Всяка бременна жена с нетърпение очаква да срещне дългоочакваното си съкровище. С всеки изминал ден очакването на този момент става все по-непоносимо, особено когато датата на раждане вече наближава и раждането не започва. Когато бременността е над 40 седмици, много жени започват да мислят как да ускорят раждането..

На първо място, трябва да се запитате дали има нужда да бързате с раждането или все пак да изчакате естественото им начало..

Бременността, която продължава повече от 40 седмици, се счита за следсрочна. По това време плацентата става презряла и не е в състояние напълно да осигури на бебето необходимите условия за нормален живот. Плодът по това време е застрашен от хипоксия, което може да доведе до смъртта му. Освен това резултатът от раждането в продължение на 42 седмици може да доведе до родова травма или фетална макрозомия (с тегло над 4 kg).

Бременната жена трябва да бъде предупредена от намаляване на движенията на плода, намаляване на размера на корема и намаляване на теглото. Всички тези симптоми, дори ако се появят на 38 седмици или повече, показват фетална липса на кислород. В тази връзка има нужда от спешна медицинска помощ..

В условията на родилния дом на бременна жена се извършват прегледи на маточната шийка и фетална кардиотокография. Въз основа на резултатите от изследванията се взема решение за стимулиране на труда..

За да се подготви матката за разкриване в стационарни условия, се използват простагландинови хормони, които под формата на гелове или супозитории се въвеждат през вагината в шийката на матката. Тези хормони се намират в малки количества в околоплодната течност и спермата. Следователно този метод за стимулиране на раждането практически няма противопоказания..

След подготовка на шийката на матката се извършва амниотомия. Процедурата се състои в отваряне на феталния пикочен мехур за източване на околоплодната течност. След изтичането на вода вътре в матката налягането намалява и главата на плода опира в тазовите кости. Това в много случаи допринася за началото на раждането..

Ако след три часа след амниотомията раждането не започне, хормонът окситоцин се инжектира интравенозно.

Този хормон влияе върху контракциите на мускулите на матката. Дозировката на окситоцин е много индивидуална. Тъй като действието на лекарството увеличава болката, препоръчително е да се комбинира със спазмолитици.

Противопоказания за употребата на окситоцин:

 • неправилно представяне на плода;
 • белези по матката;
 • индивидуална непоносимост към лекарството.

Окситоцинът има редица странични ефекти: поради високата активност на матката могат да се появят нарушения на кръвообращението и фетална хипоксия. Следователно този метод изисква постоянно и внимателно наблюдение от лекар..

Ако няма индикации за хоспитализация на бременна жена, раждането може да бъде стимулирано у дома..

Какво трябва да направите, за да ускорите началото на раждането?

При липса на противопоказания на 40-та седмица от бременността се препоръчва секс. Как да ускорим раждането чрез сексуална активност? Простагландините в спермата могат да омекотят шийката на матката и да стимулират нейното отваряне.

Но по време на полов акт се увеличава рискът от отлепване на плацентата, което застрашава загубата на плода. В допълнение, когато патогенните микроорганизми попаднат във влагалището, вероятността от вътрематочни инфекции се увеличава..

По време на стимулацията на зърната от тялото на бременната жена се произвежда окситоцин, хормон, отговорен за свиването на матката. Леките контракции на матката, които възникват по време на масажа, могат да се превърнат в реални контракции. Акушер-гинеколозите препоръчват на бъдещите майки редовно да масажират зърната, подготвяйки ги за хранене на бебето, а като се започне от 38 седмици, това ще помогне за подготовката за раждане.

Работа на храносмилателната система.

Активната работа на чревната перисталтика също провокира появата на контракции. Бъдещата майка през цялата си бременност, и още повече през последните седмици, трябва да яде храна, богата на фибри за активна функция на червата. Зеленчуците, плодовете, билките съдържат твърди фибри и стимулират работата на червата.

Ако бременна жена се притеснява от чести запеци, препоръчително е да използвате свещ с глицерин или рициново масло.

В навечерието на предстоящото раждане ще бъде полезно да се направи прочистваща клизма. По време на тази процедура мускулите на тазовото дъно са напрегнати..

Трафик.

Важно е да се движите възможно най-активно през цялата бременност. Специални дихателни упражнения, водна аеробика, йога за бременни, плуване ще помогнат.

У дома физическата активност ще помогне за ускоряване на раждането. Например почистване, пазаруване на хранителни стоки, игра с по-голямо дете, чести разходки на чист въздух.

Упражненията на голяма топка ще ускорят раждането. Също така упражненията върху фитбол ще помогнат за отпускане на мускулите на тазовото дъно и подготовка за предстоящите контракции..

Навеждането напред, в страни, кръгови движения на ханша, клекове ще помогнат за началото на контракциите.

Надуването на балони е един от вариантите за дихателни упражнения, който увеличава натиска върху матката.

Ароматерапия.

Ароматерапията се счита за много ефективен начин за стимулиране на раждането. Няколко капки етерични масла от роза или жасмин се добавят към ароматната лампа. Парите на тези ароматни масла могат да причинят маточни контракции.

Акупунктура.

Акупунктурата е една от областите на тибетската медицина, към която все по-често започват да се обръщат съвременните хора. Специалист, използващ тънка игла, стимулираща определена точка на тялото, ще може да предизвика раждане.

Баня.

Топлата баня ще помогне да се ускори началото на раждането. Тази процедура има противопоказания:

 • водата във ваната не трябва да бъде повече от 40 °, за да се предотврати прегряване на тялото;
 • не можете да се къпете след изливането на околоплодна течност.
 • отвара от малинови листа: провокира контракции;
 • ананас: съдържа бромелаин, който може да омекоти шийката на матката;
 • рициново масло стимулира чревната подвижност и може да причини маточни контракции;
 • имат същия ефект: подправка къри, сок от прясно цвекло, листа магданоз.

Психологическа нагласа.

Психологическото състояние на бременната жена е пряко свързано с началото на раждането. Постоянната загриженост на жената за това как да ускори раждането може да даде обратен ефект. Вълнението и страхът ще повлияят на здравето на бъдещата майка. Високо кръвно налягане, сърцебиене.

Детето се нуждае от хормони на радостта, а не от стреса. Положителното отношение ще ускори началото на раждането по-добре от всяко лекарство.

Раждане: активно поведение. Фитбол контракции и релаксация в банята

Раждане на партньор в болницата: какво очаква родилката?

Раждането беше изначално естествен процес. Свободното поведение на пациента по време на раждане също е естествено, когато лекарите не забраняват на бъдещата майка да ходи, да стои или да заема други удобни пози, да виси на хоризонтална лента или да лежи в банята по време на раждането. Всяка година все повече родилни домове предлагат на своите пациенти да изпробват техниката на свободно поведение по време на раждането..

Съвременното акушерство датира от 17-ти век във Франция. Тогава жените първо започнали да лежат по гръб по време на раждането. Интересното е, че на френски глаголът "да родиш" (акушер) всъщност означава "да легнеш", а английската дума "акушерство", което означава "акушерство", идва от латинското "ob" и "stare", което означава "да застанеш ". Едва през 70-те години на XX век „технологичният“ подход към процеса на раждане е заменен от индивидуален подход, насочен към максимален психологически и физически комфорт за майката и детето. И по-специално започна да се обръща все повече внимание на свободното поведение на жените при раждане..

Какви са ползите от активността по време на раждане? Ако родилката се разхожда в отделението или се движи в удобно положение, нивото на притока на кръв се увеличава, клетките на тялото, включително матката, са по-добре снабдени с кислород. И обратно, неподвижното положение води до забавяне на притока на кръв, намаляване на доставката на кислород и хранителни вещества до клетките на матката и натрупване на метаболитни продукти в тях. В резултат на това усещанията за болка се увеличават. В допълнение, движението по време на раждане помага за борба с прекомерния стрес по време на раждането, помага за отпускане на мускулите. Също така помага за намаляване на болката и предотвратяване на умората..

Бъдещата майка не може да бъде на крака дълго време по време на раждането. За да възстанови силите, тя може да използва редица устройства, които се предлагат от съвременните родилни болници, практикуващи свободното поведение на пациентите по време на раждането..

Трансформиращото легло позволява на майката да легне да си почине, като същевременно заеме всяка позиция, удобна за себе си и бебето. По това време е възможно да се проведе сърдечен мониторинг (CTG), тъй като свободното поведение по време на раждането не отменя необходимостта от наблюдение на състоянието на майката (контрол на пулса, кръвното налягане) и плода. Важно е използването на трансформиращи легла да избягва положението на пациента по гръб, при което съществува голям риск от компресия на големите кръвоносни съдове от матката, в резултат на което състоянието на бебето може да се влоши. В допълнение, влошаването на кръвоснабдяването на матката допринася за намаляване на ефективността на контракциите..

Ако съпругът присъства по време на раждането, могат да се използват различни поддържащи позиции „партньор“, за да се позволи на пациента да се отпусне по-пълно между контракциите. А присъствието на съпруга по време на раждането освобождава пациента и също така помага за намаляване на стреса и спомага за намаляване на болезнените прояви..

В много родилни болници фитбол, гумена гимнастическа топка, успешно се използва за облекчаване на болката по време на раждането. С помощта на фитбол можете да заемате различни пози: люлеете се, завъртате таза, пружинирате, търкаляте се от една страна на друга, докато седите на топката. Вертикалното положение насърчава по-доброто разширяване на шийката на матката, като по този начин намалява риска от развитие на слабост в раждането и необходимостта от използване на родостимулация. А ефектът върху рефлексогенните зони в комбинация с движение намалява болката при контракциите.

Наличието на вана или душ в отделението също ще помогне на бъдещата майка. По време на раждането водата облекчава болката чрез закона за плаваемост, по-известен като закон на Архимед. Според този закон плаваща сила, пропорционална на обема на течността, изместена от тялото, действа върху тяло, потопено в течност. Просто казано, водата повдига жена нагоре. Мускулите на бедрата, гърба, корема и родовия канал се отпускат. Имайте предвид обаче, че водата в съвременните руски болници за майчинство се използва само за улесняване на раждането: бебето не се ражда във вода!

Както можете да видите, активното поведение по време на раждане не изисква специална физическа подготовка. За да го използвате, са ви необходими само знанията и желанието на родилката да бъде активен участник в раждането. В заключение бих искал да дам няколко практически съвета. Експериментирайте по време на раждането, докато намерите позиция, която може да помогне за облекчаване на болката и увеличаване на раждането. Лесен труд за вас!

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Подготовка за раждане: дихателни упражнения и упражнения

Раждането на бебе не е лесен тест за женското тяло. Но подготовката за раждане, която включва упражнения и правилното мислене, може значително да улесни този процес. Освен това умерената физическа активност по време на бременност допринася за бързото връщане към предишната си форма след раждането на детето..

Упражненията за бъдещи майки ускоряват метаболизма на тъканите и увеличават кръвообращението, укрепвайки мускулите, които ще се използват по време на раждането. Препоръчително е да се извършва гимнастика за бременни жени от третия триместър..

Видове физическа подготовка за раждане

Упражненията за подготовка за раждане са полезни за почти всички бъдещи майки. Физическата активност е противопоказана само за онези жени, които имат промени в кръвното налягане в позицията или има заплаха от настъпване на преждевременно раждане.

Гимнастиката за бременни жени е насочена главно към укрепване на цялостния мускулен корсет. Също така, упражненията, препоръчани за бъдещи майки, помагат за поддържане на тялото в добра форма, подобряват метаболизма и оксигенацията на тъканите, което е необходимо за растящия плод..

Дихателната гимнастика помага да се научи правилната техника на дишане по време на раждането. Основната му цел е да намали нивото на болка в първия стадий на раждането и да облекчи периода на изпотяване. Повече за периодите на раждане →

Техниката на кучешко дишане се практикува по време на болезнени контракции, а дълбоките вдишвания с умишлено задържане на дишането помагат да се увеличи силата на тласкането..

Популярните упражнения на Кегел също са важни. Те укрепват тазовото дъно, правят мускулите на перинеума по-еластични. Това служи за предотвратяване на разкъсвания и позволява на женската репродуктивна система бързо да се възстанови след раждането на дете..

За раждането трябва да се подготвите изчерпателно. Гимнастиката може да се извършва както в специални курсове за бъдещи майки, така и у дома. Основното нещо е да подходите отговорно и своевременно към този въпрос..

Упражнения за лесен труд

Има много упражнения за бременни жени за подготовка за раждане. Важно е да сте наясно с ролята, която те играят за майката и детето, защото и за двамата процесът на раждане е сериозен тест. Много жени са несериозни по отношение на пренаталната подготовка, смятайки я за загуба на време и възлагайки всичките си надежди на природата и медицинския персонал.

Липсата на физическа готовност за раждане често се превръща в слабост на труда в родилната зала, маточно кървене, затруднения в персистиращия период и други усложнения.

Дори бъдещата майка никога преди да не е била физически активна или да не е правила гимнастика, тя може да използва всякакви упражнения за бременни жени, които ще подготвят тялото за предстоящата физическа активност и значително ще улеснят самото раждане..

Но преди да изберете някакви упражнения за подготовка за раждане, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Особено, ако бъдещата майка не е спортувала преди.


Ние изброяваме класическите упражнения за лесно, което означава бързо и безболезнено раждане:

 1. Влизайки в изправено положение, бавно приклекнете, опитвайки се да задържите извитото положение на краката за 20 секунди. Постепенно доведете полуседящото положение до минута. Това упражнение укрепва коремната стена, коремните мускули и тазовото дъно..
 2. Седнете на пода, изпънете единия крак напред, а другия сгънете в коляното. Вземете голяма кърпа и, като я огънете наполовина, фиксирайте гънката на петата на изпънатия крак. Наклонете тялото напред, като държите кърпата, оставайки в това положение за 20 секунди. Повторете упражнението 5 пъти.
 3. Легнете по гръб близо до стената, така че задните части да са притиснати към нея. С повдигнати крака, засилете въображаеми стъпки, докосвайки стената. След появата на лека умора, разтворете краката си възможно най-широко в страни и задръжте по този начин за 30 секунди, без да повдигате задните части от вертикалната повърхност.
 4. Легнете по гръб, опитайте се да релаксирате последователно следните мускулни групи в препоръчания ред: ханш, крака, седалище и корем. Дишането трябва да е спокойно.

Гимнастика със седалищно представяне

Този набор от упражнения има специфичен характер. Необходимо е само за онези бъдещи майки, чието бебе не се е превърнало във физиологично главно представяне през третия триместър на бременността. Повече за седалищна презентация →

Упражненията за подготовка за раждане започват да се изпълняват от 32-ра седмица:

 1. Легнете настрани, за предпочитане на мястото, където е главата на нероденото дете, останете в неподвижно положение за 10 минути. След това легнете на другата си страна. Упражнявайте до 3 пъти на ден.
 2. Също така, за да помогнете на плода да се преобърне, легнете по гръб с малка възглавница под долната част на гърба. В този случай трябва да се уверите, че тазът е поне 20 см над нивото на главата. Трябва да останете в това положение 15 минути. Изпълнявайте го 2 пъти на ден.
 3. При седалищно представяне на плода е полезно да посетите басейна, включително да правите аквааеробика за бременни жени.

Упражнения за стимулиране на раждането

Популярна е гимнастиката, насочена към стимулиране на раждането. С негова помощ детето бързо ще се спусне в малкия таз и напредъкът му ще бъде по-лесен..

Тези видове физическа активност ще помогнат за появата на контракции:

 1. Разходка. Естествена тактика за предизвикване на раждане, чрез която бебето се спуска и започва да оказва натиск върху шийката на матката. От своя страна това стимулира повече синтеза на окситоцин и ускорява началото на раждането..
 2. Изкачване и спускане по стълби. Такива упражнения за подготовка за раждане действат подобно на ходенето, основното изискване е да не се пренапрягате в процеса..
 3. Плуване.
 4. Клекнала позиция.
 5. Тялото се накланя напред. Вземането на разпръснати кибрити и миенето на пода са страхотни изпитани от времето стимуланти на труда.
 6. Секс. Може би най-приятният вариант за стимулиране на раждането.

Уроци по фитбол

Упражненията за подготовка на раждането могат да помогнат за укрепване на мускулите на гърба, таза и корема, без да рискувате здравето и излишните си усилия, ако използвате фитбол в процеса. Бъдещата майка може да ги прави от третия триместър..

Комплект упражнения:

 1. Седнете на топката, стегнете дупето, леко повдигнете единия крак (доколкото е възможно) и се опитайте да го задържите във въздуха за 3 секунди. Върнете се в изходна позиция и повторете упражнението с другия крак.
 2. Притиснете топката с гръб към стената, поставете краката си пред тялото. Без да губите контакт с фитбола, бавно слизайте (клякайте) с топката, докато бедрата станат успоредни на пода. Ако е възможно, упражнението трябва да се изпълнява до любим човек, за да може да ви застрахова в случай на загуба на равновесие.
 3. Застанете с лице към стената, като държите фитбола в изпънати ръце и го притискате към вертикална повърхност. Тялото е изправено, краката са на ширината на раменете, бавно стискайте топката, сгъвайки ръцете в лактите. По този начин се тренират гръдните мускули..

Упражнения на Кегел

Името Арнолд Кегел е известно на много жени, благодарение на набора от упражнения, разработени от него за укрепване на мускулите на перинеума. Не е трудно да усетите тези мускули - достатъчно е да прекъснете уринирането, за да определите къде се намират.

Упражненията на Кегел са подходящи за подготовка за раждане, като помагат да се направят мускулите в тази област по-силни и по-еластични, улеснявайки раждането и без разкъсване. Повече за методите за подпомагане на раждането без разкъсване →

Препоръчва се да се практикува методът на Кегел от 16-та седмица на бременността. Упражненията могат да се правят във всяка изходна позиция - седнала, легнала или изправена. Те се извършват, докато мускулите в перинеума леко се уморят. Постепенно натоварването може да се увеличи до 3 подхода 20 пъти.

Основният комплекс се състои от следните упражнения:

 1. Бавно стискане. Мускулите на перинеума бавно се свиват и също се отпускат, докато е важно да се гарантира, че мускулите около ануса остават в покой.
 2. Подове. Представете си, че мускулите на перинеума са разделени по височина на отделни нива. Започнете бавно да ги "повдигате", като останете за няколко секунди на "новата височина", след което също плавно ги спуснете.
 3. Мига. Мускулите се напрягат и отпускат с бързо темпо.

Дихателни упражнения

Дихателните упражнения също са важни по време на фазата преди раждането..

На бременните жени се препоръчва да дишат по следния метод:

 1. Легнете на пода с възглавници под главата и коленете. След като поемете дълбоко въздух, задръжте дъха си за няколко секунди, след това започнете бавно да изпускате въздух през устата си, докато отпускате всичките си мускули. Упражненията помагат за запълване на тъканите с кислород, максимално отпускане на мускулите, намаляване на болката и умората.
 2. Дишането като куче може да ви помогне да се справите с болезнените контракции. Тази техника е лесна за научаване: докато седите, опитайте се да дишате бързо и плитко, колкото можете по-дълго (разбира се, не трябва да прекалявате).

За да бъде упражнението ефективно, трябва да го правите редовно. Желателно е да ги изпълнявате в движение, например по време на ходене..

Бъдещите майки трябва да помнят, че упражненията за подготовка за раждане са чудесен начин да подобрят физическата си форма, да развеселят и укрепят здравето на бъдещото дете. Не трябва да практикувате дълго време, докато не се изтощите - бременната жена няма нужда от това. Упражнението може да донесе повече вреда, отколкото полза.

Но не трябва да избягвате гимнастиката, прекарвайки цели дни в очакване на раждането на дивана. Редовната умерена физическа активност, балансираното хранене и престоя на открито ще бъдат най-добрата подготовка на бъдещата майка за предстоящото събитие..

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru

Гимнастика преди раждането

Гимнастиката преди раждането ще ускори метаболизма и ще увеличи циркулацията на кръвта, ще укрепи мускулите, които ще участват в раждането. Също така, гимнастиката в края на бременността ще помогне да се подготви тялото на бъдещата майка за предстоящото раждане, като ги направи възможно най-лесни. Болката може да бъде значително намалена чрез изпълнение на различни гимнастически упражнения за бременни жени през третия триместър.

Упражнения за лесен труд

Сега има много физически упражнения за лесен труд. Също така трябва да разберете значението на подготовката, помагането на детето и себе си, защото за бебето раждането е не по-малко тест, отколкото за майка му.

Дори ако бъдещата майка не се е занимавала с физическо възпитание преди, можете да вземете прости, подходящи гимнастически упражнения за бременни жени, осигуряващи лесно раждане.

Но преди жената да се спре на определен набор от упражнения за бързо раждане, първо трябва да се консултирате с лекуващия гинеколог. Съществува обаче специфичен набор от традиционни упражнения за безболезнен труд:

 • Бавно приклекнете от изправено положение. В този случай краката трябва да са здраво на пода. Първо, задръжте това за 15-20 секунди. С течение на времето е необходимо да доведете престоя в това положение до минута. Такава гимнастика за бременни за лесно раждане ще укрепи коремната кухина, корема и тазовата област.
 • Седнете на пода. Единият крак трябва да бъде удължен, а другият сгънат в коляното. Вземете дълга кърпа. Наклонете тялото си напред, останете 20 секунди в това положение. Изправете се, повторете това упражнение 5 пъти.
 • Поставете ръцете си с кърпа над главата. Лактите трябва да са под нивото на раменете. Задръжте така 30 секунди. Повторете това упражнение няколко пъти..
 • Необходимо е да легнете по гръб с задни части до стената, краката да стъпват нагоре по стената. След това краката трябва да бъдат широко разперени в страни. Останете в това положение за 30 секунди.
 • Вдишвайте и издишвайте дълбоко, докато седите на стол, коленичите или стоите. Поемете дълбоко въздух през носа и издишайте дълбоко през устата. Направете 8-10 минути.
 • Легнете по гръб. Отпуснете мускулите бавно в следния ред: ханш, крака, седалище, корем. Дишайте спокойно и мислете само за приятни неща. Пуснете малко релаксираща музика.

Упражнения за стимулиране на раждането

Много бременни жени използват упражнения за стимулиране на раждането. Упражнението ще позволи на детето ви да потъне и ще подобри напредъка си. Има поне 5 стимулиращи труда упражнения, които всяка бъдеща майка би могла да направи. Упражненията за разширяване на шийката на матката преди раждането могат да ускорят естествения процес.

 1. Ходенето е едно от упражненията за ускоряване на раждането;
 2. Изкачването по стълбите също ще служи като начало за раждане;
 3. Плуване;
 4. Клякам;
 5. Поклатете се.

Гимнастика със седалищно представяне

Комплект упражнения за преобръщане на бебето трябва да се изпълнява от 32-та седмица на бременността.

 1. Легнете на страната, където е изместена главата на бебето, и легнете в това положение 3-10 минути. Легнете от другата страна за същото време. Упражнението трябва да се прави 2-3 пъти на ден. Също така е по-добре да спите от страната, където е изместена главата на бебето..
 2. За да може плодът в крайна сметка да се обърне, трябва да легнете по гръб, поставяйки нещо под кръста, така че тазът да е на около 20-30 см над главата ви. В това положение трябва да легнете за 5-15 минути. Упражнението трябва да се прави два пъти на ден..
 3. Плуване в басейна. Плуването в басейна може да бъде много полезно при седалищно представяне.

Упражнения за фитбол

Fitball за бъдещи майки няма противопоказания и можете да работите с него на всеки етап от бременността.

Упражненията за фитбол преди раждането са измислени в Швейцария. Благодарение на топката за фитбол много жени в раждането започнаха да се чувстват отлично по време на деликатната си позиция, както и след раждането..

Бъдещата майка може да се упражнява в легнало положение на топка, което ще укрепи мускулите на гърба и корема, седнало за укрепване на таза или легнало на фитбол и изправено на четири крака, което ще намали натоварването на гръбначния стълб и ще премахне болките в гърба.

 • седнете на топката, подпрете ръцете си върху нея, поддържайки равновесие. Това може да стане по-късно без ръце. Започнете да се въртите и да мърдате таза напред-назад;
 • седнете на пода, разтворете краката си по-широко и хванете топката, след което започнете да я притискате възможно най-плътно. Правете това, докато не се почувствате уморени;
 • седнете на фитбола, разтворете коленете си и изпънете ръцете си към всеки крак по ред;
 • също така, докато сте в седнало положение, обърнете тялото наляво и след това надясно.

Упражнения на Кегел

Упражненията на Кегел преди раждането са друг начин да запазите женското си здраве, а именно да приведете мускулите на тазовото дъно в добро състояние, които изпитват огромен стрес, докато носят бебе..

 1. Отпуснете и напрегнете мускулите на перинеума за 10 секунди. След това направете почивка за 15-20 секунди и повторете подхода отново. Трябва да направите 4 подхода.
 2. Стиснете и се отпуснете за 5 секунди, направете почивка за 5 секунди и повторете отново. Необходимо е да се изпълнят 8-10 подхода.
 3. Свийте мускулите за 20 секунди, след това се отпуснете и повторете след 20-30 секунди..

Необходимо е да се обърне голямо внимание на гимнастиката на Кегел, за да се подготви за раждането и да го прави постоянно..

Дихателни упражнения

Дихателните упражнения са много важни за подготовката за раждане..

Легнете по гръб с възглавници под коленете и под главата. Издишайте. Бавно вдишвайте въздуха през носа, изпълвайки стомаха си с него. Сега задръжте дъха си за няколко секунди и много бавно освободете въздуха през устата си, докато отпускате всички мускули..

Научете се да дишате като куче. Седнете удобно и дишайте бързо и плитко за няколко минути..

Опитайте се да правите първото и второто упражнение, докато се движите: докато почиствате апартамента, докато ходите.

Вдишайте въздуха бавно. Задръжте дъха си за четири секунди, след това издишайте, също броейки до четири. Не вдишвайте 4 секунди и повторете упражнението.

Твоето бебе

 • Facebook
 • Youtube
 • Twitter
 • Instagram

На кого какви допълващи храни? Въвеждаме допълващи храни в съответствие с показателите на детето

Голямата подкрепа започва с малка лъжичка

5 причини, поради които купувам бебешка храна в магазина: откровенията на мама

Как да изберем бебешка храна за вашето бебе? Запомнете 5 правила

Защо детето ви се нуждае от постбиотици??

Календар на ваксинациите

Календар за бременност

Маса за допълнително хранене

Твоето бебе

"Your Malysh" - уникално украинско списание за съвременни родители.
На неговите страници ще намерите най-пълната качествена информация за бременността и раждането.,
грижи за новородени и малки деца.

 • У дома
 • Бременност
 • Раждане

Упражнения за фитбол по време на раждане: ние се отпускаме и си помагаме правилно

Модерните родилни зали следват модните тенденции и предлагат фитболи за родилки за облекчаване на болката. Какви пози на тази топка ще ви помогнат да се отпуснете, да изгладите периода на контракциите и да стимулирате отварянето на родовия канал? Прочетете и гледайте полезно видео!

Голямата гимнастическа топка насърчава активното поведение по време на раждането и това има положителен ефект върху кръвообращението, развитието на раждането и настроението на бъдещата майка. Не се изисква специална физическа подготовка, защото това са по-скоро пози за удобство, а не допълнителен стрес.

По време на контракции

В началото на битките, с помощта на топката, можете да заемате най-различни пози: люлеете се, седнали отгоре му, завъртите таза, пружинирате, търкаляте се от едната на другата страна, правите осмици с бедрата си. Той стимулира контракциите добре без допълнителни лекарства..

Тъй като контракциите ви се усилват, релаксиращите пози са полезни за облекчаване на болката и възстановяване:

 1. Една от най-полезните позиции при използването на фитбол при раждане е когато коленичите на пода, легнете свободно гърдите си върху топката и спуснете главата си. В това положение натискът върху долната част на гърба намалява, шийката на матката се отваря по-добре.
 2. Опитайте друг вариант: клякане, сякаш обхващате фитбола с крака и ръце. В този случай е по-добре да поставите топката отблизо до нещо, така че тя да не се търкаля и да остане неподвижна.

Такива упражнения на фитбол в родилната зала отпускат мускулите на перинеума, областта на опашната кост. Търсете свободно позицията, която ще ви донесе най-удобните усещания.

При партньорско раждане

Избирайки изходните пози на фитбола (седнал или легнал на топката, изправен на четири крака), при партньорско раждане е възможно да се свържат масажни техники за отпускане.

Партньорът, намирайки се отзад, може лесно да масажира гърба, бедрата, дупето, главата с меки поглаждащи движения.

За подробности относно възможните позиции при използване на фитбол по време на раждане, вижте видеоклипа за обучение по-долу..

Подготовка за раждане: дихателни упражнения и упражнения

Раждането на бебе не е лесен тест за женското тяло. Но подготовката за раждане, която включва упражнения и правилното мислене, може значително да улесни този процес. Освен това умерената физическа активност по време на бременност допринася за бързото връщане към предишната си форма след раждането на детето..

Упражненията за бъдещи майки ускоряват метаболизма на тъканите и увеличават кръвообращението, укрепвайки мускулите, които ще се използват по време на раждането. Препоръчително е да се извършва гимнастика за бременни жени от третия триместър..

Видове физическа подготовка за раждане

Упражненията за подготовка за раждане са полезни за почти всички бъдещи майки. Физическата активност е противопоказана само за онези жени, които имат промени в кръвното налягане в позицията или има заплаха от настъпване на преждевременно раждане.

Гимнастиката за бременни жени е насочена главно към укрепване на цялостния мускулен корсет. Също така, упражненията, препоръчани за бъдещи майки, помагат за поддържане на тялото в добра форма, подобряват метаболизма и оксигенацията на тъканите, което е необходимо за растящия плод..

Дихателната гимнастика помага да се научи правилната техника на дишане по време на раждането. Основната му цел е да намали нивото на болка в първия стадий на раждането и да облекчи периода на изпотяване. Повече за периодите на раждане →

Техниката на кучешко дишане се практикува по време на болезнени контракции, а дълбоките вдишвания с умишлено задържане на дишането помагат да се увеличи силата на тласкането..

Популярните упражнения на Кегел също са важни. Те укрепват тазовото дъно, правят мускулите на перинеума по-еластични. Това служи за предотвратяване на разкъсвания и позволява на женската репродуктивна система бързо да се възстанови след раждането на дете..

За раждането трябва да се подготвите изчерпателно. Гимнастиката може да се извършва както в специални курсове за бъдещи майки, така и у дома. Основното нещо е да подходите отговорно и своевременно към този въпрос..

Упражнения за лесен труд

Има много упражнения за бременни жени за подготовка за раждане. Важно е да сте наясно с ролята, която те играят за майката и детето, защото и за двамата процесът на раждане е сериозен тест. Много жени са несериозни по отношение на пренаталната подготовка, смятайки я за загуба на време и възлагайки всичките си надежди на природата и медицинския персонал.

Липсата на физическа готовност за раждане често се превръща в слабост на труда в родилната зала, маточно кървене, затруднения в персистиращия период и други усложнения.

Дори бъдещата майка никога преди да не е била физически активна или да не е правила гимнастика, тя може да използва всякакви упражнения за бременни жени, които ще подготвят тялото за предстоящата физическа активност и значително ще улеснят самото раждане..

Но преди да изберете някакви упражнения за подготовка за раждане, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Особено, ако бъдещата майка не е спортувала преди.


Ние изброяваме класическите упражнения за лесно, което означава бързо и безболезнено раждане:

 1. Влизайки в изправено положение, бавно приклекнете, опитвайки се да задържите извитото положение на краката за 20 секунди. Постепенно доведете полуседящото положение до минута. Това упражнение укрепва коремната стена, коремните мускули и тазовото дъно..
 2. Седнете на пода, изпънете единия крак напред, а другия сгънете в коляното. Вземете голяма кърпа и, като я огънете наполовина, фиксирайте гънката на петата на изпънатия крак. Наклонете тялото напред, като държите кърпата, оставайки в това положение за 20 секунди. Повторете упражнението 5 пъти.
 3. Легнете по гръб близо до стената, така че задните части да са притиснати към нея. С повдигнати крака, засилете въображаеми стъпки, докосвайки стената. След появата на лека умора, разтворете краката си възможно най-широко в страни и задръжте по този начин за 30 секунди, без да повдигате задните части от вертикалната повърхност.
 4. Легнете по гръб, опитайте се да релаксирате последователно следните мускулни групи в препоръчания ред: ханш, крака, седалище и корем. Дишането трябва да е спокойно.

Гимнастика със седалищно представяне

Този набор от упражнения има специфичен характер. Необходимо е само за онези бъдещи майки, чието бебе не се е превърнало във физиологично главно представяне през третия триместър на бременността. Повече за седалищна презентация →

Упражненията за подготовка за раждане започват да се изпълняват от 32-ра седмица:

 1. Легнете настрани, за предпочитане на мястото, където е главата на нероденото дете, останете в неподвижно положение за 10 минути. След това легнете на другата си страна. Упражнявайте до 3 пъти на ден.
 2. Също така, за да помогнете на плода да се преобърне, легнете по гръб с малка възглавница под долната част на гърба. В този случай трябва да се уверите, че тазът е поне 20 см над нивото на главата. Трябва да останете в това положение 15 минути. Изпълнявайте го 2 пъти на ден.
 3. При седалищно представяне на плода е полезно да посетите басейна, включително да правите аквааеробика за бременни жени.

Упражнения за стимулиране на раждането

Популярна е гимнастиката, насочена към стимулиране на раждането. С негова помощ детето бързо ще се спусне в малкия таз и напредъкът му ще бъде по-лесен..

Тези видове физическа активност ще помогнат за появата на контракции:

 1. Разходка. Естествена тактика за предизвикване на раждане, чрез която бебето се спуска и започва да оказва натиск върху шийката на матката. От своя страна това стимулира повече синтеза на окситоцин и ускорява началото на раждането..
 2. Изкачване и спускане по стълби. Такива упражнения за подготовка за раждане действат подобно на ходенето, основното изискване е да не се пренапрягате в процеса..
 3. Плуване.
 4. Клекнала позиция.
 5. Тялото се накланя напред. Вземането на разпръснати кибрити и миенето на пода са страхотни изпитани от времето стимуланти на труда.
 6. Секс. Може би най-приятният вариант за стимулиране на раждането.

Уроци по фитбол

Упражненията за подготовка на раждането могат да помогнат за укрепване на мускулите на гърба, таза и корема, без да рискувате здравето и излишните си усилия, ако използвате фитбол в процеса. Бъдещата майка може да ги прави от третия триместър..

Комплект упражнения:

 1. Седнете на топката, стегнете дупето, леко повдигнете единия крак (доколкото е възможно) и се опитайте да го задържите във въздуха за 3 секунди. Върнете се в изходна позиция и повторете упражнението с другия крак.
 2. Притиснете топката с гръб към стената, поставете краката си пред тялото. Без да губите контакт с фитбола, бавно слизайте (клякайте) с топката, докато бедрата станат успоредни на пода. Ако е възможно, упражнението трябва да се изпълнява до любим човек, за да може да ви застрахова в случай на загуба на равновесие.
 3. Застанете с лице към стената, като държите фитбола в изпънати ръце и го притискате към вертикална повърхност. Тялото е изправено, краката са на ширината на раменете, бавно стискайте топката, сгъвайки ръцете в лактите. По този начин се тренират гръдните мускули..

Упражнения на Кегел

Името Арнолд Кегел е известно на много жени, благодарение на набора от упражнения, разработени от него за укрепване на мускулите на перинеума. Не е трудно да усетите тези мускули - достатъчно е да прекъснете уринирането, за да определите къде се намират.

Упражненията на Кегел са подходящи за подготовка за раждане, като помагат да се направят мускулите в тази област по-силни и по-еластични, улеснявайки раждането и без разкъсване. Повече за методите за подпомагане на раждането без разкъсване →

Препоръчва се да се практикува методът на Кегел от 16-та седмица на бременността. Упражненията могат да се правят във всяка изходна позиция - седнала, легнала или изправена. Те се извършват, докато мускулите в перинеума леко се уморят. Постепенно натоварването може да се увеличи до 3 подхода 20 пъти.

Основният комплекс се състои от следните упражнения:

 1. Бавно стискане. Мускулите на перинеума бавно се свиват и също се отпускат, докато е важно да се гарантира, че мускулите около ануса остават в покой.
 2. Подове. Представете си, че мускулите на перинеума са разделени по височина на отделни нива. Започнете бавно да ги "повдигате", като останете за няколко секунди на "новата височина", след което също плавно ги спуснете.
 3. Мига. Мускулите се напрягат и отпускат с бързо темпо.

Дихателни упражнения

Дихателните упражнения също са важни по време на фазата преди раждането..

На бременните жени се препоръчва да дишат по следния метод:

 1. Легнете на пода с възглавници под главата и коленете. След като поемете дълбоко въздух, задръжте дъха си за няколко секунди, след това започнете бавно да изпускате въздух през устата си, докато отпускате всичките си мускули. Упражненията помагат за запълване на тъканите с кислород, максимално отпускане на мускулите, намаляване на болката и умората.
 2. Дишането като куче може да ви помогне да се справите с болезнените контракции. Тази техника е лесна за научаване: докато седите, опитайте се да дишате бързо и плитко, колкото можете по-дълго (разбира се, не трябва да прекалявате).

За да бъде упражнението ефективно, трябва да го правите редовно. Желателно е да ги изпълнявате в движение, например по време на ходене..

Бъдещите майки трябва да помнят, че упражненията за подготовка за раждане са чудесен начин да подобрят физическата си форма, да развеселят и укрепят здравето на бъдещото дете. Не трябва да практикувате дълго време, докато не се изтощите - бременната жена няма нужда от това. Упражнението може да донесе повече вреда, отколкото полза.

Но не трябва да избягвате гимнастиката, прекарвайки цели дни в очакване на раждането на дивана. Редовната умерена физическа активност, балансираното хранене и престоя на открито ще бъдат най-добрата подготовка на бъдещата майка за предстоящото събитие..

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru

Правилни стойки по време на раждане

За да облекчи болката и да помогне на бебето, родилката може да избере положението на тялото. Необходимо е предварително да разберете кои пози е по-добре да заемете по време на контракции и опити и какъв ефект могат да имат, за да не се объркате по време на раждането..

Нина Абзалова
Акушер-гинеколог, д-р. пчелен мед. Sci., Altai State Medical University, Barnaul

Активно поведение по време на раждане

Промяната на позицията на тялото, заемането на удобни пози, разходките из отделението и други възможности за активно поведение на родилката по време на раждане са компоненти на концепцията за свободно поведение при раждане, която се използва широко в съвременното акушерство и спечели одобрение както от акушер-гинеколозите, така и от родилките. В миналото отношението по време на раждането беше еднозначно: жената лежеше както в първия стадий на раждането - когато се отвори шийката на матката, така и във втория - когато плодът беше изгонен. С въвеждането на свободно поведение при раждане, както и различни немедикаментозни методи на анестезия, има значително по-малко случаи на продължителен ход на трудовия процес, който може да има много неблагоприятен ефект върху хода на следродилния период, състоянието на плода и новороденото, увеличава риска от следродилен кръвоизлив и др. наблюдавано е положение на тялото, съкращаване на продължителността на раждането, облекчаване на родилната болка и дори подобряване на състоянието на детето при раждането, което се превърна в стимул за активното широко прилагане на тази концепция.

Предимствата на свободното поведение по време на раждането са следните:

 • При движение, приемане на различни позиции на тялото, кръвоснабдяването на маточния мускул се подобрява, което създава благоприятни условия за нормалната му съкратителна активност и предотвратява развитието на усложнения, например слабост на раждането, допринасяйки за добра скорост на дилатация на маточната шийка.
 • Един от най-важните положителни ефекти от свободното поведение при раждането е подчертан аналгетичен ефект. Има няколко механизма зад това. Основният компонент, който определя тежестта на болката, е насищането на кръвта с кислород, който се консумира по време на мощната мускулна работа на матката по време на раждането. Ако родилката е в неподвижно положение - лежи на леглото, без да се движи - тогава кръвоснабдяването на маточния мускул намалява, снабдяването на клетките с основното енергийно гориво става недостатъчно. Това води до развитие на хипоксия - кислородно гладуване на тъкани, преструктуриране на биохимичните процеси на свиване на мускулните влакна, което значително увеличава болката.
 • Подобряването на кръвоснабдяването на матката, наблюдавано при свободното поведение на родилката, допринася не само за оптимизиране на раждането, но и за подобряване на маточно-плацентарния кръвен поток и следователно вътрематочното състояние на плода.
 • С помощта на различни позиции на тялото, заемани от родилката, е възможно да се регулира хода на трудовия процес - да се ускори или, напротив, да се забави раждането, което е необходимо, например, при прекалено насилствен труд или при преждевременно раждане, когато, за да се предотврати травма на преждевременно роден плод, е за предпочитане внимателно, постепенно разкриване маточен фаринкс и бавен напредък на бебето.
 • Вертикалните позиции помагат за ускоряване на движението на плода по родовия канал, като ги разтягат добре, което скъсява и улеснява процеса на раждане.
 • Такъв метод за раждане на практика не изисква финансови инвестиции; повсеместната наличност и липсата на неблагоприятен ефект върху плода допринасят за широкото разпространение на свободното поведение по време на раждането.

Подгответе се предварително

Разумна стъпка за бъдещата майка би била да се подготви за раждането предварително, да се упражнява в заемане на различни позиции, които ще заеме по време на трудовия процес, тъй като сега почти всички курсове за бременни жени включват класове за свободно поведение при раждане и немедикаментозни методи за облекчаване на болката.

Предимствата от предварително изработване на работни места са без съмнение:

Практикуването на пози ще помогне на жената да разбере кои пози са удобни за нея, тъй като има много възможности, а това, което пози да избере дадена родилка, зависи от характеристиките на нейната физика, размера на корема, физическата форма и т.н..

Бъдещата майка ще научи и практикува на практика онези позиции, които е за предпочитане да заема в зависимост от различните характеристики на хода на раждането, тъй като е трудно да се знае предварително точно как ще протече нейният труд - бързо или, напротив, със слабост на раждането.

Жената ще може да изработи правилните варианти за позиции при раждане, като ги доведе до автоматизъм, тъй като по време на контракциите може да няма време или възможност да научи правилното приемане на пози. Това ще помогне на бъдещата майка да не се обърква по време на раждането и да се чувства уверена..

Пози по време на контракции

Позите в първия стадий на раждането - когато шийката на матката е разширена - са доста разнообразни. Те могат да бъдат разделени на вертикални, хоризонтални - легнали настрани, както и пози, използващи фитбол - голяма надуваема гимнастическа топка, широко използвана в родилните болници за улесняване на контракции и опити..

Трябва да се помни, че ако раждането протича без усложнения, тогава изборът на удобни пози остава изцяло на родилката: тя може да се държи свободно по време на раждането. Ако има отклонения по време на трудовия акт, акушер-гинекологът, водещ раждането, ще даде препоръки каква позиция на тялото е препоръчително да се заеме, за да не навреди на родилката или бебето.

Вертикални позиции

Като правило, имайки свобода на избор, повечето родилки на първия етап от раждането инстинктивно избират вертикални пози, чувствайки облекчение в тази конкретна позиция. Това се дължи на факта, че главата на плода и феталния пикочен мехур притискат доста силно шийката на матката, което помага за по-доброто и по-малко болезнено отварянето й, а бременната матка не изстисква големи съдове, което допринася за доброто снабдяване на бебето с кислород и хранителни вещества по време на раждането. В допълнение, надлъжната ос на матката и плода са еднакви: гравитацията помага за правилното вкарване на главата в тазовата кухина.

В началото на периода на отваряне, когато контракциите все още не са много силни и чести, можете да стоите и да се разхождате из стаята.

Важно е да запомните, че за да са ефективни позите, е необходимо да не замръзвате в статично положение, а да извършвате движения - люлеене или завъртане на таза, сякаш чертаете кръгове или осмици, премествате се от крак на крак, клякате плитко, танцувате. Всичко това спомага за подобряване на кръвообращението и следователно има благоприятен ефект върху процеса на дилатация на шийката на матката и върху вътрематочното състояние на плода..

В началните етапи на раждането можете да седнете на стол, обърнат с гръб, да се наведете и да се наведете към гърба по време на контракцията, или да седнете в поза "лотос" или на турски. При активни контракции и разширение на шийката на матката над 4–5 cm е невъзможно да се седи на твърда повърхност, тъй като това възпрепятства правилното вмъкване и продвижване на главата на плода през родовия канал. Ако искате да седнете, тогава при раждане за това се използва или фитбол - надуваема гимнастическа топка, или лодка, поставена на ниско столче; в някои родилни болници има специални столове с изрязан кръгъл отвор в издатината на представящата част на плода, за да се премахне натискът върху него.

Когато контракциите станат по-активни, позите с наклон напред на тялото носят облекчение: можете да се опрете на перваза на прозореца, стената, таблата, колениченето и да се съсредоточите върху ръба на леглото. Можете не само да подпрете ръцете си на опората, но и да сложите горната част на тялото върху нея - гърди, ръце, глава: в това положение, поради отклонението на корема отпред, натоварването на гръбначния стълб е добре намалено, което ви позволява да се отпуснете максимално, да почивате между контракциите.

Ако раждате с партньора си, те могат да бъдат безценни, за да ви помогнат да влезете в удобни позиции на тялото. Можете да застанете с гръб към асистента, тогава по време на контракцията той ще може да масажира корема ви по посока на часовниковата стрелка. Можете да обърнете лицето си към партньора си и да го закопчаете за врата, да го „закачите“, когато матката се свие.

Когато периодът на дилатация на шийката на матката приключи, удобни са различни опции за пози на клякане (трябва да се отбележи, че това положение е показано само при цефалично предлежание на плода), тъй като краката, широко разперени отстрани, допринасят за физиологичния ъгъл на наклон на таза и правилното вмъкване на главата на плода. Можете да клякате на ръба на легло или стол. Когато партньорът е седнал, можете да клякате с гръб към него, опирайки се на коленете му. Вариант на позицията на клякане е позата „карате“: родилката седи на гърба си с разтворени колене и се опира на протегнатите си ръце, докато ръцете й са стиснати в юмруци.

Негативният аспект на позата на клякане е бързата умора на мускулите на краката, поради което, за да се улесни намирането в подобно положение, някои родилни домове имат специални столове с отвор за главата на плода или се препоръчва да седнете на лодка, поставена на ниско столче.

Също така, вариант на вертикални позиции са коленичещи пози с широко раздалечени крака с наклонен торс напред и акцент върху стол или легло, можете да се облегнете с изпънати ръце на пода. Такива позиции, както и пози на клякане, допринасят за достатъчно разширяване на родовия канал; освен това гравитацията помага на бебето да се движи по-бързо през родовия канал.

Хоризонтални позиции

Пози, при които оста на гръбначния стълб е успоредна на пода, като правило са необходими в случаите, когато родилката иска да бута за сметка на ниско разположената глава на плода, но това не може да се направи, тъй като шийката на матката не се е отворила напълно и може да настъпи нейното разкъсване. В тези ситуации на помощ идват позиции на четири крака, при които можете да се опрете на възглавница или сгънати ръце, така че главичният край да е разположен под таза - това ефективно намалява натиска на главата на плода и намалява желанието за бутане..

Вариант на хоризонталното положение е легналото положение на родилката. Трябва да се отбележи, че по време на бременност, лежането по гръб е изключително нежелателно, тъй като това води до компресия на големите съдове от бременната матка - аортата и долната куха вена зад нея. Рязкото намаляване на притока на кръв в такива големи съдове намалява притока на кръв към горната част на тялото, което води до припадък.

Като се има предвид това обстоятелство, оптималната позиция за родилка е положението, лежащо настрани, и най-добре е да лежите на страната, към която е обърнат гръбът на плода, тъй като това помага да се подобри кръвоснабдяването на плода, като се елиминира компресията на съдовете на плацентата и пъпната връв. Ако детето е в седалищно положение, тогава положението на легнало отстрани, съответстващо на положението на плода, служи за предотвратяване на ненавременното разкъсване на околоплодната течност и следователно помага да се избегнат такива неблагоприятни усложнения като пролапс на пъпната връв и малки части на плода, като краката. Лежането отстрани не само подобрява кръвоснабдяването на плода поради липсата на компресия на големи съдове, но също така намалява честотата и интензивността на контракциите и поради факта, че представящата част на плода не упражнява значителен натиск върху нервните плексуси на таза, неговото движение по родовия канал се случва по-плавно и бавно.

В някои акушерски ситуации се препоръчва да бъдете в тази конкретна позиция, за да предотвратите бързото протичане на раждането, ако е възможно, да не се налага принудителното спускане на предлежащата част, да се предпази максимално плода от кислороден глад - хипоксия, която неминуемо се развива при прекалено активен труд.

Индикациите за страничното положение са както следва:
Доставка в седалищно предлежание на плода - с цел да се предотврати изпадането на бримките на пъпната връв и малки части на плода - ръце, крака - след спонтанно изливане на околоплодната течност. Пролапсът на примките на пъпната връв може да доведе до нейното компресиране между тазовите кости и представящата част, изразено намаляване или пълно прекратяване на кръвоснабдяването на плода, което е опасно от развитието на остра хипоксия - кислороден глад - и дори вътрематочна фетална смърт. Пролапсът на малки части от плода (при седалищно предлежание има риск краката или краката на бебето да отпаднат) може да доведе до проникване на инфекция в маточната кухина. Поради факта, че падналият крак не позволява голямата предлежаща част да бъде добре фиксирана на входа на таза, пъпната връв може да падне.

Преждевременно раждане или раждане на плод с вътрематочно забавяне на растежа - за предпазване на отслабения плод от прекомерен труд и хипоксия.

Бързо и бързо раждане - да се опита да отслаби насилствените контракции на матката и да предотврати разкъсвания на меките тъкани на родовия канал, които са възможни при бързо развитие на плода.

Изразени полихидрамниони - за да се избегне спонтанно изливане на голям обем околоплодни води, заедно с които пъпната връв и малки части на плода могат да изпаднат. Освен това, поради рязкото свиване на матката, рискът от отлепване на плацентата се увеличава. След като водите се оттеглят и представящата част е добре притисната към входа на таза, родилката може да се държи свободно.

Епидуралната анестезия е метод за облекчаване на болката, при който чувствителността на болката в долната половина на тялото се блокира, което се постига чрез инжектиране на анестезиращо лекарство в гръбначния канал. В тази ситуация има възможност за понижаване на кръвното налягане при изправяне. Освен това, въпреки че съвременните лекарства не блокират двигателната способност на долните крайници, съществува риск от мускулна слабост в краката, поради което, за да се избегне падане и травматизиране на родилката, се препоръчва да се лъже.

Легнал настрани, можете да вземете така наречената „поза на бегач“ - горната част на крака е сгъната в коляното, можете да поставите възглавница между краката, което ще направи доста удобно да бъдете в нея. Не е необходимо да лежите неподвижно - по време на контракцията можете да съберете коленете си и да ги раздалечите, да се люлеете или да пружините на леглото, да движите таза си, тъй като това ще има абсолютно същите положителни ефекти от свободното поведение при раждането.

Използвайте фитбол

Използването на голяма надуваема гимнастическа топка, фитбол, която се използва за гимнастика по време на бременност, тъй като допринася за доброто освобождаване на товара от гръбначния стълб, а също така се използва по време на раждане, за заемане на удобни пози и масаж, като достойно място като един от компонентите на нелекарственото облекчаване на болката при раждането.
Трябва още веднъж да се подчертае, че за ефективното използване на фитбол по време на раждане, трябва да се запознаете предварително с възможностите за неговото използване по време на бременност, тъй като по време на раждането може да нямате време или желание да проучите възможностите на фитбол на практика.

По време на битки можете да седнете на топката с широко разтворени колене. Добър разсейващ ефект се дава чрез люлеене, въртеливи движения на таза, подвижни или пружиниращи, сякаш подскачащи движения в момента на маточната контракция. Тези движения освобождават напрежението и отпускат мускулите на тазовото дъно, подготвяйки ги за напредъка на бебето. Доброто отпускане и подобреното кръвоснабдяване, наблюдавано в положението на фитбола, допринасят за нормалния ход на раждането.

За да направите почивка, трябва да коленичите и да спуснете гърдите и главата си върху фитбола: тази позиция значително намалява натоварването на гръбначния стълб, което ви позволява да се отпуснете максимално, да натрупате сила преди следващата битка.

Трябва да се отбележи, че за да може фитболът да се използва при раждане, той не трябва да се надува много. Именно в тази форма тя ще бъде достатъчно мека и еластична, че ще ви позволи да бъдете върху нея в седнало положение, както и да се облягате свободно, без да рискувате да оказвате прекомерен натиск върху матката, плацентата и плода.

Пози по време на бутане

Говорейки за пози в периода на фетално изгонване, трябва да разделите този етап на две фази. По време на първата, главата на плода е все още висока и лекарят или акушерката не трябва да наблюдават нивото на изправяне на представящата част на плода. Втората фаза е самият момент от раждането на детето..

В началото на втория етап на раждането, когато шийката на матката е напълно отворена и има желание да се бута, най-удобните позиции са вертикални: изправяне, клякане, седене на фитбол или лодка, поставена на ниско столче, тъй като в тези позиции гравитацията помага на плода да потъне по-бързо надолу по родовия канал и ги разширявайте.

Когато главата на плода е достатъчно ниска, традиционната поза е легнало или легнало положение (с повдигнат край на главата) на стола за раждане, тъй като има редица значителни предимства. На първо място, тази позиция позволява на персонала на родилния дом да наблюдава напредъка на главата и да предоставя акушерски ползи - редица техники, извършвани от акушерката при раждането и насочени към нежно отстраняване на главата на плода и предотвратяване на разкъсване на тъканите на мекия родов канал. Освен това положението на родилката по гръб отваря добър достъп за прослушване на сърдечния ритъм на плода с акушерски стетоскоп или кардиотокографски апарат (CTG), което е особено важно в периода на раждането, тъй като след всеки опит е необходимо наблюдение на сърдечната дейност на плода.

Най-ефективната поза е следната: докато се опитвате да повдигнете главата си и да притиснете брадичката си към гърдите, дръжте краката си широко разтворени по това време с ръце под коленете или за глезените, а когато сте на стола за раждане - придържайки се към специални дръжки, издърпайте ги към себе си. Това ви позволява да увеличите максимално използването на коремните мускули и да отпуснете перинеума, което допринася за доброто движение на плода по родовия канал. Вариант на позицията за раждане е позицията да се облягате на полунадут фитбол: тя съчетава удобството на хоризонтално положение, което позволява на лекаря и акушерката да контролират състоянието на перинеума на жената и вертикалното положение на горната част на торса, което помага на плода да потъне.

Свободното поведение на родилката, заемането на различни позиции играе важна роля за благоприятния изход от раждането, тъй като помага за намаляване на болката по време на дилатация на маточната шийка, за увеличаване на ефективността на маточните контракции, ако има нужда от ограничаване или, напротив, засилване на опитите. Бъдещата майка на етапа на подготовка за раждане, след като получи информация за вариантите за позиции и ги изпробва на практика, ще може значително да помогне на себе си и бъдещото бебе.

Вертикален труд

Алтернативен вариант за раждане в хоризонтално положение е така нареченото вертикално раждане, при което родилката е в изправено положение не само в началото на опитите, но и по време на раждането на плода. Вертикалното раждане изисква обучение както за медицинския персонал, така и за родилките, така че те се практикуват само в избрани родилни болници, които имат лиценз за провеждане на такива раждания.

Най-честата поза при вертикален труд е колениченето с акцент върху таблата, която е повдигната в изправено положение за раждане. Родилката стои на леглото и я държи с ръце. Вариант на позата за вертикално раждане е позицията на клякане: тя насърчава възможно най-бързото движение на плода по родовия канал, но е неудобно за акушерката да контролира състоянието на перинеума, поради което съществува риск от руптура на перинеума.

Ако при получаване на вертикална доставка има индикации за предоставяне на каквато и да е помощ, родилката се прехвърля в традиционното положение - легнала по гръб.