За да се определи денят на овулацията, има няколко метода, които гинеколозите препоръчват. Най-бързо и ефективно е тестването със специални тестове. Аптеката предлага тестове от различни компании, но ние ще разгледаме подробно характеристиките на Evitest за определяне на овулацията.

 • Кратко описание на Evitest
 • Как работи тестът
 • Процедурни правила
 • Обяснение на резултатите от теста
 • Къде да купя и каква е цената?
 • Заключение

Кратко описание на Evitest

Evitest е експресна техника, която позволява за кратък период от време да се определи денят на освобождаване на лутеинизиращия хормон, когато фоликулът се спука и яйцеклетката се освободи от яйчника. Това родово име на марката за няколко бързи теста, които определят овулационния период и бременността.

 • Evitest Това е евтин експресен метод, лесен за използване. Това е лента, която трябва да се потопи в урина, събрана от 10 до 20 часа. След 3-5 минути можете да оцените резултата: ако се появи една ярка ивица, не е настъпила овулация, ако се появят две ярки ивици, настъпи LH скок, по това време можете да забременеете.
 • Evitest Plus - в опаковката жената вижда две ленти, едната може да се използва веднага, втората малко по-късно, след няколко дни за контрол. Препоръки на производителя: нанесете втората лента не по-рано от два дни по-късно, това ще даде надежден резултат.
 • Evitest Prof е скъп, но точен експресен анализ. Състои се от таблетка и пипета. За поставяне на урина върху плочата е необходима пипета. За целта нанесете 4 капки биологична течност върху прозореца на касетата, след което резултатът се вижда във втория прозорец.
 • Evitest Perfect е мастилено-струен бърз анализ. Процедурата не изисква специален контейнер за биологична течност. Тестът трябва да се доведе до потока урина, да се задържи за няколко секунди, след което да се отложи. Резултатите вече са видими след 5 минути.

Предимството им е, че не е трудно да се хване „плаваща“ овулация с нередовни цикли, не е необходимо да се прави ултразвуково сканиране, по-удобно е от измерването на базалната температура всяка сутрин.

Как работи тестът

Бързият анализ ви позволява да идентифицирате в урината хормон, който бързо се произвежда в тялото преди разкъсването на фоликула. Методът за определяне чрез такива тестове се основава на факта, че излишъкът от лутеинизиращ хормон в женското тяло се отделя чрез урината. Следователно, когато се извършва такава процедура, се взема тази биологична течност..

Овулационният период не трае дълго, специфичен хормон също не се задържа дълго в тялото на жената. Положителните резултати продължават до 3 дни.

Процедурни правила

Вече решихме, че за процедурата се използва биологична течност - урина. Всяка жена, която не е ограничена в движенията, може да направи тази процедура. Всяка опаковка съдържа инструкции, които дават ясни инструкции как да използвате бързия тест.

Ще анализираме какви основни стъпки са необходими за определяне на овулацията.

 1. Събиране на урина: Течността в тялото не трябва да се събира след една нощ. Нарушава се необходимата концентрация на съставни вещества. Трябва да се събере по-късно, около 10 часа сутринта. Съберете урина в контейнер.
 2. Потопете експресния тест в контейнер с урина до посочената лента. Всяка тест лента има ограничител - линия, над която не трябва да се потапя. След потапяне трябва да задържите теста за 5 секунди, след което да го премахнете.
 3. След това лентата трябва да се постави върху гладка и не мокра повърхност. Издържат на време около 10 минути.
 4. Преглед на резултата.

Методът за определяне на овулацията не трябва да се бърка с диагнозата бременност у дома. По време на бременност трябва да се събира само сутрешна урина..

Обяснение на резултатите от теста

Жена, която диагностицира овулацията, иска да види положителен резултат. Но това не винаги е така. Понякога резултатите от бързите тестове са объркващи.

 • Ако на теста няма ивици или ако се появи слаба, трябва да смените устройството за анализ. Този индикатор показва непочтеността на производителя. Този анализ не е надежден.
 • Ако се появи само една ивица с ярък цвят, резултатът се счита за отрицателен. В този случай диагнозата трябва да се извърши в други дни от цикъла. Най-вероятно дните в средата на цикъла са изчислени неправилно.
 • Когато се появят две ивици, но едната от тях е ярка, а другата е неясна, резултатът се счита за съмнителен. Този индикатор за LH предполага, че няма да има овулация през следващите 1-2 дни. След известно време трябва да повторите анализа.
 • Ако тестът за овулация Evitest показа две ярки ивици, това е индикатор, че овулацията трябва да настъпи през следващите часове или наскоро е настъпила.

Защо има съмнителни резултати? Всеки анализ има грешка. Това се дължи на човешкия фактор, условията на процедурата и самия показател. Грешки възникват по следните причини:

 • Жена събира урина рано сутрин или през нощта.
 • В бързаме, представител на нежния пол може да не следва инструкциите, да не издържи времето на диагностика и оценка на резултата.
 • Анализът е извършен след скорошна овулация.

Ако овулацията не бъде открита в продължение на няколко цикъла подред, качеството на теста няма нищо общо с това. Това е причина да посетите лекар колкото по-скоро, толкова по-добре. Ановулаторните периоди няколко цикъла подред се считат за патология в млада възраст..

В допълнение към описаните грешки в процедурата. Няколко други фактора влияят върху хормоналния фон и липсата на положителен резултат от теста. Отговорът на анализа ще бъде отрицателен, ако:

 • току-що приключила бременност;
 • началото на лактацията;
 • направи медицински аборт преди месец;
 • наличието на гинекологични заболявания;
 • настъпването на пременопаузата.

Evitest надеждно определя дните на овулация, когато бъдещите майки могат да планират бременност.

Къде да купя и каква е цената?

По правило всички експресни тестове за определяне на овулаторния период и бременността се продават в аптеката. Понякога те могат да бъдат намерени в различни градски супермаркети. Това се прави за удобство и възможност за пазаруване вечер и през нощта..

Цената за Evitest не е малка, но е достъпна за много жени. Една опаковка съдържа 5 тест ленти, както и една за определяне на бременност. Следователно в аптеките и супермаркетите цената на опаковката Evitest варира от 350 до 700 рубли.

Заключение

Различни експресни методи за определяне на бременност и овулация се произвеждат под марката Evitest. За да получите надежден резултат, трябва стриктно да следвате инструкциите: издържайте на времето за диагностика, съберете правилно урината и разберете резултатите. Купуването на пакет не е проблем, тъй като може да се намери в аптека или супермаркет. Ако резултатът е отрицателен в продължение на няколко цикъла, е необходима лекарска консултация за лечение на гинекологични проблеми.

Тестове за овулация. Препоръки за употреба

Планирането на зачеването включва общ тест за овулация. Технологията се основава на откриването на лутеинизиращ хормон в урината. Преди овулацията (24-48 часа) съдържанието му в урината се увеличава. След пиковата продукция, която може да се определи чрез тестване, следващите няколко дни са най-добрите за зачеване.

Какво представлява овулацията?

Това е освобождаването на зряла и готова за оплождане яйцеклетка от фоликула. Процесът се наблюдава в средата на репродуктивния цикъл. След като попадне в коремната кухина, яйцето се отнася от ресничките на маточните тръби и попада вътре, където се извършва оплождането.

Освобождаването на яйцеклетката от фоликула се извършва под въздействието на хормони. В първата половина на цикъла, когато фоликулът узрее, постепенно в него се произвеждат естрогени. Колкото повече са, толкова по-близо е денят на овулация..

Веднага след като нивото на естроген в организма достигне нивото, необходимо за овулацията, настъпва рязко освобождаване на LH и фоликулът се пука. Така че нивото на лутеинизиращия хормон е показателно за прогнозата на овулацията. Това всъщност е в основата на този диагностичен метод..

За какво е тест за овулация??

Успешният период за зачеване е много кратък. Яйцеклетката не е жизнеспособна в рамките на един ден след овулацията и сперматозоидите живеят не повече от 72 часа.

Всъщност може да има само 3-4 дни на месец, през които е възможно зачеването:

 • два дни преди овулацията;
 • първия или втория ден след овулацията.

Поемането на тест ще ви помогне да определите дните, в които е най-вероятно да забременеете. Благодарение на високата си чувствителност (25 mME / ml) се получава по-точен резултат.

Календарните и температурните методи в този случай са по-малко ефективни. Продължителността на първия период от репродуктивния цикъл се различава не само при различните жени, но и при един и същ - в рамките на различни цикли.

Що се отнася до температурния метод, той е трудоемък и неудобен, изисква спазване на много условия, за да се получи статистически надежден резултат..

Основни показания за теста

 1. Необходимостта от определяне на оптималния период за зачеване.
 2. Подготовка за отстраняване на репродуктивен материал за криогенно съхранение.
 3. Даряване на яйцеклетки - прехвърляне на собствените си яйца на други.
 4. Участие на жените в асистирани репродуктивни технологии: IVF, WMO.

Подготовка преди теста

Преди процедурата е необходимо да се определи най-подходящото време за нейното изпълнение:

 1. Ако жената поддържа календар на менструацията, е необходимо да се изчисли интервалът между дните на настъпване на менструацията в продължение на няколко репродуктивни цикъла. Най-често това е 25-31 дни.
 2. Изчислете средната стойност. Това е 26-27 дни. Ако цикълът е напълно нередовен, трябва да посетите лекар и да разберете причините. Може да се наложи зачеването да бъде отложено.
 3. Необходимо е да се извади 17 от полученото число - това е точната продължителност на втория период от репродуктивния цикъл (14 дни) и максималната продължителност на овулацията е 3 дни. Полученият резултат ще бъде самият ден от цикъла, от който трябва да започнете ежедневни измервания..
 4. Ако цикълът не е твърде еднороден, например - 23, 27, 31 дни, тогава за изчисления се взема най-малкият показател. В този случай времето за измерване се удължава и може да се наложи не един, а няколко теста за изследване.
 5. Непосредствено преди тестването не пийте в продължение на 3 часа, дефекирайте в продължение на 2 часа. Необходимо е събраната телесна течност да е достатъчно концентрирана и да съдържа нива на LH за истински резултат..

Кои тестове да използвате?

Компанията Frautest произвежда продукти от три вида:

 • Тест ленти за овулация. 5 домашни тест ленти за овулация с контейнери за събиране на урина.
 • Касети за тест за овулация. 7 теста, предназначени за жени с нередовен цикъл. Касетата се поставя директно под струята урина, така че няма включени контейнери.
 • Планиране. 5 тест ленти, 2 теста за бременност и 7 контейнера в комплект.

Най-простият комплект, който работи за повечето жени с нормален цикъл, е 5 тест ленти от овулация. Този евтин тест за овулация е идеален за изследвания. Нека се спрем на правилата за поведението му.

Как да тествате?

Комплектът Frautest съдържа контейнер за събиране на урина и 5 тест ленти (1-2 за ежедневна употреба). Ако жената има постоянен менструален цикъл, тогава пет дни са достатъчни, за да се определи скок на лутеинизиращия хормон.

В удобно за жената време (от 10 до 20 часа) се взема биоматериалът. Тестът не се извършва сутрин, тъй като няма да бъде ефективен поради освобождаването на LH в урината през деня.

На следващо място, една тест лента се изважда от опаковката, потапя се в течността по протежение на марката под формата на стрелки. След изчакване 10 секунди се изважда и се поставя хоризонтално на суха повърхност. Положителен резултат ще бъде видим след 40 секунди, отрицателен резултат се чете след 10 минути.

Как да тълкуваме резултатите?

Продължете теста на следващия ден

Нивото на хормона е повишено. През следващите 1-2 дни ще настъпи овулация. Подходящо време за зачеване. Тестването не трябва да продължава

ОтрицателниИндикаторът показва една или две ивици, но тестът е по-лек
ПоложителенПоявиха се две ивици. Тестова лента от същия или по-тъмен нюанс
ПогрешноБез ивициНеобходимо е да повторите теста, следвайки инструкциите

Къде да купя тест за овулация?

Продуктите Frautest се доставят в много аптеки. Следователно можете да разберете колко струва тест за овулация в аптечен павилион близо до вас. Средно най-простият тест с 5 ленти ще струва 350 рубли.

Frautest е безспорният лидер на пазара на тест ленти. Първото предприятие се появи в Германия през 1991 г. и за малко по-малко от три десетилетия Frautest произвежда широк спектър от тестове за бърза диагностика.

Опцията за касета ще струва двойно повече. Подобна цена на теста за овулация е свързана с висока чувствителност и различен механизъм на действие. Той работи добре при нередовни цикли.

Ползи от теста за овулация:

 • Тестването се извършва у дома.
 • Отнема само 3-10 минути, за да получите резултата.
 • В комплекта са включени контейнери за събиране на биоматериал (урина).
 • Резултат у дома и с лабораторна точност.

Препоръки и предпазни мерки

Правенето на домашен тест може да даде фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Поради това е много важно тестовете да се извършват в пълно съответствие с препоръките на производителя..

Фактори, които могат да повлияят на резултата:

 • Изхабяване на яйчниците.
 • Постменопаузален период.
 • Някои бъбречни заболявания.
 • Стимулиране с hCG хормон.
 • Бедна на протеини веганска храна.
 • Използване на хормонални контрацептиви.

Всички тези фактори могат да повлияят на нивото на лутеинизиращия хормон, променяйки неговите параметри. В този случай, въпреки високата ефективност и правилното изпълнение на теста, резултатът ще бъде неправилен..

Също така не трябва да използвате теста като метод за контрацепция. Не е предназначен за предотвратяване на нежелана бременност..

Тестване на нередовен цикъл

При жени, чийто цикъл е нередовен и понякога над 50 дни, може да се наложи по-продължително проучване. Тяхната овулация е нередовна..

Следователно ще е необходимо през ден или с различна честота, например - слушане на сигналите на тялото ви, определяне на хормонални промени и използване на тест ленти за „улавяне“ на овулацията.

Имайте предвид, че за тези, чийто цикъл е толкова нередовен, е препоръчително да се консултирате с лекар. Защото трябва не само да заченете, но и да раждате здраво дете. И ако причината за редки овулации са хормонални смущения, бременността ще бъде изложена на риск.

Ще покаже ли тест за овулация бременност??

Не, въпреки популярните вярвания, всеки бърз тест е предназначен да идентифицира собствения си хормон. Нивата на LH спадат след зачеването и не си струва да се използва тест за овулация за диагностициране на бременност.

В мрежата има много информация, че тестът за овулация показва бременност. Всъщност, хормонът LH има прилики с Alpha-hCG - хормонът на бременността, но това не е причина този високоспециализиран тест да се използва за други цели..

Планиране на пола на бебето с помощта на тест за овулация

Мъжките полови клетки са хаплоидни - те имат само една хромозома (X или Y). В зависимост от това коя сперма навлиза в яйцеклетката, ще се развие женски (XX) или мъжки (XY) плод.

Статистическите данни показват разликата в свойствата на сперматозоидите с различни хромозоми:

 • Y хромозомите са по-подвижни, но живеят по-кратко. Те са малки и бързи..
 • Х хромозомите са по-малко подвижни, но остават жизнеспособни по-дълго.

Тези данни доведоха до появата на теорията за планиране на пола, базирана на съотношението на датата на овулация и полов акт. То гласи:

„Ако полов акт се е случил 1-2 дни преди овулацията, те ще изчакат и ще участват в оплождането предимно с X-сперма. Ако директно в деня на овулацията ще се роди момче, тъй като бързите Y-сперматозоиди ще успеят повече “.

Невъзможно е да бъдем сигурни в неприкосновеността на това, тъй като по време на 1 полов акт над 10 милиона сперматозоиди влизат в тялото на жената. И кой от тях ще участва в оплождането, вероятно е невъзможно да се изчисли със сигурност..

Основното условие за планиране на пола е точното идентифициране на предстоящата овулация. И това ще помогне на тест лентата за овулация. Получените резултати ще покажат кога да има полов акт:

 • за раждане на момиченце - 1-2 дни преди овулацията;
 • за раждането на момче - в деня на овулацията (5-8 часа след получаване на положителен резултат).

По този начин тестът за овулация е много полезно изобретение. Той е безопасен, бърз и е помогнал на милиони жени да избегнат проблеми с зачеването. Препоръките за използването му са много прости и тестването не отнема много време и усилия.!

Тест за овулация evitest

Много жени са в състояние да усетят кога овулират. По правило през този период отделянето става по-вискозно, плътно и дори размазващо, има лека болка в областта на яйчниците и либидото става много ярко.

Независимо от това, въпреки всички тези симптоми, не трябва да разчитате на тях, тъй като те могат да показват не само овулация, но и всякакви нарушения в тялото. За успешно зачеване трябва да изберете тестове за овулация Evitest, които ще ви помогнат да определите най-подходящия момент за оплождане.

Показания

Овулацията е процес, по време на който яйцеклетката напуска фоликула, тя вече е готова за оплождане, следователно, когато се комбинира със спермата, се образува зигота.

След извършване на оплождането яйцеклетката се прикрепя към стените на матката и след известно време плодът се формира успешно. Благодарение на теста за овулация зачеването може да бъде успешно планирано, така че използването на този инструмент е просто необходимо.

Тестовете могат да бъдат закупени във всяка аптека, те са свободно достъпни за купувача и не изискват специална рецепта. Принципът на теста е да се измери количеството на определен хормон в урината. Количеството на този хормон зависи от менструалния цикъл, преди овулацията концентрацията му се увеличава значително, което ви позволява да определите точния момент за оплождане на яйцеклетката.

Положителният тест показва, че следващите два дни са най-подходящи за зачеване. Несъзнателно някои жени използват тестове за определяне на „опасни дни“, което е погрешно. Сперматозоидите, които са навлезли в гениталната област, могат да останат в тях в продължение на няколко дни в очакване на появата на яйцеклетка, така че зачеването може да се случи по време на полов акт, настъпил дори преди овулацията..

Приложение

Повечето продукти, включително най-добрия тест за овулация, имат 5 ленти, тъй като е доста трудно да се определи правилният момент за първи път.

Тестът трябва да се направи в деня преди очакваната дата на пускане на яйцеклетката. За да установите точната дата, трябва самостоятелно да определите продължителността на менструалния цикъл..

Извършването на тази манипулация е доста лесно, а именно: знаейки първия ден на менструацията, трябва да изчислите броя на дните между тях, а след това от получената цифра да се извадят 17. Например, ако менструалният цикъл е 26 дни, тогава тестването се извършва от ден 9 след началото на менструацията. Ако първият резултат е отрицателен, тогава трябва да направите анализа на следващия ден..

За да се открие овулацията, тест лентата трябва да се постави в контейнер с урина за няколко секунди. Когато в близост до контролната линия се появи фина секунда или изобщо не се вижда, резултатът е отрицателен. Ако вторият ред е ярък и наситен, тогава резултатът е положителен..

За да бъдат резултатите по-точни, трябва да се спазват определени правила:

 • не пийте вода за около 4 часа;
 • преди теста не можете да уринирате в продължение на 2 часа;
 • първата порция урина сутрин не трябва да се използва, тъй като резултатът може да е грешен;
 • най-благоприятните часове за теста са: от 10 до 20.

Когато тестването показва две ивици, това означава, че в рамките на два дни яйцеклетката, готова за оплождане, ще излезе от фоликула: колкото по-ярка е ивицата, толкова по-близо е процесът на овулация.

Ако по време на тестването няма ивици, тогава тестът е неизползваем, т.е. брак.

Когато тестът покаже положителен резултат, половият акт трябва да се случи в рамките на 3 дни след началото на овулацията.

Противопоказания

За съжаление, както всяко медицинско изделие, тестът има някои противопоказания за употреба. Изкривяването на резултатите може да възникне под въздействието на хормонални лекарства, които се предписват за лечение на поликистоза, маточни кръвоизливи и др..

Освен това употребата на такива хормонални лекарства има контрацептивен ефект, поради което по време на лечението няма да е възможно да забременеете успешно..

Тестът за овулация не трябва да се използва по време на зачеването или след менопаузата..

Според много жени Evitest за овулация е много удобен за използване. Той показва висок резултат при тестване, който ви позволява успешно да планирате зачеването на бебето.

Описание на теста за овулация на Eviplan: ръководство стъпка по стъпка

Затрудненото зачеване може да създаде проблем за една двойка. Много жени използват тестове за бременност само, за да определят дали вече са бременни. Липсата на дългоочаквани ивици предизвиква напрежение и разочарование. Решението на този проблем е тестът за овулация Eviplan.

 1. Описание
 2. Принцип на действие
 3. Как да използвам
 4. Декодиране на резултата
 5. Грешни резултати
 6. Препоръки за процедурата за изпитване
 7. Цена
 8. Изход

Описание

Eviplan ще определи периода на максимална плодовитост на жената и ще помогне да се намери най-благоприятният момент на зачеването. Тестът за овулация е особено полезен, когато е трудно да се зачене дете. Това е необходимо, за да се разбере дали има овулация, кога тя настъпва и настъпването на момента, в който трябва да положите всички усилия за зачеване.

Eviplan е прост и ефективен начин да разберете кога наближава овулацията. Тестването ще покаже концентрацията на лутеинизиращ хормон (LH) в организма, което ще помогне да се изчисли моментът на максимална плодовитост. Той има висока чувствителност от 25 mME / ml и гарантира над 99% точност. Тестът е полезен както за жени, които планират бебе, така и за тези, които искат да избегнат бременност..

Принцип на действие

В женското тяло лутеинизиращият хормон осигурява правилното функциониране на половите жлези. Ако съдържанието на LH в кръвта на жената е високо, тогава настъпва овулация. Бърз тест за овулация измерва количеството LH в урината. Когато планирате дете, е необходимо да се вземе предвид периодът на овулация, тъй като той пряко влияе върху репродуктивната функция..

Всяка кутия Eviplan съдържа ленти за еднократна употреба, импрегнирани с реагент. Той е чувствителен към LH. Когато урината попадне в реактива, възниква химическа реакция. Яркостта на лентата, която се появява, зависи от концентрацията на хормона в урината..

Как да използвам

Стъпка 1. Уверете се, че целостта на кутията за тесто е непокътната. Отворете кутията, извадете инструкциите от нея и прочетете препоръките. Отворете индивидуалната опаковка и извадете теста.

Стъпка 2. Съберете урината в контейнер, след което поставете теста там за 5 секунди. Нивото, до което лентата трябва да бъде потопена, се обозначава със стрелки. Тестът трябва да се проведе от зелената страна.

Стъпка 3. Поставете лентата хоризонтално върху удобна повърхност.

Стъпка 4. След 10 секунди прочетете резултата. Различни вариации в интензивността на цвета на лентата са показани на снимката.

Декодиране на резултата

Сравнете контролната лента с тестовата линия за декодиране. Той е по-близо до ръба на тестовото поле..

Резултатът от теста зависи от цвета на тестовата линия:

 1. Ако тестовата линия не се вижда или е по-бледа от контролната линия, резултатът е отрицателен. Не е настъпила овулация поради ниска концентрация на LH в организма.
 2. Тестът се счита за положителен, ако тестовата линия е по-забележима или със същата яркост като контролната лента. Това показва повишаване на LH в организма и по-голяма вероятност за зачеване през следващите 24-48 часа..
 3. Ако контролната лента не се появи в рамките на 10 минути, тестът е невалиден. Най-вероятно процедурата е била нарушена и трябва да използвате нов тест, за да получите резултата. Следването на препоръките за процеса на тестване ще помогне за свеждане до минимум на нарушенията в процедурата..

За по-голяма яснота, снимки на различни видове ивици:

Грешни резултати

Следните фактори могат да повлияят на грешен резултат от изследването:

 1. Брак на теста;
 2. Хормонални нарушения;
 3. Инфекциозни заболявания;
 4. Прием на лекарства, съдържащи хормони;
 5. Пиене на много течност.

Препоръки за процедурата за изпитване

 1. Всеки тест е за една употреба, така че прочетете инструкциите преди да започнете.
 2. Тестването е най-добре да се прави между 10:00 и 20:00. Препоръчва се времето за изпитване да се запази едно и също през всички дни..
 3. Не изхвърляйте използваните тестове, тъй като те ще могат да проследяват промените в яркостта на ивиците.
 4. Въздържайте се от използване на хормонални лекарства.
 5. За правилни резултати от теста не използвайте първата сутрешна урина..
 6. Минимизирайте количеството течност, което пиете няколко часа преди да използвате теста. Препоръчително време 1-4 часа

Цената в руските аптеки варира от 420 до 643 рубли. Цени в Украйна - от 143 до 147 гривна на пакет.

Изход

Що се отнася до семейното планиране, тестът за изчисляване на текущата плодовитост ще бъде първата стъпка към желаната бременност..

Често процесът на зачеване се затруднява от факта, че са избрани „лоши” дни. Определянето на овулацията ще реши този проблем. Eviplan е идеален за жени, които искат бързо и точно да определят кога настъпва овулация у дома.

Отговорният подход към планирането на бременността е ключът към щастливото майчинство. Съвременните методи създават все по-благоприятни условия за успешно зачеване. Тестът за овулация е точно и безопасно средство за постигане на целта на жената да стане майка..

Тест за овулация на EVIPLAN.

Потребителски коментари

Веднъж също направих тези тестове и за първи път забременях, въпреки че преди това половин година не работеше (само имаше ST).

Сега планирам поредната бременност и, разбира се, се надявам на теста Eviplan.

Имам тези тестове на 13-ия ден от началото на овулацията показаха 2 мастни ленти и ултразвукът каза фоликул 20 мм.

Днес имам две ивици за овулация. Моля, кажете ми кога можете да планирате полов акт?

поправете днес и утре и вдругиден.

Тест за овулация на Eviplan: инструкции за употреба

За по-бързо настъпване на желаната бременност можете да определите най-подходящите дни за оплождане, когато яйцеклетката напусне яйчника. Този период се нарича овулация. За да го идентифицират у дома, се използват специални тестове, които реагират на промените в хормоналния фон на жената. Един от тях е Eviplan.

Характеристика:

Тестовете Eviplan се произвеждат от Helm Medical от Германия. Една кутия съдържа 5 теста за овулация, опаковани индивидуално в отделни торбички. Самият тест представлява лента за еднократна употреба, върху която се нанася специален реагент.

Сред основните предимства на Eviplan са следните:

 • лентите са удобни за използване у дома; това не изисква специални устройства или умения;
 • можете също да ги вземете със себе си на работа или на пътуване;
 • наличието на няколко теста в кутията ви позволява да проследите динамиката в изменението на състоянието на жената;
 • тестът е силно чувствителен, тъй като реагира на хормонални нива над 25 mIU на ml;
 • вътре в опаковката има подробна информация за използването на ленти, която всяка жена може лесно да разбере;
 • производителят Eviplan е известен с качеството на своите продукти;
 • резултатът се получава много бързо - може да се провери за 5 минути;
 • опаковката допълнително включва тест, който показва ранна бременност.

Как?

Целта на тест лентите Eviplan е да се оцени нивото на лутеинизиращия хормон (името му за удобство е съкратено на буквите LH). Такова вещество присъства в тялото на всички жени и се екскретира в известно количество с урината..

Концентрацията му се увеличава рязко около средата на менструалния цикъл - в рамките на 24-48 часа преди овулацията, по време на която яйцеклетката се освобождава от яйчника.

Реагентът върху лентите е чувствителен към LH. Когато урината с високи нива на този хормон навлезе в Eviplan, започва химична реакция, което води до две ивици върху бялото поле. Една от тях (разположена по-близо до зеленото поле) трябва задължително да се появи и да бъде доста изразена - такава лента се нарича контролна лента. Липсата му показва, че тестът е дефектен. Яркостта на втората лента е пряко свързана с концентрацията на лутеинизиращ хормон в урината.

Инструкции за употреба

За да бъдат тестовете точни, първо трябва да изчислите средната продължителност на менструалния си цикъл. Ако той е редовен, жената просто брои общо дните му. Ако продължителността се променя от месец на месец, те обикновено вземат данни за последните 3 месеца и се фокусират върху най-малкия резултат (например с цикъл от 25, 26 и 30 дни, трябва да вземете предвид 25-дневния цикъл).

Проверката се извършва от деня, който приблизително ще предшества овулацията. В опаковката на Eviplan има картонена кутия с връх, който показва продължителността на цикъла и срещу него деня, от който трябва да се направят тестовете. Тестването се извършва ежедневно веднъж на ден или, за по-голяма точност, два пъти на ден.

Определяне на деня на овулация с теста Eviplan: инструкции и ефективност

Най-добрият вариант за избор на най-добрия ден за зачеване е да се направи тест за овулация. След като разберете правилния ден, настъпването на желаната бременност ще стане много по-реално и по-близко..

Един от добрите методи за самотестване е немската тестова система Eviplan, към която са приложени подробни и разбираеми инструкции.

В някои ситуации процедурата за самооценка на овулационния ден ще помогне да се установи липсата на яйцеклетка, готова за оплождане, което ще посочи проблеми в репродуктивната система. В този случай трябва да се консултирате с лекар за преглед..

Как тестът открива овулацията

Тест за овулация определя наличието на специфичен хормон в урината, чието количество рязко се повишава в кръвта преди освобождаването на яйцеклетката.

Лутеинизиращият хормон (LH) се екскретира от кръвта чрез отделителната система, така че става възможно да се идентифицира хормонален скок с прост и достъпен метод.

Увеличението на концентрацията на LH в кръвта не трае дълго, което показва овулаторен изход през следващите 2 дни от момента на положителния тест.

Кои дни трябва да започне тестването

Задължително е да се поддържа менструален календар: необходимо е точно да се определи денят на първия тест за овулация. Важно е да знаете продължителността на цикъла, която се изчислява от първия ден на менструацията до следващото пристигане на критични дни..

Нормалната продължителност на менструалния цикъл е 21-36 дни. Най-добрият вариант е да се използва таблица за изчисляване.

Ден на първия тестОчакван период за овулация21.612-1422.612-1423.712-1524712-1525813-1526девет14-1627десет15-1728единадесет15-18291215-18тридесеттринадесет16-1831четиринадесет17-1932петнадесет18-1933шестнадесет19-20341720-2135осемнадесет20-223619.21-23

Най-често жените имат 28-дневен менструален цикъл. В съответствие с таблицата, evitest трябва да започне от 11 дни, а овулацията трябва да се очаква около 15 дни от първия ден на последните критични дни.

Колкото по-стабилен е цикълът, толкова по-лесно е да се изчисли точният ден на овулация. Ако винаги има различни числа от първия до първия ден на менструацията, тогава можете да изчислите средната стойност за няколко месеца, като вземете тази цифра като основа. Ако няма и никога не е имало стабилен менструален цикъл, тогава трябва да посетите лекар за лечение.

Как да направя теста


Тест за овулация се прави с урина. Това е напълно проста процедура за теста, инструкциите за която са приложени в опаковката. Evitest включва следните дейности:

 • събирайте урина следобед или вечер;
 • потопете тест лентата в съд с урина за период от не повече от 5 секунди;
 • поставете тест лентата върху равна повърхност и изчакайте 10 минути;
 • проверете резултата.

За разлика от теста за бременност, овулацията трябва да се измерва само чрез дневна или вечерна урина. Инструкцията за тестовата система Eviplan ясно посочва тази функция за тестване..

Как да разберем резултата

Една лента вече е приложена върху лентата Evitest, което е стандарт. Типичните ситуации включват следното:

 • ако резултатът от теста е появата на втора лента, подобна по цвят и контраст на първата, тогава резултатът се счита за положителен и през следващите няколко часа трябва да се очаква овулация;
 • ако лентата, която се появява, е едва забележима и бледа, тогава резултатът ще бъде съмнителен и няма нужда да чакате овулацията през следващите 1-2 дни;
 • ако няма втора лента, тогава evitest се счита за отрицателна.

Понякога е възможен фалшиво отрицателен резултат, когато тестът за овулация показва липса на яйцеклетка, готова за оплождане, но въпреки всички условия за бременност са възникнали. Тази ситуация се случва по следните причини:

 • събрана нощна или първа сутрешна урина;
 • жената бърза и не спазва интервалите от време за тестване;
 • тестът е започнал след последната овулация.

В някои случаи тестът за овулация никога не се връща положителен. С този проблем задължително трябва да се консултирате с лекар: липсата на овулаторни дни показва хормонални нарушения в женското тяло.

Трябва да се помни за възможността да се повлияе на резултата от теста при прием на някои лекарства и контрацептиви. Значителен ефект върху хормоналните нива може да има в някои периоди от живота на жената, когато тестът за овулация е отрицателен:

 • наскоро приключила бременност;
 • кърмене;
 • медицински аборт през последния месец;
 • гинекологични заболявания;
 • наближава менопаузата.

За точно откриване на овулаторния ден Evitest е добър избор. Трябва обаче стриктно да следвате инструкциите, да не пропускате малките неща и да следвате стриктно всички препоръки.

Ако резултатът от теста е две ленти с еднакъв цвят и контраст, тогава можем да очакваме най-щастливото събитие в живота на жената - началото на бременността.

EVIPLAN N5 + ТЕСТ ЗА БРЕМЕННОСТ D / OPD N1 / SET

Тестови ленти или тестове за ленти - хартиено-пластмасова реактивна лента

Само за еднократна употреба. 1. Съберете урина в чист, сух пластмасов или стъклен съд. 2. Използвайте часовник, за да сте сигурни, че срокът за интерпретиране на резултатите не е надвишен. 3. За тестване, тест лентата и урината трябва да са със стайна температура (15o-30oC). 4. Извадете тест лентата от запечатаната торба. 5. Поставете тест лентата в урината до нивото, посочено със стрелките. След 3 секунди отстранете лентата и я поставете върху чиста, суха, не абсорбираща повърхност (като ръба на контейнер за урина). Не позволявайте нивото на урината да надвишава линията MAX (гранична линия), в противен случай тестът няма да бъде извършен правилно. 6. Оценете резултата в рамките на 5 минути. Не трябва да оценявате резултата по-късно от 5 минути. Тестът е много лесен за използване: след отваряне на торбата, тест лентата се спуска в контейнера с урина до определеното ниво за 5 секунди. Поставете тест лентата върху суха, хоризонтална повърхност. Резултатът може да бъде оценен за 3-5 минути, но не повече от 10 минути при стайна температура. ** Ако тестът ви е положителен, се появяват 2 червени ивици, вие сте бременна. Ако имате някакви съмнения, е необходимо да направите повторен тест, за предпочитане сутрин след сън, тъй като най-високата концентрация на хормон на hCG по време на кратка бременност се съдържа в първата сутрешна урина. ** Източник: Инструкции за използване на Evitest

EVIPLAN е бърз тест за качествено определяне на лутеинизиращия хормон (LH) в урината за диагностика на овулация. Eviplan ще определи периода на максимална плодовитост на жената и ще помогне да се намери най-благоприятният момент на зачеването. Тестът за овулация е особено полезен, когато е трудно да се зачене дете. Това е необходимо, за да се разбере дали има овулация, кога тя настъпва и настъпването на момента, в който трябва да се положат всички усилия за зачеване. Тестът е полезен както за жени, които планират бебе, така и за тези, които искат да избегнат бременност. Характеристики • 5 теста • За самотестване • Висока чувствителност 25mME / ml. • Точност 99% • Резултат за 5 минути LH (лутеинизиращ хормон) - хормон на плодовитостта - се намира в урината на всяка здрава жена. Количеството му рязко се покачва в средата на менструалния цикъл. Увеличаването на количеството LH предизвиква овулация, по време на която се освобождава яйцеклетка, готова за оплождане. Овулацията е процес на освобождаване и освобождаване на зряла и готова за оплождане яйцеклетка. Овулацията е вероятно да се случи в рамките на 24 до 48 часа след положителен тест. Evitest One - за бързи и точни резултати. Evitest One тест за бременност / тест лента - идва с една тест лента. EVITEST - Високата чувствителност от 20mME / ml ви позволява да диагностицирате бременността още 1 ден закъснение в менструалния цикъл или дори 1-2 дни преди очакваното му начало. Как работят тестовете Evitest Всички устройства от серията Evitest са базирани на същия принцип на работа като всички други системи за откриване на бременност. Анализаторите съдържат реактиви, които са чувствителни към хормона hCG, който се съдържа в урината на жената. В първите етапи образуването на хормона се провокира от образуването на хориона (обвивката на ембриона), а след това, през периода на бременността, от плацентата. Освобождаването на hCG в кръвта и урината се случва вече на петия или шестия ден от зачеването, но нивото му е толкова ниско, че все още не се улавя от реагента. ВНИМАНИЕ. Тестовете ще могат да покажат най-точната информация от първите дни на забавяне на менструацията или 10 дни от деня на овулацията. Основните разлики между различните видове тестове Evitest са начинът на вземане на урина и пълнотата на компонентите на самото устройство, което определя наличието на определени предимства и недостатъци. Evitest One се състои от една тест лента, покрита със специален реагент. За да извършите анализа, трябва да съберете урина в предварително приготвен чист и сух контейнер и да потопите в него лентата, взета от индивидуалната опаковка. Плюсове: лекота на употреба; Минуси: събиране на урина в отделен контейнер. Характеристики: 1. Чувствителност 20mIU / ml; 2. Точност 99% при определяне на бременността от първия ден на закъснение * * Според инструкциите за използване на бързи тестове за бременност Evitest

Какво представляват тестовете за овулация?

Овулацията е узряване и освобождаване на яйцеклетка, която е готова за оплождане. Това се случва веднъж месечно и започва при момичетата от момента на пубертета. Процесът може да се заблуди за един месец или повече, да дойде по-късно от обикновено, понякога излизат две или повече яйца. За да разбере, че е дошла овулацията, една жена може по нейните симптоми:

 • лигавично отделяне;
 • повишено сексуално желание;
 • промени в базалната температура;
 • подуване или болка в гърдите;
 • дискомфорт в долната част на корема.
p, блок цитат 2,0,0,0,0 ->

Въпреки това, изразени признаци може да липсват или жената се нуждае от точно потвърждение на периода на плодовитост по време на планирането на бременността, след което тя прибягва до домашни или лабораторни диагностични методи.

p, блок цитат 3,0,0,0,0 ->

Определянето на овулацията чрез тестване се счита за много ефективен метод при планиране на бременност. За да разберете какво представляват тестовете за овулация, препоръчваме да прочетете тази статия По принцип тестовете за овулация работят на принципа на тестовете за бременност. Те също дават резултат след контакт с урина или слюнка, само че не определят нивото на hCG, а концентрацията на LH (лутеинизиращ хормон).

 1. Електронни и цифрови текстове за овулация
 2. Електронен тест Clearblue
 3. Тест за овулация на слюнка
 4. Тест ленти - бюджетен и прост метод за определяне на овулацията
 5. Най-измамник
 6. Eviplan
 7. Ovuplan
 8. Полезно видео
 9. Заключение

Електронни и цифрови текстове за овулация

Тестът за овулация за многократна употреба се използва, като се следват инструкциите, който е да премахнете капачката и да поставите лентата. След това устройството се поставя под струя урина за 5 секунди или се потапя в контейнер с урина за няколко минути. След това тестът се затваря с капачка и се очаква резултатът, когато на устройството се появи икона за готовността на резултата, той се оценява само след 3 минути. Жената ще разпознае началото на овулацията по усмихнат емотикон, ако я няма, устройството ще я покаже с празна икона на екрана.

p, блок цитат 5,0,1,0,0 ->

Преди да анализирате повечето тестове, трябва да следвате някои правила:

 1. използвайте електронен тест за многократна употреба 17 дни преди края на цикъла;
 2. въздържайте се от пиене на течности за 2-4 часа;
 3. опитайте се да не уринирате преди диагностика в продължение на 3-4 часа;
 4. приемане на урина между 10:00 и 20:00;
 5. не използвайте урина след сън.
p, блок цитат 6,0,0,0,0 ->

За бързо определяне на овулацията чрез урина често се използва дигитален тест от clearblue.

Електронен тест Clearblue

Тестът за многократна овулация Clear Blue съдържа 7 ленти в комплект, той е силно чувствителен и може да се използва в началото на цикъла. Продължителността на контакта на устройството с урина е 5 секунди, точността на определяне на овулацията е 99%.

p, блок цитат 8,0,0,0,0 ->

Тестът, който може да се кликне, идентифицира 2-те най-плодородни дни, които е най-вероятно да заченат. Устройството се препоръчва да се използва повече от веднъж, първата диагностика се извършва на 11-ия ден от цикъла, в зависимост от неговата продължителност, която обикновено трае 28 дни. Тестът Clearblue не се препоръчва за жени с нередовен менструален цикъл..

p, блок цитат 9,0,0,0,0 ->

Понякога възникват грешки при използване на устройството:

 1. Липсата на изображение на екрана показва неправилно поставена лента или неизправност на теста.
 2. Мигащият надпис "Грешка A" показва ненавременното отстраняване на лентата, тя трябва да бъде поставена отново.
 3. Грешка "b" означава неправилна диагноза, която може да се състои в проникване на течност или мръсотия в устройството, както и в малко или голямо количество урина, използвано за анализ. В този случай се препоръчва използването на нова тест лента..
 4. Появата на надпис "Грешка C" показва неспазване на инструкциите. Лентите не се препоръчват за използване с този калъф.
p, цитат 10,1,0,0,0 ->

Ако използвате най-евтиния тест за овулация с прозрачна синя, може да срещнете някои недостатъци:

 • бързо изтриване на втората лента,
 • покупка на фалшив.
h3 2,0,0,0,0 ->

Тест за овулация на слюнка

Електронен тест за овулация може да измери концентрацията на хлорид в слюнката, която се увеличава 2-3 дни преди периода на овулация.

p, блок цитат 12,0,0,0,0 ->

Eva-Test е в състояние не само да определи овулацията чрез слюнка, но и:

 • посочват невъзможността му;
 • посочете причината за ненавременна менструация;
 • идентифициране на причината за невъзможността за зачеване;
 • наблюдавайте лечението;
 • предпазват от непланирана бременност;
 • определят заплахата от спонтанен аборт;
 • идентифициране на ранна бременност;
 • идентифициране на женски заболявания;
 • измервайте хормоналните нива по време на менопаузата;
 • предскажете какъв пол ще има детето.
p, блок цитат 13,0,0,0,0 ->

Микроскоп „Вашият цикъл“, „Може би-МАМА“ и други, осигуряват разглеждане на картината, след като нанесете намазка от слюнка върху предметно стъкло. В началото на овулацията жената вижда почти плоска пунктирана линия, до средата на периода на плодовитост се наблюдават напречни, къси ивици, след освобождаването на яйцето рисунките наподобяват листа от папрат.

Тест ленти - бюджетен и прост метод за определяне на овулацията

Има по-евтини варианти за тест ленти за плодовитост. В комплекта имат няколко ленти за еднократна употреба, които се потапят до белега в урината, след което се поставят на вертикална повърхност и резултатът се оценява след няколко минути. Две ленти показват положителен тест за овулация.

Най-измамник

Производителите предоставят тест за измама за овулация Овулация, той съдържа 5 ленти в комплект и Планиране, който в допълнение към 5 ленти съдържа 2 теста за бременност и 7 контейнера за урина. Жените с нередовен цикъл се съветват да закупят най-грешния тест за овулация, който съдържа 7 касети с капачки. Инструкциите за използване на Frautest са идентични с цифровите версии, те се използват чрез изваждане на 11-ия ден от цикъла. Ако след първото приложение втората лента не се появи, препоръчително е да повторите процедурата.

Eviplan

Инструкциите за тест за овулация на eviplan казват, че не се препоръчва да се използва за концентрирана сутрешна урина. Преди диагнозата също не трябва да пиете много течности и често да ходите до тоалетна. В идеалния случай овулацията evitest се използва през деня..

Eviplan се потапя в контейнер с урина за 5 секунди, след което се излага на повърхността и резултатът се оценява след 10 минути. Ако контрастът на втората лента е близо до първата, тогава жената е започнала фертилен период, тъпа лента показва съмнителен резултат, овулацията не трябва да се очаква в продължение на 1-2 дни, липсата на втори знак показва липса на овулация.

Ovuplan

Жените могат да закупят тест за овулация на ovuplan n5 или n1, разликата е в броя на лентите. Правилата за използване на овуплан са идентични с другите тестове за определяне на периода на плодовитост. Ако преди това жената е била подложена на стимулация с инжекция на hCG, положителните резултати от теста ще бъдат неправилни, както и след прием на хормонални лекарства или хормонални смущения. Овуланът се счита за един от най-евтините и ефективни тестове за бърза овулация.

Полезно видео

Заключение

Трудно е да се определи най-добрият тест за овулация, всяка компания има по свой начин добри продукти, които се различават в ценовата категория, което зависи от популярността на производителя. Всички тестове имат еднакви резултати за точност, както и възможни дефекти. За да направите избор, е необходимо да се съсредоточите върху принципа на използване на продукта и неговата цена, жените с редовен цикъл ще правят всеки, дори и най-евтиният модел, с нередности в цикъла е по-добре да използвате микроскоп или цифрова версия.

p, блок цитат 21,0,0,0,1 ->

Много хора отбелязват, че струйните модели са по-удобни за тези, които трябва да пълнят контейнери с урина. Те също говорят положително за продукти, които анализират слюнката, тъй като знаейки периодите на овулация, можете да планирате пола на детето или да избегнете непланирана бременност.