Проверка на съвместимостта на фенелите и фолиевата киселина. Възможно ли е да пиете тези лекарства заедно и да ги комбинирате.

Не е открито взаимодействие.

Не е открито взаимодействие.

Проверката е извършена въз основа на справочници за лекарства: Vidal, Radar, Drugs.com, "Лекарства. Наръчник за лекари в 2 части", изд. Машковски М.Д. Идеята, групирането и селективният ръчен анализ на резултатите са извършени от кандидата на медицинските науки, терапевта Шкутко Павел Михайлович.

 • Копър-Agiflux
 • Копър-Актиферин
 • Fenuls-Aktiferrin compositum
 • Копър-Алка-Селцер
 • Копър-Алмагел
 • Fenuls-Almagel a
 • Fenuls-Almagel neo
 • Копър-Алумаг
 • Fenuls-Antareit
 • Копър-Аргеферр
 • Копър-Биофер
 • Копър-Венофер

2018-2020 Combomed.ru (Kombomed)

Всички комбинации, сравнения и друга информация, представена на сайта, са справочна информация, генерирана в автоматичен режим и не може да служи като достатъчна основа за вземане на решение относно тактиката на лечение и профилактика на заболявания, както и безопасността при използване на лекарствени комбинации. Необходима е консултация с лекар.

Не е открито взаимодействие - това означава, че лекарствата могат да се приемат заедно, или в момента ефектите от съвместната употреба на лекарства не са достатъчно проучени и се изисква време и натрупана статистика, за да се определи тяхното взаимодействие. Необходима е консултация със специалист, за да се реши проблемът със съвместния прием на наркотици.

Взаимодейства с лекарството: *** - означава, че в базата данни на официалните справочници, използвани за създаване на услугата, е намерено взаимодействие, статистически записано от резултатите от изследванията и употребата, което може или да доведе до негативни последици за здравето на пациента, или да засили взаимен положителен ефект, което също изисква съвет от специалист за определяне на тактиката на по-нататъшното лечение.

Копър: инструкции за употреба

Съдържащите желязо протеинови съединения са необходими за транспорта на кислород през кръвния поток, което осигурява нормална микроциркулация. Съдържанието на хемоглобин при мъжете трябва да бъде 120-180 g / l, при жените - 120-150 g / l, при децата - 90-135 g / l. Недостигът на този елемент може да доведе до хипоксия, анемия, бъбречни заболявания, костен мозък. Лекарството Fenuls помага за попълване на резервите от желязо и витамини в организма.

Особено опасна е липсата на вещество за бъдещите майки, тъй като има забавяне и натрупване на течност, от което нивото на протеин намалява. Освен това, по време на вътрематочното развитие, плодът консумира най-много желязо и фолиева киселина. Сминдухът помага да се поддържа концентрацията на хемоглобин по време на бременност. Освен това съдържа витамини. Предлага се в три форми - таблетки, капсули, капки (сироп).

Показания

Лекарството е предназначено за лечение и профилактика на заболявания и състояния, причинени от липса на желязо и витамини в организма. Копърът се предписва в следните случаи:

 • Бременност
 • Обилна менструация
 • Кървене
 • Небалансирана диета
 • През периода на интензивен растеж
 • След даряване на кръв
 • С интензивен физически и психически стрес
 • В следоперативния период
 • С инфекциозни инфекции
 • С хипоавитаминоза
 • След раждането
 • За лечение на кожни заболявания.

Състав

Независимо от формата, препаратът Fenuls 100 или Fenuls Complex съдържа същия набор от компоненти. Разликата е само в концентрацията на вещества, например в капсулите има 150 mg сулфатно желязо, в капсулите - 100 mg и в капки - 50 mg в 1 ml от лекарството. В допълнение, има и Fenuls цинк, чийто състав е малко по-различен. Трябва да се има предвид, че всички видове лекарства са в състояние да оцветят изпражненията в черно, което е нормално. Общият набор от витамини и микроелементи за всички форми е както следва:

 • Неорганична желязна сол на сярна киселина
 • Водоразтворим тиамин
 • Коензим на рибофлавин
 • Аскорбинова киселина
 • Пиридоксамин
 • Пантотенова дипептидна киселина
 • Ниацин или никотинамид.

Фензулите цинк също съдържа цианокоболамин, фолиева киселина и монохидрат цинков сулфат. Освен това всяка форма съдържа допълнителни компоненти: целулоза, оцветител кармоазин, захароза, нишесте. Хлорфенирамин, фенилпропаноламин са стабилизатори и аромати. Тези вещества се добавят към Fenuls 100 и Fenuls Complex за създаване на капсули и таблетки, осигуряване на цвета и плътността на черупката и поддържане на формата им..

Фармацевтични свойства

Превантивният и терапевтичен ефект се дължи на оптималния набор от витамини и микроелементи, който, наред с други неща, включва Железа от фенюли. Основната функция на този елемент е биосинтезата на хемсъдържащи протеинови съединения, които се намират в еритроцитите. Всяка молекула на хемоглобина е изградена от четири железни атома, които свързват кислорода, поради което се транспортира през кръвоносните съдове в тъканите и клетките. На връщане елементите събират въглероден диоксид и го отстраняват от тялото. Химичният процес се подновява на всеки четири месеца. Това е необходимо за контрол и осигуряване на следните функции:

 • Метаболизъм на холестерола
 • Детоксикация на черния дроб
 • Създаване на ДНК
 • Редукционни и окислителни реакции
 • Попълване на енергийните ресурси
 • Поддържане на имунната система
 • Осигуряване на работата на кръвния поток.

Необходимостта от използване на Фенюли по време на бременност се крие във факта, че неговите компоненти участват в процеса на снабдяване с кислород на цитохромните молекули. Необходими са елементи за синтеза на хормони от щитовидната жлеза, за предаване на мозъчни импулси и метаболизъм. Това ви позволява да контролирате растежа на плода, да защитите бъдещата майка и дете от бактерии и вируси. Освен това, Fenuls 100 и Fenuls Complex предотвратяват развитието на анемия, облекчават умората и следят здравето на кожата. По време на лечението изпражненията могат да променят сянката си в по-тъмен тон, това не е нарушение и се счита за нормално.

Добавката с желязо съдържа и група важни витамини. Тиаминът участва в метаболизма на мазнините, въглехидратите и протеините. Подпомага работата на сърцето и кръвоносните съдове, регулира функциите на нервната система. Човешкото тяло не може самостоятелно да произвежда това вещество, то го получава с храна или като част от Fenuls 100 или Fenuls Complex. Недостигът на витамин В1 може да доведе до тежки патологии и нарушения. Това обикновено се свързва с липса на хранене, небалансирани диети, което се случва по време на гладуване, диети за намаляване на телесното тегло.

Друг от най-важните коензими е рибофлавинът, който съдържа фенелите. Тези елементи са предназначени да реагират с киселини, инактивират алдехидите. Те разтварят чужди изомери, които се образуват в резултат на жизнената дейност на бактериите. Витамин В2 поддържа нивата на хемоглобина възстановени, така че желязото е по-ефективно, когато се комбинира с него. Рибофлавин образува еритроцитни съединения и антитела, регулира растежа и репродуктивните функции. С неговата недостатъчност се появява мускулна болка, появява се слабост, лигавиците изсъхват и се напукват, епителната тъкан се отлепва, зрителната система страда.

Органично съединение от съществено значение за съединителната тъкан и костите е аскорбиновата киселина, която също играе антиоксидантна роля. Витамин С в състава на таблетки Fenuls е в състояние да предпази системите от инфекции, да предотврати остри респираторни заболявания и грип по време на епидемии. Освен това предотвратява създаването на частици от свободни радикали, образувани в резултат на реакции с кислород, което е не само превенция на онкологични патологии, но и спира процеса на стареене. Аскорбиновата киселина е необходима за образуването на колагенови влакна, отговорни за еластичността и младостта на кожата.

Пиридоксинът действа и като стимулатор на всички метаболитни процеси. Това е витамин В6, който регулира синтеза на аминокиселини, усвояването на протеиновите елементи и следователно поддържа нивото на хемоглобина. Той помага да се поддържа оптимално количество глюкоза, като същевременно предотвратява колебанията. Веществото е отговорно за работата на невротрансмитерите, храненето на нервните клетки. По този начин пиридоксинът подобрява концентрацията, паметта и производителността. Настроението и устойчивостта на стрес зависят от обема му. Недостигът на елемента води до нарушаване на метаболизма на глутамин, трофична инервация и екскреция на хормони. В допълнение, таблетките Fenuls имат липотропен ефект.

Дипептидният калциев пантотенат е част от коензима, необходим за ацетилиране и окисление. Витамин В5 стимулира производството на глюкокортикоиди, образува антитела и участва в синтеза на невротрансмитери. Нормалната перисталтика и балансът на стомашната киселинност зависят от нея. При дефицит се появяват дерматит, алопеция, нарушение на храносмилателната система. Липсата на елемент води до образуване на артрит, колит, парестезия, хипертиреоидизъм.

Важен компонент на кодехидрогеназата - никотинамид е витамин В3, който е отговорен за клетъчното хранене и дишането. Той контролира нивата на холестерола, производството на енергия, сърцето и кръвоносната система. Веществото участва в повече от 50 телесни реакции, превръщайки мастните съединения и глюкозата в енергиен ресурс. Елементът създава ейкозаноиди, които контролират метаболизма на всички системи. Поради своите свойства, витаминът увеличава шансовете за възстановяване от инфаркти. Предписва се при диабет, артрит, малабсорбция, чернодробна цироза и хепатит.

Форми за освобождаване

Основният ефект на лекарството се дължи не само на съдържанието на важни витамини, той се основава на концентрацията на желязо. Всяка форма е антианемично средство.

Капсули

Цена: капачки. No 10 - 130-150 рубли. No 30 - 220-250 рубли.

Разликата се крие в броя на елементите, така че капсулите Fenuls са разноцветни от едната страна и зелени от другата, микрогранули, запълващи прозрачна обвивка. Мембраната има свойството да се разтваря постепенно в стомаха, отделяйки бели, оранжеви и червени кристали.

Картонена кутия съдържа един или три блистера, съдържащи 10 капсули. Опаковката е червена и синя, с изображение на лекарството отпред. Той съдържа блистери и инструкции за употреба на Fenuls.

Методи за кандидатстване

Независимо от формата, лекарството трябва да се приема с много вода. Трябва да се има предвид, че може да промени нюанса на изпражненията. Общата доза може да бъде разделена на няколко дози или можете да пиете Fenuls наведнъж. Капсулите се поглъщат цели, по време на или след хранене. За превантивни цели се препоръчва да се използва по едно парче на ден в продължение на един месец..

За лечение на анемия трябва да изпиете 2 единици фенел по време на бременност на 24 часа. За да се запълни дефицитът на микроелементи, назначението се състои в приемането му два дни преди началото на менструацията, по време и два дни след менструацията. Терапията се провежда до възстановяване на нормалния обем на веществата. Мониторингът изисква диагностика на състоянието веднъж на две седмици.

Таблетна форма

Разходи: раздел. № 10 - 100-120 рубли.

Следващият вид лекарство се произвежда под формата на кръгли таблетки във филмова обвивка с червено-кафяв оттенък. Fenuls 100 има сивкав тон при фрактурата. Съдържа целия комплекс от витамини и желязо, необходими за регулиране на метаболитните процеси. Те са порести, което позволява добро усвояване и разпределение през кръвния поток. Постепенното отделяне на вещества е най-подходящо за предпазване на стомашната лигавица от дразнене..

Опаковката съдържа инструкции и 1 блистер с таблетки. Абсолютно идентична форма и цена на лекарството с цинк. Препоръчително е да го приемате в същите дози..

Методи за кандидатстване

Лекарството се предписва на възрастни и деца от 12 години веднъж дневно. Съгласно препоръките на лекаря, дозата може да бъде увеличена до 4 таблетки на ден. Курсът на лечение е 3-6 месеца или за нормализиране на концентрацията на микроелементи.

Капки

Цена: 30 ml капка - 90-150 рубли.

Разликата между тази форма на лекарството е, че се произвежда под формата на декстрин, което означава, че е хипоалергичен. Means Fenuls Complex е възможно най-близо до естествените биохимични съединения. Благодарение на тази формула се предписва за деца. Освобождава се много бавно, абсорбира се в кръвообращението по дифузен начин, което предпазва от предозиране.

Сиропът се произвежда в затъмнени стъклени бутилки, има кафяв цвят, характерна миризма и специфичен вкус на желязо. Бутилката е затворена с гофриран алуминиев ръб. Тутуто е яркочервено, в средата е син квадрат с изображение на бебе слон. Пакетът включва една кутия и инструкции.

Методи за кандидатстване

Сиропът се предписва главно за деца. От изчислението трябва да се вземат феновете. Този 1 ml съдържа 20 капки. Лекарят препоръчва употребата въз основа на телесното тегло на детето. На новородените бебета се дават 1-2 кг / кг, смесени в мляко или вода. С нарастването на дозата се коригира. До една година трябва да пиете 10-20 единици, от 2 до 12 години, количеството е 20-40 капки на ден. Курсът на лечение е 3-4 месеца и още 30 дни за профилактика или докато нивото на хемоглобина бъде напълно възстановено.

При диагностицирана анемия или латентна форма на дефицит на желязо се препоръчва да се използват 5-6 единици на 24 часа за новородени, 10-20 - за деца под една година, 20-40 - от 12 години и за възрастни. Важно е да се има предвид, че между профилактичните курсове трябва да направите интервал от един месец. Потъмняването на изпражненията не е нарушение, можете да приемете това състояние спокойно.

Употреба по време на бременност

Лекарството се предписва за всеки период и по време на кърмене. През последните тримесечия се препоръчва удвояване на дозата, при условие, че се диагностицира липса на основни вещества.

Противопоказания

Лекарството не трябва да се пие в следните случаи:

 • Генетична пигментарна цироза
 • Прекомерно отлагане на хемосидерин в тъканите
 • Деца под 12-годишна възраст нямат право да дават лекарства под формата на таблетки и капсули
 • В случай на непоносимост към някой от компонентите.

Комбинации с други лекарства

Не се препоръчва прием на няколко витаминни комплекса едновременно. За да се избегне дразнене на лигавицата, се предписват обвиващи състави, като Almagel и Maalox. Антиацидите намаляват абсорбцията.

Нежелани реакции

Агентът може да причини диспептични разстройства, които се изразяват в разстройства на изпражненията, болки в корема, гадене. В редки случаи се съобщава за алергии.

Предозиране

Превишението на количеството води до увеличаване на нежеланите реакции. В тежки случаи могат да се появят тахикардия, конвулсии и нарушения на съсирването на кръвта. Симптоматична и поддържаща терапия.

Правила за съхранение

Лекарството се използва от 3 години. Трябва да се съхранява на място, недостъпно за деца, при липса на светлина и влага. Оптимална температура на съхранение - 25 0 С.

Аналози

Съществуват редица лекарства, които са сходни по действие и показания. Този списък включва следните инструменти:

Ferroplex

Производител: Teva (Унгария)

Цена: драже № 100 - 250-270 рубли.

Компонентите на лекарството осигуряват оптимален баланс на желязо и витаминен комплекс за организма. Аскорбиновата киселина намалява дразненето на лигавицата и подпомага по-доброто усвояване. Съставът се предписва по време на бременност, физическо и интелектуално пренапрежение, по време на интензивен растеж и след минали заболявания. Той е ефективен и за нормализиране на притока на кръв след прием на антибиотици. Предлага се под формата на бяло драже.

Предимства:

 • Подобрява производителността
 • Попълва енергийните ресурси.

Недостатъци:

 • Предлага се само в една форма
 • Забранено за деца под 4 години.

Актиферин

Производител: Merkle (Германия)

Цена: капачка 30 мл - 250-280 рубли. сироп 100 мл - 200-230 рубли капачки. No 30 - 230-260 рубли.

Лекарството съдържа желязо, фолиева киселина, серин като основни активни съставки. Предписва се при състояния на дефицит, анемия, бременност, активен растеж и ремисии поради тежки заболявания. Лекарството е противопоказано при алергии към компоненти, нарушения на хемостазата, сериозни патологии на храносмилателната система.

Предлага се в три форми. Капките и сиропът имат зеленикав оттенък, мирис на малина и приятен вкус. Капсулите се произвеждат в два нюанса на кафяво, сиво на почивка. Логото на производствената компания е върху черупката.

Предимства:

 • Приемлива цена
 • Произвежда се в няколко вида, включително за деца.

Недостатъци:

 • Може да причини разстройство на храносмилането
 • Едновременният прием на други витамини не се препоръчва.

Инструкции за употреба на фенюли

Инструкции за употреба

Капсулите се поглъщат цели с вода (100 ml са достатъчни). Най-доброто време за приемането им е веднага след или по време на хранене. Ако следвате това правило, рискът от развитие на негативни явления ще бъде минимален..

Лечението обикновено се провежда в рамките на един месец. За да се изключи рецидив на заболяването, лекарят може да удължи курса на лечение. В този случай максималната продължителност на лечението може да бъде не повече от 3 месеца. Авитаминозата с фенели се лекува в продължение на 15 дни.

При обилни менструации лекарят може да предпише лекарството два дни преди началото на менструацията. Приемът на лекарството се спира два дни след завършването му. В този случай може да се избегне недостигът на желязо..

По време на периода на лечение урината може да има ярък цвят, не се притеснявайте, това явление е абсолютно нормално и е реакцията на организма към рибофлавин. Когато приемате лекарството, се изисква редовно да се провежда кръвен тест за съдържанието на желязо и хемоглобин в него.

Инструкции за използване на фенели

Според приетата медицинска класификация, лекарството Fenuls принадлежи към лекарствата срещу анемия и е комплекс с желязо. Целта на използването му е профилактика и лечение на желязодефицитна анемия при пациенти от различен пол и възраст. Лекарството компенсира липсата на елемент поради активната активна съставка - железен сулфат.

Състав и форма на освобождаване

Копърът се предлага под формата на капсули, таблетки и капки. Техният подробен състав, описание и разлики:

Зелени капсули с прозрачен прозорец, вътре са бели, червени и оранжеви гранули

Кръгли двойноизпъкнали филмирани таблетки с червено-кафяв цвят

Прозрачна течност, тъмнокафява

Концентрация на железен сулфат, mg

Аскорбинова киселина, рибофлавин, пантотенова киселина, тиамин мононитрат, пиридоксин хидрохлорид, никотинамид, кармоизин supra

Витамин С, етил целулоза

Опаковки от 10 или 30 бр.

Опаковка от 10, 30 или 60 бр.

Сироп 150 мл, капки 30 мл

Фармакодинамика и фармакокинетика

Копърът е комплексно лекарство с витамини в състава си. Лекарството се използва през устата. Активните компоненти се освобождават бавно в рамките на половин ден, максималната концентрация се достига след 1-2 часа. Свойствата на продукта се дължат на характеристиките на съставните вещества:

 1. Желязото е необходимо за нормалното функциониране на хемоглобина, миоглобина, цитохромите, пероксидазата и каталазните ензими. Елементът е включен в структурата на хема, участва в хемопоезата на еритроцитите.
 2. Аскорбинова киселина, витамини от група В - подобряват усвояването на желязото, предотвратяват неговия прооксидант ефект.
 3. Тиаминът е кофактор на ензимите във въглехидратния метаболизъм.
 4. Никотинамидът е участник в клетъчното дишане.
 5. Рибофлавин - катализатор за възприятие на зрението, миокардна и ретинална роговица.
 6. Пиридоксин - коензим, участник в метаболизма на аминокиселини, протеини, синтез на невротрансмитери.
 7. Калциев пантотенат - компонент на коензим А.

Показания за употреба

Инструкциите посочват индикациите за използване на фенели. Те са състояния и заболявания:

 • латентен дефицит на желязо с обилна или продължителна менструация, бременност, кърмене;
 • период на интензивен растеж, възстановяване след сериозно заболяване;
 • желязодефицитна анемия при кърмачета и деца в предучилищна възраст;
 • дефицит на витамини от група В;
 • анемия, причинена от хронична кръвозагуба (маточно, стомашно-чревно кървене);
 • анемия поради недохранване;
 • повишени нужди от желязо при кръводаряване, вегетарианци, възрастни хора.

Фармакодинамика

Активният терапевтичен ефект на Фенюлите върху тялото се дължи на балансирания му състав. Не е изненадващо, че на пациенти с дефицит на микроелементи се предписват фенели, съдържащи желязо, цинк, фолиева киселина. Предимствата на този инструмент се дължат на следните компоненти:

 • желязото е необходимо за пълноценното функциониране на хемоглобина;
 • витамините С, В увеличават усвояването на основния компонент;
 • тиаминът е помощник на метаболизма на въглехидратите;
 • никотинамидът е отговорен за дишането на клетките;
 • рибофлавинът има благоприятен ефект върху зрителната функция;
 • цинкът укрепва тялото, забавя стареенето и облекчава акнето.

При повечето хора, приемащи лекарството, след месец хемоглобинът се повишава, дефицитът на витамини се излекува и проявата на много дистрофични нарушения в организма намалява.

Противопоказания

Според инструкциите Fenyuls не се предписва за:

 • повишено съдържание на желязо в организма (хемосидероза, хемохроматоза);
 • стеноза на хранопровода или обструктивни промени в храносмилателния тракт;
 • състояния след резекция на стомаха;
 • нарушения на използването на желязо (сидеробластика, олово, хемолитична анемия);
 • обостряне на язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 • кървене;
 • свръхчувствителност към това лекарство и неговите компоненти;
 • деца под 12 години.

Лекарството се предписва с повишено внимание при язва на стомаха и дванадесетопръстника, ентерит, улцерозен колит, дивертикулит, болест на Crohn

Характеристики на употреба по време на бременност

Помислете за инструкциите за употреба на "Копър" по време на бременност.

В случай, че една жена приема "Сенюли" по време на бременност, тя трябва да обърне внимание на здравето си. Не всички бременни жени се възползват от едно и също лекарство

"Сенютите" при пациенти в позиция могат да причинят гадене заедно с повръщане, запек и диария, както и болка в епигастриума. Освен това може да провокира виене на свят и други странични ефекти. Ако се появят, не забравяйте да уведомите Вашия лекар. Обезцветяването на урината е нормална последица от приема на лекарството и не трябва да причинява безпокойство..

"Fenuls" по време на бременност, като правило, се предписва по една капсула на ден по време на хранене. Най-добре е да приемате това лекарство сутрин. Често това лекарство се предписва в комбинация с мултивитаминни комплекси за бременни жени и освен това може допълнително да се предписва "Йодомарин". Но в никакъв случай не трябва да използвате тези витамини по ваша преценка по време на бременността..

Между другото, трябва да се има предвид, че "Фенюли" по време на бременност е разрешено само от четиринадесетата седмица. Схемата и продължителността на приема се предписват от лекуващия лекар, но обикновено това лекарство се предписва циклично. Например, те го пият в продължение на две седмици и след това правят една седмица почивка и в този режим лекарството може да се използва преди раждането..

Препоръчителни дози

За лечение на дефицит на желязо трябва да се спазват следните дози:

 • Възраст на пациента от дванадесет до двадесет години - една капсула сутрин на гладно.
 • За пациенти с тегло под 70 kg приемайте по една капсула преди хранене.
 • За мъже и жени с тегло над 70 кг приемайте по две капсули на ден - една сутрин и една вечер.

Терапията за желязодефицитна анемия при момичета по време на бременност се провежда през втория и третия триместър. От тринадесетата до двадесет и шестата седмица, "Fenuls 100" трябва да се приема по една таблетка веднъж дневно. От двадесет и седма до четиридесетата седмица - по една таблетка два пъти дневно. По време на кърменето "Сенюлите" приемат една или две капсули на ден, докато нивото на хемоглобина в биохимичния кръвен тест се нормализира. След това продължете да приемате по една капсула на ден, докато кърменето спре..

Общата продължителност на терапията е от един месец до шест месеца.

Инструкциите и отзивите за "Сенюли" по време на бременност потвърждават, че лекарството е ефективно и безопасно. Днес това е лекарство номер едно, използвано за лечение на анемия при бременни и кърмещи жени..

Показания за употреба

Лекарството се използва в такива случаи:

 • хиповитаминоза (тялото изпитва значителна липса на витамини от група В);
 • необходимостта от голямо количество желязо в организма (бременност, активни спортове);
 • скрит дефицит на микроелементи (по време на бременност, по време на хранене, след раждане, значителна загуба на кръв).

Лекарството не трябва да се използва, ако се чувствате уморени, които продължават дълго време, ако забележите признаци на недостиг на витамини. Неправилното приемане на Фенюл е придружено от риск от симптоми на предозиране, странични ефекти и дори усложнения.

Лекарствени взаимодействия

Трябва да спрете да използвате други мултивитаминни комплекси, за да изключите предозирането. Не приемайте тетрациклини едновременно, тъй като абсорбцията им ще се влоши. Пиридоксиновият компонент на лекарството влияе отрицателно върху действието на Levodopa.

Копърът намалява ефекта на флуорохинолоните и хормоните, необходими за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Не се препоръчва да се приемат едновременно фенели и антиациди, съдържащи калций, алуминий, магнезий, както и адсорбенти. В противен случай усвояването на желязо ще бъде нарушено..

Ако е необходимо, използвайте изброените лекарства и Fenuls, минималният интервал трябва да бъде два часа.

Фармакокинетика

Желязото се абсорбира от стомаха, дванадесетопръстника и тънките черва. Най-голямото количество витамини, микроелементи навлиза в тялото, ако използвате лекарството Фенюл на празен стомах. Обикновено абсорбцията варира в зависимост от физиологичните нужди на организма. При нисък хемоглобин желязото се усвоява особено интензивно.

Прониквайки в тялото, по-голямата част от активното вещество на Фенюлите прониква в костния мозък, където се образуват еритроцитите. Останалото е в кръвта и се съхранява в органите под формата на феритин, миоглобин, хемосидерин. Само малка част от желязото се екскретира от тялото след окончателното разграждане на молекулата на хемоглобина.

Лекарствени взаимодействия

Лекарството не трябва да се комбинира с други съдържащи желязо средства, тъй като това може да доведе до предозиране. Други точки за лекарствено взаимодействие:

 • След прием на антиациди (Алмагел, Омепразол), сорбенти (Активен въглен) трябва да минат поне час или два, тъй като те пречат на усвояването на елементите.
 • Не можете да комбинирате капсули с други мултивитаминни комплекси, за да избегнете хипервитаминоза.
 • Желязото намалява абсорбцията на тетрациклини, намалява ефекта на Леводопа, Метилдопа, Пенициламин, флуорохинолони, хормони на щитовидната жлеза.
 • Забранено е комбинирането на лекарството с доксициклин, офлоксацин.

Показания за употреба

Въпреки факта, че Фенюлите се считат за витаминно-минерален комплекс, всъщност съставът му е насочен към лечение на дефицит на желязо. Като правило лекарството се използва с нисък хемоглобин, което се случва по следните причини:

 • бременност по всяко време;
 • продължително кървене поради пептични язви и хемороиди;
 • неправилно или недостатъчно хранене;
 • хиповитаминоза от група В;
 • кожни заболявания;
 • кърмене;
 • детство;
 • възстановяване от продължително, изтощително заболяване.

Това лекарство се използва активно при желязодефицитна анемия при деца и възрастни и има най-ласкателните отзиви..

фармакологичен ефект

Копърът е препарат, съдържащ мултивитамини в комбинация с желязо. Действието на лекарството е сумата от ефектите на неговите компоненти. Желязното желязо в човешкото тяло е част от хемоглобина, като по този начин, осигурявайки дишане на тъканите и поддържайки постоянно рН на кръвта, играе важна роля в еритропоезата, е компонент на окислителните ензими, които стимулират метаболитните процеси в клетките и тъканите.

Аскорбиновата киселина (витамин С) заедно с витамините от група В подобрява усвояването на желязото, намалява негативния ефект на желязото върху лигавицата на стомашно-чревния тракт, неутрализира прооксидантния ефект на желязото

Лекарството съдържа дневна норма на тиамин мононитрат (витамин В1), което подобрява трофизма на структурните звена на миокарда и тяхната контрактилност, което е важно при анемичната дистрофия на миокарда, а витамин В1 участва и в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините

Рибофлавин (витамин В2) подобрява храненето на клетките на роговицата и ретината, нормализира дейността на стомашно-чревния тракт, заедно с пиридоксин хидрохлорид (витамин В6) участва в синтеза на хемоглобин. Капсулите с микродиализни гранули в стомашно-чревния тракт се разтварят постепенно, като по този начин намаляват вероятността от дразнене на лигавицата, нейните изгаряния и образуването на ерозивни явления. Осмотичният механизъм на освобождаване на желязо поддържа постоянна концентрация на железни железни йони в кръвната плазма в продължение на 12 часа след приема на лекарството.

Максималната концентрация на лекарството в кръвта се достига в рамките на 1-2 часа.

Специални инструкции за употреба на лекарството Fenuls

Сминдухът не трябва да се използва при пациенти след множество кръвопреливания, както и при пациенти с анемия, не причинена от дефицит на желязо

Предписва се с повишено внимание при пациенти с нарушена абсорбция на желязо, хемоглобинопатия и хронични заболявания на храносмилателния тракт. На деца под 12 години трябва да се предписват Фенюли само след консултация с педиатър..
При използване на Fenuls Baby не са открити неблагоприятни ефекти на лекарството върху майката и плода, включително когато е предписано през първия триместър на бременността

Капките могат да се смесват с плодови и зеленчукови сокове или с изкуствени хранителни смеси, тъй като това не влияе върху активността на лекарството.

Аналози и заместители

Прегледите на капсулите "Fenuls" подчертават, че пациентите избират това лекарство поради не само ефективност, но и ниски цени. Опаковка с 20 капсули струва около сто и петдесет рубли. Аналозите и заместителите са много по-скъпи. Поради това купувачите най-често отдават предпочитание на "Фенели".

Ето списък на вносни и местни аналози:

 • Сорбифер Дурулес.
 • "Ferro-Folgamma".
 • "Малтофер".
 • "Ferrogradumet".
 • Ферлатум.
 • решение на "Тотем".

Без значение какво лекарство за лечение на анемия пациентът избира, той трябва да спазва правилата за прием и да помни за противопоказанията.

Предозиране

Шест часа след предозиране на фенели започват гадене, повръщане, кървава диария и коремна болка. Човек пребледнява, има студена, лепкава пот, усеща се слаб пулс, могат да се развият конвулсии. Нарушават се процесите на кръвосъсирване. След 12 часа настъпва въображаемо подобрение, но след 12-48 часа телесната температура се повишава, може да настъпи колапс (припадък), да се развие чернодробна или бъбречна недостатъчност. Късните симптоми се появяват след няколко седмици - в червата се образуват стриктури.

Ако се появят някакви признаци на предозиране, е необходима промивка на стомаха и повръщането трябва да се предизвика у дома. При тежко отравяне с риск от смърт се предписва дефероксамин. В други случаи се провежда симптоматично лечение: инфузионна терапия, приложение на лекарства, които възстановяват съсирването на кръвта и коригиране на ацидоза.

Форма на издаване и състав

Острият дефицит на желязо е едно от основните условия за намаляване на хемоглобина и образуването на желязодефицитна анемия. Това състояние се предизвиква от следните патологии и характеристики на тялото:

 • храна с критично съдържание на полезни микроелементи;
 • нарушение на смилаемостта на елемента;
 • период на бременност;
 • Остра или хронична загуба на желязо от кръвта по време на кървене (стомашна язва);
 • детство.

При фенулите липсва само една форма на освобождаване: инжекции в ампули за инжектиране. Този агент, съдържащ желязо, има следните форми на освобождаване:

 • Фенюли 100 таблетки са опаковани в картонени кутии;
 • Капсули от сминдух в блистери по 10 броя, опаковани в картонени кутии;
 • сироп Fenulus Complex се счита за детски, тъй като тази лекарствена форма е идеална за най-малките пациенти. Но това изобщо не означава, че сиропът не трябва да се приема от възрастни..

Всеки вид продукт съдържа железно съединение, което е спешно необходимо за нормалната функционалност на човешкото тяло..

Фармакологична група

Фенелът принадлежи към редица антианемични лекарства. Инструментът представлява комплекс от витамини с микроелемент.

Копърът е железно лекарство с витаминен комплекс.

Употребата на агента е препоръчителна при хронична кръвозагуба, повишено търсене на желязо и хранителен дефицит на желязо.

Желязото е от съществено значение за правилното функциониране на миоглобина, хемоглобина, цитохромите, каталазите и пероксидазите.

Той участва в хематопоезата.

Наличието на витамини от група В и витамин С в състава на продукта се дължи на необходимостта да се засили усвояването на желязото и да се предотврати неговият прооксидант.

Тиаминът участва в метаболизма на въглехидратите, както и във функционирането на централната нервна система.

Никотинамидът е важен за клетъчното дишане.

Рибофлавин действа като един от основните катализатори за дихателните процеси в клетките, както и зрителното възприятие.

Това лекарство предлага разнообразни форми на освобождаване: капки, капсули и сироп. Съставът се различава от списъка с компоненти на Fenuls. съдържа желязо и серин като основни съставки.

Продуктът се предлага като перорален разтвор. Лекарството Hemoferon е предназначено да осигури антианемично действие и да се бори с дефицит на желязо и анемия с недостиг на фолиева киселина. В допълнение към желязото в състава на продукта присъства и цианокобаламин. Приложението при деца е възможно от 6 месеца.

Активните съставки на лекарството Globigen са желязо, токоферол, селен, цинк и цианокобаламин. Лекарството се нарича антианемични лекарства. Globigen се продава под формата на капсули. Противопоказан при деца под 12-годишна възраст.

Как да приемате фенели

Железният препарат Fenuls е предназначен за перорално приложение. Всички форми се измиват с малко количество вода (половин чаша). Дневната доза може да се приема веднъж (сутрин или вечер) или да се раздели на 2-3 приема. В случай на частична употреба, лекарството трябва да се приема с всяко хранене. По време на курса можете да промените реда на приложение на лекарството.

Капки

Традиционно, Fenuls капки се считат за детски лек, те се използват от първите дни на живота. Недоносените новородени трябва да получават 1-2 капки на kg телесно тегло. Дневната доза се разтваря в мляко или бебешка храна, дадена веднъж. На всеки 1-2 седмици дозата се коригира, курсът на приложение продължава 3-5 месеца. Деца под една година се препоръчват 10-20 капки / ден в курс до нормализиране на хемоглобина в кръвта.

Деца на 1-2 години се предписват 20-40 капки / ден, докато анемията се излекува, след това вземете още един месец за профилактика. За деца над 12 години се предписват 40-120 капки / ден. Бременните жени се предписват 80-120 капки на ден. За профилактика на дефицит на желязо, капки се приемат по 2-6 капки / ден на курсове от 1-2 месеца. Има почивка от 1-2 месеца между курсовете по Fenuls.

Капсули

При латентен дефицит на желязо се предписва на капсула веднъж дневно за месечен курс. За предотвратяване загубата на микроелемент с обилна менструация - чрез капсула 1-2 дни преди началото, по време и 1-2 дни след края на менструацията. По време на бременност и кърмене, профилактичната доза е 1 капсула веднъж дневно за целия период на бременността и до края на кърменето. Анемията при бременни жени се лекува чрез приемане на капсула веднъж дневно през втория триместър и капсула два пъти дневно през третия.

Хапчета

Когато нивата на феритин са ниски, юноши над 12 години, възрастни и бременни жени трябва да приемат по една таблетка веднъж дневно, за да се предотврати анемия. За лечение на диагностицирана анемия, една таблетка се предписва 1-3 пъти на ден, курсът на приложение е 3-5 месеца. Ако е необходимо, дозата се увеличава до четири таблетки / дневно, разделени на два приема. Таблетките не трябва да се дъвчат или смачкват; те трябва да се поглъщат цели с вода.

Показания за употреба

Както е посочено в инструкцията, "Сенчули" се предписва на хора за перорално приложение като част от цялостно лечение или за профилактика. Този инструмент е подходящ за използване при следните състояния и заболявания:

 • На фона на дефицит на желязо в организма по време на повишена нужда, например по време на бременност, кърмене, на фона на пубертета и т.н..
 • На фона на продължителна и обилна менструация, в резултат на което цветният индекс на кръвта намалява заедно с нивото на хемоглобина.
 • С хиповитаминоза от група В, придружена от постоянна умора и в допълнение летаргия, сънливост, повишена раздразнителност и сълзливост.

В допълнение, това лекарство се предписва след претърпена коремна операция, за да се възстановят резервите от желязо в организма..

фармакологичен ефект

Компонентите на капсулите в тялото не се освобождават веднага, а постепенно, в резултат на което лекарството постепенно се разпределя в тялото. Аскорбиновата киселина и витамините от група В допринасят за по-доброто усвояване на основната съставка, като елиминират нейния прооксидант ефект. Желязото има положителен ефект върху нивото на хемоглобина, както и върху функционирането на миоглобина, цитохромите, пероксидазата, каталазата. Рибофлавинът е полезен за зрението, тиаминът - за нормалното функциониране на дихателната и нервната система. Калциевият пантотенат участва в окисляването на липиди и въглехидрати, пиридоксин - в метаболизма на протеините и аминокиселините.

Използването на такъв комплекс ви позволява да се отървете от разстройства, които са се развили поради липса на желязо в организма и недостиг на витамини.

Копър и фолиева киселина

Проверка на съвместимостта на фенелите и фолиевата киселина. Възможно ли е да пиете тези лекарства заедно и да ги комбинирате.

Не е открито взаимодействие.

Не е открито взаимодействие.

Проверката е извършена въз основа на справочници за лекарства: Vidal, Radar, Drugs.com, "Лекарства. Наръчник за лекари в 2 части", изд. Машковски М.Д. Идеята, групирането и селективният ръчен анализ на резултатите са извършени от кандидата на медицинските науки, терапевта Шкутко Павел Михайлович.

 • Копър-Agiflux
 • Копър-Актиферин
 • Fenuls-Aktiferrin compositum
 • Копър-Алка-Селцер
 • Копър-Алмагел
 • Fenuls-Almagel a
 • Fenuls-Almagel neo
 • Копър-Алумаг
 • Fenuls-Antareit
 • Копър-Аргеферр
 • Копър-Биофер
 • Копър-Венофер

2018-2020 Combomed.ru (Kombomed)

Всички комбинации, сравнения и друга информация, представена на сайта, са справочна информация, генерирана в автоматичен режим и не може да служи като достатъчна основа за вземане на решение относно тактиката на лечение и профилактика на заболявания, както и безопасността при използване на лекарствени комбинации. Необходима е консултация с лекар.

Не е открито взаимодействие - това означава, че лекарствата могат да се приемат заедно, или в момента ефектите от съвместната употреба на лекарства не са достатъчно проучени и се изисква време и натрупана статистика, за да се определи тяхното взаимодействие. Необходима е консултация със специалист, за да се реши проблемът със съвместния прием на наркотици.

Взаимодейства с лекарството: *** - означава, че в базата данни на официалните справочници, използвани за създаване на услугата, е намерено взаимодействие, статистически записано от резултатите от изследванията и употребата, което може или да доведе до негативни последици за здравето на пациента, или да засили взаимен положителен ефект, което също изисква съвет от специалист за определяне на тактиката на по-нататъшното лечение.

Копър

Състав на фенели

Препаратът съдържа набор от витамини и микроелементи. Една капсула от лекарството съдържа: 45 mg желязо, 50 mg рибофлавин, 2 mg тиамин монохидрат, 1 mg пиридоксин хидрохлорид, 50 mg аскорбинова киселина, 15 mg никотинамид, 2,5 mg пантотенова киселина и допълнителни (спомагателни) компоненти: етилцелулоза, кармоизин supra, Гранули Non Pareil.

Формуляр за освобождаване

Малки зелени капсули, прозрачни в единия край, с бели, червени и оранжеви гранули вътре, в блистери по 10 капсули. В кашони по 10 или 30 броя всяка.

фармакологичен ефект

Витаминен комплекс. Използва се за коригиране на дефицита на желязо.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Добавка с желязо, която също съдържа мултивитамини. Терапевтичният ефект на лекарството се дължи на успешния подбор и комбинация от неговите компоненти.

Ролята на двувалентното желязо е много важна, тъй като участва в много процеси в човешкото тяло. Компонентът е част от хемоглобина, който пряко влияе върху качеството и количеството кръв, подпомагайки процесите на дишане на тъканите и нивото на рН на биологичната течност. Желязото също така участва активно в окислително-възстановителните реакции в организма, образуването на еритроцити в костния мозък (заедно с витамини В6 и В2).

Комбинацията от желязо с аскорбинова киселина и рибофлавин (други витамини от тази група) намалява отрицателния ефект на желязото върху стомашната лигавица. Лекарството се усвоява по-добре.

Витамин В1 има благоприятен ефект върху структурата и функционалната активност на миокарда, участва активно в метаболитните процеси. Други витамини от група В подобряват зрението, подхранват клетките на роговицата и ретината, активират стомашно-чревния тракт.

Поради формата на освобождаване на лекарството, освобождаването на хранителни вещества става постепенно, в продължение на 12 часа. В рамките на час или два след поглъщане се достига максималната концентрация на лекарството.

Показания за употреба

Всеки тип дефицит на желязо и витамини от група В:

 • кърмене и бременност, планиране на бременност;
 • периоди на активен растеж, повишена умствена и физическа активност;
 • комплексно лечение на пациенти с тежки инфекции и паразити;
 • подготовка за операции;
 • кървене по време на менструация.

Противопоказания

 • хемохроматоза;
 • алергия към някои или всички компоненти на лекарството;
 • хемосидероза;
 • Малки деца.

Странични ефекти

Страничните ефекти са редки. Най-често

Инструкции за употреба на Fenyuls (Начин и дозировка)

Според инструкциите за Fenuls, по-добре е да поглъщате таблетките цели, без да повредите или раздробите гранулите. Измийте с вода.

Как да приемате капсули като превантивна мярка?

Като правило се предписва по една таблетка на ден. Преди обилна и продължителна менструация те започват да приемат лекарството за 2 дни и пият още 2 дни в края.

Предозиране

Към днешна дата няма данни за случаи на предозиране. Възможни увеличени странични ефекти.

Взаимодействие

По-добре е да не комбинирате железен препарат с препарати, които покриват стомаха, като Almagel и Maalox, поради намаляване на абсорбцията на желязо. Не приемайте два или повече витаминни комплекса едновременно..

Условия за продажба

За закупуване на продукта в аптеката не се изисква рецепта.

Условия за съхранение

Сухо, тъмно място, температура не по-висока от 30 градуса.