага за елиминиране на газове, токсини и вредни микроелементи в храносмилателния тракт, нормализира чревния проход.

Електролитният баланс не се нарушава, когато се използва фосфалугел. Също така не причинява алкалоза и камъни в пикочните пътища..

Производителят не предостави данни за фармакокинетиката на фосфалугел.

Показания за употреба на фосфалугел

От какво помага това лекарство? Показанията за употреба на лекарството са както следва:

 • диафрагмална херния;
 • язва на дванадесетопръстника;
 • функционална диария;
 • язва на стомаха;
 • гастрит;
 • рефлуксен езофагит, гастроезофагеален рефлукс;
 • функционални заболявания на дебелото черво;
 • не-язвен синдром на диспепсия;
 • чревни, стомашни разстройства, причинени от интоксикация, прием на дразнещи вещества, лекарства, алкохол.

Противопоказания

Фосфалугел не трябва да се приема в случай на непоносимост към някой от компонентите на лекарството и при пациенти с нарушена бъбречна функция.

Странични ефекти

Страничните ефекти от приема на това лекарство са изключително редки, най-често при лежащи пациенти или пациенти в напреднала възраст, под формата на запек.

Инструкции за употреба на фосфалугел (начин и дозировка)

Лекарството се приема през устата в чиста форма или се разрежда в чаша, наполовина пълна с вода. Дневната доза трябва да бъде не повече от 6 сашета.

Деца на възраст над 6 години, както и възрастни, се препоръчват да приемат едно или две сашета 2 до 3 пъти на ден.

Пациенти, страдащи от язва на дванадесетопръстника и стомашни язви, трябва да приемат лекарството няколко часа след хранене или когато се появи болка; с диафрагмална херния и гастроезофагеален рефлукс - след хранене и преди лягане; при заболявания от функционален тип на дебелото черво - на гладно сутрин и преди лягане; с диспепсия и гастрит - преди хранене.

Ако в интервала между приема на Fosfalugel болката се възобнови, е позволено да се повтори приема на лекарството.

Деца под 6 месеца пият по една четвърт торбичка или една чаена лъжичка (не повече от 4 g). Лекарството трябва да се приема след хранене (но не повече от 6 пъти). Бебетата на възраст над 6 месеца приемат половин саше (две чаени лъжички) след всичките 4 хранения.

Може да помогне и при повръщане и гадене, за което трябва да изпиете 2 сашета.

Курсът на лечение не трябва да е по-дълъг от 14 дни.

Съгласно инструкциите за фосфалугел, преди да вземете лекарството, е необходимо да замесите съдържанието, докато се образува хомогенен гел, след това да откъснете или отсечете ъгъла по маркираната линия, докато държите торбичката вертикално, изстискайте гела през отвора.

Предозиране

Поради факта, че препаратът съдържа голямо количество алуминиеви йони, може да настъпи намаляване на чревната подвижност. За лечение трябва да се използват лаксативи..

Взаимодействие

Не приемайте по-рано от 2 часа след прием на фосфалугел сърдечни гликозиди, железни препарати и антибиотици от тетрациклиновата група.

Може да намали ефективността на някои лекарства.

Условия за съхранение

Да се ​​съхранява при температура не по-висока от 24 ° С.

Условия за продажба

Предлага се в аптеките без рецепта.

Срок на годност

специални инструкции

Фосфалугелът се препоръчва да се приема с повишено внимание при такива заболявания: цироза на черния дроб, бъбречни заболявания, сърдечна недостатъчност.

Повишаване на концентрацията на алуминий в кръвта е възможно при пациенти в напреднала възраст и пациенти с нарушена бъбречна функция.

В случай на запек в резултат на употребата на фосфалугел, се препоръчва да се пие повече вода.

Фосфалугелът може да се използва като профилактично средство за намаляване на абсорбцията на радиоактивни елементи.

Тъй като препаратът не съдържа захар, той може да се предписва на пациенти със захарен диабет.

Употребата на Fosfalulgel не влияе върху резултата от рентгенови изследвания.

Лекарството не влияе върху способността за шофиране и извършване на друга работа, която изисква концентрация.

Аналози на фосфалугела

Кое е по-добре: Алмагел или Фосфалугел?

Almagel е суспензия, която е по-ефективна, тъй като течните препарати са за предпочитане при заболявания на хранопровода. И двете лекарства имат еднакви свойства. Алмагел се приема най-добре, ако е необходим краткосрочен курс на лечение за елиминиране на симптомите на заболяването, докато Фосфалугел е предназначен за дълъг курс като антиацид.

Кое е по-добре: Maalox или Fosfalugel?

Maalox е в течна форма, която е предпочитана при лечението на заболявания на хранопровода. В същото време Maalox насърчава извличането на фосфор и калций от костите и кръвта, така че е по-добре да предписвате фосфалугел на деца, бременни жени и възрастни хора..

Цена на аналози: Almagel струва средно 234 рубли, Maalox - 358 рубли.

С алкохол

Лекарството намалява разрушителния ефект на алкохола върху стомашно-чревната лигавица. В случай на отравяне с алкохол, нормализира състоянието на пациента.

Фосфалугел по време на бременност и кърмене

В терапевтични дози лекарството може да се приема от бременни жени и по време на кърмене, ако е предписано от лекар.

Отзиви за фосфалугела

Средната оценка на лекарството според потребителите е 4,25 точки от 5. Отзивите за лекарството в повечето случаи са положителни, по-голямата част от пациентите отбелязват ефективността на лекарството и бърза реакция. Сред недостатъците има оплаквания относно неудобната опаковка и лекарствената форма.

Когато се приемат от деца, отзивите също са почти 100% положителни. Сред отрицателните отзиви се отбелязва, че лекарството в определен случай не е помогнало на детето.

Фосфалугел цена къде да купя

В Русия цената за пакет с 6 сашета е 170-200 рубли, с 20 сашета - 300-360 рубли.

В Украйна фосфалугел гелът се продава на цена от 170-190 гривна.

Фосфалугел® - описание на лекарството

Фосфалугелът принадлежи към антиацидни лекарства, механизмът на действие на които е свързан с директната неутрализация на солната киселина в стомашния сок [1]. Чрез свързване на солна киселина при заболявания, придружени от висока киселинност, Фосфалугелът намалява болката, киселини и парене. Обгръщащите компоненти на препарата предпазват лигавицата и намаляват агресивното действие на стомашния сок.

Фосфалугелът е бял гел с вкус на портокал. Съставът на фосфалугела включва алуминиев фосфат, агар-агар, пектин, сорбитол и аромат на портокал. Гелът има хомогенна структура. Всяко саше съдържа 16 g от лекарството [1]. Концентрацията на активното вещество (алуминиев фосфат) е 20% от общото тегло на гела.

Предлага се в два пакета:

 • 20 сашета за приемане на курс;
 • 6 пликчета, които винаги е удобно да имате под ръка [1].

Механизмът на действие на фосфалугела

Фосфалугелът има сложен троен ефект:

Антиациден ефект

Намаляване на агресивността на стомашния сок се дължи на реакцията на солна киселина с алуминиев фосфат. Полученият алуминиев хлорид е неутрален, което понижава киселинността на разтвора. Намаляването на рН настъпва в рамките на 10 минути след поглъщане.

Поддържането на нормално рН се дължи на буферните свойства на алуминиевия хлорид и алуминиевия фосфат. Когато стойностите на pH достигнат 5, активността на основния ензим в стомашния сок, пепсин, намалява..

Обгръщащо действие

Разтворът на алуминиев фосфат проявява колоидни свойства. Той се разпределя по стените на стомашно-чревния тракт, образувайки защитен слой на повърхността на лигавицата му.

Адсорбиращ ефект

Намирайки се в лумена на стомаха, алуминиевият фосфат адсорбира и спомага за отстраняването на токсини, микроорганизми и газове в стомашно-чревния тракт [1, 2].

Кратка информация от инструкциите за медицинска употреба на лекарството Фосфалугел

Регистрационен номер: P N012655 / 01

Търговско наименование: PHOSFALUGEL

Международно непатентно наименование или наименование за групиране: алуминиев фосфат

Лекарствена форма: перорален гел

Показания за употреба

 • пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 • гастрит с нормална или повишена секреторна функция;
 • херния на езофагеалния отвор на диафрагмата;
 • гастроезофагеален рефлукс, рефлуксен езофагит, включително придружен от киселини в стомаха, киселинно оригване;
 • не-язвен синдром на диспепсия;
 • функционална диария;
 • функционални заболявания на дебелото черво;
 • стомашни и чревни нарушения, причинени от интоксикация, прием на лекарства, дразнители (киселини, основи), алкохол.
 • предотвратяване на хранително отравяне с радионуклиди.

Противопоказания

Абсолютни противопоказания: тежка бъбречна дисфункция, бъбречна недостатъчност, болест на Алцхаймер, намалени нива на фосфат в кръвта, свръхчувствителност към лекарствените компоненти.

Относителни противопоказания: лека и умерена бъбречна дисфункция, чернодробна цироза, сърдечна недостатъчност, възраст над 70 години.

По време на бременност и кърмене лекарството се използва с повишено внимание. Ако жената има нарушена бъбречна функция, по-добре е да отмени лекарството.

Начин на приложение и дозировка

За възрастни и деца над 6-годишна възраст - поглъщане по 1-2 сашета 2-3 пъти на ден. Режимът зависи от естеството на заболяването: гастроезофагеален рефлукс, диафрагмална херния - веднага след хранене и през нощта; пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника - 1-2 часа след хранене и веднага при поява на болка; гастрит, диспепсия - преди хранене; функционални заболявания на дебелото черво - сутрин на гладно и през нощта. Ако в интервала между приема на Fosfalugel болките се възобновят, повторете приема на лекарството.

За бебета под 6 месеца - 1/4 саше или 1 чаена лъжичка (4 g) след всяко от 6 хранения; над 6 месеца - 1/2 саше или 2 чаени лъжички след всяко от 4 хранения.

Лекарството може да се приема в чиста форма или да се разрежда в половин чаша вода преди прием.

Начин на употреба

Фиг. 1. Омесете съдържанието на сашето между пръстите си, за да създадете гладък гел.

Фиг. 2. Дръжте торбата изправена, изрежете или откъснете ъгъла на пунктираната линия.

Фиг. 3. С пръсти изстискайте гела през отвора в торбата.

Фиг. 4. Гелът се приема в чиста форма или се разрежда, преди да се вземе половин чаша вода.

Предпазни мерки при употреба

Не трябва да приемате лекарството дълго време без лекарско предписание. Използвайте с повишено внимание при наличие на бъбречно заболяване, чернодробна цироза, тежка сърдечна недостатъчност. При пациенти в напреднала възраст и пациенти с нарушена бъбречна функция, когато използват Фосфалугел в препоръчани дози, е възможно повишаване на концентрацията на алуминий в кръвния серум.

Антибиотиците от тетрациклиновата група, железните препарати, сърдечните гликозиди трябва да се приемат не по-рано от 2 часа след приема на Фосфалугел.

Страничен ефект

От страна на стомашно-чревния тракт: повръщане, диария, запек, нарушения във вкусовата чувствителност. Запекът се среща главно при пациенти в напреднала възраст и прикован към леглото. Предотвратяването на запек е да се увеличи количеството вода в диетата..

Предозиране

При продължителна употреба на големи дози фосфалугел (хронично предозиране) може да има намаляване на съдържанието на калций и фосфор в кръвта и повишаване на концентрацията на алуминий в кръвта.

Това води до повишена екскреция на калций през бъбреците, калцификация на бъбречните тубули, бъбречна недостатъчност, развитие на остеопороза, разрушаване на костната тъкан, енцефалопатия.

Лечението на остро предозиране се извършва с лаксативи.

Взаимодействие с други лекарствени продукти

Когато използвате Fosfalugel едновременно с други лекарства, трябва да се консултирате с лекар, тъй като Fosfalugel намалява ефективността на някои лекарства.

Фосфалугелът намалява абсорбцията на тетрациклинови антибиотици, фуроземид, индометацин, ранитидин, сърдечни гликозиди и железни препарати, така че трябва да спазвате интервал от 2-3 часа между приема на тези вещества.

Текстовете на източниците, използвани за написването на тази статия, преведени на руски език, могат да бъдат предоставени (по имейл) при поискване, когато се свържете с офиса на Astellas Pharma JSC по тел. +7 (495) 737-0756.

 1. Инструкции за медицинска употреба на лекарството Fosfalugel. RU P N012655 / 01 от 05.03.2009г.
 2. Щербаков П. Л. Ефективна фармакотерапия 2011; 1: 56-60.
 • Гастрит телевизия
 • Всичко за стомаха
 • Болести
 • Въпроси и отговори
 • De-Nol®
 • Фосфалугел

© Gastrit.ru 2010 - 2016
Причини, симптоми, лечение и профилактика

Всички представени търговски марки и регистрирани търговски марки принадлежат на съответните им собственици..

Фосфалугел

Фосфалугел - лекарство от групата на антиацидите.

Има изразено киселинно неутрализиращо, абсорбиращо и обгръщащо действие върху тялото. Това лекарство е високо ефективно при лечението на стомашно-чревни патологии с различна етиология..

Ще разгледаме подробно как правилно да приемаме фосфалугел, дози за различни заболявания за възрастни и деца, както и какви аналози могат да заместят лекарството.

Състав и форма на освобождаване

Фосфалугелът (Phosphalugel) е ефективно средство за спиране на симптомите на повишена стомашна киселинност. Лекарството се използва широко в гастроентерологията за комплексно лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Колоидният алуминиев фосфат (гел) има троен терапевтичен ефект, който се постига чрез комбинация от антиацидни, обгръщащи и сорбиращи ефекти. Освен това фосфалугелът има аналгетичен ефект..

Активно вещество
 • алуминиев фосфат
СъставПрепаратът съдържа следните вещества:

 • алуминиев фосфатен гел 20%;
 • сорбитол,
 • пектин,
 • калиев сорбат,
 • 800,
 • калциев сулфат дихидрат,
 • портокалов вкус,
 • вода.
ФорматаФосфалугелът се предлага под формата на гел за перорално приложение, бял, непрозрачен, хомогенен с подчертана миризма и вкус на портокал. Гелът се предлага в сашета, 16 сашета в картонена кутия.

Как действа лекарството?

Фосфалугелът е балансиран гел, който съдържа алуминиев фосфат, пектин, сорбитол и агар-агар. Има изразено киселинно неутрализиращо, адсорбиращо, обгръщащо действие. Той е в състояние да намали протеолитичната активност на пепсина, да свързва лизолецитин, жлъчни киселини. Поради буферните свойства на алуминиевия фосфат, лекарството е в състояние бързо да неутрализира действието на солната киселина, като същевременно поддържа физиологичните условия на процеса на храносмилане. Мицелите от алуминиев фосфат имат цитопротективен, обгръщащ ефект. Цитопротективните свойства на лекарството се дължат на способността да активират производството на простагландини, които стимулират секрецията на слуз, бикарбонати от стомашната лигавица.

Сорбитолът има жлъчегонно, слабително и карминативно действие.

Хидроколоидът на агар и пектин допълва функцията на алуминия по отношение на образуването на лигавичен антипептичен слой, който насърчава елиминирането на токсини, микроорганизми и газове от стомашно-чревния тракт, нормализира преминаването на чревното съдържимо.

Употребата на лекарството Фосфалугел не води до електролитен дисбаланс, развитие на алкалоза и образуване на камъни в пикочните пътища.

От какво помага Фосфалугелът

Фосфалугелът е показан за употреба при следните заболявания и състояния:

 • Неязвен синдром на диспепсия.
 • Хроничен или остър панкреатит.
 • Рефлуксен езофагит.
 • Колопатии.
 • Диспепсия с невротична етиология.
 • Функционална патология на дебелото черво.
 • Гастралгия.
 • Хроничен или остър гастрит.
 • Ентероколит.
 • Язва на стомаха и дванадесетопръстника.
 • Симптоматични язви с различна етиология.
 • Остър дуоденит.
 • Проктит.
 • Ерозия на стомашно-чревната лигавица.
 • Дивертикулит.
 • Херния на езофагеалния отвор на диафрагмата.
 • Сигмоидит.
 • Диария след гастректомия.
 • Отравяне.
 • Киселини, свързани с излишък на етанол, никотин или употреба на кафе, лекарства или хранителни грешки.
 • Предотвратяване на абсорбцията на радиоактивни елементи.
 • Стомашно-чревни лезии, провокирани от приема на киселини, основи и лекарства.

Когато не можете да използвате

Според инструкциите, фосфалугелът е противопоказан за:

 • свръхчувствителност към компоненти;
 • хронична бъбречна недостатъчност;
 • Болест на Алцхаймер;
 • хипофосфатемия.

Как да приемате Фосфалугел: инструкции

Сорбентът трябва да се пие внимателно и ясно в съответствие с инструкциите, така че лекарството да не провокира инхибиране на стомашно-чревната подвижност. Прочетете инструкциите преди употреба, за да знаете точно как да пиете правилно фосфалугела. Прахът може да се приема чист или разреден в половин чаша вода.

Вижте по-долу как да приемате Fosfalugel за деца и възрастни:

 • Възрастни и деца над 6 години - 1, максимум 2 сашета 2-3 пъти на ден.
 • Деца след 6 месеца - 8 g (1/2 опаковка. Или 2 чаени лъжички) след всяко от 4 хранения.
 • Деца под 6 месеца - 4 g (1/4 пакет. Или 1 чаена лъжичка) след всяко от 6 хранения.

Схемата за използване на лекарството Фосфалугел зависи от заболяването:

 • гастроезофагеална рефлуксна болест - гелът се приема преди лягане, след всяко хранене;
 • дуоденогастрален рефлукс - гелът се приема преди лягане, след всяко хранене;
 • пептична язва на дванадесетопръстника / стомаха - гелът се приема 1-2 часа след хранене, допълнително - когато се появи болка;
 • гастрит - гелът се приема преди хранене;
 • функционална диспепсия - гелът се приема преди хранене;
 • параезофагеална херния - гелът се приема преди лягане, след всяко хранене;
 • функционална диария - гелът се приема преди хранене, през нощта.

Стандартната продължителност на терапията с фосфалугел е не повече от 2 седмици.

Фосфалугел за отравяне

С алкохолна интоксикация, отравяне с различна етиология, помага за прочистване на тялото и премахване, адсорбиране, токсични вещества ще помогне на сорбент с лек слабително действие.

Фосфалугелът за повръщане, причинен от отравяне, ще помогне за успокояване на стомашно-чревния тракт, като образува обвиващ слой върху стомашно-чревната лигавица, което ще помогне да се спре желанието за повръщане.

Фосфалугел при диария

Известно е, че диарията не е болест, но появата й може да показва нарушения, като отравяне с непрясна храна, мръсна вода или поглъщане на вирусна инфекция. Диарията е опасна, защото води до дехидратация на организма, изчерпване на защитните сили в храносмилателния тракт.

Фосфалугел за диария като ефективен сорбент се предписва на всяка възраст. Той насърчава елиминирането на токсини и микроорганизми от стомашно-чревния тракт, които могат да причинят диария.

Фосфалугел при гадене

Чувството за гадене може да се появи по различни причини. Най-безобидно е преяждането.

Но ако подобно усещане се появява често, трябва да се изследвате за наличие на стомашно-чревни заболявания. Фосфалугелът за гадене, който се появява поради язвена болест, с панкреатит, гастритът ще помогне да се справи с неприятните симптоми, е полезен при комплексното лечение на тези заболявания като антиацид, успокоително.

Фосфалугел при гастрит

Стомашната болест, която е придружена от силна болка, гадене, повръщане и киселини по време на обостряне, трябва да се лекува с антиациди като фосфалугел.

Намалявайки киселинността на стомашния сок, обгръщайки стените на стомаха, Фосфалугелът с гастрит ще облекчи неприятните симптоми. Трябва да пиете лекарството 30 минути преди всяко хранене, както е посочено в инструкциите за употреба. Курсът на прием на сорбента е 14 дни при гастрит..

Как да приемате Fosfalugel при киселини

Причината за неприятното усещане за парене в хранопровода - киселини в стомаха могат да бъдат много фактори: гастрит, повишена киселинност на стомаха, преяждане, излагане на определени лекарства и др..

Използването на фосфалугел ще помогне при появата на киселини от всякаква етиология, тъй като за да се елиминира усещането за парене, е необходимо да се намали киселинността на сока в стомаха. Инструкциите за употреба показват, че Fosfalugel за киселини не само намалява киселинността, но също така образува защитен слой, който успокоява лигавицата.

Фосфалугел с ротовирус

Чревна инфекция, наречена ротавирус, засяга почти всички деца на възраст от 6 месеца до 3 години, понякога възрастните също страдат от ротавирус, но с по-малко тежки симптоми. Първият приоритет при лечението на чревна инфекция е предотвратяването на дехидратация..

За да направите това, е необходимо да спрете диарията, да абсорбирате и отстраните микроорганизмите, които провокират диария от червата. Инструкциите за употреба показват, че е възможно да се използва фосфалугел за лечение с ротавирус и други чревни инфекции.

Фосфалугел и алкохол

Фосфалугелът облекчава дразнещото действие на алкохола върху лигавицата на стомашно-чревния тракт. Също така бързо нормализира състоянието на човек в случай на алкохолно отравяне..

При киселини, стомашни болки и други неприятни симптоми, свързани с приема на алкохол, Fosfalugel трябва да се приема в големи дози, 2-3 сашета на всеки 2-3 часа, до края на текущия ден. На следващия ден употребата на лекарството не се изисква. Необходимо е обаче да се изпразнят червата сутрин; ако не можете да го направите естествено, тогава трябва да направите клизма.

В случай на алкохолно отравяне или синдром на махмурлук, лекарството трябва да се приема в количество от 3 сашета наведнъж. След 3-4 часа трябва да изпразните червата и да вземете още 1 пакетче фосфалугел.

Употреба по време на бременност и кърмене

Ако е показано, лекарството Фосфалугел гел може да се приема от бременни жени. Алуминиевият фосфат не причинява аномалии в развитието на плода и няма ембриотоксичен ефект, дори когато лекарството се използва в началото на бременността.

Фосфалугел може да се приема през устата от кърмещи майки, не се наблюдава увреждане на кърмачето.

Ами страничните ефекти?

Когато приемате това лекарство, могат да се развият редица странични ефекти, които причиняват негативни отзиви за фосфалугела от пациентите. Съобщени са следните нежелани реакции: повръщане, гадене, запек, промяна във вкуса, алергични реакции. За да се предотврати развитието на странични ефекти, е необходимо да използвате Фосфалугел само според указанията на лекар и да спазвате режима на дозиране. Също така се препоръчва да се увеличи приемът на течности, особено при лежащи пациенти..

При продължителна употреба на фосфалугел във високи дози е възможно да се развият хипокалциемия, хипофосфатемия, хиперкалциурия, остеопороза, остеомалация, хипералуминемия, нефрокалциноза, енцефалопатия.

Предозиране

Възможно е предозиране на фосфалугел. Основният симптом на предозирането е запек, който се развива поради факта, че големи количества алуминиеви йони потискат чревната подвижност.

За лечение на предозиране просто използвайте лаксативи.

Взаимодействие с други лекарствени продукти

Фосфалугел не се препоръчва да се приема в комбинация с нестероидни противовъзпалителни лекарства, антихистамини, антибиотици.

специални инструкции

Ако по време на приема на лекарството се появи запек, лекарите препоръчват увеличаване на приема на течности. Фосфалугелът не повлиява рентгеновото изследване, той може да се използва в комбинация с други лекарства. Лекарите не препоръчват приемът на лекарството за дълъг период от време, а също така не трябва да го използвате систематично. С изключително внимание лекарството се използва при пациенти с анамнеза за тежки патологии на сърдечно-съдовата система, чернодробни заболявания, бъбречни заболявания. Ако пациентът приема сърдечни гликозиди или лекарства, съдържащи желязо, интервалът между дозите трябва да бъде поне 1 - 2 часа.

Фосфалугелът е безопасно лекарство, но все пак много хора предпочитат да използват по-евтини аналози на лекарства, които могат да имат идентичен състав или да имат същия механизъм на действие. Популярните аналози на лекарството включват Almagel, Gasterin, Gastal, Rennie. Преди да купите аналог, трябва да се консултирате със специалист, да проучите добре инструкциите за употреба.

Какви отзиви?

Отзивите за Фосфалугел са почти 100% положителни, поради неговата ефективност при елиминиране на симптомите на повишена киселинност на стомашния сок, както и при лечението на отравяне и панкреатит. Така че, много хора отбелязват, че носят пакети с фосфалюгел през цялото време, тъй като с развитието на киселини, гадене или диария можете да пиете гела навсякъде. Лекарството в този смисъл е много удобно - не е нужно да го пиете с вода, чай и т.н. Почти всеки, който приема Фосфалугел, отбелязва неговата висока ефективност в сравнение с други лекарства, както и лекотата на употреба..

В допълнение, неговият широк спектър на действие, който включва алкохолно и хранително отравяне, диария и банална киселини и гадене при гастрит, също допринася за положителното мнение за Fosfalugel. Много хора приемаха Фосфалугел за киселини, но в критични моменти успяха да оценят високата му ефективност при лечение на хранително отравяне.

Отрицателните отзиви за Fosfalugel са изолирани и се дължат на неефективността на лекарството в конкретния случай. Хората, оставили отрицателни отзиви за Fosfalugel, вярват, че лекарството не им е помогнало.

Аналози на лекарството Фосфалугел

Подобен терапевтичен ефект с лекарството Фосфалугел притежават:

 • Суспензия Gaviscon;
 • Maalox гел;
 • Гел Алмагел.

Преди да замените предписаното лекарство с неговия аналог, определено трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Маалокс или Фосфалугел?

Maalox е суспензия, тоест представлява течна лекарствена форма на лекарството. Тъй като суспензиите са за предпочитане за лечение на заболявания на хранопровода, при наличието на такива патологии е по-добре да изберете Maalox.

Като цяло съставът на Maalox е почти идентичен с този на Almagel. Следователно всички разлики между Almagel и Fosfalugel са верни и за Maalox. Тоест, Maalox извлича калций и фосфор от кръвта и костите, което може да доведе до крехкост на костната тъкан при продължителна употреба на лекарството. Ето защо бременните жени, възрастните хора и децата трябва да избират Fosfalugel Maaloxa.

В други случаи можете да изберете лекарството, което субективно ви харесва по някаква причина. Например, някои хора просто са психологически по-удобни да пият суспензия, така че Maalox е по-подходящ за тях. Други са чували положителни отзиви за фосфалугела от хора, чието мнение е важно и авторитетно. В този случай е по-добре да изберете Фосфалугел, тъй като психологическото отношение играе важна роля при лечението на заболявания.

Фосфалугел или Алмагел - кое е по-добре да изберете?

Almagel е суспензия, в която алуминият се съдържа под формата на хидроксид. При патологии на хранопровода е по-добре да приемате Алмагел. Също така е за предпочитане да се използва за лечение на заболявания, свързани с повишена киселинност на стомашния сок при деца под 10-годишна възраст..

Антиацидният ефект на Almagel и Fosfalugel е еднакъв. Но Фосфалугелът има по-широк спектър на действие, създавайки защитен слой на повърхността на лигавицата на стомаха и червата. Освен това фосфалугелът не пречи на обмена на калций и фосфор; когато се използва дълго време, няма опасност от развитие на чупливост на костите. Ето защо, ако имате нужда от продължителна употреба на лекарството, по-добре е да изберете Фосфалугел. Но за краткосрочна употреба и премахване на остри симптоми на лошо храносмилане, Almagel е по-подходящ.

Във всяка друга ситуация можете да изберете лекарство, което субективно ви харесва повече по някаква причина. Например, ако е по-удобно човек да вземе гел, вместо да пие суспензия, тогава Фосфалугелът е по-подходящ за него. Ако гелът не вдъхва увереност и е психологически по-лесно да се пие суспензия, тогава Almagel е по-подходящ за този човек.

Цена на фосфалугела

В аптеките в Москва средната цена на лекарството Фосфалугел гел е 180 рубли.

Условия за продажба

Предлага се в аптеките без рецепта. Да се ​​съхранява при температура не по-висока от 24 ° С.