От момента на регистрирането на бременна жена ще трябва да се тества редовно. За диагностични цели се извършва мониторинг на лабораторните параметри на урината и кръвта. Това е най-простият и ефективен начин за провеждане на медицинско наблюдение на състоянието на бъдещата майка и дете..

Сред многото биохимични показатели гинекологът със сигурност ще следи нивото на хемоглобина в кръвта по време на бременност. И при най-малкото спадане под нормалното или много близо до тази граница и още повече с развитието на анемия по време на бременност, той със сигурност ще предпише железен препарат на отделението си. Може да са Фенюли.

Имам ли нужда от Фенюли по време на бременност?

Копърът не се различава по нищо особено от огромно разнообразие от подобни лекарства, освен по своя състав: освен действителния железен сулфат, той съдържа и други химични съединения: тиамин мононитрат, рибофлавин, аскорбинова киселина, никотинамид, калциев пантотенат, пиридоксин хидрохлорид. Това е синтетичен витаминен препарат в капсули, който има сходни показания с останалите: недостиг на желязо в организма (главно в периоди на менструация, бременност, кърмене), както и липса на витамини от група В.

Между другото, в някои случаи на бъдещата майка може да се предписват фенели или подобни лекарства, изглежда, без основателна причина: с хемоглобин над долната граница на нормата. Най-вероятно това се прави с превантивна цел, ако жената очаква голямо бебе. Но винаги имайте предвид, че при едно и също ниво на хемоглобин в кръвта, концентрацията на желязо може да бъде различна.

Копърът е на достъпна цена, което може да зарадва някои жени. Но фармацевтите не са много комплиментарни за това "евтино", както се казва, лекарство (по-специално, те твърдят, че има отрицателен ефект върху кръвните клетки). Въпреки това, някой от скъпите аналози не е много по-добър. Всички те могат да причинят странични ефекти, да имат противопоказания и освен съмнителни ползи, да причинят много вреди на тялото на жената и плода..

Копър

Статията е трудна, но всеки трябва да я прочете. (Не изглеждайте бременна)

Ужасно. Това е цял свят, скрит от нас зад стените на болницата. Толкова е страшно - веднъж мимоходом да заведете дете за общ кръвен тест, след това ВНЕЗАДНО да получите лоши резултати... Това е началната точка, от която започва болезнена, изтощителна борба. Всички са изложени на риск. Нито възрастта, нито полът, нито наследствеността имат значение. Това е като генератор на случайни числа.

Като груб, зъл и циничен човек видях зад тези редове не само страданието на болни деца и техните страдащи майки. Нашата държава не се нуждае от такива деца, не иска да ги лекува. И преди беше така. Така е и сега. Така ще бъде... Няма лекарства... няма гореща вода в чешмата... няма кръв... няма донори... няма желание да се развалят статистическите данни за смъртността в интензивно лечение... няма нормални легла... не... не... не.

И това е в нашата огромна, богата държава! Където губернатори, чиновници и дори представители на президента се забавляват да ловуват с хеликоптер в резервата.

С учудване разбрах, че всички детски левкемии могат да бъдат излекувани за сметка на бюджета (т.е. за сметка на данъкоплатците) и без осезаемо изчерпване на бюджетния „портфейл“! Необходимо е само едно - добрата воля на управляващите. Но тя я няма. И това не е случайно. ПРЕМАХА ни държавата. (((((((

И още... "Леля Надя, Леля Света, Леля Наташа"... Майки, майки, майки... А къде са ТАТЧЕТА? Печелете пари за лекарства за деца? Да, ъъъъъъъъъъъъъ. Смея се горчиво три пъти (((((. Баща е първият, който обръща гръб на неизлечимо болно дете. Това също е, сигурен съм, чисто руска черта. Оттук и заключението, че системата за отглеждане на момчета е напълно изкривена в страната. И това също не притеснява нашите управляващи. задачата е един прост зъбен зъб да бъде здрав и образован само достатъчно, за да обслужва интересите на „върха" и да може да постави „отметка" в избирателната бюлетина. Децата с рак на кръвта не са златни нито за едното, нито за другото. Това е причината, поради която няма което означава за държавата да се грижи за тях.

Нисък поклон и най-добри пожелания на Чулпан Хаматова и Дина Корзун.

Те са единствената надежда за нашите деца. В крайна сметка всяко дете, което е било абсолютно здраво вчера, може да бъде атакувано във всяка секунда..

Копър

Състав на фенели

Препаратът съдържа набор от витамини и микроелементи. Една капсула от лекарството съдържа: 45 mg желязо, 50 mg рибофлавин, 2 mg тиамин монохидрат, 1 mg пиридоксин хидрохлорид, 50 mg аскорбинова киселина, 15 mg никотинамид, 2,5 mg пантотенова киселина и допълнителни (спомагателни) компоненти: етилцелулоза, кармоизин supra, Гранули Non Pareil.

Формуляр за освобождаване

Малки зелени капсули, прозрачни в единия край, с бели, червени и оранжеви гранули вътре, в блистери по 10 капсули. В кашони по 10 или 30 броя всяка.

фармакологичен ефект

Витаминен комплекс. Използва се за коригиране на дефицита на желязо.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Добавка с желязо, която също съдържа мултивитамини. Терапевтичният ефект на лекарството се дължи на успешния подбор и комбинация от неговите компоненти.

Ролята на двувалентното желязо е много важна, тъй като участва в много процеси в човешкото тяло. Компонентът е част от хемоглобина, който пряко влияе върху качеството и количеството кръв, подпомагайки процесите на дишане на тъканите и нивото на рН на биологичната течност. Желязото също така участва активно в окислително-възстановителните реакции в организма, образуването на еритроцити в костния мозък (заедно с витамини В6 и В2).

Комбинацията от желязо с аскорбинова киселина и рибофлавин (други витамини от тази група) намалява отрицателния ефект на желязото върху стомашната лигавица. Лекарството се усвоява по-добре.

Витамин В1 има благоприятен ефект върху структурата и функционалната активност на миокарда, участва активно в метаболитните процеси. Други витамини от група В подобряват зрението, подхранват клетките на роговицата и ретината, активират стомашно-чревния тракт.

Поради формата на освобождаване на лекарството, освобождаването на хранителни вещества става постепенно, в продължение на 12 часа. В рамките на час или два след поглъщане се достига максималната концентрация на лекарството.

Показания за употреба

Всеки тип дефицит на желязо и витамини от група В:

 • кърмене и бременност, планиране на бременност;
 • периоди на активен растеж, повишена умствена и физическа активност;
 • комплексно лечение на пациенти с тежки инфекции и паразити;
 • подготовка за операции;
 • кървене по време на менструация.

Противопоказания

 • хемохроматоза;
 • алергия към някои или всички компоненти на лекарството;
 • хемосидероза;
 • Малки деца.

Странични ефекти

Страничните ефекти са редки. Най-често

Инструкции за употреба на Fenyuls (Начин и дозировка)

Според инструкциите за Fenuls, по-добре е да поглъщате таблетките цели, без да повредите или раздробите гранулите. Измийте с вода.

Как да приемате капсули като превантивна мярка?

Като правило се предписва по една таблетка на ден. Преди обилна и продължителна менструация те започват да приемат лекарството за 2 дни и пият още 2 дни в края.

Предозиране

Към днешна дата няма данни за случаи на предозиране. Възможни увеличени странични ефекти.

Взаимодействие

По-добре е да не комбинирате железен препарат с препарати, които покриват стомаха, като Almagel и Maalox, поради намаляване на абсорбцията на желязо. Не приемайте два или повече витаминни комплекса едновременно..

Условия за продажба

За закупуване на продукта в аптеката не се изисква рецепта.

Условия за съхранение

Сухо, тъмно място, температура не по-висока от 30 градуса.

Фенюли - инструкции за употреба, аналози, рецензии, цена

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Копър - състав, форми на освобождаване и имена на лекарства

В момента се произвеждат три разновидности на лекарството Fenuls - това са:
1. Фенели;
2. Фенюли 100;
3. Комплект от феноли.

Всеки вид лекарство се предлага в собствена дозирана форма. Така че, Fenuls се предлага в капсули, Fenuls 100 - в таблетки и Fenuls Complex - под формата на сироп. Съответно имената "Fenuls 100" и "Fenuls таблетки", често използвани в ежедневната реч, се отнасят до разновидност на лекарството, което правилно се нарича Fenuls 100. Името "Fenuls capsules" се отнася до сорт, който правилно се нарича просто Fenuls. Но Fenuls Complex, като правило, се нарича в ежедневната реч за деца, тъй като лекарствената форма на сиропа е подходяща за прием от малки деца и следователно се предписва от педиатри. Въпреки това, Fenuls Complex може да се приема и от възрастни. В следващия текст, за да обозначим сортовете фенели, ще използваме указанието на лекарствената форма. Например Fenuls 100 ще се наричат ​​таблетки, Fenuls Complex - капки и Fenuls - капсули.

Съставът на всеки вид фенели задължително включва железно съединение, което е необходимо, за да се компенсира дефицитът или голямото търсене на този елемент. В допълнение към желязото, всеки сорт фенели включва различни допълнителни компоненти, които определят разликите между тях. Нека да разгледаме състава на всеки сорт Фенюли поотделно, за да не създаваме объркване..

И така, следните активни съставки са част от капсулите Fenuls:

 • Железен сулфат - 150 mg;
 • Тиамин (витамин В1) - 2 mg;
 • Рибофлавин (витамин В2) - 2 mg;
 • Аскорбинова киселина (витамин С) - 50 mg;
 • Пантотенова киселина (витамин Впет) - 2,5 mg;
 • Пиридоксин (витамин В6) - 1 mg.

Фенюли 100 таблетки съдържат само 100 mg железен сулфат и 60 mg аскорбинова киселина като активни компоненти. А в капките на Fenuls Complex като активно вещество се съдържа само един компонент - солта на железен [III] хидроксид полималтоза в концентрация 50 mg / ml. Тоест, капсулите съдържат 150 mg желязо, таблетки - 100 mg и капки - 50 mg в 1 ml..

ИНН Фенюли и снимки

Съкращението INN означава международно непатентовано наименование, което всяко лекарство има. INN на лекарството е името на активната съставка (активно вещество), което е посочено във всяка листовка с инструкции за употреба, така че е лесно да се разбере.

Fenuls също има INN, но е малко по-трудно да се определи, тъй като таблетките и капсулите съдържат не един активен компонент, а няколко. В такава ситуация обикновено се дава целият списък с активни компоненти на лекарството, който ще бъде кумулативният INN на лекарството..

Въпреки това, по отношение на Fenuls, човек може да се ограничи само до едно наименование на INN, като конвенционално приема железно съединение като основна активна съставка. И това е името на съединението на желязото, което е част от съединението, което ще бъде INN на всяка разновидност на феновете. Например за Fenuls и Fenuls 100 INN ще бъде безводен железен сулфат, а за Fenuls капки - железен [III] хидроксид полималтоза.

По-долу има снимка на опаковките от сортове Fenuls.

Терапевтично действие

Сензули капсули

Капсулите от сминдух съдържат железен сулфат, витамини от група В и аскорбинова киселина, комбинирани в специални гранули за микродиализа, които осигуряват постепенно освобождаване на тези вещества.

Благодарение на железен сулфат, капсулите Fenuls ефективно компенсират дефицита на този елемент в тялото на деца и възрастни с кръвозагуба, недостиг на желязо в храната или повишена нужда от него (например бременни жени, спортисти и др.). Тоест, капсулите Fenuls увеличават концентрацията на хемоглобин в кръвта на хора, при които тя е намалена, и я поддържат на нормално ниво в случаите на повишена консумация на този елемент по време на бременност, тежки физически натоварвания, обилна менструация и т.н. Аскорбиновата киселина подобрява усвояването на желязото от червата в кръвта.

Витамините от група В нормализират метаболизма на мазнините, протеините и въглехидратите, нарушени поради дегенеративни процеси, свързани с дефицит на желязо и витамини. По този начин тиаминът подобрява функционирането на нервната система и нормализира метаболизма на въглехидратите. Рибофлавин подобрява зрението и клетъчното дишане. Пиридоксинът подобрява метаболизма на аминокиселините и синтеза на протеини, а пантотеновата киселина нормализира метаболизма на мазнините.

Фенюли 100 таблетки

Фенюли 100 таблетки запълват дефицита на желязо в човешкото тяло, като нормализират концентрацията на хемоглобина или я поддържат на нормално ниво с повишена консумация на този елемент, например по време на бременност, кърмене, обилна менструация, тежка физическа работа и др..

Фенюлите 100 таблетки имат специална пореста структура, поради което се осигурява бавно и постепенно освобождаване на железен сулфат, което намалява дразненето на стомаха и подобрява абсорбцията на елемента в червата. В допълнение, аскорбиновата киселина в таблетките също подобрява усвояването на желязото от червата в кръвта, превръщайки го от Fe 3+ във Fe 2+.

Drops Fenuls Complex

Химичното съединение на декстрина в Fenuls Complex е много подобно на естествените биоорганични молекули, намиращи се в човешкото тяло и съдържащи железни атоми. Благодарение на тази структура, желязото от Fenuls Complex се освобождава в червата много бавно и се абсорбира в кръвта само чрез активна дифузия, което прави предозирането невъзможно. Това означава, че дори и да приемете голям брой капки от Fenuls Complex, човек няма да развие предозиране с желязо. Такова важно качество прави капките Fenuls Complex много удобни и безопасни за употреба..

Третото предимство на комплексните капки Fenuls пред други железни препарати е, че те нямат свойството да активират окислителните процеси.

Поради особеностите на действието и химическата структура на активния компонент, капките Fenuls Complex бързо премахват дефицита на желязо в организма и нормализират концентрацията на хемоглобин в кръвта.

Показания за употреба

Тъй като всяка разновидност на Фенюлите има определени характеристики на терапевтично действие, спектърът от показания за употреба е малко по-различен за тях, въпреки че всички лекарства се използват за премахване на дефицита на желязо и лечение на анемия. Това се дължи именно на аспектите на терапевтичното действие, които са най-ефективни при различни варианти на протичането на анемия и начални състояния на организма. Следователно, всеки вид фенели е показан за употреба при определена форма на анемия и състоянието на човешкото тяло, при което е най-ефективен. Показанията за използването на трите разновидности на фенелите са отразени в таблицата.

Показания за употребата на капсули FenulsПоказания за употреба на таблетки Fenuls 100Показания за употреба на капки Fenuls Complex
Лечение и профилактика на дефицит на желязо при обилни менструации, бременност или кърменеЛечение и профилактика на желязодефицитна анемия, причинена от повишена нужда от желязо по време на бременност, кърмене, в период на интензивен растеж или възстановяване след тежко заболяванеЛечение на желязодефицитна анемия от всякакъв произход при кърмачета и деца в предучилищна възраст
Дефицит на витамини от група ВЛечение и профилактика на желязодефицитна анемия, причинена от хронична загуба на кръв, като обилна менструация, маточно кървене или кървене от стомаха и дванадесетопръстникаПремахване на дефицита на желязо при кърмачета и деца в предучилищна възраст
Лечение и профилактика на свързана с диетата желязодефицитна анемияЗадоволяване на нуждата от желязо в периоди на интензивна консумация му по време на бременност, кърмене, донорство на кръводаряване, през периода на интензивен растеж
Осигуряване на адекватни нива на прием на желязо при вегетарианци и възрастни хора

Посоченото разделение на показанията за използване на различни варианти на фенели е доста произволно, поради което по принцип, ако е необходимо, за да се премахне дефицитът на желязо в организма или да се излекува анемия, може да се използва всяко лекарство, налично в момента. Въпреки това, ако има избор, тогава е по-добре да се използва видът на фенелите, който се препоръчва за лечение на състоянието или заболяването на човек..

Инструкции за употреба

Фенюли - как да приемате правилно таблетки, капсули и капки

Всяка форма на лекарството трябва да се приема през устата с малко количество вода (поне половин чаша). Общата дневна доза на лекарството може да се приема наведнъж (например сутрин или вечер) или да се раздели на няколко приема (например 2 до 3 пъти на ден).

При редовно хранене се препоръчва дневната доза да се разделя на броя пъти, съответстващи на честотата на хранене. Например, човек редовно яде 3 пъти на ден. В този случай е оптимално да разделите дневната дозировка на фенелите на три равни части и съответно да я приемате 3 пъти на ден след всяко хранене. Ако човек не яде редовно, тогава е по-добре да приема цялата дневна доза Сенюли наведнъж след първото хранене за деня..

По време на един курс на лечение можете да промените реда на приемане на фенюли. Тоест, част от курса може да се пие, като се приема дневната доза веднъж на ден, след това се приемат фенюли 2-3 пъти на ден и т.н. Можете да промените реда на приемане на лекарството чрез собствено наблюдение толкова пъти, колкото искате по време на един курс на лечение.

Таблетките и капсулите от сминдух трябва да се поглъщат цели, без да се дъвчат или смачкват по друг начин, с малко количество всяка напитка (с изключение на алкохолна). Най-добре е да разбъркате капките във всяка течност, например чиста вода, сок, плодова напитка, млечна смес, компот и т.н. За да разтворите капките, можете да използвате напитката, която детето харесва най-много, тъй като хранителните компоненти, които съдържа, не оказват влияние върху усвояването и активността на фенелите.

За правилната доза на Fenuls Complex сироп, трябва да знаете, че 1 ml се състои от около 20 средни капки. Тоест, за да измерите 1 ml сироп, трябва да капнете 20 капки, 2 ml - 40 капки и т.н..

Копър - преди или след хранене?

Дозировки и продължителност на лечението с капсули Fenuls

В случай на латентен дефицит на желязо, за да го премахнете, трябва да приемате по 1 капсула 1 път на ден в продължение на един месец. Има само един начин за откриване на латентен дефицит на желязо - чрез определяне на концентрацията на феритин в кръвта, тъй като анемията все още липсва на този етап и следователно нивото на хемоглобина е в нормални граници. Но ако концентрацията на феритин е под нормата, тогава човекът има дефицит на желязо, което трябва да бъде елиминирано, защото в противен случай след известно време това ще доведе до развитие на анемия..

За да се предотврати развитието на латентен дефицит на желязо с обилна и продължителна менструация при жените, се препоръчва да се приема по 1 капсула по време на менструация, както и 1 до 2 дни преди и след тях. Такова профилактично приемане на фенелите трябва да се извършва при всяка менструация, докато е възможно да се намали обема на загубената кръв или тяхната продължителност..

За да се предотврати желязодефицитна анемия по време на бременност и кърмене, се препоръчва приемането на Фенулс по 1 капсула 1 път на ден. Лекарството може да се приема през цялата бременност и кърмене без прекъсване, докато бебето бъде отбито..

За лечение на анемия при бременни жени се препоръчва да се приемат Фенюли през II триместър (13 - 26 гестационна седмица), по 1 капсула 1 път на ден и през III триместър (27 - 40 гестационни седмици), по 1 капсула 2 пъти на ден. Терапията се провежда до нормализиране на концентрацията на феритин в кръвта. Хемоглобинът обикновено влиза в нормалните граници преди феритин, тъй като желязото, постъпващо в тялото, се изразходва предимно за образуването на хем. И само когато нуждата от хемоглобин бъде задоволена, желязото ще започне да се отлага под формата на феритин, създавайки резерв за различни ситуации. И следователно приемането на Фенюл за лечение на анемия може да продължи да се извършва вече на фона на нормализирано ниво на хемоглобин. Обикновено терапията продължава най-малко три месеца. Тази продължителност на терапията се определя от критериите за лечение на анемия, приети и препоръчани от СЗО. Така че, понастоящем, според световните стандарти, анемията се счита за излекувана, ако се нормализира не само концентрацията на хемоглобина, но и нивото на феритин, тъй като това гарантира липсата на рецидиви на заболяването в продължение на поне пет години.

Дозировки и продължителност на лечението с Fenuls 100 таблетки

За лечение на латентен дефицит на желязо (ниско ниво на феритин на фона на нормална концентрация на хемоглобин) и профилактика на анемия при бременни жени, възрастни и юноши над 12 години, се препоръчва да се приема по 1 таблетка Фенюл 100 веднъж дневно.

За лечение на предшестваща анемия се препоръчва на небременни жени, мъже и юноши над 12 години да приемат 1 таблетка 1 до 3 пъти дневно в продължение на 3 до 5 месеца без прекъсване. Ако е необходимо, дозировката може да се увеличи до 4 таблетки на ден, които се препоръчва да се приемат сутрин и вечер по 2 таблетки. Лечението се провежда, докато концентрацията на хемоглобина се нормализира, след което Фенюлите се приемат за още един месец, за да се възстановят железните резерви в организма и да се увеличи концентрацията на феритин.

Терапията за анемия при бременни жени се провежда през втория и третия триместър в различни дози. През втория триместър (13 - 26 седмици) Фенюлите 100 трябва да се приемат по 1 таблетка веднъж дневно, а през третия - 1 таблетка два пъти дневно. По време на кърмене Фенюлите приемат по 1 таблетка 2 пъти на ден, докато нивото на хемоглобина се нормализира, след което продължават да приемат по 1 таблетка 1 път на ден, докато бебето бъде отбито.

За ускорено елиминиране на анемията бременните жени могат да приемат по 1 таблетка 2-3 пъти на ден, докато концентрацията на хемоглобина се нормализира. След това, за да се предотврати повторната поява на анемия, те продължават да приемат Fenuls 100, 1 таблетка на ден до раждането..

Непрекъснатото използване на лекарството трябва да се извършва, докато концентрацията на феритин се нормализира, дори ако периодът на бременност или кърмене вече е приключил. Ако концентрацията на феритин не може да бъде проследена, лечението продължава месец след нормализиране на нивото на хемоглобина в кръвта. Това е необходимо, за да се изгради запас от желязо в организма, което гарантира, че няма повторение на анемия в продължение на няколко години.

Дозировки и продължителност на лечението с капки Fenuls Complex

За лечение на анемия при деца от различни възрасти, капките Fenuls Complex трябва да се приемат в следните дозировки:

 • Недоносени новородени бебета - дозировката се изчислява индивидуално според телесното тегло, въз основа на съотношението 1 - 2 капки на 1 кг тегло. Изчислената дневна доза се разтваря в мляко или бебешка храна и се дава на бебето наведнъж. Корекция на дозата по тегло се извършва на всеки 1 до 2 седмици, а Fenuls Complex се приема за 3 до 5 месеца..
 • Деца от раждането до 1-годишна възраст приемат Fenuls Complex 10 - 20 капки на ден, докато нивото на хемоглобина се нормализира.
 • Деца на възраст 1 - 12 години приемат Fenuls Complex 20 - 40 капки на ден. Освен това лекарството трябва да се приема преди нормализиране на концентрацията на хемоглобина и плюс още един месец.

За лечение на анемия възрастни и юноши над 12 години приемат 40 - 120 капки на ден, а бременни жени - 80 - 120 капки на ден. Продължителността на терапията е най-малко два месеца и се определя от скоростта на нормализиране на концентрацията на хемоглобина. След като хемоглобинът се повиши до нормални стойности, се препоръчва да се приема Комплект от Фенюли поне още един месец, за да се създаде запас.

За лечение на латентен дефицит на желязо, при който анемията все още липсва, но нивото на феритин вече е под нормата, е необходимо да се приема Комплект от сминдух в следните дози в зависимост от възрастта:

 • Деца от раждането до 1-годишна възраст - приемайте 6-10 капки на ден;
 • Деца на възраст 1 - 12 години - приемайте 10 - 20 капки на ден;
 • Деца над 12 години и възрастни - приемайте 20 - 40 капки на ден;
 • Бременни жени - приемайте по 40 капки на ден.

Продължителността на лечението на латентен дефицит на желязо зависи от скоростта на нормализиране на концентрацията на феритин в кръвта. Тоест, Фенулите продължават да се приемат, докато нивата на феритин достигнат нормални нива..

За да се предотврати дефицит на желязо, Fenuls Complex капки могат да се приемат на курсове с продължителност от 1 до 2 месеца в следните дози:

 • Деца от раждането до 1-годишна възраст - 2 - 4 капки на ден;
 • Деца на възраст 1 - 12 години - 4 - 6 капки на ден;
 • Деца над 12 години и възрастни - 4 - 6 капки на ден;
 • Бременни жени - 6 капки на ден.

Между профилактичните курсове за приемане на фенели е необходимо да се правят почивки от 1 - 2 месеца.

специални инструкции

Всички разновидности на фенелите могат да оцветят изпражненията в черно, което е нормално. Капсулите от копър могат да оцветят урината в ярко жълто или оранжево поради наличието на рибофлавин, което също е нормално.

Лекарството не трябва да се приема заедно с други продукти, съдържащи желязо, тъй като може да се развие предозиране. Копърът трябва да се приема 1 час преди или 2 часа след прием на лекарства, които нарушават абсорбцията на желязо, например антиациди (Almagel, Maalox, Rennie и др.) Или сорбенти (Polyphepan, Polysorb, Enterodez и др.).

Ако е пропусната една доза Fenyuls, трябва да вземете хапче, капсула или капки възможно най-скоро. Въпреки това, ако приемането на пропуснатата доза Fenuls съвпада във времето с момента на приемане на следващото хапче или капсула от лекарството, тогава трябва да изпиете само една доза от лекарството, без да го удвоявате..

Оптимално е лечението на анемия и латентен дефицит на желязо да се извършва под контрола на концентрациите на хемоглобин и феритин в кръвта, както и общия свързващ желязо капацитет на серума.

Предозиране

Предозирането на копър е възможно и протича на четири етапа:
1. Ранните симптоми се появяват в рамките на 6 часа след предозиране. Човек се притеснява от гадене, повръщане, диария с кръв, коремна болка, бледа кожа, студена почва, слаб пулс, хипотония, тахикардия, депресия на централната нервна система, конвулсии, нарушения на съсирването на кръвта;
2. Асимптоматичният период настъпва 6 до 12 часа след предозирането. По това време човекът се чувства нормално;
3. Забавените симптоми се появяват 12 до 48 часа след предозиране. Лицето развива бъбречна и чернодробна недостатъчност и колапс, а също така се повишава телесната температура;
4. Късните симптоми се появяват няколко седмици след предозиране. Лицето развива увреждане на черния дроб и стриктура на червата.

Ако се появят някакви симптоми на предозиране, трябва незабавно да спрете приема на Фенюл, да измиете стомаха и червата, да дадете сурово яйце и мляко за ядене, което ще свърже излишните железни йони. След това се извършва симптоматично лечение, насочено към поддържане на функционирането на жизненоважни органи и системи. При тежко отравяне, заплашващо смърт, се прилага дефероксамин.

Взаимодействие с други лекарства

Капсулите от сминдух не трябва да се приемат с други мултивитаминни комплекси, за да не се провокира предозиране на витамини.

Всички сортове фенюл не трябва да се приемат едновременно с антиациди и сорбенти, тъй като те намаляват абсорбцията му. Необходимо е да се вземат фенели 1 час преди или 2 часа след антиациди или сорбенти.

Копърът намалява абсорбцията на тетрациклинови антибиотици, така че тези лекарства не могат да се приемат едновременно. Оптимално е да се приемат антибиотици един час преди или 2 часа след фенелите.

Капсулите и таблетките от фенюли намаляват терапевтичния ефект на Леводопа, Метилдопа, Пенициламин, флуорохинолони и хормони на щитовидната жлеза, поради което се препоръчва приемът им да се разпредели във времето с 1 - 2 часа.

Всички сортове Фенюл не могат да се приемат едновременно с Ципрофлоксацин, Доксициклин, Нормфлоксацин и Офлоксацин.

Също така трябва да се помни, че яйцата, млякото и млечните продукти, пълнозърнестите зърнени храни, чаят и кафето намаляват усвояването на желязо. Следователно, когато ядете тези продукти, трябва да се има предвид, че курсът на лечение може да бъде удължен..

Копър по време на бременност и кърмене

Общи разпоредби

Фенелите могат да се приемат от бременни жени на всяка гестационна възраст, както за лечение, така и за профилактика на дефицит на желязо и анемия. Поради повишената консумация на желязо, бременните жени често развиват анемия, която трябва да бъде предотвратена или лекувана с редовен прием на Сензули или друго подобно лекарство.

Бременните жени могат да приемат всякакъв вид фенели - капсули, хапчета или капки, като избират опцията, която им харесва най-много по някакви субективни причини. Ако обаче жената приема мултивитаминен комплекс за бременни жени, препоръчително е да изберете капки или таблетки Fenuls, тъй като капсулите освен желязо съдържат и витамини. И едновременното приемане както на мултивитаминен комплекс, така и на витамини в състава на фенелите може да провокира тяхното предозиране.

Бременните жени се препоръчват да приемат Копър само след хранене, тъй като това свежда до минимум риска от дразнене на стомашната лигавица и съответно появата на неприятни симптоми или повишена токсикоза.

Копър по време на бременност - инструкции за употреба

Бременните жени могат да приемат Фенюл в три възможни случая:
1. Анемия;
2. Латентен дефицит на желязо в организма;
3. Профилактика на анемия.

За профилактика на анемия при бременни жени се препоръчва да се приема по 1 капсула, 1 таблетка или 6 капки веднъж дневно до раждането. Ако жената планира да кърми бебето си, тогава профилактичното приложение на Фенюл може да продължи след раждането в същите дози. Лекарството се приема непрекъснато, докато бебето бъде отбито..

Латентният дефицит на желязо в организма трябва да се попълни, в противен случай това ще доведе до анемия след определен период от време. По принцип латентният дефицит на желязо може условно да се отдаде на началния стадий на анемия, когато хемоглобинът все още е нормален, но ако нищо не се направи, след известно време неговата концентрация непременно ще намалее. За да се идентифицира латентен дефицит на желязо, е необходимо да се определи концентрацията на феритин в кръвта. Ако тя е намалена, тогава жената страда от латентен дефицит на желязо. Докато този дефицит се компенсира и хемоглобинът се поддържа в нормалните граници, но след известно време, когато резервите са напълно изчерпани, ще се развие анемия..

За лечение на латентен дефицит на желязо по време на бременност е необходимо да приемате Фенюлс по 1 капсула, 1 таблетка или 40 капки на ден, докато концентрацията на феритин в кръвта се нормализира. След нормализиране на нивото на феритин, можете да продължите да приемате Фенюли до края на бременността или кърменето в превантивни дози..

За лечение на анемия по време на бременност е необходимо да се приемат 2 - 3 таблетки, 2 - 3 капсули или 80 - 120 капки Фенюл на ден, докато концентрацията на хемоглобина достигне нормални стойности. Тогава Фенюлите продължават да се приемат в по-ниски дози - 1 таблетка, 1 капсула или 40 - 80 капки на ден, което е необходимо за насищане на организма с желязо и създаване на малко депо. Всъщност вторият етап от лечението на анемия, започвайки от момента на нормализиране на нивото на хемоглобина, е премахването на латентен дефицит на желязо. Обикновено този етап продължава най-малко 1 месец, а оптимално - до нормализиране на концентрацията на феритин в кръвта. След завършване на лечението на анемия, бременните жени могат да преминат към прием на Фенюли в профилактични дози и да продължат да го правят до раждането или до края на кърменето.

Фенюли за деца

При децата дефицитът на желязо обикновено се появява по време на периоди на активен растеж, след тежко заболяване или при небалансирана диета. За елиминиране на дефицита на желязо и лечение на анемия при деца под 12-годишна възраст могат да се използват само капки Fenuls Complex. Препоръчителните дозировки на Сенул за деца от различни възрасти са показани в таблицата.

Възраст на дететоПрофилактика на анемияЛечение на скрит дефицит на желязоЛечение на анемия
Недоносени бебета2 - 4 капки на ден6 - 10 капки на денДозировката се изчислява по тегло - 1 - 2 капки на 1 кг тегло
От раждането до 1 година2 - 4 капки на ден6 - 10 капки на ден10 - 20 капки на ден
На 1 - 12 години4 - 6 капки на ден10 - 20 капки на ден20 - 40 капки на ден

За профилактика на дефицит на желязо, капки се приемат в рамките на 1 до 2 месеца. За лечение на латентен дефицит на желязо - до нормализиране на нивото на феритин в кръвта или в рамките на 2 до 3 месеца. А за лечение на анемия при доносени бебета - до нормализиране на нивото на хемоглобина и плюс още 1-2 месеца. При недоносени бебета лечението на анемията продължава в продължение на 3 до 5 месеца, на всеки 1 до 2 седмици, като се коригира дозировката на фенелите според нарастващото телесно тегло.

Странични ефекти

Противопоказания за употреба

Фенюли - аналози

Синоними на Fenuls са препарати, съдържащи същите активни съставки. Аналозите включват лекарства, съдържащи други активни вещества, но с най-сходни терапевтични ефекти. Синонимите и аналозите на трите разновидности на Фенюлите са отразени в таблицата.

Форми на фенелиСинонимиАналози
Сензули капсулиFerrovit таблеткиКапки, капсули и сироп Актиферин
Ferrovit forte таблеткиРешение на тотем
Ferlatum Foul разтвор
Ferro-vital таблетки
Ferro-Folgamma капсули
Фероплекс драже
Фенюли 100 таблеткиSorbifer Durules таблеткиХемофер капки
Драже на Hemofer prolongatum
Тардиферон таблетки
Ферамид таблетки
Ferrogradumet таблетки
Drops Fenuls ComplexКапки, разтвор, таблетки или сироп МалтоферFerlatum разтвор
Фериботен сироп
Ферум Лек сироп и таблетки

Отзиви

По-голямата част от отзивите за фенелите (над 90%) са положителни, поради високата ефикасност на лекарството, добрата му поносимост и относително ниска цена. Много хора, оставили положителни отзиви за Fenyuls, отбелязват, че лекарството попълва дефицита на желязо и премахва анемията много бързо и ефективно. Също така предимството на лекарството е способността му да се използва за деца, включително недоносени бебета, под формата за перорално приложение, а не за интравенозно или интрамускулно приложение, което е много важно от гледна точка на добра поносимост и лекота на употреба..

Отрицателни отзиви са оставени от хора, които не понасят добре лекарството и следователно не могат да го използват.

Fenyuls - прегледи на лекари

Копър по време на бременност - рецензии

Sorbifer или Fenuls?

Таблетките и капсулите от фенюл съдържат съответно 2 и 2,5 пъти по-малко желязо от Sorbifer. Следователно, при лека анемия или латентен дефицит на желязо, за предпочитане е да се използват фенели, които имат по-лек ефект и по-добра поносимост. Но при тежка анемия е за предпочитане Сорбифер, който съдържа голяма доза желязо и съответно бързо попълва дефицита на този елемент в човешкото тяло..

Въпреки това, всеки човек има свои уникални качества и следователно реакцията на организма към всяко лекарство също е индивидуална. Поради тази причина някои хора понасят по-добре Фенюлите, докато други, напротив, Сорбифер. В такава ситуация, независимо от терапевтичните свойства, е необходимо да се избере лекарство, което се понася по-добре..

Копър - цена в Русия и Украйна

Къде мога да купя?

Автор: Наседкина А.К. Специалист по биомедицински изследвания.

Копър

Оценка 4.9 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

Fenules: 3 лекарски рецензии, 19 рецензии на пациенти, инструкции за употреба, аналози, инфографика, 1 форма на освобождаване.

Отзиви на лекари за фенели

Оценка 4.6 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

Много добро лекарство за лечение на анемии с дефицит на желязо. Бързо повишава нивото на хемоглобина в кръвта. Подходящ за продължителна употреба. Добре се понася, не причинява нежелани ефекти. Предписание за бременни жени е възможно.

Преди да използвате лекарството, трябва да се консултирате с Вашия лекар..

Рейтинг 5.0 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

"Фенелите" попълват дефицита на желязо в човешкото тяло, като нормализират концентрацията на хемоглобина или я поддържат на нормално ниво с увеличен разход на този елемент, например по време на бременност, кърмене, обилна менструация, тежка физическа работа и т.н..

„Фенелите“ могат да оцветят изпражненията в черно.

Рейтинг 5.0 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

Железен препарат с комплекс от витамини, в микродиализни гранули в комбинация с желязна аскорбинова киселина и витамини от група В, подобрява усвояването на желязото, предотвратява прооксидантния ефект на желязото.

Лекарството често се предписва на жени след 30 години, когато няма динамика на сорбифера, той работи с гръм и трясък!

Отзиви на пациенти за фенели

Преди лекарят силно да ми препоръча да пробвам Фенюл, пиех много различни лекарства, но, за съжаление, те на практика не ми помогнаха. Купих "Fenuls" в първата аптека, цената му е напълно приемлива в сравнение с аналозите. Тя взе лекарството стриктно в съответствие с препоръките. Забелязах, че се чувствам много по-добре и освен това със следващото кръводаряване лекарят ме зарадва, като ми съобщи, че нивото на желязо в кръвта ми е в нормални граници. Радвам се, че това лекарство беше толкова ефективно. Съжалявам само, че не знаех за него по-рано.

Започнах да пия „Фенюли“, след като се появи някаква странна умора, въпреки че през деня практически не правих нищо, забелязах и че кожата ми стана по-бледа. Първоначално си мислех, че тези симптоми ще изчезнат сами, но по-късно се появи и световъртеж, дори ноктите станаха крехки и се счупиха лесно. Посетих терапевт, който след като направи анамнеза, ме информира, че имам дефицит на желязо в тялото си. Сред посочените лекарства той се съсредоточи върху „Фенули“. За съжаление не беше възможно веднага да се намери това конкретно лекарство. Може би се разглобява бързо или просто все още не са доставени всички аптеки, не мога да знам. В аптеката, където го намерих, се оказа, че цената на такова лекарство е по-изгодна в сравнение с някои други аналози. Купих капсули за едномесечен курс на лечение, както препоръча лекарят, взех по една капсула веднъж на ден. Мога да кажа с увереност, че започнах да усещам постепенно нормализиране на състоянието си. На сутринта стана по-лесно да ставам от леглото, през деня практически не се уморявах. Цветът на кожата постепенно се върна към обичайния за здравия човек и най-важното е, че вече не изпитвах замаяност при най-малкото физическо натоварване. Между другото, структурата на ноктите е станала по-здрава. След едномесечно лечение с това лекарство мога да ви уверя, че ми помогна ефективно. Посетих терапевт, тествах се и в резултат бях информиран, че нивото на желязото ми се нормализира.

Това е може би едно от любимите ми лекарства. В съвремието храната не съдържа правилното количество полезна храна, затова добавките и витамините трябва да се приемат, за да се чувствате добре. Почти през цялото време взимам „Фенюли“. Имам анемия и лекарството перфектно облекчава симптомите, свързани с него: косопад, сухота на кожата, летаргия, лошо настроение. В същото време се опитах да приемам и други железни препарати - нямаше резултат. И ето го и идва доста бързо. Няма странични ефекти, напротив, когато приемате лекарството, състоянието на здравето и настроението се подобрява и косата спира да пада в големи количества.

По време на бременността желязото в кръвта намалява. Лекарят е предписал да се пие един месец "Фенюлс". Наистина не исках да пия каквито и да било лекарства и отзивите не бяха много добри. Той причини много странични ефекти при много. Но след като претеглих всички плюсове и минуси, все пак реших да го изпия, тъй като желязото неумолимо намаляваше. И колко се изненадах, че няма странични ефекти. Здравословното състояние беше прекрасно и желязото се нормализира.

Придобих това лекарство, когато хемоглобинът започна да пада рязко по време на бременност. Гинекологът първо е предписал Сорбифер, но не само, че не е получил резултат от него, а напротив, хемоглобинът бързо е спаднал допълнително, след това от аптеката са ме посъветвали „Фенюли“, те казаха, че за мнозина по време на бременност той се възприема по-лесно от организма, въпреки че се счита за по-слаб "Sorbifer" по количеството желязо. В резултат на това приемам Фенюлс от малко повече от седмица и резултатът от теста показа увеличение на хемоглобина, за щастие. Така че момичета, които са изправени пред същата ситуация като мен, се опитват да вземат "Fenuls". Това е добро лекарство.

Два дни пих по 2 таблетки на ден, днес лежа, без да ставам. Тежки спазми, гадене, диария. Изпих само 4 таблетки, така че Fenyuls също може да даде много силен страничен ефект. Видях го преди година, нямаше такъв негативен ефект. Преди го смятах за най-подходящия за себе си.

Започнах да пия Fenyuls още през 1999 г., когато за първи път се появи в аптеките. Нямах пари за скъпи хапчета за анемия, които гинекологът изписа и препоръча „Сенюли“ в аптеката. Спомням си, че струваше само 14 рубли за опаковка. Джина каза, че пия лекарствата й, и тя се озова в самата Фенюлка. В резултат желязото се повиши до нормалното. И когато гвинеята ми каза това, те казват, какви добри лекарства ми предписа, тогава аз й се отворих. Тя ме помоли да си донеса пакет от „Fenuls“ и когато прочете състава, беше толкова скептична, каза, че някакъв вид наркотик е непонятен и странен. Но когато дойдох на консултацията година и половина по-късно, чакайки втория си син, рекламата за „Фенюли“ вече висеше по всички стени. Мисля, че допринесох за това. И лекарството е наистина много добро, пия го периодично и сега без лекарско предписание.

От няколко поредни години съм диагностициран с умерена анемия. По време на бременност хемоглобинът спадна до 90 и веднага беше предписан Ferrum Lek / Fenuls. Купих Ferrum Lek, имаше ужасни странични ефекти - гадене, повръщане. Тя не завърши курса. Започнах да приемам "Fenuls" на капсули, не бяха открити странични ефекти. През седмицата хемоглобинът се повиши от 90 на 94 единици и след това се нормализира. След бременност, пак същата диагноза, без лекарско предписание, купих Фенюли и го пия трети месец, хемоглобинът се нормализира. Единственото нещо, вкусът е особен, добре, нищо, но лекарството е наистина ефективно! А цената според мен е бюджетна, препоръчвам!

Имам желязодефицитна анемия. По време на бременността бях диагностициран с тази диагноза, приемах много железни добавки, но повечето от тях имат тежки странични ефекти, като запек, лошо храносмилане, повишена чупливост на кръвоносните съдове и други. Депресира ме. Приятел посъветва „Фенели“. В аптеката ми предложиха в комбинация с мултивитамини и минерали. Купих го. Това ми хареса много. Тя издържа на детето нормално. Наскоро отново започнах да чувствам слабост и световъртеж, не отдавах голямо значение на благосъстоянието, отдавайки просто на умората. Но по време на медицинския преглед кръвен тест показа, че имам ниско ниво на хемоглобин. Тогава отново се сетих за лекарството, което бях взел по-рано. Сега преминавам курс на лечение вече 2 месеца, пия по една капсула на ден след хранене, за да намаля нежеланите реакции. По време на менструацията приемам две капсули, следвайки инструкциите. Още един месец ще пия капсули, за да завърша пълния курс. Започнах да се чувствам по-добре, главата ми не е замаяна, рядко усещам слабост, краката и лицето ми започнаха да се подуват по-малко. Косата стана по-красива, спря да се чупи. Преди да взема лекарството, не знаех какво да правя с тях. Нито една от маските не помогна, падна и се счупи, расте бавно. Горещо препоръчвам това лекарство на всички жени и момичета, страдащи от анемия. Мисля, че е прекрасно. Между другото, "Сенчули" също е в таблетки, приема се при тежки форми на анемия, както анемията се нарича сред хората.

„Копър“ помогна при млечница. Страдах от това заболяване 8 години! Ходих при различни лекари, изписвах антивирусни лекарства, нищо не помагаше. На фона на кандидоза боли лявата гърда, установена е фиброкистозна мастопатия. И изведнъж кръвен тест показа липса на хемоглобин. 10 дни, 1 бр. в деня на тези вълшебни хапчета ме спасиха от всички горепосочени болести.

Те откриха, че имам така наречената анемия преди няколко години и след това изписаха това лекарство. Лекарят каза, че може да има гадене. Фенелите обаче бяха идеални за мен. Месец по-късно нивото на хемоглобина в кръвта се нормализира. Видях тези капсули и по време на бременност, когато рискът от анемия е особено голям. Много ми харесва, че лекарството съдържа няколко витамина. Знам, че желязото се абсорбира добре с аскорбинова киселина, която е в състава. Сега това лекарство винаги е в моята аптечка, защото, уви, няма начин да се измъкнем от хроничната анемия..

"Фенелите" е много ефективно лекарство за анемия. Предлага се под формата на капсули. През цялата бременност имах анемия. Пиех различни капсули и таблетки, даже правех инжекции, но не видях резултат. След раждането на детето тя се обърна към гинеколог. Гинекологът веднага забеляза, че имам нисък кръвен хемоглобин и предписа „Сенюли“. Лекарството е закупено под формата на капсула, не знам дали има други форми на това лекарство. Лекарят дори каза, че това лекарство ще направи млякото на майката богато на витамини, което би било полезно за развитието на бебето. След като използвах лекарството, веднага забелязах ефекта. Главата спря да се върти. Чувствах се енергичен и весел. И детето започна бързо да наддава. Хемоглобинът се нормализира и съм доволен от това лекарство.

Изписаха ми го по време на бременност. Имаше много нисък хемоглобин. Приемайки това лекарство, леко повиших хемоглобина в кръвта. Но срещнах проблем с един стол. Не можах да отида, съжалявам за израза, най-вече до тоалетната. След консултация с гинеколог те преминаха към друго лекарство.

Аз съм кръводарител, кръвното ми налягане и хемоглобинът са ниски, срамота е, когато нямате право да дарявате поради това. След първия път. когато обявиха нисък хемоглобин, отидох в аптеката и купих този прекрасен финюл, след курса дадох кръв, хемоглобинът беше нормален, сега го пия 2-3 пъти годишно редовно. Искам да кажа, че никакви зеленчуци, нарове, сокове не ми повдигнаха хемоглобина, а само таблетки или по-скоро капсули. И днес отново се убедих в това, през последните 6 месеца реших да спестя на хапчета. Резултатът е недопустимост за дарение поради намален хемоглобин. Вече тичам към аптеката. Между другото пробвах и други хапчета (абсорбирани) - струват повече, ефектът е по-нисък.

Когато бях бременна в четвъртия месец, ми стана лошо, потъмнях в очите, загубих съзнание. След прегледа стана ясно, че за всичко е виновен ниският хемоглобин. Лекарят препоръча курс на лечение с препарат, съдържащ желязо. В аптеката фармацевтът съветва от евтини и ефективни таблетки "Фенюлс". След покупката се консултирах с лекар относно дозировката. Лекарят предписал лекарството да се приема веднъж дневно в продължение на две седмици. След курса на лечение отново преминах анализа. Хемоглобинът се е увеличил значително. Лекарят предложи да продължи курса на лечение за още две седмици. Изпълних препоръките. Хемоглобинът се нормализира. Наркотикът беше много приятен. Нямаше странични ефекти, алегри, дискомфорт. Сестра ми също се сблъска с проблема ми. Посъветвах я да пие Фенюлс.

Взех „Фенюли“ за повишаване на хемоглобина в кръвта по съвет на лекар. Взех курсове за 2 месеца, след това направих почивка за един месец и отново. Лекарят ми предписа дозировка по една таблетка на ден, в критични дни по 2 таблетки на ден. След всеки курс правих тестове и хемоглобинът наистина се нормализира. След три такива курса лекарят каза да го приема само през критични дни. Но през зимата все още го приемам през цялото време, тъй като липсата на витамини в организма се отразява. Единственото нещо, което трябва да бъдете внимателни, ако приемате други комбинации витамини. Те обикновено съдържат и желязо. И две лекарства едновременно могат да предизвикат лоша реакция, както беше при мен - обрив се появи от излишък.

Когато очаквах дете, гинекологът ме посъветва да взема желязна добавка и предписа няколко новомодни хапчета. Но като гледах цената, бях ужасен. Много скъп. Тогава си спомних как сестра ми приемаше „Фенюлс“ и го купих в аптеката на по-ниска цена от това лекарство. Нежеланите реакции не се появиха, нямаше и алергия. Всичко перфектно. Хемоглобинът ми е нараснал. Освен желязо, той съдържа и витамини за по-добро усвояване. По-късно тя го приема за вегетативно-съдова дистония, която се проявява с липса на въздух и припадък в гореща стая. Помогна и аз.

Винаги е имало проблем с ниското ниво на хемоглобин в кръвта, особено отказът от дарение, оправдан от този факт, е разстроен. Отидох на лекар и взех рецепта за желязо в капсули "Фенюлс". Взех го в най-близката аптека, цената беше приятно изненадана, по това време беше около 80 рубли за целия курс. Похарчих за напитка „Сенюли“ в рамките на един месец, според дозировката. В края на лечението дадох кръв и резултатът приятно ме изненада, хемоглобинът се увеличи значително и премина от ниско в нормално. Лекарството много ми хареса, надмина очакванията ми. И сега мога да бъда донор!

Цял живот страдам от нисък хемоглобин, още от детството. Тогава само майка ми не ми го повдигна, дори не помня имената на всички лекарства. Когато забременях, обикновено падна до 70 единици. Купих скъпи лекарства, след което започнаха да ме инжектират интрамускулно. И всичко без резултат. В болницата видях реклама за Сенули (на щанда имаше плакат). Отидох в аптеката и го купих. Лекарите не ми казаха нищо за него, вероятно заради ниската цена. Започнах да пия. Подхождаше ми идеално. Хемоглобинът започна да се повишава. През месеца достигна 90 единици. И много голям плюс - не забелязах никакви странични ефекти.

Форми за освобождаване

ДозировкаОпаковкаСъхранениеРазпродажбаСрок на годност
десет; тридесет; 90; 100

Инструкции за използване на копър

Кратко описание

Копърът е антианемично лекарство, което съдържа желязосъдържащо лекарство и набор от витамини. Предназначен за перорално приложение. Активните компоненти на лекарството са под формата на микродиализни гранули, поставени в капсула. Тази форма на освобождаване осигурява постепенно освобождаване на активни вещества за дълго време. Копърът се търси при хронична кръвозагуба, дефицит на желязо от алиментарен произход, повишена нужда от този микроелемент. Без желязо е невъзможен синтезът и функционирането на хемоглобина на кръвния протеин, свързващия кислорода протеин на набраздените мускули миоглобин, хем-съдържащите протеини на цитохромите, пероксидазата и каталазните ензими. Като структурен елемент на хема (основният компонент на молекулата на хемоглобина), желязото взема активно участие в хематопоезата - процеса на образуване и развитие на кръвни клетки. Наличието на аскорбинова киселина и витамини от група В в състава на лекарството подобрява абсорбцията на желязо в храносмилателния тракт и предотвратява образуването на свободни радикали поради предварителното окисляване на желязото от желязо. Витамин В1 (тиамин) действа като помощна молекула в метаболизма на въглехидратите, поддържайки нормалното функционално състояние на нервната система. Витамин В3 (никотинова киселина) участва в дишането на тъканите. Витамин В2 (рибофлавин) - катализатор за жизненоважни процеси на дишането на тъканите, важно средство за поддържане на нормално зрение.

Витамин В6 (пиридоксин) в ролята на коензим участва в метаболизма на протеините, образуването на медиатори на нервната система. Витамин В5 (пантотенова киселина) - съставка на коензим А, участва в редица жизненоважни биохимични процеси. При скрита липса на желязо се нарушава метаболизмът на въглехидратите, протеините и мазнините, което може да доведе до развитие на дегенеративни нарушения на множество органи. Използването на фенюли компенсира дефицита на желязо и помага да се избегнат тези процеси. Лекарството е показано при обилна и продължителна менструация, по време на бременност и кърмене, с липса на витамини от група В. При липса на желязо продължителността на приема на лекарството трябва да бъде един месец. Възможни нежелани странични реакции: алергии, диспептични симптоми (болка в епигастриалната област, гадене, повръщане, запек), световъртеж. В педиатричната практика Fenuls не се използва. Лекарството е противопоказано в случай на индивидуална непоносимост към един или повече компоненти, пигментна цироза, прекомерно отлагане на хемосидеринов пигмент в тъканите. Възможна промяна в цвета на урината по време на приема на лекарството (оцветяването му в ярко жълт цвят) се дължи на наличието на витамин В2 в състава му и не е причина за прекратяване на фармакотерапията. Копърът не се препоръчва да се комбинира с други витаминни препарати, за да не се предизвика предозиране.

Фармакология

Формуляр за освобождаване

Капсули1 капс.
железен сулфат150 mg,
вкл. желязо45 mg
витамин Ц50 mg
рибофлавин2 mg
тиамин мононитрат2 mg
никотинамид15 mg
пиридоксин хидрохлорид1 mg
пантотенова киселина2,5 mg

10 броя. - опаковка с контурни клетки (1) - картонени опаковки.
10 броя. - опаковки с контурни клетки (3) - картонени опаковки.
10 броя. - опаковки с контурни клетки (9) - картонени опаковки.
10 броя. - контурна клетъчна опаковка (10) - картонени опаковки.

Дозировка

Взаимодействие

Не се препоръчва едновременното използване на други мултивитаминни комплекси, за да се избегне предозиране.

Не трябва да се прилага едновременно с антиациди, съдържащи алуминиеви, магнезиеви, калциеви соли, тъй като абсорбцията на желязо намалява.

Желязото намалява абсорбцията на тетрациклинови лекарства.

Пиридоксин намалява терапевтичния ефект на леводопа.

Странични ефекти

Показания

 • лечение и профилактика на латентен дефицит на желязо на фона на обилна и / или продължителна менструация, бременност, кърмене;
 • хиповитаминоза група В.

Противопоказания

 • свръхчувствителност към лекарствените компоненти;
 • хемохроматоза;
 • хемосидероза;
 • детство.

Характеристики на приложението

Приложение по време на бременност и кърмене

Приложение при деца

специални инструкции

Възможно е урината да се оцвети в ярко жълт цвят, който няма клинично значение и се обяснява с наличието на рибофлавин в препарата.

Лечението на желязодефицитна анемия трябва да се наблюдава за нива на хемоглобин и серумни нива на желязо..

Отзиви на пациенти за фенели

Преди лекарят силно да ми препоръча да пробвам Фенюл, пиех много различни лекарства, но, за съжаление, те на практика не ми помогнаха. Купих "Fenuls" в първата аптека, цената му е напълно приемлива в сравнение с аналозите. Тя взе лекарството стриктно в съответствие с препоръките. Забелязах, че се чувствам много по-добре и освен това със следващото кръводаряване лекарят ме зарадва, като ми съобщи, че нивото на желязо в кръвта ми е в нормални граници. Радвам се, че това лекарство беше толкова ефективно. Съжалявам само, че не знаех за него по-рано.

Започнах да пия „Фенюли“, след като се появи някаква странна умора, въпреки че през деня практически не правих нищо, забелязах и че кожата ми стана по-бледа. Първоначално си мислех, че тези симптоми ще изчезнат сами, но по-късно се появи и световъртеж, дори ноктите станаха крехки и се счупиха лесно. Посетих терапевт, който след като направи анамнеза, ме информира, че имам дефицит на желязо в тялото си. Сред посочените лекарства той се съсредоточи върху „Фенули“. За съжаление не беше възможно веднага да се намери това конкретно лекарство. Може би се разглобява бързо или просто все още не са доставени всички аптеки, не мога да знам. В аптеката, където го намерих, се оказа, че цената на такова лекарство е по-изгодна в сравнение с някои други аналози. Купих капсули за едномесечен курс на лечение, както препоръча лекарят, взех по една капсула веднъж на ден. Мога да кажа с увереност, че започнах да усещам постепенно нормализиране на състоянието си. На сутринта стана по-лесно да ставам от леглото, през деня практически не се уморявах. Цветът на кожата постепенно се върна към обичайния за здравия човек и най-важното е, че вече не изпитвах замаяност при най-малкото физическо натоварване. Между другото, структурата на ноктите е станала по-здрава. След едномесечно лечение с това лекарство мога да ви уверя, че ми помогна ефективно. Посетих терапевт, тествах се и в резултат бях информиран, че нивото на желязото ми се нормализира.

Това е може би едно от любимите ми лекарства. В съвремието храната не съдържа правилното количество полезна храна, затова добавките и витамините трябва да се приемат, за да се чувствате добре. Почти през цялото време взимам „Фенюли“. Имам анемия и лекарството перфектно облекчава симптомите, свързани с него: косопад, сухота на кожата, летаргия, лошо настроение. В същото време се опитах да приемам и други железни препарати - нямаше резултат. И ето го и идва доста бързо. Няма странични ефекти, напротив, когато приемате лекарството, състоянието на здравето и настроението се подобрява и косата спира да пада в големи количества.

По време на бременността желязото в кръвта намалява. Лекарят е предписал да се пие един месец "Фенюлс". Наистина не исках да пия каквито и да било лекарства и отзивите не бяха много добри. Той причини много странични ефекти при много. Но след като претеглих всички плюсове и минуси, все пак реших да го изпия, тъй като желязото неумолимо намаляваше. И колко се изненадах, че няма странични ефекти. Здравословното състояние беше прекрасно и желязото се нормализира.

Придобих това лекарство, когато хемоглобинът започна да пада рязко по време на бременност. Гинекологът първо е предписал Сорбифер, но не само, че не е получил резултат от него, а напротив, хемоглобинът бързо е спаднал допълнително, след това от аптеката са ме посъветвали „Фенюли“, те казаха, че за мнозина по време на бременност той се възприема по-лесно от организма, въпреки че се счита за по-слаб "Sorbifer" по количеството желязо. В резултат на това приемам Фенюлс от малко повече от седмица и резултатът от теста показа увеличение на хемоглобина, за щастие. Така че момичета, които са изправени пред същата ситуация като мен, се опитват да вземат "Fenuls". Това е добро лекарство.

Два дни пих по 2 таблетки на ден, днес лежа, без да ставам. Тежки спазми, гадене, диария. Изпих само 4 таблетки, така че Fenyuls също може да даде много силен страничен ефект. Видях го преди година, нямаше такъв негативен ефект. Преди го смятах за най-подходящия за себе си.

Започнах да пия Fenyuls още през 1999 г., когато за първи път се появи в аптеките. Нямах пари за скъпи хапчета за анемия, които гинекологът изписа и препоръча „Сенюли“ в аптеката. Спомням си, че струваше само 14 рубли за опаковка. Джина каза, че пия лекарствата й, и тя се озова в самата Фенюлка. В резултат желязото се повиши до нормалното. И когато гвинеята ми каза това, те казват, какви добри лекарства ми предписа, тогава аз й се отворих. Тя ме помоли да си донеса пакет от „Fenuls“ и когато прочете състава, беше толкова скептична, каза, че някакъв вид наркотик е непонятен и странен. Но когато дойдох на консултацията година и половина по-късно, чакайки втория си син, рекламата за „Фенюли“ вече висеше по всички стени. Мисля, че допринесох за това. И лекарството е наистина много добро, пия го периодично и сега без лекарско предписание.

От няколко поредни години съм диагностициран с умерена анемия. По време на бременност хемоглобинът спадна до 90 и веднага беше предписан Ferrum Lek / Fenuls. Купих Ferrum Lek, имаше ужасни странични ефекти - гадене, повръщане. Тя не завърши курса. Започнах да приемам "Fenuls" на капсули, не бяха открити странични ефекти. През седмицата хемоглобинът се повиши от 90 на 94 единици и след това се нормализира. След бременност, пак същата диагноза, без лекарско предписание, купих Фенюли и го пия трети месец, хемоглобинът се нормализира. Единственото нещо, вкусът е особен, добре, нищо, но лекарството е наистина ефективно! А цената според мен е бюджетна, препоръчвам!

Имам желязодефицитна анемия. По време на бременността бях диагностициран с тази диагноза, приемах много железни добавки, но повечето от тях имат тежки странични ефекти, като запек, лошо храносмилане, повишена чупливост на кръвоносните съдове и други. Депресира ме. Приятел посъветва „Фенели“. В аптеката ми предложиха в комбинация с мултивитамини и минерали. Купих го. Това ми хареса много. Тя издържа на детето нормално. Наскоро отново започнах да чувствам слабост и световъртеж, не отдавах голямо значение на благосъстоянието, отдавайки просто на умората. Но по време на медицинския преглед кръвен тест показа, че имам ниско ниво на хемоглобин. Тогава отново се сетих за лекарството, което бях взел по-рано. Сега преминавам курс на лечение вече 2 месеца, пия по една капсула на ден след хранене, за да намаля нежеланите реакции. По време на менструацията приемам две капсули, следвайки инструкциите. Още един месец ще пия капсули, за да завърша пълния курс. Започнах да се чувствам по-добре, главата ми не е замаяна, рядко усещам слабост, краката и лицето ми започнаха да се подуват по-малко. Косата стана по-красива, спря да се чупи. Преди да взема лекарството, не знаех какво да правя с тях. Нито една от маските не помогна, падна и се счупи, расте бавно. Горещо препоръчвам това лекарство на всички жени и момичета, страдащи от анемия. Мисля, че е прекрасно. Между другото, "Сенчули" също е в таблетки, приема се при тежки форми на анемия, както анемията се нарича сред хората.

„Копър“ помогна при млечница. Страдах от това заболяване 8 години! Ходих при различни лекари, изписвах антивирусни лекарства, нищо не помагаше. На фона на кандидоза боли лявата гърда, установена е фиброкистозна мастопатия. И изведнъж кръвен тест показа липса на хемоглобин. 10 дни, 1 бр. в деня на тези вълшебни хапчета ме спасиха от всички горепосочени болести.

Те откриха, че имам така наречената анемия преди няколко години и след това изписаха това лекарство. Лекарят каза, че може да има гадене. Фенелите обаче бяха идеални за мен. Месец по-късно нивото на хемоглобина в кръвта се нормализира. Видях тези капсули и по време на бременност, когато рискът от анемия е особено голям. Много ми харесва, че лекарството съдържа няколко витамина. Знам, че желязото се абсорбира добре с аскорбинова киселина, която е в състава. Сега това лекарство винаги е в моята аптечка, защото, уви, няма начин да се измъкнем от хроничната анемия..

"Фенелите" е много ефективно лекарство за анемия. Предлага се под формата на капсули. През цялата бременност имах анемия. Пиех различни капсули и таблетки, даже правех инжекции, но не видях резултат. След раждането на детето тя се обърна към гинеколог. Гинекологът веднага забеляза, че имам нисък кръвен хемоглобин и предписа „Сенюли“. Лекарството е закупено под формата на капсула, не знам дали има други форми на това лекарство. Лекарят дори каза, че това лекарство ще направи млякото на майката богато на витамини, което би било полезно за развитието на бебето. След като използвах лекарството, веднага забелязах ефекта. Главата спря да се върти. Чувствах се енергичен и весел. И детето започна бързо да наддава. Хемоглобинът се нормализира и съм доволен от това лекарство.

Изписаха ми го по време на бременност. Имаше много нисък хемоглобин. Приемайки това лекарство, леко повиших хемоглобина в кръвта. Но срещнах проблем с един стол. Не можах да отида, съжалявам за израза, най-вече до тоалетната. След консултация с гинеколог те преминаха към друго лекарство.

Аз съм кръводарител, кръвното ми налягане и хемоглобинът са ниски, срамота е, когато нямате право да дарявате поради това. След първия път. когато обявиха нисък хемоглобин, отидох в аптеката и купих този прекрасен финюл, след курса дадох кръв, хемоглобинът беше нормален, сега го пия 2-3 пъти годишно редовно. Искам да кажа, че никакви зеленчуци, нарове, сокове не ми повдигнаха хемоглобина, а само таблетки или по-скоро капсули. И днес отново се убедих в това, през последните 6 месеца реших да спестя на хапчета. Резултатът е недопустимост за дарение поради намален хемоглобин. Вече тичам към аптеката. Между другото пробвах и други хапчета (абсорбирани) - струват повече, ефектът е по-нисък.

Когато бях бременна в четвъртия месец, ми стана лошо, потъмнях в очите, загубих съзнание. След прегледа стана ясно, че за всичко е виновен ниският хемоглобин. Лекарят препоръча курс на лечение с препарат, съдържащ желязо. В аптеката фармацевтът съветва от евтини и ефективни таблетки "Фенюлс". След покупката се консултирах с лекар относно дозировката. Лекарят предписал лекарството да се приема веднъж дневно в продължение на две седмици. След курса на лечение отново преминах анализа. Хемоглобинът се е увеличил значително. Лекарят предложи да продължи курса на лечение за още две седмици. Изпълних препоръките. Хемоглобинът се нормализира. Наркотикът беше много приятен. Нямаше странични ефекти, алегри, дискомфорт. Сестра ми също се сблъска с проблема ми. Посъветвах я да пие Фенюлс.

Взех „Фенюли“ за повишаване на хемоглобина в кръвта по съвет на лекар. Взех курсове за 2 месеца, след това направих почивка за един месец и отново. Лекарят ми предписа дозировка по една таблетка на ден, в критични дни по 2 таблетки на ден. След всеки курс правих тестове и хемоглобинът наистина се нормализира. След три такива курса лекарят каза да го приема само през критични дни. Но през зимата все още го приемам през цялото време, тъй като липсата на витамини в организма се отразява. Единственото нещо, което трябва да бъдете внимателни, ако приемате други комбинации витамини. Те обикновено съдържат и желязо. И две лекарства едновременно могат да предизвикат лоша реакция, както беше при мен - обрив се появи от излишък.

Когато очаквах дете, гинекологът ме посъветва да взема желязна добавка и предписа няколко новомодни хапчета. Но като гледах цената, бях ужасен. Много скъп. Тогава си спомних как сестра ми приемаше „Фенюлс“ и го купих в аптеката на по-ниска цена от това лекарство. Нежеланите реакции не се появиха, нямаше и алергия. Всичко перфектно. Хемоглобинът ми е нараснал. Освен желязо, той съдържа и витамини за по-добро усвояване. По-късно тя го приема за вегетативно-съдова дистония, която се проявява с липса на въздух и припадък в гореща стая. Помогна и аз.

Винаги е имало проблем с ниското ниво на хемоглобин в кръвта, особено отказът от дарение, оправдан от този факт, е разстроен. Отидох на лекар и взех рецепта за желязо в капсули "Фенюлс". Взех го в най-близката аптека, цената беше приятно изненадана, по това време беше около 80 рубли за целия курс. Похарчих за напитка „Сенюли“ в рамките на един месец, според дозировката. В края на лечението дадох кръв и резултатът приятно ме изненада, хемоглобинът се увеличи значително и премина от ниско в нормално. Лекарството много ми хареса, надмина очакванията ми. И сега мога да бъда донор!

Цял живот страдам от нисък хемоглобин, още от детството. Тогава само майка ми не ми го повдигна, дори не помня имената на всички лекарства. Когато забременях, обикновено падна до 70 единици. Купих скъпи лекарства, след което започнаха да ме инжектират интрамускулно. И всичко без резултат. В болницата видях реклама за Сенули (на щанда имаше плакат). Отидох в аптеката и го купих. Лекарите не ми казаха нищо за него, вероятно заради ниската цена. Започнах да пия. Подхождаше ми идеално. Хемоглобинът започна да се повишава. През месеца достигна 90 единици. И много голям плюс - не забелязах никакви странични ефекти.