За съжаление не всички бременни жени се радват на „интересното“ си положение в продължение на 9 месеца. Някои бъдещи майки, за да задържат детето, трябва да лежат на издръжка или да посещават предродилни клиники няколко пъти седмично. Например при фетоплацентарна недостатъчност (FPF) е необходимо постоянно наблюдение от гинеколог, тъй като това състояние може да провокира кислороден глад при плода. Ще ви разкажем повече за FPN по време на бременност по-долу..

Имайте предвид, че фетоплацентарната недостатъчност се диагностицира в различна степен при всяка трета бъдеща майка, така че този проблем е много актуален. При FPI при бременна жена настъпват структурни промени и дисфункции на плацентата, което причинява хипоксия в плода и влияе негативно на неговото развитие.

Лекарите разделят плацентарната недостатъчност по времето на бременността, по нейния ход, по тежест и по вид фетални нарушения. Нека разгледаме всяка от категориите в детайли.

FPN по време

Първична плацентарна недостатъчност се диагностицира, когато прикрепването и структурата на плацентата са нарушени до 4 месеца от бременността. Най-често се случва на фона на хормонални нарушения, промени в матката, ранен аборт.

Вторична плацентарна недостатъчност възниква, когато плацентата е напълно оформена след 4 месеца. Неговите причини са отлепване на плацентата, гестоза, възпалителни промени в структурата на плацентата при инфекциозни заболявания.

FPN самостоятелно

Фетоплацентарната недостатъчност може да протича в остра и хронична форма. В първия случай се появява преждевременно отлепване на плацентата поради рязко нарушение на плацентарно-маточния кръвоток, във втория промените се извършват постепенно.

FPI по тип нарушения на развитието на плода

Компенсираната форма на плацентарна недостатъчност няма отрицателен ефект върху плода, така че се развива нормално. Субкомпенсираният FPI се характеризира със забавяне на растежа на плода. Декомпенсиран FPI - плодът изостава в развитието за месец или повече, наблюдават се тежки нарушения на сърдечния ритъм, вероятността от смърт на детето е висока.

Плацентарна недостатъчност: причини, диагностика и терапия

Плацента - първата „къща“ на бебето, осигуряваща му комфорт и хранене. Важно е да работи безпроблемно, тоест, за да не настъпи плацентарна недостатъчност.

Какво представлява плацентарната недостатъчност, защо това състояние е опасно, как да се диагностицира и как да се лекува, разказа пред експерта ни Алина ЧАПЛОУЦКАЯ, гинеколог в мултидисциплинарния медицински център "EuroMed Clinic".

Какво представлява плацентарната недостатъчност?

Плацентарна недостатъчност (това състояние се нарича още фетоплацентарна недостатъчност, съкратено като FPN) се диагностицира при бременни жени с честота около 30%. Това е нарушение на нормалното функциониране на плацентата, което може да повлияе на развитието на плода..

Коментар на специалист

Плацентарната недостатъчност е състояние на плацентата, когато нейната функция е неадекватна на нуждите на плода. Последицата може да бъде забавяне на развитието на плода и дори неговата смърт..

Функции на плацентата

Плацентата е уникален орган, който се развива по време на бременност и играе ключова роля в развитието на плода. Това е свързваща връзка между майката и бебето: чрез нея майката прехвърля хранителни вещества на детето, плацентата осигурява синтеза на необходимите хормони.

Коментар на специалист

Функциите на плацентата са много разнообразни. Образно казано, плацентата замества белите дробове на плода, храносмилателните органи, бъбреците, кожата, кръвно-мозъчната бариера...

По отношение на детето плацентата изпълнява дихателна функция: осигурява доставката на кислород и отстраняването на въглеродния диоксид от кръвта на плода.

Трофична функция - плацентата насърчава усвояването на хранителните вещества от тялото на майката. Някои от хранителните вещества се произвеждат в самата плацентарна тъкан..

Отделителна функция - насърчава елиминирането на ненужните токсични метаболитни продукти от плода.

Защитна функция - предотвратява увреждането на плода от бактерии, вируси, токсини, лекарства.

Регулаторна хормонална функция - осигурява образуването на специфични протеини и хормони, които участват във формирането на плода.

Също така, плацентата регулира състоянието на кръвосъсирващата (и антикоагулантната) система.

Имуносупресивната функция е да образува имунологична бариера, която предотвратява отхвърлянето на генетично чужд плод и запазва бременността.

Рискови фактори за фетоплацентарна недостатъчност

Има много фактори, които могат да предизвикат появата на плацентарна недостатъчност. Вероятността от тази патология се увеличава, когато майката има инфекциозни, сърдечно-съдови, хормонални и гинекологични заболявания. Също така, рискът от FPI се увеличава при жени с анамнеза за усложнения на бременността и прекъснатата бременност..

Коментар на специалист

социална (възрастта на жената е под 18 или над 40, лоши навици, професионални опасности);

неблагоприятна акушерска и гинекологична анамнеза (аборт, кюретаж, белег на матката след цезарово сечение, продължително безплодие, операции на придатъци, например оперирана ендометриоза на яйчниците, миома на матката, малформации на матката, бременност в резултат на ART, IVF програми);

екстрагенитални заболявания на майката (хипертония, разширени вени, сърдечни дефекти, захарен диабет, хронична анемия, вродена или придобита тромбофилия, нарушения на кръвосъсирващата система, остри или хронични инфекциозни заболявания по време на бременност);

усложнения на самата бременност (изразена ранна токсикоза, прееклампсия от 2 и 3 триместър, кървене през 1 и 2 триместър, конфликт на кръвната група и резус фактор, много и липса на вода, неправилно разположение - тазова, напречна, наклонена предлежание, многоплодна, следсрочна бременност).

Видове плацентарна недостатъчност

Съществуват различни класификации на FP. Разпределете хроничните (най-често срещаните) и остри форми на тази патология. Хроничният FPI се характеризира с постепенно увреждане на кръвообращението в плацентата, а остър FPI се характеризира с рязко.

Освен това има първични и вторични форми на плацентарна недостатъчност:

 • Основен FPN. Това се случва преди 16 седмици от бременността, в сърцето му е нарушение на процеса на образуване на плацентата.
 • Вторичен FPN. Настъпва след 16-18 седмици в резултат на излагане на рисковите фактори, изброени по-горе.

Коментар на специалист

Също така, плацентарната недостатъчност се разделя на компенсирана, субкомпенсирана и декомпенсирана.

Трябва да се обсъди компенсирана плацентарна недостатъчност, когато нарушенията в плацентата не са повлияли на състоянието на плода, няма отклонения във физическото му развитие и функционално състояние.

Субкомпенсирана плацентарна недостатъчност - структурните промени в плацентата водят до нарушаване на процесите на вътрематочно развитие на плода и причиняват леко и умерено забавяне на развитието. Обикновено такива деца при раждането имат височина, съответстваща на гестационната възраст, намалено телесно тегло и оценка по Apgar от 5-7 точки..

Декомпенсирана форма - възниква при дълбоки структурни промени в плацентата и тежки нарушения на маточно-плацентарната и фетално-плацентарната циркулация, което води до значително забавяне на развитието на плода в комбинация с неговата хронична хипоксия. Бременността с този тип плацентарна недостатъчност често протича с постоянна, във връзка с терапията, заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Освен това, в зависимост от тежестта на хемодинамичните нарушения, има три степени на плацентарна недостатъчност:

първа степен: нарушение на маточно-плацентарния кръвен поток със запазен фетален кръвен поток; плодът не страда, няма хипоксия (кислороден глад);

втора степен: характеризира се с нарушение на маточно-плацентарния и фетално-плацентарния кръвен поток. В този случай плодът е в състояние на хронична хипоксия, може да има забавяне в развитието му.

трета степен: критични нарушения на фетално-плацентарния кръвен поток, когато е посочено спешно раждане в интерес на плода.

Диагностика на фетаплацентарна недостатъчност

FPN обикновено е напълно безсимптомна. Някои жени обаче отбелязват повишената активност на плода, неговите нестабилни движения. Това поведение на бебето може да бъде причинено от хипоксия. Основният метод за диагностициране на плацентарна недостатъчност е ултразвукът, който ясно демонстрира състоянието на плацентата. Съществуват и косвени диагностични методи, базирани на оценка на състоянието на плода: съответствие на неговото развитие с гестационната възраст, оценка на сърдечната честота.

Коментар на специалист

Ултразвукова диагностика днес това е основният метод за проверка на плацентарната недостатъчност.

Използва се и хормонална диагностика. Известни са повече от 40 плацентарни протеини. Хорион гонадотропин, плацентарен лактоген, прогестерон, трофобластен глобулин, алфа-фетопротеин, естриол, кортизол и редица други са от особено значение. Като се вземат предвид възможностите на съвременните лаборатории, е възможно да се определи нивото на някои плацентарни хормони и в зависимост от отклоненията от стандартните стойности да се направи заключение относно рисковете от образуването на плацентарна недостатъчност, да се предотврати това навреме, ако е необходимо, да се предпише терапия.

Определението за биофизичния профил на плода стана широко разпространено, което включва цялостна оценка на пет параметъра: дихателни движения на плода, физическа активност, мускулен тонус на плода, количеството на околоплодните течности, степента на зрялост на плацентата според Grannum.

Плацентарната недостатъчност се доказва и от феталната фетаметрия - измерване на бипареталния размер на главата на плода (BPD), средния диаметър на корема (SD) и дължината на бедрото (DB). Динамичното използване на тези параметри дава възможност да се диагностицира синдром на задържане на плода с уточняване на тежестта му. Надежден признак за забавяне на развитието е несъответствие между размера на BPD на главата на плода и гестационната възраст, както и нарушение на връзката между размерите на главата, корема и бедрото..

Основните прояви на забавяне на растежа на плода могат да бъдат диагностицирани след 30 седмици, когато продължаващото лечение вече не може значително да коригира ситуацията. Следователно е важно да се идентифицират и правилно да се интерпретират индиректните признаци на плацентарна недостатъчност в ранните стадии - предлежание или ниско разположение на плацентата, двуделен или допълнителен лоб на плацентата, маргинално или менингеално закрепване на пъпната връв, удебеляване или обратно, изтъняване на плацентата, разширяване на интервилозни пространства, инфаркт на плацентата, поли- или олигохидрама.

Също така състоянието на плацентата може да бъде оценено с помощта доплерометрия - ултразвукова диагностика, която определя скоростта на притока на кръв в маточните съдове, съдовете на пъпната връв и плода. Този диагностичен метод е информативен от 24-25 седмици на бременността. Важно кардиотокография плод - в момента той е водещият метод за оценка на състоянието на детето. Синхронният запис на сърдечния ритъм на плода и контракциите на матката в продължение на 40-60 минути ви позволява да идентифицирате нарушения с висока точност.

Терапия с плацентарна недостатъчност

Не съществува единна схема на лечение на това заболяване - всичко зависи от това кои фактори са предизвикали това състояние. Следователно лечението се развива в две посоки.

Мерки за подобряване на маточната циркулация и предотвратяване на забавяне на растежа на плода.

Идентифициране на заболяването, провокирало FPI и неговото лечение или компенсация.

Коментар на специалист

Терапията трябва да започне с лечение на основното заболяване и премахване на влиянието на неблагоприятните фактори..

Когато се открият инфекции, антибиотична терапия, като се вземе предвид чувствителността на патогена към определен антибиотик.

Ако има тенденция към хиперагрегация, т.е. сгъстяване на кръвта, назначаването на специфични лекарства: антикоагуланти, антитромбоцитни агенти, нормализиращи състоянието на кръвосъсирващата система.

В случай на заплашителен спонтанен аборт, заплаха от преждевременно раждане, се предписват лекарства, които отпускат мускулите на матката, облекчават спазма на маточните съдове.

Ако се открие нарушение на доплерографията, терапията е насочена към възстановяване на притока на кръв в системата матка-плацента-плод. Използвайте различни съдови лекарства, лекарства, които подобряват състоянието на кръвосъсирващата система.

Но, обобщавайки горното, искам да отбележа, че днес няма нито едно лекарство с доказана ефикасност за подобряване на маточно-фетално-плацентарния кръвен поток. Това е разбираемо, тъй като не се провеждат клинични изпитвания на лекарства върху бременни жени. Следователно, в повечето случаи терапията е емпирична и се избира чрез проба.

Фетоплацентарна недостатъчност по време на бременност: причини и лечение

Фетоплацентарната недостатъчност (FPI) е симптомокомплекс, придружен от функционални и морфологични аномалии в плацентата, които могат да провокират забавяне на развитието, кислороден глад и фетална смърт.

Плацентата е важен орган, който осигурява единството на системата майка-плацента-дете и изпълнява жизнените функции на плода (дихателна, защитна, отделителна, хранителна, хормонална и др.). Развитието на плацентарна недостатъчност провокира нарушение на изброените функции, което се отразява неблагоприятно на по-нататъшното формиране на плода и хода на бременността.

Причини за фетоплацентарна недостатъчност

Появата на FPN може да бъде предизвикана от различни фактори. Нарушения на плацентата могат да се образуват на фона на следните екстрагенитални патологии, които страда бъдещата родилка:

 • белодробни патологии (бронхиална астма);
 • невроендокринни заболявания (патология на надбъбречните жлези, хипоталамус, хипотиреоидизъм, захарен диабет и др.);
 • бъбречно заболяване (пиелонефрит, бъбречна недостатъчност);
 • заболявания на сърцето, кръвоносните съдове (хипотония, артериална хипертония, патологии на кръвообращението и др.).

При бременни жени, страдащи от анемия, плацентарната недостатъчност се формира на фона на дефицит на желязо. При патологии на съсирването на кръвта в плацентарните съдове се появяват микротромби, които нарушават притока на кръв между плода и плацентата. Често причината за FPF е инфекция, която се влошава по време на бременността. Бактериите, вирусите и други патогенни микроорганизми могат да заразят плацентата и да доведат до нарушаване на нейната дейност. Рисковите фактори за плацентарна недостатъчност включват заболявания на матката: ендометриоза, хипоплазия, малформации на миометриума или матката (седловидна, двурога) и др..

Също така, причините за фетоплацентарния комплекс могат да бъдат:

 • седалищно предлежание на плода;
 • резус конфликт;
 • многоплодна бременност;
 • гестоза (токсикоза от късни срокове);
 • предлежание на плацентата.

При наличие на отложени аборти, социални или домашни разстройства и пристрастявания (тютюнопушене, употреба на алкохол или наркотици), вероятността от образуване на FPI се увеличава.

Видове и степени на фетоплацентарна недостатъчност

Има няколко класификации на FPM. Според времето на развитие нарушенията във функционирането на плацентата са вторични и първични. Първична плацентарна недостатъчност се формира на 16-18 гестационна седмица поради нарушена имплантация и плацентарни процеси. Вторичната форма на фетоплацентарния комплекс настъпва след 18 седмици, когато нормалната плацента вече се е формирала, но под въздействието на определени фактори нейните функции са нарушени.

Като се има предвид естеството на патологията и клиничните прояви на FPD заболяването, има два вида:

 • Остра плацентарна недостатъчност. Може да се формира по всяко време на бременността или по време на раждането. Той е придружен от нарушение на газообменната функция, което провокира остра хипоксия или смърт на плода. Острата форма на патология често се появява в резултат на кръвоизливи в пределните синуси, както и сърдечен удар, преждевременно отлепване или тромбоза на плацентарните съдове.
 • Хронична плацентарна недостатъчност. Открива се по-често от острата форма. Хроничната недостатъчност обикновено се проявява през втория или третия триместър. Характеризира се с преждевременно стареене на плацентата и отлагане на фибриноид (специално вещество) на повърхността на ворсите, което затруднява трансплацентарния обмен.

Хроничната плацентарна недостатъчност е декомпенсирана, компенсирана, субкомпенсирана и критична.

Компенсираният FPI е най-благоприятната форма, при която плодът продължава да се развива изцяло. Незначителните промени се компенсират от адаптивни и защитни механизми, които осигуряват прогресирането на бременността. С правилното управление на труда и добре подбрани тактики на терапевтично въздействие, детето може да се роди абсолютно здраво.

Декомпенсираната плацентарна недостатъчност е придружена от пренапрежение и нарушение на компенсаторните механизми. В резултат на това бременността не напредва. Декомпенсираната недостатъчност провокира тежки сърдечни нарушения, забавяне на развитието и фетална хипоксия. Може да доведе до вътрематочна смърт на нероденото бебе.

Субкомпенсираната плацентарна недостатъчност се характеризира с нарушение на защитно-потребителските реакции, в резултат на което бременността не може да протича нормално. В този случай плодът значително изостава в развитието си..

За критична плацентарна недостатъчност са характерни функционални нарушения на плацентата, които не могат да бъдат повлияни. Смъртта на плода с тази форма на патология е неизбежна.

Като се има предвид естеството на нарушенията на кръвообращението в плацентата, има 4 степени на FPN:

 • Фетоплацентарната недостатъчност от 1а степен се проявява чрез нарушение на маточно-плацентарната система и запазване на кръвообращението между плацентата и плода.
 • 1b степен се характеризира с фетално-плацентарна недостатъчност. В същото време се запазва маточно-плацентарният обмен.
 • 2 степен FPI е придружена от нарушаване на единството на системите плод-плацента, матка-плацента и запазване на крайния диастоличен кръвен поток.
 • Степен 3 се проявява чрез критично нарушение на фетално-плацентарния метаболизъм. Плацентарно-маточният кръвен поток може да продължи или да бъде нарушен.

Признаци и симптоми на плацентарна недостатъчност

Проявите на плацентарна недостатъчност зависят от нейната форма. Хронично компенсираната FPN е безсимптомна. В същото време състоянието на бъдещата родилка е задоволително и стабилно. Тази форма на патология може да бъде диагностицирана само чрез ултразвук.

Острата и хронична декомпенсирана плацентарна недостатъчност е по-изразена. Те са придружени от прекомерна активност на плода за определен период от време, последвано от намаляване на движенията му. От 28-та гестационна седмица бъдещата майка трябва да контролира броя на движенията на плода (трябва да има поне 10 от тях на ден). Ако физическата активност е по-малка от нормалната, трябва да се консултирате с лекар. Това може да е признак на плацентарна недостатъчност..

Допълнителните признаци на декомпенсиран FPI включват забавено формиране на плода и бавен коремен растеж. Почти е невъзможно да идентифицирате такива промени сами. Само лекар при рутинен преглед чрез извършване на поредица от измервателни манипулации и клинични изследвания може да открие патологията.

Най-опасният признак на плацентарна недостатъчност е появата на кървави вагинални секрети. Ако бъдат открити, трябва да се консултирате с лекар, тъй като този симптом показва преждевременно отлепване на плацентата.

Възможни усложнения на плацентарната недостатъчност

FPI влияе неблагоприятно върху състоянието на нероденото бебе. Нарушенията на плацентарните метаболитни процеси причиняват фетална хипоксия, забавяйки нейното развитие и растеж. Децата, които са претърпели хипоксия и са имали плацентарна недостатъчност, са по-склонни да се разболеят след раждането и са по-склонни към наранявания по време на раждането.

Освен това FPI влияе върху състоянието на бъдещата родилка. Патологията значително увеличава вероятността от развитие на късна токсикоза, която се проявява с отоци, бъбречна недостатъчност и високо кръвно налягане. Също така влошаването на работата на плацентата провокира намаляване на производството на прогестерон и hCG, чийто дефицит може да предизвика спонтанен аборт или преждевременно раждане..

Диагностика на плацентарна недостатъчност

Всеки акушерски преглед по време на бременността включва измерване на теглото на бъдещата родилка, определяне на обиколката на корема и височината на маточното дъно. Несъответствие на получената информация с установените норми, глухота на тоновете и промени в колебанията на сърдечния ритъм, както и намаляване на броя на движенията - сигнал за допълнителни клинични проучвания.

За идентифициране на плацентарна недостатъчност се използват три основни метода:

 • Ултразвуково изследване. Този диагностичен метод се извършва, за да се оцени състоянието на плацентата (степен на зрялост, местоположение, дебелина) и плода (спазване на скоростта на развитие на гестационния период, растеж, наличие на патологии на формиране). Процедурата измерва и количеството на околоплодните води..
 • Доплер сонография. Този диагностичен метод се използва за визуализиране на притока на кръв в съдовете на плода и майката, което дава възможност да се определи нивото и степента на промени в системата майка-плацента-дете..
 • Кардиотокография (CTG). Методология за изследване на сърдечната дейност на плода.

Навременната и компетентна диагностика на FPG дава възможност да се разпознае патологията навреме и да се предпише подходящо лечение.

Лечение на плацентарна недостатъчност при бременни жени

Тъй като плацентарната недостатъчност по време на бременност може да бъде предизвикана от различни фактори, няма стандартен терапевтичен режим. Лечението с FPI е насочено към елиминиране на етиологични фактори, поддържане на компенсаторни механизми и предотвратяване на възможни усложнения.

Компенсираната форма на патология (при липса на заплаха за живота на детето) се лекува в амбулатория. При други форми на плацентарна недостатъчност пациентът е хоспитализиран и му се предписва подходяща терапия.

Основните лекарства, използвани при лечението на плацентарна недостатъчност, са:

 • съдоразширяващи лекарства - предписват се за неутрализиране на феталната хипоксия, подобряване на микроциркулацията и предотвратяване на нарушения в плацентата;
 • лекарства за понижаване на тонуса на матката;
 • лекарства, насочени към възстановяване на метаболитните процеси в тъканните структури;
 • лекарства за подобряване на притока на кръв между плацентата и матката.

За възстановяване на нервните процеси и подобряване на съня могат да се предписват успокоителни лекарства. При повишено съсирване на кръвта са показани антитромбоцитни лекарства.

FPN терапията се провежда под контрола на кардиотокография, доплер и ултразвук. Ефективността на избраното лечение зависи от периода на бременност (в по-късните етапи прогнозите за лечение са по-благоприятни) и начина на живот на бъдещата родилка. Бременните жени с диагноза плацентарна недостатъчност трябва да спят най-малко 8 часа (за предпочитане 10), да избягват стресови ситуации и различни дразнители. Също така трябва да ходите повече във въздуха и да приемате мултивитаминни комплекси..

Методи за доставка при фетоплацентарна недостатъчност

Тактиката на раждането при FPI зависи от ефективността на лечението и формата на патологичния процес. При компенсирана плацентарна недостатъчност жената може да роди сама. Субкомпенсираната форма на FPN често изисква хирургично раждане. Ако се открие декомпенсирана плацентарна недостатъчност, се посочва спешно цезарово сечение.

Профилактика на плацентарна недостатъчност

Превенцията на FPN включва следните препоръки:

 • пълноценен сън;
 • здравословен начин на живот (отказване от тютюнопушенето, пиене на алкохол);
 • правилно и балансирано хранене;
 • прием на витамини и минерали;
 • премахване на стреса, тежки физически натоварвания;
 • терапия на хронични патологии и генитални инфекции на етапа на планиране на зачеването.

След настъпването на бременността е важно незабавно да се регистрирате, редовно да посещавате акушер-гинеколог и да се подлагате на предписани прегледи. Това ще позволи навременното откриване на възможни отклонения и ще предприеме подходящи мерки..

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Плацентарна недостатъчност 1А степен

 • 25 ноември 2014 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 21 часа

Автор: Puzyuha
Създаден преди 12 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 22 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 22 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 22 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 22 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 22 часа

Автор: Летисия
Създаден преди 9 часа

Автор: Julsyk
Създаден преди 13 часа

Автор: Enma13Ai
Създаден преди 20 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Фетоплацентарна недостатъчност

Съдържание:

 • Класификация
 • Причини
 • Симптоми
 • Диагностика
 • Лечение
 • Рискове и последици
 • Предотвратяване

Фетоплацентарната недостатъчност (FPI) е едно от най-честите усложнения на бременността. При 50-77% от бременните жени се превръща в основна причина за спонтанен аборт, при 32% възниква в резултат на гестоза, в 25-45% от случаите се развива при наличие на екстрагенитална патология, след вирусна или бактериална инфекция се проявява в повече от 60% от случаите.

Фетоплацентарната недостатъчност или плацентарната недостатъчност (PN) се характеризира с морфологични (структура), както и функционални нарушения в плацентата, прогресията на които може да доведе до хипоксия, забавяне на развитието и дори до антенатална фетална смърт.

Плацентата е изключително важен орган, тя се превръща в „медиатор“ при създаването на единна функционална система „майка-плацента-плод“ и изпълнява редица жизненоважни за плода функции:

 • Дихателни (доставка на кислород, отстраняване на въглероден диоксид);
 • Хранене на плода и отделяне на метаболитни продукти;
 • Защитен (вид бариера и филтър, който предпазва плода от неблагоприятното въздействие на вредни фактори, попаднали в тялото на майката: някои лекарства, токсични вещества, микроорганизми);
 • Хормонален (произвежда хормони, необходими за нормалния ход на бременността и развитието на плода).

Когато се появи FPF, всички тези функции се нарушават и съществува заплаха за по-нататъшния нормален ход на бременността и развитието на плода.

Класификация

По време и механизъм на възникване се различават два вида PN:

 • Първична (до 16 седмици), свързана с нарушение на процесите на плацентация и имплантация;
 • Вторичен (след 16 седмици), развива се под въздействието на външни фактори, влияещи върху плода и / или майката, във вече оформена плацента.

Според клиничния ход на PN има:

 • Остра - най-често се появява на фона на отслабване на ниска или нормално разположена плацента. Острата PN се появява главно при раждане, но появата й не е изключена на нито една гестационна възраст;
 • Хронична - възниква на различни етапи от бременността. На свой ред тя се подразделя на:

Компенсираната форма на PN - при която метаболитните процеси в плацентата са нарушени, но кръвообращението в системата майка-плацента-плод не е нарушено. Поради компенсаторните възможности на тялото на майката, плодът се адаптира към тези промени и не изпитва дискомфорт;

Субкомпенсирана форма на PN - ако причините за PN не са отстранени, компенсаторните механизми на тялото изпитват стрес и постепенно започват да се изчерпват, достигайки следващия етап;

Декомпенсирана форма на PN - прогресирането на патологичния процес води до появата на хемодинамични нарушения в системата "майка-плацента-плод" на нивото на фетално-плацентарната и / или маточно-плацентарната циркулация.

Когато се използва методът на Доплер, се определят 3 степени на декомпенсираната форма на FPN:

 • I степен
  • FPN Ia степен - нарушение на хемодинамиката възниква само в маточно-плацентарния кръвен поток;
  • FPN Ib степен - нарушение възниква само във фетално-плацентарния кръвен поток;
  • II степен - има нарушение на притока на кръв на две нива, но те не достигат критични стойности;
  • III степен - нивото на нарушения във фетално-плацентарния кръвен поток е критично, животът на плода е застрашен.

В 60% от случаите FPI води до вътрематочно забавяне на растежа на плода (FDA), поради което се разделя и на:

 • Плацентарна недостатъчност с RRP;
 • Плацентарна недостатъчност без RFP.

Причини

Причините за фетоплацентарна недостатъчност са многобройни..

Първичната PN възниква в резултат на:

 • Генетични нарушения;
 • След бактериални и вирусни инфекции, пренесени в началото на бременността;
 • Ендокринни патологии (хормонална недостатъчност на яйчниците и др.).

Вторичната FPD се развива като следствие от:

 • Първичен PN;
 • Акушерски и гинекологични заболявания (менструални нарушения, безплодие, прееклампсия, спонтанен аборт, миома на матката, многоплодна бременност и др.);
 • Екстрагенитални заболявания (захарен диабет, хипертония, заболявания на кръвта, белите дробове, бъбреците);
 • Вродена и наследствена патология при плода или майката;
 • Неблагоприятни социални фактори (възрастта на майката е над 30 или по-малка от 18, психо-емоционално претоварване, тежък физически труд, вредни условия на труд, тютюнопушене, употреба на алкохол и наркотици);
 • Въздействието на външни фактори на околната среда (йонизиращо лъчение, употреба на лекарства).

Най-значимите рискови фактори за развитието на ФП са наличието на екстрагенитална патология и прееклампсия, придружени от съдови лезии..

Симптоми

Информация Компенсираната форма на хронична FPN най-често не се проявява по никакъв начин. Състоянието на жената е задоволително, нарушенията в системата майка-плацента-плод могат да се определят само с допълнителни изследвания (ултразвук, доплерометрия).

Симптомите на плацентарната недостатъчност започват да се проявяват само с декомпенсирана форма на PN. Първоначално обаче бременната жена може да представи само оплаквания, характерни за екстрагенитални и акушерски заболявания, срещу които се развива FPN, например главоболие с хипертония или оток с гестоза. Но паралелно с това тя може да отбележи, че броят на движенията на плода е намалял. Не забравяйте, че редовните, но не твърде чести движения на плода са важен признак за състоянието му.!

Ако по време на PN има вътрематочно забавяне на растежа на плода, тогава има известно несъответствие между височината на маточното дъно и гестационната възраст (индиректен признак), което може да бъде открито при следващото посещение в антенаталната клиника.

Появата на петна от влагалището на различни етапи от бременността е опасен симптом. Той предполага, че е имало преждевременно отлепване на плацентата, което може да доведе до остра FPF и фетална хипоксия. В този случай е най-добре незабавно да се потърси медицинска помощ.!

Диагностика

Особено внимание трябва да се обърне на жени в риск от развитие на ППИ. Такива бременни жени изискват редовно клинично наблюдение. При всеки акушерски преглед лекарят трябва да обърне внимание на наддаването на тегло, да измери височината на дъното на матката (VDM) и обиколката на корема. Несъответствието между разликата в числената стойност на гестационната възраст и BMR, намаляване на броя на движенията, промяна в честотата и глухотата на тоновете на сърдечния ритъм на плода е сигнал за допълнителни изследвания.

Можете да определите FPI, като използвате 3 основни метода:

 1. Ултразвукова процедура. Този метод ви позволява да оцените състоянието на плацентата (дебелина, местоположение, степен на зрялост и т.н.) и плода (размер, наличие на малформации, съответствие с темпа на растеж на гестационната възраст), както и да измервате количеството на околоплодните води;
 2. Доплер сонография. С помощта на този диагностичен метод се изследва притока на кръв в различни съдове на майката и плода, което дава възможност за по-точно установяване на степента и нивото на нарушения в системата майка-плацента-плод, а също така ви позволява да изберете рационална терапия;
 3. Кардиотокография. Изследване, което ви позволява да оцените сърдечната дейност на плода и косвено да прецените състоянието му.

Навременната диагностика на FPI помага да се разпознаят и реагират с адекватно лечение на аномалии в развитието на плода и бременността.

Лечение

При компенсирана форма на FPN се разрешава амбулаторно лечение, подлежащо на постоянно наблюдение (броят на посещенията в антенаталната клиника се увеличава). В други случаи е необходима хоспитализация. За съжаление всички съществуващи методи на лечение не възстановяват напълно нормалните функции и структурата на плацентата. Те помагат само за стабилизиране на процеса и предотвратяване на по-нататъшното му развитие..

Тъй като основната причина за развитието на тази патология е нарушение на кръвообращението в съдовете, тогава всички действия трябва да бъдат насочени към тяхното елиминиране.

Следователно FPN трябва да се лекува със следните лекарства: Trental, Curantil, Pentoxifylline, Eufillin. За подобряване и активиране на метаболитните процеси в тъканите на плода се използват Actovegin, Troxevasin. Често FPN се придружава от повишен тонус на матката; за да се намали, се използват лекарства като Ginipral, No-shpa, Magnesium sulfate.

Всички терапевтични мерки се провеждат изключително в болница, под строгия надзор на лекарите и постоянен контрол на доплер, ултразвук и CTG, в продължение на поне 2 седмици.

Рискове и последици

Фетоплацентарната недостатъчност по време на бременност често води до следните усложнения:

 • Прекъсване на бременността;
 • Фетална хипоксия;
 • Забавено развитие и растеж на плода;
 • Съществува риск от антенатална (вътрематочна) фетална смърт.

Важно Наличието на FPD по време на бременност не означава, че бебето ще се роди с FGR или преждевременно. При малка степен на хемодинамични нарушения в системата майка-плацента-плод, ранно откриване и адекватно лечение, прогнозата за бременност и плод е благоприятна. Разбира се, при тежки хемодинамични нарушения положителният изход на заболяването се поставя под въпрос.

Предотвратяване

Превенцията на FPN по време на бременност трябва да бъде насочена към елиминиране на неблагоприятните рискови фактори и да включва:

 • Водене на здравословен начин на живот: пълно отхвърляне на лошите навици;
 • Адекватен сън;
 • Рационално и правилно хранене;
 • Прием на витамини;
 • Премахване на тежък физически труд, стрес;
 • Лечение на хронични заболявания и полово предавани инфекции по време на планирането на бременността.

FPN 1a степен

Момичета, скъпи, кажете ми! Отново, според Доплер, нарушение в лявата маточна артерия от 1а степен ((((

Какво може да се направи? Кой какво е назначен?

Толкова съм разстроен (((Такава поддръжка и отново FPN! Защо?! ((

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

На по-късна дата имаше нарушение на маточния кръвоток вдясно, като цяло беше нормално. Решихме, че поради венозен застой пием Detrolex и се изравняваме чрез ултразвук. Дозата на клексан също беше увеличена.

Имах същото на тези дати. FPN 1a степен в лявата маточна артерия. DH предписва трентални капки и инжекции Actovegin. След 10 броя всичко се получи и беше добре до самото раждане. Аз също бях много стресиран, но всичко се коригира, не се притеснявайте!

Назначих същото! Вярвам, че това ще помогне, добре, и все още има възможност за увеличаване на дозата на клексан.

Е, това е добре!) Клексан след капкомери се увеличи за кратко.

Бях проверяван веднъж на 2-3 седмици, тази диагноза беше поставена само веднъж, на 20 седмици. Тогава всичко се получи и беше в рамките на нормалното) От FPN видях звънец.

Като цяло няколко лекари ми казаха, че ФП не се лекува по никакъв начин и по нищо? Може да изчезне сам (рядко), може да продължи в степен 1а до края на бременността (най-често), може да се влоши (рядко). Като цяло ефектът от приема на лекарства не е доказан...

Факт е, че през последното В също така просто контролирах доплера веднъж на 2 седмици, степента не се промени, но в резултат се разви прееклампсия и детето се роди с ниско тегло (2 седмици по-малко, отколкото би трябвало да бъде), с признаци на хипоксия и т.н..д. Така че този път не мога да седна.
Лекарят изписа капкомери, да видим какво ще бъде на контрола след 2 седмици.

Трентал капе в офисите

Тук ми беше възложено да го капвам с Actovegin на свой ред.

Yulechek, определено трябва да проверим това веднъж, за да не вземем твърде много, ако това. И спешно се свържете с лекар. Всичко ще бъде наред!!

Благодаря! Докато бяха предписани капкомери, след това отново доплер и потърсете лекар.

В лазерното облъчване на кръв (озонотерапия) и Clexane 0.8 имам цялата си бременност. Актовегин, моят хемотолог каза, че нищо няма да се промени. Curantil също никога не е предписвал. Тестовете бяха ужасни.

Засега ще капя с Actovegin и Trental, проверявам го отново, предавам хемостаза и решавам с лекаря за увеличаване на дозата и питам за озон.

Най-лошото при нарушение в лявата матка е, че това е признак на pe (((((
Всъщност Актовегин / Магнезия / Флебодия..
Но FPN вече съществува, не може да се третира както знаете... сега трябва да го поддържате максимално.

Знам, Даш, затова съм тъжен (Лекарят предписа капкомери за актовегин да се редуват с трентал.

Основното нещо е да не бъдете нервни.
Пробийте курса, повторете доплера, след което ще подкрепите..
Колко клексан имате? Може би ще бъде добавена друга доза клексан.
Магнезия не е предписана?

Опитвам. Клексан 0,4 + 0,2. Ще възвърнем отново хемостазата и ще коригираме дозата. Все още не.

Те просто увеличават дозата при мен, те всъщност не гледат хемостаза... С увеличаване на срока, както се казва... Сега имам 0,8, от понеделник ще бъде 1,0 (ще има 25 седмици).
Говорете с Вашия лекар за магнезия, той е много добра подкрепа за плацентата чрез инфузионната помпа... особено за лявата матка.

Определено ще говоря. Благодаря ти за помощта)

Удоволствието е мое)))
Хайде, оправяйте се там и бъдете подкрепени)))))

Така че, първо, не се притеснявайте. Капете Актовегин. За мнозина той остава 1а (не се влошава). Мнозина не предписват нищо ?? ♀️ Но е по-добре да се капе. Можете да приемате инжекции и таблетки, но капковото е по-добре.

Опитвам. Назначени капкомери, ще го направя.

Това е страхотно. Те определено ще помогнат!

Сложиха ми същото, а също и лявата маточна артерия. Казаха, че трябва само да наблюдавате, докато не назначат нещо

Не, просто гледах и това време. Трябва да действаме, не искам да чакам закъснение.

Последният път пропастта започна поради това? Колко дълго? Моля, напишете какво ще Ви предпише лекарят!

Също така искам да пия нещо или да пробия нещо, ще се обадя на моя хематолог днес

Първоначалното изоставане беше за една седмица (късна овулация), но след това стана повече. Най-вероятно само заради FPN. Родих на 36 седмици и теглото ми беше 34. Да не говорим за факта, че прееклампсията поради това най-вероятно се е развила.

Лекарят е предписал капкомери Actovegin (5 бр.), За да се редуват с трентал (5 бр.). След това, за да повторите доплерографията, вземете хемостаза и среща. Най-вероятно ще коригираме дозата на клексан. Между другото, те също казаха да носят превръзка, така че артериите да не бъдат притиснати..

Наистина ли има толкова много проблеми от нарушение само на 1а? (((Навсякъде пишат, че това нарушение не е толкова страшно. Настъпва прееклампсия поради високо налягане? Ще измъчвам и моя хематолог, за да предпише нещо.

Може би някой не се страхува, но от собствен опит се убедих, че в това няма нищо добро.

Това е един от признаците на PE. По много причини може да е FPN е един от симптомите. Налягането също е симптом, може да не се повиши и след това да скочи рязко.

Виждате ли, основното е, че детето се развива навреме или дори изпреварва, така че да има достатъчно, тогава дори и PE да започне, то ще бъде по-зряло. И в случай на fpn, той получава по-малко (

Просто не ми поставиха fpn, но поставиха нарушение на кръвния поток 1а на лявата маточна артерия. Или е същото?

Разбирам, че всичко това е сериозно, затова искам да предприема някои мерки. До ултразвуковото изследване изоставането на ТТТ не беше зададено, всичко беше навреме и дори малко повече. Но също така не възнамерявам да чакам, докато се появи това изоставане! В края на краищата, наистина няма да се влоша?

Това е FPN.
Разбира се, че не.

Курантил, капкомери с актовегин. Още по-добре, компетентен хемостазиолог

Пия Kurantil, ще правя капкомери. Хемостазиологът е.

Фетоплацентарна недостатъчност по време на бременност: причини, лечение, последици, степени, диагноза

Начинът на работа на плацентата влияе както върху растежа, така и върху развитието на плода. Плацентарната недостатъчност по време на бременност се диагностицира при 3 - 4% от здравите бременни жени, а при съществуваща патология в 24 - 46% от случаите. Плацентарната недостатъчност по право е основната причина за перинатални загуби (вътрематочна фетална смърт, спонтанен аборт) и определя група с висок риск по време на бременност и раждане, както и развитието на патологии при дете.

Относно плацентата

Плацентата се нарича временен орган, който се формира изключително по време на бременност (от 16 седмици) и изпълнява редица основни функции, необходими за успешното развитие и растеж на нероденото дете. На първо място, плацентата осъществява обмен на газ - кислородът се доставя от кръвта на майката през маточно-плацентарно-феталната система до бъдещото бебе и, напротив, въглеродният диоксид навлиза в кръвта на жената от феталната кръвоносна система.

Също така, плацентата участва в доставката на хранителни вещества до плода, които са необходими за растежа му. В допълнение, плацентата играе ролята на ендокринен орган по време на бременността и синтезира редица хормони, без които физиологичното протичане на бременността би било невъзможно (прогестерон, плацентарен лактоген, естрогени, hCG и други).

Но не забравяйте, че плацентата лесно преминава вредни вещества (никотин, алкохол, наркотици), които оказват неблагоприятно влияние върху плода.

Какво представлява плацентарната недостатъчност

Плацентарната недостатъчност (синоним - фетоплацентарна недостатъчност) е сложен симптомен комплекс, който се причинява от морфологични и функционални промени в плацентата (т.е. нейните функции и структура са нарушени).

Фетоплацентарната недостатъчност на плода не е нищо повече от нарушение на притока на кръв в системата майка-плацента-плод. В случай на значителни и прогресивни тези нарушения, плацентарната недостатъчност води до забавяне на развитието на плода, а в особено тежки случаи причинява неговата вътрематочна хипоксия и дори смърт.

Класификация

Плацентарната недостатъчност се класифицира по няколко критерия:

В зависимост от момента и механизма на развитие:

 • първичен, който се диагностицира преди 16 гестационна седмица и се дължи на нарушение на процеса на имплантиране и / или плацентация;
 • вторична, която е възникнала вече със съществуващата оформена плацента, тоест след 16 седмици под въздействието на външни фактори, които влияят върху плода и плацентата;

В зависимост от клиничния ход:

 • остър, обикновено свързан или с нормално отлепване на плацентата, или с ниско локализирана плацента, обикновено се развива по време на раждането, но може да възникне по всяко време на бременността;
 • хронична плацентарна недостатъчност възниква по всяко време на бременността и се подразделя на компенсирана, когато има метаболитни нарушения в плацентата, но няма нарушения на кръвообращението в системите майка-плацента и плод-плацента, което се потвърждава от данните от изследването на Доплер, и декомпенсирана плацентарна недостатъчност, за която се говори по време на прогресията патологичен процес в системата плод-плацента-майка (потвърдено от Доплер).

На свой ред декомпенсираната форма на патология е разделена на няколко степени на плацентарна недостатъчност (вж. Също степента на зрялост на плацентата):

 • 1а степен, когато има нарушение на притока на кръв само в маточно-плацентарния кръг;
 • 1b степен, когато има нарушение на кръвообращението само във фетално-плацентарния кръг;
 • 2 степен - нарушения на кръвообращението са се появили и в двата кръга, но те не надвишават критичните стойности;
 • Степен 3 - състояние, което застрашава живота на плода, тъй като нивото на нарушения във фетално-плацентарния кръг е достигнало критична граница.

Освен това е известно, че в 60% или повече случаи плацентарната недостатъчност води до вътрематочно забавяне на растежа на бебето, поради което се разделя на:

 • фетоплацентарна недостатъчност с IGRP;
 • фетоплацентарна недостатъчност забавено развитие на плода не се открива.

Причини

Причините за плацентарната недостатъчност на плода са много разнообразни и условно те могат да бъдат разделени на 2 групи:

 • ендогенни, т.е. действащи от тялото (например генетични и хормонални фактори или дефицит на ензими на децидуалната мембрана или бактериални и / или вирусни инфекции);
 • екзогенни - съставляват по-голям брой фактори, влияещи върху фетално-плацентарния кръвен поток „навън“.

И така, има 5 основни групи причини, водещи до развитието на това патологично състояние:

Социални и / или природни обстоятелства

Тази група фактори включва както въздействието на неблагоприятни външни моменти (радиоактивно излагане, замърсяване с газове, електромагнитно излъчване), които могат да повлияят на зародишните клетки дори преди бременността, така и недохранване, стресови ситуации, професионални опасности, прекомерно физическо натоварване и използване на битови химикали... Освен това социалните фактори включват тютюнопушене, злоупотреба с алкохолни напитки, наркотици, прекалена страст към силно кафе или чай..

Усложнена по време на бременността

На първо място, заслужава да се спомене прееклампсията, която в 32% от случаите води до развитие на плацентарна недостатъчност и заплаха от прекъсване на бременността (50 - 77%). Също така допринасящ за появата на описания патологичен процес може да бъде продължителна бременност или бременност с повече от един плод, плацента превия и антифосфолипиден синдром, резус-конфликтна бременност и пикочно-полови инфекции, възраст на жената (над 35 и под 18 години).

Патология на репродуктивната система, в момента или в историята

Тази група фактори включва тумори на матката и яйчниците, менструални нарушения, многоплодни раждания и особено аборти, фетална смърт по време на бременност или раждане на хипотрофични деца в историята, повтарящи се спонтанни аборти и преждевременно раждане, безплодие и възпаление на гениталните органи.

Хронични екстрагенитални заболявания на жената

В 25 - 45% от случаите плацентарната недостатъчност се дължи на хронични соматични заболявания на майката:

 • ендокринни заболявания: захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза
 • сърдечно-съдова патология: сърдечни дефекти, хипертония и хипотония
 • заболявания на белите дробове, кръвта, бъбреците и други.

Вродени или наследствени заболявания, както на майката, така и на плода

Тази група включва малформации на гениталните органи (седловидна матка, вътрематочна преграда, двурога матка), наследствени заболявания на плода.

Трябва да се има предвид, че при развитието на този патологичен синдром често не е виновен един фактор, а тяхната комбинация.

Клинична картина

Клиничните прояви на плацентарна недостатъчност зависят от нейната форма. В случай на развитие на хронична компенсирана плацентарна недостатъчност, няма характерни симптоми на заболяването, а диагнозата се установява само чрез ултразвук и доплер ултразвук.

Ако има остра или хронична декомпенсирана плацентарна недостатъчност, тогава има очевидни клинични признаци, предимно тези, които показват развитието на вътрематочна фетална хипоксия.

 • Отначало бременната жена чувства чести и непостоянни движения на плода и лекарят отбелязва повишаване на сърдечната честота (тахикардия).
 • По-късно, при липса на лечение, движенията стават по-редки (обикновено след 28 гестационна седмица бъдещата майка трябва да усеща поне 10 движения на нероденото бебе на ден), брадикардия (намаляване на сърдечната честота) се присъединява.

По правило фетоплацентарната недостатъчност е придружена от гестоза и заплаха от прекъсване на бременността, което е не само причина за нейното възникване, но и последица (производството на хормони от плацентата е нарушено).

 • През първия триместър заплахата от прекратяване може да доведе до спонтанен аборт или замразена бременност.
 • На по-късна дата, поради постоянната заплаха от прекратяване, бременността често завършва с преждевременно раждане.,
 • През третия триместър, поради нарушената хормоно-продуцираща функция на плацентата, е възможно удължаване на бременността, което влошава феталната хипоксия.

В допълнение, нарушение на ендокринната функция на плацентата води до развитие на недостатъчност на вагиналния епител, което създава благоприятни условия за активиране на опортюнистична вагинална микрофлора и развитие на колпит. Възпалителните процеси във влагалището допринасят за инфекцията на мембраните, което е изпълнено с появата на хориоамнионит и вътрематочна инфекция на бебето.

В допълнение към неуспеха на хормоналната функция на плацентата, фетоплацентарната недостатъчност причинява патология и отделителна функция, в резултат на което се развива олигохидрамнион, а в някои случаи (хемолитична болест на плода или захарен диабет на майката) полихидрамниони.

Но най-характерната проява на декомпенсирана плацентарна недостатъчност е забавяне на развитието на плода, което се улеснява от прогресивна хипоксия. Клинично забавянето в развитието на нероденото дете се установява според данните от външния акушерски преглед (измерване на размера на корема).

Показатели като височината на изправяне на маточното дъно и обиколката на корема изостават от настоящата гестационна възраст. Формата на вътрематочно забавяне на растежа на нероденото дете се установява чрез ултразвук.

 • Симетричната форма се характеризира с пропорционално изоставане в теглото и дължината на плода, т.е. всички показатели са намалени в една или друга степен..
 • Доказателство за асиметричната форма на забавяне на развитието е непропорционално забавяне на развитието на плода, т.е. дължината на тялото на бебето е в нормални граници, но теглото му е намалено поради намаляване на обиколката на гръдния кош и корема (поради намаляване на подкожната мастна тъкан и забавяне в растежа на паренхимните органи: бели дробове, черен дроб и други).

Диагностика

Диагностиката на плацентарната недостатъчност започва с вземане на анамнеза и оплаквания. Уточнява се естеството на менструалния цикъл, наличието на бременности в миналото и техния резултат, пренесените и съществуващи екстрагенитални заболявания. След това се извършват общи и външни и вътрешни акушерски прегледи, по време на които се измерват телесното тегло и височината на жената, коремната обиколка и височината на маточното дъно, оценява се тонусът на матката и състоянието на шийката на матката (незряла, узряваща или зряла). Освен това, по време на вътрешен гинекологичен преглед, лекарят оценява вагиналната левкорея, наличието / отсъствието на кървави отделяния и взема цитонамазка върху вагиналната микрофлора. Ако е необходимо, се предписват тестове за латентни генитални инфекции чрез PCR.

От лабораторните методи за изследване са важни:

 • съсирване на кръвта;
 • UAC и OAM;
 • биохимия на кръвта (общ протеин, алкална фосфатаза, глюкоза, чернодробни ензими);
 • плацентарен лактоген и окситоциназа;
 • урина за определяне на количеството отделен естриол.

Последните 2 анализа са необходими за оценка на хормоно-продуциращата функция на плацентата.

Водещо място в диагностиката на описания патологичен синдром заемат инструменталните методи за изследване:

Ултразвук на матката и плода

При провеждане на ултразвуково сканиране се оценяват размерите на нероденото дете (обиколка на главата, корема и гърдите, дължина на крайниците), които се сравняват с нормалните стойности за дадена гестационна възраст, което е необходимо, за да се потвърди наличието на забавяне на развитието на плода. Също така анатомичните структури на плода се оценяват внимателно за вродени малформации. Освен това се оценява плацентата, нейната дебелина и местоположение, отношение към вътрешния фаринкс и към патологичните структури (миомни възли и следоперативен белег). Изтъняването или удебеляването на плацентата, както и наличието на патологични промени в нея (калцификации, инфаркти, кисти и други) показват наличието на нейната недостатъчност. По време на ултразвуково сканиране е важно да се оцени степента на зрялост на плацентата:

 • нула - хомогенна плацента с равномерна "майчина" повърхност (хорионна плоча);
 • първата е хомогенна плацента с малки ехогенни области, "майчината" повърхност е извита;
 • второ - ехогенните области стават по-обширни, извивките на "майчината" повърхност навлизат дълбоко в плацентата, но не достигат до основния слой;
 • третото е проникването на извивките на "майчината" повърхност до основния слой, които образуват кръгове, а самата плацента придобива изразена лобуларна структура.

Ако 3-та степен на зрялост се определя при гестационна възраст под 38 седмици, те говорят за преждевременно стареене или съзряване на плацентата, което също потвърждава нейната недостатъчност. Също така се определя количеството на околоплодната течност (изчислява се индексът на амниотичната течност) и наличието / отсъствието на малко или многоводие (доказателство за нарушение на отделителната функция на плацентата).

Доплер ултрасонография

Основното място в диагностиката на описания патологичен синдром се отдава на доплер сонография (оценка на кръвния поток в системата майка-плацента-плод), която се извършва през 2-ри и 3-ти триместър (след 18 седмици). Доплер ехографията се счита за безопасен и високо информативен метод, а кръвният поток се оценява в пъпните и маточните съдове, както и в съдовете на мозъка на плода.

CTG плод

Също така, за потвърждаване на плацентарната недостатъчност се използва CTG (кардиотокография) на плода - оценка на сърдечната честота, реакцията на сърдечния ритъм на плода на външни дразнители и контракции на матката, както и на движенията на самия плод. CTG се извършва от 32 гестационна седмица, а в някои случаи и от 28. При вътреутробно страдание на плода (хипоксия) CTG определя тахикардия или брадикардия, както и аритмия на сърдечния ритъм.

FPN лечение

С развитието на плацентарна недостатъчност основната задача на лечението е удължаване на бременността и адекватно и навременно раждане. Необходима е задължителна хоспитализация при бременни жени с декомпенсирана и остра форма на плацентарна недостатъчност, с разкрито забавено развитие на плода и при диагностициране на нарушения на функционалното състояние на плода въз основа на резултатите от CTG, ултразвук и доплер.

 • На бременните жени се препоръчва да имат достатъчен сън (поне 8 часа на ден) и здравословна балансирана диета. Разходката на чист въздух е не по-малко необходима. Също така трябва да се откажете от лошите навици..
 • За нормализиране на притока на кръв в системата плацента-плод се предписват лекарства, които подобряват метаболизма на тъканите (актовегин интравенозно капково с 5% глюкоза, след това в таблетки, аскорбинова киселина, токоферол, троксевазин), рекоректори (реополиглюцин, реосорбилакт, инфукол), спазмолитици и токолитици (не -спа, гинипрал, магнезиев сулфат, магнезий-В6).
 • Показано е въвеждането на аминофилин, смес глюкоза-новокаин чрез интравенозна инфузия.
 • За подобряване на реологичните свойства на кръвта се предписват антиагрегантни средства (курантил, трентал) и антикоагуланти (фраксипарин, клексан - нискомолекулни хепарини), които „разреждат“ кръвта, подобряват плацентарно-феталния кръвен поток и предотвратяват развитието на патологични образувания в плацентата.
 • Показано е въвеждането на лекарства, които подобряват кръвообращението в мозъка (ноотропил, пирацетам) и блокери на калциевите канали (corinfar) за намаляване на тонуса на матката.
 • За да се нормализира метаболизмът в плацентата, са показани хормонални препарати (сутрин, дюфастон), витамини (фолиева киселина, кокарбоксилаза, АТФ) и железни препарати, особено когато се открие анемия (сорбифер, тардиферон, вижте железни препарати за анемия).
 • За възстановяване на газообмена във фетално-плацентарната система се предписва кислородна терапия с овлажнен кислород и антихипоксанти (цитохром С, кавинтон, милдронат). Също така е показано използването на успокоителни за облекчаване на възбудимостта на мозъка (майчинство, валериана, глицин).

Терапията за плацентарна недостатъчност в болнични условия трябва да продължи най-малко 4 седмици, последвана от амбулаторно лечение. Целият курс отнема от 6 до 8 седмици. Ефективността на лечението се оценява с помощта на CTG, ултразвуково сканиране на плода и плацентата и доплер.

Управление на труда

Вагинално раждане се извършва при наличие на благоприятна акушерска ситуация, зряла шийка на матката и компенсирана плацентарна недостатъчност. Препоръчва се раждането да се извършва с упойка (епидурална анестезия). Когато възникне слабост на работната сила, се извършва стимулация с простагландини, а през втория период се прилага акушерски форцепс или се извършва вакуумна екстракция на плода.

Преждевременното раждане (до 37 седмици) е показано при липса на положителна динамика според ултразвук (фетометрични параметри на плода) и доплер ултразвук след 10 дни терапия, както и при диагностицирано фетално недохранване. Ако шийката на матката е незряла, се диагностицира забавяне на развитието на плода с нарушения на нейното функционално състояние, както и обременена акушерска история на възраст 30 години и повече, се прави цезарово сечение.

Последици от FPN

Бременността, протичаща на фона на плацентарна недостатъчност, като правило води до развитието на следните усложнения:

 • отлепване на плацентата
 • удължаване на бременността;
 • висок риск от вътрематочна смърт на плода
 • забавяне на развитието или недохранване на плода и раждането на малко бебе;
 • Интранатална фетална хипоксия, водеща до нарушена церебрална циркулация при новороденото;
 • респираторна патология (пневмония и пневмопатия);
 • нарушения на неврологичния статус;
 • чревни разстройства;
 • склонност към настинки;
 • фетални малформации.