Почти всички жени се страхуват от предстоящото раждане и в по-голяма степен този страх се дължи на очакването на болка по време на трудовия процес. Според статистиката болката по време на раждането, която е толкова изразена, че изисква анестезия, се изпитва само от една четвърт от родилките, а 10% от жените (второ и следващи раждания) характеризират родилната болка като съвсем поносима и поносима. Съвременното облекчаване на болката по време на раждане ви позволява да облекчите и дори да спрете родилната болка, но необходимо ли е за всички?

Защо се появява болка при раждането??

Родовата болка е субективно усещане, което се причинява от дразнене на нервните рецептори в процеса на дилатация на шийката на матката (т.е. нейното разтягане), значителни контракции на самата матка (контракции), разтягане на кръвоносните съдове и напрежение на утеросакралните гънки, както и исхемия (влошаване на кръвоснабдяването) на мускулните влакна.

 • Болката по време на раждането се формира в шийката на матката и матката. Тъй като маточният фаринкс се разтяга и отваря и долният маточен сегмент се разтяга, болката се увеличава.
 • Болковите импулси, които се образуват при дразнене на нервните рецептори на описаните анатомични структури, навлизат в корените на гръбначния мозък, а оттам в мозъка, където се образува болка..
 • Отговор се връща от мозъка, който се изразява под формата на автономни и двигателни реакции (повишена сърдечна честота и дишане, повишено кръвно налягане, гадене и емоционална възбуда).

В напрегнатия период, когато отворът на маточния фаринкс е завършен, болката се причинява от движението на плода през родовия канал и натиска на представящата част върху тъканта на родовия канал. Компресията на ректума предизвиква непреодолимо желание да "стане голям" (това са опитите). В третия период матката вече е свободна от плода и болките отшумяват, но не изчезват съвсем, тъй като в нея все още има последици. Умерените контракции на матката (болката не е толкова изразена, колкото по време на раждането) позволява на плацентата да се отдели от маточната стена и да изпъкне.

Родовата болка е пряко свързана с:

 • размер на плодовете
 • размера на таза, конституционални особености
 • брой раждания в историята.

В механизма на образуване на родилна болка освен безусловни реакции (дразнене на нервните рецептори) участват и условни рефлекторни моменти (негативно отношение към раждането, страх от раждане, безпокойство за себе си и детето), в резултат на което се отделя адреналин, който допълнително стеснява кръвоносните съдове и увеличава исхемията миометриум, което води до намаляване на прага на болката.

Като цяло физиологичната страна на болката при раждането представлява само 50% от усещанията за болка, докато останалата половина се дължи на психологически фактори. Болката при раждането може да бъде фалшива и вярна:

 • Те говорят за фалшива болка, когато неприятните усещания са провокирани от страха от раждането и невъзможността да контролират своите реакции и емоции..
 • Истинската болка се появява, когато има някакво нарушение на процеса на раждане, което наистина изисква анестезия.

Става ясно, че повечето родилки са в състояние да преживеят раждането без упойка..

Необходимост от облекчаване на болката по време на раждането

Облекчаването на болката при раждането трябва да се извършва в случай на патологично протичане и / или съществуващи хронични екстрагенитални заболявания при родилка. Облекчаването на болката по време на раждане (аналгезия) не само облекчава страданието и облекчава емоционалния стрес при родилката, но прекъсва връзката между матката - гръбначния мозък - мозъка, което пречи на организма да формира реакция на мозъка към болкови стимули под формата на автономни реакции.

Всичко това води до стабилност на сърдечно-съдовата система (нормализиране на кръвното налягане и сърдечната честота) и подобряване на маточно-плацентарния кръвен поток. В допълнение, ефективното облекчаване на болката при раждането намалява енергийните разходи, намалява консумацията на кислород, нормализира дихателната система (предотвратява хипервентилация, хипокапния) и предотвратява стесняването на маточно-плацентарните съдове.

Но горните фактори не означават, че облекчаването на болката от лекарството по време на раждането е необходимо за всички родилки, без изключение. Естественото облекчаване на болката по време на раждане активира антиноцицептивната система, която е отговорна за производството на опиати - ендорфини или хормони на щастието, които потискат болката.

Методи и видове облекчаване на болката при раждането

Всички видове облекчаване на болката при раждането са разделени на 2 големи групи:

 • физиологичен (нелекарствен)
 • фармакологично или лекарствено облекчаване на болката.

Физиологичните методи за облекчаване на болката включват

Психопрофилактично обучение

Тази подготовка за раждане започва в антенаталната клиника и завършва една до две седмици преди очакваната дата на падежа. Обучението в „училището на майките“ се провежда от гинеколог, който говори за хода на раждането, възможни усложнения и учи жените на правилата на поведение при раждане и самопомощ. Важно е бременната жена да получи положителен заряд за раждането, да отхвърли страховете си и да се подготви за раждането не като изпитание, а като радостно събитие..

Масаж

Самомасажът може да помогне за облекчаване на болката по време на раждането. Можете да погалите страничните повърхности на корема с кръгови движения, зоната на яката, лумбалната област или да натиснете с юмруци точки, разположени успоредно на гръбначния стълб в лумбалната област по време на контракции.

Правилно дишане

Правилното дишане е еднакво важно както за облекчаване на болката, така и за предотвратяване на фетална хипоксия по време на раждането. С настъпването на контракцията поемете дълбоко въздух през носа и бавно и издишайте през устата. В края на първия период (контракциите стават по-дълги, а почивките между тях са по-кратки), можете да дишате често с отворена уста, но до края на контракциите, преминете към дълбоко назално вдишване и постепенно издишване през устата. Прочетете повече за дишането по време на раждането по време на раждането..

Пози за облекчаване на болката

Има няколко позиции на тялото, приемайки които, натискът върху мускулите и перинеума намалява и болката отслабва донякъде:

 • клякам с широко разтворени колене;
 • стои на колене, след като предварително ги разтворете;
 • стоене на четири крака, повдигане на таза (на пода, но не и на леглото);
 • облегнете се на нещо чрез накланяне на тялото напред (на таблата, на стената) или подскачане, докато седите на гимнастическа топка.

Акупунктура

Акупунктура на биологично активни точки - повърхността на корема, дланите, краката (повече за ползите и вредите от лечението с акупунктура).

Водни процедури

Приемането на топъл (не горещ!) Душ или вана има релаксиращ ефект върху мускулите на матката и скелетните мускули (гръб, кръст). За съжаление не всички родилни болници са оборудвани със специални вани или басейни, така че този метод на анестезия не може да се използва от всички родилки. Ако контракциите започнаха у дома, тогава преди пристигането на линейката можете да застанете под душа, облегнали се на стената или да вземете топла вана (при условие, че не е останала вода).

Транскутанна електроневростимулация (TENS)

Две двойки електроди се прилагат към гърба на пациента в лумбалната и сакралната област, през които се подава нискочестотен електрически ток. Електрическите импулси блокират предаването на болезнени раздразнения в корените на гръбначния мозък, а също така подобряват кръвоснабдяването в миометриума (предотвратяване на вътрематочна хипоксия).

Ароматерапия и аудиотерапия

Вдишването на ароматни масла ви позволява да се отпуснете и облекчава болката при раждането. Същото може да се каже и за слушане на приятна, тиха музика по време на контракции..

Фармакологичните методи за облекчаване на болката включват

Неинхалационна анестезия

За тази цел наркотични и ненаркотични лекарства се прилагат интравенозно или интрамускулно на родилката. От използваните наркотични вещества са промедол, фентанил, които помагат за нормализиране на дискоординирани маточни контракции, имат седативен ефект и намаляват секрецията на адреналин, което увеличава прага на чувствителност към болка. В комбинация със спазмолитици (no-shpa, баралгин) те ускоряват отварянето на маточния фаринкс, което скъсява първия стадий на раждането. Но наркотичните лекарства причиняват депресия на централната нервна система при плода и новороденото, поради което е неподходящо да се въвеждат в тях в края на периода на контракциите.

От ненаркотичните лекарства за облекчаване на болката по време на раждане се използват транквиланти (Relanium, Elenium), които не толкова облекчават болката, колкото облекчават негативните емоции и потискат страха, ненаркотичните анестетици (кетамин, сомбревин) предизвикват объркване и нечувствителност към болката, но не нарушават дихателната функция, не отпускат скелетните мускули и дори тонизират матката.

Инхалационни анестетици

Този метод за облекчаване на болката по време на раждане се състои в вдишване на инхалационни анестетици от родилката чрез маска. В момента този метод на анестезия рядко се използва там, където се използва, макар че не толкова отдавна във всеки родилен дом имаше цилиндри с азотен оксид. От инхалационни анестетици се използват азотен оксид, флуоротан, трилен. С оглед на високата консумация на медицински газове и замърсяването на родилната зала с тях, методът е загубил своята популярност. Има 3 метода за инхалационна анестезия:

 • вдишване на смес от газ и кислород постоянно с прекъсвания след 30 0 40 минути;
 • вдишване само с началото на свиването и прекратяване на вдишването с края на свиването:
 • вдишване на медицински газ само между контракциите.

Положителни аспекти на този метод: бързо възстановяване на съзнанието (след 1 - 2 минути), спазмолитичен ефект и координация на трудовата дейност (предотвратяване развитието на аномалии на работната сила), предотвратяване на фетална хипоксия.

Странични ефекти от инхалационната анестезия: дихателен дистрес, неравномерен сърдечен ритъм, объркване, гадене и повръщане.

Регионална анестезия

Регионалната анестезия включва блокиране на определени нерви, гръбначни корени или нервни ганглии (възли). При раждане се използват следните видове регионална анестезия:

 • Пудендален нервен блок или пудендална анестезия

Блокадата на пудендалния нерв се състои във въвеждането на локален анестетик (по-често се използва 10% разтвор на лидокаин) през перинеума (напречна техника) или през вагината (трансвагинален метод) до точките, където е локализиран пудендалният нерв (средата на разстоянието между седалищния туберкул и ръба на ректалния сфинктер). Обикновено се използва за облекчаване на болезнения период на раждането, когато не могат да се използват други методи на анестезия. Индикациите за пудендален блок обикновено са нуждата от форцепс или вакуумен екстрактор. Сред недостатъците на метода беше отбелязано: анестезия се наблюдава само при половината от родилките, възможността анестетик да попадне в маточните артерии, което поради своята кардиотоксичност може да доведе до смърт, анестезира се само перинеума, докато спазмите в матката и долната част на гърба продължават.

 • Парацервикална анестезия

Парацервикалната анестезия е допустима само за анестезия на първия етап на раждането и се състои във въвеждането на локален анестетик в страничния форникс на влагалището (около шийката на матката), поради което се постига блокада на парацервикалните възли. Използва се, когато маточният фаринкс се отвори с 4 - 6 cm и когато се достигне почти пълно разкритие (8 cm), парацервикалната анестезия не се извършва поради високия риск от инжектиране на лекарство в главата на плода. Понастоящем този вид облекчаване на болката при раждане на практика не се използва поради високия процент на развитие на брадикардия (забавен сърдечен ритъм) при плода (в около 50-60% от случаите).

 • Спинална: епидурална или епидурална анестезия и спинална анестезия

Други методи на регионална (гръбначна) анестезия включват епидурална анестезия (въвеждането на анестетици в епидуралното пространство, разположено между твърдата мозъчна обвивка на гръбначния мозък и прешлените) и спинална анестезия (въвеждането на анестетик под твърда мозъчна обвивка, арахноидна (средна) мембрана преди достигане на меката менинги - субарахноидно пространство).

EDA облекчаването на болката настъпва след известно време (20 - 30 минути), през което анестетикът ще проникне в субарахноидалното пространство и ще блокира нервните корени на гръбначния мозък. Анестезията за SMA настъпва незабавно, тъй като лекарството се инжектира точно в субарахноидалното пространство. Положителните аспекти на този тип облекчаване на болката включват:

 • висок процент на ефективност:
 • не причинява загуба или объркване на съзнанието;
 • ако е необходимо, можете да удължите аналгетичния ефект (чрез инсталиране на епидурален катетър и въвеждане на допълнителни дози лекарства);
 • нормализира дискоординиран труд;
 • не намалява силата на маточните контракции (т.е. няма риск от развитие на слабост на работната сила);
 • понижава кръвното налягане (което е особено важно при артериална хипертония или гестоза);
 • не засяга дихателния център при плода (няма риск от развитие на вътрематочна хипоксия) и при жена;
 • ако е необходимо коремно раждане, регионалният блок може да бъде увеличен.

Кой е показан за облекчаване на болката по време на раждането?

Въпреки многото предимства на различните методи за облекчаване на болката по време на раждане, облекчаването на раждането се извършва само ако има медицински показания:

 • гестоза;
 • цезарово сечение;
 • младата възраст на родилката;
 • раждането е започнало преждевременно (за да се предотврати родова травма на новороденото, перинеумът не е защитен, което увеличава риска от разкъсване на родовия канал);
 • очакваното тегло на плода е 4 kg или повече (съществува голям риск от акушерски и раждащи наранявания);
 • раждането продължава 12 часа или повече (продължително, включително с предходен патологичен предварителен период);
 • лекарствена родостимулация (когато се свържат интравенозният окситоцин или простагландини, контракциите стават болезнени);
 • тежки екстрагенитални заболявания на родилка (патология на сърдечно-съдовата система, захарен диабет);
 • необходимостта от "изключване" на персистиращия период (висока късогледство, прееклампсия, еклампсия);
 • дискоординиране на родовите сили;
 • раждане с два или повече плода;
 • дистоция (спазъм) на шийката на матката;
 • нарастваща фетална хипоксия по време на раждане;
 • инструментални интервенции в персистиращия и следващите периоди;
 • зашиване на порязвания и разкъсвания, ръчно изследване на маточната кухина;
 • покачване на кръвното налягане по време на раждането;
 • хипертония (индикация за EDA);
 • ненормално положение и представяне на плода.

Въпрос отговор

Какви методи за облекчаване на болката се използват след раждането?

След отделянето на плацентата лекарят изследва родовите пътища за тяхната цялост. Ако се открият разкъсвания на шийката на матката или перинеума и също е извършена епизиотомия, тогава е необходимо да се зашият под анестезия. Като правило, инфилтрационната анестезия на меките тъкани на перинеума се използва с новокаин или лидокаин (в случай на разкъсвания / разрези) и по-рядко пудендална блокада. Ако през първия или втория период е извършена EDA и е поставен епидурален катетър, в него се инжектира допълнителна доза упойка.

Какъв вид анестезия се извършва, ако е необходимо инструментално управление на втория и третия етап от раждането (плодоразрушаваща хирургия, ръчно отделяне на плацентата, прилагане на акушерски форцепс и др.)?

В такива случаи е препоръчително да се извърши спинална анестезия, при която жената е в съзнание, но липсва чувствителността на корема и краката. Но този въпрос се решава от анестезиолога заедно с акушер-гинеколога и до голяма степен зависи от уменията на анестезиолога в техниката на облекчаване на болката, неговия опит и клиничната ситуация (наличието на кървене, необходимостта от бърза анестезия, например, с развитието на еклампсия на масата за раждане и т.н.). Методът за интравенозна анестезия (кетамин) се е доказал доста добре. Лекарството влиза в сила 30-40 секунди след приложението и продължителността му е 5-10 минути (ако е необходимо, дозата се увеличава).

Мога ли да поръчам предварително EDA по време на раждането?

Можете да обсъдите предварително с акушер-анестезиолога облекчаване на болката по време на раждането с метода EDA. Но всяка жена трябва да помни, че епидуралната анестезия по време на раждането не е задължително условие за предоставяне на медицинска помощ на родилка, а самото желание на бъдещата майка да предотврати болката при раждането не оправдава риска от възможни усложнения на който и да е "поръчан" вид анестезия. Освен това дали ще бъде извършена EDA или не, зависи от нивото на лечебното заведение, наличието на специалисти в него, които познават тази техника, съгласието на акушер-гинеколога, водещ доставката, и, разбира се, заплащане за този вид услуга (тъй като много медицински услуги, които се извършват по желание пациентът е допълнителен и съответно е платен).

Ако EDA е била извършена по време на раждане без искане на пациента за облекчаване на болката, пак ще трябва да платите за услугата?

Не. Ако епидуралната анестезия или каквото и да е друго облекчаване на болката при раждане е извършено без искане от родилката за облекчаване на болката, следователно има медицински показания за облекчаване на контракциите, което е установено от акушер-гинеколога и облекчаването на болката в този случай е действало като част от лечението (например нормализиране на труда с дискоординиране на работната сила ).

Колко струва EDA по време на раждане?

Цената на епидуралната анестезия зависи от региона, в който се намира родилката, нивото на родилния дом и дали заведението е частно или публично. Днес цената на EDA варира (приблизително) от $ 50 до $ 800.

Възможно ли е всеки да има спинална (EDA и SMA) анестезия по време на раждането??

Не, има редица противопоказания, при които спиналната анестезия не може да бъде извършена:

Абсолютно:

 • категоричният отказ на жената от спинална анестезия;
 • нарушения на кръвосъсирващата система и много малък брой тромбоцити;
 • антикоагулантна терапия (лечение с хепарин) в навечерието на раждането;
 • акушерско кървене и, като следствие, хеморагичен шок;
 • сепсис;
 • възпалителни процеси на кожата на мястото на предложената пункция;
 • органични лезии на централната нервна система (тумори, инфекции, травми, високо вътречерепно налягане);
 • алергия към местни анестетици (лидокаин, бупивакаин и други);
 • нивото на кръвното налягане е 100 mm Hg. Изкуство. и по-долу (всякакъв вид шок);
 • белег на матката след вътрематочни интервенции (висок риск от пропускане на разкъсването на матката по протежение на белега по време на раждане);
 • необичайно положение и представяне на плода, голям размер на плода, анатомично тесен таз и други акушерски противопоказания.
Относителните включват:

 • деформация на гръбначния стълб (кифоза, сколиоза, спина бифида;
 • затлъстяване (затруднение при пункция);
 • сърдечно-съдови заболявания при липса на постоянен сърдечен контрол;
 • някои неврологични заболявания (множествена склероза);
 • липса на съзнание при родилка;
 • плацента превия (висок риск от акушерско кървене).

Какъв вид облекчаване на болката се извършва с цезарово сечение?

Методът на анестезия по време на цезарово сечение се избира от акушер-гинеколога заедно с анестезиолога и се съгласува с родилката. В много отношения изборът на анестезия зависи от това как ще бъде извършена операцията: за планирани или спешни показания и от акушерската ситуация. В повечето случаи, при липса на абсолютни противопоказания за спинална анестезия, на родилката се предлага и се прави EDA или SMA (както при планирано цезарово сечение, така и при спешни случаи). Но в някои случаи ендотрахеалната анестезия (EDA) е методът за избор на облекчаване на болката при коремно раждане. По време на EDA родилката е в безсъзнание, не може да диша сама и в трахеята се вкарва пластмасова тръба, през която се подава кислород. В този случай лекарствата за анестезия се прилагат интравенозно..

Какви други методи за облекчаване на болката без лекарства могат да се използват при раждане?

В допълнение към горните методи за физиологично облекчаване на болката по време на раждане, може да се направи автотренинг за улесняване на контракциите. По време на болезнени контракции на матката, говорете с бебето, изразете радостта от бъдеща среща с него, настройте се за успешен резултат от раждането. Ако автотренингът не помогне, опитайте се да отвлечете вниманието от болката по време на свиването: пейте песни (тихо), четете поезия или повтаряйте таблицата за умножение на глас.

Казус: Раждах млада жена с много дълга плитка. Раждането беше първото, контракциите й се сториха много болезнени и тя непрекъснато искаше цезарово сечение, за да се спрат тези „мъки“. Беше невъзможно да я отвлека от болката, докато не ми хрумне една мисъл. Казах й да разхлаби плитката си, или тя отново беше твърде разрошена, гребена и плитка. Жената беше толкова увлечена от този процес, че почти пропусна опитите.

Особености на използването на анестезия по време на раждане и след тях

Клиничните препоръки на Министерството на здравеопазването дават право на жените да изискват облекчаване на болката по време на раждането на всеки етап, тъй като никой не трябва да търпи непоносима болка. Но анестезията по време на раждане е различна и нейното използване може да има свои собствени характеристики..

Анестезията по време на раждане не се счита за нещо задължително, ако не става въпрос за цезарово сечение. Раждането е естествен процес и следователно необходимостта и нуждата от облекчаване на болката не възниква във всеки случай. Но една жена, която се готви да стане майка, трябва да знае, че по закон лекарите трябва да й предоставят методи за облекчаване на болката, ако внезапно поиска това. Това е предвидено в Клиничния протокол за акушерство, който е основното ръководство за действие за акушер-гинеколозите..

Прагът на болката е различен за различните жени. Единият понася по-стабилно контракциите, другият страда и изпитва силен стрес дори при по-малко интензивни родилни болки.

Има няколко вида анестезия, които могат да се използват по време на раждането:

 • обща анестезия;
 • спинална анестезия;
 • епидурална анестезия;
 • аналгезия чрез интравенозно приложение на леки болкоуспокояващи лекарства.

Обща анестезия

Общата анестезия не се използва по време на естествено раждане, тъй като предполага пълна липса на съзнание и мускулна активност. Жената е дълбоко заспала и следователно е имунизирана срещу болка като цяло. Този метод се използва при извършване на цезарово сечение. Напоследък общата анестезия се използва по-рядко; епидуралната анестезия излиза на преден план. Обикновено, по време на хирургично раждане, общата анестезия се прави ендотрахеално. Подгответе се за него предварително, ако операцията е планирана или проведена за спешни индикации, ако операцията е спешна.

Преди да потопите жената в дълбок сън, се извършва премедикация - инжектира се атропин, така че сърцето да не спира в състояние на анестезия. След това интравенозно се инжектират мощни аналгетици и бъдещата майка заспива. Тя вече не може да усети как хирургът вкарва тръба в трахеята и я свързва с вентилатор. Анестезиологът има възможност да добави доза наркотични вещества по всяко време, ако операцията внезапно се забави. Докато хирурзите приключват работата, лекарят намалява дозата на лекарствата и постепенно жената се събужда. Колкото по-плавно е намаляването на дозите, толкова по-плавно ще бъде събуждането. Тръбата от трахеята се отстранява, преди жената да се събуди.

Този вид анестезия се счита за условно безопасен за майката и плода, въпреки че ефектът върху плода все още се осъществява: бебето е по-бавно след раждането, но постепенно преминава. Психологически този вид облекчаване на болката се счита за по-удобен, тъй като жената не е принудена да присъства по време на собствената си операция, какъвто е случаят с епидуралната анестезия. Лекарствата остават в кръвта на родилката още 3-4 дни след раждането, но в дози, които не могат да повлияят на нейното съзнание.

Общата анестезия няма противопоказания. Но новородената майка не се среща с новороденото веднага, а само след няколко часа.

Епидурална и гръбначна

Този метод принадлежи към методите на регионална анестезия и днес се счита за най-разпространения. Може да се използва както за облекчаване на болката при контракции, така и за извършване на цезарово сечение. Аналгетиците в този случай се инжектират не интравенозно, а епидурално, т.е. в епидуралното пространство на гръбначния стълб чрез тънък катетър, който се поставя там от анестезиолога.

Лекарствата блокират нервните импулси в долната част на тялото. В зависимост от целта се прилагат или повече, или по-малко аналгетици. При цезарово сечение се премахва чувствителността на цялата долна част на тялото, по време на раждането дозата на лекарствата е по-малка, така че жената все още да чувства краката си, но да не изпитва непоносима болка при контракции.

Жената седи или лежи настрани, лекарят намира желаната точка за въвеждане и бавно въвежда катетъра с инжекция в гръбначния стълб и след това инжектира лекарството през него. Катетърът остава в гръбначния стълб и при необходимост лекарят може да добави болкоуспокояващи. Ефектът настъпва в рамките на 5 минути.

Жената остава в пълно съзнание, може да разговаря с акушерския екип, отлично разбира всичко, което й се казва и е в състояние да изпълни изискванията на лекаря. С цезарово сечение с такава анестезия, жената може да види бебето си веднага след изваждането му от утробата..

Вероятността от усложнения от такава анестезия не надвишава 1 на 50 000 раждания. Те включват недостатъчно облекчаване на болката, травма на гръбначния канал и нервните окончания, образуване на хематом, изтичане на цереброспинална течност, което е изпълнено с последващи силни главоболия.

Последиците за детето с такава анестезия са по-слабо изразени, но въпреки това те също са налице. Някои летаргия при детето, летаргия се наблюдава в продължение на няколко часа. Според прегледите чувствителността към болка често продължава, въпреки че е доста скучна.

Има противопоказания за този вид анестезия - жени с нарушения на кръвосъсирването, гръбначни травми, затлъстяване, обриви по кожата на гърба на мястото, където се планира пункцията, жената има ниско кръвно налягане или кървене или има предпоставки за предположение за хипоксия в плода.

Спиналната или спиналната анестезия се извършва като епидурална, но въвеждането е по-дълбоко - не в епидуралното пространство на гръбначния стълб, а в субарахноидалната. Поради това ефектът от анестезията е по-силен и спиналната анестезия не винаги е показана за естествено раждане..

Избор

Теоретично всяка родилка може да избере анестезия, но има ситуации, когато само лекарите правят избора. При естественото раждане изборът е малък - или лека аналгезия, или епидурална анестезия, ако няма противопоказания. Когато се подготвя за цезарово сечение, жената може да изрази своите желания, като избира между обща и епидурална анестезия. Тя подписва информирано съгласие, което показва, че е била предупредена за последиците, усложненията и техниката на облекчаване на болката.

Ако бременна жена откаже епидурална анестезия, тя получава обща анестезия, която няма противопоказания. Те не искат мнението на родилката, дори когато детето трябва да бъде спасено възможно най-скоро - например със стегнато преплитане на връвта или ако е необходимо да се отстрани матката след цезарово сечение.

При естественото раждане жената също има пълното право както да поиска анестезия, така и да я откаже, дори ако лекарите настояват. Това е частен въпрос, но в този случай ще й бъдат обяснени последиците от отказа..

С усложнение

Бързо раждане, нарушена координация на тонуса на матката по време на раждането, слабост при раждане - тези състояния изискват специален подход за облекчаване на болката.

При продължителни контракции, които са нередовни и не водят до значително разширяване на шийката на матката в рамките на 12 часа, жената е изтощена, уморена и плодът страда. За да не довеждат до крайност родилката, лекарите могат да решат да прилагат интрамускулно успокоителни и аналгетици. За това най-често се използват диазепам и баралгин. След като премахнат такива контракции, те започват спешни мерки, насочени към спешно узряване на шийката на матката.

Ако раждането е некоординирано, това е опасно с отлепване на плацентата, развитие на тежко кървене, разкъсване на матката и смърт на бебето. Това състояние често се причинява от неподходяща и прекомерна упойка, която е била дадена на жена по-рано, както и медикаментозно стимулиране на раждането. В този случай жената се инжектира с лекарства, които ще бъдат потопени в кратък (3-4 часа) сън за почивка и възстановяване..

Слабостта на работната сила се проявява с недостатъчна активност на контракциите, слабо отваряне на врата. Жената е много уморена, показва й се и фармакологичен сън. За целта оксибутират 20% се инжектира интравенозно или кетамин интрамускулно в дози, които са напълно безопасни както за жената, така и за бебето..

Жените с прееклампсия и хипертония могат да получават транквиланти и спазмолитици.

Алтернативно облекчаване на болката по време на раждане

Облекчаването на болката при лекарства без болка се счита за най-предпочитано. Прилага се на първо място и ако няма действие, едва тогава е разумно да се разгледа въпросът за наркотичната анестезия.Тези методи включват, по-специално, метода на психопрофилактично обучение. Същността му се крие в премахването на стреса и страха от труда. Това се прави от лекари в предродилни клиники, специалисти от курсове за бъдещи майки. Стресът води до освобождаване на хормоните адреналин и кортизон във високи дози. В отговор на тях мускулите се напрягат, включително мускулите на матката и шийката на матката. Разкриването е трудно и усещанията за болка се увеличават в по-голямата си част единствено по психогенна причина.

Важно е да се настроите по правилния начин за раждането предварително, да го възприемете като труд, труд, който ще бъде щедро възнаграден.

Масажът на сакралната зона помага за намаляване на болката по време на контракции, които жената може да извърши за себе си или да потърси помощ от партньор, ако раждането е партньор.

Ефективното облекчаване на самоболката се получава при правилно прилагане на дихателни упражнения. Дълбоките и бавни вдишвания, гладки и продължителни вдишвания стимулират производството на серотонин - хормон на радостта, който не само има благоприятен ефект не върху нервната система и психиката на родилката, но има и определен аналгетичен ефект.

Има цял списък от пози, в които е по-лесно и по-лесно да понасяте родилни болки. Никой в ​​болницата не кара жена да лежи на леглото. Докато опитите не започнат, тя може да приема всякакви пози, да се движи както й харесва, освен ако, разбира се, има усложнения, при които е показано хоризонтално положение.

Немедикаментозните методи нямат отрицателен ефект върху детето.

Последователно използване

Облекчаването на болката обикновено не е необходимо след естествено раждане. Изключение правят ситуациите, когато една жена е претърпяла епизиотомия (хирургичен разрез на перинеума, за да улесни раждането на главата на плода) или е възникнала сълза. На първия ден след такова раждане, жена, фокусирана върху интензивността на болката, може да бъде препоръчана с леки анестетични лекарства интрамускулно. Облекчаващите болката не се препоръчват при таблетки.

След цезарово сечение облекчаването на болката е задължително за един ден, след това - според състоянието на жената. При кърмене използването на болкоуспокояващи в първите дни след раждането не е противопоказано.Когато жената е изписана от болницата, тя може да има и ситуации, при които се изискват болкоуспокояващи. Когато лактацията вече е установена и детето е кърмено изцяло без допълнителна адаптирано мляко, наложително е да се консултирате с лекар, за да изберете лекарство, което прониква в кърмата в по-малка степен и влиза в детето.

Името на лекарството и дозировката трябва да се предписват само от лекар, самолечението за НВ е категорично противопоказано.

Ако има нужда от анестезия след раждане (спешна операция, почистване и т.н.), тогава се извършва анестезия, но след нея кърменето не се препоръчва в продължение на 3-4 дни, докато остатъчните дози лекарства за анестезия остават в кръвта.

Отзиви

Използването на епидурална анестезия при раждане от жени е противоречиво. Някои са сигурни, че тя практически не им е помогнала, други твърдят, че раждането е било по-лесно благодарение на облекчаване на болката. Почти всички твърдят, че облекчаването на болката е имало определени последици - жените са страдали от главоболие няколко месеца след раждането и са се оплаквали от болки в гърба..

Тези, които са направили цезарово сечение, също имат различни мнения. Някои поддържат обща анестезия, други са доволни от епидурална. Що се отнася до лекарите, те посочват, че всеки вид анестезия има своите предимства и недостатъци. Само алтернативното облекчаване на болката няма недостатъци.

Ще научите повече за методите за облекчаване на болката при раждането във видеото по-долу..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Методи за естествено облекчаване на болката при раждането


Спонтанното раждане (физиологично, спонтанно започнало на 38 - 42 седмици) обикновено има система за "физиологично облекчаване на болката". Въпреки че такова раждане е свързано с определени болезнени усещания, които имат обективна (физиологична) причина. В зависимост от периода на раждането тези болки са различни..


Болка по време на раждането

По време на контракциите (първият етап на раждането) мускулите на матката се свиват, поради което шийката на матката се отваря, давайки проход към главата на бебето. Това е естествен процес, който може да бъде придружен от болка, но не трябва да причинява претоварване на болката в тялото на жената..

Голям брой естествени методи за облекчаване на болката по време на раждането помагат за успешно справяне с болката по време на раждането:

 • активно поведение на родилката по време на раждането - ходене, способността да заеме най-удобната поза;
 • правилно дишане;
 • масаж;
 • топла вана или душ.


Болка във втория етап на раждането

На втория етап от раждането, когато шийката на матката е напълно отворена, започват опити и плодът се изхвърля. Болката става ясно определена и се усеща на мястото на фетален натиск върху нервните окончания в опашната кост, влагалището, перинеума, външните гениталии. В този случай болката е и физиологична..


Трудова болка (болка по време на раждане)

„Болката, която жената изпитва по време на раждането обаче, е само 30% поради феталния натиск върху нервните окончания.

По време на физиологично раждане в организма на жената се активира „системата против болка“, блокираща излишните усещания за болка и освобождавайки хормоните на удоволствието. Също така, преди раждането, чувствителността към болката на матката намалява и прагът на болката се увеличава. Ето защо по-малко болезнено раждане се случва доста често в случай на спонтанно тяхно начало..

Но 70% от болката остава. Ако не приемате случаи на тежка акушерска патология, тогава болката се причинява от прост страх! Ако жената изнемогва в напрежение, чака „ужасно раждане“ или е много уплашена, тогава хормонът на стреса адреналин се отделя в кръвта. В този случай мускулите на матката се напрягат, съдовете се притискат, има дефицит на хранителни вещества и кислород в тъканите. Страхът също причинява рязко намаляване на прага на болката, когато дори незначителни стимули могат да предизвикат патологично силна реакция на тялото.


Препоръки за нелекарствено облекчаване на болката по време на раждането

Страхът е една от основните причини за болка.

За да се отърве от него, би било хубаво една жена да разбере какво точно ще се случи с нея и детето й при раждане. В крайна сметка несигурността само изостря стреса и напрежението, а оттам и болката. Можете да получите тези знания при подготовка за курсове по раждане или от специална литература..

Въпреки това, дори при пълно осъзнаване, вътрешният страх може да остане. И тогава психопрофилактичната подготовка за раждане влиза в борбата срещу него..
Този метод, изключително популярен в чужбина, започна да се усвоява у нас съвсем наскоро. Не, той беше известен през 50-те години на ХХ век, но не беше търсен: в края на краищата, с тогавашния поток метод на раждане, беше трудно да се подходи към всяка бременна жена поотделно.
Сега е друг въпрос: в много родилни болници и предродилни клиники има специални курсове за подготовка за раждане. В класната стая бъдещите майки и бащи ще научат характеристиките на трите етапа на раждането, ще научат правилното поведение, дишането, методите за контрол на състоянието си и методите за облекчаване на болката в себе си.

"В резултат на това жената започва да разбира какво я очаква при раждането, как трябва да се държи и как може да си помогне. Предварително означава въоръжена.


Раждането е тест

И този тест се състои от определен брой „тестови единици“, строго индивидуални за всяка жена. И какво, ако вземете и разделите тестовите единици, разпределени на вас, на две, като дадете на някого половината?
Не е лоша идея, сега е важно да се намери някой, който да се съгласи да сподели с вас трудностите при раждането.
Най-надеждният начин: да поканите личен акушер-гинеколог, тъй като в момента това е възможно. Присъствието му по време на раждането може значително да затвърди вярата на жената, че всичко ще се оправи. Все пак истински професионалист е наблизо! Проблемът е само един: за лекар раждането е работа и за да го извърши, той ще трябва да се разсейва от интимните разговори с майката..

„Затова за психологическа подкрепа при раждане можете да вземете със себе си съпруга си, други роднини, приятелка и други лични асистенти. Основното е, че те са в състояние и са готови да проявят състрадание..

Първият етап на раждането е периодът на дилатация на маточната шийка

Първите контракции по интензивност могат да се сравнят с дискомфорта по време на менструация..

"Постепенно контракциите зачестяват, стават по-дълги и по-силни. Родилката не може да ги контролира. Но може да контролира собствената си болка..

За да направите това, при липса на противопоказания е необходимо да изберете такава позиция на тялото и такъв тип поведение, което изглежда най-удобно. Повечето жени в първия етап на раждането предпочитат да бъдат в изправено положение: ходят, стоят, седят на специална гумена топка. Ако искате да легнете, трябва да легнете на една страна, а не на гръб.
Факт е, че в легнало положение тежката матка притиска долната куха вена. Притокът на кръв към сърцето е блокиран, налягането може да падне, да се замае и да се появи загуба на съзнание. Освен това положението „на гърба“ намалява интензивността на маточните контракции, което означава, че удължава периода на контракциите и дилатацията на маточната шийка..


Правилно дишане

В началото на контракцията издишайте напълно през устата и след това вдишайте дълбоко през носа. Това е "икономично" дишане.

На някои жени им е по-лесно да дишат като куче по време на контракция - често и плитко. Това също е приемливо, но в началото на свиването все пак се препоръчва да се направи пълно издишване и дълбоко вдишване..

В края на първия стадий на раждането, когато главата на бебето се спуска надолу, има желание да се бута, въпреки че това все още не може да се направи. За преодоляване на това желание помага "дъх по сметка", или "дъх играчка": първо, както обикновено, пълно издишване и дълбоко вдишване, а след това - няколко кратки вдишвания-издишвания (от 1 до 5 и в обратен ред), завършващи с дълго издишване през устни, опънати в тръба.

„Правилното дишане помага за намаляване на болката, спестяване на енергия, изключване от желанието за натискане.


Масаж

Може да го направи самата жена, някой от медицинския персонал или роднини, присъстващи на раждането. Първо, масажът помага за релаксация. В резултат болезнените усещания намаляват. Всяка жена трябва сама да избере коя от четирите масажни техники - поглаждане, разтриване, месене или натискане ще й донесе облекчение..

 • Погладете кожата на долната част на корема (от центъра към страните), долната част на гърба.
 • В лумбосакралната област може да се прилага триене, притискане с юмруци.
 • Месенето и притискането в страничните ъгли на лумбалния ромб (трапчинки над седалището) също има добър аналгетичен ефект.


Можете да вземете топла (но не гореща!) Вана или душ по време на първия етап от раждането

Топлата вода намалява болката по време на контракциите, помага за отпускане, разсейване и почивка през периода на контракции.

След изливане на околоплодна течност е по-добре да се въздържате от къпане, тъй като рискът от инфекция по време на раждането се увеличава.


Раждането е доста продължителен процес

Основните сили ще са необходими в края, по време на опитите и изгонването на плода. Ето защо през първия период трябва да използвате всяка възможност да си починете и да дадете на бебето си почивка.

"Отпуснете се между контракциите..

Спокойната, релаксираща музика или вашето собствено пеене може да има добър ефект. Ако имате планове да слушате чужда музика, тогава преди да раждате, трябва да изясните наличието на магнетофон в пръчковия блок (сега това не е необичайно). Ако искате да пеете сами, предупредете персонала.


Други видове облекчаване на болката без лекарства

Електроаналгезията, електроакупунктурата и електроневростимулацията действат като масаж. Електродите са прикрепени към долната част на гърба. Дразненето на нервните окончания на кожата с електрически импулси създава мощен поток от сигнали, насочени към централната нервна система, и блокира достъпа до нея на болкови импулси. За съжаление тези методи не са ефективни за всички жени. Освен това използването им изисква подходящо оборудване в болницата, което не винаги е така..

Конвенционалната акупунктура и акупресура (въздействие върху активните точки на кожата с помощта на специални игли или пръсти) не са станали широко разпространени, тъй като има много малко професионалисти в тази област. Механизмът на обезболяващото действие на тези методи не е напълно изяснен. Смята се, че въздействието върху активните точки на тялото има не само разсейващ и психологически ефект, но и активира „системата против болка“, след което организмът започва да използва собствените си ресурси от упойващи вещества.


Ароматерапия.

Този прост и достъпен метод всъщност може да облекчи част от болката, изпитвана от раждащата жена. Необходимо е предварително да се подготвите за използването на ароматерапия в болницата. За да направите това, трябва да вземете ароматен медальон или арома лампа. Най-често се използват при раждане ароматни масла от роза, лимон, тамян, бергамот, жасмин, здравец, канела.


Във втория етап на раждането плодът се изхвърля с помощта на опити

Контракциите, за разлика от контракциите, жената може да контролира (например да ги забави).

„През този период на раждането, за облекчаване на болката е необходимо да се синхронизират тласкането и дишането, а освен това, повече от всякога, внимателно следвайте инструкциите на акушерката, която предпазва перинеума от разкъсване и бебето от нараняване..

Трябва да натиснете след дълбоко вдишване, сякаш изтласквате детето навън с помощта на диафрагмата. За да направите това, трябва да насочите усилията си надолу, към перинеума, а не към главата..
Но това, което не е нужно да направите, е да крещите и да напрягате мускулите на лицето: толкова много енергия се губи и не се оказва помощ на детето и процеса на раждане.

След опит трябва да възстановите дишането си, да се опитате да се отпуснете и да си починете преди следващия опит.

Както можете да видите, болката по време на раждането може да бъде преодоляна. И като се има предвид, че болката е много субективно понятие, във всеки случай, по време на раждането, човек трябва да се опита да се отпусне по всички възможни начини, да мисли за детето и да не крие прекомерно самосъжаление. И помнете: важно е да не се опитвате да избягате от болката, а, напротив, да отидете към нея - това е единственият начин, с „отворена козирка“, и тя може да бъде преодоляна. В крайна сметка болката при раждането е нормална..

И в заключение, приятна информация за бъдещите майки: третият етап на раждането - раждането на плацентата - обикновено не причинява болезнени усещания.

Медицински показания за облекчаване на болката при раждане:

 • много болезнени контракции, неспокойно поведение на жената;
 • големи плодове;
 • дългосрочен труд;
 • преждевременно раждане;
 • слабост на труда;
 • операция с цезарово сечение;
 • многоплодна бременност;
 • фетална хипоксия (кислородно гладуване);
 • необходимостта от хирургични интервенции по време и непосредствено след раждането - прилагане на форцепс, ръчно отстраняване на плацентата, възстановяване на родовия канал (шев).

14.04.06
Скритская Татяна Владимировна
клиничен психолог,
Доктор по психология

Естествени методи за облекчаване на болката по време на раждане - ОБЗОР

Природата е подредила всичко много разумно и хармонично. Раждането е естествен процес и ако протича нормално, усещанията, които възникват по време на раждането, дори не могат да се нарекат болка. Ясно е, че и тези усещания не могат да се нарекат удоволствие. Това е доста тежка, но много радостна и продуктивна работа, с която може да се справи всяка жена..

Най-красивото нещо при нормалното, естествено раждане е усещането, че тялото ви върши чудесна работа, което неминуемо води до голяма радост. Много е важно жената да роди сама, да почувства всички етапи на раждането, да се наслади напълно на своята заслужена награда. Моментът, в който майка вдига и полага новороденото дете на гърдите си, е наистина несравним момент на най-пълно щастие..

Естественото раждане без стимулация и други медицински интервенции може лесно и ефективно да се лекува с естествени методи. Това са методи, до които самата майка може да стигне интуитивно, те се подтикват от природата и се подкрепят от научни изследвания..

Релаксацията е в основата на облекчаването на болката при раждането

Най-голямата и най-важната тайна, която ще помогне на мама да облекчи максимално болката при раждането и дори да получи радост от процеса, е релаксацията. Това умение трябва да бъде придобито по време на бременност. Спокойното, спокойно състояние на майката е много благоприятно за успешно и лесно раждане..

Всички методи за естествено облекчаване на болката действат, за да отпуснат жената, да й дадат приятно усещане и следователно ефективно да облекчат болката. По време на раждането болезнени усещания могат да се появят само по време на контракции, опитите са безболезнени. Отпускането по време на контракция може значително да намали болката, а релаксацията между контракциите видимо подмладява.

Нека разгледаме по-отблизо всички методи, които могат да помогнат за това..

Дишане по време на раждане: диафрагмално дишане

Това е дишането с диафрагмата, когато разширяваме стомаха си, за да вдишваме, вместо да повдигаме раменете си. Така дишат бебетата, оперните певци и просто здравите хора. Струва си да научите това дишане дори по време на бременност..

При раждането е много ефективно да комбинирате диафрагмалното дишане с отпускане на мускулите на перинеума и тазовото дъно по време на издишване. Не забравяйте да отпуснете и лицевите си мускули..

От 37 седмици се препоръчва да се извършва диафрагмално релаксиращо дишане ежедневно в комплекса от остеопатична гимнастика и да се продължи да се използва по време на раждане. Можете да научите повече за това в „Ръководство за подготовка на родители за раждането и отглеждането на здраво дете“ и на диска „Подготовка за естествено раждане“.

Обща релаксация и диафрагмално релаксиращо дишане във втория етап на раждането, докато моментът, в който акушерката помоли родилката активно да натиска, позволява на жената да сдържа желанието за напъване. И това осигурява облекчаване на болката по време на раждане, плавно движение на бебето до изхода, бавно разтягане на перинеалната тъкан, намалява вероятността от разкъсване.

Релаксация и позитивни мисловни образи

Възползвайте се от всяка възможност за релаксация по време на раждането. Упражнявайте се по време на бременност, като практикувате спокойствие на тишината Релаксация По време на раждането започнете просто като си казвате между контракциите „Отпуснете се“. Осигурете си приятна музика или звуци от природата; приглушава светлините, създава атмосфера на уединение и комфорт. Кратка молитва помага на мнозина да се отпуснат. Положителните мисли са много ефективни. Помислете, че битката ще приключи и ще има почивка.

С контракция с продължителност 60 секунди, само 20 от тях са най-болезнени. Опитайте се да определите края на този пик - точката, в която болката започва да намалява. При следващата контракция настъпването на този момент ще бъде сигнал за вас да издишате с облекчение и допълнително да отпуснете перинеума и цялото тяло. Освен това увеличаването на интензивността на контракциите е сигнал, че се приближавате до наградата си - раждането на бебе..

Издишайте въздуха заедно с болката по време на контракцията. Представете си, че опаковате парчетата болка в бучки и че те се носят от вас като облаци..

След края на контракцията поемете дълбоко въздух. След това, заедно с издишването, се опитайте да освободите натрупаното напрежение. Не се сещайте за предишната битка или се опитвайте да си представите следващата. Пътуване до друга планета - приятни спомени, снимки, образи.

Помислете за бебето, съсредоточете се върху това как напредва през родовия канал. По време и между контракциите, визуализирайте нежно цъфналите розови листенца, за да помогнете на тялото си да се отвори и да освободи бебето. По време на контракцията си кажете: „Не се съпротивлявайте, пуснете бебето“. Много е важно да не се съпротивлявате на процеса, вътрешно с цялата си душа да се съгласите с него. Когато контракцията наближи, искате да стиснете зъби и да извикате „не“, но направете обратното, отпуснете устата си, усмихнете се и прошепнете „да“.

Пеене и звучене

Прозвучалото бавно издишване помага да се отпуснете и облекчава "скобите", което насърчава по-бързото разширяване на маточната шийка. Можете да пеете по време на раждане по различни начини, всички опции са ефективни. Можете да пеете звука „А“ с отворена уста. Това прави звука отворен и силен. Можете да бръмчите през затворените устни, като използвате затворения звук „М“. В същото време усещането в тялото наподобява вибрация. Можете да издавате ниски, изтеглени стенания или дори да ръмжите - такива „дълбоки“ звуци са много полезни. Не забравяйте да поддържате лицето, устните и зоната на ларинкса отпуснати..

Докосване и масаж по време на раждане

На различните етапи на раждането отношението ви към докосване и масаж може да се промени - просто сте ги харесали и след няколко минути те вече са досадни и разсейващи. Но във всеки случай вашите асистенти трябва да владеят техниките на анестетичен масаж:

 • масажирайте с подложките на палците на ямката на лумбалната област и сакрума;
 • лек масаж на лицето с пръсти;
 • масаж на проекционната точка на матката върху дланта (между основите на третия и безименния пръст);
 • поглаждане на задната част на пръстите на гърба нагоре по гръбнака и надолу отстрани;
 • търкаляне с юмруци от двете страни на сакрума, в областта на центъра на седалището, в областта на илиачните гребени;
 • налагането на дланите върху лумбалната област и кръстната кост напречно;
 • "Отваряне" на таза с дланите - две длани от двете страни на гръбначния стълб в долната част на гърба, след това разстилайте основите на дланите навън, плъзгайки се по кожата;
 • притискане с „чашките“ на дланите върху ямката и затоплянето им, масажирайте с дланите на илиачните гребени;
 • кръстно налягане - Поставете дланта на едната ръка върху другата и натиснете върху сакрума, като постепенно увеличавате силата с пет броя, а също така постепенно освобождавате натиска с пет броя. Тази техника ще помогне при силни контракции;
 • триене - докато вдишвате - отгоре надолу, разтривайте долната част на гърба и сакрума на зигзаг с ръба на дланта си, докато издишвате - отдолу нагоре;
 • месене на ръцете и краката; големи мускули на рамото, бедрото, седалището, краката;
 • поглаждане на гърба и ханша за по-добра релаксация.

Повече за техниките на анестетичния масаж можете да прочетете в отделна статия. За да ви помогнат, масажните техники заедно с позите по време на раждане и подкрепата на партньора са ясно показани във видео урока "Подготовка за естествено раждане".

Общи пози и движения (още...)

При раждане трябва да се движите, да заемате различни пози, специални позиции за раждане. Най-лошото, което можете да направите, е просто да лежите там. Комплексът от остеопатична гимнастика за бременни жени просто се състои от общи пози. След като го усвоите по време на бременност, ще улесните раждането си. В крайна сметка за тялото ще бъде лесно и удобно да заема познати пози, които ще улеснят отварянето на таза и напредъка на детето.


Свободата на движение по време на раждането е право на майката. В условията на съвременните руски родилни домове родилките често се предлагат просто да лъжат с контракции. Изберете болница за майчинство за естествено раждане, като се вземат предвид възможностите и правилата на конкретен родилен дом. Прочетете повече за критериите за избор на родилен дом за партньорско естествено раждане в тази статия.

Нашият приятел е водата

Топлата вода (душ или вана) има прекрасно обезболяващо и релаксиращо действие. Само температурата не трябва да е по-висока от 38 ° C. На първия етап от раждането, докато сте още у дома, топлата вода ще ви помогне да се отпуснете и да натрупате сила.

Родилните болници могат да имат свои собствени правила в това отношение. Има смисъл да се поинтересувате предварително за възможността и условията за къпане по време на раждане в родилния дом по ваш избор..

Загрейте до сакрума

Изключително прост и ефективен инструмент, достъпен за всеки.
Топлият компрес върху сакрума помага да се отпуснете и да облекчите болката. Уверете се, че температурата на нагревателната подложка не е по-висока от 38 ° C. По-добре е да увиете нагревателната подложка с мека кърпа, така че да се чувства приятна на допир.

Хомеопатия (още...)

По време на бременност си струва да се консултирате с лекар хомеопат. Преди раждането той може да подбере индивидуално за вас хомеопатични лекарства за профилактика на усложнения при раждане. Можете да се запасите с хомеопатичен комплект за доставка преди време, както препоръчва хомеопатът. В „Ръководство за подготовка на родители за раждането и отглеждането на здраво дете“ има списък и описание на хомеопатичните лекарства, които могат да помогнат в различни периоди на раждане.

Ароматерапия (още...)

Също така е признато природно лекарство за облекчаване на болката по време на раждане, допринасяйки за отпускането на родилката и лесното, хармонично раждане. Особено ефективни за раждане, етерични масла от лавандула и вербена.

Когато избирате етерични масла, обърнете специално внимание на тяхното качество. Като правило евтините масла се разреждат със синтетични заместители, което означава, че имат по-малък ефект. Етеричните масла могат да се използват по различни начини: в арома лампа, аромакулон или чрез добавяне на няколко капки към масажно масло или вана.

Внимание! Трябва да се има предвид, че хомеопатичните лекарства трябва да се използват отделно от етеричните масла, тъй като етеричните масла могат да неутрализират ефекта на хомеопатичните лекарства.

Изберете методите, които харесвате за раждането си

Както можете да видите, има доста начини да направите труда си по-малко болезнен, по-лесен и по-хармоничен. Естественото раждане без болка е реалност! Можете да комбинирате естествени методи за облекчаване на болката, както желаете, да използвате всички или само тези, които харесвате. Помислете за раждането си, направете подробен план, обсъдете го във всички подробности с вашите асистенти и персонала на болницата.

И когато настъпи големият ден, не забравяйте, че трябва напълно да се отпуснете, да се освободите от всичките си притеснения и да постигнете пълно спокойствие. Вашите помощници също трябва да бъдат абсолютно спокойни. Тогава упоритата работа по раждането ще бъде запомнена от вас като най-радостното преживяване в живота и щастливата ви среща с вашето бебе ще бъде заслужена награда за вашите усилия..

Ако искате да цитирате който и да е фрагмент от материалите, моля, получете разрешението на авторите и не забравяйте да посочите източника.

Тази статия, нейното съдържание и описаните в нея методи са разработка на авторите на „Уелнес програма“ и са защитени от закона за авторското право. “