Снимка: Бони Китъл

Зачатие, оплождане, растеж и развитие на ембриона и плода, диференциация на органи и тъкани, раждане и развитие на дете предизвикват възхищение от неговата сложност и целенасочено значение.

Помислете за факторите на растежа и развитието на ембриона и плода (от Робърт М. Кон, Карл С. Рот, Метаболитна болест / Р. М. Кон, К. С. Рот. Ранна диагностика на метаболитни заболявания).

От клетка до организъм

От оплодената яйцеклетка до доносеното и зряло новородено, основното тегло (около 5 μg) се увеличава 650 000 000 пъти. Ако такива темпове се поддържат в продължение на 20 години живот, то човек през тези 20 години е достигнал масата на известната част на Вселената.

4 000 000 кг

Раждането - преходът от вътрематочен към извънматочен живот ограничава темповете на растеж, но не е единственият ограничаващ фактор. Ако човек запази скоростта на развитие през първата година от живота през същите 20 години, тогава при достигане на тази възраст височината му ще бъде около 335 метра, а теглото му - 4 000 000 кг.

От края на 70-те години на миналия век основният фактор, ограничаващ растежа, се счита за генетично обусловена вродена тенденция към определен растеж, при наличие на хранителни вещества и възможност за тяхното усвояване. Този процес протича под контрола на хормоните..

Хормони на растежа

Растежен хормон - увеличава размера на клетките, като стимулира производството на соматомедини, стимулира пролиферацията на хрущяла. Соматомедините също се контролират от инсулин и пролактин. Растежният хормон на майката не преминава плацентарната бариера. Феталният хормон на растежа влияе върху растежа на плода от около 15 седмици - от възрастта на формиране на хипофизната жлеза.

Тиреоиден хормон

Влияе върху съзряването на мозъка и скелетните мускули. Регулира основния метаболизъм. Оказвайки влияние върху процесите на синтез на протеини, той влияе върху размера на клетките. При липса на растежен хормон, тиреоидинът е способен да съзрява в тъканите, но не и да расте.

Инсулин

Основният хормон за натрупване на протеини, мазнини и въглехидрати. Насърчава навлизането на протеин в клетката, което влияе върху размера на клетките. Той стимулира транспорта на аминокиселини и влияе върху метаболизма на въглехидратите. Увеличава стероидогенезата чрез индиректно засилване на ефектите на андрогените.

Глюкокортикоиди

Те забавят растежа, като намаляват производството на соматомедин, както и директно инхибират растежа на хрущялната тъкан. Намалете тъканната чувствителност към гонадостероиди.

Гонадостероиди

Андрогените (андростендиол, тестостерон, дихидротестостерон) стимулират хиперплазия и хипертрофия на органи и тъкани. Естрогените (естрон, естрадиол, естриол) стимулират увеличаването на размера на мускулните клетки, но инхибират тяхното делене.

Keylons

Хормоните не са единственият регулаторен фактор за растежа и развитието на плода. С диференциацията на органите на растящия ембрион и плода се увеличава активността на процеса на обратна връзка, който се състои от специфични биохимични реакции, една от които е синтезът и секрецията на инхибитори (кейони), които инхибират клетъчното делене. Кейлоните се синтезират от самия орган, достигайки желания размер и степен на развитие. Процесът на обратна връзка за растежа и развитието на органите не е напълно разбран...

Информация

Натрупват се данни за ролята на клетъчната повърхност в процеса на растеж. Тази роля се състои в приемането на информационни молекули, разположени на (в) клетъчната повърхност, както и в работата на специфични повърхностни антитела. Приемането на повърхностни клетъчни структури е специфично за наличието на хормони, невротрансмитери, простагландини и специфични за тъканите сигнали като растежни фактори (нерв, епидермис, фибробласти и др.)

В плен на матката

Плодът е затворник на матката, зависи от единството с плацентата, здравето, храненето и общото състояние на майката. Майката трябва да снабдява плода с достатъчно суровини за растеж и глюкоза, лактат и аминокиселини за правилното ниво на енергийния метаболизъм. Растежът и развитието на плода се влияят от майчиния плацентарен лактоген, който може да промени енергийните доставки на майката - да пренасочи глюкозата и аминокиселините от майката към развиващия се плод.

Вътрематочният растеж в началото на бременността се ускорява, достигайки връх около 5 месеца вътрематочно развитие. Относителното намаляване на скоростта на растеж продължава до 3-годишна възраст, след което в началото и в пиковете на пубертета скоростта на растеж се увеличава, показвайки вълнообразна крива.

Видове хипотрофия

Има 3 основни типа вътрематочна хипотрофия:

 1. конституционен
 2. забавяне на развитието
 3. закъснение.

Конституционна хипотрофия

Ненормалният генетичен потенциал води до нисък ръст при нормална костна възраст. Скоростта на растеж е нормална (спрямо костната възраст), но потенциалът за растеж е ограничен. Необходимо е да се разграничат от наследствен нисък ръст, остеохондродистрофия, натрупващи заболявания, псевдохипопаратиреоидизъм.

Забавено развитие

Нормалният генетичен потенциал при условия на леко заболяване на майката води до забавяне на костната възраст, но растежът на детето е нормален. Потенциалът за растеж е добър. Разграничаване от варианта на нормата, растеж на семейството, хранителни разстройства, метаболитни заболявания, рахит.

Спиране на растежа

Нормален генетичен потенциал в условия на хронично майчино заболяване, водещо до недохранване. Темпът на растеж е бавен, потенциалът за растеж е нормален. Разграничаване от хипотиреоидизъм, хипопитуитаризъм, недохранване, системно заболяване, глюкокортикоидни ефекти.

Клиничен случай

Надя Н., 11 месеца, оплаквания на майката за изоставане на детето в растежа и наддаване на тегло (тегло на 11 месеца - 5 кг), умствена изостаналост, летаргия, нервно поведение (лош сън, плач, плач, прикрепване към гърдата). Педиатърът обяви причината за недохранването на детето, коригира допълнителните храни, предписа витамини.

Установено е, че детето от първата бременност, семейството е пълно, условията на живот са добри, майката е здрава, кърми, от 6-ия месец се въвеждат допълнителни храни. Детето има всички условия за нормално развитие.

Бебето се роди преждевременно, по-точно формално доносено, но не зряло: Надя се роди на 40 седмици с тегло около 2 кг, дължина на тялото 40 см, тя не изкрещя веднага, плачът беше слаб, имаше обща незрялост: ноктите не достигнаха върховете на пръстите на краката, папиларният модел на краката беше изключително оскъдни, ушите не са имали ясна форма, кожата е била зачервена, пастообразна.

При преглед: поведенчески - муден, подкожният мастен слой е изчерпан, ребрата и междуребрените пространства са ясно видими, кожата с намалена еластичност, сухата, подкожната тъкан с намален тургор, общият мускулен тонус е намален. Мозъчният череп преобладава над лицевия, главата се изпотява много по време на манипулации. Детето е хленчещо, умалителността на частите на тялото е поразителна: ръце, крака, пръсти, черти на лицето.

Установено е, че млада майка (на 19 години) е имала пристъп на остра коремна болка на 4-ия месец от бременността. Извикана е линейка, чиито работници са решили да хоспитализират жената. В каретата на линейката жената чула по телефона разговор между лекаря от бригада 03 и болницата: „Ние ви го носим, ​​изглежда, замразена бременност...“.

"Ние ви го носим, ​​изглежда, замразена бременност..."

В болницата по време на прегледа е установена чревна колика със запек и метеоризъм. Простото лечение (клизма и спазмолитици) бързо доведе до ефект, жената беше изписана от болницата след 2 дни.

В този случай е настъпила вътрематочна хипотрофия от тип 2 - забавяне на развитието, вероятно започваща на 4-месечна възраст вътреутробно от влиянието на психо-емоционален травматичен фактор (страх от загуба на дете). Впоследствие, на фона на хранителна корекция, лечение, предписано от педиатър и остеопатичен лекар, Надя напълнява, настига връстниците си във физическо и психическо развитие.

Фетална хипотрофия

Феталната хипотрофия е състояние, при което физическите параметри на детето изостават от нормата на подходящия етап от бременността. В съвременната гинекология този термин се заменя с концепцията за синдром на забавяне на растежа на плода (FFP). Хипотрофията е свързана с голям брой акушерски усложнения. Навременната идентификация на патолозите ви позволява да избегнете развитието на опасни състояния и да удължите бременността.

Класификация

В акушерството има два вида недохранване:

 • Симетрична форма - изоставане на всички параметри на плода. Образувано от ранна бременност. Всички органи на детето са равномерно намалени по размер. Открива се в 30% от случаите.
 • Асиметрична форма - забавяне растежа на корема (багажника) с нормален размер на главата и ханша. Мозъкът и скелетът на плода се формират според текущата дата, но развитието на черния дроб, бъбреците и други вътрешни органи се забавя. Образува се след 28 седмици. Открива се в 70% от случаите.

Диагнозата на патологията е възможна само ако са изпълнени редица условия:

 • Точна оценка на гестационната възраст. Гестационната възраст в седмици се изчислява по датата на последния менструален цикъл. Ако вашите периоди са нередовни, е доста трудно да се определи датата. На помощ идват помощни методи: бимануален преглед, ултразвук.
 • Добра резолюция на устройството. Технологията с лошо качество може да доведе до грешни изчисления. Ако се съмнявате, струва си да бъдете прегледани от друг специалист.
 • Конституционни характеристики. Необходимо е да се прави разлика между симетричната форма на недохранване и генетично обусловените особености на развитието на плода. Ако родителите не са много високи, не очаквайте раждането на голямо дете..

Причини за недохранване на плода

Далеч не винаги е възможно да се установи точната причина за изоставането във физическото развитие. Всички възможни рискови фактори обикновено се разделят на 5 групи:

 • социални фактори;
 • състояния, свързани с функционирането на майчиния организъм;
 • състояния, свързани с характеристиките на развитието на плода;
 • гинекологични фактори;
 • акушерски фактори.
 • възрастта на жената е под 18 и над 35;
 • живот в екологично неблагоприятен район;
 • отрицателни условия на труд, засягащи развитието на плода (професионални заболявания);
 • недостатъчно хранене на майката поради лошо финансово състояние, на фона на строги диети и др.;
 • лоши навици: пушене, алкохолизъм, наркомания;
 • тежка физическа работа преди зачеването и по време на бременност;
 • стрес.

Рискови фактори за майката:

 • ниско телесно тегло (по-малко от 50 кг в началото на бременността);
 • остри и хронични инфекциозни заболявания;
 • вродени и придобити имунодефицити;
 • патология на храносмилателния тракт;
 • заболявания на сърцето, белите дробове и бъбреците;
 • ендокринна патология;
 • злокачествени тумори.

Фетални рискови фактори:

 • генетични нарушения;
 • малформации на вътрешните органи;
 • аномалии на нервната система;
 • вътрематочна фетална инфекция.
 • предишни предизвикани аборти, спонтанни аборти, регресираща бременност;
 • гинекологични операции на матката;
 • интервалът между ражданията е по-малък от 2 години;
 • безплодие в миналото;
 • белег на матката след цезарово сечение;
 • миома на матката;
 • заболявания, свързани с хормонални нарушения (синдром на поликистозните яйчници);
 • сексуален инфантилизъм;
 • аномалии в структурата на матката.
 • многоплодна бременност;
 • заплахата от прекъсване на реална бременност;
 • хронична плацентарна недостатъчност;
 • анемия на бременността;
 • инфекциозни заболявания по време на бременност;
 • артериална хипотония;
 • тежка токсикоза;
 • гестоза.

Комбинацията от няколко фактора от различни групи увеличава риска от недохранване..

Как възниква недохранването на плода??

През първия триместър основният фактор, допринасящ за забавянето на развитието на плода, е дефектната инвазия на трофобласти. На този фон възникват първични хорионни нарушения и не се образува пълноценна плацента. Плодът не получава необходимото количество кислород. Освен това страда от липса на хранителни вещества на ключови етапи от своето развитие. Образува се симетрична форма на хипотрофия, при която има равномерно намаляване на всички органи на плода.

След 20 гестационна седмица в патологичния процес участват други механизми. Кръвоснабдяването на нормално оформената плацента е нарушено. Плодът не получава адекватно хранене и тялото му се адаптира. Потокът на кръв се пренасочва към жизненоважни органи като сърцето и мозъка. Другите вътрешни органи страдат от недостатъчно кръвоснабдяване. Така се формира асиметрична форма на хипотрофия, при която главата на детето е нормална, а тялото изостава в развитието..

Диагностична схема

Бременната жена не изпитва дискомфорт в случай на нарушения на развитието на плода. Проблемът може да бъде открит само чрез специални методи:

 • Преглед при гинеколог. На фона на недохранване през третия триместър има забавено наддаване на тегло на бременна жена.
 • Външен акушерски преглед. При всяко посещение при лекар, започвайки от 16 седмици, се определя височината на дъното на матката (VDM) и коремната обиколка (OB). Изоставането на тези параметри от нормата на съответния етап от бременността говори в полза на недохранването на плода. Разликата от 2 см се счита за критична..
 • Ултразвукова процедура. По време на ултразвуково сканиране лекарят провежда фетометрия - определя всички размери на плода и ги сравнява с нормата. Получените резултати се използват за оценка на тежестта на патологията..

Има три степени на SZRP:

 • I степен - изоставане в размера на плода до 2 седмици.
 • II степен - закъснение от 2-4 седмици.
 • III степен - изоставане от 4 седмици или повече.

Единичният ултразвуков преглед не е причина за поставяне на диагноза. Препоръчва се ехографията да се повтори след 2 седмици. Ако повторният преглед потвърди недохранването на плода, тактиката за управление на бременна жена се променя.

По време на ултразвук се обръща внимание на други параметри:

 • Състоянието на плацентата. При фетално недохранване се разкрива плацентарна недостатъчност. Плацентата се сгъстява, появяват се калцификати, настъпва преждевременно стареене на органа и други промени.
 • Състоянието на кръвния поток в системата майка-плацента-плод. При симетрична форма на хипотрофия нарушенията се откриват рано - на 18-20 седмици. Асиметричната форма дава промени в кръвния поток по-късно - по-близо до 30 седмици. Кръвният поток се оценява чрез доплер.
 • Обем на околоплодната течност. При симетрична хипотрофия често се откриват олигохидрамнион или полихидрамнион. Асиметричната форма работи без характеристики.
 • Състояние на плода. Симетричната хипотрофия често се комбинира с фетални малформации. Повечето от тях могат да бъдат открити с втори ултразвуков скрининг.

Симетричното забавяне на растежа на плода е причина за по-задълбочена пренатална диагностика. На бременна жена се препоръчва да се подложи на следните прегледи:

 • Хорионна биопсия - получаване на проба от ембрионална тъкан чрез пункция на коремната стена. Провежда се на 8-16 седмици.
 • Амниоцентезата е събиране на околоплодни води. Изпълнява се след 16 седмици.
 • Кордоцентеза - получаване на кръв от пъпна връв. Изпълнява се след 18 седмици.

Инвазивните методи могат да открият генетични аномалии и други нарушения в развитието на плода. Обхватът на диагностичните процедури се определя индивидуално въз основа на рискови фактори и данни от ултразвук.

За оценка на състоянието на плода на фона на недохранване се използват и неинвазивни методи. До 32 седмици се ръководят от ултразвуковите показания. На 32-33 седмици CTG е свързан. Кардиотокографията ви позволява да оцените сърдечния ритъм на плода и да откриете признаци на хипоксия. Състоянието на детето е ключов фактор при избора на тактика за управление на жена.

Ходът на бременността и последици за плода

Бременността на фона на формираната хипотрофия се усложнява от следните условия:

 • Спонтанен аборт. Дефектната функция на плацентата и забавянето на растежа на плода водят до смърт на плода.
 • Преждевременно раждане. Феталната хипотрофия често се свързва с други състояния, които пречат на нормалния ход на бременността. Разкриват се аномалии в развитието, инфекции и др. Тези фактори предизвикват преждевременно раждане.

Хипотрофията засяга състоянието на целия плод. Функционирането на вътрешните органи е нарушено, нервната система и мозъкът са засегнати. След раждането рискът от развитие на такива състояния се увеличава:

 • перинатално увреждане на централната нервна система;
 • рахит;
 • респираторен дистрес синдром на новороденото;
 • асфиксия;
 • хипогликемия (ниска кръвна захар);
 • забавено физическо и психическо развитие.

Акушерска тактика за недохранване

 • Точна оценка на гестационната възраст. Ако се съмнявате, трябва да преизчислите ултразвуковото сканиране и данните от първия преглед. Този момент е особено важен при идентифициране на симетрична форма на хипотрофия..
 • Оценка на КМП и коремна обиколка при всяко посещение на лекар.
 • Слушане на сърдечния ритъм на плода при всеки преглед от гинеколога.
 • Контрол на теглото на бременна жена.
 • Навременни ултразвукови прожекции (18-21 и 32-34 седмици) със задължителна оценка на притока на кръв в матката, плацентата, пъпната връв.
 • Контролирайте ултразвук на всеки 2 седмици след потвърждаване на диагнозата.
 • CTG на всеки 3 дни (от 32 седмици).

Идентифицирането на малформации, плацентарна недостатъчност и нарушен кръвен поток влошава прогнозата, увеличава риска от смърт на плода, спонтанен аборт и преждевременно раждане.

 • Подобряване на утероплацентарния и феталния кръвен поток. Използват се средства, които влияят върху съдовия тонус и хемодинамиката. Използват се антитромбоцитни средства и антикоагуланти, протеинови препарати, ензими. Курсът на терапия се определя индивидуално, като се отчита продължителността на бременността и тежестта на плода.
 • Лечение на разкритата патология - възможна причина за фетално недохранване. Препоръчително е да се премахне източникът на инфекция, да се изглади обострянето на хроничната патология. Особено внимание се обръща на контрола на кръвното налягане, лечението на гестоза и заплахата от прекъсване на бременността.

Диетични препоръки за бременни жени:

 • увеличаване на дела на протеините в диетата;
 • акцент върху храни, богати на витамини (включително сезонни зеленчуци, плодове, плодове);
 • допълнителен прием на витаминни комплекси и хранителни смеси.

Днес ефективността на такава тактика не е потвърдена. Няма надеждни данни, че храненето на майката значително влияе върху хода на патологията и подобрява прогнозата..

Раждането със забавено развитие на плода се извършва през влагалището или чрез цезарово сечение. Изборът на метод за раждане зависи от тежестта на плода. Условията се определят индивидуално. Ако има положителна тенденция и бебето расте, раждането се извършва на 37 седмици или по-късно.

Показания за ранна доставка:

 • липсва динамика на растежа на плода;
 • изразена липса на вода;
 • признаци на фетална хипоксия и дистрес според CTG данни;
 • тежки нарушения на кръвния поток в плацентата, матката, пъпната връв.

С изключването на вродени дефекти и вътрематочни инфекции, недохранването на плода има благоприятна прогноза. След навременна помощ жената има голям шанс да роди дете навреме и без изразени нарушения в развитието..

Предотвратяване

 • откажете се от лошите навици преди зачеването на дете;
 • идентифициране и лечение на заболявания на вътрешните органи;
 • за постигане на корекция на ендокринната патология;
 • планирайте бременност и спрете аборта;
 • не позволявайте кратък интервал между ражданията (по-малко от 2 години);
 • наблюдавайте диетата преди зачеването и по време на бременност;
 • избягвайте стреса;
 • откажете се от тежката физическа работа.

Ранното посещение на лекар, навременната регистрация и преминаването на всички необходими скрининги помагат да се установи недохранването на плода и да се избегне развитието на усложнения.

Фетална хипотрофия

Причини, последици, лечение на фетално недохранване

Феталната хипотрофия е термин, който обозначава изоставане във вътрематочното развитие на детето. Друго обозначение за същия термин е вътрематочно забавяне на растежа. Тази диагноза е много често срещана през третия триместър. Може да бъде поставен от лекар в предродилна клиника или лекар след ултразвукова диагностика. Защо бебето може да изостане в развитието си, въз основа на което се поставя тази диагноза, има ли лечение и какви са възможните последици от патологията?

Като начало ще зарадваме всички бъдещи майки - диагнозата фетално недохранване от 1-ва степен обикновено не се потвърждава след раждането. Клас 1 е най-лесен, когато детето изостава на 2 седмици или по-малко от „нормите“ в своето развитие. Често това се дължи на семейните характеристики - когато всички деца в семейството се раждат с малко тегло или ако гестационната възраст е неправилно зададена. За справка: колкото по-късно бременна жена дойде за първи път при гинеколог за преглед, толкова по-малко точен ще й даде срок. Освен това не всички жени си спомнят точно първия ден от последната си менструация, на който лекарите разчитат, когато определят продължителността на бременността. Най-точната диагноза на термина е възможна, ако жената знае точно деня на зачеването или ако е извършено ултразвуково сканиране в ранните етапи (2-3 седмици), тогава срокът може да бъде настроен на един ден.

Лекарят научава за това как се развива детето, доколко издържа на „нормите“, като измерва дължината на матката и обема на корема. Те се увеличават много бързо от втората половина на бременността. Ако се случи, че коремът не е нараснал за 2-3 седмици, лекарят може да препоръча стационарно наблюдение и допълнителен ултразвуков преглед. В този случай е много важно, за да се избегне погрешна диагноза, измерванията да се извършват всеки път от един и същ лекар, като се ръководи от всички правила (жената лежи по гръб на диван със свити крака в коленете). Понякога дължината на матката може внезапно да стане по-малка, но, разбира се, това не означава, че детето е намаляло по размер, просто, най-вероятно е променило положението си в матката. И така, да има малка дължина на матката, но голям обем на корема (измерен в пъпа) може да бъде жена, чийто плод е в напречно положение (лежи през матката).

В допълнение, на всеки ултразвук, започвайки от втората половина на бременността, се извършва фетометрия, т.е. измерване на отделни части от тялото му, а именно измерване на бипариентален размер, коремен обем, обиколка на главата и дължина на бедрото. В идеалния случай всеки получен параметър трябва да съответства на гестационната възраст, определена от лекаря в таблицата. Този идеален набор от обстоятелства обаче е рядък. Разкрива се асиметрично фетално недохранване, т.е. когато размерът на главата, например, на 33 седмици, коремната обиколка и дължината на бедрото на 32. Често това не означава никаква патология, а само грешка в измерването.
Има три степени на фетално недохранване:

 • 1 - изоставане до 2 седмици;
 • 2 - изоставане до 4 седмици;
 • 3 - повече от 4 седмици назад.

Какви са причините за патологията? Не, не, изобщо не става въпрос за лошо хранене, въпреки че това също може да е причина за забавянето на развитието на плода. Много по-често детето се развива бавно поради приема на токсични вещества в майчиното тяло - катран, никотин, алкохол и др. Друга много честа причина за патология са инфекциите. Цитомегаловирус, токсоплазмоза, латентни инфекции, предавани по полов път - всичко това трябва да се изследва и, ако е необходимо, да се лекува преди бременността.

В допълнение, феталното недохранване често се наблюдава при късна токсикоза на бременни жени (гестоза), хипертония (високо кръвно налягане), прием на някои лекарства, сърдечно-съдови заболявания, патологии на плацентата (преждевременно узряване). А също и при многоплодна бременност, захарен диабет и хромозомни аномалии. Понякога причината може да бъде плътно заплитане на пъпната връв.?

Ами ако детето се развива бавно? Да се ​​храните правилно и да не гладувате е нещо разбираемо. И лекарят трябва внимателно да следи състоянието на пациента и нейното дете. Трябва да се извърши доплер сонография и кардиотокография, които ви позволяват да кажете със сигурност дали кръвотокът в съдовете на плацентата и пъпната връв е нарушен и дали сърдечната честота на плода е променена. Феталната хипотрофия може да има кардинално лечение под формата на цезарово сечение, което се извършва, ако детето е много слабо за независимо раждане. Извършва се и медицинска подкрепа по време на бременност, но не може да се нарече много ефективна. Прилагането на лекарства осигурява малко подобрение в доставката на кислород и хранителни вещества до бебето. Но ако причината за забавянето в развитието на детето не е в патологията на плацентата, а, да речем, в инфекцията, тогава проблемът е много по-сериозен и по този начин не може да бъде решен.

За щастие феталната хипотрофия не винаги има последици. Както писахме по-горе, всичко зависи от степента. Първата степен обикновено не вреди на детето, а втората и третата могат сериозно да повлияят на физическото и психическото му развитие..

Фетална хипотрофия по време на бременност. Причини, признаци, лечение

Фетална хипотрофия. По време на бременност жената задължително трябва да води здравословен начин на живот, да яде само пълноценна и здравословна храна, а в случай на някакво заболяване незабавно да потърси помощ от лекуващия лекар, само в този случай бъдещата майка ще има пълноценно бебе. Но въпреки всичко това има жени, които не обръщат дължимото внимание на здравето си..

Тази категория включва и тези, на които не им пука за това какво дете ще имат. Това са жени, които консумират различни алкохолни напитки, приемат наркотични вещества, както и майки, които пушат. В резултат на това може да възникне такъв не особено приятен проблем като недохранването на плода. По-просто казано, това е вътрематочно разстройство на развитието на бебето..

Видове фетално недохранване

По време на бременност може да възникне симетрично фетално недохранване и асиметрично фетално недохранване. При симетрична хипотрофия лекарят по време на ултразвуковата процедура може да забележи, че вътрешните органи на детето са по-малки, отколкото в действителност трябва да бъдат.

Асиметричното недохранване на плода се изразява в това, че не всички органи и части на тялото са с подходящ размер, например външният вид на детето, съответства на гестационната възраст, а вътрешните органи остават недоразвити или се развиват, но много бавно.

Феталната хипотрофия има три степени:

 • недохранване на плода от 1-ва степен - забавяне в развитието на детето не повече от две седмици. Най-често тази диагноза е погрешна. Особено в случаите, когато родителите му са имали същата характеристика, както и ако лекарите все още не са били в състояние да определят точно гестационната възраст.
 • фетално недохранване от 2-ра степен - в този случай развитието на детето закъснява с повече от две седмици, но в същото време не надвишава четири седмици. Подобно забавяне на развитието според медицинските данни не е норма. Най-често втората степен на фетално недохранване настъпва, когато детето получава недостатъчно кислород..
 • фетално недохранване от 3-та степен - такова изоставане обикновено трае повече от месец, в този случай бебето изглежда много слабо и слабо. Такова вътрематочно забавяне на развитието в медицинската практика се случва в много редки случаи..

Причини за недохранване на плода

Някои външни и вътрешни причини могат да доведат до такива катастрофални резултати:

 • лошо хранене;
 • лоши навици;
 • различни болести, предавани по полов път;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • прием на лекарства;
 • диабет;
 • патология на плацентата;
 • многоплодна бременност;
 • възраст на жената;
 • тежък физически труд.

Признаци на фетално недохранване

Лекарят може да забележи признаци на фетално недохранване само след ултразвуково изследване на маточната кухина. В някои случаи това нарушение може да се определи и от размера на корема на бременна жена. Симетрията обикновено се вижда още през първите месеци на бременността, докато асиметрията може да се открие едва от седмия месец на раждането на бебе.

Следователно, ако възникнат някакви подозрения или заболявания, бъдещата майка трябва да си уговори среща с акушер-гинеколог, тъй като само в този случай лекарят може да забележи и предотврати хода на феталното недохранване навреме, като по този начин възстанови нормалното развитие на детето.

Лечение и последици от феталното недохранване

Въпреки това, както отбелязват гинеколозите, в повечето случаи първият етап на недохранване не вреди сериозно на вътрематочното развитие на тялото на бебето. Тревожността трябва да бъде победена само с втората и третата степен на недохранване на плода, тъй като има вероятност бебето да се роди с много сериозни отклонения.

Ако след ултразвуково сканиране лекарят установи, че жената има фетално недохранване, тогава на бременната се предписва незабавно стационарно лечение, по време на което тя е под наблюдението на лекуващия лекар.

В края искам да отбележа още веднъж много важно нещо. Преди да зачене дете, бъдещата майка трябва стриктно да следи здравето си, да се храни правилно и да се откаже от всички вредни навици. В случай на някакво заболяване, докато планирате бременност или вече по време на бременност, незабавно потърсете помощ от Вашия лекар.

Защо феталното недохранване е опасно?

Феталната хипотрофия се открива по време на преглед от гинеколог и се потвърждава от ултразвукови резултати

Тежест

Патологията се изразява по различни начини. В това отношение се разграничават три степени:

 1. Първо. По-малко от две седмици назад. Обикновено тази диагноза не е опасна и не се потвърждава след раждането. Признаците на патология са свързани с неточности при определяне на времето на бременността и генетичните характеристики на майката и бащата.
 2. Второ. Забавяне от две до четири седмици. Изисква наблюдение и задължително лечение.
 3. Трето. Опасно състояние, при което плодът е напълно изчерпан.

Всяка степен изисква внимание от майката и лекарите. Навременно започналата терапия гарантира положителен резултат.

Симетрична форма

Патологията се открива през първите месеци с помощта на ултразвук. Плодът се развива пропорционално, всички органи се намаляват пропорционално. Причините за тази форма на хипотрофия:

 • лоши навици и лошо хранене на майката, липса на достатъчно количество витамини в диетата;
 • вътрематочна фетална инфекция;
 • дефекти в развитието;
 • хромозомни аномалии;
 • фетоплацентарна недостатъчност.

Преди поставяне на диагноза се предписват повторни прегледи, вземат се тестове, изясняват се възможните предпоставки.

Асиметрична форма

В този случай патологията се развива след шестия месец. Ясен знак е несъответствието между размера на някои органи по отношение на тялото. Мозъкът и външните измерения на тялото съответстват на термина, а някои вътрешни органи са много по-малки. Причини за отхвърляне:

 • майката е над 30 или под 17 години;
 • професионална вреда;
 • пушене, алкохол, преждевременни наркотици;
 • прееклампсия;
 • майката има хронични инфекции и общи заболявания;
 • хормонални нарушения;
 • спонтанни аборти, спонтанен аборт в миналото;
 • патология на матката;
 • анемия при майката;
 • заплашено прекратяване или многоплодна бременност;
 • обостряне на хронични заболявания.

В резултат на влиянието на тези фактори метаболитните процеси се влошават, матката вече не е снабдена с хранителни вещества и кислород в достатъчен обем. Плодът гладува и темпът на растеж се забавя. При продължително отсъствие на терапия се развива дистрофия.

По време на бременност е важно да се храните правилно и да следвате препоръките на лекаря

Диагностика

Патологията може да бъде открита при следващия акушерски преглед. Гинекологът измерва височината на очното дъно на матката, обема на корема и други показатели. Обикновено те трябва да се увеличават от време на време. Липсата на растеж показва фетално недохранване.

За изясняване на диагнозата се извършва непланиран ултразвук, измерват се всички параметри на плода, оценява се състоянието на плацентата. Изследването се извършва в динамика, за да се проследи състоянието на детето и да се осигури необходимата помощ навреме. Жената се подлага на повторен ултразвук след три седмици.

Хипотрофията при бременност засяга не само физическата работоспособност, но и благосъстоянието на плода..

По време на гладно функционалното състояние се влошава значително. За изследването се използва доплер метод. С негова помощ се определя притока на кръв в големите артерии. Въз основа на резултатите от изследването се прави заключение за достатъчността на кръвоснабдяването на плода и матката..

От 30-та седмица е възможно да се извърши ултразвукова кардиотокография. Този метод помага за оценка на сърдечно-съдовата система и нейната ефективност..

Ефекти

1-ва степен на недохранване не представлява сериозна опасност за детето. Навременната адекватна терапия лесно ще коригира ситуацията. Бебето се ражда здраво, но с ниско тегло. На двегодишна възраст разликата между него и връстниците му изчезва. В някои случаи децата имат слаб имунитет, липса на апетит, проблеми с концентрацията и постоянството. С правилния подход всички тези недостатъци бързо се спират. При изследване на новородено се отбелязва:

 • бледа кожа;
 • нисък тургор на тъканите;
 • тънък подкожен мастен слой на корема.

2-ра и 3-та степен носят по-сериозна заплаха: дефекти на вътрешните органи, умствена и умствена изостаналост.

Степен 2 се проявява при кърмачета, както следва:

 • намален апетит;
 • детето е много активно понякога или мудно;
 • бавно двигателно развитие;
 • кожата е бледа, суха;
 • нисък тургор и загуба на еластичност на тъканите;
 • подкожният мастен слой по цялото тяло практически липсва, с изключение на лицето;
 • задух, тахикардия.

Децата са склонни към настинки, пиелонефрит, отит на средното ухо, пневмония.

Най-сериозната, 3-та степен, се характеризира със следните фактори:

 • подкожният мастен слой липсва в цялото тяло и лицето;
 • невропсихичното развитие изостава от нормата;
 • малък ръст;
 • бебето не реагира на звук, светлина и болка;
 • мускулна атрофия;
 • нарушена терморегулация.

Вътрематочното изтощение променя чертите на лицето. Фонтанелата и очните ябълки потъват, в ъглите на устата се образуват пукнатини. Новородените не се хранят добре, често плюят. Диарията и повръщането ги безпокоят постоянно. Сред многобройните заболявания най-често се диагностицират стоматит, конюнктивит, рахит, пневмония, анемия, глосит, брадикардия, хипогликемия, хипотермия.

Лечение

На първо място, лекарят се стреми да установи причината за заболяването. След това можете да започнете да го премахвате. Има следните лечения за хипотрофия:

 • Корекция на диетата на бременната жена. Увеличаване на калориите, протеините и витамините.
 • Предписват се лекарства за подобряване на кръвообращението в плацентата.
 • За отпускане на матката се предписват токолитици.
 • Ако плодът страда от хипоксия, е необходимо да се вземат средства, които насърчават притока на кислород.

Жена се лекува у дома или в болница. Редовната оценка на функционалното състояние на детето е задължителна.

Лечението на хипотрофия се извършва у дома или в болница

Предотвратяване

Феталната хипотрофия влияе отрицателно върху състоянието му и влияе върху развитието в бъдеще. По-добре е да избягвате подобни ситуации. За целта запомнете простите правила за превенция..

 • По време на етапа на планиране на бременността, преминете през пълен преглед. Лекувайте всички възможни инфекции. Вижте зъболекаря.
 • Откажете се от лошите навици. Разхождайте се повече на чист въздух. Упражнявай се всеки ден.
 • Спете поне осем часа на ден. Легнете за почивка през деня.
 • Погрижете се за балансирана диета. Ако е необходимо, купете специални витамини за жени в позицията.
 • Потърсете превантивно лечение на хронични заболявания. Трябва да се опитате да избегнете обостряния по време на бременност..
 • Консултирайте се с Вашия лекар, ако има отклонения в работата на сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците, белите дробове. Трябва да бъдете уведомени за всички възможни усложнения. Вземете стъпки, за да ги избегнете.
 • Регистрирайте се по-рано. Лекарят ще може да оцени състоянието ви, да направи прогноза.
 • Спазвайте стриктно всички препоръки. Направете тестовете и ултразвука навреме.

Бременната жена е длъжна да се грижи за здравето си. Животът на бъдещия човек зависи от нейните действия. Заради това си струва да промените навиците си, да се откажете от пушенето и алкохола. Диагнозата на недохранване често се поставя в антенатални клиники. Патологията, открита в началните етапи, реагира добре на лечението. Изисква съвместна системна работа на бъдещата майка и гинеколога.

Подайте всички прегледи навреме и винаги ще знаете точно как се справя детето. При всяка среща лекарят дава препоръки как да се храните, какви лекарства и витамини да пиете. Следвайте препоръките му. Не се отчайвайте, ако се открие тази патология от 2-ра или 3-та степен. Лекарят може да препоръча хоспитализация, не отказвайте. Под всяка минута наблюдение ще бъде по-лесно да коригирате всички опасни моменти.

Почивайте си повече вкъщи и яжте пресни плодове. Практикувайте йога за бременни жени. Спокойните упражнения могат да ви помогнат да се отпуснете, да облекчите стреса и да намерите хармония. Опитайте се да бъдете по-малко нервни, мислете само добре.

Фетална хипотрофия: причини и последици

Хипотрофията е доста често срещана през третия триместър. По правило повечето от поставените диагнози (това се отнася за 1-ва степен на заболяването) не се потвърждават след раждането. Ето защо е важно бъдещите майки да знаят, че тази диагноза не е присъда. По-сложните степени на заболяването изискват лечение и внимателно медицинско наблюдение. Въпреки това, с навременното откриване на тази патология и с помощта на опитни лекари, проблемът с хипотрофията може да бъде решен.

Фетална хипотрофия по време на бременност

С прости думи, недохранването е вътрематочно забавяне на растежа на плода. Тоест размерът и теглото на плода не съответстват на нормата за дадена гестационна възраст..

Има 3 степени на това заболяване:

 • Фетална хипотрофия от 1 степен (характеризираща се със забавяне на развитието до 2 седмици). Тази диагноза се поставя най-често и в повечето случаи се оказва невярна. Това зависи от много фактори. Например, генетично предразположение на детето, тоест много деца в семейството са били малки. Понякога има възможност за несигурен период на бременност. Най-често това се случва, ако бременността не е била планирана и жената не помни точната дата на последната менструация. За да разберете колко правилна е тази диагноза, помогнете на компютърна томография и изследване на плацентата.
 • Хипотрофия от 2-ра степен (характеризираща се със забавяне на развитието до 4 седмици). Тази диагноза вече говори за определена патология. Възможна причина за това заболяване може да бъде нарушената функция на плацентата. В този случай е показано стационарно лечение..
 • Хипотрофия 3 степен (характеризираща се със забавяне на развитието повече от 4 седмици). Тази степен може да се нарече тежко фетално недохранване. В този случай е необходимо да се вземат спешни мерки за рехабилитация..

Форми на патология

Симетрична форма

Тази форма обикновено се проявява в началото на бременността. Характеристиката му е симетрично изоставане в развитието. Тоест размерът на крайниците, главата, торса и корема при дете е пропорционален за даден период, но все пак по-малък от нормата.

Причини за симетрична хипотрофия при дете

 • Пушеща майка.
 • Фетални малформации.
 • Хромозомна патология.
 • Вътрематочна инфекция.
 • Недостатъчно хранене на майката.

Асиметрична форма

Диагностициран след двадесет и осмата акушерска седмица на бременността. В този случай развитието на само един или няколко органа се забавя. Тоест размерът на главата, скелета и крайниците са пропорционални, а развитието на някои вътрешни органи изостава от нормата.

Причини за асиметрична хипотрофия

 • Възрастта на майката (твърде млада или твърде зряла).
 • Лоши навици на жената (алкохол и пушене).
 • Тежък физически труд, работа с отрови.
 • Емоционален стрес.
 • Хронични майчини инфекции.
 • Хормонални нарушения в тялото на жената.
 • Предишни спонтанни аборти.
 • Патология на матката.
 • Анемия на майката.
 • Ниско кръвно налягане.
 • Риск от спонтанен аборт.
 • Многоплодна бременност.

Защо това заболяване е опасно? Ефекти

Възможни последици:

 • Рахит.
 • Нарушена умствена функция.
 • Изоставане във физическото развитие.
 • Чести настинки.

Последиците от това заболяване се проявяват в забавянето на растежа и развитието на детето след раждането. Но като правило такива деца настигат връстниците си до двегодишна възраст. Основното е, че те получават необходимото хранене и родителите обръщат повече внимание на здравословния си начин на живот..

Понякога децата могат да имат разстройство с дефицит на вниманието, това ще се прояви в нервност и безпокойство. Но трябва да се помни, че с висококачествена медицинска рехабилитация и родителски грижи вашето бебе ще се превърне в здраво и щастливо дете..

Диагностика на тази патология

 • За да диагностицирате хипотрофия, трябва да направите ултразвуково сканиране. В това проучване се прави фетометрия, т.е. измерване на физиологичните параметри на плода. След това ултразвуковото сканиране се прави отново след около три седмици. Това е необходимо, за да се установи динамиката на развитието на плода..
 • Доплер също е вид ултразвукова диагностика, която се извършва с цел да се анализира притока на кръв в съдовете на пъпната връв, мозъчните артерии на плода и матката на жената.
 • Ултразвуковата кардиотокография се прави, за да се изследва задълбочено сърдечно-съдовата дейност на плода.

Лечение

Лекарството може да бъде предписано само от лекар. Медицинското лечение ще зависи от степента на заболяването и индивидуалните показатели за здравето на жената. Но, както показва практиката, това само частично помага да се отървете от този проблем. Основното е бъдещата майка да промени коренно начина си на живот..

 • Ако причината за заболяването не са инфекции или дефекти на вътрешните органи, а изключително външни фактори, тогава те трябва спешно да бъдат неутрализирани.
 • Ако жената не се храни добре, трябва да започне балансирана и здравословна диета..
 • Ако жената все още не се е отказала от вредните навици, е време да го направи, за да предпази детето от възможни сериозни заболявания..
 • В случай, че отслабнало дете не може да се роди самостоятелно, се прави цезарово сечение.

Предотвратяване

 • Най-добрата профилактика на много заболявания и патологии на плода е планирането на бременност. Ако решите да заченете дете, преминете през пълен преглед, разберете дали имате хронични заболявания.
 • Ако имате медицинско състояние, което изисква постоянно лечение, консултирайте се с вашия гинеколог, ако можете да ги приемате по време на бременност. Или може би трябва да бъдат заменени с лекарства, които са безопасни за плода..
 • Може да се наложи да се подложите на курс на лечение, след който бременността ще донесе само положителни емоции. В крайна сметка здравето на майката е пряко свързано със здравето на детето..
 • Ако вие или вашият партньор наскоро сте приемали антибиотици, това може да повлияе на ембриона по различни начини. Следователно след последната доза антибиотици трябва да минат поне три седмици..
 • Здравословният начин на живот, правилното хранене, чистият въздух и светлината, но редовната физическа активност също са много важни..

Видео

Препоръчваме ви да гледате видеоклип, в който млад специалист говори за проблема с хипотрофията.

За съжаление бременността не винаги е перфектна и гладка. За да предотвратите някои патологии, трябва да сте наясно с възможните рискове..

 • Феталната хипоксия се развива при недостиг на кислород. Ниските нива на хемоглобин при майката може да са причина за този проблем..
 • Пониженото количество вода по време на бременност означава недостатъчно количество околоплодни води, тоест околоплодни води.
 • Изтичането на околоплодна течност понякога се случва, когато мембраната на феталния пикочен мехур е повредена.
 • Стимулирането на труда се използва, ако естественият трудов процес не се случи в точния момент.

Опасности и лечение на фетално недохранване по време на бременност

Обща характеристика на заболяването

Хипотрофията е явление, при което нейните фетометрични показатели (тегло, височина, дължина на крайниците) не съответстват на нормите, които трябва да се спазват на определен етап от бременността.
Появата на тази патология може да причини определени причини, които трябва да се отдадат на:

 • лоши навици на бременна жена (прием на алкохол и наркотици, пушене);
 • гестоза (характеризираща се с повишаване на налягането + наличие на протеин в урината и често оток);
 • наличието на хромозомна аномалия при плода (тогава с втория / третия планиран ултразвук се откриват всякакви патологии в развитието на вътрешните органи, много къса носна кост или нейното отсъствие);
 • неконтролиран захарен диабет при бременна жена;
 • твърде млада възраст на родилка (под 17 години) или около 40 години;
 • работа, която включва контакт с химикали;
 • плътно заплитане на плода с пъпната връв или друго нарушение на притока на кръв в пъпната връв (когато необходимото количество хранителни вещества и кислород не идва при бебето);
 • преждевременно стареене, отслабване или възпаление на плацентата;

В допълнение към горните причини, има много други фактори, които могат да причинят недохранване на плода..

Какви причини могат да доведат до развитието на ВРП?

Ако говорим за симетричен GRP, тогава, като правило, това се дължи на хромозомни аномалии на плода, генетични метаболитни нарушения, хипофункция на щитовидната жлеза и хипофизна нанизъм. Вирусни инфекции (рубеола, херпес, токсоплазмоза, цитомегаловирус) също играят важна роля..

Асиметричната форма на VGRP се причинява от патологии на плацентата през третия триместър на бременността, или по-скоро фетоплацентарна недостатъчност (съкратено FPN). FPN е патология, при която плацентата не може напълно да снабди плода с хранителни вещества, които циркулират в кръвта на майката. В резултат FPN може да причини фетална хипоксия, тоест кислороден глад.

FPN може да възникне поради: късна гестоза, аномалии в развитието на пъпната връв, многоплодна бременност, плацента превия, съдови лезии на плацентата.

Неблагоприятните външни фактори, като прием на лекарства, излагане на йонизиращо лъчение, тютюнопушене, консумация на алкохол и наркотици, могат да провокират всяка форма на GRP. Също така, рискът от MURP се увеличава с анамнеза за аборт..

В много случаи истинската причина за ВРП никога не е била установена..

Форми и етапи

Вътрематочното забавяне на растежа на плода е разделено на 2 форми:

 • Симетрична хипотрофия. Отклонението се определя, ако всички части на тялото са равномерно намалени в плода, т.е. всички основни фетометрични показатели са значително по-ниски от нормалните показатели, които трябва да присъстват на определен етап от бременността.
 • Асиметрична хипотрофия. Диагностицира се, ако определени части от тялото на плода съответстват на нормални размери за определен период от време, а някои от тях не съответстват. Най-често асиметричната хипотрофия се проявява главно след 28 седмици от бременността.

Съществува и класификация на хипотрофията, в зависимост от това колко седмици плодът изостава в развитие:

 • Първа степен. Характеризира се със забавяне на развитието за период не по-дълъг от 2 седмици. Подобна диагноза не е необичайна. Не е животозастрашаващо за плода.
 • Втора степен. Забавянето в развитието в този случай надвишава 2 седмици, но е по-малко от 4 седмици. Такава диагноза е по-опасна от първата, следователно в този случай вече се изисква лечение.
 • Трета степен. Забавянето на растежа е повече от 4 седмици. В такива ситуации те често прибягват до преждевременно раждане..

Често при жени с нередовен или дълъг менструален цикъл областният гинеколог не определя правилно гестационната възраст и тогава диагнозата за вътрематочно забавяне на растежа (FGR) е погрешна. Ето защо е важно да се регистрирате на LCD преди началото на 12 седмици и да извършите първото планирано ултразвуково сканиране навреме. Само според резултатите от първия планиран ултразвук може да се прецени настоящият етап на бременността. Но ако една жена се регистрира по-късно, тогава може да има объркване с времето и тогава ще бъде предписано ненужно лечение, а самата бременна жена ще изпита голям стрес и безпокойство за здравето на детето..

Предотвратяване

 • Най-добрата профилактика на много заболявания и патологии на плода е планирането на бременност. Ако решите да заченете дете, преминете през пълен преглед, разберете дали имате хронични заболявания.
 • Ако имате медицинско състояние, което изисква постоянно лечение, консултирайте се с вашия гинеколог, ако можете да ги приемате по време на бременност. Или може би трябва да бъдат заменени с лекарства, които са безопасни за плода..
 • Може да се наложи да се подложите на курс на лечение, след който бременността ще донесе само положителни емоции. В крайна сметка здравето на майката е пряко свързано със здравето на детето..
 • Ако вие или вашият партньор наскоро сте приемали антибиотици, това може да повлияе на ембриона по различни начини. Следователно след последната доза антибиотици трябва да минат поне три седмици..
 • Здравословният начин на живот, правилното хранене, чистият въздух и светлината, но редовната физическа активност също са много важни..

Опасности и последици от отклонението

Хипотрофията от първа степен не представлява заплаха за живота и здравето на нероденото дете. Ако отклонението е по-сериозно, това носи известна заплаха, тъй като вътрешните органи често са недоразвити с хипотрофия на 2-ри и 3-ти етап и не могат да изпълняват напълно функцията си.

Новородено с GRP степен 2 може да бъде забавено в развитието и да има поднормено тегло. Въпреки това, в неусложнени случаи, при започване на правилно и навременно лечение, бебето ще настигне връстниците си в рамките на няколко години и по нищо няма да се различава от здравите деца..

С 3-та степен на забавяне на развитието на плода, бебето може дори да не оцелее. Ето защо, ако феталното недохранване се открие след 24 седмици, тогава те често прибягват до спешни мерки. Първо, бременната жена е приета в болница под строгото наблюдение на лекарите. Лекарите могат да инжектират бременна жена с бетаметазон или дексаметазон за ранно узряване на белите дробове на плода, така че, ако здравето на бебето се влоши, те могат да направят цезарово сечение. След това новороденото ще бъде кърмено в затвор.

Най-тежкото усложнение на феталното недохранване е недоразвитието на нервната система, в резултат на което детето може да има умствена изостаналост..

Възможно ли е да се предупреди

Има списък с външни и вътрешни патологични фактори, чието въздействие не зависи от бременната жена. Въпреки това, при спазване на определени препоръки, бъдещата майка има възможност да намали риска от това сериозно състояние. Профилактиката на феталното недохранване включва следните препоръки:

 • Намиране на бременна жена в благоприятни условия на околната среда, далеч от промишлените предприятия и пътното платно;
 • Категоричен отказ от употреба на алкохол и наркотици, както и от тютюнопушене;
 • Минимизиране на стресовия фактор в ежедневието;
 • Преразглеждане на диетата. Диетата на бременната жена се избира индивидуално, въз основа на нуждите на самата жена, както и от наличието на съпътстващи заболявания. За да се осигури хармоничното развитие на плода, диетата на бъдещата майка трябва да съдържа оптимални количества мазнини, протеини и въглехидрати;
 • Редовни посещения на лекуващия гинеколог, който ще може да оцени динамично състоянието на бременна жена и развиващ се плод.

Освен това се препоръчва на бременна жена да спазва режим на умерена физическа активност, да спи поне 9 часа на ден и да обръща внимание на дневния сън. Ако няма нужда от сън, тогава на бъдещата майка се препоръчва просто да легне със затворени очи или да прочете книга. Спазването на тези прости препоръки ще позволи на бременната жена да поддържа добро здраве през целия период на раждането на дете, както и да предпазва бебето си от риска от недохранване..

Диагностика

Невъзможно е да се потвърди наличието на аномалии във физическото развитие на плода без модерно медицинско оборудване.

Според измерванията на корема и височината на маточното дъно може само да се предположи, че има изоставане в развитието на плода. Жените с малък корем могат да раждат напълно здрави бебета, докато бебе с аномалии може да се роди с нормален корем. Следователно, за да се постави точна диагноза, ако има съмнение за фетално недохранване, бременната жена се изпраща да се подложи на процедури като:

 • ултразвуково изследване (ултразвук): методът помага да се определят фетометричните параметри на плода и да се оцени състоянието на плацентата;
 • ултразвукова кардиотокография: използва се след 30 седмици, ви позволява да оцените активността на сърдечно-съдовата система на плода;
 • доплерометрия: използвайки този диагностичен метод, можете да оцените състоянието на кръвния поток в пъпната връв, мозъчните артерии.

Навременната диагностика на заболяването ще помогне да се предотврати влошаване на ситуацията и да се вземат навременни мерки за стабилизиране на плода.

IUGR симптоми

След 24 седмици лекарят може да подозира IUGR. Такава патология може да бъде диагностицирана по време на ултразвуково изследване. Какви показатели могат да предупредят лекаря?

 • Обиколката на бедрото и главата на детето;
 • Сърдечен ритъм;
 • Амниотична течност;
 • Скорост на плацентарния кръвен поток;
 • Коремна обиколка;
 • Нарушения на плацентата.

Има обаче случаи, когато тази патология протича безсимптомно..

В класификацията на синдрома на IUGR се разграничават 3 степени:

 • I степен. Плодът не поддържа темпо в развитието след гестационната възраст с 1-2 седмици. Това състояние може да се коригира навреме чрез предписана терапия - спазване на диетата и почивка. Тези методи са достатъчни, за да минимизират или дори да премахнат вероятността от негативни последици..
 • II степен. Забавянето е 3-4 седмици. Необходима е сериозна терапия.
 • III степен. Диагностицира се, когато лекарят отчете изоставане от повече от 1 месец.

Лечение на фетално недохранване

Ако се открие отклонение в ранните етапи на бъдещата майка, се предписва курс на лечение, за да се премахне първопричината. Ако инфекцията е виновна, се предписва антибиотик, ако диабет - хипогликемични лекарства и строга диета и т.н..

Но най-често при наличие на втора или трета степен на заболяването е необходимо да се вземат:

 • антикоагуланти за нормализиране на маточно-плацентарната циркулация на кръвта (курантил, ацетилсалицилова киселина, хепарин и др.);
 • антихипоксични лекарства (Riboxin, Actovegin и др.), които ще помогнат за увеличаване на доставката на кислород към плода.

Важно е да не се пренебрегва установеното състояние, за да се избегнат усложнения..

Освен това, в случай на нарушения на развитието на плода, лекуващият лекар може да предпише витаминни комплекси за попълване на липсващите хранителни вещества в организма (главно железни препарати с нисък хемоглобин при бременна жена, magne + B6 при оплаквания от маточен „камък“ или дърпащи болки в долната част на корема). Също така, жената трябва да спазва правилно хранене, докато консумира червено месо, пресни зеленчуци, плодове, зърнени храни, млечни продукти. Също така трябва да се откажете от лошите навици..

Усложнения

Последиците от хипотрофията зависят от причината, довела до нея. Фетоплацентарната недостатъчност може да се превърне във фактор, който ще доведе до заплаха от прекъсване на бременност или преждевременно раждане, аномалии в раждането.

Гестозата като една от причините за IUGR може да бъде усложнена от отлепване на плацентата и смърт на детето, а за майката това застрашава развитието на DIC.

Ранните инфекции водят до пропусната бременност, а по-късно до вродени малформации или антенатална смърт.

Децата, родени със забавяне на теглото, имат намалени адаптивни възможности. Те често се разболяват в следродилния период, понасят по-зле физиологичната жълтеница и други промени в тялото. Те се нуждаят от специално внимание от педиатър.

При асиметрична форма на недохранване след раждането се развиват следните усложнения:

 • голяма загуба на тегло след раждането и бавно възстановяване;
 • продължителна хипербилирубинемия;
 • липса на хормонална криза;
 • бавно зарастване на пъпната рана;
 • метаболитни нарушения: намаляване на белтъчно-синтетичната функция на черния дроб;
 • нарушения на кръвосъсирването;
 • асфиксия на новороденото, често - увреждане на мозъка и гръбначния мозък;
 • синдром на свръхвъзбудимост.

При симетрична форма стигмите на дисембриогенезата често се разкриват:

 • намален размер на черепа, надвиснали вежди;
 • малки черти на лицето, неговата асиметрия;
 • седловиден, монголоиден нос;
 • епикант, асиметрия на очите;
 • дистопия на предсърдията;
 • аномалии на извиване на ухото, антихеликс;
 • брахидактилия, арахнодактилия;
 • крипторхизъм или фимоза при момчета;
 • уголемяване на клитора при момичета;
 • нарушение на пигментацията на кожата;
 • излишък на косми по определени зони на тялото.

Какво е хипотрофия и колко често се среща при деца

Хипотрофията е рядко явление в развитите страни. Според Световната здравна организация има седем до осем бебета с недохранване на всеки сто бебета..

В развиващите се страни тази цифра е много по-висока - двадесет на всеки сто бебета страдат от недохранване. Хипотрофията може да се диагностицира само при бебета до две години, след достигане на тази възраст тялото започва да се развива по различен начин.

С прости думи, хипотрофията е последиците от глада.

Няма значение кой - майка или бебе. Майчиното мляко е единствената пълноценна храна за бебето и ако майката е бедна, бебето ще страда повече от нея

Хипотрофията е състояние, което се развива при липса на хранителни вещества в организма.

Има количествен и качествен недостиг. Количествено е, когато има малко храна.

Качественото се развива в случай на неправилно подбран изкуствен. Майчиното мляко в достатъчно количество не може да доведе до недостиг на качество.

Зависимост на телесното тегло от гестационната възраст при преждевременно раждане

Период на бременност, седмици.Тегло при раждане, g.
2000-2600 и повече
2300-2600 и повече

Диагнозата на вътрематочната хипотрофия обаче може да бъде поставена и когато телесното тегло е „подходящо” за възрастта. Това се наблюдава в случаите, когато външният вид на детето (дълго и отслабнало) убедително показва, че при нормален ход на бременността масата му би била много по-голяма. Друг пример са деца от близнаци (тризнаци), когато единият от близнаците има маса значително по-малка от втората (с 400-500 g), въпреки че е в границите на възрастта му. Например гестационната възраст е 32 седмици, масата на децата е 1550 и 1970 g.

Честотата на вътрематочно недохранване при недоносени бебета, според данните, е 18,6-22%. Според някои наблюдения тези цифри са по-ниски и са равни на 15,7%.

На външен вид децата с вътреутробно недохранване съставляват 2 групи. Първата група включва деца, при които недостатъчното физическо развитие се проявява главно чрез дефицит в телесното тегло, а забавянето на растежа и намаляването на обиколката на главата са много по-слабо изразени. Появата им е доста характерна. Те са дълги и изтощени. Наличието на хипотрофия се вижда веднага. На фона на намаленото хранене главата изглежда голяма, което може да им прилича на пациенти с хидроцефалия. Развитието на недохранване в тази група се случва в последните месеци на бременността. При децата от 2-ра група закъснението във физическото развитие се отразява еднакво на телесното тегло, ръста и обиколката на главата и на външен вид те почти не се различават от обикновените недоносени бебета. Началото на недохранване в тези случаи започва в по-ранен период от живота на матката..

Хипотрофията (протеиново-енергийно недохранване) е клиничен синдром, който се появява при деца на фона на тежки заболявания или поради хранителен дефицит (дисбаланс в приема на хранителни вещества, недохранване). Характеризира се с намалено телесно тегло по отношение на възрастовата норма, както и нарушение на трофиката на тъканите и в резултат на това нарушение на развитието и функционирането на вътрешните органи.

Хипотрофията е често срещана патология в детството. Според медицинската статистика в 5% от случаите посещенията при педиатър са свързани с недостатъчно наддаване на тегло..