Алергията е много често заболяване в наше време и в крайна сметка родителите никога не са се сблъсквали с подобна концепция преди. Днес почти 1/3 от всички деца по света имат алергии. Какво можете да направите, за да облекчите симптомите си? На помощ ще дойде верен приятел - Фенистил.

Съветваме всеки грижовен родител да има това необходимо лекарство в аптечката, защото благодарение на него се отстраняват повечето външни симптоми на алергия. Ще разберем как протича лечението и при какви заболявания ще помогне лекарството, както и какви са дозите.

Повечето съвременни родители са изправени пред новородени алергии

Какво лекува Фенистил?

Днес Фенистил превъзхожда много антихистамини (Супрастин, Тавегил) както по популярност, така и по удобство. Добро лекарство е, че възможността за употребата му се разпростира дори върху новородени бебета.

С помощта на това лекарство успешно ще премахнете алергичните прояви:

 • ринит;
 • сенна хрема;
 • екзема;
 • кошери;
 • дерматит.

Важно е да запомните, че лекарството не лекува болестта, а само облекчава нейните симптоми. Не елиминира самата причина за алергията. Това лекарство е произведено в Швейцария от Novartis Consumer Health. Продава се в аптеките без лекарско предписание..

Състав

Основната активна съставка на Фенистил е деметинден малеат. Това вещество е в състояние да осигури антиалергични, успокоителни и противосърбежни ефекти. Неговите "сили" включват и намаляване на пропускливостта на капилярите. Това от своя страна помага да се намали тежестта на алергичните прояви. В допълнение към основната активна съставка се добавят спомагателни вещества, които ще се различават в зависимост от формата на освобождаване.

Форми за освобождаване

Има няколко възможности за опаковане на лекарството:

 • капки;
 • гел;
 • емулсия;
 • капсули (таблетки).
Лекарството Fenistil се представя в различни форми на освобождаване

В аптеките ще намерите друг подвид - крем Fenistil Pencivir. Това е антивирусно средство, а не антихистамин. Кремът е предназначен за премахване на херпес по устните. По-долу ще разгледаме всеки вид наркотик поотделно..

Показания за употреба

Капсули и капки

Могат да се предписват различни форми на освобождаване - изборът на една от тях зависи от заболяването. Показания за употреба:

 • от алергичен ринит;
 • от отрицателна реакция към лекарства;
 • с уртикария;
 • в случай на оток на Квинке;
 • с хранителни алергии;
 • от алергична кашлица;
 • от сърбящи прояви от различен произход (с варицела, дерматит, екзема, ухапвания от насекоми, диатеза, морбили, рубеола) (вж. също: лечение на диатеза при кърмачета);
 • за настинки (намалява тежестта на симптомите, облекчава дразненето в гърлото, използва се за ARVI, ларингит);
 • с болезнени никнене на зъби (бебетата често страдат от дискомфорт през този период и капчиците ще помогнат за облекчаване на тези сърбящи прояви) (препоръчваме да прочетете: какъв мехлем можете да купите за зъби при деца?).

Емулсия и гел

Те се прилагат външно. Областта на употреба на тези видове е по-тясна от капки и таблетки. Инструкциите описват следните случаи на използване на гел и спрей:

 • от сърбеж по кожата с уртикария, дерматоза;
 • от обриви по кожата под формата на акне, причиняващи дискомфорт от сърбеж (с атопичен дерматит, варицела, рубеола);
 • гелната форма на освобождаване ви позволява да използвате продукта при слънчеви и домакински изгаряния;
 • след ухапвания от насекоми (облекчава сърбежа и подуването);
 • успешно облекчава дразненето на лишеи.

Разрешената възраст за използване е показана в следната таблица:

Формуляр за освобождаванеКапкиГелКапсулиЕмулсия
Начин на приложениевътревъншновътревъншно
Възможна възраст за използванеот 1 месецот 1 месецот 12 годиниот 1 месец

Начин на приложение

В зависимост от формата на освобождаване ще бъде зададен различен метод на употреба. Друг важен въпрос е колко скоро лекарството влиза в сила. Лекарството, взето вътрешно, ще започне активната си дейност след половин час. Продължителността на ефекта е около 12 часа. След използване на лекарството външно, видимият резултат ще бъде незабавно забележим. Пикът на активността на мехлема настъпва 4 часа след прилагането.

Дозировка и употреба на капки

Приложените инструкции за употреба ясно описват дозировката на лекарството. Разрешено е да се използва Фенистил за новородени, които вече са преодолели месечната линия. В по-млада възраст капчиците са забранени за употреба..

Обемът на дозата ще зависи от възрастта на бебето. По-долу са средните цени:

ВъзрастЕдинична доза (на капки)Максимална доза на ден (на капки)
Деца под една година3-10тридесет
1 година - 3 години10 до 1545
От 3 години до 12 години15-2060
Тийнейджъри от 12 години20-40120
За новородени бебета Фенистил е забранен - ​​може да се използва само след първия месец от живота

Показателите в таблицата са осреднени. Количеството трябва да се изчислява индивидуално за всяко бебе. Можете сами да изчислите дозата на ден. За 1 kg от теглото на детето се приемат 0,1 mg диметинден. След като изчислихме дневната норма, разделяме това число на три и в крайна сметка получаваме обема, който бебето трябва да приема в даден момент. Забележително е, че 1 mg диметинден = 20 капки от лекарството. За по-голяма яснота разгледайте пример. Бебе на три месеца тежи 5 кг. Трябва да разберете колко капки можете да му дадете.

Дозата на ден се изчислява, както следва: 0,1 mg (диметинден) x 5 (kg) = 0,5 mg = 10 капки. Единична доза: 10 (капачка): 3 (прием) ≈ 3 (капки). Чрез прости изчисления открихме, че на бебе с това тегло трябва да се дават по три капки наведнъж. По същия начин можете да изчислите еднократния обем на лекарството за вашето мъниче.

 1. Получаването на средства не зависи от времето на хранене. Възможно е да се даде единична доза както преди, така и след хранене, но все пак е оптимално да се дават капчици преди хранене..
 2. Не загрявайте лекарството, преди да го приемете, това ще убие всичките му лечебни свойства..
 3. Важно е да научите правилата за използване на продукта. За бебе, капнете лекарството в сместа или в кърмата за един месец. За по-голямо бебе (на шест месеца) добавете към компот или сок. Препоръчително е за едногодишно дете да дава продукта неразреден от лъжица. Децата го ядат с желание, защото сиропът има добър вкус..
 4. Когато планирате да използвате капки за по-големи деца, трябва да запомните за седативния ефект, който имат. Опитайте се да не давате на детето задачи, които изискват бързи реакции..
 5. Колко време е позволено да се приемат капки? Лекарите са склонни към минималната времева рамка. Така например, за облекчаване на остри симптоми, педиатър може да посъветва да се даде лекарство за една седмица, но ако проявите преминат по-рано, лекарството трябва да се спре незабавно.
 6. Капките облекчават остри алергични прояви, така че те не трябва да се използват дълго време. Най-разумната употреба би била краткосрочната употреба с тежки симптоми. Така предпазвате организма от зависимост и не вредите на детето..

Прием на хапчета и капсули

Тази форма на освобождаване може да се използва от деца над 12 години. Ето няколко основни съвета за приемане на хапчета и капсули:

 1. Деца над 12 години и възрастни получават еднократна ежедневна употреба на лекарството - 1 таблетка. Лекарството действа през целия ден.
 2. След приема на Фенистил детето има здрав сън. За да избегнете сънливост през деня, приемайте таблетки или капсули вечер.
 3. Начин на приложение: цялата таблетка се измива с вода.
 4. Важно е да запомните за продължителността на използване на тези форми за освобождаване - максимум 25 дни.

Нанасяне на гела

Гелът се е доказал добре като ефективно средство за облекчаване на симптомите на алергия и за всякакви други кожни обриви при деца. Ето правилата за използване на гела:

 1. Наличието на обриви от алергичен или инфекциозен характер изисква третирането на проблемните зони с тънък слой мехлем. Колко пъти може да се приложи? Трябва да правите това 2 до 4 пъти на ден..
 2. Третираната зона трябва да бъде защитена от излагане на слънчева светлина.
 3. Възможно ли е да използвате гел за лице? Възможно е лечение на челото, брадичката и бузите. Бъдете внимателни при нанасяне, не позволявайте на продукта да попадне върху лигавицата. Очите, носът и устата на бебето не трябва да са в зоната за лечение.
 4. Необходимо е да продължите да използвате мехлема, докато външните симптоми се премахнат напълно. След като отчетете липсата на положителен ефект дори след 4 дни, консултирайте се с лекар за предписване на друго лекарство.
Трябва да използвате лекарството, докато външните прояви на болестта бъдат напълно елиминирани.

Прием преди ваксинации

Повечето педиатри съветват майките да дават Фенистил на трохи преди ваксинации. Такава превантивна мярка ще помогне на организма да се справи по-лесно с чужди агенти..

Такива симптоми задължават родителите на бебето да посетят лекар. Лекарствата срещу алергии облекчават само част от неприятните последици. Педиатърът може да посъветва да намалите температурата с Нурофен. Препоръчителната форма на приложение е свещи. Понякога лекарят може да предпише приема на Solutab.

Когато планирате все пак да давате антихистамин преди DPT ваксинацията, трябва да се придържате към следните правила:

 1. Капките се приемат 3-5 дни преди процедурата.
 2. Бебетата на възраст под 1 година се предписват 4-5 капки 2 пъти на ден, 2-годишните деца приемат по 10 капки 2 пъти на ден. Възраст три години - до 20 капки три пъти на ден.
 3. След процедурата лекарството трябва да продължи още 3-5 дни..
Експертите нямат недвусмислено мнение относно приемането на антихистамини преди ваксинацията с DPT

Противопоказания и странични ефекти

Не можете да използвате Фенистил в следните случаи:

Формуляр за освобождаванеКапкиГелЕмулсия
Противопоказания за употреба
в детството
възраст до 1 месец
свръхчувствителност към лекарствените компоненти
закритоъгълна глаукома
бронхиална астма--

От нежеланите реакции при много деца първият път на лечение се характеризира със сънливост. Следва да се появят и следните симптоми:

 • главоболие;
 • сухота в гърлото или устата;
 • гадене и леко замайване;
 • мускулни спазми;
 • нарушение на дишането;
 • обрив.

Когато детето приема Фенистил заедно с други лекарства за хапчета за сън или успокоителни, ефектът върху нервната система ще бъде още по-силен. Сънливостта също ще се увеличи.

Аналози

Има 4 поколения антиалергични лекарства. Таблицата по-долу показва най-популярните аналози, както и минималната възраст за започване на употреба:

1-во поколениеДимедрол (от 7 месеца), Диазолин (от 1 година), Тавегил (от 1 година), Супрастин (от 1 месец), Перитол (от 6 месеца), Пиполфен (от 2 месеца), Фенкарол (от 3 години) (вж. (Вижте също: как правилно да давате Suprastin на деца под една година?)
2-ро поколениеКларитин (от 2 години), Trexil (от 3 години), Zodak (от 1 година), Fenistil (от 1 месец), Histalong (от 2 години), Semprex (от 12 години) (препоръчваме да прочетете: как да давате капки правилно " Zodak "за деца?)
3-то поколениеZyrtec (от половин година), Tsetrin (от 2 години), Telfast (от 6 години) (препоръчваме да прочетете: дозировка за Zyrtec капки за деца: инструкции)
4-то поколениеЛевоцетиризин (от 2 години), Erius (от 1 година), Desloratadine (от 12 години), Ebastine (от 6 години), Fexofenadine (от 6 години), Bamipin (от 3 години), Fenspiride (от 2 години), Cetirizine (от 1 година), Ksizal (от 2 години) (вж. също: Erius сироп за деца: инструкции за употреба)

Първото поколение аналози има много странични ефекти, включително седация. Нервната система страда и след нея идва летаргично и сънливо състояние. Второто поколение лекарства, тази подгрупа включва и Фенистил, се характеризира с липсата на седативен ефект, но са възможни странични реакции, които засягат работата на сърцето и черния дроб. Третото и четвъртото поколение лекарства имат минимум противопоказания и заемат водещо място сред безопасни лекарства. Повечето от тези средства могат да се получават от деца над 1 година или повече. За малки деца могат да се предписват само Suprastin (1-во поколение) и Fenistil (2-ро поколение).

Както видяхте, лекарствата от второ поколение са по-безопасни, поради което лекарите съветват употребата на Фенистил за кърмачета. Не забравяйте - информацията във всяко лекарство, което прегледахме, гласи, че не трябва да се използва при новородени..

Фенистил ® (Fenistil ®)

Активно вещество:

Съдържание

 • 3D изображения
 • Състав
 • фармакологичен ефект
 • Фармакодинамика
 • Фармакокинетика
 • Показания за лекарството Фенистил
 • Противопоказания
 • Приложение по време на бременност и кърмене
 • Странични ефекти
 • Взаимодействие
 • Начин на приложение и дозировка
 • Предозиране
 • специални инструкции
 • Формуляр за освобождаване
 • Производител
 • Условия за отпускане от аптеките
 • Условия за съхранение на лекарството Фенистил
 • Срок на годност на лекарството Fenistil
 • Цени в аптеките
 • Отзиви

Фармакологична група

 • Антиалергичен агент - Н1-блокер на хистаминовите рецептори [Н1-антихистамини]

Нозологична класификация (ICD-10)

 • B01 Варицела [варицела]
 • B05 Морбили
 • B06 Рубеола [немска морбили]
 • J30 Вазомотор и алергичен ринит
 • J30.1 Алергичен ринит поради прашец
 • L20 Атопичен дерматит
 • L29 Пруритус
 • L30.9 Дерматит, неуточнен
 • L50 Уртикария
 • T78.1 Други прояви на патологична реакция към храната
 • T78.3 Ангиоедем
 • T78.4 Алергия, неуточнена
 • W57 Ухапване или ужилване от неотровни насекоми и други неотровни членестоноги
 • Y57.9 Нежелани реакции при терапевтична употреба на лекарства и медикаменти, неуточнени

3D изображения

Състав

Перорални капки1 мл
активно вещество:
диметинден малеат1 mg
помощни вещества: натриев хидроген фосфат додекахидрат - 16 mg; лимонена киселина монохидрат - 5 mg; бензоена киселина - 1 mg; динатриев едетат - 1 mg; натриев захаринат - 0,5 mg; пропилей гликол - 100 mg; пречистена вода - 888,5 mg

Описание на лекарствената форма

Безцветна, прозрачна течност, практически без мирис.

фармакологичен ефект

Фармакодинамика

Антихистамин, антиалергично и противосърбежно средство. Блокиращ Н1-хистаминов рецептор, е конкурентен хистаминов антагонист.

Лекарството намалява повишената пропускливост на капилярите, свързано с алергични реакции. Също така има анти-брадикинин и слаб m-антихолинергичен ефект. Когато приемате лекарството през деня, може да има леко успокояване.

Фармакокинетика

Бързо и напълно се абсорбира, когато се приема през устата.

Бионаличност - около 70%.

тмакс диметинден в кръвната плазма след перорално приложение на капки - 2 часа. Комуникация с плазмените протеини - 90%. Прониква добре в тъканите. Метаболизира се в черния дроб чрез хидроксилиране и метоксилиране. т1/2 - 6 часа. Екскретира се с жлъчката и урината (90% - под формата на метаболит и 10% - непроменен).

Показания за лекарството Fenistil ®

алергични заболявания (уртикария, сенна хрема, целогодишен алергичен ринит, ангиоедем, хранителни и лекарствени алергии);

сърбеж от различен произход (екзема, сърбящи дерматози, включително атопичен дерматит; морбили, рубеола, варицела, ухапвания от насекоми);

предотвратяване на алергични реакции по време на хипосенсибилизираща терапия.

Противопоказания

свръхчувствителност към диметинден и други компоненти, съставляващи лекарството;

хиперплазия на простатата;

бременност (I триместър);

детска възраст (до 1 месец).

С внимание: хронична обструктивна белодробна болест; деца под 1-годишна възраст, тъй като седацията може да бъде придружена от епизоди на сънна апнея.

Приложение по време на бременност и кърмене

Употребата на Fenistil® по време на бременност (II - III триместър) е възможна под лекарско наблюдение, само ако очакваната полза за майката надвишава потенциалния риск за плода. Употребата на лекарството Fenistil® по време на кърмене е противопоказана.

Странични ефекти

Сънливост (особено в началото на лечението), гадене, сухота в устата и гърлото, замаяност, възбуда, главоболие, отоци, кожен обрив, мускулен спазъм, дихателни дисфункции.

Взаимодействие

Подобрява действието на анксиолитиците, хипнотиците.

С едновременната употреба на етанол - забавяне на скоростта на психомоторните реакции.

Трицикличните антидепресанти и m-антихолинергиците увеличават риска от повишена ВОН.

МАО инхибиторите усилват антихолинергичните и депресантите на ЦНС.

Начин на приложение и дозировка

За възрастни и деца над 12 години дневната доза обикновено е 3-6 mg (60-120 капки), разделена на 3 приема, т.е. 20-40 капки 3 пъти на ден.

Пациентите, склонни към сънливост, се препоръчват да предписват 40 капки преди лягане и 20 капки сутрин по време на закуска..

За деца на възраст от 1 месец до 12 години дозите са дадени в таблицата. Честота на приложение - 3 пъти на ден.

ВъзрастЕднократна доза, капкиДневна доза, капки
1 месец - 1 година3-109-30
1-3 години10-1530–45
На 3-12 години15–2045-60

20 капки = 1 ml = 1 mg.

Предозиране

Симптоми: депресия на централната нервна система и сънливост (главно при възрастни), стимулиране на централната нервна система и m-антихолинергични ефекти (особено при деца), вкл. възбуда, атаксия, тахикардия, халюцинации, тонично-клонични припадъци, мидриаза, сухота в устата, зачервяване, задържане на урина и треска; намаляване на кръвното налягане, колапс.

Лечение: назначаването на активен въглен, физиологични лаксативи, лекарства за подпомагане дейността на сърдечната и дихателната системи (не трябва да се използват аналептични лекарства).

специални инструкции

Капки Fenistil® не трябва да се излагат на високи температури; когато се прилагат на кърмачета, те трябва да се добавят към бутилка топла бебешка храна непосредствено преди хранене. Ако бебето вече е хранено с лъжица, капките могат да се дават неразредени. Капките имат добър вкус. Когато се използва при деца на възраст под 1 година, консултирайте се с лекар и използвайте само ако има индикация за употребата на Н блокери1-хистаминови рецептори. Не превишавайте препоръчаната доза. Неефективен за сърбеж, свързан с холестаза.

Влияние върху способността за шофиране и работа с машини. Подобно на други антихистамини, Fenistil ® може да наруши вниманието, затова трябва да се приема с повишено внимание при шофиране, работа с машини или при други видове работа, които изискват повишено внимание..

Формуляр за освобождаване

Перорални капки, 1 mg / ml. По 20 ml в бутилка от тъмно стъкло, снабдена с дозатор за капкомер LDPE и полипропиленова капачка. Бутилката се поставя в картонена кутия.

Производител

Novartis Consumer Health SA. Rue de Letraz, 1260 Nyon, Швейцария.

Притежател на разрешение за употреба: Novartis Consumer Health SA.

Потребителските искове трябва да се изпращат до Novartis Consumer Health LLC

Юридически адрес: 123317, Москва, Пресненска наб., 10.

Действителен и пощенски адрес: 125315, Москва, Ленинградски проспект, 72, бл. 3.

Тел.: (495) 969-21-65; факс: (495) 969-21-66.

e-mail: [email protected]

Условия за отпускане от аптеките

Условия за съхранение на лекарството Fenistil ®

Да се ​​пази далеч от деца.

Срок на годност на лекарството Fenistil ®

Не използвайте след срока на годност, отпечатан на опаковката.

Фенистил капки за бебета - важни правила за употреба

Алергичните реакции при кърмачета не са необичайни. Те възникват по различни причини. Въвеждането на нови допълващи храни, използването на хигиенни продукти и ваксинациите могат да провокират алергии при бебето. В такива случаи лекарите препоръчват да се използват капки Fenistil за бебета.

Възможно ли е да се даде бебе Фенистил?

Фенистил принадлежи към групата на антихистамините, има подчертано противосърбежно свойство. Използва се за лечение на алергични реакции от различен произход при възрастни и деца. Ефектът на лекарството се основава на намаляване на повишената пропускливост на капилярите, което потиска прогресията на алергичната реакция.

Що се отнася до възрастовите характеристики на приема на лекарството, Fenistil за деца се произвежда с префикс "New". Лекарите, ако е необходимо, предписват това лекарство на капки. Това помага за простото и правилно дозиране на лекарството, улеснява приемането на кърмачета (капки се добавят към формулата за хранене). Фенистил капки за бебета могат да се предписват на деца на 1 година. Това лекарство е противопоказано при новородени..

Фенистил капки - състав

Лекарството Фенистил е представител на групата антихистамини. Тези лекарства действат за потискане на хистаминовите Н1 рецептори, намаляват пропускливостта на кръвните капиляри, което помага за бързото спиране на алергичните реакции. Разтворът е прозрачен, безцветен и без мирис. Основната активна съставка на лекарството е диметинден малеат. За да се засили действието на основния компонент, към лекарството са добавени допълнителни компоненти, включително:

 • натриев хидрогенфосфат додекахидрат;
 • лимонена киселина;
 • бензоена киселина;
 • динатриев едетат;
 • натриев захаринат;
 • пропиленгликол;
 • пречистена вода.

Фенистил капки - показания за употреба

Антихистаминът Фенистил в педиатрията се използва по-често като симптоматично средство, като част от комплексната терапия. Според инструкциите за употреба, Fenistil капки за бебета могат да се използват в следните случаи:

 1. Симптоматична терапия на заболявания с алергичен характер: уртикария, сенна хрема, алергичен ринит, хранителни алергии и лекарства.
 2. Сърбеж с различна етиология - с варицела, след ухапване от комари, с морбили, рубеола.
 3. Като допълнително лекарство за кожни заболявания (екзема).
 4. С цел предотвратяване на алергични реакции по време на хипосенсибилизация.

Фенистил капки - противопоказания

Преди да използвате лекарството, трябва внимателно да прочетете инструкциите. Той ясно посочва за какви симптоми и нарушения е необходимо да се използва лекарството и дали Fenistil е възможен за кърмачета. Според информацията от вложката, лекарството под формата на капки може да се използва за лечение на деца над 1 месец. Освен възрастта обаче трябва да се вземат предвид и редица други фактори. Има ситуации, при които дори при наличие на очевидни индикации за прием е забранено употребата на Фенистил капки за бебета от алергии.

Сред противопоказанията:

 • свръхчувствителност към основния компонент - диметинден;
 • недоносеност;
 • закритоъгълна глаукома;
 • бронхиална астма;
 • 1 триместър на бременността;
 • периодът на кърмене (не може да се използва с кърмене, само както е предписано от лекар).

Фенистил капки - странични ефекти

При правилна употреба на лекарството Fenistil рядко се регистрират странични ефекти при кърмачета. В повечето случаи те се дължат на нарушение на честотата на приложение или неспазване на дозите, посочени от специалист. Честите нежелани реакции включват седативно въздействие върху нервната система..

Пациентите, приемащи лекарството, често изпитват:

 • умора;
 • сънливост;
 • раздразнителност;
 • нервност;
 • повишена възбуда;
 • главоболие.

При продължителна употреба на лекарството са възможни странични ефекти от органите на стомашно-чревния тракт:

 • храносмилателни разстройства;
 • суха уста;
 • тоничност.

С повишено внимание лекарите препоръчват да се използват капки Fenistil за малки бебета, до един месец. Изразеният седативен ефект на лекарството може да провокира развитието на сънна апнея при бебета - временно спиране на дишането, което заплашва развитието на асфиксия. Ако се открие някоя от тези нежелани реакции, трябва да спрете да давате на детето лекарството и да го покажете на лекаря..

Как да приемате Фенистил капки за бебета?

Когато се предписва лекарството Fenistil, дозировката за деца се предписва от лекаря индивидуално. Специалистът обръща внимание на възрастта на пациента, вида на разстройството и тежестта на наблюдаваните симптоми. Капките се приемат със или без храна. За лечение на кърмачета лекарите препоръчват добавянето на лекарството в топла бутилка непосредствено преди хранене на бебето. Ако бебето яде от лъжица, можете да давате капки по този начин. Ефектът от приема на лекарството се проявява след половин час, достигайки максимум в рамките на 5 часа.

В същото време е важно да давате правилно капки Фенистил:

 • дозировка за деца под една година 0,1 mg (2 капки) / kg от телесното тегло на детето;
 • той е разделен на 3 еднакви приема.

Как да давате Фенистил на бебета с алергии?

Фенистил за кърмачета от алергии се предписва с появата на първите симптоми на нарушение. Това ви позволява бързо да премахнете основните прояви на алергична реакция (сърбеж, парене) и да облекчите състоянието на детето. В този случай е важно да се спазва дозата на лекарството, определена от лекаря. За бебета под 1 година еднократна доза може да бъде 3-10 капки и се дават 9 до 30 капки Фенистил на ден.

Що се отнася до честотата на приемане на капки, давайте ги на детето 3 пъти на ден, освен ако лекарят не посочи друго. Ефективността на лекарството не е свързана с времето на хранене, но бебетата получават лекарството непосредствено преди или по време на хранене, като добавят капки към храната. Облекчение на благосъстоянието при дете се наблюдава вече няколко часа след приема.

Как да давате Фенистил на бебе преди ваксинация?

Преди да дадете Фенистил на бебе преди ваксинация, трябва да поискате разрешение от местния педиатър. Няма консенсус сред лекарите относно целесъобразността да се използват антихистамини преди ваксинацията. Фактът обаче, че детето понася по-лесно ваксинацията след предварителен курс на антиалергичен агент, е факт..

За да се намали вредното въздействие на ваксинацията върху организма, тя трябва да бъде подготвена предварително. Педиатрите препоръчват да се вземе превантивен курс, като се използва лекарството Fenistil. Необходимо е да започнете да го приемате 3-5 дни преди ваксинацията и да вземете същия брой дни след ваксинацията. Лекарите препоръчват да давате на бебето 4-5 капки от лекарството два пъти на ден.

Колко дни може да се дава на бебето Фенистил?

Всички срещи се извършват изключително от лекар. Колко Fenistil да се дава за бебета, колко дълго може да се използва лекарството - експертите определят индивидуално. Фенистил принадлежи към второто поколение антихистамини, които се характеризират с липсата на пристрастяващ ефект. В тази връзка лекарството може да се използва дълго време, в продължение на няколко месеца (при хронични форми на патология).

Въпреки това, в повечето случаи, Fenistil капки се използват, когато е необходимо за облекчаване на остра алергична реакция. В такива ситуации лекарството се приема до пълното премахване на симптомите, максимум 5-7 дни. По-продължителната употреба на лекарството трябва да бъде съгласувана с педиатър. Как да давате Fenistil капки на бебе, продължителността на лечението се определя от лекаря.

Какво може да замести Фенистил?

На фармацевтичния пазар се представят голям брой лекарства с антихистаминова група. В тази връзка майките често изпитват затруднения. За да избегнат проблеми, лекарите забраняват използването на лекарства самостоятелно. Давайте Zodak или Fenistil на бебето, в каква доза и колко често - лекарят трябва да определи. Сред лекарствата, одобрени за употреба при кърмачета:

 • Zyrtek (от 6 месеца);
 • Зодак (от раждането).

Капки "Фенистил": инструкции за употреба за деца

 • Характеристики на Фенистил на капки
 • Закон
 • Показания
 • Противопоказания
 • Странични ефекти
 • Дозировка: колко капки да капе?
 • Инструкции за употреба
 • Характеристики на употреба при кърмачета до една година
 • Предозиране
 • Мнението на Комаровски
 • Отзиви
 • Аналози

За да се предотврати алергична реакция или в ситуация, когато алергия вече се е появила при дете, се предписват лекарства от групата на антихистамините. Едно от най-популярните лекарства от тази група в детството е Фенистил. Често се предписва на деца под формата на капки, така че родителите трябва да знаят в какви случаи е показано такова лекарство, на каква възраст е допустимо да се използва и какви дози Fenistil се използват за деца.

Характеристики на Фенистил на капки

 • Тази лекарствена форма се предлага в тъмна стъклена бутилка от 20 ml, допълнена със специален дозатор.
 • Течността вътре в бутилката е прозрачна, без мирис, със сладък вкус.
 • Лекарството е безопасно за бебета, така че лекарите често го предписват при алергии при бебета на възраст над 1 месец.
 • Капките се отпускат лесно и се смесват лесно с бебешка храна или напитки.
 • Активното вещество в този препарат е диметинден малеат. Един милилитър капки Fenistil съдържа 1 mg от тази активна съставка.
 • 1 ml от лекарството съдържа 20 капки.
 • Допълнителни вещества в капките Fenistil са вода, сорбитол, консервант, етилов алкохол, натриев дехидроген фосфат. Също така в аптеките има Fenistil New, чиято основна разлика е липсата на етанол в състава.
 • Лекарството се произвежда не само на капки, но и под формата на гел, както и в капсулирана форма..
 • Съхранявайте Fenistil капки при температура не по-висока от + 25 ° C на място, където детето не може да достигне. След отваряне бутилката може да се съхранява до 24 месеца.

Закон

Лекарството блокира рецепторите, които са чувствителни към съединение, отделено по време на алергии - хистамин. При здрави деца такова съединение се намира вътре в клетките, но при патологичен процес, например, когато е изложен на алерген, хистаминът започва активно да се освобождава в кръвта. Резултатът от този процес е оток на тъканите, спазъм на гладката мускулатура, застой на кръв в малки съдове, сърбеж и други симптоми на алергия..

Когато се приема Фенистил, производството на хистамин се потиска, поради което сърбежът намалява, пропускливостта на капилярите намалява, което води до премахване на отока и други дискомфортни симптоми. Диметинден започва да действа след половин час след приложението, а максималният ефект се наблюдава след два часа.

Показания

Употребата на Фенистил под формата на капки се препоръчва за:

 • Оток на Квинке.
 • Алергичен ринит (както със сезонен, така и целогодишен ринит).
 • Сърбеж след ухапване от насекоми.
 • Екзема, причинена от алергична реакция.
 • Кошери.
 • Сърбеж от инфекции, като варицела или морбили.
 • Алергична дерматоза.
 • Хранителни алергии.
 • Сенна хрема.
 • Алергии към лекарства.
 • Сърбеж поради леко слънце или домакински изгаряния.

Лекарството често се предписва с профилактична цел, например след ваксинация или преди ваксинация, ако бебето има склонност към алергии.

Противопоказания

Фенистил капки не се предписват, ако детето има:

 • Непоносимост към който и да е компонент на лекарството.
 • Бронхиална астма.
 • Глаукома със затворен ъгъл.

Също така е важно да не забравяме, че лекарството не се използва в неонаталния период, тъй като възрастовата му граница е 1-месечна възраст. В същото време, за бебета на възраст до 12 месеца и с хронични патологии на дихателната система, лекарството се предписва с повишено внимание, за да се предотвратят нощни пристъпи на апнея.

Странични ефекти

Най-честият страничен ефект на Фенистил под формата на капки е сънливост. При повечето бебета тя се проявява в първите дни на приема, а след това често изчезва. В допълнение към сънливостта, децата, приемащи този антихистамин, могат:

 • Замайване.
 • Суха уста.
 • Гадене.
 • Главоболие.
 • Мускулни спазми.
 • Кожен обрив.
 • Нарушено дишане.

Дозировка: колко капки да капе?

Необходимата доза Fenistil често се изчислява въз основа на теглото на детето. Броят на килограмите от телесното тегло на детето се умножава по 2 и се получава броят на капки, което е дневната доза. Разделя се на 3 дози, като се получава единична доза за конкретно дете..

Разглеждат се средните дози Fenistil под формата на капки:

 • През първата година от живота (от 1 до 12 месеца) - 3-10 капки, като се вземе предвид теглото на детето наведнъж, само 9-30 капки на ден.
 • Деца над една година до 3-годишна възраст - 10-15 капки наведнъж, дневната доза е от 30 до 45 капки.
 • На възраст 3-12 години - наведнъж от 15 до 20 капки, само за ден от 45 до 60 капки.
 • Деца над 12 години - от 60 до 120 капки като дневна доза, тоест 20-40 капки на доза.

Ако Фенистил се приема преди ваксинация, лекарството се дава на детето 3-5 дни преди ваксинацията в следната доза:

 • Деца до една година - сутрин и вечер по 4-5 капки.
 • Бебета на възраст 1-3 години - два пъти на ден, по 10 капки.
 • Дете над три години - 20 капки три пъти на ден.

Ако лекарството причинява тежка сънливост при бебето, дневната доза на лекарството може да бъде разделена на дози, така че детето да получи по-голямата част от лекарството преди лягане. Например, на дете трябва да се дават 40 капки Фенистил на ден. Можете да давате 10 капки сутрин, 10 капки на обяд и 20 капки през нощта.

Когато изчислявате дозировката въз основа на теглото на детето, сравнете и дневното количество с допустимото количество за определена възраст. За деца под 1 година е 30 капки, за деца на 1-3 години - 45 капки, а за деца над 3 години - 60 капки. Ако изчислението се окаже повече от тези цифри, дозата се намалява и на детето се дава лекарството в максимално допустимата доза на неговата възраст.

Инструкции за употреба

 1. Необходимият брой капки се разрежда с малко количество не-гореща течност и след това се дава на детето. Можете също така да давате капки неразредени..
 2. Лекарството се дава на всеки 8 часа..
 3. Яденето на храна не влияе върху приема на Фенистил капки.
 4. Невъзможно е да се загрее лекарството, тъй като то ще загуби своите лечебни свойства.

Можете да разберете за лечението на алергии при новородено с помощта на капки Фенистил, като гледате видеоклипа.

Характеристики на употреба при кърмачета до една година

Фенистил е одобрен за употреба при кърмачета на един месец. Преди да използвате лекарството при кърмаче, определено трябва да се консултирате с педиатър. Много лекари съветват да не се дават такива капчици до една година, тъй като те имат седативен ефект и могат да провокират спиране на дишането през нощта..

За да дадете капки на бебето, трябва да умножите теглото на бебето по 2 и след това да разделите полученото число на 3 дози. След изчисляване на единична доза за детето, капките се смесват с изцедено човешко мляко или малко количество топла смес. По правило бебетата не протестират срещу такова лекарство, тъй като то има сладък вкус..

Предозиране

Ако надвишите дозата капки, при дете подобна ситуация ще се прояви с повишаване на температурата, повишен сърдечен ритъм, сухота в устната кухина. Възможна е появата на халюцинации и гърчове. Дори ако дозата е надвишена веднъж, трябва да се консултирате с лекар и ако бебето случайно е изпило цялото съдържание на бутилката, не можете да се колебаете - незабавно се обадете на линейка. Лекарите ще предписват лекарства, които ще поддържат сърцето и дихателната система, както и бързо ще отстранят лекарството от тялото на трохите.

Мнението на Комаровски

Комаровски подчертава, че Фенистил принадлежи към така наречените антихистамини от първо поколение, което засяга функционирането на централната нервна система. И затова такова лекарство има много странични ефекти, които не се наблюдават при по-съвременните антихистамини от последното поколение..

В допълнение, известният педиатър фокусира вниманието на родителите върху факта, че Фенистил, както и всички други антихистамини, е предназначен да се бори само със симптомите на алергия, но не е в състояние да го премахне напълно, тъй като не влияе на причината. Той съветва да се съсредоточи върху идентифицирането на алергени и да се опита да изключи контакта им с тялото на детето..

За повече подробности вижте програмата на д-р Комаровски.

Отзиви

В повечето случаи родителите реагират положително на Фенистил капки. Предимствата на лекарството се наричат ​​удобство на дозиране, сладък вкус и доста бързо действие в случай на алергии. Също така много хора отбелязват, че лекарството предпазва бебета, които са склонни към алергии, когато са планирани за рутинна ваксинация. Недостатъкът на Fenistil капки е честите странични ефекти на лекарството, например сънливост при дете. Някои майки се оплакват, че лекарството е само временно и води до пристрастяване.

Аналози

Цените за капки Fenistil в различните аптеки варират средно между 400-700 рубли, така че много майки се интересуват от лекарства с подобен ефект. Тези лекарства включват:

 • Suprastin - такова лекарство в таблетки се предписва на деца над 1 месец.
 • Zyrtek - аптеките продават капки за бебета на възраст над 6 месеца, както и таблетки за деца на 6 години.
 • Tavegil - има по-продължително действие (до 12 часа), предписва се на деца от 12 месеца под формата на сироп или инжекции и на деца над 12 години под формата на таблетки.
 • Зодак - лекарството се освобождава на капки за деца от 1 година и в таблетки, предписани от 6 години.
 • Кларитин - предписва се на бебета на възраст над 2 години в сироп и от 3 години на таблетки.
 • Erius - сироп се предписва за бебета над една година, а таблетки - от 12 години.

Фенистил капки за деца: инструкции, дозировка, аналози

Всяка алергична реакция при бебе предизвиква безпокойство у родителите. Как да помогнете на детето си, как да премахнете проявата на реакция към стимул, какво можете да дадете на децата?

Повечето майки и татковци се интересуват от отговорите на тези въпроси. За възрастни са разработени огромен брой лекарства за борба с алергиите. Помислете за антихистамин за млади пациенти, който е високо ефективен и е създаден специално за тях..

Показания за употреба

Фенистил капки се предписват на пациенти с:

 • Алергични заболявания. Лекарството помага за справяне с проявите на сенна хрема, уртикария, лекарствени и хранителни алергии, оток на Квинке, може да се използва в курсове за лечение на целогодишен ринит.
 • Сърбеж по кожата, който се появява в резултат на екзема, сърбящи дерматози, ухапвания от насекоми. За деца, Fenistil капки често се предписват като средство за сърбеж с варицела, кора, рубеола.

Лекарството се използва през периода на хипосенсибилизираща терапия за предотвратяване на възможни алергични реакции.

Фенистил капки по време на бременност - инструкции

Капки за поглъщане от прояви на алергични реакции при жени, които очакват бебе, са разрешени от 14-та седмица на бременността, когато се формират основните органи и функционални системи на малък организъм.

През 2-ри и 3-ти триместър дозировката във всеки отделен случай се определя от лекаря, но средното количество е 1,5 ml в 2 дози на гладно, без разреждане с вода. Препоръчва се да се ограничи продължителността на лечението, като се спират само остри състояния. Оптималната продължителност на терапията е 14 дни с прекъсвания от 2 дни всяка седмица.

По време на естественото хранене на детето с майчиното мляко лекарите забраняват употребата на лекарството поради бързото усвояване на лекарството в тъканта и 90% връзка с протеините в кръвната плазма.

Механизъм на действие

След попадане в тялото, капките Fenistil блокират основното вещество, произведено по време на развитието на алергична реакция, т.е. хистамин.

 • Пропускливостта на малките капиляри намалява;
 • Възпалителните промени и болката намаляват;
 • Предаването на нервни импулси се забавя, което също намалява интензивността на сърбежа.

Лекарството се справя добре с подуване на лигавиците и кожата, премахва кихането, запушването на носа, сълзенето и сърбежа на очите, предотвратява по-нататъшното появяване на симптоми на алергия.

Максималният антиалергичен ефект се развива при използване на Фенистил капки два часа след приема им, след 6 часа лекарството започва постепенно да се екскретира от тялото.

фармакологичен ефект

Лекарството има антиалергичен и противосърбежен ефект. Dimethindene maleate блокира хистаминовите рецептори, т.е. предотвратява предаването на сигнал към клетките, което насърчава освобождаването на активни вещества, които причиняват симптоми на алергични реакции (сърбеж, обрив, оток). Антиалергичният ефект е свързан с увеличаване на пропускливостта на капилярната стена, което се случва при алергии.

Също така Fenistil капки имат слаб m-антихолинергичен и анти-брадикининов ефект, така че лекарството има лек седативен ефект. След нанасяне антиалергичният ефект се проявява средно след половин час, максималната му тежест се постига в рамките на 5 часа.

Състав на препарата

Антихистаминът Фенистил се предлага в различни дозирани форми, но всички те съдържат основната активна съставка - диметинден малеат.

В допълнение към този компонент има няколко допълнителни капки в капките: това са натриев хидроген фосфат додекахидрат - 16 mg, динатриев едетат - 1 mg, натриев захаринат - 0,5 mg, лимонена киселина монохидрат - 5 mg, бензоена киселина - 1 mg, пропилей гликол - 100 mg, пречистена вода - 888,5 mg.

1 ml течност съдържа 1 mg диметинден малеат.

Капки Fenistil се продават в бутилки от тъмно стъкло, всяка от които съдържа 20 ml от лекарството. Флаконите са снабдени с дозатор за капкомер, който улеснява процеса на приемане на лекарството.

Капки Фенистил - инструкции преди ваксинацията

Преди рутинни ваксинации се предписват Фенистил капки за алергии, за да се сведе до минимум негативните прояви и потенциалната вреда от вирусния щам. Превантивен прием:

 • започнете 3 дни преди датата на планираното въвеждане на ваксината;
 • денят на ваксинацията се пропуска;
 • продължете още 4 дни, за да консолидирате резултата.

Лекарството се дава 2 пъти за 24 часа, за предпочитане сутрин и на обяд в размер на:

 • 0,5 ml - деца на възраст 30 дни - 12 месеца;
 • 1 ml - от 1 година включително до 3 години;
 • 1,5 ml - от 3 години.

В подобна доза, след предварителна консултация с местен терапевт, се приема Фенистил, за да облекчи благосъстоянието на детето по време на никнене на зъбите на първите млечни зъби.

Противопоказания

Лекарството Фенистил на капки не се предписва на всички хора, страдащи от алергични реакции. Лекарството е противопоказано, ако пациентите имат:

 • Бронхиална астма;
 • Глаукома със затворен ъгъл;
 • Свръхчувствителност към един или повече компоненти на лекарството.

Лекарството е противопоказано за употреба при лечение на деца под един месец..

Трябва да се внимава при избора на доза при предписване на Фенистил капки на хора с хронични заболявания на дихателната система.

Трябва също така да се има предвид, че седативният ефект на лекарството може да доведе до епизоди на сънна апнея при деца под една година. Ето защо, ако детето има риск от спиране на дишането, тогава трябва да изберете друг антихистамин.

Най-добрият аналог на "Фенистил"

Невъзможно е да се каже веднага кой избор ще бъде правилен. Заместването на "Fenistil" е необходимо в случай на непоносимост към съставните компоненти. В този случай се избират такива средства, които включват други вещества. Те трябва да имат подобен ефект върху тялото. В някои случаи пациентите са склонни да намерят евтин аналог на Фенистил (гел). Те правят това, за да спестят пари. Можете да замените антихистаминовото лекарство със следните лекарства:

 • "Зодак".
 • "Цетрин".
 • "Тавегил".
 • "Супрастин".
 • "Гистан".
 • "Epidel".
 • "Незулин" и други.

Нека разгледаме по-подробно как се класифицират лекарствата и какво е това, най-добрият аналог на "Фенистил".

Приложение на Фенистил капки за деца, дозировка

Дозировката на лекарството Fenistil пада и продължителността на приложението му се определя от лекаря. Съществуват и стандартни схеми на лечение за различни възрастови групи..

За новородени и бебета до 1 година

Единичната доза варира от 3 до 10 капки, а дневната доза е 9-30. Лекарството се приема три пъти на ден..

От 1 година до 3 години

Еднократна доза от 10 до 15 капки, дневно от 30 до 45. Честотата на приема на лекарството Фенистил - три пъти на ден.

На възраст от 3 до 12 години

Еднократна доза - 15-20 капки, дневно - 45-60.

Над 12 години

На деца, които са навършили 12 години, се предписват 60-120 капки Фенистил на ден, дневната доза трябва да бъде разделена на три приема.

Аналози

Ако е необходимо, например, в случай на странични ефекти, Fenistil може да бъде заменен със средства, подобни по действие. Най-популярните са:

 1. Зодак.
 2. Zyrtec.
 3. Тавегил.
 4. Цетрин.
 5. Супрастин.
 6. Кларитин.
 7. Агистам.
 8. Супрастинекс.
 9. Ериус.
 10. Десал.

Прочетете повече капки за очи Lekrolin - инструкции, рецензии

Евтини аналози на Fenistil са: Nezulin, Gistan, Akriderm, Psilo-balm. Цената на тези лекарства е от 30 до 100 рубли.

Предозиране

Предозирането на Фенистил капки при възрастни пациенти води до депресия на централната нервна система, което се изразява главно чрез сънливост. При децата предозирането може, напротив, да причини силна възбуда..

ПОПУЛЯРНО С ЧИТАТЕЛИ: Semprex - как да приемате, инструкции

Освен това приемането на голяма доза капки причинява тахикардия, тежка сухота в устата, халюцинации, атаксия, треска.

При някои пациенти кръвното налягане пада, отбелязва се задържане на урина, клонични или тонични гърчове.

Лечението започва със стомашна промивка. След това те дават солеви лаксативи, активен въглен или друг ентеросорбент.

При необходимост се използват лекарства за поддържане на функционирането на дихателната и сърдечно-съдовата системи. Не може да се използват аналептици.

Фенистил - странични ефекти

Основният страничен ефект, който се проявява, когато Фенистил се приема за деца и възрастни, е сънливост. Това трябва да се вземе предвид, ако е необходимо да се управлява превозно средство и други механизми, да се извършва работа, която изисква концентрация на внимание и скорост на реакциите.

Освен това списъкът с възможни нежелани реакции включва:

 • гадене;
 • суха уста;
 • главоболие;
 • виене на свят;
 • алергични реакции.

специални инструкции

Когато предписвате Фенистил на деца под 6-годишна възраст, трябва да се има предвид, че лекарството може да повиши тяхната възбудимост.

Капките не трябва да се излагат на високи температури по време на съхранение. Ако е необходимо, добавете необходимата доза разтвор към бутилка вода или бебешка храна.

Лекарството може да се дава неразредено с лъжица. Трябва да се наблюдава стриктно, така че дозата на лекарството да не е по-висока от предписаната от лекаря..

Фенистил няма да помогне при сърбеж, който се появява при холестаза.

Лекарството трябва да се използва внимателно от шофьори и хора, чиито специалитети са свързани с необходимостта от контрол на сложни устройства, вниманието може да бъде отслабено.

Фенистил капки за алергии - инструкции за употреба за деца

Когато приемате Фенистил за деца, дозировката се определя според възрастта:

Възраст1-12 месеца1-3 годиниНа 3-12 години12+
Количество лекарство (ml / капки)0,5 / 101/201,5 / 302 / 40-45

Капките имат приятен вкус, така че няма нужда да ги разреждате с вода или друга течност. Приемът не зависи от приема на храна и продължава 6-7 дни в рамките на курса. При децата лекарството действа като стимулант, поради което се препоръчва употребата да се измести към сутрешните часове.

Цената на опаковането на лекарството в руските аптеки не надвишава 450-500 рубли, в онлайн аптеките можете да поръчате доставка на лекарства на цена от 370 рубли.

Инструкции за Фенистил капки за деца до една година

За лекарството Fenistil се предписва дозировка на дете за дете от 30 дни от живота, при условие че е родено доносено и без сериозни здравословни патологии.

Започвайки от първия месец от живота, капки за кърмачета се смесват с нагрята (но не гореща) бебешка храна и се дават, включително в редовната схема на хранене, 3-4 пъти за 24 часа. Максимална доза за деца от 1 до 12 месеца:

 • 0,5 ml - за 1 доза;
 • 1,5 ml - за 1 ден.

Когато използвате лекарството заедно с адаптирано мляко, важно е да запомните за недопустимостта на нагряването на антихистаминови капки: те се добавят към леко охладена храна непосредствено преди хранене.

В руските аптеки лекарството се продава за 370 рубли, а в Украйна цената на лекарството достига 140 UAH. за 1 бутилка.

Инструкции за употреба на Fenistil капки за новородени

Капки Fenistil от 1 месец на деца се дават:

 • неразреден, ако бебето знае как да пие и преглъща от лъжица;
 • заедно с бебешка храна;
 • разреден във варена вода или бебешки чай.

В допълнение към дозировката по възраст (за деца 1-12 месеца, 30 капки на ден за 3 дози), количеството на лекарството за терапия се определя от теглото на детето: 2 капки (1/5 ml) за всеки килограм от теглото на бебето. Тази формула е подходяща за големи деца или слаби бебета с поднормено тегло. Срокът за прием не надвишава 6 дни.

Минималната цена на 0,02 g лекарство в руските аптеки е 310 рубли, а максималната цена е 740 рубли.

Фенистил капки за деца от 1 година - инструкции

За алергичен ринит при деца използвайте капки за нос Fenistil, като вземете разтвора от бутилката с дозатора, отстранен със стерилна медицинска пипета. От 1-годишна възраст е достатъчно детето да зарови по 1 капка във всяка ноздра три или четири пъти на ден. За процедурата главата на детето се хвърля назад и се задържа в това положение за 30-40 секунди след вливането.

Когато решавате колко капки да капете в носа за деца, вземете предвид, че преди 6-годишна възраст лекарството повишава възбудимостта на централната нервна система, правейки детето неспокойно и нарушавайки режима на сън.

В сравнение с други лекарства за алергии за деца, Fenistil капки са евтини - от 370 рубли за бутилка, предназначени за 1-2 месеца редовна употреба. В същото време максималният период на приемане на курса е не повече от 7-8 дни..


Възрастни и деца на възраст от 12 години приемат Fenistil капки от алергии в доза от 1,5 ml три пъти до четири пъти на ден. Лекарството не се разрежда с вода, а се приема неразредено. Максималното количество лекарства, разрешено за дневен прием, е 0,006 g или 110-120 капки.

Когато се появи седативен страничен ефект, дозата се разделя на 2 употреби: 30-40 капки сутрин по време на хранене и 20-30 капки вечер, 30-45 минути преди лягане.

Забележка! Лекарството потенцира ефекта на анти-тревожност и хипнотици. Когато се приема заедно с алкохол, той намалява скоростта на реакцията, бдителността и концентрацията. Едновременната терапия с антихистамини и трициклични антидепресанти причинява повишаване на налягането на течностите в очните ябълки.

Цената в онлайн аптеките в Русия за лекарство под формата на капки започва от 370 рубли, в аптечните павилиони в Руската федерация те продават лекарства за 400-450 рубли. на бутилка.

Аналози на капки Фенистил

Фенистил капки нямат аналози, съдържащи абсолютно същата активна съставка. Следователно, тези антихистамини с подобен механизъм на действие се считат за аналози, това са:

  ЗИРТЕК под формата на капки и таблетки. Лекарството помага да се справи със симптомите на алергичен ринит, конюнктивит, уртикария. Zyrtec, подобно на Fenistil, е ефективен при лечението на полиноза и оток на Quincke. Лекарството под формата на капки може да се използва от 6-месечна възраст.

ЗОДАК. Използва се за лечение на конюнктивит, ринит, уртикария, оток на Квинке, помага за справяне с кожни обриви и реакции при ухапвания от насекоми. Лекарството Zodak се предписва като част от комплексното лечение на бронхиална астма и екзема. Може да се използва от една година.

ПАРЛАЦИН. Лекарството се предлага под формата на капки и таблетки. Добре премахва подпухналостта, сърбежа, възпалението в резултат на алергична реакция. Антихистаминовият ефект започва 20 минути след поглъщането и продължава един ден. В течна форма, лекарството, за разлика от Fenistil капки, може да се използва от една година, в таблетки от 6 години.

LORAGEKSAL. Лекарството се предлага в таблетки, сироп, суспензия. Предписва се при алергичен ринит, сенна хрема, уртикария, оток на Квинке, сърбящи дерматози. Антихистаминовият ефект започва половин час след приемане на единична доза и продължава през целия ден. Лекарството е разрешено за употреба от двегодишна възраст, но само под формата на сироп.

ЛОМИЛАН. За разлика от Fenistil, който се предлага само в течна форма, Lomilan идва в аптеките само под формата на таблетки. Терапевтичният ефект на лекарството настъпва 30 минути след поглъщане и продължава един ден, достигайки своя пик на 8-12 часа след поглъщането. Lomilan е лишен от седативен ефект, предписва се само от две години.

Повече информация по тази тема можете да получите от статията - капки за алергии за деца и възрастни, списък с лекарства.

Фенистил капки аналози

Аналози на FENISTIL са тези лекарства, които са подобни на него по показания и фармакология. За да ги сравните, трябва да обърнете внимание на веществото, което играе ролята на активно в състава на лекарството. В по-скъпите аналози, като правило, има съдържание на добавки, които усилват ефекта на активното вещество на лекарството.

Трябва да се помни: решението лекарството Фенистил да бъде заменено с някой от неговите аналози може да бъде взето само от лекар.

Отзиви за лекарството Fenistil

„Около 3 месеца синът ми разви тежка алергия, най-вероятно това беше реакция на нова смес от Nutrilon Pepti.

Цялото тяло беше на петна, бебето се тревожеше и практически не спеше. Тя извика лекаря в дома си и тя ни изписа капки Фенистил за 10 дни. Лекарството дава по 5 капки три пъти на ден и веднага ще кажа, че тези капки ни помогнаха.

На третия ден обривите бяха почти напълно изчезнали, останаха само люспести петна, затова дадох на сина ми лекарството за още три дни.

От минусите мога да отбележа, че Фенистил причинява силна сънливост - детето ми непрекъснато спи и това вероятно не е много добре за нервната система. Ето защо, без назначаването на педиатър, не бих препоръчал да давате това лекарство ".

„Фенистил на капки постоянно се съхранява в домашната ми аптечка. Децата ми често имат алергии към определени храни, ухапвания от насекоми, лекарства.

Веднага щом забележа появата на обрив или други симптоми, те веднага дават доза капки според възрастта и още два дни пея с това лекарство.

Струва ми се, че само благодарение на това досега успяхме да избегнем сериозна алергична реакция. ".

ПОПУЛЯРНО С ЧИТАТЕЛИ: Алергичен блефарит, симптоми и лечение на заболяването

„От шестмесечна възраст бебето ми периодично имаше пилинг и обрив по бузите. Нашият педиатър каза, че това е алергия и ни изписа Фенистил на капки.

Не видях особен антиалергичен ефект от това лекарство, въпреки че го приемахме почти месец. Бузите се зачервиха, след което отново станаха нормални. При това лечение дъщерята периодично се възбуждаше и не можеше да заспи, въпреки че трябва да е обратното, тъй като лекарството предизвиква седативен ефект.

Трябваше да си уговоря среща с друг алерголог и затова той ни предписа лечение, което наистина помогна. И вече няма да купувам Фенистил ".

Анджелина, на 25 години.

„Детето ми имаше атопичен дерматит почти от раждането, така че лекарят ни препоръча да приемаме антихистамин всеки път преди планираната ваксинация..

Спрях избора си на Фенистил на капки, първо, удобно е да ги дозирате, и второ, разтворът има приятен вкус, така че детето пие лекарството без никакви проблеми.

Лекарството започна да се дава два дни преди ваксинацията и бебето ми нямаше отрицателни реакции, включително температура. ".

„Когато беше въведена първата допълваща храна, синът ми разви алергия под формата на обрив по тялото и коремно разстройство. Изписаха ни Фенистил на капки за облекчаване на симптомите.

На втория ден от използването му бузите се зачервиха и бебето ги надраска безкрайно. Обади се на лекар и тя ни каза, че става дума за лекарствена алергия.

Това означава, че е възникнала алергична реакция към лекарство, което трябва да облекчи симптомите на алергия. Лечението беше заменено за нас и повече няма да купувам Фенистил ".

„Имам сенна хрема от детството, затова използвах десетки различни лекарства за алергии..

Друго обостряне на болестта съвпадна с периода на кърмене и, както е известно към този момент, повечето лекарства са забранени за употреба..

Моят лекуващ алерголог препоръча да се използват капки Fenistil, те са разрешени за лечение на деца от едномесечна възраст, поради което по принцип те не могат да навредят на бебето.

Въпреки че употребата на това лекарство не елиминира напълно всички симптоми, това дава възможност да се пренесе сезонът на цъфтеж на зърнените култури, без да се влошава значително здравето..

От минусите отбелязвам високата цена и необходимостта от прилагане на капки три пъти на ден ".

Алла Дмитриевна, на 46 години.

„Алергия по лицето под формата на червено петно ​​и малки обриви, за първи път се появих преди две години.

На какво реагира организмът, все още не мога да установя и няма време да отида при квалифициран алерголог.

За първи път Фенистил ми помогна добре, струваше си да пия 25 капки от това лекарство сутрин, тъй като до вечерта всички външни прояви почти напълно изчезнаха. И така бях спасен от Фенистил почти три години.

Но последния път, когато обривите по лицето станаха по-големи и по-изразени, приемането на капки на практика не ги намали.

Трябваше да си купя по-ефективно средство за защита. Следователно мога да кажа, че Fenistil е удобен, когато трябва да се справите само с незначителна алергия, с по-тежка реакция, има малко смисъл от това лекарство..

Татяна, на 24 години.

„Първоначално Фенистил на капки беше предписан от педиатър за остри респираторни инфекции. Както обясни, антихистаминовото лекарство ще облекчи подуването на носната лигавица и бебето ще диша по-лесно. Всъщност, след като взе капките, дъщеря ми спеше почти цяла нощ.

Фенистил ни помогна добре и когато се появиха петна по тялото след прекомерна употреба на мандарини.

Вярвам, че лекарството трябва да е в къща, където има малки деца, защото дори банална алергия, ако не се лекува, може бързо да се превърне в оток на Квинке. ".

Странични ефекти

Както при всяко лекарство, Фенистил може да има редица странични ефекти. Те са разделени на реакции от различни телесни системи и зависят от начина на приложение. За перорално приложение:

 1. дихателна система: усещане за сухота в ларинкса, много рядко - дихателна недостатъчност (до пълно спиране);
 2. храносмилане: различни стомашно-чревни нарушения (с изключение на гадене);
 3. понякога причинява сънливост (ефект върху централната нервна система), не често - световъртеж, пристъпи на раздразнителност, умерено главоболие;
 4. мускулен спазъм;
 5. оток с различна локализация.

Когато се използва външно, в редки случаи се появява алергия под формата на сърбеж, незначителни обриви. Сухота, зачервяване могат да се появят в областите на кожата, където е нанесен продуктът.

Използване на капки

Читателите на Ogrudnichke.ru препоръчват: - Преглед на най-популярните витаминни добавки за деца от Garden of Life Прочетете статията >>> - Как продуктите на Earth Mama могат да помогнат на младите родители да се грижат за бебетата си? Прочетете статията - Dong Quai е невероятно растение, което помага да се поддържа младостта в женското тяло Прочетете още... - Витаминни комплекси, пробиотици, омега-3 от Garden of Life, създадени специално за бременни жени Научете повече >>>

Колко лекарство можете да приемате за деца под една година с диатеза? Колко дълго? Количеството се определя въз основа на теглото на детето: на 1 кг тегло - 0,1 mg диметинден малеат на ден. Например, едно дете тежи 6 кг. Алгоритъм за изчисляване на дозата:

 1. 6 × 0,1 = 0,6 mg активна съставка за бебе може да се получи на ден.
 2. 1 ml от лекарството съдържа 1 mg диметинден малеат - на трохи може да се дават 0,6 ml "Fenistil" на ден.
 3. Колко капки ще бъде? 1 милилитър течност е равен на 20 капки - 0,6 × 20 = 12 капки на ден.
 4. Дневната доза трябва да бъде разделена на 3 дози - 12 ÷ 3 = 4.
 5. Еднократна доза "Фенистил" за дете с тегло 6 кг - 4 капки.

Инструкциите за употреба съдържат гранични показатели за дозиране за деца от 1 месец до една година:

- еднократна ставка - 3-10 капки;

- дневно - 10-30 капки.

На децата трябва да се дават капки, разтворени в малко количество кърма или заедно със смес. По-възрастните бебета могат да получат лекарството от лъжица преди ядене. Има сладък вкус, така че бебето няма да го откаже. Не загрявайте лекарството.

Показания

Това лекарство може да се дава на новородени при първите признаци на алергична патология. Резултатите от многобройни клинични проучвания доказаха неговата висока ефективност и безопасност за пациенти от всяка възрастова група..

Фенистил може да се използва при наличие на следните патологии с алергична етиология:

 1. Хранителни и лекарствени алергии.
 2. Кошери.
 3. Ринит.
 4. Сенна хрема.
 5. Оток на Квинке.
 6. Кашлица.
 7. Сърбеж от всякаква етиология.
 8. Ухапвания от насекоми.
 9. Ларингит.
 10. Когато никне на зъби.
 11. Leeshae.
 12. Термично или слънчево изгаряне.

Използване на други форми на медицина

В допълнение към капки, Fenistil се произвежда под формата на гел, мехлем, емулсия и капсули. Нека разгледаме всяко лекарство по-подробно.

Фенистил маз или крем се използва сред деца след един месец в съответствие с инструкциите за употреба. Сред показанията за употреба трябва да се разграничат:

 • обрив по тялото с алергичен произход;
 • сърбеж с инфекциозни лезии на дермата с варицела, морбили, рубеола и други заболявания;
 • с ухапвания от насекоми и действието на някои растения;
 • кошери;
 • екзема.

Нанесете крема на тънък слой върху чиста, суха кожа, като втривате внимателно препарата. Забранено е да се използва лекарството при глаукома със затваряне под ъгъл, дисфункция на щитовидната жлеза и алергия към компонентите на мехлема. Сред децата под един месец, особено недоносените деца.

Тази лекарствена форма се предписва на пациенти с дерматози, уртикария, екзема, леки изгаряния, кожни алергии поради приема на определени лекарства. Децата се предписват от 1 месец.

Обработката на кожата се извършва два до четири пъти на ден. Не се препоръчва да се покрива тялото с дрехи след нанасяне. Гелът трябва да се абсорбира.

Страничните ефекти включват следното:

 • суха дерма;
 • повишена интензивност на сърбеж;
 • леко усещане за парене в областта на обработката на кожата;
 • леко подуване, подуване;
 • кошери.

Не са регистрирани случаи на предозиране.

Капсули

Според инструкциите за употреба, Fenistil таблетки или капсули се предписват на пациенти, които са достигнали 12-годишна възраст. Дозировката за пациенти след 12-годишна възраст обикновено е еднаква. Пациентите се предписват по една таблетка веднъж дневно. По-често се препоръчва да го приемате вечер. По-специално това се отнася за хора, чиято трудова дейност изисква повишена концентрация на внимание..

Капсулите трябва да се пият цели с обикновена вода. Не можете да ги дъвчете. Общата продължителност на лечението с тези таблетки трае до един месец.

Противопоказания и странични ефекти: безопасно ли е да използвате Fenistil за лечение на новородени?

Инструкциите за употреба не препоръчват да се дават капки Fenistil:

 • деца на възраст под един месец. При никакви обстоятелства;
 • деца от всякаква възраст. При наличие на алергии или индивидуална непоносимост към диметинден и други компоненти на лекарството.

Съществуват и противопоказания за употребата на лекарството при бронхиална астма или наличие на глаукома.

Като правило децата понасят добре Фенистил и затова той се използва широко в педиатричната практика. Много рядко могат да се появят нежелани реакции:

 • сънливост през деня;
 • гадене;
 • усещане за сухота в устата;
 • виене на свят;
 • повишена нервна раздразнителност;
 • обриви по кожата;
 • мускулни спазми;
 • нарушения на дишането, особено при деца под една година.

Родителите на детето трябва стриктно да спазват дозировката на лекарството и в никакъв случай да не я превишават. В противен случай могат да се появят симптоми на предозиране:

 • кардиопалмус;
 • конвулсивно потрепване;
 • покачване на температурата;
 • задържане на урина;
 • възбуда;
 • тежка сънливост.

Ако усетите тези симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ..

Трябва да се помни, че на деца под една година може да се дава лекарството с голямо внимание и само според указанията на педиатър. И при бебета до месец, всякакви лекарствени форми на лекарството, предписани през устата, са забранени. Тоест капсулите Фенистил и капките Фенистил за новородени са противопоказани.

Характеристики на употреба

Инструкциите за употреба показват, че Fenistil капки е нежелателно да се използва за новородени под 1 месец, но доста често лекарите препоръчват това конкретно лекарство, ако детето има алергия. Какво трябва да правят родителите?

 • Ако алергичните прояви не притесняват детето и състоянието му е стабилно (обривът не се разпространява, бебето е спокойно и не страда от сърбеж), не давайте веднага лекарства, погрижете се да идентифицирате алергена и направете всичко, така че детето да не влиза в контакт с него.
 • Преразгледайте диетата си, ако бебето ви е кърмено. Не яжте млечни продукти: за съжаление, но напоследък децата са все по-алергични към млечна захар (лактоза) или протеин (казеин).
 • Ако бебето се храни на шише, алергиите лесно могат да бъдат причинени от съставките във формулата. Следователно трябва да използвате хипоалергенни смеси..
 • Използвайте само хипоалергенни дрехи.
 • Прегледайте продуктите си за грижа за кожата: алергиите могат да бъдат причинени както от сурови химикали, така и от растителни компоненти като лайка и други билки.
 • Също така е важно да знаете, че деца под 1 година могат да получат сънна апнея, тоест спиране на дишането по време на сън, което води до събуждане, така че ако все пак трябва да давате Фенистил, внимателно наблюдавайте детето си, особено когато спи.
 • Някои лекари съветват да се дава по-ниска доза, отколкото се препоръчва в инструкциите, особено ако детето е на по-малко от месец. Ако сте 8 капки тегло, започнете с 4 капки и вижте дали има ефект. По принцип всички лекарства се препоръчват да се дават в намалени дози, особено ако положението на детето е стабилно и не е критично..

Взаимодействие на Fenistil с други лекарства

Производителят не предоставя информация за лекарственото взаимодействие на Fenistil, използвано за външно приложение, с други лекарства. Капки за перорално приложение не трябва да се използват едновременно с противораковото лекарство "Прокарбазин". В допълнение, този вид Фенистил засилва действието:

 • анксиолитици;
 • лекарства с хипнотичен ефект;
 • опиоидни аналгетици;
 • антиконвулсанти;
 • трициклични антидепресанти;
 • инхибитори на моноаминооксидазата;
 • антиалергични лекарства;
 • антипсихотици;
 • препарати, съдържащи скополамин и етилов алкохол.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: кое хапче за сън е подходящо за деца под една година?

Когато предписва Fenistil, педиатърът трябва да бъде информиран за всички лекарства, които детето приема. Тази мярка ще помогне да се избегне развитието на нежелани последици по време на употребата на капки "Фенистил".

Форми на лекарства

Това лекарство може да бъде закупено в аптечните вериги в две форми:

Доза отКонцентрация на активно веществоСила на звукаОпаковка
Капки0,1%20 млбутилка
Гел0,1%30 млтуба

Фенистил гел за бебета с развитие на алергии може да се използва при кожни обриви и силен сърбеж. Лекарството ефективно елиминира алергичните симптоми, благодарение на което е възможно бързо да се стабилизира състоянието на бебетата. Използва се и за лечение на ухапвания от насекоми, отровата от които може да провокира развитието на патологични реакции.

Капки за бебета могат да се добавят към адаптирано мляко за кърмачета или мляко. Но трябва да се помни, че те не могат да се нагряват, тъй като всички лечебни свойства ще бъдат загубени. На по-възрастни бебета лекарството може да се дава през устата. Децата обикновено поглъщат лекарството без силни прищявки, тъй като има добър вкус.

Фенистил гел, емулсия

Те се препоръчват за деца от всички възрасти, включително новородени. Фенистил се прилага върху суха кожа без видими травматични увреждания (порязвания, ожулвания). Първо, малко количество гел се изцежда от тръбата и равномерно се разпределя на тънък слой върху обрива или ухапванията от насекоми. Емулсията се нанася със специален апликатор за навиване. Процедурата се повтаря два до четири пъти на ден..

След прилагане на лекарството върху кожата, не се препоръчва да останете на открито слънце за дълго време. Също така е необходимо да се гарантира, че детето не поставя гела в устата или очите си с ръце. Това е особено вярно, когато е необходимо да се третира областта на лицето..

Продължителността на употреба зависи от тежестта на кожните прояви на алергии. При значителен сърбеж е разрешено комбинирането на гел (емулсия) и капки Fenistil.

Състав

Основната активна съставка на Фенистил е диметинден. Това е изкуствено синтезирано вещество, което може да потисне алергичните реакции и да премахне прояви като подуване, сърбеж, зачервяване..

Съдържанието му в разтвор, гел или капсули се различава значително. По-долу е дадена таблица, показваща дозата на диметинден в различни дозирани форми на Фенистил.

Таблица - Концентрации на активно вещество в лекарствени форми на Фенистил

Фармацевтична формаСъдържание на диметинден
Капки, 1 мл0,001 g
Гел, 1 g0,001 g
Емулсия, 1 g0,001 g
Капсула0,004 g

Популярни аналози на гел от ухапвания от комари и други насекоми

На фармакологичния пазар има популярни подобни продукти Фенистил гел, които са ефективни при лечението на ухапвания от насекоми. Също така, тези лекарства могат да се използват за превантивни цели..

Ирикар

Ирикар е местно хомеопатично лекарство, което намалява симптомите на възпаление на кожата. Irikar съдържа хомеопатичен билков компонент Cardiospermum halicacabum, който определя ефекта му върху фокуса на възпалението и облекчава зачервяването, температурата и сърбежа.

Irikar се предписва като част от комплексното лечение на такива заболявания:

 • алергична реакция към ухапвания от комари и други насекоми;
 • невродермит;
 • екзема;
 • дерматит.


Механизъм за развитие на алергия

Не използвайте мехлем или крем при алергии към билкови съставки, както и в педиатрията при пациенти под 1-годишна възраст. Пациенти на възраст над 1 година трябва да прилагат лекарството три пъти дневно върху засегнатите участъци от кожата..

В зависимост от терапевтичните дози негативните реакции са много редки и се изразяват в изгаряне и зачервяване на участъците, върху които е нанесен крем.

Кремген

Kremgen е комбинирано лекарство на основата на кортикостероид (флуоцинонид) и антибактериално вещество (гентамицин).

Основните показатели за предписване на лекарства са следните заболявания:

 • дерматит с различна етиология - слънчев и атопичен, алергичен и себореен, радиационен и контактен;
 • сложна форма на бактериална инфекция;
 • екзема от различен произход и места за локализация;
 • псориазис;

 • лишей планус и лупус еритематозус;
 • трофичните язви не са венозни по природа;
 • изгаряния или измръзване;
 • ухапване от членестоноги.
 • Не трябва да използвате лекарство, ако пациентът има анамнеза за алергия към лекарствения състав на Kremgen. Също така, аналог на Fenistil не се предписва за:

  • заболявания с вирусна етиология - варицела, херпес и херпес зостер;
  • сифилис или туберкулоза на кожата;
  • аногенитален сърбеж и новообразувания по кожата;
  • ерозивно разрушаване на частите на храносмилателния тракт;
  • атерома и ксантома.

  Забранено е употребата по време на бременност и кърмене поради преминаването на компонентите през плацентарната бариера и навлизането им в кърмата. Също така не се предписва на деца под 2 години.

  С леко развитие на алергии, кремът трябва да се прилага веднъж дневно, при тежка прогресия на патологията е позволено да се използва три или четири пъти на ден. Курс на лечение - 20-30 дни.

  Нежелани реакции на тялото на пациента при употребата на Kremgen:

  • суха кожа и силен сърбеж;
  • дразнене на епидермиса и еритема;
  • акне, фоликулит и хипертрихоза;
  • хипопигментация или хиперпигментация;
  • мацерация или атрофия на кожата.

  Дермадрин

  Лекарството е заместител на Фенистил и има антиалергичен ефект върху организма с противосърбежен ефект. Активната съставка е дифенхидрамин хидрохлорид. Лекарството има такъв ефект върху кожата след ухапване от насекоми и термични изгаряния:

  • облекчаване на болката и деконгестант;
  • охлаждащо и анти-дразнещо.

  Терапевтичният ефект от приложението продължава 2-6 часа. Заместител на Fenistil се предписва за такива дерматологични заболявания:

  • дерматит с алергична етиология;
  • кожни реакции на ухапване от членестоноги и комари;
  • екзема;
  • кошери;
  • фотодерматоза;
  • псориазис.

  Не използвайте лекарство при лечение на:

  • алергии към съставки в състава;
  • разширени вени;
  • везикуларни епидермални лезии.

  Освен това лекарството не се предписва при деца под 2-годишна възраст и през първия триместър на бременността. С ограничения Дермадрин се предписва по време на кърмене и в края на бременността.

  Мехлемът се прилага външно и се нанася върху кожата на тънък слой. След нанасяне е необходимо да го втриете старателно, но не силно. Не излагайте засегнатите места на пряка слънчева светлина.

  Лекарят определя продължителността на терапевтичния курс и дозировката индивидуално за всеки пациент въз основа на патологията и етапа на нейното развитие.

  Стандартна схема на терапия:

  • На 2-12 години - 4-5 пъти на ден;
  • 12 и повече - 5-6 пъти.

  При спазване на всички правила за използване на мехлема, лекарството не предизвиква отрицателен ефект или реакциите на организма са минимални и преминават сами.

  Фенистил за новородени: описание на лекарствените форми

  Антихистаминът се предлага под формата на капки, капсули, емулсия и гел. За деца се използват капки и гел, които имат следния състав:

  Фенистил гел за новородени, безцветен с неутрален аромат:

  • диметинден малеат;
  • бензалкониев хлорид;
  • трилон b;
  • карбопол;
  • хранителна добавка E1520;
  • сода каустик;
  • дестилирана вода.

  Капки Фенистил прозрачни без мирис:

  • диметинден малеат;
  • монопропилегликол;
  • хранителна добавка E420;
  • дестилирана вода;
  • натриев фосфат;
  • консервант E218;
  • етанол;
  • хранителна добавка E330;
  • бензоена киселина.

  Когато алергенът навлезе в тялото, започват да се произвеждат антитела. При многократен контакт с патогена се получава хистамин, който попада в кръвта, причинявайки обрив, подуване и сърбеж.

  Фенистил намалява чувствителността на клетъчните рецептори към хистамин. Благодарение на действието на лекарството капилярите стават по-трайни, възпалението и болката намаляват. В резултат на това симптомите на алергия изчезват..

  Пероралните капки имат системен ефект, терапевтичният ефект се проявява след половин час след приложението, те действат 12 часа. Гелът се прилага външно и около 10% от активната съставка прониква в кръвта. Терапевтичният ефект на външния агент се появява почти веднага и продължава от 3 до 4 часа.

  Форма за освобождаване и условия за съхранение

  Лекарството се произвежда от швейцарския фармацевтичен концерн NOVARTIS. Във аптечните вериги Фенистил се представя в следните лекарствени форми:

  • капки;
  • гел;
  • емулсия;
  • капсули.

  Фенистил на капки се предлага в бутилки от 20 мл, използва се при алергии при бебета на възраст от един месец до една година, както и за лечение на по-големи деца. За по-лесна употреба има специален дозатор, с който можете бързо да преброите необходимия брой капки.

  Гелът се освобождава в туби с обем 30 g и 50 g, а емулсията в стъклени флакони с обем 8 ml. Фенистил 24 капсули са в блистери, по 10 броя.

  По-добре е да съхранявате лекарството на хладно място; нежелателно е да го излагате на пряка слънчева светлина. Най-добрият вариант би била вратата на хладилника, където бутилката или тубата трябва да се поставят веднага след употреба..

  За малки деца, включително кърмачета, най-приемливата форма на Фенистил е капки, гел или емулсия. За възрастни и юноши се препоръчват капсули за перорално приложение, външен гел (емулсия).

  Действие на наркотици

  Фенистил блокира рецепторите, които са чувствителни към съединение - хистамин. Той се произвежда от тялото на детето, когато е изложено на алергени и се освобождава в кръвта. В резултат на този процес се наблюдават оток на тъканите, спазми на гладката мускулатура, застой на кръв в малки съдове и капиляри, сърбеж и парене.

  Приемът на лекарството значително намалява освобождаването на хистамин, в резултат на което симптомите на алергията се елиминират и състоянието на бебето се подобрява.

  Основната активна съставка на капките:

  1. Намалява пропускливостта на капилярите за различни активни вещества
  2. Елиминира болката.
  3. Намалява подуването на тъканите, което помага да се спре сърбежа.
  4. Има противовъзпалителни свойства.
  5. Повишава имунитета на детето.

  Да даваш или да не даваш - това, което съветват майките?

  Капките са доста скъпи, освен това списъкът с възможни странични реакции е доста впечатляващ. Тези два фактора карат родителите да се замислят дали е разумно да се прибегне до подобно лечение. Начинът, който ще ви помогне да получите точен отговор на въпроса колко безопасен е Fenistil - отзиви. За деца с алергии това лекарство се предписва много често, така че много майки могат да оценят неговата ефективност.

  Родителите на деца с алергии отбелязват, че след приема на Фенистил симптомите на алергия започват да отшумяват бързо, сърбежът намалява и зачервяването изчезва. В редки случаи детето може да стане сънливо, но това се счита за нормално при антихистамини. Опитните майки съветват винаги да имате при себе си капки Фенистил за деца в случай на алергии при новородено.

  Що се отнася до употребата на лекарството като профилактика на усложнения след ваксинация, няма еднозначно мнение, тъй като не е известно със сигурност дали лекарството помага или детето просто няма реакция към инжектирания състав.

  В допълнение към ефективността, много майки наричат ​​предимствата на това лекарство удобна опаковка и дълъг срок на годност (2 години).

  Подобни лекарства за алергии

  Ако има противопоказание при дете, Фенистил може да бъде заменен с антихистамини с подобен механизъм на действие.

  Но изборът на продукт за пациент на възраст под 12 месеца е доста труден, тъй като почти всички антиалергични лекарства са предвидени за деца на 6 и повече месеца..

  • Антихистаминов сироп Erius с деслоратадин в състава се използва за пациенти на възраст от 1 година, понякога причинява странични реакции.
  • Agistam е хапче против алергии на основата на лоратадин, предназначено за деца на възраст от 2 години.
  • Suprastinex под формата на капки с левоцетиризин се предписва на деца от 2-годишна възраст.
  • Zyrtec капки на основата на цетиризин се използват за премахване на симптомите на алергия при дете от 6 месеца.

  Лекуващият лекар ще ви помогне да изберете правилния аналог.

  Средната цена за капки Fenistil е рубли, а гелът може да бъде закупен за рубли.

  По този начин, Фенистил е ефективен антихистамин, който облекчава алергиите. Продуктът облекчава обрива, сърбежа, подуването на тъканите. За да може изцелението да носи само полза, преди да използвате лекарството за излекуване на новородено, е необходимо да се консултирате с педиатър.

  Отзиви

  • Яна: „След като на 6-месечната ми дъщеря за първи път се появи алергичен обрив, педиатърът ни предписа капки Фенистил. Купихме ги, приехме ги и всичко мина. Но след известно време алергията се върна отново и този път прехваленият и ефективен по-рано Фенистил просто ни „не взе“. Очевидно тялото по някакъв начин свиква или наркотикът е достатъчно слаб. По-късно научих, че Fenistil капки имат огромен брой по-ефективни и по-евтини аналози за деца, същият Fenokit, например ".
  • Арина: „През 3-ия триместър на бременността по някаква причина започнах да досаждам със силен сърбеж. В аптеката ме посъветваха да пия капки Фенистил, казаха, че бременни жени и дори бебета могат да ги приемат. Тези капки наистина ефективно премахнаха сърбежа, след 20-30 минути след приемането напълно забравих за него. Единственото отрицателно е, че те причиняват много тежка сънливост. Но, за съжаление, така действат всички лекарства от този тип ”.
  • Оксана: „За първи път опитахме това лекарство, когато бяхме на 4 месеца. Поради неправилно подбраната смес детето е развило тежки обриви и пилинг по тялото. Но благодарение на този инструмент всичко мина достатъчно бързо. Педиатърът ни каза, че Фенистил е един от най-добрите и безопасни антихистамини за деца, или Зиртек, той е еднакво добър. ".
  • Алина: „Когато бях на 1 месец, синът ми получи странен обрив. Лекарят ни каза, че става дума за алергия и изписа Фенистил. Независимо дали става дума за алергия или не, предписаните лекарства не помогнаха на бебето ми. Този обрив изчезна за повече от месец. ".
  • Наташа: „По време на всяка ваксинация те приемаха Фенистил (три дни преди и три дни след това). Никога не сме имали нежелани реакции, дори температурата не се е повишавала. Вярвам, че това е цялата заслуга на Фенистил. ".

  Лекарства от първо поколение

  Най-добрият аналог на Fenistil е всяко от лекарствата от първо поколение. Тези средства влизат в сила незабавно. Те са ефективни при тежки алергични реакции. След нанасяне ефектът се наблюдава в рамките на няколко минути. Търговски наименования на тези лекарства: "Димедрол", "Супрастин", "Тавегил", "Диазолин" и така нататък.

  Инструкциите за употреба предупреждават, че такива средства могат да се приемат само според указанията на лекар. Категорично е забранено комбинирането им с алкохол, шофиране на превозно средство или отговорна работа. Всички тези лекарства - казват отзивите на потребителите - причиняват сънливост. Важен плюс е ниската цена.