Жената не винаги може да роди дете сама. Причините могат да бъдат много: твърде голям плод, пълна предлежание на плацентата, висока степен на късогледство, други заболявания и особености, при които е посочена само хирургическа интервенция. Но никой не премахва отговорностите за грижа за бебето от раменете на жените, така че въпросът как бързо да се върнете към нормалното и да се възстановите след операцията тревожи всички пациенти.

Първите дни след цезарово сечение:

РЕФЕРЕНЦИЯ! Цезаровото сечение е основна хирургична процедура, по време на която се изрязват тъканите на бременна жена, за да се извлече плода навън. Извършва се както под обща, така и под гръбначна упойка.

- кога да ставате след операция?

Пациентът прекарва първия ден след операцията в интензивното отделение. Първите 12 часа не й е позволено да става, но също не се препоръчва да лежи в леглото. За да могат кръвните съсиреци да излязат и процесът на адхезия да не започне вътре, една жена определено трябва да се движи - да се обръща от едната страна на другата, да движи краката си. Опитайте се да отпуснете краката си на леглото и леко да повдигнете бедрата си, да ги люлеете напред-назад и след това да ги спуснете. След това завъртете гръдния кош първо наляво, след това надясно. Правете всичко плавно и спретнато!

Вашият лекар ще наблюдава постоянно вашето здраве: проверява налягането и пулса, количеството секрети, контрактилитета на матката. Зависи от тези показатели - кога ви е позволено да ставате и сядате.

Първият път ще имате право да ставате само в присъствието на медицинска сестра. Ако ви се завие свят, не се притеснявайте, това е нормално. Седнете няколко минути, дишайки дълбоко. Няма да можете да се изправите веднага, така че не се напрягайте. Ще трябва да вървите през първите дни, като се наведете малко напред, за да не нарушите шева още веднъж.

ВНИМАНИЕ! Веднага след като жената и бебето бъдат прехвърлени в следродилния период и оставени сами, майката вече трябва сама да се грижи за бебето. Следователно няма да се получи. Трябва да ходите повече по коридора (поне за къси разстояния) - по този начин матката ще се свива по-бързо.

- колко не можете да натискате след цезарово сечение?

Всяка втора жена се сблъсква с такава неприятност като запек след раждане. Често се появяват хемороиди (особено в последните етапи, когато плодът притиска ректума с цялата си маса). Невъзможно е да се натисне в тези случаи! Първо, възможно е да се провокира появата на пукнатини в лигавицата, кървене и дори пролапс на ректума. И второ, поради силното напрежение на мускулите на перитонеума и матката, нов шев може да започне да кърви.

ВАЖНО! Шевовете след цезаровото сечение обикновено са добре зашити и не могат да се разпръснат толкова лесно, но усилията ще имат отрицателен ефект върху заздравяването.

Следното помага да се избегне запек:

 • Спазване на специална диета с много пресни зеленчуци и зърнени храни, ферментирали млечни продукти, хляб с трици, много течност.
 • Прием на лекарства: Duphalac, Normase, Portalak (ако майката кърми); Guttalax, Bisacodyl, Regulax (ако бебето е изкуствено хранено). Разрешено е да се използват свещи - Calciolax, Ferrolax, Glycelax, свещи с масло от морски зърнастец.
 • Народни рецепти: отвара на основата на смокини, билкови отвари и отвари от плодове (коприва, корени от валериана, копър, анасон, кимион).

- Колко време отнема премахването на катетъра?

Катетър за отклоняване на урина е задължителен: съществува голям риск от увреждане на пикочния мехур по време на операция. Следователно, като наблюдавате обема и цвета на урината и по-конкретно дали кръвта е попаднала в урината, можете да намалите този риск.

След процедурата катетърът остава в пикочния мехур за ден-два и като цяло не причинява неприятни усещания. И отстраняването е бързо и безболезнено: при дълбоко вдишване.

Правила за възстановяване след цезарово сечение:

Жената трябва да бъде подготвена за факта, че възстановяването след цезарово сечение ще продължи по-дълго, отколкото след естествено раждане..

- нормализиране на менструалния цикъл след цезарово сечение

Обратният процес на вътрешно преструктуриране започва от самия ден, когато бебето се роди, но ако по време на естественото раждане продължи около шест месеца, тогава пълното възстановяване на тялото след цезарово сечение ще настъпи в рамките на 3 години. Менструацията ще дойде много по-рано - нормалният цикъл се възстановява за 3-4 месеца.

Не бъркайте петна след раждането - лохии - с менструация. Те не са толкова изобилни, но размазващи се, ден след ден сменят цвета си от кафяв на прозрачен, след което изчезват съвсем. Появата на лохии е естествен процес, показващ заздравяването на лигавицата на матката.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Кърменето ускорява възстановяването на тялото и матката. Установено е, че кърмата съдържа 20 хормона, един от които е пролактин. Действа потискащо върху производството на прогестерон, който е отговорен за узряването на яйцеклетката и нейното фиксиране в матката. Колкото по-често жената слага бебето на гърдата си, толкова повече се произвежда пролактин, съответно, толкова по-дълъг е периодът на отсъствие на менструация. Понякога не идват за 8-10 месеца.

- нормализиране на кърменето след операция

Жените, които са претърпели цезарово сечение, първоначално имат редица трудности при кърменето. Ранното привързване (непосредствено след раждането) не може да се извърши, тъй като майката доста често е в реанимация на ден. Те не носят трохите там, т.е. няма хранене в продължение на 24 часа. Следователно млякото не пристига веднага, а след 4-5 дни. В днешно време на бебето се дава специална смес от шише. Тъй като механизмът на смучене на зърното и гърдата е малко по-различен, детето трябва да се адаптира към променените условия. Физическото състояние на майката и хормоналните промени в тялото, които са започнали, също влияят. Освен това капкомерите често причиняват подуване, а в гърдите също - той се подува, става твърд и реагира болезнено на допир..

Затова запомнете няколко важни правила:

 • Не забравяйте да масажирате гърдите си и да изцеждате мляко, ако пристигне. Достатъчно е да правите това на всеки 3-4 часа в продължение на 15 минути за всяка жлеза. Направете всичко спретнато и внимателно, без да стискате или дръпнете.
 • Поставете бебето си на гърдата си, така че не само той, но и да се чувствате комфортно. Можете да направите това, докато лежите настрани, или като поставите детето по корем и плътно натискате.
 • Не трябва да изпитвате болка, докато суче! Ако устата на бебето е широко отворена, брадичката е притисната към гърдите ви, а долната устна е обърната навън - правите всичко както трябва.
 • Трябва да храните бебето при поискване, но ако спи повече от 4 часа през нощта, трябва да се събудите и да нахраните.

- възстановяване на тялото

Не забравяйте - периодът на възстановяване продължава за всяка жена по различен начин. Това зависи от няколко фактора:

 • Индивидуални характеристики на организма. Как беше операцията, дали имаше някакви усложнения (нагряване на конци или остатъци от плацентата в маточната кухина) - всичко това не добавя положителни емоции и забавя лечебния процес. Заслужава да се спомене и прагът на болката. Този индикатор е различен за всеки човек: някой забравя за болката след няколко дни или не й обръща внимание, а някой не е в състояние да спи напълно и да се грижи за себе си, да не говорим за детето.
 • Психологическо състояние. Това зависи не само от характера на жената и нейното морално състояние, но и от климата в семейството, отношенията със съпруга / та и други близки роднини и отношението към новороденото.

Колкото по-активна е майката, толкова по-бързо ще се възстанови от операцията. Важно е обаче да не навредите и да правите само това, което лекарят ще позволи! Умереността е основното условие. Големият корем влияе на стойката и походката. Коремните мускули губят тонуса си, походката става патешка. С всичко това може да се справи, но не веднага, а постепенно. Леката атлетика е разрешена 10 седмици след операцията. Йога и плуване са разрешени. Ходете колкото е възможно повече, носете корсет и ниски токчета. Добър релаксиращ ефект дава масажът на гърба и шията.

- спортуване след цезарово сечение

Вече няколко часа след операцията можете да правите самомасаж - поглаждайте корема с кръгови движения отляво надясно и отгоре надолу. Вземете топка за тенис - напишете кръгове с нея, започвайки от пъпа, по посока на часовниковата стрелка.

6-8 месеца след цезаровото сечение можете да правите упражнения за укрепване на мускулите на бедрата, корема и талията, като започнете с най-леките. Разрешени са пилатес, водна аеробика, танци, бягане.

ВНИМАНИЕ! Забранено е използването на гири и други тежести след операция в продължение на една година! Отложете за известно време колоездене, волейбол и вдигане на тежести. Ако по време на упражнението усетите виене на свят, разминаване на шева, отделяне от него или влагалището, болка в корема - незабавно спрете да практикувате и изберете друг метод в бъдеще.

- хигиена след цезарово сечение

В родилния дом медицинските сестри ще се занимават с лечението на шевовете. Кога ще бъдат премахнати (след 5-8 дни - ще трябва да го направите сами. Болката на мястото на разреза през първите 3-4 дни е нормална. Важно е да носите превръзка след раждането и да отидете до тоалетната навреме. Понякога може да се наложи обезболяващи, това също не е отклонение.

Какво да правите у дома:

 1. Измийте ръцете си преди всяко третиране.
 2. Шевът се измива по време на вземане на душ със специален гел и се попива с хартиена кърпа за еднократна употреба. По-добре е да не използвате хавлиена кърпа - микробите могат да се натрупват в гънките му.
 3. След къпане увреденото място се третира с хлорхексидин, разредена салицилова киселина или друг дезинфектант.
 4. Носете памучно бельо с подходящ размер. Не трябва да дърпа кожата, да натиска и да търка.
 5. 2-3 седмици след цезаровия шев можете да започнете да мажете с регенериращ гел - това ще помогне на кожата да се нормализира по-бързо.

ВАЖНО! Първо къпане - не по-рано от седмица след операцията!

Какво да не се прави през първия път след цезарово сечение?

 • Носете тежести
 • Максимумът, който можете да вдигнете, е дете. Без тежки чанти и кутии, особено от пода.
 • Напрегнете пресата и правете резки движения (накланяния, завои).
 • Разтрийте шева с кърпа.
 • Яжте мазни, сладки и пържени храни. Забранени са бобови растения, зеле, консерви и бял хляб.
 • Правейки секс.
  Забраната се налага за 1,5-2 месеца, но при наличие на усложнения (вътрешно възпаление, ендометриоза, нагряване на конци и др.) - до разрешението на гинеколога.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Планирайте следващото си зачеване не по-рано от 3 години след цезарово сечение. Оставете шева да се излекува напълно и тялото да се възстанови.

Заключение

Бъдете подготвени за определени трудности след цезарово сечение, но не се разклащайте от страх, а ги посрещнете напълно въоръжени. Следвайки всички препоръки, можете да отскочите доста бързо, както и да избегнете неприятни усложнения. Необходими са усилия, но резултатът си заслужава..

Физическа рехабилитация след цезарово сечение (страница 1 от 2)

Министерство на образованието и науката на Украйна

Vishіy първа ипотека

Представен Международен университет за развитие на хората "Украйна"

Регионален институт Горлив

от дисциплина: Физическа рехабилитация в акушерството и гинекологията

Физическа рехабилитация на цезарово сечение

Възстановяване след операция

Упражняваща терапия, индикации и противопоказания

Списък на използваната литература

Цезарово сечение с внезапна смърт на родилка или бременна жена с цел спасяване на живота на детето е правено в древни времена. В края на 16 век се появяват първите съобщения за цезарово сечение, въпреки това почти винаги тази операция завършва със смъртта на родилката, следователно през 19 век. беше предложена операция за отстраняване на матката след разреза, което до известна степен намали майчината смъртност. По-нататъшното подобряване на резултатите е свързано с въвеждането в практиката на триетажния шев на матката, предложен от Ф. Керер през 1881 г. Оттогава коремното раждане е получило известно разпределение, но майчината и перинаталната смъртност остава висока. Само от 50-те години на 20-ти век, благодарение на въвеждането на антибактериални лекарства, кръвопреливане, по-строга регулация на показанията и спазване на условията на операцията, прогнозата за майката и плода значително се е подобрила.

Индикация за цезарово сечение. Разпределете абсолютни и относителни показания. В исторически план, предвид големия риск от операция преди няколко десетилетия, абсолютните индикации са акушерските ситуации, когато вагиналното раждане е невъзможно дори след ползотворна операция. В съвременното акушерство такива показания се считат за абсолютни, когато друг метод на раждане е по-опасен за майката, отколкото цезарово сечение. Относителните включват заболявания и акушерски ситуации, които могат да повлияят неблагоприятно на състоянието на майката и плода, ако раждането се извършва в естествен родов канал.

Абсолютни показания

Патология, която напълно изключва вагинално развитие: стесняване на таза от III-IV степен, тазови деформации, фрактури; тумори на тазовите органи, шийката на матката, яйчниците, пикочния мехур, които блокират родовия канал; изразени рубцови промени в шийката на матката, ножницата, които значително стесняват родовия канал; пълна предлежание на плацентата.

Патология, за която цезарово сечение е метод на избор: непълна предлежание на плацентата при наличие на кървене; преждевременно отделяне на плацентата при липса на условия за раждане по естествен родов канал; напречно и косо положение на плода; дефектен белег на матката; клинично несъответствие между размерите на таза на майката и плода; еклампсия; заплахата от руптура на матката; рак на шийката на матката, външните полови органи, ректума, пикочния мехур.

Относителни показания

- анатомично тесен таз от I и II степен на стесняване в комбинация с други неблагоприятни фактори (седалищно предлежание на плода, голям плод, следсрочна бременност, мъртво раждане и др.);

- тазово предлежание на плода;

- Бременност след раждането в комбинация с други акушерски усложнения;

- заплахата от образуване на пикочно-полова фистула;

—Възраст на жената, която ражда за първи път, повече от 30 години, в комбинация с други утежняващи фактори;

-Екстрагенитални заболявания, които изискват бързо регенериране при липса на условия за естествения му родов канал.

Условия за операция: жив плод (с изключение на абсолютните показания); липса на инфекция (безводен период не повече от 6 часа); съгласието на майката за операция.

Противопоказания

Противопоказание: липса на развитие на плода, недоносеност и незрялост на плода, тежка хипоксия, наличие на инфекция: ендометрит по време на раждане, продължителен безводен период, многократно вагинално изследване, повишена телесна температура, гнойно отделяне от родовия канал.

Грижи за пациента след операция. След като операцията приключи, жените слагат студ и тежест на стомаха си. За да се предотврати кървенето, във вената се инжектира 1 ml окситоцин или 1 ml 0,02% разтвор на метилергометрин в 500 ml 5% глюкоза. В бъдеще окситоцинът се инжектира подкожно два пъти дневно по 1 ml. Следете състоянието на свиване на матката, секрети. За 5-6 дни се предписват антибиотици: ампицилин, цефазолин, гентамицин. През последните години, за да се предотвратят гнойно-възпалителни заболявания, се препоръчва да се прилагат антибиотици по време на операцията непосредствено след стягане на кабела: 1,5 g зинацеф, а при жени с висок риск от септични усложнения - мефоксин. След 24 часа приложението на антибиотици се повтаря. Те провеждат терапия, през първите 3-4 дни след операцията се прилагат болкоуспокояващи.

Тоалетът на следоперативната рана се извършва ежедневно: третира се с 96% етилов алкохол и се прилага асептична превръзка. Породените имат право да стават при липса на противопоказания в края на първия ден и да ходят на втория ден. Бързото ставане на пациента след операция е метод за предотвратяване на чревна пареза, тромбоемболични усложнения, пневмония. Медицинската сестра трябва да наблюдава функцията на пикочния мехур и червата на следродилната жена, ако е необходимо, изпразва пикочния мехур с катетър. Ако следоперативният период при майката и неонаталният период при детето преминават без усложнения, е позволено да се храни новороденото в продължение на 2-3 дни. Шевовете се отстраняват 6-7 дни след операцията. Пациентите се изписват на 11-12 ден, при условие че следоперативният период е нормален..

Възстановяване след операция

Рехабилитационното лечение на жени след раждането, които са претърпели коремно цезарово сечение, трябва да бъде насочено не само към елиминиране на фактори, които могат да инхибират зарастването на рани чрез основно намерение, но и към предотвратяване на ендометрит. В тази връзка антибиотиците - главно полусинтетични пеницилини и цефалоспорини - отговарят на такива цели. Те се прилагат предимно на жени в риск от следродилни гнойно-септични заболявания, основа за включване в които са възпалителни гинекологични и екстрагенитални заболявания, дълга безводна празнина, многобройни вагинални прегледи по време на раждане и др. В момента периоперативното приложение се счита за най-ефективно при първата инжекция направено след затягане на пъпната връв, последващи са възможни след 4 и 8 часа. В групата с висок риск от развитие на тези усложнения, например след консервативна миомектомия, извършена по време на операцията, антибиотиците трябва да се използват поне 5 дни.

Упражняваща терапия, индикации и противопоказания

Заедно с лекарствата ефективно се използват и безлекарствени методи.

В следоперативния период се използва упражняваща терапия в легло, режим на отделение в отделение. В същото време се използва напълно тонизиращият ефект на физическите упражнения, тяхното действие за предотвратяване на развитието на следоперативни усложнения и за нормализиране на функциите на кръвоносната система, дишането и стомашно-чревния тракт. Упражненията, както вече беше споменато многократно, също стимулират процесите на регенерация на увредените тъкани..

До края на първия ден или на следващия ден след операцията, за да се избегнат неблагоприятните ефекти от легнало положение, жената след раждането (ако няма противопоказания) се научава да се обръща на своя страна. В същото време това е първият етап от подготовката за ставане..

Освен в случаите, когато състоянието на следродилната жена противопоказа използването на терапевтични упражнения (наличие на перитонеални явления, състояние след шок и др.), То се използва няколко часа по-късно, но по-често - на следващия ден след операцията.

Режимът на отделението се назначава едновременно с разрешението за раждане след раждането. Времето за преминаване към режим на отделение зависи от клиничните данни и по-специално от степента на травма на коремната стена по време на операцията. Жената след раждането трябва да бъде подготвена за ставане, по-специално, обучена в процеса на извършване на терапевтични упражнения в техниката на безболезнен преход в изправено положение.

При използване на терапевтична физическа култура в режим на отделение се обръща внимание на стимулирането на регенерационните процеси в зоната на хирургичната интервенция, на нормализирането на дейността на сърдечно-съдовата и дихателната системи, стомашно-чревния тракт, метаболизма, на адаптацията на пациента към мускулни натоварвания и възстановяване на коремния капацитет..

При избора на упражнения за коремните мускули трябва да се има предвид, че свиването на ректусния коремен мускул насърчава отпускането на стените на апоневралната му влагалище, като при свиването на външните коси мускули тези стени са напрегнати, функционално изпълняващи ролята на сухожилие.

В условията на режим на отделение се използват терапевтични упражнения и терапевтично ходене.

Терапевтичното ходене се използва първо под формата на разходка из отделението, а след това в отделението по стълбите.

Безплатен режим се задава след премахване на шевовете. В свободен режим, по време на уроци по физикална терапия, трябва да се завърши премахването на остатъчните прояви на странични ефекти от хирургията, нарушения в дейността на отделните органи и да се възстанови способността на коремната преса и адаптацията на целия организъм към мускулните натоварвания. Могат да се използват медицинска и хигиенна гимнастика, разходки и по-късно спортни упражнения..

Как да се възстановите бързо след цезарово сечение? Упражнение, лекарства

Според различни показатели за здравето на майките и децата раждането не винаги протича естествено. По време на цезарово сечение тялото на родилка се подлага не само на хирургическа интервенция, но и на действието на анестезия. Нарушено е производството на естествени хормони - ендорфини, които действат като болкоуспокояващи при нормален труд, окситоцин, който свива мускулите на матката, адреналин и релаксин. Конците, наложени по време на операцията, външни за корема и вътрешни за матката, причиняват дискомфорт и болка на родилката. Набор от мерки, разработени от лекарите, допринася за бързото възстановяване на женското тяло след цезарово сечение.

Нормализиране на работата на вътрешните органи след цезарово сечение

Контракцията на мускулите на матката възниква поради действието на хормона окситоцин, който се инжектира. Също така се произвежда от тялото на майката самостоятелно по време на кърмене. Лежането по корем помага за съкращаването на мускулните влакна на матката, което постепенно можете да започнете да практикувате още при вторите удари след операцията. Всяка хирургическа интервенция е свързана със загуба на кръв, което води до намаляване на нивата на желязо. Лекарите в този случай предписват на майката да приема лекарства, които повишават хемоглобина.

След операцията се инсталира катетър за 12-24 часа, за да се контролира количеството урина, отделяно от жената. Това е необходимо, за да се разбере дали уретерите не са били засегнати по време на операцията. Освен това празният пикочен мехур не пречи на свиването на маточните мускули. Редовното изхождане е симптом, че тялото, въпреки липсата на хормони и неактивния начин на живот, постепенно се нормализира. Ако след 3-4 дни жената няма изпражнения, тя получава клизма.

Носенето на превръзка помага да се избегне появата на херния поради отслабени коремни мускули. Те започват да го носят в първите дни след раждането. Двигателната активност на майката (обръщане в леглото, огъване на краката, работа с ръце), която е претърпяла операция, трябва да започне 3-4 часа след операцията. Ставане от леглото след обща анестезия, за предпочитане 10-12 часа след раждането, след епидурална - за един ден.

Стандартният характер на отделянето от вътрешните полови органи на жената след раждането е един от симптомите, че тялото се нормализира:

 • През първите три дни те са много в изобилие и имат яркочервен цвят;
 • От 4 до 10 дни постепенно намаляват, плавно променяйки сянката от кафяв до розово-кафяв;
 • След 10 дни стават жълтеникави;
 • До 21 дни в тях се откриват ивици слуз..

Пълното спиране на изписването настъпва до 6-8 седмици след раждането. Силни болезнени усещания, висока температура и неприятна миризма от перинеума са признак на усложнения, които жената има в процеса на зарастване на белег на матката. Това предполага, че тя трябва да отиде на лекар..

Видео как да се възстановите от цезарово сечение

Физическо възстановяване след цезарово сечение

Всяка жена мечтае да си върне желаните форми, които е имала преди бременността, за рекордно кратко време. В случай на цезарово сечение не е нужно да бързате да започнете да спортувате - конците с конци, които не се разтварят, се отстраняват 7-8 дни след раждането. Преди това майката е противопоказана да взема душ, което не отменя спазването й от личната хигиена. След операцията са забранени интензивните спортове с използване на симулатори, джогинг, упражнения за трениране на коремните мускули в продължение на 2-3 месеца след раждането на бебето. Прекомерната физическа активност допринася за влошаване на лактацията. Тялото на майката, дори без спортни занимания, изразходва голямо количество енергия за производството на мляко. Това трябва да се вземе предвид от жените, които планират да удължат кърменето за най-дълъг период от време..

В първите дни след раждането на жените се препоръчва да правят дихателни упражнения. Диафрагмалното дишане винаги е придружено от напрежение в коремните мускули, което влияе върху тонуса на мускулите на матката. Противопоказание за гимнастика е голяма загуба на кръв по време на операция и тромбофлебит..

Самомасажът, използващ 4 основни техники, помага за укрепване на тонуса и укрепване на коремните мускули:

 • Месене;
 • Поглаждане;
 • Вибрации;
 • Триене.

За масаж се използва и тенис топка, с която се извършват кръгови движения по посока на часовниковата стрелка от пъпа с постепенно разширяване на амплитудата.

Храненето за жени след цезарово сечение трябва да е с високо съдържание на протеини, което може да ускори зарастването на белези. Резорбцията им върху кожата в долната част на корема се улеснява от използването на мехлеми с фибронолитично, противовъзпалително и антитромботично действие - "Кливрина", "Солкосерил", "Контроктубекс" и други. Насищането на телесните тъкани с кислород помага за бързото заздравяване на конците - редовни разходки с бебето на чист въздух.

Цезарово сечение е операция, която днес се използва на всеки 3-4 бременности. Възстановяването на силите на майката и връщането на тялото в първоначалните му форми се улеснява от спазването на личните хигиенни мерки, препоръките на лекарите за приемане на необходимите лекарства и нежен спорт.

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Как протича процесът на рехабилитация след цезарово сечение?

Цезарово сечение е хирургична процедура, при която бебето се изважда чрез разрез в матката. Тази операция много често помага за спасяването на живота както на майката, така и на детето. Но трябва да сте подготвени за факта, че след това ще трябва да възстановите тялото си. Следователно правилните грижи, хигиена, лекарски контрол и позитивно отношение трябва да се превърнат в ежедневен ритуал..

С какво цезаровото сечение се различава от нормалното раждане?

Цезаровото сечение се счита за по-малко травматично и има по-висок процент на положителни резултати от естественото раждане, когато например една жена може да умре поради загуба на кръв.

Също така, цезаровото сечение облекчава перинеалните сълзи и продължава около 45 минути, докато естественото раждане може да продължи от 12 часа или повече. Поради факта, че по време на цезарово сечение жената не трябва да натиска прекалено силно, рискът от нараняване на детето при дете е намален.

От отрицателните страни са:

 • рискът от усложнения;
 • дълъг период на възстановяване;
 • отрицателното въздействие на анестезията както върху жената, така и върху бебето.

Ако жената няма конкретни показания за операция, тогава, разбира се, най-добрият вариант за нея ще бъде да премине през естествено раждане..

При преминаване през родовия канал детето преминава през първото си препятствие, което ще му бъде от полза, а за развитието на репродуктивната система е важно момичетата да получат част от микрофлората на майката, което може да се случи само при нормално раждане.

Има възстановителен период както за цезарово, така и за естествено раждане, единствената разлика е във времето, необходимо на жената да се възстанови. При цезарово сечение процесът на рехабилитация продължава все още и има причини за това: загуба на кръв, хирургическа интервенция.

Възстановяване след анестезия

В днешно време жената може сама да избере вида на упойката, с която ще бъде обезболена. Лекарите обаче обръщат внимание и на такива фактори при избора на метод на анестезия:

 • състояние на бременна жена;
 • състояние на плода;
 • планирана операция;
 • безопасност на лекарствата за майка и дете;
 • наличие на квалифициран специалист.

Общ

Този метод се използва най-често в извънредни ситуации, тъй като отнема по-малко време за въвеждането му. Първо, на жената се дава „предварително упойка“ интравенозно. В трахеята се вкарва тръба, през която влиза смес от кислород и анестетичен газ, инжектира се лекарство, което отпуска мускулите и матката, след което започва самата операция.

Показания за употреба на обща анестезия:

 • аварийно секциониране;
 • с напречно, наклонено положение на плода;
 • отказ от регионална анестезия;
 • с пролапс на пъпната връв;
 • ако има противопоказания за епидурална анестезия.

На практика няма противопоказания за обща анестезия, но има редица усложнения или странични ефекти:

 • главоболие, виене на свят;
 • кашлица и възпалено гърло от тръбата;
 • гадене, мускулни болки;
 • алергични реакции, инфекции на дихателните пътища.

Общата анестезия има по-голям ефект върху детето от епидуралната анестезия:

 • възможни токсични ефекти върху мозъка, развитието на перинатална енцефалопатия;
 • летаргия, сънливост.

Гръбначен

Този метод на анестезия се използва за планирана операция, но понякога и за спешна, ако останат 10-15 минути време. Спиналната анестезия има няколко предимства:

 • лекарствата, използвани за тази упойка, не засягат детето;
 • инжектира се малка доза упойка, като по този начин се намалява рискът от токсично отравяне, ако случайно попадне в кръвта;
 • упойката действа много бързо, което е важно, тъй като по време на действието на лекарството налягането на жената спада в долната част на тялото, което води до кислороден глад, което означава, че детето трябва да бъде изведено възможно най-бързо;
 • мускулите на тялото са напълно отпуснати;
 • рискът от проблеми с дишането намалява, тъй като жената е в съзнание;
 • жената веднага чува първия плач на бебето си и може да го прикрепи към гърдите си.

Но има и недостатъци:

 • има рязък спад на налягането, поради което се повишава изкуствено преди операцията и тъй като налягането се повишава в майката, то се увеличава и при детето, което впоследствие може да повлияе неблагоприятно на нервната му система;
 • дозата на лекарството е еднократна и не може да се променя, което показва, че ако има някакви усложнения, които ще увеличат продължителността на операцията, пациентът също ще трябва да издържи обща анестезия;
 • възможни прояви на главоболие.

За едно дете най-важното усложнение е кислородният глад, който се появява в резултат на спада на налягането..

Епидурална

В гръбначния канал се инжектира анестезиращо вещество, в резултат на което жената губи чувствителност в долната част на тялото, но съзнанието й остава ясно. Този метод се използва най-често за планирани операции, когато има време за подготовката му. В извънредни ситуации е проблематично бързо да се извърши такава процедура..

Епидуралната анестезия има противопоказания:

 • възпаление на кожата на местата на пункцията;
 • заболявания на гръбначния стълб;
 • остри инфекциозни заболявания;
 • нарушения на кръвосъсирването;
 • алергия с непоносимост към лекарства за анестезия;
 • тесен таз и голямо тегло при дете;
 • в някои случаи белег на матката;
 • косо или напречно поставяне на плода.

Също така е възможно развитието на странични ефекти и усложнения, които са много по-чести поради голямата доза на лекарството. Тяхното присъствие може да зависи от уменията на анестезиолога, но най-чести са следните нежелани реакции:

 • главоболие;
 • треперещи крака;
 • болки в гърба.

Детето може да изпита намаление на сърдечната честота, хипоксия и дихателна недостатъчност. Но компетентен педиатър е в състояние много бързо да се справи с всички тези усложнения..

Рехабилитация на тялото след цезарово сечение

След раждането настъпват много големи промени в женската репродуктивна система и за дълго време тялото оживява и се възстановява. Трябва обаче да се разбере. Че такъв процес може да се проточи с месеци, а понякога дори и с година или две.

Матка

Непосредствено след процедурата матката прилича на непрекъсната кървяща рана - дъното й пада на 4-5 см под пъпа, диаметърът е 10-12 см. Контракциите на шийката на матката са много слаби и постепенно се усилват.

Следродилният период продължава около два месеца. Но матката не бърза да се свива толкова бързо, тъй като операцията нарушава целостта на мускулните влакна на матката, кръвоносните съдове и нервните окончания.

Ако е необходимо, на жена може да бъде предписана допълнителна медикаментозна терапия, която трябва да стимулира съкратителната активност на мускулите на матката и да намали кървенето.

След операцията жената за първи ден е в специално отделение под постоянното наблюдение на лекарите. Сестрата трябва да третира шева с антисептичен разтвор и да сменя превръзките всеки ден.

На корема на жената се поставя пакет с лед, тъй като това помага на матката да се свие и да спре кървенето. Също така се предписват болкоуспокояващи за стимулиране на контракциите и лекарства за възстановяване на стомашно-чревния тракт..

Важно е жената да се възстанови напълно, така че в живота й ще се появят някои ограничения, които няма да попречат на матката да се излекува. Белегът е напълно оформен до края на първата година след цезарово сечение.

Посетете Вашия лекар, направете ултразвуково сканиране, за да сте в крак с процеса на възстановяване. Ако планирате друга бременност, направете рентгенови лъчи във фронтални и странични проекции, както и се подложете на хистероскопия - визуално изследване и изследване на белега чрез въвеждане на ендоскоп в маточната кухина 8-12 месеца след операцията.

Скоростта на заздравяване на матката зависи също от това как е протекла бременността, на каква възраст е родила жената, от условията на операцията.

Разрезът в матката обикновено се зашива с едноредов или двуредов шев без прекъсване - за това се използват специални материали (дексон, монокрил, капроаг и др.), Които от няколко седмици до 3-4 месеца могат да се разтварят сами.

След зашиване лекарите ще наблюдават състоянието им, за да не започне възпалението. Следоперативният белег лекува най-дълго - от 6 месеца до една година. Това се дължи на факта, че по време на разреза се нарушава целостта на нервните окончания..

В продължение на няколко дни след операцията, жената трябва да приема болкоуспокояващи, тъй като шевът ще боли много. Кожен белег се формира за около седмица, за да се облекчи дискомфорта, се препоръчва носенето на превръзка след раждането или превръзка на корема с еластична превръзка.

За да предотвратите възпаление на шева, можете да го смазвате 1-2 пъти на ден с масло от лавандула или чаено дърво, след като го разтворите в растително масло в съотношение 1:10. Подходящ е и аптечният невен мехлем..

Менструация

Възстановяването на цикъла след операцията се влияе от много различни фактори:

 • възраст;
 • комбинация от товар и почивка;
 • хранене;
 • усложнения по време на бременност;
 • начин на живот преди и след раждането.

Въпреки това, лактацията е основният фактор, който може да повлияе на връщането на менструацията. Това се дължи на факта, че при кърмене активно се произвежда хормонът пролактин, който не действа по най-добрия начин на яйчниците и колкото повече тялото произвежда този хормон, толкова по-мудни стават яйчниците..

Следователно, докато жената полага бебето на гърдите си, появата на менструация е малко вероятно, но ако първоначално не е имало мляко, тогава вече 2-3 месеца след операцията, менструацията може да започне отново, няколко седмици след лохиите.

Първите критични дни след цезарово сечение ще се характеризират със силно кървене - тази ситуация трябва да продължи не повече от 2 месеца. Ако обаче такава ситуация притеснява дълго време, ще трябва да се консултирате с лекар, тъй като силното отделяне може да показва наличието на хиперплазия или други заболявания.

Първите 3-4 месеца цикълът ще бъде нестабилен, за което не си струва да се притеснявате, както и за липсата на овулация през първия месец - това е съвсем нормално, като се имат предвид всички характеристики на тялото. В края на този период цикълът трябва да се нормализира - между менструацията трябва да премине от 21 до 35 дни, а продължителността може да надхвърли 3-7 дни. Ако това не се случи, трябва да се консултирате с лекар.

Оскъдната, не обилна менструация не е добър знак, най-често това показва, че матката не се свива достатъчно, което означава, че може да се развият застояли секрети и възпаления. Зацапването на кървене преди или след критичните дни показва ендометрит.

Ако отделянето наподобява извара и е придружено от сърбеж, това означава, че лекарствата, които са били приети през периода на възстановяване, са причинили млечница, което е опасно в следродилния период.

За да възстановите бързо менструалния цикъл, трябва:

 • спазвайте режима;
 • въздържайте се от вагинален секс поне 3-4 месеца;
 • ограничете хигиенните процедури - избягвайте горещите душове и използването на тампони;
 • защити се.

Интимен живот

За да възобновите сексуалния живот след цезарово сечение, трябва да бъде далеч не веднага, колкото и да ви се иска - раните все още зарастват, шевовете могат да кървят и да наранят. Тялото се нуждае от време, за да се възстанови и да се възстанови, за да избегне разкъсването на шева.

Въпреки факта, че отнема около 2 месеца за възстановяване на тялото, това все още е доста условен период, тъй като всичко зависи от индивидуалните характеристики на жената.

Лекарите казват, че е възможно да започне интимен живот, когато следродилното кървене е приключило и няма проблеми с шевовете. Но за да се уверите в това, трябва да се подложите на ултразвуково сканиране. След прегледа лекарят ще ви каже дали да изчакате повече или не..

За да може интимният живот да бъде приятен и да не завършва с усложнения, трябва да се имат предвид няколко правила:

 • всички движения на партньора трябва да бъдат спретнати и плавни - грубостта, грубостта и дълбокото проникване са изключени;
 • помислете върху въпроса за контрацепцията, за да не се случи поредната бременност;
 • в продължение на шест месеца можете да използвате само класически пози, които не предполагат дълбоко проникване;
 • дайте време на тялото отново да тонизира.

Важен нюанс е, че докато жената е физически готова, нейният партньор също ще трябва да се подложи на преглед и да се увери, че е здрав и няма да причини вреда на жената..

Възстановяване на фигури

За да върнете фигурата в предишното й състояние, първо е важно да установите храненето си. Тъй като физическата активност е разрешена само след като шевът е излекуван. Не трябва да се доверявате на отзивите на други майки по този въпрос, трябва да получите разрешение от Вашия лекар.

Хранене

През първия ден трябва да се изключат твърдите храни. Най-вероятно жената ще трябва да се занимава само с вода, която може да се разрежда с плодов сок в съотношение 100 ml към 1 вода.

По-добре е да изберете лимон, тъй като той ще помогне за възстановяване на изразходваната сила, укрепване на имунната система и има противовъзпалително и дезинфекциращо действие. Всички други хранителни вещества, които са необходими за възстановяване, жената получава от капкомерите.

На втория ден списъкът с храни, които можете да ядете, се разширява. Те включват:

 • пилешки или телешки бульон;
 • обезмаслено сирене;
 • сок, чай, отвара от шипка, желе, компот;
 • чисто месо;
 • домашно кисело мляко без добавки.

Придържайки се към такава диета, жената помага на тялото си да се възстанови по-бързо след претърпян стрес. На третия ден менюто става още по-разнообразно. Всички горепосочени продукти също са добавени:

 • котлети или кюфтета, които се приготвят на пара;
 • сирене;
 • пюрета от месо и зеленчуци;
 • каша на вода;
 • печени ябълки;
 • кефир, ако имате проблеми с изпражненията.

Естествено, всички продукти в менюто трябва да бъдат съгласувани с лекуващия лекар. Те не трябва да дразнят червата, да причиняват газове или запек. Ястията трябва да са топли и след 3 дни кърмещата майка се връща към пълноценна диета.

Йога може да започне 42 дни след цезарово сечение. През този период настъпва физиологично възстановяване:

 • тъканите са белези;
 • отокът на външните полови органи намалява;
 • матката се свива и се връща към първоначалния си размер;
 • вътрешните органи се връщат в предишното си положение.

Това са най-трудните дни след операцията, когато трябва да се избягват упражнения, за да не се натоварват мускулите. Йога не трябва да се практикува след цезарово сечение, ако имате следните заболявания:

 • некомпенсирано сърдечно заболяване;
 • артрит, артроза;
 • силна умора;
 • повишена телесна температура;
 • обостряне на язвата;
 • нараняване на гръбначния стълб;
 • кръвни патологии и др..

Не трябва да правите йога веднага след хранене. Оптималното време между хранене и упражнения е 2 часа. Друго ограничение е използването на сауната. Ако обучението върви правилно, тогава жената ще наблюдава само положителни промени:

 • мускулната еластичност ще се увеличи;
 • гъвкавостта се подобрява и мускулите се стягат;
 • отслабване;
 • матката става по-силна;
 • дишането се възстановява;
 • депресията преминава;
 • елиминира болката в лумбалната част на гръбначния стълб;
 • работата на храносмилателния тракт се подобрява.

Преглед на упражненията

Няколко часа след операцията можете да изпълнявате прости гимнастически упражнения, както и да масажирате гърдите и корема:

 • Поставете ръцете си зад гърба и погладете лумбалната област с гърба и дланите на ръцете отгоре надолу и отстрани.
 • Задържайки зоната на шевовете, изпълнете дълбоко коремно дишане - вдишайте 1-2, надуйте стомаха, издишайте 3-4, като дърпате стомаха възможно.
 • Погладете предната и страничната част на гърдите отдолу нагоре до подмишницата. Лявата страна се масажира с дясната ръка, дясната с лявата.
 • Направете кашлица, докато поддържате областта на шева с дланите си..

Има упражнения, които можете да правите още на следващия ден след операцията. Изходна позиция - седнал с акцент върху гърба, упражненията трябва да се изпълняват бавно до 10 пъти:

 • отпиване на чорапи към и от вас;
 • завъртете краката навътре и навън;
 • натиснете коленете си заедно, след това освободете;
 • напрягайте и отпускайте седалищните мускули;
 • сгънете единия крак и го изпънете напред, спуснете и повторете упражнението от втория.

Също така полезно е упражнението на Кегел за укрепване на мускулите на перинеума и тазовото дъно. Трябва да изстискате мускулите на перинеума по такъв начин, сякаш искате да задържите струята урина и да я държите в напрежение за няколко секунди, а след това да се отпуснете. Необходимо е да извършвате 10-20 повторения с бързо темпо 3-4 пъти на ден и постепенно да увеличавате времето на напрежение с 1 секунда, достигайки 20 или повече секунди.

Ако правите това упражнение редовно, можете да избегнете проблеми с уринарна инконтиненция..

След премахване на шевовете можете да започнете леки упражнения за коремните мускули:

 • Заемете седнало положение и сгънете леко гърба си, вдишайте и издишайте и изтеглете стомаха си при издишване. Задръжте тази позиция за 1 секунда, след това отпуснете стомаха си и издишайте. Правете по 10-15 повторения няколко пъти на ден.
 • Легнете с гръб върху твърда повърхност и сгънете коленете. Повдигнете таза нагоре, без да го повдигате и го спуснете надолу. Правете 15-20 повторения няколко пъти на ден.

Отговори на популярни въпроси

След такава операция и като цяло с появата на дете могат да се направят корекции в обичайния начин на живот на жената. Следователно могат да възникнат въпроси относно някои точки..

Когато започне кърменето?

След секцията могат да възникнат проблеми с лактацията. Това се дължи на голям брой причини:

 • слабост;
 • нарушение на адаптацията на новороденото;
 • сънливост на детето и др..

При естественото раждане млякото идва за 3-4 дни, а след операцията се случва със закъснение - около 4-5 дни. Това се дължи на факта, че по време на естественото раждане хормоните се освобождават в кръвта на жената, които стимулират производството на мляко. След цезарово сечение този хормон започва да се освобождава с известно закъснение..

Свързано е и с храненето - след операцията жената в продължение на няколко дни не яде практически нищо, поради което качеството и количеството мляко страдат забележимо.

Веднага след операцията млякото се отделя почти 2 пъти по-малко от спонтанното раждане. А млякото има ниско съдържание на основните съставки. Необходимо е да се осигури прихващане на детето към гърдата през първите 2 часа след операцията.

Кога мога да стана, да ходя, да седя?

Можете да станете и да ходите след операцията след 6-8 часа - някои жени буквално се научават да ходят отново. Но колкото по-рано станете, толкова по-добре. Ходенето е предотвратяване на нарушена чревна двигателна функция и образуване на сраствания..

Трябва да ставате постепенно, без резки движения - приближете се до ръба, обърнете се настрани, спуснете краката си на пода. Поставете едната ръка на леглото и задръжте зоната на шева с другата. Седнете бавно, седнете, след това се облегнете на леглото, станете и застанете, опитвайки се да държите гърба изправен.

Каква тежест е допустимо да се вдига?

По време на периода на възстановяване след цезарово сечение, жената не трябва да вдига нищо по-тежко от дете. Тя трябва да забрави за всякакви бани, торбички с храна, количка. След цезарово сечение е по-добре да използвате прашка, която ще ви позволи да държите бебето до себе си и в същото време да оставите ръцете си свободни. Единственото предупреждение е, че е по-добре да навиете прашката по-високо, за да не докоснете случайно шевовете..

Когато можете да лежите по корем и отстрани?

Можете и трябва да си легнете или да спите по корем или настрани след цезарово сечение, но трябва да го правите правилно и постепенно. Можете да опитате да се преобърнете за първи път в рамките на няколко часа след операцията, но само ако всичко е минало без усложнения.

При обръщане ще се появи болка и отначало тя ще бъде много силна, до такава степен, че е малко вероятно да е възможно да се задържи в това положение повече от 5-10 минути. Не понасяйте тази болка - преобръщайте се на всеки 2-3 часа, но не за дълго и ще забележите, че болката намалява.

Не лягайте по корем или спи в това положение с превръзка след раждането, тъй като това ще наруши нормалното кръвообращение и ще намали терапевтичния ефект.

Кога да вземете вана и душ?

Няма ограничения за вземане на душ, но мнозина все още предпочитат да посещават душа вече у дома, след като предварително са залепили шева с мазилка - изборът за такива цели е този, който се придържа към кожата наоколо, а не към самия шев. Но банята няма да бъде приета скоро - тя е противопоказана поне два месеца.

Кога можете да забременеете отново?

Белег след цезарово сечение остава на матката за цял живот, което естествено може да има отрицателен ефект върху хода на следващата бременност, следователно трябва да внимавате за здравето си, когато решите да имате бебе отново.

От гледна точка на състоянието на белега лекарите съветват да се планира следващата бременност не по-рано от 2-3 години след операцията. По това време тялото вече се е възстановило от предишната бременност..

Също така не е известно дали една жена с белег може да роди следващо дете по естествен път, тъй като наличието на самия белег вече е индикация за цезарово сечение и възстановяването на тялото може да не е толкова пълно, колкото би искала жената. Състоянието на белега се оценява с помощта на ултразвук, а самият процес на раждане се контролира стриктно от лекари и акушер-гинеколози.

Кога е позволено да спортувате?

По този въпрос човек трябва да бъде много внимателен и да не бърза, тъй като всяка физическа активност след цезарово сечение е разрешена само 60 дни след раждането. Не е нужно да се притеснявате, че няма да е възможно да възстановите фигурата в рамките на определен период от време. Най-важното в този момент ще бъде именно възстановяването на състоянието на тялото. И едва след това финализирането на външния компонент.

Психологическо възстановяване

Не са редки случаите, когато младите майки се нуждаят и от психологическо възстановяване, особено тези, които знаят за последиците от тази операция. Например усложнения в здравето на бебето. Жената може да бъде измъчвана от чувство за вина.

Психолозите казват, че жената в такива ситуации има право на преживявания и емоции. И в никакъв случай не трябва да ги пазя в себе си. Споделете своите притеснения със семейството и приятелите си, свържете се със специалист. Потопете се в грижите за деца и си помислете, че всичко вече се е случило, това не може да се промени. Цезаровото сечение е свършен факт, при който не бива да затъвате дълго време.

Прегледи на жени, претърпели цезарово сечение

Наталия, на 25 години, икономист, Москва. Ходих на цезарово сечение сам, без никакви доказателства. Операцията мина много добре, поставиха ми спинална упойка, видях и чух всичко. Нямаше силна болка, имаше дискомфорт и млякото дойде едва на третия ден. Сега минаха 3 месеца от операцията, шевът практически не се притеснява, спазих всички инструкции. Като цяло не съжалявам малко за решението си..

Олга, 28-годишна, продавач, Воронеж. На последния гинекологичен преглед се оказа, че имам деформация на тазовите кости. Решихме да отидем за операцията, тя премина бързо. Анестезията мина добре, прекарах час и половина след операцията от него, детето се роди здраво. Докараха ми дъщеря ми едва на 4-ия ден, когато се почувствах почти здрава, можех да стоя, да ходя и дори започнах бавно да я кърмя. Преминах през всички проблеми, защото най-важното беше дъщеря ми да е напълно здрава.

Рехабилитационният период след цезарово сечение изисква много внимание и усилия. Тъй като бъдещото здраве на жената, способността й да ражда отново зависи от това как протича. Трябва да слушате всички препоръки на лекаря, не се колебайте да помолите за помощ, не поемайте само цялата тежест на отговорността и задълженията и тогава всичко ще се оправи.