Всички млади майки са заети с един и същ въпрос: дали бебето ми яде достатъчно? Особено ако една жена има това първо дете. Разбира се, на подсъзнателно ниво всички разбираме, че инстинктът за самосъхранение няма да остави бебето да гладува и въпреки това всяка майка иска бебето да се храни добре и да се развива правилно. За да направите това, трябва да знаете за хранителните стандарти. Те се различават в зависимост от вида на храненето на новороденото - естествено, изкуствено или смесено, възрастта на малкото дете и неговото тегло. След това ще разгледаме всички нюанси на този важен въпрос..

Особености на храненето на кърменото бебе

Кърменето (кърменето) е естествено продължение на връзката майка-бебе, което улеснява бебето да се справи със стреса от раждането. Но в новия свят мъникът трябва да научи всичко, включително числата и да се храни (за това трябва да развиете смучещ рефлекс). Така че не е изненадващо, че новосъздадената майка се притеснява дали бебето й е пълно..

Първо хранене

„Коластрата“ или първите порции майчино мляко е истинска съкровищница от хранителни вещества за бебето. Доброто здраве и добре координираната работа на имунитета на трохите до голяма степен зависят от огромното количество витамини, добре усвоени протеини и антиоксиданти, съдържащи се в коластрата.

Първите хранения са важни за целия следващ живот на малко човече.

Интересно е. Обемът на стомаха на новороденото е около 12 ml.

Не можете да преяждате с коластра. При първото хранене трохите изяждат около 8 мл. Като се има предвид, че броят на храненията на ден обикновено е около 12 пъти, като цяло, новороденото ще изяде около 100 ml течност. Всеки ден дневната норма ще се увеличава с 10 грама..

Таблица на хранителните норми за дете на възраст 2-4 дни

Възраст (в дни)Количеството изядено мляко наведнъж, млКоличество мляко на ден, мл
220.210-220
3тридесет300
440400-440

Има и друга опция за изчисляване на изяденото количество. Изисква математическо решение на уравнението X x 10 = ml в едно хранене, където X е възрастта, тоест дните от живота на детето. Например, новородено на 7-ия ден след раждането трябва да яде около 70 мл кърма наведнъж..

Таблица на хранителните норми за дете от 2-седмична възраст до една година

ВъзрастКоличеството изядено мляко наведнъж, млКоличеството изядено мляко на ден
Две седмици60–9020% от телесното тегло на трохите
1 месец100-110600 мл
2 месеца120-150800 мл
3 месеца150-1801/6 от телесното тегло на бебето
4 месеца180-2101/6 от телесното тегло на бебето
5-6 месеца210-2401/7 от телесното тегло на бебето (800-1000 ml)
7-12 месеца210-2401/8–1 / 9 масова бебешка тема

Нормите за хранене са дадени, като се вземат предвид препоръките на СЗО, според които от 6 месеца в диетата на детето се въвеждат допълнителни храни (зеленчукови, плодови пюрета, безмлечни зърнени храни и др.)..

Нормите за хранене се разработват, като се вземе предвид въвеждането на допълнителни храни от шестмесечна възраст

Имайте предвид, че тези числа са приблизителни, така че разликата от плюс или минус 5-10 грама не е значителна. Това, което е наистина важно, е интервалът между храненията. Отначало трябва да е не повече от 2 часа. Тогава интервалите ще се увеличат, тъй като малкото ще суче по-интензивно, тоест ще получава повече течност. Подобряването на смукателния рефлекс ще доведе до по-кратко време за хранене.

Как да определите количеството мляко за ядене (в зависимост от теглото на бебето)?

Така че цифрите са нещо добро, но много майки определено ще имат абсолютно логичен въпрос: как да разберат колко е яло едно дете?

Най-лесният начин да разберете колко е изяло бебето е да претеглите малкото дете преди и след хранене.

За целта можете да претеглите бебето преди и след хранене. Разликата ще бъде желаната стойност. За да изчислите дневната доза, трябва да съберете всички получени хранения за 24 часа. Този метод е подходящ както за естественици, така и за изкуствени.

Колко да държите бебето на гърдата?

Средно бебето остава на гърдата на всеки 2-3 часа. И колко трябва да продължи храненето? Експертите по кърмене казват, че е около 30-40 минути, ако бебето не освободи гърдата по-рано. Между другото, храненето в продължение на 15–20 минути не е отклонение от нормата, ако детето наддава добре и не е капризно. Но престояването „на гърдата“ за повече от 40 минути показва, че бебето използва зърното като зърно, тоест играе. В бъдеще това може да създаде много неудобства както за майката, така и за бебето, така че е по-добре да не се стига до подобни забавления..

Видео. Д-р Комаровски: най-добрият режим на хранене за новородено

Особености на храненето на дете, хранено с бутилка

Изкуственото хранене (IV), за разлика от HS, изисква по-точни изчисления, тъй като сместа се усвоява по-трудно от майчиното мляко, така че твърде много може да доведе до проблеми със стомашно-чревния тракт на бебето. Но такава задача е изпълнима за млада майка..

Диета и време за хранене

Това е най-важният компонент на правилната грижа за изкуствено бебе..

За правилното развитие на изкуствено дете трябва да спазвате диетата

Дете на възраст под 2 месеца трябва да яде 8-9 пъти с почивка от 2,5-3 часа, за 2-3 месеца - 7-8 пъти, за 4 месеца - 6-7 пъти, за 5-6 месеца - 5-6 пъти, а от 7 месеца до една година - от 4 до 6 пъти на ден. В същото време едно хранене ще продължи не повече от 15 минути, защото пиенето от зърното е много по-лесно, отколкото смученето на гърдата..

Хранителни норми за IV

По правило производителите на смеси посочват дози и норми върху опаковката. Но средните, приблизителни данни все още не боли да се знае.

Таблица на хранителните норми за деца от 10 дни до една година

ВъзрастКоличеството изядена смес на ден
10 дни - 1,5 месеца1/5 от теглото на детето, 700-750 мл
1,5 месеца - 4 месеца1/6 тегло, 750-800 мл
4 месеца - 6 месеца1/7 тегло, 800-900 мл
6 месеца - 8 месеца1/8 тегло, 1000-1100 мл
8 месеца - 12 месеца1/9 тегло, 1000-1100 мл

Колко грама са в дневна и еднократна доза и как да ги изчислим?

Можете да изчислите количеството на сместа, като използвате формулата: тегло / количество на дневната доза в зависимост от теглото = дневна доза от сместа в ml, дневната доза се разделя на броя на храненията = единична доза.

На банките със сместа трябва да бъдат посочени нормите за деца на различна възраст

Интересно е. Най-популярната формула за изчисление на дневната и единичната доза от формулата за деца на IV се нарича метод на Хайбенер и Черни.

Например, едно бебе тежи 4850 грама. Той е на 2 месеца, което означава, че трябва да консумира 1/6 от теглото на ден. Съответно, 4850/6, получаваме дневна доза от 808 ml. Разделяме това количество на броя на храненията, получаваме еднократна доза - 135 мл. Друг пример: новородено тежи 4000 грама, изяде 1/5 от теглото си, оказва се, че дневната доза е 800 ml, а еднократната доза е 100 ml.

Методи за изчисляване на количеството адаптирано мляко за деца от 10 дни до месец

През първия месец бебето едва започва да се адаптира към новата диета. Следователно изчисляването на количеството на сместа е малко по-различно от описаното по-горе. Има два начина.

 • Използвайте формулата на Зайцева. 2% от теглото при раждане се умножава по дните на възраст, което дава дневната доза. Разделете резултата на броя на храненията, който е равен на обема на единична доза.
 • Използвайте формулата на Финкелщайн. Ако бебето е тежало по-малко от 3200 грама при раждането, тогава възрастта в дни се умножава по 70, получената стойност ще бъде дневната доза. Ако теглото при раждане е било повече от 3200 грама, за да се получи дневната норма, възрастта в дни трябва да се умножи по 80.

И в двата случая, за да определите единична доза, трябва да разделите дневната доза на броя на храненията..

Колко хранения са достатъчни за 400 g кутия смес?

Отново тези изчисления ще бъдат приблизителни, тъй като всичко зависи от това колко тежи бебето ви и колко пъти на ден го храните. Освен това, колкото по-голямо е детето, толкова повече яде. Средно до 2 месеца отнема 1 консерва за 5-6 дни, 5 кутии на месец. След 3-4 месеца 1 консерва ще бъде достатъчна за 3-4 дни, което означава, че са необходими 7,5 кутии на месец.

Колко адаптирано мляко се нуждае от бебе на смесено хранене (CB)?

В този случай математиката ще бъде много трудна. Препоръчваме да използвате един от двата метода за хранене на добавки.

При смесеното хранене кърмата все още се счита за основното.

 • Мама представя сместа, започвайки от минималното количество. Например, 30 ml 1-2 пъти на ден. Веднъж седмично майката извършва контролно претегляне и с набор от по-малко от 125 g / седмица увеличава количеството допълнително хранене на ден с минималното количество: добавя още 1-2 хранения от 30 ml. Ако има 6-7 хранения от по 30 ml, тогава започва увеличаването на обема на еднократно хранене: 6 хранения от 30 ml + 1 хранене от 40 ml преди всички хранения от 40 ml и т.н. Увеличаването на допълнителното хранене трябва да се спре, когато бебето започне да наддава 125 g / седмица или повече. Можете да извършите още едно допълнително контролно претегляне (контрол - не този преди и след хранене, а контрол - дали те са отбелязали 125 g или не), за да сте сигурни, че такъв обем е достатъчен.
 • Майката преброява количеството уриниране на детето и добавя около 30 ml добавка за всяко липсващо време. Например, едно дете пикае 8 пъти на ден. Като норма му липсват 2-4 пъти, което означава, че минималното количество допълнително хранене може да бъде зададено при 2 хранения от по 30 ml. След два до три дни броенето на уринирането се повтаря. Веднага след като количеството уриниране е малко над минималната норма (12-14), увеличаването на допълнителното хранене се спира. Внимание: този метод изисква потвърждение чрез контрол на наддаването на тегло! Тези. след задаване на желания брой уринирания се изискват едно или две претегляния на интервали от 7 дни, за да се гарантира, че наддаването на тегло е 125 g / седмица или повече.

3 правила за хранене на деца на SV

Спазването на тези съвети ще ви позволи да храните бебето си, без да намалявате лактацията..

 • Сместа се дава не от бутилка, а от лъжица. Това ще избегне ситуацията, когато бебето ще бъде мързеливо да суче, ако има по-лесен вариант - да пие през зърното.
 • Добавката трябва да се дозира на малки порции, тоест необходимият дневен обем трябва да бъде разделен няколко пъти.
 • Сместа трябва да се дава строго по час. През останалото време нуждите от храна да бъдат задоволени от гърдите.

Как да разберете дали бебето ви е пълно с мляко?

Има 4 основни признака, че малкото дете е пълно:

 • той спи добре, активен е през периода на събуждане;
 • бебето има стабилни изпражнения, не придружени от подуване на корема или истерики;
 • трохичката издържа на интервалите между храненията, нощем те са два пъти по-големи;
 • седмично детето наддава на тегло със 150-200 грама.

Ако бебето лакомо се нахвърли върху шишето или гърдата, то или е гладно този път по-силно, или не довършва яденето

За бебета на възраст 1-2 месеца съществува стар, „бабин“ начин за определяне на ситостта: те свалят пелената от малкото дете и броят памперсите, които тя замърсява на ден.

 • 12 и повече е нормата.
 • 8 - бебето не е напълно пълно, трябва да увеличите броя на храненията или количеството на сместа;
 • по-малко от 7 - бебето е силно недохранено.

Диета за кърмачета през нощта

До 6 месеца децата могат да се хранят през нощта и през деня на редовни интервали. В този случай видът храна няма значение..

Сънят и храната са критични фактори за растежа на детето

Интересно е. Някои педиатри настояват, че от 3 месеца бебето трябва постепенно да се привиква към дневния режим и за това да се измести интервалът на нощното хранене с 20-30 минути.

Половингодишните обикновено се събуждат да ядат през втората половина на нощта. Този режим обаче може да бъде нарушен, ако детето

 • неразположение;
 • никнене на зъби.

Интересно е. Ако малкото дете е на IV, тогава е по-добре да готвите сместа вечер и да я затопляте само през нощта. Това ще спести време, както и ще се избегнат дозовите нередности, които майка, лишена от сън, може да направи, когато е будна..

Хранителните норми за новороденото са важен въпрос, чиято теория трябва внимателно да се изучава от младите родители. В този случай на практика много грешки ще бъдат избегнати. Хлапето ще бъде сито и щастливо, няма да преяжда, а мама и татко ще могат да установят съня и будността на цялото семейство.

Кога да започне изкуствено хранене на новородено

Показания за преждевременно преминаване към IV

При липса на индикации на новородените се препоръчва да получават кърма, която съдържа всички необходими хранителни вещества и антитела, участващи в формирането на имунитета на бебето. В някои случаи обаче е необходимо да преминете към IoT.

Показанията за изкуствено хранене в толкова ранна възраст включват:

 • Състоянието на жената след трудна бременност и раждане. В този случай кърменето трябва да бъде изоставено, за да може майката да се възстанови напълно..
 • Необходимостта жената да използва лекарства, за които кърменето е противопоказано.
 • Наличието на инфекциозни заболявания, предавани чрез кърмата.
 • Липса на лактация или твърде малко отделяне на мляко. Липсата му може да се определи чрез контролно измерване на телесно тегло след хранене.
 • Други причини, като временно отсъствие на майката, липса на условия за правилно съхранение на изцеденото мляко.

Когато жената има недостатъчна активност на млечните жлези, лекарствената терапия е показана с помощта на лекарства, които стимулират лактацията. Ако такова лечение е неефективно, детето трябва да бъде прехвърлено на изкуствено хранене..

Ако майката има недостатъчна лактация, се препоръчва първо да се премине към смесено хранене. В началните етапи бебето трябва да получава дори много малко количество кърма заедно с адаптираното мляко. Това ще помогне да осигурите на бебето нужните му хранителни вещества. Това също ще намали тежестта върху храносмилателната му система, свързана с диетичните промени..

Как да изберем формула за хранене

За хранене на малко дете трябва да се поставят високи изисквания към формулата. На първо място, препоръчително е да се консултирате с педиатър по въпроса кои средства са най-подходящи за новородено, в зависимост от неговите индивидуални характеристики. Също така, телесното тегло играе важна роля при избора на смеси..

Като цяло при избора на изкуствено хранене трябва да се има предвид следното:

 • Възраст на детето. За новородените употребата на средства, съдържащи ферментирали млечни компоненти, е противопоказана, тъй като това може да провокира честа регургитация. За деца на възраст от две седмици такава храна може постепенно да се добавя към диетата..
 • За новородени и бебета, които слабо наддават на тегло, се препоръчва използването на силно адаптивна смес, която по състав е най-близка до естественото кърма..
 • Изкуственото хранене на новородено на базата на кефир и пълномаслено мляко е разрешено само от шест месеца. В по-ранна възраст целият кефир може да се дава на дете само ако има признаци на лошо храносмилане или дисбиоза. Трябва да се добавя към бебешка храна в малки количества..

По време на храненето детето самостоятелно ще изясни доколко хранителното вещество е подходящо за него. Ако го смуче с желание, значи му харесва. В противен случай е по-добре да смените сместа с подобна, като първо се свържете с вашия педиатър. Също така трябва да се помни, че има моменти, когато бебето отказва силно адаптивни смеси, като дава предпочитание на формулировки с по-малко адаптация.

Замяна на средства може да се наложи в други случаи, например:

 • Сместа съдържа вещества, които причиняват алергии при новородено.
 • Детето расте и неговите хранителни предпочитания се променят, както и нуждата от определени хранителни компоненти.
 • Ако бебето е болно, сместа трябва да се замени с лекарствена. Също така трябва да изберете лекарство с помощта на педиатър..
 • След възстановяване детето отново се прехвърля на нормална храна.

Когато избирате средство за изкуствено хранене, винаги трябва да се ръководите от това колко добре го яде детето. Също така си струва да се помни, че никоя смес в ранна възраст не може напълно да замести кърмата, затова, ако е възможно, е по-добре да се даде предпочитание на смесеното хранене..

Скорост на изкуствено хранене

Преди да започнете прехода към IV, трябва да определите необходимото количество бебешка храна. Дневният размер на средствата зависи от възрастта на бебето:

 • При деца под 2-месечна възраст храненето е 1/5 от телесното тегло, което се равнява на 700-750 ml на ден.
 • На възраст от 2-4 месеца, обемът на хранене достига 750-800 ml, т.е. 1/6 от теглото.
 • От 4 до 6 месеца делът се увеличава до 1/7 - 800-900 ml на ден.
 • Бебетата от шест месеца се нуждаят от 1000-1100 ml смеси на ден, което се равнява на 1/8-1 / 9 от теглото му.

Това са средните стойности на дневното количество бебешка храна. Можете да изберете точното количество изкуствено хранене по месеци, в зависимост от особеностите на развитието на детето, при педиатър.

Препоръчителният брой хранения също се определя от възрастта на детето: колкото по-голямо е бебето, толкова по-рядко трябва да бъде хранено. Новороденото трябва да има до десет хранения. Размерът на средствата за хранене може да бъде определен просто чрез разделяне на дневната дажба на броя на храненията. Така че, новородените се препоръчват да дават бебешка храна 10 пъти на ден, 70-75 ml..

Трябва да се отбележи, че изкуственото хранене по месеци в тази таблица отчита само обема на разтвора. Пиенето на преварена вода за дете не се счита за хранене..

Съхранение на приготвения продукт

След края на храненето, когато бебето заспи, останалият продукт трябва да се излее от шишето. Недовършена смес не трябва да се дава на бебето за следващото хранене, тъй като това може да доведе до нарушаване на работата на червата му. Винаги изплаквайте бутилката и биберони преди хранене, като се уверите, че върху тях няма остатъци от бебешка храна. След това аксесоарите се стерилизират, поставят се на чиста кърпа и се изчаква, докато се охладят до стайна температура.

Такива процедури трябва да се извършват през първия месец от живота на бебето. В по-късна възраст можете да се ограничите до цялостно изплакване на бутилката и зърното.

Правила за хранене на бебето

Обикновено бебетата, на които веднага се дават изкуствени формулировки вместо майчиното мляко, са по-тежки от кърмените бебета. Това се отразява негативно на здравето на детето, тъй като води до развитие на затлъстяване и натрупване на излишно телесно тегло. На свой ред тези фактори допринасят за появата на различни заболявания в бъдеще..

За да се избегне това, прекомерното хранене на детето е противопоказано. Препоръчително е да следвате правилата:

 • Ако бебето все още кърми, изкуствената смес трябва да се дава чрез лъжица..
 • След като делът на IV достигне две трети от цялата диета на детето, трябва да изберете бутилка. Препоръчително е да вземете зърно с тесен отвор, за да улесните бебето да отучи от гърдата. Обемът на бутилката за новородено трябва да бъде между 80 и 150 ml.
 • Ако детето не иска да яде от лъжица и шише, можете да въведете разредената смес с медицинска спринцовка без игла. За да предпази бебето от задавяне, трябва да влива храна на малки порции..

За да се предотвратят усложнения, свързани с неправилно хранене, се препоръчва да се следват следните правила:

 • Бебето трябва да е в изправено или почти изправено положение, докато се храни. Това ще му помогне да не се задави, докато суче..
 • Разредената смес трябва напълно да припокрива биберона. В същото време въздухът се натрупва на дъното на почти вертикалната бутилка, така че да не попадне в стомаха на бебето при поглъщане на мляко.
 • След края на храненето бебето трябва да е в изправено положение за около десет минути. Това е необходимо, за да излезе въздух, който може да влезе в стомаха..

Спазването на правилата, изброени по-горе, ще помогне да се улесни преминаването към изкуствено хранене за бебето..

Безплатно хранене

Ежедневието на детето определя нуждата му от храна, поради което през деня бебето може да се нуждае от различно количество бебешка храна. Безплатното хранене отчита тези характеристики, поради което ви позволява да постигнете по-добро наддаване на тегло в сравнение със строго дозирания прием на храна..

Педиатрите обаче препоръчват да се придържате към частично безплатно хранене. В този случай в определени часове сместа се дава по график, през друго време - в зависимост от желанието на бебето..

За да направите това, се препоръчва да излеете 20-30 ml повече хранителен разтвор в контейнер и да ги давате в определени часове с допустимо разпространение от 30 минути. Ако бебето не смуче напълно сместа, храненето се спира. В случай, че детето изяде цялото количество храна, бутилката не се попълва. По този начин можете да оптимизирате количеството консумирана бебешка храна през деня..

Изкуственото хранене на новородено ви позволява да осигурите на бебето всички необходими вещества, ако е невъзможно да се използва майчиното кърма. Препоръчително е да се придържате към частично безплатен график, когато количеството консумирана храна е подходящо за ежедневието на детето. При хранене трябва да се спазват принципите, посочени в статията, които ще направят храненето за бебето най-удобно и безопасно..

Прочетете следващата статия: Всичко за бебешката храна

Изчисляване на храненето за деца от първата година от живота

Можете да се уверите, че бебето получава правилното количество храна, като използвате специално изчисление на храненето на децата през първата година от живота. Формули, извлечени от специалисти, ще помогнат при изчисленията.
Можете също така да използвате общи насоки, които ще посочат правилното количество храна. Ако е необходимо, той може да бъде настроен така, че детето да расте здраво и активно.

Съдържание
 • Изчисляване на хранене до 10 дни
 • 10 дни до една година
 • Общи норми до една година
 • Недоносени бебета
 • Стандарти за болни и деца с ниско тегло при раждане
 • Колко хранения на ден
 • Как да разберем, че детето е пълно
 • Количество при кърмене
 • Когато ядете смеси

Изчисляване на хранене до 10 дни

На тази възраст новороденото най-често се обръща към формулата на Финкелщайн. При първоначално телесно тегло на бебето от 3 kg 200 g или по-малко се определя коефициент 70.

Ако той е роден с тегло над 3 kg 200 g, във формулата се използва фактор 80.

Количеството храна се изчислява чрез умножаване на коефициента по броя на дните от живота на бебето.

Пример за изчисляване на количеството храна за бебе на 5 дни, родено с тегло 4 кг: 80 трябва да се умножи по 5. Общото е 400 мл.

За да изчислите колко мл е необходимо за едно хранене, разделете дневната норма на броя на храненията.

Пример за 7-дневно бебе, което е родено с маса 3 кг. Разделете дневната доза (490 ml) на 7 (броят на храненията). Оказва се 70 мл за едно хранене.

Също така количеството храна може да се определи по формулата на Г. Зайцева. Този метод се използва по-често за големи деца, родени с тегло 4 кг. За да се определи дневното количество храна, възрастта на детето се умножава по 2% от теглото при раждане

Например, нека изчислим количеството храна за бебе на 9 дни с първоначално тегло 4,5 кг. Първо, ние определяме 2% от телесното тегло. Умножаваме 4500 по 2 и делим по 100. Получаваме 90. Сега умножаваме 90 по 9. Получаваме 810 ml на ден.

Друга формула, подходяща за тази възраст, е разработена от Н. Филатов. Изчисленията тук се основават на размера на стомаха на бебето. При раждането е 7 ml, на 4 дни - 40 ml, на 10 дни - 80 ml.

Формулата изчислява количеството за едно хранене. Броят дни, в които е преживяло новородено, се умножава по 10.

10 дни до една година

За дете на 10 дни можете да изчислите дневната доза, като използвате калоричния или обемния метод. Първият отчита съдържанието на калории в диетата. Вторият се изчислява от теглото на детето.

Обемен метод

Използва се до 9-месечна възраст. Изчисленията зависят от телесното тегло и възрастта на бебето. Таблицата ще помогне:

Бебешка възрастНорма
от 10 дни до 2 месеца1/5 от телесното тегло
от 2 месеца до 4 месеца1/6 от телесното тегло
от 4 месеца до 6 месеца1/7 от телесното тегло
от 6 месеца до 9 месеца1/8 от телесното тегло

От 9 до 12 месеца детето трябва да консумира не повече от един литър храна на ден.

Пример: нека вземем данните за 5-месечно малко дете, с телесно тегло 6 кг. Разделяме 6000 на 7, получаваме около 857 мл. При шест хранения обемът на храната наведнъж ще бъде 140 ml.

Калориен метод

Нарича се още енергия. Въз основа на калориите в храната и възрастта. Тук изчисленията са по-трудни, особено след допълване на диетата с допълнителни храни..

Най-лесният начин за определяне на дневния обем за кърмещи деца през първата година от живота. Средно калорично съдържание на 1 хиляда мл кърма - 700 ккал.

Дете на 1-3 месеца се нуждае от 120 kcal на килограм тегло.
3-6 месеца - 115 на килограм тегло.

Пример за бебе на 2 месеца с тегло 3700 гр. Умножаваме енергийната норма от 120 по 3,7, получаваме 444 ккал на ден. След това изчисляваме колко е в мл кърма.

Пропорцията правим въз основа на данните за съдържанието на калории в 1000 ml кърма. Умножете 1000 по 444 и разделете по 700. Получаваме 634 мл. Ако бебето е на 6 хранения на ден, то се нуждае от около 105 мл мляко наведнъж.

Полезни съвети за майките: БЕБЕ ДО ГОДИНА

Също така е доста лесно да се определи калоричността на храната и необходимите обеми при хранене със смеси. Данните винаги са посочени на опаковката.

Нека изчислим нормата за изкуствен мъж от 6 месеца с телесно тегло 7 кг:
Умножаваме нормата от 115 kcal по тегло - 7. Получаваме 805 kcal. След това съставяме пропорцията, като вземаме предвид съдържанието на калории в сместа - 800 kcal на 1 литър. Умножете 1000 по 805 и разделете по 680.

Получаваме около 1180 ml на ден. При хранене 5 пъти на ден за едно хранене ще са необходими около 235 ml.

Изчисленията стават по-трудни след обогатяване на менюто с множество иновации: зърнени храни, зеленчуци, плодове, месо.

За да изчислите, ще трябва да знаете съдържанието на калории в 100 грама от всички тези продукти..

Общи норми до една година

Ако няма достатъчно данни за вашите собствени изчисления, можете да използвате общоприети норми. Разбира се, те не вземат предвид характеристиките на конкретно бебе, тъй като са разработени по обемния метод за деца със средно тегло..

За малки деца те могат да бъдат твърде големи, а за големи деца - недостатъчни..

ВъзрастДневен обем храна
7 дни-2 месеца600-950 мл
2-4 месеца800-1050 мл
4-6 месеца900-1050 мл
6-8 месеца1000-1200 мл
8-12 месеца1000-1200 мл

За деца, които са се родили големи, както и за тези, които бързо се развиват физически, са разработени свои собствени хранителни стандарти.

ВъзрастДневен обем храна
1 месец700-850 мл
2 месеца700-850 мл
3 месеца800-900 мл
4 месеца850-950 мл
5 месеца900-1000 мл
По-стари от 5 месецаНе повече от 1000-1100 ml

Недоносени бебета

Ако бебето е недоносено, изчисленията отчитат възможностите за храносмилане и нуждите на тялото. Факт е, че детето се нуждае от повече енергия, а храносмилането има по-малко възможности..

Колко калории се нуждае от новородено от първия ден до 1 месец:

ВъзрастКалории на кг телесно тегло
1 денне по-малко от 30
2-ри ден40
3-6 ден50
7-8 ден70-80
9-14 дни120
15 ден-1 месец140

Когато бебе, чието тегло при раждане е повече от един и половина килограма, навърши 2 месеца, калоричното съдържание на храната се намалява с 5 kcal за всеки килограм тегло.

Бебетата, които са тежали от 1 до 1,5 кг при раждане, до 3 месеца, се хранят по същия начин, както на 1 месец. След това нормата постепенно намалява с 5-10 kcal на килограм тегло.

В този случай е важно да се вземе предвид благосъстоянието на бебето..

Вниманието и бавността са отличителните белези на храненето на недоносените бебета.

Ако с увеличаване на калоричното съдържание на храната трохите се почувстват зле, струва си да се върнете към предишните показатели. Те хранят такива деца до 2 месеца 7-10 пъти на ден.

Когато бебето е наддало тегло от 3 кг, можете да преминете към шест хранения на ден. След шест месеца детето се храни 5 пъти на ден.

Стандарти за болни и деца с ниско тегло при раждане

Малки се наричат ​​тези, които са имали тегло при раждане до 2,5 кг.

Те включват недоносени бебета и такива, които просто са с поднормено тегло. СЗО препоръчва следните ставки за възраст от 1 до 10 дни. През първия ден децата се нуждаят от 60 мл мляко или адаптирано мляко за всеки килограм телесно тегло.

След това нормата постепенно се довежда до 200 ml за всеки килограм телесно тегло на ден. За това размерът на храната се увеличава с 20 ml дневно..

Болните деца са бебета, чието тегло надвишава 2,5 кг, но поради някои заболявания кърменето за тях е забранено. За тази категория се препоръчва 150 ml от сместа на ден за всеки килограм тегло.

Колко хранения на ден

Педиатрите и опитните майки понякога съветват противоречиви режими на хранене за бебета.

Как да изберете правилния брой хранения за вашето бебе?

 • До 1 месец е по-добре да храните бебето при поискване, но не повече от 10 пъти.
 • На възраст от 1 до 3 месеца бебето трябва да яде средно 7 пъти.
 • На 3-4 месеца можете да го храните 6 пъти на ден.
 • От 4 месеца - 5 пъти.

Как да разберем, че детето е пълно

Самият той ще помогне да се засили увереността в правилното количество хранене за бебето..

Има редица признаци, които доказват, че трохите са пълни:

 • активно поведение и добър сън;
 • редовно изхождане;
 • стабилно наддаване на тегло;
 • гладка розова кожа;
 • бебето не иска храна между храненията;
 • уринира поне 12 пъти на ден;
 • пуска гърдата или бутилката, когато се напълни.

Ако бебето лакомо се хвърли на гърда или друга храна, то може да не е пълно с минало хранене..

Количество при кърмене

При раждането бебето се храни с коластра. Първият приток на мляко се случва само на 2-4 дни. Но детето не е гладно, докато не пристигне..

Дори минималният обем на коластрата (за първия ден не е повече от 100 ml) е достатъчен, за да може бебето да бъде доволно.

На втория ден бебето вече използва 200-250 ml. След това обемът на храната се увеличава с около 10 ml дневно. Ако има опасения, че бебето не яде дневната доза, можете да я претеглите преди и след хранене..

Ще стане ясно колко мляко е изпил..

Когато ядете смеси

При хранене с адаптирано мляко е лесно да се определи количеството изядена храна. Струва си обаче да помислите за някои препоръки:

 • средният брой хранения трябва да бъде 8;
 • ако се храните по-рядко, увеличете обема на сместа;
 • важно е бебето да не преяжда;
 • ако не е изял нормата, увеличете порцията при следващото хранене;
 • трябва да минат поне 3 часа между дневните хранения, поне 6 часа между нощните хранения.

Ако бебето не се храни достатъчно редовно, то няма да напълнее достатъчно (по-малко от 0,5 кг на месец), ще плаче и броят на уринирането ще намалее (по-малко от 12 пъти на ден).

Ако, напротив, той преяде, това ще бъде посочено от определени признаци: честа регургитация, излишно телесно тегло, спазми след хранене.

Важно е правилно да формулирате режима и храненето на трохите, така че храната да се усвоява добре и да носи само ползи за него.

Колко кърма или адаптирано мляко трябва да яде бебето

Количеството мляко, изядено от кърмачето, зависи от особеностите на развитието, възрастта и здравословното състояние. Най-често майките на бебета, които се хранят от шише, се притесняват от това. Всъщност, когато се хранят, те могат ясно да контролират количеството млечна формула, която бебето изсмуква, и в този случай те могат да подадат аларма. При правилно организирано кърмене ситуацията е по-сложна - бебето само регулира количеството мляко, от което се нуждае и вече не е толкова лесно да се определи количеството изядено кърма. Независимо от това и в двата случая детето трябва да консумира количеството храна, което съответства на физиологичните норми, получени въз основа на дългогодишни наблюдения и опит на педиатрите, за да отговори на нуждите на тялото си.

 1. Средни възрастови норми на мляко или адаптирано мляко
 2. Как да изчислим количеството адаптирано мляко или мляко по теглото на бебето
 3. Изчисляване на храненето за недоносени бебета
 4. Норма на консумация на мляко или смес за едно хранене

Средни възрастови норми на мляко или адаптирано мляко

По време на първото кърмене бебето яде много малко. Факт е, че известно време след раждането жената не отделя мляко, а коластра, която има високо съдържание на калории. Дори няколко капки от него са достатъчни, за да се насити бебето. Минават няколко дни и коластрата се превръща в мляко. По това време е важно да не губите време и да установите правилно кърменето (HB), така че бебето да бъде снабдено с кърма за дълго време. Но не винаги и не всеки успява без проблеми и поради редица причини може да няма достатъчно мляко. Прочетете причините за липсата на кърма и как да увеличите количеството му в тази статия. Липсата на кърма означава количеството му под нормата, което се установява, като се вземат предвид общите и индивидуалните характеристики на бебето..

Цени на хранене за кърмачета до 10 дни

През първия ден новороденото яде 7-9 мл храна на хранене. За да изчислите количеството храна, което детето трябва да яде до 10 дни, трябва да вземете възрастта на детето в дни и да го умножите по 10. Тоест за 3 дни за едно хранене детето трябва да изсмуче 30 мл мляко или млечна формула.

Дневни надбавки за деца под 1 година

Тези норми, разработени въз основа на обемния метод за изчисляване, не вземат предвид индивидуалните характеристики на детето, които също трябва да бъдат взети предвид. Така че за бебета с тегло при раждане над 4 кг този процент може да не е достатъчен, а за малки деца е твърде голям.

ВъзрастДневен обем мляко или адаптирано мляко
7 дни - 2 месеца600-950 (600-800)
2-4 месеца800-1050 (800-900)
4-6 месеца900-1050 (900-1000)
6-8 месеца1000-1200 (1000-1100)
8-12 месеца1000-1200
ВъзрастКоличеството изядено мляко за хранене, mlКоличеството изядено мляко на ден
Седмица 150-80400 мл
Две седмици60-9020% от телесното тегло на детето
1 месец100-110600 мл
2 месеца120-150800 мл
3 месеца150-1801/6 от телесното тегло на детето
4 месеца180-2101/6 от телесното тегло на детето
5-6 месеца210-2401/7 (800 ml -1000 ml)
7-12 месеца210-2401/8 - 1/9 от телесното тегло на детето

Норми за голямо дете при раждане и дете с високи показатели за физическо развитие

ВъзрастОбемът на сместа или кърмата на ден, ml
1 месец700-850
2 месеца750-850
3 месеца800-900
4 месеца850-950
5 месеца900-1000
От 5 месецане повече от 1000-1100

Как да изчислим количеството адаптирано мляко или мляко по теглото на бебето

За да се определи колко мляко се нуждае стомахът на вашето бебе, ще ви помогнат прости изчисления, като се вземат предвид, освен възрастта, и такива индивидуални характеристики на бебето като тегло, височина, здравословно състояние. Използвайки ги за доносени бебета през първите дни от живота, трябва да запомните, че те могат да дадат надценени резултати в количеството мляко.

Деца от първите 10 дни от живота

 1. Формулата на Финкелщайн, модифицирана от А.Ф. Тур.
  Количество мляко на ден (ml) = ден на живот на бебето × 70 или 80, където
  70 - с телесно тегло под 3200g,
  80 - с телесно тегло над 3200g.
 2. Формула Н.Ф. Филатов, изменен от Г.И. Зайцева (считана за най-оптималната за изчисляване на тази възрастова категория деца).
  Количество мляко на ден (ml) = 2% от телесното тегло × ден на бебето.
 3. Формула N.P. Шабалова.
  Количество мляко на хранене (ml) = 3.0 × ден на живот на бебето × телесно тегло (kg).

За деца над 10 дни от живота

 1. Райх метод.
  Количество мляко на ден (ml) = телесно тегло (g) / ръст на детето (cm) × 7.
 2. Метод на изчисление по Heibener и Czerny (обемен метод). Взема предвид дневния обем мляко или адаптирано мляко без допълнително пиене.
  ВъзрастОбемът на сместа в ml телесно тегло, g
  10 дни - 2 месеца1/5
  2 - 4 месеца1/6
  4 - 6 месеца1/7
  от 6 месеца1/8
 3. Метод за броене на калории. Счита се за най-приемливо за изчисляване на храненето на деца над 10 дни и преди първото въвеждане на допълващи храни.

Методът за изчисляване на калориите или така нареченият калориен метод предполага, че детето трябва да консумира определен брой калории на 1 кг телесно тегло на ден. Различните литературни източници съдържат различна информация за тази партитура. Максималните стойности се съдържат в препоръките на СЗО, които също вземат предвид енергийната стойност на кърмата, която се променя с възрастта на детето..

Възрастта на детето в месециДневна потребност от енергия на детето, kcal / kg (СЗО)Дневните нужди на детето от енергия, kcal / kg (Maslov M.S.)
0,5124120
1-2116
2-3109
3-4103115
4-599
5-696.5
6-795110
7-894.5
8-995
9-1099100
10-11100
11-12104.5

Най-простият и лесен за използване този метод е изчисляването на обема на млечната смес, тъй като съдържанието на калории е посочено предварително на опаковката. Прочетете за това как да изберете формула за новородено в тази статия. Кърмата е по-сложна. Съставът и енергийната стойност на кърмата са нестабилни и се променят през целия период на лактация. Поради тази причина този метод е по-приблизителен за кърмата. Но все пак можете да го използвате, като знаете средната енергийна стойност на кърмата, която е 53-80 kcal / 100 ml.

Пример

Да кажем, че за кърмаче от два месеца с тегло 4600 g с калорично съдържание на сместа от 680 kcal / l е необходим обем формула.

Процедура за изчисляване

 1. Изчисляваме броя на калориите за дете на ден, като използваме данните за дневните потребности от калории на детето на 1 кг телесно тегло, например според В. С. Маслов:
  Калории = Дневната нужда на детето от енергия, kcal / kg × Тегло на детето, кг.
  Калории = 115 kcal / kg × 4,6 kg = 529 kcal.
 2. Изчисляваме обема на сместа на ден, необходим на детето:
  Обем на сместа, ml = Брой ккал × 1000 / калорично съдържание на 1 литър смес.
  Обем на сместа, ml = 529 kcal × 1000/680 kcal = 780 ml

При използването на този метод е необходимо да се вземе предвид и съответствието на теглото на детето с неговата възраст..

Количеството храна на ден за деца от първата година от живота не трябва да надвишава 1000 ml, а за деца от втората половина на годината 1000-1100 ml.

Независимо от това какви норми използвате, не забравяйте, че бебето, което майката е трябвало да допълва или което се храни изключително с адаптирано мляко, трябва да консумира същото количество храна, което получава всяко друго бебе - което е кърмено..

Изчисляване на храненето за недоносени бебета

Храненето на недоносеното бебе се извършва, като се вземат предвид нуждите на тялото и възможностите на храносмилателната система, тъй като нуждите от енергия са много високи, а възможностите за храносмилане все още не са достатъчни.

Броят на калориите на 1 кг телесно тегло за недоносено бебе през първите дни и седмици от живота е представен в таблицата.

ВъзрастKcal / 1 kg телесно тегло
1 денне по-малко от 30
2-ри ден40
Ден 350
Седмица 170-80
Две седмици120
1 месец130 (изкуствена формула) - 140 (кърма)

От втория месец от живота, деца, родени с тегло над 1500 g, съдържанието на калории се намалява с 5 kcal / kg / ден (в сравнение с първия месец от живота), а при деца, родени с тегло 1000-1500 g, съдържанието на калории в диетата се поддържа до 3 месеца при същото ниво като през първия месец от живота. След това те започват да намаляват съдържанието на калории с 5-10 kcal / kg / телесно тегло, като вземат предвид здравето и благосъстоянието на бебето.

Когато изчисляват храненето за недоносени бебета, те също използват формулата на Rommel:

Обем на млякото в ml за всеки 100 g тегло на бебето = възраст в дни +10

Как да изчислим с помощта на пример:

Възраст на детето 4 дни, тегло 2000 g

 • Дневен обем мляко = (4 + 10) * 20 = 280 мл
 • Еднократна порция със 7 хранения на ден = 280/7 = 40 мл

Формулата е ориентировъчна, тъй като точното й спазване може да доведе до прехранване. Поради това все още е за предпочитане да се използва посоченият по-горе метод за изчисляване на калориите..

Увеличаването на количеството храна при недоносени бебета трябва да става постепенно и внимателно. Ако състоянието на бебето се влоши, тогава количеството храна трябва да се намали.
Хранене през първите 1,5-2 месеца. произведени 7-10 пъти / ден. Шест хранения на ден се прехвърлят, когато детето достигне телесно тегло от 3 кг. 6-7 месечното бебе ще бъде готово да премине към 5 хранения на ден.

Изчисляване на храната за деца с ниско тегло при раждане и болни деца (препоръки на СЗО)

Тези препоръки се отнасят за деца през първите 10 дни от живота. Бебетата с ниско тегло при раждане са тези, родени с тегло под 2500 грама. Това може да включва както недоносени бебета, така и бебета, които са съвсем малки за възрастта си..

За тези бебета обемът на млякото за всеки килограм телесно тегло първо трябва да бъде 60 милилитра. Освен това всеки ден е необходимо да се увеличава общият обем изсмукано мляко с 20 милилитра на 1 кг телесно тегло, докато детето започне да пие 200 милилитра на 1 кг телесно тегло на ден..

Под болни деца се разбират деца с тегло над 2500 грама и които поради болест не могат да кърмят. За тези деца количеството мляко трябва да бъде 150 милилитра на 1 кг телесно тегло на ден..

Норма на консумация на мляко или смес за едно хранене

Една порция от сместа трябва да бъде изчислена въз основа на броя хранения на ден. Тук обаче майките често спират, без да знаят колко хранения трябва да се считат за норма. За да направите това, можете да се обърнете към таблицата, в която е даден броят на храненията, като се вземе предвид възрастта на детето..

ВъзрастБрой хранения на ден
До 1 месецпри поискване, но не повече от 10
1-3 месецаоколо 7
3-4 месецаоколо 6
от 4 месецаоколо 5

Среден обем мляко или адаптирано мляко за хранене в зависимост от възрастта

Възрастсреден обем мляко или смес за хранене, ml
До края на първия месец90-100
До края на втория месец120-130
До края на третия месец150-175
През второто тримесечие на годината180-200

Препоръките за броя на храненията са общи. Само наблюдението и опитът ще ви помогнат да определите точно колко хранения се нуждаят от вашето бебе..