Акушерството и гинекологията е клон на медицината, в който методите, инструментите и помощните средства се актуализират постоянно. Акушерството се развива с бързи темпове и много устройства и лекарства, които преди са били използвани за стимулиране на раждането, сега изчезват на заден план. Това се отнася и за катетъра Foley, който преди се използваше често, но днес се използва много по-рядко..

В тази статия ще ви разкажем какво е това устройство и как се използва за отваряне на шийката на матката..

Какво е?

Това полезно изобретение се корени исторически в най-древните времена. Древните гърци са измислили да отстраняват течности от кухините с помощта на тънка тръба, но катетърът съществува в обичайната ни форма от 19 век..

Катетър Foley е медицинско изделие, което заема заслужено първо място сред урологичните продукти. Първоначално се използва само за приложение в пикочния мехур чрез пикочните пътища. Това остава приложението му и днес. Катетърът се използва както за пациенти от мъжки, така и за женски пол.

Също така това устройство се използва от акушер-гинеколозите за стимулиране на раждането. Когато тънка тръба се вкара през гениталния тракт в шийката на матката, настъпва изкуствено разширяване на кръглия мускул на шийката на матката, което е индукция на раждането, ако терминът е наближил и те не се появяват, или по други причини, когато е необходимо да се ускори раждането на детето.

Устройството представлява тънка, покрита със силикон латексова тръба и малък въздушен балон в дисталния край на катетъра. Благодарение на материала, от който е направен, катетърът притежава голяма еластичност, гъвкавост.

Има различни размери, които са предназначени за различни нужди. За отклоняване на урина в случай на урологични проблеми или по време на операция се използват някои катетри на Foley, други се използват за стимулиране на раждането. За да се ускори началото на раждането, жената обикновено се вкарва в цервикалния канал с двупосочен катетър # 18.

Самовъвеждането на катетъра не е възможно. Това е доста опасно за здравето на жената и плода. Катетър Foley се използва само в гинекологични болници, родилни домове и перинатални центрове.

Настоящите клинични насоки на Министерството на здравеопазването позволяват използването на това устройство по медицински причини, което ще обсъдим по-долу. Но на практика акушерите все повече предпочитат други методи за стимулиране на раждането - хормонални гелове и таблетки, водорасли. Това се дължи на доста висок процент от вероятността от липса на желания ефект и дискомфорт при поставяне на катетъра..

Официално процедурата се счита за безболезнена и безопасна, ако се извършва в болница от квалифициран медицински персонал..

Показания за употреба

Решението за целесъобразността на използването на катетър Foley се взема от лекаря, ако е необходимо да се предизвика раждане възможно най-скоро.

Съгласно препоръките на руското министерство на здравеопазването, катетър и други методи за предизвикване на раждане могат да се използват за:

 • удължаване на бременността - за период от 41-42 седмици или повече;
 • обостряне на хронични заболявания на майката, при което удължаването на бременността може да навреди на жената;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • влошаване на състоянието на плода;
 • изливане на вода при липса на контракции;
 • слаб и нередовен труд;
 • големи плодове или многоплодни раждания.

При избора на индукционен метод се вземат предвид различни фактори, а понякога катетърът на Foley е за предпочитане или единственият възможен..

Противопоказания

Има списък с причини, поради които катетър Foley не се препоръчва за конкретна родилка..

Катетър не се поставя, ако жената има:

 • цервицит;
 • вагинит;
 • генитален херпес в активен стадий;
 • кървене;
 • воден теч;
 • инфекции на гениталния тракт;
 • незряла шийка на матката, без дилатация;
 • местоположението на плацентата под нормалното.

Всички тези ситуации създават повишен риск от вътрематочна инфекция на плода преди раждането..

Как се установява, ако боли?

Както вече споменахме, само медицински специалист със статут на поне лекар може да инсталира катетър. Той има строги инструкции, които трябва да следва, когато поставя катетър на Foley. Самата процедура е доста бърза.

Състои се от следните етапи.

 • Оценяват се всички възможни рискове, взема се балансирано и обосновано решение. Данните се записват в историята на ражданията.
 • Гениталните пътища се дезинфекцират.
 • Инструментите и огледалата за манипулации се използват изключително стерилни, лекарят работи в стерилни чисти ръкавици.
 • Тънкият край на катетъра се вкарва в цервикалния канал през вагината, така че въздушният балон да се намира над входа на матката.
 • 10 ml течност (обикновено вода) се инжектира в балона от спринцовката.
 • Балонът, който е нараснал по размер, започва да притиска шийката на матката, стимулирайки я да се отвори и да започне редовни родилни болки. Чрез катетъра физиологичен разтвор може допълнително да се въведе във феталния пикочен мехур.
 • Външният край на катетъра е фиксиран върху бедрото и фиксиран с медицински пластир (за предпочитане бактерициден).
 • Катетърът Foley остава в цервикалния канал и гениталния тракт за 24 часа. Ако през това време раждането започне, то се отстранява, ако раждането не започне, ден по-късно се взема решение за стимулиране с други методи, например медикаменти след използване на амниотомия.

Жената трябва да бъде изключително внимателна през тези дни. Строго е забранено отстраняването на катетъра, тъй като това може да причини инфекция в маточната кухина.

Вътрематочните инфекции са изключително опасни за бебето. Процедурата е проста, но опасна, ако се извършва от непрофесионален медицински специалист. Следователно е невъзможно да се опитате да стимулирате раждането по този начин у дома..

Усещанията на жената са описани като болезнени - както по време на въвеждането на катетъра в цервикалния канал, така и по време на целия престой с катетъра се наблюдава увеличаване на отделянето и болките в гърба. Но основното е, че катетърът помага дори на половината от бременните жени, а много по-малък брой, поради което използването на устройството в съвременното акушерство е доста ограничено..

Възможни усложнения

Отношението на лекарите към това медицинско изделие е двусмислено и поради причината, че то може да причини усложнения. Те могат да бъдат както бързи, така и забавени..

Категорията на линейките включва ситуации, при които след поставянето се наблюдават проблеми със самия катетър. Това са всякакви неприятности - от падането на балона до изтичането на изпомпваната в него течност. Много усложнения са свързани не толкова със самия катетър, колкото с факта, че се стимулира раждането. Напоследък се смята, че намесата в природните дела не е от полза нито за майката, нито за детето..

Във връзка с факта на индукция, често се развива слабост на работната сила, при която контракциите са неефективни, не водят до отваряне на шийката на матката или стимулират много бавно отваряне. Слабостта може да се развие на втория етап от раждането - напъване.

Понякога жените, на които е поставен катетър на Foley преди раждането, са по-трудни за възстановяване след процеса на раждане, вероятността от инфекциозни и възпалителни заболявания на матката и шийката на матката е по-висока.

Според прегледите раждането може да започне и преди катетърът да бъде отстранен от цервикалния канал, но тази ситуация се решава доста лесно, тъй като по време на гинекологичен преглед катетърът се отстранява бързо.

Как да се грижим?

Жена, която получава катетър Foley, обикновено се казва как правилно да се грижи за него през деня. Правилата са обяснени от лекаря, който е инсталирал устройството. Те трябва да се спазват стриктно, ако искате да родите здраво бебе и бързо да отскочите след раждането.

На първо място, жената трябва да помни за изискванията на хигиенния смисъл. Кожата около инсталираното медицинско изделие трябва да е чиста. Всеки път, преди да докоснете външните генитални органи, трябва добре да измиете ръцете си с топла вода и сапун..

Не измивайте перинеума в зоната, съседна на поставения катетър. Жената може да носи бельо, но само ушито от естествени памучни тъкани.

Не напомняйте още веднъж, че бикините трябва да бъдат изключително чисти. Гащите не трябва да притискат или деформират катетъра. Важно е да се гарантира, че това не се случва при движение. Но обикновено не се изисква промиване или повторно инсталиране на катетъра, когато се стимулира раждането - използването му в акушерството е еднократно.

За повече информация за това какво представлява катетър Foley, вижте следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Как се разширява шийката на матката?

Шийката на матката е съществена част от женската репродуктивна система. По своята структура шийката на матката е хомогенна формация, която обикновено има цилиндрична форма. Средният размер на органа според гинеколозите е 2-3 cm.

Основните структурни елементи на матката са:

 1. Външният фаринкс е страната на лигавицата, която е обърната към вагината и е в пряк контакт с нея.
 2. Вътрешен фаринкс или ендоцервикс - вътрешната страна на шийката на матката, която се отваря в маточната кухина. Вътре има образуване, подобно на процеп, което е тръбна кухина, нарича се цервикален канал. Това е най-важният структурен елемент от гледна точка на бременността..
 3. Обикновено съдържа гъста прозрачна слуз, която напълно блокира достъпа до съдържанието. Съставът и структурата на тази слуз зависи от деня на менструалния цикъл. Под въздействието на естрогени, които по време на овулацията или когато яйцеклетката си отива, тя става по-течна и може леко да изтече от канала. Освен това, под действието на този хормон, кухината на цервикалния канал се разширява, това е необходимо за по-добро преминаване на сперматозоидите към образуваното яйце.
 1. Роля на шийката на матката
 2. Зреене на шийката на матката
 3. Етапи на труда
 4. Първи период
 5. Втори или активен период
 6. Пълно разкриване и общ процес
 7. Стесняване на шийката на матката
 8. Кога да се роди, ако се отвори 1 пръст?
 9. Възможно ли е да има преждевременно разкриване?
 10. Как да поддържаме бременност, когато шийката на матката е разширена?
 11. Епископска скала
 12. Ако шийката на матката е незряла?
 13. Водорасли
 14. Катетър на Foley
 15. Почистваща клизма
 16. Лекарства
 17. Възможно ли е да се ускори дилатацията на шийката на матката у дома?
 18. Полова и цервикална подготовка за раждане
 19. Отзиви

Роля на шийката на матката

Основните функции на шийката на матката:

 • Това е една от частите на матката - орган, който участва в репродуктивната функция, тъй като играе ролята на плодородна съда. Ето защо трябва да обърнете внимание на този елемент. Шийката на матката е анатомично разделителна линия между вътрешните и външните полови органи на жената. Това обяснява ролята му на бариера.
 • Освен това, поради структурните особености, друга важна функция се разкрива извън бременността и по време на нея това е ролята на защита. Благодарение на слузта, разположена в цервикалния канал, микроорганизмите обикновено се забавят да преминат в маточната кухина. Това от своя страна е стерилно място в тялото на здрава жена. Това е особено важно за жени, които са в състояние на бременност, тъй като шийката на матката не само блокира преминаването на възпаление към вътрешните генитални органи, но също така предотвратява инфекцията на плода и развитието на реакция от плацентата и мембраните, както и околоплодната течност.
 • Освен че изпълнява защитната си функция, шийката на матката е много важен елемент, тъй като именно в нейната област се получава кръстовището на два морфологично важни епитела, това е многослойна плоска и цилиндрична. Именно в тази област на преходния епител може да възникне злокачествен процес. И ако една жена влезе в бременност с патологии на шийката на матката, като ерозия, дисплазия и т.н. лекарят трябва да бъде изключително внимателен. Ако сте претърпели хирургични процедури, както и горните промени, трябва да внимавате.

Зреене на шийката на матката

Зреенето на шийката на матката е физиологично труден етап..

Това се дължи на структурните особености на органа и изпълнението на основната функция по време на раждането - носене на плода от вътрешните полови органи, т.е. матката във вагиналната кухина.

В този случай възникват няколко последователни процеса, които засягат главно мускулната тъкан на шийката на матката..

Наблюдава се постепенно омекотяване на мускулните влакна и изглаждане на тази област.

Етапи на труда

Първи период

Това е най-важният период по време на началото на раждането..

Характеристика:

 1. По продължителност той също надминава всички останали, това се дължи на началния етап на подготовка на тялото за раждане.
 2. Може да започне с тренировъчни битки, които нямат строга периодичност..
 3. Продължава средно от няколко часа до 24 часа или няколко дни.
 4. Процесът може да се прояви с нарушение на състоянието на жената, тя се оплаква от гадене, повръщане, болка в долната част на корема.

Състои се от няколко фази, всяка от които се характеризира с промяна в състоянието на шийката на матката:

 • Първоначално това е латентна фаза. Характеризира се с факта, че контракциите стават редовни, освен това има периодичност, всяка контракция се повтаря след около 10-15 минути. Интензивността във всеки случай е еднаква, докато може да има увеличение, но не и във всеки случай намаляване. Жената вече не може да се фокусира върху други неща, тъй като контракциите стават доминиращи в съзнанието ѝ..
 • Средната продължителност на тази фаза е от 5 до 7 часа. Разширяването е най-често при първородени жени. Многородовите жени понасят този период много по-добре. Наблюдава се постепенно разширяване на цервикалния канал. Скоростта на дилатация на шийката на матката е средно 1,5-2 см на час. Повишената скорост може да се отбележи при жени, които са раждали преди. Продължителността на периода протича по-спокойно и бързо при жени с анамнеза от 2 или повече раждания.

Втори или активен период

Характеристика:

 1. Характеризира се с факта, че контракциите се усилват.
 2. В някои случаи те стават толкова интензивни, че жената не може да ги търпи и моли за помощ..
 3. Интервалът между тях става значително по-малък. Това е последвано от активно разширяване на шийката на матката.

Пълно разкриване и общ процес

Това състояние се дължи на факта, че шийката на матката достига максималната си дилатация, по-голямо разширение вече не настъпва.

Характеристика:

 1. Матката може да се отвори леко след напредването на плода по време на опитите. Счита се, че оптималното пълно разкритие достига домина от 9-10 см, теоретично цервикалният канал може да се отвори до максимум 14 см. Тези параметри зависят от индивидуалните характеристики, степента на разтягане на съединителната тъкан, както и готовността на тялото за процеса на огнището.
 2. За осъществяването на естествения процес на раждане е необходимо шийката на матката да се отваря до 9-9,5 см, именно този параметър е важен, тъй като главата на плода напредва с максималния си размер.
 3. В някои случаи процесът на раждането може да започне дори при непълна максимална дилатация на шийката на матката. В този случай раждането е възможно дори при по-малки размери, особено в случай на малък диаметър на главата. По време на този процес могат да възникнат прекъсвания. Непълната степен на зрялост на маточната шийка понякога води до забавяне на движението на главата на плода през родовия канал.
 4. При изследване може не само да се определи размерът на разкритието, но и да се разкрие структурата. Обикновено трябва да е меко, ръбовете са изгладени и не трябва да има огнища на уплътняване. Единственото изключение могат да бъдат следоперативни белези, появили се на фона на предишни разкъсвания или хирургични интервенции..

Стесняване на шийката на матката

Това е сложен процес, който съпътства целия период на възстановяване на жената..

Характеристики на процеса:

 1. Тя започва веднага след раждането на детето, тъй като дори раждането на плацентата не надвишава обема на участъка, възникнал по време на преминаването на детето през родовия канал.
 2. Възстановяването на шийката на матката е по-дълъг процес от самия орган. Това се дължи на факта, че тази конкретна част от родовия канал претърпява по-сериозни промени. Някои мускулни влакна могат да се разкъсат и за разлика от матката, честотата на разкъсванията е много по-висока. Обикновено, ако процесът на раждане протича без разкъсвания, тогава един месец е достатъчен за шийката на матката.
 3. През първите два дни не настъпват значителни промени, размерите му могат да бъдат средно 6-7 см. В този случай консистенцията постепенно става по-плътна, мускулните влакна се напрягат.
 4. В бъдеще процесите се забавят още повече и едва след 2-3 месеца матката става почти подобна на тази, която е била преди раждането.

Кога да се роди, ако се отвори 1 пръст?

Този въпрос представлява интерес за жените, особено за тези, за които раждането е първо.

В много отношения този отговор няма да бъде обективен, тъй като зависи от много различни фактори:

 • На първо място, това е броят на ражданията в анамнезата. Първородните жени раждат по-дълго от многородящите жени, ако разглеждаме периода на раждането като класически и последователни етапи. Бързото раждане в този случай ще се счита за изключение. Шийката на матката при многородна жена е по-твърда.
 • Състоянието на тялото като цяло. Тази група трябва да включва жени, които имат риск от възможно развитие на дискоординиране на труда. В този случай, след отваряне на 1 пръст, по-нататъшните процеси се инхибират и могат да се забавят, което води до използването на допълнителни акушерски механизми, включително опит за цезарово сечение.
 • От голямо значение е клиничното съответствие на размера на таза с размера на плода. Тъй като рискът от развитие на клинично тесен таз води до забавяне на процеса на раждане.
  Средно този период продължава от 8 до 24 часа.

Възможно ли е да има преждевременно разкриване?

Преждевременната дилатация на шийката на матката е доста често срещана патология..

Тя може да бъде свързана:

 • При възможни хормонални нарушения, които са насочени към спиране на прогресията на бременността, обикновено това е първоначален дефицит на прогестерон в кръвта.
 • В допълнение, заболявания на шийката на матката, които са съществували дори преди бременността, могат да доведат до тази патология и към тях трябва да се отнасят чести възпалителни процеси, ерозия и диспластични процеси. Всички те са свързани главно с нарушение на морфологичната структура на дадена област на гениталните органи..

Това се дължи на факта, че до пълните 21 седмици прекъсването на бременността все още се счита за късен спонтанен аборт и медицинските специалисти имат право да не се борят за живота на плода поради ниската му жизнеспособност..

В същото време, след настъпването на 22 седмици, се изисква задължително прилагане на усилия за запазване на живота на плода, тъй като състоянието вече принадлежи към ранно раждане. Ето защо човек трябва да бъде внимателен към състоянието на жената в този период..

Как да поддържаме бременност, когато шийката на матката е разширена?

Състоянието изисква задължително лечение.

Може да се извърши в няколко посоки:

 1. Първоначално започва с избора на лекарства като прогестерон под формата на таблетки за перорално приложение или вагинални супозитории.
 2. В допълнение, токолитичната терапия може да се използва за предотвратяване на повишен тонус на матката..
 3. Хирургичните методи за лечение включват използването на вагинални пръстени или чрез зашиване на шийката на матката, като по този начин се създава механична защита.
 4. На жената се дават препоръки за начина й на живот. Забранени са полов акт, физическа активност, вдигане на тежки и стресови ситуации.

Епископска скала

Параметър0 точки1 точка2 точки
Разположението на шията спрямо жичната ос на тазаИзместване в сакрумаРазположен между сакрума и телената осОста
Дължина на шийката на маткатаПо-дълъг от 2 cm1 до 2По-малко от 1
Консистенция на маточната шийкаПлътна консистенцияОмекотена консистенцияМека консистенция
Степента на отваряне на външната осЗатвореноМоже да пропусне до 1 пръстПозволява преминаване на повече от 2 пръста
Съотношението на представящата част на плода.ПодвиженПритиснат до входаНа входа на малкия таз

Ако шийката на матката е незряла?

Водорасли

Това е естествен билков препарат, който е водорасли. В медицината, храненето и т.н. водораслите се използват широко, това се дължи на големия брой полезни свойства.

Келпът се използва по време на доносена бременност, когато жената планира да роди през вагиналния родов канал.

В този случай основните предпоставки за използване са:

 • Наличието на цял фетален пикочен мехур,
 • Няма признаци на изтичане на околоплодна течност,
 • Липса на възпаление във влагалището.

Въвеждането трябва да се извършва само от специалист с опит, винаги в стерилни условия, което е почти невъзможно да се направи у дома.

Механизъм на действие:

 1. Механизмът на действие на водораслите се основава на техния хидрофилен ефект, т.е. тези билкови лекарства са способни да абсорбират влагата бързо и в големи количества.
 2. В резултат, тъй като те са във влагалището, те се увеличават по размер, което осигурява механично дразнене на шийката на матката..
 3. Поради този механизъм шията започва постепенно да се променя и се появяват признаци на нейното съзряване..

Те представляват цилиндрични пръчки от водорасли, в долната част на които има резба, която осигурява последващо лесно извличане.

Дори уголемената пръчка може лесно да бъде отстранена от вагиналната кухина и случаите на отделяне на конеца са изключително редки. Ако това се случи, тогава специалистът просто трябва да ги вземе с пинсета..

Средно курсът може да е различен, зависи от първоначалното състояние на шията. Тя може да бъде непрекъсната употреба или разделена на няколко курса.

Трябва да се разбере, че една пръчка водорасли не трябва да е във влагалището повече от един ден..

Катетър на Foley

Също така е доста популярен метод за цервикална дилатация, който му позволява да узрее..

Това е устройство, оборудвано със специална круша, която при напълване създава обемна формация.

В момента катетърът Foley е често срещано устройство, което се предлага в почти всички лечебни заведения и се използва за различни цели..

Можете да го закупите в аптечната верига.

Той има стерилна опаковка, която предпазва устройството от проникването на микроби. Съвременните катетри имат добре обмислена опаковка, която ви позволява да максимизирате отсъствието на контакт с елементите на околната среда и ръцете на медицински работник.

Само медицински специалист трябва да инсталира това устройство, в някои случаи опитна акушерка може да извърши инсталацията под наблюдението на лекар..

Предимството на този метод е пълна стерилност, както и инертността на материала по отношение на лигавиците. В редки случаи те могат да причинят алергични реакции..

Почистваща клизма

Това е един от методите, който също може да спомогне за по-добро съзряване и отваряне на шийката на матката..

В този случай е забранено използването на каквито и да е лекарства..

Извършва се с помощта на стерилни инструменти, както и с чиста вода със стайна температура..

Манипулацията трябва да бъде изключително внимателна и да не се използва голямо количество вода.

Преди употреба определено трябва да се консултирате с гинеколог и да се уверите, че процедурата е подходяща.

Освен това, при липса на предварителна подготовка, чревните бактерии могат да проникнат във влагалищната кухина, което впоследствие може да повлияе на зарастването на следродилни тъкани и т.н..

Лекарства

Лекарствата са доста популярен метод за подготовка на шийката на матката за предстоящото раждане..

Видове:

 • Тази група лекарства включва лекарства от простагландиновата група, които осигуряват по-бързо начало на изглаждане и омекотяване на шийката на матката. Лекарствата имат доста бърз ефект, поради което се използват след 40 седмици от бременността, при условие че няма противопоказания за тяхната употреба и жената е в състояние да роди дете сама. Жената се препоръчва да ги приема сутрин и през нощта за един ден, сутрин може да започне раждането. В този случай приемането на лекарства трябва да се извършва изключително под наблюдението на специалист в болнично заведение..
 • В някои случаи окситоцинът може да се използва за стимулиране на раждането, но трябва да се използва, ако първоначалните признаци на съзряване на маточната шийка вече са отбелязани. Голямата опасност от приема на окситоцин може да провокира поради усложнения, свързани с началото на раждането при липса на дилатация на маточната шийка.
 • Използването на епидурална анестезия допринася за по-добро съзряване и по-бързо отваряне на шийката на матката. Методът има доста широка наличност и малък брой странични ефекти. За да го извършите, достатъчно е да имате квалифициран специалист, който познава манипулацията.

Възможно ли е да се ускори дилатацията на шийката на матката у дома?

Този въпрос си задават много жени, които искат да ускорят процеса на раждане или не искат да прибягват до употребата на лекарства..

Трябва да се отбележи, че независимият процес на ускоряване на раждането или узряването на шийката на матката, с помощта на допълнителни фактори, трябва да се извършва със задължителното изключване на патологията от хода на бременността. Преди да се прибере вкъщи, жената трябва да бъде прегледана от специалист и да й бъде позволено да извършва различни манипулации.

Сред методите, използвани за узряване на шийката на матката, има редица основни:

 • Умерените упражнения могат да провокират развитието на по-бързо съзряване. Те включват измиване на подове, почистване, ходене с умерено темпо и т.н. Трябва да се отбележи, че не трябва да се занимавате с тежка физическа активност, както и с използване на високи и ниски температури. Също така не се препоръчва рязка промяна на положението на тялото, тъй като това може да провокира промяна в положението на плода по отношение на шийката на матката.
 • Прием на лекарства като рициново масло, отвара от малини или свещи от беладона. Тези лекарства действат дразнещо върху мускулните влакна на матката и нейната шийка. В същото време методите нямат доказателствена база и в някои случаи могат да повлияят негативно на процеса на зреене. Въз основа на това трябва да се заключи, че те трябва да се използват само с абсолютно внимание, с изключение на всички възможни противопоказания. В случай на промени, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Полова и цервикална подготовка за раждане

Много жени се плашат от мисълта да правят секс непосредствено преди раждането, тъй като вярват, че в някакъв смисъл това може да наруши процеса на раждане или да доведе до различни видове усложнения..

Голямо заблуждение е, че бременността на жената протича без усложнения и тя няма противопоказания да има дете през естествения родов канал. В някои случаи не се получава добро съзряване и отваряне, което може да доведе до определени трудности преди раждането на дете.

Когато се открие незряла шийка на матката в периода от 39-40 седмици, която не е готова за независимо раждане на плода, лекарите започват да предприемат всякакви мерки, насочени към премахване на такава ситуация.

В някои случаи жената се насърчава да се прибере вкъщи и да участва в традиционни сексуални контакти със съпруга си. Това е, което ще доведе до бързото узряване на шийката на матката..

Това състояние се дължи на факта, че:

 1. Първо, механично въздействие се появява върху шията за известно време..
 2. Освен това вероятността от пренасяне на патогенни бактерии е минимална, тъй като лигавицата на пениса вече не се счита за чужда среда за жената..
 3. В момента е особено важно жената да изпитва удоволствие и да постигне състояние на оргазъм, което е точно това, което се изисква от сексуалния контакт в този момент. Тъй като на неговия фон има повишено производство и освобождаване в кръвта на голямо количество окситоцин и хормона на радостта. Именно те водят до свиване на мускулните влакна в маточната кухина и шийката на матката. Тези процеси също предизвикват по-бързо съзряване на маточната шийка..

Отзиви

Отзиви за преждевременна дилатация на шийката на матката:

Въз основа на всичко по-горе можем да заключим, че именно шийката на матката, както и нейното отваряне, играят най-важните роли по време на процеса на раждане..

Катетър на Foley за шийката на матката

Галина Савина 21.02.2020 г. Прочетена: 8 мин. 19 847 преглеждания

Състоянието на шийката на матката е един от най-важните показатели за готовността на жената за раждане. На 39-40 гестационна седмица шията започва да омеква, намалява по размер и постепенно се отваря. В това състояние тя е напълно подготвена за началото на раждането. При липса на такива промени лекарите могат да решат „изкуствено“ да подготвят шийката на матката за раждане..

Съществуват много съвременни медицински методи за подготовка на шийката на матката за раждане, но родилката може да бъде категорично против подобна намеса, въпреки медицинските показания. В такива случаи те прибягват до механични методи за подготовка на шийката на матката. Един от тези методи е поставянето на катетър на Foley в цервикалния канал..

Катетърът Foley е най-популярният вид урологичен катетър, предназначен за различни медицински процедури, въведен през уретрата в пикочния мехур на мъж или жена. Катетърът е изработен от латекс и е покрит със силикон. Оформен като тръба с 2 или 3 удара. В другия край на тръбата има балон за въздух, поради което устройството е фиксирано. Въпреки предназначението си, използването на катетъра Foley се е доказало добре в акушерството и гинекологията.

Заедно с катетъра Foley през последните години се появи подобно устройство, което се използва изключително в гинекологията. Неговата отличителна черта е наличието на 2 балона: за влагалището и за шийката на матката. И двете устройства се наричат ​​балонни разширители. Катетърът на Foley има много характеристики по отношение на размер, диаметър, дължина и т.н., но всичко това е важно за урологични манипулации. В акушерството и гинекологията се използват катетри No 12-18. Избират се и се инсталират от лекар изключително в болнични условия.

Механизъм на действие

Учените са открили връзка между механичната стимулация на шийката на матката, а именно маточния фаринкс, и производството на простагландини и окситоцин, вещества, които стимулират раждането. В тази връзка използването на катетър на Foley за изкуствено разширяване на цервикалния канал и съответно механично стимулиране на шийката на матката придоби популярност..

С помощта на гинекологичен дилататор (огледало) катетърът се вкарва в цервикалния канал на родилката. Балонът (маншетът), разположен в края на тръбата, се пълни с физиологичен разтвор или дестилирана вода. Обемът на балона обикновено е 25-50 ml. Напълненият маншет на правилно поставен катетър не трябва да се простира отвъд вътрешната ос на маточната шийка. Частта от катетъра извън шийката на матката и влагалището е фиксирана от вътрешната страна на бедрото на жената с медицинска лента. Процедурата отнема няколко минути, но може да бъде доста болезнена. Смята се, че това зависи от разширението на шийката на матката. много родилки с отваряне на 2 пръста не изпитват болка. Устройството се оставя в цервикалния канал за около 12 часа. При положителни резултати (отваряне и омекотяване на шийката на матката) катетърът на Foley спонтанно пада, в противен случай лекарят го премахва. При липса на трудова възбуда може да се вземе решение за използване на окситоцин.

Катетърът на Foley често се използва при доносена бременност (38-40 седмици), което се усложнява от ранното разкъсване на околоплодната течност (при липса на други усложнения). Ако периодът на безводност е по-малък от 12 часа, след изследване на влагалището за патогенна микрофлора и достатъчна стерилност на цитонамазката (I и II степен), в родилката се поставя катетър на Foley, за да се подготви шийката на матката за раждане. Този метод осигурява намаляване на количеството окситоцин, прилаган на родилка..

Показания за употреба и противопоказания

Въздействие върху шийката на матката с катетър на Foley може да се извърши както при текущата трудова дейност, но при липса на признаци за нейната зрялост, така и за стимулиране на самия труд при наличие на индикации:

 • Липса на работна ръка;
 • Преждевременно отделяне на лека околоплодна течност;
 • Гестоза;
 • Резус конфликт;
 • Различни патологии на родилката, които оказват неблагоприятно влияние върху нейното здраве и здравето на плода (захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания и др.).

Има и редица противопоказания за тази манипулация:

 • Плацента превия;
 • Маточно кървене с различна етиология;
 • Всякакви инфекции на тазовите органи (цервицит, вагинит и др.);
 • Разкъсване на феталния пикочен мехур.

Грижа за катетъра

Въпреки че катетърът на Foley ще продължи само няколко часа, има някои насоки, които трябва да се следват. Поставянето на катетър не влияе върху способността и способността за уриниране и дефекация. След поставянето на сондата, жената трябва, ако е възможно, да се държи в леглото, за да се избегне спонтанен пролапс на катетъра. Често катетър се поставя преди лягане за удобство на родилката. Не се препоръчва да докосвате устройството, да го премествате или да се опитвате да го премахнете сами. При най-малкия дискомфорт, усещане за парене или болка трябва да информирате Вашия лекар за това. След въвеждането катетърът не изисква допълнително антисептично третиране.

Напоследък все по-рядко се използват механични методи за подготовка на шийката на матката за раждане. Тяхната ефективност е много по-ниска от съвременните методи..

Отзиви от различни източници

Бременността протече добре, без усложнения. Но на 39 седмици водите изведнъж се счупиха. Бях шокиран, в началото не разбрах какво се е случило... Нямаше контракции и дискомфорт. Обадих се на моя лекар, той каза незабавно да отиде в болницата. След преглед казаха, че пикочният мехур е спукан и че е необходимо да се роди, но шията е скована. Отворът беше само с един пръст. Казаха, че ще го отворят изкуствено, ще поставят катетър. Ако не помогне, лекарства. Бях ужасно уплашен, но не можех да направя нищо. По-страх ме беше))) Не най-приятната процедура, но абсолютно поносима. Буквално час по-късно започнаха контракции, обадих се на лекар и казах, че катетърът трябва да бъде изваден, но тя ме успокои и каза, че още не е време. След 5 часа го прегледах отново и съобщих, че самият той е паднал от врата. Контракциите по това време бяха ужасни. И половин час по-късно започнах да се боря. В крайна сметка всички са здрави и всичко е наред! Благодаря на лекарите, че не са родили цезарово сечение, а са причинили раждане и са помогнали да се родят сами.

Първата бременност, на 38 седмици, водата започна бавно да се оттича. Пристигнах в родилния дом, казаха, че през този период не поддържат бременност и че могат да раждат, но ще трябва да стимулират. Няма разкриване на матката, нейното положение е неправилно за раждане и не е имало контракции. Предложиха да поставят катетър за фоли, не казаха нищо друго, защото. безводният период е вече над 3 часа. Вмъкнаха го дълго време, беше страшно болезнено. Лежах с него около 6 часа. През това време започнаха малки контракции. Докторът дойде, погледна и каза, че катетърът е изпаднал и шийката на матката се е отворила с 2 см, което е много малко, тъй като безводният период вече е почти 12 часа (((Те започнаха спешно да прилагат окситоцин. Час по-късно започнаха силни контракции. ) Не знам дали катетърът ми е помогнал.. може би трябваше да започна с окситоцин веднага. Слава Богу, бебето е здраво.

Сложиха катетър, тъй като беше просрочен. Вече беше на 41 седмици. Сложиха го рано сутринта и казаха, че трябва да престои един ден. Имаше лека болка и след това започна леко кървене. Почти умрях от страх. Акушерката каза, че това се случва и няма от какво да се страхувате. От страх, разбира се, не можех наистина да повярвам. Тя замина с фоли до следващата сутрин. Самият той не падна, както казаха. Лекарят го извади, след това проби пикочния мехур и започна да инжектира окситоцин, тъй като врата се отвори само с 2 пръста. По обяд настъпи пълно разкритие, но се оказа, че имам лицева презентация и бебето не потъва в тазовото дъно. Те спешно изчистиха. Сега всичко е наред при нас. Надявам се, че следващия ще направя собствено лице.

Те поставят в раждане предварително, в патология, защото срокът беше вече 42 седмици. Още първия ден се направи ултразвук и CTG и се установи липсата на вода, те казаха, че е необходимо да се стимулира и ражда по-бързо. Те поставиха катетър за фоли около 17 часа, предупредиха, че сутринта в 7 часа ще пробият пикочния мехур. Един час по-късно гърбът ми започна да усеща изтръпване, оказа се, че това е началото на контракциите. След известно време стомахът ми започна да се стяга. Обадих се на медицинската сестра, тя каза, че катетърът стимулира добре шийката на матката. По-близо до нощта вече не можех да седя или да легна. Блуждаеше из коридорите в очакване на битките. Катетърът е изпаднал сам. Сестрата ме заведе в стаята за прегледи, шията се отвори 4 см. Тя каза, че може да се обади на лекаря. Тя роди в 7 часа сутринта, сама, но с упойка. Момичета, не се страхувайте от стимулация!)

Този катетър на Foley никак не помогна! Бях ужасно изморен, докато го вкараха. В същото време започна кървенето, лекарите увериха, че това е нормално. Завързаха го за корема, което направи неудобно седене! В резултат - спешно цезарово сечение. И не помогна и на други момичета от отделението. Раждането трябва да става по естествен начин, без стимулация!

Катетър Foley за отваряне на шийката на матката

Раждането е сложен процес, по време на който не винаги всичко върви по план. Понякога гинекологът трябва да прибегне до използването на различни методи, за да помогне на жената. В някои случаи се изисква катетър на Foley, използван за разширяване на шийката на матката. Инструментът е труден за работа и изисква най-високо ниво на професионализъм на лекаря.

 1. Какво представлява устройството и как работи?
 2. Видове устройства
 3. Цел на употреба
 4. Показания и противопоказания
 5. Как върви инсталацията?
 6. Действие на устройството
 7. Колко дълго ще започнат контракциите и раждането при бременни жени след катетъра на Foley?
 8. Колко дълго издържа устройството по време на бременност??
 9. Как да премахнете устройството
 10. Какво да направите, ако балонът падне?
 11. Как да изплакнете балона?
 12. Защо катетърът може да не работи?
 13. Възможни усложнения
 14. Заключение
 15. Видео

Какво представлява устройството и как работи?

Катетърът за раждане на Foley е медицински инструмент, използван по време на раждането, за да стимулира разширяването на маточната шийка. Външно това е инструмент под формата на пластмасова тръба, оборудван от едната страна с балон, за да стимулира отварянето, а от другата страна с малък клапан. Има няколко размера на такива устройства, поради физиологичните характеристики на родилките. Най-често използваното устройство в медицинската практика е размер 18. Само акушер-гинеколог може да вкара балона.

Другите имена на устройството са катетърът на Фалеев, Foliyevy или Faleevsky. Можете да видите устройството на снимката.

Видове устройства

 • Класическа версия с дълга тръба.
 • Трипосочен.
 • Женски пол. Най-често се използва по време на раждане, тъй като има къса тръба, която намалява болката при жената.

Прегледите на майките показват, че когато използвате това устройство, болезнените усещания са доста силни. В тази връзка този метод за стимулиране на разширяването на шийката на матката често се поставя под съмнение..

Цел на употреба

Време е да разберем защо се използва това устройство и къде е поставено? Решението дали да се постави катетър на Foley за отваряне на маточната шийка преди самото раждане се взема от гинеколога, в зависимост от хода на женския процес. Само лекар може да постави балона. Това устройство се използва в случаите, когато други възможности за стимулация не са подходящи. Контракциите след инсталирането, като правило, се появяват в рамките на 1-4 часа след поставянето на устройството. В този случай шийката на матката се разширява до 4 см. Основните показания за употреба:

 • Стимулиране на стените на гениталния орган.
 • Разкриване на маточната шийка.
 • Призоваване на контракции при родилка.

Често се случва, че инсталирането на устройството не дава очаквания ефект.

При липса на контракции след 5 часа лекарят решава да използва други методи за стимулиране, например лекарства. Ефективността на катетъра Foley се увеличава значително, когато се използва едновременно с окситоцин.

Показания и противопоказания

Кой има нужда от такъв катетър? Често се случва по време на трудовия процес бременната жена да няма контракции. В този случай става необходимо да ги стимулирате. За определени показания се използва катетър на Foley. Тези показания включват:

 • Продължителна бременност.
 • Двойна или тройна бременност, която продължава повече от 38 седмици.
 • Неизправности на сърдечния мускул и кръвоносните съдове при жената.
 • Тежки форми на гестоза.
 • Неотваряне на шийката на матката след появата на истински контракции.
 • И двата вида диабет и други заболявания на ендокринната система при жените.
 • Тегло на плодовете над 4 кг.
 • Хипертония.
 • Многоводие.

За да предотврати различни усложнения, преди да настрои устройството, лекарят трябва да изключи възможните противопоказания за използването на стимулатор при родилката..

Те трябва да включват:

 • Възпалителен процес във вагиналната област.
 • Инфекции на репродуктивните органи с бактериален произход.
 • Увреждане на мембраните.
 • Неправилно поставяне на бебето в утробата.

При описаните условия използването на катетър се счита за опасно, тъй като може да причини различни усложнения при жената. При наличие на бактериална инфекция патогените могат да проникнат в плода. Може да не се получи инфекция, но професионалистите трябва да изключат всякаква опасност. Ако има рискове за здравето на майката и плода, гинекологът е длъжен да извика алтернативен метод за стимулиране на разкриването на маточната шийка.

Как върви инсталацията?

Как работи този инструмент? Използването на катетър на Foley за разширяване на маточната шийка е доста неудобен процес за жената. Мама е много болезнено да издържи тази процедура. Изисква висококвалифициран специалист. Ако на мама е било предписано използването на това устройство, тя може разумно да поиска от опитен акушер-гинеколог да го направи.

Когато е поставена тръбата, лекарят трябва да направи това възможно най-внимателно, за да не увеличи болката при родилката. Стъпки на процедурата:

 1. Оценка на наличието на противопоказания при момиче.
 2. Извършване на цялостна дезинфекция на гениталиите.
 3. Инсталиране на гинекологично огледало.
 4. Поставяне на катетър в шийката на матката.
 5. Прикрепване на тръбата към външната страна на бедрото.
 6. Останалата част от тръбата се поставя във влагалището.

Балонът, разположен в края на тръбата, е основният стимулатор на дилатацията на маточната шийка.

Катетър на Foley и бременност: как се използва за предизвикване на раждане?

СЪДЪРЖАНИЕ:

Катетърът на Foley помага не само на пациенти със заболявания на пикочно-половата система. Често акушерите и гинеколозите го избират като метод за стимулиране на раждането. Как действа в този случай и може ли използването му да доведе до усложнения?

Показания за употреба

Основната индикация е отсъстващ или изключително слаб труд в началото на раждането. Лекарите преминават към тяхното стимулиране, ако жената не е в състояние да роди дете сама. Има различни методи за стимулация и се използва катетър на Foley, когато са налице следните индикации:

 • удължаване на плода за 10 дни или повече,
 • заболявания при родилка: сърдечни заболявания, тежки форми на гестоза, хипертония, захарен диабет,
 • високо кръвно налягане, физическа слабост,
 • по-рано изхвърляне на околоплодната течност или тяхното излишък,
 • много голям плод или многоплодна бременност,
 • неотворена шийка на матката, когато контракциите вече са започнали.

Също така се използва катетър, ако родилката има противопоказания, които не позволяват да се прибегне до други методи за стимулиране на раждането..

Латекс двупосочни катетри Foley

Apexmed Foleya - за продължителна (до 7 дни) катетеризация на пикочния мехур и различни медицински процедури

 • Размер: Ch 12
 • Дължина: 400 мм
 • Брой в опаковка: 10
  Предлага се при поискване

850
на опаковка

Катетър Foley за дилатация на маточната шийка

Поставянето на този тип катетър стимулира разширяването на шийката на матката. Тази процедура трябва да се извършва изключително от лекар или квалифициран медицински персонал..

Подготовката за въвеждане на катетър включва:

 • почистване на влагалището с дезинфектант,
 • инсталиране на стерилно огледало,
 • изваждане на катетъра от опаковката със стерилни ръкавици.

След това лекарят продължава да поставя катетъра:

 • приема го със скоба, за да не нарушава стерилитета,
 • много внимателно се вкарва през маточната шийка, така че балонът да остане над вътрешната си ос,
 • напълва балона с физиологичен разтвор с медицинска спринцовка,
 • външният край на катетъра се прикрепя към вътрешната част на бедрото.

Колко дълго след инсталирането на катетъра Foley започва раждането?

Принципът на неговото действие е много прост - напълненият балон притиска матката и упражнява пръсващ ефект върху нея, като по този начин повишава нейния тонус и двигателни умения. Времето, през което настъпва ефектът от инсталацията на катализатора Foley, е индивидуално - но най-често матката започва да се свива след около 6 часа. Понякога обаче детето е готово да се роди само за час, но в някои случаи това ще изисква изчакване от 8 до 12 часа.

Грижа за катетър на Foley

Докато жената чака началото на раждането, тя трябва внимателно да наблюдава положението и състоянието на катетъра, за да избегне неприятни последици. За това ви трябва:

 • носете памучно бельо, което не ограничава движението,
 • уверете се, че катетърът на Foley не пада и тръбата не се огъва или прищипва.

Отстраняване на катетър на Foley

Процедурата за отстраняване на катетъра трябва да се извършва само от лекуващия лекар, на два етапа:

 • през втория курс на катетъра, чрез спринцовка, отстранете цялата течност от балона,
 • издърпване на сондата със скоба и внимателно изваждане от влагалището.

Почти винаги пациент с катетър на Foley остава в болницата, докато не започне раждането. Много рядко такива родилки имат право да се прибират у дома. ако катетърът падне, само лекар може да го замени. Всяка независима манипулация на катетъра е строго забранена.!

Потенциални усложнения при използване на катетър

 • Силна болка при поставяне на катетър - в този случай лекарят може да прилага интравенозни лекарства за болка,
 • Пролапс на катетър - лекарят може да постави нов или да избере различен метод за стимулиране на раждането,
 • Трудовете започнаха, но катетърът все още е вътре - тогава медицинската сестра или самият лекар го изваждат от матката.

Противопоказания за използването на катетър Foley

В някои случаи използването на двупосочен катетър може да усложни хода на раждането или дори да причини вътрематочна инфекция на плода и следователно Foley не се използва в следните ситуации:

 • наличието на инфекция във влагалището, която причинява възпаление - цервит (в шийката на матката), вагинит (във влагалищната лигавица и др.),
 • ниско предлежание на плацентата,
 • вътрешно кървене,
 • руптура на околоплодната течност.

Ако ви е предписано стимулиране на раждането с катетър Foley, тогава можете да ги закупите в онлайн магазина Sterilo.com. Нашето предимство е прякото сътрудничество с всички производители, представени в каталога. И също така оставете отзиви за вашия опит, използвайки този метод за стимулиране на труда. Вашите отзиви ще бъдат важни и полезни за бъдещите майки!