Флуконазол е лекарство, което има противогъбични свойства. Под негово влияние растежът и размножаването на гъбичките се блокират поради разрушаването на клетъчните стени и прекратяването на репликацията. Лекарството започва да действа в рамките на един час. Активните вещества навлизат в кръвта и започват да влияят на огнищата на инфекция. Лекарството може да се дава на деца, като предварително е проучил дозировките и противопоказанията..

Състав на лекарствения продукт и форма на освобождаване

Лекарството се състои от 90% флуконазол, който е активно вещество, получено от триазол. Останалите 10% са спомагателни съединения под формата на лактоза, магнезиев стеарат, повидон, титанов диоксид, царевично нишесте, желатинов компонент и багрило.

Флуконазол се предлага в следните форми:

 1. Капсули с доза от 50 mg в блистери от 7 броя. Лекарството с доза от 150 mg се продава в 1 капсула, опакована в картонена кутия с инструкции за употреба.
 2. Разтворими покрити таблетки с дози от 50, 100 и 150 mg.
 3. Инфузионен разтвор от 50 и 100 ml с концентрация на активна съставка 0,2%. Разтворът се основава на натриев хлорид.
 4. Прах за разреждане до консистенция на суспензия.

Показания за употреба на флуконазол

Флуконазол може да се предписва на пациенти, когато се диагностицират следните заболявания:

 • инфекции, провокирани от гъбички кандида (генерализирана кандидоза и други видове инвазии);
 • кандидурия;
 • бронхопулмонални комплексни инфекции от неинвазивен тип;
 • кандидоза на повечето лигавици;
 • лигавична кандидоза в устната кухина;
 • кандидоза по гениталиите;
 • баланит;
 • криптококови инфекции (менингит, лезии на кожата, бронхите, белите дробове);
 • дерматомикоза (на повърхността на скалпа, стъпалата, ноктите, слабините);
 • многоцветен лишей;
 • за предотвратяване на растежа на гъбички след химиотерапия и лъчетерапия, прием на антибиотици.
Флуконазол се използва за лечение на кандидоза на лигавицата

Инструкции за употреба за деца

Според инструкциите за употреба, Флуконазол не е безопасен за употреба при деца под 3-годишна възраст. В изключителни случаи специалистите могат да предписват флуконазол на малко дете, но само ако е посочено и съгласно коригиран режим на лечение. Ако бебето има проблеми с черния дроб или бъбреците, те няма да могат да се справят с извеждането на активното вещество от тялото, което ще бъде вредно за здравето.

Начин на приложение и дозировка за деца под 3-годишна възраст

Ако е необходимо да се използва флуконазол при новородени, се изисква специално внимание, на тази възраст се използва само инфузионен разтвор. За да се излекува кандидоза върху лигавиците при дете под 3-годишна възраст, дозата се предписва в размер на 3 mg на 1 kg телесно тегло. За болни деца с генерализирана кандидоза дозата трябва да се увеличи до 6-12 mg на 1 kg телесно тегло.

Интервалът между дозите на лекарството при кърмачета трябва да бъде най-малко 72 часа. Деца на възраст над 1 месец трябва да приемат флуконазол на всеки 48 часа. За дете на възраст над 1 година формата на лекарството може да бъде заменена със суспензия. По-лесно за приемане, по-лесно за проследяване на дозировката.

Приложение и избор на доза за деца над 3 години

За деца над 3 години лекарите могат да предписват Флуконазол без страх. Според изследванията активните вещества нямат отрицателен ефект върху детския организъм..

 • Оптималната доза Fluconazole за лечение на кандидоза (млечница) е 3 mg на 1 kg телесно тегло на детето през първия ден на приложение. Впоследствие количеството на лекарството трябва да се намали 2 пъти. Курсът на лечение на млечница трябва да продължи най-малко 14 дни..
 • За лечение на криптококов менингит, дозата на флуконазол трябва да се удвои - както през първия, така и през следващите дни от терапията. Продължителността на приема на лекарството е 10-12 седмици. Лечението завършва едва след като тестовете покажат пълното отсъствие на патогена в цереброспиналната течност.
 • Стоматитът при деца също може да бъде излекуван с това лекарство (препоръчваме да прочетете: стоматит в устата при деца: лечение на заболяването). Въпреки че дълго време се смяташе, че се образува не под въздействието на гъбички, а след наранявания или с нисък имунитет. Флуконазол се използва като елемент на комплексно лечение в продължение на 7 дни, 10-50 mg веднъж дневно.

За да се постигнат най-добри резултати при лечение на деца с флуконазол, е необходимо да се завърши предписаният курс на лечение и да не се прекъсва, когато се наблюдава подобрение. Показател за ефективността на терапията ще бъдат анализи, при които патогените не трябва да се откриват.

Противопоказания за прием

Според инструкциите за употреба, лекарството е противопоказано при пациенти със свръхчувствителност към компонентите на лекарството. Те могат да провокират алергични реакции при бебета. Ако се появят признаци на алергия, трябва да спрете приема на лекарството и да се консултирате с лекар. Флуконазол капсулите са противопоказани за лечение на деца под 4-годишна възраст (за повече подробности вижте статията: Как се използва Флуконазол по време на кърмене?).

Лекарите предписват флуконазол капсули само на деца над 4 години

Трябва да се внимава особено при предписване на доза от лекарството на деца, които са диагностицирани с патологии на черния дроб, бъбреците и сърдечно-съдовата система. Преди да предпише Fluconazole, лекарят трябва да проучи резултатите от тестовете за креатинин и след това да разработи схема на лечение с лека доза..

Трябва да се помни, че това противогъбично лекарство може да засили терапевтичния ефект на хипотиазид, антикоагуланти и други хипогликемични лекарства. Следователно те не могат да бъдат назначени едновременно..

Странични ефекти и предозиране

В редки случаи приемът на флуконазол от деца може да причини редица странични ефекти в организма:

 • в храносмилателния тракт - поява на вкусови промени, повръщане, гадене, силно метеоризъм, коремна болка, диария, аномалии във функционирането на черния дроб (с хипербилирубинемия, жълтеница, повишена активност на аланин аминотрансфераза, алкална фосфатаза, хепатонекроза)
 • в нервната система - поява на световъртеж, болка в главата, чести гърчове;
 • в хемопоетичните органи - вероятността от тромбоцитопения, агранулоцитоза, неутропения, левкопения;
 • алергични реакции - кожни обриви, поява на ексудативен еритем, токсична некролиза, анафилактични реакции (оток на определени части на лицето, поява на ангиоедем, сърбеж по кожата по тялото, уртикария);
 • нарушена бъбречна функция, поява на хиперхолестеролемия, хипокалиемия и други заболявания.

В случай на предозиране по време на приема на лекарството е необходимо да се извърши спешна промивка на стомаха, хемодиализа или принудителна диуреза. След това проведете симптоматична терапия.

Аналози на лекарства

Много фармацевтични компании произвеждат аналози на това противогъбично средство. Като основно вещество флуконазолът се съдържа в следните препарати:

 • Дифлазон;
 • Дифлукан;
 • Форкан;
 • Mikomax;
 • Mikoflucan;
 • Микозист;
 • Флукостат;
 • Проканазол.

Mikoflucan и подобни лекарства под формата на капсули помагат при млечница, стоматит, дерматомикоза с различна етиология, гъбички по ноктите (препоръчваме да прочетете: стоматит в устата при новородени). Въпреки подобния терапевтичен ефект, цените на тези лекарства варират значително..

За лечение на млечница, в допълнение към флуконазоловите капсули, супозиториите с противогъбичен ефект се използват като част от комплексната терапия (препоръчваме да прочетете: как лекуваме млечница при новородени в устата?). Това са нистатин, ливарол, лакмирор, клотримазол.

Flucor е гел, който се използва външно. Може да се замени с мехлеми, кремове, които също се справят добре с гъбички:

 • Бифоназол;
 • Амиклон;
 • Микозорал;
 • Клотримазол;
 • Канестен;
 • Mycocket;
 • Fungicip.

За интравенозно приложение при лечение на хронични и остри форми на кандидоза могат да се използват инжекции на Diflucan или Flucostat. Те имат общо активно вещество и се различават само по допълнителни компоненти.

Флуконазол за деца: инструкции за употреба

Когато се установи, че детето има заболяване, причинено от патогенни гъбички, се използват лекарства, които могат да засегнат точно такива патогени. Един от най-популярните сред тях е "Флуконазол". Той се е доказал добре в борбата срещу Candida и други гъбички, често се среща в аптеките и получава предимно добри отзиви от лекари и пациенти..

Формуляр за освобождаване

Флуконазол се произвежда от много руски и чуждестранни фармацевтични компании и се предлага в аптеките в няколко дозирани форми:

 • Капсули. Те са жълти, бяло-зелени, сини, бяло-сини, тъмнозелени, бели или бяло-жълти. Вътре в плътната желатинова обвивка има бял прах. Най-често срещаните са опаковките, съдържащи една, седем или десет капсули, но някои производители предлагат различни количества. Лекарството се продава в блистери или в буркани.
 • Хапчета. Те обикновено имат кръгла форма и бяла черупка. В зависимост от дозировката, една опаковка от такъв "Флуконазол" включва 1, 2 или 10 таблетки.
 • Разтвор за инжекции. Предлага се в полиетиленови или стъклени бутилки от 50 и 100 ml и представлява безцветна (понякога жълтеникава) прозрачна течност. В зависимост от лекарското предписание можете да закупите една бутилка отделно или да купите опаковка, съдържаща 5, 10 или повече бутилки.

Понякога името на лекарството включва втора дума или префикс, посочващ производителя, например, "Fluconazole Sandoz" се произвежда в Словения от компанията "Sandoz", лекарството "Fluconazole-Teva" е продукт на известната израелска компания "Teva", а "Fluconazole Stada" се произвежда в Русия. от компанията "Nizhpharm". Ефектът на такива лекарства обаче е един и същ, тъй като всички те са противогъбични средства, базирани на едно и също вещество..

Състав

Основният компонент на лекарството има същото име - флуконазол. В твърда форма (както капсули, така и таблетки) той се представя в доза от 50, 100 или 150 mg. Един милилитър инжекционен разтвор съдържа такава съставка в количество от 2 mg. Освен това, в зависимост от производителя, капсулите съдържат царевично нишесте, MCC, млечна захар, аеросил, калциев стеарат и други вещества..

Спомагателните компоненти на инжекционната форма са стерилна вода и натриев хлорид, а някои производители добавят към разтвора солна киселина или натриев хидроксид (това е необходимо за подходящо рН).

Принцип на действие

Флуконазол има специфичен ефект върху патогенните гъбички. По-специално, такова вещество инхибира активността на ензим, наречен "цитохром Р450". Това засяга метаболитните процеси в гъбичните клетки и увеличава пропускливостта на техните мембрани. Лекарството има висока активност срещу Candida. "Флуконазол" засяга и други патогени на микозите, включително криптококи, кокцидиоиди, трихофитони и трихофития.

Показания

Капсули и таблетки "Флуконазол" се предписват за поражение на лигавиците на устата, белите дробове, кожата, гениталиите (с млечница), сърцето и други органи. Лекарството се използва и за микози с различна локализация (багажник, крака, нокти), с хистоплазмоза, криптококоза и кокцидиоидомикоза.... Капсулите също се предписват за предотвратяване на гъбични увреждания след курс на лъчетерапия, химиотерапия, ХИВ, злокачествени тумори, след трансплантация и в други случаи, когато страда имунитет.

Лечението с "Флуконазол" под формата на инжекции се използва при генерализирани форми на кандидоза, ендемични микози и криптококоза. Лекарството се търси и като профилактично средство за намален имунен отговор, например, ако пациентът получава имуносупресивни лекарства или му е извършена трансплантация на орган.

На каква възраст се предписва?

Употребата на "Флуконазол" при деца е възможна от раждането, но твърдите форми не се използват до 3-4 годишна възраст, тъй като за малките деца е доста трудно да ги погълнат. Тъй като елиминирането на флуконазол при новородени е по-бавно, на бебетата през първите две седмици от живота се правят инжекции не всеки ден, а с интервал от 72 часа.

Деца от третата и четвъртата седмица от живота се инжектират с лекарство с интервал от 48 часа.

Противопоказания

Флуконазол не трябва да се използва при деца със свръхчувствителност към някоя от съставките на лекарството. При наличие на млечна захар в капсулите такова лекарство не се предписва на пациенти с непоносимост или дефицит на лактаза. Децата с чернодробна недостатъчност, сърдечни заболявания, бъбречни патологии и други сериозни заболявания изискват медицинско наблюдение по време на лечение с такъв противогъбичен агент..

Странични ефекти

Поради употребата на "Флуконазол" могат да се появят различни негативни реакции, например:

 • обриви по кожата;
 • намален апетит;
 • главоболие;
 • гадене;
 • диарични изпражнения;
 • промени във вкуса;
 • сърбяща кожа;
 • метеоризъм.

Ако се появят тези или други симптоми, препоръчително е да се консултирате с лекар, за да изберете друго лекарство.

Инструкции за употреба

Капсули или таблетки

Лекарството в тази форма трябва да се погълне и да се измие с вода. Не се препоръчва да го хапете, дъвчете или отваряте по друг начин. Такъв "Флуконазол" се дава на детето веднъж дневно в дневна доза, която се изчислява според теглото и отчита диагнозата. Например, при кандидозен стоматит, лекарството се предписва на 3 mg / kg на ден.

През първия ден, понякога лекарят препоръчва приема на капсули в двойна доза (6 mg / kg). Същата доза се използва профилактично, но може да бъде увеличена до 12 mg / kg. При по-сериозни форми на кандидоза дозата също се увеличава до 6-12 mg / kg.

В детска възраст не трябва да се надвишава допустимата дневна доза, която се счита за 12 mg / kg. Например, лекарството е предписано на 7-годишен пациент с тегло 25 кг. На такова дете не трябва да се дават повече от 300 mg флуконазол на ден, което съответства на шест капсули от 50 mg, три капсули от 100 mg или две капсули от 150 mg..

Инжекции

Лекарството се прилага интравенозно веднъж дневно и преди употреба може да се разрежда с физиологичен разтвор, декстрозен разтвор и други разтвори, които се използват за капеща инфузия. Въвеждането трябва да е бавно.

Дозировката се определя индивидуално, тъй като тя се влияе от естеството на заболяването и теглото на малкия пациент. Например, ако детето има генерализирана кандидоза или криптококов менингит, тогава 1 кг от телесното му тегло изисква от 6 до 12 mg флуконазол. Продължителността на такова лечение е до 12 седмици..

Ако при малък пациент е разкрита лезия на лигавиците с кандидоза, тогава дневната доза на лекарството ще бъде 3 mg / kg. Много режими включват натоварваща доза през първия ден (6 mg / kg), така че концентрацията на флуконазол да достигне по-бързо ефективни нива. Продължителност на лечението - поне 2-3 седмици.

За да се намали рискът от гъбична инфекция при дете, ако то има нисък имунитет (например след лъчева терапия), интравенозно се инжектират от 3 до 12 mg флуконазол на 1 kg от теглото на пациента. Колко дълго да се правят такива инжекции се определя от показателите на кръвен тест..

Предозиране

Случайното превишаване на дозата на "Флуконазол" в инжекция или в твърда форма може да причини промени в поведението и халюцинации. За да се премахнат признаците на предозиране, се използва принудителна диуреза и симптоматично лечение. Ако състоянието на детето е сериозно, те прибягват до хемодиализа.

Взаимодействие с други лекарства

Флуконазол не може да се комбинира с терфенадин, рифабутин, варфарин, астемизол, фенитоин, ацетилсалицилова киселина и много други..

Ако детето вече се лекува, въпросът за допустимостта на употребата на "Флуконазол" трябва да бъде решен от лекаря.

Условия за продажба

Твърдите форми на лекарството се класифицират като лекарства без рецепта, а флаконите с "Флуконазол" за интравенозни инжекции се продават само по лекарско предписание. Цената на лекарството се влияе от производствената компания, дозировката на лекарството и броя на капсулите / таблетките / флаконите в една кутия. Например, 7 капсули "Fluconazole-Teva" 50 mg всяка струват около 260 рубли, а същата опаковка от лекар от руски производител може да бъде закупена за 20-60 рубли.

Условия за съхранение

Съхранявайте опаковката на капсулата при температури до +25 градуса. Важно е да държите такъв "Флуконазол" у дома на място, където малко дете не може да го намери. Срокът на годност на капсулното лекарство обикновено е 2 или 3 години..

Отзиви

В повечето случаи употребата на "Флуконазол" реагира положително. Според родителите това е ефективно и достъпно лекарство, което бързо помага за премахване на проявите на кандидоза. При някои пациенти обаче той провокира нежелани реакции. Има и случаи, когато ефектът от лекарството е бил недостатъчен, поради което "Флуконазол" е трябвало да бъде заменен с други лекарства.

Аналози

Ако не можете да използвате "Флуконазол", те се интересуват предимно от лекарства, които имат същото активно вещество. Тези инструменти включват:

 • Дифлукан;
 • "Микосист";
 • "Флукостат";
 • Mikomax;
 • Дифлазон;
 • Форкан;
 • "Flucorus";
 • "Флукорем";
 • "Fangiflu" и други лекарства.

Всички те се предлагат в капсули и таблетки, както и в инжекционна форма. Само "Diflucan" се предлага допълнително като прах в пластмасови бутилки, от който се приготвя оранжева суспензия. Такъв сладък сироп може да се предписва на деца на всяка възраст, поради което е в голямо търсене на кандидоза при кърмачета и деца в предучилищна възраст..

Заместител на "Флуконазол" също могат да бъдат лекарства, които съдържат клотримазол. Един от най-популярните сред тях е Candide. На децата най-често се предписва 1% разтвор или 1% крем - такива форми на "Candida" извършват локално третиране на области, засегнати от гъбички. Те са одобрени за употреба на всяка възраст, дори при бебета. Аналози на "Candida" са лекарства "Candibene", "Clotrimazole", "Candizol", "Amiklon" и други.

За кандидоза могат да се използват и други лекарства с противогъбично действие, например "Пимафуцин", "Нистатин", "Хексорал", "Оралсепт" или "Итразол".

Лекарят обаче трябва да предпише някое от тези лекарства като заместител на Флуконазол, тъй като те се различават по механизма на действие, възрастови ограничения, форми на освобождаване и дозировки, приемливи за деца..

Вижте следващото видео за Флуконазол.

Флуконазол за деца - инструкции за употреба, дозировка за лечение и профилактика, аналози и цена

Всяка майка може лесно да идентифицира възпалителния процес на езика, небцето и венците на бебето по малки бели петна - млечница. При опит за премахване на бяла плака със салфетка, възпаленият еритем остава на езика. Ако в същото време апетитът на детето е изчезнал или сънят е нарушен, има признаци на развитие на гъбично заболяване - кандидоза. Неразвитата микрофлора на новороденото не е в състояние да устои на гъбички, безопасно лекарство, флуконазол, се използва за борба с гъбичната инфекция..

Флуконазол за деца

Липсата на имунитет при новородено може да причини гъбични инфекции в хранопровода и червата. Нелекуваните новородени момичета развиват симптоми на вагинална млечница - вагинална кандидоза. Терапията за гъбични инфекции при деца включва мехлеми и кремове; ако външните агенти са неефективни, се предписва флуконазол за деца - противогъбично средство, принадлежащо към класа триазол. Капсулите са показани за деца от 5-годишна възраст, които са в състояние да погълнат твърда желатинова обвивка. На бебетата се предписват хапчета, сироп, свещи.

Състав и форма на освобождаване

Лекарството се предлага под формата на капсули, перорални и вагинални таблетки, разтвор за интравенозно приложение, сироп, прах за суспензии. Активната съставка във всяка форма на антибиотик е флуконазол. Съставът на лекарствата в различни форми на освобождаване е показан в таблицата:

Количество активно вещество, mg

Твърди желатинови капсули

Лактоза монохидрат, повидон К-17, натриев лаурил сулфат, магнезиев стеарат, картофено нишесте

Капсула: желатин, метил парахидроксибензоат E218, титанов диоксид 171, пропил парахидроксибензоат E216

Капсулите съдържат гранули или бял прах.

Перорални таблетки

Микрокристална целулоза (авицел), натриев нишестен гликолат, двуосновен калциев фосфат, повидон, магнезиев стеарат, червено багрило (E-124)

Кръгли плоски таблетки без вкус, с делителна черта от едната страна и скосени от двете страни

Инфузионен разтвор

Натриев хлорид, вода за инжекции

Бистър, безцветен или леко жълтеникав разтвор

Прах за приготвяне на суспензии за перорално приложение

10 mg / ml, 40 mg / ml

Безводна лимонена киселина, натриев бензоат, ксантанова смола, титанов диоксид, захароза, колоиден безводен силициев диоксид, натриев цитрат дихидрат, оранжев аромат

Бял или почти бял прах, без видимо замърсяване

Сорбитол течност, глицерол, натриева кармелоза, лимонена киселина монохидрат, натриев бензоат, натриев захаринат, аромат на череша, пречистена вода

Бистър безцветен сироп

 • Как да разпознаем невидимостта в Odnoklassniki - кой от гостите дойде
 • Москва ASC-DTI - какво е това и каква организация. Препоръчани писма, известия с код Москва ASTs-DTI
 • Как и как да се лекува парапроктит - подкожен, хроничен, гноен

Как действа лекарството?

Флуконазолът унищожава гъбичките отвътре, блокирайки работата на ензимите и нарушавайки синтеза на ергостерол, изграждащ компонент на клетъчната мембрана. При липса на ергостерол растежът и репликацията на мембраната спира, клетките на гъбичките спират да се размножават и умират. Той има висока пропускливост, има пагубен ефект само върху клетките на гъбичките, без да влияе на полезната микрофлора. Не причинява дисбиоза. След перорално приложение на доза от 150 mg веднъж седмично, след 14 дни, тя се концентрира в подкожните слоеве, след 4 месеца - в ноктите.

Показания за употреба

Лекарството се използва за профилактика на микози при възрастни и деца, лечение на системни и локализирани лезии. Показан е както в нормалното състояние на имунната система, така и при различни форми на имуносупресия. Децата, започвайки от ранна детска възраст, се предписват за предотвратяване на криптококов менингит, предотвратяване на кандидоза и лечение на следните заболявания:

 • стоматит;
 • кандидоза на устната кухина;
 • кандидоза на лигавиците на хранопровода;
 • гъбичен менингит;
 • инвазивна кандидоза;
 • гъбички по ноктите и кожата.

Флуконазол - инструкции за употреба за деца

Лекарството се предписва на дете в зависимост от телесното тегло. С тегло над 50 kg, флуконазолът за деца, както и възрастните, е показан в количество от 150 mg на ден. Ако бебето тежи по-малко от 50 кг, използвайте таблетки с доза от 50 mg, допълнително използвайте кремове, мехлеми, супозитории. На бебетата се показва същото количество 1 път за 3 дни. Бебе на възраст от месец може да се използва на всеки 2 дни. Дозировката за микози на лигавиците е представена в таблицата:

Дозировка на ден / честота на приложение

Кандидоза на лигавицата на хранопровода

50 mg / веднъж на всеки 2 дни

50-100 mg / 1 път за 2 дни

100 mg / веднъж на всеки 2 дни

100-150 mg / 1 път на ден

Кандидоза на лигавиците на устата

150 mg за първия ден, 50 mg всеки през следващите дни

150 mg през първия ден, 100 mg през следващите дни

250 mg за първия ден, по 100 mg всеки през следващите дни

300 mg за първия ден, 150 mg през следващите дни

С криптококов менингит, флуконазол капсули се предписват на деца в размер на 24 mg на 1 kg телесно тегло, максимум 400 mg / ден.

Лекарствени взаимодействия

Възможни са нежелани реакции при прием на флуконазол заедно с други лекарства под формата на аритмии, алергии, психомоторни ефекти, диабетични прояви и интоксикация на тялото. Има случаи на придобиване на слепота. Необходимо е наблюдение с възможност за корекция на дозата при лечение с флуконазол в комбинация със следните лекарства:

 • хлорпропамид, глипизид, глибенкламид, толбутамид;
 • фенитоин;
 • циклоспорин;
 • варфарин;
 • рифампицин, рифабутин;
 • еритромицин;
 • зидовудин.
 • Ръчен сляп шев
 • Най-лесните и ефективни диети за отслабване
 • Как да идентифицираме и лекуваме човешки папиломен вирус при жени

Странични ефекти

Храносмилателната система може да реагира с гадене, метеоризъм, симптоми на жълтеница и хепатит. На фона на приема на лекарството вкусовите усещания се променят - детето може да откаже ястията, които обича. Реакцията на нервната система се изразява с прекомерно вълнение, нервност, главоболие, неподходящо поведение. Възможно намаляване на хемоглобина в кръвта, аритмия, алергични и кожни прояви: обрив, сърбеж, оток.

Противопоказания

Клирънсът на лекарството зависи от функцията на бъбреците. Назначаването на флуконазол при деца с бъбречни заболявания може да доведе до натрупване на остатъци в тялото и интоксикация. Предписва се с повишено внимание в комбинация с други лекарства, поради възможността за резонансно увеличаване на отрицателния ефект върху работата на сърцето и черния дроб. Терапията с флуконазол е забранена в следните случаи:

 • свръхчувствителност към компонентите на лекарството;
 • едновременна употреба на терфенадин или астемизол;
 • исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда;
 • нарушена бъбречна функция.

Условия за продажба и съхранение

Лекарството има срок на годност 36 месеца и се отпуска в аптеките по лекарско предписание. Използването след срока на годност е забранено. Съхранявайте лекарството на тъмно място, недостъпно за деца..

Аналози

На пазара има и други противогъбични лекарства, които по фармакологични свойства са подобни на флуконазола и са безопасни при лечението на гъбични инфекции при деца. Те се основават на различни активни вещества - миконазол, бифоназол, нистатин, натамицин и др. Ефективни при лечението на прояви на детски гъбични инфекции са:

 • Нистатин - има вредно въздействие върху гъбичките Candida. Предлага се под формата на таблетки, мехлеми, супозитории. Не се препоръчва при чернодробни заболявания, язва на стомаха, бременност, кърмене.
 • Кетаконазол - ефективен при микози на ноктите, ръцете, краката, различни видове кандидоза, хистоплазмоза и подобни инфекции. Прилага се през устата, бързо се абсорбира в стомашно-чревния тракт и се екскретира от тялото.
 • Пимафуцин е антибиотик с фунгицидно действие. Ефективен е срещу дрожди Candida albicans и други патогенни инфекции. Не се абсорбира в кръвта от стомашно-чревния тракт, ефективен при чревна кандидоза.

Може ли Флуконазол да се използва за деца под една година?

Аптечното лекарство Fluconazole се предлага под формата на таблетки и капсули. Предписва се при микоза, млечница, наличие на гъбични заболявания. Препоръчва се лекарството да се дава на деца над 4 години, но Fluconazole за деца под една година може да се използва, ако лекарството е препоръчано от лекар.

 1. Повече за лекарството
 1. Как да използвате за деца под една година
 1. Какво може да се каже, като се правят заключения

Повече за лекарството

Под формата на капсули Fluconazole се препоръчва за деца над 4 години и за възрастни; за кърмачета лекарството се използва под формата на таблетки. Активната съставка на лекарството, наречена Fluconazole, убива гъбичната инфекция за около 2 месеца. След първите дози от лекарството симптомите на заболяването изчезват, но няма смисъл да се спира курса на лечение след първото подобрение..

Опаковката с лекарството съдържа подробни инструкции за употребата му, но ако лекар е предписал флуконазол за млечница за деца под една година, тогава той трябва да определи дозата на лекарството. Лекарството се бори срещу проблеми като микоза, кандидоза и други гъбични проблеми.

Как да използвате за деца под една година

Дозировката на лекарството за деца се изчислява въз основа на параметрите на тяхното тегло. За 1 кг тегло експертите съветват да се използват 6 mg от лекарството.

Ако възрастта на детето е по-малка от една година, трябва да вземете лекарството съгласно следния алгоритъм:

 • дайте същата доза на лекарството като за деца след 3 години - 400mg;
 • пийте лекарството не всеки ден, но на всеки 3 дни;
 • дайте лекарството до срока, предписан от лекаря, без да спирате употребата на лекарството след изчезването на външните симптоми на кандидоза, млечница, микоза или стоматит.

Само педиатър има право да предписва флуконазол на дете годишно. Лекарят прави това само ако са били използвани други фармацевтични препарати и те не са дали желания ефект.

Какво може да се каже, като се правят заключения

Флуконазолът е най-ефективното лекарство срещу гъбични инфекции. Възможно е да се приема лекарството за кърмачета на възраст под 1 година, но дозировката на Флуконазол за дете под 1 година трябва да бъде определена от лекар, като се вземе предвид телесното му тегло.

Ако приемате лекарството според указанията, то е напълно безопасно. За да постигнете желания ефект, трябва да завършите пълния курс на лечение. Дневната доза за деца над една година е 400 mg, а за дете, което е по-малко, това количество вещество е достатъчно за 3 дни. Употребата на лекарството може да се практикува у дома, но в същото време родителите трябва да поддържат постоянен контакт с лекаря, за да го информират за ситуацията..

Дори ако детето има индикации за употребата на това конкретно лекарство, не трябва да го пиете без препоръката на медицински специалист. На деца под една година се дава такава суспензия за премахване на млечница и други гъбични инфекции. Ако дете под една година има такъв проблем, лекарят ще потърси други лекарства, за да го реши. Само когато изпитаните фармацевтични продукти се окажат безсилни, трябва да се предписва Флуконазол.

Не можете да давате лекарството на бебета, които имат индивидуална непоносимост към неговите компоненти или страдат от алергични реакции. Ако говорим за лечение на стоматит при бебе, тогава не трябва да му се дават повече от 3 mg активна съставка на ден. При хронични заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето децата също не трябва да получават това лекарство..

Деца под една година, които пият това лекарство, частично губят апетита си, стават нервни и раздразнителни, могат да се появят обриви по кожата и хемоглобинът намалява. Симптомите на аритмии са често срещани, но при правилно лечение тези ефекти могат да бъдат избегнати.

Източници:

Видал: https://www.vidal.ru/drugs/fluconazole__12803
GRLS: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGuid=a35154cb-6bbe-4dc2-b8a1-c478d7407760&t=

Открихте грешка? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter

Млечница при кърмачета

Някои родители забелязват, че в устата на бебето се появява белезникаво покритие, подобно на остатъците от мляко. Така обикновено се проявява млечницата - заболяване, което е доста често при малки деца. Защо млечницата е опасна и как се лекува?

Какво е млечница?

Млечницата е една от клиничните форми на заболяване като кандидоза. Това е гъбично заболяване на лигавиците, кожата, ноктите, вътрешните органи на човек, причинено от дрожди подобни гъби от рода Candida (Candida). Появата на наименованието "млечница" се дължи на факта, че по време на заболяването цялата лигавица на засегнатия орган се покрива с белезникав цвят, който прилича на подсирено мляко, образува се изцеден излив.

При новородени най-често се налага справяне с кандидоза на устната кухина - млечница на лигавиците на устната кухина.

Симптоми на кандидоза на устата при деца

При лека форма на кандидоза се наблюдава плака под формата на сирене на зърна, разположена в ограничени области на лигавицата на устната кухина, небцето, по-често на горната повърхност на езика или бузите. Тази плака се отстранява лесно. Няма субективни чувства. Няма миризма от устата.

Умерената форма на кандидоза е придружена от сирене или мембранозен цъфтеж на хиперемична (червена) основа, дифузно покриваща бузите, езика, твърдото небце, устните. Плаката не се отстранява напълно, оставяйки кървяща повърхност на лигавицата.

При тежка форма на заболяването мембранозната плака покрива изцяло лигавицата на устната кухина, езика (глосит), бузите, венците, твърдото и мекото небце, задната фарингеална стена (фарингит), устните (хейлит). При остъргване е възможно да се премахне само малко количество плака, но белезникав филм остава здраво залепен върху лигавицата.

При широко разпространени орални лезии децата стават неспокойни, сучат лошо.

Кандидозните лезии на лигавиците на устната кухина могат да се комбинират с кандидоза на кожата на перинеума, ингвинално-феморални и междуглутеални гънки, вулвовагинит (възпаление на външните полови органи, лигавицата на влагалището и вулвата - преддверието на влагалището) и чревна кандидоза.

Candida albicans е най-честият причинител на кандидоза. Носенето на Candida albicans се среща при здрави хора, но по-често при патологични състояния. Патогенът е част от постоянната нормална микрофлора на храносмилателния тракт: може да се намери в устната кухина, но най-голяма колонизация се наблюдава в дебелото черво. Колонизацията на влагалището от Candida albicans е налице при 10-30% от здравите жени, като се увеличава по време на бременност, активен сексуален живот и прием на орални контрацептиви. Въпреки че Candida albicans може да се намери на кожата близо до естествени отвори, тя не е представител на нормалната микрофлора на кожата, а само на лигавиците..

Освен Candida albicans, други патогени също могат да причинят млечница при деца - Candida tropicalis, Candida parapsilosis, Candida glabrata, Candida krusei. Инфекциите, причинени от Candida glabrata и Candida krusei, са от особено значение поради факта, че патогените са устойчиви на едно от основните лекарства, използвани за лечение на млечница - флуконазол.

Причини за развитие на кандидоза на устната кухина

Гъбите Candida, като почти постоянна човешка флора, при благоприятни условия могат да станат патогенни, т.е. в такива случаи започва интензивно размножаване, нарушение на лигавичните бариери и разрушаване на подлежащите тъкани, което е придружено от възпаление.

Способността да причинява заболяване, размножаване в устната кухина е свързана с намаляване на съпротивлението на макроорганизма (тялото на детето), което е възможно под въздействието на различни фактори, които влияят негативно на тялото. В същото време се нарушава микробният баланс, развива се остра кандидоза..

При развитието на кандидоза значителна роля играят както ендогенните (вътрешни, от страна на детето), така и екзогенните (външни) фактори..

Ендогенните фактори включват:

 • Аномалии в развитието на децата, недоносеността на плода и свързаното с това недоразвитие на физиологичните функции, благоприятстващи развитието на болестта. Млечницата е по-често при деца, хранени с адаптирано мляко поради липсата на защитни фактори, които детето получава в кърмата.
 • Състояния след операция, хиповитаминоза (състояния, които се развиват поради недостатъчен прием на витамини в организма), недохранване (хронично хранително разстройство, характеризиращо се с различна степен на загуба на тегло при малки деца), анемия (състояния, характеризиращи се с намаляване на хемоглобина в кръвта, по-често с едновременно намаляване на броя на еритроцитите), рахит (хиповитаминоза с дефицит на витамин D при малки деца, характеризиращо се с нарушение на метаболизма на калция и фосфора; проявяващо се с нарушения в костното образуване, функциите на нервната система и вътрешните органи), дисбиоза (състояние, характеризиращо се с количествени и качествени нарушения в състава на нормалната микрофлора с промяна местообитание), хронични и остри инфекции, метаболитни нарушения (въглехидрати, протеини, мазнини), ендокринни нарушения (захарен диабет и др.) и други системни заболявания, които водят до отслабване на защитните функционира на тялото и може да допринесе за развитието на кандидоза.
 • Повръщане, регургитация.

Екзогенните фактори включват:

 • Механични и химични наранявания. Лигавицата на устата на бебето е много деликатна, изобилно снабдена с кръв и лесно уязвима. При микротравми и механични травми се нарушава целостта на повърхностния слой на кожата - епидермиса и се създават „шлюзове“ за навлизане на гъбички в тялото отвън или собствени, живеещи върху кожата и лигавиците. Също така от голямо значение са незрялостта на устната лигавица, сухота на лигавицата (при новородени, лигавицата е относително суха), ферментационни процеси по време на киселата реакция на слюнката, промени в възпалителните процеси. Всичко това допринася за лесното фиксиране на гъбички по повърхността на устната лигавица.
 • Под въздействието на антибиотиците се потиска жизнената активност на редица микроорганизми в други органи, по-специално се нарушава нормалната чревна флора, която чрез своите ензими участва в синтеза на витамини. Липсата им се отразява негативно на съпротивителните сили на организма. Нормалната чревна флора помага да се поддържа необходимата pH среда, което също предотвратява развитието на болестотворна флора. Използването на терапевтични хормонални лекарства и имуносупресори, цитостатици рязко намалява защитните сили на тялото на детето, което също допринася за развитието на тежки форми на кандидоза.
 • Ранно започване на изкуствено хранене, особено с формули с високо съдържание на захар. Децата са лишени от възможността да получават защитни антитела заедно с майчиното мляко, а високото съдържание на захар променя киселинността на околната среда в устната кухина и насърчава растежа на гъбички.
 • Патогенност и вирулентност на щам гъбички, подобни на дрожди. Агресивните свойства на гъбичките Candida се увеличават с потискане на защитните свойства на макроорганизма, както и при наличие на асоциация с други видове гъби, вируси, бактерии. Опасна вътреболнична инфекция с гъби от рода Candida. Те циркулират в голям брой в болниците и са в състояние да продължат дълго време в околната среда. Тези гъбични щамове са устойчиви на много антимикотици и дезинфектанти..
 • Наличието на кандидозен вулвовагинит (гъбична инфекция на влагалището, вулвата) при майката по време на бременност. Това допринася за вътрематочна и вътреродна (по време на раждане, когато детето преминава през родовия канал) инфекция на плода, както и за развитие на кандидозна инфекция в следродилния период, например чрез кърмата и зърната. При бременни жени заболяването обикновено се повтаря и е трудно за лечение.
 • Инфекцията може да възникне и при контакт с медицински персонал, роднини и други хора, които се грижат за детето, които са носители на или имат някаква форма на кандидоза. Има голяма вероятност от инфекция при наличие на повърхностни форми на кандидоза на кожата и ноктите. Гъбите се предават чрез ръце, ендотрахеални тръби, вентилатори (изкуствена белодробна вентилация), памперси, зърна, играчки и др..

Ако детето развие симптоми на млечница.

При първото подозрение за млечница при дете трябва да се свържете с педиатър, тъй като с развитието на млечница е необходимо точно да се установи причината за процеса. Това може да е първата проява на някакво заболяване, други признаци на което могат да бъдат открити само от специалист по време на преглед и допълнителен преглед на детето. Лекарят също трябва да определи обхвата на лечението, като вземе предвид индивидуалните характеристики на тялото на вашето дете, алергично настроение, съпътстваща патология и други лекарства. Често лечението на млечница само с локално лечение на лезии не е достатъчно, тъй като може да има друга форма на кандидоза, най-често чревна или вагинална кандидоза. Чревната кандидоза се диагностицира най-често при откриване на гъбички от рода Candida в копрограмата (кумулативно проучване и описание на физическото, химичното и микроскопското състояние на изпражненията) и в резултатите от изследването на изпражненията за дисбиоза. Вагиналните лезии при деца се оценяват по наличието на прояви върху външните генитални органи (наличие на хиперемия - зачервяване, подуване и сухота на лигавицата на малките срамни устни, клитор, химен, наслояване на сухи сиреневи филми, точна и по-обширна ерозия - повърхностни дефекти на кожата или лигавицата ) и според положителните резултати от микроскопско и бактериологично изследване за дрождоподобни гъби Candida. За висока ефективност на лечението е необходимо да се приемат системни лекарства, дозата и продължителността на които може да се определи само от специалист.

Наложително е да се изследва майката за кандидоза. Ако майката има млечница, това означава, че и бебето може да я има..

Диагностика

Оралната кандидоза се диагностицира въз основа на клинични доказателства и обикновено не е необходимо допълнително микологично изследване. Положителният ефект от локалната специфична терапия потвърждава правилната диагноза..

Пълната диагностика на кандидозните лезии се основава на клинични данни, микроскопски и културни изследвания, серологични реакции.

По време на микроскопско изследване се правят остъргвания от лигавиците и материалът се изследва под микроскоп. Този метод открива подобни на дрожди клетки и мицелови нишки на гъбички Candida.

При бактериологично проучване се извършва сеитба, определя се броят на колониите от гъбички Candida, видът гъбички Candida и нейната чувствителност към противогъбични лекарства. За да направите това, гъбичните колонии, отглеждани на хранителна среда, са изложени на различни противогъбични лекарства и виждат кое лекарство е по-ефективно.

Понякога причината за неефективното лечение на кандидоза може да бъде нечувствителността на гъбичните видове към лечение с определени лекарства. В този случай се изисква подобно проучване..

При серологично проучване (проучване, при което антителата се изследват в човешки серум), най-надеждната е реакцията на свързване на комплемента (CBC) с дрожди антигени. Изследването открива антитела срещу гъбички Candida. Повечето пациенти с CSC са положителни дори с малко количество антитела.

Лечение

При лечението определянето и елиминирането на всички фактори, водещи до развитието на болестта, е от първостепенно значение. При първоначални, повърхностни, локални форми на млечница трябва да се извършва само локална, външна терапия чрез напояване на огнищата с прясно приготвени анти-кандидоза, дезинфектанти, алкализиращи лекарства.

Засегнатите участъци се почистват със стерилна памучна топка, напоена с воден разтвор на калиев перманганат (бледорозов разтвор), 0,25% воден разтвор на боракс, 2% воден разтвор на сода (1 чаша преварена вода при стайна температура - 1 чай лъжица сода за хляб), 1-2% воден разтвор на танин, 0,25-1% разтвор на водороден прекис. След всяка такава обработка на устната кухина засегнатите участъци трябва да се смазват (но не повече от 5 дни подред) с 1-2% воден разтвор на анилинови багрила: тинтява виолетово, метиленово синьо; 0,25% разтвор на азотна киселина сребро; йодинол, разреден с преварена вода 1: 2, разтвор на лугол, разреден с преварена вода 1: 3. Тази процедура трябва да се повтаря на всеки 2-3 часа..

Можете да лекувате устната лигавица с водна суспензия на нистатин или леворин, можете да ги приготвите сами: смачкайте таблетка и смесете с вода. леворинът се приготвя в размер на 100 хиляди единици на 5 ml преварена или дестилирана вода. Суспензия на нистатин в размер на 250 хиляди единици на 5 ml преварена или дестилирана вода, редуващи се с 5% разтвор на натриев бикарбонат. Обработката се извършва на всеки 6 часа..

Със суспензия от 2,5% пимафуцин за локално приложение, лигавицата се третира 4-6 пъти на ден, в зависимост от степента на лезията. 1% разтвор на клотри-мазол (канестен, кандида) също се използва за външно приложение 2-3 пъти на ден.

Всички манипулации при деца на всяка възраст трябва да се правят внимателно и нежно, без натиск. Трябва да се внимава детето да не може да вдишва или поглъща памук. Не е необходимо да се започва обработка веднага след хранене, за да не се предизвика повръщане.

Ако майката кърми, тогава по време на периода на лечение е препоръчително да измивате гърдите с вода след всяко хранене, след това третирайте зърната с 2% разтвор на сода (1 чаена лъжичка сода за хляб за 1 чаша преварена вода при стайна температура) или билкова инфузия (евкалипт, невен, дъб, лайка). Преди хранене трябва също да измиете и да третирате зърната със соден разтвор. По време на периода на млечница е необходимо да се вари всеки предмет, който може да попадне в устата на детето ви.

Лечението се провежда до пълно клинично възстановяване, но не по-малко от 14 дни, тъй като изчезването на симптомите не гарантира елиминирането на патогена. Лекуващият лекар решава относно необходимостта от удължаване на периода на лечение.

Но на настоящия етап се счита за най-ефективният и удобен метод за лечение на всяка форма на кандидоза при деца на всяка възраст, прилаган перорално (през устата) флуконазол (Diflucan, Diflazone и др.) 6 mg / kg веднъж и след това 3 mg / kg 1 път ден. За това можете да използвате инжекционен прах. Прахът може да се смеси с малко мляко или преварена вода. По-добре е да давате лекарството от чаена лъжичка, като същевременно смазвате засегнатите области на устната лигавица. Когато се използва флуконазол, времето за лечение се намалява до 3-5 дни.

При тежка форма на кандидоза, липсата на ефективност на терапията, лечението е необходимо в болнична обстановка, с възможно интравенозно приложение на антимикотични лекарства.

Възможни отклонения

Всички инфекциозни заболявания при децата са склонни към бързо разпространение в други органи и системи. При момичетата, дори в ранна детска възраст, може да се развие кандидоза на влагалището. Вулвовагинитът е опасен, тъй като момичетата, които на тази възраст имат изключително деликатни лигавици, могат да имат сливане на влагалището или срамните устни. Този проблем може да бъде разрешен само чрез операция. Ето защо майката трябва редовно да проверява състоянието на гениталиите на детето: има ли зачервяване, отделяне. Освен това, на фона на млечница, много често могат да се развият други, много по-сериозни и опасни състояния - генерализация на процеса и развитие на сепсис (инфекциозно заболяване, причинено от разпространението на бактериална или гъбична флора от огнището на инфекцията в кръвта, лимфните пътища и от тях във всички тъкани и органи). Следователно е необходим сериозен подход към профилактиката, ранното откриване, ефективността и навременността на лечението на млечница. Процесът може да се усложни чрез добавяне на бактериална инфекция, разпространена в храносмилателния тракт.

При недостатъчно лечение оралната кандидоза може да приеме хроничен рецидивиращ курс. Детето може да започне да отказва да яде, сънят е нарушен и бебето става раздразнително. Настъпват промени в защитната функция на тялото на детето, развиват се алергични реакции, формира се предразположение към развитие на различни заболявания, например бронхиална астма.

Предотвратяване

Необходима е внимателна грижа за кожата и лигавиците, особено по време и след прехвърлянето на често срещани заболявания, детски инфекции. Разумното използване на антибактериални лекарства, навременното лечение на съпътстващи заболявания е от голямо значение. Адекватната и навременна терапия на кандидоза при майки по време на бременност и раждане също е важна..

За профилактика на новородената кандидоза е определена високорискова група, която подлежи на задължителен преглед:

 • деца, родени от майки, страдащи от кандидоза и с огнища на хронична инфекция, с обременена акушерска и гинекологична анамнеза (жената има гинекологични заболявания, като възпалителни, усложнени раждания и др.);
 • недоносени и физиологично незрели новородени, родени с различни деформации и малформации;
 • новородени, страдащи от синдром на дихателни разстройства, енцефалопатия, претърпели родова травма на централната нервна система.

Тези деца подлежат на микроскопско и бактериологично изследване през първите 7 дни от живота; ако кандидозата се потвърди, им се предписва противогъбична терапия. Изборът на лекарства зависи от тежестта на хода на кандидозата при майката и резултатите от изследването на детето. Също така е необходимо да се наблюдава появата на гъбички в копрограмата или да се проведе изследване на изпражненията за дисбиоза.

За да се предотврати развитието на инфекция с кандида при деца, получаващи антибактериални лекарства, флуконазол се предписва в размер на 3-5 mg на 1 kg телесно тегло, веднъж дневно. Дневната доза зависи от степента на риск, лечението се провежда по време на основната терапия.

Флуконазол Флуконазол - описание на веществото, инструкции, приложение, противопоказания и формула

Формуляр за освобождаване

Diflucan на рафтовете на аптеките може да се намери под формата на суспензия. Лекарството се предлага в пластмасови бутилки. Вътре в контейнера има бял прах, който се разрежда с вода. Готовата смес прилича на плътен бял сироп, има характерна портокалова миризма. Също така, лекарството може да се намери под формата на капсули и инжекционен разтвор. Изборът на формата за освобождаване зависи от историята и продължителността на терапията, препоръките на лекаря.

Капсули

Diflucan за лечение се използва под формата на таблетки, които се приемат през устата. Капсулите имат характерен син цвят. Деца с гъбични заболявания се предписват около 6 mg на 1 kg тегло. Впоследствие дозата се намалява до 3 mg на 1 kg. Те пият лекарството 30 минути преди хранене. Съществуват редица специфични форми на инфекция, за които са предписани други употреби. Промяната на дозата е възможна само със съгласието на лекаря. За да предотвратите рецидив на кандидоза, вземете еднократна доза Diflucan в количество от 150 mg.

Суспензия на прах

Децата са много придирчиви към употребата на наркотици, така че е важно лекарството да няма отблъскващ вкус. Една от най-популярните форми на освобождаване е суспензията на Diflucan.

Той има няколко възможности за дозиране и се използва за лечение на различни гъбични заболявания. Освен това, заедно с бутилката, опаковката съдържа и специална мерителна лъжичка с прегради за по-лесна употреба. Трябва да пиете сироп Diflucan, приготвен от прах, веднъж дневно, независимо от времето на хранене. Дозировката за детето се предписва от лекаря.

Решение

Понякога клиничната картина на заболяването налага използването на други форми на освобождаване на лекарството. Разтворът на дифлукан е бистра, безцветна течност. Флуконазол се прилага на деца интравенозно със скорост, която не надвишава 10 ml / min. Лекарството бързо прониква в тъканите и течностите на тялото на детето. Начинът на приложение и дозировка зависи от тежестта и естеството на гъбичната инфекция. Храненето не е обвързано с времето на хранене.

Състав и механизъм на действие

Активната съставка на суспензията Diflucan е флуконазол, представител на триазолните противогъбични средства. Лекарството е ефективно срещу следните видове гъбички:

 • Кандида (албиканс, тропикалис, парапсилоза)
 • Криптококи (неоформени, гатии);
 • Бластомизни дерматитиди;
 • Coccidiodes immitis;
 • Histoplazma capsulatum;
 • Microsporum spp;
 • Trychophyton spp.

След перорално приложение лекарството се абсорбира активно и консумацията на храна не влияе на този процес. Пиковата концентрация в кръвната плазма се достига за час и половина.

Флуконазол се натрупва в горния слой на кожата и в нокътните плочи. Тъй като се екскретира от тялото за дълго време, той се приема веднъж дневно, а в някои случаи и веднъж на всеки 7 дни..

Странични ефекти

 • Употребата на Diflucan може да доведе до появата на негативни реакции на храносмилателния тракт, сред които най-чести са болки в корема, метеоризъм и диария. Също така, лекарството може да провокира гадене и други симптоми на диспепсия..
 • Лекарството понякога засяга нервната система на пациента, причинявайки главоболие, промени във вкуса, световъртеж и дори гърчове.
 • Дифлукан може да бъде токсичен за черния дроб, да наруши чернодробната функция и да причини жълтеница или хепатит.
 • Приемът на лекарството може да причини кожни обриви и други алергични реакции, включително анафилактични.
 • Някои деца могат да имат отрицателен ефект от лекарството върху кръвообразуването. В такива случаи кръвен тест показва левкопения (броят на белите клетки намалява главно поради неутрофилите) и тромбоцитопения.
 • Негативният ефект на флуконазол върху сърцето може да се прояви чрез аритмии и промени в ЕКГ.

Принцип на действие

Diflucan е лекарство от група противогъбични лекарства, тъй като флуконазолът в неговия състав е способен да инхибира синтеза на стероли в гъбичните клетки. Лекарството засяга кандида, криптококи, гъбички Microsporum, Trichophyton и други.

Суспензията, приета през устата, се абсорбира бързо и нейната бионаличност се оценява на 90% и по-висока. В този случай храната по никакъв начин не влияе върху усвояването и действието на лекарството. След 30-90 минути в кръвната плазма концентрацията на активното вещество на Diflucan става максимална и полуживотът на лекарството настъпва приблизително 30 часа след приложението. По-голямата част от лекарството (повече от 80%) се екскретира с урината.

Флуконазол за деца

Липсата на имунитет при новородено може да причини гъбични инфекции в хранопровода и червата. Нелекуваните новородени момичета развиват симптоми на вагинална млечница - вагинална кандидоза. Терапията за гъбични инфекции при деца включва мехлеми и кремове; ако външните агенти са неефективни, се предписва флуконазол за деца - противогъбично средство, принадлежащо към класа триазол. Капсулите са показани за деца от 5-годишна възраст, които са в състояние да погълнат твърда желатинова обвивка. На бебетата се предписват хапчета, сироп, свещи.

Състав и форма на освобождаване

Лекарството се предлага под формата на капсули, перорални и вагинални таблетки, разтвор за интравенозно приложение, сироп, прах за суспензии. Активната съставка във всяка форма на антибиотик е флуконазол. Съставът на лекарствата в различни форми на освобождаване е показан в таблицата:

Количество активно вещество, mg

Твърди желатинови капсули

Лактоза монохидрат, повидон К-17, натриев лаурил сулфат, магнезиев стеарат, картофено нишесте

Капсула: желатин, метил парахидроксибензоат E218, титанов диоксид 171, пропил парахидроксибензоат E216

Капсулите съдържат гранули или бял прах.

Перорални таблетки

Микрокристална целулоза (авицел), натриев нишестен гликолат, двуосновен калциев фосфат, повидон, магнезиев стеарат, червено багрило (E-124)

Кръгли плоски таблетки без вкус, с делителна черта от едната страна и скосени от двете страни

Инфузионен разтвор

Натриев хлорид, вода за инжекции

Бистър, безцветен или леко жълтеникав разтвор

Прах за приготвяне на суспензии за перорално приложение

10 mg / ml, 40 mg / ml

Безводна лимонена киселина, натриев бензоат, ксантанова смола, титанов диоксид, захароза, колоиден безводен силициев диоксид, натриев цитрат дихидрат, оранжев аромат

Бял или почти бял прах, без видимо замърсяване

Сорбитол течност, глицерол, натриева кармелоза, лимонена киселина монохидрат, натриев бензоат, натриев захаринат, аромат на череша, пречистена вода

Бистър безцветен сироп

Как действа лекарството?

Флуконазолът унищожава гъбичките отвътре, блокирайки работата на ензимите и нарушавайки синтеза на ергостерол, изграждащ компонент на клетъчната мембрана. При липса на ергостерол растежът и репликацията на мембраната спира, клетките на гъбичките спират да се размножават и умират. Той има висока пропускливост, има пагубен ефект само върху клетките на гъбичките, без да влияе на полезната микрофлора. Не причинява дисбиоза. След перорално приложение на доза от 150 mg веднъж седмично, след 14 дни, тя се концентрира в подкожните слоеве, след 4 месеца - в ноктите.

Показания за употреба

Лекарството се използва за профилактика на микози при възрастни и деца, лечение на системни и локализирани лезии. Показан е както в нормалното състояние на имунната система, така и при различни форми на имуносупресия. Децата, започвайки от ранна детска възраст, се предписват за предотвратяване на криптококов менингит, предотвратяване на кандидоза и лечение на следните заболявания:

 • стоматит;
 • кандидоза на устната кухина;
 • кандидоза на лигавиците на хранопровода;
 • гъбичен менингит;
 • инвазивна кандидоза;
 • гъбички по ноктите и кожата.

Странични ефекти на флуконазол при деца

 • От органите на стомашно-чревния тракт. Може да се появи намален апетит и перверзия на вкуса. Някои деца изпитват гадене, до повръщане, болка в епигастриума и пъпната област. Малко по-рядко флуконазолът провокира реактивно увреждане на черния дроб. Това може да се види при анализи под формата на увеличаване на съдържанието на чернодробни ензими. Проявява се под формата на пожълтяване на склерата, възможна е болка в десния хипохондриум, диария;
 • Ефекти върху нервната система и настроението. Детето може да се оплаче от световъртеж, главоболие, постоянна умора. В редки случаи се съобщава за конвулсии;
 • Ефекти върху кръвните стволови клетки. Понякога приемът на флуконазол засилва левкопенията и тромбоцитопенията. Това може да доведе до кървене, характерен кожен обрив. Усложнения от този вид могат да се подозират от следните симптоми: кървене от носа, черни изпражнения (мелена), кожни прояви. Пълната кръвна картина ще показва нисък хемоглобин;
 • Докато приемате флуконазол във високи дози, може да има епизоди на предсърдно мъждене;
 • Кожните прояви в повечето случаи са представени от обрив. В изключително редки случаи лекарството причинява анафилактоидни реакции: оток, сърбеж. Анафилактичен шок по време на прием на флуконазол не е описан;

Има единични случаи на бъбречна дисфункция, повишен холестерол и намалени нива на калий в кръвта, докато приемате флуконазол.

Предозирането на лекарството при деца може да доведе до халюцинации и неподходящо поведение

По този начин флуконазолът има редица показания за употреба при деца под 4-годишна възраст. За по-ранна възраст лекарството се предписва по здравословни причини. Децата не трябва да получават флуконазол сами, тъй като лекарство с рецепта и има много противопоказания, лекарствени взаимодействия и други характеристики.

Инструкции за употреба

Продължителността на курса на лекарствена терапия ще зависи от ефективността на лечението на заболявания. Флуконазол обикновено се пие на всеки 24 часа. Изчисляването на дозата на лекарството зависи от телесното тегло на детето и причинителя на заболяването. Най-високата доза на лекарството ще бъде 400 mg на ден, ако детето има криптококов менингит. Стандартна възможност за лечение: 6 милиграма на килограм тяло през първия ден от курса, през следващите дни дозата се намалява до 3 милиграма на килограм телесно тегло. Те пият лекарството в продължение на две седмици.

При дете с тегло над петдесет килограма на пациента се препоръчват дозировки, използвани за възрастни. Продължителността на курса се избира от лекуващия лекар въз основа на хода на заболяването и наличието на усложнения. Най-често използваната доза е 150 милиграма на ден. При симптоми на туберкулоза по ноктите, болно дете се препоръчва да пие 150 mg от лекарството за 7 дни, така че нокътната плоча да бъде напълно възстановена.

Ако болното дете тежи по-малко от петдесет килограма, тогава на лекуващите лекари се предписват лекарства в таблетки с доза от 50 mg. Ако е необходимо, таблетките се допълват с кремове, мехлеми, супозитории. Ако се лекува криптококов менингит, тогава лекарството се пие в доза от 12 mg на килограм тегло. Курсът на лечение варира от 70 до 84 дни, докато детето се възстанови напълно и резултатите от теста показват липсата на патогена.

Лекарството се дава на кърмачета в същата доза, както при по-големите деца, но интервалът между употребата на лекарството трябва да бъде най-малко 3 дни. След като детето навърши един месец, лекарството може да се дава веднъж на 48 часа. Често родителите грешат, като спират терапията веднага след изчезването на първите симптоми на детето, но единственият положителен ефект ще бъде потвърждение за липсата на гъбички в тестовете.

Не се препоръчва да се дава лекарството на деца, които имат алергични реакции към активната съставка на лекарството. Лекарството се предписва само от лекуващия лекар. Не се препоръчва употребата на лекарството без рецепта от Вашия лекар. Обикновено лекарството не се препоръчва за деца под четиригодишна възраст. Но в случаите, когато други лекарства не са ефективни в борбата с млечница, лекарят предписва флуконазол, В тези случаи са възможни индивидуални дози в размер на един до три милиграма на килограм тегло..

Използването на флуконазол в капсули за кандидоза на лигавицата е както следва:

 • В случай на кандидоза на лигавицата на хранопровода: деца с тегло от 15 до 20 кг пият по една капсула на ден, пациентите с тегло от 20 до 30 кг приемат 1-2 капсули; пациенти с тегло от 30 до 40 кг приемат 2 капсули; дете с тегло от 40 до 50 кг се препоръчва да приема 2-3 капсули на ден. Курсът на терапия е най-малко 3 седмици (докато симптомите спрат) и след това се пие още 14 дни.
 • При кандидоза на лигавиците на устата деца с тегло от 15 до 20 кг приемат 3 капсули през първия ден, а на следващия ден по 1 капсула на ден; пациенти с тегло от 20 до 30 кг пият 3 капсули през първия ден, а през следващите дни пият лекарството в 2 капсули; пациенти с тегло от 30 до 40 кг приемат по 5 капсули през първия ден, а през следващите дни по 2 капсули; дете с тегло от 40 до 50 кг се препоръчва да приема 6 капсули през първия ден, а през следващите дни по 3 броя. Курсът на терапия се основава на употребата на голяма доза от активното вещество през първия ден, а след това дозата на използваното лекарство се намалява до стандартна. Лечението продължава 21 дни.

Ако гъбата Candida е локализирана в устата, тогава съдържанието на капсулата се излива и се смесва с вода. Устата се избърсва с памучен тампон, потопен в разтвора. При стоматит при деца над пет години е възможно да се използва флуконазол за лечение

Моля, обърнете внимание, че лечението на стоматит може да бъде предписано само от лекар. Обикновено лекарството се използва, когато заболяването стане хронично или рецидивира постоянно

Продължителността на курса за стоматит зависи от хода на заболяването. Ако формата е тежка, тогава със стоматит се предписва прекомерно количество активно вещество през първите 24 часа, а на следващия ден дозата се намалява до стандартна. Когато гъбичното заболяване по лигавиците и кожата не изчезне или се влоши, е възможно да се използва лекарството под формата на ректални супозитории. Количеството на активното вещество се изчислява според теглото на пациента.

Инструкции за употреба

Дозировката на флуконазол за деца, както и продължителността на употреба, зависи от ефективността на терапията, тежестта на инфекцията, както и от възрастта и теглото на детето. Най-често на децата се предписва 1 таблетка от лекарството през целия ден. Максималната дневна доза флуконазол е 400 mg. Тази скорост е необходима за развитието на криптококов менингит..

Стандартният режим на терапия е следният: на детето се предписват 6 mg / kg през първия ден от лечението, а след това това количество от лекарството се намалява наполовина. Продължителността на курса е 14 дни. Ако пациентът тежи повече от 50 кг, тогава трябва да се използва доза за възрастни. Курсът на терапия с флуконазол е 1 седмица..

Ако телесното тегло е по-малко от 50 kg, тогава стандартната норма на лекарството е 50 mg. Ако инфекцията се е разпространила твърде много, тогава за допълнителен ефект на децата се предписва Флуконазол под формата на супозитории и мехлеми. При криптококов менингит продължителността на лечението се увеличава до 1,5 месеца. Лекарството се отменя само ако патогенът не е открит в тялото на пациента.

В зависимост от вида на патологията, дозирането на флуконазол може да бъде както следва:

 • Кандидоза на устната кухина. Ако теглото на децата е в диапазона от 15-20 кг, тогава те използват 3 таблетки през първия ден от терапията и след това 1 капсула на ден. При маса от 20 до 30 кг нормата през първия ден е една и съща, а в следващия период се удвоява. Ако теглото е 30-40 кг, тогава първоначално на детето се дават 5 капсули, а след това 2 капсули дневно. Терапията продължава 3 седмици.
 • Езофагеална кандидоза. Тук терапията зависи и от телесното тегло на детето:
 • 15-20 кг - 1 капсула флуконазол на ден;
 • 20-30 кг - 1-2 таблетки;
 • 30-40 кг - 2 капсули / ден;
 • 40-50 кг - до 3 таблетки през целия ден. Общият курс на лечение е 5 седмици.

Ако млечницата е локализирана само в устната кухина, тогава прахът първо се разрежда с вода и след това засегнатите тъкани се третират с тази смес с памучен тампон.

Терапията на кандидозата включва и укрепване на имунната система. За това се използват не само пробиотици, но и мултивитамини.

Също така е важно да се организира рационална и питателна диета.

Инструкции за употреба за деца

Според инструкциите за употреба, Флуконазол не е безопасен за употреба при деца под 3-годишна възраст. В изключителни случаи специалистите могат да предписват флуконазол на малко дете, но само ако е посочено и съгласно коригиран режим на лечение. Ако бебето има проблеми с черния дроб или бъбреците, те няма да могат да се справят с извеждането на активното вещество от тялото, което ще бъде вредно за здравето.

Начин на приложение и дозировка за деца под 3-годишна възраст

Ако е необходимо да се използва флуконазол при новородени, се изисква специално внимание, на тази възраст се използва само инфузионен разтвор. За да се излекува кандидоза на лигавиците при дете под 3-годишна възраст, дозата се предписва в размер на 3 mg на 1 kg телесно тегло

За болни деца с генерализирана кандидоза дозата трябва да се увеличи до 6-12 mg на 1 kg телесно тегло.

Интервалът между дозите на лекарството при кърмачета трябва да бъде най-малко 72 часа. Деца на възраст над 1 месец трябва да приемат флуконазол на всеки 48 часа. За дете на възраст над 1 година формата на лекарството може да бъде заменена със суспензия. По-лесно за приемане, по-лесно за проследяване на дозировката.

Приложение и избор на доза за деца над 3 години

За деца над 3 години лекарите могат да предписват Флуконазол без страх. Според изследванията активните вещества нямат отрицателен ефект върху детския организъм..

Продължителността на лечението с флуконазол ще зависи от неговата ефективност. Максималната дневна доза на лекарството за деца не трябва да надвишава 400 mg. Лекарството се приема веднъж дневно..

 • Оптималната доза Fluconazole за лечение на кандидоза (млечница) е 3 mg на 1 kg телесно тегло на детето през първия ден на приложение. Впоследствие количеството на лекарството трябва да се намали 2 пъти. Курсът на лечение на млечница трябва да продължи най-малко 14 дни..
 • За лечение на криптококов менингит, дозата на флуконазол трябва да се удвои - както през първия, така и през следващите дни от терапията. Продължителността на приема на лекарството е 10-12 седмици. Лечението завършва едва след като тестовете покажат пълното отсъствие на патогена в цереброспиналната течност.
 • Стоматитът при деца също може да бъде излекуван с това лекарство. Въпреки че дълго време се смяташе, че се образува не под въздействието на гъбички, а след наранявания или с нисък имунитет. Флуконазол се използва като елемент на комплексно лечение в продължение на 7 дни, 10-50 mg веднъж дневно.

За да се постигнат най-добри резултати при лечение на деца с флуконазол, е необходимо да се завърши предписаният курс на лечение и да не се прекъсва, когато се наблюдава подобрение. Показател за ефективността на терапията ще бъдат анализи, при които патогените не трябва да се откриват.

Методи за използване на флуконазол при деца

Деца с тегло над 50 kg могат да приемат дози за възрастни по всякакви показания. Продължителността на терапията зависи от конкретната клинична ситуация. Основната доза в този случай е 150 mg. При тежки форми на криптококов менингит се използват до 400 mg флуконазол на ден. За да се предотврати последното състояние при пациенти с ХИВ, се предписват 150-200 mg дневно за дълго време.

За лечение на туберкулоза на ноктите поддържащата терапия е 150 mg / седмица до регенерация на нормалната нокътна плочка.

Деца под 50 кг, т.е. до приблизително 15-годишна възраст флуконазол се предписва главно в капсули (таблетки) от 50 mg, както и под формата на кремове, мехлеми и супозитории (при вагинална кандидоза).

Противопоказания на лекарството

Лекарството не трябва да се приема от деца с алергични реакции и непоносимост към флуконазол. Не се препоръчва да приемате лекарството заедно с терфенадин, астемизол. Преди лечението е необходимо да получите препоръка от лекар, особено ако детето има хронични заболявания, свързани с бъбреците, черния дроб, сърцето, кръвоносните съдове. Странични ефекти При деца, подложени на лечение с лекарството, може да има смущения в стомашно-чревния тракт. При пациентите апетитът намалява, вкусовите предпочитания се променят, повръщане и болка в близост до пъпа са възможни.

Има нарушения в нервната система: нервност, внезапни промени в настроението, световъртеж. Често има синдром на хронична умора, възможни са конвулсивни явления. При продължителна употреба се наблюдава намаляване на кръвосъсирването. Възможна е появата на обриви, кървене от носа, намаляване на хемоглобина в кръвта. В тези случаи цветът на изпражненията се променя на черен. След курс на терапия при деца са възможни симптоми на аритмия. По кожата се появява обрив, понякога са възможни оток на тъканите и сърбеж. Лекарите препоръчват внимателно изчисляване на дозата, тъй като предозирането е изпълнено с повишаване на нивата на холестерола, появата на халюцинации, нервни сривове и неадекватно поведение.

Може ли лекарството да навреди на плода? Употреба на лекарството по време на бременност

Вече знаете, че Флуконазол (таблетки) не се предписва за малки деца. Но могат ли бъдещите майки да го приемат? Всъщност в този случай активното вещество може да проникне през плацентарната бариера. Какво мислят лекарите за това и какви данни се съобщават от инструкцията?

Анотацията показва, че лекарството за лечение на гъбички не се използва по време на бременност. Няма клинични проучвания при тази група пациенти. Но ако говорим за опасни инфекции, които застрашават живота на жената, тогава лекарството все пак се предписва (през втория и третия триместър). В този случай лекарството се предписва в минимални дози за кратко време. По време на периода на лечение бъдещата майка трябва да бъде под лекарско наблюдение. Лекарите наблюдават и състоянието на нероденото дете..

Възможни нежелани реакции

Дифлукан се понася добре от децата. Въпреки това, продължителната употреба на лекарството може да доведе до чернодробни проблеми, поради което по време на продължителната употреба на лекарството трябва да се контролира нивото на чернодробните ензими. Възможни са нежелани реакции при неправилна употреба на лекарството при хора с рак и ХИВ инфекция. Възможни са такива негативни прояви:

 • главоболие и световъртеж;
 • конвулсивно трепване;
 • болка в корема;
 • гадене и повръщане;
 • подуване на корема и диария;
 • алергии (обриви, сърбеж, анафилактичен шок);
 • подуване;
 • промяна във вкуса;
 • нарушение на сърдечно-съдовата система;
 • намаляване на нивото на тромбоцитите в кръвта;
 • косопад;
 • бъбречна недостатъчност;
 • нарушена чернодробна функция.

Ако случайно приемете голяма доза от лекарството, също са възможни халюцинации, повишена възбудимост или летаргия. Лечението на това състояние включва стомашна промивка, хемодиализа и прием на сорбенти. Ако се появят някакви нежелани реакции към лекарството при дете, трябва незабавно да се свържете със специалист.

Взаимодействие с други лекарства

 • Употребата на лекарството заедно с циклоспорин, теофилин, рифабутин, фенитоин, зидовудин или сулфонилурейни препарати изисква наблюдението на медицинския персонал.
 • Лекарството не трябва да се комбинира с лекарства като терфенадин, цизаприд или такролимус, тъй като тези комбинации увеличават риска от странични ефекти върху сърдечната или бъбречната функция.
 • С назначаването на Diflucan се отбелязва увеличаване на терапевтичния ефект на бензодиазепиновите лекарства.
 • Лекарството може да се комбинира с азитромицин, хидрохлоротиазид, циметидин, антиациди.
 • Ако давате Diflucan с антикоагуланти, това ще увеличи риска от кървене.
 • Рифампицин повлиява концентрацията на флуконазол в кръвта и неговата екскреция, поради което при лечение с този антибиотик се препоръчват повишени дози Diflucan.

Противопоказания за употреба

Diflucan е противопоказан за употреба в случай на алергични реакции към един от неговите компоненти. Не използвайте лекарството заедно с астемизол, цизаприд и терфенадин

При заболявания на черния дроб и сърдечно-съдовата система лекарството се използва с повишено внимание под постоянен медицински контрол

Когато приемате лекарството заедно с Rifampicin, е необходимо да коригирате дозата на Diflucan, тъй като Rifampicin насърчава бързото елиминиране на противогъбичното средство от тялото. Приемът на Теофилин, напротив, може да доведе до натрупване на флуконазол в организма, поради което дозата на лекарството трябва да бъде намалена.

Използването на лекарството заедно с антикоагуланти води до развитие на кървене. Ходенето с бензодиазепин заедно с флуконазол увеличават психомоторните реакции на пациента, поради което употребата на Diflucan в сложна терапия трябва да бъде съгласувана с лекуващия лекар. Ако имате необичайни симптоми, трябва да се консултирате със специалист.

Противогъбичното лекарство има свои собствени противопоказания и странични ефекти, така че употребата му е подходяща само според указанията на лекар

Аналози на лекарства

Лекарства, които са сходни по състав, са:

 • Нистатин. Активно вещество: антибиотик, който действа върху патогените и допринася за тяхната смърт. В малки дози лекарството предотвратява растежа на бактерии, а в големи дози унищожава патогените. Нистатинът действа главно върху гъбичките Candida. Форма за освобождаване: супозитории (ректални и вагинални), мехлем, таблетки. Когато се използват супозитории за лечение, е достатъчен курс от две седмици. Възможно е комплексно лечение (мехлеми, таблетки и супозитории). Нистатин не трябва да се използва при чернодробни заболявания, стомашна язва, жени с бременност и кърмещи майки.
 • Diflucan е противогъбично лекарство, което се предлага под формата на таблетки, капсули и прах. Предимството на Diflucan е бързото му усвояване и отделяне от организма. Дозировката е 150 милиграма на ден. Често Duflucan се предписва от лекуващия лекар по време на комплексна терапия срещу гъбични заболявания. Стандартният курс на противогъбична терапия е достатъчен, за да се излекува болестта. Ако болестта е станала хронична, тогава тя се пие веднъж месечно в продължение на 4-12 месеца, докато рецидивите не спрат.
 • Флукостат. Употребата на лекарството е насочена само към патогенната флора, но в същото време не унищожава бактериите, необходими за поддържане на здрава микрофлора. Начин на производство: капсули, разтвор. Активното вещество на лекарството е флуконазол. Лекарите казват, че лекарството се усвоява по-лесно от организма, отколкото всички лекарства от тази поредица. В ранните стадии на млечница е достатъчно да използвате една таблетка за пълно излекуване..

Дозировка

Възрастните се препоръчват да приемат 400 mg през първия ден, а след това 200 или 400 mg, в зависимост от степента на увреждане. Лечението продължава от седмица до месец. Интравенозно се прилага с помощта на капкомери. Струва си да се вземе предвид фактът, че различните заболявания изискват по-голяма или по-малка концентрация на лекарството, поради което преди употреба определено трябва да се консултирате с Вашия лекар..

Инструкциите за лекарства, които съдържат флуконазол, показват, че децата от 4-годишна възраст могат да го приемат без особен страх, дозировката е много по-малка, отколкото за възрастни. Разбира се, когато предписва определено лекарство, лекарят трябва да вземе предвид личната толерантност на детето към всички вещества, съставляващи състава. Деца от петнадесет години, според свидетелството на лекар, приемат дози за възрастни.

Що се отнася до новородените и децата под 4 години, има някои нюанси. Категорично е забранено да се приемат до три месеца, тъй като той се отделя от тялото много бавно. На възраст от 3 до 6 месеца дневната доза не трябва да надвишава 12 mg.

Деца от една до три години могат да приемат по 1 капсула от 50 mg на всеки 48 часа. На тази възраст на детето лекарят трябва да реши дали лечението с това лекарство ще донесе повече полза или вреда. Ако това лекарство не е подходящо, по-добре е да изберете друго. Ако имате малко дете, никога не правете избор сами, без необходимото образование, не можете да избирате лекарства, особено за деца.

Какво може да се каже, като се правят заключения

Флуконазолът е най-ефективното лекарство срещу гъбични инфекции. Възможно е да се приема лекарството за кърмачета на възраст под 1 година, но дозировката на Флуконазол за дете под 1 година трябва да бъде определена от лекар, като се вземе предвид телесното му тегло.

Ако приемате лекарството според указанията, то е напълно безопасно. За да постигнете желания ефект, трябва да завършите пълния курс на лечение. Дневната доза за деца над една година е 400 mg, а за дете, което е по-малко, това количество вещество е достатъчно за 3 дни. Употребата на лекарството може да се практикува у дома, но в същото време родителите трябва да поддържат постоянен контакт с лекаря, за да го информират за ситуацията..

Дори ако детето има индикации за употребата на това конкретно лекарство, не трябва да го пиете без препоръката на медицински специалист. На деца под една година се дава такава суспензия за премахване на млечница и други гъбични инфекции. Ако дете под една година има такъв проблем, лекарят ще потърси други лекарства, за да го реши. Само когато изпитаните фармацевтични продукти се окажат безсилни, трябва да се предписва Флуконазол.

Не можете да давате лекарството на бебета, които имат индивидуална непоносимост към неговите компоненти или страдат от алергични реакции. Ако говорим за лечение на стоматит при бебе, тогава не трябва да му се дават повече от 3 mg активна съставка на ден. При хронични заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето децата също не трябва да получават това лекарство..

Деца под една година, които пият това лекарство, частично губят апетита си, стават нервни и раздразнителни, могат да се появят обриви по кожата и хемоглобинът намалява. Симптомите на аритмии са често срещани, но при правилно лечение тези ефекти могат да бъдат избегнати.

Източници:

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/fluconazole__12803 GRLS: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGuid=a35154cb-6bbe-4dc2-b8a1-c478d7407760&t=

Открихте грешка? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter