Бременността е решаващ период за всяка жена. Появата на дете коренно преобразява цялото семейство. Имунодефицитът е факторът, който може да унищожи всички светли мечти и планове за бъдещето..

Повечето жени не разбират напълно защо по време на бременност трябва да правят различни тестове и да се подлагат на специални диагностични изследвания. Почти всички са сигурни, че няма причина за безпокойство и всички тези пътувания до болницата са загуба на време. Това прекомерно самочувствие обаче може да струва скъпо..

Факт е, че имунодефицитът е много коварно заболяване, което може да остане в човешкото тяло в продължение на няколко години и да не се издава по никакъв начин. Наличието на повишена температура, увеличаване на лимфните възли на фона на общите симптоми на неразположение обикновено се обясняват с обикновена настинка. Само провеждането на специални лабораторни тестове дава възможност с висока степен на вероятност да се диагностицира СПИН при жена. Следователно, редовните прегледи при специалист по време на бременност са предпоставка за осигуряване на навременно откриване на патология и за да може да се направи прогноза дали ХИВ-заразена жена може да роди здраво дете..

Според научни изследвания и многобройни медицински наблюдения, ако не бъдат спазвани превантивни мерки по време на бременността, приблизително 30% от децата ще бъдат родени заразени. Благодарение на съвременния комплекс от терапевтични мерки, днес ХИВ в родилния дом при новородени се диагностицира в рамките на 2-6% от общия брой бебета, чиито майки са носители на вируса на имунодефицита.

Ако в процеса на носене на плода бъдещата майка е диагностицирана с болест, трябва да се разбере, че бременността в този случай е рисков фактор както за здравето на самата жена, така и за бъдещото бебе.

Как да родим с ХИВ?

Могат ли заразените с ХИВ хора да раждат деца? В действителност, в нормално състояние по време на бременност имунната система на майката намалява своята активност. В тази връзка допълнителният вирусен товар може значително да усложни както самия гестационен процес, така и последващото раждане. В същото време не забравяйте, че рискът от инфекция на детето е доста висок. Следователно, раждането на бебе на заразените жени трябва да се подхожда с цялата отговорност..

Обикновено момичетата с този статус са предварително подготвени за зачеване. На първо място, те трябва да се регистрират при специалист и да преминат тестове, въз основа на които лекарят ще може да направи заключение дали е възможно в този случай да се роди ХИВ. Дори това да са 2 раждания с ХИВ, тактиката ще бъде абсолютно същата. Стриктното спазване на препоръките на лекаря относно предписаната антивирусна терапия и други превантивни мерки, благоприятства раждането на здраво бебе. В случай, че зачеването е непланирано, заразената жена ще трябва да направи труден избор между прекъсване на бременността и раждане на дете. Последният вариант предполага огромен риск да можете да родите дете с ХИВ.

Също така е важно да се вземе предвид, че в резултат на изследването може да се установи несъответствие между резуса и кръвната група на бъдещата майка и плода, което може да предизвика имунна реакция и в резултат смъртта на плода. Наличието на Rh-конфликт значително усложнява хода на бременността. Основните признаци, показващи такъв конфликт, са обща слабост, спазматична болка в долната част на корема, гадене и повръщане на фона на общо неразположение..

Възможно ли е да се роди с ХИВ? Тялото на майката възприема развиващия се плод като чуждо тяло. Съответно имунната система трябва да го елиминира. За да не се случи това, тялото целенасочено по време на бременност потиска активната дейност на своите защитни механизми. Следователно отслабеният имунитет не може да се противопостави адекватно на различни патогенни микроорганизми и патогенни вируси. В тази връзка баналната настинка може да се превърне в пневмония и най-малката драскотина ще доведе до силен възпалителен процес..

За да се предскаже колко успешно може да бъде раждането с ХИВ, едно момиче трябва да се подложи на медицински преглед, който ще определи състоянието на имунната система и степента на вирусно натоварване. Само наличието на такива данни може да отговори на въпроса: възможно ли е да се роди дете за ХИВ-заразена жена??

Възможно ли е с ХИВ да се роди здраво дете?

Преди няколко десетилетия в научната общност имаше активен дебат за това дали е възможно да се раждат деца с ХИВ? Днес ситуацията е еднозначна. Жената може да роди с ХИВ, но има голяма вероятност детето да се зарази при естествения ход на събитията. Рискът от предаване на вируса от майката на плода обаче е сведен до минимум, когато бременността се наблюдава от лекари..

Вирусът попада в тялото на бебето по следните начини:

 1. Една от задачите на плацентата е бариерната функция. Той предотвратява навлизането на микроби и вируси в околоплодната течност. В резултат на определен дисбаланс неговите защитни свойства се отслабват и вирусът лесно може да попадне в тялото на бебето..
 2. По време на раждането тялото на бебето е в близък контакт с лигавицата на гениталния тракт на майката. Най-малкото нараняване на кожата увеличава вероятността от инфекция.
 3. Вирусът попада в кръвта на бебето през стомаха или хранопровода в резултат на поглъщане на вагинален секрет и кръв на майката.

За да се избегне замърсяване, е важно тези фактори да се елиминират напълно. Освен това съществува вероятност от инфекция чрез майчиното мляко. Рисковите фактори включват появата на кървящи пукнатини в зърната по време на кърмене. Следователно жените, които са родили с ХИВ статус, според експерти трябва да използват изкуствена формула за хранене на новородено.

По този начин може да възникне инфекция на бебе с ретровирус:

 • в утробата;
 • по време на раждане;
 • при кърмене.

Управлението на труда на заразени с ХИВ жени трябва да се наблюдава от квалифицирани лекари. Само с тяхна помощ можете да спасите бебето си от това заболяване. Използването на антиретровирусно лечение в комбинация с лекарства, фокусирани върху засилване на защитните механизми, дава възможност да се предположи, че детето ще бъде здраво. Раждането на заразени с ХИВ жени се извършва главно с помощта на планирано цезарово сечение, за да се сведе до минимум контактът на бебето с тъканите на майката. Поради факта, че има голяма вероятност за преждевременно изтичане на околоплодната течност, бременни жени с такава диагноза 2 седмици по-рано от други жени са настанени в пренаталното отделение.

Как да се роди дете с ХИВ?

Вирусът на имунодефицит е доста често срещана патология, която днес се е превърнала в епидемия. Много семейства са изправени пред проблеми с зачеването на дете, особено тази тема е от значение за родителите, заразени с ретровирус. Ако един или двамата партньори са заразени, интимността става трудна и противоречива. Но това все още не е причина за ограничения по отношение на секса..

Възможно ли е да се роди дете с ХИВ статус, ако и двамата партньори са заразени? На първо място, планираната бременност протича под наблюдението на лекар и в съответствие с неговите препоръки. С всеки полов акт се увеличава рискът от повторно заразяване на майката с други щамове на патогена. Оптималното решение в тази ситуация е изкуственото осеменяване. След събиране на спермата тя се почиства от спермата, която съдържа вируса. И след това го вкарват във влагалището на жената в деня на овулацията.

Възможно ли е да се роди от ХИВ-инфектиран мъж? Ако жената не е заразена, сперматозоидите, изчистени от спермата, се инжектират във влагалището й в деня на овулацията. Алтернативен вариант би бил използването на донорски материал.

Ако една жена има ХИВ и забременее, как да роди здраво бебе? Когато зачеването се случи непланирано, на първо място, трябва незабавно да се регистрирате при гинеколог и да започнете антиретровирусно лечение, за да сведете до минимум риска от предаване на болестта на плода.

Какво трябва да се направи за успешно раждане с ХИВ инфекция?

Поради прекомерното претоварване на имунната система по време на бременност, здравето на бъдещата майка трябва да бъде защитено. Жените с ХИВ раждат здрави бебета, ако спазват правилата за превенция, както и:

 • когато се появят най-малките признаци на настинка или друго инфекциозно заболяване, те се лекуват;
 • отказват да посещават обществени места;
 • сведете до минимум възможността за нараняване, драскотини, порязвания и натъртвания.

Цезарово сечение и ХИВ

Вагиналното раждане с ХИВ може да бъде безопасно, ако жената има неоткриваем вирусен товар. В други ситуации, за да се намали контактът на бебето с телесни течности и тъкани и по този начин да се намали вероятността от предаване на болестта, се прави цезарово сечение при HIV инфекция. Кой родилен дом ражда с ХИВ статус? Този въпрос представлява интерес и за заразените пациенти..

За да разберете къде раждат заразени с ХИВ жени, трябва да попитате Вашия лекар. По правило такива пациенти получават помощ в редовен родилен дом. За да знае къде да роди с ХИВ, пациентът трябва да разбере, че според закона всяка заразена жена има същите права като всяка друга родилка. Нито едно родилно заведение няма правно основание да откаже медицинските й услуги..

Ясно е как заразени с ХИВ жени раждат. За да разберете, че бебето има ХИВ отрицателен след раждането, трябва да изчакате, докато бебето навърши една година и половина.Само на тази възраст лабораторен тест може да потвърди или отрече наличието на болестта. Пациентите след раждане имат риск от влошаване на хода на имунодефицита, поради което трябва да обърнат специално внимание на здравето си.

Добре дошли в първия сайт - хора, обединени от ХИВ

ТОВА е първата международна общностна мрежа за ХИВ позитивни хора. И НЕ САМО. ТУК запознанства, любов, форум, помощ...

Някои от хилядите потребители определено ви очакват! За да се присъедините към тях! >>>

Търсене по профили

НОВИ ОТГОВОРИ НА ФОРУМА
Отговор на темата: Нуждаем се от усърдна и не лакома слуз за красиво момиче. от 15-06-2020 22:11
Боже мой. Хора, на които ви е скучно щоли))))? Занимавайте се с бизнеса си, защо да пишете тук някаква виелица.
ParaMF_TWIX 16-06-2020 22:25
Отговор на темата: Как да повишим левкоцитите?! от 16-06-2020 15:25
Вие за един час не бъркате левкоцитите с хемоглобина.
BansheeOn the the Fox 16-06-2020 22:24
Отговор на темата: Има мнение от 16.06.2020 11:15
Колкото по-малко обичаме една жена, толкова повече ръката се уморява..
Yahoo юли 16-06-2020 22:23
Отговор на темата: FLASHMOB # ние живеем_или за всичко. от 09-04-2020 13:51
не..
Кели 16-06-2020 22:20
Отговор на темата: За форума. от 15-06-2020 22:14
Е, да кажем, че има много хора, чиято памет е като сърп. и аз не съм ангел. и нямам каски. Както един лекар нарече странно момче.
Аневсли на 16-06-2020 22:09
Отговор на тема: Детективи от 07.07.2020 18:20
Между другото много ми хареса....
Elle 16-06-2020 21:47
Отговор на темата: Има ли Украйна? от 13-06-2020 12:49
Първо се научавате как да обръщате глава. Откъде разбрахте, че това видео засяга вас или нашата държава. Виждали ли сте цялата ми кореспонденция? седиш да кълкаш. Да, и вашите сексуални фантазии се променят, не проектирайте върху мен. Изглежда, че търсите момиче и изказвате извращенията си на глас на непознат за мъж. харесвам момичета.
Александър 16-06-2020 21:45
Отговор на темата: Тивикай и натиск. от 15-06-2020 23:55
Благодарим на всички, които отговориха, ще изключим..
Пропаст 16-06-2020 21:40
Отговор на темата: Безнадеждно търсене на любовта на живота ми от 16.06.2020 14:08
Бих спорил с това, но всеки има различни желания за нощта.
Аневслиар 16-06-2020 21:08

10 НОВИ ТЕМИ НА ФОРУМА НА ДЕН
Търси момиче Екатеринбург и региона 16.06.2020 17:05
Търси момиче за създаването на седем! При интерес пишете ми..
Как да повишим левкоцитите?! 16-06-2020 15:25
За първи път в живота му левкоцитите паднаха до 2,68, докато нормата беше от 4,50. Нямаше болести. Обадих се на моя лекар, тя каза да ям хайвер, добре, нещо толкова препоръка..
IS, SD4 16-06-2020 14:41
Добър ден, скъпи форумци. Днес посетих моя специалист по инфекциозни болести. CD4 - 1700, 43%. VN - 0. Тя ми казва, че това не е добре. Изпратен на хематолог и имунолог. Кой се сблъска с такъв момент? Не мога да разбера защо е лошо.
Търся безнадеждно любовта на живота си 06/16/2020 14:08
Ако вярвате на хиромантия, значи я нямам завинаги, аз съм сам за цял живот и вече съм психически готов за този живот, а вие.
Има мнение 16-06-2020 11:15
След магия жената става по-малко секси за мъжа, а мъжът изглежда по-привлекателен за жената...
Сочи Сочи Сочи 16-06-2020 07:46
Отивам в Сочи от 6 юли до 20 юли, ще се радвам да се срещнем и който ще ми прави компания пишете в личен..
. отново се спря на Любовта. 16-06-2020 07:17
. как да бъде как да не сгрешиш? как да се определи. не, добре, признаци на тялото, всякакви намеци там, външен вид, движения и други - всичко е ясно, но това все още не харесва. тук дори можете да не мислите - хвърляйте се все повече и повече и те ще направят всичко без вас: ще ви отнесат, подведат, изпратят. или хвърлете върху,, обекта,, - че ще има по-малко въпроси. тук става въпрос за предпочитания и изисквания и навици: може би някой не се нуждае от впечатления и спомени, който харесва дневниците, или е просто нетърпелив или е свикнал да купува: има повече възможности от читателите.... но тогава какво? ако и съчувствие, и удовлетворение..
Тивикай и натиск. 15-06-2020 23:55
Кой е увеличил натиска върху Тивикай? Опитваме се да разберем дали повишаването до 200 кръвно налягане е свързано в началото на приема на Tivikay...
За форума. 15-06-2020 22:14
Добър ден на всички) Нов съм тук. Извинете, ако нещо не е наред.... Казаха ми в стаята за пушачи (където случайно се скитах вчера), че трябва активно да общувате, за да получите статута на начинаещ. И реших да създам пробна тема. За втори ден тук чета активно форума и темите. И забелязвам, че едни и същи хора пишат. Моля, кажете ми, вероятно всички се познавате добре в живота? Винаги ли е така? Това клан ли е? Приемат ли другите? И какво трябва да се направи за това? Хвалете всички? Както в баснята, Кукувицата хвали петела, че хвали кукувицата? И им е позволено..
Нуждаете се от усърдна и не алчна слуз за красиво момиче. 15-06-2020 22:11
Прободена путка. Не отговарям на поздрави. Пишете с конкретни предложения и по същество. Териториално SZAO.
© "MirPlus.info" 2000 - 2020 При използване на материали се изисква връзка.

ОБЯВИ ЗА ФОРУМ
Покупка на ARV терапия в Тайланд, цени и списък с лекарства. Анонимна клиника на тайландския червен кръст
Веднага ще поясня, че можете да си купите модерна терапия за себе си по този начин само с ваше лично присъствие..

Къде и колко по-евтино да купувате съвременни лекарства за ХИВ и хепатит С за лична употреба.
По време на прекъсвания в доставката на лекарства за лечение на ХИВ инфекция до лечебни заведения или просто за..

Естествено раждане с ХИВ

Пренасочване от сайта

Общоруска кампания за тестване за ХИВ

Разрешение

Възстановяване на парола

 • У дома
 • Семейство и раждане
 • Характеристики на раждането при ХИВ-позитивна майка

Дългоочакваната бременност е към своя край. Заедно със специалист трябва да решите как ще се роди бебето и да се подготвите за раждането.

Как да сведем до минимум риска?

ХИВ-позитивна майка може да има здраво бебе. За съжаление все още не е възможно напълно да се елиминира рискът от инфекция, но можете да го сведете до минимум.

Съвременните методи за лечение на ХИВ по време на бременност могат да намалят вирусния товар в тялото на майката и заедно с това риска от инфекция на бебето по време на вагинално раждане.

За това е много важно:

- Регистрирайте се в предродилна клиника, завършете всички прегледи и изследвания навреме.

- Непрекъснато се консултирайте в поликлиниката на СПИН центъра и започнете да приемате АРВ лекарства навреме.

- Вашият лекар ще предпише интравенозна ARV терапия по време на раждането.

- След раждането се предписва ARV терапия за предотвратяване на инфекция..

Цезарово сечение

Понякога като превантивна мярка се предписва планирано цезарово сечение. Може да бъде предписано от лекаря, водещ бременността Ви, или посочено от лекаря в Центъра за СПИН, ако поради забавено започване на ARV терапия или злоупотреба с наркотици, или поради отказ от прием на лекарства, вирусният товар надвишава 1000 копия на милилитър.

Цезарово сечение се извършва планирано в момента, когато бебето е готово за раждане, но раждането все още не е започнало.

Какво да вземете със себе си в болницата?

Подгответе предварително чанта с нещата, които ще ви трябват в болницата:

- Документи: паспорт, медицинска полица, обменна карта, която ще ви бъде предоставена в антенаталната клиника.

- Лекарствата за ХИВ, които приемате, дневникът ви за лекарства и самонаблюдението.

- Предмети за вас: халат, нощница, перални чехли, хигиенни артикули и тоалетни принадлежности.

- Трябва ли да взема някои неща за бебето, те ще ви кажат в болницата.

Съберете предварително онези неща, които ще ви трябват при изписването. В крайна сметка, вашите щастливи роднини в бързаме могат да забравят нещо. Поставете изпускателните елементи и дрехите на бебето за себе си в отделна чанта.

Кога да отида в болницата?

Ако планирате планирано цезарово сечение, датата на хоспитализация в родилния дом ще бъде предписана от лекаря, който отговаря за бременността..

Ако имате естествено раждане, ако изпитвате болезнени спазми в корема или когато околоплодната течност се оттича, незабавно отидете в болницата. Забавянето заплашва вашето здраве и здравето на вашето бебе. По-добре е да се обадите на линейка, вместо да вземете такси или личен транспорт.

Как да се държим в болницата?

След постъпване в болницата е много важно да следвате всички инструкции на медицинския персонал..

Не забравяйте, че по време на всяко раждане могат да възникнат непредвидени ситуации. Бъдете готови да си сътрудничите с лекари.

Колко лесно ще се роди бебето и какво ще бъде здравето и благосъстоянието му зависи от вашето поведение..

Слушайте тялото си. Опитайте се да се отпуснете - напрежението създава ненужна болка и влошава раждането.

Не се безпокой. Подготвихте се за раждане, търпеливо следвахте програмата за лечение на ХИВ по време на бременност и сега просто трябва да свършите тежката, но радостна работа, за да помогнете на бебето да се роди.

Бременност. и ХИВ

До 1997 г. в Руската федерация имаше само 60 деца, родени от жени, живеещи с ХИВ. Според Федералния научно-методологичен център на Министерството на здравеопазването на Руската федерация за превенция и контрол на СПИН до 1 юли 2003 г. този брой е нараснал до 5974. Ако това заболяване е било открито най-вече сред наркомани и хомосексуалисти, сега има нарастване на предаването на ХИВ по полов път. Това от своя страна доведе до увеличаване на заболеваемостта сред жените в детеродна възраст. Днес опитът с раждането на здрави деца на заразени с ХИВ майки дава възможност да се поддържа бременност. Сега има много въпроси, свързани с ХИВ и бременността: възможно ли е да се защити дете от ХИВ и какви са шансовете за раждане на здраво бебе, ще влошат ли бременността и раждането хода на самата ХИВ инфекция и, обратно, как ХИВ ще повлияе на хода на бременността? Жените искат да знаят как да защитят себе си и близките си от ХИВ или повече (ако този проблем не е преминал семейството им) - как да се държат в тази ситуация, дали си струва да се вземе решение за такава важна и желана стъпка като майчинството и какво може да бъде неговите последици.

Дарико Ниаури Лейла Султанбекова
Професор, д.м.н., зав. Катедра по акушерство и гинека. пчелен мед. факултет С.-Пб. държав-го. un-that; Акушер-гинеколог, докторант мед. факултет С.-Пб. държавен университет

ХИВ и СПИН

И така, какво точно е ХИВ? ХИВ инфекцията е хронично вирусно заболяване, чийто патоген атакува имунните клетки, които са отговорни за устойчивостта на организма към инфекции. Оттук и името на вируса - Вирус на човешка имунна недостатъчност (ХИВ).

Има три начина за предаване на ХИВ:

 • Хемоконтакт, т.е. чрез кръвта - инфекцията възниква по време на кръвопреливане, при използване на медицински инструменти, включително многократната употреба на спринцовки и игли от различни лица.
 • Сексуални (незащитен секс). Много е важно да се знае, че по време на полов акт рискът от инфекция при жените е над 3 пъти по-висок от този при мъжете. Не забравяйте, че само презервативът може да предотврати инфекцията.
 • "Вертикално", когато болестта се предава от майка на дете, което може да се появи по време на бременност, раждане и кърмене.

Особено бих искал да отбележа, че ХИВ не се предава по никакъв друг начин. Вирусът НЕ МОЖЕ да получи:

 • при ръкостискане или прегръдка;
 • чрез пот или сълзи;
 • при кашляне и кихане;
 • при използване на общи съдове или спално бельо;
 • при използване на обща баня и тоалетна;
 • когато спортувате заедно;
 • при престой в една стая;
 • в обществения транспорт;
 • чрез ухапвания от животни или насекоми;
 • с целувка (и като цяло чрез слюнка), тъй като концентрацията на вируса в слюнката е недостатъчна за инфекция. През цялата история на изследването на ХИВ и СПИН не е регистриран нито един случай на инфекция по този метод..

Извън човешкото тяло ХИВ е нестабилен: той почти моментално умира при кипене, сушене, използвайки дезинфектанти, съдържащи хлор.

Когато човек се зарази с ХИВ, вирусът започва да унищожава имунната система, която е отговорна за защитата на тялото от болести. Този процес не се вижда. Попадайки в човешкото тяло, ХИВ засяга клетките, отговорни за имунитета - устойчивостта на организма към всички фактори на околната среда, например инфекции.

Човек, който живее с ХИВ, може да изглежда и да се чувства добре в продължение на много години и дори да не знае, че е заразен. След това имунната система отслабва и заразеният човек става уязвим за болести, много от които обикновено могат да бъдат избегнати..

С течение на времето заразеният с ХИВ човек може да се разболее по-често от обикновено. Диагнозата СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност) обикновено се поставя няколко години след ХИВ инфекцията, когато човек развие едно или няколко много сериозни заболявания (заболявания на белите дробове, стомашно-чревния тракт, гъбични инфекции на различни органи, рак, херпес).

По този начин ХИВ и СПИН не са едно и също нещо. ХИВ е вирус, който потиска имунната система, а СПИН е комплекс от заболявания, които се срещат при човек с ХИВ на фона на нисък имунитет.

Самата HIV инфекция се развива бавно. Може да отнеме 5-12 години, преди да се появят сериозни здравословни проблеми; Продължителността на живота на заразените с ХИВ хора се измерва не в дни или часове, а в десетилетия. Може да няма симптоми дълго време, но ХИВ вече може да се предаде. С други думи, човек, който е ХИВ позитивен, прилича на обикновен здрав човек, но може да зарази други.

Единственият начин за откриване на ХИВ в тялото е чрез кръвен тест. Но трябва да се има предвид, че в повечето случаи тестът разкрива ХИВ само след около 3-6 месеца след инфекцията (този период от време често се нарича период на „прозорец“) и болестта може да бъде предадена незабавно. Често ХИВ инфекцията се диагностицира за първи път по време на бременност, тъй като всички бременни жени се тестват за ХИВ, но инфекцията може да се случи и преди бременността. Следователно бременните жени се тестват за ХИВ три пъти, като се отчита възможността за период на „прозорец“.

Прояви. Първите симптоми на HIV инфекцията могат да бъдат: продължително леко повишаване на температурата (до 37,3-37,8 ° C), диария (чести, разхлабени изпражнения), загуба на тегло, подути лимфни възли.

Поради факта, че заболяването е придружено от имунодефицит, заразените с ХИВ хора в по-голяма степен от здравите хора трябва да се опитат да се предпазят от други инфекции, тъй като организмът не е в състояние да се бори с тях. Трябва да се има предвид, че някои патогени на т. Нар. Опортюнистични инфекции живеят в тялото на повечето хора и не се проявяват в нищо. Само с намаляване на имунитета те причиняват животозастрашаващи заболявания.

Лечение. Вирусът на човешкия имунен дефицит е един от най-изследваните вируси в човешката история, но за съжаление понастоящем няма лечение за ХИВ. Има само антивирусни лекарства, които помагат на организма да се пребори с възможните опортюнистични инфекции. Ефективността им обаче е достатъчна само при стриктно спазване на режима. Лечението може да бъде предписано само от квалифициран специалист от специализиран медицински център, в който пациентът е регистриран. Лечението се предписва след предварителен преглед. Обикновено той включва два анализа: имунен статус (анализ, който ви позволява да определите как работи имунната система на пациента) и вирусно натоварване (използвайки този тест, той определя колко вируси са се натрупали в тялото). Колкото по-висок е имунният статус и колкото по-малък е вирусният товар, толкова по-благоприятно е състоянието на пациента. Контролът на тези тестове ви позволява да предписвате антивирусна терапия навреме и да започнете превенцията на опортюнистични инфекции..

В момента лечението обикновено включва 2, 3 или 4 лекарства. По време на бременност обаче може да се използва само едно лекарство. Това се дължи на факта, че антивирусните лекарства могат да имат отрицателен ефект върху развиващия се плод, причинявайки малформации. Антивирусното лекарство, използвано по време на бременност, не причинява сериозни последици за развитието на плода, но може да причини анемия при бебето - намаляване на количеството на хемоглобина. Използването на антивирусни лекарства може да забави развитието на ХИВ в организма и по този начин да удължи живота на пациента, а по време на бременност - да предотврати предаването на вируса на плода.

Някои прогнози

ХИВ инфекцията не е медицинско показание за прекъсване на бременността. Да роди или прекъсне бременност - това решение остава на самата ХИВ-заразена. Никой няма право да й оказва натиск. Но към този въпрос трябва да се подходи с цялата отговорност и да се консултирате с лекар възможно най-рано. Необходимо е да бъдете изследвани и ако пациентът е разбрал за инфекцията само по време на бременност и не е бил регистриран в центъра за СПИН, не забравяйте да се регистрирате.

При всички жени, независимо дали са заразени или не, имунната функция се потиска по време на бременност. Такова потискане на имунитета е необходимо, така че плодът, наполовина чужд на майката, да не бъде отхвърлен..

Тези промени, които се случват естествено по време на бременност, пораждат опасения, че при заразените с ХИВ жени бременността може да ускори прогресията на инфекцията. Първите съобщения за бременност с ХИВ изглежда потвърждават това. По-нататъшните наблюдения на родили жени все още не са потвърдили тези резултати. Като цяло няма разлика между заразените и неинфектираните, нито в смъртността, нито в скоростта на развитие на някакви клинични признаци, характерни за СПИН, с изключение на факта, че бременните ХИВ-заразени жени развиват пневмония (пневмония) много по-често от небременна. Изглежда, че бременността има малък ефект върху прогресирането на инфекцията при асимптоматични ХИВ-позитивни или новоинфектирани жени, въпреки че е възможно тя да ускори хода на заболяването в по-късните етапи на ХИВ инфекцията.

Въпросът за отрицателното въздействие на HIV инфекцията върху хода на бременността все още не е окончателно решен. ХИВ може да бъде пряка причина или индикатор за сложно взаимодействие на свързани медицински и социални условия, които засягат бременността. Често е трудно да се определи относителният принос на ХИВ инфекцията, употребата на наркотици и неадекватните антенатални грижи за неблагоприятните резултати от бременността. В редица проучвания неблагоприятният резултат от бременността с ХИВ е по-чест, включително усложнения както в ранния, така и в късния стадий. Усложненията варират от проучване до проучване.

В други проучвания усложненията в началото на бременността са свързани с ХИВ инфекция. По този начин, заразените с ХИВ хора имат по-висок процент спонтанни аборти през първия триместър на бременността. ХИВ-инфектираните жени, в сравнение с неинфектираните жени, имат по-висок процент на извънматочна бременност, която може да бъде свързана с влиянието на други съпътстващи инфекции. Отбелязва се, че заразените с ХИВ жени са по-склонни да имат инфекции на гениталния тракт. Те са по-склонни да имат преждевременно раждане, отлепването на плацентата се случва по-често и забавянето на растежа на плода е често срещано явление. Според съвременните данни рискът от инфекция на дете от ХИВ-заразена майка по време на бременност, раждане и кърмене е 30% без лечение и само 2% при провеждане на антивирусна терапия (химиопрофилактика) и следване на медицински препоръки.

Факторите, които увеличават риска от предаване на ХИВ от майка на дете, са:

 • наличието на голям брой вируси в кръвта на майката (тежестта на ХИВ инфекцията при бременна жена): при тежко протичане на ХИВ инфекция в по-късните стадии на заболяването вероятността от предаване на инфекция на плода е по-висока;
 • обостряне на хронични заболявания по време на бременност;
 • усложнения от самата бременност;
 • продължително раждане, дълъг безводен период (ако минават повече от 4 часа от момента, в който околоплодните води текат до раждането на бебето, вероятността от предаване на инфекция се увеличава);
 • кърмене (при заразени с ХИВ хора е напълно изключено);
 • патологични промени в плацентата.

Управление на бременността с ХИВ инфекция

Ако кръвният тест е положителен за ХИВ, терапията (приложение на специални лекарства) започва от 14-та седмица на бременността. (Ето защо за жени, заразени с ХИВ, е особено важно да се наблюдават предродилни клиники от ранните етапи на бременността.) Назначаването на лечение от този период се дължи на факта, че по-ранното му назначаване може да причини развитието на вътрематочна патология при плода. Ако HIV инфекцията бъде открита на по-късен етап от бременността, важно е да се започне химиопрофилактика възможно най-рано. Въпреки високата цена и недостъпността на антивирусни лекарства, заразените с ХИВ бременни жени ги получават безплатно по държавната програма. Както вече споменахме, въвеждането на антивирусни лекарства допринася за появата на анемия при бебето. За да се предотврати това състояние, на заразена с ХИВ бременна жена трябва да се предписват железни препарати и мултивитамини.

Раждане на заразени с ХИВ жени

ХИВ-заразените хора раждат в специализирани родилни болници или в отделения със специално обучен и обучен медицински персонал. През целия период на раждането родилката получава и антивирусни лекарства.

В резултат на редица проучвания беше възможно да се установи, че концентрацията на вируса е особено висока в слузта, произведена в шийката на матката и във влагалището. Тъй като бебето влиза в контакт с цервико-вагиналната слуз по време на раждането, вероятността от инфекция на детето е голяма по време на раждането. Има два начина за решаване на този проблем. Първото е многократно третиране на влагалището с антисептик (за тази цел обикновено се използва хлорхексидин) по време на раждане. Второто е оперативно раждане чрез цезарово сечение. Първият метод е по-опростен, но по-малко надежден. И вторият метод има един съществен недостатък. Тъй като имунитетът на жената е отслабен от вирус, след раждането могат да възникнат усложнения, включително инфекциозни. Имайки предвид всичко това, начинът на доставка се избира индивидуално във всеки отделен случай. За да се предотврати проникването на вируси чрез леки кожни лезии, кожата на новороденото се третира с хлорохексидин веднага след раждането.

Хемопрофилактиката на HIV инфекция при новородено започва на 8-ия час след раждането. Извършва се във всеки случай, ако майката е заразена. Префилактиката включва използването на антивирусно лекарство през устата (през устата) под формата на сироп по определена схема. Поради риска от предаване на ХИВ чрез кърмата, детето веднага се прехвърля на изкуствено хранене.

Възможно е окончателно да се изключи наличието на ХИВ инфекция при дете, родено от ХИВ-заразена майка, след достигане на година и половина. Това се дължи на наличието на така наречения "прозорец", който вече беше споменат по-горе. Тоест, ако бебето е било заразено по време на бременност или по време на раждане, тогава тестовете може да не дадат положителни резултати за известно време. Възможно е накрая да се каже, че бебето е здраво само след 1,5 години. През цялото това време детето е регистрирано под строгото наблюдение на специалисти.

Може ли заразена с ХИВ жена да роди здраво бебе?

ХИВ инфекцията въвежда голям брой ограничения в начина на живот на болните и може да навреди на здравето на бъдещите бебета. ХИВ и бременността - съвместими ли са те? Не изпускайте от поглед сериозността на възможните последици в такава ситуация, но има шанс да станете майка на пълноценно бебе.

Как едно дете може да се зарази с ХИВ?

Ако пациентът е наясно с продължаващото заболяване, тя не трябва да приема, че ХИВ по време на бременност ще доведе до влошаване на здравословното й състояние. Неприятните последици често възникват поради развитието на вторични заболявания и лоши навици на жената. Вирусът не влияе отрицателно върху развитието на плода, основната опасност е възможността от инфекция на бебето по време на раждане.

Инфекцията се предава от болна майка на дете по три начина:

 • по време на бременност (in utero);
 • по време на раждане на жена с ХИВ инфекция;
 • при кърмене.

Децата, родени от заразени с ХИВ майки, които не предприемат никакви мерки за предотвратяване на инфекцията на бебето, се раждат болни в 30% от случаите. Ако се започне подходяща терапия по време на бременност, има 2-3% шанс за инфекция.

Така децата, родени от заразени с ХИВ майки, са по-склонни да бъдат здрави..

Как да избегнем HIV инфекция при дете?

ХИВ инфекцията и бременността обаче са рискове. Знаейки за него, трябва да работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар, следвайки всички негови препоръки, и стриктно да се придържате към курса на антивирусна терапия. Без подходящи предпазни мерки по време на бременност, раждане и раждане, рискът от заразяване на новородено с ХИВ е около 30%. С навременно започната профилактика тя може да бъде намалена до 2-3%.

 1. Превенция на наркотици. За да се намали концентрацията на вируса в кръвта и да се предотврати инфекция на детето, на бременната жена се предписва курс на лекарства, използвани за лечение на ХИВ инфекция. Антиретровирусните лекарства се дават и на жената по време на раждането (интравенозно) и на новороденото (като сироп). Навременното започване на лечението може да намали количеството на вируса в кръвта на бременна жена до неоткриваемо и почти напълно да предотврати инфекцията на бебето.
 2. Цезарово сечение. Ако профилактика с антиретровирусни лекарства по някаква причина не е била извършена или е била неефективна, тогава на жените, живеещи с ХИВ, се препоръчва да се планира цезарово сечение. Тази операция ви позволява да избегнете допълнителен контакт с кръвта по време на естествено раждане и да намалите възможния риск от инфекция на детето..
 3. Отказ от кърмене. За да предпази детето от ХИВ инфекция чрез кърмата, майката трябва да използва само изкуствено хранене. Формулите за заместване на кърмата вече са напълно адаптирани към нуждите на бебето и гарантират отличен растеж и развитие..

Каква е опасността от бременност за ХИВ позитивна жена?

ХИВ при бременни жени се проявява подобно на симптомите на заболяването при здрави жени. Трябва обаче да се вземе предвид двойният ефект от отслабването на имунната система на ХИВ-инфектиран пациент през периода на бременността..

Първо, тялото на бъдещата майка „забавя“ имунитета, за да предотврати отхвърлянето на ембриона, и второ, развиващото се заболяване по естествен начин разрушава защитната функция на тялото на жената. При такива обстоятелства рискът от развитие и придобиване на сложни форми на съпътстващи заболявания се увеличава, което бъдещата майка не може да избегне.

Тялото на бременна жена се поддържа от традиционната високо активна антиретровирусна терапия, която се провежда по време на бременност (от третия месец), няколко седмици преди раждането, бременната жена е приета в болница.

Може ли заразена с ХИВ жена да роди абсолютно здраво дете: експертно мнение

Здраво бебе може да се роди на ХИВ-инфектиран пациент. Възможно е да се раждат заразени жени, тъй като напредъкът в съвременната медицинска наука може да намали риска от инфекция за дете, родено или развиващо се в утробата..

Струва си обаче да се отбележи, че рискът от болно бебе леко се увеличава при бременни жени с късен стадий на заболяването, както и тези, които на фона на отслабена имунна система имат достатъчно висок вирусен товар..

Рискът от инфекция за бебе също зависи от начина на раждане. В случай на болна родилка е възможно да се извърши естествено раждане (с вирусно натоварване не повече от 1000 на 1 μl), но за да се сведе до минимум рискът от инфекция, те прибягват до коремна хирургия.

Свързани записи:

 1. Нарушения на сексуалната отвращениеСексуална неприязън - Това разстройство се определя като персистиращо или.
 2. Аргироза или синя кожаАргирозата е устойчиво синкаво-сиво оцветяване на кожата, причинено от отлагане в.
 3. Изтръпване на ръцете - опасно или не?Постоянно студени пръсти, особено усещане за изтръпване на ръцете, особено.
 4. Херпес: какво е и как да не се заразитеХерпесът е инфекция, причинена от два вида вируси. Тя се проявява.

Автор: Левио Меши

Лекар с 36 години опит. Медицински блогър Левио Меши. Постоянен преглед на горещи теми в психиатрията, психотерапията, зависимостите. Хирургия, онкология и терапия. Разговори с водещи лекари. Прегледи на клиники и техните лекари. Полезни материали за самолечение и решаване на здравословни проблеми. Вижте всички записи от Левио Меши

Естествено раждане с ХИВ

Тогава думата СПИН изплаши със своята неразбираемост и неяснота, произнесена с дъх и кръгли очи от ужас. Рядко появяващите се бременни жени с тази ужасна диагноза се установяват завинаги (по време на престоя им в болницата) в кутията на Meltzer. Персоналът практически облече чумен костюм, когато отиде при нея. А акушерката, която имаше нещастието да роди, се облече и беше придружена от целия отдел, както до Голгота, под съчувствени погледи и тайни мисли: „Слава Богу, този път издуха!“. остатъка.

2010 г. Бременни жени с ХИВ - 24

I тримесечие 2018 - 20

Нормативните документи за работа с заразени с ХИВ бременни жени, които събираха прах по рафтовете, сега са като справочник на бюрото на всички. Полиран, прочетен до дупките и научен наизуст. Вземете акушер по средата на нощта и поискайте изчисляване на дозата на Retrovir за теглото на жената - тя ще отговори без колебание. Почти всеки ден сутринта на старшата акушерка в следродилния отдел започва с обаждане до центъра за СПИН с доклад за приемането на ХИВ-позитивни. Преди това при специален татко в бюрото за акушерки на спешното отделение веднъж на тримесечие се появява списък от центъра за СПИН с имената на заразените с ХИВ и очакваната дата на раждане (разбира се, без да се посочва болестта). Просто всички служители са знаели какъв е списъкът. Сега го няма. Размерът на лист A4 не е достатъчен.

Пациент А, на 26 години. Второ раждане... ХИВ-позитивен от 2015 г. Бивш съпруг, наркоман, заразен. И зарази новия си съпруг. И тя забременя. Не станах в регистъра (веднъж). Не отидох и в центъра за СПИН. Получено АРТ с първото дете (детето е здраво). И с това реших да не се лекувам (вече бях лекуван с първия!). На въпроса "Разбирате ли, че бихте могли да заразите дете?!", Тя отговори: "Елате и го носете!" Не се пренася. Детето има PCR +...

Пациент Н., 30-годишен, в миналото наркоман от инжекции. Сега "Не, не, завързах го с тежки, така че, по лек начин, на подправка." Раждане 2, първото дете в г / къщата (лишено от права за раждане). Тегло 48 кг с височина 165. В дъбовия хемоглобин 60 г / л. Тя честно призна, че е имала ХИВ. Тя също не беше регистрирана никъде. Защо? Няма пари, за да отидете с автобус до града (той живее със съквартирант в някаква селска къща). Приет е в активна фаза на раждането. Писмен отказ от операция с цезарово сечение. (Акушерките почти я целунаха от щастие.) В родилната зала нито акушерката, нито сестрата по анестезия могат да поставят периферен катетър в разкъсаните вени. След като оценихме перспективата за получаване на хипотонично кървене на HB 60 и отидохме за ръчно изследване на маточната кухина, щяхме да се обадим на Anrem за субклавиална катетеризация. Тя взе катетъра с усмивка "Аматьори!" рали остана в обратната линия (едва не се целунах за втори път). След раждането социалните служби са отведени във временен приют за 3 месеца. И тогава, очевидно, обратно към дачата.

Пациент на 34 години, раждане 3, научи за + ХИВ, когато се регистрира с w / c. Пътят на инфекцията е неизвестен (според думите). Съпругът отказа да се подложи на преглед. Регистриран в Центъра за СПИН, получил ART изцяло. Въпреки това, VL за 36 седмици е повече от 50 хиляди копия. Извършено е планирано цезарово сечение. На следващия ден получихме жалба за уебсайта на Министерството на здравеопазването от тъщата. Същността на твърдението „Тези коновалами (акушер-гинеколози) просто убиват някого! Точно така, плаща им се повече за цезарово сечение! И горкото момиче вече е с цепка корем! " Свекървата просто не е знаела, че нейното „бедно момиче“ (а вероятно и синът й) има ХИВ. Министерството на здравеопазването, както обикновено, насочи стрелките към нас. Роднина стигна до разговор с главния лекар със сина си. И докато тя бълваше ядосана, изобличавайки тиради, този възрастен индивид седеше скромно, с наведени очи. Излизайки от кабинета, главният лекар извика сина си в коридора и тихо каза: „Или сега отвеждате скъпоценната си майка, както и нейната жалба, и спокойно се прибирате вкъщи, или ще намеря начин да предам на майка истинската причина за цезаровото сечение“. Сони взе майка си и тихо си тръгна. И ние с шефа си изпихме чаша коняк (зачеркнат) валериана, за да се успокоим и продължихме да работим.

Пациент, на 36 години, ХИВ в продължение на 8 години. 3 предстоящо цезарово сечение (всички деца са родили вече знаейки за диагнозата) плюс висока VL. Тя категорично отказа да завърже тръбите с думите „Просто опитайте! Ще родя колкото искам! "

Пациент на 29 години, ХИВ-дисидент, отрича да е боледувал. Естествено не се лекува. Тя отказа хирургично лечение. Тя поиска да прикрепи бебето към гърдата си, заявявайки, че нарушаваме правата й, и ще ни съди. Не можах да убедя.

Тичаме наоколо с тях. Пишем им болнични като за сложна доставка. Дори не можем да дадем намек за контрацепция и не дай си Боже да си позволим страничен поглед в тяхна посока. Излагаме живота си на опасност, като отидем на цезарово сечение, само защото жената е спряла да приема АРТ или не е преминала навреме VL. Те гордо носят своята диагноза, почти без колебание, се радват на множество предимства. Някои деца кърмят специално, защото ХИВ-позитивното дете получава увреждания и свързани с това обезщетения (това се казва от педиатри от сайтовете).

ХИВ влезе в живота ни. Вече не припадаме от тази дума. Сега ХИВ е като хрема (където през далечните 90-те със сифилиса им).

Научихме се да не се страхуваме от такива жени. Спокойно отиваме при Цезарово сечение, без да трепереме от страх. Само движенията ни са малко по-бавни, по-внимателни, така че дай Боже.

Защото никой няма да ни защити, освен нас самите, защото не се оправдавайте от пари и затвор...

Трябва да сме толерантни, мили, съпричастни. Не можем да им осигурим задължителна контрацепция. Ние сме върховенството на закона, а не фашистите. Всичко е така, всичко е така...

Веднъж имаше дискусия на тема „Бихте ли изпратили детето си на детска градина, ако разберете, че учителят е ХИВ-позитивен?“ Бих дал, ако учителят е добър. Но сега, като се замисля, как бих реагирал, ако порасналият ми син започне да излиза с такова момиче. Не съм толерантен, не съм толерантен.

Автор: гинеколог Татяна Матвеева, Алтайска територия, "Доктор на работа".

Както беше съобщено по-рано, руският специалист по ХИВ и епидемиолог Сергей Олейник говори за лекари, заразили се с ХИВ инфекция. Прочетете повече: Истории на лекари, заразени с ХИВ

ХИВ и бременност: симптоми, планиране на бременност, IVF за ХИВ, раждане и кърмене, болници за майчинство за заразени с ХИВ, здраво дете с ХИВ-позитивни родители

Очакването на дете не е напразно, наречено очакване на чудо. Това е страхотно време в живота на жената. Красиво, но в същото време не е лесно. Различни патологии, както тя самата, така и нероденото бебе, могат да усложнят живота на бъдещата майка през периода на бременността..

Един от най-неблагоприятните сценарии за жена и дете е ХИВ и бременността. Как се проявява диагнозата, възможно ли е да се лекува болестта при жена „в интересна позиция“ и има ли шанс детето да се роди без вродена неизлечима болест?

 1. Симптоми при бременни жени
 2. Планиране на бременността
 3. IVF за ХИВ
 4. Раждане с ХИВ
 5. Възможно ли е да се роди
 6. Как да раждам
 7. Къде да се роди с ХИВ
 8. Тест за ХИВ по време на бременност
 9. Може ли да се роди здраво бебе?
 10. Може ли заразена майка да роди бебе без диагноза ХИВ?
 11. Може ли заразено бебе да се роди на заразен баща?
 12. Кърмене
 13. Деца, родени от заразени с ХИВ

Симптоми при бременни жени

Признаците на заболяването при бъдещата майка могат да бъдат различни - симптомите на ХИВ при бременни жени зависят от етапа, на който е заболяването. В началния етап, веднага след инфекцията, диагнозата не се появява по никакъв начин. Следователно, ако една жена се е заразила вече в положение, тогава белезите на болестта ще бъдат открити само при положителен анализ, а след това не веднага.

Възможно на фона на ХИВ при жени, които очакват бебе, състояния, подобни на лека настинка: ниска температура, общ възпалителен процес, проявяващ се от дискомфорт и зачервяване на лигавиците, лек херпес и млечница.

Ако болестта отдавна доминира в тялото на бъдещата майка и вече е успяла да се трансформира в СПИН, тогава такъв пациент има леко увеличени лимфни възли - симптомът може да продължи няколко месеца и след това да изчезне.

Планиране на бременността

Предаването на ХИВ от майка на дете се извършва, поради което бременността при заразени с ХИВ хора е в областта на специалния контрол на лекарите. Ако бременността е планирана с ХИВ, тогава бъдещата майка трябва да се подложи на задълбочена подготовка, така че бебето да не получи тази неизлечима диагноза, както се казва, "по наследство".

Преди да забременее, жената трябва да премине тестове, така че според резултатите от изследванията лекарят, който наблюдава пациента, да разкрие какъв е вирусният товар в тялото й в момента. Този показател се определя от съотношението на съдържанието на вируси и лимфоцити в кръвта. Ако броят на лимфоцитите е много малък и има в пъти повече вируси, по-добре е да изчакате със зачеването. Обикновено в такава ситуация лекарите предписват необходимата терапия, която трябва да работи като профилактика на инфекция на бъдещи деца по време на бременност..

След като терапията е действала и болестта е била потисната (това трябва да бъде потвърдено от резултатите от теста), може да се планира зачеване.

Пътят на предаване на ХИВ е парентерален, вирусът преминава от болен към здрав човек чрез кръвта, от майка на бебе по време на бременност и от един сексуален партньор на друг по време на полов акт, незащитен с бариерен контрацептив. Ето защо, ако бъдещият баща на детето е здрав, е необходимо да го оплодите със сперма без сексуален контакт..

Освен това, след зачеването, инфекцията при бременни жени трябва да бъде под постоянен медицински контрол..

IVF за ХИВ

Когато е невъзможно да се зачене дете по традиционния начин, двойките вземат решение за ин витро оплождане. Съвсем наскоро се смяташе, че човешкият имунодефицитен вирус е противопоказание за ин витро. Сега обаче лекарите са уверени, че именно такава процедура дава много по-малък риск от заразено дете, отколкото ако зачеването се случи по естествен път..

Раждане с ХИВ

Бременността с ХИВ инфекция е в зоната на особен риск, а раждането на заразени с ХИВ още повече. В крайна сметка фокусът на темите „ХИВ при бременни жени“ и „ХИВ и раждане“ е защитата срещу инфекция на плода. Възможно е да се предаде инфекцията вътреутробно, но най-големият риск детето да се разболее от болестта на майката е по време на раждането. Управлението на бременността и раждането на човек, заразен с имунодефицит, има за цел да предотврати това. Какви мерки се следват, когато се установи, че бременна жена има вирус на човешка имунна недостатъчност?

Бременност и раждане при такива пациенти могат да протичат без особени усложнения, ако жената е регистрирана при гинеколог и следва неговите инструкции. Ако болестта е известна, бъдещата майка трябва да се подложи на специално антивирусно лечение на етапа на планиране на бременността.

Докато чака бебето, бъдещата майка е под постоянното наблюдение на лекарите, ако е необходимо, отново й се предписва антивирусна терапия (лекарства, разрешени в това положение).

Между другото, смята се, че вирусите стават по-малко активни и по-стабилни след раждането, тъй като по време на бременността имунитетът на жената е под силен стрес и често е значително отслабен. А имунитетът, потиснат от ХИВ - още повече. И след раждането ситуацията, като правило, повече или по-малко се стабилизира..

Възможно ли е да се роди

Възможно ли е да се раждат жени, които имат медицинска карта с вирус на имунна недостатъчност? С правилния подход, разбира се, можете. И сега медицината е на такова ниво, че вероятността за раждане на дете, което не е заразено с болестта, е много голяма..

Що се отнася до раждането на бебе от мъж, заразен с ХИВ инфекция, в този случай жената трябва да се консултира с няколко медицински специалисти и да прецени всички рискове. Особено ако жената е здрава, защото има риск тя да бъде заразена с това нелечимо заболяване по време на зачеването. За да се предотврати това, на етапа на планиране на бебето на двойка се предписват специални средства - приемът им намалява натоварването с вируси в тялото на мъжа и жената има повишен шанс да не получи диагноза от партньор.

Освен това днес има специална технология за „почистване“ на сперматозоидите от вируса, такова семе е 100% безопасно за здрава жена. Но в този случай оплождането става изкуствено.

Как да раждам

Жените с диагноза вирус на човешка имунна недостатъчност раждат в специални отделения на родилните болници. Доставката се извършва от медицински персонал, преминал необходимото обучение за работа с такива пациенти.

Има два начина за поставяне на жените с тази нелечима диагноза: естествено и избирателно цезарово сечение. По време на естественото раждане е показано сериозно лечение на лигавиците на родовия канал, но това не гарантира стопроцентова защита на бебето от инфекция по време на раждането. При извършване на планирана операция рисковете от предаване на болестта на дете намаляват, но вероятността от усложнения при жената по време на периода на възстановяване след CS се увеличава, това се дължи на нейния потиснат имунитет срещу вирус и бременност.

Къде да се роди с ХИВ

Къде да се роди с ХИВ? Този въпрос тревожи, може би, всички жени, които имат такава диагноза и решат да станат майки. Доставката може да се извърши в специализирано лечебно заведение, ако има такова в селото, където живее бременната жена. ХИВ-инфектираните хора раждат в обикновен родилен дом, но само в наблюдателна единица с отделна стая за раждане. Персоналът, който ражда или извършва раждане, трябва да бъде специално обучен за работа с тези пациенти.

Тест за ХИВ по време на бременност

Тест за ХИВ по време на бременност се прави няколко пъти. Освен това те трябва да бъдат проверявани няколко пъти през целия период на наблюдение в предродилната клиника за бременност на всички жени, без изключение. Дори ако бъдещата майка е напълно здрава, дори ако предишни тестове не са показали наличие на разрушителна инфекция в организма, трябва да се направи кръвен тест за ХИВ толкова пъти, колкото е предписано в инструкциите. При отрицателни резултати от прегледи на изследвания, консултацията с жени няма да предпише повече от предписаното количество. Ако всичко е наред, ще трябва да дарите кръв за ХИВ (кръвта се взима от вена) два пъти: при регистрация и около тридесетата седмица.

Следните ситуации могат да принудят лекаря, който наблюдава бъдещата майка, да напише препоръка за допълнителни изследвания на вируса на човешката имунна недостатъчност:

 • Лошото състояние на пациента, придружено от симптоми, съпътстващи развитието на болестта;
 • Предишен съмнителен резултат от теста;
 • И разбира се положителен тест за ХИВ.

Между другото, не винаги положителното заключение на изследването за вирус може да бъде стопроцентова индикация за поставяне на тази нелечима диагноза. Не е изключен фалшив резултат. Защо кръвта показва наличието на антитела към патогени? Факт е, че при провеждането на такова изследване се използва методът ifa - той разкрива развитието на устойчивостта на организма към определени инфекции. Такъв анализ може да покаже наличието на антитела, произведени в тялото на майката към ДНК на плода (това понякога се случва), или произведени в резултат на резистентност към някакъв вид хронично заболяване.

Засяга това, което ще бъде в заключението на изследването и неправилната подготовка за даряване на кръв.

Във всеки случай, ако тестът за ХИВ е положителен, бъдещата майка просто трябва да направи втори тест, който или ще разкрие антитела срещу ХИВ, или ще даде отрицателен резултат.

Може ли да се роди здраво бебе?

Преди известно време се смяташе, че предаването на ХИВ от майка на дете се случва във всеки случай, когато децата се раждат от заразени родители. Сега вероятността да имате здраво дете с ХИВ се е увеличила до почти 100% и рискът от инфекция е намалял до минимум, а в някои случаи е само 1-2%. Струва си обаче да се помни, че здрави деца с болни майки и бащи се раждат само когато и двамата родители безусловно следват всички инструкции на лекарите, внимателно планират бременност, преминават необходимата терапия преди зачеването на бебе.

И така, как да се роди здраво бебе с диагноза ХИВ? Преди забременяване болните родители се подлагат на лечение за потискане на вируса. Тогава майката се подлага на подобно лечение по време на бременността. Много жени (и мъже също) питат за ефекта на терапията върху плода и как влияе на бременността като цяло. В този случай лекарите отговарят, че последиците за плода от ХИВ и вероятността от усложнения на диагнозата без терапия са много по-сериозни от самия му ефект..

Освен това, за да не се зарази бебето по време на раждане, в повечето случаи лекарите препоръчват на жените да планират цезарово сечение. Но такива бебета ще се раждат по естествен начин, въпреки че за това те подлагат родовия канал на сериозно антибактериално лечение и в никакъв случай не позволяват стимулиране на раждането.

Също така си струва да се отбележи, че шансът да се роди здраво бебе е по-голям, ако бащата е здрав и само майката е болна, отколкото ако и двамата родители са заразени..

Ако само един от партньорите е заразен, също така е необходимо да се вземат мерки, за да се гарантира, че здрав човек от двойката не се заразява.

Може ли заразена майка да роди бебе без диагноза ХИВ?

Както беше отбелязано в предишните блокове, сравнително наскоро дори най-напредналите лекари бяха уверени, че патогените се предават от заразена майка на плода в почти 100% от случаите..

Сега е доказано, че вероятността болестта да се предаде от майка на дете е 50%. И това въпреки факта, че хората (както бъдещата майка, така и бъдещият баща) не предприемат никакви мерки. Жена с ХИВ, която спазва всички препоръки на лекарите, ражда здраво бебе в 98-99% от случаите.

Жена, която има запис в тази медицинска карта на тази нелечима болест и реши да забременее, трябва да се подложи на преглед и да разбере какъв е вирусният товар в тялото й в момента. Ако е висока, трябва да се свали. Веднага щом има положителни резултати, причинени от предписаната от лекаря антивирусна терапия, момичетата могат да планират да забременеят..

Прегледите и лечението ще трябва да се извършват редовно по време на бременността, също така ще трябва внимателно да се подготвите за раждане, да обсъдите всички нюанси и рискове с лекаря, който ще достави пациента в бъдеще. Може да се наложи да се настроите на планирано цезарово сечение и определено ще трябва да се откажете от кърменето.

Може ли заразено бебе да се роди на заразен баща?

„Има ли съпругът ХИВ, какъв е шансът да се раждат здрави деца?“, „Ако раждате ХИВ-инфектиран баща, ще бъде ли заразено и детето?“ - има стотици такива въпроси в различни форуми относно здравето и семейното планиране.

Както казват лекарите, отговаряйки на тези въпроси, ако само един мъж е болен в двойка, то за бъдеща бременност това се счита за по-лесен (ако може да се каже така в тази ситуация) случай. Съпругът с ХИВ и отрицателната съпруга определено ще родят неинфектирано дете, ако се извърши специално пречистване на спермата. За положителен резултат, така че съпругът да роди здраво бебе, е необходимо изкуствено да оплоди жена.

Кърмене

Кърменето с ХИВ е отделна тема. Разбира се, всяка нормална жена иска да храни бебето си с млякото си. А жените, диагностицирани с вируса на човешката имунна недостатъчност, отново и отново питат лекарите дали тяхното заболяване се предава чрез майчиното мляко и какви тестове трябва да се преминат, за да се установи рискът от предаване на болестта на бебето по време на хранене. За съжаление медицинският отговор е недвусмислен: вирусът наистина се предава чрез мляко и кърменето води до неизбежна инфекция..

Разбира се, ползите от кърменето за бебета са безценни, докато децата получават всички необходими вещества, микроелементи, витамини и имунитетът им се повишава. Но в никакъв случай всичко това не бива да се поставя върху една и съща гъста везна с риск бебето да получи нелечима диагноза..

Тъй като кърменето с имунодефицитен вирус е опасно, жената трябва незабавно да се приспособи към факта, че лактацията ще трябва да се съкрати, ще трябва да се потисне още в първите часове след раждането. Специални препарати ще помогнат за това, което е по-добре да се използва - лекарят ще посъветва.

В този случай детето ще трябва да бъде хранено с изкуствени смеси, а по-късно, когато порасне малко, краве мляко и зърнени храни в мляко.

Деца, родени от заразени с ХИВ

Децата от заразени с ХИВ майки от самия час на раждането им са под наблюдението на лекарите. Такива бебета незабавно се тестват за инфекция и също се подлагат на превантивна терапия през първите часове. Според лекарите лечението за предотвратяване на инфекция започва осем часа след раждането на детето. Много е важно новороденото дете да получи всички необходими средства през първите три дни от живота. В края на краищата, ако предаването на вируса (вътреутробно или по време на раждане) все пак се е случило, патогените все още не са успели да се интегрират в ДНК на клетките и има възможност да ги унищожат.

Децата, родени от заразени с ХИВ майки, се регистрират в диспансер в институция, работеща с пациенти с диагноза ХИВ и СПИН. Когато бебето е на година и половина, то се подлага на последен тест за възможно вродено заболяване. Ако през този период всички изследвания показват, че малкият пациент няма вирус или антитела срещу вируса в кръвта си, тогава той се изписва с диагноза „здрав“ и се отстранява от диспансера.

И освен това, основната грижа на майката за здравето на детето трябва да бъде сведена не само до мерките, предприети в обикновените семейства, но и до предотвратяването на предаването на вируса от нея на бебето в ежедневието. Разбира се, вероятността от заразяване по този начин е незначителна, но все пак съществува..

Лекарите отбелязват: дете, родено от майка с диагноза имунна недостатъчност, може да има антитела срещу вируса в кръвта за първи път в живота си.

Но това изобщо не означава, че бебето е наследило тази неизлечима болест от майка си. Може би, просто антителата срещу вируса от майката чрез общото кръвообращение са проникнали в кръвта му..

Както откровено казват някои лекари, именно наличието на антитела срещу ХИВ в кръвта на новородено кара някои майки да изоставят децата си и да ги оставят в болницата. Такива бебета влизат в дома на детето. И за много от тях на възраст от година и половина диагнозата не се потвърждава, но по това време те вече се оказаха изоставени и ненужни на никого..

Ето защо лекарите предупреждават младите майки срещу грешки, като казват, че окончателното заключение за наличието или отсъствието на болестта се прави само когато бебето е на годинка и половина. И ако се подчинявате на лекарите и следвате всички техни препоръки, тогава рискът от предаване на вируса на детето става минимален..