Алергията е много често заболяване в наше време и в крайна сметка родителите никога не са се сблъсквали с подобна концепция преди. Днес почти 1/3 от всички деца по света имат алергии. Какво можете да направите, за да облекчите симптомите си? На помощ ще дойде верен приятел - Фенистил.

Съветваме всеки грижовен родител да има това необходимо лекарство в аптечката, защото благодарение на него се отстраняват повечето външни симптоми на алергия. Ще разберем как протича лечението и при какви заболявания ще помогне лекарството, както и какви са дозите.

Повечето съвременни родители са изправени пред новородени алергии

Какво лекува Фенистил?

Днес Фенистил превъзхожда много антихистамини (Супрастин, Тавегил) както по популярност, така и по удобство. Добро лекарство е, че възможността за употребата му се разпростира дори върху новородени бебета.

С помощта на това лекарство успешно ще премахнете алергичните прояви:

 • ринит;
 • сенна хрема;
 • екзема;
 • кошери;
 • дерматит.

Важно е да запомните, че лекарството не лекува болестта, а само облекчава нейните симптоми. Не елиминира самата причина за алергията. Това лекарство е произведено в Швейцария от Novartis Consumer Health. Продава се в аптеките без лекарско предписание..

Състав

Основната активна съставка на Фенистил е деметинден малеат. Това вещество е в състояние да осигури антиалергични, успокоителни и противосърбежни ефекти. Неговите "сили" включват и намаляване на пропускливостта на капилярите. Това от своя страна помага да се намали тежестта на алергичните прояви. В допълнение към основната активна съставка се добавят спомагателни вещества, които ще се различават в зависимост от формата на освобождаване.

Форми за освобождаване

Има няколко възможности за опаковане на лекарството:

 • капки;
 • гел;
 • емулсия;
 • капсули (таблетки).
Лекарството Fenistil се представя в различни форми на освобождаване

В аптеките ще намерите друг подвид - крем Fenistil Pencivir. Това е антивирусно средство, а не антихистамин. Кремът е предназначен за премахване на херпес по устните. По-долу ще разгледаме всеки вид наркотик поотделно..

Показания за употреба

Капсули и капки

Могат да се предписват различни форми на освобождаване - изборът на една от тях зависи от заболяването. Показания за употреба:

 • от алергичен ринит;
 • от отрицателна реакция към лекарства;
 • с уртикария;
 • в случай на оток на Квинке;
 • с хранителни алергии;
 • от алергична кашлица;
 • от сърбящи прояви от различен произход (с варицела, дерматит, екзема, ухапвания от насекоми, диатеза, морбили, рубеола) (вж. също: лечение на диатеза при кърмачета);
 • за настинки (намалява тежестта на симптомите, облекчава дразненето в гърлото, използва се за ARVI, ларингит);
 • с болезнени никнене на зъби (бебетата често страдат от дискомфорт през този период и капчиците ще помогнат за облекчаване на тези сърбящи прояви) (препоръчваме да прочетете: какъв мехлем можете да купите за зъби при деца?).

Емулсия и гел

Те се прилагат външно. Областта на употреба на тези видове е по-тясна от капки и таблетки. Инструкциите описват следните случаи на използване на гел и спрей:

 • от сърбеж по кожата с уртикария, дерматоза;
 • от обриви по кожата под формата на акне, причиняващи дискомфорт от сърбеж (с атопичен дерматит, варицела, рубеола);
 • гелната форма на освобождаване ви позволява да използвате продукта при слънчеви и домакински изгаряния;
 • след ухапвания от насекоми (облекчава сърбежа и подуването);
 • успешно облекчава дразненето на лишеи.

Разрешената възраст за използване е показана в следната таблица:

Формуляр за освобождаванеКапкиГелКапсулиЕмулсия
Начин на приложениевътревъншновътревъншно
Възможна възраст за използванеот 1 месецот 1 месецот 12 годиниот 1 месец

Начин на приложение

В зависимост от формата на освобождаване ще бъде зададен различен метод на употреба. Друг важен въпрос е колко скоро лекарството влиза в сила. Лекарството, взето вътрешно, ще започне активната си дейност след половин час. Продължителността на ефекта е около 12 часа. След използване на лекарството външно, видимият резултат ще бъде незабавно забележим. Пикът на активността на мехлема настъпва 4 часа след прилагането.

Дозировка и употреба на капки

Приложените инструкции за употреба ясно описват дозировката на лекарството. Разрешено е да се използва Фенистил за новородени, които вече са преодолели месечната линия. В по-млада възраст капчиците са забранени за употреба..

Обемът на дозата ще зависи от възрастта на бебето. По-долу са средните цени:

ВъзрастЕдинична доза (на капки)Максимална доза на ден (на капки)
Деца под една година3-10тридесет
1 година - 3 години10 до 1545
От 3 години до 12 години15-2060
Тийнейджъри от 12 години20-40120
За новородени бебета Фенистил е забранен - ​​може да се използва само след първия месец от живота

Показателите в таблицата са осреднени. Количеството трябва да се изчислява индивидуално за всяко бебе. Можете сами да изчислите дозата на ден. За 1 kg от теглото на детето се приемат 0,1 mg диметинден. След като изчислихме дневната норма, разделяме това число на три и в крайна сметка получаваме обема, който бебето трябва да приема в даден момент. Забележително е, че 1 mg диметинден = 20 капки от лекарството. За по-голяма яснота разгледайте пример. Бебе на три месеца тежи 5 кг. Трябва да разберете колко капки можете да му дадете.

Дозата на ден се изчислява, както следва: 0,1 mg (диметинден) x 5 (kg) = 0,5 mg = 10 капки. Единична доза: 10 (капачка): 3 (прием) ≈ 3 (капки). Чрез прости изчисления открихме, че на бебе с това тегло трябва да се дават по три капки наведнъж. По същия начин можете да изчислите еднократния обем на лекарството за вашето мъниче.

 1. Получаването на средства не зависи от времето на хранене. Възможно е да се даде единична доза както преди, така и след хранене, но все пак е оптимално да се дават капчици преди хранене..
 2. Не загрявайте лекарството, преди да го приемете, това ще убие всичките му лечебни свойства..
 3. Важно е да научите правилата за използване на продукта. За бебе, капнете лекарството в сместа или в кърмата за един месец. За по-голямо бебе (на шест месеца) добавете към компот или сок. Препоръчително е за едногодишно дете да дава продукта неразреден от лъжица. Децата го ядат с желание, защото сиропът има добър вкус..
 4. Когато планирате да използвате капки за по-големи деца, трябва да запомните за седативния ефект, който имат. Опитайте се да не давате на детето задачи, които изискват бързи реакции..
 5. Колко време е позволено да се приемат капки? Лекарите са склонни към минималната времева рамка. Така например, за облекчаване на остри симптоми, педиатър може да посъветва да се даде лекарство за една седмица, но ако проявите преминат по-рано, лекарството трябва да се спре незабавно.
 6. Капките облекчават остри алергични прояви, така че те не трябва да се използват дълго време. Най-разумната употреба би била краткосрочната употреба с тежки симптоми. Така предпазвате организма от зависимост и не вредите на детето..

Прием на хапчета и капсули

Тази форма на освобождаване може да се използва от деца над 12 години. Ето няколко основни съвета за приемане на хапчета и капсули:

 1. Деца над 12 години и възрастни получават еднократна ежедневна употреба на лекарството - 1 таблетка. Лекарството действа през целия ден.
 2. След приема на Фенистил детето има здрав сън. За да избегнете сънливост през деня, приемайте таблетки или капсули вечер.
 3. Начин на приложение: цялата таблетка се измива с вода.
 4. Важно е да запомните за продължителността на използване на тези форми за освобождаване - максимум 25 дни.

Нанасяне на гела

Гелът се е доказал добре като ефективно средство за облекчаване на симптомите на алергия и за всякакви други кожни обриви при деца. Ето правилата за използване на гела:

 1. Наличието на обриви от алергичен или инфекциозен характер изисква третирането на проблемните зони с тънък слой мехлем. Колко пъти може да се приложи? Трябва да правите това 2 до 4 пъти на ден..
 2. Третираната зона трябва да бъде защитена от излагане на слънчева светлина.
 3. Възможно ли е да използвате гел за лице? Възможно е лечение на челото, брадичката и бузите. Бъдете внимателни при нанасяне, не позволявайте на продукта да попадне върху лигавицата. Очите, носът и устата на бебето не трябва да са в зоната за лечение.
 4. Необходимо е да продължите да използвате мехлема, докато външните симптоми се премахнат напълно. След като отчетете липсата на положителен ефект дори след 4 дни, консултирайте се с лекар за предписване на друго лекарство.
Трябва да използвате лекарството, докато външните прояви на болестта бъдат напълно елиминирани.

Прием преди ваксинации

Повечето педиатри съветват майките да дават Фенистил на трохи преди ваксинации. Такава превантивна мярка ще помогне на организма да се справи по-лесно с чужди агенти..

Такива симптоми задължават родителите на бебето да посетят лекар. Лекарствата срещу алергии облекчават само част от неприятните последици. Педиатърът може да посъветва да намалите температурата с Нурофен. Препоръчителната форма на приложение е свещи. Понякога лекарят може да предпише приема на Solutab.

Когато планирате все пак да давате антихистамин преди DPT ваксинацията, трябва да се придържате към следните правила:

 1. Капките се приемат 3-5 дни преди процедурата.
 2. Бебетата на възраст под 1 година се предписват 4-5 капки 2 пъти на ден, 2-годишните деца приемат по 10 капки 2 пъти на ден. Възраст три години - до 20 капки три пъти на ден.
 3. След процедурата лекарството трябва да продължи още 3-5 дни..
Експертите нямат недвусмислено мнение относно приемането на антихистамини преди ваксинацията с DPT

Противопоказания и странични ефекти

Не можете да използвате Фенистил в следните случаи:

Формуляр за освобождаванеКапкиГелЕмулсия
Противопоказания за употреба
в детството
възраст до 1 месец
свръхчувствителност към лекарствените компоненти
закритоъгълна глаукома
бронхиална астма--

От нежеланите реакции при много деца първият път на лечение се характеризира със сънливост. Следва да се появят и следните симптоми:

 • главоболие;
 • сухота в гърлото или устата;
 • гадене и леко замайване;
 • мускулни спазми;
 • нарушение на дишането;
 • обрив.

Когато детето приема Фенистил заедно с други лекарства за хапчета за сън или успокоителни, ефектът върху нервната система ще бъде още по-силен. Сънливостта също ще се увеличи.

Аналози

Има 4 поколения антиалергични лекарства. Таблицата по-долу показва най-популярните аналози, както и минималната възраст за започване на употреба:

1-во поколениеДимедрол (от 7 месеца), Диазолин (от 1 година), Тавегил (от 1 година), Супрастин (от 1 месец), Перитол (от 6 месеца), Пиполфен (от 2 месеца), Фенкарол (от 3 години) (вж. (Вижте също: как правилно да давате Suprastin на деца под една година?)
2-ро поколениеКларитин (от 2 години), Trexil (от 3 години), Zodak (от 1 година), Fenistil (от 1 месец), Histalong (от 2 години), Semprex (от 12 години) (препоръчваме да прочетете: как да давате капки правилно " Zodak "за деца?)
3-то поколениеZyrtec (от половин година), Tsetrin (от 2 години), Telfast (от 6 години) (препоръчваме да прочетете: дозировка за Zyrtec капки за деца: инструкции)
4-то поколениеЛевоцетиризин (от 2 години), Erius (от 1 година), Desloratadine (от 12 години), Ebastine (от 6 години), Fexofenadine (от 6 години), Bamipin (от 3 години), Fenspiride (от 2 години), Cetirizine (от 1 година), Ksizal (от 2 години) (вж. също: Erius сироп за деца: инструкции за употреба)

Първото поколение аналози има много странични ефекти, включително седация. Нервната система страда и след нея идва летаргично и сънливо състояние. Второто поколение лекарства, тази подгрупа включва и Фенистил, се характеризира с липсата на седативен ефект, но са възможни странични реакции, които засягат работата на сърцето и черния дроб. Третото и четвъртото поколение лекарства имат минимум противопоказания и заемат водещо място сред безопасни лекарства. Повечето от тези средства могат да се получават от деца над 1 година или повече. За малки деца могат да се предписват само Suprastin (1-во поколение) и Fenistil (2-ро поколение).

Както видяхте, лекарствата от второ поколение са по-безопасни, поради което лекарите съветват употребата на Фенистил за кърмачета. Не забравяйте - информацията във всяко лекарство, което прегледахме, гласи, че не трябва да се използва при новородени..

Фенистил гел: инструкции за употреба за деца

Алергията в детска възраст най-често се проявява чрез реакция върху кожата, поради което за премахване на нейните симптоми се използват лекарства с локално действие под формата на гелове или мехлеми. Едно от най-популярните лекарства е Фенистил гел, който е много популярен антихистамин. Възможно ли е да го използвате в детска възраст и как да го направите правилно?

Форма на издаване и състав

Лекарството се произвежда в алуминиеви туби, опаковани в картонена кутия. В аптеките се продават туби, съдържащи 30 или 50 грама гел. Вътре в епруветката на такова лекарство има прозрачно гелообразно вещество, без цвят и почти без мирис..

Основният компонент на това лекарство е диметинден малеат, който съдържа 100 mg гел в 100 грама гел, т.е.концентрацията му е 0,1%. Допълнителни съединения са вода, натриев хидроксид, пропилей гликол, карбомер, бензалкониев хлорид и динатриев едетат.

Закон

Фенистил гел има антиалергичен локален ефект.

Той помага за облекчаване на сърбежа и успокоява дразненето, причинено от алергична реакция. Освен това гелът има локален анестетичен ефект и лек охлаждащ ефект..

Гелът се абсорбира доста добре от кожата и започва да действа след нанасяне в рамките на няколко минути, а максималният ефект на гела се наблюдава след 1-4 часа. В този случай активното вещество се абсорбира в кръвта в количество до 10%, поради което страничните ефекти от употребата му се появяват много по-рядко, отколкото при капки Fenistil..

Показания

Това лекарство се предписва в детска възраст с:

 • Дерматоза, чийто симптом е сърбеж.
 • Сърбеж след ухапване от насекомо, например от ухапване от комари.
 • Кошери.
 • Екзема, причинена от алергии.
 • Леко домакинство или слънчево изгаряне.
 • Инфекции със сърбящ обрив, като морбили или варицела.

За профилактични цели Фенистил гел може да се използва след ваксинация, а преди ваксинацията на детето се дава такова лекарство на капки за 3-5 дни. Въпреки че много лекари смятат, че подобна подготовка за ваксинация не е необходима, ако трохите са склонни към алергични реакции, някои родители предпочитат да играят на безопасно място и да използват Фенистил.

Противопоказания

Употребата на Фенистил гел е противопоказана в такива ситуации:

 • Ако детето е на по-малко от 1 месец.
 • При откриване на затворена форма на очно заболяване като глаукома при бебе.
 • Ако детето има непоносимост към който и да е компонент на гела.
 • Ако сърбежът на детето ви е причинен от холестаза.
 • Ако кожните лезии са много обширни.

Характеристики на приложението

 • Засегнатата кожа се третира с Фенистил гел два до четири пъти на ден.
 • Гелът се нанася на тънък слой само върху засегнатите области.
 • При лечение на лицето е важно да не се допуска лекарството да попадне в очите, както и в устата на детето..
 • Гелът не трябва да се прилага върху голяма част от кожата, особено в случай на кървене и възпаление..
 • След смазване на кожата с гел избягвайте пряката слънчева светлина.
 • При силен сърбеж или при обширни кожни лезии антихистамините се предписват едновременно през устата.
 • Лечението продължава, докато симптомите на кожни лезии изчезнат..
 • Лекарството трябва да се съхранява на място, недостъпно за дете. Освен това температурата на съхранение не трябва да надвишава + 25 ° С.
 • Ако симптомите на алергия продължават в рамките на 3-4 дни след употребата на Фенистил гел, трябва да се консултирате с лекар. Също така се нуждаете от консултация с лекар в ситуация, ако употребата на гел е увеличила тежестта на симптомите.
 • Когато използвате Фенистил гел, трябва да запомните, че това е само симптоматично лечение на алергии, поради което в същото време трябва да идентифицирате алергени и да се опитате да изключите техния контакт с тялото на детето.

Мога ли да използвам за новородени?

Фенистил, произведен под формата на гел, подобно на лекарството под формата на капки, не се използва при кърмачета през неонаталния период, особено при преждевременно родени. Употребата на такива лекарства е допустима само при деца на възраст над 1 месец, но дори и при кърмачета, които вече са на месец, употребата на антихистамини като Fenistil трябва да бъде много внимателна.

Лекарят трябва да предписва Фенистил на бебета под една година, тъй като такова лекарство има свои противопоказания и често причинява странични реакции.

Отзиви

В 90% от случаите на използване на Фенистил под формата на гел, родителите реагират положително за него. Те подчертават, че лекарството бързо премахва червени петна, подуване, сърбеж, обриви и други прояви на алергии. Похвален е и за бързото си действие при лечение на ухапвания от комари..

Въпреки това, в някои случаи родителите отбелязват, че Фенистил гел не помага. Тази ситуация често се случва с неалергични обриви, например с ожулвания и други механични дразнения на кожата. Също така мнозина се оплакват, че ефектът от лекарството не е дългосрочен, забравяйки, че такъв гел не елиминира причината за алергията, а само премахва кожните му прояви.

Сред страничните ефекти на Фенистил гел родителите често отбелязват суха кожа и поява на усещане за парене. Сърбежът и обривът на мястото на приложение на лекарството са много редки, но се срещат и такива случаи.

По-евтини аналози

Цените за гел Fenistil в различните аптеки варират между 330-550 рубли за туба от 30 грама и 450-700 рубли за опаковка от 50 грама. И затова много майки се интересуват дали е възможно да се замени такова лекарство с по-достъпен аналог.

За заместване на Фенистил гел в случай на алергични реакции със силен сърбеж и обрив са подходящи следните лекарства:

 • Zyrtec е антиалергично лекарство, предписано за деца от 6-месечна възраст на капки и от 6-годишна възраст на таблетки.
 • Zincet е антихистамин в сироп, който се дава на деца над 2 години.
 • Cetrin е високоефективно лекарство за алергии, произведено в сироп (предписва се от 2-годишна възраст) и под формата на таблетки (предписва се на деца над 6-годишна възраст).
 • Zodak - антиалергичен агент, използван при деца от 12 месеца (на капки) и на възраст над 6 години (в таблетки, покрити с обвивка).
 • Кларитин е антиалергично лекарство, предписвано от 2-годишна възраст в сироп, което също се произвежда в таблетки, предназначени за деца над 3-годишна възраст.
 • Парлазин е лекарство за алергии на капки (предписано за деца над една година) и под формата на таблетки (предписано за деца на възраст над 6 години).
 • Erius е антиалергично лекарство в сироп, предписано за бебета на възраст над 12 месеца, както и в таблетки, препоръчани за употреба от деца над 12 години.

Фенистил ® (Fenistil ®)

Активно вещество:

Съдържание

 • 3D изображения
 • Състав
 • фармакологичен ефект
 • Фармакодинамика
 • Фармакокинетика
 • Показания за лекарството Фенистил
 • Противопоказания
 • Приложение по време на бременност и кърмене
 • Странични ефекти
 • Взаимодействие
 • Начин на приложение и дозировка
 • Предозиране
 • специални инструкции
 • Формуляр за освобождаване
 • Производител
 • Условия за отпускане от аптеките
 • Условия за съхранение на лекарството Фенистил
 • Срок на годност на лекарството Fenistil
 • Цени в аптеките
 • Отзиви

Фармакологична група

 • Антиалергичен агент - Н1-блокер на хистаминовите рецептори [Н1-антихистамини]

3D изображения

Състав

Перорални капки1 мл
активно вещество:
диметинден малеат1 mg
помощни вещества: натриев хидроген фосфат додекахидрат - 16 mg; лимонена киселина монохидрат - 5 mg; бензоена киселина - 1 mg; динатриев едетат - 1 mg; натриев захаринат - 0,5 mg; пропилей гликол - 100 mg; пречистена вода - 888,5 mg

Описание на лекарствената форма

Безцветна, прозрачна течност, практически без мирис.

фармакологичен ефект

Фармакодинамика

Антихистамин, антиалергично и противосърбежно средство. Блокиращ Н1-хистаминов рецептор, е конкурентен хистаминов антагонист.

Лекарството намалява повишената пропускливост на капилярите, свързано с алергични реакции. Също така има анти-брадикинин и слаб m-антихолинергичен ефект. Когато приемате лекарството през деня, може да има леко успокояване.

Фармакокинетика

Бързо и напълно се абсорбира, когато се приема през устата.

Бионаличност - около 70%.

тмакс диметинден в кръвната плазма след перорално приложение на капки - 2 часа. Комуникация с плазмените протеини - 90%. Прониква добре в тъканите. Метаболизира се в черния дроб чрез хидроксилиране и метоксилиране. т1/2 - 6 часа. Екскретира се с жлъчката и урината (90% - под формата на метаболит и 10% - непроменен).

Показания за лекарството Fenistil ®

алергични заболявания (уртикария, сенна хрема, целогодишен алергичен ринит, ангиоедем, хранителни и лекарствени алергии);

сърбеж от различен произход (екзема, сърбящи дерматози, включително атопичен дерматит; морбили, рубеола, варицела, ухапвания от насекоми);

предотвратяване на алергични реакции по време на хипосенсибилизираща терапия.

Противопоказания

свръхчувствителност към диметинден и други компоненти, съставляващи лекарството;

хиперплазия на простатата;

бременност (I триместър);

детска възраст (до 1 месец).

С внимание: хронична обструктивна белодробна болест; деца под 1-годишна възраст, тъй като седацията може да бъде придружена от епизоди на сънна апнея.

Приложение по време на бременност и кърмене

Употребата на Fenistil® по време на бременност (II - III триместър) е възможна под лекарско наблюдение, само ако очакваната полза за майката надвишава потенциалния риск за плода. Употребата на лекарството Fenistil® по време на кърмене е противопоказана.

Странични ефекти

Сънливост (особено в началото на лечението), гадене, сухота в устата и гърлото, замаяност, възбуда, главоболие, отоци, кожен обрив, мускулен спазъм, дихателни дисфункции.

Взаимодействие

Подобрява действието на анксиолитиците, хипнотиците.

С едновременната употреба на етанол - забавяне на скоростта на психомоторните реакции.

Трицикличните антидепресанти и m-антихолинергиците увеличават риска от повишена ВОН.

МАО инхибиторите усилват антихолинергичните и депресантите на ЦНС.

Начин на приложение и дозировка

За възрастни и деца над 12 години дневната доза обикновено е 3-6 mg (60-120 капки), разделена на 3 приема, т.е. 20-40 капки 3 пъти на ден.

Пациентите, склонни към сънливост, се препоръчват да предписват 40 капки преди лягане и 20 капки сутрин по време на закуска..

За деца на възраст от 1 месец до 12 години дозите са дадени в таблицата. Честота на приложение - 3 пъти на ден.

ВъзрастЕднократна доза, капкиДневна доза, капки
1 месец - 1 година3-109-30
1-3 години10-1530–45
На 3-12 години15–2045-60

20 капки = 1 ml = 1 mg.

Предозиране

Симптоми: депресия на централната нервна система и сънливост (главно при възрастни), стимулиране на централната нервна система и m-антихолинергични ефекти (особено при деца), вкл. възбуда, атаксия, тахикардия, халюцинации, тонично-клонични припадъци, мидриаза, сухота в устата, зачервяване, задържане на урина и треска; намаляване на кръвното налягане, колапс.

Лечение: назначаването на активен въглен, физиологични лаксативи, лекарства за подпомагане дейността на сърдечната и дихателната системи (не трябва да се използват аналептични лекарства).

специални инструкции

Капки Fenistil® не трябва да се излагат на високи температури; когато се прилагат на кърмачета, те трябва да се добавят към бутилка топла бебешка храна непосредствено преди хранене. Ако бебето вече е хранено с лъжица, капките могат да се дават неразредени. Капките имат добър вкус. Когато се използва при деца на възраст под 1 година, консултирайте се с лекар и използвайте само ако има индикация за употребата на Н блокери1-хистаминови рецептори. Не превишавайте препоръчаната доза. Неефективен за сърбеж, свързан с холестаза.

Влияние върху способността за шофиране и работа с машини. Подобно на други антихистамини, Fenistil ® може да наруши вниманието, затова трябва да се приема с повишено внимание при шофиране, работа с машини или при други видове работа, които изискват повишено внимание..

Формуляр за освобождаване

Перорални капки, 1 mg / ml. По 20 ml в бутилка от тъмно стъкло, снабдена с дозатор за капкомер LDPE и полипропиленова капачка. Бутилката се поставя в картонена кутия.

Производител

Novartis Consumer Health SA. Rue de Letraz, 1260 Nyon, Швейцария.

Притежател на разрешение за употреба: Novartis Consumer Health SA.

Потребителските искове трябва да се изпращат до Novartis Consumer Health LLC

Юридически адрес: 123317, Москва, Пресненска наб., 10.

Действителен и пощенски адрес: 125315, Москва, Ленинградски проспект, 72, бл. 3.

Тел.: (495) 969-21-65; факс: (495) 969-21-66.

e-mail: [email protected]

Условия за отпускане от аптеките

Условия за съхранение на лекарството Fenistil ®

Да се ​​пази далеч от деца.

Срок на годност на лекарството Fenistil ®

Не използвайте след срока на годност, отпечатан на опаковката.

Лекарството "Фенистил" (капки за бебета) - спасение от алергии!

Поради значително замърсяване на околната среда, активното използване на различни химикали в ежедневието и добавянето на синтетични съставки към храната, алергиите са станали доста често срещани..

И най-неприятното е, че на този феномен са податливи главно деца, чиято имунна система все още не е напълно оформена, а организмът все още не е напълно адаптиран към външните условия. Едно от лекарствата, които могат да излекуват бебетата от досадни прояви на алергия, е лекарството Фенистил.

Какво представляват Фенистил капки, ефективни ли са за лечение на алергии при деца, какво е казано в техните инструкции за употреба, могат ли да се дават на бебета до една година и в каква дозировка - прочетете.

Състав и форма на освобождаване

Разглежданото лекарство се произвежда под формата на безцветна течност, поставена в стъклени бутилки с дозатор за пипета от 20 ml. Основната активна съставка на тези капки е диметинден малеат (1 mg на 1 ml от лекарството).

Помощните вещества включват: натриев хидроген фосфат додекахидрат, бензоена киселина, лимонена киселина монохидрат, натриев захаринат, пропилей гликол, динатриев едетат, пречистена вода.

Информация за лекарството

Фенистил гел е ефективно и безопасно антиалергично средство от антихистаминов тип. Съставът се прилага повърхностно, локално. Компонентите на лекарството показват лек седативен и антимеротонинов ефект. Тази форма на лекарството е просто незаменима за обриви при деца..

Това е фармацевтичен продукт от второ поколение, който замени остарелите Suprastin и Tavegil.

фармакологичен ефект

Фенистил е представител на местните антихистамини и антиалергични лекарства.

Механизмът на фармакологичното действие на въпросното лекарство е следният:

 • активните компоненти на лекарството незабавно блокират Н1-хистаминовите рецептори, инхибирайки тяхната активност;
 • когато тялото на пациента е изложено на алергени, съставът намалява пропускливостта на съдовите стени в областта на приложение;
 • рискът от развитие на съпътстващи усложнения под формата на сърбеж, оток, обрив се елиминира.

Положителната динамика се записва при пациента вече 15-20 минути след прилагане на лекарството. Максималната ефективност се наблюдава 1,5-2 часа след третирането на проблемната зона. Въпреки всички "плюсове" на тези средства, използването им е изпълнено с проява на редица странични реакции.

 1. Инхибирането на рецепторната активност причинява летаргия, сънливост и насърчава развитието на нервност, тъй като действието на активните елементи засяга мозъка.
 2. Остава рискът от развитие на сърдечна аритмия.
 3. Рецепторите не са избирателно блокирани, което е изпълнено с повишено вътреочно налягане, сухота на лигавицата на очите.

С увеличаването на възрастта на детето изброените опасности се изравняват, но не бива да се изключват изобщо..

Форма на издаване и състав

Лекарството с изразени антихистаминови свойства се произвежда в 4 дозирани форми: гел, емулсия, капсули и капки. За бебета най-безопасни са капки и гел (мехлем), разгледани в днешната статия.

Това е прозрачна, безцветна хомогенна консистенция. Линиментът практически няма мирис. Лекарствената форма се произвежда в метални туби от 30, 50 и 100 г. В комплект с анотация и инструкции за употреба. Вторична опаковка - картонена кутия.

 • Диметинден малеатът е основният активен елемент на фармацевтичния продукт, концентрацията не надвишава 1 mg на всеки 1 g от крайния продукт.
 • Carbopol 974R.
 • Едетеат динатрий.
 • Бензалкониев хлорид.
 • Пречистена вода.
 • Натриев хидроксид.
 • Изброените компоненти не влияят по никакъв начин на алергени, а само на симптоми на алергия, придружаващи усложнения.

Принцип на действие

Фенистил е едно от антиалергичните и противосърбежни средства. И така, терапевтичният му ефект се постига чрез:

 • блокиране на хистаминовите рецептори (които са вид медиатори на алергични реакции);
 • намаляване на повишената съдова пропускливост, причинено от появата на алергични реакции;
 • намаляване на подуването на тъканите.

Действието на лекарството се наблюдава вече 30 минути след поглъщането му и може да продължи до 5 часа.

Показания

Фенистил може да се използва в случаи:

 • появата на различни алергични реакции (хранителни, лекарствени алергии, алергичен ринит, уртикария и др.);
 • появата на сърбеж на различни етимологии (с морбили, варицела, ухапвания от насекоми, екзема, атопичен дерматит и др.);
 • провеждане на хипосенсибилизираща терапия (като превенция на възможни алергични реакции).

Фенистил също често се дава на бебета, за да се предотвратят възможни алергични реакции след ваксинация.

Противопоказания и възможни странични ефекти

Това лекарство е противопоказано за употреба, когато:

 • наличието на свръхчувствителност към поне един от неговите компоненти;
 • закритоъгълна глаукома;
 • аденом на простатата;
 • бронхиална астма;
 • 1 триместър на бременността;
 • кърмене;
 • деца под 1 месец.

С повишено внимание това лекарство се използва при хронична обструктивна белодробна болест и деца под 1-годишна възраст. В резултат на приема на това лекарство могат да се появят следните странични реакции:

 • главоболие, замаяност, прекомерна умора, сънливост, безпокойство;
 • гадене, повръщане, сухота в устата, разстройство в работата на храносмилателния тракт, разстройство на изпражненията (запек, диария);
 • подуване на фаринкса, лицето, задух, мускулни спазми.

Начин на приложение и дозировка

Капки Фенистил трябва да се приемат през устата в чиста форма или да се разреждат в малко количество не-гореща течност. За деца от 1 месец до 12 години дневната доза се изчислява, както следва: за 1 килограм тегло има 2 капки от лекарството. Тоест, колко тежи детето, толкова много капки Фенистил ще трябва да му бъдат дадени.

Така че, ако бебето тежи, например, 6 кг, тогава дневната му доза от лекарството Фенистил ще бъде 12 капки, които трябва да бъдат разделени на 3 дози (еднократна доза ще бъде 4 капки).

За деца над 12 години и възрастни дневната доза е 60 - 120 капки (20 - 40 капки 3 пъти на ден).

Цената на Фенистил

Цената на 1 бутилка от лекарството Fenistil капки за алергии 0,1% с обем 20 ml:

 • в Русия - 370 рубли;
 • в Украйна - 140 UAH;
 • в Беларус - 10 рубли;
 • в Казахстан - 2300 Tg.

Цената на Fenistil на капки е приблизително 350 рубли за единица. 20 мл. Капки за деца могат да бъдат закупени на гише без рецепта..

Цената на Fenistil Emulsion е средно 350 рубли за 1 бутилка. Колко струва Fenistil гел зависи от обема на тубата. Гел за деца в опаковка от 30 g може да се купи средно за 330 рубли. Гел за новородени в унитарно предприятие. 50 g могат да бъдат закупени на цена от 390 рубли. Мехлемът може да бъде закупен във всяка аптека.

Цената на таблетките Fenistil 24 в Украйна е около 600 UAH. за единица 20 бр.

Цената на Fenistil гел в Украйна е от 100 UAH. на тръба 30 г. Цената на гела в Харков е 90 - 110 UAH. Можете да закупите гела без рецепта.

 • Онлайн аптеки в Русия
 • Онлайн аптеки на Украйна
 • Онлайн аптеки на Казахстан Казахстан

ZdravCity

 • Крем от фенистил пенцивир с тониращ ефект 1% 2g Novartis Pharma Products GmbH
 • Фенистил гел за дъски приблизително 0,1% епруветка 100g Novartis Consumer Health SA
 • Фенистил пенцивир крем 1% 2g MEDGENIX BENELUX n.v.
 • Фенистил капки 0,1% 20 мл Novartis Consumer Health
 • Фенистил гел 0,1% 50g Novartis Consumer Health

Аптечен диалог

 • Фенистил гел (туба 0,1% 100g)
 • Фенистил 0,1% емулсия за външна употреба 8 ml бутилка
 • Фенистил гел туба 0,1% 50g
 • Фенистил (ет. 0,1% 20 мл)
 • Fenistil Pencivir крем туба алуминий 1% 2g с тонизиращ ефект

Eurofarm * 4% отстъпка с промоционален код medside11

 • Фенистил гел 0,1% 30 g НОВАРТИС ПОТРЕБИТЕЛСКИ ЗДРАВЕ CA
 • Фенистил капки 20 мл NOVARTIS CONSUMER HEALTH CA
 • Фенистил гел 0,1% 50 g NOVARTIS CONSUMER HEALTH CA
 • Фенистил емулсия 0,1% 8 ml валяк NOVARTIS CONSUMER HEALTH CA

Фармация24

 • Фенистил 20 ml капки Novartis Consumer Health S.A., Швейцария
 • Фенистил гел 30 g Novartis Consumer Health S.A., Швейцария
 • Фенистил 0,1% 8 мл емулсия Novartis Consumer Health S.A., Швейцария

PaniApteka

 • Fenistil течност Fenistil капки 0,1% 20 ml Швейцария, Novartis Consumer Health
 • Fenistil течна емулсия Fenistil за кожа. 0,1% ет. 8 ml Швейцария, Novartis Consumer Health
 • Тонизиращ крем Fenistil Pencivir 1% 2g Австралия, Novartis Consumer Health S.A..
 • Fenistil pencivir cream Fenistil Pencivir cream 1% туба 2 g Германия, Novartis Pharma Production
 • Фенистил гел Фенистил гел 0,1% туба 30g Швейцария, Novartis Consumer Health

БИОСФЕРА

 • Fenistil® New 1 mg / ml 20 ml капки за перорално приложение Novartis Consumer Health SA (Швейцария)
 • Фенистил 0,1% 30 g гел в епруветка Novartis Consumer Health SA (Швейцария)

Предозиране

В случай на предозиране на лекарството може да се наблюдава:

 • прекомерна сънливост;
 • превъзбуждане;
 • тахикардия;
 • конвулсии;
 • халюцинации;
 • значително разширяване на зениците;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • треска; суха уста;
 • задържане на урина;
 • колапс и т.н..

В случаи на предозиране обикновено се използва активен въглен (или друг ентеросорбент, например, Smecta), осмотично слабително (Guttalax, Slabilen, натриев сулфат и др.) И лекарства, предназначени за поддържане на дихателната и сърдечната системи (с изключение на аналептици).

Аналози

Лекарствата, които имат терапевтичен ефект, подобен на Фенистил, са:

 • Капки Dimetinden (одобрени за употреба от 1 месец);
 • Fenokit капки (разрешено за употреба от 1 месец);
 • Капки Алерзин (одобрени за употреба от 6 месеца);
 • сироп L-Tset (одобрен за употреба от 2 години);
 • Капки Egizin (одобрени за употреба от 2 години);
 • Ksizal капки (одобрени за употреба от 2 години) и др..

Взаимодействие

Под въздействието на Фенистил ефектът върху тялото на хипнотиците и анксиолитиците се увеличава.

Ако етанолът се приема едновременно с Фенистил, скоростта на психомоторните реакции се забавя.

С едновременното приложение на МАО инхибитори се засилва антихолинергичният ефект, както и инхибиторният ефект върху централната нервна система.

Когато се приемат едновременно m-антихолинергици и трициклични антидепресанти, рискът от повишено вътреочно налягане се увеличава.

Отзиви

 • Яна: „След като на 6-месечната ми дъщеря за първи път се появи алергичен обрив, педиатърът ни предписа капки Фенистил. Купихме ги, приехме ги и всичко мина. Но след известно време алергията се върна отново и този път прехваленият и ефективен по-рано Фенистил просто ни „не взе“. Очевидно тялото по някакъв начин свиква или наркотикът е достатъчно слаб. По-късно научих, че Fenistil капки имат огромен брой по-ефективни и по-евтини аналози за деца, същият Fenokit, например ".
 • Арина: „През 3-ия триместър на бременността по някаква причина започнах да досаждам със силен сърбеж. В аптеката ме посъветваха да пия капки Фенистил, казаха, че бременни жени и дори бебета могат да ги приемат. Тези капки наистина ефективно премахнаха сърбежа, след 20-30 минути след приемането напълно забравих за него. Единственото отрицателно е, че те причиняват много тежка сънливост. Но, за съжаление, така действат всички лекарства от този тип ”.
 • Оксана: „За първи път опитахме това лекарство, когато бяхме на 4 месеца. Поради неправилно подбраната смес детето е развило тежки обриви и пилинг по тялото. Но благодарение на този инструмент всичко мина достатъчно бързо. Педиатърът ни каза, че Фенистил е един от най-добрите и безопасни антихистамини за деца, или Зиртек, той е еднакво добър. ".
 • Алина: „Когато бях на 1 месец, синът ми получи странен обрив. Лекарят ни каза, че става дума за алергия и изписа Фенистил. Независимо дали става дума за алергия или не, предписаните лекарства не помогнаха на бебето ми. Този обрив изчезна за повече от месец. ".
 • Наташа: „По време на всяка ваксинация те приемаха Фенистил (три дни преди и три дни след това). Никога не сме имали нежелани реакции, дори температурата не се е повишавала. Вярвам, че това е цялата заслуга на Фенистил. ".

Фенистил капки по време на бременност - инструкции

Капки за поглъщане от прояви на алергични реакции при жени, които очакват бебе, са разрешени от 14-та седмица на бременността, когато се формират основните органи и функционални системи на малък организъм.

През 2-ри и 3-ти триместър дозировката във всеки отделен случай се определя от лекаря, но средното количество е 1,5 ml в 2 дози на гладно, без разреждане с вода. Препоръчва се да се ограничи продължителността на лечението, като се спират само остри състояния. Оптималната продължителност на терапията е 14 дни с прекъсвания от 2 дни всяка седмица.

По време на естественото хранене на детето с майчиното мляко лекарите забраняват употребата на лекарството поради бързото усвояване на лекарството в тъканта и 90% връзка с протеините в кръвната плазма.

Капки и гел Фенистил по време на бременност не трябва да се приемат през първите месеци, а през втория и третия триместър агентът може да се използва само по строги показания и под наблюдението на специалист. Гелът не трябва да се прилага върху големи участъци от кожата..

При кърмене продуктът не се препоръчва. Категорично е забранено нанасянето на гел върху зърната..

Фенистил гел за алергии: инструкции за бебета, ефективност и отзиви

Алергиите при бебетата са неприятни, но често срещани. Обрив с характерен сърбеж в повечето случаи се появява, когато нови продукти се въвеждат в ежедневната диета или след като бебето влезе в контакт с играчки и неща със съмнителни качествени материали.

За пълно излекуване от болестта е необходимо да се предпази бебето от източника на разпространение на алергени. Премахване на неприятните симптоми при кърмачета ще помогне на Фенистил гел за алергии - ефективен антихистамин.

Алергиите в контекста на появата при кърмачета не са необичайни. Тялото на бебетата се адаптира само към околната среда и към напълно нови условия за себе си. Реакциите от тялото могат да бъдат предизвикани от различни фактори - храна, парфюм на мама, домашни любимци.

Ако алергията се проявява под формата на възпаление, локално зачервяване, обрив или сърбеж, важно е не само да предпазите бебето от потенциално опасни патогени, но и да лекувате придружаващите симптоми.

Най-приоритетният вариант е предварителна консултация с алерголог или имунолог. Само специалист може да препоръча безопасно и ефективно средство за защита, едно от които е днешната статия..

Фенистил за новородени и деца до една година

Алергичните реакции, проявяващи се под формата на обрив, зачервяване или подуване на кожата, изискват своевременно лечение. Важно е лекарството, предписано на новородени, да бъде не само ефективно, но и безопасно. Едно от тези лекарства се произвежда от фармацевтичната компания Novartis. Става въпрос за Фенистил гел.

Въпросното лекарство се предписва както за възрастни, така и за деца. Съставът на базата на диметинден малеат бързо облекчава болезнените симптоми, облекчава състоянието на пациента с екзема, дерматит, помага за справяне със слънчево изгаряне и ухапвания от насекоми.

Лекарството се характеризира с изразени антиалергични свойства:

 • проявява се антиалергичен и противосърбежен ефект;
 • компонентите на веществото се абсорбират почти незабавно от епителния слой, засягайки директно проблемната област;
 • инхибира активността на медиаторите на болката чрез блокиране на хистаминовите рецептори;
 • нивелира развитието на възпаление на алергичната етиология;
 • ефективен при външните прояви на инфекциозни заболявания;
 • улеснява благосъстоянието на пациента с домакински и слънчеви изгаряния, ухапвания от комари, оси и пчели.

Това е единственото лекарство, което се предписва на бебета от 1 месец. С тежки дерматологични реакции и по препоръка на педиатър - дори при новородени трохи.

Защо лекарството е опасно и опасно за новородените?

Около 90% от интервюираните респонденти от родителите, които са използвали Фенистил гел, се отзовават положително за фармацевтичния продукт. Това често се дължи на факта, че при алергичен дерматит лекарството помага много бързо, тъй като неговите активни вещества започват да действат активно веднага след прилагането върху проблемната област..

Но алерголозите се фокусират върху важен момент - категорично е забранено употребата на лекарството за деца на възраст под 1 месец, особено когато става въпрос за недоносени деца с ниско тегло. Тези бебета все още имат висок риск от главоболие, сънливост, световъртеж и в някои случаи спиране на дишането..

Линиментът може да провокира мускулни спазми, локален оток и сухота в гърлото, но тези прояви са изключително редки. Родителите трябва внимателно да следят не само състоянието на бебетата, но и тяхното поведение след употребата на лекарството.

Информация за лекарството

Фенистил гел е ефективно и безопасно антиалергично средство от антихистаминов тип. Съставът се прилага повърхностно, локално. Компонентите на лекарството показват лек седативен и антимеротонинов ефект. Тази форма на лекарството е просто незаменима за обриви при деца..

Това е фармацевтичен продукт от второ поколение, който замени остарелите Suprastin и Tavegil.

фармакологичен ефект

Фенистил е представител на местните антихистамини и антиалергични лекарства.

Механизмът на фармакологичното действие на въпросното лекарство е следният:

 • активните компоненти на лекарството незабавно блокират Н1-хистаминовите рецептори, инхибирайки тяхната активност;
 • когато тялото на пациента е изложено на алергени, съставът намалява пропускливостта на съдовите стени в областта на приложение;
 • рискът от развитие на съпътстващи усложнения под формата на сърбеж, оток, обрив се елиминира.

Положителната динамика се записва при пациента вече 15-20 минути след прилагане на лекарството. Максималната ефективност се наблюдава 1,5-2 часа след третирането на проблемната зона. Въпреки всички "плюсове" на тези средства, използването им е изпълнено с проява на редица странични реакции.

 1. Инхибирането на рецепторната активност причинява летаргия, сънливост и насърчава развитието на нервност, тъй като действието на активните елементи засяга мозъка.
 2. Остава рискът от развитие на сърдечна аритмия.
 3. Рецепторите не са избирателно блокирани, което е изпълнено с повишено вътреочно налягане, сухота на лигавицата на очите.

С увеличаването на възрастта на детето изброените опасности се изравняват, но не бива да се изключват изобщо..

Форма на издаване и състав

Лекарството с изразени антихистаминови свойства се произвежда в 4 дозирани форми: гел, емулсия, капсули и капки. За бебета най-безопасни са капки и гел (мехлем), разгледани в днешната статия.

Това е прозрачна, безцветна хомогенна консистенция. Линиментът практически няма мирис. Лекарствената форма се произвежда в метални туби от 30, 50 и 100 г. В комплект с анотация и инструкции за употреба. Вторична опаковка - картонена кутия.

Състав на препарата:

 • Диметинден малеатът е основният активен елемент на фармацевтичния продукт, концентрацията не надвишава 1 mg на всеки 1 g от крайния продукт.
 • Carbopol 974R.
 • Едетеат динатрий.
 • Бензалкониев хлорид.
 • Пречистена вода.
 • Натриев хидроксид.
 • Изброените компоненти не влияят по никакъв начин на алергени, а само на симптоми на алергия, придружаващи усложнения.

Инструкции за употреба при алергии

Преди да използвате лекарството, важно е внимателно да проучите вмъкването на анотацията, да се консултирате с Вашия лекар относно продължителността на курса на лечение. В повечето случаи се прилага линимент до пълното премахване на алергичните симптоми..

Ако след 3 дни пациентът няма положителен терапевтичен ефект, е необходимо да се консултирате със специалист, който да предпише друг антихистамин.

При обширни дерматологични лезии може да се предпише комплексна терапия с включване на лекарства за перорално приложение. При едновременното приложение на 2 лекарствени форми ефективността на лекарството се увеличава, но тази комбинация не винаги е показана за употреба при деца.

Гелът се третира с проблемни зони 1-4 пъти на ден. Съставът се разпределя равномерно върху засегнатата област с тънък слой. В случай на кърмачета е необходима предварителна консултация с педиатър.

Начин на приложение и дозировка

Преди да приложат лекарството, родителите трябва да помнят, че лекарството е официално одобрено само на възраст от един месец. По изключение (за бързо облекчаване на тежки алергии) и под лекарско наблюдение - за новородени.

 1. За да се премахне обривът по лицето, съставът се нанася с много тънък слой 2-3 пъти на ден. Средната доза е 1-1,5 g гел. Продължителност на терапията - до пълно премахване на нежеланите симптоми.
 2. Проявите в останалата част на тялото се лекуват 2 до 4 пъти на ден. Забранено е бебето да прилага гел върху големи части на тялото, дори при тежки лезии, поради факта, че са възможни алергични реакции.
 3. Кожата на бебетата незабавно абсорбира всякакви вещества след нанасяне на повърхността. Активните компоненти на лекарството проникват в основния поток на кръвта без никакви проблеми.

Средната препоръчителна продължителност на лечението с гел е 10 дни с възможност за удължаване, както е предписано от лекар.

Странични ефекти и специални инструкции

При употребата на Фенистил гел няма толкова много странични ефекти, но те са. В следните случаи е по-добре да откажете да използвате състава:

 • виене на свят, мигрена;
 • гадене, повръщане;
 • сухи лигавици;
 • нехарактерна сънливост.

Родителите трябва внимателно да следят състоянието на детето си, особено през първите дни от употребата на лекарството. При алергии Фенистил гел за бебета се предписва само от педиатър. Лекарят определя дозировката и продължителността на лечението.

Специални инструкции:

 • не се препоръчва да се използва антихистамин преди DPT ваксинация;
 • съставът е забранен да се използва без подходящо лекарско предписание;
 • възпалените области на тялото се третират до 4 пъти на ден;
 • въпросното лекарство се характеризира с противосърбежни свойства;
 • гелообразна консистенция, подходяща за лечение на ухапвания от насекоми, термични изгаряния.

Ако се открият изброените реакции или прояви, важно е да се свържете с Вашия лекар, за да коригирате режима, да предпише заместител.

Аналози

На пациенти с индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството се предписват заместващи лекарства. Има голям брой от тях и всички те са изпитани във времето..

Аналози на Фенистил гел за деца:

 • Пенцикловир;
 • Dimethindene;
 • Сироп Ериус.

Пълноценният заместител се избира само от лекуващия лекар въз основа на състоянието на пациента, свързаните усложнения и симптомите на заболяването.

Отзиви

Цената на крема Fenistil по съвременни стандарти е достъпна за всеки. Купих го за дъщеря си за 3 месеца. Те лекуваха диатеза и трябваше напълно да изоставят сладкишите. Лекарството бързо разреши сърбежа, но обривът стана повече. Не знам, може би това е само моят ефект. Неясно някакъв вид лекарства.

Използвах гела преди 2 години. син Никита е ухапан от комари. Драскаше пъпките, докато кървят, след което се появиха раните. Реших да опитам Фенистил и не се заблудих с избора. Сърбежът изчезна само за 0,5-1 час. Детето можеше да играе нормално и най-важното - да спи. Много съм доволна от този гел, щях да съм такава като дете!

Belogent маз (крем): инструкции за употреба, преглед и рецензии

Фенистил гел за деца и възрастни: инструкции за употреба и рецензии

Капсикам маз: стъпка по стъпка инструкции за употреба, състав, ефективност в борбата срещу целулита, аналози и рецензии

Permethrin маз: инструкции за употреба, състав, ефикасност при демодекоза, преглед на аналози и рецензии

Випратокс маз: инструкции за употреба, назначаване, преглед на аналози и прегледи на пациенти