Железни препарати, фолиева киселина и нейните производни, които се наричат ​​витамин “В”девет”Наричат ​​се едни от основните вещества, които могат да подобрят хода на бременността и нейния резултат. Недостигът на фолатни съединения може да доведе до патологични промени в състава на кръвта на майката и плода, до нарушения във формирането на плацентата и новата васкулатура в матката, до недоносеност и раждане на деца с тежка патология на развитието..

Необходимо ли е да се пие фолиева киселина по време на бременност??

Витамин „Вдевет”Намира се в хранителни продукти - листни градински зеленчуци, соя, броколи, цитрусови плодове, зелен грах, моркови, банани, мая, черен дроб, хлебни изделия, сирена, извара, месо, яйца и др. Значително количество от него се произвежда от чревната микрофлора на човека. Въпреки това, дори при правилно хранене и употребата на голямо количество от тези продукти, дефицитът на витамини в организма е напълно възможен..

Това се дължи на бързото му унищожаване (от 50 до 90%) по време на съхранението на зеленината и термичната обработка на храната, с използването в земеделието на агенти, които ускоряват растежа на животните, отглеждането на зеленчуци и зеленчуци в оранжерии и заболявания на стомашно-чревния тракт при хората. Трябва също да се има предвид, че нуждата от витамин „Вдевет”След зачеването се увеличава значително. В същото време се смята, че поради различни причини 60% от населението има недостиг на витамини, а дневният му прием по време на бременност се покрива с храна само с малко повече от 50%..

Основните причини за развитието на такъв дефицит на биологично активно вещество са следните:

 • липса на прием с храна;
 • хронични заболявания на стомаха и / или червата, водещи до нарушена абсорбция на витамина;
 • генетични нарушения, при които в организма липсват ензими, които влияят на превръщането и усвояването на фолатите;
 • прием на някои лекарства, основните от които са някои антиконвулсанти, сулфонамиди, орални контрацептиви, антиациди, барбитурати, салицилати във високи дози, противотуберкулозни лекарства и някои други;
 • пиене на алкохолни напитки.

Защо се предписва фолиева киселина по време на бременност??

В момента дефицитът на витимин „Вдевет”Това е най-честата хиповитаминоза сред бременните жени. Може да се прояви като обща слабост, замаяност и главоболие, умора, загуба на тегло, анемия, склонност към тромбоза, намалена резистентност към респираторни вирусни инфекции, нарушена функция на централната нервна система, раздразнителност, депресия, неврози, увреждане на паметта, известна агресивност, припадък състояния, неврит.

Фолиевата киселина е от голямо значение за синтеза на протеини и нуклеинови киселини (ДНК и РНК), което обяснява изключителната й роля в процесите на регенерация на клетките, поддържане на нормалната структура на всички тъкани и органи, медиирано блокиране на трансформациите в злокачествени клетки.

Фолиева киселина в комбинация с други витамини

Той играе специална роля за осигуряване на растежа и развитието на плода. Нормалното му съдържание в женското тяло е най-необходимо през първия триместър, когато настъпва интензивно клетъчно делене, тъканите и органите на нероденото дете се полагат и ембрионалната нервна тъкан, както и плацентарните съдове, се формират особено бързо.

Витаминният дефицит се характеризира и с висок риск от нарушено формиране на невралната тръба на плода, чието полагане започва 2,5-4 седмици след зачеването, образуване на малформации на централната нервна система (хидроцефалия, аненцефалия, мозъчни хернии, дебилност, незатваряне на сводовете на прешлените), устни "и" цепнатина на небцето ".

В допълнение, недостигът на витамини също се придружава от:

 • развитието на гестоза;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • спонтанен аборт;
 • спонтанен аборт;
 • вътрематочна фетална смърт и други усложнения.

Колко и за колко време по време на бременност трябва да пиете фолиева киселина, за да избегнете възможните усложнения.

Инструкции за употреба на фолиева киселина по време на бременност

Предлага се в таблетки в чист вид или в комбинация с аскорбинова киселина или цианокобаламин (витамин „В12”) В дози от 400-1000 mcg в препарати под различни имена - Foliber, Askofol, Folacin, Mamifol и други. Освен това се произвеждат витаминни комплекси и биологични добавки, съдържащи този витамин. Таблетките могат да се приемат без дъвчене със или без храна. Те трябва да се измият с обикновена вода..

Кога да започнете да пиете витамин Вдевет"?

Приемът на фолиева киселина в ранните етапи на бременността и по-добре дори на етапа на планиране ви позволява да предотвратите появата на всички усложнения, изброени по-горе. Бионаличност на синтетични производни на витамин „Вдевет”По-висока в сравнение с естествената фолиева киселина.

Световната здравна организация препоръчва приема на желязо и витаминни препарати „Бдевет”На всички бременни жени. В зависимост от акушерската история на бременната жена, наличието на определени заболявания, акушер-гинекологът определя дозировката на фолиевата киселина. Например беше установено, че приемането му през първия триместър със 70% предотвратява фетални малформации на нервната система.

До кога да приемате фолиева киселина по време на бременност?

Приемът се препоръчва като задължителна профилактика от момента на бременността и след това в продължение на 12 седмици (първи триместър). След този период лекарството може да бъде отменено, ако няма признаци на неговия дефицит и при условие, че жената не иска да продължи да го приема през втория триместър на бременността и по-нататък, докато бебето се роди. Желателно е да започнете да го приемате дори на етапа на планиране на бременността (1-3 месеца преди зачеването), продължете да го приемате до раждането на детето и дори до края на кърменето.

Дозировка

 • По време на периода на планиране на бременността се препоръчва прием на 400 mg от лекарството дневно.
 • Дневната доза фолиева киселина през първия триместър трябва да бъде между 600 и 800 mcg.
 • От седмица 13 до раждането, препоръчителната дневна доза е 800 mcg.
 • По време на кърмене - от 400 до 600 mcg.

Ако е необходимо, от гинеколог дневните дози на лекарството могат да бъдат увеличени няколко пъти:

 • Ако бременна жена има захарен диабет или конвулсивен синдром (епилепсия), дозата се увеличава до 1000 mcg (1 mg).
 • В случай на анамнеза за спонтанни аборти с дефекти в развитието, които са изброени по-горе (дефекти в развитието на нервната тръба), или раждане на деца със същите дефекти, умствена изостаналост, невропсихични разстройства - дневната доза се увеличава до 4000 mcg (4 mg).

По преценка на лекаря дозите също могат да бъдат увеличени до 0,8 - 4 mg, ако бременната приема лекарства, които намаляват абсорбцията на витамина в кръвта - цитостатични, антиконвулсантни, противотуберкулозни, антималарийни и сулфаниламидни (бисептол) лекарства, алкохолни тинктури от лекарства. Освен това се вземат предвид и приемът на орални контрацептиви и кортикостероиди, високи дози салицилати, употребата на алкохолни напитки, силно сварен чай и кафе..

Противопоказания и предозиране

Употребата на лекарството е противопоказана, ако има:

 • алергия към фолиева киселина;
 • бронхиална астма;
 • анамнеза за злокачествени новообразувания в близкото семейство;
 • дефицит на витамин В12”;
 • злокачествена анемия;
 • хроничен пиелонефрит.

Проявява се излишък на фолиева киселина:

 • горчивина и метален вкус в устата;
 • диспептични симптоми под формата на намален апетит, гадене, повръщане, дискомфорт и подуване на корема, диария и др.;
 • немотивирана раздразнителност и тежка възбудимост;
 • нарушение на заспиването;
 • нарушена бъбречна функция, недостиг на цинк и витамин В12”В кръвни изследвания.

Предозирането на фолиева киселина по време на бременност е малко вероятно, тъй като е водоразтворимо вещество и се усвоява от организма само в необходимото количество. Излишъкът му се отлага частично от черния дроб, а останалата част от излишното количество се екскретира от тялото през бъбреците.

Като правило е възможно предозиране на лекарството с неговия токсичен ефект върху тялото на жената и / и плода, вероятно с дневни дози над 15 mg, както и в случаите, когато има тежки бъбречно-чернодробни нарушения. В почти всички случаи приемът на лекарства от въпросния витамин се характеризира с липсата на сериозни странични ефекти..

Как да приемате фолиева киселина по време на бременност?

От 20 до 100% от населението имат недостиг на фолат. В същото време те може дори да не предполагат, че имат подобен проблем и дори да не знаят с какво им е натоварено това. Витамин В9 (известен още като фолиева киселина) е един от най-важните за човешкото тяло. Освен това е жизненоважен витамин. Но именно той най-често липсва. Особено при деца и бременни жени.

Дефицитът на фолиева киселина може да остане незабелязан. Но с течение на времето човек губи апетита си, става раздразнителен, бързо се уморява, след това започва диария, повръщане и в крайна сметка раните се появяват в устата и косата пада. Метаболитни процеси, образуването на еритроцити, работата на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата, имунната и нервната системи - витамин В9 участва в много процеси. Тежкият дефицит на витамин В9 неизбежно завършва с мегалобластна анемия, която може да бъде фатална.

Защо бебето се нуждае от фолиева киселина?

Всеки организъм в нормално състояние на чревната микрофлора може да произвежда малки количества фолиева киселина. Той обаче не покрива нуждите от този витамин. Така че всички ние трябва да гарантираме, че той идва заедно с хранителни и витаминни комплекси..

По време на бременност нуждата от фолиева киселина се увеличава значително. Точно както важността му. Този витамин участва активно в образуването на плацентата, поради което дефицитът му може да причини плацентарна недостатъчност и да причини преждевременно прекъсване на бременността. Заедно с витамин В12 фолиевата киселина е необходима за клетъчното делене, което е особено важно за тъканите, които се делят активно - тоест по време на формирането и растежа на ембриона. Той участва в хематопоезата (при образуването на еритроцити, левкоцити, тромбоцити) и е необходим за образуването на нуклеинови киселини (РНК и ДНК), участващи в предаването на наследствени признаци.

Фолиевата киселина играе много важна роля за формирането на феталната нервна тръба. Недостигът на витамин В9 е изпълнен с развитието на много тежки дефекти на плода. Рисковете за него с липса на фолиева киселина по време на вътрематочното развитие (особено в ранните етапи) са много високи:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия (отсъствие на мозъка);
 • церебрална херния;
 • забавяне на умственото и физическото развитие;
 • вродени деформации;
 • дефекти на гръбначния стълб;
 • преждевременно прекъсване на бременността;
 • мъртво раждане.

Самата бременна жена страда от липса на фолиева киселина. Недостигът на витамин В9 причинява токсикоза, депресия, болки в краката, анемия.

Когато имате нужда от фолиева киселина по време на бременност?

Фолиевата киселина е абсолютно необходима за всяка бременна жена. Това е единственият витамин, чието значение и необходимостта от допълнителен прием по време на бременност не се отричат ​​дори от най-запалените противници на изкуствените витамини..

Всички процеси, които протичат с участието на фолиева киселина по време на формирането на плода, полагането на неговите органи, физическото и психическото здраве, се случват в най-ранните етапи на бременността - когато жената все още дори не знае за нея. На 16-ия ден след зачеването нервната тръба започва да се формира. Този процес е особено важен и, както вече казахме, за нормалното му преминаване е необходимо достатъчно количество витамин В9. Най-важното е, че той влиза в тялото на бъдещата майка през първите 12 седмици от бременността. Ето защо е идеално да приемате фолиева киселина дори на етапа на планиране на зачеването..

Но дори и да сте разбрали за бременността много по-късно, отколкото бихте искали, все още не е късно и наистина трябва да приемате фолиева киселина. Невронната тръба претърпява различни промени през първия триместър.

Как да приемате фолиева киселина по време на бременност

Тази статия разглежда фолиевата киселина по време на бременност. Ще ви кажем за какво е предназначен, кога и как да приемате продукта, препоръчителната дозировка. Ще разберете отзивите на бременни жени за употребата на фолиева киселина, дали е възможно да се пие в ранните етапи, какви са противопоказанията и как се проявява предозирането на хапчета.

Какво е фолиева киселина

Фолиевата киселина (витамин В9) е един от най-важните витамини за човешкото тяло. Участва в метаболитните процеси и образуването на червени кръвни клетки, функционирането на стомашно-чревния тракт, има благоприятен ефект върху нервната, сърдечно-съдовата и имунната системи.

Външен вид (снимка) на фолиева киселина

Според статистиката от 20 до 100 процента от населението на света има недостиг на витамин В9, особено при деца и бременни жени. Липсата на това вещество може да е безсимптомна. Но с течение на времето се проявява в следните признаци:

 • загуба на апетит;
 • раздразнителност;
 • бърза умора;
 • диария;
 • повръщане;
 • склонност към тромбоза;
 • депресия;
 • намален имунитет;
 • увреждане на паметта;
 • припадък;
 • дисфункция на централната нервна система;
 • образуването на язви в устата;
 • косопад.

Тежкият дефицит на фолиева киселина води до развитие на мегалобластна анемия, която в някои случаи е фатална.

Причини за дефицит на витамин В9

Основните причини за липсата на хора в организма са:

 • недостатъчен прием на витамин в организма заедно с храната;
 • хронични заболявания на стомаха, червата, които водят до проблеми с усвояването на витамини;
 • генетични нарушения, поради които в организма липсват ензими, които влияят на превръщането и усвояването на фолатите;
 • пиене.

Защо бременните жени се нуждаят от фолиева киселина?

Витамин В9 е необходим за всяка бъдеща майка. Това е единственото вещество, чието значение и полезност не се отрича дори от най-запалените противници на изкуствените витамини..

Всички процеси, които протичат с участието на фолиева киселина по време на формирането на плода, полагането на неговите органи, психическо и физическо здраве, се случват в ранните етапи на бременността, когато жената все още не е наясно с интересното си положение. На 16-ия ден след зачеването започва да се образува нервна тръба. Този процес е особено важен и витамин В9 играе огромна роля в него, така че трябва да има достатъчно в тялото на жената. Препоръчително е да го приемате през първите 12 седмици от бременността. Но най-добре е да приемате фолиева киселина по време на планирането на зачеването..

В случай, че сте разбрали за вашата интересна ситуация малко по-късно, не се отчайвайте. Невронната тръба претърпява различни промени през първия триместър, поради което лекарството в препоръчваната доза.

Липсата на витамин В9 по време на бременност се придружава от:

 • появата на гестоза;
 • спонтанен аборт;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • вътрематочна фетална смърт;
 • спонтанен аборт.

Полезен витамин може да се намери не само във фармацевтичните препарати, но и в хранителните продукти, които ще разгледаме по-долу..

Фолиева киселина в храната

Храни с фолиева киселина

Витамин В9 се съдържа в следните храни:

 • пълнозърнесто брашно;
 • спанак;
 • магданоз;
 • салата;
 • лък;
 • Брюкселско зеле;
 • аспержи;
 • броколи;
 • зелен грах;
 • соя;
 • цитрусови плодове;
 • морков;
 • мая;
 • банани;
 • сирене;
 • извара;
 • черен дроб;
 • яйца;
 • пъпеш;
 • тиква;
 • боб;
 • риба;
 • месо.

Ако нямате недостиг на фолиева киселина, тогава във вашия случай е достатъчно да вземете мултивитамин за бременни жени, предписан от гинеколог. Във всички останали случаи се опитайте да консумирате повече от храните, които описахме по-горе - това ще помогне да се избегне липсата на витамин В9.

Как се пие фолиева киселина по време на бременност

Витамин В9 се произвежда в таблетки в чист вид, в комбинация с витамин С или цианокобаламин (витамин В12). При препаратите дозировката е 400-1000 mcg.

Популярните продукти с фолиева киселина включват:

 • Фолибър;
 • Mamifol;
 • Аскофол.

Също така се произвеждат различни витаминни комплекси и биологични добавки със съдържанието на този витамин. Таблетките трябва да се приемат със или без храна, с много вода и без дъвчене..

Кога да започнете да пиете

Приемът на фолиева киселина на етапа на планиране и ранна бременност помага да се избегнат различни усложнения по време на раждането..

СЗО препоръчва прием на добавки с желязо и витамин В9 за всички бременни жени. В зависимост от характеристиките на организма и наличието на определени заболявания, гинекологът определя необходимата доза фолиева киселина. Според проучвания приемът на витамин В9 през първия триместър намалява риска от развитие на малформации на ЦНС при плода със 70 процента.

До кога да приемате лекарството

Много бременни жени са загрижени за това колко да пият фолиева киселина. Експертите препоръчват да се приема фолиева киселина непременно от момента на зачеването до 12 седмици от бременността. В края на този период витаминът може да бъде спрян, ако няма дефицит, а също и при условие, че бъдещата майка не иска да продължи да го приема през втория и третия триместър.

В същото време специалистите препоръчват прием на фолиева киселина на етапа на планиране на зачеването (1-3 месеца преди бременността), както и при раждането на дете и след кърмене..

Нормата на витамин В9 се различава на етапите на планиране и бременност

Дозировка

Според инструкциите за употреба режимът на фолиева киселина изглежда така:

 • при планиране на бременност препоръчителната дневна доза е 400 mg от лекарството;
 • дневният прием на витамин В9 през първия триместър е 600-800 мкг;
 • от 13-та седмица до самото раждане трябва да се пият 800 мкг фолиева киселина на ден;
 • при кърмене нормата на лекарството е 400-600 mcg.

В някои случаи дозата на фолиевата киселина може да се удвои. А именно:

 • ако бъдещата майка има захарен диабет и епилепсия, дозата на витамин В9 се повишава до 1000 μg (1 mg);
 • ако бременна жена има анамнеза за спонтанни аборти с дефекти в развитието или са родени деца с умствена изостаналост, невропсихиатрични разстройства, тогава в този случай дневната доза на лекарството се увеличава до 4000 μg (4 mg).

Във всички останали случаи точната доза ще бъде извикана от специалист..

Ползите от витамин В9 за дете

Всяко човешко тяло, в нормалното състояние на чревната микрофлора, е способно да произвежда определено количество витамин В9. Но този обем не е в състояние да покрие нуждите от фолиева киселина, затова е важно допълнително да се приемат витаминни комплекси или продукти, съдържащи фолк.

По време на бременност нуждата от витамин В9 се увеличава значително. Това вещество участва активно в образуването на плацентата. Ако фолиевата киселина не е достатъчна, това води до развитие на плацентарна недостатъчност и може също да причини преждевременно прекъсване на бременността.

Витамините В9 и В12 са необходими за клетъчното делене, което е особено важно за тъканите, които се делят активно (по време на формирането и растежа на ембриона). Витамин В9 е важен за образуването на кръв, важен за образуването на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), които участват в предаването на наследствени признаци.

Фолкът играе важна роля за формирането на нервната тръба на плода. Липсата на витамин В9 води до развитието на сериозни дефекти на плода:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия;
 • забавено физическо и психическо развитие;
 • вродени деформации;
 • церебрална херния;
 • мъртво раждане;
 • нарушения на гръбначния стълб;
 • преждевременно прекъсване на бременността.

Ето защо е важно да се приема фолиева киселина както на етапа на планиране на зачеването, така и по време на бременността, за да се избегнат неприятни последици..

Противопоказания

Трябва да се въздържате от приема на фолк в следните случаи:

 • индивидуална непоносимост;
 • бронхиална астма;
 • липса на витамин В12;
 • семейна история на онкологията;
 • хроничен пиелонефрит;
 • злокачествена анемия.

Излишъкът от витамин В9 се проявява със следните симптоми:

 • горчивина и метален вкус в устата;
 • проблеми със заспиването;
 • раздразнителност и тежка възбудимост;
 • загуба на апетит;
 • гадене и повръщане;
 • разтройство;
 • подуване на корема;
 • липса на витамин В12 и цинк при кръвни изследвания;
 • неизправност на бъбреците.

Вероятността от предозиране на фолиева киселина по време на бременност е доста малка, тъй като тя е водоразтворим компонент и се абсорбира от тялото само в необходимото количество. Излишъкът му се отлага частично от черния дроб, останалата част от излишъка се екскретира от тялото през бъбреците.

Обикновено е възможно предозиране на лекарството с отровния му ефект върху тялото на жената и плода в случай на дневен прием на витамин В9 над 15 mg (25-30 таблетки), както и при наличие на тежки бъбречно-чернодробни нарушения.

Важно: В Норвегия беше проведено научно проучване, при което учените установиха, че жените с повишено ниво на витамин В9 в кръвта са 1,5 пъти по-склонни да имат деца със склонност към астматични заболявания. В същото време учените не посочиха точната доза, при която в организма има прекалено много хора..

Като правило, след прием на фолк, не се наблюдават странични ефекти.

Полезна информация за витамин В9

По-долу са някои от тайните на фолиевата киселина:

 • Отстраняването на хора от тялото по време на бременност се ускорява.
 • Силният чай допринася за бързото елиминиране на веществата от тялото.
 • Както при всяко лекарство, и към фолиевата киселина могат да се появят алергии..
 • Липсата на витамин В9 се предава от майката на плода или новороденото в резултат на недостатъчно съдържание на фолиева киселина в организма на бъдещата майка по време на бременност или липса на витамин В9 в кърмата.
 • По-голямата част от фолклора се намира в сурови зеленчуци или на пара.
 • Нуждата от полезен компонент се увеличава от някои лекарства: антиациди (Almagel), естрогени, антиконвулсанти (фенитоин) и цинкови препарати.
 • Витамин В9 се изразходва за „поправяне“ и заместване на около 70 трилиона майчини клетки поради постоянното им обновяване.

Добре е да се пие фолиева киселина през цялата бременност.

Цената на лекарствата, съдържащи фолиева киселина, е ниска. Средната цена е от 30 до 150 рубли за опаковка. Също така в аптеката можете да намерите продукти с витамин В9, чиято цена надвишава 600 рубли, например Solgar "Фолиева киселина". Цената на такова лекарство е 642 рубли за 100 таблетки и 1400 рубли за 250 таблетки.

Отзиви

По-долу са дадени отзиви на жените за употребата на фолиева киселина по време на бременност.

Не е пил фолиева киселина по време на бременност. Тя не искаше да се пълни с лекарства, вместо това тя получаваше витамин В9 от храната. Бебето се роди голямо и здраво.

Фолиевата киселина е от съществено значение за човешкото здраве. Взех фолк на етапа на планиране, след това цялата бременност и целия период на кърмене. Нямах странични ефекти от приема.

Ако искате здраво бебе и лесна бременност, вземете фолиева киселина. Необходимата дозировка и продължителността на приема ще бъдат предписани от вашия специалист..

Как да приемате фолиева киселина по време на бременност, как е полезна

Бременността е сложен физиологичен процес, при който е важно правилното формиране на плода. За да избегнете различни патологии, трябва да включите приема на витамин В9.

Лекарите са сигурни, че колкото по-рано бъдещата майка започне да приема лекарства, съдържащи фолиева киселина по време на бременност, толкова по-малко вероятно е бебето да има вродени аномалии..

Защо бременните жени се нуждаят от фолиева киселина?

Необходимостта от компонент и голямото му значение при раждането на дете е научно доказана. Повечето жени в това положение обаче са изправени пред неговия дефицит. Достатъчно количество витамин В9 намалява вероятността от вътрематочни патологии при нероденото бебе. Ето защо фолиевата киселина се предписва на бременни жени..

Необходимо ли е да се пие фолиева киселина по време на бременност?

Дефицитът на витамин В9 незабавно се отразява на благосъстоянието на бременната жена и се проявява в редица неприятни симптоми. Жената изпитва постоянна умора, безсъние се притеснява, апетитът изчезва, имунитетът е нарушен.

Витаминът участва активно в образуването на плацентата - основният източник на хранителни вещества за бебето. Липсата му може да провокира плацентарна недостатъчност и да причини неволен спонтанен аборт..

Недостигът на фолиева киселина също влияе отрицателно върху формирането на ембриона. Съществува риск от развитие на дефекти на нервната тръба или външни деформации. Има възможност за такива отклонения като хидроцефалия, различни мозъчни патологии, увреждания във физическото развитие.

Храни с фолиева киселина

Можете да получите оптималното количество витамин В9 чрез храната. За да се покрие дневната стойност на възрастен (50 mcg), е достатъчно да се допълни диетата с някои видове зеленчуци. Моркови, домати, цвекло, спанак ще свършат работа. Препоръчително е да се яде черен дроб, яйца, зърнени храни, бобови растения.

Фолатът се съхранява в прясна храна и се разгражда от високите температури по време на готвене.

Нуждата от витамин при носене на дете се увеличава и става невъзможно да се задоволи с храна. Ето защо е важно да приемате допълнителни дози от веществото като лекарство..

Как се пие фолиева киселина по време на бременност

Как се пие фолиева киселина по време на бременност, правилно се определя от лекуващия лекар. Основното нещо е да започнете да приемате лекарства в правилната дозировка навреме. Дори ако бъдещата майка е използвала лекарства с фолиева киселина преди зачеването, все още е необходима консултация с гинеколог. Специалист ще ви помогне да изберете лекарство въз основа на индивидуалните нужди на женското тяло. Лекарствата често съдържат допълнителни компоненти, необходими за нормалния ход на бременността.

Кога да започнете да пиете

Най-полезно ще бъде включването на фолиева киселина в ранните етапи на бременността, тъй като има динамично клетъчно делене, основните жизненоважни структури на ембриона са положени. Ето защо, гинеколозите препоръчват да се пие лекарството от момента на зачеването или по време на планирането на дете (няколко месеца преди бременността).

Дори ако бременността е настъпила случайно и жената не е разбрала веднага за положението си, наложително е употребата на лекарството преди 12 седмици. През този период нервната тръба на ембриона претърпява важни промени. Най-активната фаза от развитието на неговите структури обаче приключва на шестата седмица, така че е препоръчително да започнете да приемате витамина преди посочения момент.

До кога да приемате лекарството

Когато се предписва фолиева киселина, до какъв период от бременността да се приема лекарството зависи от индивидуалните характеристики на организма на бедната майка. Режимът и ходът на прием се определят само от лекар.

Ако през втория триместър на бременността не липсва фолиева киселина, разрешено е да се изключи лекарството, като преди това сте се консултирали с гинеколог. Когато съдържанието на витамин В9 не се нормализира за посочения период, лекарството се удължава до самото раждане. Допустимо е да се пие лекарството по време на кърмене..

Дозировка

Когато се предписва фолиева киселина по време на бременност, дозировката зависи от периода и характеристиките на носенето на плода. Ако се притеснявате от тежка токсикоза, лекарството не се абсорбира напълно, поради което количеството му се увеличава. Отклоненията като захарен диабет, епилепсия, наличие на вродени заболявания при съществуващи деца могат да повлияят на увеличаването на дозата.

Ако изброените показания отсъстват, нищо не застрашава здравето на бременната жена и детето, гинекологът прави стандартни срещи.

През първия триместър фолиевата киселина се приема по 500-700 mcg на ден, след 13 седмици дозата се увеличава до 700-900 mcg.

Почти невъзможно е да се постигне излишък на фолиева киселина по време на бременност, тъй като тя се отстранява добре от тялото. Ако обаче приемате лекарството неконтролирано дълго време, съществува вероятност от предозиране..

Дали фолиевата киселина може да навреди по време на бременност е спорен въпрос, но в някои случаи излишъкът може да причини:

 • чувство на горчивина в устата;
 • отклонения от нервната система, има повишена възбудимост;
 • проблеми със съня;
 • обриви по кожата;
 • дискомфорт в корема, гадене, повръщане.
Можете да се отървете от неприятните симптоми, като коригирате дозата на лекарството след консултация с гинеколог. Ако има влошаване на състоянието, трябва да се обадите на линейка..

Ползите от витамин В9 за дете

Един от основните фактори, поради които бременните жени се нуждаят от фолиева киселина, е правилното подравняване на ембрионалното развитие. Значението на лекарствата за нероденото бебе се дължи на участието в определени процеси:

 • се появява в произхода на нервната тъкан и тръбата;
 • предотвратява появата на физически и психически дефекти;
 • подпомага образуването на кръвни клетки, а именно еритроцити, левкоцити, тромбоцити;
 • насърчава образуването на органи и тъкани на плода;
 • избягва мутации поради правилното създаване на генетични структури.

Новородените и малките деца не се нуждаят от лекарства, съдържащи B9. Лекарството се предписва само ако бебето страда от анемия.

Противопоказания

Ползите и необходимостта от витамина са очевидни, но може ли всеки да пие фолиева киселина по време на бременност? Препаратите, базирани на него, имат ограничения за прием.

Забраняващите фактори включват:

 • висока чувствителност към веществото;
 • предразположение към онкология;
 • хронично бъбречно заболяване;
 • липса на витамин В12, придружен от анемия.

Понякога гинеколозите разрешават използването на фолиева киселина по време на бременност при пациенти, страдащи от пиелонефрит. За да се избегнат усложнения, лекарят е принуден да намали дозата и да съкрати курса.

Препарати с фолиева киселина

Колко таблетки фолиева киселина трябва да изпият бременните жени зависи от конкретното лекарство, предписано от гинеколога. Витамин В9 се произвежда както в чиста форма, така и в комбинация с други компоненти. Това ви позволява да задоволите нуждата от минерали и микроелементи, необходими на бъдещата майка. Ограничете консумацията на чай и кафе, докато приемате лекарства. Те провокират бързото елиминиране на активния компонент, като пречат на нормалното усвояване.

Обикновено на жени в позиция се предписват следните лекарства:

 • Foliber е комплекс от витамини В9 и В12. Предназначен е за профилактика на сърдечни патологии, предписва се в началния етап на бременността. Дневната норма е една таблетка преди хранене. Не е подходящ за жени с непоносимост към глюкоза и лактоза.
 • Малтофер - помага за справяне с дефицита на фолиева киселина и дефицита на желязо. Допустимо е да се използва по време на кърмене. Вземете хапче два пъти на ден, докато броят на хемоглобина се нормализира.
 • Elevit pronatal е витаминен комплекс за бременни жени, насища с хранителни вещества, подобрява растежа на клетките и намалява риска от развитие на дефекти на плода. Препоръчително е да започнете да го приемате от момента на подготовка за зачеване.
 • Fenyuls Zinc е профилактично средство, предписано при липса на желязо, цинк и фолиева киселина. Пийте по една капсула на ден през целия период на бременността. Противопоказан при заболявания на червата и язвена патология.

Дори здравата жена трябва да приема лекарства на основата на фолиева киселина за правилното развитие на ембриона и нормалния ход на бременността.

Забранено е обаче да пиете витамини самостоятелно, трябва да го правите внимателно, под наблюдението на лекар..

Ползите и употребата на фолиева киселина

Витамин В9 участва в клетъчното делене, синтеза на ДНК, укрепването на имунитета, дейността на стомашно-чревния тракт, както и във формирането и развитието на плода, формирането на плацентата. Следователно приемът му е важен при планиране и по време на бременност..

За какво е фолиевата киселина?

Фолиевата киселина (лат. Acidum folicum) е изкуствена форма на водоразтворим витамин В9. Именно тя се използва в мултивитаминни комплекси и хранителни добавки.

Тялото го превръща в активен витамин В9 с помощта на специален ензим. Абсорбира се в йеюнума или илеума. Малка част се синтезира от чревната микрофлора.

На гладно, диети без храни, богати на фолиева киселина, небалансирано хранене намаляват синтеза на червените кръвни клетки в костния мозък, нивата на хемоглобина.

Недостигът на витамин В9 е причина за отслабване на имунитета, бърза умора, повишена нервна възбудимост, раздразнителност. Слаба коса, суха кожа, липса на апетит.

Резервите в тялото се изчерпват напълно след 3-4 месеца.

Дефицитът на фолиева киселина причинява малабсорбция в червата, аномалии в метаболизма на черния дроб, както и заболявания, придружаващи разхлабени изпражнения.

Запасите от витамин В9 се намаляват при продължителна употреба на антибиотици, сулфонамиди, антиконвулсанти, контрацептиви, аспирин.

Тялото използва фолиева киселина, за да направи червени кръвни клетки, които пренасят кислород до тъканите. Недостигът може да причини развитие на анемия с възпаление на устните, езика, сиво-кафеникава пигментация на кожата.

Други прояви на дефицит на В9: забавен растеж, гладък език, нарушена памет и двигателна координация, повишен риск от кожна алергия (атопия), отслабена костна тъкан (остеопороза), умора и главоболие.

Липсата на витамин В9 влошава токсикозата по време на бременност, увеличава депресията, особено при епилепсия.

Добавките с фолиева киселина подобряват състоянието при прием на антидепресанти.

Ниските нива са свързани с повишени нива на хомоцистеин и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Добавките с фолиева киселина понижават нивата на хомоцистеин.

Проучването потвърждава, че витамините от група В намаляват риска от инсулт.

Възможни причини за дефицит на В9 са хронични заболявания на червата, продължителна употреба на антиконвулсанти (фенобарбитал), злоупотреба с алкохол, заместване на краве мляко с козе мляко, злоупотреба с кафе, чай.

Прегледът потвърждава защитния ефект на фолиевата киселина срещу рак на хранопровода. Прекомерният прием на B9, вероятно, води до обратен ефект, увеличава растежа на тумора.

Изследванията потвърждават ползите от фолиевата киселина - приемането й с 21% намалява риска от първи инсулт при възрастни с хипертония.

Изследванията потвърждават ползите от фолат за свързана с възрастта загуба на слуха.

Проучването потвърждава, че добавките с фолиева киселина подобряват когнитивните функции в напреднала възраст.

Норма на фолиева киселина

Ежедневна доза за възрастни - до 300 mcg.

Приемът на антибиотици може да доведе до подценени нива на витамин В9 в плазмата и червените кръвни клетки.

Прекомерен прием (над 1000 mg на ден) - причина за безсъние, спазми, коремна болка, скриваща недостиг на витамин В12.

Фолиева киселина по време на бременност

Дозировката на фолиева киселина при планиране на бременност е 400mg, по време на бременност - 600mcg, при кърмене - 500mg.

Ползите от витамин В9 са участие в образуването на нуклеинови киселини, предаването на наследствени признаци, развитието на плода и здравето на нервната тъкан. Приемът на фолиева киселина преди и по време на бременност предотвратява дефектите на мозъка или гръбначния мозък на бебето.

Недостигът на витамин В9 по време на бременност се влошава от:

 • липса на апетит по причини от нервен характер;
 • токсикоза, придружена от обилно често повръщане.

Витамин В9 е необходим на жените, черният дроб го съхранява, той е част от еритроцитите и левкоцитите.

Добавките с фолиева киселина намаляват рисковете от:

 • преждевременно раждане;
 • пробив на околоплодната мембрана;
 • отделяне на плацентата;
 • спонтанен аборт;
 • умствена изостаналост;
 • сърдечни дефекти;
 • дефект в нервната тръба, който се превръща в мозъка и гръбначния мозък;
 • раждане на мъртво дете.

Когато се планира бременност, фолиевата киселина се използва една година преди зачеването, за да се намалят горните рискове, както и вероятността от детски аутизъм и недоносено бебе..

Адекватният прием предотвратява развитието на анемия, насърчава усвояването на захар и аминокиселини, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, насърчава отделянето на млякото, намалява повишената тревожност, премахва следродилната депресия, подобрява абсорбцията, транспорта и разграждането на протеините.

В случай на изразен дефицит, след преглед и кръвен тест за фолатния цикъл, лекарят може да предпише увеличена доза - до 3000-5000 μg на ден.

В някои случаи употребата на фолиева киселина причинява гадене, повръщане, безсъние, раздразнителност. Горчив вкус в устата, подпухнал. В този случай спрете приема или намалете дозата, консултирайте се с лекар.

Някои експерти изразяват съмнения относно ползите от фолиевата киселина - на първо място, за здравето на нероденото дете. Освен това последиците от използването на изкуствена форма по време на бременност не са добре разбрани..

Употребата на витамин В9 от естествени продукти е за предотвратяване на рак, положителен ефект върху предаването на наследствена информация в ДНК.

Фолиева киселина в храните

Нуждата на организма от витамин В9 се покрива от балансирана диета. Пресните листа на зелените растения са богати на фолати - соли на фолиева киселина (от лат. Folium - лист). Термичната обработка унищожава 50-90% от фолиевата киселина.

Фолиева киселина и бременност

Носенето на бебе е период, когато липсата на витамини и минерали може да повлияе неблагоприятно на здравето на майката и детето. А фолиевата киселина или витамин В9 е необходима в достатъчни количества още през първите седмици от развитието на ембриона, когато жената все още не е наясно с бременността си. Поради това се препоръчва да се компенсира възможната липса на фолиева киселина дори на етапа на планиране на бременността..

 1. Какво е фолиева киселина?
 2. Какъв е рискът от дефицит на фолиева киселина??
 3. Фолиева киселина при планиране
 4. В опасност
 5. Какви храни да търсите за витамин В9?
 6. Фолиева киселина по време на бременност: дозировка
 7. Противопоказания и странични ефекти

Какво е фолиева киселина?

Фолиевата киселина е водоразтворим витамин. Участва в много процеси в организма, включително образуването на кръвни клетки, узряването на яйцеклетката, в синтеза на аминокиселини ДНК и РНК.

Нарича се още витамин В9, фолат или фолацин. Това са различни имена за едно вещество. Фолиевата киселина постъпва в тялото заедно с храната, частично се произвежда в тънките черва, но в много малки количества.

Поради неправилен начин на живот, недохранване, нарушения в стомашно-чревния тракт, дефицит на витамин В9 се наблюдава при много жени. Затова тези, които планират да станат майки, трябва предварително да се погрижат да компенсират липсата му..

Какъв е рискът от дефицит на фолиева киселина??

Фолиевата киселина участва в хемопоезата, необходима е за правилното формиране на плацентата, насърчава развитието на фетални нервни тъкани, от които впоследствие се формира гръбначният мозък на детето. Липсата на този витамин през първите седмици от развитието на ембриона може да доведе до сериозни последици. Между тях:

 1. Spina bifida е дефект, при който прешлените около гръбначния мозък не се затварят напълно, което, ако е тежко, води до увреждане и понякога дори до смърт.
 2. Хидроцефалия или воднянка на мозъка.
 3. Черепна херния.
 4. Нарушения на развитието на психиката на детето.
 5. Аненцефалия - частично или пълно отсъствие на мозъчните полукълба, костите на черепния свод или меките тъкани.
 6. Дефекти на сърдечно-съдовата система.
 7. Разцепване на устните, цепнатина на небцето (цепнатина на небцето).

Освен това недостатъчното количество фолиева киселина може да доведе до отлепване на плацентата и преждевременно раждане, спонтанен аборт, пропусната бременност, анемия при майката и в резултат на това хипоксия при плода..

В допълнение към феталните малформации, липсата на витамин В9 се отразява на здравето и благосъстоянието на майката. Появяват се нервност, раздразнителност, загуба на апетит, слабост. В редки случаи дефицитът провокира развитието на много опасно заболяване - мегалобластна анемия..

Фолиева киселина при планиране

За да се избегне развитието на фетални малформации, фолацин се препоръчва да се приема дори при планиране на бременност. Тогава вероятността по време на зачеването този витамин да е достатъчен в тялото на жената и бебето да се развие правилно.

Абсорбцията на фолиева киселина може да бъде повлияна от приема на различни лекарства - антиепилептоидни лекарства, аспирин, маалокс, алмагел, лекарства от сулфонамидната група. Тези фактори трябва да се имат предвид, ако трябва да приемате някое от изброените лекарства по време на планирането. Алкохолът, тютюнопушенето, редовен стрес, хронична липса на сън, проблеми със стомашно-чревния тракт също пречат на усвояването на фолацин. Затова още преди зачеването ще бъде полезно да се отървете от лошите навици, да регулирате начина си на живот и да се погрижите за здравето си..

Лекарите препоръчват на жените, планиращи бременност, да приемат витамин В9 шест месеца или три месеца преди зачеването в доза за бременни жени, т.е. най-малко 400 mcg, оптимално 800 mcg. И продължете поне до 12 гестационна седмица. Ако бременността настъпи неочаквано, започнете да приемате фолацин веднага щом разберете за това. В крайна сметка нуждата от В9 се увеличава вече на 16-28-ия ден от зачеването, когато се формират нервните тъкани на ембриона.

Когато планират бебе, мъжете трябва да приемат и фолиева киселина. Подобрява качеството и подвижността на спермата. Бъдещите бащи трябва да започнат да ги приемат три месеца преди зачеването в профилактична доза 400 mcg. Но ако липсва В9, тогава дозировката се избира от лекаря индивидуално..

В опасност

Въпреки че никой не е имунизиран от липсата на фолацин в организма, има група жени, които трябва да внимават по този въпрос. Тази група включва жени:

 • страдащи от ранна токсикоза;
 • наднормено или поднормено тегло;
 • с многоплодна бременност;
 • с разлика между ражданията по-малко от две години;
 • вегетариански или недохранени.

Също така под специален надзор са бременни жени със заплаха от прекратяване и спонтанен аборт в миналото, жени със заболявания на стомашно-чревния тракт, хипертония. За такива бременни жени лекарят трябва да избере дозата на витамин В9.

Какви храни да търсите за витамин В9?

В допълнение към лекарствените форми на витамин В9, не трябва да забравяме и за продуктите, които го съдържат. Те включват:

 • зърнени култури - ориз, елда, овесени ядки;
 • листни зеленчуци - магданоз, копър, спанак, киселец;
 • птичи и животински черен дроб, бъбреци, червено месо, тлъста риба;
 • зеленчуци - аспержи, моркови, краставици, зеле;
 • боб, боб, леща;
 • ядки - бадеми, кашу, шам фъстък, орехи;
 • пилешки яйца.

Но е важно да запомните, че по време на термичната обработка витамин В9 губи своите полезни свойства. Следователно продуктите, които го съдържат, за предпочитане се консумират пресни..

По-долу има таблица, показваща съдържанието на фолиева киселина в храните.

Фолиева киселина по време на бременност: възможно ли е да се направи без нея?

Фолиевата киселина има друго име - витамин В9. Фолиевата киселина по време на бременност е гаранция, че зачеването ще бъде успешно осъществено и няма да има проблеми и патологии в развитието..

При дефицит на В9 съществува риск от дефектно формиране на плацентата и нейната съдова мрежа, поява на патологии в кръвта на майката и детето, неносене на бременност и раждане на деца с проблеми в развитието.

Защо фолиевата киселина е важна?

Фолиевата киселина се съдържа в много храни от растителен и животински произход - зеленчуци, които са добре познати на всички, зеле, соя и зелен грах, портокалови плодове и зеленчуци, банани, пълнозърнести храни, млечни продукти, яйца, различни видове меса и черен дроб. Малко количество В9 се произвежда от самото човешко тяло с помощта на чревна микрофлора.

Въпреки това, дори и при такива огромни възможности, повечето хора на планетата (около 60%) имат недостиг на фолиева киселина. Първо, това се дължи на топлинната обработка на горните продукти: човек рядко ги яде сурови и по-често приготвя различни ястия от тях - при такива обстоятелства 50-90% от фолиевата киселина в продукта се унищожава. На второ място, много от тях страдат от стомашно-чревни проблеми, които пречат на чревната микрофлора да произвежда достатъчно основни вещества и полезни бактерии. На трето място, съвременният човек е по-малко вероятно да яде зеленчуци, броколи и пресни моркови, богати на витамин В9 и все по-често пълни стомаха си с безполезна бърза храна. А самите витаминни продукти, закупени в супермаркети и не отглеждани в собствените си градински лехи, губят ценния витамин, когато се отглеждат в оранжерия и се съхраняват дълго време..

Въпреки това, ако дефицитът на фолиева киселина при обикновения човек може да доведе до определени заболявания, то при бременна жена неговият дефицит е свързан със сериозни рискове от фетални патологии. Следователно самият факт на зачеването вече означава, че дневната нужда от B9 в тялото на жената се е увеличила поне два пъти..

Защо има дефицит на B9 в организма?

Липсата на фолиева киселина в човешкото тяло обикновено възниква по следните причини:

 • ако в човешката диета няма достатъчно продукти, съдържащи В9;
 • със заболявания на стомашно-чревния тракт, които пречат на абсорбцията на фолиева киселина в кръвта;
 • генетични патологии на тялото, които не позволяват наличието на ензими, които помагат на фолатите да се метаболизират;
 • прием на някои хормонални контрацептиви, противотуберкулозни лекарства, антиконвулсанти, антиациди, салицилати, сулфонамиди, барбитурати;
 • прекалена страст към алкохолните напитки.

Ако една жена се откаже от фолиева киселина по време на бременност

За съжаление в съвременния свят е трудно да се намери бременна жена, която да няма дефицит на витамин В9. Освен това дефицитът на фолиева киселина по време на бременност причинява най-честите състояния:

 • виене на свят и главоболие;
 • слабост и умора, чести припадъци;
 • анемия;
 • рискове от тромбоза;
 • чести ТОРС;
 • проблеми на централната нервна система;
 • повишена раздразнителност, агресивни настроения, сълзливост, склонност към депресия и неврози;
 • увреждане на паметта.

Тъй като В9 участва активно в синтеза на РНК и ДНК (нуклеинови киселини и протеини), процесите на възстановяване на клетките и подпомагане работата на абсолютно всички вътрешни органи зависят от неговото присъствие в тялото. Освен това фолиевата киселина е в състояние да устои на дегенерацията на клетките в злокачествени тумори..

Що се отнася до нероденото дете, не само нормалното зачеване, но и основното развитие на тялото на плода е пряко свързано с фолиевата киселина по време на бременност. Достатъчно количество фолиева киселина по време на бременност е особено важно през първия триместър, когато клетките се делят активно, образуват се тъкани и органи на плода, неговата нервна тръба и плацентарните съдове. Клиничните проучвания показват, че приемането на B9 през първия триместър на бременността със 70% предотвратява риска от развитие на фетални малформации на нервната система.

Формирането на нервна тръба при дете започва през първия месец на бременността - по време, когато много жени или не са наясно със своето положение, или просто не намират време да отидат при гинеколога, който ще предпише необходимия преглед и витамини. Следователно, дефицитът на фолиева киселина по време на бременност носи със себе си чести рискове от проблеми, свързани с централната нервна система (аненцефалия или хидроцефалия, цепнатина на небцето, цепнатина на устната, церебрална херния и др.).

Остър недостиг на B9 може също да доведе до:

 • до преждевременно отлепване на плацентата;
 • спонтанен аборт, спонтанен аборт;
 • гестоза;
 • смърт на плода.

Колко време е необходимо на жената да използва фолиева киселина: преди зачеването, по време на бременност и по време на кърмене

Фолиевата киселина се произвежда в специални дози за бременни жени, които са в състояние да задоволят ежедневните нужди на организма на бъдещата майка и плода от витамин. B9 често се произвежда в комбинация с аскорбинова киселина или витамин B12: такива препарати могат да съдържат различни дози фолиева киселина и да имат различни търговски наименования - Mamifol, Askofol, Folacin, Foliber и др. Възможно е да има и други комбинации от витамини и микроелементи като част от комплексните препарати. Кой от тях ви е необходим за най-добро поведение на бременността, ще определи лекарят въз основа на резултатите от кръвните тестове. Обикновено препаратите с фолиева киселина се препоръчват да се приемат след хранене с чиста вода.

Кога да започнете да пиете витамин В9?

Колкото по-рано започнете да приемате фолиева киселина по време на бременност, толкова по-добре. Но в идеалния случай приемът на В9 трябва да започне още на етапа на планиране на зачеването, така че витаминът да се натрупва в организма и да осигурява максимална защита на плода от самото начало. В съвременните условия е трудно да осигурите на организма фолиева киселина на 100% само с помощта на храна (освен ако, разбира се, вие сами не отглеждате градински билки, броколи и моркови през цялата година). И като се има предвид, че синтетичните препарати B9 осигуряват по-добра бионаличност от естествените фолати, има сериозни причини да започнете да приемате фолиева киселина дори за превенция.

Всъщност приемът на В9 се препоръчва не само от руските гинеколози, той е в списъка на СЗО със задължителни предписания за бременност. Но дозировката на фолиева киселина по време на бременност може да варира в зависимост от здравословното състояние, определени рискове или дали тя има хронични заболявания..

До кога да приемате фолиева киселина по време на бременност?

Както споменахме, най-добрият вариант да започнете да приемате фолиева киселина е да вземете профилактична доза преди зачеването. Когато настъпи бременност и през целия първи триместър, лекарят ще предпише специална доза, обикновено два пъти по-голяма от профилактичната. Ако кръвните тестове през втория триместър показват достатъчно насищане на организма с фолиева киселина, лекарството може да продължи да се приема в превантивна доза не само до края на бременността, но и през цялата лактация..

В какви дози е необходима фолиева киселина

 • преди зачеването, профилактичната доза може да варира от 250 mcg на ден;
 • през първия триместър на бременността дозировката ще бъде определена от лекаря (от 400 до 800 mcg);
 • преди доставка, дозировката може да бъде намалена до 400-250 mcg;
 • по време на кърмене B9 може да се приема в доза до 400 mcg.

Когато гинекологът може да увеличи дозата

Понякога гинекологът има причина да увеличи значително дневната доза B9:

 • ако бременната жена страда от захарен диабет или епилепсия (дозата може да бъде увеличена до 1000 mcg на ден);
 • ако жената вече е имала спонтанни аборти или е имала деца с дефекти на нервната тръба или невропсихиатрични разстройства (дозата може да бъде увеличена до 4000 mcg);
 • ако бременната жена приема лекарства, които предотвратяват абсорбцията на фолат в кръвта или не изключва силния чай или кафе от диетата си.

Противопоказания за употребата на фолиева киселина по време на бременност:

 • алергия към витамин В9;
 • астматични пристъпи;
 • хроничен пиелонефрит;
 • рак в историята на бременна жена или нейни близки роднини;
 • анемия.
 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)