От самото раждане на бебето си майките и бащите са изправени пред необходимостта да използват антихистамини. Независимо дали става въпрос за препарати за ваксинация или неочаквани алергични обриви. Следователно въпросът как да се дава Фенистил на бебета с алергии съвсем не празен. В тази статия ще анализираме основните клинични ситуации, в които е необходимо да се приемат антиалергични лекарства именно на примера на Фенистил, като един от най-популярните антихистамини..

Какво представлява това лекарство - Фенистил?

Фенистил е включен в групата на антихистамините, които обикновено се разделят на две основни категории:

 • антихистаминови рецепторни блокери. Те предотвратяват появата и значително улесняват протичането на атопични процеси в организма. Има две основни поколения блокери на хистаминовите рецептори. Първото поколение включва класически антихистамини със силен хипнотичен ефект. Второто поколение включва силни антиалергични лекарства, които имат слаб ефект върху нервната система. Фенистил (диметинден) принадлежи към групата на лекарствата от първо поколение;
 • локални антихистамини. Фенистил гелът обикновено се отнася към тази фармакологична група лекарства. Тези лекарствени гелове и емулсии имат способността да блокират локалните тъканни рецептори с биологично активно вещество, да намаляват пропускливостта на капилярите и да имат противовъзпалителен ефект..

Смисълът на действието на антихистамините е да деактивира рецепторите, с които се свързва хистаминът по време на алергичен имунен отговор. Хистаминът е биологично активно вещество, което повишава съдовата пропускливост.

Клинично наблюдаваме образуването на обриви на яркочервен фон. Действието на лекарството е бързо, но е необходима достатъчно голяма доза, за да се постигне изразен клиничен ефект, тъй като свързването с рецепторните протеини е обратимо и конкурентно.

Това със сигурност води до факта, че този клас лекарства провокира нежелани и опасни странични ефекти..

Тези реакции се дължат на следните фактори:

 • безразборно блокиране на рецептори, по-специално m-холинергични рецептори. Този ефект се проявява в появата на сухота на лигавиците, повишено вътреочно налягане;
 • възможно развитие на камерни аритмии поради хининоподобно действие върху сърдечния мускул;
 • потискащ ефект върху мозъка с развитие на нервност, сънливост и летаргия.

Кога да се дава Фенистил на бебета с алергии?

В педиатрията не са много случаите, когато това лекарство може да бъде предписано. Най-често това е подготовка за ваксинация, лечение на атопичен и алергичен контактен дерматит, уртикария, ангиоедем, алергия към насекоми.

В какви случаи употребата на Фенистил е опасна?

Има малко противопоказания за употребата на лекарството, но трябва да знаете за тях:

 • свръхчувствителност към компонентите на продукта;
 • възраст до един месец;
 • недоносеност на детето;
 • глаукома;
 • бронхиална астма;
 • възпалителни гнойни процеси по кожата (за гел).

Под какви форми се произвежда Фенистил?

В педиатричната практика Фенистил се използва под формата на капки за перорално приложение и гел за външна употреба..

Как се дозира Фенистил под формата на капки?

Лекарството може да се препоръча на бебе от едномесечна възраст.

Дозата на Фенистил се определя от лекаря въз основа на телесното тегло на детето и състоянието на здравето му. Има схеми за изчисляване на дозата на това лекарство за недоносени бебета.

Максималната дневна доза на лекарството под формата на капки не трябва да надвишава две капки на килограм телесно тегло на пациента и трябва да бъде разделена на три приема. От първия месец до едногодишна възраст се препоръчва от 3 до 10 капки на доза. След 1 година и до три години дозата се увеличава до 15 капки на доза. От тригодишна възраст дават 20 капки.

Преди да приемете лекарството може да се разтвори в чай, компот или кърма, като се избягва нагряването на лекарството. Капките имат приятен вкус и се понасят добре дори от бебета.

В какви ситуации се използва Фенистил гел за бебета при алергии??

Лекарството под формата на гел се използва при деца със сърбящи атопични обриви, ухапвания от насекоми и някои видове уртикария. Фенистил се използва с повишено внимание при недоносени бебета. Фенистил гел се използва, когато детето навърши едномесечна възраст.

Схема на дозиране на Фенистил гел при кърмачета

Фенистил се прилага върху участъци от кожни обриви до четири пъти на ден. При липса на ефект е желателно едновременно приложение с капки..

Какви нежелани реакции може да има при деца при употребата на лекарството Фенистил?

Най-често в практиката на алерголог се срещат странични ефекти при използване на капки за перорално приложение. Това е летаргия, безпокойство, световъртеж, нервност..

Детето може да почувства гадене, сухота в устата. Гелът за външна употреба може да причини контактен дерматит, лющене, суха кожа. Всички нежелани реакции трябва да бъдат докладвани на лекуващия лекар.

Какво да правите в случай на предозиране на лекарството Фенистил?

Предозирането на Фенистил може да се прояви при дете като помътняване на съзнанието, тежка сънливост, конвулсии, спад на кръвното налягане.

С използването на какви лекарства е нежелателно да се комбинира употребата на фенистил?

 1. Фенистил засилва ефекта на хапчета за сън и психотропни лекарства.
 2. МАО инхибиторите (антидепресанти), когато се използват едновременно с хистаминови блокери, потискат централната нервна система.
 3. Когато Fenistil се комбинира с m-антихолинергици, рискът от развитие или влошаване на глаукома се увеличава.

Какво да запомните, когато давате Фенистил на дете?

Важно е да спазвате няколко правила:

 • лекарството няма да помогне, ако сърбежът е причинен от неправилна работа на черния дроб;
 • избягвайте пряка слънчева светлина върху кожни участъци с Фенистил гел;
 • при нагряване лекарството губи своите лечебни свойства, така че не добавяйте капки Фенистил към гореща течност.

Как да използвам Фенистил при различни заболявания?

 1. Приложение на Фенистил при подготовка за ваксинация. Деца от първата половина на живота с прояви на атопичен, пеленен дерматит, мускулна екзема, гнайс трябва да бъдат ваксинирани по време на ремисия на заболяването с лекарства. Фенистил се предписва във възрастова доза под формата на капки два дни преди и в рамките на четири дни след ваксинацията.
 2. Фенистил за атопичен дерматит. Използват се и двете форми на лекарството. Фенистил обикновено се предписва на кратък курс, за да премахне интензивния сърбеж по кожата и да подобри качеството на нощния сън. Не се препоръчва продължителна продължителна употреба на Фенистил поради нарушени когнитивни функции на мозъка при деца. Ако детето страда и от бронхиална астма и алергичен ринит, тогава употребата на Фенистил ще бъде неподходяща поради атропиноподобното му действие..
 3. Фенистил за различни видове уртикария. Чуждестранни автори съветват да се прилага гел Fenistil локално върху мехури с уртикария от натиск. Фенистиловите капки ще помогнат за справяне със сърбеж по кожата с уртикарни обриви (мехури).
 4. Фенистил гел за алергия към ухапвания от насекоми при деца. През летния сезон дори новородените могат да страдат от значително изразена алергична реакция към ухапвания от насекоми. Мястото на ухапване ще бъде по-малко сърбящо и подуто след прилагане на антихистаминовия гел. Фенистил гел може да се прилага върху кожата три пъти през деня.

По този начин разгледахме основните възможности за използване на Фенистил при деца.

Без алергии!

медицински справочник

Фенистил гел за бебета с алергии

Капки и гел Фенистил за новородени

Алергиите при новородени се появяват доста често, тъй като бебето се адаптира към нов живот всеки ден. Мама яде нещо друго, татко парфюмира нещо, животното се появи в къщата - това и много други могат да предизвикат алергична реакция при новородено.

За да се предотврати нежелана реакция на тялото на бебето към всички видове патогени, препоръчително е да го предпазите от тях.

Ако алергията вече се е усетила, е необходимо да се лекува бебето. Едно средство, което може да помогне на вашето мъниче да се справи с неприятния сърбеж и обриви. е лекарството Фенистил.

Фенистил е антихистаминово лекарство, което се използва за лечение на алергии, както при възрастни и деца, така и при новородени. Фенистил принадлежи към неселективните групи на лекарства от първо поколение.

Активното химично вещество във всички форми на този лекарствен продукт е диметинден. Помощните вещества се различават в зависимост от формата на освобождаване.

Антиалергичното и противосърбежното лекарство може да се използва както вътрешно, така и външно. Трябва да знаете, че лекарството може да елиминира само симптомите на алергия, но не и причината..
Фенистил има блокиращ ефект на алергични реакции (обрив, сърбеж, оток) по такъв начин, че тяхното развитие спира.

Лекарството може да се бори само с признаците на заболявания, причинени от алергии.

Противопоказания:

 • свръхчувствителност към лекарствените компоненти,
 • деца под 1 месец,
 • екзема,
 • хиперплазия на простатата,
 • закритоъгълна глаукома,
 • недоносени бебета...

Предозирането на лекарството е нежелателно, поради което преди употреба не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар относно дозировката и времето на приложение на лекарството..

 • По целия свят те са се научили да лекуват такова опасно заболяване като дисплазия на тазобедрените стави при новородени. Какви методи съществуват у нас и по света, както и как да разпознаем това заболяване, ще научите на нашия портал за млади родители.
 • Капването на тестисите също е често срещано при новородени момчета. как да се справим с него прочетете нашата статия, написана от най-добрите педиатри.
 • Какъв вид наркотик е Bebinos? от каква възраст може да се използва, безопасно ли е и ефективно ли е срещу колики, в нашата статия ще намерите и цялата необходима и важна информация.

Фенистил се произвежда в няколко форми: гел, капки, капсули. За деца под 12 години е разрешено да се използват само Фенистил капки и гел (не капсули).

Фенистил гел за новородени

Гелът Фенистил се използва външно, така че показанията за употребата му са малко по-тесни от тези за форми за вътрешно приложение. Гелът се използва при всички форми на сърбеж (с изключение на причинени от холестаза), при леки изгаряния и при обриви.

Трябва да се нанася на тънък слой върху засегнатата кожа (2-4 пъти на ден). Нанесете гела внимателно, като избягвате зоните около устните и очите. След нанасяне на гела е необходимо да се избягва слънчева светлина върху третираната кожа. Курсът трябва да продължи, докато симптомите изчезнат..

Можете да използвате Фенистил гел от раждането, но за предпочитане под наблюдението на лекар.

За новородени от 1-ви месец капки се приемат през устата, по 10 капки (с кърма, смес или вода) 3 пъти на ден. Лекарството има добър вкус и се приема добре от новородените. Дозировката на лекарството се увеличава в зависимост от възрастта на бебето. Консултирайте се с вашия педиатър за правилната доза.

Следвайки всички препоръки за използване на лекарството Fenistil, вашето бебе много скоро ще се отърве от неприятните симптоми.

Обрив и зачервяване на кожата на дете, особено на новородено, силно плашат родителите и ги принуждават незабавно да търсят лекарства, за предпочитане безвредни за бебето. Повечето родители намират хвалебствени отзиви за Fenistil капки и гел. Преди педиатърът да одобри вашия избор или не, нека да видим дали това лечение е подходящо за новородени и да се запознаем с възможните причини за обрива..

При новородените, поради състоянието на кожата, може много да се каже за здравето му, защото самото бебе не може да каже нищо друго. Така че, най-често обрив при бебета се появява, когато:

1. майка яде нещо нередно и кърменото бебе получи пъпки. Лекарствата срещу алергии може дори да нямат време да помогнат, тъй като толкова бързо, колкото алергените навлизат в тялото на детето, те се отделят също толкова бързо. Освен ако, разбира се, мама не продължи да се опира на забранени храни..

2. бебето е прегряло поради претоварване. Не всеки педиатър може да различи изпотяването от алергии, но за презастраховане могат да се предписват антихистамини. Ако сте сигурни, че това е пот, а не алергия, свържете се с друг лекар и направете всичко, за да не прегрее детето:

- намалете температурата на въздуха в помещението до 18 -21 С;

- проветрявайте и овлажнявайте;

- къпете бебето във вода не повече от 37 С и постепенно го спускайте с градус.

3. акне на новородени

Това е обрив, който се появява по бузите и шията на бебето около третата седмица от раждането. Около 20% от децата страдат от пъпки и появата им се дължи на хормоните на майката. Акнето не се лекува нито от Фенистил, нито от други лекарства - то изчезва от само себе си за 2-3 седмици.

Както установихме, в повечето случаи лекарствата могат да се откажат по време на неонаталния период. Но не лекувайте детето сами, винаги се свържете с педиатър!

Гелове и капки срещу алергии Фенистил практически нямат противопоказания, с изключение на едно - най-важното за младите родители:

Както гел, така и капки са забранени за деца под 1 месец, тоест новородени.

От 1 месец до 1 година децата се наричат ​​бебета. Инструкцията казва, че е възможно да се лекуват бебета с това антиалергично лекарство, но само под наблюдението на педиатър.

1. Когато лекар предписва капки, те могат да се дават по два начина:

- разрежда се в шише и се сервира с топло адаптирано мляко;

- в неразреден вид, дайте от лъжица (капки имат приятен вкус).

2. Ако на детето е предписан гел, следвайте указанията за неговото използване:

- гелът се нанася по посока, защото бебетата не могат да го нанасят върху големи участъци от тялото.

- ако кожата е силно възпалена и кърви, гелът също не се използва.

- бъдете особено внимателни, че бебето не може да оближе третираните кожни участъци, затова ги покрийте с дрехи и не нанасяйте гела върху ръцете.

Родителите, лекували децата си с Фенистил, пишат положителни отзиви за него. Доволен предимно от скоростта на действие и ефективността си..

Капки, гел фенистил за новородени се използват при лечението на алергии. Това е безопасно лекарство, което може да се дава на деца от първите дни на живота. Фенистил капки за бебета е антихистамин. Помага да се отървете не само от често срещаните алергии (уртикария), но и лекува по-сложни видове като ангиоедем и сенна хрема. Улеснява сърбежа от ухапвания от насекоми и облекчава възможните алергични реакции. Фенистил капки за новородени е по-модерно средство, за разлика от Супрастин. Отзивите за фенистил за новородени са положителни, няма да съжалявате, че сте закупили това модерно лекарство.

Една от формите на освобождаване на това лекарство е фенистил гел за новородени, гелът е без цвят и мирис, фенистил гелът е много безопасен за новородени. Трябва да се помни, че фенистиловият гел за новородени се използва само за външна употреба..

Сега ще опишем накратко инструкциите за Fenistil гел за новородени. Според нея Фенистил гел за новородени се прилага внимателно върху засегнатата област, където се появяват зачервявания и малки обриви. Инструкция Фенистил гел за новородени казва, че гелът може да се прилага и при ухапвания от насекоми, облекчава сърбежа, охлажда и успокоява раздразнената кожа. Лечебен мехлем се прилага през деня 2-4 пъти.

Друг вид освобождаване на това лекарство са фенистиловите капки за новородени, които се използват за перорално приложение. По отношение на действието си, формите на освобождаване на лекарството не се различават една от друга, и двете форми на фенистил са ефективни.

Както се казва в инструкцията, фенистил капки за новородени се приемат през устата, а на деца под една година трябва да се дават по 10 капки три пъти на ден. За деца под тригодишна възраст дозата се увеличава с 5 капки. Броят на дозите на ден остава същият, т.е. три пъти на ден. Консултирайте се с вашия медицински специалист преди употреба. Инструкциите за фенистил капки за новородени са много прости, силно препоръчваме да се запознаете с него, преди да използвате лекарството.

Най-често цената на Fenistil гел за новородени варира от 200 до 300 рубли. Фенистил капки за новородени ще ви струват малко повече от гел. Трябва да се помни, че различните аптеки определят различни цени на дребно за лекарства, така че цената на фенистил гел за новородени може да се различава леко поради аптеката и региона на пребиваване.

Получихме следния отзив за фенистил гел за новородени, публикуваме го:

Моето бебе се роди с алергия от детството и кожните обриви започнаха от първата седмица от живота. Влязох в интернет и случайно видях положителен отзив за фенистил гел за новородени, реших да го пробвам. Сега мога да кажа, че това лекарство винаги ни помага. Ще нанасям малко гел през нощта, а на сутринта няма нищо.

Веднага след раждането дъщеря ми дори не беше изписана от болницата, беше диагностицирана с алергии. Алергията беше, както се оказа по-късно, към протеин, обикновен яйчен белтък. Ядох яйца и детето беше наранено. Изписаха ни капки фенистил за новородени, успокоихме се, казвайки, че това е най-сигурното средство за днес. Дадох 10 капки, както пише в инструкциите, алергията изчезна за три дни. Затова реших да напиша добър отзив за фенистиловите капки за новородени.

От самото раждане на бебето си майките и бащите са изправени пред необходимостта да използват антихистамини. Независимо дали става въпрос за препарати за ваксинация или неочаквани алергични обриви. Следователно въпросът как да се дава Фенистил на бебета с алергии съвсем не празен.

В тази статия ще анализираме основните клинични ситуации, в които е необходимо да се приемат антиалергични лекарства именно на примера на Фенистил, като един от най-популярните антихистамини..

Фенистил е включен в групата на антихистамините, които обикновено се разделят на две основни категории.

 • Антихистаминови рецепторни блокери. Те предотвратяват появата и значително улесняват протичането на атопични процеси в организма. Има две основни поколения блокери на хистаминовите рецептори. Първото поколение включва класически антихистамини със силен хипнотичен ефект. Второто поколение включва силни антиалергични лекарства, които имат слаб ефект върху нервната система. Фенистил (диметинден) принадлежи към групата на лекарствата от първо поколение.
 • Локални антихистамини. Фенистил гелът обикновено се отнася към тази фармакологична група лекарства. Тези лекарствени гелове и емулсии имат способността да блокират локалните тъканни рецептори с биологично активно вещество, да намаляват пропускливостта на капилярите и да имат противовъзпалителен ефект..

Смисълът на действието на антихистамините е да деактивира рецепторите, с които се свързва хистаминът по време на алергичен имунен отговор. Хистаминът е биологично активно вещество, което повишава съдовата пропускливост.

Клинично наблюдаваме образуването на обриви на яркочервен фон. Действието на лекарството е бързо, но е необходима достатъчно голяма доза, за да се постигне изразен клиничен ефект, тъй като свързването с рецепторните протеини е обратимо и конкурентно.

Това със сигурност води до факта, че този клас лекарства провокира нежелани и опасни странични ефекти..

Тези реакции се дължат на следните фактори:

 • безразборно блокиране на рецептори, по-специално m-холинергични рецептори. Този ефект се проявява в появата на сухота на лигавиците, повишено вътреочно налягане;
 • възможно развитие на камерни аритмии поради хининоподобно действие върху сърдечния мускул;
 • потискащ ефект върху мозъка с развитие на нервност, сънливост и летаргия.

В педиатрията не са много случаите, когато това лекарство може да бъде предписано. Най-често това е подготовка за ваксинация, лечение на атопичен и алергичен контактен дерматит, уртикария, ангиоедем, алергия към насекоми.

Научете повече за това откъде идва

алергичен обрив при деца

и как да се лекува правилно, от статия на алерголог-имунолог.

В какви случаи употребата на Фенистил е опасна?

Има малко противопоказания за употребата на лекарството, но трябва да знаете за тях:

 • свръхчувствителност към компонентите на продукта;
 • възраст до един месец;
 • недоносеност на детето;
 • глаукома;
 • възпалителни гнойни процеси по кожата (за гел).

В педиатричната практика Фенистил се използва под формата на капки за перорално приложение и гел за външна употреба..

Гелът се характеризира с много добро проникване през кожата. Максималната възможна концентрация в кръвния серум след прием на лекарството се достига след 2 часа. Лекарството се метаболизира в черния дроб. Екскреция - с жлъчка и урина.

Лекарството може да се препоръча на бебе от едномесечна възраст.

Дозата на Фенистил се определя от лекаря въз основа на телесното тегло на детето и състоянието на здравето му. Има схеми за изчисляване на дозата на това лекарство за недоносени бебета.

Максималната дневна доза на лекарството под формата на капки не трябва да надвишава две капки на килограм телесно тегло на пациента и трябва да бъде разделена на три приема. От първия месец до едногодишна възраст се препоръчва от 3 до 10 капки на доза. След 1 година и до три години дозата се увеличава до 15 капки на доза. От тригодишна възраст дават 20 капки.

Преди да приемете лекарството може да се разтвори в чай, компот или кърма, като се избягва нагряването на лекарството. Капките имат приятен вкус и се понасят добре дори от бебета.

Лекарството под формата на гел се използва при деца със сърбящи атопични обриви, ухапвания от насекоми и някои видове уртикария. Фенистил се използва с повишено внимание при недоносени бебета. Фенистил гел се използва, когато детето навърши едномесечна възраст.

Забранено е прилагането на Фенистил гел върху обширни кожни повърхности и при наличие на възпаление. След като намажете гела върху кожата на детето, избягвайте пряката слънчева светлина, тъй като това води до развитие на фотодерматит.

Фенистил се прилага върху участъци от кожни обриви до четири пъти на ден. При липса на ефект е желателно едновременно приложение с капки..

Най-често в практиката на алерголог се срещат странични ефекти при използване на капки за перорално приложение. Това е летаргия, безпокойство, световъртеж, нервност..

Детето може да почувства гадене, сухота в устата. Гелът за външна употреба може да причини контактен дерматит, лющене, суха кожа. Всички нежелани реакции трябва да бъдат докладвани на лекуващия лекар.

Предозирането на Фенистил може да се прояви при дете като помътняване на съзнанието, тежка сънливост, конвулсии, спад на кръвното налягане.

В този случай родителите трябва незабавно да се обадят на линейка. Преди пристигането на линейката е необходимо да запазите спокойствие, да се опитате да предизвикате повръщане, дайте на детето активен въглен.

Какво да запомните, когато давате Фенистил на дете?

Важно е да спазвате няколко правила:

 • лекарството няма да помогне, ако сърбежът е причинен от неправилна работа на черния дроб;
 • избягвайте пряка слънчева светлина върху кожни участъци с Фенистил гел;
 • при нагряване лекарството губи своите лечебни свойства, така че не добавяйте капки Фенистил към гореща течност.

По този начин разгледахме основните възможности за използване на Фенистил при деца.

Най-важното нещо, което трябва да се научи, е, че Фенистил е доста ефективно лекарство за лечение на прояви на алергични заболявания при деца, но, за съжаление, не е лишено от сериозни нежелани ефекти. Следователно целта на лекарското предписване на това лекарство винаги трябва да бъде оправдана..

Алергиите в контекста на появата при кърмачета не са необичайни. Тялото на бебетата се адаптира само към околната среда и към напълно нови условия за себе си. Реакциите от тялото могат да бъдат предизвикани от различни фактори - храна, парфюм на мама, домашни любимци.

Ако алергията се проявява под формата на възпаление, локално зачервяване, обрив или сърбеж, важно е не само да предпазите бебето от потенциално опасни патогени, но и да лекувате съпътстващите симптоми. Най-приоритетният вариант е предварителна консултация с алерголог или имунолог. Само специалист може да препоръча безопасно и ефективно средство за защита, едно от които е днешната статия..

Алергичните реакции, проявяващи се под формата на обрив, зачервяване или подуване на кожата, изискват своевременно лечение. Важно е лекарството, предписано на новородени, да бъде не само ефективно, но и безопасно. Едно от тези лекарства се произвежда от фармацевтичната компания Novartis. Става въпрос за Фенистил гел.

Въпросното лекарство се предписва както за възрастни, така и за деца. Съставът на базата на диметинден малеат бързо облекчава болезнените симптоми, облекчава състоянието на пациента с екзема, дерматит, помага за справяне със слънчево изгаряне и ухапвания от насекоми.

Лекарството се характеризира с изразени антиалергични свойства:

 • проявява се антиалергичен и противосърбежен ефект;
 • компонентите на веществото се абсорбират почти незабавно от епителния слой, засягайки директно проблемната област;
 • инхибира активността на медиаторите на болката чрез блокиране на хистаминовите рецептори;
 • нивелира развитието на възпаление на алергичната етиология;
 • ефективен при външните прояви на инфекциозни заболявания;
 • улеснява благосъстоянието на пациента с домакински и слънчеви изгаряния, ухапвания от комари, оси и пчели.

Това е единственото лекарство, което се предписва на бебета от 1 месец. С тежки дерматологични реакции и по препоръка на педиатър - дори при новородени трохи.

Около 90% от интервюираните респонденти от родителите, които са използвали Фенистил гел, се отзовават положително за фармацевтичния продукт. Това често се дължи на факта, че при алергичен дерматит лекарството помага много бързо, тъй като неговите активни вещества започват да действат активно веднага след прилагането върху проблемната област..

Но алерголозите се фокусират върху важен момент - категорично е забранено употребата на лекарството за деца на възраст под 1 месец, особено когато става въпрос за недоносени деца с ниско тегло. Тези бебета все още имат висок риск от главоболие, сънливост, световъртеж и в някои случаи спиране на дишането..

Линиментът може да провокира мускулни спазми, локален оток и сухота в гърлото, но тези прояви са изключително редки. Родителите трябва внимателно да следят не само състоянието на бебетата, но и тяхното поведение след употребата на лекарството.

Фенистил гел е ефективно и безопасно антиалергично средство от антихистаминов тип. Съставът се прилага повърхностно, локално. Компонентите на лекарството показват лек седативен и антимеротонинов ефект. Тази форма на лекарството е просто незаменима за обриви при деца..

Това е фармацевтичен продукт от второ поколение, който замени остарелите Suprastin и Tavegil.

Фенистил е представител на местните антихистамини и антиалергични лекарства.

Механизмът на фармакологичното действие на въпросното лекарство е следният:

 • активните компоненти на лекарството незабавно блокират Н1-хистаминовите рецептори, инхибирайки тяхната активност;
 • когато тялото на пациента е изложено на алергени, съставът намалява пропускливостта на съдовите стени в областта на приложение;
 • рискът от развитие на съпътстващи усложнения под формата на сърбеж, оток, обрив се елиминира.

Положителната динамика се записва при пациента вече 15-20 минути след прилагане на лекарството. Максималната ефективност се наблюдава 1,5-2 часа след третирането на проблемната зона. Въпреки всички "плюсове" на тези средства, използването им е изпълнено с проява на редица странични реакции.

 1. Инхибирането на рецепторната активност причинява летаргия, сънливост и насърчава развитието на нервност, тъй като действието на активните елементи засяга мозъка.
 2. Остава рискът от развитие на сърдечна аритмия.
 3. Рецепторите не са избирателно блокирани, което е изпълнено с повишено вътреочно налягане, сухота на лигавицата на очите.

С увеличаването на възрастта на детето изброените опасности се изравняват, но не бива да се изключват изобщо..

Лекарството с изразени антихистаминови свойства се произвежда в 4 дозирани форми: гел, емулсия, капсули и капки. За бебета най-безопасни са капки и гел (мехлем), разгледани в днешната статия.

Това е прозрачна, безцветна хомогенна консистенция. Линиментът практически няма мирис. Лекарствената форма се произвежда в метални туби от 30, 50 и 100 г. В комплект с анотация и инструкции за употреба. Вторична опаковка - картонена кутия.

 • Диметинден малеатът е основният активен елемент на фармацевтичния продукт, концентрацията не надвишава 1 mg на всеки 1 g от крайния продукт.
 • Carbopol 974R.
 • Едетеат динатрий.
 • Бензалкониев хлорид.
 • Пречистена вода.
 • Натриев хидроксид.
 • Изброените компоненти не влияят по никакъв начин на алергени, а само на симптоми на алергия, придружаващи усложнения.

Преди да използвате лекарството, важно е внимателно да проучите вмъкването на анотацията, да се консултирате с Вашия лекар относно продължителността на курса на лечение. В повечето случаи се прилага линимент до пълното премахване на алергичните симптоми. Ако след 3 дни пациентът няма положителен терапевтичен ефект, е необходимо да се консултирате със специалист, който да предпише друг антихистамин.

При обширни дерматологични лезии може да се предпише комплексна терапия с включване на лекарства за перорално приложение. При едновременното приложение на 2 лекарствени форми ефективността на лекарството се увеличава, но тази комбинация не винаги е показана за употреба при деца.

Гелът се третира с проблемни зони 1-4 пъти на ден. Съставът се разпределя равномерно върху засегнатата област с тънък слой. В случай на кърмачета е необходима предварителна консултация с педиатър.

Преди да приложат лекарството, родителите трябва да помнят, че лекарството е официално одобрено само на възраст от един месец. По изключение (за бързо облекчаване на тежки алергии) и под лекарско наблюдение - за новородени.

 1. За да се премахне обривът по лицето, съставът се нанася с много тънък слой 2-3 пъти на ден. Средната доза е 1-1,5 g гел. Продължителност на терапията - до пълно премахване на нежеланите симптоми.
 2. Проявите в останалата част на тялото се лекуват 2 до 4 пъти на ден. Забранено е бебето да прилага гел върху големи части на тялото, дори при тежки лезии, поради факта, че са възможни алергични реакции.
 3. Кожата на бебетата незабавно абсорбира всякакви вещества след нанасяне на повърхността. Активните компоненти на лекарството проникват в основния поток на кръвта без никакви проблеми.

Средната препоръчителна продължителност на лечението с гел е 10 дни с възможност за удължаване, както е предписано от лекар.

При употребата на Фенистил гел няма толкова много странични ефекти, но те са. В следните случаи е по-добре да откажете да използвате състава:

 • виене на свят, мигрена;
 • гадене, повръщане;
 • сухи лигавици;
 • нехарактерна сънливост.

Родителите трябва внимателно да следят състоянието на детето си, особено през първите дни от употребата на лекарството. При алергии Фенистил гел за бебета се предписва само от педиатър. Лекарят определя дозировката и продължителността на лечението.

 • не се препоръчва да се използва антихистамин преди DPT ваксинация;
 • съставът е забранен да се използва без подходящо лекарско предписание;
 • възпалените области на тялото се третират до 4 пъти на ден;
 • въпросното лекарство се характеризира с противосърбежни свойства;
 • гелообразна консистенция, подходяща за лечение на ухапвания от насекоми, термични изгаряния.

Ако се открият изброените реакции или прояви, важно е да се свържете с Вашия лекар, за да коригирате режима, да предпише заместител.

На пациенти с индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството се предписват заместващи лекарства. Има голям брой от тях и всички те са изпитани във времето..

Аналози на Фенистил гел за деца:

 • Пенцикловир;
 • Dimethindene;
 • Сироп Ериус.

Пълноценният заместител се избира само от лекуващия лекар въз основа на състоянието на пациента, свързаните усложнения и симптомите на заболяването.

Лера, 25-годишна, Липецк

Цената на крема Fenistil по съвременни стандарти е достъпна за всеки. Купих го за дъщеря си за 3 месеца. Те лекуваха диатеза и трябваше напълно да изоставят сладкишите. Лекарството бързо разреши сърбежа, но обривът стана повече. Не знам, може би това е само моят ефект. Неясно някакъв вид лекарства.

Марина, 34 г., Балабаново

Използвах гела преди 2 години. син Никита е ухапан от комари. Драскаше пъпките, докато кървят, след което се появиха раните. Реших да опитам Фенистил и не се заблудих с избора. Сърбежът изчезна само за 0,5-1 час. Детето можеше да играе нормално и най-важното - да спи. Много съм доволна от този гел, щях да съм такава като дете!

Фенистил капки за новородени: кратка инструкция за родителите

Алергиите са различни: хранителни, сезонни, атопични и т. Н. Съответно, когато види обриви по бебето си, майката започва да се притеснява какво биха могли да проявят. При деца на възраст над 2 години това може да бъде причинено от неподходящ продукт. Но това е съвсем различен въпрос, ако тази ситуация се случи с бебе. Тук проблемът може да се крие в майчиното мляко или храна, която се дава на бебето, а също така трябва да обърнете внимание на памперсите и дрехите, които се носят от бебето..

За да се премахнат алергичните прояви, Fenistil се използва за новородени. Но това лекарство трябва да се дава само след консултация с педиатър, тъй като, както всяко друго лекарство, има свои собствени противопоказания и странични ефекти.

Производителят, разбира се, твърди, че неговото лекарство е допустимо дори за бебета. Но кой разработчик би порицал техните продукти, вместо да ги похвали? Но заради справедливостта все пак си струва да се отбележи, че този антихистамин е по-щадящ от лекарствата от първо поколение - Suprastin и Tavegil.

Най-удобната форма е капки. Най-лесно се дават на бебета. Но за локално приложение има такава форма като гел. Това лекарство блокира хистаминовите рецептори, поради което действието е по-слабо. Следователно Fenistil се дава на новородени от 2-ия месец от живота. Но има родители, които вярват, че такова лекарство няма желания ефект. Защо? Работата е там, че всеки организъм е индивидуален, включително децата. Следователно е много трудно да се предскаже ефектът или страничният ефект. Именно този момент налага необходимостта от консултация с лекар..

Най-удобната форма на лекарство за бебе е капките. Фенистил се произвежда в тази форма

Фенистил се дава на новородени строго според инструкциите. Освен това родителите трябва стриктно да следят реакцията на детето, за да видят дали състоянието му се променя по някакъв начин. Ако се открият симптоми от тревожен характер или по-рано необичайни реакции, трябва незабавно да се извика лекар.

Деца под една година от приема на това лекарство могат да получат следните нежелани реакции:

 • повишена умора и сънливост;
 • чувство на гадене (ако детето знае как да говори, то ще се оплаче от замаяност);
 • може да страда от главоболие или виене на свят;
 • прекомерно активиране, поради което може да има проблеми със заспиването;
 • може да се появи обрив по кожата;
 • спазматични мускулни реакции.

Поради това Фенистил за новородени се използва много внимателно..

Както беше отбелязано по-горе, има две форми на освобождаване: капки и гел. Първите се предписват за лечение на хранителни алергии и могат да се използват и като профилактика, особено ако детето трябва да бъде ваксинирано. След това те трябва да се приемат 3 дни преди планираната процедура..

Капките се вземат в следните случаи:

Съветваме ви да прочетете: Алергия при новородено на лицето и лечението му

 • ако бебето има кошери;
 • с алергичен ринит, който може да продължи цяла година;
 • за лечение на полиноза (сенна хрема);
 • с проблеми с кожата;
 • от оток на Квинке;
 • с хранителни и лекарствени алергични реакции.

Що се отнася до гела, можете да го използвате:

 • с краста, която се появява на фона на дерматоза или същата уртикария;
 • с варицела или морбили;
 • ако насекомо е ухапало и детето започва да сърби;
 • лекува леки изгаряния.

Инструкциите за употреба на Fenistil са както следва: за деца под една година лекарството се дава не повече от 30 капки на ден. Лекарят ще определи точната доза, тъй като трябва да знаете точното тегло на детето (1 кг = 2 капки). Обикновено се приемат 12 или 13 изчислени дози наведнъж, които се добавят към кърмата или храната. Може да се дава и в чист вид..

Фенистил под формата на капки или гел се използва най-често при различни прояви на алергии при кърмачета.

Родителите трябва да са наясно, че лекарството не трябва да се разрежда с гореща храна или течност. Средната цена на Fenistil гел е 230 рубли за 30 g и 300 рубли за капки (20 ml).

Както всяко друго лекарство, Фенистил има свои собствени противопоказания. Следователно родителите трябва да знаят за тях:

 • ако трохичката не е достигнала друг месец;
 • в случая, когато детето е родено преждевременно, докато навърши 3 месеца;
 • ако има алергия към активните съставки на лекарството;
 • когато детето има хронично или остро заболяване на органи като белите дробове или пикочния мехур.

Също така е много важно стриктно да се спазва дозировката, в противен случай съществува риск от негативни ефекти върху сърдечно-съдовата и дихателната система и това не говори за интоксикацията на тялото на бебето. Ако родителят въпреки това е нарушил това правило, тогава детето ще изпитва мускулни крампи, ускорен пулс, студени тръпки, халюцинации и скачаща температура. Възможно е да възникнат проблеми с уринирането. Ако някое от тези състояния е налице, трябва незабавно да се извика линейка..

За съжаление, почти всяка майка се сблъсква с проявите на алергични реакции при детето си, независимо дали става въпрос за зачервени бузи след ядене на шоколад или алергия към памперси. Едно от лекарствата, които помагат в борбата с проявите на алергия, е Фенистил. В нашата статия прочетете дали е възможно да давате Фенистил на новородени, как да го приемате правилно и какви странични ефекти има.

Според производителя, фенистилът в момента е един от най-безопасните антихистамини, заместващ обичайните Suprastin и Tavegil. Действието му е да блокира хистаминовите рецептори. Поради това лекарството Fenistil е одобрено за употреба от ранна детска възраст: може да се дава на бебета, започващи от втория месец от живота. Що се отнася до ефективността на това лекарство и възможните странични ефекти, всичко зависи от индивидуалната реакция на тялото на детето. Много родители съобщават, че това лекарство е било безполезно за детето им или дори е причинило странични ефекти. Следователно, след като детето получи Фенистил, е необходимо внимателно да наблюдавате бебето, като отбелязвате каквато и да е промяна в неговото здраве и поведение. При най-малките тревожни симптоми трябва да спрете да давате на детето Фенистил и възможно най-скоро да се консултирате с лекар за съвет. Възможните нежелани реакции след прием на Фенистил са както следва:

 • сънливост;
 • гадене;
 • главоболие;
 • свръхвъзбуда;
 • виене на свят;
 • появата на епизоди на сънна апнея;
 • подуване;
 • кожни реакции (обрив);
 • мускулен спазъм.

Лекарството се произвежда в две дозирани форми: капки и гел. Фенистил капки се използват при лечение на алергични заболявания и алергични реакции към храна. За новородени капки Fenistil най-често се използват като профилактично средство, за да се предотвратят възможни алергични реакции по време на ваксинацията. За профилактични цели Фенистил капки се предписват за новородени в продължение на три дни преди ваксинацията. Фенистил също е в състояние да облекчи състоянието на дете с различни детски инфекциозни заболявания: морбили. рубеола. варицела, както и ухапвания от насекоми и диатеза. В този случай е показано комбинираното приложение на лекарството: перорално под формата на капки и външно под формата на гел.

Как да дадете Фенистил на новородено бебе? Максималната дневна доза Fenistil капки за бебета на възраст от един месец до една година не трябва да надвишава 30 капки. Необходимото количество лекарство се изчислява в зависимост от телесното тегло на бебето (2 капки на 1 кг телесно тегло). Получената доза се разделя на две или три дози, като лекарството се добавя към бутилката с млечната смес, разрежда се във вода или се дава неразредено от лъжица. Трябва да се помни, че Фенистил не трябва да се добавя към топли напитки или храна. Капките имат приятен вкус, така че приемът им обикновено не предизвиква протест у бебетата.

Фенистил не може да се използва в следните случаи:

 • бебета на възраст под 1 месец;
 • недоносени бебета на възраст под 3 месеца;
 • с индивидуална свръхчувствителност към лекарството;
 • за хронични и остри заболявания на белите дробове и пикочния мехур.

Предписаната доза от лекарството не трябва да се превишава. Лечението при предозиране е насочено към поддържане на активността на сърдечно-съдовата и дихателната системи и детоксикация на организма. При деца с предозиране се наблюдават следните симптоми:

 • конвулсии;
 • халюцинации;
 • втрисане;
 • треска;
 • кардиопалмус;
 • задържане на урина.

Фенистил капки за бебета инструкция

Има няколко лекарствени форми на Фенистил, но за кърмачета е препоръчително да изберете лекарство под формата на капки.

Капките се предлагат в бутилка с оцветено стъкло, обемът му е 20 ml, дозатор за капкомер е прикрепен към бутилката. Капките трябва да бъдат безцветни, прозрачни и практически без мирис..

Фенистил е антихистамин. Ефективно и бързо (ще отнеме само 15 - 45 минути, докато се появят първите резултати) елиминира алергичните симптоми и сърбежа от различни видове.

Децата могат да приемат това лекарство, още от ранна възраст, на едномесечна възраст (не по-рано). Отпуска се без рецепта в аптеките. Въпреки това, до 1 година, когато приемате това лекарство, се изисква специализирано наблюдение.

За бебета Фенистил се предписва при алергични реакции (към храна, лекарства и др.) И алергични заболявания (при уртикария, сенна хрема и други), той е подходящ за облекчаване на сърбеж при екзема, дерматоза, варицела, рубеола, ухапвания от насекоми, изгаряния. Понякога лекарството се предписва като профилактика на алергии по време на ваксинация (преди и след това, за да се намали рискът от алергична реакция).

Забранено е употребата на лекарството за глаукома, чувствителност към компонентите на лекарството, за различни заболявания, свързани с белите дробове и пикочния мехур.

В редки случаи след прием на лекарството от кърмачета се наблюдават странични ефекти: гадене, сънливост, усещане за сухота в устата, обрив, дихателна недостатъчност, световъртеж и главоболие, възбуда, понижено кръвно налягане, конвулсии.

Ако бебето е доносено и има нормално тегло за възрастта си, препоръчително е да го приемате 3 пъти на ден - от 1 месец. до 1 година, 3 - 10 капки; от 1 до 3 години, 10 - 15 капки; от 3 до 12 години, 15 - 20 капки.

Фенистилът има добър вкус. Следователно можете да го давате на бебето си направо от лъжица или да го добавяте към топла (но не гореща!) Бебешка храна малко преди хранене. Добавянето на лекарството към гореща храна ще доведе до загуба на неговите лечебни качества..

Лекарството елиминира директно само симптомите, но не може да действа върху причината. За да се избегне повторение на проявата на алергични реакции, се изисква да се изчисли и отстрани причината.

Можете да съхранявате лекарството в продължение на 3 години. Избягвайте излагане на влага, светлина, високи температури.

Аналози за Fenistil под формата на капки могат да се нарекат капки: Zirtek, Zodak, Parlazin, Telfast, Suprastin, Diazolin. Когато приемате някое от тези лекарства, трябва да се консултирате с Вашия лекар, тъй като не всички от тях са одобрени за лечение на кърмачета.

Цената на капките Fenistil варира от 41,4 - 68,46 гривна, но в зависимост от региона на продажба, различни допълнителни такси и други фактори, тя може да се различава в една или друга посока..

Светлана: Детето ми (10 месеца) има ужасна алергия към ухапвания от комари, мушици и други насекоми. Невъзможно е да го държите постоянно вкъщи, а улицата, особено вечер, е пълна с комари. Но това е добре, наскоро отидохме до реката да плуваме и там, както знаете, има морски ухапващи същества. А горкият ми, колкото и да е омазан, беше ухапан от мошки. Пристигнахме у дома, дадох му Фенистил и след час никъде нищо не сърбеше и самите ухапвания не се виждаха. Преди това те също използваха това лекарство по съвет на лекар, винаги помагаше.

Валерия Иванова: Фенистил ни помогна. По краката имаше обрив, очевидно реакция на въвеждането на сместа. Пихме Фенистил 2 дни по препоръка на педиатър, всички симптоми изчезнаха. След прекратяване на лечението, алергията не се появи отново, очевидно тялото е свикнало с нея. И аз лично не забелязах никакви странични ефекти. Основното нещо бързо помага.

Как да давате фенистил капки на бебета с алергии

Фенистил капки за бебета

Фенистил капки за бебета инструкция

Има няколко фармацевтични форми на освобождаване на Фенистил, но за кърмачета е целенасочено да се избере продукт под формата на капки.

Капките се предлагат в бутилка с оцветено стъкло, нейният размер е 20 ml, дозатор за капкомер е прикрепен към бутилката.

Капките трябва да са безцветни, прозрачни и практически без мирис..

Фенистил е антихистаминов продукт.

Той перфектно и бързо (преди да се появят първите резултати, ще отнеме само минути) облекчава алергичните симптоми и сърбежа от различни видове.

Децата могат да приемат този продукт, още от ранна възраст, на едномесечна възраст (не по-рано). Отпуска се без рецепта в аптеките. Но до 1 година, когато приемате този фармацевтичен продукт, се изисква специализирано наблюдение.

За бебета Fenistil се предписва за алергични реакции (към храна, лекарства и др.) И алергични заболявания (с уртикария, сенна хрема и други), той е отличен за облекчаване на сърбеж при екзема, дерматоза, варицела, рубеола, ухапвания от насекоми и изгаряния. От време на време продуктът се предписва като алергична профилактика по време на ваксинация (преди и след това, за да се намали рискът от алергична реакция).

Забранено е употребата на лекарството при глаукома, чувствителност към компонентите на продукта, при различни заболявания, свързани с белите дробове и пикочния мехур.

В редки случаи след прием на продукта от кърмачета се наблюдават странични ефекти: гадене, сънливост, сухота в устата, обрив, дихателна недостатъчност, световъртеж и главоболие, възбуда, понижаване на кръвното налягане, конвулсии.

Ако бебето е доносено и има обичайното за възрастта си тегло, препоръчително е да го приемате 3 пъти на ден - от 1 месец.

до 1 година, 3 - 10 капки; от 1 до 3 години за капки; от 3 до 12 години, 15 - 20 капки.

Фенистил има доста приятен вкус. Следователно на бебето може да се дава директно от лъжица или да се добавя към топла (но не гореща!) Бебешка храна малко преди хранене. Добавянето на продукта към гореща храна ще доведе до загуба на лечебните му качества..

Лекарството облекчава само специфично симптомите, но не е в състояние да повлияе на причината. За да се избегне повторение на проявата на алергични реакции, се изисква да се изчисли и отстрани причината.

Продуктът може да се съхранява 3 години. Избягвайте влага, светлина, високи температури.

Фенистил капки за бебета аналог

Аналози за Fenistil под формата на капки могат да се нарекат капки: Zirtek, Zodak, Parlazin, Telfast, Suprastin, Diazolin.

Когато приемате някое от тези средства, трябва да се консултирате с лекар, тъй като не всички от тях са разрешени за изцеление на бебета.

Фенистил капки за бебета цена

Цената на капките Fenistil варира от 41,4 - 68,46 гривна, но в зависимост от региона на продажба, различни маржове и други причини, тя може да се различава в една или друга посока..

Фенистил капки за бебета отзиви

Светлана: Моето бебе (10 месеца) има ужасна алергия към ухапвания от комари, мушици и други насекоми. Нереалистично е да го държите постоянно вкъщи, а на улицата има много комари, особено вечер.

Но това все пак е добре, не толкова отдавна отидохме до реката да плуваме и там, както знаете, има морски ухапващи същества. А горкият ми, колкото и да е омазан, беше ухапан от мошки. Пристигнахме у дома, дадох му Фенистил и след час никъде нищо не се надраска и самите ухапвания не се виждаха. Преди това те също използваха тези продукти по съвет на лекар, постоянно помагаха.

Валерия Иванова: Фенистил ни помогна. По краката имаше обрив, очевидно реакция на въвеждането на консистенция. Пихме Фенистил 2 дни по съвет на педиатър, всички симптоми изчезнаха. След като продуктът беше отменен, алергията не се появи отново, очевидно тялото е свикнало с него. И аз лично не видях никакви странични ефекти.

Basic помага бързо.

Фенистил капки за новородени: каква е опасността от употреба и на каква възраст могат да се дават на деца

Съвременната медицина е изобретила ефективни фармацевтични продукти, които ви позволяват бързо да се справите със симптомите на алергия при деца..

Но трябва да имате предвид, че въпреки че при бебета на възраст над месец вече е възможно да се използват лекарства като Fenistil, за новородени те са опасни поради възможното спиране на дишането. Но дори на деца под една година трябва да се дават тези лекарства с голямо внимание..

Освен това е от основно значение да се осъзнае, че Фенистил е симптоматично средство, той отменя ефекта на възпалителните агенти върху тъканите, но не намалява образуването им в областта на възпалението. Следователно употребата на продукта задължително трябва да се комбинира с мерки за премахване на самия алерген..

Механизъм на действие

Фенистил принадлежи към групата на антихистамините.

Той блокира тъканните сензори за хистамин, вещество, което се отделя в големи количества по време на алергични реакции. Благодарение на това продуктът бързо облекчава признаци на алергии като сърбеж по кожата, обриви или зачервяване..

Фенистил също има способността да намалява пропускливостта на съдовата стена. Поради това изпускането на вода в междуклетъчното пространство се забавя и се премахва отокът на тъканите.

Състав

Основният работен компонент на Фенистил е диметинден. Това е изкуствено синтезирано вещество, което може да потисне алергичните реакции и да премахне прояви като подуване, сърбеж, зачервяване..

неговият разтвор, гел или капсули варира значително.

По-долу е дадена таблица, показваща дозата на диметинден в различни фармацевтични форми на Фенистил.

Таблица - Концентрации на работното вещество във фармацевтичните форми на Фенистил

Форма за освобождаване и условия за съхранение

Продуктът се произвежда от швейцарския фармацевтичен концерн NOVARTIS. Във аптечните вериги Fenistil се представя в следните фармацевтични форми:

Фенистил капки се предлагат във флакони от 20 ml, те се използват при алергии при деца на възраст от 1 месец до една година, както и за лечение на по-големи бебета. За удобство на изпълнението има специален дозатор, с който можете бързо да преброите необходимия брой капки.

Гелът се освобождава в туби с обем 30 g и 50 g, а емулсията в стъклени бутилки с обем 8 ml.

Фенистил 24 капсули са в блистери, по 10 броя.

По-добре е да съхранявате лекарствения продукт на хладно място; не е необходимо да го излагате на пряка слънчева светлина. Най-добрият вариант би била вратата на хладилника, където бутилката или тубата трябва да се поставят веднага след употреба..

Показания

Основните доказателства за употребата на Фенистил при бебета са различни алергични реакции, независимо от тяхната зона на локализация:

 • алергия към храни или фармацевтични вещества;
 • атопичен дерматит (диатеза);
 • сезонна сенна хрема;
 • ангионевротичен оток;
 • сърбеж на кожата с алергична или инфекциозна причина;
 • реакция на ухапване от насекомо;
 • профилактика на алергични заболявания.

Има и съвети от педиатри относно употребата на продукта с цел предотвратяване на алергични реакции след ваксинация.

Но това не се показва на всички деца. Това лечение се предписва само на клиенти, които имат анамнеза за реакции на свръхчувствителност към приложението на ваксината или страдат от алергични заболявания. Необходимостта от прием на Фенистил след ваксинация трябва да се провери с лекар.

Списъкът с показания за назначаване на гел и емулсия е малко по-малък, тъй като те се използват само външно, главно за премахване на проявите на алергии. Показания за тяхното използване са сърбеж и зачервяване на кожата от различен произход:

 • на фона на алергии;
 • с инфекциозни заболявания (рубеола, варицела);
 • с невродерматоза.

Как да приемате продукта на капки

Методите за въвеждане на фармацевтични продукти с диметинден за вътрешно и външно приложение се различават значително..

Следователно, индивидуалностите на използването на всяка от тези дозирани форми ще бъдат разгледани по-долу..

Изчисляване на стандартната доза

Лекарството се препоръчва за деца на възраст от един месец. За деца, които са кърмени, необходимото количество от лекарството се изсипва в бутилка с млечна консистенция или във вода. Не се препоръчва добавянето на продукта в гореща течност, тъй като може да загуби свойствата си..

Деца над 3 години Фенистил не могат да се разреждат, но се дават в чиста форма. Според отзивите на пациентите вкусът му е достатъчно добър..

Лекарството се приема традиционно три пъти на ден..

Преди да дадете Фенистил на бебе, дневната и единичната доза трябва да бъдат изяснени. Последното се определя чрез разделяне на дневното количество от продукта на три дози. Таблицата по-долу ще ви помогне да изберете правилната доза лекарство за вашето бебе..

Таблица - Дози Фенистил за деца от различни възрасти

Индивидуални дози

Изчислението се прави въз основа на факта, че дневното количество Фенистил трябва да бъде 0,1 мг на килограм телесно тегло на бебето. Също така се взема предвид, че 20 капки от лекарството съдържат един милиграм от работното вещество (диметинден). Последователност на изчисленията - в три стъпки..

 1. Определете дневната доза.

Пример: теглото на бебето е 5 кг, следователно 0,1 × 5 = 0,5 мг. По този начин дневната доза е 0,5 mg..

 • Изчисляваме необходимия брой капки на ден. Пример: 20 капки × 0,5 mg = 10 капки, дневното количество Fenistil ще бъде 10 капки.
 • Изчисляване на единична доза от продукта. Разделете 10 капки на три дози, излизат приблизително три капки.
 • Продължителност на приема и профилактични дози

  Най-често продължителността на приема и как да приемате Фенистил при деца е описана от педиатър.

  Традиционно това лекарство се предписва за пет до седем дни..

  Ако Фенистил се приема, за да се предотврати реакция след ваксинация, той трябва да се прилага три до пет дни преди ваксинацията и два до три дни след това. Препоръчителните профилактични дози са показани в таблицата.

  Таблица - Превантивни дози Фенистил за бебета на различна възраст

  Фенистил гел, емулсия

  Те се препоръчват на деца на всяка възраст, включително новородени. Фенистил се прилага върху суха кожа без видими травматични увреждания (порязвания, ожулвания). Първо, малко количество гел се изцежда от тръбата и се разпространява в умерено тесен слой върху обрива или ухапванията от насекоми.

  Емулсията се нанася със специален апликатор за навиване. Функцията се повтаря два до четири пъти на ден..

  След нанасяне на продукта върху кожата не се препоръчва престоя на открито слънце за дълго време. Също така е необходимо да се гарантира, че детето не поставя гела в устата или очите си с ръце. Това е особено вярно, когато е необходимо да се третира областта на лицето..

  Продължителността на въвеждането зависи от тежестта на кожните прояви на алергия. При значителен сърбеж е разрешено комбинирането на гел (емулсия) и капки Fenistil.

  Противопоказания и странични ефекти: безопасно ли е да се използва Фенистил за лечение на новородени

  Инструкциите за употреба не съветват да се дават капки Фенистил:

  • деца на възраст под 1 месец.

  При никакви обстоятелства;

 • деца от всякаква възраст. При наличие на алергии или лична непоносимост към диметинден и други компоненти на лекарството.
 • Съществуват и противопоказания за въвеждането на лекарства за бронхиална астма или наличие на глаукома.

  По правило децата понасят добре Фенистил и поради това той се използва широко в педиатричната практика. Много рядко могат да се появят нежелани реакции:

  • сънливост през деня;
  • гадене;
  • усещане за сухота в устата;
  • виене на свят;
  • повишена нервна раздразнителност;
  • обриви по кожата;
  • мускулни спазми;
  • нарушения на дишането, особено при деца под една година.

  Родителите на бебето трябва правилно да спазват дозата на лекарството и в никакъв случай да не я превишават..

  В противен случай могат да се появят симптоми на предозиране:

  • кардиопалмус;
  • конвулсивно потрепване;
  • покачване на температурата;
  • задържане на урина;
  • възбуда;
  • тежка сънливост.

  Ако се появят тези симптоми, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ..

  Къде да закупите лекарството

  Можете да купите Fenistil капки или гел в аптечна мрежа на дребно. Традиционно не се изисква лекарско предписание за закупуването му. Но преди да използвате Fenistil за лечение на бебе, особено на възраст под 1 година, трябва да се консултирате с педиатър.

  Средната цена на фармацевтичен продукт в аптеките е:

  • Фенистил капки, 20 мл - рубли;
  • Фенистил гел, 30 г - рубли;
  • Фенистил гел, 50 г - рубли;
  • Фенистилова смес, 8 мл - рубли.

  Цената е посочена към юни на годината.

  Също така, фармацевтите могат да предложат най-евтините аналози, съдържащи друга активна съставка (Loratadin, Cetrin, Diphenhydramine, Diazolin).

  Фенистил е доста ефективно лекарство, което може да спре алергичните прояви и сърбежа на кожата при малко бебе.

  По-специално, външните форми на продукта Fenistil не са лоши: за кърмачета и новородени бебета те подхождат по същия начин, както за възрастни. Но когато приемате продукта вътре, трябва стриктно да се придържате към дозата и честотата на приложение. Само по този начин възможността от странични ефекти ще бъде сведена до минимум, а положителните характеристики на Fenistil ще помогнат за премахване на симптомите на алергия.

  на вашите въпроси

  от раждането до училището

  ©. Портал за родители "Всичко за децата".

  Копирането е разрешено само с активна хипервръзка към

  "Фенистил" за новородено дете: анотация за използването на капки и гел при кърмачета, аналози на лекарства

  Алергията е изключително често заболяване в наше време и всъщност предците никога преди не са се сблъсквали с подобна концепция.

  Сега почти 1/3 от всички деца по света имат алергични прояви. Какво можете да направите, за да облекчите симптомите си? На помощ ще дойде верен приятел - Фенистил.

  Съветваме поне всеки грижовен родител да има този подходящ продукт в аптечката, защото благодарение на него се отстраняват повечето външни симптоми на алергия. Ще разберем как протича заздравяването и при какви заболявания ще помогне продуктът, както и какви са дозите.

  Голяма част от съвременните родители се сблъскват с новородени алергии

  Какво лекува Фенистил?

  Сега Fenistil превъзхожда почти всички антихистамини (Suprastin, Tavegil) както по популярност, така и по удобство. Не е лош продукт, защото възможността за неговото използване се разпростира дори върху новородени бебета.

  С помощта на това лекарство успешно ще премахнете алергичните прояви:

  • ринит;
  • сенна хрема;
  • екзема;
  • кошери;
  • дерматит.

  Важно е да се има предвид, че лекарството не лекува болестта, а само премахва нейните симптоми.

  Не облекчава самата причина за алергията. Този продукт се произвежда в Швейцария от Novartis Consumer Health. Продава се в аптеките без лекарско предписание..

  Състав

  Основната активна съставка на Фенистил е деметинден малеат. Това вещество е в състояние да осигури антиалергични, успокоителни и противосърбежни ефекти. Неговите "сили" включват и намаляване на пропускливостта на капилярите. Това от своя страна помага да се намали тежестта на алергичните прояви. В допълнение към основната активна съставка се добавят спомагателни вещества, които ще се различават в зависимост от формата на освобождаване.

  Форми за освобождаване

  Има няколко опции за опаковане на продукта:

  • капки;
  • гел;
  • емулсия;
  • капсули (таблетки).

  Продуктът Fenistil е представен в различни форми на освобождаване

  В аптеките ще намерите друг подвид - крем Фенистил Пенцивир.

  Това е антивирусен, а не антихистаминов продукт. Кремът е предназначен да премахне херпесните рани по устните. По-долу ще разгледаме всеки вид продукт поотделно..

  Показания за употреба

  Капсули и капки

  Могат да се предписват различни форми на освобождаване - изборът на една от тях зависи от заболяването. Показания за употреба:

  • от алергичен ринит;
  • от отрицателна реакция към лекарства;
  • с уртикария;
  • в случай на оток на Квинке;
  • с хранителни алергии;
  • от алергична кашлица;
  • от сърбящи прояви от различен произход (с варицела, дерматит, екзема, ухапвания от насекоми, диатеза, морбили, рубеола);
  • с настинки (намалява тежестта на симптомите, облекчава дразненето в гърлото, използва се за ARVI, ларингит);
  • с болезнени зъби (бебетата често страдат от дискомфорт през този период и капчиците ще помогнат за облекчаване на тези сърбящи прояви).

  Емулсия и гел

  Областта на употреба на тези видове е най-тясната в сравнение с капки и хапчета. Анотацията описва следните приложения на гела и спрея:

  • от сърбеж по кожата с уртикария, дерматоза;
  • от обриви по кожата под формата на акне, причиняващи дискомфорт от сърбеж (с атопичен дерматит, варицела, рубеола);
  • гелната форма на освобождаване ви позволява да използвате продукта при слънчеви и домакински изгаряния;
  • след ухапвания от насекоми (облекчава сърбежа и подуването);
  • елиминира успешно дразненето на лишеи.

  Ако бебето е изгорено от слънце, продуктът ще помогне за облекчаване на болезнените усещания

  Разрешената възраст за използване е показана в следната таблица:

  Начин на приложение

  В зависимост от формуляра за освобождаване ще бъде зададен различен метод на използване.

  Също така е важно да попитате колко скоро се извършва действието на продукта. Лекарството, взето вътрешно, ще започне активната си дейност след половин час. Продължителността на ефекта е около 12 часа. След като използвате продукта външно, видимият резултат ще бъде забелязан незабавно. Пикът на активността на мехлема настъпва 4 часа след прилагането.

  Дозировка и употреба на капки

  В приложената анотация на приложението дозите на продукта са правилно описани. Разрешено е да се използва Фенистил за новородени, които вече са преодолели месечния лимит.

  В най-младата възраст капчиците са забранени за употреба..

  Обемът на дозата ще зависи от възрастта на бебето. По-долу са средните цени:

  Показателите в таблицата са осреднени. Количеството трябва да се изчислява индивидуално за всяко бебе. Можете да изчислите дозата на ден без помощта на други. За 1 kg от теглото на бебето се приемат 0,1 mg диметинден. След като изчислихме дневната норма, разделяме това число на три и в крайна сметка получаваме размера, който бебето трябва да приема в даден момент. Забележително е, че 1 mg диметинден = 20 капки от продукта.

  За по-голяма яснота, нека да видим пример. Бебе на 3 месеца тежи 5 кг. Трябва да разберете колко капки можете да му дадете.

  Дозата на ден се изчислява, както следва: 0,1 mg (диметинден) x 5 (kg) = 0,5 mg = 10 капки. Единична доза: 10 (капачка): 3 (прием) ≈ 3 (капки). Използвайки метода на прости изчисления, научихме, че на бебе с такова тегло трябва да се дават по три капки наведнъж. По същия начин можете да изчислите еднократния размер на лекарството за вашето малко дете..

  1. Приемът на лекарството не зависи от времето на хранене. Може напълно да се даде единична доза както преди, така и след хранене, но все пак е нормално да се дават капчици преди хранене.
  2. Не загрявайте лекарствения продукт, преди да го приемете, това ще унищожи всички негови лечебни свойства..
  3. Важно е да научите правилата за консумация на средства.

  За бебе след един месец капнете продукта в консистенцията или в кърмата. За по-голямо бебе (на шест месеца) добавете към компота или сока. По-добре е за 1-годишно дете да дава продукта неразреден от лъжица. Децата го ядат с желание, защото сиропът има добър вкус..

 • Когато планирате да използвате капки за по-големи деца, трябва да имате предвид седативния ефект, който имат. Опитайте се да не давате на детето задачи, които изискват бързи реакции..
 • Колко време е позволено да се приемат капки?

  Лекарите са склонни да клонят към най-краткия период от време. Така например, за облекчаване на остри симптоми, педиатър може да препоръча да се дава лекарство за една седмица, но ако проявите преминат по-рано, продуктът трябва незабавно да се спре.

 • Капките облекчават остри алергични прояви, поради което не трябва да се консумират дълго време. По-разумна употреба би била краткосрочната употреба с мощни симптоми. Така предпазвате организма от зависимост и не вредите на детето..
 • Прием на хапчета и капсули

  Тази форма на освобождаване може да се използва от деца над 12 години..

  Ето най-добрите съвети за приемане на хапчета и капсули:

  1. Деца над 12 години и възрастни получават еднократна ежедневна употреба на продукта - 1 хапче. Лекарството действа през целия ден.
  2. След приема на Фенистил бебето има здрав сън. За да избегнете сънливост през деня, приемайте хапчета или капсули вечер.
  3. Начин на приложение: цялото хапче се измива с вода.
  4. Важно е да се има предвид продължителността на консумация на тези форми на освобождаване - максимум 25 дни.

  Нанасяне на гела

  Гелът се е доказал като ефективно средство за облекчаване на симптомите на алергия и за всички други кожни обриви при деца..

  Ето правилата за използване на гела:

  1. Наличието на обриви от алергичен или инфекциозен характер изисква лечение на проблемни зони с тесен слой мехлем. Колко пъти може да се приложи? Това трябва да се прави 2 до 4 пъти на ден..
  2. Третираната зона трябва да бъде защитена от слънчева светлина.
  3. Възможно ли е да използвате гел за лице? Възможно е лечение на челото, брадичката и бузите. Бъдете внимателни при нанасяне, не позволявайте на продукта да попадне върху лигавицата.

  Очите, носът и устата на бебето не трябва да са в зоната за лечение.

 • Необходимо е да продължите да използвате мехлема, докато външните симптоми се премахнат напълно. След като установите липсата на положителен ефект дори след 4 дни, консултирайте се с лекар за предписване на друг фармацевтичен препарат.
 • Необходимо е продуктът да се използва, докато външните прояви на болестта бъдат напълно елиминирани.

  Прием преди ваксинации

  Повечето педиатри препоръчват на майките да дават трохи от Фенистил преди ваксинации.

  Тази превантивна мярка ще помогне на организма да се справи по най-лесния начин с чужди агенти..

  Такива симптоми задължават родителите на бебето да посетят лекаря. Лекарствата срещу алергии премахват само част от неприятните ефекти. Педиатърът може да препоръча продуктите на Нурофен за понижаване на температурата. Препоръчителната форма на изпълнение е свещи. Понякога лекарят може да предпише приема на Solutab.

  Когато планирате все още да сервирате антихистаминов продукт преди DPT ваксинацията, трябва да се придържате към следните правила:

  1. Капките се приемат един ден преди процедурата.
  2. Бебетата на възраст под 1 година се предписват капки 2 пъти на ден, 2-годишните бебета приемат 10 капки 2 пъти на ден.

  Възраст три години - до 20 капки три пъти на ден.

 • След процедурата продуктът трябва да се приема повече дни.
 • Професионалистите нямат конкретна идея да приемат антихистамини преди ваксинацията с DPT

  Противопоказания и странични ефекти

  Не можете да използвате Фенистил в следните случаи:

  в детството

  От нежеланите реакции при почти всички деца 1-вото време на заздравяване се характеризира със сънливост. Възможни са и следните симптоми:

  • главоболие;
  • сухота в гърлото или устата;
  • гадене и леко замайване;
  • мускулни спазми;
  • нарушение на дишането;
  • обрив.

  Когато детето възприеме Фенистил заедно с други продукти с хипнотично или седативно действие, ефектът върху нервната система ще бъде още по-силен.

  Сънливостта също ще се увеличи.

  Сънливостта е един от страничните ефекти от приема на Фенистил при кърмачета и по-големи бебета

  Аналози

  Има 4 поколения антиалергични лекарства. Таблицата по-долу показва по-популярните аналози, както и ниската възраст на започване на употреба:

  Първото поколение аналози има много странични ефекти, включително седация. Нервната система страда и след нея идва летаргично и сънливо състояние. Второто поколение лекарства, тази подгрупа включва и Фенистил, се характеризира с липсата на седативен ефект, но са възможни странични реакции, засягащи работата на сърцето и черния дроб.

  Третото и четвъртото поколение лекарства имат минимум противопоказания и заемат водещо място сред безопасните фармацевтични продукти.

  Повечето от тези средства е позволено да се вземат от деца над 1 година и повече. За малки деца могат да се предписват само Suprastin (1-во поколение) и Fenistil (2-ро поколение).

  Лекарствата от второ поколение, както сте проверили, са най-безопасните, тъй като лекарите препоръчват употребата на продукта Фенистил за кърмачета. Не забравяйте - информацията във всяко лекарство, което прегледахме, гласи, че не трябва да се използва при новородени..

  Синът ми е склонен към алергии, поради което му давах Фенистил преди всеки DPT. Като цяло той понасяше добре ваксинацията. Може би това се дължи на подготвителната процедура за приемане на Фенистил, дадена за нас.

  Все още го използвам само в момента.

  Внимание! Цялата информация на уебсайта се предоставя само с информационна цел и е само с информационна цел. За всички въпроси, свързани с диагностиката и лечението на заболявания, трябва да се свържете с лекар за консултация на пълен работен ден.

  Фенистил - помощ при алергии при бебета

  Алергиите при бебета под една година са често срещан проблем. Сърбящ обрив може да се появи в резултат на консумацията на най-новия продукт от кърмачка или след като нежната кожа на бебето влезе в контакт с нещо лошо. Ще бъде възможно да се излекува болестта само чрез предпазване на бебето от алергена. Швейцарският продукт "Фенистил" е в състояние бързо да премахне неприятните симптоми. Нека да разберем индивидуалността на прилагането му в ранна детска възраст.

  Основни характеристики

  "Фенистил" е антиалергично средство, чието действие се основава на блокирането на Н1-хистаминовите рецептори.

  Произвежда се под формата на гел и капки. И двете форми се предлагат на гише без рецепта. Техните свойства са представени в таблицата:

  Инструкциите за употреба позволяват използването на капки и гел "Фенистил" при деца на възраст над 1 месец.

  Характеристики на действието

  При диатеза и по-точно такава диагноза се поставя от майки и баби, ако бебето има алергия под формата на бургундски петънца или водни капчици, се задейства трудна реакция на имунната система. Някои вещества се възприемат от организма като „враг“ и към него се синтезират антитела. При многократен контакт с „врага“ хистаминът се произвежда и пуска в кръвта, което е виновникът за сърбеж, подуване и зачервяване на тъканите при децата.

  Гелът и капките "Фенистил" имат способността да блокират клетъчните сензори, отговорни за чувствителността към хистамин.

  В допълнение, диметинден малеат:

  1. намалява пропускливостта на капилярите за активни вещества на биологично ниво
  2. притежава антикитиново и антихолинергично действие - намалява възпалението и болката, забавя предаването на нервните импулси, правейки сърбежа по-слабо изразен

  Гелът и капките имат сходни качества, но вътрешното лекарство има подчертан системен ефект върху тялото. Най-големият ефект от капки настъпва 2 часа след консумация, след 6 часа те се отстраняват сто процента.

  Гелът действа по-бързо - след 15 минути след нанасяне можете да почувствате анестетичен и противосърбежен ефект. Само 10% от външния агент влиза в кръвта.

  Показания за употреба

  В какви опции можете да давате капки Фенистил на деца под една година или да смазвате кожата им с гел? Бележката за заявлението съдържа следните случаи:

  1. Алергия (хранителна, фармацевтична, контактна) под формата на:

  Много дами след раждането са изправени пред проблема с наднорменото тегло. При някои се появява по време на бременност, при други след раждане..

  • И сега вече няма да можете да си позволите да носите отворени бански костюми и къси шорти...
  • Започвате да забравяте моментите, когато мъжете правят комплименти за идеалната ви фигура..
  • Всеки път, когато отидете до огледалото, ви се струва, че старите дни никога няма да се върнат.

  Но има ефективно лекарство за наднормено тегло!

  Следвайте връзката и разберете как Анна е отслабнала с 24 кг за 2 месеца.

  Много дами след раждането са изправени пред проблема с наднорменото тегло. При някои се появява по време на бременност, при други след раждане..

  • И сега вече няма да можете да си позволите да носите отворени бански костюми и къси шорти...
  • Започвате да забравяте моментите, когато мъжете правят комплименти за идеалната ви фигура..
  • Всеки път, когато отидете до огледалото, ви се струва, че старите дни никога няма да се върнат.

  Но има ефективно лекарство за наднормено тегло! Следвайте връзката и разберете как Анна е отслабнала с 24 кг за 2 месеца.

  1. Дерматози, придружени от сърбеж и причинени от различни заболявания:
  1. Ухапвания от насекоми.
  2. Леко слънце и домакински изгаряния (гел).

  Някои педиатри съветват децата да приемат капки в рамките на дни преди и след ваксинации, за да се предотвратят алергични реакции.

  Но не всички специалисти са съгласни с тази практика. Ако бебето няма склонност към диатеза, не трябва да му давате лекарство предварително.

  Използване на капки

  Колко лекарство можете да приемате за деца под една година с диатеза? Колко дълго? Количеството се определя въз основа на теглото на детето: на 1 кг тегло - 0,1 mg диметинден малеат на ден. Например, едно дете тежи 6 кг. Метод за изчисляване на дозата:

  1. 6 × 0,1 = 0,6 mg от работното вещество за бебе може да се получи на ден.
  2. 1 ml от лекарството съдържа 1 mg диметинден малеат - 0,6 ml "Fenistil" може да се дава на бебето на ден.
  3. Колко капки ще бъде?

  1 милилитър вода се равнява на 20 капки - 0,6 × 20 = 12 капки на ден.

 • Дневната доза трябва да бъде разделена на 3 дози - 12 ÷ 3 = 4.
 • Еднократна доза "Фенистил" за бебе с тегло 6 кг - 4 капки.
 • Инструкциите за употреба съдържат характеристиките на граничната доза за бебета от 1 месец до една година:

  - еднократна ставка - капки;

  На децата трябва да се дават капки, разтворени в малко количество кърма или заедно с консистенция. По-големите деца могат да получат лекарството от лъжица преди хранене..

  Има сладък вкус, така че малкото няма да го откаже. Не загрявайте продукта.

  Нанасяне на гела

  Гел "Фенистил" се прилага само външно. Трябва да се прилага на тънък слой върху области със сърбящ обрив. Ръцете на възрастен трябва да са чисти, с малки нокти. Редовността на изпълнението е веднъж на ден. Деца под една година не се препоръчват да смазват обширни области на тялото, особено ако имат язви.

  Кожата на вашето бебе е изключително абсорбираща. Следователно, по време на диатеза е невъзможно обилно смазване на засегнатите области или да го правите много често..

  Желанието да се облекчи състоянието на бебето може да доведе до интоксикация на тялото, тъй като активното вещество на гела просто се просмуква в кръвта.

  Средният курс на лечение с гел и капки е дни, но точната продължителност се определя от лекаря, въз основа на състоянието им на бебето. Под наблюдението на лекар тези фармацевтични форми могат да се използват едновременно.

  Правила за безопасност

  "Фенистил" е противопоказан за употреба при деца под 1 месец, както и за:

  1. чувствителност към един от компонентите на лекарството
  2. глаукома
  3. заболявания на пикочния мехур

  Трябва да се приема с повишено внимание при астма и белодробни дилеми..

  Възможни нежелани реакции:

   Капки - сънливост, замаяност, сухи лигавици, възбуда, главоболие, алергии (обрив, подуване).

  Съобщени са случаи на сънна апнея (задържане на дъха) след прием на лекарството при деца под една година.

 • Гел - суха кожа, усещане за парене, сърбеж, алергичен обрив.
 • В случай на предозиране на капки могат да се появят конвулсии, тахикардия, летаргия, потискане на централната нервна система. Лошите реакции се засилват при комбиниране на "Фенистил" с хипнотици или успокоителни. За да премахнете симптомите на предозиране, трябва да приемате сорбенти и лаксативи.

  "Фенистил" под формата на капки или гел - ефективна помощ в борбата срещу алергичните прояви.

  Но за бебета до една година продуктът може да е опасен, поради което трябва да се използва внимателно и под наблюдението на педиатър. Необходимо е да се има предвид, че Фенистил покрива само симптомите на диатеза. Основното нещо в лечението му е да се открие и изключи алергенът..

  Обърнете внимание на видеото, което внимателно разказва за диатеза при кърмачета.

  Много дами след раждането са изправени пред проблема с наднорменото тегло. При някои се появява по време на бременност, при други след раждане..

  • И сега вече няма да можете да си позволите да носите отворени бански костюми и къси шорти...
  • Започвате да забравяте моментите, когато мъжете правят комплименти за идеалната ви фигура..
  • Всеки път, когато отидете до огледалото, ви се струва, че старите дни никога няма да се върнат.

  Но има ефективно лекарство за наднормено тегло!

  Следвайте връзката и разберете как Анна е отслабнала с 24 кг за 2 месеца.

  Много дами след раждането са изправени пред проблема с наднорменото тегло. При някои се появява по време на бременност, при други след раждане..

  • И сега вече няма да можете да си позволите да носите отворени бански костюми и къси шорти...
  • Започвате да забравяте моментите, когато мъжете правят комплименти за идеалната ви фигура..
  • Всеки път, когато отидете до огледалото, ви се струва, че старите дни никога няма да се върнат.

  Но има ефективно лекарство за наднормено тегло!

  Следвайте връзката и разберете как Анна е отслабнала с 24 кг за 2 месеца.

  Нови статии

  Ползи на година

  Еднократна полза:

  Минимална надбавка:

  Максимална надбавка:

  Майчин капитал

  Информацията на уебсайта е само с информационна цел. Не може да замести квалифицирана медицинска помощ. Изборът и назначаването на фармацевтични продукти, методи за лечение, както и контрол върху тяхната употреба могат да се извършват само от педиатър. Не забравяйте да се консултирате със специалист.

  Разрешено е използването на уебсайта, при условие че има активна обратна връзка към статията източник.

  Фенистил за новородени с алергии, преди ваксинация

  Може би някой ще бъде полезна информация.

  Фенистил гел и капки за новородени - резюме на приложението

  Гелът може да се използва от раждането и пада само от 1 месец. Но Fenistil трябва да се дава на новородени само според доказателства, когато наистина се е развила алергична реакция.

  Не злоупотребявайте с употребата на продукта, ако върху кожата на бебето се появят всички незначителни винени петна, които често нямат нищо общо с алергии. Предците трябва да имат предвид, че всяко петънце, зачервяване или обрив имат причина, която трябва да се установи, а не да се втурва в битка с този симптом, опитвайки се да го измъкне от погледа възможно най-бързо, за да не предизвиква безпокойство. Не забравяйте, че Фенистил е първото поколение антихистамини, така че ще повлияе на сензорите в централната нервна система, причинявайки силна сънливост като страничен ефект..

  При бебета продуктът може да причини конвулсии, спиране на дишането, аритмии и мощен сърдечен ритъм. Освен това депресиращият ефект на Фенистил върху централната нервна система инхибира развитието на бебето и намалява способността за учене. Това трябва да се има предвид от всички родители, които решат да дадат Фенистил на новороденото си дете. Ако е необходимо да се въведат антихистамини за новородено, по-добре е да изберете лекарства от второ и трето поколение, например Zirtek, Erius, Telfast, Claritin и др..

  Тези лекарства действат селективно, без да влияят на сензорите в централната нервна система. Като правило повечето родители в отговор на предоставената информация ще кажат: "Но в анотацията към Zyrtek е записано, че можете да използвате само от 6 месеца, а Fenistil - от 1 месец, което означава, че е по-безопасно!" Колкото и досадно да звучи, не е така..

  Факт е, че анотацията към Zyrtek е написана в ерата на доказателствената медицина, когато преди да бъде въведена на практика, всеки терапевтичен агент се тества, индикациите, противопоказанията и страничните ефекти се проверяват. След въвеждането на лекарството на практика, то се наблюдава и всички странични ефекти също се отчитат старателно. За да напишете само една фраза „може да се използва от 1 месец“, трябва да проведете изследване, в което да се възприема ролята на не по-малко деца. Разбираемо е, че това не е направено. След години на наблюдение, когато се натрупа достатъчно количество информация, показваща безопасността на продукта, производителите ще могат да напишат в анотацията фраза за възможността за прилагане за новородени.

  Но анотацията към Fenistil е написана преди въвеждането на такива твърди правила, така че никой не следи продуктите, не регистрира безброй странични ефекти и т.н. Следователно остава тази фраза „може да се използва от 1 месец“, която е написана на базата само на теоретични данни. Например в Европа и САЩ хистаминовите блокери от първо поколение (включително такива широко разпространени като Fenistil, Suprastin и Tavegil) са забранени за употреба при деца под 12-годишна възраст. Но не трябва да смятате Фенистил за абсолютно зло, тъй като продуктът перфектно облекчава симптомите на алергия, особено с мощната си тежест.

  Просто трябва да го приложите внимателно и строго според доказателствата. Бебетата на възраст под 1 година трябва да приемат 3-10 капки три пъти на ден. Най-високата дневна доза е 30 капки. Колкото по-малко е бебето, толкова по-малко капки трябва да се дават. По-добре е да се изчисли точният брой капки, необходими на ден от телесното тегло на бебето, въз основа на съотношението: 0,1 mg на 1 kg тегло. Например, ако теглото на бебето е 7 кг (9 - 10 месеца), то то се нуждае от 0,1 мг * 7 кг = 0,7 мг Фенистил на ден. Превеждаме милиграми в капки според съотношението: 20 капки = 1 mg, тоест 0,7 mg = 14 капки. Разделяме закупеното количество на три дози на ден.

  Продуктът трябва да се приема, докато симптомите изчезнат. Но ако след 5 - 7 дни постоянна употреба на капките няма подобрение в състоянието, трябва да спрете приема и да се консултирате с лекар. Гелът Фенистил може да се използва за премахване на сърбеж и обрив от алергичен, инфекциозен или изгарящ характер върху кожата на новородените. Продуктът се нанася в тесен слой върху кожата 2 до 4 пъти на ден. Курсът на изцеление продължава, докато симптомите изчезнат. Ако се появи обрив при новородено, първо трябва да се опитате да ги премахнете с гел и едва по-късно да добавите капки.

  Фенистил преди ваксинация

  Днес почти всички педиатри съветват да дават на детето Фенистил като подготовка за ваксинация.

  Тази стратегия се основава на желанието да се намалят реакциите към ваксинациите, така че предците и лекарите да се чувстват по-спокойни. По принцип поне някои хистаминови блокери, включително Фенистил, наистина могат да намалят тежестта на реакцията към ваксината, но в тази ситуация въпросът трябва да бъде поставен по различен начин: „Необходимо ли е по принцип да се извърши такава подготовка и да се намали тежестта на реакцията?“ Учените по ваксини, специалисти от Глобалната здравна организация, Американската медицинска асоциация и Европейските съвместни клиники смятат стратегията за въвеждане на антихистамини за намаляване на реакцията към ваксинацията неоправдана, рискована и вредна.

  Експертите смятат, че е необходимо да се дава антихистаминов продукт само ако след ваксинацията се е развила мощна реакция, за да се премахне. Но не си струва да правите това предварително, преди инжектирането, тъй като подобна стратегия на "подготовка" води до заличаване на реакцията, погрешно тълкуване на резултатите и скрит ход на алергии, които могат да се проявят с голяма сила в бъдеще. С една дума, давайки на детето Фенистил преди ваксинацията, предците искат да свалят отговорността и да премахнат необходимостта от наблюдение на бебето след инжекция.

  Възрастните искат да се чувстват тихи и уверени, затова предпочитат да дадат на детето лекарство предварително, "за всеки случай". Това поведение може да се сравни с профилактичния прием на лекарства срещу настинка, когато човек все още е сто процента здрав. Но ако искате да извършите фармацевтичен препарат, Fenistil се дава на детето за 3 до 5 дни преди и след ваксинацията. Традиционно за деца под 1 година дозата е 4 - 5 капки, два пъти на ден. Деца от 1 до 3 години приемат по 10 капки, 2 пъти на ден. За профилактика децата над 3 години ще трябва да дават 20 капки Фенистил три пъти на ден.

  по-добър zyrtek от фенистил)

  www add # nov9, прочетох го тук, започнах да намирам анотация на приложение в интернет и го намерих.

  Между другото, в имунологията ни казаха също, че е по-добре да не даваме антихистамини преди ваксинация, така че реакцията все пак да бъде, но просто няма да се вижда.

  Те казаха, че ако предците искат изобщо да няма реакция, тогава дексаметазон се прилага интрамускулно преди ваксинацията, но това вероятно е оправдано само при вяли реакции, просто така, детето не трябва да се инжектира с хормони.

  Благодаря! към отметки

  Мама няма да пропусне

  жени на baby.ru

  Нашият календар на бременността разкрива за вас индивидуалността на всички етапи на бременността - необичайно основен, вълнуващ и най-нов период от живота ви.

  Ще ви кажем какво ще се случи с вашето неродено бебе и вас през всяка от четиридесетте седмици.

  Как да давате Фенистил на бебе с HB?

  Коментари

  2 месеца-2 капки и т.н..

  капнете върху зърното и устата

  Сигурни ли сте, че сте алергични, може би просто "цъфтите".

  Традиционно тези малки отделят хормони през кожата и се появяват, главно по лицето, малки червеникави обриви.

  pysy: само след 16 Fenistil не дава, в противен случай може да се появи сънна апнея

  разредете с малко вода и го лъжица след това, или между храненията, и на теория, тя трябва да работи след няколко часа.

  дори няма да забележи!

  Вижте също

  Открих просто невероятна статия за изцеление на кашлица и хрема при кърмачета. Нека създателят ми прости, не можех да не копирам такава полезна информация за себе си!

  Нека нашите бебета не се разболяват. С настинка: Определено възможно най-добре.

  Джак Нюман, доктор по медицина, FRCPC Преведено от В. Савина, с разрешение от създателя. Коликите са една от загадките на природата. Никой не знае какво е всъщност, но всеки има свой собствен мироглед по този въпрос. По традиция две или три по-късно.

  Здравейте всички) Опитни майки, кажете ми кой се е сблъсквал с това.

  На 3-седмична възраст започна обрив по лицето на бебето, след като седях тук си представях, че е акне и не се притеснявам особено. Невъзможно беше да нарека диетата си богата.

  Искам да разкажа нашата история за атопичния дерматит, по едно време никъде не можах да намеря подробна история за борбата с това животно, може би моят опит ще бъде полезен за търсещите. Дъщеря ми се роди с малка суха площ.

  На 1,5 месеца сме и сме изцяло на върби, първоначално бяхме хранени неизгорени, но от него имаше запек, започнаха да дават Бебето, изпражненията се подобриха, но алергията излезе.

  Имаме малък проблем, преди около месец председателят съжаляваше. Тези. започна да се качи като кози екскременти. До 3 месеца се какахме веднъж на 3 дни, в 3 въведохме зеленчуци и плодове и изпражненията се промениха.

  Относно недостатъците на ранното въвеждане на сок в диетата на бебето Почти всички майки са в плен на стари съвети - да започнете допълващи храни със сокове. Днес мирогледът на водещите професионалисти във въвеждането на допълващи храни е обратното - със соковете трябва да сте много.

  Моята селекция от бебешки рецепти.

  Ще попълня публикацията с най-успешните, според мен, рецепти, за да улесня почти всички майки да ги намерят (и за себе си също). В крайна сметка менюто на нашите деца трябва да бъде не само полезно.

  Мисля, че би било излишно да го кажем отново)) В нашето общество се утвърди твърд стереотип, че добре храненото бебе е непременно премерено, усмихнато, игриво, не плаче много и спи спокойно ден и нощ в собственото си легло, дълго време.

  Колко капки Фенистил и как правилно да се даде на новородено преди DPT ваксинация?

  Сега нека разберем: как да дадем на бебето продукта Fenistil, ще разберем страничните ефекти и принципа на действие.

  Малките деца трябва да получат много ваксинации срещу различни заболявания в рамките на 3-годишна възраст. Често ваксинациите са придружени от алергична реакция към ваксината. За да се избегне това, лекарят предписва антихистаминовото лекарство Fenistil преди DPT ваксинацията.

  За какво е Фенистил??

  Ваксинациите, предназначени за новородени, често са придружени от вяли алергични реакции, които не са безопасни за детския организъм. Дори и най-опитният лекар не може да даде гаранция, че вашето дете няма това предразположение към нас.

  За да се избегнат вероятните последици, се предписва антихистамин.

  Без консултация с лекар детето не може да получи лечебно средство. Лекарят определя следните показатели:

  • доза от лекарството;
  • час на получаване;
  • продължителност.

  Най-често антихистаминовите лекарства преди ваксинация се предписват на бебета, които имат последващи алергични реакции:

  1. Обриви по тялото като копривна треска и коклюшен дерматит.
  2. Дерматит или екзема като отговор на инжекция или ваксинация.
  3. Реакция на храни и лекарства.
  4. Алергичен ринит.
  5. Зачервяване и сърбеж се появяват след ваксинация.

  Ако бебето няма подобни прояви, това означава, че капките Фенистил не са му необходими.

  Ако има реакция: лекарят ще предпише продукт за облекчаване на симптомите на алергия. Тъй като Фенистил действа върху симптомите, възникнали след ваксинация, той също трябва да се приема след ваксинация.

  Подготовка за ваксинация

  Преди ваксинацията лекарят изследва всяко бебе за наличие на заболявания. Те няма да си направят инжекция, ако бебето е отслабено, телесната температура е повишена, сополи текат или има кашлица. Лекарят обръща специално внимание на деца от 3 до 6 месеца.

  По-конкретно през този период е необходимо да се ваксинира DTP в три стъпки. Ваксинацията ще помогне в бъдеще да се противопоставим на такива тежки заболявания като:

  • дифтерия;
  • коклюш;
  • тетанус.

  Правилният подход към ваксинацията ще предпази от негативни последици след ваксинацията. Какво трябва да се направи за това? Издържайте тестове за кръв и урина, прегледайте се от педиатър и други лекари (ако е необходимо), дайте Fenistil според указанията на педиатър. По време на епидемия не може да се направи ваксинация. Топло и хладно време също е противопоказано. Тези три точки ще дадат гаранция срещу нежелана реакция на организма към ваксината..

  Трябва ли да го взема?

  За да се предотврати, след ваксинация, странични ефекти под формата на обрив или копривна треска, детето остава енергично и здраво, предписва се продуктът Фенистил.

  Преди това те използваха Suprastin, но той причинява повече странични реакции в крехкото тяло. Следователно лекарите са го изоставили в полза на Фенистил с ваксинацията с DPT.

  Но при липса на алергии при бебето, предците традиционно се отказват от антихистаминовата терапия. Педиатрите, от друга страна, са осигурени и предписват лекарство за всички, без изключение. Ето защо самата майка трябва да прецени плюсовете и минусите, ако се колебае, можете да се обърнете към друг лекар за съвет.

  Но без специална нужда е по-добре да откажете продукта..

  Под каква форма се произвежда лекарството??

  За по-лесно изпълнение, производителят произвежда антихистаминов продукт в 3 форми:

  • Капки за перорално приложение за новородени от 1 месец.
  • Капсули за перорално приложение при деца на възраст над 12 години.
  • Гел за външна употреба при симптоматично лечение.

  Коя форма да се използва, лекарят решава след прегледа.

  Изборът на продукт без помощта на другите е опасен за здравето на бебето. По-удобна форма за бебета са капките. Попадайки в тялото, те блокират хистаминовите сензори, които причиняват ненужни реакции. По този начин сърбежът и зачервяването изчезват. Капките нямат цвят и аромат, сладък вкус, така че бебето няма да изпитва отвращение, когато се приема.

  На бебето могат да се добавят капки в кърмата или в шише с консистенция.

  Но по принцип не го загрявайте, така че при нагряване лечебните свойства ще изчезнат.

  Как да приемате Фенистил?

  Дозировката на лекарството се изчислява лично, изчислението се извършва от педиатър въз основа на характеристиките на растежа и теглото на бебето. Взети са под внимание и личността на организма. Родителите трябва да разберат за вероятните реакции на активното вещество от страна на тялото на бебето, за да бъдат готови за това. Често реакцията се проявява в:

  • нарушения в стомашно-чревния тракт - гадене;
  • появата на световъртеж;
  • сухота на ларинкса и синусите;
  • повишаване на температурата;
  • понижаване на кръвното налягане;
  • разширени очни зеници.

  Всички тези странични симптоми се проявяват при бебета с предозиране на лекарства.

  Неправилните изчисления ще навредят на малък организъм. Ако се открият един или чифт признаци, на бебето трябва да се даде активен въглен за пиене. Когато използвате какъвто и да е фармацевтичен продукт, е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар и да прочетете анотацията за употреба.

  Много майки се питат: колко капки на ден трябва да дава едно дете? Анотация за употреба гласи, че лекарството се дава на деца под формата на капки:

  1. От 1 месец до година в еднократна доза капки три пъти на ден.
  2. От една година до 3, 10-15 капки три пъти на ден.
  3. От 3 до 12 години, 15-20 капки три пъти на ден.

  20 капки Фенистил съдържа 1 милиграм диметинден.

  След приема на продукта не е необходимо да се измива с вода.

  Традиционно лекарството се предписва 5 дни преди ваксинацията и 3-5 дни след ваксинацията. По този начин тялото ще осигури устойчивост на алергични реакции, причинени от ваксината. Но това е приблизителна схема за прием, лекарите лично дават съвети след прегледа.

  Противопоказания за употреба

  Има състояния, при които Фенистил е противопоказан за употреба:

  • Кърмачета на възраст до 1 месец.
  • Чувствителност към активното вещество - диметинден.
  • Кърмене.
  • Бронхиална астма.
  • Бременност (особено 1 триместър).
  • Хиперплазия.

  Ако бебето има едно или повече от описаните по-горе състояния, трябва да кажете на лекуващия лекар за това.

  Той ще спре да приема лекарството или ще коригира дозата. Но ако приемането на антиалергичен продукт не е задължително, тогава е по-добре да се откажете от лекарството. Ако бебето няма алергии, продуктът Fenistil не е необходим.

  Понякога лекарите просто се застраховат, като предписват лекарство срещу нежелани реакции след ваксинацията. Почти всички предци също се страхуват за детето си и възлагат отговорността върху продукта и лекарите.

  Фенистил преди ваксинация

  Антихистаминът преди ваксинацията се предписва от лекаря за тези деца, които имат тежки алергични реакции към лекарства или храна.

  Фенистил облекчава алергичните прояви, като по този начин освобождава тялото от ненужно претоварване преди ваксинацията. И както е ясно, ваксинацията е и голямо претоварване на организма..

  Фенистил след ваксинация

  Фенистил след ваксинация продължава да се дава на детето в продължение на 3 дни. Дозата се коригира от педиатър. Лекарството се приема след ваксинация, за да се намали алергичната реакция към организма.

  Ясно е, че ваксината след DPT ваксинация води до повишаване на температурата и обриви по кожата и ако бебето е алергично, тогава приемът на антихистамини е просто необходим. Но след въвеждането на Fenistil, лекарят няма да види резултата от ваксинацията, така че те ще бъдат отмити от действието на лекарството.

  Лекарството е изключително добро и доста безопасно за деца, но все пак мисля, че определено си струва да се консултирате с педиатър, така че той да обяви правилната доза от лекарството.