Витамини за бременни жени - как да изберем най-добрите? Сравняваме най-популярните комплекси

Какви витамини трябва да избере бъдещата майка? Кой комплекс за бременни жени е по-добър? Отговорът на този въпрос до голяма степен зависи от критериите, по които се сравняват витаминно-минералните комплекси.

Вероятно никой няма да спори, че основното е композицията. Защото когато става въпрос за бъдещето на детето, няма смисъл да се говори за спестяване..

Но на какво трябва да обърнете внимание в състава? Така че комплексът да съдържа максималния списък с хранителни вещества? Или тяхната дозировка?

Нека сравним съставите на най-популярните витамини за бременни жени: Alphabet Mom's health, Vitrum Prenatal, Complivit Mom, Complivit Trimester, Pregnoton Mom, Femibion, Elevit

КомплексВитаминиМинералиОсвен това
Азбука за здраве на мамаБета-каротин, В 1, Б.2, ATпет, AT6, фолиева киселина, В12, PP, C, D3, E, K, биотинЕлектролитично желязо, мед, магнезий, манган, селен, цинк, молибден, калций, хром, фосфор, йодL-таурин
Vitrum PrenatalА, Б1, Б. 2, AT6, фолиева киселина, В12, PP, C, D3, Е.Желязо (фумарат), калций, цинк
Complivit мамаА, Б1, Б. 2, Б.6, фолиева киселина, В12, PP, C, D2, Е.Желязо (фумарат), калций, магнезий, фосфор, мед, цинк, манган
Триместър на Complivit (I, II и III)А, Б1, Б. 2, фолиева киселина, Впет, Б. 6, Б.12, PP, C, D3, Е, РЖелязо (фумарат), мед, селен, манган, калций, магнезий, цинк, йодЛипоева киселина, лутеин
Pregnoton мамаAT1, AT2, AT3, ATпет, AT 6, фолиева киселина + калциев L-метилфолат, В12, C, D3, Е, биотинЛипозомно желязо, йод, селен, цинкОмега-3 DHA

Femibion ​​Natalcare
(1 и 2)
AT1, AT 2, ATпет, AT6, фолиева киселина + L-метилфолат, В12, PP, C, EЙодОмега-3 DHA
(само в Natalcare 2)
Елевит ПронаталА, Б1, Б. 2, Б.6, фолиева киселина, В12, PP, C, D3, Е, биотинЖелязо (фумарат), калций, фосфор, магнезий, цинк, калций, мед, манган

Всички комплекси имат доста голям набор от витамини и минерали. Някои дори съдържат допълнителни компоненти - таурин, лутеин, омега-3. Но ако анализирате съставите по-внимателно, ще забележите, че фолиевата киселина присъства във всеки комплекс, но йодът не. Желязото и калцият също не са включени във всички препарати. Следователно, простото сравнение на композициите не отговаря на въпроса..

Нека да се задълбочим по-специално. Учените са определили фолиевата киселина, желязото и йода като ключови микроелементи. Напоследък повечето експерти добавиха омега-3 PUFA към това трио. Как вървят нещата с тези вещества??

Фолиева киселина: какво е важно?

Фолиева киселина (витамин Вдевет) е включен във всички комплекси за бременни жени. Именно този витамин се смята за задължителен още от дните на нашите майки и баби..

Липсата на фолиева киселина засяга всички етапи на бременността. Дефицитът на фолиева киселина през първия триместър причинява тежки аномалии в развитието на плода - дефекти в затварянето на нервната тръба, недоразвитие на мозъка, спина бифида. През втория триместър фолиевата киселина е необходима за правилното формиране на сърдечно-съдовата система, пикочните органи. В края на бременността фолиевата киселина влияе върху здравето на мозъка, растежа на бебето.

Бъдещата майка обаче трябва да вземе предвид следния факт. Около 50% от жителите на Земята поради генетични характеристики не произвеждат достатъчно ензим, който е необходим за превръщането на обикновената фолиева киселина в нейната активна форма - метилфолат. Други 5-25% от хората изобщо не произвеждат този ензим. Поради това е препоръчително такива хора да приемат незабавно метилфолат. Той се абсорбира от всички жени, независимо от тяхната генетика, и веднага започва да изпълнява ролята си в организма, което означава, че нероденото дете няма да има недостиг на това важно вещество..

Витамин Вдевет под формата на метилфолат, той е включен в два препарата: Pregnoton Mama и Femibion.

"Желязна" необходимост

Желязото е буквално препъни камък между бременните жени и лекарите. Тестовете за хемоглобин, които показват нива на желязо, са редовно насрочени. И при най-малкия спад на този показател лекарите препоръчват на бъдещите майки да приемат железни добавки.Не е изненадващо, тъй като обемът на кръвта в тялото на жената се увеличава няколко пъти, а за образуването на червени кръвни клетки е необходим хемоглобин, от който желязото е компонент. Ниско желязо - настъпва кислороден глад на плода, желязодефицитна анемия при майката и детето, последиците от която могат да бъдат най-тежки, включително недоразвитие на детето, ниско тегло, преждевременно раждане. Изглежда, че бъдещата майка не е враг на себе си и на детето си и трябва без съмнение да приема желязо Какъв е проблема? Факт е, че традиционните форми на желязо се усвояват слабо (не повече от 10% от приема) и затова те се препоръчват да се приемат във високи дози и за дълго време. А неорганичното желязо, включително фумарат, дразни стомашно-чревната лигавица и причинява странични ефекти - повръщане и гадене, запек, режеща болка в корема. Поради това, което бременните жени отказват да приемат комплекси с желязо.

Единственият изход днес са липозомните железни комплекси. Липозомното желязо се абсорбира много по-добре от другите форми. Например 4,7 пъти по-добре от фумарата. Следователно, проучванията показват, че е достатъчно да се приемат 14 mg липозомно желязо, за да се поддържат нивата на хемоглобина. В този случай самото желязо е затворено в липозома, тоест не влиза в контакт със стомашно-чревната лигавица и не предизвиква странични ефекти. Ако знаете, че имате гадене, запек или някаква друга реакция, докато приемате желязо, погледнете липозомното желязо..

Липозомното желязо се абсорбира много по-добре от другите форми и няма странични ефекти.

Азбука за здраве на мамаVitrum PrenatalComplivit мамаComplivit TrimestrumPregnoton мамаФемибионЕлевит Пронатал
Електролитно желязоЖелязо (фумарат)Желязо (фумарат)Желязо (фумарат)Липозомно желязо-Желязо (фумарат)

Имам ли нужда от йод?

Ситуацията се усложнява от факта, че много бъдещи майки се страхуват да приемат йод-съдържащи витаминни комплекси. И напразно, тъй като приемането на йодни препарати по време на бременност е противопоказано само за болестта на Грейвс. По-малко от 2% от населението на света страда от това заболяване..

150 мкг

Азбука за здраве на мамаVitrum PrenatalComplivit мамаComplivit TrimestrumPregnoton мамаFemibion ​​Natalcare I и IIЕлевит Пронатал
Йод 150 мкг--Триместър 1 Йод 200 мкг
Триместър 2 Йод 150 мкг
Триместър 3 Йод 100 mcg
Йод 150 мкг-

Как да се справим с калция?

Също така, не всички витамини за бременни жени съдържат калций, но ситуацията с този минерал е доста противоречива. Разбира се, липсата на калций е изпълнена с последици като повишена крехкост на костите, спазми, проблеми със зъбите, ноктите, косата. Също така, неговият дефицит може да причини забавяне на развитието на плода..

В същото време излишъкът на калций може значително да усложни хода на бременността и раждането - тазовите кости по време на раждането се разпръскват по-трудно, плацентата се калцира и потокът от вещества, необходими за плода, се нарушава, костите на черепа на детето стават твърде твърди и рискът от наранявания при раждане се увеличава.

Друг важен нюанс, който трябва да се вземе предвид: дори малко количество калций блокира усвояването на желязото, ако те постъпят в организма едновременно.А дефицитът на желязо, за разлика от калция, се наблюдава при голям брой бременни жени. Експертите са склонни да вярват, че допълнителният прием на калций е оправдан в случай на подчертан дефицит. В същото време е препоръчително да се приема под формата на отделни препарати, тъй като изисква доста (в милиграми) и не е възможно да се включи такова количество в една таблетка с всички останали микроелементи..

Дори малко количество калций блокира усвояването на желязото, ако попадне в тялото едновременно.

Как се решава този проблем във въпросните витамини за бременни жени??

Азбуката за здраве на мама съдържа калций и желязо в различни таблетки, което ви позволява да избегнете отрицателното им въздействие един върху друг и да включите доста забележимо количество калций в състава.

Pregnoton Mom и Femibion ​​направиха своя избор в полза на осигуряването на желязо на бъдещата майка и бебе. Останалите комплекси съдържат калций, но в незначителни количества (в% от дневната нужда).

Азбука

Vitrum PrenatalComplivit мамаComplivit TrimestrumPregnoton мамаFemibion ​​Natalcare I и IIЕлевит Пронатал
Калций (една таблетка) 250 mg (25%)Калций

Калций 25 mg (2,5%)Триместър 1 30 mg (3%)
Триместър 2 40 mg (4%)
Триместър

--Калций 125 mg (12,5%)

Омега-3 PUFA

Омега-3 полиненаситените мастни киселини играят огромна роля за формирането на имунната система и нервната система. Една от омега-3 киселините, докозахексаеновата киселина (DHA), е структурен компонент на мозъка на детето и е необходима и за формирането и развитието на органите на зрението. Децата, чиито майки са приемали омега-3 по време на бременност, имат по-нисък риск от алергии и по-високи показатели за психично развитие през първите години от живота.

Децата, чиито майки са приемали омега-3 по време на бременност, имат по-малък риск от алергии и по-високи показатели за психично развитие през първите години от живота.

Руските жени обаче получават изключително малко омега-3, по-специално DHA, от храната, тъй като основните им източници са аншоа, скумрия и сардини. И тази риба у нас не принадлежи към често срещаните хранителни продукти, особено при бъдещите майки.

Omega-3 DHA съдържа само две лекарства: Pregnoton Mama и Femibion ​​Natalker 2. Освен това в Pregnoton Mama омега-3 са включени в една капсула с всички останали компоненти, а във Femibion ​​Natalker 2 омега-3 се съдържат в отделна капсула.

Всички пренатални витамини имат своите плюсове и минуси. Надяваме се да изберете този, който ще помогне да осигурите на бебето си всичко необходимо..

НЕ Е РЕКЛАМА. МАТЕРИАЛЪТ, ПРИГОТВЕН С УЧАСТИЕТО НА ЕКСПЕРТИ.

Рейтинг на витамини за бременни жени

Бременността е не само радостно очакване, но и огромно натоварване върху тялото на бъдещата майка. Сега тя трябва да осигури енергия и всички необходими вещества не само за себе си, но и за бебето, което расте вътре. Обикновено нормалното, обичайно хранене не е достатъчно за тази цел и е необходимо допълнително да се приемат витаминни и минерални комплекси. Такова лекарство трябва да бъде предписано от гинеколог, наблюдаващ бъдещата майка. Но можете сами да изберете комплекса, като изследвате рейтинга на витамините за бременни жени. Трябва да информирате Вашия лекар за решението си да вземете определено лекарство..

Каква е разликата между витамините за бременни жени?

Когато избират мултивитамини, много жени се питат как витамините за бременни се различават от останалите. Основната разлика, разбира се, е съставът. Учените отдавна са определили колко и от какви вещества се нуждае възрастен, дете или бъдеща майка за нормалното функциониране на тялото..

Витамините за бременни жени включват всички вещества, от които се нуждае всяка възрастна жена, плюс вещества, които осигуряват правилното развитие на бременността.

Всички знаят, че бременните жени се нуждаят от повече калций, защото тялото им не просто поддържа костите в добро състояние - вътре в него расте нов малък човек. Ето защо количеството калций във витамините за бъдещите майки е значително увеличено. Също така има много фолиева киселина или витамин В9 (800 mg вместо обичайните 400 mg) и витамин Е. Обемите на други хранителни вещества също се увеличават.

Най-добрите витамини за бременни жени - ТОП 10

Съставът на витамините за бременни жени се различава много малко от различните производители. В края на краищата това не се дължи на желанията на фармацевтите, а на нуждите на тялото на бъдещата майка. В същото време някои комплекси са скъпи, други са много по-евтини, някои са популярни, трети са лишени от вниманието на клиентите. Прегледахме най-популярните витамини и ги класирахме. Тя се основава на потребителски отзиви и популярност сред бъдещите майки. Може да не е напълно правилно от гледна точка на учените, но отразява настроението на жените..

1 - Елевит Пронатал

Това са най-популярните витамини, които са в постоянно търсене сред бъдещите майки. Произвеждат се от Roche (Франция). Основното предимство на този витаминно-минерален комплекс е перфектно балансираният му състав. Elevit Pronatal съдържа всички витамини и минерали, необходими по време на бременност, с изключение на йод. Ето защо, ако лекарят препоръча на бъдещата майка да приема този елемент, тя ще трябва да го купи отделно или да избере друг комплекс. Можете да приемате Elevit от началото на планирането до края на кърменето.

Според прегледите на бъдещите майки, Elevit перфектно укрепва косата и ноктите, намалява емоционалната нестабилност, а също така дава сила и сила..

Недостатъците на това лекарство включват високата цена, 30 таблетки струват около 700 рубли и 100 около 1700 рубли, а доста големият размер на таблетките не е много удобен за поглъщане. Също така Elevit често провокира запек и това вече е един от основните проблеми на много бъдещи майки. Алергичните реакции под формата на обрив са редки. Изпражненията обикновено също са тъмни на цвят, но това е нормално..

2 - Витамини Vitrum Prenatal

Vitrum Prenatal се произвежда от Unipharm, Inc. в САЩ. Предназначен е за бременни и кърмещи жени, които не изпитват липса на йод, тъй като този елемент отсъства в състава. Предимствата на този витаминно-минерален комплекс включват повишено съдържание на фолиева киселина и желязо. Производителят обяснява това с неизбежни загуби по време на абсорбцията на тези елементи от червата..

Ако лекарят ви препоръча витаминно-минерален комплекс с йод, можете да отдадете предпочитание на Vitrum Prenatal Forte. Съдържа този елемент, както и бета-каротин, витамини В5 и В7, магнезий, манган, мед, молибден, селен и хром..

И двете лекарства могат да се приемат през цялата бременност, планиране и кърмене..

Основният недостатък на лекарството е същият като този на Elevit - цената. Буркан Vitrum Prenatal No. 30 струва около 550 рубли, а Elevita Forte - 650 рубли. 100 пренатални таблетки струват приблизително 1500 рубли, а Форте е с около 200-250 рубли повече. Също така си струва да се отбележи, че хапчетата са достатъчно големи, може да бъде трудно да ги погълнете, особено за бъдеща майка, страдаща от токсикоза. Понякога приемът на мултивитаминно лекарство причинява странични ефекти под формата на алергични реакции и гадене. Има и потъмняване на изпражненията, причинено от повишено съдържание на желязо. Това е нормално и не изисква прекратяване на лечението..

3 - Витамини за бременни жени Фемибион

Мултивитаминният комплекс Femibion ​​се произвежда в Австрия от Merck KGaA & Co. WerkSpittal. Предлага се в два вкуса:

  • Фемибион I трябва да се приема по време на планирането и първия триместър;
  • Фемибион II се приема от 13-та седмица на бременността.

Това лекарство е добре балансирано и съдържа всички вещества, от които жената се нуждае на различни етапи от бременността. Освен това не съдържа витамин А, който, когато се приема в големи количества, има тератогенен ефект..

Фемибион I се предлага под формата на таблетки, а Фемибион II се предлага под формата на таблетки и капсули. През втория или третия триместър е необходимо да приемате капсула и таблетка веднъж дневно по време на хранене. Последователността няма значение.

Предимствата на това лекарство включват лесна смилаемост и добре балансиран състав, адаптиран за различни периоди на бременност. Основният недостатък е високата цена (Femibion ​​I струва около 500 рубли, а Femibion ​​II - около 1000 рубли). Също така някои бъдещи майки отбелязват появата на апатия, главоболие и повишена умора при прием на лекарството..

4 - Витаминни азбуки за бременни жени

Азбуката „Здравето на мама“ е една от многото серии витаминни препарати от руски производител. Предназначен е за жени по време на бременност и кърмене. Особеността на това лекарство е, че всички полезни вещества в него са разделени на три таблетки, бяла, синя и розова. Това се прави така, че витамините и минералите да се усвояват по-добре и да подобряват действието на другия. Можете да приемате таблетките в произволен ред през целия ден. Няма особен приоритет, но е по-добре да правите това с храна..

Уникалната форма на освобождаване ви позволява да добавите още повече хранителни вещества към препарата. Комплексът съдържа общо 11 минерала и 13 витамина.

Предимствата на лекарството включват богатия и добре балансиран състав. В същото време азбуката за бременни жени струва по-малко от други подобни лекарства. Опаковка от лекарството за 60 таблетки, предназначена за 20 дни прием, струва около 300 рубли. От минусите някои жени отбелязват не особено удобна форма на освобождаване. За най-добра асимилация таблетките трябва да се пият след 2-3 часа, а мнозина просто забравят и приемат всичко заедно..

5 - Complivit за бременни жени

Компливит за бременни жени е евтин мултивитаминен препарат, произведен в Русия. Този витаминно-минерален комплекс се предлага в три формулировки:

  1. Триместър 1 - за първия триместър
  2. Триместър 2 - за втория триместър
  3. Триместър 3 - за третия триместър

Витамините за първия триместър трябва да започват на етапа на планиране. Те имат повишено количество фолиева киселина, което е много важно през този период. Има по-малко от него в таблетки за втория и третия триместър, но количеството на други витамини се увеличава, в съответствие с нарастващите нужди на бъдещата майка.

Фармстандарт-Уфавита OJSC произвежда и още един витамин за бременни жени - Complivit Mama. Съставът им също е добре балансиран, но без да се отчита гестационната възраст..

Почти всички бъдещи майки, които са използвали това лекарство, отбелязват високото му качество на ниска цена. Витамините Compilivit Mama струват около 200 рубли за опаковка от 30 таблетки. 30 таблетки Компливит Триместър 1 струват около 330 рубли, Триместър 2 - около 340 рубли, Триместър 3 - 350 рубли. Друг плюс на това лекарство е малкият размер на таблетките. Обикновено преглъщането не създава проблеми дори на тези, които не обичат хапчетата, и в периода на ранна токсикоза.

Този витаминно-минерален комплекс има и недостатъци. Много бъдещи майки посочват ниската му ефективност. Също така понякога причинява повишено гадене през първия триместър, лошо храносмилане, диария. Алергичните реакции са редки.

6 - Витамини за бременни жени Pregnavit

Това е немски витаминно-минерален комплекс от компанията Merkle ratiopharm. Съдържа само най-важните витамини (A, B1, B2, B5, B6, B9, C и D), както и желязото и калция. Схемата за прием на лекарството зависи от продължителността на бременността. През първия триместър трябва да приемате по една капсула дневно, през втория, два и през третия, три. Консумирайте ги с или веднага след хранене с вода.

Лекарят може да коригира дозировката на лекарството. Ако една жена се храни добре и не изпитва сериозен дефицит на витамини, може да й бъде препоръчано да приема по една таблетка наведнъж през цялата бременност..

Предимствата на лекарството Pregnavit включват лесна смилаемост. Всички вещества в него са във форми, които са удобни за разделяне и усвояване. А оптималната комбинация от фолиева киселина и желязо помага за предотвратяване на анемия. Такъв витаминен комплекс струва около 300 рубли за 30 таблетки.

Лекарството има малко недостатъци - това е липсата на йод в състава и наличието на багрило в черупката. Понякога причинява алергични реакции под формата на обрив. Също така Pregnavit може да причини запек и метеоризъм..

7 - Мулти-табове за бременни жени

Multi-tabs Perinatal е витаминно-минерален комплекс, разработен от датски специалисти. Днес се произвежда в Дания, както и в Русия, използвайки датски технологии в лицензирани фармацевтични предприятия. Този препарат съдържа всички витамини и минерали, необходими за бременна жена, включително такива редки като селен. Съдържа и йод. Отделно се произвежда лекарството Multi-tabs Perintal Omega-3 с полиненаситени мастни киселини.

Multi-Tabs Perinatal е едно от универсалните или основни лекарства, които са подходящи за почти всяка жена с нормална бременност..

Можете да започнете да приемате този комплекс дори преди бременността, на етапа на планиране. Количеството активни съставки е подбрано така, че на всеки етап от бременността е достатъчно жената да пие по една таблетка на ден. Най-добре е да правите това по време или след хранене..

Едно от основните предимства на това лекарство е ниската му цена с добро качество. Опаковка за 60 таблетки струва около 400 рубли. Multi-tabs Perintal Omega-3 No. 60 струва около 500 рубли. Също така, бъдещите майки отбелязват таблетната форма, която е лесна за преглъщане..

Лекарството има малко недостатъци. Понякога те причиняват повишено гадене с токсикоза и алергични реакции под формата на обрив. Регистрирано е и обостряне на хронични стомашно-чревни заболявания..

8 - Solgar витамини за бременни жени

Пренаталните хранителни вещества Solgar се произвеждат от Solgar в САЩ. Това е добре балансиран витаминно-минерален комплекс, който съдържа повече от 20 полезни вещества. Всички компоненти на лекарството са естествени и са във форми, които са оптимални за усвояване от човешкото тяло. Те са по-скъпи от местните лекарства, за 60 таблетки ще трябва да платите около 1200-1300 рубли.

Според многобройни отзиви на бъдещи майки, витамините Solgar Prenatal помагат да се отървете от гаденето през първия триместър, а също така подобряват метаболизма и апетита за дълго време..

Недостатъците на лекарството включват относително големия размер на таблетките. Понякога са трудни за преглъщане. Препоръчителната дневна доза от лекарството на етапа на планиране и през първия триместър е 2 хапчета, през 2 и 3 триместър - 4 хапчета. Често бъдещите майки забравят да приемат необходимия брой хапчета или са объркани колко са вече изпили. Също така, според прегледите, Solgar често причинява запек..

9 - Лонопан за бременни жени

Lonopan за бременни жени е витаминно-минерална добавка, произведена в Русия от Argo. Това са идеално балансирани витамини, които гарантират добро усвояване на всички хранителни вещества поради отделен прием. Комплектът съдържа два вида таблетки:

  • Лонопан с желязо и йод - зелено драже;
  • Лонопан с калций - бяло драже.

Обикновено се препоръчва да приемате две зелени хапчета всяка сутрин и 4 бели хапчета вечер..

По-добре е да съгласувате дозировката с Вашия лекар, може би той ще реши, че Вашето тяло се нуждае от малко по-малко допълнителни хранителни вещества.

Предимствата на лекарството включват и приятния му вкус. Таблетките съдържат фруктоза, естествени аромати и аромати: зелено - "ябълка", и бяло - "сметана". Дражетата са вкусни, можете да ги дъвчете и не е необходимо да се поглъщат.

Недостатъците включват неудобна опаковка и висока цена на комплекса. Лекарството се продава в картонена кутия, вътре в която има две сашета със закопчалка с цип. Те съдържат хапчета, не по количество, а по тегло. Следователно, когато опаковката свърши, със сигурност има "допълнителни" хапчета. В този случай цената на кутия с тегло 115 g е 600 рубли. Издържа около 2 седмици.

10 - Витамини Pregnakea

Pregnakea е мултивитаминен комплекс, който се произвежда в Обединеното кралство. Съдържа 11 витамина и 5 минерала и се препоръчва за жени на всеки етап от бременността, както и по време на планиране и кърмене. Отличителна черта на това лекарство е, че не съдържа калций, тъй като се смята, че този минерал пречи на пълното усвояване на желязото, докато го приема. Поради това производителят не препоръчва приемането на Pregnakea едновременно с млечни и месни продукти. Трябва да минат няколко часа между консумацията на храни, направени от тези продукти, и приемането на витамини..

Ако в храната на бъдещата майка няма достатъчно калций, той ще трябва да се приема като отделно лекарство. В същото време е препоръчително да пиете витамини сутрин и калций след обяд или обратно..

Недостатъците на това лекарство включват относително високата цена - около 500 рубли за 30 таблетки. Също така някои майки отбелязват увеличаване на гаденето след приема на комплекса. Понякога провокира появата на алергични реакции. Промяната на цвета на урината до ярко жълто и потъмняването на изпражненията не са причина за прекратяване на приема на лекарството.

Възможно ли е да се направи, без да се приемат витамини?

Определено можете. Тялото на жената е проектирано по такъв начин, че да предпазва предимно бебето. Ако във вашата диета липсват някои елементи, те ще бъдат премахнати от тялото на бъдещата майка. Ето защо децата с недохранване и нарушения в развитието, свързани с недостиг на витамини, са относително редки. Най-често това са деца на жени със сериозни хронични заболявания или злоупотреба с никотин, алкохол и др. Дори строгите вегани раждат здрави бебета.

Но трябва да помислите - на каква цена? Тялото на майката ще даде всичко до последно, в своя вреда, а след раждане и кърмене можете да се превърнете в набръчкана възрастна жена с тънка коса, лоши зъби, белещи се нокти и постоянни заболявания. Само за да се предотврати подобно развитие на събитията, е необходимо да се вземат допълнителни витаминни и минерални комплекси за бременни жени.

Complivit Mama, Elevit Pronatal и Femibion: сравнение на лекарства

Кратка информация за основните комплекси

Най-често в аптеките питат Complivit Mama, Elevit Pronatal или Fembion. Всеки от тези витаминни комплекси е разработен, отчитайки нуждите на организма на бъдещата майка, използва се в пренаталния и постнаталния период.

  • Complivit Mama е продукт на местни фармацевти, създаден специално за жени в Русия. Витамините се произвеждат в уфимското предприятие "Фармстандарт". В допълнение към нуждите на женското тяло, тя отчита спецификата на националната кухня, особеностите на климата. Комплексът съдържа 11 витамина и 7 минерала. Дозировката на хранителни вещества е близка до дневната норма - средно е около 75%.
  • Elevit Pronatal е продукт на немския производител Rottendorf Pharma GmbH, който е партньор на концерна Bayer. Счита се за един от най-безопасните витамини. Съдържа 12 витамина, 4 минерала, 3 микроелемента.
  • Femibion ​​Natalker - комплексът се произвежда от австрийската компания Merck KGaA & Co. Витаминният агент е разделен на два препарата - Natalker I и Natalker II. Първият е предназначен за употреба месец преди зачеването и 12 седмици от бременността, вторият се пие от 13 седмици. Следователно съставът на компонентите е различен - техният подбор е извършен, като се вземат предвид нуждите на тялото на жената в един или друг момент..

Характеристики на Complivita Mom

Домашната хранителна добавка съдържа основни витамини и минерали, необходими за подготовка на тялото за зачеване, поддържане на състоянието му по време на бременността, както и по време на кърмене.

Препаратът съдържа основните витамини - А, С, група В, (В1, В2, В5, В6, В12), както и фолиева киселина, никотинамид, минерали (форми на калций, магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк и манган).

Препоръчително е да го приемате за премахване на хипо- и авитаминоза, като допълнителен източник на хранителни вещества с лошо хранене, живеещи в екологично неблагоприятни региони, с голям физически и емоционален стрес.

Complivit Mama се предлага под формата на удължени двойноизпъкнали таблетки с жълто-кафяви нюанси. Съдържанието е жълто-сива маса с многоцветни включвания. Таблетките са опаковани в пластмасови буркани от 30 (60) броя.

Комплексът Mama привлича със своята цена - буркан с 30 таблетки струва 178 рубли, с 60 таблетки - 229 рубли. Следователно всяка жена може да си го позволи..

Тъй като една таблетка съдържа всички необходими средства за един ден, витамините се приемат веднъж дневно, по 1 брой. Дозировката не може да бъде увеличена, за да не навредите на себе си и на детето - ако е необходимо, това трябва да се прави само от лекар..

Периодът на употреба на лекарството се изчислява за 2 години от датата на производство. Съхранявайте, както всички подобни продукти, при стайна температура.

Елевит Пронатал

Действието на мултивитаминна добавка е насочено към предотвратяване на липсата на полезни елементи и предотвратяване развитието на състояния, причинени от недостиг на витамини. Също така се препоръчва да го приемате, когато планирате попълване на семейството. За целта жената трябва да започне да го пие 1-3 месеца преди планираното зачеване. Производителите уверяват, че по този начин рискът от различни патологии в ембриона е сведен до минимум, плодът получава всички необходими компоненти от първите минути на живота..

В допълнение, съставът на компонентите на лекарството е проектиран по такъв начин, че да може да се използва по време на бременност, както и след раждане - с кърмене..

Elevit включва основни, жизненоважни елементи - витамини А, група B, C, D3, E, фолиева киселина, никотинамид, биотин, както и минерали - производни на калций, фосфор, магнезий, желязо, цинк, манган и мед. Дозировката на компонентите се дава при или над дневната доза.

Лекарството се предлага в продълговати двойноизпъкнали таблетки с делителна черта. Хапчетата са сиво жълти, могат да имат слаб мирис. Хапчетата са опаковани в блистери от 10 броя, предлагани с 3 или 10 плочи. Цената на германско лекарство - (30 бр.) - от 716 рубли, (100 бр.) - от 1863 рубли.

Инструментът се препоръчва да се приема по 1 таблетка на ден, независимо от периода - по време на подготовка за зачеване, бременност и кърмене. Не се препоръчва да увеличавате дозата сами..

Витамините могат да се използват в рамките на 2 години от датата на освобождаване, съхранявани при температура не по-висока от 25 ° С.

Фемибион Наталкер

Лекарството се произвежда в два отделни комплекса, предназначени за различни периоди на жената - за подготовка за майчинство, раждане и хранене на дете.

Natalker I се състои от 9 основни витамина и йод. Съдържа С, Е, група В (В1, В2, В6, В12), никотинамид, биотин, високо съдържание на фолиева киселина, нейните фолати и L-метилфолат, както и дневна доза йод. Инструментът се използва за лечение на тялото по време на подготовка за майчинство и през първите 12 седмици от бременността.

Комплекс Natalker II се състои от таблетки и капсули. Съставът на таблетките включва компоненти, направени, като се вземат предвид характеристиките на тялото на жената и нуждите на плода. Съдържа същите елементи като при първия препарат, няма витамин В5 (калциев пантотенат) и биотин. Различна дозировка: във Fembion-2 концентрацията на йод (75%), витамини С, Е, В1, В12 се намалява, но количеството на никотинамид и фолат се увеличава.

Съдържанието на капсулите се състои от докозахексаенова киселина от рибено масло и дневна доза витамин Е.

Фемибион-1 се произвежда под формата на таблетки в бледорозов (или люляков) цвят на обвивката, опаковани в 30 броя в блистер. Опаковката съдържа 30 хапчета. Средна цена - 700 рубли.

Фемибион-2 се предлага под формата на покрити таблетки и меки капсули. Таблетките са със същия цвят като в първия продукт, капсулите са прозрачни с жълто съдържание. Продуктът е опакован по 12 броя в блистери (една плочка съдържа 6 таблетки и 6 капсули). Пакетът съдържа 5 записа. Средна цена - 1010 рубли.

Femibion-1 трябва да пие по една таблетка всеки ден по време на хранене. Фемибион-2 - в таблетка и капсула, като за най-добър ефект е по-добре да ги приемате по време на едно хранене.

Каква е разликата между лекарствата

Ако сравним Femibion, Elevit или Complivit Mama, тогава тяхното сходство се крие в една и съща форма на освобождаване - те се предлагат в таблетки, само Femibion ​​има капсули.

Витаминен състав

Както можете да видите от описанията на лекарствата, всяко от тях съдържа подобен набор от витамини и минерали. Но има разлики: Elevit Pronatal и Complivite Mama съдържат различни форми на витамин D. Първият съдържа колекалциферол (D3), вторият съдържа ергокалциферол (D2). Освен това австрийското лекарство съдържа още един витамин - биотин, който е необходим за осъществяването на енергийни процеси, синтеза на киселини, ензими, също е изключително полезен за косата, ноктите и кожата. Следователно включването на витамин Н позволява на бременните жени не само да се чувстват добре, но и да изглеждат привлекателни. Но излишното количество желязо може да се натрупва в организма и да провокира странични ефекти..

Недостатъците включват липсата на йод в препаратите, но това вещество е необходимо за формирането на щитовидната жлеза и нейното нормално функциониране, което означава протичането на метаболитните процеси. Липсата му може да повлияе на растежа на плода и да увеличи риска от спонтанен аборт..

Във Фемибион няма ретинол, но има натоварваща доза фолиева киселина и нейните форми - фолат и метафолин. Това количество напълно задоволява нуждите на организма и гарантира коректността на всички процеси. В допълнение, в сравнение с Elevit Pronatal, той съдържа повече биотин (3,3 пъти), витамин Е и калциев пантотенат (почти 2 пъти), В1 и В6 (1,3 пъти). Но основната характеристика е, че само Femibion ​​има висококачествено рибено масло.

Закон

Elevit Prenatal помага да се предотврати развитието на аномалии при детето по време на формирането на нервната тръба - основата на мозъка, а при майката предотвратява желязодефицитна анемия и дефицит на калций, поддържа нивото на фолиевата киселина в норма.

Компливит Мама действа тонизиращо, няма специализиран ефект.

Фемибион I и II - те отчитат нуждите на организма в определен период, а рибеното масло помага за предотвратяване на преждевременно раждане. Също така допринася за развитието на умствените способности на детето и подпомага органите на зрението..

Важен фактор при сравняване на витамини за бременни жени. Най-достъпният е Complivit Mom, всяка жена може да си го позволи. Вносните лекарства са по-скъпи, те са по-специализирани.

Противопоказания

Всички лекарства са сходни, те не могат да се използват със свръхчувствителност, както и с висока концентрация на съставни компоненти в организма.

Когато приемате Complivit и Elevit, трябва да се внимава да не се превишава допустимото количество ретинол и витамин D, за да се избегне токсичният ефект на витамин А и хиперкалциемия с излишък на второто вещество. Те не трябва да се пият с тежко увреждане на бъбреците и черния дроб, нарушен метаболизъм на желязото.

При Femibion ​​тези рискове отсъстват, но елементите трябва да бъдат взети допълнително.

Странични ефекти

Манифест под формата на алергични реакции, гадене, главоболие, нарушения на изпражненията, подуване на корема, кожни реакции. Когато приемате Complivit Mama и Elevit Prenatal, е разрешено оцветяване на урината и изпражненията - безобидно явление, което протича с премахването на витамините.

Изход

На фармацевтичния пазар има огромен избор от витамини за бъдещи майки - Materna, Pregnavit и Pregnakea, Complivit Mama и Complivit Trimester, Elevit Pronatal или Vitrum Prenatal, Femibion ​​и други. Да кажеш веднага какво е по-добре за бременна жена да пие, кои са по-полезни, няма да работи веднага. Когато сравнявате, трябва да вземете предвид много нюанси - вариращи от здравословното състояние до нуждите от елементи, цена, противопоказания и странични ефекти. Ето защо е по-добре да избирате витаминни комплекси не в аптека, а в лекарски кабинет - след преглед и изясняване на характеристиките на хода на бременността.

Сравнение на витамини за бременни и кърмещи майки

Един от най-често срещаните въпроси сред бъдещите майки: "Какви витамини за бременни жени е по-добре да изберете?" Адресиран е не само до акушер-гинеколога, но и до фармацевта, приятели и роднини. Много жени задават въпроси на други майки, които вече са приемали витамини. Желанието да се намери най-добрият витаминно-минерален комплекс, който ще помогне да се отговори на нуждите на развиващото се бебе и да се избегнат проблеми със собственото здраве е разбираемо и заслужава само похвала. Учените отдавна знаят, че оптималният прием на хранителни вещества в тялото на бременна и кърмеща майка определя много.!

Сега медицински учени подкрепят гледната точка, че дори балансираната диета според всички правила не е в състояние да задоволи нуждите на бременната жена от витамини и минерали на 100%. В крайна сметка необходимостта от някои от тях по време на бременност се увеличава два до три пъти. И ако смятате, че хранителните продукти днес съдържат много по-малко хранителни вещества, отколкото преди сто години, тогава бъдещата майка ще трябва да яде порции, които са нереалистични по размер..

Ситуацията се влошава от факта, че в Русия повечето жени вече имат дефицит на определени вещества по време на зачеването. И по време на бременност, тя продължава да се увеличава. Институтът по хранене на Руската академия за медицински науки показа, че всяка жена, която носи дете, има липса на пиридоксин (витамин В6), 96% има тиамин (витамин В1), 77% има фолиева киселина (витамин В9) и 64% има аскорбинова киселина (витамин ОТ).

И така, какви витамини да изберем за бременни и кърмещи майки, така че бебето да се развива правилно?

Мнозина се ръководят от покупката (популярността) на определено лекарство в аптеката. Тази оценка обаче е доста повърхностна. Той е субективен и не отчита важни медицински аспекти. Оказва се, че терапевтичната ефикасност на повечето витаминно-минерални комплекси до голяма степен зависи от състава и формата на активното вещество. Именно този параметър определя бионаличността на хранителното вещество, т.е. колко добре се абсорбира веществото и може да бъде от полза за тялото, особено в такъв важен период, когато се полага нов живот.

Сравнителна таблица на състава на витамините за бременни жени

Таблица за сравнение на витамини за бременни жени ще ви помогне да направите правилния избор. Сравнението е направено, като се вземе предвид съставът на комплекса, включително химическите форми на най-важните витамини и минерали..


КомплексОписание
Витамини
Минерали *
Освен това
Pregnoton мама
Съдържа Омега-3, активната форма на фолиева киселина (метилфолат) и безопасна форма на желязо - липозомна.
В1, В2, В3, В5, В6, фолиева киселина +
Калциев L-метилфолат, B12, C, D3, E,
биотин
Желязо в липозомна форма, I, Se, Zn
Елевит Пронатал
Съставът не се е променил повече от 25 години. Няма основни вещества като йод.
A, B1, B2, B5, B6, фолиева киселина, B12, PP, C, D3, E, биотин
Желязо (фумарат), Ca, фосфор, Mg, Zn, мед, Mn

Vitrum Prenatal
Повишена доза фолат и желязо, за да компенсира загубите от абсорбция. Но високото съдържание на железен фумарат често води до гадене и запек..
A, B1, B2, B6, фолиева киселина, B12, PP, C, D3, E
Желязо (фумарат), Ca, Zn

Femibion ​​Natalcare (1 и 2)
Съдържа активната форма на фолиева киселина (метилфолат). Отрицателно: Липса на основни минерали като желязо.
B1, B2, B5, B6, фолиева киселина + L-метилфолат, B12, PP, C, E

Омега-3 DHA (само в Natalcare 2)
Азбука за здраве на мама
3 таблетки дневно. Всяка таблетка има различен състав за по-добро усвояване на компонентите и намаляване на риска от алергии. Неудобно да се вземе.
A (бета-каротин), B1, B2, B5, B6, фолиева киселина, B12, PP, C, D3, E, K, биотин
Електролитично желязо, мед, Mg, Mn, Se, Zn, молибден, Ca, хром, фосфор, I
L-таурин
Complivit мама
Достъпна цена.
Много оплаквания от алергии и странични реакции.
A, B1, B2, B6, фолиева киселина, B12, PP, C, D2, E
Желязо (фумарат), Ca, Mg, фосфор, мед, Zn, Mn

Триместър на Complivit (I, II и III)
3 различни комплекса, различни за всеки триместър.
A, B1, B2, фолиева киселина, B5, B6, B12, PP, C, D3, E, P
Желязо (фумарат), мед, Se, Mn, Ca, Mg, Zn, I
Липоева киселина, лутеин

* Ca - калций, I - йод, Mg - магнезий, Mn - манган, Se - селен, Zn - цинк

От таблицата за сравнение на витамините за бременни жени става ясно, че препаратите имат както общи характеристики, така и индивидуални. Но е много трудно да се спрем на всеки компонент, така че си струва да подчертаем най-важните аспекти..

СЪДЪРЖАНИЕ НА ЙОД
Наличието на този минерал е особено важно за руските жени, тъй като почти всички региони на Руската федерация страдат от йоден дефицит. Изследвания на Руската академия за медицински науки показват, че руските жени получават само една трета (27–37%) от дневната нужда от йод по време на бременност. А липсата на йод може да доведе до ненормално вътрематочно развитие на детето. Също така, йодният дефицит причинява заболявания на щитовидната жлеза при майката и бебето. Доказано е, че йодният дефицит е свързан с повишен риск от токсикоза, пропусната бременност и спонтанен спонтанен аборт, аномалии в раждането.
Съдържа йод: Азбучно здраве на мама, Complivit Trimester, Pregnoton Mom, Femibion.
Без йод: Vitrum Prenatal, Complivit Mama, Elevit Pronatal.

СЪДЪРЖАНИЕ НА КАЛЦИЯ
Не всички витаминни и минерални комплекси съдържат калций, положението с което е неясно. Недостатъчният прием на калций в тялото на бременната жена може да доведе до забавяне на растежа на плода, тъй като калцият е строителен материал за костите. При липса на калций при новородено се наблюдава рахит. Естествено, дефицитът на това вещество е опасен за жената - минералната й плътност на костите намалява, развива се конвулсивен синдром, зъбите са по-податливи на заболявания, ноктите и косата стават крехки. За калция обаче златната среда е важна. Излишъкът му също може да повлияе негативно на хода на бременността и раждането. Така че, на фона на излишък на калций в плацентата, калциевите соли могат да се отлагат, храненето на плода се нарушава. С излишък на калций, бъбреците на бременната жена също страдат, развива се еклампсия. Рискът от родова травма се увеличава с костите на женския таз са по-трудни за разминаване и черепът на бебето става по-твърд от нормалното.
Калцият може също драстично да намали усвояването на желязо, тъй като те се конкурират за усвояване. А дефицитът на желязо е много опасен за бременните жени. Акушер-гинеколозите смятат, че приемът на таблетиран калций е показан само с клинично и лабораторно потвърждение на хипокалциемия. В тези случаи калцият е необходим много повече, отколкото може да се „вмести“ в таблетка или капсула с други витамини и минерали, „редовен“ калций-съдържащ комплекс за бременни жени няма да реши проблема.
Обикновено жената има достатъчно балансирано хранене, по-специално използването на ферментирали млечни продукти.
Съдържа калций: Азбучно здраве на мама, Vitrum Prenatal, Complivit Mom, Complivit Trimester, Elevit Pronatal.
Без калций: Pregnoton Mama, Femibion.

ВИТАМИН А
Витамин А е друг противоречив витамин. Не всички експерти приветстват включването му в комплекси за бременни жени. Той се натрупва в черния дроб, излишъкът от този витамин има токсичен ефект и може да причини проблеми в развитието на плода. Доказано е, че само „растителната“ форма е безопасна - бета-каротин, или провитамин А. От него организмът сам синтезира витамин А, когато е необходим. Ето защо, отговаряйки на въпроса как правилно да изберем витамини за бременни жени, струва си да подчертаем, че е необходимо да се проучи съставът на лекарството. Витамин А трябва да се осигурява само от бета-каротин. Нуждата от бета-каротин, между другото, може да бъде задоволена и чрез пълноценна и балансирана диета, особено оранжеви, жълти и червени зеленчуци и плодове..
Съдържа витамин А: Азбучна азбука на мама (под формата на бета-каротин), Vitrum Prenatal, Complivit Mom, Complivit Trimester, Elevit Pronatal.
Без витамин А: Pregnoton Mama, Femibion.

ОМЕГА 3
Напоследък учените обръщат специално внимание на полиненаситените мастни киселини от класа Омега-3. Тези съединения са необходими за формирането и развитието на мозъка и зрението на бебето, правилното формиране на нервната му система и имунитета. Проучванията показват, че при деца, получили адекватни количества Омега-3 (майките са го приемали по време на бременност и кърмене под формата на добавки), вероятността от алергични реакции е намалена и когнитивното развитие изпреварва връстниците през първата година от живота. Бъдещата майка също се нуждае от тези вещества. Омега-3 намалява вискозитета на кръвта и, ако се приема редовно, предотвратява развитието на тромбоза при бременни жени. Също така, Омега-3 е много важен за нервната система на жената. Доказано е, че бременните жени, приемали добавки с омега-3, имат значително намаляване на вероятността от следродилна депресия.
Възможно ли е да се запълни нуждата на организма от омега-3 мастни киселини с едно хранене? Оказва се, че бременните жени имат остра нужда от един от Омега-3 - докозахексаеновата киселина. А източникът му са само морски риби от мастни сортове - скумрия, сардина и аншоа. Но едва ли има жени, които ядат тази риба всеки ден и дори в достатъчни количества. Невъзможно е да се намери желаната форма на Омега-3 в растителната храна, тя съдържа алфа-линолова киселина, но нейното биохимично значение за клетките е малко по-различно. Всъщност единственият начин да осигурите приема на Омега-3 от тялото си е чрез добавки..
Съдържа омега-3 PUFAs: Pregnoton Mama, Femibion ​​2.

Фолиева киселина: ползи

Защо витамин В9 (фолиева киселина) е включен във всички комплекси за бременни жени? Защо е необходимо това вещество?
Най-важната функция на фолиевата киселина е да участва в синтеза на протеини и клетъчното делене. И по време на бременност тези процеси се случват постоянно и в огромни количества. Ето защо нуждата от фолиева киселина е толкова голяма при бъдещите майки..
Осигуряването на фолиева киселина още в първите минути след зачеването е важно условие за правилното развитие на плода. Жената може да не знае, че е бременна, но в ембриона вече са положени рудиментите на всички органи и тъкани, образува се нервна тръба, от която впоследствие се образуват гръбначният стълб и мозъкът. Всички тези процеси изискват много фолиева киселина. Силният дефицит на фолиева киселина може да доведе до сериозни малформации на плода. Но дори и в случаите, когато липсата на витамин В9 е незначителна, това може да повлияе негативно на хемопоетичната система, психическото развитие, имунитета и дейността на нервната система на детето. Освен това фолиевата киселина е необходима за развитието на здраво сърце, кръвоносни съдове, бъбреци, пикочен мехур и определя правилното формиране на крайниците. Поради това фолиевата киселина се препоръчва да започнете да приемате преди бременност и да продължите по време на бременността..
Причината за недостиг на фолиева киселина обаче напоследък е установена дори при жени, които са я приемали. Оказва се, че около 50% от хората не са в състояние да абсорбират напълно фолиевата киселина поради генетични характеристики. Тези хора произвеждат твърде малко от ензима, който превръща фолиевата киселина в бионалична и активна форма, L-метилфолат. А 5-25% от хората изобщо нямат такива ензими и обикновено не могат да усвоят фолиевата киселина. Ако бъдещата майка има точно такива гени, тогава тялото на бебето няма да може да получи достатъчно витамин В9.
Но не е чак толкова лошо. Днес вече се произвеждат комплекси за бъдещи майки, които съдържат точно L-метилфолат. Тази форма на витамин В9 се усвоява лесно от всички жени, независимо от генетиката, и се абсорбира от организма изцяло..
Съдържа витамин В9 под формата на метилфолат: Pregnoton Mama, Femibion.

Желязо: защита срещу анемия

Анемията се счита за най-честото акушерско усложнение. Поради факта, че обемът на кръвта при бременни жени се увеличава рязко, нуждата от желязо също се увеличава. В края на краищата това е основният компонент на хемоглобина, който пренася кислород до всички тъкани, включително плода.Освен това новото тяло се нуждае от желязо за други цели: формирането на централната нервна система, имунната и хемопоетичната системи..
За да не изпитва дефицит на желязо, бременната жена трябва да увеличи дневния прием на този минерал с 2 пъти. Повечето руски жени обаче имат латентен дефицит на желязо по време на зачеването. Данните на Росстат казват, че една пета от бременните жени имат нива на хемоглобин под 120 g / l, а 34% имат тази цифра под 110 g / l. В следродилния период анемията се среща при всяка втора родилка..
Недостигът на желязо може да се подозира по доста специфични симптоми - бледност на кожата, лигавиците (клепачи, устни), умора, повишена сънливост и намалена работоспособност. Най-опасната последица от анемията е преждевременното прекъсване на бременността. Други последици обаче са не по-малко сериозни: забавено развитие на плода, ниско тегло, прееклампсия, възпрепятстване на раждането и инфекциозни и възпалителни усложнения след раждането..
Проблемът е, че желязото се абсорбира слабо. От неорганичните съединения (соли и оксиди) тялото „приема“ само 1/10 от съдържащото се в тях желязо. По-голямата част от железните съединения причиняват смущения в стомашно-чревния тракт. Поради това на някои от тях е забранено да се използват в препарати за бременни жени - например сулфат. Дори железен фумарат, който понастоящем е включен в повечето комплекси за бременни жени, причинява гадене и повръщане, запек и силна коремна болка. Ето защо, въпреки заплахата от анемия, бъдещите майки често спират да приемат желязо, когато са изправени пред проблеми в храносмилателния тракт..
Наскоро учените са разработили желязо в липозомна форма. Липозомното желязо се абсорбира 4,7 пъти по-добре от фумарата и не предизвиква странични ефекти.
Съдържа желязо в липозомна форма: Pregnoton Mama
Съдържа желязо под формата на фумарат: Азбучно здраве на мама, Vitrum Prenatal, Complivit Mom, Complivit Trimester, Elevit Prenatal.
Без желязо: Фемибион.

Както можете да видите, всяко от лекарствата има своите предимства. Правилният избор е ваш!

НЕ Е РЕКЛАМА. МАТЕРИАЛЪТ, ПРИГОТВЕН С УЧАСТИЕТО НА ЕКСПЕРТИ.