Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Сортове и форма на освобождаване на Femibion

Комплексът от витамини се нарича напълно и точно "Femibion ​​Natalker", но втората дума (Natalker) обикновено се пропуска и терминът "Femibion" се използва за означаване на лекарството. В следващия текст на статията ще използваме и наименованието просто „Фемибион“, за да обозначим витаминен комплекс.

В момента под марката "Femibion" се произвеждат две разновидности на мултивитамини за бременни жени и жени, които планират да забременеят, които се наричат ​​Femibion ​​1 и Femibion ​​2. Комплексът Femibion ​​1 е предназначен за употреба по време на планиране на бременността и до 12-та гестационна седмица включително. А Фемибион 2 е предназначен за употреба от бременни жени, започвайки от 13-та гестационна седмица. По този начин Фемибион 1 и Фемибион 2 са мултивитаминни комплекси, предназначени за употреба на различни етапи на бременността.

Според регистъра на лекарствата, Femibion ​​1 и Femibion ​​2 са класифицирани като биологично активни хранителни добавки (хранителни добавки), което плаши много потенциални потребители на тези витаминни комплекси. Всъщност Fembion 1 и Fembion 2 са обикновени мултивитаминни комплекси като Vitrum, Centrum, Complivit и много други, а включването им в списъка на хранителните добавки се дължи на особеностите на номенклатурното отчитане на витамините в страната производител - Германия, и тромавостта на руската бюрократична машина.

Факт е, че в Германия традиционно мултивитаминните комплекси, предназначени за профилактично приложение, а не за лечение, се класифицират като хранителни добавки, а не като лекарства. Тоест, Фемибион, Супрадин, Витрум и други мултивитамини в Германия се считат за хранителни добавки. Но такива сериозни витаминни препарати като Aevit, Milgamma и други, съдържащи витамини в големи дози, вече се считат за лекарства. По този начин, в съответствие със собствените си идеи, производителят на Femibion ​​1 и Femibion ​​2 кандидатства за тяхната регистрация в Русия и други страни от ОНД именно като хранителна добавка, която всъщност е удовлетворена.

Втората причина, поради която днес много витаминни комплекси принадлежат към хранителните добавки, а не към лекарствата, е тромавата и тромавата, както и прекалено бюрократичната процедура за регистриране на такива лекарства в лекарствените регистри. Именно поради толкова трудната процедура за добавяне на витамини към списъка с лекарства, производителите следват пътя на най-малка резистентност, регистрирайки витаминните си комплекси като хранителни добавки, а не като лекарства. Ето защо не се страхувайте, че витаминните комплекси Фемибион 1 и Фемибион 2 принадлежат към хранителните добавки.

Femibion ​​1 се предлага под формата на покрити таблетки за перорално приложение. Опаковката съдържа 30 таблетки. Фемибион 2 се предлага в таблетки и капсули, съдържащи различни компоненти. Тоест опаковката Femibion ​​2 съдържа 30 таблетки и 30 капсули, които трябва да се приемат през устата. Съставът на таблетките във Фемибион 1 и Фемибион 2 е абсолютно еднакъв, а допълнителни активни вещества (омега-3 мастна киселина и допълнителна доза витамин Е) се съдържат в отделни капсули, включени в комплекса Фемибион 2.

Фемибион - състав

Fembion 1 и Fembion 2 таблетки

Таблетките на двата мултивитаминни комплекса (и двете Femibion ​​1 и Femibion ​​2) съдържат следните компоненти като активни компоненти:

 • Витамин С (под формата на калциев аскорбат) 110 mg
 • Никотинамид (витамин РР) - 15 mg;
 • Витамин Е (под формата на алфа-токоферол ацетат) 13 mg
 • Витамин Впет (под формата на калциев пантотенат) - 6 mg;
 • Витамин В6 (пиридоксин хидрохлорид) - 1,9 mg;
 • Витамин В2 (рибофлавин) - 1,6 mg;
 • Витамин В1 (под формата на тиамин нитрат) - 1,2 mg;
 • Фолиева киселина - 200 mcg;
 • Метафолин (добре абсорбирана форма на фолиева киселина) - 208 mcg;
 • Йод (под формата на калиев йодид) 150 mcg
 • Биотин (витамин Н) - 60 mcg;
 • Витамин В12 (цианокобаламин) - 3,5 мкг.

Както можете да видите, таблетките от комплексите Femibion ​​1 и Femibion ​​2 включват 10 витамина, липсата на които най-често се среща от бременни жени на различна възраст. Останалите три витамина (витамини D, A и K) почти винаги влизат в тялото в необходимото количество и следователно дори бременните жени не изпитват липса на такива. Ето защо витамините А, D и К не бяха включени в комплекса за бременни жени..

Отличителна черта на комплексите Femibion ​​1 и Femibion ​​2 е наличието в тях не само на фолиева киселина, но и на метафолин. Метафолинът е съединение на фолиевата киселина, което се абсорбира бързо, лесно и напълно от организма и следователно неговата наличност е много по-висока от тази на обикновената фолиева киселина или нейните съединения (фолати), включени в други витамини. Поради наличието на метафолин, комплексите от витамини Femibion ​​1 и Femibion ​​2 могат да се използват от жени, страдащи от лоша абсорбция на фолиева киселина.

Въпреки това, дори ако жената не страда от ниска усвояемост на фолиевата киселина, тя може да приема Фемибион 1 и Фемибион 2, като получава повече ползи от тях в сравнение с други комплекси. Това се дължи на факта, че витамините в комплексите Femibion ​​1 и Fembion 2 са в лесно усвоими форми.

Таблетките Femibiona 1 и Femibiona 2 съдържат следните вещества като спомагателни компоненти:

 • Хидроксипропил метилцелулоза;
 • Хидроксипропил целулоза;
 • Глицерол;
 • Титанов диоксид;
 • Царевично нишесте;
 • Магнезиеви соли на мастни киселини;
 • Микрокристална целулоза;
 • Малтодекстрин;
 • Железен оксид.

Фемибион 2 капсули

Капсулите са включени само в комплекса Фемибион 2, предназначен за употреба от 13-та седмица на бременността, и съдържат следните активни съставки като активни съставки:

 • Докозахексаенова киселина (DHA) - 200 mg (еквивалентно на 500 mg концентрирано рибено масло)
 • Витамин Е (като алфа токоферол ацетат) 12 mg.

Докозахексаеновата киселина (DHA) е една от омега-3 ненаситените мастни киселини, необходими за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, както и на мозъка, очите и всички други органи и системи. В допълнение, докозахексаеновата киселина преминава през плацентата към плода, което доказва важната роля на това съединение в растежа и развитието на детето. DHA също ускорява метаболизма, нормализира настроението, повишава общия тонус и издръжливост на тялото..

Витамин Е в капсули съдържа малко количество, което обаче, в комбинация с това в таблетки, ви позволява да задоволите нуждите на бременна жена за период от повече от 13 седмици от това съединение.

Следните вещества са включени в капсулите Femibion ​​2 като помощни компоненти:

 • Глицерол;
 • Малтиол;
 • Модифицирано нишесте;
 • Моно- и диглицериди на мастни киселини;
 • Сорбитол.

Тази снимка показва опаковката Femibion ​​1 (отгоре) и Fembion 2 (отдолу).

Какво е доброто за Фемибион?

Комплексите Femibion ​​1 и Fembion 2 се сравняват благоприятно с други мултивитамини за бременни жени и следователно са добри поради следните причини:

1. Първо, таблетките Femibion ​​1 и Femibion ​​2 съдържат йод, така че бременната жена не трябва да приема калиев йодид, йодомарин и др. В допълнение към комплекса от витамини..

2. Второ, Фемибион 1 и Фемибион 2 съдържат 9 жизненоважни витамина, които често липсват при бременните жени:

 • AT1 - за нормален въглехидратен метаболизъм;
 • AT2 - за генериране на необходимото количество енергия;
 • AT6 - за метаболизма на протеините;
 • Цианокобаламин (витамин В12) - за образуване на кръв и добро функциониране на нервната система;
 • Витамин С - за защита на организма от микроби, усвояване на желязо и оптимално функциониране на съединителната тъкан;
 • Витамин Е - за защита на организма от свободните радикали;
 • Биотин (витамин Н) - за здрава кожа и предотвратяване образуването на стрии (стрии);
 • Пантотенова киселина (витамин Впет) - за високоскоростен метаболизъм;
 • Никотинамид (витамин РР) - за нормалното функциониране на защитните механизми на кожата.

3. На трето място, Femibion ​​1 и Femibion ​​2 съдържат фолиева киселина в количество от 400 mcg, достатъчно за бременни жени, под формата на две съединения - самата фолиева киселина и Metafolin. А Метафолинът е специална форма на фолиева киселина, която се усвоява много по-добре от самата фолиева киселина и съответно с по-добра гаранция осигурява нормалното развитие на феталната нервна система. В допълнение, метафолинът е съединение, което обикновено се абсорбира дори от жени, страдащи от невъзможността да преобразува и асимилира директно фолиевата киселина. И тъй като около половината от жените страдат от невъзможност за нормално усвояване на фолиева киселина, наличието на метафолин в комплексите Femibion ​​1 и Femibion ​​2 им дава възможност да получат необходимата доза фолат.

4. Четвърто, капсулите Femibion ​​2 съдържат докозахексаенова киселина (DHA), получена от пречистено рибено масло. DHA е омега-3 ненаситена мастна киселина, която е от съществено значение за развитието на мозъка и нормалното зрение на плода. Витамин Е в капсули подобрява усвояването на DHA и осигурява максималната му ефективност.

По този начин Фемибион 1 и Фемибион 2 са добри предимно с това, че позволяват на всички жени да получат необходимата доза фолати (съединения на фолиевата киселина) по време на бременност, включително тези, които страдат от неспособност да абсорбират фолиева киселина. Това предимство на Фемибион не може да бъде подценявано, тъй като фолиевата киселина е критичен елемент за нормалния растеж и развитие на плода, предимно за неговата нервна система..

Известно е, че при дефицит на фолиева киселина в плода, мозъкът и гръбначният мозък се формират неправилно, в резултат на което детето се ражда с дефекти, които често са несъвместими с живота. Можете да избегнете тази опасност, просто като приемате фолиева киселина в ранните етапи на бременността. Поради факта, че много жени нямат способността да абсорбират фолиева киселина, те всъщност напразно приемат конвенционални витаминни комплекси, които съдържат точно фолиева киселина. А Fembion 1 и Fembion 2 решават този проблем, тъй като съдържат фолиева киселина във форма, която може да се усвои от всички жени.

Показания (препоръки) за употреба

Фемибион 1 е предназначен за употреба от жени, планиращи бременност, както и бременни жени до края на 12-та гестационна седмица. Тоест, Фемибион 1 се препоръчва да се приема на етапа на планиране и да продължи след бременност до края на 12-та седмица. От 13-та седмица е необходимо да преминете към Фемибион 2.

Освен това, на етапа на планиране на бременността, Фемибион 1 може да се приема и от мъже, тъй като комплексът съдържа витамини и елементи, които са полезни за мъжката репродуктивна система..

Фемибион 1 може да се приема и от жени, които не планират да забременеят като мултивитаминен комплекс..

Фемибион 2 е предназначен за употреба от 13-та седмица на бременността до раждането, както и през целия период на кърмене.

По този начин на етапа на планиране жената може да започне да приема Фемибион 1 и да продължи да го пие до края на 12-та гестационна седмица. И от 13-та гестационна седмица трябва да преминете към Фемибион 2 и можете да продължите да го пиете или до раждането, или до края на периода на кърмене.

Фемибион - инструкции за употреба

Фемибион 1

Таблетките Femibion ​​1 трябва да се приемат през устата, като ги поглъщат цели, без да се дъвчат, хапят или смачкват по други начини, но само с малко количество вода (достатъчно е половин чаша). Витамините трябва да се приемат по време или след хранене, по 1 таблетка на ден, за предпочитане сутрин - преди 12.00 часа.

Ако приемате Фемибион 1 таблетки преди хранене, може да почувствате гадене или чувство на топлина в стомаха поради дразнене на лигавицата му. Тези усещания напълно ще изчезнат след известно време, но за да не се толерират такива неприятни моменти, по-добре е да приемате Фемибион 1 след или по време на хранене. Гаденето и усещането за топлина в стомаха не са симптоми на усложнения и не изискват спиране на лекарството.

Препоръката да приемате Фемибион 1 сутрин се дължи на факта, че витамините могат да дадат сила, да увеличат жизнеността и енергията, в резултат на което може да бъде трудно да заспите, когато приемате лекарството вечер.

Когато приемате Фемибион 1, не трябва да надвишавате препоръчаната доза - 1 таблетка на ден, тъй като това може да доведе до негативни последици. Освен това трябва да се помни, че трябва да се храните разнообразно и пълноценно, а не да замествате небалансираната диета с витамини..

Фемибион 2

Лекарството трябва да се приема веднъж дневно по време или веднага след хранене. Освен това трябва да приемате хапчето и капсулата наведнъж във всяка последователност. Тоест, жената може първо да погълне хапче и след това капсула или обратно. Редът, в който се приемат таблетките и капсулите, не влияе върху тяхната ефективност. Ако по някаква причина е невъзможно поглъщането на капсулата и таблетката по време на едно хранене, тогава те трябва да се разпределят навреме. Тоест, поглъщайте хапче в едното хранене и капсула в другото. Важно е да приемате една капсула и една таблетка през деня..

Капсулата и таблетката трябва да се поглъщат цели, без да хапят, дъвчат или смачкват по друг начин, но с малко вода (достатъчно е половин чаша).

За предпочитане е да приемате витамини Femibion ​​2 сутрин (преди 12.00 часа), тъй като те имат лек стимулиращ и активиращ ефект, в резултат на което при прием вечер може да е трудно да заспите.

Не превишавайте препоръчаната доза, тъй като това може да доведе до негативни последици. Трябва също така да се помни, че витамините не са заместител на пълноценното и разнообразно хранене..

Странични ефекти и противопоказания за употреба

Единственото противопоказание за прием на Фемибион 1 и Фемибион 2 е наличието на алергична реакция или индивидуална непоносимост към който и да е компонент, включително спомагателния, който е част от тези витаминни комплекси.

Обикновено Фемибион 1 и Фемибион 2 се понасят много добре и не причиняват дискомфорт или странични ефекти. В някои случаи обаче Фемибион 1 и Фемибион 2 могат да предизвикат следните нежелани реакции:

 • Алергични реакции, възникващи като обрив, пилинг, зачервяване и сърбеж на кожата;
 • Гадене след приемане на хапче или капсула;
 • Апатия.

Тези нежелани реакции при прием на Фемибион 1 и Фемибион 2 се развиват изключително рядко и напълно изчезват след прекратяване на лечението. Жените трябва да помнят, че ако са се притеснявали от странични ефекти, когато приемат Фемибион 1, тогава с голяма степен на вероятност те ще се появят, когато използват Фемибион 2. Следователно, при наличие на странични ефекти, се препоръчва напълно да се замени витаминният комплекс с някои други.

Фемибион - аналози

Аналозите са лекарства, съдържащи други активни вещества, но с най-сходни терапевтични ефекти. По отношение на Фемибион това означава, че неговите аналози са други мултивитаминни комплекси, съдържащи различни витамини и микроелементи, и са предназначени да се приемат по време на бременност или на етапа на планиране. Аналозите на Femibion ​​1 и Femibion ​​2 са показани в таблицата.

Аналози Фемибион 1Аналози Фемибион 2
Азбука за бременни жениАзбука за бременни жени
Bio-MaxVitrum Prenatal
Vitrum PrenatalVitrum Prenatal Forte
Vitrum Prenatal ForteComplivit Trimestrum 2
Драже GendevitComplivit Trimestrum 3
Complivit Trimestrum 1Complivit мама
ЛавитаМатерна
МатернаMulti-Tabs Перинатален
Мегадин ПронаталMultiMax за бременни и кърмещи жени
МултимаксМулти продукт
Мулти продуктReddivit
Multi-Tabs ПеринаталенPregnakea
PregnavitPregnavit
PregnakeaPregnavit F
ПрегнотонTerawit Pregna
Terawit PregnaElevit Prenatal
Elevit PrenatalCentrum Materna DHA от А до Цинк
9 месецаCentrum Materna

Фемибион - рецензии

Фемибион 1

Повечето отзиви за витамините Femibion ​​1 са положителни, поради отличната поносимост на лекарството, видимия положителен ефект, както и лекотата на употреба. В отзивите жените посочват, че Femibion ​​1 е лесен за преглъщане, въпреки доста големия размер на таблетката. След приема на хапчетата няма гадене или други неприятни симптоми от страна на храносмилателния тракт, така че жените се чувстват добре и могат да вършат обичайната си работа. В някои отзиви бременните жени отбелязват, че след началото на употребата на Фемибион 1 те напълно са преминали симптомите на токсикоза.

Отделно, прегледите отбелязват следните предимства на Фемибион 1 - първо, това е наличието на йод в него, в резултат на което не е необходимо допълнително да приемате Йодомарин, и второ, фолиевата киселина във витамините се съдържа в специална форма, която се абсорбира добре.

Фемибион по време на бременност

Почти всички отзиви за витаминните комплекси Фемибион 1 и Фемибион 2 са положителни, поради неговите свойства. Така че, жените отбелязват, че Фемибион 1 и Фемибион 2 се понасят много добре по време на бременност, тъй като в отговор на приема му няма гадене, алергии, дискомфорт в храносмилателния тракт, главоболие и сънливост. Почти всички жени в отзивите отбелязват отличното здравословно състояние на фона на употребата на Фемибион 1 или Фемибион 2, което е много важно.

Също така жените са силно впечатлени от факта, че когато приемат Фемибион 1 или Фемибион 2, те се укрепват, спират ексфолирането и ноктите им започват да растат добре. Състоянието на косата и кожата значително се подобрява. По този начин комплексите Femibion ​​1 и Femibion ​​2 подобряват състоянието на кожата, косата и ноктите при бременни жени и стават дори по-добри, отколкото преди бременността..

Отделно, в ревютата жените отбелязват, че комплексите Femibion ​​1 и Femibion ​​2 са много удобни, тъй като съдържат йод и фолиева киселина в специална, лесно смилаема форма. Благодарение на това не е необходимо отделно и допълнително да се приемат йодни препарати (например Йодомарин). Недостатъкът на Femibion ​​1 и Femibion ​​2 обаче е липсата на желязо и магнезий в състава им, в резултат на което е необходимо допълнително приемане на препарати, съдържащи тези вещества, като Fenuls, Ferrum-Lek, Magnesium-B6 и др..

Единственият съществен недостатък на витаминните комплекси според жените е тяхната висока цена. Така че, Femibion ​​1 струва средно 400 рубли, а Femibion ​​2 - 900 рубли.

Много редки отрицателни отзиви за комплексите Femibion ​​1 и Femibion ​​2 по време на бременност се дължат на развитието на алергични реакции към тях или индивидуална непоносимост. Алергичната реакция към Фемибион 1 или Фемибион 2 обикновено се проявява под формата на червени петна или огнища на пилинг по кожата, придружени от сърбеж. Индивидуалната непоносимост към витаминните комплекси се проявява в появата на жена след приемане на хапчето от умора, апатия, немотивиран мързел, а също и срив.

Прегледи при планиране на бременност

Повечето отзиви за Фемибион при планиране на бременност са положителни, тъй като витамините се понасят добре, осигуряват отлично благосъстояние и освен това, скоро след началото на приема им, по-голямата част от жените забременяват. Прегледите показват, че комплексът е много удобен, тъй като таблетките съдържат не само витамини, но и йод, и фолиева киселина в лесно смилаема форма, поради което при планиране на бременност е достатъчно да се приема само Фемибион без допълнителни лекарства.

В допълнение, Femibion ​​1 е лекарството по избор за жени, които имат мутация в гена MTHFR, което причинява нарушаване на ензимите, които осигуряват усвояването на фолиевата киселина. В резултат на това, поради тази мутация, фолиевата киселина не се абсорбира при жените, поради което приемането на обикновени витамини с този компонент е безполезно за тях. А Femibion ​​съдържа специално съединение, в което фолиевата киселина се абсорбира от тялото на жените с мутация в гена MTHFR.

Елевит или Фемибион?

Почти всички бременни жени са изправени пред доста труден избор - кои витамини да приемат? Често жените са изправени пред дилема - да пият Elevit или Femibion, тъй като и двата витаминни комплекса са предназначени за бременни и кърмещи жени. Elevit и Femibion ​​обаче са различни комплекси, тъй като техният състав има доста значителни разлики. Следователно, за да изберете един от тези два комплекса, трябва да знаете техния състав и нуждите на собственото ви тяло..

Първо, Фемибион не съдържа минерали като желязо, калций и магнезий. Следователно, ако нивото на хемоглобина на бременна жена намалее, тогава тя ще трябва да приема добавки с желязо в допълнение към Femibion. По същия начин ще трябва допълнително да приемате калциеви и магнезиеви препарати, ако съдържанието им в кръвта се окаже намалено. По принцип нивото на желязо, калций и магнезий по време на бременност намалява само при онези жени, които не са се хранили добре преди зачеването, в резултат на което нямат резерви. Следователно, ако една жена не се е хранила правилно и е варирала преди бременността, в допълнение към Фемибион тя най-вероятно ще трябва да приема препарати от желязо, калций и магнезий. Тези елементи са част от Elevit, следователно за жените, които не са се хранили по най-добрия начин преди бременността, е по-препоръчително да изберат тези витамини и да откажат Femibion.

Въпреки това, Femibion ​​съдържа йод и липсва в Elevite. Следователно, когато приемате Фемибион, не е необходимо допълнително да пиете йодни препарати, като Йодомарин и др., А с Елевит, напротив, трябва. Следователно, общото заключение за избора между тези два комплекса е следното: ако храната преди бременността не е била идеална, тогава е оптимално да се приемат Елевит + Йодомарин; ако преди зачеването една жена е имала пълноценна диета, тогава е по-добре тя да приема само Fembion.

В допълнение, много важен аспект, на който трябва да обърнете внимание при избора между комплекси Femibion ​​и Elevit, е състоянието на гените на фолатния цикъл. Така че, ако жената има мутация в гена MTHFR, тогава тялото й не е в състояние да асимилира обикновена фолиева киселина, което означава, че всички витамини с нейното съдържание ще бъдат просто безполезни. В този случай трябва да изберете Femibion, независимо от всички други фактори, тъй като този комплекс съдържа фолиева киселина в специална форма, в която се абсорбира дори в телата на жените с мутация на гена MTHFR.

Друг важен фактор, влияещ върху избора на комплекса - Фемибион или Елевит, е склонността към запек. Така че, според клиничните данни, Elevit може да провокира запек, но Femibion ​​не може. Ето защо, ако жената е склонна към запек, по-добре е тя да избере Фемибион, за да не влоши проблема. Ако всичко е наред със стола, тогава можете да вземете всеки комплекс, който е оптимално подходящ за други параметри..
Повече за Elevit

Фемибион (Фемибион 1 и Фемибион 2) - цена

Витаминните комплекси Femibion ​​1 и Femibion ​​2 се внасят в Русия и други страни от ОНД и следователно тяхната цена зависи от обменния курс, размера на митата, данъчните ставки, както и от разходите за транспорт, съхранение и продажба. Тоест, колебанията в цената на Фемибион не зависят от фактори, които по някакъв начин могат да повлияят на качеството на витаминните комплекси. И следователно можете да закупите лекарството на най-ниската цена, предлагана от аптеките, тъй като това не показва ниското качество на комплекса.

Понастоящем в градовете на Русия цената на Фемибион варира в следните граници:

 • Фемибион 1, 30 таблетки - 430 - 551 рубли;
 • Фемибион 2, 30 таблетки + 30 капсули, 855 - 1151 рубли.

Автор: Наседкина А.К. Специалист по биомедицински изследвания.

Femibion ​​® Natalcare II (Femibion ​​® Natalcare II)

Група

 • Хранителни добавки - витаминни и минерални комплекси

Нозологична класификация (ICD-10)

 • E61.7 Недостатъчност на много батерии
 • O25 Недохранване по време на бременност

Състав

Филмирани таблетки1 раздел.
активни вещества:
витамин С (аскорбинова киселина под формата на калциев аскорбат)110 mg
витамин PP (никотинамид)15 mg
витамин Е (като α-токоферол ацетат)13 mg
витамин bпет (пантотенова киселина под формата на калциев пантотенат)6 mg
витамин b6 (пиридоксин като пиридоксин хидрохлорид)1,9 mg
витамин b2 (рибофлавин)1,6 mg
витамин b1 (тиамин като тиамин нитрат)1,2 mg
фолати (включително фолиева киселина - 200 mcg, L-метилфолат - 208 mcg, което е еквивалентно на 200 mcg фолиева киселина)400 мкг
йод150 мкг
биотин60 мкг
витамин b12 (цианокобаламин)3,5 μg
помощни вещества: MCC; малтодекстрин; хидроксипропил метилцелулоза; царевично нишесте; хидроксипропил целулоза; титанов диоксид; глицерол; магнезиеви соли на мастни киселини; железен оксид
Меки капсули1 капс.
активни вещества:
докозахексаенова киселина (DHA)200 mg
(Еквивалентно на 500 mg концентрирано рибено масло)
витамин Е (като α-токоферол ацетат)12 mg
помощни вещества: модифицирано нишесте; глицерол; сорбитол; malthiol; моно- и диглицериди на ядливи мастни киселини

Характеристика

Биологично активна хранителна добавка.

фармакологичен ефект

Свойства на компонентите

Активните компоненти в продукта Femibion ​​® Natalker II се разпределят между две дозирани форми: таблетки и меки капсули.

Всяка таблетка съдържа фолиева киселина, метафолин, 9 основни витамина и йод.

Всеки софтгел съдържа незаменима омега-3 мастна киселина - DHA и витамин Е.

Фолиевата киселина е жизненоважен витамин за бъдещи и кърмещи майки. В организма фолиевата киселина се превръща в биологично активна форма. Метафолин ® е лесно усвоима биологично активна форма на фолат (по-достъпна за организма и по-добре усвоима от фолиевата киселина). Femibion ​​® Natalker II съдържа 200 mcg фолиева киселина с подходящото количество метафолин, за да отговори на повишената нужда и да осигури необходимото ниво на фолиева киселина в организма по време на бременност и по време на кърмене, дори при онези жени, чиито тела не могат напълно да се преобразуват и впоследствие да абсорбират фолиева киселина.

Femibion ​​® Natalker II съдържа 9 жизненоважни витамина и микроелемент йод: витамин В1 необходими за въглехидратния метаболизъм и снабдяване с енергия; витамин b2 - за енергиен метаболизъм; витамин b6 - за метаболизма на протеините; витамин b12 - за хематопоеза и здрава нервна система; витамин С участва в образуването на съединителна тъкан, подобрява защитните свойства на организма и насърчава усвояването на желязото; витамин Е предпазва клетките на тялото от т.нар. свободни радикали; биотинът е важен за здравата кожа; пантотенатът участва в метаболитния процес; никотинамидът поддържа защитната функция на кожата; йодът е жизненоважен микроелемент, необходим за растежа и функционирането на щитовидната жлеза.

Femibion ​​® Natalker II съдържа 200 mg DHA, получени от силно пречистено концентрирано рибено масло. DHA е PUFA, който е важен за нормалното развитие на мозъка и формирането на зрение при дете.

В опаковката на продукта DHA се представя под формата на капсули. В допълнение към DHA, капсулите съдържат и витамин Е, който осигурява стабилността на DHA в организма..

Хранителната стойност на активните компоненти на комплекса Femibion ​​® Natalker II, в зависимост от дневната нужда съответно за бременни и кърмещи жени, е: витамин С - 122 и 100%, никотинамид - 94 и 79%, витамин Е - 130 и 108%, витамин В6 - 90 и 83%, витамин В2 - 100 и 89%, витамин В1 - 80 и 71%, фолати (включително фолиева киселина, L-метилфолат) - 100 и 133%, йод - 83 и 75%, витамин В12 - 88 и 88%; витамин Е - 120 и 100%.

Препоръчва се

Хранителната добавка е предназначена за жени от 13-та седмица на бременността до края на периода на кърмене.

Противопоказания

Индивидуална непоносимост към компонентите.

Начин на приложение и дозировка

Вътре, 1 раздел. и 1 капс. на ден по време на хранене, с малко количество течност. За предпочитане е таблетката и капсулата softgel да се приемат едновременно с едно хранене. Последователността, в която се приемат таблетката и софтгелът, не влияе върху ефективността на продукта.

Предпазни мерки

Жените по време на бременност и кърмене не трябва да надвишават препоръчаната доза. Диетичната добавка не трябва да се използва като заместител на пълноценното, балансирано хранене.

Препоръчително е да се консултирате с лекар преди употреба..

Формуляр за освобождаване

Филмирани таблетки. В блистер от 6 бр. 5 блистера в картонена кутия.

Меки капсули. Блистерът съдържа 6 бр. 5 блистера в картонена кутия.

Производител

Merck KgaA & Co Verk. Spittal. Hesselgasse 20, A-9800, Spittal / Drau, Австрия; под надзора на Merck Selbstmedikatsion GmbH. Resslerstraße 96, 64293, Дармщат, Германия.

Исканията на клиентите се приемат от Dr. Reddy's Laboratories Ltd. 115035, Москва, Овчинниковская наб., 20, сграда 1.

Тел.: (495) 795-39-39.

Условия за съхранение на лекарството Femibion ​​Natalker II

Да се ​​пази далеч от деца.

Срок на годност на Femibion ​​® Natalker II

Не използвайте след срока на годност, отпечатан на опаковката.

Инструкции за Femibion

Femibion: инструкция за употреба

Състав на фемибион

Химичният състав на препарата Фемибион включва не една активна съставка, а комплекс от активни съставки: витамин С (калциев аскорбат) 110 mg; никотинамид 15 mg; витамин Е (a-токоферол ацетат) 13 mg; пантотенова киселина (калциев пантотенат) 6 mg; витамин В6 (пиридоксин хидрохлорид) 1,9 mg; витамин В2 (рибофлавин) 1,6 mg; витамин В1 (тиамин нитрат) 1,2 mg; фолиева киселина 400 mcg; фолиева киселина 200μg; L-метилфолат 208 μg; йод (калиев йодид) 150 mcg; биотин 60 mcg; витамин В12 (цианокобаламин) 3,5 μg.

Също така, формулата на лекарството включва помощни компоненти.

Форма за освобождаване на Femibion

Филмирани таблетки.

Фармакологична група

Витаминни и минерални комплекси. Биологично активни добавки.

Фармакологични свойства

Хранителната добавка Фемибион, инструкцията към която показва, че лекарството съдържа комплекс от витамини и минерали, е източник на полезни и жизненоважни вещества за всяка бъдеща майка. Това лекарство се предписва на жени при планиране на дете и на бременни жени.

Фемибион, механизмът на действие на който се основава на попълване на тялото на майката с витамини и хранителни вещества, необходими за нормалното развитие на детето, има два вида:

 1. Фемибион 1 - предписва се до 12 седмици от бременността; съдържа основни минерали и витамини (включително фолиева киселина и метафолин); допринася за нормалното развитие на плода, формирането на неговите органи и тъкани, повишава защитните сили на тялото на майката и предотвратява появата на инфекциозни заболявания, които могат да доведат до малформации в детето;
 2. Фемибион 2 - предписва се от 13-та седмица на бременността до края на лактационния период; съдържа витамини от група В (необходими за попълване на енергийния баланс и стабилизиране на метаболизма), токоферол ацетат (предотвратява вредното въздействие на свободните радикали върху майката и детето), цианокобаламин (участва в образуването на кръвни клетки, осигурява нормалното функциониране на нервната система), витамин С (увеличава се имунитет и синтез на клетки на съединителната тъкан), йод (участва в образуването и функционирането на щитовидната жлеза при дете).

Фармакокинетиката на Фемибион се основава на свойствата на отделните му компоненти.

Фемибион, характерен за клиничните свойства

Планиране на бременността, бременност и кърмене.

Противопоказания

Фемибион, чиято фармакология се основава на комплексния ефект на активните вещества на хранителната добавка, не се препоръчва за жени с повишена индивидуална чувствителност към отделните компоненти, съставляващи лекарството.

Дозировка и начин на приложение

Добавката Femibion ​​се приема през устата по 1 капсула на ден през първите 12 седмици от бременността (Fembion 1) и след 13 седмици от бременността и до края на лактационния период (Femibion ​​2). Препоръчва се таблетката да се пие с малко вода по време на хранене..

Не можете да надвишавате препоръчаните дози..

специални инструкции

Фемибионът е източник на витамини и минерали, но не трябва да се използва като заместител на балансираното хранене.

Не се препоръчва употребата на Фемибион заедно с други витаминни комплекси..

Предозиране

Не са докладвани случаи на предозиране с Femibion.

Фемибион странични ефекти

Рядко се наблюдават странични ефекти при прием на хранителна добавка Фемибион. Въпреки това, хората със свръхчувствителност могат да получат алергични реакции (обрив и сърбеж по кожата, гадене, главоболие) по време на употребата на това лекарство. Ако сте алергични към витамините Femibion, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Срок на годност

Условия за съхранение на Femibion

Да се ​​съхранява при температура не по-висока от 25 ° C, недостъпна за деца.

Опаковка

Таблетки (609 mg) № 30, 6 бр. В блистер. 5 блистера в кашон.

Femibion ​​2: инструкции за употреба и за какво е предназначен, цена, рецензии, аналози

Фемибион 2 е витаминен състав, специално създаден за жени по време на бременност и кърмещи майки. Лекарството се препоръчва за прием от 13-та седмица на бременността. Според производителя, фемибионът е естествен състав, който осигурява подготовка за бременност и кърмене. Средства препоръчва да се вземат преди края на храненето.

Доза от

Фемибион 2 се произвежда под формата на таблетки, предназначени за перорално приложение.

Описание и състав

Съставът на Фемибион 2 съдържа такива компоненти като:

 • калциев аскорбат;
 • токоферол;
 • рибофлавин;
 • калциев пантотенат;
 • никотинамид;
 • витамин В12;
 • пиридоксин хидрохлорид;
 • витамин В2;
 • микрокристална целулоза;
 • титанов диоксид;
 • царевично нишесте;
 • магнезиеви соли на мастни киселини;
 • железен оксид;
 • глицерол;
 • хидроксипропил целулоза;
 • хидроксипропил целулоза.

Елементите са под формата на таблетки и меки капсули. Съставът на меките капсули съдържа токоферол, сорбитол, глицерин, малтитол, модифицирано нишесте, моноглицериди.

Фармакологична група

Съставът на фемибион дава възможност да се компенсира липсата на всички витамини, микроелементи и макроелементи, необходими за организма на бъдещата майка, а също така осигурява корекция на пълния баланс на бременните жени. Активният компонент на продукта е фолиевата киселина, която действа не само върху нормалния ход на бременността, но и осигурява пълноценното развитие на детето. Компонентите осигуряват нивата на фолиева киселина, необходими за организма. Витамините от група В, включени в добавката Фемибион 2, влияят на метаболизма на въглехидратите и енергийното снабдяване. Витамин В2 има положителен ефект върху енергийния метаболизъм и осигурява нормализиране на протеиновия метаболизъм поради обмена на хидроксид и пиридоксин.

Токоферолът предпазва клетките на тялото от свободните радикали. Цианокобаламинът участва в процеса на хемопоезата и е необходим за нормалното функциониране на нервната система. Витамините са основната съставка, образувана от съединителната тъкан. Двата компонента, включени във Фемибион, действат върху растежа и развитието на функционалната жлеза на плода. Никотинамидът защитава кожата на жената, а пантотенатът е необходим елемент, който осигурява нормалния ход на метаболизма.

Показания за употреба

Списъкът с показания за употреба е доста ограничен. Лекарството се препоръчва на бременни и кърмещи жени, за да запълнят тялото с всички необходими витамини и минерали.

за възрастни

за деца

Не се използва в педиатричната практика.

за бременни жени и по време на кърмене

Лекарството е специално разработено за бременни и кърмещи майки. Фемибион 2 се препоръчва да се приема по време на бременност и кърмене. Полезните витамини и минерали, включени в състава, помагат за възстановяване на здравето на жената и осигуряват на тялото на детето всичко необходимо..

Противопоказания

Противопоказанията за употреба не са описани. Лекарствата не се препоръчват за употреба в случай на индивидуална непоносимост към жена на отделни компоненти на състава.

Приложения и дози

Инструментът има режим на дозиране. Според инструкциите за употреба, Фемибион 2 се препоръчва да се използва от 13-та седмица на бременността и до края на лактационния период, 1 таблетка и една капсула едновременно, веднъж дневно по време на хранене..

за възрастни

за деца

Не се използва в педиатричната практика.

за бременни жени и по време на кърмене

Продуктът е специално проектиран за употреба по време на бременност и кърмене.

Странични ефекти

Нежеланите реакции на фона на използването на състава са изключително редки. Най-често появата на тези промени е свързана с непоносимостта на тялото на жената към каквито и да било компоненти, присъстващи в състава на лекарството Femibion. Ако се появят такива реакции, жената трябва да се консултира със специалист. Лекарят установява източника на алергията и препоръчва друг витаминен комплекс, предназначен за бременни жени.

Взаимодействие с други лекарствени продукти

Няма информация за лекарствени взаимодействия.

специални инструкции

Не пропускайте приема на състава.

Предозиране

Няма данни за предозиране.

Условия за съхранение

Фемибион 2 е естествена хранителна добавка за бременни жени. Съставът се счита за допълнителен източник на витамини и минерали. Препоръчва се продуктът да се съхранява при температура не повече от 25 градуса на място, защитено от достъп на деца. Максималният срок на годност е 2 години от датата на производство.

Аналози

Като аналог на Фемибион 2 могат да се разгледат и други лекарства, предназначени за жени по време на бременност.

Elevit Pronatal е модерен витаминен комплекс, създаден специално за жени по време на бременност. Продуктът съдържа оптималното количество витамини и минерални съединения. Една таблетка осигурява дневната стойност на жената.

Продуктът съдържа витамини С и В. Лекарството има положителен ефект върху кръвоносните съдове. Аскорутинът укрепва съдовите стени и намалява тяхната пропускливост, компонентът гарантира предотвратяване на кървене и подуване. За разлика от средствата Femibion ​​не е сложен състав.

Femibion ​​2 струва средно 1148 рубли. Цените варират от 955 до 1609 рубли.

Фемибион

Инструкции за употреба:

Цени в онлайн аптеките:

Фемибион 1 е витаминно-минерален комплекс, използван при планирането и през първите 12 седмици от бременността.

Фемибион 2 е витаминно-минерален комплекс, използван от тринадесетата седмица на бременността до края на лактационния период.

Фармакологично действие Фемибион

Ежедневната употреба на Фемибион 1 попълва дефицита на всички витамини, микро- и макроелементи, необходими за организма на бъдещата майка, а също така коригира хранителния баланс при бременни жени. Активният компонент на добавката - фолиева киселина - засяга не само нормалния ход на бременността, но и развитието на детето, а метафолинът осигурява нивото на фолиева киселина, необходимо за организма.

Витамин В1, който е част от добавката Фемибион 2, влияе върху метаболизма на въглехидратите и енергийното снабдяване, а витамин В2 има ефект върху енергийния метаболизъм. Нормализирането на протеиновия метаболизъм се осигурява от пиридоксин хидрохлорид, а токоферолът предпазва клетките на тялото от свободните радикали. Цианокобаламинът участва в процеса на хемопоезата и е необходим за функционирането на нервната система, а витамин С е компонент на образуването на съединителната тъкан. Йодът, който е част от Фемибион, влияе върху растежа и функционирането на щитовидната жлеза, никотинамидът осигурява защитната функция на кожата, а пантотенатът е основен елемент за метаболизма.

Формуляр за освобождаване

Според инструкциите, Femibion ​​1 се произвежда под формата на покрити таблетки в блистери от 30 бр. в картонени опаковки, а Фемибион 2 се произвежда под формата на таблетки и меки капсули в блистери от 12 бр. в картонени кутии. Една 609 mg таблетка Фемибион 1 съдържа:

 • Калциев аскорбат - 110 mg;
 • Токоферол - 13 mg;
 • Пиридоксин хидрохлорид - 1,9 mg;
 • Калциев пантотенат - 6 mg;
 • Никотинамид - 15 mg;
 • Рибофлавин - 1,6 mg;
 • Биотин - 60 mcg;
 • Тиамин - 1,2 mg;
 • Фолат 400 mcg (фолиева киселина 200 mcg и L-метилфолат 208 mcg)
 • Витамин В12 - 3,5 мкг;
 • Калиев йодид - 150 mcg;
 • Малтодекстрин;
 • Микрокристална целулоза;
 • Хидроксипропил метилцелулоза;
 • Царевично нишесте;
 • Титанов диоксид;
 • Глицерол;
 • Хидроксипропил целулоза;
 • Магнезиеви соли на мастни киселини;
 • Железен оксид.

Една 609 mg Фемибион 2 таблетка съдържа:

 • Калциев аскорбат - 110 mg;
 • Токоферол - 13 mg;
 • Рибофлавин - 1,6 mg;
 • Калциев пантотенат - 6 mg;
 • Никотинамид - 15 mg;
 • Витамин В12 - 3,5 мкг;
 • Пиридоксин хидрохлорид - 1,9 mg;
 • Витамин В12 - 3,5 мкг;
 • Тиамин нитрат - 1,2 mg;
 • Биотин - 60 mcg;
 • Йод - 150 мкг;
 • Фолат - 400 mcg;
 • Малтодекстрин;
 • Микрокристална целулоза;
 • Титанов диоксид;
 • Царевично нишесте;
 • Магнезиеви соли на мастни киселини;
 • Железен оксид;
 • Глицерол;
 • Хидроксипропил метилцелулоза;
 • Хидроксипропил целулоза.

Една 789 mg капсула Фемибион съдържа:

 • Докозахексаенова киселина - 200 mg;
 • Токоферол - 12 mg;
 • Сорбитол;
 • Глицерол;
 • Малтитол;
 • Модифицирано нишесте;
 • Моноглицериди и диглицериди на ядливи мастни киселини.

Аналозите на Фемибион

Аналозите на Femibion ​​за активната съставка не се освобождават. Аналозите на Фемибион по отношение на механизма на действие и принадлежащи към една и съща фармакологична група са:

 • Антоксинат Лакри;
 • AlfaVit Биоритъм;
 • Artromax;
 • Биоритъм Мултивитамини;
 • Биоактивни минерали;
 • Велман Трихологик;
 • Ще режисира;
 • Нагипол;
 • Нутрикап;
 • Метовит;
 • Митомин;
 • Мирра-Диовит;
 • Мултифорт;
 • Multi-tabs Калций D3 форте;
 • Оксилна;
 • Прогелвит;
 • Сустамир;
 • Формула за ултра калций и силиций;
 • Centrum;
 • Eksol;
 • Янтавит.

Показания за употреба на Femibion

Съгласно инструкциите, Femibion ​​1 се използва при планиране на бременност и до дванадесетата седмица от бременността. Фемибион 2 се използва от 13-та седмица на бременността до края на лактационния период.

Метод за използване на Femibion

Според инструкциите, Фемибион 1 се приема през устата, по една таблетка на ден, измита с вода, жени от момента на планиране до края на 12-та седмица на бременността.

Фемибион за бременни жени (2) се приема от 13-та седмица на бременността до края на лактационния период, една таблетка и една капсула едновременно веднъж дневно по време на хранене..

Противопоказания

Според прегледите Femibion ​​1 и Fembion 2 са противопоказани в случай на индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството.

Странични ефекти

Според прегледите Femibion ​​за тези, които планират бременност и Femibion ​​за бременни жени не предизвиква странични ефекти.

Условия за съхранение

Според инструкциите, Фемибион се съхранява на сухо място, защитено от светлина и недостъпно за деца, при стайна температура до 25 ° С. Срокът на годност на добавката, при спазване на препоръките, е 2 години.

Фемибион

Цени в онлайн аптеките:

Фемибион е витаминно-минерален комплекс, предназначен за употреба от периода на планиране на бременността до края на кърменето. Предлага се под формата на капсули и орални таблетки.

Фармакологично действие Фемибион

Витаминният комплекс се състои от два вида лекарства: Фемибион 1 и Фемибион 2.

Съгласно инструкциите, активните съставки на Femibion ​​таблетки 1 и 2 са фолиева киселина, L-метилфолат (метафолин), витамини В1, В2, В6, В12, С, Е, биотин, пантотенова киселина, никотинамид, йод.

Спомагателните вещества са железен оксид, магнезиеви соли на мастни киселини, глицерин, титанов диоксид, хидроксипропил целулоза, царевично нишесте, хидроксипропил метилцелулоза, малтодекстрин, микрокристална целулоза.

Активните активни съставки на капсулите Фемибион 2 са докозахексаенова киселина, витамин Е и концентрирано рибено масло. Помощни вещества: глицерин, модифицирано нишесте, сорбитол, моно- и диглицериди на хранителни мастни киселини, малтитол.

Фолиевата киселина е жизненоважен витамин за всяка бъдеща майка. Има положителен ефект върху протичането на бременността и развитието на детето, както вътрематочно, така и след раждането. Попадайки в организма, фолиевата киселина се трансформира в биологично активна форма. Метафолинът е биологично активна форма на фолиева киселина, която улеснява и по-бързо усвоява от фолиевата киселина.

Микроелементите, които са част от Фемибион, съгласно инструкциите, имат следните свойства:

 • Витамин В1 участва в снабдяването с енергия и въглехидратния метаболизъм;
 • Витамин В2 активира енергийния метаболизъм в организма;
 • Витамин В6 осигурява метаболизма на протеините;
 • Витамин В12 нормализира функциите на нервната система и хемопоезата;
 • Витамин С насърчава образуването на съединителна тъкан, подобрява усвояването на желязото и засилва защитните функции на организма;
 • Витамин Е е от съществено значение за защита на клетките от свободните радикали;
 • Пантотеновата киселина играе важна роля в метаболизма;
 • Биотинът насърчава здравето на кожата;
 • Йодът участва във функционирането на щитовидната жлеза;
 • Никотинамидът поддържа защитните сили на организма.

Фемибион компенсира липсата на витамини и микроелементи, необходими на майката и детето. Лекарството допринася за нормалното планиране и протичане на бременността. За бременни жени Femibion ​​също се предписва за коригиране на хранителния баланс (баланс на хранителните вещества).

Показания за употреба на Femibion

Фемибион 1 се препоръчва за жени, планиращи бременност. Също така се предписва в ранния период до 12 седмици от бременността, включително, като допълнителен източник на витамини, фолиева киселина, йод, пантотенова киселина, никотинамид и биотин..

Фемибион 2 се предписва от 13-та седмица на бременността до края на периода на кърмене.

Методи за използване на Femibion ​​и дозировки

За бременни жени се препоръчва Femibion ​​1 да бъде включен в диетата. Приемайте го през устата, по 1 таблетка на ден по едно и също време с едно от храненията, с малко вода.

Фемибион 2 се приема през устата, 1 таблетка и 1 капсула, измити с вода, веднъж дневно по време на основното хранене. Желателно е капсулата и таблетката да се приемат едновременно. Последователността няма ефект върху ефикасността на лекарството.

Странични ефекти на Фемибион

В отзивите за Femibion ​​се съобщава, че в повечето случаи хранителната добавка се понася добре от жените. Рядко, когато приемате лекарството, може да се развие свръхчувствителност към неговите компоненти.

Противопоказания за употребата на Фемибион

Фемибион не се предписва на жени, които имат индивидуална непоносимост или свръхчувствителност към компонентите на добавката.

Предозиране с Femibion

В отзивите за Фемибион няма информация за предозиране на това лекарство.

Аналозите на Фемибион

Според активното вещество аналозите на Фемибион не се освобождават.

По механизма на действие аналозите на Femibion ​​са Antoksinat-lacri, Artromax, Bioactive-минерали, Nauralit, Nutrikap, Mitomin, Multifort, Oksilik, Centrum, Yantavit.

Допълнителна информация

Лекарството не е лекарство, но преди да го използвате, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Не превишавайте препоръчаната доза Femibion. Добавката не е предназначена да се използва като алтернатива на пълноценна, балансирана диета.

Инструкциите за Femibion ​​показват, че таблетките и капсулите трябва да се съхраняват на тъмно, хладно и сухо място, недостъпно за деца..

Предлага се от аптеките без рецепта.