Жените, които от дълго време планират да заченат дългоочаквано бебе, постепенно усвояват много медицински термини, за които жените, които нямат проблеми със зачеването, понякога дори не знаят. Един от тези термини се отнася до размера на фоликула в различни дни от цикъла и по време на овулацията..

Какво е?

Скоростта на растеж на балонни образувания, разположени на повърхността на женските генитални жлези, е много важен процес, който засяга плодовитостта на жената, способността й да ражда деца. Всяко нарушение на този процес заплашва с безплодие. Фоликулите започват да узряват при здрава жена в началото на нов менструален цикъл. Има няколко такива. Под въздействието на хормонална подкрепа на този процес, един фоликул (рядко два) остава доминиращ, вътре в който се развива зародишна клетка - ооцит, който също се нарича яйцеклетка. Когато балонът достигне желания размер, под действието на лутеинизиращия хормон той се разкъсва - овулация. В този случай яйцеклетката напуска фоликула и навлиза във фалопиевата тръба, където ще се срещне с мъжките репродуктивни клетки.

Много е важно да се наблюдават всички тези процеси за жени, които дълго време не са могли да забременеят, както и за тези, които са влезли в IVF протокола. Скоростта на растеж на фоликула в този случай се определя чрез ултразвук, размерът му е фиксиран, което дава възможност на лекаря да предскаже времето на овулация.

Самият фоликул е образувание, което прилича на торбичка за яйцеклетка, узряла вътре. Той има мембрани, вътре в него има хранителна течност, в която ооцитът узрява.

Фоликулите се образуват при момиче дори когато самата тя е в утробата на майката. Още през шестата седмица от бременността те се образуват от ембрионалните полови лобове. В тях малко по-късно се появяват незрели яйцеклетки, те са неактивни и преди пубертета „спят“. Яйчниковият резерв на новородено момиче е няколко милиона яйцеклетки; до началото на пубертета остават не повече от 30% от него, а до 30-годишна възраст не повече от 10%. Някои от клетките умират от действието на неблагоприятни фактори - болести, екология. Останалото трябва да осигури плодовитостта на момичето и жената през целия им живот.

Веднага след като момичето започне да менструира, всеки месец яйцеклетката узрява последователно, което живее един ден и ако зачеването не се случи, то умира и след две седмици започва менструацията. Така цикълът се повтаря отново и отново. Яйчниковият резерв не се попълва по време на живота и когато броят на фоликулите се изчерпва, настъпва менопауза..

 • Менструация
 • Овулация
 • Висока вероятност за зачеване

Овулацията настъпва 14 дни преди началото на менструалния цикъл (с 28-дневен цикъл, на 14-ия ден). Отклонението от средната стойност е често срещано, така че изчислението е приблизително.

Също така, заедно с календарния метод, можете да измервате базалната температура, да изследвате цервикална слуз, да използвате специални тестове или мини-микроскопи, да правите тестове за FSH, LH, естрогени и прогестерон.

Възможно е еднозначно да се установи денят на овулацията чрез фоликулометрия (ултразвук).

 1. Лосос, Джонатан Б.; Raven, Peter H.; Джонсън, Джордж Б.; Сингър, Сюзън Р. Биология. Ню Йорк: McGraw-Hill. стр. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. а. Биология. 9-то изд. - Бенджамин Къмингс, 2011. - с. 1263
 3. Ткаченко Б. И., Брин В. Б., Захаров Ю. М., Недоспасов В. О., Пятин В. Ф. Човешка физиология. Компендиум / Изд. Б. И. Ткаченко. - М.: GEOTAR-Media, 2009. - 496 с..
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

След разкъсването на фоликула по време на овулацията на негово място се образува жълто тяло, което поема временни отговорности за производството на прогестерон. Ако бременността е настъпила, тогава други ендокринни активни структури ще направят това, ако не, тогава жълтото тяло умира, прогестеронът пада, започва менструация.

Понякога по време на овулацията фоликулът не се разкъсва, овулацията, разбира се, не настъпва. Този фоликул се превръща в киста. Самотните кисти често имат физиологичен характер, не са опасни за жената и са благоприятни при планирането на бременността. Но ако се образуват твърде много от тях, яйчниците стават поликистозни, което е често срещана причина за безплодие при жените..

Как възниква фоликулогенезата?

При раждането момичетата имат до 2 милиона фоликула в яйчниците си. Две трети от това количество загива и се разтваря независимо и безсимптомно. До началото на пубертета броят на фоликулите при едно момиче обикновено не надвишава 500 хиляди. Овулацията прекратява съществуването на около 500 фоликула за цял живот. Това е яйчниковият резерв, който може да бъде повече или по-малък от посочените цифрови изрази, в зависимост от индивидуалната плодородна способност на нежния пол. Техният брой директно зависи от това колко дълго жената може да поддържа способността да забременява и да ражда бебе, както и от момента на настъпване на промените в менопаузата.

След 37 години изчерпването на резервата започва да преминава с по-бързи темпове, плодовитостта и нивото на производство на полови хормони намаляват.

По време на репродуктивния период жената има растеж на фоликули всеки месец. В началния етап, в началото на цикъла, ооцитът започва да расте, придобива zona pellucida, съседните клетки, заобикалящи яйцеклетката, започват да произвеждат течност, за да осигурят хранителна среда. Течността е ограничена от стените на фоликулната мембрана. Един фоликул може да расте, останалата част ще бъде оставена от тялото "за в бъдеще". Ако съзряването на два ооцита и двойна овулация настъпят едновременно, тогава жената може да стане майка на близнаци или тризнаци (ако една от яйцеклетките след оплождането се удвои, разделянето на две е същото).

Размер на фоликула

По време на растежа през първата половина на менструалния цикъл, след образуването на балон с течност, фоликулът започва да расте активно, самата женска репродуктивна клетка се измества към периферията, фоликулът излиза над повърхността на яйчника и следователно може да се види и запише по време на ултразвуково изследване на половите жлези.

Няколко дни преди овулацията, в тялото на жената се записва пикова концентрация на естроген, което провокира активното производство на лутерализиращ хормон, което трябва да доведе до разкъсване на фоликула. Под действието на хормона фоликулната мембрана става неравномерна, върху нея се образува издатина, наречена стигма. Именно на това място, когато дойде времето, настъпва прекъсване.

За да разберат в коя фаза на този процес е жената, лекарите правят кръвен тест за FSH и LH. Но без фоликулометрия (ултразвук на яйчниците) идеята за размера на фоликулите не може да бъде надеждна и точна. Обикновено, по време на цикъл, трябва да посетите ултразвуков лекар няколко пъти, за да оцените растежа на фоликулите с течение на времето..

Норми

Преди да говорите за това дали фоликулът отговаря на размера, трябва да знаете, че в много отношения тази стойност е индивидуална, въпреки че все още съществуват средни статистически норми. Именно с тях се сравняват резултатите от измерванията въз основа на резултатите от фоликулометрията.

Ако жената не приема хормонални лекарства, в момента не се подлага на лечение с хормонална стимулация на овулацията, тогава нормите са както следва.

 • 1 - 4 дни от цикъла (менструацията е в ход) - откриват се няколко узряващи фоликула, като размерът на всеки е не повече от 4 мм. Такива фоликули, наречени антрални, могат да бъдат разположени в един яйчник и в два наведнъж - няма нужда да се страхувате. Обикновено има не повече от 9 такива фоликула.
 • 5-6 дни от менструалния цикъл (менструацията е приключила) - фоликулите са нараснали до 5-6 милиметра. Техният брой остава същият или намалява поради факта, че някои от мехурчетата по естествени причини са спрели да се развиват.
 • 7-ият ден от цикъла ви позволява да изолирате доминиращ фоликул сред всички растящи, той се различава от другите по размер, достигайки диаметър 9-10 мм. Той е този, който трябва да се развива по-нататък. Останалите мехурчета постепенно ще избледняват.
 • 8-ми ден от менструалния цикъл - размерът на доминиращия фоликул достига средно 12 mm.
 • Ден 9 от цикъла - доминиращият фоликул достига размер 13-14 mm, лекарят на ултразвук вече може визуално да определи кухината с развиващото се яйце в него.
 • 10 ден от женския цикъл - размерът достига 15-16 мм.
 • 11 ден от менструалния цикъл - има рязък скок, доминиращият фоликул се увеличава до 17-18 mm.
 • На 12-ия ден от женския цикъл фоликулът започва да увеличава вътрешната кухина, размерите му достигат 19-20 мм в диаметър.
 • На 13-ия ден от цикъла лекарят открива стигмата, която показва готовността на мехурчето да се спука. Диаметърът достига 22 mm, което се счита за минимален размер за цикъл, който не е свързан с приема на хормони, със стимулация, тоест в естествения цикъл.
 • Овулация - Фоликулът обикновено се разкъсва на 24 mm.

Ако размерът на жената е по-малък от тези норми в определен ден, това се счита за тревожен симптом, показващ, че не са изключени проблеми с зачеването в този цикъл..

При IVF овулацията обикновено се предизвиква от лекарства и се планира предварително. Задачата на лекарите в този случай е да се получи хиперовулация, тоест няколко големи и зрели яйцеклетки. Размерът на фоликулите в този случай може да се различава нагоре или надолу. Самоовулацията не е разрешена и ако се установи стигма, яйцата се вземат чрез пункция под анестезия и ултразвуков контрол, за да могат след това да бъдат оплодени в лабораторни условия.

След овулацията размерът на фоликула престава да се записва, от този момент лекарите оценяват размера на жълтото тяло, образувано на мястото на разкъсания фоликул. Това е необходимо, за да се оцени неговата жизнеспособност, да се предскаже хода на бременността, характеристиките на втората фаза на цикъла в случай на негов неуспех.

Лекарят по ултразвукова диагностика разказва повече за фоликулометрията във видеото по-долу.

Образование, фоликулни норми по време на овулация и патология

Успешното зачеване и бременността зависят от размера на фоликула по време на овулацията, независимо дали зряла яйцеклетка излиза от нея или не. Без този физиологичен процес продължаването на нашия вид е невъзможно. Как се образуват фоликулите и от какво зависи техният размер, какви са нормите и какви патологии означават?

Образуване на фоликули

Дори по време на вътрематочното развитие на едно момиче се формират ембрионални, незрели зародишни клетки, които ще станат основа за бъдещата плодородна функция. Първоначално са няколко милиона от тях, но докато бебето се роди, около 400-500 хиляди гамети, които чакат в крилата, остават в яйчниците. Покрити със слой кубичен епител, те се наричат ​​премордиални фоликули и „дремят“ до настъпването на пубертета - пубертета.

Под въздействието на хормоните от началото на половото развитие те претърпяват промени, трансформирани от премордиални преантрални, а след това антрални и преовулаторни фоликули.

Всъщност фоликулът се състои от няколко слоя съединителна и епителна тъкан, заобикалящи растящото яйце. По време на освобождаването той трябва да достигне определени параметри, поради което размерът на фоликула преди овулацията е толкова важен.

През първата половина на менструалния цикъл от многото фоликули, съдържащи се в яйчника, човек започва да расте и да узрява по-бързо от другите - доминиращата.

Останалите спират своя растеж и тогава настъпва тяхната инволюция - атрезия. На мястото на спукания фоликул се образува ендокринно активно жълто тяло.

Това явление се среща във всеки яйчник последователно, т.е. почивка и възстановяване на фоликуларен растеж на един придатък отнема 2 месечни цикъла. В редки случаи винаги два доминиращи фоликула узряват в един яйчник или и двата яйчника са активни, овулацията с освобождаването на две яйцеклетки е възможна и тогава има шанс да станете майка на близнаци.

За да се проследи развитието на фоликулогенезата, ултразвуковата диагностика се извършва в първата фаза на менструалния цикъл, когато започва да се определя размерът на доминиращия фоликул и директно в овулаторния период, когато настъпи неговото разкъсване. Тази процедура ви позволява да идентифицирате патологични промени и да ги коригирате през следващите цикли.

Промяна на размера на фоликулите по фази на цикъла

Средната продължителност на менструалния цикъл е от 21 до 35 дни и по това време мехурчетата, съдържащи яйцеклетките, готови за узряване, непрекъснато се променят под въздействието на гонадотропните хормони на хипоталамо-хипофизната система. В първата фаза на месечния цикъл - фоликуларен, който се появява непосредствено след менструално кървене, основният е фоликулостимулиращият хормон (FSH), който задейства растежа на зародишните клетки.

Отначало фоликуларните промени са невидими и всички клетки се увеличават равномерно в диаметър, печелейки 3 mm на ден, като постепенно достигат 12-13 mm. Но вече от 10-ия ден на воднистия придатък човек може да разпознае фоликула, готов да стане доминиращ - той е малко по-голям от останалите. След 3 дни диаметърът на доминиращия фоликул е 17 милиметра, а по време на овулацията максималният размер на фоликула, готов да се спука, достига 25 мм.

Стената му изтънява и в крайна сметка се разкъсва, освобождавайки узряло яйце - настъпва овулация. Яйцеклетката, освободена в тазовата кухина, навлиза в една от фалопиевите тръби, където ще чака оплождане 1,5-2 дни.

Този процес се стимулира от лутропин (LH), чието ниво по време на овулация достига своя връх и след започване на втората фаза - лутеална.

Остатъчната фоликуларна кухина бързо се запълва с нови капиляри, лутеинизирани гранулозни клетки и липидни включвания - образува се жълто тяло.

Това е временна хормонално активна структура, която при всички случаи функционира в продължение на 14 дни..

Ако оплождането не е настъпило, на 15-ия ден жълтото тяло започва да регресира и ако е започнала бременност, активността на жълтото тяло се увеличава и продължава до 12-та седмица на вътрематочното развитие, т.е. докато плацентата се оформи напълно.

Описаният процес се случва ежемесечно във всяко здраво женско тяло. Но понякога под въздействието на някои фактори фоликулът може да не узрее достатъчно и овулацията няма да настъпи. Това се нарича ановулаторен менструален цикъл и е значителен проблем за двойките, които се опитват да забременеят. Ановулаторните цикли не са необичайни и се появяват периодично при всички жени.

Какво влияе върху размера

Така че, овулацията или не зависи от размера на доминиращия фоликул (наричан по-долу DF). Както бе споменато по-горе, това може да се определи чрез фоликулометрия по време на коремна ехография. Фоликул с диаметър 25-26 мм е оптимален за овулация. Преместването на този индикатор към която и да е страна може да показва възможен проблем. Например недостатъчният размер на уголемена клетка показва, че яйцето не е узряло и не е готово да напусне мястото си..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/06/razmer-follikula-pri-ovulyacii2-300x207.jpg "alt =" размер фоликул по време на овулация "width =" 300 "height =" 207 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/06/razmer-follikula-pri-ovulyacii2-300x207.jpg 300w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/06/razmer-follikula-pri-ovulyacii2.jpg 660w "sizes =" (max-width: 300px) 100vw, 300px "/> Обратно, фоликул с размер 28-30 мм се нарича персистиращ, дегенериращ във фоликуларна киста. В този случай също няма да настъпи овулация. Често такива кисти се изолират и след известно време се разтварят. Случва се обаче, че те персистират за дълъг период, увеличават се броя и размера, деформират повърхността на яйчника. Това състояние се нарича синдром на поликистозните яйчници. Тази диагноза обикновено е неблагоприятна за зачеването, тъй като е придружена от значителен хормонален дисбаланс.

Причини за отклонения

Причините за всякакви нарушения на фоликулогенезата могат да бъдат:

 • хранителни разстройства - хиповитаминоза, недохранване и др.;
 • затлъстяване и метаболитен синдром;
 • хроничен или значителен еднократен стрес;
 • продължителна употреба на хормонални лекарства, вкл. противозачатъчни;
 • дисфункция на щитовидната жлеза;
 • хормонозависими тумори;
 • автоимунни системни заболявания;
 • високи нива на пролактин по време на кърмене.

Наблюдението на състоянието на нейното здраве и цикличността на месечните цикли ще помогне на жената да идентифицира своевременно нарушенията и да избегне безплодието.

Знаейки какъв размер трябва да е готов фоликулът за овулация, използвайки ултразвук, можете да проследите неговото образуване и да планирате зачеване.

Необходимият процент за зачеване

Не може категорично да се твърди, че овулацията ще настъпи при определен размер на фоликула. В един случай диаметърът от 24 mm може да е достатъчен, в друг 28 mm няма да е пречка. Всеки организъм е индивидуален.

Но общоприети, усреднени норми все още съществуват:

 • в първите дни на месечния цикъл фоликулометрията може да открие няколко малки антрални фоликула. Обикновено от не повече от 9 на два яйчника;
 • от 5 до 7 дни се визуализират мехурчета с диаметър 5-6 мм;
 • от 8 до 10 дни, можете ясно да видите DF, добавяйки 3 mm към диаметъра дневно;
 • в същото време се определят редуциращи и привличащи везикули;
 • от 9-ия ден в DF започва да се образува кухина, клетката продължава да расте;
 • Ден 13 е белязан от образуването на Граафов везикул - фоликул с диаметър 22 mm с ясно различима стигма на един от полюсите му.

За успешно зачеване и по-нататъшна бременност на 14-ия ден трябва да узрее 24 - 27 mm фоликул, съдържащ яйцеклетка, готова за овулация. Но това не е всичко. Яйцеклетката задължително трябва да се срещне със сперматозоидите и да се оплоди.

За да потвърдите проблема, можете да използвате експресни тестове за определяне на овулацията. Но най-точният диагностичен метод е фоликулометрията. С негова помощ лекарят ще определи наличието на клетки в яйчниците, които са готови за по-нататъшно развитие, и ще оцени състоянието им.

Навременното идентифициране на проблема ще ви позволи да започнете необходимата терапия, която стимулира процеса на овулация. Спазването на медицинските препоръки и наблюдението на собственото ви здраве са основните стъпки по пътя към майчинството.

Какви са нормите за размера на фоликулите по време на овулация, така че да настъпи зачеване

Фоликулът е капсулна клетка с кръгла форма, която минава по яйчника. Общо има около 10-12 от тях в началото на менструалния цикъл. Те започват да узряват, докато един от тях изпревари своите предшественици. Лекарите-гинеколози наричат ​​такава клетка "доминиращ фоликул", както и "балон на графа".

Вътре в неговата структура узрява яйцеклетка, която по време на овулацията се изпраща във фалопиевите тръби. Размерът на капсулата се променя с всеки ден от цикъла. По време на овулацията той достига максималния си размер, за да се спука впоследствие и да образува жълто тяло.

Размери на различни етапи

Фоликулът непрекъснато се увеличава в диаметър, което е нормално физиологично явление през първите 2 седмици след менструацията. Ако той беше в статистическо състояние, тогава вече можем да говорим за сериозна патология.

Първите три дни след отделянето на ендометриума той е практически невидим на ултразвуковите сензори, тъй като размерите му са приблизително 1-3 mm. На 5-ия ден клетката вече има по-оформен вид и достига 5-6 мм в диаметър.

На 7-8-ия ден от менструалния цикъл се появява доминиращ фоликул, чиито размери не надвишават 9-11 mm. Всеки ден капсулата се увеличава с 1-2 mm и към момента на овулация е с диаметър 18-24 mm. Това е максималният максимум, което говори в полза на предстоящото му разкъсване и овулация..

След началото на лутеалната фаза на цикъла фоликулогенезата спира. Останалите регресират или остават не повече от 5-6 mm в диаметър. С настъпването на нова менструация те започват отново да напредват, за да подготвят тялото за овулация..

В резултат се оказва, че размерът на капсулите се променя в зависимост от следните фактори:

 1. Ден на хормоналните промени. Тяхното активно съзряване настъпва във фоликуларната фаза на цикъла, а регресията - в лутеалната.
 2. Възраст, тъй като фоликулогенезата спира или отшумява по време на перименопаузата и постменопаузата.
 3. Патологичните състояния (киста, дисфункция на яйчниците, тумори, хормонални нарушения) правят значителни корекции в съзряването на фоликулите.

Максимум

Доминиращият фоликул достига максималния си размер преди да се спука. В клиничната практика диаметърът от 18 до 24 mm се счита за норма. При такива размери на "графове, балонът" се пълни с кръв и течност..

Такова съдържание се разтяга и изтънява стените на капсулата, което неминуемо води до нейното скъсване. От сноп клетки се образува жълто тяло и яйцеклетката се освобождава навън и се изпраща във фалопиевите тръби за оплождане.

Ако не е достигнал максималния си размер, тогава овулацията е почти невъзможна. В този случай фоликулът просто регресира. Въпреки това, дори когато нормалният диаметър е достигнат, не е факт, че ще се получи разкъсване..

Всичко е виновно за хормонални нарушения и някои патологични състояния, които блокират овулацията:

 1. Лутеинизация.
 2. Фоликуларна киста.
 3. Постоянство.
 4. Намаляване на фоликулите и смърт.
 5. Хормонален дисбаланс.

Доминантен

За нормално зачеване доминиращият фоликул трябва да се спука, за да освободи зрялата яйцеклетка и да образува жълтото тяло. Това означава, че най-благоприятната фаза за зачеване е овулацията и няколко дни след нея..

Трябва да се отбележи, че процесът на фоликулогенеза за нормално зачеване трябва да съответства на дните на менструалния цикъл. Ако фоликулът не се развива правилно, тогава могат да се подозират сериозни хормонални нарушения..

Как да се определи?

При рутинен гинекологичен преглед е невъзможно да се види и определи размерът на фоликулите. За това има ултразвуково сканиране, което точно определя размера на "балона на Граафиан", както и други зреещи капсули.

CT и MRI на тазовите органи обикновено не виждат такива нюанси, тъй като тяхната цел е да диагностицират и открият патологични новообразувания, както и да изследват структурата на тъканите на яйчниците, матката, съседните органи и лимфните възли.

Тези процедури са твърде скъпи, но са особено важни за оценка на състоянието или оставащия пън след операцията..

За да бъде ултразвукът най-информативен, всички лекари съветват да се извърши 5-7 дни след първото отделяне на ендометриума. По време на менструация фоликулите са практически невидими, поради което процедурата няма да покаже нищо съществено, с изключение на патологични новообразувания, ако има такива.

Защо може да не достигне нормата?

В клиничната практика това се случва много често: фоликулът или надвишава нормалните размери, или изостава. Такива състояния изискват изясняване на причините, тъй като е почти невъзможно да се зачене или забременее с нарушения на фоликулогенезата. В допълнение, това прави тялото уязвимо към възпалителни процеси и растежа на патологични новообразувания..

Ако "балонът на графа" преди разкъсването не достигне 18 мм, тогава може да се подозира:

 1. Дисфункция на яйчниците с хормонален произход.
 2. Ранна менопауза.
 3. Нарушения на хипоталамуса, хипофизната жлеза.
 4. Патология на щитовидната жлеза.
 5. ППИ.
 6. Болести на малкия таз (аднексит, ендометриоза, цервицит).
 7. Следоперативни състояния.
 8. Стрес.
 9. Недохранване, твърди диети.

В случай на увеличаване на доминиращия фоликул, гинекологичната картина е по-ясна, тъй като това означава растеж на фоликуларна киста, която блокира овулацията и освобождаването на яйцеклетката. Зачеването в този случай е невъзможно.

Фоликулометрия: определение, възможности

Фоликулометрията е ултразвукова диагностика на матката, яйчниците и фоликулите през целия менструален цикъл.

Изследването се извършва с помощта на специален скенер и сензор, които са в състояние да видят и най-малките промени в репродуктивната система.

Най-общо казано, това е обикновено ултразвуково сканиране, което се извършва няколко пъти по време на 1 менструален цикъл..

За първи път лекарят предписва проучване на 5-10-ия ден от менструалния цикъл и след това индивидуално определя времето на последващата диагноза.

Интервалите между процедурите са 2-3 дни. Окончателното решение по този въпрос се взема от лекаря. Случва се ултразвукът да се извършва само преди периода на овулация или само след него.

Фоликулометрията е изключително информативна диагноза, която може да отговори на много въпроси.

Извършва се с цел:

 1. Анализирайте размера на фоликулите.
 2. Запишете наличието или отсъствието на овулация.
 3. Оценете функцията на репродуктивната система.
 4. Изберете подходящ ден за зачеване.
 5. Наблюдавайте състоянието на функционални кисти, както и други доброкачествени новообразувания (миома).
 6. Наблюдавайте лечението.
 7. Анализирайте редовността на вашите периоди.
 8. Изследвайте растежа на ендометриума.
 9. Изчислете размера на жълтото тяло, като се започне от периода на овулация.
 10. Диагностицирайте безплодието.

Фоликулометрията има широк спектър от възможности. Всичко зависи от това каква цел си поставя гинекологът за нейното изпълнение. Най-често такава процедура е необходима, за да се разбере: имаше ли овулация в определен менструален цикъл и дали трябва да се стимулира с лекарства.

В резултат на това се оказва, че размерът на "балона на Граафиан" непрекъснато се променя. Диаметърът му директно зависи от деня на менструалния цикъл. През първата фаза тя непрекъснато се увеличава с 1–2 mm, а през втората спира да се развива и регресира. Ако размерът на капсулата по никакъв начин не се вписва в стандартните стойности, тогава фоликулогенезата е нарушена. В този случай се изисква задълбочена диагноза, за да се установи причината за патологията и да се предпише лечение..

Размерът на фоликулите по време на овулацията и колко трябва да бъде за зачеване

Определянето на размера на фоликула по време на овулацията е важно за всяка жена, тъй като началото на периода, в който може да настъпи зачеването, зависи от това. Още от първия ден на цикъла тези клетки започват да узряват, но от целия им брой само една достига правилния размер и затова се нарича доминираща. Но често се случват ситуации, когато размерът на фоликула се отклонява от нормата, което води до необратими последици..

Основните етапи на фоликулогенезата

Фоликулогенезата продължава няколко етапа:

 1. Преобразуване на премордиалния фоликул в преантралния. Започва от момента на пубертета и продължава най-малко 4 месеца. През този период ооцитът активно се увеличава по размер и на повърхността му се образува zona pellucida. Що се отнася до фоликула, той също активно расте и придобива съединителна тъкан мембрана. След това се нарича първичен или преантрален. На този етап броят на фоликулите варира от 10 до 15.
 2. Образуване на антрален фоликул. Тук растежът на ооцита не спира и около него се появяват епителни клетки, които бързо се размножават и отделят течност. По това време структурата на фоликула се променя - вътре се образуват гранулозни клетки, кухина, а също и епителни мембрани отвътре и отвън. На този етап започва ендокринната работа на фоликула, в която неговите клетки са ангажирани в секрецията на андрогени, които впоследствие се развиват в естрогени. За един цикъл жената развива един или повече антрални фоликули.
 3. Появата на Граафовия балон. Този етап се характеризира с факта, че увеличава обема на фоликуларната течност, която изтласква епитела и яйцеклетката към периферията. В този случай фоликулът се увеличава по размер и излиза през външната обвивка на яйчника. Няколко дни преди началото на овулацията, броят на естрогените се увеличава, като по този начин се инициира освобождаването на хормона, който просто допринася за началото на овулацията. Също така през този период се образува стигма (издатина) върху балона Graaf, където фоликулът впоследствие се разкъсва. Когато яйцеклетката е готова за оплождане, тя напуска яйчника и отива в коремната кухина, където се улавя от въсичките на тръбите на матката и се придвижва към активния сперматозоид.

Общият брой на фоликулите в яйчниците

Първоначално женското тяло съдържа повече от петстотин хиляди фоликула, но по време на пубертета броят им намалява. Приблизително 2/3 от общото количество умира и се разтваря без следа - този процес се нарича атрезия. Започва веднага след полагането на половите жлези и не спира през целия живот.

При раждането момичетата имат около два милиона първични фоликули. По време на пубертета техният среден брой е 300-500 хиляди, които овулират през целия репродуктивен стадий..

Фоликулометрия

Тази процедура се използва активно за контрол на образуването и развитието на яйцето. Той се основава на ултразвук, поради което медицинските експерти днес го смятат за най-точния начин за определяне на времето на овулация..

Фоликулометрията ви позволява да фиксирате размера на ендометриума дори преди момента, когато започва овулационният процес, както и броя на яйцеклетките и "размера" на доминиращия, ако към момента на наблюдението той вече не се забелязва.

За първи път тази процедура се извършва на 10-ия ден от цикъла. След това на всеки няколко дни е необходимо да се правят повторни изследвания, докато клетката напусне или настъпи менструация.

Благодарение на фоликулометрията е възможно да се определи благоприятен ден за естествено оплождане или събиране на вече зрели клетки за IVF. Освен това процедурата помага да се разбере какво пречи на зачеването..

Размер на фоликула преди овулацията

За да настъпи зачеването, размерът на фоликула преди овулацията трябва да бъде нормален. С течение на времето, разбира се, постепенно се променя, но все пак диаметърът не трябва да надхвърля допустимите граници. От гледна точка на успешното зачеване е важен размерът на доминиращия фоликул по време на овулацията..

Нормални размери

Когато фоликулите достигнат "възрастта" от седем дни, размерът им достига 5-7 мм. При провеждане на ултразвук структурните елементи са ясно видими на различни етапи на развитие - броят им не надвишава десет.

От осмия до десетия ден ясно се различава доминантна клетка, чийто размер достига 14 mm, а през деня се увеличава с още 3 mm. В същото време останалите фоликули постепенно намаляват и след това напълно изчезват..

Няколко дни преди освобождаването на яйцеклетката, тази клетка достига 20-22 mm. В този случай всичко зависи от менструацията. И след две седмици настъпва овулация и балонът се пука.

Отклонения от нормата

Жените често задават въпрос дали има доминиращ фоликул, дали ще има овулация. Отговорът е прост: разбира се, да. Съвсем друг е въпросът, ако няма доминираща клетка и всички те са с еднакъв размер - това сигнализира, че яйцеклетката не може да напусне яйчника. Тази ситуация се открива и с помощта на ултразвук.

В някои случаи е възможно наличието на няколко доминиращи фоликула. Резултатът е еднакъв брой яйца и следователно раждането на няколко живота едновременно. Но в тази ситуация резултатът може да бъде отрицателен - фоликулите просто ще замръзнат и няма да се развият допълнително, така че овулацията няма да настъпи..

Като друго отклонение от нормата си струва да се подчертае пълното отсъствие на фоликули. В този случай репродуктивната система на жената напълно се срива и тя става стерилна. Причините за това отклонение са:

 • преждевременна менопауза;
 • дисфункция на яйчниците;
 • систематични нервни сривове;
 • състояние на депресия;
 • смущения в ендокринната система;
 • промяна на климатичните условия;
 • хипофизни образувания.

Размер на фоликула при овулация

За да знаем точно размера на фоликула по време на овулацията, нито самата жена, нито гинекологът няма да могат да го направят сами, тъй като това изисква специално оборудване. Но е задължително да се определи, защото оплождането е възможно само ако има развита яйцеклетка.

С настъпването на овулацията се появяват определени признаци, по които е възможно да се разпознае този процес. Благодарение на него всяка жена има шанс да намери най-добрия ден, за да зачене или да се предпази от бременност..

Норма

Жените често се интересуват от размера на фоликула, при който настъпва овулация. Когато яйцето се освободи, то варира от 23 до 24 mm. Когато фоликулът се разкъса, яйцеклетката е в състояние да живее най-много още два дни - това е периодът, който се счита за най-благоприятен за зачеване..

Овулацията в случай на размер на балон, който не достига нормалното, е малко вероятно. Но дори и да дойде, яйцеклетката няма да може да се оплоди..

Отклонения

Обикновено аномалиите се появяват под формата на атрезия или персистиране. В първия случай нарушението се характеризира със запазване на фоликула от неговата цялост, бързо намаляване и растеж в киста. Признаците за такова състояние включват следните точки:

 • липса на жълто тяло;
 • ниски нива на прогестерон;
 • липса на течност зад матката.

Заедно с атрезия се появяват аменорея и кървене, които се появяват 3-4 пъти годишно и са подобни на нормалната менструация. При наличието на такава дисфункция бременността не може да става и дума.

Болестта прогресира през пубертета и може да действа в резултат на хормонални смущения. След това има проблеми с менструацията, аменорея и поликистоза. Но най-опасното е безплодието..

Постоянството не означава разкъсване на фоликул, който вече е узрял. Размерът му, около 24 мм, продължава една седмица, след което започва менструация. В някои случаи те може да не са - тогава от мехурчето се получава киста. Тук симптомите ще бъдат както следва:

 • понижен прогестерон;
 • повишено количество естроген;
 • забавяне / изобилие от менструация;
 • непроменен размер на фоликула с редовна ултразвукова диагностика;
 • липса на жълто тяло и течност близо до матката.

Какъв размер е необходим за зачеването

Нормата за зачеване е размерът на фоликула по време на овулация - 18-25 mm. Ако реалните показатели надхвърлят тези граници, вероятността за оплождане е минимална. В случай, че това отклонение се наблюдава от цикъл на цикъл, е необходим медицински преглед. При липса на навременна терапия резултатът ще бъде безплодие..

Какво да направите, ако размерът не е правилен

Когато размерът на фоликула не достигне норма, овулацията не може да настъпи. Този проблем трябва да се лекува, но преди това ще е необходимо да се подложи на диагностика, за да се установи причината за дисфункцията.

По правило хормоналният дисбаланс действа като провокатор. Съвременната медицина предлага на пациентите широка гама от лекарства, благодарение на които има шанс да се нормализира развитието на фоликула и да се постигне вид на пълноценна яйцеклетка. Най-често срещаните лекарства са:

 • Цитрат;
 • Кломид;
 • Клостилбегит.

Терапията започва между петия и деветия ден от менструацията. Дозировката първоначално се предписва от лекаря, а по-късно той постепенно я увеличава. Самолечението е строго забранено, тъй като режимът на лечение се избира индивидуално. Вероятността за овулация се определя от ултразвук, който се извършва систематично през периода на терапията.

В допълнение към приема на лекарства, пациентът трябва да промени диетата - тя трябва да бъде балансирана, да съдържа достатъчно витамини, микро- и макроелементи. Това изискване се обяснява с факта, че такъв подход ще помогне за нормализиране на женската генитална област и укрепване на имунитета.

Освен това се проверява състоянието на щитовидната жлеза и нивото на хормоните. За нормализиране се предписват лекарства, благодарение на които, когато настъпи овулация, яйцеклетките се появяват в обичайния режим.

Заключение и заключение

Жените, които желаят да станат майки, трябва да знаят нормалния размер на фоликулите както преди, така и по време на овулацията. Тази информация е особено важна за тези, които дълго време не могат да забременеят. Всъщност, в случай че балонът не достигне желания размер, всякакви опити за оплождане на яйцеклетката ще бъдат просто безсмислени..

Началото на овулацията се улеснява от следните фактори: нормализиране на хормоналните нива, намаляване на стресовите ситуации, премахване на силни физически натоварвания, правилно и балансирано хранене. Познавайки и спазвайки тези правила, няма да е трудно да решите проблема.

Доминиращ и постоянен фоликул - диаграма на растежа, размер на фоликула преди овулацията

Фоликулът е структурен компонент на женската репродуктивна жлеза, състоящ се от яйцеклетка и околните тъкани.

Устойчивостта му се появява, когато руптурата на капсулата не се открие и яйцеклетката не може да влезе в маточната кухина. Доминиращият фоликул е този, който много скоро ще осигури освобождаването на яйцеклетката в маточната кухина..

Познаването на информацията за това какво представлява фоликул помага за планиране на бременността и откриване на проблеми, свързани с зачеването.

Какво представляват фоликулите

В женското тяло се случват уникални процеси на узряване на фоликулите. Те се полагат дори през периода на ембрионално развитие. Приблизителният им брой в утробата е около 500 хиляди.

До началото на пубертета броят им намалява до 40 хиляди, но не всички от тях са напълно зрели. През целия репродуктивен период узряват 500 оригинални торбички с яйца. Останалите постепенно се подправят, тоест изчезват..

Процесът на тяхното узряване е изключително сложен от биологична гледна точка. Това се влияе от огромен брой фактори. Започва в първата фаза на женския цикъл. За да може този процес да протича нормално, е необходимо наличието на фоликулостимулиращ хормон.

Около 10 торбички с ооцити узряват наведнъж, но само една от тях ще бъде доминираща. Яйце ще бъде освободено от него на 14-ия ден.

Приблизително на 7-ия ден от цикъла, с помощта на ултразвук е възможно да се визуализира растежът на капсулата с ооцита. Размерът на всеки е равен на няколко милиметра..

Ежедневното ултразвуково сканиране определя по-нататъшния растеж. Достигайки 2 см в диаметър, фоликулът се пука, зародишната клетка се освобождава и навлиза във фалопиевата тръба. При нормален месечен цикъл това се случва 13-15 дни. Това може да бъде придружено от следните симптоми:

 • известна болезненост в долната част на корема;
 • количеството слуз от женските полови органи се увеличава;
 • падането на базалната температура;
 • увеличаване на количеството лутеинизиращ хормон в кръвта.

За един месечен цикъл един фоликул узрява в женското тяло. Рядко се появяват 2 от тях, което не се счита за патология. Нещо повече, освобождаването на множество яйцеклетки значително увеличава шансовете за забременяване..

Има такива видове фоликули:

 • първичен;
 • първичен;
 • втори;
 • третичен.

Първичните се наричат ​​иначе почиващи. Те са локализирани в субкапсулната зона. Те са най-малките. Клетките са плоски.

Първичните са иначе събудени. Те са малко по-първични. Около яйцето има мембрана, образувана от протеинови вещества.

Вторичните фоликули са малко по-големи. Те имат стратифициран епител и няколко малки камери, пълни с течност. Около него вътре в яйчника се развива мембрана - тека. Появява се в яйчника по-рано от тека и именно от него се идентифицира вторичната капсула.

И накрая, третичният фоликул (или графа мехурче) е зрял. Той е достигнал най-голямо развитие. Той започва да натиска върху повърхността на яйчника. Преобладаващият му обем е зает от кухина (капсула), пълна с течност и съдържаща ооцит. Заобиколен от.

Какво е персистиращ фоликул

Устойчив фоликул се развива, когато капсулата не се спука. След това яйцето остава в него, защото не навлиза в маточната кухина.

Този процес е патологичен, тъй като оплождането не може да се случи, ако е налице упоритост. Жената изпитва затруднения с началото на бременността.

Капсулата може да съществува в яйчника за около 10 дни. След края на този период започва нов период. В някои случаи жената има закъснение и може дори да продължи до един месец и половина.

Капсулите на яйчниците се разтварят сами, без да се приемат допълнителни лекарства. Понякога се развива киста на яйчника и се налага лечение.

В кръвта на жените с персистиращи яйчникови капсули количеството естроген се увеличава, нивото на прогестерона намалява. Признаците на овулация изчезват, тъй като жълтото тяло се премества в така нареченото маточно пространство отзад.

Ако яйчниковите капсули съществуват дълго време, тогава има закъснения в месечния цикъл. Когато се появи менструация, се отделя голямо количество кръв.

Забележка! Репродуктивната активност е свързана с баланса на хормоните. Поради факта, че хормоналният фон е нарушен, се развива упоритост.

Ако се открие фоликул на перисталиса, бременността може да се планира само под наблюдението на лекар. За това гинекологът определя доминиращата капсула. Това е възможно с ултразвуков преглед.

Прави се на осмия ден от цикъла. На 12-ия ден се създават най-подходящите условия за зачеване. За това се предписва друг ултразвук..

Третият преглед е насрочен за ден 18. Специалистът проверява за овулация. Жената трябва внимателно да следи състоянието на тялото си. След 10 дни се разрешава тест за бременност.

Какво е доминиращ фоликул

Всеки месец в яйчника растат няколко капсули с яйца. Тогава растежът им спира, само един или много рядко - два продължават да се увеличават. Той е доминиращ. Останалите постепенно регресират.

Размерът на доминиращия фоликул нараства с няколко милиметра всеки ден. В навечерието на овулацията той достига 18 - 20 мм размер. При тези условия от него излиза ооцит, напълно готов да приеме сперма и да образува зигота.

При ултразвук доминиращият фоликул може да се види от петия ден. По-рядко го виждат на осмия ден. По това време тя значително превъзхожда останалите чанти..

Този растеж се дължи на активните ефекти на фоликулостимулиращия хормон. Ако няма достатъчно от него в кръвта, тогава той не достига необходимите стойности и дори намалява. В този случай се развива киста на яйчника. След овулацията в яйчника расте жълто тяло.

Интересно! Доминиращият фоликул се намира най-често в десния яйчник. Днес не е известно с какво точно е свързано това явление. Често жълтото тяло може да се намери точно в десния яйчник. Предполага се, че разглежданото явление се дължи на активирането на дейността на нервната система.

Норми

Колко фоликула трябва да има в яйчника

Броят на всички спящи яйцеклетки се полага от природата на етапа на ембрионалното развитие. Характерно е, че преди настъпването на пубертета той значително намалява. Едно яйце се освобождава месечно.

Броят на капсулите с ооцити се определя от деня на цикъла. В рамките на няколко дни след менструацията може да има няколко от тях. На петия ден може да има до 10 от тях и това също е норма. В крайна сметка само един фоликул ще бъде доминиращ.

Отклонения

При липса на доминиращ фоликул, освобождаването на яйцеклетката не настъпва. Това се случва в резултат на хормонален дисбаланс и някои патологии:

 • намаляване на производството на фоликулостимулиращ хормон и увеличаване на екскрецията на лутеинизиращ хормон;
 • регресия поради хормонални нарушения (включително поради увеличаване на съдържанието на инсулин);
 • наличието на постоянен процес;
 • наличието на презряла торбичка;
 • образуването на фоликуларна киста, която расте на мястото на доминиращия фоликул (размерите надвишават 2,5 см при ултразвуково изследване);
 • поликистоза на яйчниците;
 • патологична лутеинизация, когато жълтото тяло расте на мястото на доминиране без овулация.

Забележка! При персистиране фоликуларната мембрана се разкъсва. Яйцето може да се освободи в коремната кухина. Бременност в тези случаи не настъпва.

Всички нарушения на развитието на яйчниците изискват задълбочен инструментален преглед. Лекарите предписват анализи на хормоналния фон на жената, тъй като причината за отклонения може да бъде дисфункция на хипофизата, ендокринни заболявания.

Увеличено количество

Ако в яйчниците има повече от 10 фоликула, те се наричат ​​мултифоликуларни. Различава се и полифоликулярност, тоест когато при ултразвук се открие значителен брой мехурчета. С увеличаване на техния брой няколко пъти се определя диагнозата "поликистозна болест".

Ако фоликулярните елементи са разпръснати по цялата периферия на яйчника, те стават тесни. Той пречи на господството и на всички процеси, които допринасят за зачеването..

Тази патология се развива поради стрес и преминава след кратко време. Лечението на проблема се извършва, ако:

 • мултифоликулярността се причинява от проблеми с работата на жлезите с вътрешна секреция;
 • има рязка загуба на тегло или увеличаване на теглото;
 • имаше неуспехи при избора на орални контрацептиви.

Недостатъчно количество

Недостатъчността на фоликулите се провокира от хормонални проблеми. Можете да разберете проблема на ултразвуково сканиране на седмия ден. Ако има по-малко от 6, тогава вероятността за зачеване е незначителна. И накрая, ако са по-малко от 4, тогава бременността практически не настъпва..

В някои случаи жените изобщо нямат фоликули. Появата на проблеми с женското тяло се сигнализира от пълното отсъствие на менструация. Ако те отсъстват повече от 3 седмици, трябва спешно да посетите гинеколог.

Защо фоликулът не узрява

Възможно е да не узрее поради наличието на такива причини:

 • дисфункция на женските репродуктивни жлези;
 • нарушения на функционалността на ендокринната система;
 • тумори на хипофизната жлеза, хипоталамус;
 • възпалителна патология на малкия таз;
 • стрес, нервна нестабилност или депресия;
 • ранно начало на менопаузата.

В тези ситуации яйчниците може изобщо да нямат фоликули. Често се случва той да не достигне достатъчно големи размери, за да може да се освободи яйце от него.

Таблица за растеж на фоликулите - размер по дни

Схемата на нейния растеж може да бъде представена графично под формата на таблица..

Ден на цикълаКоличество и характеристики
1 до 4Развиват се няколко фоликула, всеки с размер не повече от 4 мм.
петРавномерно развитие с атрезия на няколко фоликула.
7Определя се доминиращият фоликул. Всички останали са напълно намалени.
812 мм
девет14 мм
десет16 мм
единадесет18 мм
1220 мм
тринадесет22 мм
четиринадесет24 мм. На този етап се получава овулация..

Етапи на развитие

По време на своето развитие фоликулът преминава през няколко етапа (фази).

Ранна фаза

Растат няколко фоликула. След достигане на един от тях (доминиращ) с диаметър до 24 mm настъпва овулация.

Лутеална фаза

Интервалът между овулацията и началото на нов цикъл се нарича лутеална фаза (или фаза на жълтото тяло). След като балонът на графа се спука, той започва да натрупва мазнини и пигменти. Така се развива жълтото тяло. Той произвежда прогестерон, андрогени, есрадиол.

Тези вещества активират узряването на ендометриума. Матката се подготвя за имплантиране на оплоден ооцит. Ако настъпи бременност, жълтото тяло продължава да отделя прогестерон, докато плацентата достигне определен размер и сама започне да я произвежда.

Ако бременността не е настъпила, тогава жълтото тяло се унищожава. Нивото на естроген и прогестерон постепенно намалява, което допринася за началото на нов месечен цикъл.

Повече за antrum

Това са жлези, за които е много вероятно да се развият в първичен фоликул. В бъдеще има вероятност да се превърне в доминираща, от която след това ще бъде освободено яйце.

Потенциално всички антрални жлези имат шанс да узреят до пълен ооцит. Но в живота на жената не може да има повече от 500 такива хора.На 50-годишна възраст месечният цикъл на жената постепенно избледнява и нейната репродуктивна функция спира..

Какво показва ултразвукът

Яйчните капсули могат лесно да бъдат намерени на екрана по време на ултразвукова диагностика от петия ден на цикъла. В бъдеще размерите им се увеличават. На 7-ия ден от цикъла можете да видите кой от тях е доминиращ.

При преглед може да откриете синдром на празен фоликул. Това означава, че яйчникът не е в състояние да осигури изход за половата жлеза. Такава жена трябва да се отърве от безплодието.

Ултразвуковото сканиране е напълно безопасно за организма..

ЧЗВ

Колко дни зрее фоликулът?

Този процес отнема само 9 дни (плюс или минус един). При условие, че хормоналният фон на жената е стабилен, овулацията настъпва на 14-ия ден от цикъла.

Какво може да се обърка

При хормонално разстройство в яйчника може да се открият твърде много фоликули или, обратно, твърде малко. Понякога изобщо няма полова жлеза.

Всички тези явления влияят неблагоприятно върху репродуктивната функция на жената..

Ако размерът не отговаря на стандартите

Намаляването на фоликула в деня на овулацията води до факта, че яйцеклетката не може да я напусне. Жената не може да забременее. Увеличаването на графовия балон показва голяма вероятност за кистозен процес. Също така влияе негативно на зачеването..

Ако фоликулът не се спука

В този случай се говори за неговата упоритост. Това явление се счита за патологично и изисква корекция..

Откъде идват близнаците?

Братските близнаци се появяват от факта, че не едно, а две яйцеклетки са излезли от яйчника.

Интересно! Известни са факти, когато близнаци са родени от двама мъже. Това се случва, ако жената е правила секс с различни мъже и сливането на яйцеклетката и спермата се е случило в различни дни..

Фоликулът е най-важният структурен елемент на яйчника. Вероятността за освобождаване на яйцеклетка и шансовете на жената да забременее зависят от техния брой и развитие. Несъответствието на неговия размер и количество с показателите на нормата е патология. Такива жени трябва да лекуват безплодие.