Спортът след раждането е съвсем различен от това, което жената е свикнала да прави преди тях. Той трябва да бъде възможно най-спокоен, а не суров. Най-добрият начин да определите кога да започнете обучението си е да слушате себе си и препоръките на наблюдаващия лекар..

Кога да започнете да спортувате

Началната дата на спортните дейности след раждането е различна за всяка жена. Това зависи от много различни фактори. От голямо значение е фактът дали младата майка е спортувала по време на бременност. Освен това, ако тя е професионален спортист, можете да започнете занимания рано след раждането..

Лекарите имат собствени виждания по този въпрос. Така например, ако раждането е било естествено и рехабилитацията и възстановяването след раждането вървят добре, лекарите могат да дадат зелена светлина за обучение след 5-6 седмици. В случай, че е имало цезарово сечение, на жената се дават 8 седмици за възстановяване.

Когато вземате решение за упражнение след раждането, трябва внимателно да слушате себе си. Не забравяйте да се съсредоточите върху вашето благосъстояние. Ако не се чувствате добре, по-добре отложете часовете за неопределено време..

Също така, много важен момент за това какъв вид спорт можете да правите и какво не. Например ходенето на фитнес е по-добре да се отложи, защото не се препоръчва вдигане на тежести и извършване на други сложни товари.

По-добре е да започнете с кардио тренировки, особено след като те могат лесно да се комбинират с грижа за бебето. Така че дори една обикновена разходка се превръща в аеробика. Вярно е, при условие, че ходите с количка, а не седите на пейка. Освен това можете да промените темпото и ритъма на разходката - леко ускоряване и забавяне.

Можете да се свържете и да стартирате. Отново обаче, не забравяйте да се съсредоточите върху вашето благосъстояние. Движенията не трябва да ви причиняват дискомфорт. Не забравяйте, че следродилните спортове са полезни само ако са забавни..

Понякога младите майки са изправени пред кървене след тренировка. В този случай трябва незабавно да спрете всяка дейност и да се консултирате с лекар..

Предимства и недостатъци на спортуването след раждане

Има повече предимства при упражненията след раждане, отколкото недостатъци. Първо, фигурата се подрежда, което е доста важно за младата майка..

На второ място, дори по време на обикновен джогинг, в тялото на жената се произвеждат хормони ендорфини, които също се наричат ​​хормони на щастието или удоволствието. В резултат на това настроението на жената се подобрява значително и тя е по-малко склонна към следродилна депресия..

Възстановяването на тялото след раждане с редовни упражнения е много по-бързо. Тъй като тъканите са по-еластични и подготвени.

Изобщо не е необходимо да търсите помощници, с които да оставите бебето си по време на курса. Съвременните обучители и системи предполагат, че една млада майка може да спортува с детето си. И така, има цели области, които набират все по-голяма популярност - йога с бебе, пилатес и т.н..

Сред минусите е фактът, че ако тренирате твърде интензивно, вкусът на млякото може да се промени и бебето ще откаже да кърми. Настройката е достатъчно проста - по-малко напрежение и повече леко движение.

Физическа активност след раждане: как да се възстановите правилно

Зоя Дудиева, фитнес инструктор, треньор по здравна гимнастика и детски терапевт, ни говори за това как да се върнем във форма след раждането. Откъде да започнем, защо е по-добре да не ходим на групови занимания и дали диастазата е толкова лоша, колкото казват за нея??

Зоя, има ли конкретни препоръки кога една жена след раждането може да започне упражнения??

Сигурен. Ако говорим за естествено раждане, всичко зависи от това как са минали. В случай, че раждането завърши с разкъсвания, е важно да се прецени кои конци са наложени - вътрешни или външни.

Ако всичко е минало добре, можете да започнете да правите най-простите физически упражнения вече в болницата. Без майтап - аз лично завъртях мотора си в отделението. Ако можете да го направите сами, трябва постепенно да започнете да тренирате, за да помогнете на матката да се свие и да укрепите мускулите на тазовото дъно. При последното помагат например упражненията на Кегел..

Да предположим, че раждането е минало добре и жената може да изпълнява някои основни упражнения без затруднения. Кога можете да започнете да се занимавате с физическа култура в класическия смисъл - бягане, ходене на фитнес, плуване? Къде да започна?

Съветвам ви да започнете с пилатес, но го правете индивидуално, тоест с треньор. Ако жената винаги е била в добра физическа форма и иска да се възстанови по-бързо, постепенно добавяйте аеробна активност. Но не бива да се тича, скача или плува - докато матката е нормална, е допустимо да се ходи на бягаща пътека или на елипсоид. С други думи, необходимо е да се изключат онези спортове, при които има фаза на полет.

През първия месец и половина правете по 20 минути на ден, това е достатъчно. След 4 месеца след раждането можете да свържете и силови упражнения, но засега работите само със собственото си тегло. Можете да вземете тегло шест месеца след раждането, докато то трябва да бъде 40% от максималното тегло, с което сте работили преди раждането. Така че, постепенно и бавно, трябва да отидете на тренировъчния график 2-3 пъти седмично.

В идеалния случай една година след раждането на детето, жената трябва да възвърне теглото си преди раждането, както и да се върне към физическата активност, която е била в живота й преди раждането на детето..

И ако е имало някакви усложнения по време на раждането, или е извършено цезарово сечение?

И в двата случая е необходимо да се обсъди въпросът за физическата активност с лекар..

След естествено раждане с конци, всички термини в графика, за които току-що говорихме, се изместват в зависимост от сложността на конците. Най-вероятно планът за обучение ще бъде приблизително същият, но действията ви ще бъдат отложени за 2-3 седмици..

Ако е извършено цезарово сечение, това е съвсем друга история. В този случай само лекар дава разрешение за физическо възпитание. След операцията е невъзможно да се започне с пилатес, тоест да се натоварят коремните мускули, жените започват възстановяване с кардио тренировки. Очевидно в този случай може да бъде по-трудно да се възстанови, отколкото след естествено раждане..

Казахте, че е по-добре да започнете да тренирате с личен треньор. Защо не препоръчвате групови занимания по фитнес?

Груповите тренировки са универсални, те не са предназначени за жена, чието тяло току-що е претърпяло много стрес. След раждането вашите тренировки трябва да се фокусират върху определена мускулна група, жената трябва да усеща мускулите на корема, перинеума, тазовото дъно. Някои хора просто не знаят как да го направят и си мислят, че ако се напрягнете, това е добре. „Прецеждането“ може да е грешно.

Вашият треньор трябва да ви покаже къде са мускулите, които представляват интерес и как да работите с тях. При пилатес правилното дишане е много важно и това също си заслужава да се научи. Имате нужда от специалист, който да ви покаже, вие - да го почувствате, а треньорът се увери, че правите всичко правилно.

Ако една жена в обичайното си състояние може да пренебрегне всичко това, то след раждането е важно. Особено ако жената има диастаза.

Доколкото го разбирам, диастазата или разминаването на ректусния коремен мускул е най-честият проблем при жените след раждането.?

Почти всеки има диастаза, друго нещо е, че някой обяснява с тази дума стомаха си, който не е напуснал след раждането. Важно е да започнете да работите върху „корема“ възможно най-рано, в противен случай тогава той обраства с мазнини и ще бъде много по-трудно да се коригира ситуацията.

Разкажете ни как се диагностицира диастазата?

Можете да самодиагностицирате диастазата с помощта на торсионен тест. Извършва се по следния начин: трябва да легнете по гръб, да сгънете коленете, краката са на пода. Едната ръка е зад главата, другата е на стомаха. Използвайте върховете на пръстите си, за да докоснете средната линия, над и под пъпа. Завийте леко напред с кръста, притиснат към пода. Веднага щом стомахът започне да се напряга, веднага „фиксирайте“ колко пръста са поставени между мускулите и колко дълбоко пръстите влизат вътре. Също така проверете разстоянието над и под пъпа. През първите седмици след раждането можете да откриете доста голямо несъответствие в себе си, но това е нормално.

Ако се постави диагнозата, какви са леченията?

Всичко зависи от степента на диастаза, има 3 градуса. Първият е несъответствие от няколко сантиметра, което по никакъв начин не засяга формата на корема. Втората степен е несъответствие от 3-7 см, особено в долните секции. Третото е несъответствие от 10 см или повече.

С 1 и 2 степени на диастаза, тя се коригира чрез упражнения и оптимизиране на физическата активност на жената. При степен 3 само операцията ще помогне.

Какви други основни съвети можете да дадете на жените?

Без значение колко банален - слушайте себе си. Никой не те познава по-добре от теб самия.

Не бъдете мързеливи: „Храня се“ и „Аз съм престъпление“ понякога са почти еднакви.

Спомнете си значението на първата година. В идеалния случай тялото се нуждае от три години, за да се възстанови напълно след раждането, но първата година е най-важна. Ако започнете, ако се самосъжалявате и не правите нищо, тялото ви едва ли ще влезе във форма „само по себе си“. Ако му обърнете дължимото внимание през първата година, има голяма вероятност да се върнете към формата „преди бременността“.

Когато хората ме питат каква е тайната на плоския корем след бременност, аз винаги отговарям: плосък корем преди бременност! Винаги се грижете за здравето си.

Кога да започнете да спортувате след раждане?

Бременността и раждането, разбира се, правят огромни промени в обичайния живот на всяка жена, разделяйки го на преди и след това. Желанието на новоизсечените майки обаче да изглеждат добре и да се върнат във форма възможно най-скоро е съвсем естествено и разбираемо. Нека майката остави по-голямата част от натрупаното тегло в болницата, никоя диета няма да коригира кожата, която е загубила своята еластичност. Но спортът ще се справи перфектно с тази задача. Кога можете да започнете, какъв вид физическа активност да изберете, възможно ли е да навредите с тренировки - за всичко това ще научите по-долу..

Кога да започнете да спортувате след раждане?

Почти всички гинеколози единодушно казват, че колкото по-рано започнете да спортувате, толкова по-бързо тялото ви ще се върне към скоростта преди бременността. Въпреки това, веднага след изписването от болницата, новосформираната майка определено не бива да бяга във фитнеса.

За начало следродилното отделяне - т. Нар. Лохии - трябва да приключи. Ако те все още идват, значи времето за спорт все още не е дошло. Също толкова важно е да се консултирате с местния гинеколог. Можете да отидете на фитнес или дори да се упражнявате у дома, само когато лекарят ви прегледа и каже, че физическата активност ще ви е от полза, а не ще ви навреди. Това е особено важно, ако жената е претърпяла цезарово сечение..

Средно след естествено раждане спортът е разрешен след 6-8 седмици, след операция - след 3 месеца.

Какви спортове са разрешени след раждане?

Важно е да се има предвид, че дори ако гинекологът даде зелена светлина за тренировка, не трябва веднага да се карате във фитнеса до изтощение. Няма значение дали сте спортували преди бременност или цялата ви тренировка е разходка от стаята до кухнята и обратно, тежките физически натоварвания са противопоказани след раждането, всички движения трябва да са възможно най-спокойни и не резки, за предпочитане без упражнения на пресата.

Идеалният избор би бил танците и по-точно ориенталски танци на корема. Не подценявайте този спорт. Това е най-доброто решение за оформяне на тялото. Най-проблемните зони ще започнат да се топят пред очите ни, оставяйки съблазнителни женствени извивки и меки плавни линии.

Плуването се препоръчва и за жени в следродилния период. Абсолютно всички мускули на тялото ви са напрегнати във водата и дълго време няма да се чувствате уморени. Можете да плувате два или три пъти седмично, това ще бъде достатъчно, за да получите скоро фигурата на мечтите си, да се отървете от отпуснатия корем и да стегнете тялото като цяло. Важно: преди да се запишете за басейн, уверете се, че изписването след раждането - лохии - е приключило. В противен случай срамът не може да бъде избегнат.

Ходенето е най-очевидното и просто упражнение. Евтино и весело, както се казва. Можете да ходите не само на бягащата пътека, но и в двора с количка. Това е достъпно за всяка майка, освен това не изисква финансови инвестиции или отделяне от новородено бебе..

Спортът по време на кърмене: какво да правите на кърмачка

По време на бременността тялото съхранява ресурси, така че след раждането да остане силата да произвежда мляко. В резултат на това жената често печели излишни килограми. При кърмене лекарите не препоръчват строги диети. За да се отървете от наднорменото тегло, да коригирате фигурата ще помогне да спортувате. Основното е да изберете видовете товари, които са съвместими с лактацията..

Необходим ли е спорт за кърмене

Физическата активност има положителен ефект върху общото състояние, дава прилив на бодрост, повишава издръжливостта на тялото. Ползите от спортната активност по време на кърмене са следните:

 • Превенция на депресията. Ендорфините се произвеждат по време на физическа активност. Тези вещества се наричат ​​още „хормони на радостта“. Ендорфините повишават настроението, намаляват тревожността, безпокойството.
 • Ускоряване на метаболизма. Възможните натоварвания увеличават скоростта на метаболизма. Тази функция има положителен ефект върху разграждането на мазнините, производството на мляко..
 • Подобряване на стегнатостта на кожата. Коремните мускули губят тонуса си след раждането. Упражненията нормализират състоянието им.
 • Отървете се от целулита. През третия триместър на бременността жената се движи по-малко. Това може да доведе до задръствания под формата на целулит. Когато жената тренира, отлаганията се разграждат, кожата става равномерна.

Спортът е добър за лактацията. Основното нещо е да предпазите гърдите от нараняване и прекомерна подвижност. За да предотвратите повреда, изберете специално фиксиращо бельо.

От кога след раждането можете ли да се занимавате със спорт

Упражненията на Кегел са показани веднага след изписването от болницата. Този комплекс няма противопоказания. Такава гимнастика възстановява мускулите на тазовото дъно след раждането. Именно упражненията на Кегел трябва да обърнат специално внимание на жената през първите 2 месеца. Редовното трениране на вътрешните мускули връща еластичността на тъканите, предотвратява развитието на следродилни усложнения.

Противопоказание за ранно физическо възпитание е цезарово сечение, трудно раждане. В тези случаи натоварването е опасно за отслабения организъм. Можете да започнете да спортувате в тези случаи от 6 месеца след раждането. Физическата почивка ще предпази жената от усложнения, които могат да възникнат по време на кърмене: разкъсване на шевове, кървене, възпаление на тазовите органи.

Възстановителният период зависи от индивидуалните особености на организма. Ако жената е родила естествено, без никакви патологии, спортът е разрешен от 6-8 седмици след гинекологичен преглед. Трябва да се види лекар, за да се изключи инфекцията.

Как спортовете влияят на лактацията и каква е опасността

Когато енергията попадне в клетките, се получава специално съединение чрез преобразуване на глюкоза - млечна киселина (и нейната сол - лактат). Нивото му е свързано с интензивността на натоварването. Това вещество влияе върху киселинно-алкалния баланс. Въз основа на този факт учените са били склонни да вярват, че лактатът променя вкуса на млякото. Поради тази причина бебето може да откаже да кърми. Съвременните изследвания обаче показват, че осъществимото усилие не засяга лактацията..

Науката потвърждава, че съставът и вкусът на млякото не се променят след тренировка.

Второто предположение за опасностите от спорта по време на лактация се основава на влиянието на адреналина, хормон, който се отделя по време на тренировка. Той може да понижи нивата на окситоцин, които са отговорни за секрецията на мляко от жлезите по време на кърмене..

Лактацията всъщност може да намалее след тренировка. Това се случва, ако жената избира твърде интензивни натоварвания или не спазва режима на пиене. Дехидратацията настъпва, когато се наруши водно-солевият метаболизъм в организма, проявяващ се от слабост, сухота на лигавиците, главоболие.

Когато младите майки нямат право да спортуват

Първите 6 месеца упражнения са противопоказани при жени след цезарово сечение, обширни разкъсвания, големи кръвозагуби, както и при наличие на инфекциозни заболявания.

Ако тялото е отслабено и не е готово за стрес, след тренировка жената изпитва срив, заниманията трябва да се отложат. Такава реакция може да показва липса на витамини, анемия. Спортът изисква допълнителни ресурси на тялото. В случаите, когато млякото е оскъдно, дори умерените упражнения могат да влошат ситуацията..

На кои тренировки да се даде предпочитание

По време на лактацията се предпочитат леките спортове. Оптимални ранни натоварвания:

 • Сутрешна тренировка. Започват с прости упражнения - завои, завои на тялото, врата. От третия месец те добавят люлеещи се крака, ръце, комплекс за пресата. Време за зареждане 5-15 минути.
 • Разходката е най-добрият вариант. Този спорт ви позволява да комбинирате ходенето с бебето и физическата активност. Разхождайки се бързо в продължение на поне 40 минути подред ще ви помогне да отслабнете. Такива разходки са полезни за дишането и имунната система. Краката и дупето отслабват по време на ходене. Такива упражнения ще ви помогнат да премахнете стомаха, ако допълнително правите упражнения за корем.
 • Фитнес. С този спорт можете бързо да отслабнете, ако тренирате правилно. Домашните тренировки едва ли ще имат желания ефект. Индивидуална програма за лактация се прави от фитнес инструктор, като се вземат предвид проблемните области.
 • Йога е подходяща за домашни тренировки. В този спорт всички мускули участват наведнъж. Редовните тренировки поддържат фигурата и имат благоприятен ефект върху емоционалното състояние. Правилното дишане насища клетките с кислород. Този процес е от полза за поддържане на здравето на всички телесни системи..
 • Плуване (но не и водна аеробика). Този спорт е разрешен от 4 месеца лактация, ако раждането е било без усложнения. Заниманията започват с упражнения върху мускулите на краката, кръста и корема. По-добре е да се избягват натоварвания на раменете и гърдите по време на HB. Охладената вода бързо изгаря калориите. тялото генерира много енергия, за да се затопли. Освен това се увеличава еластичността на кръвоносните съдове, стимулира се имунитетът и се подобрява кръвообращението..
 • Пилатес. Това е един от нежните видове фитнес. При пилатес дишането е подчертано. Това ви позволява да ускорите метаболизма и бързо да постигнете ефекта.

По време на лактацията интензивността на натоварването трябва да се увеличава постепенно. Обучението не трябва да е изтощително.

Какви спортове да избягвате, докато кърмите

След раждането стресът се пренася малко по-различно, отколкото преди бременността. Тази характеристика е свързана с промяна в положението на тазовите кости, гръбначния стълб, мускулите на гърба. Под натиска на корема по време на бременност и раждане те се изместват. Необходимо е време за възстановяване на позицията им. Спорт, който може да навреди на лактацията:

 • Силови натоварвания. По време на тренировка активно се произвежда адреналин. Излишъкът от хормон затруднява отцеждането на млякото. По-добре е да отложите тренировките във фитнеса до края на лактацията..
 • Аеробика. Прекалено активен спорт, който изисква интензивно натоварване на мускулите. Първата година след раждането е по-добре да откажете аеробика.
 • Бягай. Този спорт причинява прекомерно люлеене в гърдите. Тялото се възстановява дълго време след бягане.

Общи препоръки за спортни дейности по време на кърмене

За да не се повредят мускулите, поддържайте лактацията, тренировките се извършват с повишено внимание. По време на часовете те спазват правилата:

 • Избягвайте преумората. Ако се чувствате уморени, направете си почивка.
 • Увеличавайте натоварванията на етапи. Започнете с прости упражнения. Увеличете времето и интензивността на тренировката постепенно. Така тялото ще свикне с новия режим без много стрес..
 • Започнете всяка тренировка с загрявка, за да избегнете увреждане на ставите. Затоплените, тренирани мускули са по-малко податливи на наранявания.
 • Завършете тренировката си с разтягане. Това ще помогне за отпускане на мускулите и ще предотврати скованост..
 • Попълнете запасите от течност. Пийте често, но малко по малко. Минералната вода без газ, компот от сушени плодове, сок от горски плодове, прясно изцеден сок са подходящи за попълване на вода и соли..
 • Уверете се, че правите упражнението правилно. Важно е. Само правилната техника насочва натоварването към правилните мускули.
 • Носете спортен топ, който надеждно поддържа гърдите ви. Изберете бельо от микрофибър за вашата тренировка. Тази материя, за разлика от памука, не само абсорбира влагата, но и я отстранява навън, поддържайки дрехите сухи.

Тренировката се извършва след кърмене. Препоръчително е да тренирате не повече от 3 пъти седмично. Времето за упражнения не трябва да надвишава 40 минути.

Спорт и форма на гърдите

По време на периода на хепатит В формата на гърдата се променя. Жлезите се уголемяват чрез пълнене с мляко. Размерът на гърдата може да се промени по време на прилив на секрет. Това не е най-добрият начин за гърдите. За да запазите формата си, трябва да изберете качествен сутиен, който е подходящ за вашия размер. По време на тренировка е препоръчително да се избягват скокове, резки вибрации на жлезите. Изстискването на мускулите на млечните жлези води до занятия с гири, тежести.

Прост набор от упражнения за кърмачка

Преди да започнете уроци, трябва да помислите над програмата. Комплект основни упражнения, с правилния подход, ще възстановят фигурата и ще енергизират. 2 месеца след раждането, по време на периода на кърмене, можете да правите следните упражнения:

 • Клекове. Упражнението премахва излишните отлагания по краката, седалището, придава на мускулите релефна форма. Начална позиция - крака на ширината на раменете, изправен гръб. Не се навеждайте, докато клякате. Тазът се спуска успоредно на пода и се повдига в първоначалното си положение. При първите тренировки е достатъчно да направите упражнението 7-10 пъти по 2 сета. Постепенно увеличавайте броя на кляканията до 20.
 • Тренировка за абс. За възстановяване на еластичността се извършват усуквания. В този случай се включват ректусът и външните наклонени мускули. Начална позиция - легнал на пода, краката са повдигнати под ъгъл от 90 градуса. Ръцете се затварят зад главата в „ключалка“. Лопатките се повдигат от пода. Горната част на тялото се повдига с коремните мускули. В точката на максимално напрежение те се задържат за няколко секунди и потъват на пода. Упражнението се прави 12-15 пъти по 3 комплекта.
 • Дихателни техники. Мазнините се изгарят по-бързо в клетки, наситени с кислород. Важно е да се диша правилно по време на тренировка. Препоръчително е кърмещата жена да изучава бодифлекс, джианфей, оксизат и други дихателни техники.
 • Мелница. Упражнението е познато на всички от уроците по физическо възпитание. Изходна позиция - краката са малко по-широки от нивото на раменете. Ръце встрани. Докоснете десния крак с лявата ръка и обратно. Упражнението се повтаря 15-20 пъти..

Състезателно ходене, основната гимнастика може да се комбинира с кърмене от 6-8 седмици след консултация с наблюдаващия лекар. Ако една жена толерира добре стреса, след 2-3 седмици можете да се занимавате с фитнес, плуване или йога.

Спорт по време на кърмене

Спортни правила по време на кърмене

Бебето се роди. Връщате се от болницата и разбирате, че не се вписвате в нещата, които сте носили преди бременността. Дори ако сте спортували по време на бременност, теглото все пак се е увеличило. Няма къде да отидем. Основното нещо е, не се паникьосвайте! С помощта на спорта можете да постигнете значителни резултати, като си поставите за цел да отслабнете.

Веднага възниква въпросът дали спортът ще навреди на бебето по време на кърмене? Какви спортове могат и не могат да се практикуват?

Спортът е много полезен за жените в следродилния период. За да не навредят на себе си и на бебето, кърмещите майки трябва внимателно да обмислят правилата за физическо обучение. Не забравяйте да следите вашето благосъстояние. Ако се чувствате зле, спрете да спортувате и се консултирайте с Вашия лекар.

Спортни правила по време на кърмене

Коректно отношение

Практикувайте само когато сте в подходящото настроение за това. Не спортувайте, когато сте много уморени или разстроени от нещо (с изключение на случаите, когато класовете ви развеселят).

Кога да започнете да спортувате

Как да се отървем от завистта на приятели, които бързо отслабнаха след раждането? Разбира се, започвайки да спортувате възможно най-рано, но като се вземат предвид особеностите на вашето състояние.

Специалистите препоръчват да започнете да правите упражнения с леки натоварвания един ден след раждането. Това е така наречената възстановителна гимнастика. Ако раждането е било успешно, по естествен начин, не е имало значителни разкъсвания, кървене и други усложнения, можете спокойно да започнете гимнастика вече в болницата. Още преди да станете от леглото, можете да правите упражнения за укрепване на коремните мускули (медицинска сестра ми помогна да направя тези упражнения).

Основните гимнастически упражнения (клякане, обръщане на тялото, огъване, махане на ръцете) могат да започнат две седмици след раждането на бебето, когато кървавото отделяне от влагалището намалее. През този период можете също да усложните упражненията за коремните мускули и да започнете упражнения за укрепване на гърдите..

Изключение правят жените, които са имали цезарово сечение и които са имали тежки сълзи. В такива случаи консултацията с гинеколог относно спорта е просто необходима..

Колко време трябва да практикувате и колко често

Достатъчно е да спортувате три пъти седмично по половин час на ден, за да усетите резултатите.

Освен това самото кърмене, благодарение на производството на мляко, вече помага на жената да изгаря до 500 калории на ден..

Най-доброто време за упражнения

Препоръчително е да тренирате преди закуска. Също така не забравяйте, че е най-добре да спортувате веднага след хранене на бебето. В този случай, дори ако в тялото се отдели определено количество млечна киселина, преди следващото хранене то вече ще намалее (в рамките на два часа).

Как да спортувам

Спортът трябва да се прави на етапи. Можете да увеличите броя повторения на едно упражнение с едно всеки ден (за мен беше по-лесно да го направя).

Повишеното и продължително натоварване може да доведе до факта, че качеството на кърмата ви може да се влоши (в тялото се отделя млечна киселина, която придава на майчиното мляко неприятен кисел вкус) или количеството му намалява.

Допълнителни аксесоари

Дъмбели, гири, упражнения - всичко това не се препоръчва за жена по време на кърмене. Подобно натоварване е твърде силно в следродилния период за самата жена. Освен това упражненията с дъмбели могат да повлияят на качеството и количеството кърма..

Месец след раждането опитах малко тренировка с гири, но бързо разбрах, че ми е твърде трудно. И, както ми се струваше, в гърдите след такива натоварвания имаше по-малко мляко.

Напротив, могат да се използват фитбол и обръч. Обръчът много добре помага да се направи по-тънка талията (тествано на собствен опит).

Ако има по-малко мляко

Това може да се дължи на факта, че по време на тренировка губите твърде много течности заедно с потта и пиете малко. Затова си струва да пиете повече след час. За тази цел компотът от сушени плодове (стафиди, сушени кайсии и ябълки) е най-подходящ. Също така се опитайте да намалите донякъде натоварването..

Спорт по време на кърмене

Има спортове, които са противопоказани за кърмещи жени. А има и такива, които се препоръчват в следродилния период. Във всеки случай трябва допълнително да се консултирате със специалист. Освен това е важно жената да се съсредоточи върху чувствата си..

Видове спорт. Възможно е с кърмене

Плуване

Този спорт ще ви помогне да се отървете от целулита, да укрепите връзките, да тонизирате мускулите и да се почувствате по-ободрени. Освен това упражненията във вода значително намаляват натоварването на гръбначния стълб..

Колкото и да се опитвах да намеря оптималната позиция за хранене, гърбът все още ме болеше. И след плуване усещанията бяха - дори летяха!

Разходка

Предимството на ходенето е, че не изисква допълнително време. Можете да ходите с бебето си.

Гимнастика

Комплексът от гимнастически упражнения включва загряване на гръбначния стълб, огъване, въртене на таза, разтягане, упражнения за гръдни мускули, ходене на пръсти и пети.

Зимни спортове

През зимата можете да карате ски. При това както в планината, така и в равнините. Кънките също са добре дошли. Направете си почивка - отидете на пързалката със съпруга си!

Спортни игри

През лятото можете да играете волейбол на открито, бадминтон, да карате колело, да карате ролери. Можете също да играете тенис на маса. Спомнете си времето, когато сте били малко момиче и скачайте на въже.

Пилатес

Комплексът Пилатес не изисква много усилия за изпълнение. Заниманията са насочени към релаксация и еднакво дозиране на натоварването върху всички мускули на тялото. Тези упражнения ще ви помогнат да поддържате себе си в добра форма. Може да се направи на всички жени.

Видове спорт. Не, докато кърмите

Бягай

Това е много енергоемък процес. Джогингът може да повлияе негативно на качеството на кърмата.

Силови спортове

Упражненията за силова тренировка са противопоказани за кърмещи жени! Причината е същата като за джогинг. Освен това жената може да започне кървене от матката с голямо натоварване на пресата..

Борба

Заниманията по бойни изкуства или бокс не се препоръчват за кърмещи майки, тъй като освен прекалено много стрес има и опасност от нараняване на гръдния кош.

Екстремни спортове

В никакъв случай! Адреналинът, отделян по време на този спорт, може значително да намали лактацията. Освен това съществува риск от нараняване.

И по-нататък. По-добре е да спортувате в компанията на майка като вас. Аз и моят приятел, чийто син е на същата възраст като моя, практикувахме съвместни класове. Това не само ще ви помогне да тренирате по-отговорно, но и ще разнообрази ежедневието ви. И тогава спортът по време на лактация ще ви донесе удоволствие..

Желаем ви бързо възстановяване!

Статия, предоставена от сайта "Супермайки: Сайт за мама"

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Тренировка след раждането: 4 съвета

Известният треньор Тони Джентилкор дава четири малки, но изключително полезни съвета за тренировка за раждане.

1. Децата променят целия си живот

Без значение колко време е минало след раждането - 3 месеца или 3 години - трябва да сте наясно и да вземете това предвид при избора на упражнения. Някои жени имат значителна диастаза (дивергенция) на ректусните коремни мускули в продължение на няколко години след бременността.

Разбира се, не бива да започвате интервю с въпроси като: „Колко деца имате? Правили ли сте цезарово сечение? Забелязали ли сте неволно уриниране, докато клякате? "

По-добре е да включите раздел, свързан със здравето, във въпросника на потенциалния клиент, където такива въпроси са по-подходящи. Ако момичето не е родило, тя просто прескача този блок и преминава към следващия - например за любимите си филми (между другото, препоръчвам чудесен начин за установяване на комуникация с всички клиенти).

2. Дишане -> Основни мускули -> Поза -> Всичко останало

В този ред трябва да се работи с родилите: винаги започвайте с упражнения, които коригират дишането..

Особено в случай на "ножица", когато тазът се накланя надолу, а гърдите - се повдигат нагоре:

Това е изключително нестабилна ситуация, която може да доведе до някои „радости“:

- затруднено дишане,
- болка в гърба,
- болка в раменния пояс,
- проблеми в тазовия пояс.

Например, просто упражнение „Мъртъв бръмбар“ ще ви помогне, ако го направите правилно:

Необходимо е да се работи не само с горната част на гърдите, но и с цялата диафрагма, притискайки долната част на гърба към пода; при издишване - опитайте се да издърпате ребрата към таза.

Трябва да се предупреди, че всеки човек е различен и всяка жена трябва да изчака известно време след раждането. Очаквайте основните си мускули да отслабнат - това е нормално!

Започнете с малки разходки, съчетани с леки дихателни упражнения:

Също така се опитайте да работите не само с гърдите (когато при вдишване се повдигат само ребрата), но и с цялата диафрагма.

Умереността и редовността са по-полезни от преждевременното претоварване.

3. Не бързайте

Най-трудното е при жените, които са тренирали усилено преди (и по време) на бременността. Те искат да се върнат към „нормалната“ си програма твърде рано. Но тялото ви се нуждае от време, за да се възстанови..

Бременността продължи 9 месеца - планирайте да прекарате същото, за да се върнете на правия път. Това, разбира се, не означава, че не трябва да докосвате ютията, просто не прекалявайте. Ще се изчакат „издърпвания“ (с люлеене на цялото тяло) и записване на клекове.

През първите 4 месеца поставете основата - възстановете нормалното положение на тазовото дъно и укрепете основните си мускули с дихателни упражнения.

Но в същото време можете бавно да правите обичайните упражнения, ето пример за програма на един от моите клиенти месец след раждането (преди това работихме с нея 2 години, така че тя е доста опитна):

А1. "Мъртъв бръмбар" 3 × 5 от всяка страна.
А2. Чаша за клякам (гира пред вас): 3 х 6 от всяка страна.
В1. Издърпайте колана към колана, докато стоите: 3 × 10.
B2. Странична дъска (дишане): 3 × 3 на страна.
В 1. Прес пейлф: 2 × 10 от всяка страна (повече за това в статията за Zozhnik "14 упражнения за изработване на ядрото").
В 2. Разходка на фермера с една ръка: 2 х 20-25 метра на страна.

Повтарям, всеки човек е различен. Съмнение - забавете!

4. Премахнете тези упражнения за първи път

- Плиометрия (всякакъв вид скокове, репети и др.)

- Упражнения със статично или динамично натоварване на ректусния коремен мускул (дъски, усукване, лицеви опори, повдигане на крака и др.).

- Всяко друго упражнение, при което коремните мускули са преразширени като стабилизатор.

- Бокс, ММА (това е шега, за здравето е по-добре да ги избягвате за нелепи мъже).

Прочетете също за Zozhnik в категорията „Бременност и раждане“:

Спорт след раждане - колко дълго можете да се занимавате, какви дейности да изберете

След раждането на дете много жени забелязват промени във фигурата си. Поради кърменето диетите изчезват и дори правилното хранене не спасява - в крайна сметка най-безвредните храни могат да повлияят негативно на бебето, чрез майчиното мляко. Изходът е само един - да започнете да тренирате. Колко дълго след раждането можете да се занимавате със спорт и какъв вид физическа активност да изберете, прочетете в този материал.

Как се променя женското тяло по време на бременност и след раждане

Още от първите седмици на бременността жената усеща промените, които се случват в тялото й:

 • Теглото постепенно се натрупва поради растежа на бебето, околоплодните води, отоците и увеличаването на количеството лимфа и кръв.
 • Повишени телесни мазнини по корема, седалището и бедрата поради намаляване на нивото на женските полови хормони.
 • Тазобедрените кости се разминават, за да направят раждането възможно най-лесно.
 • Става трудно да държите гърба си изправен, идеалната поза се заменя със сгъване, болка в гръбначния стълб.
 • Кожата и коремните мускули се разтягат, появяват се стрии.

Но не всичко е толкова тъжно, защото повечето здравословни проблеми и козметични дефекти ще изчезнат след раждането..

Останалите несъвършенства могат да бъдат коригирани с помощта на спорт, козметични процедури, масаж и след завършване на кърменето, с помощта на диети и правилно хранене..

Но как да определите дали вече е възможно да започнете да спортувате?

Признаци, че тялото ви е готово за упражнения

За да бъде физическата активност полезна, а не вредна, трябва да знаете основните показатели за готовността на тялото ви за спортни натоварвания.

Кога да спортувате след раждане:

 • Минималното време за започване на упражнения след раждането по естествен път е осем седмици.
 • Кървенето спря след раждането на бебето.
 • Ако има епизиотомия или разкъсвания по време на раждането, шевовете вече са премахнати и гинекологът е потвърдил, че сте здрави.
 • Спортът след цезарово сечение може да започне, когато са минали поне 6 месеца и шевът на матката е напълно излекуван. В края на краищата това е пълноценна коремна операция, след която са възможни усложнения като разкъсване на конците.

В допълнение към тези признаци, трябва да слушате тялото си, за да разберете дали е време да възобновите тренировките и да се върнете към предишния си стандарт на живот..

Ако жената има болка или тежест в таза, гърба, гърдите или мускулите, това е причина да отложи тренировката. Младата майка се чувства летаргична, нейното психо-емоционално състояние е нестабилно, често се появяват сълзи или раздразнение - това е причината да започне да спортува малко по-късно от планираното време. В края на краищата бременността и раждането е толкова труден процес за всяка жена, че изисква концентрация на всички сили на тялото. Необходим е дълъг период на възстановяване след претоварване, както физическо, така и емоционално.

Много жени се интересуват кога е възможно да се спортува за кърмачка след раждането. Всъщност при твърде много физическо натоварване млякото може да изчезне. Но ако не сте професионален треньор със съответните натоварвания, тогава спортните упражнения няма да ви навредят. Желанията за започване на занятия съвпадат с препоръките за останалите момичета, които са родили - не по-рано от 8 седмици след раждането по естествен път и 6 месеца след освобождаването от тежестта с помощта на цезарово сечение.

Какъв спорт да изберем след раждането

Не всички упражнения са подходящи за ранната фаза на възстановяване на раждането. Трябва да започнете да тренирате от най-простата дейност, постепенно преминавайки към по-интензивни натоварвания. Най-безопасните занимания след раждането са ходенето, упражненията на Кегел и плуването..

Упражнения на Кегел

Най-приемливото физическо натоварване, ако няма пряка забрана от лекаря, е упражненията на Кегел. Те са разрешени още шест седмици след раждането. Благодарение на развитието на американския гинеколог Кегел, мускулите на тазовото дъно се възстановяват, размерът на влагалището намалява, хемороидите могат да преминат, коремните мускули се укрепват, уринарната инконтиненция преминава.

Как се правят упражнения на Кегел

Първата част може да бъде изпълнена навсякъде във всяка позиция. Необходимо е насилствено да изстискате тазовите мускули и да ги задържите в това положение за 20 секунди, след което да ги освободите. Трябва да направите поне 5 подхода. През деня можете да изпълнявате от 3 до 5 пъти.

Втората част от упражнението се прави по време на уриниране. Просто се опитайте да прекъснете потока урина няколко пъти, като свиете мускулите на тазовото дъно..

Разходка

Един от най-безопасните видове физическа активност за новородена жена е ходенето. Много хора не смятат туризма за спорт, но напразно. По време на ходене не само мускулите на краката и ханша, но и коремните мускули, което е важно за майките, които са родили наскоро, се тонизират. По време на тиха петнадесетминутна разходка се изгарят около 100 ккал. Също така е важно този спорт да има минимални противопоказания и да е полезен за всички, от малки до големи.

Ако не сте сигурни колко време след раждането можете да спортувате активно, започнете с ходене. Само със спокойно темпо, търкаляйте количка с новородено бебе в парка - това е както физическа активност, така и чист въздух, от който се нуждаят детето и майка му.

Плуване

Упражненията във вода - плуването - имат благоприятен ефект върху цялото тяло, благодарение на равномерното налягане на водата върху всички части на тялото. На мускулите се дава оптимално натоварване, циркулацията на кръвта в тялото се увеличава. Просто изчакайте до края на периода на почивка на осем седмици и ако кървенето приключи, не се колебайте да отидете до басейна.

Най-доброто упражнение за корема след раждане

Най-засегнатата област по време на бременност е, разбира се, коремът. В допълнение към мастния слой, коремните мускули са силно разтегнати. Имайте предвид, че редовните упражнения за корем, като повдигане на ядрото, не помагат за свиването на ректуса. Упражнението "Вакуум на корема" или, с други думи, "Koschey" ще помогне да направите пресата отново плоска.

Също така си струва да се отбележи, че ако млада майка по време на бременност има разминаване в ректусните коремни мускули, което се нарича диастаза, е абсолютно невъзможно да се правят класически упражнения за корем с повдигане на торса. От този вид упражнения диастазата само ще се увеличи. Но правенето на "вакуум" не само не е забранено, а напротив, полезно е, тъй като тази дейност намалява дивергенцията на правия коремен мускул.

Как се прави упражнението "Вакуум"

"Вакуум", подобно на упражненията на Кегел, се прави навсякъде и навсякъде. У дома, на улицата, седнал, легнал - което ви е по-удобно.

За вакуум най-важното е правилното дишане. Необходимо е да поемете дълбоко въздух и докато издишвате, привличайте стомаха към гръбначния стълб, докато повдигате гърдите нагоре. Гърбът трябва да е прав. Задръжте тази позиция за 10-20 секунди и повторете няколко пъти.

Правете вакуум в корема след раждане няколко пъти на ден с 3-5 подхода и за вас е осигурен плосък корем.

Дъска

Това упражнение е заслужено популярно сред родилите наскоро жени. В действителност, почти всички мускулни групи участват в изпълнението му - пресата, задните части, гърба, ръцете. 30-60 секунди дъски на ден ще ви доведат във форма много бързо.

Изпълнение на дъска

Легнете по корем, поставете краката си на пръсти, подпрете предмишниците на пода и повдигнете целия си торс, така че само чорапите и предмишниците да са опорна точка. Застанете в тази статична поза за около 30 секунди. Добавяйте по няколко момента всеки ден, за да доведете лентата до минута.

Опасността от ранно започване на спорт след раждане

Ако започнете физическа активност, преди тялото на наскоро родено момиче да се нормализира, това може да застраши много усложнения. По-специално, пролапс на матката, кървене, повишена болка в областта на таза и гърба. В този случай, когато можете да спортувате след раждането ?

Не слушайте всички, които казват, че жените са раждали на полето, ставали са веднага след раждането и са орали по-нататък, водили домакинството с бебе в готовност. Има много потвърдени исторически факти, които казват, че до 40-годишна възраст жените, след такова невнимателно отношение към собственото си тяло, приличат на дълбоки старици, с пролапс на матката и много други заболявания.

Повярвайте ми, допълнителните няколко седмици почивка след раждането няма да ви направят по-малко привлекателни в очите на любящ партньор. Но тялото ви ще ви благодари чрез по-бързо възстановяване на формите преди бременността, когато започнете да тренирате..

Накрая

Колко дълго след раждането можете да се занимавате със спорт, всяко момиче решава самостоятелно, с разрешение на своя гинеколог. Не забравяйте, че вие ​​и вашето тяло сте красиви във всякакви условия, особено за жени, които наскоро са родили. Въпреки модата, която се променя всяко десетилетие, само природата създава това, което е наистина красиво - мекотата и нежността на младите майки. Спортът трябва да е забавен. Ако упражненията ви вкарват в тъга и депресия, няма да има смисъл. В този случай е по-добре да опитате други методи за възстановяване, като козметология, физиотерапия, масаж или дори коремна пластика. Или, като алтернатива, обичайте себе си такъв, какъвто сте.

Възможно ли е кърмачка да спортува след раждане: спорт с хепатит В

Дата на публикуване: 26.11.2018 | Преглеждания: 6662

Според проучвания 67% от майките се притесняват дори по време на бременност от загубата на форма след раждането и планират да спортуват в ранния следродилен период. Но всъщност постоянната умора, психологическият и физическият дискомфорт възпрепятстват поставената цел..

Само 12% от майките се занимават със спорт след раждане по план, 54% започват да тренират след 2-2,5 години, останалите не са склонни към спортни натоварвания, докато лекарите горещо препоръчват да не се „избягват“ от гимнастиката по време на кърмене (ХС).

Възможен ли е спорт по време на кърмене: рискове

По време на бременността тялото трупа мазнини за бъдещо производство на кърма. Обикновено излишните килограми остават само в тези резерви и след края на лактацията теглото се нормализира.

Но ако бъдещата майка се е отдала на бързи въглехидрати, мазни храни и бърза храна, индикаторът ще остане на кантара и след раждането плюс 10-12 кг. Освен това тези излишъци не се елиминират сами и изискват целенасочена работа..

Лекарите настояват за умерено физическо натоварване още седмица след раждането на бебето (с изключение на оперативно раждане, когато гимнастиката е разрешена от 5-6 месеца). Упражненията ще укрепят мускулната тъкан, ще възстановят връзките на вътрешните органи, отслабени носим плода.

Резултати от изследвания от Университета на Ню Хемпшир (Дърам, Ню Хемпшир, САЩ) подкрепят хипотезата, че умерените или дори интензивни упражнения по време на кърмене не пречат на бебето да приема кърма 1 час след тренировка. [1]

Полза

 • Мускулен тонус.
 • Активиране на метаболитните процеси.
 • Развиване на физическа издръжливост (изключително важно за заета майка след раждането).
 • Борба с депресията (чрез производството на ендорфини).

Жената ще усети резултатите вече месец след първия урок. С редовни тренировки се повишава производителността и настроението. Кърмещата жена, която спортува, се възстановява 2 пъти по-бързо от майка със заседнал начин на живот.

Изследване на Калифорнийския университет по хранене установи, че аеробните упражнения, извършвани четири или пет пъти седмично, започвайки от шест до осем седмици след раждането, не оказват неблагоприятно влияние върху лактацията и значително подобряват сърдечно-съдовата система на майките. [2]

Кога да започнем: първи упражнения за HV

Ако изпълнявате курс от упражнения 2-3 пъти седмично, тогава до първия рожден ден на бебето жената ще придобие стройен силует без увиснал корем, еластични форми. През първия месец след раждането се предполага минимален стрес - 2-3 дихателни упражнения, разтягане, огъване. Постепенно натоварването се увеличава и до 8 седмици тренировките се усилват до изпотяване на тениска.

При майките след цезарово сечение и с почивки началото на занятията се отлага за 4-6 месеца, докато матката спре да кърви. Резултатът от нарушаване на правилото е кървене и удължаване на рехабилитацията за още 4-5 месеца.

Обикновената гимнастика през първия месец след раждането на дете няма да навреди на кърмачка. Препоръчителните упражнения са въртене и накланяне на главата, повдигане на ръцете, завъртане на раменните и лакътните стави и ходене на място. Изпълнява се от първия ден. Упражненията за укрепване на мускулите са разрешени само при определени условия..

Фактори за започване на уроци

 • Прекратяване на езерото.
 • Кръвно налягане 110-120 / 70-80 mm Hg. ул.
 • Телесната температура е нормална.
 • Шевовете са сухи, безболезнени.
 • Няма болка в долната част на корема.
 • Изминаха 6 месеца от операциите.
 • От доставката са изминали 60 дни.

Кърменето не пречи на физическата активност. Упражненията се извършват между храненията, за предпочитане след 30-40 минути. Класовете от 9 до 12 сутринта се прехвърлят по-лесно, отколкото следобед. Според статистиката вечерните тренировки в 30% от случаите се отлагат за следващия ден поради преумора.

Как спортът влияе върху лактацията: изследвания

През последните десетилетия митовете, че спортът е лош за лактацията, бяха успешно развенчани. Единственият фактор за предпазливост са спортовете, които провокират производството на адреналин. Хормонът блокира производството на окситоцин, предотвратявайки отварянето на млечните канали. В резултат - недохранване на бебето, застояла кърма.

Педиатърът Е. О. Комаровски твърди, че умерената физическа активност елиминира риска от намаляване на кърмата при проследяване на режима на пиене. Дневният ден, препоръчан от лекаря, при който обемите на млякото ще останат, е 1,5 литра.

Спортът не влияе върху лактацията, ако не спортувате до изтощение. Прекомерната работа поставя тялото в авариен режим на спестяване на ресурси, така че производството на мляко може да намалее (това се дължи на увеличаване на концентрацията на млечна киселина при максимално физическо натоварване). [3]

Практикувайте правила за запазване на лактацията

 • Премахнете силовите натоварвания върху гръдните мускули.
 • Намалете упражненията, при които желязото вибрира - скачане, бягане, борба.
 • Упражнявайте се в сутиен, който поддържа гърдите.
 • Измийте старателно след тренировка.
 • Упражненията за абс се препоръчват 8-12 седмици след раждането (цезарово сечение, конци - след 5-6 месеца).
 • Не вдигайте гири над 5 кг.
 • Пийте 1 литър вода на час в час.
 • Хранете се 40-60 минути след тренировка.

Изключени са екстремните спортове и тежките физически натоварвания, които причиняват преумора и тахикардия: 40-60 минути тренировка поддържат пулса на 80-100 удара в секунда.

Разрешени и забранени спортове: списък с упражнения

Обучителен курс за кърмеща майка започва с упражнения без усилие. Тъй като се чувствате по-добре след раждането, упражненията стават по-трудни чрез стресиране на мускулите. По-добре е да изберете спортове, които изключват наранявания, натъртвания в гърдите, без да скачате.

Таблица 1 - Списък на разрешените и забранени спортове за ХС

ПозволенЗабранен
АеробикаБойни изкуства и борба
ЙогаПауърлифтинг
ПилатесВдигане на тежести
БодифлексСпорт, който провокира отделянето на адреналин.
Водна аеробика

Класическа аеробика

Позволено за GW в стандартен режим - 3 пъти седмично по 40-60 минути. Тренировките се провеждат в група, придружена от ритмична музика, което обяснява прилива на сили и положителни емоции. Класовете подобряват работата на сърдечния мускул, съдовата и бронхопулмоналната система, изгарят излишните килограми.

Признат е като най-добрият спортен вариант за кърмачка. Индийската практика, преподаване на физическа и психическа хармония, възстановява нервната система, подобрява метаболизма. Треньорите по йога отбелязват регулирането на апетита по време на тренировка, появата на глад за правилно хранене и начин на живот.

Пилатес

Препоръчителен спорт след раждане. Техниката е създадена специално за група хора след наранявания и операции. Пилатес формира стойка, укрепва мускулите (техниката предлага безопасни упражнения за корема). Плюс за кърмачка - класовете не се натоварват до седмата пот, извършват се без бързане и увеличаване на сърдечната честота, но в същото време се усеща мускулно напрежение. Акцентът не е върху скоростта и количеството, а върху качеството на технологията.

Бодифлекс

Комплекс от дихателни упражнения, които също не претоварват тялото, но се отразяват в резултата. Според учениците за един месец дихателни упражнения отнема 2-6 см обем, за 3 месеца теглото намалява с 6-10 кг. Техниката не е лесна, препоръчително е да се изпълнявате с личен треньор или да гледате онлайн курса от Greer Childers.

Техниката е насочена към изгаряне на мазнини и подобряване на метаболизма, не се допуска при онкология, ендокринни нарушения, белодробни заболявания.

Водна аеробика

Вариант на класическата аеробика, безопасна алтернатива на силовите тренировки. Занятията се провеждат във вода, което гарантира повишаване на общия тонус на тялото след раждането. Тренира мускулите, облекчава излишното телесно тегло поради разликата във водата и телесните температури.

Хидромасажният ефект изравнява структурата на кожата, елиминира целулита, тонизира и стимулира притока на кръв в тъканите. Резултатът е постепенно, правилно отслабване, укрепване на сърдечно-съдовата система, имунитета и мускулите на тялото..

Водната аеробика по време на кърмене е разрешена от 6 месеца след раждането. Заниманията се препоръчват, когато тялото е напълно възстановено след раждането (след 5-6 месеца).

Връщането към формата преди бременността изисква енергични и редовни упражнения. Отслабеният мускулен корсет, разтегнатите връзки и корема няма да се възстановят за един месец, но в комбинация с правилното хранене, изобилие от почивка и витамини, правилно подбраните упражнения ще променят контурите на тялото за 3-4 месеца без рискове за млякото.

Десерт за днес - видео за това защо трябва да спортувате след бременност и как да го направите по приятен и ефективен начин.