Фолиевата киселина (витамин В9) е жизненоважен витамин. Той участва в метаболитните процеси, включително синтеза на ДНК, отговаря за образуването на кръвни клетки, необходим е за формирането на имунитет и подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт. Витаминът е особено важен за бременни жени, тъй като участва в образуването на нервната тръба на плода, предотвратявайки неговите дефекти в развитието. Освен това фолиевата киселина играе важна роля за формирането на плацентата.

Дефицитът на фолиева киселина не винаги се проявява с видими симптоми. Но в същото време проучванията показват, че дефицитът на витамин В9 се наблюдава при 20-100% от населението, в зависимост от региона. Това е един от най-честите дефицити на витамини. Нещо повече, дори при липса на каквито и да е клинични прояви, рискът от инфаркти и инсулти се увеличава, имунитетът намалява..

На първо място, при дефицит на фолиева киселина се появява анемия. При този тип анемия не само броят на червените кръвни клетки намалява, но и тяхната функция е нарушена, тъй като повечето от тях оставят костния мозък незрял. Ако този дефицит не бъде коригиран, се появяват симптоми като загуба на апетит, раздразнителност, умора, последвани от повръщане, диария и косопад. Кожни промени, могат да се появят болезнени рани в устата и гърлото.

Дефицитът на фолиева киселина по време на бременност засяга преди всичко нервната система на плода, увеличава се рискът от хидроцефалия, аненцефалия (отсъствие на мозъка), церебрални хернии и забавяне на психическото и физическото развитие на нероденото дете. Съществува висок риск от дефекти в гръбначния стълб, например незатваряне („отворен гръб“). В допълнение, дефицитът на този витамин може да причини преждевременно прекъсване на бременността, плацентарна недостатъчност.

Нуждата от витамин при възрастен е 200 mcg на ден, при бременни жени - 400 mcg на ден.

Какви храни съдържат фолиева киселина:

Основният източник на витамин е пълнозърнестото брашно. Освен това има много този витамин в спанак, магданоз, салата, зелен грах, боб. Относително големи количества фолат се съдържат в цитрусовите плодове и техните сокове, аспержи и авокадо. От животинските продукти черният дроб е най-богат на него. Той присъства в много по-малки количества в риба, месо, сирена..

Дефицитът на фолиева киселина обикновено не се наблюдава при вегетарианците, тъй като те ядат много растителна храна, включително зелени. Но ако не ги използвате постоянно в големи количества, тогава трябва допълнително да приемате фолиева киселина под формата на таблетки и като част от витамини, тъй като в този случай е доста трудно да се задоволи нуждата на организма от фолиева киселина само чрез храна, особено през студения сезон.

При нормален състав на чревната микрофлора, малко количество фолиева киселина може да се синтезира от организма самостоятелно.

Силният чай ускорява отделянето на лекарството от организма. В допълнение, необходимостта от фолиева киселина се увеличава от някои лекарства: орални контрацептиви, антиациди (Multi-tabs perinatal 400 mcg, в Pregnavit - 750 mcg. Тоест всички лекарства имат достатъчна профилактична доза, така че дозата на фолиевата киселина трябва да бъде избрана, като се вземе предвид нейното лекарство в мултивитаминен комплекс.При липса на дефицит на фолиева киселина не се изисква допълнителен прием, ако приемате някакви витамини за бременни жени.

Кога да приемате лекарството?

Лекарството е от най-голямо значение по време на бременност.Необходимостта от бременност е 400 mcg (според някои източници 800 mcg) на ден, но ако има недостиг на витамини в организма, се изисква голяма доза, за да се компенсира този дефицит. Невронната тръба започва да се формира 16-28 дни след зачеването. В тези дни една жена може да не знае за бременността си и да не започне да приема фолиева киселина навреме. Следователно лекарството се предписва на етапа на планиране на бременността. Най-важно е да приемате лекарството през първите 12 седмици от бременността..

Някои жени се страхуват от предозиране на наркотици. Предозирането на лекарства е изключително рядко, само ако приемате лекарството в дози, стотици пъти по-високи от нуждите на организма (20-30 таблетки на ден). В други случаи излишъкът от лекарството просто се екскретира от тялото (по време на бременност, екскрецията на лекарството от тялото се ускорява), без да има отрицателен ефект върху него. Въпреки това, както при всички лекарства, могат да се появят алергични реакции..

Лекарството трябва да се приема с кърмене в доза от 300 mcg на ден (може да бъде включено в мултивитамини). Това предотвратява развитието на дефицит както при майката, така и при бебето. Ако приемате лекарството в големи дози (например една таблетка фолиева киселина, т.е. 1000 mcg), тогава излишъкът просто ще се отдели от тялото на майката, без да се отрази неблагоприятно нито върху нея, нито върху детето.

Лекарството трябва да се приема в доза, превишаваща профилактичната, първо, ако има симптоми на дефицит на този витамин (в този случай дозата се избира индивидуално, необходима е допълнителна консултация с терапевт), и второ, ако има фактори, които увеличават приема на фолиева киселина или ускоряват нейното отделяне. Това е прием на орални контрацептиви преди бременност, прием на алмагел или фосфалугел, антиконвулсанти на етапа на планиране и по време на бременност, протеинова диета преди бременност, дефицит на растителна храна в диетата, проблеми със стомашно-чревния тракт, повръщане при бременни жени. Ако имате някой от горните фактори, тогава при планиране на бременност и през първите 12 седмици лекарството трябва да се приема по 2-3 таблетки на ден. В допълнение, дозата на фолиевата киселина трябва да се увеличи, ако има висок риск от дефекти на нервната тръба. Този риск се увеличава при жени с епилепсия, захарен диабет и ако има дефекти в развитието на роднините.

Фолиевата киселина е единственият витамин, чиято стойност по време на бременност не се отрича дори от пламенните противници на изкуствените витамини и лекарства като цяло. Ето защо, дори и да не искате да приемате каквито и да било "допълнителни" лекарства по време на бременност, не отказвайте приема на фолиева киселина поне в превантивни дози и това ще спаси вас и вашето бебе от много проблеми. Въпреки че понякога не пречи да сравните дозата, която ще ви бъде предписана, с нуждите на организма от този витамин.

Как да приемате фолиева киселина по време на бременност?

От 20 до 100% от населението имат недостиг на фолат. В същото време те може дори да не предполагат, че имат подобен проблем и дори да не знаят с какво им е натоварено това. Витамин В9 (известен още като фолиева киселина) е един от най-важните за човешкото тяло. Освен това е жизненоважен витамин. Но именно той най-често липсва. Особено при деца и бременни жени.

Дефицитът на фолиева киселина може да остане незабелязан. Но с течение на времето човек губи апетита си, става раздразнителен, бързо се уморява, след това започва диария, повръщане и в крайна сметка раните се появяват в устата и косата пада. Метаболитни процеси, образуването на еритроцити, работата на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата, имунната и нервната системи - витамин В9 участва в много процеси. Тежкият дефицит на витамин В9 неизбежно завършва с мегалобластна анемия, която може да бъде фатална.

Защо бебето се нуждае от фолиева киселина?

Всеки организъм в нормално състояние на чревната микрофлора може да произвежда малки количества фолиева киселина. Той обаче не покрива нуждите от този витамин. Така че всички ние трябва да гарантираме, че той идва заедно с хранителни и витаминни комплекси..

По време на бременност нуждата от фолиева киселина се увеличава значително. Точно както важността му. Този витамин участва активно в образуването на плацентата, поради което дефицитът му може да причини плацентарна недостатъчност и да причини преждевременно прекъсване на бременността. Заедно с витамин В12 фолиевата киселина е необходима за клетъчното делене, което е особено важно за тъканите, които се делят активно - тоест по време на формирането и растежа на ембриона. Той участва в хематопоезата (при образуването на еритроцити, левкоцити, тромбоцити) и е необходим за образуването на нуклеинови киселини (РНК и ДНК), участващи в предаването на наследствени признаци.

Фолиевата киселина играе много важна роля за формирането на феталната нервна тръба. Недостигът на витамин В9 е изпълнен с развитието на много тежки дефекти на плода. Рисковете за него с липса на фолиева киселина по време на вътрематочното развитие (особено в ранните етапи) са много високи:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия (отсъствие на мозъка);
 • церебрална херния;
 • забавяне на умственото и физическото развитие;
 • вродени деформации;
 • дефекти на гръбначния стълб;
 • преждевременно прекъсване на бременността;
 • мъртво раждане.

Самата бременна жена страда от липса на фолиева киселина. Недостигът на витамин В9 причинява токсикоза, депресия, болки в краката, анемия.

Когато имате нужда от фолиева киселина по време на бременност?

Фолиевата киселина е абсолютно необходима за всяка бременна жена. Това е единственият витамин, чието значение и необходимостта от допълнителен прием по време на бременност не се отричат ​​дори от най-запалените противници на изкуствените витамини..

Всички процеси, които протичат с участието на фолиева киселина по време на формирането на плода, полагането на неговите органи, физическото и психическото здраве, се случват в най-ранните етапи на бременността - когато жената все още дори не знае за нея. На 16-ия ден след зачеването нервната тръба започва да се формира. Този процес е особено важен и, както вече казахме, за нормалното му преминаване е необходимо достатъчно количество витамин В9. Най-важното е, че той влиза в тялото на бъдещата майка през първите 12 седмици от бременността. Ето защо е идеално да приемате фолиева киселина дори на етапа на планиране на зачеването..

Но дори и да сте разбрали за бременността много по-късно, отколкото бихте искали, все още не е късно и наистина трябва да приемате фолиева киселина. Невронната тръба претърпява различни промени през първия триместър.

Как да приемате фолиева киселина по време на бременност

Тази статия разглежда фолиевата киселина по време на бременност. Ще ви кажем за какво е предназначен, кога и как да приемате продукта, препоръчителната дозировка. Ще разберете отзивите на бременни жени за употребата на фолиева киселина, дали е възможно да се пие в ранните етапи, какви са противопоказанията и как се проявява предозирането на хапчета.

Какво е фолиева киселина

Фолиевата киселина (витамин В9) е един от най-важните витамини за човешкото тяло. Участва в метаболитните процеси и образуването на червени кръвни клетки, функционирането на стомашно-чревния тракт, има благоприятен ефект върху нервната, сърдечно-съдовата и имунната системи.

Външен вид (снимка) на фолиева киселина

Според статистиката от 20 до 100 процента от населението на света има недостиг на витамин В9, особено при деца и бременни жени. Липсата на това вещество може да е безсимптомна. Но с течение на времето се проявява в следните признаци:

 • загуба на апетит;
 • раздразнителност;
 • бърза умора;
 • диария;
 • повръщане;
 • склонност към тромбоза;
 • депресия;
 • намален имунитет;
 • увреждане на паметта;
 • припадък;
 • дисфункция на централната нервна система;
 • образуването на язви в устата;
 • косопад.

Тежкият дефицит на фолиева киселина води до развитие на мегалобластна анемия, която в някои случаи е фатална.

Причини за дефицит на витамин В9

Основните причини за липсата на хора в организма са:

 • недостатъчен прием на витамин в организма заедно с храната;
 • хронични заболявания на стомаха, червата, които водят до проблеми с усвояването на витамини;
 • генетични нарушения, поради които в организма липсват ензими, които влияят на превръщането и усвояването на фолатите;
 • пиене.

Защо бременните жени се нуждаят от фолиева киселина?

Витамин В9 е необходим за всяка бъдеща майка. Това е единственото вещество, чието значение и полезност не се отрича дори от най-запалените противници на изкуствените витамини..

Всички процеси, които протичат с участието на фолиева киселина по време на формирането на плода, полагането на неговите органи, психическо и физическо здраве, се случват в ранните етапи на бременността, когато жената все още не е наясно с интересното си положение. На 16-ия ден след зачеването започва да се образува нервна тръба. Този процес е особено важен и витамин В9 играе огромна роля в него, така че трябва да има достатъчно в тялото на жената. Препоръчително е да го приемате през първите 12 седмици от бременността. Но най-добре е да приемате фолиева киселина по време на планирането на зачеването..

В случай, че сте разбрали за вашата интересна ситуация малко по-късно, не се отчайвайте. Невронната тръба претърпява различни промени през първия триместър, поради което лекарството в препоръчваната доза.

Липсата на витамин В9 по време на бременност се придружава от:

 • появата на гестоза;
 • спонтанен аборт;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • вътрематочна фетална смърт;
 • спонтанен аборт.

Полезен витамин може да се намери не само във фармацевтичните препарати, но и в хранителните продукти, които ще разгледаме по-долу..

Фолиева киселина в храната

Храни с фолиева киселина

Витамин В9 се съдържа в следните храни:

 • пълнозърнесто брашно;
 • спанак;
 • магданоз;
 • салата;
 • лък;
 • Брюкселско зеле;
 • аспержи;
 • броколи;
 • зелен грах;
 • соя;
 • цитрусови плодове;
 • морков;
 • мая;
 • банани;
 • сирене;
 • извара;
 • черен дроб;
 • яйца;
 • пъпеш;
 • тиква;
 • боб;
 • риба;
 • месо.

Ако нямате недостиг на фолиева киселина, тогава във вашия случай е достатъчно да вземете мултивитамин за бременни жени, предписан от гинеколог. Във всички останали случаи се опитайте да консумирате повече от храните, които описахме по-горе - това ще помогне да се избегне липсата на витамин В9.

Как се пие фолиева киселина по време на бременност

Витамин В9 се произвежда в таблетки в чист вид, в комбинация с витамин С или цианокобаламин (витамин В12). При препаратите дозировката е 400-1000 mcg.

Популярните продукти с фолиева киселина включват:

 • Фолибър;
 • Mamifol;
 • Аскофол.

Също така се произвеждат различни витаминни комплекси и биологични добавки със съдържанието на този витамин. Таблетките трябва да се приемат със или без храна, с много вода и без дъвчене..

Кога да започнете да пиете

Приемът на фолиева киселина на етапа на планиране и ранна бременност помага да се избегнат различни усложнения по време на раждането..

СЗО препоръчва прием на добавки с желязо и витамин В9 за всички бременни жени. В зависимост от характеристиките на организма и наличието на определени заболявания, гинекологът определя необходимата доза фолиева киселина. Според проучвания приемът на витамин В9 през първия триместър намалява риска от развитие на малформации на ЦНС при плода със 70 процента.

До кога да приемате лекарството

Много бременни жени са загрижени за това колко да пият фолиева киселина. Експертите препоръчват да се приема фолиева киселина непременно от момента на зачеването до 12 седмици от бременността. В края на този период витаминът може да бъде спрян, ако няма дефицит, а също и при условие, че бъдещата майка не иска да продължи да го приема през втория и третия триместър.

В същото време специалистите препоръчват прием на фолиева киселина на етапа на планиране на зачеването (1-3 месеца преди бременността), както и при раждането на дете и след кърмене..

Нормата на витамин В9 се различава на етапите на планиране и бременност

Дозировка

Според инструкциите за употреба режимът на фолиева киселина изглежда така:

 • при планиране на бременност препоръчителната дневна доза е 400 mg от лекарството;
 • дневният прием на витамин В9 през първия триместър е 600-800 мкг;
 • от 13-та седмица до самото раждане трябва да се пият 800 мкг фолиева киселина на ден;
 • при кърмене нормата на лекарството е 400-600 mcg.

В някои случаи дозата на фолиевата киселина може да се удвои. А именно:

 • ако бъдещата майка има захарен диабет и епилепсия, дозата на витамин В9 се повишава до 1000 μg (1 mg);
 • ако бременна жена има анамнеза за спонтанни аборти с дефекти в развитието или са родени деца с умствена изостаналост, невропсихиатрични разстройства, тогава в този случай дневната доза на лекарството се увеличава до 4000 μg (4 mg).

Във всички останали случаи точната доза ще бъде извикана от специалист..

Ползите от витамин В9 за дете

Всяко човешко тяло, в нормалното състояние на чревната микрофлора, е способно да произвежда определено количество витамин В9. Но този обем не е в състояние да покрие нуждите от фолиева киселина, затова е важно допълнително да се приемат витаминни комплекси или продукти, съдържащи фолк.

По време на бременност нуждата от витамин В9 се увеличава значително. Това вещество участва активно в образуването на плацентата. Ако фолиевата киселина не е достатъчна, това води до развитие на плацентарна недостатъчност и може също да причини преждевременно прекъсване на бременността.

Витамините В9 и В12 са необходими за клетъчното делене, което е особено важно за тъканите, които се делят активно (по време на формирането и растежа на ембриона). Витамин В9 е важен за образуването на кръв, важен за образуването на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), които участват в предаването на наследствени признаци.

Фолкът играе важна роля за формирането на нервната тръба на плода. Липсата на витамин В9 води до развитието на сериозни дефекти на плода:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия;
 • забавено физическо и психическо развитие;
 • вродени деформации;
 • церебрална херния;
 • мъртво раждане;
 • нарушения на гръбначния стълб;
 • преждевременно прекъсване на бременността.

Ето защо е важно да се приема фолиева киселина както на етапа на планиране на зачеването, така и по време на бременността, за да се избегнат неприятни последици..

Противопоказания

Трябва да се въздържате от приема на фолк в следните случаи:

 • индивидуална непоносимост;
 • бронхиална астма;
 • липса на витамин В12;
 • семейна история на онкологията;
 • хроничен пиелонефрит;
 • злокачествена анемия.

Излишъкът от витамин В9 се проявява със следните симптоми:

 • горчивина и метален вкус в устата;
 • проблеми със заспиването;
 • раздразнителност и тежка възбудимост;
 • загуба на апетит;
 • гадене и повръщане;
 • разтройство;
 • подуване на корема;
 • липса на витамин В12 и цинк при кръвни изследвания;
 • неизправност на бъбреците.

Вероятността от предозиране на фолиева киселина по време на бременност е доста малка, тъй като тя е водоразтворим компонент и се абсорбира от тялото само в необходимото количество. Излишъкът му се отлага частично от черния дроб, останалата част от излишъка се екскретира от тялото през бъбреците.

Обикновено е възможно предозиране на лекарството с отровния му ефект върху тялото на жената и плода в случай на дневен прием на витамин В9 над 15 mg (25-30 таблетки), както и при наличие на тежки бъбречно-чернодробни нарушения.

Важно: В Норвегия беше проведено научно проучване, при което учените установиха, че жените с повишено ниво на витамин В9 в кръвта са 1,5 пъти по-склонни да имат деца със склонност към астматични заболявания. В същото време учените не посочиха точната доза, при която в организма има прекалено много хора..

Като правило, след прием на фолк, не се наблюдават странични ефекти.

Полезна информация за витамин В9

По-долу са някои от тайните на фолиевата киселина:

 • Отстраняването на хора от тялото по време на бременност се ускорява.
 • Силният чай допринася за бързото елиминиране на веществата от тялото.
 • Както при всяко лекарство, и към фолиевата киселина могат да се появят алергии..
 • Липсата на витамин В9 се предава от майката на плода или новороденото в резултат на недостатъчно съдържание на фолиева киселина в организма на бъдещата майка по време на бременност или липса на витамин В9 в кърмата.
 • По-голямата част от фолклора се намира в сурови зеленчуци или на пара.
 • Нуждата от полезен компонент се увеличава от някои лекарства: антиациди (Almagel), естрогени, антиконвулсанти (фенитоин) и цинкови препарати.
 • Витамин В9 се изразходва за „поправяне“ и заместване на около 70 трилиона майчини клетки поради постоянното им обновяване.

Добре е да се пие фолиева киселина през цялата бременност.

Цената на лекарствата, съдържащи фолиева киселина, е ниска. Средната цена е от 30 до 150 рубли за опаковка. Също така в аптеката можете да намерите продукти с витамин В9, чиято цена надвишава 600 рубли, например Solgar "Фолиева киселина". Цената на такова лекарство е 642 рубли за 100 таблетки и 1400 рубли за 250 таблетки.

Отзиви

По-долу са дадени отзиви на жените за употребата на фолиева киселина по време на бременност.

Не е пил фолиева киселина по време на бременност. Тя не искаше да се пълни с лекарства, вместо това тя получаваше витамин В9 от храната. Бебето се роди голямо и здраво.

Фолиевата киселина е от съществено значение за човешкото здраве. Взех фолк на етапа на планиране, след това цялата бременност и целия период на кърмене. Нямах странични ефекти от приема.

Ако искате здраво бебе и лесна бременност, вземете фолиева киселина. Необходимата дозировка и продължителността на приема ще бъдат предписани от вашия специалист..

Фолиева киселина по време на бременност

Витамин Вдевет играе важна роля в организма. Това важи особено за бременните жени. Затова лекарите често предписват прием на фолиева киселина (това е синоним на витамин Вдевет), което е толкова необходимо за бъдещите майки. Това се случва в почти всеки случай, когато жената носи дете. Витамин Вдевет участва в много важни процеси. Така че, той е отговорен за образуването на кръвни клетки, участва в структурата на ДНК, помага за укрепване на имунната система. Използването му е необходимо за образуването на нервна тръба без патологии. В случай на нарушения в развитието на ембриона могат да се появят много негативни последици, водещи до затруднения във физическата и умствената дейност на нероденото дете.

С такава обширна стойност на лекарството и честата му употреба, много от тях имат много въпроси за това как да пият този витамин. В тази статия можете да намерите подробни инструкции за употреба, да научите за необходимата доза, колко трябва да вземете лекарството навреме и какви предпазни мерки трябва да се спазват..

До какво води липсата на витамин В?девет

Според статистиката около 20% от цялото население изпитва хиповитаминоза от група В. Въпреки това, дефицитът на киселина не винаги е остро забележим. По правило само лекар може надеждно да установи липсата на това вещество..

Недостатъчното количество фолиева киселина през периода на бременността отговаря преди всичко на нарушения в правилното формиране и развитие на нервната система при нероденото дете. Поради този фактор могат да се появят следните дефекти при плода:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия (липса на мозъчна структура);
 • церебрална херния;
 • трудно психическо и физическо развитие.

В допълнение, недостатъчно съдържание в тялото на Bдевет когато носи плод, той допринася за развитието на така наречения синдром на "отворен гръб". Това предполага незатваряне на гръбначния стълб. Възможни са и други дефекти на гръбначния стълб. При липса на фолиева киселина съществува голям риск детето да не може да понесе, тъй като дефицитът увеличава заплахата от преждевременно прекъсване на бременността.

Тежкият дефицит на фолиева киселина е рядък. Но неговите последици са много тежки. И така, липсата на Вдевет може да причини раздразнителност и лош апетит. Освен това негативните последици прогресират и в допълнение към бързата умора се появяват нарушения в стомашно-чревния тракт (те се изразяват под формата на диария и повръщане). Косата може да падне и в устата се появят малки язви. Резултатът от продължителна и остра липса на киселина може да бъде фатален, което се причинява от мегалобластна анемия..

Обикновено здравият човешки черва може самостоятелно да произвежда малки количества витамин Вдевет. Въпреки това, поради обилното използване на силен чай, различни лекарства (като орални контрацептиви, антиациди, лекарства, които имат антиконвулсивно действие, както и такива, които съдържат цинк като основна активна съставка), извличането му се ускорява. Също така, ненужно бързото отделяне на фолиева киселина от организма се провокира от самата бременност..

Ето защо лекарите предписват употребата на витамин В за бъдещи родилки.девет като допълнителна терапия. Това избягва риска от развитие на много патологии и нормализира съдържанието на това вещество.

Когато е необходима фолиева киселина?

Всеки човек се нуждае от този витамин. Особено остро става, докато носите дете. В същото време фолиевата киселина е може би единственото лекарство, на необходимостта от допълнителен прием на което не се противопоставят дори най-убедените борци срещу изкуствените витамини..

Струва си да увеличите съдържанието на фолиева киселина във вашата диета дори на етапа на планиране на бременността, тъй като в повечето случаи майката не е наясно с настъпването на бременността през първите няколко седмици.

Вече 16 дни след факта на зачеването започва формирането на феталната нервна тръба. Тук фолиевата киселина е от съществено значение. Той играе също толкова важна роля за формирането на плацентата в тялото на жената. В случай на някакви нарушения, рискът от ранно или спешно прекъсване на бременността се увеличава. Следователно е наложително витамин Вдевет е в необходимото количество в тялото и през първите 12 гестационни седмици.

Но дори и да се случи, че жената е разбрала за факта на бременността по-късно, отколкото би струвало да започне да го приема, пак трябва да пиете фолиева киселина. Това се дължи на факта, че през първия триместър нервната тръба претърпява значителни промени, за успешното протичане на които е необходим и витамин Вдевет.

Особено внимание трябва да се обърне на приема на това лекарство в присъствието на следните рискови фактори, които могат да повлияят неблагоприятно на развитието на детето.

 • захарен диабет при бременна жена,
 • епилепсия,
 • малформации в близко семейство.

За какво е необходим Вдевет?

Фолиевата киселина играе съществена роля за бебето. Въпреки факта, че обикновено се произвежда от червата в малки количества, това може да не е достатъчно за развитието на плода. Има редица важни процеси, които изискват участието на витамин Вдевет.

 1. Хематопоеза. Тази киселина е необходима за образуването на бели кръвни клетки, червени кръвни клетки и тромбоцити..
 2. Образуване на ДНК и РНК. Именно с тях се предава цялата генетична информация..
 3. Заедно с витамин В12, киселината е необходима за успешното клетъчно делене, което е толкова важно за растежа и развитието на нероденото бебе..

Също така си струва да се отбележи, че от дефицит на витамин Вдевет страда самата бременна жена. Дефицитът причинява анемия, остра токсикоза, депресия, както и болки в краката.

По този начин фолиевата киселина по време на бременност е необходима, за да се създадат условия за активен растеж и развитие на нероденото бебе..

Дозировка на фолиева киселина

За нормално здравословно състояние и протичането на естествените процеси има определена норма на съдържанието на това вещество в организма. Така че, за възрастен, 2 mg на ден е достатъчно, за бременна жена тази доза се удвоява до 4 mg на ден. Ако говорим за наличието на дефицит на фолиева киселина, то той се попълва с терапевтични дози - 5 mg на ден.

Можете да осигурите необходимото количество киселина в тялото си по два начина:

 • приемане на специални лекарства;
 • балансирана диета.

Фолиевата киселина се съдържа най-много в растителните храни. Грубото брашно е особено богато на него. Портокалите, лимоните, авокадото са не по-малко ценни в това отношение. Много Бдевет намира се и в зелените: магданоз, спанак, аспержи, лук и зелен лук. Сред животинските източници голямо количество от това вещество се намира в черния дроб. По-малко в риба, месо или сирене. Като правило тези, които се придържат към вегетарианска диета, не изпитват липса на фолиева киселина в тялото си, но класическото меню може да причини недостиг на витамини. Това е особено остро през зимния сезон..

Най-ефективно и точно е да се компенсира дефицитът на Вдевет с помощта на специални витамини и лекарства. Най-популярни са фолатните таблетки. Съдържанието на активното вещество в препарата може да варира, поради което е по-добре да проверите дозировката с лекуващия лекар. Много зависи от общата картина на здравословното състояние на бъдещата родилка. Ако дефицитът е изразен, тогава може да се увеличи дневната доза или да се предпише друго лекарство, съдържащо висока концентрация на витамин Вдевет.

Ако здравето на бъдещата майка е нормално, тя не е в група в риск (това са диабетици и тези, които страдат от епилепсия), тогава е напълно възможно да няма нужда от повишен прием на фолиева киселина. Дозата, съдържаща се в специални витаминни комплекси, ще бъде достатъчна. Те се предписват от много бременни лекари. В същото време, докато приемате определени лекарства, съдържащи само Вдевет, струва си да се обмисли количеството му с други средства, които бъдещата майка приема. Този витамин се намира в комплексите "MultiTabs", "Pregnavit", както и в специално разработените "Vitrum Prenatal", "Materna" и "Elevit".

Как да приемате фолиева киселина

Инструкциите за използване на това лекарство са много прости. Как се пие витамин Вдевет, лекарят може да каже. Освен това тази информация е посочена в приложеното описание..

Най-добре е да приемате фолиева киселина като самостоятелна таблетка. Малка доза е достатъчна, за да попълни дневната нужда. Таблетките трябва да се пият в определеното количество след хранене, измити с вода.

Предозиране и странични ефекти

Както всички лекарства, фолиевата киселина по време на бременност може да причини алергични реакции. Но това явление е изключително рядко, както и предозирането на наркотици. За последните дневната консумация трябва да бъде десет пъти по-висока от необходимата доза - двадесет и пет таблетки на ден или повече.

В други случаи излишъкът от това вещество в тялото е малко вероятно, тъй като лесно се отделя по естествен път. Трябва да се има предвид, че по време на бременност този процес се ускорява значително..

Няма точни проучвания дали са възможни усложнения при повишен прием на фолиева киселина. В Норвегия обаче беше установено, че жените, приемали това лекарство със значителен излишък, имат деца, страдащи от астматични заболявания. Ако сте объркани от количеството фолиева киселина, предписано от Вашия лекар, винаги можете да се консултирате с друг специалист по този въпрос..

Как да приемате фолиева киселина по време на бременност, как е полезна

Бременността е сложен физиологичен процес, при който е важно правилното формиране на плода. За да избегнете различни патологии, трябва да включите приема на витамин В9.

Лекарите са сигурни, че колкото по-рано бъдещата майка започне да приема лекарства, съдържащи фолиева киселина по време на бременност, толкова по-малко вероятно е бебето да има вродени аномалии..

Защо бременните жени се нуждаят от фолиева киселина?

Необходимостта от компонент и голямото му значение при раждането на дете е научно доказана. Повечето жени в това положение обаче са изправени пред неговия дефицит. Достатъчно количество витамин В9 намалява вероятността от вътрематочни патологии при нероденото бебе. Ето защо фолиевата киселина се предписва на бременни жени..

Необходимо ли е да се пие фолиева киселина по време на бременност?

Дефицитът на витамин В9 незабавно се отразява на благосъстоянието на бременната жена и се проявява в редица неприятни симптоми. Жената изпитва постоянна умора, безсъние се притеснява, апетитът изчезва, имунитетът е нарушен.

Витаминът участва активно в образуването на плацентата - основният източник на хранителни вещества за бебето. Липсата му може да провокира плацентарна недостатъчност и да причини неволен спонтанен аборт..

Недостигът на фолиева киселина също влияе отрицателно върху формирането на ембриона. Съществува риск от развитие на дефекти на нервната тръба или външни деформации. Има възможност за такива отклонения като хидроцефалия, различни мозъчни патологии, увреждания във физическото развитие.

Храни с фолиева киселина

Можете да получите оптималното количество витамин В9 чрез храната. За да се покрие дневната стойност на възрастен (50 mcg), е достатъчно да се допълни диетата с някои видове зеленчуци. Моркови, домати, цвекло, спанак ще свършат работа. Препоръчително е да се яде черен дроб, яйца, зърнени храни, бобови растения.

Фолатът се съхранява в прясна храна и се разгражда от високите температури по време на готвене.

Нуждата от витамин при носене на дете се увеличава и става невъзможно да се задоволи с храна. Ето защо е важно да приемате допълнителни дози от веществото като лекарство..

Как се пие фолиева киселина по време на бременност

Как се пие фолиева киселина по време на бременност, правилно се определя от лекуващия лекар. Основното нещо е да започнете да приемате лекарства в правилната дозировка навреме. Дори ако бъдещата майка е използвала лекарства с фолиева киселина преди зачеването, все още е необходима консултация с гинеколог. Специалист ще ви помогне да изберете лекарство въз основа на индивидуалните нужди на женското тяло. Лекарствата често съдържат допълнителни компоненти, необходими за нормалния ход на бременността.

Кога да започнете да пиете

Най-полезно ще бъде включването на фолиева киселина в ранните етапи на бременността, тъй като има динамично клетъчно делене, основните жизненоважни структури на ембриона са положени. Ето защо, гинеколозите препоръчват да се пие лекарството от момента на зачеването или по време на планирането на дете (няколко месеца преди бременността).

Дори ако бременността е настъпила случайно и жената не е разбрала веднага за положението си, наложително е употребата на лекарството преди 12 седмици. През този период нервната тръба на ембриона претърпява важни промени. Най-активната фаза от развитието на неговите структури обаче приключва на шестата седмица, така че е препоръчително да започнете да приемате витамина преди посочения момент.

До кога да приемате лекарството

Когато се предписва фолиева киселина, до какъв период от бременността да се приема лекарството зависи от индивидуалните характеристики на организма на бедната майка. Режимът и ходът на прием се определят само от лекар.

Ако през втория триместър на бременността не липсва фолиева киселина, разрешено е да се изключи лекарството, като преди това сте се консултирали с гинеколог. Когато съдържанието на витамин В9 не се нормализира за посочения период, лекарството се удължава до самото раждане. Допустимо е да се пие лекарството по време на кърмене..

Дозировка

Когато се предписва фолиева киселина по време на бременност, дозировката зависи от периода и характеристиките на носенето на плода. Ако се притеснявате от тежка токсикоза, лекарството не се абсорбира напълно, поради което количеството му се увеличава. Отклоненията като захарен диабет, епилепсия, наличие на вродени заболявания при съществуващи деца могат да повлияят на увеличаването на дозата.

Ако изброените показания отсъстват, нищо не застрашава здравето на бременната жена и детето, гинекологът прави стандартни срещи.

През първия триместър фолиевата киселина се приема по 500-700 mcg на ден, след 13 седмици дозата се увеличава до 700-900 mcg.

Почти невъзможно е да се постигне излишък на фолиева киселина по време на бременност, тъй като тя се отстранява добре от тялото. Ако обаче приемате лекарството неконтролирано дълго време, съществува вероятност от предозиране..

Дали фолиевата киселина може да навреди по време на бременност е спорен въпрос, но в някои случаи излишъкът може да причини:

 • чувство на горчивина в устата;
 • отклонения от нервната система, има повишена възбудимост;
 • проблеми със съня;
 • обриви по кожата;
 • дискомфорт в корема, гадене, повръщане.
Можете да се отървете от неприятните симптоми, като коригирате дозата на лекарството след консултация с гинеколог. Ако има влошаване на състоянието, трябва да се обадите на линейка..

Ползите от витамин В9 за дете

Един от основните фактори, поради които бременните жени се нуждаят от фолиева киселина, е правилното подравняване на ембрионалното развитие. Значението на лекарствата за нероденото бебе се дължи на участието в определени процеси:

 • се появява в произхода на нервната тъкан и тръбата;
 • предотвратява появата на физически и психически дефекти;
 • подпомага образуването на кръвни клетки, а именно еритроцити, левкоцити, тромбоцити;
 • насърчава образуването на органи и тъкани на плода;
 • избягва мутации поради правилното създаване на генетични структури.

Новородените и малките деца не се нуждаят от лекарства, съдържащи B9. Лекарството се предписва само ако бебето страда от анемия.

Противопоказания

Ползите и необходимостта от витамина са очевидни, но може ли всеки да пие фолиева киселина по време на бременност? Препаратите, базирани на него, имат ограничения за прием.

Забраняващите фактори включват:

 • висока чувствителност към веществото;
 • предразположение към онкология;
 • хронично бъбречно заболяване;
 • липса на витамин В12, придружен от анемия.

Понякога гинеколозите разрешават използването на фолиева киселина по време на бременност при пациенти, страдащи от пиелонефрит. За да се избегнат усложнения, лекарят е принуден да намали дозата и да съкрати курса.

Препарати с фолиева киселина

Колко таблетки фолиева киселина трябва да изпият бременните жени зависи от конкретното лекарство, предписано от гинеколога. Витамин В9 се произвежда както в чиста форма, така и в комбинация с други компоненти. Това ви позволява да задоволите нуждата от минерали и микроелементи, необходими на бъдещата майка. Ограничете консумацията на чай и кафе, докато приемате лекарства. Те провокират бързото елиминиране на активния компонент, като пречат на нормалното усвояване.

Обикновено на жени в позиция се предписват следните лекарства:

 • Foliber е комплекс от витамини В9 и В12. Предназначен е за профилактика на сърдечни патологии, предписва се в началния етап на бременността. Дневната норма е една таблетка преди хранене. Не е подходящ за жени с непоносимост към глюкоза и лактоза.
 • Малтофер - помага за справяне с дефицита на фолиева киселина и дефицита на желязо. Допустимо е да се използва по време на кърмене. Вземете хапче два пъти на ден, докато броят на хемоглобина се нормализира.
 • Elevit pronatal е витаминен комплекс за бременни жени, насища с хранителни вещества, подобрява растежа на клетките и намалява риска от развитие на дефекти на плода. Препоръчително е да започнете да го приемате от момента на подготовка за зачеване.
 • Fenyuls Zinc е профилактично средство, предписано при липса на желязо, цинк и фолиева киселина. Пийте по една капсула на ден през целия период на бременността. Противопоказан при заболявания на червата и язвена патология.

Дори здравата жена трябва да приема лекарства на основата на фолиева киселина за правилното развитие на ембриона и нормалния ход на бременността.

Забранено е обаче да пиете витамини самостоятелно, трябва да го правите внимателно, под наблюдението на лекар..

Защо се нуждаете от фолиева киселина по време на бременност

Здравословното състояние на бъдещата майка е един от най-важните фактори за благоприятна бременност. Липсата на витамини и полезни микро- и макроелементи е много опасна по време на раждането. Фолиевата киселина е жизненоважна през това време. За характеристиките на този витамин и приема му ще говорим в „интересна“ позиция в тази статия..

Преглед на фолиевата киселина

Това вещество принадлежи към витамините от група В. В организма фолиевата киселина или с други думи витамин В9 се произвежда в много малки количества, така че по-голямата част от него постъпва на човек с храна.
Често в някои източници можете да намерите термина "фолат". Някои хора смятат, че фолатът и фолатът са едно и също нещо. Но това не е така. Фолатът е естествена форма на витамин, която се среща естествено в храните. А фолиевата киселина е синтетично вещество, тоест продукт на химични манипулации от учени в лаборатории..

Фолиевата киселина се съдържа в следните храни:

 • магданоз;
 • спанак;
 • салата;
 • зеле;
 • цвекло;
 • краставици;
 • броколи;
 • спанак;
 • грах;
 • боб;
 • леща за готвене;
 • соя;
 • портокали;
 • банани;
 • кайсии;
 • груб хляб;
 • месо;
 • черен дроб;
 • яйца;
 • листа от касис, малини, шипки и някои други продукти.

Холандски учени са установили връзка между фолиевата киселина и умствената дейност. В експеримент беше доказано, че приемането на 0,4 mg витамин B9 дневно запазва интелигентността с напредването на възрастта..

Когато бях бременна с втория си син, се сдобих с нов местен гинеколог. Бях много изненадан, че тя беше против изписването на някакви синтетични витамини излишно. На всички мои молби и въпроси относно това какво да пия от мултивитамини, тя отговори, че няма нищо по-добро от балансираното хранене. И само към фолиевата киселина тя се лекува различно и го предписва през първия триместър на бременността. Витамин В9 се съдържа в доста голямо количество храна: зеленчуци, бобови растения, месни продукти и др.

За съжаление диетата на съвременния човек често не отговаря на понятието „балансирано хранене“. Следователно не са необичайни ситуации, когато някои вещества в тялото не са достатъчни. В допълнение към това, витамин В9 е практически нестабилен в околната среда. Той бързо се разгражда по време на съхранение и готвене.
Освен това има категория хора, на които липсва ензим, отговорен за усвояването на фолиевата киселина. Той изобщо не се абсорбира от храната, но приемането на фармацевтични лекарства ви позволява да премахнете неговия дефицит.
Обикновено при здрав човек фолиевата киселина в кръвта трябва да бъде в количество от 7 до 45 nmol / l. И въпреки че тези показатели са много малки, най-малките им колебания нагоре или надолу са изпълнени със здравословни проблеми. Основните симптоми на недостиг на фолиева киселина са постоянна умора, загуба на апетит, тежка раздразнителност..

Тези признаци са много подобни на тези, които жената се чувства в позиция през първите месеци на бременността. Затова много хора често дори не знаят за липсата на витамин В9..

Но ако в нормално състояние липсата му не е толкова опасна, то този проблем е особено остър, когато жената започне да носи дете под сърцето си. Тялото на бъдещата майка по това време се нуждае от много повече хранителни вещества. И тя се нуждае от много витамин В9, тъй като той участва в процеса на синтез на ДНК, растеж и делене на фетални клетки и формирането на хемопоетичната система.
Фолиевата киселина е от съществено значение за развитието на нервната система на детето. Недостигът му често води до дефекти в мозъка, нервната тръба на ембриона и др. Всички тези органи са положени още през първите седмици на бременността. И така, през първата седмица след зачеването се образува феталната нервна тръба, която отговаря за правилното функциониране на целия организъм. Ето защо акушер-гинеколозите препоръчват започването на добавки с фолиева киселина 3-4 месеца преди да бъде взето окончателното решение за забременяване..

Препаратите с „фолк“, както го наричат ​​на галено бъдещите майки, са свободно достъпни в аптеките. Произвеждат се под формата на таблетки. Витамин В9 може да се съдържа както в монопрепарати с една активна съставка, така и като част от сложен продукт, комбиниран например с йод, желязо, други витамини от група В и други вещества.

Витаминните комплекси за бременни жени обикновено съдържат цял ​​набор от вещества, необходими за хода на бременността. Някои може да съдържат фолат, вещество, получено от естествени храни. А в други - фолиева киселина, която се синтезира изкуствено. Смята се, че фолатът се усвоява по-добре и по-бързо от тялото. Фармацевтичните фабрики правят таблетки с фолиева киселина

Монопрепаратът съдържа само фолиева киселина. Името му съответства на активната съставка. Следните компоненти са помощни компоненти:

 • лактоза монохидрат (млечна захар);
 • микрокристална целулоза;
 • повидон (поливинилпиролидон);
 • царевично нишесте;
 • магнезиев стеарат.

В кръвта витамин В9 достига максималната си стойност за половин час или час след приема му. Той се натрупва в черния дроб и се екскретира с урината. Фолиевата киселина е способна да проникне през плода през плода и в кърмата.

Показания, противопоказания и странични ефекти

Показанията за употреба на фолиева киселина са:

 • превантивен прием по време на раждане и по време на кърмене, за да се предотврати дефицитът му в организма;
 • лечение и профилактика на фолиево-дефицитна анемия.

Лекарството не трябва да се приема от хора, които имат следните здравословни проблеми:

 • индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството;
 • анемия, свързана с дефицит на витамин В12;
 • непоносимост към лактоза;
 • дефицит на лактаза;
 • малабсорбция на глюкоза-галактаза (нарушена абсорбция на глюкоза и галактоза).

Също така, лекарството не трябва да се приема от деца под 3-годишна възраст. Приемайте фолиева киселина с повишено внимание:

 • в присъствието на фолат-зависим злокачествен тумор;
 • когато приемате инхибитори на дихидрофолат редуктаза (лекарства, които забавят активността на този ензим).

Като странични ефекти могат да се наблюдават:

 • алергични реакции: обрив, сърбеж, еритем (силно зачервяване на кожата поради разширяване на капилярите), бронхоспазъм (стесняване на бронхите), хипертермия (треска), анафилактични реакции;
 • от стомашно-чревния тракт: анорексия, гадене, подуване на корема, горчивина в устата, диария;
 • от нервната система: раздразнителност, нарушение на съня.

При продължителна употреба съществува риск от развитие на хиповитаминоза В12.

Фолиевата киселина не е съвместима с всички лекарства, поради което е задължително да се консултирате с лекар, преди да я приемете. Намалете абсорбцията на фолиева киселина:

 • антиациди (лекарства, които намаляват киселинността на стомашния сок);
 • Холестирамин;
 • антимикробни агенти от сулфонамидния клас (Arifon, Klopamid и други).

Намалете ефективността му:

 • Метотрексат;
 • Пириметамин;
 • Триамтерен;
 • Триметоприм.

Връзката между усвояването на цинк и едновременния прием на фолиева киселина не е доказана. Някои учени обаче предполагат, че комбинираното им използване не позволява адекватно усвояване на цинк..

Може ли да има предозиране

Преди се смяташе, че предозирането от прием на фолиева киселина не може да се случи. Последните проучвания обаче доказаха, че това е възможно. Онези бременни жени, които са го приемали много дълго или в големи количества, са имали деца, склонни към чести настинки и бронхиална астма..
Здравето на бременна жена с неконтролиран прием на фолиева киселина също е изложено на риск, тъй като предозирането често не се забелязва за много дълго време. И това може да доведе до дефицит на витамин В12, както и до нарушаване на дейността на централната нервна система и стомашно-чревния тракт..

Ето защо не трябва да започвате да приемате лекарства с фолиева киселина сами. Важно е да запомните, че само човек с медицинско образование и познаване на здравословното състояние на пациента може да предпише правилната дозировка и продължителност на приема на такива средства..

Характеристики на приложението

Според Световната здравна организация бременната жена трябва да получава 0,4 mg фолиева киселина на ден. Но всеки случай е индивидуален. И въз основа на състоянието на бъдещата майка, лекарят може да предпише различна доза. Възможно е да се приемат 0,8 mg от лекарството и дори 5 mg в случай на анемия. Само лекар може да изчисли правилната доза. Той е този, който предписва режима за прием на лекарството..

Обикновено на бременна жена се предписва 1 таблетка на ден с концентрация на активна съставка от 1 mg. Но лекарят може да предпише среща по различен начин. Например 2-3 таблетки от 0,4 mg на ден. Ако за бъдещата майка е потвърдено, че има фолиево-дефицитна анемия, тогава й се предписва доза над 5 mg. Обикновено лечението на това състояние се извършва с лекарството Фолацин, което вече не е превантивно, а терапевтично средство.

Когато купувате витамин в аптека, не забравяйте да обърнете внимание на концентрацията на активното вещество, която е различна.

По-добре е да пиете фолиева киселина след хранене, тъй като тя повишава киселинността на стомашния сок. А при бременни жени приемът му преди хранене може да предизвика повръщане. Ако приемате таблетка с витамин В9 с храна, храносмилането на храната ще бъде трудно..

За съжаление, не всички лекари посочват при предписване на лекарството количеството активна съставка, което трябва да бъде в 1 таблетка. И на мен ми се случи. Гинекологът е предписал да приема фолиева киселина по 1 таблетка два пъти дневно. Пристигайки в аптеката, бях крайно обезсърчен, че дозировката може да бъде различна. Липсата на необходимата информация доведе до факта, че тя трябваше да посети лекар отново, за да изясни количеството фолиева киселина в дневната доза. Фолацин се предписва за лечение на фолиево-дефицитна анемия

На кой етап от бременността можете да пиете фолиева киселина?

Важността на приема на витамин В9 на етапа, когато животът на бебето все още не е възникнал и ранният етап на бременността беше споменат по-горе. Но нуждата от този витамин не изчезва дори след.

Така че липсата му през целия период на бременността може да доведе до прееклампсия (усложнение на нейния ход, характеризиращо се с високо кръвно налягане, отоци и появата на протеин в урината). Това състояние е много опасно за плода, тъй като притокът на кръв през плацентата е нарушен, което често води до изоставане във физическото развитие на детето. И също така тази патология може да доведе до преждевременно раждане и еклампсия, при които кръвното налягане става критично високо, което е опасно за живота на майката и плода..

През последните 3 месеца от бременността фолиевата киселина е важен елемент за предотвратяване на твърде ранното разкъсване на околоплодната мембрана, както и началото на раждането..

Обикновено лекарите предписват добавки с фолиева киселина през първите 3 месеца от бременността. Впоследствие, като правило, мултивитамини се предписват на жени в положение, в което също присъства, но в по-ниска доза. Във всеки случай необходимостта от приемане на каквито и да било витамини трябва да се определя само от лекар въз основа на наличните данни за здравето на бременна жена.

Аналози

Сред пълните аналози на монопрепарата Фолиева киселина могат да се разграничат следните:

 1. Vitrum Folicum. Една таблетка съдържа 0,4 mg активна съставка. Показанията, начинът на приложение и дозировката съответстват на оригиналния препарат.
 2. Фолацин. Съдържа 5 mg активна съставка в 1 таблетка. Е лек за премахване на фолиево-дефицитна анемия.

Комплексните препарати, които освен фолиева киселина включват и други полезни вещества, включват:

 1. Фолибър. Също така съдържа витамин В12. Сред противопоказанията са индивидуална непоносимост към компонентите на Foliber, непоносимост към лактоза, дефицит на лактаза, малабсорбция на глюкоза-галактаза. Дозировката на фолиева киселина в 1 таблетка е 0,4 mg, а цианокобаламинът (витамин B12) е 0,002 mg, което е минималната дневна доза.
 2. Елевит пронатал. Това лекарство е комбинация от витамини и минерали, необходими за здравето на бременна жена и нейното бебе. Фолиевата киселина се съдържа в него в количество от 0,8 mg. Противопоказания за приема на този витаминен комплекс са индивидуалната непоносимост към компонентите, излишъкът в тялото на едно или повече вещества от лекарството, бъбречни и чернодробни заболявания, нарушена абсорбция и екскреция на желязо, проблеми с прекомерната екскреция на калций в урината.
 3. Азбука за здраве на мама. Уникалността на този витаминен комплекс се крие във факта, че всички съдържащи се в него вещества (а именно 13 витамина с фолиева киселина заедно, 11 минерала и таурин) се разпределят в три таблетки, така че да не пречат на усвояването помежду си. Витамин В9 се съдържа в две таблетки от 0,3 mg всяка. Противопоказанията включват чувствителност към компонентите на лекарството, както и хиперфункция на щитовидната жлеза. Производителят препоръчва да приемате всяка таблетка поотделно през целия ден. Но също така е възможно да се приемат и трите хапчета едновременно. Но ефективността на приема на лекарството намалява..
 4. Фолио. Лекарството съдържа фолиева киселина в количество от 0,4 mg и 0,2 mg йод в 1 таблетка. Противопоказанията включват индивидуална непоносимост към компонентите. Трябва да се приема с повишено внимание от жени със заболявания на щитовидната жлеза.

И при първата, и при втората бременност приемах редовно фолиева киселина до 12-та седмица на бременността. Гинекологът не ми предписа по-нататъшен прием на мултивитамини за бъдещи майки. Според мен при пълноценно разнообразно хранене тялото не се нуждае от допълнителни източници на витамини и минерали, дори когато жената е в „интересна“ позиция.

Фотогалерия: аналози на лекарството Фолиева киселина

Отзиви

Взех това лекарство, както е предписано от моя окръжен гинеколог в момента, когато станах за бременност и раждане. На теория трябва да се приема дори преди да решите да имате бебе, но най-често не всеки може да приема фолиева киселина по този начин. Започнах да го приемам от втората седмица на бременността си и го използвах до 30. Отново всичко е индивидуално и тук е необходима лекарска препоръка. Нямаше допълнителни ексцесии. Мога да отбележа, че дори докато приемах лекарствата, състоянието на косата ми се подобри, което не може да не се радва, тъй като в такива случаи (бременност), напротив, те губят своята красота. Доволен съм от лекарството. Препоръчвам на всички да вземат заедно с пълноценен витаминен комплекс.

Наталия

https://lekotzyvy.com/preparat/f/folievaja-kislota/

На последния прием при гинеколога разбрах, че за да улесните забременяването, трябва да вземете киселина, наречена "фолиева". Слушах, възрастта все още е наред, веднага реших да започна да приемам това лекарство. Цената на опаковката е много малка, около 30 рубли. за 50 бр. Почувствах увеличаване на силата, енергията започна да стига за целия ден до вечерта, чувствах се по-добре. Тъй като през този период не съм приемал нищо друго, приписвам този ефект на фолиевата киселина. И това вълшебно лекарство е полезно и за мъжете. Фолиевата киселина прави сперматозоидите по-активни. Ето защо съветвам всеки, който се опитва или ще започне лялечка: опитайте да вземете това лекарство!

Нина

https://lekotzyvy.com/preparat/f/folievaja-kislota/

Когато планирах дете преди няколко години, по съвет на сестра ми, реших да взема фолиева киселина. Консултирах се с лекар и установих, че фолиевата киселина трябва да се натрупва в тялото преди зачеването, така че трябва да започнете да я приемате три до четири месеца преди планираната бременност. Взех една таблетка от 1 mg след хранене 3 пъти на ден. Фолиевата киселина е много евтина на цената. Взех няколко опаковки по 50 броя наведнъж. 1 mg. Никога не са наблюдавани странични ефекти. След като забременява, тя я приема през първия триместър, както е предписано от гинеколога, за да запази плода.

Таня

https://lekotzyvy.com/preparat/f/folievaja-kislota/

Фолиевата киселина е основен витамин за здравето на нероденото бебе. Най-добре е да започнете да го приемате няколко месеца преди зачеването на дете. Тогава рискът от развитие на патологии на нервната система при бебето ще бъде сведен до минимум. Също така е необходимо да се приема фолиева киселина в самото начало на бременността, за да се предотвратят дефекти в нервната тръба на плода. Понякога приемането му е необходимо в по-късните етапи на раждането на бебе..