За съжаление у нас няма такова нещо като „сексуално възпитание“. Често момичетата със своите въпроси или проблеми се обръщат към търсачките за браузъри. Още по-рядко, ако момичето е преодоляло смущението си, тя отива при майка си. Тъжно е, че понякога по-старото поколение не може да даде точен отговор, тъй като самите те не знаят.

Що се отнася до защитата, 40% от момичетата разчитат само на партньор. И 70% правят секс по време на менструация без защита.

Ако някога сте се чудили „Възможно ли е да забременеете през периода си и какви са шансовете“, то тази статия е това, от което се нуждаете. Ще се опитаме да отговорим на всички въпроси. Нека направим резервация веднага, че за изясняване и допълване на информацията, посетете вашия гинеколог.

Какво е месечно?

Менструацията е „сигнал“ на женското тяло, че момичето е зряло и е готово да стане майка. Кръвта, която виждаме в процеса, е отхвърлянето на ендометриума, разположен по стените на матката. Всеки месец се подготвя за оплождане и се сгъстява в очакване на яйцеклетка (овулация).

Ако яйцеклетката не е оплодена от сперматозоидите, тя не се придържа към ендометриума и в резултат на това се отхвърля.

Признаци за настъпване на менструация:

 • увеличаване на бюста;
 • дърпащи болки в долната част на корема;
 • раздразнителност;
 • ПМС;
 • зацапване върху лен.

Този процес се случва ежемесечно почти през целия живот на жената. Менструацията започва при младо момиче на възраст 11-14 години, рядко на 8 или 16 години. Ако тя попада в тази „рядка“ категория, се изисква консултация със специалист..

Менопаузата настъпва около 50-годишна възраст. Това означава, че жената вече няма възможност да забременее, тъй като тялото й спира да произвежда яйцеклетки..

Период на менструация

Периодът на менструация е индивидуален. Лекарите вярват, че средно целият цикъл отнема 27-28 дни. От тях менструацията отнема от 3 до 8 дни. Така тялото ви ще се разпорежда. Но всъщност само 15% от жените се вписват в такъв цикъл, останалите имат смени, които също са норма..

През този период е нормално да чувствате лека слабост или умора, промени в настроението и промени във вкусовите предпочитания. Хормоните си вършат работата и това не може да не повлияе на тялото.

Посетете Вашия лекар веднага, ако чувствате:

 • силна болка в долната част на корема;
 • прекомерно неразположение;
 • виене на свят и гадене.

Месечен календар на цикъла

Момичетата, които мечтаят да забременеят, трябва да водят календар на месечния цикъл, така че е по-вероятно да влязат в периода на овулация.

Общо има 4 фази на месечния цикъл:

 1. Менструална фаза. Цялото отброяване започва с него. Първият ден от менструацията ви е първият ден от цикъла ви. Ако яйцеклетката не е оплодена, матката отхвърля ендометриума (меките тъкани по стените). Тъканите излизат от влагалището под формата на кръвни секрети и съсиреци.
 2. Фоликуларна фаза. Започва едновременно с менструацията и продължава около 13 дни. При жените започва да се произвежда хормон, който стимулира яйчниците да образуват фоликул. Докато яйцеклетката узрява, нейният фоликул подготвя тялото за бременност и произвежда хормон, който води до образуването на нов ендометриум. Фази на месечния цикъл
 3. Овулация. Обикновено се случва на 14-15-ия ден от цикъла (приблизително средата). По това време нова зряла яйцеклетка е готова за оплождане. Ако не бъде оплодено от сперма в рамките на 24 часа, тогава тя започва да се разпада.
 4. Лутеална фаза. Последната фаза след овулация и преди началото на нов цикъл (15–28 дни). Последният етап, когато започва отхвърлянето на ендометриума, но тялото произвежда хормони, за да предотврати това. Следователно жените също изпитват хормонални скокове, които водят до рязка промяна в настроението..

Възможно ли е да забременеете по време на менструация

Ще отговорим веднага - възможно е! Съвременният ритъм на живот, стрес, нездравословна диета - всичко това може да доведе до промяна в менструалния цикъл. Женското тяло е крехък механизъм. Яйцето може да не излезе на 15 ден, а на 21 или 25 ден, защото сте били много нервни. Или може да има „произволно“ яйцеклетка поради хормонални нарушения, чието освобождаване не може да се предвиди.

Много момичета вярват, че по време на менструация със сигурност е невъзможно да забременеете и изобщо не използват защита. По някаква причина всеки мисли само за своите яйцеклетки, забравяйки, че 50% от успеха на зачеването зависи от спермата.

Спермата може да живее във влагалището една седмица, докато чака своето яйце. Ако сношението е настъпило, например, на 4-ия ден от менструацията, тогава има вероятност следващия месец да разберете за бременността.

Причини и вероятност от бременност по време на менструация

Причините за зачеване по време на менструация могат да бъдат много. Не трябва да се отнасяте небрежно към бъдещето си и към бъдещето на децата. Освен това защитата никога не е излишна, особено при случаен партньор. Дори и да не е бременност, тогава има голям шанс да се заразите с полово предавани болести.

Причините, които възникват поради хормонални смущения, включват:

 • Нередовен интимен живот.
 • Наследствено предразположение.
 • Остър хормонален скок.

Всичко това води до развитието на няколко яйца, излизането на едно от тях е невъзможно да се предвиди..

Други причини за бременност включват:

 • Нарушение на приема на орални контрацептиви.
 • Жизненост на спермата.
 • Болести на шийката на матката.
 • Нередовен цикъл.

Ако искате да предотвратите всякакви шансове за забременяване, имате две възможности:

 1. липса на секс;
 2. използвайте добри контрацептиви.

Не се дава друго. Няма безопасни дни.

Безопасност на полов акт по време на менструация

По време на менструацията трябва да спазвате същите предпазни мерки, както в нормалните дни. И хигиената трябва да бъде подобрена. Менструацията не е талисман срещу болести. Напротив, при менструация шансът за получаване и отстраняване на инфекция е по-голям..

Ако решите да проведете подобен „експеримент“ с нов партньор, без да се предпазите, тогава поне ще си спечелите млечница. В наши дни се повишава киселинността на околната среда, което е от полза за гъбичките..

Инфекции

Вече знаем, че сексът по време на менструацията ви с непроверен партньор не е безопасен. Има редица инфекции, през които е лесно да се премине и се чувстват чудесно. Те включват:

 • СПИН и ХИВ.
 • Кандидоза.
 • Хламидия.
 • Херпес.
 • Папиломен вирус.

Тези заболявания са по-чести от други, тъй като техните носители може дори да не подозират за тяхното присъствие. Затова винаги бъдете внимателни към тялото си. Защити себе си.

Няма „безопасни” дни за секс. Ако сте уверени в партньора си и искате дете, тогава не отлагайте зачеването за определени дни. Вашите цикли може да се изместят и вие ще чакате дълго време..

Ако не сте уверени в партньора си или не искате деца, тогава използвайте защита! В 70% от случаите единият от партньорите заразява другия, тъй като не знае за своите заболявания. Винаги бъдете нащрек. Прочетете повече литература за тялото си, не вярвайте в често срещаните митове и бъдете здрави!

Каква е вероятността да забременеете по време на менструация

Хората вярват, че менструацията е най-надеждният физиологичен контрацептив. Според експерти обаче вероятността за зачеване в наши дни все още съществува. Нека да поговорим за това дали е възможно да забременеете по време на менструация и кой период на десквамация е най-благоприятен за това..

Възможно ли е да забременеете по време на менструация

За да разберете дали е възможно да забременеете по време на менструация, трябва да разберете фазите на цикъла..

Нормалният менструален цикъл е сложен физиологичен процес, който се контролира от хормони. Смята се, че зачеването по време на менструация е възможно само в края на десквамацията..

Теоретичен изглед

Възможно е да забременеете по време на менструация (въпреки че вероятността е ниска). Тялото създава благоприятни условия за зачеване в средата на цикъла, когато настъпи овулация. През този период женските полови хормони, включително прогестерон, увеличават шансовете за забременяване, като стимулират растежа на яйцеклетките..

По време на овулаторния период яйцеклетката напуска фоликула и навлиза във фалопиевата тръба, за да се срещне със спермата. Всеки месец вероятността от нейното оплождане в средата на цикъла се увеличава. Ако една жена забременее, това означава, че мъжката репродуктивна клетка е достигнала женската. Но се случва така, че сперматозоидите просто умират във фалопиевата тръба, без да достигнат целта.

Някои жени изпитват две овулации наведнъж в един и същ цикъл, което увеличава шансовете за зачеване. Затова препоръчваме да прочетете допълнителна информация по тази тема..

В други фази на цикъла, особено по време на менструация, шансът за оплождане на яйцеклетка е много нисък. Но да се каже недвусмислено, че ако продължи менструацията, е невъзможно да забременеете, невъзможно е.

Вероятността за зачеване ще се увеличи, ако цикълът се измести. Това обикновено се случва поради хормонални смущения. Но яйцеклетката може спонтанно да узрее в началото на цикъла по други причини, като по този начин създава благоприятни условия за нейното оплождане..

Момичетата, които искат да станат майки, които се чудят дали е възможна бременност с менструация, трябва да помнят: сперматозоидите остават жизненоважни до 7 дни. Следователно, ако възникне цикличен отказ, тогава вероятността мъжките зародишни клетки да изчакат среща с яйцеклетка е много висока.

По време на менструация тялото практически не произвежда полови хормони. Следователно жените, които се интересуват дали е възможно да забременеят по време на менструацията си, трябва да знаят, че вероятността за това е много ниска, особено през първите няколко дни..

В критични дни лигавицата на матката се отхвърля, за да се обнови напълно. При такива условия е по-трудно сперматозоидите да проникнат във фалопиевите тръби, а яйцеклетката - да се закрепи върху тях..

Кога можете да забременеете през менструацията си?

Зачеването по време на менструация не е изключено. Едно момиче може да забременее, но само през втората половина на периода си. Това се дължи на физиологичните характеристики на женското тяло..

При незащитен секс вероятността от бременност през първите дни на менструацията е много ниска, тъй като на този етап обилно кървене идва от влагалището, което затруднява движението на сперматозоидите.

Поради тази причина тези, които планират майчинство, не правят секс през този период..

Промяната в хормоналния фон на жената, която се е случила поради нередовен цикъл, може да промени ситуацията и да увеличи шансовете за зачеване в началото на критичните дни. Ето защо, на въпроса дали една жена може да забременее с менструация в първите дни на десквамация, можете да дадете положителен отговор..

Жените, които имат редовен цикъл, трябва да знаят дали е възможно да забременеете на 4-ия ден от менструацията. Да, шансовете за оплождане на яйцеклетка през втората половина на периода ви са по-високи, отколкото през първата.

Бременност може да настъпи само ако полов акт е бил незащитен. Ето защо двойките, които планират да попълнят семейството, трябва да спрат да използват контрацепция в наши дни..

Освен това препоръчваме да прочетете информацията в кои дни можете да забременеете.

Каква е вероятността за оплождане

Пропорцията и процентът на оплождане на яйцеклетката по време на менструалния период е незначителен. Бременност може да настъпи само ако сперматозоидите, които са влезли в репродуктивната система на жената, са запазили своята жизнеспособност и достигнали до матката. Трябва да разберете каква е вероятността това да се случи в критични дни..

На 4-ия ден от менструацията рискът от забременяване се увеличава. На този етап отделянето не е толкова обилно, колкото в началото на менструацията, така че за мъжките репродуктивни клетки ще бъде по-лесно да достигнат целта. Забременяването на 5-ия ден от менструацията ви е още по-лесно.

Много момичета имат доста оскъдни секрети през този период..

Не забравяйте, че наистина голяма вероятност за оплождане съществува само по време на овулация. Ако интимността настъпи в средата на цикъла, жената може да забременее..

Сега нека поговорим за това дали една жена може да забременее, докато приема контрацепция.

Оралната контрацепция не е 100% гаранция, че зачеването няма да се случи. Както показва обаче медицинската практика, приемането на контрацептиви е почти невъзможно да забременеете. Следователно тези, които не планират майчинството, трябва да използват правилно такива лекарства. Рискът от зачеване се увеличава, ако:

 1. Правилата за приемане на контрацептиви са нарушени. Трябва да ги пиете редовно, дори при липса на полов акт, тъй като в противен случай е възможна спонтанна овулация.
 2. Оралните контрацептиви се приемат заедно с антибиотиците. Преди да вземете някакъв лекарствен продукт с противозачатъчни хапчета, трябва да се консултирате с Вашия лекар.
 3. Жената самостоятелно се определя като ОК.

Каква е вероятността за имплантиране на ембриона

Много жени са убедени, че е невъзможно да се зачене дете по време на менструация. Разбирайки каква е вероятността да забременеете по време на менструация, установихме, че тя е доста ниска, особено в началото на десквамацията. По време на овулацията, тоест на 14-ия ден от цикъла, се създават благоприятни условия за оплождането на яйцеклетка в тялото.

Имплантирането на ембрион се счита за един от най-трудните периоди на бременност. Факт е, че чуждият генетичен състав на детето се възприема от тялото на жената като чуждо тяло.

По време на имплантацията ембрионът се въвежда в повърхностния лигавичен слой на матката. Вероятността за успешно фиксиране в матката се увеличава на 8-12-ия ден от овулацията. Но е възможно и при менструация..

Основните симптоми на имплантиране на ембриона:

 1. Дърпащ дискомфорт в долната част на корема.
 2. Сърбеж в матката.
 3. Повишена раздразнителност, нервност.
 4. Неразположение, слабост.
 5. Кърваво отделяне с размазващ характер.
 6. Повишена концентрация на hCG в урината и кръвта.
 7. Леко покачване на температурата.

Как да разпознаем дали е настъпило зачеване

Разбрахме, че е възможна бременност с менструация. Сега трябва да разберете как да разберете, че е дошло.

Ясен признак, показващ оплождането на яйцеклетката, е повишеното производство на хорион гонадотропин (хормон на hCG) от организма. Тестът за бременност може да помогне да се определи нивото му в урината. Но ако зачеването е настъпило наскоро, тогава няма да се налага да разчитате на обективен резултат. Препоръчително е да направите теста не по-рано от 2 седмици след полов акт.

Най-надеждният начин да проверите нивото на hCG е с кръвен тест. Препоръчително е да го предадете 7 дни след интимност.

За да разберете дали яйцеклетката е била оплодена, трябва да знаете характерните признаци. Много жени се досещат за предстоящото майчинство, разчитайки на чувствата си. Всичко е свързано със субективни симптоми. Почти всички бъдещи майки са със значително по-лошо благосъстояние.

Основният показател за успешно оплождане на яйцето е забавянето. Но това може да се случи по друга причина, например поради повреда в цикъла. Признаци на ранна бременност:

 1. Рисуване на болка в долната част на корема.
 2. Неизправност на стомашно-чревния тракт (киселини, подуване на корема, запек).
 3. Непоносимост към силни миризми, токсикоза.
 4. Сутрешно гадене.
 5. Резки промени в настроението.
 6. Дискомфорт в областта на млечните жлези.
 7. Промяна на вкусовите предпочитания.

Ако се появят такива симптоми, не отлагайте посещението при гинеколог.

На въпрос дали едно момиче може да забременее по време на менструацията си, е невъзможно да се даде категоричен отговор. Тялото на всеки човек е уникално. Неговото функциониране може да бъде нарушено поради физиологични и патологични фактори..

Възможна ли е бременност по време на менструация??

Въз основа на научни изследвания е възможно да забременеете главно по време на овулацията, която се случва в средата на менструалния цикъл (MC). Затова много жени не се предпазват от естествено кървене. Всъщност много случаи на зачеване са регистрирани точно в критични дни..

Защо настъпва бременност по време на менструация?

Менструалният цикъл е репродуктивен процес, който се случва изключително в женското тяло. В самото начало се произвежда хормонът естроген, чието взаимодействие с хормоните LH и FSH (лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон) развива фоликули с яйцеклетки, което води до растежа на ендометриума.

По време на овулацията в яйчниците се образуват жълти тела и жлези, поради което се синтезира хормонът прогестерон, който подготвя матката за оплождане. В същото време ендометриумът улеснява приемането на яйцеклетка, която е била оплодена от сперматозоиди. Настъпва менструация, ако не е настъпило зачеване. Това се случва, защото образуваният ендометриум и други елементи се освобождават.

На първия ден от менструацията започва обратното броене на MC, което продължава до следващия първи ден от критичните дни. Цикълът е кратък, среден и дълъг. По този начин продължителността е от 21 до 35 дни, а средният цикъл има продължителност от 26 до 28 дни. Овулацията настъпва 9-18 дни след края на кървенето. Всяко ново яйце може да живее до един ден. Ако по време на живота си сперматозоидът навлезе в матката, настъпва зачеване.

Изглежда, че всичко е просто, но има причини, поради които бременността настъпва дори по време на критични дни:

 • Кратък менструален цикъл (20-21 дни), но продължително кървене (седмица или повече). В този случай периодът на овулация настъпва точно в критични дни..
 • Двоен тип овулация в един MC. Тоест има едновременно узряване на 2 яйца, едно от които се отличава с повишена жизненост, поради което не се отделя с кръв и се опложда активно. Това е възможно при хормонален дисбаланс по време на прием на подходящи лекарства, а наследствен фактор също играе роля.
 • Неизправност на менструалния цикъл за дълъг период от време. Това не прави възможно точното идентифициране на дните на зачеването..
 • Силна активност на сперматозоидите, която може да оцелее една седмица. Най-често това са мъже с носители на Х хромозомите, участващи в зачеването на момичета. Но Y хромозомата може да живее само 24 часа.
 • Отмяна на употребата на контрацептиви, поради което има отказ в хормоналната система.
 • Забавена овулация. Причината е също хормонален дисбаланс..
 • Промяната в климатичните условия се отразява негативно на MC, поради което възниква повреда. Това е особено възможно, при условие че жената променя часовата зона през периода..
 • Стресова ситуация, емоционално претоварване. Тези фактори водят до хормонален скок, поради което менструалният цикъл се губи..
 • Ранен сексуален живот. Оказва се, че при юношите репродуктивната система е в етап на формиране, така че дните на овулация "скачат".
 • Други причини, поради които менструалният цикъл е нарушен и съществува риск от зачеване по време на менструация, са внезапна промяна в диетата, недостиг на витамини, различни заболявания, аборти, аборти.

Всички дни са еднакво опасни?

Вероятността за зачеване на дете, в зависимост от дните на менструация, не е еднаква. Това се дължи на различни фактори. Например, в дни 1-3, когато кървенето е обилно, за сперматозоидите е трудно да достигнат матката (те трябва да се движат срещу "тока"). Ако това успее, тогава оплодената яйцеклетка няма да може здраво да се придържа към стените, така че ще бъде измита с кръвна течност. В дните, когато притокът на кръв намалява по интензивност, можете да забременеете.

Вероятност в зависимост от дни:

 1. Първият ден. Шансът е практически нулев, тъй като през този период формираният ендометриум бързо се отхвърля.
 2. Втори ден. Невъзможно е да забременеете, ако кръвта изтича интензивно.
 3. Ден трети. Ако вашият период трае 3-4 дни, тогава вероятността за зачеване съществува..
 4. Четвъртият и петият ден са окончателни. Най-често при наличие на определени фактори настъпва бременност.

По този начин шансът за зачеване зависи от продължителността на менструацията, поради което е невъзможно еднозначно да се твърди в кой ден ще настъпи овулацията. Важен фактор е интензивността на кървенето..

Каква е вероятността от бременност по време на менструация?

Като процент е невъзможно да се определи нивото на вероятност да забременеете по време на менструация, тъй като това зависи от индивидуалните характеристики не само на женското тяло, но и на мъжа. В първия случай това е състояние на хормонални нива и други причини, описани по-горе. Във втория - активността и жизнеността на сперматозоидите.

За конкретна оценка на шанса за бременност е необходимо времето, през което жената трябва да отбележи началото на менструалния цикъл, края на менструацията, продължителността на MC в тетрадка. В същото време е необходимо да се вземе предвид дали жената е приемала хормонални контрацептиви, има ли заболявания на тазовите органи и т.н..

Най-добрият вариант да разберете колко голяма е вероятността за овулация по време на менструация е пътуването до гинеколог и ендокринолог. Специалистите предписват подходящ цялостен преглед, поради който се изучава хормоналният фон на жената, общото здравословно състояние.

Как правилно да се предпазите по време на менструация?

Тъй като е общоприето, че е невъзможно да забременеете по време на менструация, много жени дори не мислят да използват защита в критични дни. Това е фундаментално погрешно, защото има много причини за зачеване..

Също така, по време на менструация не се препоръчва да се занимавате с полов акт с проникване във влагалището, тъй като през този период се увеличава рискът от инфекция, попадаща във вътрешните полови органи на жената, освен това кръвта е отлична среда за размножаване на бактерии. Но ако наистина пренебрегвате препоръките на гинеколозите, тогава използвайте следните средства за защита срещу нежелана бременност:

 • Най-надеждното средство е презервативите, които в същото време предпазват от инфекция (не забравяйте, че по време на отделянето на кръвна течност всички канали се отварят, така че бактериите проникват в пикочно-половите органи 2-3 пъти по-често). Днес презервативите могат да бъдат закупени на най-различни места - супермаркети, хранителни и индустриални магазини, на бензиностанция, в аптека и др. Те са доста евтини, така че всеки може да си позволи да купи презерватив.
 • В аптеките се продават контрацептивни пластири, които трябва да се залепват веднъж седмично върху седалището, раменете, корема и лопатките. Основата на пластира е снабдена с хормони, които инхибират началото на овулацията - създава се среда, неблагоприятна за сперматозоидите. Активното вещество прониква през кожата в кръвта.
 • Непълно сношение. Методът не гарантира липсата на нежелана бременност, тъй като не е с висока ефективност. Трябва да знаете точно в кой момент трябва да се сдържате. Също така, мъжът не трябва да има еякулация няколко часа или дори дни преди това, защото спермата е доста упорита.
 • Може да се закупи специален тест за овулация, който се използва като тест за бременност. Тя се основава на факта, че лутеинизиращият хормон се повишава рязко в урината на жената по време на овулация..
 • Загрейте до областта на тестисите на мъж. Този метод е дошъл при нас от древния Изток, но е съмнителен, въпреки че има научно доказани теории, че температура, която е по-висока от температурата на тялото на човек, намалява жизнеспособността на сперматозоидите. За да направите това, достатъчно е да вземете гореща вана, да посетите сауна или да седнете..
 • Спешен метод е да се вземе специално лекарство (например Postinor), което прави хормонално нарушение на възможна бременност. Но хапчето трябва да се изпие веднага след незащитен полов акт и не по-късно от 70 часа след него. Можете да пиете такива хапчета не повече от 1 път месечно, тъй като лекарството има много сериозен ефект върху женския хормонален фон..
 • Започнете да приемате хормонални хапчета от първия ден на менструалния цикъл. Доста надежден метод за контрацепция, тъй като контрацептивите водят до производството на хормони в такива пропорции, че в тялото на жената настъпват следните промени:
  • работата на яйчниците намалява, предотвратявайки процеса на овулация;
  • плътността на лигавицата на шийката на матката се увеличава, предотвратявайки движението на сперматозоидите към вътрешните генитални органи;
  • структурата на ендометриума става неподходяща за имплантиране на яйцеклетката в случай на бременност (ако пропуснете приема на хапчета и др.).
 • Инсталирайте маточната спирала през първите 7 дни от началото на менструацията. Може да се използва без да го отстранява до 5 години. Методът се счита за ефективен, но не всеки го използва. При много жени след нейното инсталиране възниква инфекция, образува се киста и ерозия на шийката на матката. Други жени на психологическо ниво постоянно усещат присъствието на чуждо тяло в себе си, което причинява силен морален дискомфорт. Най-негативната е възможността да забременеете извънматочно.

За да се изключи бременността на 100%, се препоръчва да се избягват половите контакти по време на менструация. Ако това не е възможно, придържайте се към правилата за контрацепция, строго следете здравето си и не забравяйте да контролирате менструалния си цикъл. За всякакви нарушения задължително потърсете съвет от гинеколог.

Възможно ли е да забременеете по време на менструация

Календарният метод на контрацепция, основан на изчисляването на фертилни или така наречените опасни дни за бременност, има ниска ефективност. Индексът на Пърл (броят на бременните жени от 100, които са използвали този метод) варира от 9 до 40. Бременността обаче е възможна не само в благоприятни за зачеването дни, но и в „безопасни“ дни, включително менструалния.

Фази на менструалния цикъл

Нормалният менструален цикъл продължава 21-35 дни; за повечето жени това е 28 дни. Първият ден от цикъла е първият ден на менструацията, от който се разграничават три фази на цикъла:

 • Фоликуларен. Продължителността на първата фаза е индивидуална и е 7-22 дни (средно 14 дни). По време на тази фаза фоликулостимулиращият хормон (FSH) започва да се произвежда в хипофизната жлеза, което стартира процеса на фоликулогенеза - узряването на фоликулите в яйчника. По време на един цикъл започват да узряват едновременно 10-15 фоликула, които произвеждат естрогени, необходими за пролиферацията на ендометриума (растеж на стромата и жлезите) и края на узряването на основния фоликул, в който се образува пълноценна зряла яйцеклетка. Веднага след завършване на узряването на яйцеклетката, синтезът на FSH спира, в резултат на което фоликулът се пука и яйцеклетката излиза на повърхността на яйчника.
 • Овулаторен. Продължителността на овулаторната фаза е 24-36 часа. Характеризира се с „освобождаването“ на яйцето от фоликула и пускането му в коремната кухина, след което проникване във фалопиевата тръба. Това се случва под въздействието на лутеинизиращия хормон (LH), който започва да се произвежда в хипофизната жлеза. Жизнеспособността на зряла яйцеклетка е 24, максимум 48 часа. Овулационната фаза е най-благоприятна за оплождането.
 • Лутеална фаза. Продължава 14 дни. Жълтото тяло, образувано на мястото на спукания фоликул, започва да синтезира прогестерон, хипофизната жлеза продължава да произвежда LH. Под въздействието на тези хормони лигавицата на матката се разхлабва и се подготвя за имплантиране на оплодено яйце. При липса на зачеване производството на LH намалява, жълтото тяло претърпява инволюция, която завършва с отхвърляне на функционалния слой на ендометриума (десквамация) и е придружена от кървене от гениталния тракт (менструация).

Вероятността за бременност в "критични" дни

Въпреки физиологичните процеси, протичащи в ендометриума и яйчниците по време на един цикъл, вероятността за овулация и последващо оплождане на яйцеклетката остава всеки ден. Единствената разлика е, че в някои дни шансовете за забременяване са най-големи, докато в други, включително по време на менструация, те са ниски. Трябва да се отбележи, че жизнеспособността на сперматозоидите продължава 5-7 дни, а при незащитен полов акт, който се случва по време на менструалния период, мъжките зародишни клетки могат да останат в гениталния тракт в очакване на узряването на следващото яйце.

Има три вида овулация:

 • Рано (преждевременно). Разкъсването на основния фоликул и узряването на яйцеклетката настъпва преди 12-ия ден от цикъла.
 • Навреме. Овулацията настъпва в средата на цикъла, плюс или минус 2 дни (при жени с 28-дневен цикъл, овулацията настъпва на 12-16 ден).
 • Късно (със закъснение). Освобождаването на зряла яйцеклетка от фоликула се случва по-късно от 12-13 дни преди началото на следващата менструация. При жени с цикъл от 28 дни овулацията се счита за късна, ако настъпи на 17-ия ден и по-късно..

Минималният, почти нулев шанс за бременност се наблюдава през първите 1-2 дни от менструалното кървене. Първо, интензивността на кръвната секреция от матката не позволява на мъжките репродуктивни клетки да оцелеят в гениталния тракт, и второ, киселинната вагинална среда, която се образува под въздействието на естрогени, е вредна за сперматозоидите. Бременността не е изключена с късна овулация, когато оплождането се е случило няколко дни преди началото на менструацията, така че много жени вярват, че зачеването е настъпило в първите дни на менструацията.

Шансовете за бременност се увеличават значително в последните дни на менструалния поток. Кървавото отделяне става размазващо и маточната лигавица започва постепенно да се възстановява (расте). В този случай зачеването се дължи на ранна овулация, което е характерно за хормоналните нарушения..

Фактори, допринасящи за бременността по време на менструация

Въпреки много ниската вероятност за зачеване по време на менструалния период, шансовете за бременност остават, което се улеснява от редица фактори:

 • Нередовен цикъл. Удължаването или скъсяването на цикъла се дължи на непостоянството на хормоналния фон, което причинява преждевременна или забавена овулация и увеличава риска от бременност в „критични“ дни.
 • Жизнеспособност на сперматозоидите. При физически здрав мъж мъжките полови клетки имат отлична подвижност и жизнеспособност, която достига 7 дни. Незащитеният полов акт по време на менструация, особено когато кървенето приключва, увеличава риска от нежелана бременност няколко пъти.
 • Нарушение на ритъма на овулация (забавено преждевременно). Ранното или късното узряване на яйцеклетката причинява хормонални нарушения, които се наблюдават след медицински аборт или спонтанен аборт, раждане, по време на пременопаузата, с промяна в климата, нервно и физическо претоварване, след остри инфекциозни заболявания.
 • Спонтанна овулация. Характеризира се с узряването на две яйцеклетки в един менструален цикъл. Едно яйце узрява навреме, а няколко дни по-късно друго. Това явление се наблюдава при редки полови контакти, ярък оргазъм, след премахването на КОК, по време на релаксационния период (ваканция, отказ от твърда диета, липса на физически и емоционален стрес).
 • Нарушение на приема на COC. Ранното прекратяване на употребата на орални контрацептиви (няколко дни преди очаквания период) допринася за настъпването на забавена овулация и в резултат на това бременност с незащитен полов акт преди началото на менструацията.

Обобщаване

Наличието на менструално кървене не дава 100% гаранция за защита срещу нежелана бременност, особено при жени с нередовен цикъл, гинекологични и ендокринни проблеми, по време на хормонални промени в организма (след раждането, пременопауза, пубертета). Половият акт по време на менструация трябва да бъде защитен от бариерни контрацептиви, които не само ще предотвратят бременността, но и ще предпазят матката с отворена повърхност на раната от инфекциозни агенти.

Видео: AsyaSay ♀ Възможно ли е да забременеете по време на менструация

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Има ли шанс да забременеете през периода си??

Мнозина са убедени, че е невъзможно да забременеете по време на менструация. Гинеколозите обаче не споделят тази гледна точка и твърдят, че все още има шанс за зачеване. Нека да видим какво може да се случи в „критични дни“ в тялото на жената и защо менструацията не гарантира защита срещу бременност.

Възможно ли е да забременеете по време на менструация?

При жените с редовен менструален цикъл узряването и освобождаването на яйцеклетката попада в средата. Но в резултат на стрес, настинки, с чести промени в климата и часовите зони, овулацията може да се измести и да настъпи по-късно: например не на 15-ия ден, а от 21-ви до 29-и. Лекарите наричат ​​това явление намаляване на втората фаза на цикъла. Ако по едно и също време настъпи незащитен полов акт, тогава срещата на яйцеклетката със спермата може да се осъществи непосредствено преди менструация или по време на менструация.

Освен това някои жени имат така наречените произволни яйцеклетки, които са в състояние да напуснат яйчника дори по време на менструация. Тази яйцеклетка живее един ден. Сперматозоидите, които достигат до фалопиевите тръби, където се извършва оплождането, могат да бъдат активни 3–6 дни. И ако се случи така, че случайно яйцеклетка се освободи, когато жизнеспособни сперматозоиди достигнат фалопиевите тръби, настъпва оплождане. Следователно зачеването по време на менструация, няколко дни преди и непосредствено след тях, е напълно възможно..

В кой период на менструация можете да забременеете??

Минималният риск от зачеване възниква през първите дни на кървене. По това време съотношението на различни женски полови хормони се променя рязко, на фона на който се отхвърля ендометриума - слоят, към който е прикрепена оплодената яйцеклетка. Също така, в първите дни на менструацията се наблюдава най-обилното отделяне, което затруднява проникването на сперматозоидите във фалопиевите тръби, където се случва зачеването. Но в края на критичните дни вероятността от оплождане на яйцеклетките се увеличава, особено при продължителна менструация..

Експертите смятат, че шансът да забременеете през периода си е само 6%. Това е относително ниска вероятност, но все пак над нулата..

Ако жената не иска да стане майка, за да не забременее по време на менструация, тя трябва да се предпазва по време на секс. Ако двойката планира да забременее, тогава контрацепцията, разбира се, не е необходима. В този случай обаче една жена трябва да помни, че още в първите дни на зачеването нуждата от някои полезни вещества рязко се увеличава. Ето защо не трябва да спирате приема на витаминни и минерални комплекси през „критичните дни“.

Можете да изберете комплекс Pregnoton Mama - той е подходящ за прием както при планиране, така и по време на бременност. Лекарството съдържа силно активна форма на фолиева киселина (започва да действа незабавно в организма), липозомно желязо (лесно се абсорбира и не причинява дискомфорт от стомашно-чревния тракт), йод и още 12 ключови витамини, както и Омега-3. Приемайки Pregnoton Mom, една жена ще осигури на нероденото дете необходимите микроелементи от първите дни на съществуването му..

Семейство, което мечтае за дете, не трябва да разчита на възможността да забременее по време на менструация, но не трябва да изключва напълно възможността за зачеване през този период.

НЕ Е РЕКЛАМА. МАТЕРИАЛЪТ, ПРИГОТВЕН С УЧАСТИЕТО НА ЕКСПЕРТИ.

Мога ли да забременея по време на менструация

Секс по време на менструация. За какво?

Мнозина, както мъже, така и жени, се интересуват от въпроса дали е възможно да правят секс по време на менструация. Обмислете този въпрос не от гледна точка на предразсъдъците, а с вероятността да забременеете по време на менструация..

Има широко разпространена версия, че понякога жената изпитва овулация със специално сексуално желание. Проучванията през последните години обаче показват, че нуждата от интимност на жената е по-остра, когато започва нейният период. Това лесно се обяснява с факта, че през този период има прилив на кръв към гениталиите. Това увеличава чувствителността на влагалището и в резултат на това може да доведе до усещане за мощен оргазъм..

Не трябва обаче да се забравя, че по време на критични дни луменът на шийката на матката се разширява. Поради отхвърлянето на ендометриума той остава без защитна слуз и става уязвим.

Също така, менструалната кръв е много благоприятна среда за развитието на различни възходящи инфекции. Тоест рискът от развитие на възпалително заболяване на таза се увеличава. Те са опасни, тъй като при усложнения могат да доведат до безплодие..

Разбира се, ако сте 100% сигурни в партньора си, тогава опасността да вземете нещо за вас може да не е от значение.

Във всеки случай вие избирате. И ако се съмнявате, по-добре е да се консултирате с лекар или да се въздържате по време на активно кървене..

Възможно ли е да забременеете по време на менструация?

Отдаването на плътски удоволствия през критичните дни създава въображаемо спокойствие, че е невъзможно да забременеете. Но далеч от това.

Помислете за възможностите, когато има вероятност от бременност:

Най-честата причина са менструалните нарушения. Всички знаят, че е лесно да забременеете по време на освобождаването на яйцето. Това се случва всъщност в средата на цикъла при здрава жена. Ако цикълът е нарушен, рискът се увеличава. Може да има два случая: яйцеклетката е излязла по-рано или по-късно от датата на овулация. В случая, когато яйцеклетката излезе по-рано, това може да се случи почти веднага след менструация, по време на цитонамазката. И ако излезе по-късно, тогава това може да се случи почти заедно с менструацията. Тоест бременността може да настъпи по време на менструация. Също така трябва да се помни, че при здрав мъж достига жизнеспособността на сперматозоидите в здравословна среда. 7 дни! Ето защо менструацията не може да бъде гаранция, че няма да настъпи раждането на нов живот..

Спонтанната овулация е узряването на не една, а две яйцеклетки с интервал от три дни. Като правило се среща при млади момичета на фона на силен оргазъм. Причините могат да бъдат и други хормонални скокове. Това може да бъде промяна в климатичната зона, стресови ситуации, липса на редовни сексуални отношения, индивидуални характеристики. Към днешна дата темата за спонтанната овулация е малко проучена. Изложени са само версиите, че ако настъпи, тогава е възможна бременност по време на менструация..

Неподходящото използване на контрацептиви може да доведе до факта, че зачеването се случва дори по време на менструация. Оралните контрацептиви се считат за надежден метод за контрацепция. Това вероятно е причината много дами да пренебрегват елементарните правила, записани в инструкциите на лекарството. Към днешна дата контрацептивните лекарства, представени на пазара на фармацевтичната индустрия, са доста надеждни, при условие че инструкциите се спазват безспорно. Ако пропуснете да вземете хапче (ако сте забравили да пиете, повръщате след прием и т.н.), функциите на яйчниците се възстановяват. В този случай бременността може да настъпи по време на кървави изхвърляния..
Специална рискова група са жените, които имат кратък менструален цикъл (до 23 дни) и дълги периоди (до седмица). Тогава овулацията може да настъпи в последните дни на менструацията. И ако сексът се случи на този ден, тогава бременността настъпва с много голяма вероятност..

Може ли да настъпи зачеване по време на тежки периоди?

В първите дни на обилна менструация, при редовен цикъл, е почти невъзможно да забременеете.

Първо, това се дължи на факта, че в този момент се произвеждат определени полови хормони. Те насърчават отхвърлянето на ендометриума.

На второ място, чисто механично е практически невъзможно сперматозоидите да проникнат в яйцеклетката поради изобилието от секрети.

Трето, дори в случай на зачеване, яйцеклетката най-вероятно няма да може да се прикрепи, тъй като обновеният ендометриум е гладък.

Бременна съм и менструацията ми започна

В идеалния случай, когато настъпи бременност, вашите периоди спират. Но женското тяло е фина материя, която не винаги работи правилно. Може да започнат така наречените „фалшиви периоди“ - зацапване.

Това се наблюдава в следните случаи:

 • Ембрионът се придържа към стените на матката, а съдовете на матката имат повишена крехкост. Появява се отделяне, подобно на менструалния поток. Часът съвпада с очакваното месечно.
 • Тялото не се е реорганизирало да носи плода, хормоналният фон не е регулиран. Настъпва отделяне на яйцеклетката и се появява кърваво отделяне.
 • Прекомерната физическа активност, емоционалният дистрес могат да причинят повишен тонус на матката и разкъсване на съдовете на стените на матката, проявяващо се с кървави отделяния.
 • Спонтанният спонтанен аборт в началото може да се прояви като период и показва, че е имало отделяне на околоплодната яйцеклетка.

Помня! Ако ситуация, която не разбирате, ТРЯБВА да се свържете с гинеколог!

Погрешно ли е схващането, че зачеването е настъпило по време на менструация?

Както казахме, зачеването по време на обилно изхвърляне е практически невъзможно. При жената могат да възникнат заблуди, ако последният полов акт е бил по време на нейния период и тя вече не е влизала във връзка с партньор.

Зачеване по-рано

Но в действителност тя забременя по-рано и изписването се появи поради различни причини (те са описани по-горе като фалшиви периоди). Бременността оцеля и се развива по-нататък, както обикновено. В този случай момичето е сигурно, че е забременяло през критичните дни..

Зачеване по-късно

Това може да се случи, когато овулацията настъпи 4-7 дни след началото на цикъла (началото на освобождаването). Тоест, полов акт е бил по време на менструация, сперматозоидите по чудо са изчакали овулацията и са оплодили яйцеклетката.

Зачеване през

Понякога това вече е изключение, можете да „влетите“, когато овулацията се е случила много по-късно от очакваното и сексът е бил по време на менструация. В този случай сперматозоидите са попаднали в гениталния тракт по време на менструация. Сперматозоидите полагат големи усилия, за да постигнат целта си. И яйцето още не е излязло. Тоест, по време на менструация спермата и яйцеклетката все още се срещат и се извършва оплождане. Но дори и след свързването им заедно, яйцето трябва да се закрепи и да не излиза с менструална кръв, а това е практически невъзможно да се направи.

Но отново, за тези опции всички звезди трябваше да се сближат. Тези случаи са толкова редки, че с голяма вероятност вие няма да бъдете включени в техните редици..

Видео: мнение на лекаря

Екатерина Макарова - венеролог, гинеколог, сексолог

Дмитрий Лубнин - акушер гинеколог, кандидат на медицинските науки

Във всеки случай, ако имате съмнения относно здравето на жените си, консултацията със специалист няма да е излишна!

Вероятността да забременеете през периода си

Календарът на менструацията най-често се разглежда от жени, които или се страхуват от нежелана бременност, или се опитват да заченат дете. И тези, и други се интересуват дали е възможно да забременеете по време на менструация и доколко е реалистично.

Тези, които използват контрацепция, се опитват да изберат най-безопасните дни за секс. Те вярват, че началото на цикъла е най-подходящото време за незащитен секс..

Тези, които планират бременност, искат да увеличат максимално шансовете си. Те се интересуват дали е препоръчително да имате сексуален живот в края на менструацията и доколко това може да увеличи вероятността от зачеване на дете..

Има и такива жени, които поради небрежност са правили секс без презерватив в края на периода си. Те се страхуват, че може да „влетят“. Затова те търсят информация за вероятността от бременност по време на менструация..

Полов акт по време на менструация

Повечето хора се опитват да избягват интимен контакт през периода си. Това се дължи на няколко причини:

 • поради кървене двойката не може да се наслади напълно на интимността;
 • спално бельо и дрехи се замърсяват;
 • рискът от инфекция се увеличава, тъй като патогенни микроорганизми могат да проникнат в матката.

Но някои жени правят секс през този период. Те се притесняват дали е възможно да забременеете, ако полов акт е бил незащитен. Ще се опитаме да изясним този въпрос..

Нормален менструален цикъл

Менструалният цикъл има 3 фази:

Фоликуларна фаза

Започва от първия ден на менструалния цикъл. Тоест от деня, когато се появи менструално кървене. Тогава доминантният фоликул в яйчника започва да узрява. До средата на цикъла в него ще се появи зряло яйце. Първоначално има няколко фоликула. Но само един ще достигне достатъчна степен на зрялост. Останалото ще бъде обърнато. Тоест те ще намалят по размер и ще изчезнат..

Именно във фоликуларната фаза настъпва менструация. Те обикновено продължават от 2 до 8 дни. Тоест, дори ако менструацията трае до 8 дни, тя пак се счита за нормална, а не за симптом на някакво заболяване..

Фоликуларната фаза може да има различна продължителност при различните жени. Освен това варира значително. Фоликуларната фаза определя продължителността на целия менструален цикъл. Тъй като останалите фази имат еднаква продължителност за всички жени.

Овулаторна фаза на цикъла

Това е средата на цикъла. Започва с рязко повишаване нивото на лутеинизиращия хормон и завършва с разкъсване на фоликула. След това яйцеклетката се освобождава от нея и може да бъде оплодена от спермата. Това са най-опасните дни по отношение на риска от бременност. Овулаторната фаза продължава около 3 дни.

Лутеална фаза

Жълтото тяло настъпва след овулаторната фаза. Продължава около 2 седмици. Продължителността варира в тесни граници, като се различава от жена до жена с 1-2 дни. В тази фаза на мястото на фоликула се образува жълто тяло. Той отделя хормони. Тези хормони трябва да поддържат бременността, ако това се случи. Но ако няма бременност, тогава плодът не секретира хормона hCG. Той не поддържа жълтото тяло, което след това престава да функционира. В резултат настъпва менструация: функционалният слой на ендометриума, който ембрионът е трябвало да приеме, започва да се отхвърля. Този процес е придружен от отделянето на кръв..

Възможно ли е да забременеете по време на менструация

Сега нека разгледаме въпроса дали е възможно да забременеете по време на менструация. Бременност може да настъпи през следните периоди:

 1. В деня на овулацията - с вероятност от около 35%.
 2. 2 дни преди овулацията - с шанс от около 30%.
 3. 4-5 дни преди овулацията - с вероятност от 15%.
 4. 6 дни преди овулацията - около 10% шанс.

Както знаем, преди овулацията жената преминава през фоликуларната фаза на цикъла. През този период фоликулът узрява. А колко бързо узрява зависи от нивото на хормоните. В повечето случаи не можете да забременеете през периода. Тъй като периодът ви приключва много по-рано от средата на цикъла ви. Тоест преди да започне овулацията.

Но сексът по време на менструация не може да се нарече напълно безопасен. Защото:

 1. Фоликулярната фаза има различна продължителност при различните жени. За някои е доста кратък - фоликулите бързо узряват.
 2. Различните жени имат различна продължителност на менструалното кървене. Дори нормално може да достигне 8 дни..

По този начин, с кратък цикъл и продължителна менструация, една жена може да забременее в последните дни от менструацията..

Колко висок е рискът от бременност?

Рискът от бременност по време на менструация е минимален. Това не е трудно да се разбере, ако се изчисли колко дълго падат най-опасните дни. Да вземем средните числа. При жените фоликуларната фаза продължава средно 14 дни. Менструацията продължава 4 дни. Ако вашият период приключи по-малко от 5 дни преди овулацията, рискът от бременност би бил налице. Но, както можем да видим от горните цифри, при повечето жени менструалното кървене спира 10 дни преди разкъсването на доминиращия фоликул. Тези дни са напълно безопасни. Нещо повече, дори в следващите няколко дни след менструация е невъзможно да забременеете..

Разбира се, вероятността за зачеване по това време значително намалява, но няма гаранция, че всичко ще се случи така, както планирате. Затова мнозина се заблуждават дали всъщност е възможно да забременеете веднага след менструация..

Но това не означава, че няма риск. Не препоръчваме да правите секс без презерватив дори по време на менструацията. Тъй като продължителността на фоликуларната фаза при жените, в нашите изчисления е посочена средната стойност. Но тя се различава значително при жените. Тази фаза на цикъла продължава нормално от 7 до 22 дни.

Разбира се, ако узряването на фоликула продължи 20-22 дни, не може да се говори за бременност по време на менструация. Но с кратка продължителност на фоликуларната фаза, ако тя трае само 7-10 дни, е възможна бременност. Вече казахме, че 5 дни преди овулацията можете да забременеете, макар и с не много голяма вероятност. Това може да е 6-7 дневен цикъл. Говорихме и за факта, че в наши дни менструалното кървене все още може да продължи. И в този случай наистина е възможно да забременеете в последните дни на менструацията..

Как да разберете колко голям е шансът за бременност?

Не е толкова трудно да се изчисли рискът от бременност по време на менструация при жена. Но за това трябва да знаете продължителността на цикъла си. При повечето жени в репродуктивна възраст без гинекологични заболявания той е стабилен. Средно цикълът продължава 28 дни. Използвайки този пример, ще изчислим колко висок е рискът от нежелана бременност с незащитен секс по време на менструация.

Така че, ние не знаем колко дълго продължава вашата фоликуларна фаза. Можете да разберете със сигурност само ако направите ултразвуково сканиране и проследите узряването на фоликула. Но ние не се нуждаем от това. Тъй като продължителността на тази фаза може да бъде изчислена. В крайна сметка всички останали фази имат стабилна продължителност.

И така, цикълът продължава 28 дни. Лутеалната фаза, както знаем, има продължителност 12-14 дни. Ще играем безопасно и ще вземем максималната цифра. Изваждаме от 28 дни 14. И се оказва, че овулацията с такъв цикъл ще се осъществи на 14-ия ден. Тоест точно в средата на цикъла. По същия начин можете да изчислите приблизително деня на овулация за всяка продължителност на менструалния цикъл. Например, ако продължи 24 дни, тогава овулацията може да се осъществи вече на 10-ия ден..

От друга страна, трябва да знаете колко дълъг е периодът ви. Но основното е в кой ден от цикъла правите секс. Отново, първият ден съответства на началото на менструалното кървене. Не можете да живеете сексуално 5 дни преди овулацията. Тоест първите 5-6 дни от цикъла определено са безопасни. Следващите няколко дни са безопасни за повечето жени, но за някои, с кратък цикъл, интимният контакт в тези дни вече може да доведе до бременност.

Имаше полов акт по време на менструация: какво да правя?

Да приемем, че имате кратък менструален цикъл. А менструацията отнема много време. И сте правили секс в последните дни от менструацията. В същото време те не бяха защитени. Еякулатът на мъж е влязъл в гениталния ви тракт. Притеснявате се да забременеете. Има ли причини за безпокойство?

Когато всички горепосочени фактори се комбинират, със сигурност има причини за безпокойство. Трябва обаче да разберете, че дори в този случай вероятността от бременност е ниска. Няколко дни преди овулацията сексът води до зачеване само в 10-15% от случаите. Тоест, дори да правите секс в опасни дни, е малко вероятно да забременеете с вероятност от 85-90%. Съгласете се, това е доста.

По този начин еднократният полов акт в края на менструацията е малко вероятно да доведе до бременност. Друг е въпросът дали ще го правите непрекъснато. Някои жени използват календарен контрол на раждаемостта, за да предотвратят нежелана бременност. Но този подход е обречен на неуспех с течение на времето. Ако един сексуален контакт има риск само от 10-15% да зачене дете, тогава като правите това всеки месец, рискувате да забременеете рано или късно. Това е като лотария: ако купите един билет, шансовете за печалба са минимални. Но ако ги купувате с години, рано или късно ще имате късмет. Или поне шансовете за успех са значително увеличени.

Защо не трябва да използвате метода на календара?

Да предположим, че със сигурност знаете, че имате дълъг цикъл. Фоликуларната фаза продължава най-малко 14 дни. Овулацията все още е далеч. Защо да не правите секс без презерватив?

На пръв поглед изглежда, че е невъзможно да забременеете при такива условия. Това твърдение обаче е валидно само ако приемете, че всеки цикъл, който имате, е с еднаква продължителност. За съжаление това не е така. Малко хора внимателно водят менструален календар. А този, който води, знае, че дори в млада възраст и с пълно здраве, от време на време се случват хормонални смущения, които нарушават продължителността на менструалния цикъл. Може да има от 1 до 3 такива цикъла годишно и това е съвсем нормално и не показва никакви заболявания..

Ето защо календарният метод на контрацепция е най-ненадежден. Не бива да го използвате. Освен това днес има много методи, които ще ви предпазят от нежелана бременност с 99% вероятност. Това са орални контрацептиви и вътрематочни устройства и стари стари презервативи. Дори ако се опитате да избегнете опасни дни от цикъла, самият цикъл може да се промени..

Използването на календарен метод за контрацепция е като скитане в минно поле. Рано или късно бременността определено ще дойде. Затова се консултирайте с лекар и намерете подходящ за вас метод на защита. В този случай няма да се притеснявате дали е възможна бременност по време на менструация..

И така, нека обобщим. В поне 95% от случаите няма да настъпи бременност с незащитен секс в края на менструацията. В началото на менструацията ви вероятността за зачеване е нула. Само от време на време, когато цикълът е с кратка продължителност, менструацията продължава дълго и яйцеклетката бързо узрява, е възможно да забременеете. Поради това е по-добре да играете на безопасно място и да използвате презервативи. Те ще предпазят не само от нежелана бременност, но и от инфекции, рискът от инфекция, с които по време на менструация се увеличава.