Диатезата не е просто алергия, а предразположението на организма към появата на заболявания и патологични реакции, които се проявяват предимно в детска възраст. Това е специално състояние, придружено от склонността на детето:

 • към алергични реакции;
 • чести настинки и респираторни инфекции;
 • метаболитни нарушения;
 • промени в имунологичната реактивност.

При диатеза се наблюдава неадекватен отговор на организма към обичайните влияния (стимули) на околната среда. Но такива реакции възникват при неблагоприятна комбинация от няколко провокиращи фактора наведнъж: грешки в храненето, нерационален режим, неправилна грижа, чести инфекции и т.н..

Най-често срещаният тип диатеза е ексудативно-катарална. Той е този, който се проявява под формата на алергичен дерматит. Първите признаци се появяват още на 3-6 месеца и могат да останат до 1-2 години, когато при повечето деца всички симптоми на диатеза изчезват.

Основните признаци, които проявяват ексудативно-катарална диатеза:

 • "Gneiss" - пилинг и себорейни корички по скалпа;
 • зачервяване, пилинг и удебеляване на кожата на бузите („млечна кора“);
 • сърбящи възли ("строфулус");
 • обрив от пелени на големи гънки.

Едно от методите за лечение на диатеза е локалната терапия

Комплексното лечение на диатеза включва локална терапия под формата на мехлеми и гелове. Те трябва да се предписват само от специалист и той подхожда много сериозно към този въпрос, тъй като основната роля при появата на признаци на диатеза се възлага на алергени, които засягат кожата на детето.

Кои лекарства често се предписват от Вашия лекар:

 • За омекотяване и бързо заздравяване на кожата: Bepanten, цинков мехлем, Desitin (мехлем на цинкова основа).
 • За дезинфекция, омекотяване и предотвратяване образуването на нови корички: Diaderm, Glutamol.
 • За потискане на алергична реакция: Fenistil, Vibrocil, Cetrin.

Трябва да се има предвид, че мехлемите не са основният начин за лечение на диатеза, тъй като те не влияят по никакъв начин на причината. Като помощен метод се използва локална терапия. Основата на лечението трябва да бъде диета, правилна грижа, изключване на контакт с алергени.

Хормонални мехлеми за диатеза

Специална група местни лекарства, използвани при диатеза, са хормоналните мехлеми. Те се използват, ако нехормоналните агенти не помагат. Хормоналните лекарства имат по-сериозен състав, включително хормонални компоненти - глюкокортикоиди. Това са стероидни хормони, синтезирани от надбъбречната кора. Сред тях най-често срещаните:

 • Естествени глюкокортикоиди: кортизол, хидрокортизон. Действието им продължава 8-12 часа..
 • Синтетични аналози: пренизолон, преднизон, метилпреднизолон, мометазон, клобетазол. Веществата действат в рамките на 12-36 часа.
 • Синтетични аналози със съдържание на флуор: дексаметазон, бетаметазон, параметазон, флупреднизолон. Действието на веществата продължава до 3 дни.

Такива вещества имат следните ефекти:

 • Антиалергични. Хормоните намаляват нивото на базофилите - вещества, които се активират в случай на алергия.
 • Противовъзпалително. Веществата намаляват нивото на възпалителни медиатори в кръвта.

Хормоналните агенти действат по-бързо, но имат и по-впечатляващ списък от странични ефекти. Поради тази причина са разрешени малко хормонални мехлеми за деца и те се опитват да прибягват до тях в екстремни случаи, когато състоянието на детето е пренебрегнато и то страда от сърбеж, големи огнища на увреждане и други неприятни симптоми.

Списъкът на хормоналните лекарства, използвани при диатеза, включва:

 • Адвантан (метилпреднизолон) - от 4 месеца;
 • Lokoid (хидрокортизон) - от 6 месеца;
 • Афлодерм (алклометазон) - от 6 месеца;
 • Beloderm (бетаметазон) - от 6 месеца
 • Дермоват (клобетазол) - от 1 година;
 • Elokol (мометазон фуроат) - от 2 години.

Каква е опасността от използването на хормонални мехлеми при диатеза

Тъй като децата имат по-високо съотношение на повърхността към телесното тегло, отколкото възрастните, те са по-изложени на риск от странични ефекти от хормонални лекарства. При продължителна употреба съществува риск от нарушения в растежа и развитието. Поради тази причина на децата се предписват минимални дози мехлеми, както и кратки курсове. Например Advantan не трябва да се използва повече от 4 седмици..

Има и други характеристики на използването на хормонални мехлеми, свързани с малката повърхност на тялото на детето. Например, Beloderm маз се използва много внимателно и в никакъв случай не се прилага под пелена, тъй като поради повишената абсорбция на активните съставки рискът от сериозни странични ефекти се увеличава..

Също толкова важно е да прилагате внимателно хормонален мехлем в областта на телесните гънки. На тези места мехлемът се абсорбира по-активно и може да има системно въздействие върху тялото, тоест да попадне в кръвта и да влияе отвътре..

В случай на хормонални мехлеми също е важно:

 • не превишавайте предписаната доза;
 • използвайте количеството мехлем, предписано от специалиста;
 • не удължавайте периода на употреба (в повечето случаи не по-дълъг от 5 дни);
 • намажете само лезии.

С какво друго се намазва диатезата

Много родители прибягват до използването на традиционни методи за лечение. По съвет на близки и приятели те правят вани с последователност или лайка, нишестени вани, извършват различни лосиони и приготвят мехлеми на базата на бебешки крем. Но такива методи могат не само да не помогнат, но и да имат обратен ефект. Всяка използвана съставка може да се превърне в алерген за организма и тогава симптомите на диатеза само ще се засилят и състоянието ще се влоши.

Какво да правим с диатеза при дете

Местната терапия с мехлеми е един от компонентите на комплексното лечение. Но както хормоналните, така и нехормоналните лекарства трябва да се предписват от лекаря индивидуално за всяко бебе, като се вземат предвид особеностите на диатезата..

Самолечението в такава ситуация е не само неефективно, но и опасно за здравето на детето. Ето защо е по-добре да се обърнете към компетентни специалисти. Лекари с богат опит в лечението на диатеза работят в PsorMak.

Имаме цялостен подход към диагностиката и лечението, а за локална терапия използваме мехлем, направен по собствена рецепта, без добавяне на хормони. Тя помага на нашите пациенти в нашата клиника повече от 25 години, така че ние гарантираме пълно излекуване без странични ефекти. Свържете се с нас за консултация, за да започнем да решаваме проблема ви.

Фенистил с диатеза, който помогна.

Потребителски коментари

Помогна ни да преминем само за алергени

Помага ни много добре.

ПОМОГНЕМ, НО ВСЕ ОЩЕ И ГЕЛИРАМ ФЕНИСТИЛ МАЗАЛА

Не ни помогна и когато отидохме на лекар, тя каза, че той не се справя добре с диатеза и дерматит, той не премахва признаци от тялото и предписва Супрастин 1/2 веднъж дневно

Фенистил капки са доста слаби, от 6 месеца вече се предписва Zyrtec. Но лекарствата по принцип няма да помогнат, ако алергенът не бъде отстранен..

Намазах го с Фенистил, мисля, че изобщо не помогна.

Така че и аз се съмнявам в него, вече около 4 месеца сме пияни по лицето си, на които няма да покажа на всички неговите съвети, които просто не са се опитвали да мажат... Имаше надежда за фенистил

Опитайте последователност, няма да навреди. Или белосалик

Afloderm все още е възможно

Забелязах кръгло петънце на дръжката. 2 бр. Нямаме нищо ново в храненето. Ние сме iv. Но наскоро бяха болни и пиеха лекарства. Мисля, че за някакъв вид наркотик. Запарих го в чаша и го избърсах след къпане. Всичко минава!

фенистил облекчава симптомите по-бързо, ако източникът на алергия бъде отстранен.

Диатеза при кърмачета

Диатезата е специфично състояние под формата на генетично предразположение на бебето към появата на различни заболявания и специална реакция на детския организъм към дразнещи фактори (стрес, нездравословна диета и ежедневие). Диатезата не се счита за заболяване - има голяма вероятност за поява при неблагоприятни условия на определени патологии (атопичен дерматит, артралгия, дисметаболична нефропатия и уролитиаза, ендокринопатии, повишена възбудимост или неврози, аденоидни вегетации, тонзилит).

Основната причина за появата на конституционни аномалии (диатеза) е изразената незрялост на определени телесни системи и наследствено предразположение към развитието на различни патологии. При навременна диагностика и адекватна корекция на това състояние заболяването не се развива.

Диатеза, атопичен дерматит и бодлива топлина: каква е разликата?

Невъзможно е да се отговори на този въпрос - това са различни понятия:

 1. Диатезата е само предразположение към развитието на определено заболяване и не се развива без провокиращи фактори.
 2. Атопичният дерматит е хронично наследствено заболяване, което се появява, когато тялото е изложено на трохи от алергени и се проявява в различни видове кожни обриви. Курсът му може да бъде дълъг и повтарящ се. Тази патология е следствие от прилагането на алергична диатеза, която е била своевременно диагностицирана и неправилно коригирана в ранните етапи на нейното възникване. Многократните срещи с алерген предизвикват променена имунологична реакция и причиняват развитието на сложна хронична патология.
 3. Бодливата топлина е дразнене на кожата с потни секрети. Проявява се с висока влажност, обличане на дете в дрехи от неестествени тъкани, прегряване. Основната причина за неговото развитие е комбинацията от незрялостта на потните жлези на кърмачетата, нестабилната работа на системата за терморегулация и нарушаването на метаболитните процеси в организма (повишено отделяне на дразнещи вещества с потта). Бодлива топлина може да се появи при лоша грижа за кожата на бебето, в горещия сезон в комбинация с висока влажност, с повишаване и рязко намаляване на телесната температура и активно изпотяване. В повечето случаи бодливата топлина не изисква сложна обработка и отшумява сама за 2-3 дни. Но в същото време бодливата топлина може да има и алергичен генезис, преминавайки при определени условия в алергична диатеза или атопичен дерматит.

Обща характеристика на всички тези патологични състояния (алергична диатеза, бодлива топлина и атопичен дерматит) е сходството на клиничните прояви: обриви под формата на хиперемия, разпръснати точки или папулозни елементи, единични везикули, пълни с мътна течност по бедрата, корема, завоите на ръцете и краката, ингвиналните и аксиларните депресии, лице, гръб, които са придружени от сърбеж. Основната отличителна черта на алергичния обрив е неговата продължителност и връзка с излагане на алергени - увеличаване на активността на обрива при лошо хранене, преяждане, стрес, излагане на битови и контактни алергени.

Как изглежда диатезата при кърмачета?

Проявите на диатеза са разнообразни - те се появяват не само под формата на обриви по кожата, но и промени в общото състояние на бебето.

Обрив може да се появи още през първите седмици от живота на бебето под формата на:

 • гнайс - мазни люспи по скалпа и веждите;
 • млечна кора - добре изразено зачервяване на бузите с удебеляване и грудка на кожата;
 • мехури и корички по лицето, шията, седалището, бедрата;
 • постоянен обрив на пелена в гънките, гънките на ръцете и краката;
 • строфула - сърбящ обрив с малки възли по крайниците и багажника;
 • копривна треска и екзема.

Причини за диатеза при новородени

Основната причина за диатезата е наследствената предразположеност към развитието на определени патологични състояния при дете..

Важни фактори са:

 • неправилно хранене на бременна жена - злоупотреба с храни с хранителни добавки, багрила, маринати, пикантни и мазни храни, голям брой алергени в диетата;
 • прием на различни лекарства на различни етапи от бременността;
 • чести респираторни заболявания, обостряне на хронични инфекции;
 • вътрематочна инфекция на плода;
 • пълно отсъствие на кърмене;
 • ранен трансфер към адаптирано мляко или краве мляко;
 • постоянен контакт с битови алергени;
 • чести респираторни инфекции, медикаменти, дисбиоза, хронична интоксикация.

Лечение на диатеза при кърмачета

Лечението на диатеза при кърмачета трябва да започне веднага след появата на първите симптоми на заболяването - продължителността на патологията и вероятността за пълно възстановяване на бебето зависят от това. При липса на своевременно и адекватно протичане на конституционните аномалии се реализира наследствено предразположение и се развиват заболявания - по-често атопичен дерматит и екзема.

Диатезната терапия се състои от:

 • при нормализиране на храненето на кърмачка и / или дете;
 • при елиминиране на алергени от тялото и червата (ентеросорбенти);
 • при осигуряване на хипосенсибилизация (антихистамини, витамини);
 • в нормализирането на храносмилателната система (ензими, пробиотици);
 • при локално облекчаване на симптомите на диатеза (сърбеж, възпаление, свиване) - противовъзпалителни и омекотяващи кремове, отвари, инфузии на противовъзпалителни билки.

Всички лекарства и народни средства се предписват само от лекар. Важно е да запомните, че най-правилното и ефективно лечение е набор от мерки, насочени към намаляване на алергизацията на организма, напълно премахване на повторното навлизане на алергена в тялото и намаляване на възпалението и сърбежа на кожата..

Бепантен с диатеза при новородени

Бепантен се счита за най-добрият начин за намаляване на възпалението, омекотяване на коричките и стимулиране на местната имунологична реактивност на организма. Има висока степен на безопасност и няма странични реакции.

Фенистил с диатеза при кърмачета

Фенистил се счита за добър и безопасен антихистамин за диатеза. Има удобна форма, лесна дозировка и практически няма странични реакции. Това лекарство, както и другите лекарства от тази група, се предписва само от лекар - самолечението може да доведе до влошаване на хода на патологичното състояние, а неправилно избраната доза може да предизвика нежелани странични реакции.

Ентеросгел за диатеза при кърмачета

Enterosgel е почти винаги включен в схемата за лечение на диатеза при кърмачета за елиминиране на алергени и токсини, натрупани в червата. Продължителното им усвояване причинява влошаване на кожните прояви, нарушава общото състояние на бебето (регургитация, тревожност, повишена нервно-рефлекторна възбудимост, летаргия). Ентеросгел нежно премахва алергени, метаболитни продукти, токсини, без да причинява запек и други негативни реакции.

Народни средства за лечение на диатеза при кърмачета

С диатезата при кърмачета се използват широко лечебни билки, които имат активни противовъзпалителни, противосърбежни, успокоителни, хипосенсибилизиращи и имуностимулиращи свойства:

 • наследяване;
 • лайка;
 • Липа;
 • Жълт кантарион;
 • градински чай;
 • бял равнец;
 • корен от глухарче;
 • Дъбова кора;
 • дафинов лист.

Те се използват под формата на лосиони, вани, отвари за пиене, но в комбинация с лекарства, диета и премахване на други причини за диатеза.

Ексудативна диатеза при новородени, симптоми, причини, лечение

Ексудативно-катарална диатеза при деца и възрастни: патогенеза, симптоми, какво характеризира заболяването при кърмачета

Дерматология Всичко за кожните заболявания

 • Клиники
  Препоръчани лечебни заведения
 • Лекари

Пълен списък на лекарите във вашия град

Channel Health 2.0

Абонирайте се за нашия дзен канал за здраве и профилактика.

Ексудативно-катаралната диатеза или EKD е вродена или придобита склонност на организма да реагира на определени стимули със силен обрив, който се проявява по бузите, по-рядко по други части на тялото.

Тази форма е по-често при кърмачета, наричана в популярност диатеза или псевдоалергия. Само при една четвърт от кърмачетата инфилтративно-дескваматозните кожни лезии продължават до 4-годишна възраст и се развива истинска алергична реакция.

Причини и симптоми на диатеза при бебе

Разликата между диатезата и обикновените алергии е, че кожните обриви се локализират не само по кожата, но и по вътрешните органи и по лигавиците на устната кухина. Обривът се появява като зачервяване на краката, ръцете и лицето

.
Често при кърмачета се появява обрив на пелена зад ушите, под коленете, в аксиларните и ингвиналните гънки
.
Диатезата се проявява под формата на жълти корички по главата.
. Те могат лесно да бъдат премахнати с обикновен гребен, разресвайки се след измиване с шампоан. Преди да премахнете кората, трябва да намажете с растително масло и да ги оставите за половин час, за да се ексфолират по-добре.

Следното може да причини диатеза при малко дете:

 • Неправилно хранене на майката по време на раждане на бебе и по време на кърмене, а именно употребата на цитруси, шоколад и храни, в които има много багрила и аромати.
 • Предразположение към алергични реакции, което се наследява.
 • Нарушаване на стомашно-чревния тракт.
 • Неблагоприятна екологична ситуация.
 • Въвеждане на допълнителни храни преди бебето да навърши шест месеца.
 • Нарушаване на микрофлората на стомаха и червата.
 • Неподходящ избор на допълващи храни, като въвеждането на червени зеленчуци или плодове от шест месеца.
 • Често хранене.

Често диатезата е свързана с чревна дисбиоза. Появата му може да бъде причинена от недостатъчно ензими за разграждането на протеини от краве мляко и други подобни..

Предотвратяване

Знаейки за вашата предразположеност, е необходимо да започнете профилактика дори по време на бременност и от първите дни от живота на детето. За деца, склонни към алергии и атопия, е просто необходимо да се създаде хипоалергенна безопасна среда.

Основната задача на родителите и лекарите на етапа на откриване на проблем е да се предотврати развитието на атопичен марш. Това изисква интегриран подход..

Нека да подчертаем основните превантивни аспекти:

 • рационално хранене на кърмещата майка и компетентно хранене на детето;
 • умерена употреба на хистаминолибератори по време на периоди на чиста кожа (ремисия);
 • изключване на така наречените „хранителни отпадъци“ от диетата - чипс, барове и др.;
 • използването на хипоалергенни домакински продукти;
 • намаляване на броя на прахоуловителите у дома;
 • чести разходки;
 • втвърдяване на детето;
 • продукти за грижа за кожата от аптечни серии без аромати;
 • оптимална влажност в помещението (40-60%);
 • използването на меки тъкани, памучно облекло;
 • избягване на прекомерно измиване и триене на кожата извън периоди на специално замърсяване;
 • използване на студен крем преди излизане навън през студения сезон;
 • използване на слънцезащитни продукти в горещо време;
 • достатъчен режим на пиене;
 • навременен преглед и медицински съвети.

Как да лекуваме диатеза при новородени

Сред лекарствата, с които се лекува атопичен дерматит, са:

 • Антихистамини от първо поколение - супрастин, пиполфен, тавегил. Предписва се при диатеза, която е придружена от безсъние, постоянен плач и безпокойство на детето, тъй като има лек седативен и хипнотичен ефект
  . Лекарствата за алергии се предписват до две седмици, на всеки пет минути лекарството трябва да се сменя, за да се избегне пристрастяване.
 • Антихистамини 2 поколения - еластин, кларитин, зиртек. Тези лекарства имат само антиалергичен ефект, така че могат да се приемат от 3 до 5 седмици..

Сред лекарствата, които помагат за излекуване на диатеза, се различават и фенистил (за деца), цинков мехлем, деситин и бепантен..

Комплексното лечение на алергии трябва също да включва ентеросорбенти, специални препарати, които пречистват тялото на трохите от алергени и токсини и по този начин се борят с причината за обрива. Тези лекарства могат да се приемат и от майки, които кърмят. За най-добра ефективност на лекарството се смесва със Судокрем и се прилага върху обрива.

Невъзможно е родителите да решат кои лекарства ще се използват при лечението на дете, защото само педиатър може да предписва лекарства срещу диатеза.

На първо място, лекарят препоръчва да се спазва определена диета, която се състои в изключване на всички видове алергенни продукти от диетата. За да осигури на бебето нужните му вещества и ензими, педиатърът предписва определен комплекс от витамини. Те ще помогнат за поддържането на здравето на детето и ще помогнат за бързото справяне със симптомите на диатеза..

За възстановяване на чревната микрофлора на бебето могат да бъдат предписани пробиотици и пребиотици.

Цялостното лечение, което включва ензимни лекарства, антихистамини и адсорбенти, помага за бързото справяне със симптомите на диатеза.

Едно от най-препоръчваните лекарства за лечение на диатеза при деца е Фенистил. Може да се използва от деца от месец

. Лекарството се произвежда както в гел (външна употреба), така и на капки (вътрешна употреба, използва се преварена вода за разтваряне на лекарството).

Голямото предимство на "Фенистил" е, че симптомите на диатеза изчезват в рамките на 45 минути. Детето престава да страда от сърбеж, отокът изчезва от кожата и обривът спира. За да не навреди на здравето на бебето, е много важно лечението да се извършва стриктно според предписанието на лекаря.

. Използването на фенистил на капки и под формата на гел е различно. Гелът се нанася върху кожата 1-2 пъти на ден, в зависимост от тежестта на заболяването, а капки трябва да се приемат 3 пъти на ден.

Сърбежът и алергичните обриви могат да бъдат премахнати с помощта на други лекарства. Често педиатрите предписват "Bepanten", който се предлага под формата на мехлем и под формата на крем

. Мехлемът се използва най-добре, ако трохите имат суха кожа, тъй като има глицерин в състава, той по-добре се абсорбира в кожата, овлажнява и предпазва от дразнене.

Активното вещество на Bepanten е декспантенол. Когато провитаминът навлезе в кожата на бебето, той се превръща във витамин В5. Функциите му са прости - да стимулира процеса на възстановяване на тъканите, да ги укрепва и да ускорява клетъчното делене.

"Bepanten" може да се използва при лечението на новородени, но си струва да се помни, че подобно на фенистил, това лекарство елиминира симптомите на диатеза, но не и причината, за това има други специални лекарства и спазването на определена диета.

Лечение на диатеза с народни средства

Следните възможности за лечение често се използват в традиционната медицина..

 • Едно от най-често срещаните лечения при диатеза са яйчените черупки. Съдържа много калций, поради което облекчава симптомите на диатеза и лекува заболяването. За да подготвите яйчената черупка за консумация, трябва да я извадите от измитото варено яйце.
  .
  Препоръчително е да го измиете със сода за хляб
  .
  След като черупката се изсуши на сухо място до три дни
  . Използвайте кафемелачка, за да я смелите и дайте на бебето по 1 малка лъжица два пъти на ден заедно с чай, сок или храна.
 • Диатезата може да бъде излекувана с билки. Колекция от лайка и низ се пълни с вода
  . Веднага след като заври, билковият бульон трябва да се остави да къкри на огъня още половин час..
  След като се охлади и филтрира, бульонът може да се добави към ваната.
  .
  Температурата на водата трябва да бъде не повече от 37 градуса
  . Билковите инфузии отлично облекчават дразненето и сърбежа.
 • Мехлемът от елово масло се приготвя самостоятелно. За целта ви е необходим бебешки крем, който се смесва с растително масло в съотношение 1: 3. За възстановяване е достатъчно да смазвате кожата два пъти на ден..
 • Тинктура от корени на глухарче е друго народно лекарство, което помага да се справите с диатезата. Запарката се приготвя, както следва: 200 ml вряща вода се заливат с една супена лъжица растителни корени и се настояват няколко часа в термос или на топло място. Прецедената тинктура трябва да се дава на детето по 1/4 чаша три пъти на ден половин час преди хранене.
 • Тинктура от корен от репей. Запарката се приготвя по същия начин като корените на глухарче.

Преди да използвате народни рецепти, трябва да се консултирате с педиатър.

Ако бебето има предразположение към алергии или някой от семейството често има кожни алергии, е важно да се вземат превантивни мерки. Предотвратяването на диатеза от родителите е спазването на следните препоръки:

 • Допълнителните храни трябва да се въвеждат не по-рано от половин година и да започват с въвеждането на пюре от хипоалергенни зеленчуци в диетата.
 • Намалете до минимум приема на сладкиши на детето, включително мед и шоколад.
 • До една година не давайте на бебето риба и бульон, приготвени от нея.
 • Изключете от диетата цитрусови плодове, бисквити от маслено тесто или със сметана.
 • Необходимо е много внимателно да се въвеждат картофено пюре и плодови сокове, като се наблюдава реакцията на детето. Не трябва да давате на трохите сокове от нар, морков, домат и грозде.
 • Яйцата трябва да се въвеждат, като се започне с малко парче жълтък, след което можете да дадете 1/2 пъдпъдъче яйце на вкус.

Трябва да се отбележи, че ако спазвате диета и спазвате всички препоръки на лекаря, можете да се отървете от диатезата и да не се страхувате от нейното повторение след известно време. Ако се отнасяте леко към лечението на заболяването, то може да се развие в екзема или бронхиална астма.

. За да остане детето здраво, е важно родителите да са наясно с болестта и да започнат своевременно лечение..

Ефективни лечения

Терапията се предписва от лекар, като се вземат предвид състоянието и възрастта на пациента, както и индивидуалните характеристики. Важно е да започнете лечението навреме, за да избегнете усложнения..

Медикаментозна терапия

Лекарят избира лекарства, като взема предвид оплакванията на пациента, неговото състояние и хода на патологичните процеси. На пациентите се предписват:

 • лекарства за облекчаване на дразнене и сърбеж (Elokom, Advantan, Depanthenol);
 • средства за премахване на бодлива топлина (мехлеми с добавка на цинков оксид, Desitin);
 • крем за намаляване на възпалителния процес (Драполен);
 • за елиминиране на патогенната микрофлора на пациентите се предписват антибактериални лекарства (банеоцин, тетрациклинов маз).

Освен това лекарят предписва антихистамини и успокоителни. Лечението продължава до 10 дни (Suprastin, Pipolfen, Tavegil). На пациентите се предписват витаминни комплекси за възстановяване на метаболитния процес (В6, С, Е, А). Важно е бързо да се премахнат алергените от тялото. За това лекарите предписват абсорбиращи лекарства (Enterosgel, Polysorb, активен въглен).

На 3 месеца на бебето ми беше предписан Депантенолов маз. По тялото се появи обрив и зачервяване. Лекарството е предписано от педиатър. След първата употреба бебето стана по-малко капризно, състоянието се подобри.

Катерина, на 30 години.

За диатеза лекарят ни посъветва да използваме цинков мехлем и серия лосиони. Тя свари билката, напои памучни тампони и я нанесе върху зачервяванията по кожата. След лосионите нанесох цинков мехлем. Подобренията дойдоха още на следващия ден.

Олга, на 28 години.

На 8 месеца детето развива обрив и зачервяване по тялото, признаци на диатеза се спускат по крака. Това, което просто не размазахме, нищо не помогна. Лекарят предписа крем Advantan. След седмица кожата на крака беше напълно чиста.

Марина, на 33 години.

С диатеза тя изкъпа сина си на ред с дъбова кора. Тя даде на детето Ентеросгел. Лечението беше дълго, след месец симптомите започнаха да изчезват. От диетата лекарят посъветва да се изключат храни, които биха могли да бъдат алергени. Взех предвид всички препоръки на специалиста и скоро настъпи пълно възстановяване.

Татяна, на 35 години.

Диатеза: симптоми, причини и методи на борба - д-р Комаровски (видео)

Недостатъчната зрялост на имунната система при новородени често се превръща в такъв проблем като диатеза при кърмачета, който се проявява по-често по бузите, шията и брадичката. В основата си диатезата е вид алергична реакция към определени храни и в медицинските среди често се нарича атопичен дерматит. Разберете как да предпазите бебето си от това заболяване и какво да правите, ако се появи.

Какво е патология

Това състояние не се счита за патология, а наследствено предразположение към негативни реакции на организма към обичайното местообитание, обикновено симптомите се причиняват от храненето.

Различни степени на тежест се откриват при 60% от децата. През годините броят на случаите на диатеза се е увеличил значително. Това е свързано с влошаване на качеството на храната..

В някои случаи на диатеза се наблюдава превръщането му в бронхиална астма или екзема. Това са хронични заболявания, които трябва да се лекуват.

Как изглежда диатезата?

Не е трудно да се определи това състояние. Диатезата при новородени може да се наблюдава още през първите месеци от живота и се отнася не само до обриви или зачервяване на кожата, но и до общото здравословно състояние

. Външните прояви на болестта и как да се лекува диатеза при дете трябва да бъдат известни на всяка майка.
Навременната диагностика и корекция на състоянието могат да спрат диатезата при кърмачета
. Важно е да се разграничи от бодлива топлина и кожни обриви с различна етиология. Болестта може да изглежда така:

 • Себорея под формата на маслени кафяви люспи по скалпа, короната и веждите.
 • Млечни струпеи - червени бузи при бебе, хранено с бутилка, ярко зачервяване на суха кожа по бузите или тялото.
 • Влажна диатеза - обрив от пелена по гънките на ръцете, краката, зад ушите.
 • Строфулоза, малък нодуларен обрив, който причинява сърбеж.
 • Екзема - надраскване със силен сърбеж с инфекция.
 • Копривна треска - мехури с бледорозов цвят.

Когато имате нужда от лекарска помощ?

Ако gnes не изчезне, тогава си струва да се търси причината за това. Възможно е това да се дължи на гъбична инфекция. Или причината е атопичен дерматит. Ако кърмите, преразгледайте диетата си..

Наложително е да посетите лекар:

 • ако везните се намокрит;
 • ако няма промени в рамките на 7 дни след опитите да се отървете от гнайс;
 • корите растат;
 • люспите се лющят;
 • появява се силен сърбеж;
 • детето става раздразнително;
 • люспите се разпространяват по цялото тяло.

Причини

Като се имат предвид характеристиките на бебето, можем да кажем, че диатезата при бебето се появява поради имунния отговор на чужд протеин в храната. Особено често кожни прояви се наблюдават при деца по време на кърмене и въвеждане на допълващи храни, тъй като натоварването върху тялото на бебето (върху храносмилателните органи) по това време се увеличава значително. Разглеждат се фактори, предразполагащи към развитие на диатеза: усложнения по време на раждане на бебе, неправилна диета на кърмачка по време на бременност, наследственост.

Диагностика

Диагнозата "катарална диатеза" се поставя след визуален преглед и проучване на медицинската история на детето. Лекарят се интересува от диетата и диетата на бебето. Много е важно мама да води дневник на храната, където по ден се посочва какво е яло или дало на бебето.

Диатезата при възрастни и деца винаги се изостря след поглъщане на алергенни продукти.

В някои случаи на пациента се предписват изпражнения за дисбиоза и биохимичен кръвен тест, според резултатите от които са видими нарушения на въглехидратния и мастния метаболизъм.

Видове диатеза

Тази диагноза сама по себе си не е болест, тя само показва предразположението на организма към хронични заболявания. Има три вида диатеза на кърмачета: невро-артрична, лимфно-хипопластична, ексудативно-катарална. Първият тип, както е доказано от медицината, понякога се предава по наследство. Вторият се появява при наличие на различни инфекции при майката по време на раждането на дете, но третият тип диатеза е особено често срещан.

Медикаментозна терапия

При силна проява на диатеза, лекарствата не могат да се откажат. В допълнение към диетата, лекарите допълнително предписват специални мехлеми, антиалергични и успокоителни за кърмачета. Въпреки това, когато се използват лекарства, не бива да се пренебрегва фактът, че продължителното им и продължително използване често само по себе си става причина за развитието на алергии..

Антихистамини

Лекарствата от алергия от 1-во поколение имат лек седативен ефект, така че могат да се предписват при тежка тревожност при бебето, редовно безсъние и постоянен плач. Те се предписват за 10-14 дни със смяна на лекарството на всеки 5 дни. Лекарства по избор: Suprastin, Tavegil, Pipolfen ¼ таблетки до 3 пъти на ден. Страничен ефект - сънливост.

Фенистил с диатеза при кърмачета

Антихистамини, например капки, гел или капсули Фенистил се използват при кърмачета за облекчаване на симптомите на диатеза. Те са ефективни, безопасни и разрешени за бебета от 1-месечна възраст.

. Действието им започва в рамките на 15 минути..
Срок за кандидатстване - възможно най-кратък
. При изразени характерни симптоми е препоръчително лекарството да се дава на бебето веднъж преди лягане, не повече от една седмица. Страничните ефекти включват сънливост, сухота в устата.

Пробиотици

Пробиотиците помагат в борбата с диатезата. Те се предписват на кърмачета, ако има тенденция на тялото на детето към дисбиоза

.
Лекарят може да предложи лекарството Bifidumbacterin, което съдържа полезни бактерии, които живеят в червата на човека.
. Лекарството се разрежда с кърма или топла вода и се дава на бебето в началото на хранене от лъжица или през зърното по схемата: 3 пъти на ден, една, две или три дози.

Често на кърмачета се предписва Linex, по една капсула три пъти на ден през равни интервали. Капсулата съдържа дозата, необходима за еднократна доза, която трябва да се излее в кърмата и да се даде на детето.

. Понякога Linex провокира алергии.
Той е противопоказан при бебета, които не могат да понасят кърмата, тъй като
. тъй като продуктът съдържа лактоза.

Успокоителни

Ако бебето е неспокойно, плаче и спи лошо, педиатърът предписва използването на успокоителни. Един от тях е глицин - най-простата аминокиселина, която се включва в метаболитните процеси и действа като успокоително. Дозировката и времето се предписват от лекаря, но ефектът от лекарството не започва веднага, а след известно време

. Глицинът няма да навреди на бебето, ако се дава от време на време, но ще осигури качествен и здрав сън..

В някои случаи лекарите предписват валериана за кърмачета, която се предлага под формата на тинктури, таблетки или сушени билки. Не се препоръчва да давате тинктура на деца; по-добре е да направите отвара от билката. Успокоява добре, нормализира съня, облекчава болката, като същевременно действа меко и бързо

.
Приемането на средства се извършва в курсове, не може да се използва постоянно
. Дозировката и продължителността на приема се определят от лекаря.

За зачервяване на бузите, поява на обрив, бебетата се предписват мехлеми, съдържащи хормонални агенти в най-малки количества. Тези мехлеми се наричат ​​глюкокортикоиди. Те включват: Celestoderm, Advant, Elokom, които бързо ще отстранят проблема. Необходимо е да се прилагат средства в изключително малки дози на мястото на локализация на обриви

. Курсът на лечение не трябва да надвишава една седмица.

От нехормонални мехлеми, бебетата могат да предписват Elidel. С правилното лечение кремът облекчава кожните възпаления, омекотява, овлажнява и лекува. Той няма странични ефекти като хормонални лекарства, не влияе върху честотата на кожни инфекции

.
Независимо от стадия на заболяването, кремът се прилага върху зони на зачервяване два пъти дневно и може да се използва като профилактика
. Курсът на лечение е 4-6 седмици.

Bepanten

Това лекарство предотвратява появата на пеленен обрив, важно е за пеленен дерматит при новородени. Bepanten не съдържа консерванти или аромати, което го прави безопасен за пациенти на всяка възраст (включително бебета). Лекарството се прилага върху увредена кожа два пъти дневно, но ефектът се наблюдава само при комплексно лечение, включително диета и прием на други лекарства.

Triderm е хормонален агент, съдържащ синтетичен глюкокортикостероид. Такива препарати под формата на крем се предписват на кърмачета, за да облекчат бързо възпалението, да се отърват от сърбеж и да спрат алергичната реакция. Пристрастяването обаче се развива бързо до такъв силен хормон, поради което при кърмачета лекарството се използва стриктно според лекарското предписание.

. Дългосрочната употреба може да провокира хормонален периорален дерматит.

Дезитин е лекарство, принадлежащо към групата на дерматопротективните средства. Кремът ще облекчи бебето от признаци на диатеза, ще помогне да се справи с кожни обриви, възпаления и раздразнения

. Омекотява, изсушава кожата.
Кремът съдържа до 40% цинков оксид
. Стандартните препоръки са да прилагате продукта преди всяко повиване, обривът изчезва за 2-3 дни.

Лечение на заболяването

Нека да разберем как да лекуваме това заболяване.

Голям брой форми на проява на болестта включва не по-малко от броя на лекарствата, които могат да повлияят на хода на диатезата и нейните прояви. Много е важно да се възстанови тялото с помощта на сложна терапия за нормалното му развитие..

Важна роля пада върху ежедневието и правилната грижа за пациента. Задължително е да се разхождате, да спазвате правилата за хигиена, навременна смяна на дрехите и спалното бельо.

Сърбежът може да се облекчи с Phenobarbetal. При лечение на болестта е възможно да се използват антихистамини, например "Suprastin". В някои случаи е показана хормонална терапия "Преднизолон"..

При възпалителни процеси на кожата или когато тя се зарази, за лечение се използват антибиотици.

Крастата по главата могат да бъдат премахнати внимателно, като ги накиснете с рибено масло или слънчогледово масло. Също така, лосиони със състава на сребърен нитрат се прилагат върху мокри повърхности..

Много сестрински проблеми могат да бъдат разрешени чрез сестринския процес на грижа за пациента.

Бебешка храна

Алергичният дерматит при бебета често се проявява през първите две години от живота, за някои става само епизоди, за някои постепенно се развива в алергични заболявания. За да се избегнат подобни проблеми, родителите са длъжни стриктно да преглеждат диетата на детето и да премахват най-опасните ястия.

.
По-добре е да намалите или премахнете от диетата списъка на възможните алергени и следните храни:

 • цитрусов плод;
 • яйца, риба;
 • домати, моркови, чушки;
 • райска ябълка, пъпеш, ананас, киви;
 • ягоди, малини;
 • шоколад, какао;
 • ядки, мед, гъби.

На практика не причиняват алергии:

 • млечни продукти;
 • заешко месо, пуешко месо, постно свинско месо;
 • царевица и перлен ечемик;
 • зеле;
 • червено, бяло френско грозде;
 • круши.

Народни средства за защита

Има много рецепти за домашен мехлем за диатеза. Средство с масло от ела се счита за особено приемливо за здравето на бебетата. За готвене се вземат 4 ч.л. бебешки крем от всякаква марка, 2 часа

. л.
масло от ела, всичко се смесва
.
Нанасяйте продукта два пъти дневно върху засегнатата кожа, докато симптомите изчезнат
. Такъв мехлем е абсолютно безвреден и дава бърз ефект..

Лечението с народни средства трябва да се подхожда внимателно, използвайте само доказани рецепти, например катранен мехлем. Вземете медицински катран 50 g, вътрешна свинска мазнина 50 g, смърчова смола 50 g, прополис 30 g, едно яйце. На слаб огън разтопете восъка заедно с катран и смола. В отделна купа разтопете бекона и изсипете в сместа с катран

. Добавете разклатеното яйце на тънка струйка към същото място, но така, че да не се вари. Засегнатите области трябва да се мажат с продукта три пъти на ден..

дафинов лист

За да приготвите бульона, залейте три листа с 200 мл вряща вода и гответе, докато водата заври наполовина. Добавете отново вряща вода към предишния обем

.
Такъв състав се използва за приготвяне на лосиони за бебета за премахване на симптомите на диатеза.
. Някои майки къпят бебето си в баня с дафинов лист.
За да направите това, запарете 10 g (опаковка) в литър вряща вода и гответе, както е описано по-горе, така че обемът да е 0,5 литра
. Изсипете бульона заедно с листата в банята с вода (температура не по-висока от 40 градуса).

Видео

Диатезата при новородени е специфична реакция на детето към външни дразнители, която е свързана с особеностите на метаболизма и имунната система. Диатезата се отнася не до заболявания, а до аномалии в конституцията на детето. Причините за диатеза могат да бъдат различни, но основната се счита за генетично предразположение (наследственост).

Видове диатеза и тяхното лечение

При деца под една година се различават следните форми на диатеза:

 • ексудативно-катарална;
 • лимфно-хипопластичен;
 • невро-артритни.

Всеки от тях може да се прояви в бебе от първите дни на живота..

Ексудативно-катаралната диатеза при новородени е предразположение на детето към алергични реакции. Популярно този тип диатеза се нарича алергичен дерматит - кожна реакция на тялото под формата на обрив към един или друг алерген

. Всъщност диатезата е тенденция, но алергичният дерматит вече е болест.

Причините за тази аномалия все още не са известни. Смята се, че децата имат предразположение към ексудативно-катарален процес в кожата и лигавиците.

Диатезата се проявява под въздействието на външни фактори, те включват:

 • хранене на алергени;
 • повишено количество мазнини в консумираната храна, включително в диетата на кърмачка;
 • ефектът върху детското тяло на битови или лекарствени алергени;
 • неспазване на хигиенните правила;
 • недостатъчен престой на чист въздух;
 • липса на витамини в тялото на детето.

Симптомите на ексудативно-катаралната диатеза се различават и зависят от нейния тип.

 1. При пастообразния тип при децата има тенденция към повишено натрупване на течност в тъканите, в резултат на което може да има наднормено тегло. Кожата на такива деца е отпусната, бледа
  . Диатезата се проявява като плачещи петна по лицето или тялото (екзема). Те приличат на червено петно ​​по кожата с воднисти секрети..
 2. При еретичния тип диатеза децата са слаби, подвижни. Обрив по кожата на бебе изглежда като сухи сърбящи корички
  . Гнайс (мазни люспи по скалпа), фино лющене по лицето, така наречената млечна кора често се образува на главата.

Лимфно-хипопластична диатеза при новородени - тенденция към пролиферация на лимфоидна тъкан (сливици, аденоиди). В същото време бебетата често страдат от заболявания на лимфната система и горните дихателни пътища..

Причини за лимфна диатеза:

 • соматични заболявания на майката;
 • дисфункция на жлезите с вътрешна секреция на майката;
 • силна гестоза по време на бременност;
 • небалансирано хранене по време на бременност;
 • недоносеност;
 • по-напреднала възраст на родителите.

На външен вид децата с лимфна диатеза имат бледа кожа, подпухнало лице и увеличени лимфни възли. Лимфно-хипопластичната диатеза при новородени и кърмачета може да се прояви чрез „шмъркане“ или „мрънкане“ на носа.

Децата с този тип диатеза трябва да ходят много на чист въздух, редовно да проветряват помещението, в което се намират, и да почистват лигавицата на носа с физиологичен разтвор. За укрепване на имунитета се препоръчва да правите гимнастика ежедневно и да закалявате бебето..

Невро-артритната диатеза при новородени е тенденция към метаболитни и заболявания на нервната система.

Симптоми на лимфната диатеза:

 • повишена нервна раздразнителност (от раждането);
 • хиперактивност;
 • сълзливост;
 • капризност.

Тези деца имат често повръщане на фона на повишен ацетон в организма. В диетата на кърмачета и по-големи деца с такава диатеза е необходимо да се изключат храни, съдържащи пурини: месо, риба, кафе, чай, шоколад, гъби

. Препоръчайте млечно-растителна диета, много напитки.

Лечение на диатеза при новородени

Симптомите на диатеза могат да бъдат лекувани с лекарства. Сред тях са антиалергични, адсорбенти, ензимни препарати

. Правилното лечение помага на вашето бебе и с подходящи грижи всеки симптом изчезва бързо.

За лечение на бебета от антихистамини (антиалергични) лекарства, Fenistil се използва широко. Произвежда се под формата на капки и гел

. "Фенистил" е единственото антихистаминово лекарство, което може да се използва при деца от месец.
Капките "Fenistil" се приемат през устата, разтваряйки необходимото количество от лекарството за 1 час
. л. вода.

Още след 45 минути "Фенистил" премахва симптомите на обрив, подуване и сърбеж. Необходимо е да се лекува бебето с лекарства строго според лекарското предписание. Като правило, капки "Fenistil" се предписват 3 пъти на ден

. Фенистил под формата на гел се използва за локално лечение. Нанася се на тънък слой върху кожата на бебето 1-2 пъти на ден, в зависимост от тежестта на заболяването.

Местното лечение с други средства е добро за премахване на обриви и сърбеж по кожата. Често педиатрите предписват лекарството "Bepanten"

.
Произвеждат се "Bepanten-маз" и "Bepanten-крем"
. В случай на суха кожа, мехлемът има най-добър терапевтичен ефект, той се абсорбира по-бързо в кожата на малък пациент.

Активната съставка на лекарството "Bepanten-маз" е декспантенол, предшественик на витамин В5. Попадайки в кожата на бебето, провитаминът се превръща във витамин В5, който от своя страна ускорява регенерацията (възстановяване на тъканите), митозата на кожата (клетъчното делене), укрепва колагеновите влакна.

"Bepanten-маз" е разрешен за диатеза дори при новородени. Трябва да намажете всички засегнати участъци от кожата с тънък слой. Много майки с диатеза при бебетата си използват само "Bepanten-маз".

"Фенистил" и "Бепантен-маз" премахват симптомите на диатеза, обривът постепенно изчезва, сърбежът намалява. Трябва да се помни, че лечението на диатеза с лекарства премахва само проявите на различните му форми, а не причината.

Начин на живот на дете с диатеза

Алергенните храни, които могат да влошат диатезата, са изключени от диетата:

 • шоколад,
 • пчелен мед,
 • яйца,
 • риба,
 • домат,
 • цитрусови плодове и др..

В същото време всяка майка избира индивидуално диетата на детето, защото храненето зависи от реакцията на тялото. Бебето не може да бъде прехранвано и няма значение дали е естествено или изкуствено

. Правете по-дълги почивки между храненията, ако бебето ви наддава добре.

Педиатрите съветват да не се въвеждат допълнителни храни на кърмените бебета по-рано от шест месеца. За изкуствените хора тази възраст може да бъде намалена с един месец.

. В каква последователност и според какви правила да въвеждате допълващи храни, трябва да се съгласите с Вашия лекар.

Бебетата с диатеза са много чувствителни към външния свят, така че е нежелателно да се използват дрехи от синтетични тъкани. Пелените и кърпите също трябва да бъдат изработени от естествени материали..

Когато обрив се появи при дете, трябва да го проследите, след което той е възникнал. Ако след смяна на перилен препарат, пелена или крем за тяло, спрете да ги използвате. За да улесните определянето на реакцията на бебето, започнете дневник, в който ще запишете всичко.

Хигиената на детето също трябва да се състои в редовно измиване, за предпочитане след всяка тоалетна. По-добре е да къпете бебе с диатеза всеки ден. Кожата трябва да бъде чиста и суха и по нея не трябва да има следи от урина или фекалии след евакуация. След всяка баня можете да третирате кожата с овлажняващ бебешки крем или лечебен мехлем..

Също така трябва да се уверите, че кожата на бебето не се изпотява. Ако в стаята е горещо или задушно, намалете температурата, съблечете бебето и проветрете стаята

. Прегряването и прекомерното изпотяване ще доведат до дразнене на кожата и зачервяване.

Лечение на диатеза при кърмачета с народни средства

За да лекувате диатеза при новородено, трябва да започнете възможно най-рано. Днес лечението на диатеза с народни средства става все по-широко разпространено.

.
Но трябва да запомните, че това само помага, но не се отървава от причината.
. Трябва да лекувате не обрив по кожата, а заболяване, причината за появата му.

За да се намали възпалението по кожата, да се намали сърбежът и обривите, дафиновите листа често се използват под формата на инфузия, отвара или мехлем..

Отвара от дафинов лист

 • дафинов лист - 15 грама;
 • преварена вода - 2 литра.

Начин на приготвяне и използване

Дафиновият лист се залива с гореща вода и се вари 15 минути. След което бульонът се прецежда, листът се отстранява и бульонът се добавя към ваната и бебето се къпе за 15 минути. След банята кожата се обработва с масло

. Такива процедури трябва да се правят ежедневно, най-малко две седмици..

Запарка от дафинов лист

 • дафинов лист - 2 броя;
 • вряща вода - 1 чаша.

Начин на приготвяне и използване

Вземете дафинов лист, залейте с чаша вряла вода и оставете за 6 часа. След инфузия се приема през устата за 1 час

. л. 3 пъти на ден.

Мехлем от дафинов лист

 • дафинов лист - 1 супена лъжица л.;
 • растително масло - 2 супени лъжици. л.

Начин на приготвяне и използване

Дафиновият лист се смила на прах и се залива с растително масло. Получената смес настоявайте на водна баня за 30 минути. Трябва да мажете засегнатите места два пъти на ден..

Дафиновият лист не само премахва кожните обриви, но и успокоява бебето, укрепва съня му и подобрява апетита. Лечението с народни средства също включва използването на отвари от билки от лайка, низ, дъбова кора.

Отвара за баня от струна и жълтурчета

 • струнен лист - 1 част;
 • лист от жълтурчета - 1 част;
 • манган - на око, много малко количество.

Начин на приготвяне и използване

Към листата на струната и жълтурчето трябва да добавите доста манган, да излеете чаша вряща вода и да настоявате. Прецедете получената смес и добавете към водата за къпане на бебето.

Запарка от теменужки, низ и ягоди

 • виолетови листа;
 • ягодови листа;
 • наследствени листа.

Начин на приготвяне и използване

Смесете виолетовите листа, струната и ягодовите листа в равни пропорции. Залейте една супена лъжица смес с чаша гореща вода и кипете 20 минути

. Запарката трябва да се приема по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден..

Трябва да се помни, че лечението с народни средства е доста ефективно, ако правите процедурите редовно, съчетавайки се с всички препоръки на лекарите за лечение на дете.