Fitball или „фитнес топка“ е едно от най-популярните и достъпни уреди за упражнения, използвани както у дома, така и във фитнес залите. Топката позволява на спортистите да тренират на всяко ниво на обучение, независимо от опит, възраст и други условия.

Какво е фитбол и за какво е той

Гимнастическата топка е най-простият вид универсален тип тренировъчна машина. Подходящ е за много упражнения, може да се използва като основен елемент или симулатор, който усложнява движението. Изработен от траен каучуков материал, който може да издържи на огромни натоварвания. Фитболът се надува с обикновен въздух, който освен с невероятната си сила го прави подобен на балоните.

Основните насоки в тренировките с фитбол:

 • Силови тренировки (само със собствено тегло, без тежести).
 • Гимнастически движения.
 • Йога упражнения и статични позиции.
 • Възстановяване и рехабилитация.

Тази широка гама от възможности прави Big Fitness Ball напълно универсална машина, която отговаря на всички тренировъчни цели..

Ползите и вредите от тренировките по фитбол

По отношение на ползите и противопоказанията, гимнастическата топка е най-добрият симулатор. Той практически няма недостатъци.

Основни предимства:

 • Способността да се променя натоварването от невероятно просто до сложно (усложнение на конвенционалната сила и гимнастически движения).
 • Развитие на гъвкавост, координация на движенията и баланс.
 • Уелнес натоварване на гръбначния стълб и ставите.
 • Ефективно разхищение на калории и изгаряне на мазнини. Прочетете повече за упражненията по фитбол за отслабване →
 • Естествено развитие на естетичната мускулатура.
 • Разработване на всички мускули на тялото (включително дълбоките слоеве).

Тези предимства превръщат фитнес топката в една от най-безопасните и полезни машини за упражнения. Може да се намери в повечето рехабилитационни центрове. Също така фитнес топката е най-добрата тренировъчна машина по време на бременност. Единственото ограничение обаче е първият триместър. Когато някакви товари са противопоказани. В други периоди подобно обучение (под наблюдението на специалист) ще бъде полезно.

Видове фитбол

Има няколко вида симулатори. Ето защо, преди да изберете фитбол, трябва да разберете характеристиките на всеки тип. Първоначално всички симулатори са разделени на категории с диаметър, твърдост и тип конструкция..

По вид има:

 • Шипа или гимнастическа масажна топка.
 • С рога (дръжки) - за допълнителен баланс. По принцип тези модели се считат за детски.
 • Smooth - универсален тип, най-популярен в спорта.
 • "Фъстък" - подходящ за силови спортове и за възстановяване след наранявания.

В повечето случаи гладка топка е подходяща като най-универсалната. Гимнастическата масажна топка е по-добра по време на рехабилитация (създава допълнителен масажен ефект по време на работа), а също и при борба с целулита, когато трябва да стегнете кожата и да разградите мазнините.

Как да изберем фитбол

След като сте решили вида, трябва да изберете размера на вашата фитнес топка. За това се използва универсална таблица на съотношението на височината и диаметъра на симулатора (теглото обикновено не се взема предвид, тъй като почти всички фитбол могат да издържат натоварване до 300 кг). Може да се използва и съотношение на дължината на ръката, въпреки че това изчисление не отчита индивидуалните характеристики (например дълги ръце с нисък ръст).

Как да изберем фитбол за ръст и тегло

Стандартна мрежа:

Височина (см)Диаметър
150-16055
160-17065
170-18075
180-190 (или по-висока)85

Има и начин за определяне на размера по дължината на рамото. Той е по-малко правилен и се използва като допълнителен метод. За изчислението дължината на ръката се взема от рамото до ноктите.

 • Например, с дължина 66-75 см, подходящ е 65 см фитбол.
 • Ако дължината на ръката е над тази стойност, топка за фитнес 75 cm.

На какво друго да обърнете внимание

Като цяло на пазара има огромен избор от различни топки, както от скъпи и известни марки, така и от бюджетни модели от неизвестни производители. Няма голяма разлика между топките, ако не вземете предвид различните технологии (например дизайна на шиповете при масажния тип).

Най-важното условие при избора на модел е наличието на помпа. Необходимо е да се изпомпа фитбол. Ако тя не е включена в комплекта, тогава трябва да закупите помпата отделно. Без него няма да можете да изпомпате фитнес топка..

Топ марки

Fitballs на някои марки се утвърдиха като надеждни и с високо качество. Сред тези, които си струва да се подчертаят:

 • Starfit GB-102 - има антиексплозивна технология, не се плъзга, помпата е включена в първоначалния пакет.
 • Togu MyBall Soft е проста и издръжлива топка. Благодарение на антиексплозионната технология, тя е защитена от внезапно издухване дори когато е повредена.
 • Bradex SF 0171 е фъстъчен модел. Използва се както в силовите спортове, така и за възстановяване след наранявания. Предназначен за хора с голямо тегло, може да издържи до 150 кг директно натоварване.
 • Indigo IN004 е популярен модел за мустаци за деца. Повърхността не се плъзга, а еластичният материал ви позволява да издържите натоварване до 150 кг.

Как да изпомпам фитбол

Можете да надуете фитбола у дома, за това ви е необходима само помпа. Много производители го добавят към комплекта, в противен случай ще трябва да закупите помпата отделно.

След като свържете помпата със специален отвор на топката, надуйте я до обем 80-85%. Никога не надувайте напълно топката.

 1. Първо, това увеличава риска от повреда по време на интензивна работа..
 2. На второ място, това ще намали мекотата и ще увеличи амортизиращото натоварване на мускулите по време на употреба..

Как да надуете фитбол без помпа

Как да издухвам фитнес топка

Може ли да се спука фитбол

Множество тестове показаха, че топките са невероятно издръжливи и изискват съзнателни усилия, за да ги повредят (например, поставете ги под определен ъгъл и високо налягане). При нормална работа със симулатора повредата му е възможна само ако съотношението на теглото на спортиста към класа на топката е неправилно (например детски симулатор за мъж с тегло от 120 кг и повече).

Също така, почти всички фитболи са оборудвани с анти-експлозивна технология, която елиминира риска от спукване на топката. Дори ако целостта на камерата е нарушена, фитболът ще се изпусне постепенно. Това ви позволява да не се наранявате и да не скачате от симулатора на спукване по време на упражнението..

ТОП-7 най-добри фитбол (топки за фитнес): кой да купите, плюсове и минуси, рецензии и цена

Скоро 2020 г. и модата за здравословен начин на живот, красива и здрава фигура продължава да набира скорост. Фитнесът вече не е привилегия на богатите и успелите. Сега всеки може да си позволи да бъде във форма и изобщо не е необходимо да се кандидатирате за абонамент за фитнес център и да си купите чисто нова спортна униформа. Фитнес ластици, съпротивителни ленти, гири, въжета за скачане, фитбол се закупуват в най-близкия магазин за спортни стоки. Статията ще се фокусира върху последното - фитнес топки. С него домашните тренировки ще станат по-интересни и продуктивни. Той сам ще ви замени с цял фитнес с машини за тренировки. Какво да търсите при избора на универсален асистент за красиво тяло, разказваме в ревюто.

Рейтинг на най-добрите фитбол

Подготвили сме списък с популярни и висококачествени спортни топки, включително:

 • Ракамакафит;
 • Bradex SF 0016;
 • Indigo IN002;
 • Startfit GB-101;
 • Torneo A-208;
 • Торес AL100165;
 • Palmon R324065.

По-долу разглеждаме модели фитбол с диаметър 55 и 65 сантиметра: характеристики, предимства и недостатъци, както и отзиви на клиенти.

Ракамакафит

55см фитнес топка е достоен спортен аксесоар във вашия дом. Използвайте го, за да правите силови и кардио тренировки и да правите саморазтягане. Новият модел съчетава както симулатор, така и масажор. Полза и удоволствие в едно нещо.

Диаметър55 см
МатериалХипоалергичен
Теглото1 кг
Максимално тегло на потребителя120 кг

Цена: 1 490 рубли.

професионалисти

 • система против взрив срещу експлозия;
 • покритие против хлъзгане;
 • комплектът включва набор от упражнения;
 • включена ръчна помпа.

Минуси

 • качеството на опаковъчната торба не винаги е идеално;
 • често комплектът не работи с QR кода, където се намират тренировките.

Поръчах топката, след като използвах съпротивителни ленти, пръти и фитнес ластици от Rakamakafit. Не се съмнявах в качеството, но за пореден път се зарадвах на покупката, защото видях кокетна опаковка, чанта за съхранение и QR код, където можех да намеря различни упражнения (и аз самият нямаше да имам достатъчно въображение). Приятно е да се осъзнае, че в Русия те могат да направят не толкова, колкото не по-лошо, но по-добре, отколкото в чужбина. Искрено съветвам всички, не се колебайте да поръчате и няма да съжалявате!

Bradex SF 0016

Bradex Fitball е многостранен спортен помощник: използвайте го както у дома, така и във фитнеса. Също така е полезно за тези, които се занимават с физиотерапевтични упражнения или рехабилитация след наранявания и патологии. Други потенциални клиенти са бременни жени. За тях топката гарантира здравословно поддържане на фигурата в такъв треперещ период от живота..

Диаметър65 см
Направена отPvc
Колко тежи0.8KG
Максимално тегло натоварване150 кг

Цена: от 494 до 830 рубли.

професионалисти

 • специална форма с акцент върху позата;
 • висока плътност на покритие;
 • система против експлозия.

Минуси

 • някои комплекти нямат помпа.

Подарих на майка ми фитбол като подарък за рожден ден. Предписани й бяха много упражнения за здравословни проблеми. И топката просто ни спаси! Не е необходимо да харчите пари за ходене на фитнес и занимания с треньор. С този инструмент мама прави упражненията сама. Искам да отбележа високото качество на материала, отсъствието на каучукова миризма и антистатичното покритие: топката не събира целия прах в къщата. И, разбира се, подкупната цена... Не можех да не се моля!

Indigo IN002

Необходимо е да изберете спортно оборудване Indigo IN002, ако имате нужда от висококачествен и издръжлив фитбол. Той е в състояние да издържи на скокове на човек с тегло до 150 килограма. Има цвят за всеки вкус: ярко лилаво, дръзко синьо или лаконично черно. Топката не само ще ви помогне да постигнете страхотна форма, но и ще изглежда хармонично на всички ваши спортни снимки.

Диаметърът е65 см
Теглото0,9 кг
Направена отПоливинил хлорид
Тегло на потребителя до150 кг

Ценова листа: от 554 до 795 r.

професионалисти

 • система против експлозия;
 • различни цветове;
 • не се плъзга.

Минуси

 • пръчки за прах;
 • често размерът е по-малък от посочения на опаковката.

Купих го за дъщеря си. И сега го използваме с удоволствие: помага й при разтягане, а фитнес зала ме замества. Със сигурност ще получите спестявания, удобство, красота и качество. Не трябваше да мисля да го надувам, защото в комплекта имаше помпа. Толкова разумно!

Startfit GB-101

Спортният инструмент Startfit е незаменим в разнообразието на вашия фитнес живот. Уморени ли сте от типични силови или функционални тренировки? Австралийската марка гарантира високото качество на фитбола: той не се износва и не се плъзга. Хипоалергенното покритие ще осигури безопасно използване на оборудването както за възрастни, така и за деца.

Диаметър на фитбол за възрастни65 см
Тежи1 кг
МатериалPvc
Издържа на тегло до100 кг

Цената варира от 619 до 690 рубли.

професионалисти

 • няма каучукова миризма;
 • включени щепсели.

Минуси

 • често не съответства на описанието (по размер);
 • може да започне да се издухва.

Много красив лилав цвят зарадва мен и двете ми дъщери, те искат да практикуват почти всеки ден! Не е нужно да насилвате! Така че мисля да започна да тренирам скоро и се надявам топката да издържи. Приятно: продуктът съчетава удобство, практичност и стил.

Торнео А-208

Този фитбол трябва да бъде избран от ценителите на безопасността. Системата Anti-Burst ще предотврати опасното взривяване на топката: ако повърхността е повредена, тя бавно ще се изпусне, което е малко вероятно да ви застраши. Италианската марка Torneo е известна с високото си качество и радва любителите на фитнеса и здравето от 1999 г. насам.

Диаметър55 сантиметра
МатериалПоливинил хлорид
Колко е висок150-160 см
Максимално тегло на потребителя100 кг

Ценова марка около 907 рубли.

професионалисти

 • върху опаковката примери за упражнения;
 • комплектът включва помпа;
 • работи върху различни мускулни групи.

Минуси

 • включената помпа не е мощна.

Приятно изненадан от покупката! Аз съм с малко дете и съответно няма време и енергия да ходя на фитнес, затова избрах спортно домашно оборудване, което помага за възстановяване на формата след раждането. Fitball е перфектен: правя различни упражнения, понякога просто седя (има положителен ефект върху стойката и ставите), а понякога разклащам детето, докато седи на него. Така да се каже адаптация за всички поводи!

Торес AL100165

Търсите ли универсално спортно оборудване, което ще помогне за болки в гърба, ще подобри стойката ви и ще ви отведе на крачка по-близо до идеалната ви фигура? Torres AL100165 отговаря на всички тези изисквания. Любителите на фитнеса ще оценят фитбола: той ще ви помогне да усетите всеки мускул в тялото.

Диаметър / см65
Направена отПоливинил хлорид
Проектиран за растеж165-185 см
Предназначен за тегло300 кг

Цена: 585-1084 рубли.

професионалисти

 • ярки цветове;
 • издържа на големи натоварвания;
 • експлозивен.

Минуси

 • крехка помпа включена.

С помощта на топката всеки ден тренирам мускулите на пресата, седалището, краката, гърба и ръцете. Основното нещо е да намерите правилното приложение: в интернет има много упражнения с подобни топки, сега у дома има мини-фитнес зала. Трудно е да се измисли оправдание, за да не се учи, защото той винаги е наблизо. Така че тренировките станаха ежедневни и резултатът не закъсня. Да видим!

Palmon R324065

Искате ли красива и грациозна поза, стройна и здрава фигура, здравословен и щастлив живот? Чувствайте се свободни да купите топката Palmon. Редовното обучение ще стане по-безопасно: фитбол ще намали натоварването на мускулите и ставите, грижи се за работата на вестибуларния апарат.

Диаметърът е65 сантиметра
Направена отPvc
Издържа на тегло до150 кг
Височина на потребителя170-185 см

Ценова етикет приблизително 674 рубли.

професионалисти

 • издържа на голямо тегло;
 • противоплъзгащо покритие.

Минуси

 • натрупва се прах;
 • не е подходящ за малки деца.

Купих фитбол по време на бременност, за да не загубя форма и, разбира се, да облекча напрежението от гръбначния стълб. Жените с деца ще ме разберат - товарът е луд! Топката се справи перфектно със задачата си - поне стана по-лесно и понякога просто ми харесваше да седя на нея. Може би не по предназначение, но все пак... Сега имаме прекрасна дъщеря и аз отново се подредих с помощта на прекрасната Палмон!

Сравнителна таблица на характеристиките на фитболите

Сравнителна таблица на всички представени марки ще ви помогне да направите своя избор..

Диаметър / смМаксимално тегло на потребителяPvcПовърхност
Ракамакафит65120 кг+гладка / масаж
Bradex SF 001665150 кг+гладка
Indigo IN00265150 кг+гладка
Startfit GB-10165100 кг+гладка
Торнео А-20855100 кг+гладка / оребрена
Торес AL1001656565 кг+гладка
Palmon R32406565150 кг+гладка

Най-добрите списъци

Нека да изберем най-добрите фитнес топки според следните параметри:

 • бюджетен;
 • за голямо тегло;
 • масаж.

Бюджет

Ще платите 376 рубли за фитбол BodyForm с диаметър 55 см. Но ще получите широка гама от цветове: зелено, синьо, розово, сребро и металик. Подобна покупка е икономична и ефективна инвестиция в бъдещето на здраво и здраво тяло. По всяко време на денонощието топката е на една ръка разстояние, дори и най-натоварените могат да поддържат себе си във форма.

За голямо тегло

Големите хора, бременните жени също трябва да спортуват, но проблемът е в намирането на подходящото оборудване. Топката KINERAPY RB275 може да издържи на маса до 250 кг и всеки най-накрая може да започне пътуването си до тялото на мечтите си. За надеждност е отговорна системата за пръсване, устойчива на пръсване. Покупката ще струва 2750 рубли.

Масаж

Bradex произвежда фитбол не само с гладка повърхност, но и с масажен. Fitball-75 plus е предназначен за медицински цели: нарушения на вестибуларния апарат, възстановяване. Но също така е идеален за тези, които искат да укрепят стойката си и мускулите на гърба и корема. Цената е около 1070 рубли.

Съвети за избор

И накрая, съвети за избор на важно спортно оборудване:

 1. Помислете за ръста и теглото на потребителя по време на покупката. Топка с диаметър 55 см едва ли е подходяща за мъже, просто ще им бъде неудобно да тренират върху нея. И децата не трябва да купуват твърде големи топки - вероятността от нараняване се увеличава.
 2. Обърнете внимание на рецензиите. По отношение на опаковката, всички топки са сходни на външен вид и само купувачите наистина могат да дадат истинска обратна връзка за fitball. И не забравяйте: доверете се, но проверете. Консултирайте се със съветник, когато купувате оборудване от спортен магазин.
 3. Помнете целите на класа. За тонизирана фигура и активно упражнение масажната повърхност няма да работи. Употребата може да стане болезнена и безполезна. Но ако напротив, вие се възстановявате от контузия, тогава масажната топка е най-добрият помощник..
 4. Фокусирайте се върху цената. Няма смисъл да купувате най-скъпата топка, тъй като разбирате - тя само ще заема място в апартамента и ще събира прах в ъгъла. Сериозно отношение? Чувствайте се свободни да купувате фитбол по-скъпо, въпреки че цената не винаги е показател за качество.
 5. Включена помпа. Наличието на помпа е отличен показател, че производствената компания се грижи за вас като клиент. Неудобно е - имате топка, но няма какво да я надуете.

Как да изберем правилния фитбол - важни моменти

Фитбол е голяма, еластична топка, използвана при спортни и фитнес тренировки. Това ще бъде особено полезно за упражнения за корем, гръб и глутеум. Неговият плюс е, че ви позволява да разнообразявате домашните упражнения, премахвайки ненужния стрес от гръбначния стълб. Като придобиете представа как да изберете фитбол, вие значително ще увеличите ефективността на вашите упражнения. В крайна сметка тя ще бъде съобразена с вашите индивидуални желания, като се вземат предвид фактори като тегло и височина..

Устойчивост на скъсване и видове топки

Първото нещо, което трябва да имате предвид при избора на домашна тренировъчна машина, е нейната безопасност. Качественият фитбол трябва да има вградена система против пръсване. В случай на повреда такава топка няма да се спука, а постепенно ще започне да се издухва. Тази система има обозначенията - ABS, анти-експлозия или BRQ (технология за производство на снаряди с повишена безопасност).

Начинаещите трябва да обърнат внимание на наличието на държачи - рога, дръжки и скоби. Те са полезни и за деца и бременни жени, тъй като опростяват тренировъчния процес и намаляват риска от нараняване. Има и фитболи със стойка под формата на крака. Те помагат да се поддържа баланс..

Fitball може да има гладка или масажна повърхност.

 • Гладка топка, подходяща за фитнес тренировки, фитнес за бременни жени и зареждане на бебета.
 • Масажната топка, обсипана със специални неравности, е предназначена за релаксация и упражнения. Ако го изберете и използвате правилно, той ще бъде идеално средство за релаксация след работен ден и ще служи като профилактика на различни заболявания на гръбначния стълб. Имайте предвид, че той не е подходящ за фитнес, тъй като се движи силно по пода.

Подходящ размер

Сега е време да вземете решение за основния параметър на фитбол и да изберете размера, който ви подхожда. Диаметърът на стандартния фитбол е от 45 до 90 см и се избира според височината. Важно е ъгълът между пищялите и бедрата на човека, седнал на топката, да бъде 90 °. Така че телесното тегло се разпределя правилно и ставите не са претоварени.

 1. За дете на 5-10 години се препоръчва диаметър 55 cm.
 2. За възрастни с височина 150-170 см, диаметърът трябва да бъде 65 см.
 3. С височина 170-190 см - 75 см.
 4. За по-високи хора е правилно да закупите по-голям размер - 85 см.

Има и друга техника, която ви позволява правилно да изберете диаметъра на футбола. Тя се основава на размера на ръката, от раменната става до върховете на изпънатите пръсти..

  1. Ако дължината на рамото е по-малка от 55 cm, е необходим диаметър 45 cm.
  2. Ако измерването попада в рамките на 56-65 см, купете фитбол с диаметър 55 см.
  3. На 66-75 см е подходяща 65 см топка.
  4. Когато дължината е повече от 75 см, се избира по-голям фитбол (от 75 до 90 см).

Влияе ли теглото на човек върху избора на фитбол?

Топката може да издържи натоварване от 300 кг, така че максимално допустимото тегло на трениращ, като се вземат предвид активните му движения, е 130 кг. Ако теглото ви надвишава тази оценка, обучението с топка самостоятелно може да не е безопасно. В този случай е правилно да използвате услугите на треньор. Топка, която може да носи по-голяма тежест, може да бъде поръчана онлайн или намерена в голям магазин. Неговият диаметър също се избира съгласно правилата, описани по-горе..

Ако имате някакви съмнения при избора на снаряд, свържете се с консултант и опитайте фитбола, който ви харесва. Обърнете внимание дали успявате да седнете на него с прав гръб. Начинаещите трябва да изберат по-малък размер, тъй като е по-лесно да правите упражненията..

Избираме цвета

Ако планирате да държите топката напомпана, не забравяйте да обърнете внимание на нейния цвят. Симулаторът може или да се впише в цветовата схема на вашия интериор, или да действа като ярък акцент.

Ако фитболът е закупен за релаксация и йога, изберете цвета според емоционалното си състояние:

 • червеното повишава нивата на енергия и укрепва имунната система;
 • оранжевото премахва вътрешния дискомфорт и зарежда с положително;
 • синьото дава усещане за спокойствие;
 • кафявото помага да се намери хармония.

Контрол на качеството

Как да се уверите, че избраният фитбол е с високо качество?

 1. Шевовете на топката са невидими при надуване и не създават дискомфорт при контакт със симулатора.
 2. Топката се надува равномерно и когато приключи, отговаря на декларирания размер.
 3. Материалът съдържа антистатичен агент и прахът не полепва по повърхността му.
 4. Добрият материал е топъл на допир.
 5. Зърното, покриващо отвора за напомпване, е напълно притиснато към повърхността и не се усеща.

Колко струва фитбол? Цената се влияе от диаметъра, оборудването и цвета. Топка за домашно обучение може да бъде закупена средно за 600-1200 рубли.

Как се надува и съхранява

Fitball трябва да се надуе преди първата употреба. За да направите това, можете да използвате обикновената ръчна помпа, която е включена в комплекта. Моля, имайте предвид, че процесът на инфлация ще отнеме много време..

Ако е необходимо, фитболът може да се надува с уста като балон или надуваема играчка, но е по-добре да използвате велосипедна помпа. С него ще надуете фитбола за няколко минути. Този метод има още едно предимство - значително опростява съхранението на симулатора. Можете просто да го спуснете след час и да го поставите в кутията..

За тези, които предпочитат да съхраняват топката напомпана, се препоръчва да я поставите в килер или багажник далеч от батерии и пряка слънчева светлина. Също така не се препоръчва да съхранявате фитбола на затъмнен балкон. Рязък спад на температурата през нощта може да повлияе на състоянието на каучука.

Ако топката е повредена, използвайте гумено лепило. Ако е възможно, по-добре е да закупите специално лепило, издадено от производителя на вашия фитбол. След ремонт и смяна можете да го използвате повторно за спортни дейности.

Използвайте топката върху гладка повърхност. Ако не сте сигурни, че оборудването няма да повреди пода, използвайте йога постелка. Fitball е предназначен не само за тренировки и масаж. Можете да замените стола си с него и да го използвате, когато гледате телевизия или работите на компютъра.

През зимата носете топката в колата си, вместо в багажника. В противен случай може да замръзне и впоследствие да се повреди..

Правилният фитбол ще направи тренировките ви ефективни и ще увеличи количеството упражнения на разположение. Когато купувате, трябва да вземете предвид редица фактори, но най-важното е да изберете правилната топка за растеж.

Изборът на подходящия фитбол: практически препоръки

Fitball е популярна гимнастическа топка, с която всеки, който е посетил фитнес поне веднъж, е запознат. Експертите съветват всички, които се занимават с аеробика и фитнес във фитнеса и у дома, да използват това оборудване. Това е чудесен начин за подобряване на координацията, придаване на равномерно натоварване на мускулите, премахване на излишните мазнини от проблемните зони, прави тялото ви тънко, а стомаха плосък..

Помислете какви са типовете гимнастически топки, как да изберете фитбол, да го изпомпате и какви упражнения с него са най-ефективни.

Какво е фитбол - обща информация

Fitball е здрава и еластична гумена топка с големи размери за фитнес и аеробика във фитнеса и у дома. Друго име на този гимнастически предмет е швейцарската топка. Правилният избор на фитбол до голяма степен определя ефективността на следващите тренировки. Топката трябва да отговаря на ръста, теглото и тренировъчните цели на спортиста.

Фитнес предимствата на редовните упражнения с голяма топка са многостранни:

 • Натоварване на почти всички мускулни групи;
 • Развитие на ловкост, гъвкавост и координация;
 • Корекция на неправилна стойка;
 • Профилактика и терапия на началните етапи на дегенеративни и дистрофични патологии на ставите и гръбначния стълб;
 • Ефективно изгаряне на калории;
 • Тънкост на фигурата без използване на сложни симулатори.

Кръглата форма на този гимнастически уред ви позволява да правите упражнения с голяма амплитуда, а нестабилността на топката поддържа мускулите в постоянен тонус. В допълнение, фитбол е много по-евтин от, например, велоергометър, степер или бягаща пътека, като същевременно не отстъпва по ефективност на тези устройства. Дори ученици и възрастни хора могат да си купят топка за домашни упражнения. Топката се използва широко за укрепване на тазовите мускули при бременни жени.

Отличителна черта на аеробиката с фитбол при липса на прекомерно натоварване на долните крайници. Това позволява на възрастните хора и тези със ставни проблеми да спортуват. Дори хора с разширени вени и наднормено тегло могат да правят упражнения с швейцарската топка. В последния случай, разбира се, трябва да се контролира натоварването на топката и да се избере най-трайният и еластичен модел..

Упражненията с фитбол имат комплексни предимства: коремните мускули се укрепват, мазнините изчезват от корема и други части на тялото, проявите на целулит по бедрата и седалището намаляват, а тези мускулни групи, които обикновено не участват, се включват в работата. Швейцарската топка е ценена заради своята гъвкавост, достъпност и безопасност.

История на създаването

Историята на фитбола започва в средата на миналия век. През 1960 г. топката е използвана от Сюзън Клайн-Фогелбах, физиотерапевт от Швейцария. Отначало симулаторът се използва изключително като терапевтично средство за рехабилитация на пациенти с гръбначни наранявания. Тогава той започна да се използва за лечение на пациенти с диагноза церебрална парализа..

По-късно лекарите стигнаха до заключението, че швейцарската топка може да се използва не само за терапия, но и за профилактика. Редовните упражнения спомогнаха за укрепването на мускулно-сухожилния апарат, спомогнаха за стабилизиране на теглото. През 90-те години на XX век швейцарската топка започва да се използва широко в гимнастиката като средство за отслабване и оформяне на тялото. Така че аеробиката с фитбол стана популярна фитнес зона..

Сортове

Има няколко вида швейцарски топки:

 • Фитбол с рога - дръжки за поддържане на баланс. Такива модели са особено обичани от децата: дръжките ви позволяват да скачате върху топката, поддържайки баланс. Моделът с клаксони или скоби е подходящ за неопитни потребители.
 • Фитбол с шипове, освен всички обичайни свойства, има и допълнителни качества на масажор. Този модел е особено ефективен за борба с целулита..
 • Гладкият фитбол е подходящ за всички потребители, но най-често се използва за бременни жени. Тези топки могат да се използват както за релаксация, така и за интензивни тренировки..
 • Специалните детски топки обикновено са подходящо декорирани и с малки размери..

Има и овални топки и модели на понички. Цените на топките зависят от размери, дизайнерски характеристики, марка, оборудване. Средната цена на фитбол е от 500 до 2500 рубли.

Изборът на правилната топка

Откъде да закупите качествена и издръжлива гимнастическа топка? Можете да закупите този продукт в редовния си магазин за спортни стоки. Добрият консултант по продажбите със сигурност ще ви помогне да изберете правилния фитбол, като изберете сорта, който е най-подходящ за всички параметри, но е по-добре предварително да определите критериите за избор. Също така можете да си купите фитбол в онлайн магазин, след като предварително сте проучили всички характеристики и характеристики на различни модели.

Първо, нека разберем как да изберем фитбол по размер. Това е относително просто да се направи: за по-голяма яснота са съставени таблици, по които може да се ръководи.

Избор на диаметъра на фитбола по височина:

Височина, смДиаметър на Fitball, cm
по-малко от 15545
155 - 16955
170 - 18565
повече от 18675 и повече

Друг метод за монтиране се основава на дължината на ръката, която се измерва от раменната става до върховете на изпънатите пръсти:

Дължина на ръката, смДиаметър на Fitball, cm
по-малко от 5545
56 - 6555
66 - 7565
повече от 7575 и повече

Можете да се уверите, че моделът пасва идеално по следния начин: в седнало положение, каране на топката, ъглите между торса и бедрото, както и между стъпалото и подбедрицата, трябва да са приблизително 90 градуса. Експертите съветват неопитните спортисти да избират топка малко по-малко от нормалното: в случай на падане вероятността от сериозни наранявания намалява.

Основните характеристики на качествен продукт:

 • Еластичност: при натискане на топката дланта трябва да пружинира;
 • Сила;
 • Перфектна повърхност - шевовете на качествени топки са напълно невидими;
 • Антистатични свойства;
 • Зърното безупречно притиснато в повърхността.

Съвременните модели са оборудвани със система за безопасност срещу разкъсване: в случай на случайно пробиване или порязване, такава топка няма да експлодира и да нарани спортиста, а бавно ще се спусне. Когато купувате внесен фитбол, вижте обозначението ABS (система против избухване) в раздела за технически параметри - това означава наличието на система против избухване.

Колко тегло може да издържи фитболът при вертикално натоварване, обикновено се посочва в техническите спецификации на модела. Съвременните топки от добросъвестни производители обаче са достатъчно здрави и могат да издържат на всяко възможно тегло (до 200-300 кг).

Топката трябва да се използва върху гладка повърхност, предпазвайки снаряда от механични повреди. Ако се получи пробиване, е необходимо да се извършат ремонти: често към продукта е включено лепило, което осигурява устойчивостта на повредената зона да се скъса. По-добре е да съхранявате топките в напомпано състояние, далеч от радиаторите и откритото слънце. Fitball трябва да се транспортира в купето през зимата, а не в багажника..

Топката може да се надуе с ръка, крак, електрическа или друга помпа с нипел с подходящ диаметър. Можете да си купите специална помпа за фитбол или да не харчите допълнителни пари и да помпате със силата на собствените си бели дробове, като обикновена надуваема играчка. Определете степента на еластичност сами - топката не трябва да е прекалено мека или твърде твърда.

Преди да закупите фитбол, по-добре е да се консултирате с треньор във фитнес залата или да проучите отзиви за определен производител в Интернет. По-добре е да не купувате неизвестни марки - понякога дори скъпа топка се оказва крехка, хлъзгава или твърде мека.

Ако не искате да откриете дефект под формата на пробиване или скъсване у дома, не се колебайте - помолете продавача да надуе топката направо в магазина. По пътя можете да оцените еластичността и размера на продукта, както и състоянието на повърхността: тя трябва да бъде еднородна, без издутини и вдлъбнатини.

Топката може да се използва не само за фитнес тренировки: тя е отлично средство за релаксация и профилактика на остеохондроза. Можете да използвате топката вместо стол - седнете на нея пред компютъра или пред телевизора.

Инструкции: как да изберем фитнес топка (фитбол) по размер и други параметри

Fitball е изобретение от последните години, специален симулатор, който се откроява от редица познати спортни съоръжения. Това е ортопедична или, както се казва, масажна гимнастическа топка, използвана за физическо възпитание, изпълняваща комплекси от специални упражнения. Силен и гъвкав, той може да издържи 300 кг натиск.

Днес фитбол е твърдо установен в детски и училищни институции, снарядът се използва активно в класовете по групова аеробика в спортни комплекси и, разбира се, се използва у дома. Подобно обучение е полезно както за деца, така и за възрастни. Те имат благоприятен ефект върху функционирането на вестибуларния апарат и мускулите. Укрепват се мускулите на гърба, корема, ръцете и краката, развива се гъвкавост и се подобрява стойката. Упражненията за фитбол са изключително продуктивни за тези, които водят заседнал начин на живот. Дори кратките физически натоварвания с ортопедична топка изгарят голям брой калории. И не се страхувайте, че може да се спука и да причини нараняване. Продуктът е проектиран по такъв начин, че да не се пръсне при повреда, а постепенно да се издухва. Едно от значителните предимства на фитбола е възможността да се комбинират упражненията с масаж. Хотелските модели имат набраздена повърхност, което допринася за по-ефективно стимулиране на кръвообращението. Моделите могат да достигнат размери до 75 см. Размерът трябва да бъде избран въз основа на дължината на ръцете. Ако те не надвишават 55 см, тогава ще стане топка с диаметър 45 см. В случаите, когато дължината е над 80 см, препоръчително е да изберете 75 см. В интернет можете да намерите различни комплекти упражнения с фитбол, адаптирани за различни видове натоварвания. Упражненията с големи подскачащи топки са използвани за първи път от лекаря Сюзън-Клайн Фогелбах в Швейцария в средата на 20-ти век за рехабилитация на пациенти с церебрална парализа.

С течение на времето обхватът на приложение на гимнастическите топки се разширява значително - сега упражненията с фитбол се използват не само за рехабилитация и лечение на различни заболявания, но и за отслабване, в акушерската практика за подготовка за раждане, за развитие на вестибуларния апарат, ловкост, координация на движенията и формирането правилна стойка при деца. Ето защо сега гимнастически топки можете да намерите в почти всеки фитнес клуб, но тренировките с фитбол могат да се правят и у дома. Сега в продажба има голям асортимент от различни модели, различни по размер и други параметри. Помислете за въпроса как да изберете фитнес топка.

Как да изберем размер фитнес топка

Удобството на тренировките с фитбол се определя преди всичко от диаметъра му. Има няколко начина за определяне на подходящия размер в съответствие с един или друг антропометричен параметър:

1. Избираме размера според дължината на рамото:


Дължина на ръката, см46–5556-6566-8081–90
Диаметър, см45556575

2. Избор според височината:

Височина, смДо 150
150-165
165-175
Повече от 175
Диаметър, см45
55
65
75

Опростена версия: диаметър на топката = човешка височина - 100

3. Избор на размера на фитнес топката по ъгъла между подбедрицата и бедрото на седналия върху нея:

- Ъгълът трябва да бъде между 95 ° и 110 °. При по-остър ъгъл се създава нежелано натоварване на ставите, което е нежелателно при артрит, разширени вени и други патологии, но особено по време на бременност.

Тип повърхност на Fitball и други характеристики

Разграничете гладките фитбол и с игловидни елементи ("пъпки"). За масажни процедури се препоръчват топки с шипове на повърхността - иглените елементи въздействат върху рефлексогенните зони на човешката кожа, подобряват настроението и жизнеността. Гладките фитболи са по-добри за бременни жени и деца.

Някои топки имат дръжки. Фитбол с рога са предназначени предимно за деца. Когато изпълнява комплекс от упражнения, детето може да се държи за дръжките, което улеснява поддържането на равновесие.

ABS система ("ANTI-BREAK")

Много фитбол са оборудвани с ABS система против пръсване. Тяхната повърхност е проектирана по такъв начин, че ако е повредена, топката няма да се спука, а бавно ще пусне въздух. Fitball с ABS има малко по-висока цена, но е по-безопасен. Също така е необходимо да запомните, че в случай на повреда на черупката, продуктите със системата против разкъсване не могат да бъдат поправени - ще трябва да изхвърлите повредения фитбол и да закупите нов.

Всичко, което трябва да знаете за избора на фитбол (гимнастическа топка)

Надуваема подскачаща топка за спортни тренировки и укрепване на здравето се нарича топка за упражнения (швейцарска топка). Той облекчава прекомерния стрес от гърба, позволява ви да разнообразите тренировките си у дома и във фитнеса. Ефективността на упражненията зависи от качеството на чудо-дресьора и неговия размер. За да не навредите на здравето си, трябва да знаете как да изберете фитбол, като вземете предвид индивидуалните параметри. Ще анализираме как различните свойства на топката влияят на нейния експлоатационен живот, ще разберем как да изберем фитбол според височината и теглото, ще разберем как да надуем фитбол и да го съхраняваме правилно у дома.

Видове фитбол

Разрешено е да се тренира с фитбол за хора от различни възрасти, бременни жени и дори малки деца. При вечерните тренировки той облекчава нервното и мускулното напрежение, а сутрин можете да правите упражнения с него, за да се събудите по-бързо, да увеличите метаболизма и да подобрите мозъчната дейност. Fitball ще помогне както за изпомпване на корема, така и за възстановяване на тонуса на мускулите на ръцете, ще направи краката и седалището годни. Разбира се, можете да тренирате и без фитбол, но тази евтина и лека топка ще внесе новост в тренировките и ще позволи на хората, които са противопоказани при тежка физическа активност, да спортуват.

Fitballs могат да се различават по форма:

 • Кръгли: Класическите топки са подходящи за повечето тренировки, подобряват гъвкавостта и развиват вестибуларен апарат.
 • Овални: те са по-стабилни, помагат да се концентрирате върху техниката на изпълнение на упражнения и да не се разсейвате, като поддържате равновесие.
 • "Фъстък": удължен валяк с малка депресия в средата се използва по-често във физиотерапевтични упражнения и рехабилитационни програми.
 • „Поничка топка“: топката е стабилна, използва се по време на занимания и игри с деца, може да се постави плоско и встрани за изпълнение на трудни упражнения от пилатес, йога, фитнес.

Повърхността е два вида:

 1. гладко: фитболите са предназначени за фитнес и профилактични тренировки.
 2. с шипове: топките са по-стабилни от гладките, но се търкалят по-лошо и не са подходящи за фитнес, но са идеални за упражняваща терапия и вечерна релаксация.

Дръжките и клаксоните помагат за рационално разпределение на товара и намаляване на риска от падане. Такива модели са за предпочитане за начинаещи и деца. Някои продукти имат крака на дъното за по-добра стабилност.

Как да изберем размера на фитбола?

Те са ангажирани в надуваем симулатор във фитнес центрове с професионални инструктори и сами вкъщи под видеото. Топка от плътна гума ви позволява да тренирате мускули, без да натоварвате ставите. Препоръчва се за възрастни хора с наднормено тегло, страдащи от остеохондроза и разширени вени, хора с наранявания на глезенните или коленните стави. За да оцените всички предимства на топката, изберете оптималния размер.

Нека обмислим използването на таблицата как да изберем правилния фитбол по размер в съответствие с височината:

Височина, смДиаметър на топката, cm
130-15045
151-16555-65
166-18565-75
> 18575

Избор на размер по дължината на ръката (трябва да измерите разстоянието от рамото до върха на средния пръст със сантиметър):

Дължина на ръката, смДиаметър на Fitball, cm
45-5545
56-6555
66-8565
> 8575

Важно: когато седите на топката, бедрата трябва да са успоредни на пода (ъгълът в коляното е прав), в противен случай ставите ще получат много стрес и ще има една вреда от спорта. Преди тази проверка се уверете, че топката не е издута или прекалено изпомпана..

Когато купувате, трябва да вземете предвид и теглото на спортиста. За динамични скокове и интензивни упражнения с щанга, дъмбели и други тежести трябва да изберете топки с товароносимост поне 600 кг.

Кой фитбол е по-добър и по-добър?

Евтините топки за гимнастика от неизвестни марки са хлъзгави, крехки и твърде меки. Когато избирате симулатор, не забравяйте, че цената се влияе не само от славата на марката, но и от размера, дизайнерските характеристики и компонентите. Опитвайки се да спестите пари, можете да похарчите три пъти повече: качествената топка е безвредна, но лошият фитбол е много травматичен.

Признаци за качествена надуваема фитнес топка:

 • Издръжлив материал: добрите топки са направени от еластична пластмаса (6 мм дебел латекс).
 • Системи против избухване: благодарение на системите ABS и BRQ, ако целостта бъде нарушена, топката не експлодира - въздухът бавно се освобождава през пробиването.
 • Антистатични свойства: безвредните добавки предотвратяват залепването на прах по повърхността на снаряда.
 • Екологичност: без вредни примеси (потвърдено със сертификат) и неприятна миризма.
 • По време на тренировка не трябва да се усещат шевовете и клапата, покриващи въздушната дупка.
 • Симулаторът се надува равномерно, а обиколката съответства на размера, деклариран от производителя.
 • Съдържание на пакета: най-добрите модели са оборудвани с добра ръчна помпа и специални подложки, които могат да се използват за запечатване на отвори.
 • Добър материал, топъл на допир.

Лошо е, когато черупката на топката е твърде гъвкава, но силната съпротива също е неприемлива. При натискане отклонението трябва да бъде до три сантиметра, а повърхността трябва лесно да извира и да се възстановява. Лош симулатор издава малки гънки, които се образуват, когато се опитате да го притиснете. Ако нееластичен снаряд се издуха и повторно изпомпа, тогава върху него ще се появят пукнатини и малки бръчки..

Топки, изработени от най-добрите материали, съобразени с всички технологични изисквания, се произвеждат от марките Reebok, LedraPlastic, Bradex, Indigo, Togu. Те не съдържат вредни вещества и са много трайни, което е важно за бременни жени и родители, които търсят фитнес топка за бебето си..

Как да изберем фитбол за бременни жени и бебета?

По време на бременност ставите с гръбначния стълб получават огромно натоварване. Те ще облекчат това напрежение и ще помогнат на жената да се подготви за тренировка за раждане на еластичен фитбол. Но не всяка топка е подходяща за бъдещата майка. Особено внимание трябва да се обърне на товароносимостта, антиексплозивната система и структурата. Гладките топки с дръжки са най-добри..

Дори деца от един месец могат да правят упражнения и стречинг на фитбол. Малките спортисти също се нуждаят от топки без неравности с диаметър 65–75 см. Дръжките няма да са излишни, което ще добави стабилност и ще помогне за координиране на движенията. С помощта на надуваеми черупки можете да тренирате вестибуларния апарат и да облекчите повишения мускулен тонус.

Правилната топка ще укрепи мускулно-скелетната система на детето, ще успокои нервите, ще подобри функционирането на стомашно-чревния тракт и ще предотврати колики.

Условия за ползване: как да надуете и съхранявате фитбол

Топката трябва да бъде защитена от всякакви механични повреди. Не е толкова лесно да го пробиете, но ако подът е неравен или има нещо рязко на повърхността, което може да пробие продукта, поставете постелка под фитбола. Повреденият тренажор се поправя като велосипедна тръба. Понякога със продукта се доставят специални лепила и инструкции за ремонт. Можете също така да закупите отделно цял комплект за ремонт с лепенки.

Можете да изпомпвате фитбола с обикновена ръка, велосипед, автомобилна помпа. Основното е, че иглата се побира или има специален адаптер. Може да се изпомпва без допълнителни средства, като обикновена надуваема топка. Но трябва да сте подготвени за факта, че този процес е доста дълъг.

Регулирайте степента на изпомпване за себе си: снарядът не трябва да бъде наполовина дефлиран или прекалено изпомпван. Фокусирайте се върху ъгъла на коляното, когато седите на топката (тя трябва да е права). Можете да определите дали фитболът се изпомпва достатъчно, като просто го натиснете с дланта на ръката си: повърхността трябва да бъде 2-3 см широка.

Не се препоръчва да го издухвате след всяка тренировка - по-добре е да го поддържате напомпан. Дръжте го на тъмно място далеч от отоплителни уреди и изгаряща слънчева светлина. Не оставяйте на балкона през нощта, тъй като температурните промени ще повлияят неблагоприятно на материала. По същата причина в студения сезон топката се транспортира в колата, а не в багажника..

На гимнастически уред можете не само да тренирате, но и да седнете пред телевизора или пред компютъра. Така гръбначният стълб ще получава по-малко стрес, а поддържането на баланса ще има благоприятен ефект върху мускулите на цялото тяло. Изберете правилната топка и не забравяйте да спортувате редовно. Тази страхотна машина ще подобри вашата гъвкавост и мускулна сила.!