Много хора се интересуват от въпроса „колко трябва да яде бебе на IV на ден? какъв е размерът на една порция? ".

Ето статия от списание Happy Parents. Всичко е просто и ясно.

"Ако храните бебе с адаптирано мляко, тогава основната насока е показателите за развитието и растежа на бебето. Ежедневното количество храна през първите 2 месеца от живота на бебето трябва да бъде 1/5 от теглото му. Пример: теглото на бебето 4000g - 800 ml (4000/5 = 800) - общото количество смес на ден Нормата на сместа за бебе от 2 до 4 месеца е 1/6 от телесното тегло, от 4 до 6 - 1/7, след 6 месеца - 1 / 8-1 / 9.

Размерът на 1 порция може. определя се чрез разделяне на общия брой на броя на храненията. Понякога бебето може. яжте по-малко или повече от обикновено. Допускат се малки отклонения от нормата в една или друга посока. "

Въпроси

Въпрос: Как да се изчисли необходимото количество адаптирано мляко и честотата на хранене с изкуствено хранене?

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Как да изчислим оптималното количество адаптирано мляко и броя на храненията при изкуствено хранене?

Изкуственото хранене е точно изчисление на количеството адаптирано мляко, от което се нуждае бебето. При изкуствено хранене бебето трябва да се храни на час, като се спазват необходимите интервали между храненията. И за едно хранене е необходимо да дадете на бебето определено количество от сместа..

Честотата на хранене се определя от възрастта на бебето:

 • Дете от първите 10 дни от живота - хранете се 7-10 пъти на ден;
 • Дете 10 дни - 2 месеца - хранете се 7 - 8 пъти на ден с 6-часова почивка през нощта;
 • Дете 2 - 4 месеца - хранете се 6 - 7 пъти на ден с 6,5 часа почивка през нощта;
 • Дете 4 - 6 месеца - хранете се 5 - 6 пъти на ден с 8,5 часа почивка през нощта;
 • Дете 6 - 12 месеца - хранете се 4 - 5 пъти на ден с 8,5 часа почивка през нощта.

Трябва да се придържате към горепосочената честота на хранене на бебето в различни периоди от живота му. Честотата на хранене се определя според възрастта, а необходимото количество смес се изчислява индивидуално, в зависимост от телесното тегло на детето..

В момента съществуват различни начини за изчисляване на количеството адаптирано мляко, необходимо на бебето, хранено с бутилка. Най-често срещаната и удобна е обемната формула. Ежедневното количество смес, изисквано от детето според обемната формула, е показано в таблицата.

Възраст на дететоЕжедневно количество смес спрямо телесното теглоКоличество смес в ml
До 10 дниЗа да се изчисли необходимия обем на сместа, броят на дните от живота на детето трябва да се умножи по 70 (или 80). Коефициентът 70 се използва за деца, родени с тегло под 3200 g, и 80 за бебета, чието телесно тегло след раждането е било повече от 3200 g.70 - 700 мл
10 дни - 2 месеца1/5 от телесното тегло600 - 850 мл
2 - 4 месеца1/6 от телесното тегло750 - 900 мл
4 - 6 месеца1/7 от телесното тегло850 - 1000 мл
6 - 12 месеца1/8 - 1/9 от телесното тегло950 - 1100 мл

Таблицата показва дневното количество смес, от което детето се нуждае за целия ден. За да се изчисли колко адаптирано мляко е необходимо на едно дете за хранене, дневният обем трябва да бъде разделен на броя на храненията.

В допълнение, необходимото количество адаптирано мляко за дете през първите 10 дни от живота може да бъде изчислено с помощта на формулата на Зайцева. Дневният обем на сместа = 2% от теглото на бебето при раждане в грамове * брой дни от живота. Например, дневният обем на сместа за дете от 5 дни от живота, родено с тегло 2950 g = 2950 * 0,02 * 5 = 295 ml. Обемът на тази смес се разделя на 7 хранения = 295/7 = 42 ml. Тоест, едно дете се нуждае от 42 мл смес за едно хранене..

След 10 дни живот, формулата Шкарин или калорийният метод се използва за изчисляване на количеството млечна формула, необходимо за детето.

Формулата на Шкарин се основава на постулата, че на 8 седмици (2 месеца) детето трябва да получава 800 ml от сместа на ден. Ако детето е на възраст под 8 седмици, изчисляването на количеството на сместа се извършва по следния начин: 800 - 50 * (8 - N), където N е броят на седмиците от живота на детето. Например, дете на 5-седмична възраст се нуждае от следното количество смес на ден: 800 - 50 (8 - 5) = 650 ml.

Ако детето е на възраст над 2 месеца, тогава изчисляването на количеството на сместа се извършва по следната формула: 800 ml + 50 * (M - 2), където M е броят на пълните месеци от живота на детето. Например, дете на 5-месечна възраст се нуждае от следното количество смес на ден: 800 + 50 (5 - 2) = 950 ml.

Калоричният метод се основава на енергийните нужди на децата, които до 6 месеца са 115 kcal на 1 kg телесно тегло, а след шест месеца - 110 kcal на 1 kg телесно тегло на детето. След това, въз основа на телесното тегло на детето и съдържанието на калории в млечната смес (680 kcal на 1 литър), се изчислява необходимия за детето обем през деня.

Например, дете на 2 месеца има маса от 4,6 кг. Това означава, че той ще се нуждае от kcal на ден 4.6 kg * 115 kcal = 529 kcal. След това изчисляваме обема на сместа, съдържаща този брой калории, както следва: 520 * 1000/680 = 780 ml.

Не забравяйте, че дневният обем на храна за деца под 6 месеца не трябва да надвишава 1000 ml, а за кърмачета над шест месеца - не повече от 1100 ml..

Хранене за деца от първата година от живота

Онлайн калкулатор за изчисляване на храненето за деца през първата година от живота. Изчисляване на необходимото количество храна и график на хранене за бебето

Полезно ли беше?

Благодаря ви, този график ни устройва

Кажете ми как да разреждам сместа, ако трябва да дадете 135 ml, трябва да я разредете като 150 ml, защото не е написано на бутилката и на консервата. Не мога да разреждам със 120 и да добавя вода към 135.

Когато добавите сместа (120 ml 4 лъжици), получавате приблизително толкова, колкото ви е необходимо (135). По принцип е по-добре да направите повече и да се напикате, иначе калориите няма да бъдат спазени.

Детето не се люлее на сместа

За всяко бебе най-добрата храна е майчиното мляко, защото съдържа необходимите витамини и минерали за растеж и развитие. Често обаче има случаи, когато бебето се прехвърля на изкуствено хранене от раждането или след месец-два, когато много майки имат лактационна криза. В такива ситуации възникват проблеми, когато детето не нахлува със сместа, което веднага се отразява на динамиката на неговия растеж и телесно тегло..

Изкуствено хранене на бебета

Какво да правим, когато детето не е пълно

При кърмене, като правило, бебето получава такъв обем мляко, че тялото на детето се нуждае. Бебето няма да може да яде повече, отколкото би трябвало, но ще може да се самоизяжда - количеството мляко се регулира. Ако се окаже, че храненето на бебето не е достатъчно, тогава първоначално се установява причината за липсата на постъпващо мляко, вземат се всички мерки за увеличаването му.

Важно! В първите дни след раждането бебето не се нуждае от допълнително хранене. Коластрата му е достатъчна. Ако млякото не е достатъчно за повече от 25% от нормата, тогава е необходимо да се въведе смес в диетата, преминавайки към смесен тип хранене.

Какво трябва да се направи, ако детето не е пълно с адаптирано мляко? В същото време на мама изглежда, че бебето е готово да яде всичко наоколо, изминал е само един час и той иска да яде отново. Препоръчително е да си уговорите среща с вашия педиатър. Лекарят ще може да разбере точно след задълбочен преглед на детето какво трябва да се направи по-късно.

Забележка! Ако няма проблеми с тялото на детето, тогава обикновено порцията от сместа леко се увеличава. Понякога на бебетата се предписват други, по-питателни, смеси, които също подобряват работата на стомашно-чревния тракт, тогава бебето чувства ситост и комфорт.

Как да разберем, че детето не е пълно

Когато бебето се напълни, можете да го видите веднага - то е весело, щастливо и не е капризно.

Признаци на ситост при деца:

 • Добро настроение;
 • Звук на съня, дълготраен;
 • Бебето не плаче, усмихва се, играе и общува с удоволствие;
 • Кожата е светлорозова, няма депресии в областта на фонтанела;
 • Проблеми с изпражненията отсъстват - това се случва 1-3 пъти на ден.

Първият признак на глад е, че бебето непрекъснато дърпа пръстите си и се опитва да ги смуче. Ако гладът е много силен, бебето започва да крещи и да плаче много..

Когато бебето е гладно, то започва да смуче пръстите си.

Детето има ли достатъчно храна

Ако говорим за кърма, тогава недостигът му може да се определи от следните признаци:

 • Трохата постоянно изисква гърди,
 • Плаче и е палав, опитвайки се да я вземе в устата си,
 • Бебето има по-малко от 6 пити на ден,
 • Бебето не наддава добре.

Допълнителна информация. По време на установяване на лактацията и периоди на кризи детето може постоянно да е на гърда - това е нормално. Ако бебето постоянно иска гърди, трябва да се консултирате със специалист за съвет.

Можете да определите достатъчно количество смес, ако:

 • Наблюдавайте детето - ако е спокойно и весело, значи има достатъчно храна за него;
 • Следвайте правилата за дозиране, посочени на опаковката;
 • Ако желаете, изчислете колко от сместа трябва да изяде детето в момента. За тези цели има специални онлайн калкулатори;
 • Използвайте различните методи и формули по-долу.

Метод за покачване на тегло на седмица

Името на метода говори само за себе си. Трябва да знаете колко грама е добавило бебето за една седмица. Обикновено средното наддаване на тегло на новородените е около 200 грама, така че си струва да се съсредоточите върху него. Реалното увеличение и средната стойност се записват, разликата се изчислява. Например, трохичката добавя 170 гр., Дефицитът е 30 гр., Допълнително хранене на сместа - 60 мл (дефицитът се умножава по 2).

Таблица за наддаване на тегло и ръст на деца под една година

Този метод има своите недостатъци:

 • С напредване на възрастта теглото на бебето не расте толкова бързо, че този метод на изчисляване не се взема предвид.
 • Всяко дете има различен метаболизъм;
 • Наддаването на тегло варира от дете на дете..

Претегляне преди и след хранене

Този метод предполага претегляне на бебето преди и след хранене. Колко грама е разликата - това е количеството изсмукано мляко.

Недостатъци на метода:

 • При всяко хранене бебето изсмуква различно количество мляко;
 • Претеглянето всеки път преди и след хранене е стресиращо както за мама, така и за бебето;
 • Фактът на такива проверки може да доведе до факта, че бебето ще откаже гърдата;
 • Скалата не винаги показва правилни стойности.

Изчисляване на храненето за деца под една година

Съществуват голям брой хранителни алгоритми за дете под една година. Някои от тях са подходящи за недоносени бебета, други са подходящи само за бебета на възраст под 10 дни.

Изчисляване на количеството храна за деца под една година

Според СЗО недоносените бебета през първия месец от живота получават 5 ккал повече храна от бебетата, родени с тегло 3 кг. За тези деца, които са родени с тегло под 1500 грама, увеличаването на приема на калории се запазва до началото на три месеца. Важно е да наблюдавате реакцията на бебето, ако внезапно състоянието се влоши, приемът на калории намалява.

За малки и болни деца (тегло до 2500 грама) се дават 60 ml от сместа за всеки килограм тегло. Количеството трябва да се увеличава ежедневно с 20 ml, докато стане 200 ml на 1 kg телесно тегло на ден..

Интересно. Деца с тегло над 2500 грама. получавате 150 ml от сместа на 1 kg тегло.

Как да изчислим количеството смес

Как да изчислим размера на адаптираното мляко за дете? Вземете под внимание теглото и възрастта му. Също така не забравяйте за здравословното състояние на бебето - по време на заболяването всички деца ядат по-малко и пият повече..

Важно! Формулите за изчисляване на сместа от теглото на детето не винаги дават точни показатели, в много случаи това са надценени стойности. Повечето опаковки от смеси дават точни инструкции за дозиране на праха, които могат да се използват на практика..

Количество Nan формула за бебе

Изчисляване на храненето за кърмачета

Ако трябва да изчислите обема на кърмата, можете да използвате метода на Geibener и Czerny. Разчита се на възрастта на детето.

Метод на Гейбенер и Черни

ВъзрастКоличество мляко
10 дни - 2 месеца1/5 от телесното тегло (например, дете с тегло 3500 грама, количеството мляко 3500: 5 = 700 ml)
2-4 месеца1/6
4-6 месеца1/7
6-8 месеца1/8
8-12 месеца1/9

Разделете общия обем мляко на броя на храненията. Но не трябва да има повече от 1 литър на ден.

Формула за изчисляване на сместа по теглото на бебето

Изчисляване на храненето за деца през първата година от живота формула от раждането до 10 дни:

 • Финкелщайн. Ако е родено дете с тегло до 3200 грама, това е коефициент 80 (ml), ако е повече, тогава 70. Формула = коефициент * за броя дни от живота на детето.
 • Формулата на Зайцева за хранене на новородени отчита бебета с голямо тегло при раждане (от 4 кг). Формула = 2% от теглото на новороденото * за броя дни от живота му.

Изчислението от 10 дни до една година включва:

 • Обемен метод. Подобна е на формулата на Хайбенер и Черни.
 • Висококалорични. Използва се преди въвеждането на допълващи храни, използва се за един вид храна.

Изчисляването на формулата за новородени по тегло може да се извърши по метода на Хайбенер и Черни.

Дневен обем храна за деца под една година

Има още няколко начина за определяне на дневното количество храна:

 • Формулата на Шкарин, която се основава на възрастта на бебето. И така, на 2 месеца (8 седмици) детето получава 800 мл мляко на ден. Всяка седмица до 8 седмици е минус 50 ml, точно както при всяка нова седмица след два месеца, ще се добавят 50 ml. Формулата изглежда така за бебета до 2 месеца: 800 - 50 * (80 е броят на седмиците на бебето);
 • Формула за височина и тегло по метода на Райх: количество мляко (смес) на ден = тегло (тегло в грамове, разделено на ръст в сантиметри, например, 3500/52) * 7.
 • Съществува и интуитивен метод, който често се използва от майките, при който се вземат предвид външните характеристики на бебето: активност, настроение, благосъстояние.

Обем на стомаха от раждането до юношеството

Едно количество от сместа обикновено се обсъжда с педиатър. Има общи препоръки, които са посочени в таблицата.

Единично количество смес

ВъзрастБрой храненияОбемът на едно хранене, ml
От раждането-1 седмица8-1060
1-2 седмици7-890
2 седмици-месец6-7120
До два месеца5-6150
2-4 месеца5-6180
2-6 месеца4-5210
От половин година4240

Ситуации, когато трябва да посетите лекар:

 • Лошо наддаване на тегло и височина;
 • Честа обилна регургитация при кърмачето, преминаваща в повръщане;
 • Изпражненията са течни, повече от три пъти на ден, в него има неразградени бели бучки;
 • Бебето е капризно, неспокойно, щом се е нахранило, отново изисква сместа и се успокоява едва след допълнително хранене. Или трохичката може да се успокои за известно време и след това отново да поиска рязко храна.

Ежедневно количество храна за дете от раждането до една година

Възраст (месец)Обем на храната, мл
Седмица - 2 месеца600-800
2-4800-1000
4-6900-1050
6-81000-1100
8-121000-1200

При изкуственото хранене е важно не само да изберете правилната доза, така че бебето да е сито и доволно, но също така да запомните правилата за приготвяне на сместа, как да я разреждате. Всички вълнуващи въпроси относно времето на хранене, промените в графика за хранене, избора на бутилка за бебето могат и винаги трябва да бъдат обсъдени с лекуващия педиатър.

Как да изчислим формулата въз основа на теглото на бебето

Новороденото трябва да получи определено количество храна от първите дни. При кърмене не се изискват специални изчисления: бебето само яде толкова, колкото му е необходимо. При изкуственото, когато майчиното мляко се заменя с млечна формула, е важно да се изчисли количеството храна и дневният брой хранения.

Средни възрастови норми на сместа

В първите дни от живота детето се храни с коластра, която е висококалоричен продукт и напълно задоволява нуждите му. Но се препоръчва "изкуствените" да се хранят стриктно според схемата. Хранителните стандарти се извличат от педиатрите въз основа на резултатите от многогодишни наблюдения, като се вземат предвид възрастта, телесното тегло, здравословното състояние.

Популярна е следната формула, според която дневната доза се изчислява: ако теглото на бебе до 10 дни е по-малко от 3200, тогава възрастта му в дни се умножава по 70, ако е повече - по 80. Резултатът е количеството храна на ден. Например 2 (дни) X 70 = 140 грама.

Таблица за изчисляване на обема на сместа

ВъзрастСила на звукаКоличество смес на ден
10 дни до 2 месеца живот1/5 телесно тегло700-850 мл
2 до 4 месеца1/6750-900 мл
4 до 61/7850-1000 мл
6 до 121 / 8-1 / 9950-1100 мл

Как да изчислим обема на сместа по теглото на детето

Данните в таблицата са приблизителни, всяко дете се нуждае от индивидуална диета, която е лесна за изчисляване. Например, бебе, което тежи 4300 g на 1,5 месеца, се нуждае от 860 ml от сместа (4300: 5) на ден.

Можете да определите скоростта на сместа на хранене, знаейки колко пъти на ден трябва да храните. Според педиатрите, ако детето е на по-малко от 2 месеца, храненето трябва да бъде 8-10 (включително през нощта). С увеличаване на възрастта този брой намалява:

 • 2-4 месеца - 7-8,
 • 4-6 месеца - 6,
 • над 6 месеца - 5-6.

Нека изчислим количеството храна за едно хранене, като използваме вече дадения пример. Детето яде 860 мл от сместа всеки ден, на 1,5 месеца е, трябва да се храни 8 пъти. Дозата за едно хранене е 860: 8 = 107,5 ml. Машината за приготвяне на адаптирано мляко също ще спомогне за спазване на правилата, която ще приготвя ястия за 4-25 секунди, като същевременно поддържа желаната консистенция.

Колко трябва да яде новородено?

Всички майки се притесняват дали едно дете яде достатъчно, независимо дали кърми или изкуствено дете. Ако при кърмачетата им е по-лесно да приложат гърдите при поискване и сами да регулират количеството храна, което трябва да ядат, тогава изкуствените хора трябва да извършват хранителни изчисления, така че детето да не остане гладно и в същото време да не бъде прехранвано.

Изчисленията на храненето за изкуствени хора са необходими, тъй като обемът на стомаха при раждане при деца е не повече от 10 ml и постепенно се увеличава с растежа. Важно е детето да получава достатъчно храна и да няма прекомерно разтягане на стомаха и претоварване с храна..

Колко адаптирано мляко трябва да яде новороденото?

Но ако по някаква причина не се получи с кърменето, е необходимо да изберете правилната формула за детето и точно да изчислите количеството храна, от което се нуждае от първия ден от живота..

Първите дни от живота на детето са най-важни по отношение на адаптирането към нов хранителен режим и начин на живот и е важно да се направят точни изчисления на количеството адаптирано мляко, което новороденото трябва да получава на ден и на хранене.

Има няколко начина за изчисляване на храненето:

За деца с тегло до 3,2 кг при раждане, обемът на сместа на ден е равен на възрастта на детето в дни, умножен по 70.

Дете с тегло 2,8 кг на възраст от седем дни се нуждае от 420 мл смес на ден според тази формула. Този дневен обем се разделя на броя на храненията, за да се получи обемът на едно хранене. На тази възраст децата трябва да се хранят поне осем пъти на ден..

За деца с тегло над 3,2 кг формулата изглежда така: броят дни от живота на детето * 80. Това ще бъде обемът на сместа на ден, а количествата на сместа на хранене се получават чрез разделяне на този обем на 8 хранения.

Днес, върху съвременните опаковки на смеси, производителите помагат на мама да изчисли колко адаптирано мляко трябва да получи новороденото наведнъж и на ден.

Количество храна след 10 дни от живота

Точно както през първите 10 дни от живота, в бъдеще количеството храна за дете на изкуствено хранене се изчислява въз основа на теглото на тялото на детето. Изчислението се извършва съгласно следния принцип:

 • до месец и половина детето се нуждае от 1/5 от теглото си на ден;
 • до 4 месеца 1 6 телесно тегло на ден;
 • от 4 до 6 месеца до 1 7 телесно тегло, но не повече от 1000 ml;

След тази възраст не повече от 1/8 от телесното тегло.

Например, дете на възраст 1 месец с телесно тегло 4200 g се нуждае от:

4200: 5 = 840 ml смес.

Броят на храненията на ден също зависи от възрастта и е:

 • деца под 2 месеца се нуждаят от 8-10 хранения на ден, включително през нощта;
 • деца 2-4 месеца се нуждаят от 7-8 хранения на ден;
 • деца 4-6 месеца 6 хранения на ден;
 • след 6 месеца 5-6 хранения.

По този начин не е трудно да се изчисли колко новородено трябва да яде наведнъж. От горния пример разделяме 840 ml на 8 хранения - 105 ml на фураж.

Те се дават за средно дете и стандартният обем на адаптираното мляко за вашето мъниче може да бъде или прекомерен, или недостатъчен..

Изчисляването на храненето се извършва специално за вашето бебе от педиатър или от вас самите. Обикновено данните за смесите са изкуствено високи, което консумира по-бързо храна и ви принуждава да купувате повече смес. В същото време децата страдат от прехранване, което в бъдеще може да доведе до метаболитни нарушения и затлъстяване..

anaskon

Смеси, допълващи храни, полезни връзки

Изкуственото хранене е пълно заместване (или 2/3 от диетата на бебето) на кърма с изкуствени млечни формули. От първите дни на живота "изкуственото" бебе трябва да се храни 6-7 пъти на ден след 3 или 3,5 часа.

Смеси за бебешка храна

За хранене на деца от първата година от живота се използват сухи и течни (готови за консумация), пресни и ферментирали млечни смеси. Повечето формули се правят на базата на специално преработено краве мляко. За да се намали вероятността от алергии, смесите се доближават по химичен състав до майчиното мляко. В зависимост от това доколко смесите са адаптирани към кърмата, те се разделят на няколко вида..

Адаптираните формули са по-близки до състава на кърмата във всички компоненти. Протеините са представени главно от суроватъчни протеини: те се усвояват по-лесно от тялото на малко дете. Калцият и фосфорът - вещества, необходими за минерализацията на костната тъкан - се съдържат в оптимално съотношение.

Повечето смеси съдържат таурин. Тази аминокиселина е от съществено значение за развитието на ретината и мозъка. Някои смеси съдържат нуклеотиди - вещества, които допринасят за узряването на тъканите на бебето и формирането на имунната му система.

По-малко адаптирани формули („казеинови формули“) се правят на базата на краве мляко, чийто основен протеин е казеинът. Те могат да се дават на деца, склонни към регургитация. Тези формули са по-задоволителни, така че са полезни за бебета, които не могат да издържат на пауза между храненията..

Частично адаптирани смеси се използват най-добре от 2-3-ия месец от живота. Съставът им е само частично близък до този на човешкото мляко..

За хранене на деца на възраст над 5-6 месеца са предназначени така наречените "проследяващи формули". Енергийната им стойност е по-висока, което отговаря на нуждите на децата на тази възраст.

Как да изберем смес

Преди да купите адаптирано мляко, не забравяйте да се консултирате с педиатър, който наблюдава вашето бебе. Здравето на детето ще зависи от правилния избор на сместа. През първите 2-3 месеца е по-добре да използвате пресни смеси, ферментиралото мляко може да увеличи регургитацията. В бъдеще сместа може да се комбинира: 50% ферментирало мляко и 50% прясно.

Ако бебето приема сместа добре, не е необходимо да се сменя. Ако по някаква причина е необходимо да се въведе нова смес, направете го постепенно..

Смесено хранене

Ако делът на сместа в диетата на детето е около половината от дневния обем храна, тогава бебето е на смесено хранене. При това хранене диетата остава безплатна. Допълнителна храна се дава на бебето след прикрепване към двете гърди и контролно претегляне. Ако количеството добавка е малко, лъжица хранете бебето, с голямо количество, по-добре е да използвате бутилка със зърно.

Режим на хранене

Храненето при поискване или по искане на бебе (обикновено от значение за кърменето) обикновено не е подходящо за изкуствено хранене: човешкото мляко е уникално, „знае“ как да се адаптира към нуждите на бебето, а съставът на млечната формула винаги е един и същ. Следователно трябва да спазвате определена диета, за да не претоварвате стомашно-чревния тракт и бъбреците на бебето с излишни протеини, мазнини и въглехидрати..

Индивидуалните препоръки на лекаря, като се вземат предвид характеристиките на детето, ще ви помогнат дори да коригирате изкуственото хранене: ако бебето не изяде предложения обем от формулата по време на едно хранене, може да се нуждае от по-чести хранения, но на по-малки порции. В този смисъл (максимално съобразяване с индивидуалните характеристики и нужди на детето, идентифицирани с помощта на специалист), можем да говорим за частично „безплатно хранене“.

• За деца през първите месеци от живота се препоръчват 6–7 хранения на ден - след 3 или 3,5 часа, за предпочитане с 6–6,5 часа почивка през нощта, съответно. Изкуствената формула продължава по-дълго в стомаха, така че детето се прехвърля на 5-единично хранене по-рано - след въвеждането на първите допълващи храни (на около 5–5,5 месеца), се препоръчва да се храни бебето с млечни смеси 5 пъти на ден. По-добре е да хранете изкуствената храна по график: до 1 месец - при поискване, но до 10 пъти на ден; 1 - 3 месеца - около 7 пъти; 3-4 месеца - около 6 пъти; от 4 месеца до една година - около 5 пъти на ден. Ако графикът не се получи, не бива да гладувате детето и да гледате часовника, да се храните по-често, но малко по малко.

Как да изчислим необходимото количество смес

За деца от първите 7-10 дни изчисляването на необходимото количество смес може да се извърши, като се използва формулата на Зайцева: обемът на сместа на ден = 2% от телесното тегло при раждане (g) x n, където n е броят на дните от живота на детето. За да определите необходимия обем на адаптирано мляко за хранене - разделете дневния обем на броя на храненията.

Също така, преди 10-ия ден от живота, количеството смес, необходимо на бебето, може да бъде определено по формулата на Финкелщайн.


 • Ако бебето ви тежи под 3,2 кг, умножете възрастта му (в дни) по 70.
 • Ако теглото е повече от 3,2 кг, умножете възрастта на детето по 80.

Ежедневно количество храна (без допълнителни напитки) за дете на възраст:


 • от 10 дни до 2 месеца е 1/5 от телесното тегло (например 3500: 5 = 700ml за дете с тегло 3500g);
 • от 2 до 4 месеца - 1/6;
 • от 4 до 6 месеца - 1/7;
 • от 6 до 8 месеца - 1/8;
 • от 8 до 12 месеца - 1/9 от телесното тегло.

Необходимото количество храна трябва да бъде разделено на броя на храненията.

Количеството храна на ден не трябва да надвишава 1 литър.

Напоследък този метод според Heibener и Czerny - изчисляване на дневната храна по теглото на детето - се използва рядко поради увеличаването на децата с голяма телесна маса.


Има още няколко начина за определяне на дневното количество храна..

1. Обемен. Осигурява ежедневното количество храна. Той отчита възрастта и телесното тегло на детето. Ако теглото на бебето отговаря на средната възрастова норма, тогава приблизителният дневен обем храна ще бъде:

Изчисляване на храненето за деца от първата година от живота

Можете да се уверите, че бебето получава правилното количество храна, като използвате специално изчисление на храненето на децата през първата година от живота. Формули, извлечени от специалисти, ще помогнат при изчисленията.
Можете също така да използвате общи насоки, които ще посочат правилното количество храна. Ако е необходимо, той може да бъде настроен така, че детето да расте здраво и активно.

Съдържание
 • Изчисляване на хранене до 10 дни
 • 10 дни до една година
 • Общи норми до една година
 • Недоносени бебета
 • Стандарти за болни и деца с ниско тегло при раждане
 • Колко хранения на ден
 • Как да разберем, че детето е пълно
 • Количество при кърмене
 • Когато ядете смеси

Изчисляване на хранене до 10 дни

На тази възраст новороденото най-често се обръща към формулата на Финкелщайн. При първоначално телесно тегло на бебето от 3 kg 200 g или по-малко се определя коефициент 70.

Ако той е роден с тегло над 3 kg 200 g, във формулата се използва фактор 80.

Количеството храна се изчислява чрез умножаване на коефициента по броя на дните от живота на бебето.

Пример за изчисляване на количеството храна за бебе на 5 дни, родено с тегло 4 кг: 80 трябва да се умножи по 5. Общото е 400 мл.

За да изчислите колко мл е необходимо за едно хранене, разделете дневната норма на броя на храненията.

Пример за 7-дневно бебе, което е родено с маса 3 кг. Разделете дневната доза (490 ml) на 7 (броят на храненията). Оказва се 70 мл за едно хранене.

Също така количеството храна може да се определи по формулата на Г. Зайцева. Този метод се използва по-често за големи деца, родени с тегло 4 кг. За да се определи дневното количество храна, възрастта на детето се умножава по 2% от теглото при раждане

Например, нека изчислим количеството храна за бебе на 9 дни с първоначално тегло 4,5 кг. Първо, ние определяме 2% от телесното тегло. Умножаваме 4500 по 2 и делим по 100. Получаваме 90. Сега умножаваме 90 по 9. Получаваме 810 ml на ден.

Друга формула, подходяща за тази възраст, е разработена от Н. Филатов. Изчисленията тук се основават на размера на стомаха на бебето. При раждането е 7 ml, на 4 дни - 40 ml, на 10 дни - 80 ml.

Формулата изчислява количеството за едно хранене. Броят дни, в които е преживяло новородено, се умножава по 10.

10 дни до една година

За дете на 10 дни можете да изчислите дневната доза, като използвате калоричния или обемния метод. Първият отчита съдържанието на калории в диетата. Вторият се изчислява от теглото на детето.

Обемен метод

Използва се до 9-месечна възраст. Изчисленията зависят от телесното тегло и възрастта на бебето. Таблицата ще помогне:

Бебешка възрастНорма
от 10 дни до 2 месеца1/5 от телесното тегло
от 2 месеца до 4 месеца1/6 от телесното тегло
от 4 месеца до 6 месеца1/7 от телесното тегло
от 6 месеца до 9 месеца1/8 от телесното тегло

От 9 до 12 месеца детето трябва да консумира не повече от един литър храна на ден.

Пример: нека вземем данните за 5-месечно малко дете, с телесно тегло 6 кг. Разделяме 6000 на 7, получаваме около 857 мл. При шест хранения обемът на храната наведнъж ще бъде 140 ml.

Калориен метод

Нарича се още енергия. Въз основа на калориите в храната и възрастта. Тук изчисленията са по-трудни, особено след допълване на диетата с допълнителни храни..

Най-лесният начин за определяне на дневния обем за кърмещи деца през първата година от живота. Средно калорично съдържание на 1 хиляда мл кърма - 700 ккал.

Дете на 1-3 месеца се нуждае от 120 kcal на килограм тегло.
3-6 месеца - 115 на килограм тегло.

Пример за бебе на 2 месеца с тегло 3700 гр. Умножаваме енергийната норма от 120 по 3,7, получаваме 444 ккал на ден. След това изчисляваме колко е в мл кърма.

Пропорцията правим въз основа на данните за съдържанието на калории в 1000 ml кърма. Умножете 1000 по 444 и разделете по 700. Получаваме 634 мл. Ако бебето е на 6 хранения на ден, то се нуждае от около 105 мл мляко наведнъж.

Полезни съвети за майките: БЕБЕ ДО ГОДИНА

Също така е доста лесно да се определи калоричността на храната и необходимите обеми при хранене със смеси. Данните винаги са посочени на опаковката.

Нека изчислим нормата за изкуствен мъж от 6 месеца с телесно тегло 7 кг:
Умножаваме нормата от 115 kcal по тегло - 7. Получаваме 805 kcal. След това съставяме пропорцията, като вземаме предвид съдържанието на калории в сместа - 800 kcal на 1 литър. Умножете 1000 по 805 и разделете по 680.

Получаваме около 1180 ml на ден. При хранене 5 пъти на ден за едно хранене ще са необходими около 235 ml.

Изчисленията стават по-трудни след обогатяване на менюто с множество иновации: зърнени храни, зеленчуци, плодове, месо.

За да изчислите, ще трябва да знаете съдържанието на калории в 100 грама от всички тези продукти..

Общи норми до една година

Ако няма достатъчно данни за вашите собствени изчисления, можете да използвате общоприети норми. Разбира се, те не вземат предвид характеристиките на конкретно бебе, тъй като са разработени по обемния метод за деца със средно тегло..

За малки деца те могат да бъдат твърде големи, а за големи деца - недостатъчни..

ВъзрастДневен обем храна
7 дни-2 месеца600-950 мл
2-4 месеца800-1050 мл
4-6 месеца900-1050 мл
6-8 месеца1000-1200 мл
8-12 месеца1000-1200 мл

За деца, които са се родили големи, както и за тези, които бързо се развиват физически, са разработени свои собствени хранителни стандарти.

ВъзрастДневен обем храна
1 месец700-850 мл
2 месеца700-850 мл
3 месеца800-900 мл
4 месеца850-950 мл
5 месеца900-1000 мл
По-стари от 5 месецаНе повече от 1000-1100 ml

Недоносени бебета

Ако бебето е недоносено, изчисленията отчитат възможностите за храносмилане и нуждите на тялото. Факт е, че детето се нуждае от повече енергия, а храносмилането има по-малко възможности..

Колко калории се нуждае от новородено от първия ден до 1 месец:

ВъзрастКалории на кг телесно тегло
1 денне по-малко от 30
2-ри ден40
3-6 ден50
7-8 ден70-80
9-14 дни120
15 ден-1 месец140

Когато бебе, чието тегло при раждане е повече от един и половина килограма, навърши 2 месеца, калоричното съдържание на храната се намалява с 5 kcal за всеки килограм тегло.

Бебетата, които са тежали от 1 до 1,5 кг при раждане, до 3 месеца, се хранят по същия начин, както на 1 месец. След това нормата постепенно намалява с 5-10 kcal на килограм тегло.

В този случай е важно да се вземе предвид благосъстоянието на бебето..

Вниманието и бавността са отличителните белези на храненето на недоносените бебета.

Ако с увеличаване на калоричното съдържание на храната трохите се почувстват зле, струва си да се върнете към предишните показатели. Те хранят такива деца до 2 месеца 7-10 пъти на ден.

Когато бебето е наддало тегло от 3 кг, можете да преминете към шест хранения на ден. След шест месеца детето се храни 5 пъти на ден.

Стандарти за болни и деца с ниско тегло при раждане

Малки се наричат ​​тези, които са имали тегло при раждане до 2,5 кг.

Те включват недоносени бебета и такива, които просто са с поднормено тегло. СЗО препоръчва следните ставки за възраст от 1 до 10 дни. През първия ден децата се нуждаят от 60 мл мляко или адаптирано мляко за всеки килограм телесно тегло.

След това нормата постепенно се довежда до 200 ml за всеки килограм телесно тегло на ден. За това размерът на храната се увеличава с 20 ml дневно..

Болните деца са бебета, чието тегло надвишава 2,5 кг, но поради някои заболявания кърменето за тях е забранено. За тази категория се препоръчва 150 ml от сместа на ден за всеки килограм тегло.

Колко хранения на ден

Педиатрите и опитните майки понякога съветват противоречиви режими на хранене за бебета.

Как да изберете правилния брой хранения за вашето бебе?

 • До 1 месец е по-добре да храните бебето при поискване, но не повече от 10 пъти.
 • На възраст от 1 до 3 месеца бебето трябва да яде средно 7 пъти.
 • На 3-4 месеца можете да го храните 6 пъти на ден.
 • От 4 месеца - 5 пъти.

Как да разберем, че детето е пълно

Самият той ще помогне да се засили увереността в правилното количество хранене за бебето..

Има редица признаци, които доказват, че трохите са пълни:

 • активно поведение и добър сън;
 • редовно изхождане;
 • стабилно наддаване на тегло;
 • гладка розова кожа;
 • бебето не иска храна между храненията;
 • уринира поне 12 пъти на ден;
 • пуска гърдата или бутилката, когато се напълни.

Ако бебето лакомо се хвърли на гърда или друга храна, то може да не е пълно с минало хранене..

Количество при кърмене

При раждането бебето се храни с коластра. Първият приток на мляко се случва само на 2-4 дни. Но детето не е гладно, докато не пристигне..

Дори минималният обем на коластрата (за първия ден не е повече от 100 ml) е достатъчен, за да може бебето да бъде доволно.

На втория ден бебето вече използва 200-250 ml. След това обемът на храната се увеличава с около 10 ml дневно. Ако има опасения, че бебето не яде дневната доза, можете да я претеглите преди и след хранене..

Ще стане ясно колко мляко е изпил..

Когато ядете смеси

При хранене с адаптирано мляко е лесно да се определи количеството изядена храна. Струва си обаче да помислите за някои препоръки:

 • средният брой хранения трябва да бъде 8;
 • ако се храните по-рядко, увеличете обема на сместа;
 • важно е бебето да не преяжда;
 • ако не е изял нормата, увеличете порцията при следващото хранене;
 • трябва да минат поне 3 часа между дневните хранения, поне 6 часа между нощните хранения.

Ако бебето не се храни достатъчно редовно, то няма да напълнее достатъчно (по-малко от 0,5 кг на месец), ще плаче и броят на уринирането ще намалее (по-малко от 12 пъти на ден).

Ако, напротив, той преяде, това ще бъде посочено от определени признаци: честа регургитация, излишно телесно тегло, спазми след хранене.

Важно е правилно да формулирате режима и храненето на трохите, така че храната да се усвоява добре и да носи само ползи за него.

Колко кърма или адаптирано мляко трябва да яде бебето

Количеството мляко, изядено от кърмачето, зависи от особеностите на развитието, възрастта и здравословното състояние. Най-често майките на бебета, които се хранят от шише, се притесняват от това. Всъщност, когато се хранят, те могат ясно да контролират количеството млечна формула, която бебето изсмуква, и в този случай те могат да подадат аларма. При правилно организирано кърмене ситуацията е по-сложна - бебето само регулира количеството мляко, от което се нуждае и вече не е толкова лесно да се определи количеството изядено кърма. Независимо от това и в двата случая детето трябва да консумира количеството храна, което съответства на физиологичните норми, получени въз основа на дългогодишни наблюдения и опит на педиатрите, за да отговори на нуждите на тялото си.

 1. Средни възрастови норми на мляко или адаптирано мляко
 2. Как да изчислим количеството адаптирано мляко или мляко по теглото на бебето
 3. Изчисляване на храненето за недоносени бебета
 4. Норма на консумация на мляко или смес за едно хранене

Средни възрастови норми на мляко или адаптирано мляко

По време на първото кърмене бебето яде много малко. Факт е, че известно време след раждането жената не отделя мляко, а коластра, която има високо съдържание на калории. Дори няколко капки от него са достатъчни, за да се насити бебето. Минават няколко дни и коластрата се превръща в мляко. По това време е важно да не губите време и да установите правилно кърменето (HB), така че бебето да бъде снабдено с кърма за дълго време. Но не винаги и не всеки успява без проблеми и поради редица причини може да няма достатъчно мляко. Прочетете причините за липсата на кърма и как да увеличите количеството му в тази статия. Липсата на кърма означава количеството му под нормата, което се установява, като се вземат предвид общите и индивидуалните характеристики на бебето..

Цени на хранене за кърмачета до 10 дни

През първия ден новороденото яде 7-9 мл храна на хранене. За да изчислите количеството храна, което детето трябва да яде до 10 дни, трябва да вземете възрастта на детето в дни и да го умножите по 10. Тоест за 3 дни за едно хранене детето трябва да изсмуче 30 мл мляко или млечна формула.

Дневни надбавки за деца под 1 година

Тези норми, разработени въз основа на обемния метод за изчисляване, не вземат предвид индивидуалните характеристики на детето, които също трябва да бъдат взети предвид. Така че за бебета с тегло при раждане над 4 кг този процент може да не е достатъчен, а за малки деца е твърде голям.

ВъзрастДневен обем мляко или адаптирано мляко
7 дни - 2 месеца600-950 (600-800)
2-4 месеца800-1050 (800-900)
4-6 месеца900-1050 (900-1000)
6-8 месеца1000-1200 (1000-1100)
8-12 месеца1000-1200
ВъзрастКоличеството изядено мляко за хранене, mlКоличеството изядено мляко на ден
Седмица 150-80400 мл
Две седмици60-9020% от телесното тегло на детето
1 месец100-110600 мл
2 месеца120-150800 мл
3 месеца150-1801/6 от телесното тегло на детето
4 месеца180-2101/6 от телесното тегло на детето
5-6 месеца210-2401/7 (800 ml -1000 ml)
7-12 месеца210-2401/8 - 1/9 от телесното тегло на детето

Норми за голямо дете при раждане и дете с високи показатели за физическо развитие

ВъзрастОбемът на сместа или кърмата на ден, ml
1 месец700-850
2 месеца750-850
3 месеца800-900
4 месеца850-950
5 месеца900-1000
От 5 месецане повече от 1000-1100

Как да изчислим количеството адаптирано мляко или мляко по теглото на бебето

За да се определи колко мляко се нуждае стомахът на вашето бебе, ще ви помогнат прости изчисления, като се вземат предвид, освен възрастта, и такива индивидуални характеристики на бебето като тегло, височина, здравословно състояние. Използвайки ги за доносени бебета през първите дни от живота, трябва да запомните, че те могат да дадат надценени резултати в количеството мляко.

Деца от първите 10 дни от живота

 1. Формулата на Финкелщайн, модифицирана от А.Ф. Тур.
  Количество мляко на ден (ml) = ден на живот на бебето × 70 или 80, където
  70 - с телесно тегло под 3200g,
  80 - с телесно тегло над 3200g.
 2. Формула Н.Ф. Филатов, изменен от Г.И. Зайцева (считана за най-оптималната за изчисляване на тази възрастова категория деца).
  Количество мляко на ден (ml) = 2% от телесното тегло × ден на бебето.
 3. Формула N.P. Шабалова.
  Количество мляко на хранене (ml) = 3.0 × ден на живот на бебето × телесно тегло (kg).

За деца над 10 дни от живота

 1. Райх метод.
  Количество мляко на ден (ml) = телесно тегло (g) / ръст на детето (cm) × 7.
 2. Метод на изчисление по Heibener и Czerny (обемен метод). Взема предвид дневния обем мляко или адаптирано мляко без допълнително пиене.
  ВъзрастОбемът на сместа в ml телесно тегло, g
  10 дни - 2 месеца1/5
  2 - 4 месеца1/6
  4 - 6 месеца1/7
  от 6 месеца1/8
 3. Метод за броене на калории. Счита се за най-приемливо за изчисляване на храненето на деца над 10 дни и преди първото въвеждане на допълващи храни.

Методът за изчисляване на калориите или така нареченият калориен метод предполага, че детето трябва да консумира определен брой калории на 1 кг телесно тегло на ден. Различните литературни източници съдържат различна информация за тази партитура. Максималните стойности се съдържат в препоръките на СЗО, които също вземат предвид енергийната стойност на кърмата, която се променя с възрастта на детето..

Възрастта на детето в месециДневна потребност от енергия на детето, kcal / kg (СЗО)Дневните нужди на детето от енергия, kcal / kg (Maslov M.S.)
0,5124120
1-2116
2-3109
3-4103115
4-599
5-696.5
6-795110
7-894.5
8-995
9-1099100
10-11100
11-12104.5

Най-простият и лесен за използване този метод е изчисляването на обема на млечната смес, тъй като съдържанието на калории е посочено предварително на опаковката. Прочетете за това как да изберете формула за новородено в тази статия. Кърмата е по-сложна. Съставът и енергийната стойност на кърмата са нестабилни и се променят през целия период на лактация. Поради тази причина този метод е по-приблизителен за кърмата. Но все пак можете да го използвате, като знаете средната енергийна стойност на кърмата, която е 53-80 kcal / 100 ml.

Пример

Да кажем, че за кърмаче от два месеца с тегло 4600 g с калорично съдържание на сместа от 680 kcal / l е необходим обем формула.

Процедура за изчисляване

 1. Изчисляваме броя на калориите за дете на ден, като използваме данните за дневните потребности от калории на детето на 1 кг телесно тегло, например според В. С. Маслов:
  Калории = Дневната нужда на детето от енергия, kcal / kg × Тегло на детето, кг.
  Калории = 115 kcal / kg × 4,6 kg = 529 kcal.
 2. Изчисляваме обема на сместа на ден, необходим на детето:
  Обем на сместа, ml = Брой ккал × 1000 / калорично съдържание на 1 литър смес.
  Обем на сместа, ml = 529 kcal × 1000/680 kcal = 780 ml

При използването на този метод е необходимо да се вземе предвид и съответствието на теглото на детето с неговата възраст..

Количеството храна на ден за деца от първата година от живота не трябва да надвишава 1000 ml, а за деца от втората половина на годината 1000-1100 ml.

Независимо от това какви норми използвате, не забравяйте, че бебето, което майката е трябвало да допълва или което се храни изключително с адаптирано мляко, трябва да консумира същото количество храна, което получава всяко друго бебе - което е кърмено..

Изчисляване на храненето за недоносени бебета

Храненето на недоносеното бебе се извършва, като се вземат предвид нуждите на тялото и възможностите на храносмилателната система, тъй като нуждите от енергия са много високи, а възможностите за храносмилане все още не са достатъчни.

Броят на калориите на 1 кг телесно тегло за недоносено бебе през първите дни и седмици от живота е представен в таблицата.

ВъзрастKcal / 1 kg телесно тегло
1 денне по-малко от 30
2-ри ден40
Ден 350
Седмица 170-80
Две седмици120
1 месец130 (изкуствена формула) - 140 (кърма)

От втория месец от живота, деца, родени с тегло над 1500 g, съдържанието на калории се намалява с 5 kcal / kg / ден (в сравнение с първия месец от живота), а при деца, родени с тегло 1000-1500 g, съдържанието на калории в диетата се поддържа до 3 месеца при същото ниво като през първия месец от живота. След това те започват да намаляват съдържанието на калории с 5-10 kcal / kg / телесно тегло, като вземат предвид здравето и благосъстоянието на бебето.

Когато изчисляват храненето за недоносени бебета, те също използват формулата на Rommel:

Обем на млякото в ml за всеки 100 g тегло на бебето = възраст в дни +10

Как да изчислим с помощта на пример:

Възраст на детето 4 дни, тегло 2000 g

 • Дневен обем мляко = (4 + 10) * 20 = 280 мл
 • Еднократна порция със 7 хранения на ден = 280/7 = 40 мл

Формулата е ориентировъчна, тъй като точното й спазване може да доведе до прехранване. Поради това все още е за предпочитане да се използва посоченият по-горе метод за изчисляване на калориите..

Увеличаването на количеството храна при недоносени бебета трябва да става постепенно и внимателно. Ако състоянието на бебето се влоши, тогава количеството храна трябва да се намали.
Хранене през първите 1,5-2 месеца. произведени 7-10 пъти / ден. Шест хранения на ден се прехвърлят, когато детето достигне телесно тегло от 3 кг. 6-7 месечното бебе ще бъде готово да премине към 5 хранения на ден.

Изчисляване на храната за деца с ниско тегло при раждане и болни деца (препоръки на СЗО)

Тези препоръки се отнасят за деца през първите 10 дни от живота. Бебетата с ниско тегло при раждане са тези, родени с тегло под 2500 грама. Това може да включва както недоносени бебета, така и бебета, които са съвсем малки за възрастта си..

За тези бебета обемът на млякото за всеки килограм телесно тегло първо трябва да бъде 60 милилитра. Освен това всеки ден е необходимо да се увеличава общият обем изсмукано мляко с 20 милилитра на 1 кг телесно тегло, докато детето започне да пие 200 милилитра на 1 кг телесно тегло на ден..

Под болни деца се разбират деца с тегло над 2500 грама и които поради болест не могат да кърмят. За тези деца количеството мляко трябва да бъде 150 милилитра на 1 кг телесно тегло на ден..

Норма на консумация на мляко или смес за едно хранене

Една порция от сместа трябва да бъде изчислена въз основа на броя хранения на ден. Тук обаче майките често спират, без да знаят колко хранения трябва да се считат за норма. За да направите това, можете да се обърнете към таблицата, в която е даден броят на храненията, като се вземе предвид възрастта на детето..

ВъзрастБрой хранения на ден
До 1 месецпри поискване, но не повече от 10
1-3 месецаоколо 7
3-4 месецаоколо 6
от 4 месецаоколо 5

Среден обем мляко или адаптирано мляко за хранене в зависимост от възрастта

Възрастсреден обем мляко или смес за хранене, ml
До края на първия месец90-100
До края на втория месец120-130
До края на третия месец150-175
През второто тримесечие на годината180-200

Препоръките за броя на храненията са общи. Само наблюдението и опитът ще ви помогнат да определите точно колко хранения се нуждаят от вашето бебе..